hits

5 grunner til velge surdeig

  • 29.11.2016 kl. 20:15

Surdeig er i vinden som aldri fr og roses opp i skyene for sin smak og for sine helsegevinster. Du har kanskje hrt om surdeig og at det er bra, men du lurer kanskje p hvorfor?

Surdeig er bakt uten gjr

Mange mager liker ikke industriell gjr og reagerer med luft og smerter. Nr du baker med surdeig fungerer bakteriene i starteren som gjr og fr brdet til heve seg. Det er fortsatt noen gjrsopper, men ikke slik det er i kjpebrd. Det tar lenger tid men mens deigen hever kan du dra p jobb, vaske hus og gjre alt mulig annet.

Surdeig er mer nringsrikt

Bakteriene i surdeigen bryter ned antinringsstoffene i kornet og gjr mineraler og vitaminer lettere for tarmen absorbere. Se for deg at kornet har stoffer som binder seg til mineraler slik at kornet kan ta dem med seg ut av kroppen din. Surdeigen bryter disse bindingene slik at du kan ta opp nringen!

Surdeig er lettere fordye

Nr du baker med surdeig brytes endel av glutenet i kornet ned og brdet blir lettere fordye. Vanlig butikkbrd er ofte tilsatt gluten for at hevingen skal g raskere, s sammenligner du ekte surdeig med dette er det mye hente her.

Surdeig har et lavere innhold av stivelse

Surdeig bryter ned endel av stivelsen i kornet og omgjr det til organiske syrer. Dermed blir karbohydratinnholdet i surdeig lavere enn i vanlig brd. Smr p godt med smr, proteinrikt plegg og grnnsaker fr du absolutt et blodsukkervennlig mltid.

Surdeig kan tles av de som vanligvis unngr brd

Har du som meg en mage som ikke liker brd s godt, prv surdeig!! Min mage tler faktisk dette relativt godt og s lenge jeg har godt med plegg p holder jeg meg mett og glad lenge. Anbefales!

Slenger med et punkt seks! Surdeig smaker godt!!<3



Det er viktig at du ikke kjper tulle surdeig som bare er tilsatt surdeig for smak, men velger et brd som er bakt p tradisjonelt vis. Selv kjper jeg noe surdeig p rtter, godt brd og fra handwerk (brdet fra bildene). Sistnevnte kan du kjpe flere steder blant annet Sagene, Mathallen og p Brums verk.

Ellers kan du selvflgelig bake selv, dette er min oppskrift p pannekaker og dette er min brdoppskrift. Her kan du lese hva du kan bruke en surdeigsstarter til og her kan du lese alt om fermentering.

Har du bakt med surdeig fr?
 

14 Kommentarer

Bakerinnen

29.11.2016 kl. 21:20
Hei! Bra du "reklamerer" for surdeig :) Bare litt pirk: surdeig inneholder jo ogs gjr, men det er ofte andre gjrsopper enn i industriell gjr. I tillegg til de gode bakteriene, s klart :)

Helene Ragnhild

30.11.2016 kl. 10:53
Bakerinnen: Ja, men ikke tradisjonell gjr slik mange er vant med ;)

Anette

30.11.2016 kl. 10:55
Jeg synes ogs det er bra at du reklamerer for surdeig! Jeg har aldri snakt det, men det hres nydelig ut. Ikke minst slippe g magevont av spise brd.

Den eneste fermenterte maten vi spiser er sauerkraut da det er enkelt lage. Faren min lrte meg lage det siden legen hans oppfordret han til begynne med det. Den legen hadde klokketro p fermentering og det synes jeg er bra!

Helene Ragnhild

30.11.2016 kl. 10:58
Anette: Reklamerer ikke alts, bare deler kunnskap :)
S kult at faren din lager surkl!! :D

Madelen

30.11.2016 kl. 13:42
Hei Helene! :) I ditt forrige innlegg skrev du at du ved riktig fettsyresammensetning i kostholdet ikke hadde like trr/irritert hud som tidligere (hvis jeg forsto det rett). Bde jeg og kjresten min har det samme problemet, spesielt han som kan ligge kl og kl og kl.. Lurer derfor p om du har noen tips til hva vi kan tilsette i kostholdet for pvirke dette? :)

Ellers vil jeg bare si at du virker som en herlig jente, bde her p bloggen og spesielt p snapchat, og jeg heier p deg p alle mulige mter! :)

Helene Ragnhild

30.11.2016 kl. 13:50
Madelen: Tusen takk Madelen :) riktig fettsyresammensetning handler bde om hva en spiser og hva en ikke spiser, s dette er et sprsml som passer p en veiledning. Det er ogs noe jeg lrer bort i mine kurs ;)

Julia Anjali

30.11.2016 kl. 15:35
Jeg brukte bake surdeigsbrd der jeg jobbet tidligere. :D Det smaker veldig godt.

Helene Ragnhild

01.12.2016 kl. 18:21
Julia Anjali: S kult!

Anette

30.11.2016 kl. 16:48
Ja, vet du deler kunnskap, bare feilformulering fra min side 😉

Helene Ragnhild

30.11.2016 kl. 16:54
Anette: :D

Juliane

01.12.2016 kl. 20:55
Var tilbud p surdeigspulver p butikken her om dagen, og etter ha hrt mye bra om det fra deg og andre tenkte jeg prve det ut da jeg ikke har giddet bruke tid eller penger p lage surdeigsstarter (er student, hehe). S da lurer jeg p, hva er din erfaring med surdeigspulver? Kan vel tenke meg at det er best lage selv, men det br vel funke til en viss grad det ogs? Ooog da tilsetter jeg vel gjr i tillegg til surdeigspulveret? Eller?

Helene Ragnhild

01.12.2016 kl. 20:57
Juliane: Har ikke s mye erfaring enda, men en levende surdeig fungerer bedre som hevemiddel enn pulveret. Det vil gjre baksten saftigere og fungere til bltlegging :)

Martine

16.01.2017 kl. 22:13
Ja, jeg har prvd surdeig - bakt brd, laget pannekaker og knekkebrd. Sistnevnte smakte helt fantastisk. En ting jeg sliter litt med er f skikkelig "futt" i brdene mine, de blir kanskje "murstein". Det er luftlommer i brdet, og starteren min er skikkelig fornyd - men likevel. Har du noen tips for f mer luftige brd? =)

Helene Ragnhild

17.01.2017 kl. 08:49
Martine: Hei Martine :) det har jeg ikke dessverre, men les hos Gry Hammer :)

Skriv en ny kommentar

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg hper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere r som prver er jeg endelig gravid! Flg gjerne min reise mot bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Sk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no