20 tips mot forstoppelse

Jeg reposter dette innlegget fra min gamle blogg da det var superpopulært! Kunnskap er gull, selv om temaet er litt tabu 😉

Forstoppelse er noe mange opplever fra tid til annen. Det er ikke farlig om dette er en sjelden begivenhet, men blir det en langvarig greie er det både svært ubehagelig og skadelig for kroppen din. Tarmsystemet vårt er et av våre utrensningssystemer og en vellfungerende tarm er viktig for velvære og helse. Når vi ikke kommer oss på toalettet vil toksiner og avfallsstoffer som medisiner og hormoner kunne tas opp igjen i blodsirkulasjonen og det ønsker vi ikke.

Mange opplever forstoppelse i forbindelse med ferie, og det finnes vel ikke en værre tid å føle seg oppblåst og uvell? Når en skal gå rundt i bikini og kose seg?

Forstoppelse er hverken særlig sexy eller et sexy tema å snakke om, men det er jo greit å bli kvitt? Derfor vil jeg i dag dele mine beste tips for å unngå nettopp forstoppelse.

20 tips mot forstoppelse

forstoppelse

Drikk rikelig med væske

Dehydrering bidrar til forstoppelse så pass på å få i deg rikelig med væske gjennom dagen. Det beste er å drikke jevnt, og vann er selvfølgelig førstevalget!

Beveg deg

Bevegelse stimulerer fordøyelsen ved å aktivere tarmene og få i gang systemet. Alt fra en rask gåtur til en saltime kan være gunstig. Sleng på deg tights’en og kom deg på trening søta!

Få i deg fiber

Nei, da mener jeg ikke at du skal spise bøttevis med linfrø. For de aller fleste jeg møter får ikke dette til å fungere. Det finnes flere typer fiber, både løselig og uløselig. Den løselige binder vann og kan lette passasjen gjennom tarmen, mens uløselig fiber øker volumet på avføringen. For mye uløselig fiber kan likevel ha motsatt effekt, og er du ikke vant til å spise mye grønnsaker bør en være på vakt. Fiber som kan få ting i gang finner du i eple, søtpotet, neper, squash, rødbeter, gulrot og plommer. Resistent stivelse kan faktisk også få i gang tarmen. Den enkleste måten å få i seg dette er faktisk gjennom potetmel. Tilsett en ts i smoothien, men ikke ta for mye, da kan du få gassproblemer.

forstoppelse

Spis fermentert mat

Fermentert mat stimulerer fordøyelsen og bidrar med gunstige bakterier. Dette er særlig viktig hvis du sliter med fordøyelsesproblemer over tid. Eksempler er hjemmelaget surkål, kefir, kombucha, kimchi, jun og fermentert ketsjup.

Ikke hold deg

Gå på do når du må! Dette høres sikkert rart ut for mange, men du vil ikke tro hvor mange som er redd for å gå på do. Dette undertrykker de naturlige refleksene til tarmen og over tid kan vi faktisk miste dem. Å gå på do er jo naturlig og noe alle gjør, så prøv å bli komfortabel med det.

Riktig sittestilling

Visste du at vi faktisk ikke er skapt for å gå på toalettet i den stillingen vi gjør i dag? Anatomisk sett skal vi faktisk sitte på huk, akkurat slik våre forfedre gjorde. Du trenger ikke en fancy krakk slik som den på bilde, en helt enkel krakk fungerer like godt.

forstoppelse

Ikke spis for mange nøtter og frø

Nøtter og frø kan være tungtfordøyelige hvis vi spiser for mye av det. Det betyr ikke at det ikke er sunt, bare at vi ikke skal overdrive inntaket. I tillegg er det viktig med bløtlegging og syrning for å gjøre dem lettere å fordøye og bryte ned antinæringsstoffer. Dette inkluderer bakverk med mandelmel 😉

Magnesium

Magnesiumolje er den beste måten å tilføre kroppen magnesium, da huden absorberer mer magnesium enn tarmen. Å smøre seg med denne oljen kan over tid hjelpe på forstoppelse, samtidig som det bidrar til å gjennopprette magnesiumnivåene i kroppen. Det finnes nemlig flere typer magnesium og ikke alle tas like godt opp i tarmen. Dette lover dårlig for de magnesiumpillene du kjøpte på helsekosten her om dagen, men det er likevel noe vi kan utnytte. Det finnes en form for magnesium som holder væske i tarmen og dermed kan hjelpe på forstoppelse. Dette pulveret drikkes på kvelden og tas til problemet er borte, genialt å ha med på ferie. Husk kode NOX480 for 5$ i rabatt.

Juice av gulrot og rødbete

Denne juicen kan være med og mykne hard avføring og dermed lette forstoppelse. Tilsett gjerne siton og ingefær da disse både gir god smak og stimulerer fordøyelsen. Vær obs på at rødbete kan gi rødlig farge til avføringen, og at dette er helt ufarlig.

Gelatin

Gelatin kan binde væske og bidra til lettere passasje i tarmen. Gelatin er i tillegg rikt på aminosyren glutamin som reparerer tarmceller og dermed styrker fordøyelsen over tid. Du kan få gelatin gjennom et tilskudd eller gjennom kraft. Les mer her.

forstoppelse

Prøv yoga

Tvister er særlig gunstige da de får tarmene i bevegelse og kan hjelpe på problemet. Yoga er dessuten fantastisk for stressmestring som er så viktig for god fordøyelse (se mer nederst).

Vær forsiktig med tarmskylling

Mange sverger til tarmskylling for å få fart i sakene, men vær forsiktig med denne behandlingen. Den flusher ikke bare ut “slemme” bakterier, men tar også med seg de snille på veien. En behandling etterfulgt av probiotika går fint, men ikke gå mange ganger på rappen.

Chiafrø

Bland vann med et par ss chiafrø og la stå over natten. Jeg synes det er greit å gjøre dette i en flaske. Drikk så dette på tom mage hver morgen. Chiafrø er rike på løselig fiber som kan lette fordøyelse. I tillegg virker dette ritualet inn på metthetsfølelsen og kan derfor virke slankende. Her finner du en oppskrift på chiadrink for fordøyelsen.

forstoppelse

Unngå sukker og prosessert mat

Sukker og prosessert mat mater ugunstige bakterier og skaper inflammasjon i tarmene våre. For å ha en god fordøyelse og en glad tarm er det derfor viktig å spise ren, næringsrik mat og unngå junkfood.

Drikk eplecidereddik eller sitron

Eplecidereddik og sitron stimulerer produksjonen av magesyre som er viktig for god fordøyelse. Magesyre bryter ned mat og aktiverer enzymer som bryter ned proteiner. Har vi ikke nok magesyre vil maten ligge lenger i magesekken og gjære, ikke bra! Eplecidereddik bidrar også til et gunstig miljø i tarmen og en lavere pH slik vi ønsker. Start dagen med et glass lunkent vann med ferskpresset sitron eller en ss eplecidereddik. Her finner du oppskrift på en detoxdrikk med både eplecidereddik og sitron.

Aloe vera

Aloe vera kan stabilisere fordøyelsen og lindre en irritert tarm. Tenk på hvordan det føles å smøre huden med aloe vera etter en lang dag i solen, slik virker den også på slimhinnene i tarmen. Ta en shot aloe vera hver morgen på tom mage og se hvordan du føler deg etter en uke. Jeg liker aloe vera gel fra @aloeveraoslo.

forstoppelse

Spis nok fett

Fett smører fordøyelseskanalen og kan både lindre og forhindre forstoppelse. Favorittene for nettopp dette problemet er kokosolje og MCT-olje, særlig sistnevnte! Å lage en bulletproof kaffe kan sette igang ting for mange!

Unngå å drikke for mye ved måltider

Når vi drikker mye væske sammen med mat tynner vi ut fordøyelsesvæskene våre. Dette kan svekke fordøyelsen da disse væskene inneholder enzymer og galle som skal bryte ned maten. Prøv derfor å drikke mest mellom måltidene.

Tygg maten din

Magen din har ikke tenner, det er derfor vi skal tygge maten. Ja, det gjør jeg tenker du sikkert, men gjør du egentlig det? Kjenn etter neste gang du spiser, tygger du maten til den er helt finfordelt eller svelger du ned hele biter av mat. Dette vil både gjøre deg oppblåst, men også gjøre hele fordøyelsesprosessen vanskeligere for tarmen. Gjør tarmen en tjeneste og tygg godt neste gang.

DSC02804

Stressmestring

Fordøyelsen vår skjer under påvirkning fra det parasympatiske nervesystemet vårt. Det vil si under den såkalte “rest and digest”. Når vi spiser bør vi derfor ikke være i en stresstilstand, men sette oss ned, ta noen dype pust med magen og slappe av. Fokuser på maten din, nyt hver bit og tygg godt. Sliter du med stress anbefaler jeg å ta avspenning jevnlig, gjerne med en app eller en guidet meditasjon fra youtube.

Har du tips du savner på listen? Jeg vil gjerne høre fra deg 🙂

4 kommentarer
    1. Flott og interessant innlegg 😊 Dette blir kanskje litt motsatt tema, men jeg lurer på hvilke matvarer som binder magen? Har en datter på snart 2 år som noen ganger har så løs avføring og det lekker fra bleie til klærne. Hun spiser samme mat som oss, altså paleo som grunnpilar.

    2. Er oppvarmet potetmel like bra som kald? F.eks ved rødgrøt som er varmet opp til kokepunktet eller saus som har kokt i 2 minutter.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg