Når er det best å spise karbohydrater?

I mange år var fett fienden og ble uskyldig dømt for å være skylden til både overvekt og hjerte- og karsykdom. Heldigvis har mange nå skjønt at dette ikke er hele sannheten, og at fett faktisk er viktig for både forbrenning, fertilitet, hjernehelse og mange andre kroppsfunksjoner. Ikke minst blir vi ikke fete av fett, akkurat slik vi ikke blir grønne av spinat.

De siste årene har mange pekt ut karbohydrater som den nye synderen og dette blir dessverre et nytt feilspor. Jeg er fan av et karbohydratredusert kosthold ved endel tilstander, men det betyr ikke at alle må være redde for banan og havregyn. Det finnes særlig perioder i kvinners liv at karbohydrater er viktig, og det kan se ut til at endel kvinnekropper blir stressa av å gå på lavkarbo i lengere tid.

Kroppen er både spennende og fantastisk, men en ting som er sikkert er at ikke alle kropper er like. En venninne sa til meg her om dagen at hun fint kunne putte to bananer i en smoothie uten å få høyt blodsukker, mens andres skyter i været av én banan. Dette kan skyldes ulike faktorer, og mest sannsynlig har tarmfloraen vår en betydning. Selv om mennesker er like på mange måter, kan det være store forskjeller i både mangfold og mengde av de ulike bakteriene i tarmen vår.

Når er det best (FOR DEG) å spise karbohydrater?

Hvis du har diabetes, PCOS eller insulinresistens

Har du en av disse tilstandene anbefaler jeg deg å innta karbohydrater etter trening. Da kan nemlig endel av sukkeret (for alt brytes ned til glukose) tas opp i musklene helt uten insulin og sukkeret vil da fjernes raskere fra blodbanen din. Det er jo også der vi ønsker at sukkeret skal gå, inn i muskelene så det kan brukes neste gang du trener!

OBS! Hvis du går på insulin må du snakke med legen din før du endrer inntak av karbohydrater. Når en spiser mindre karbohydrater må en også ta mindre insulin.

Hvis du har mistet mensen, er utslitt eller har lavt stoffskifte

Regelmessig! Ved alle disse tilstandene anbefaler jeg en jevn tilførsel av glukose til hjernen, det vil si en jevn tilførsel av karbohydrat. Dette betyr ikke at du må spise masse brød, pasta eller smågodt, men spis gjerne enten frukt, rotgrønnsaker eller poteter til hvert måltid. To middels store poteter veier ca 110 gram og gir 20 gram karbohydrat, ikke mye!

Det er viktig at kroppen din får “beskjed” om at det finnes nok mat, og at den blir trygg på at det kommer mat jevnlig.

Det stemmer at kroppen kan lage sukker fra fett og protein, men dette kan være stressende for en kropp som allerede er utkjørt. Glukose trengs, akkurat som fett, for optimal forbrenning. Glukose er blant annet viktig for å omdanne stoffskiftehormonene våre.

Hvis du går på lavkarbo, men ikke helt trives (sover dårlig, har lite energi)

Mange elsker lavkarbo og lever godt med det! Men!! Det er ikke alltid det fungerer så bra i lengden, for alle. Noen kommer faktisk i hormonell ubalanse av å gå på streng lavkarbo. Hvis du merker at du er sliten og energien ikke er helt der den var da du startet på lavkarbo kan du vurdere å innføre litt karbohydrater på natten.

Når du spiser karbohydrater utskilles insulin, et hormon som fungerer som en nøkkel til cellene våre. Når insulin utskilles fjernes ikke bare sukker, men endel aminosyrer og fettsyrer fra blodet og inn i cellene. Noen aminosyrer fjærnes ikke i like stor grad, og en av disse er tryptofan. Denne omgjøres til serotonin (feelgoodhormon), som igjen omgjøres til melatonin. Dette er søvnhormonet vårt og gjør dermed at vi sover bedre!

Hvis du er frisk og rask og bare vil spise sunt

Da skal du spise karbohydrater akkurat når du vil! Men gjerne på kvelden for å få den positive effekten karbohydrater gir på søvnen. Bedre søvn har også enorm påvirkning på helsen, hormoner, energi, humør og appetitt. Spis også gjerne karbohydrater etter trening for å fylle på lagrene i musklene dine.

Hvilke karbohydrater skal jeg spise?

Mine favorittkilder til karbohydrat er grønnsaker, frukt, bær, rotgrønnsaker (elsk) søtpotet og potet. Etter det kommer korn og belgfrukter, så lenge de er behandlet riktig. Da blir det lettere å fordøye og gir gladere mager 😀

Som jeg sa er vi forskjellige, hvis du elsker måten du spiser og aldri har følt deg bedre, for all del, fortsett som du gjør! Det eneste du trenger å ta med deg fra denne artikkelen er at det går an å teste noe nytt og at vi må respektere at ikke alle er som deg 😉

13 kommentarer
    1. En skikkelig bra forklaring, som de fleste burde kunne forstå! Ingen kropper er like, vi trenger å lære hva akkurat vår kropp tåler, ikke hva venner og familie har hatt suksess med. Prøving og feiling. Men heldigvis, kunnskap er makt. De generelle rådene fra helsemyndighetene er akkurat det, altså generelle! Jeg fikk et par aha-opplevelser mens jeg leste. Bl a det med karbohydrater og søvnhormoner. Hvis klokke er 02 på natta og jeg ikke sover, så har jeg rukket å bli sulten siden kveldsmaten. Da tar jeg feks middagsrester, ofte rotmos av kålrot eller søtpotet (vår nye favoritt). Da sovner jeg oftest etterpå, men ligger jeg sulten kan jeg bare glemme det. Vi har alle våre utfordringer! Men utfordringer er til for å overvinnes. Du er SÅ flink til å forklare prossesser i kroppen på en forståelig måte! 🙂 Takk for det!

    2. Takk for nok et godt innlegg! Det jeg liker så godt med bloggen din er at innleggene baserer seg på kunnskap, fremfor trendbasert synsing!

    3. Veldig bra innlegg! Akkurat det jeg trengte nå. Har lenge vært litt usikker på hvor mye karbohydrater kroppen min trenger og vært litt nervøs i forhold til dette. Nå kjenner jeg at jeg kan være mer avslappet med tanke på karbohydrater(som også sikkert ikke er så dumt for helsen), og med det du skriver her kan det se ut som jeg kan ha godt av litt mer karbohydrater i mitt kosthold. Igjen veldig bra innlegg! 😀

    4. Takk for at vi har bloggere som deg, Helene <3 Setter så stor pris på at du blogger med fokus på å dele kunnskap, som gjør det lettere å ta riktige valg med mat og spise slik at kroppen bygges opp heller enn å brytes ned. Du inspirerer i massevis!!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg