Kan du reparere tarmen?

De siste ti årene har mange leger og forskere fått øynene opp for dette lange røret som går gjennom kroppen vår. Selv elsker jeg å snakke og lese om tarmen fordi jeg vet hvor mye en sunn tarm har å si for en sunn kropp. Før trodde vi at dette røret bare var noe en puttet noe i også kom noe ut, og med all den kunnskapen vi har i dag synes jeg det er forundelig og trist at så mange leger fortsatt sier at det ikke har noe å si hva vi putter gjennom tarmen. Selv ved sykdommer som ulcerøs kolitt og chrons sier mange det. Det er uforståelig for meg!

Funfact om tarmen:

– 9-13 meter lang

– Tynntarmens overflate er like stor som en tennisbane hvis den brettes ut

– Vi har 10 ganger så mange bakterier på kroppen som vi har celler, og de fleste bor i tykktarmen din

– Tarmen har sitt eget nervesystem – det enteriske nervesystemet

– Tarmen kommuniserer med hjernen via vagusnerven

– 80 % av kommunikasjonen mellom hjernen og tarmen går fra tarmen og opp til hjernen

– 80% av lykkestoffet serotonin produseres i tarmen

– serotonin omdannes til melatonin som gir deg bedre søvn

– 70-80% av immunforsvaret sitter i tarmen

– en tarm i ubalanse kan føre til vektoppgang

bilde lånt fra dr Axe

Det er klart at en kan reparere tarmen. Ikke bare byttes tarmcellene ut kun etter på dager, bakteriene i tarmen byttes ut. Så mye vi få i gang produksjon av magesyre og enzymer og bygge sterke tarmceller.

Vil du lære mer om tarmen, hvordan den påvirker kroppen din og hvordan du kan spise for en sunn tarm? På tirsdag den 31. januar holder jeg et gratis fore3drag over nett (webinar) om akkurat dette. Der deler jeg også min reise fra syk og slapp til livet jeg lever i dag. Meld deg på ved å trykke her eller på bilde under:

Nå skal jeg gå live på facebook klokken åtte og snakke mer om tarm, I love it! <3

9 kommentarer
    1. Jeg fikk Ulcerøs colitt for 14 år siden. Ingen medisiner ga ønsket effekt og det endte med operasjon. Det var aldri snakk om matvarer noen gang. Da jeg var inne til samtale før operasjonen spurte jeg hvilke konsekvenser det ville ha å fjerne tykktarmen. Eneste svaret var at jeg nok ville ha litt løsere avføring og kanskje bli litt plaget med lekkasjer. Det er vel ikke det jeg opplever i dag. Nå skjønner jeg at jeg bør lære mye mer om tarmen enn det legene har fått meg til å tenke…

    2. Tarmen er interessant og fint at fler og fler får øynene opp for det, selv om det enda erme som gjenstår.
      En person i familien min har ulcerøs kolitt og legen sa at kosthold hadde ingen betydning mtp sykdommen. Dermed tror vedkommende at det er ingenting hun kan gjøre selv fordi at “legen sa det og lege er jo det eldste yrket”. Jeg tenker at leger er ikke fasitsvaret på alt og det er trist at de får pasienter til å tro at kosthold ikke har betydning for helsa

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg