5 grunner til å velge surdeig

Surdeig er i vinden som aldri før og roses opp i skyene for sin smak og for sine helsegevinster. Du har kanskje hørt om surdeig og at det er bra, men du lurer kanskje på hvorfor?

Surdeig er bakt uten gjær

Mange mager liker ikke industriell gjær og reagerer med luft og smerter. Når du baker med surdeig fungerer bakteriene i starteren som gjær og får brødet til å heve seg. Det er fortsatt noen gjærsopper, men ikke slik det er i kjøpebrød. Det tar lenger tid men mens deigen hever kan du dra på jobb, vaske hus og gjøre alt mulig annet.

Surdeig er mer næringsrikt

Bakteriene i surdeigen bryter ned antinæringsstoffene i kornet og gjør mineraler og vitaminer lettere for tarmen å absorbere. Se for deg at kornet har stoffer som binder seg til mineraler slik at kornet kan ta dem med seg ut av kroppen din. Surdeigen bryter disse bindingene slik at du kan ta opp næringen!

Surdeig er lettere å fordøye

Når du baker med surdeig brytes endel av glutenet i kornet ned og brødet blir lettere å fordøye. Vanlig butikkbrød er ofte tilsatt gluten for at hevingen skal gå raskere, så sammenligner du ekte surdeig med dette er det mye å hente her.

Surdeig har et lavere innhold av stivelse

Surdeig bryter ned endel av stivelsen i kornet og omgjør det til organiske syrer. Dermed blir karbohydratinnholdet i surdeig lavere enn i vanlig brød. Smør på godt med smør, proteinrikt pålegg og grønnsaker får du absolutt et blodsukkervennlig måltid.

Surdeig kan tåles av de som vanligvis unngår brød

Har du som meg en mage som ikke liker brød så godt, prøv surdeig!! Min mage tåler faktisk dette relativt godt og så lenge jeg har godt med pålegg på holder jeg meg mett og glad lenge. Anbefales!

Slenger med et punkt seks! Surdeig smaker godt!!<3

Det er viktig at du ikke kjøper tulle surdeig som bare er tilsatt surdeig for smak, men velger et brød som er bakt på tradisjonelt vis. Selv kjøper jeg noe surdeig på røtter, godt brød og fra handwerk (brødet fra bildene). Sistnevnte kan du kjøpe flere steder blant annet Sagene, Mathallen og på Bærums verk.

Ellers kan du selvfølgelig bake selv, dette er min oppskrift på pannekaker og dette er min brødoppskrift. Her kan du lese hva du kan bruke en surdeigsstarter til og her kan du lese alt om fermentering.

Har du bakt med surdeig før?
 

15 kommentarer
    1. Hei! Bra du “reklamerer” for surdeig 🙂 Bare litt pirk: surdeig inneholder jo også gjær, men det er ofte andre gjærsopper enn i industriell gjær. I tillegg til de gode bakteriene, så klart 🙂

    2. Jeg synes også det er bra at du reklamerer for surdeig! Jeg har aldri snakt det, men det høres nydelig ut. Ikke minst å slippe å gå magevont av å spise brød.
      Den eneste fermenterte maten vi spiser er sauerkraut da det er enkelt å lage. Faren min lærte meg å lage det siden legen hans oppfordret han til å begynne med det. Den legen hadde klokketro på fermentering og det synes jeg er bra!

    3. Hei Helene! 🙂 I ditt forrige innlegg skrev du at du ved riktig fettsyresammensetning i kostholdet ikke hadde like tørr/irritert hud som tidligere (hvis jeg forsto det rett). Både jeg og kjæresten min har det samme problemet, spesielt han som kan ligge å klø og klø og klø.. Lurer derfor på om du har noen tips til hva vi kan tilsette i kostholdet for å påvirke dette? 🙂
      Ellers vil jeg bare si at du virker som en herlig jente, både her på bloggen og spesielt på snapchat, og jeg heier på deg på alle mulige måter! 🙂

    4. Madelen: Tusen takk Madelen 🙂 riktig fettsyresammensetning handler både om hva en spiser og hva en ikke spiser, så dette er et spørsmål som passer på en veiledning. Det er også noe jeg lærer bort i mine kurs 😉

    5. Var tilbud på surdeigspulver på butikken her om dagen, og etter å ha hørt mye bra om det fra deg og andre tenkte jeg å prøve det ut da jeg ikke har giddet å bruke tid eller penger på å lage surdeigsstarter (er student, hehe). Så da lurer jeg på, hva er din erfaring med surdeigspulver? Kan vel tenke meg at det er best å lage selv, men det bør vel funke til en viss grad det også? Ooog da tilsetter jeg vel gjær i tillegg til surdeigspulveret? Eller?

    6. Juliane: Har ikke så mye erfaring enda, men en levende surdeig fungerer bedre som hevemiddel enn pulveret. Det vil gjøre baksten saftigere og fungere til bløtlegging 🙂

    7. Ja, jeg har prøvd surdeig – bakt brød, laget pannekaker og knekkebrød. Sistnevnte smakte helt fantastisk. En ting jeg sliter litt med er å få skikkelig “futt” i brødene mine, de blir kanskje “murstein”. Det er luftlommer i brødet, og starteren min er skikkelig fornøyd – men likevel. Har du noen tips for å få mer luftige brød? =)

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg