Derfor er du oppblst - 8 rsaker

  • 31.01.2017 kl. 11:28

I dag er tema oppblsthet p bloggen - en fryktelig slitsom plage som s utrolig mange sliter med! Frst vil jeg bare gi deg en liten update :)

N er morgenturen gjort, frokosten er i magen og jeg skal lage meg en ny kopp kaffe fr jeg begynner forberede meg til foredrag i kveld. Denne gangen er vi over 1000 stykker pmeldt. Det er for meg helt vilt, og jeg tr nesten ikke kjenne p det en gang!!

Forrige gang ble det ikke opptak, men denne gangen skal jeg prve f tatt opp hele foredraget og sendt det ut til de som var pmeldt. Har du ikke mulighet i kveld klokken tte har du derfor fortsatt mulighet til se foredraget i et begrenset antall dager etterp. Vil du vre med kan du trykke her eller p bilde under for bli med :D

I gr ble planene helt endret fordi vi rett og slett bestemte oss for at familiehunden vr Midi mtte f slippe. Hun har vrt syk en stund n og ftt hele 13 veldig fine r. Utrolig trist likevel, men det er jo det beste for henne. Tusen takk for s mange koselige meldinger, mange hundeelskere p snap, og det er jo de beste menneskene <3 N er Midi i himmelen med Morfar tror jeg <3

Fine Midi <3

Over til dagens tema; tarm (min favoritt!)! Veldig mange av kundene mine, venninnene mine og mennesker jeg mter sliter med oppblst mage. I dag vil jeg gjerne dele noen av rsakene bak nettopp dette problemet.

Du har en eller flere intoleranser

Det er stor forskjell p allergi og intoleranse. Allergi handler om at kroppen fr en reaksjon p et bestemt protein. Denne reaksjonen kommer oftest med en gang og kan vre alt fra et utslett til anafylaktisk sjokk. En intoleranse er mer difus og gir ofte en senere reaksjon. Mekanismene bak intoleranser er ikke fullt kjent, men en type intoleranse er mangel p enzymer som ved laktoseintoleranse. Enzymer kan sees som saksene som klipper opp molekylene i maten vi spiser. De jobber best under ulike PH-verdier og blir derfor ogs pvirket av magesyre. Skalt lekk tarm kan ogs gi intoleranser. Dette er en omstridt tilstand, men det er stadig flere leger som aksepterer at tarmen kan bli permeabel. Visste du at innsiden av tarmen regnes som utenp kroppen? Det er faktisk kun et lag celler som skiller tarmlumen (innsiden av tarmen) fra kroppen vr. Dette cellelaget bestr av tarmcellene som er tett knyttet sammen med skalte tight junctions. Blir mellomrommet mellom cellene endret (for eksempel via zonulin) kan hele molekyler fra mat g ufordyd inn i kroppen og skape autoimmune responser. Det er vanskelig finne et mnster i det en reagerer p og det beste trikset er egentlig en symptombok sammen ved kyndig veiledning.

Du har overvekst av sopp i tarmen

Overvekst av sopp, som for eksempel candida, kan gi unormal produksjon av gass og dermed oppblsthet. Sopp finnes naturlig i tarmen og er helt ufarlig, det er nr det blir for mye av den at vi fr et problem.  En antibiotikakur kan ta knekken p mange viktige bakterier og kan dermed svekke tarmfloraen din. Du kan ende opp med for lite bakterier, mer presist fr du for lite mangfold av bakterier eller for lite av de gode bakteriene i forhold til de drlige. Dette gir god plass til vekst av sopp. Fr en candidaovervekst m en sulte den ut med riktig kosthold der en unngr all form for sukker, alkohol og gjr en periode.

Du har overvekst av bakterier i tarmen

Tynntarmen vr er som regel relativt ren og har langt frre bakterier enn tykktarmen. Noen ganger kan bakterier fra tykktarmen migrere oppover i tynntarmen, og sl seg til ro. Nr disse bakteriene kommer opp i tynntarmen kan de fermentere biter av mat som ikke har rukket bli brutt ned eller tatt opp. Denne tilstanden kalles SIBO (smal intestinal bacterial overgrowth) og gir en rekke ubehagelige symptomer. Dette er en kompleks tilstand helbrede, der en ofte m gjennom en rekke ulike stadier av behandling. Frst m en sulte ut bakteriene, s m en reparere tarmen og tilfre gunstige bakterier.

Du spiser stningsmidler

Stningsmidler, bde kunstige og naturlige, kan ofte skape luftproblemer. Mange av disse er skalte FODMAP?s, det vil si at de lett fermenteres av bakteriene i tarmen vr. Eksempler p ststoffer som gir problemer er sukkeralkoholer som sorbitol, maltitol, zylitol og manitol. Sukrin er ogs et sukkeralkohol (erythritol), men tles av de fleste langt bedre enn de andre sukkeralkoholene. Kunstig stning som aspartam, sakkarin og sukrose kan gi luft i magen og oppblsthet. Noe forskning har ogs vist at kunstig stning endrer tarmfloraen. Endringene frte hos forskspersonene til nedsatt glukosetoleranse, det vil si at de mtte produsere mer insulin for f ned blodsukkeret nr de spiste karbohydrater. Det er en grunn til at vi ikke anbefaler disse stoffene til barn under tre r av fre-var-prinsippet, vi vet faktisk for lite om deres langtidseffekter. Jeg anbefaler unng kunstig stning som vi finner i lettbrus, tyggis, pastiller og lettprodukter.

Du tygger ikke godt nok

Hverken magesekken eller tarmen har tenner, s nr vi kaster i oss maten og glemmer tygge den fr fordyelsen en mye strre jobb enn den er skapt for. Hele fordyelsen pvirkes av dette, da det skjer en rekke signalfringer nedover i tarmsystemet nr vi spiser. Nr vi tygger maten produseres spytt med stoffer som dreper bakterier og enzymer som deler opp karbohydrater. Nr maten kommer ned i magesekker eltes den og tilfres magesyre og enzymer som deler proteiner. Hvilken mat magen fr pvirker signalene som sendes nedover til tarmen, galleblren og bukspytttkjertelen. Det er slitsomt for magen nr den i tillegg til mtte dele opp molekyler m dele hele salatblader, store biter av kjtt osv. Maten blir liggende lenger ufordyd i magesekken og det dannes gass. Sliter du med tygge godt nok kan det ogs hjelpe spise supper og smoothier, men da m du passe p ogs spise disse sakte.

Du har lav magesyre

Stadig flere er plaget av halsbrann og sure oppstt. Dette sees ofte p som en tilstand med for hy produksjon av magesyre, som derved kommer opp i spiserret. Det er faktisk svrt f mennesker som produserer for mye magesyre, og det er ganske kostbart for kroppen produsere. Lav magesyreproduksjon er derimot svrt vanlig. Nr vi ikke produserer nok magesyre fr vi ikke brutt ned maten, og srlig proteiner, tilstrekkelig. Maten blir liggende og gjre i magen og dette skaper gass og trykk. Magesyre endrer PH?en til maten i magesekken. Nr surt innhold kommer over i tynntarmen signaliserer dette at det kommer proteiner og de riktige enzymene produseres. Har ikke maten ftt lav nok PH vil ikke denne signaliseringen skje p riktig mte og problemet forplanter seg nedover i tarmsystemet. Magesyren kan kes ved ta bitterurter eller drikke eplecidereddik/sitronvann fr mltider.

Du spiser mye karbohydrater og sukker

Raske karbohydrater brytes lett ned til sukker i kroppen vr. Vi finner raske karbohydrater i frukt, pasta, ris, poteter og bakverk. Sukker finner vi i godteri, bakverk, kjeks, dressinger, ferdigmat, frokostblandinger og sauser. Selv om brdet er grovt kan du reagere p det hvis tarmen din ikke klarer takle fiberet. Det er lurt ke fiberinntaket over tid, for unng oppblst mage. Du kan bde reagere p hveten i seg selv og glutenet, hvilken som gir deg plager er vanskelig si. Det jeg ser ser at mange har det bedre uten brd og pasta. Det finnes jo s utrolig mye annet godt en kan spise, i tillegg er det lett bake altenativer. Jeg synes selv det var vanskelig skulle se for meg leve uten brd, men n har jeg gjort det i mange r. spise mye sukker mater ugunstige bakterier og sopp i tarmen, og kan dermed bidra til en dysfunksjonell tarmflora. Sliter du med sukkersug kan du ta mitt gratiskurs slik blir du kvitt stsuget.

Du er stresset

Vi fordyer mat under parasympatisk aktivitet, i rest and digest. Det er her fordyelsessekreter flyter bra og enzymaktivitet er p sitt beste. Nr vi stresser er vi under sympatisk aktivitet, skalt fight or flight. Kroppen prioriterer ikke fordyelse nr vi lper fra en lve, s ikke lp og spis samtidig, haha. Det vil si, prv unng spise nr du er stresset. Sett deg ned, ta deg tid og konsentrer deg om maten. Spis gjerne sammen med andre og fokuser p ha det hyggelig ved bordet. Matro er s undervurdert!

Dette med mage-/tarmhelse er som du kanskje skjnner relativt komplisert. Heldigvis er det mange ting du kan gjre for fle deg bedre og ikke minst reparere. Tarmcellene og bakteriene i tarmen kan nemlig endres, s ikke gi opp!

Vil du lre mer om tarm? Meld deg p foredraget! Link finner du ved klikke p bildet under <3

Jeg hper vi "sees" i kveld <3

27 Kommentarer

Victoria Larsen

31.01.2017 kl. 12:04
S interessant og nyttig lesing :)

Helene Ragnhild

31.01.2017 kl. 18:25
Victoria Larsen: S godt hre at det var nyttig for deg :D

Sylvia Kupkow

31.01.2017 kl. 12:06
Kjempeinteressant innlegg om tarm! :) Men jeg m f kondolere s masse med den fine Midi, som lper rundt i hundehimmelen <3 Trene mine renner! Akkurat samme nydelige Wheaten terrier som vr Grace Kelly. Hun fikk slippe psykisk stress og uro den 11.04.2016. Ble 9 r, og hele familiens baby. Vet at det er tffe dager n... take care! <3 Fortsett glede og informere, og s heier jeg p en baby i nrmeste fremtid :) Gode klemmer! Sylvia :)

Helene Ragnhild

31.01.2017 kl. 12:15
Sylvia Kupkow: S koselig melding fra deg <3 wheaten er en helt spesiell rase, utrolig leken og fantastisk i hodet! Tusen takk for stor klem <3

Hege Kristin

31.01.2017 kl. 14:25
s interessant lese!

Helene Ragnhild

31.01.2017 kl. 18:24
Hege Kristin: :D

Lovise

31.01.2017 kl. 14:33
Kan det vre at en blir oppblst av for mye fiber ogs?

Helene Ragnhild

31.01.2017 kl. 18:24
Lovise: Absolutt! Srlig nr en ikke er s vant til spise mye fiber ;)

Ingrid H

31.01.2017 kl. 14:55
Wow, s kjekt innlegg! :-) Du er s kunnskapsrik og dyktig. Veldig kjekt f lre noe av det du sitter inne med. Hper alt gr fint med dere <3 Heier p deg!!

Klem <3

Helene Ragnhild

31.01.2017 kl. 18:24
Ingrid H: Tusen takk ste du <3 klemmer <3

Sigrun

31.01.2017 kl. 21:47
Takk for et veldig lrerikt innlegg! Jeg har et lite sprsml bare: de to tilstandene som du beskriver; overvekst av sopp og overvekst av bakterier i tarmen - kan det diagnostiseres av lege? Eller er det som irritabel tarm, at alt annet utelukkes og da bare antar en lege/en ernringsfysiolog at det er det man har?

P forhnd tusen takk for svar! :)<3

Helene Ragnhild

01.02.2017 kl. 12:48
Sigrun: SIBO kan noen ganger pvises ved blseprve hos lege, men dette er som regel ikke noe leger jobber med dessverre. Nr en har endel symptomer som passer kan en endre matvaner og se om det hjelper. Alt i tarmen er veldig flyktig da den endres hele tiden, s det er ikke noe som er enkelt diagnostisere. Samtidig er symptomene annerledes enn ved andre tilstander :)

Silje Vik

31.01.2017 kl. 21:56
Veldig interessant lesning!

Helene Ragnhild

01.02.2017 kl. 12:45
Silje Vik: Takk!

Laila Marina

31.01.2017 kl. 22:21
Interessant! Definitivt ting jeg skal ha i bakhodet :)

Helene Ragnhild

01.02.2017 kl. 12:45
Laila Marina: Tarmen er s viktig!!

Renate

01.02.2017 kl. 09:20
S bra innlegg. Men hvordan finner jeg ut av hva det er med meg? 🙈

Helene Ragnhild

01.02.2017 kl. 12:45
Renate: Via veiledning eller kurs :) dette snakket jeg om p webinaret mitt i gr. Send meg gjerne en mail hvis du nsker se det :D helene.ragnhild@gmail.com

Anette

01.02.2017 kl. 12:15
Hva er symptomene p lekk tarm? Kan mine kviseutbrudd vre grunnet lekk tarm?

Denne mnd skal jeg vre uten melkeprodukter og er spent se hvilken effekt det har p kroppen 😊

Helene Ragnhild

01.02.2017 kl. 12:44
Anette: Hei Anette :) dette gikk jeg gjennom p foredraget i gr! sjekk det gjerne ut!

Anette

01.02.2017 kl. 12:17
Sist, men ikke minst: veldig informativt og interessant innlegg 😊

Kesia

01.02.2017 kl. 17:49
Kjempegod og lrerik artikkel!

Liker s godt "What I eat in a day"-type videoer p YouTube, hadde vrt kjempekjekt se et snn innlegg el video fra deg:)

Helene Ragnhild

01.02.2017 kl. 18:34
Kesia: Fikk s kjeft sist s det vet jeg ikke om jeg tr..

Kimma

02.02.2017 kl. 12:24
Jeg har blitt veldig inspirert av all din kunnskap og erfaring, Helene! Jeg har lenge slitt med IBS, og "forskt mye"... Har siste uken begynt ta kollagen, MCT, Molkosan og eplecidereddik i vann - i tillegg til ha mye mer fokus p unng sukker og stivelse. Men har samtidig ftt vondt i halsen, tett nese og litt influensaaktig flelse i hode og kropp - kan det vre noen sammenheng - og et ndvendig skritt mot en bedre fungerende kropp?? (leste et sted at noe snt kunne vre "bivirkninger" dersom kroppen i utgangspunktet var for sur og betent...)

Helene Ragnhild

03.02.2017 kl. 09:16
Kimma: Det er veldig vanlig ja! Det tar en stund for kroppen venne seg til brenne fett og ikke sukker ogs ;) selv merker jeg det p huden. Det tar jo ca 30 dager for huden fornye seg og da kan gammelt grums komme ut i mellomtiden... men det er jo s verdt det alts!!
Klem <3

Lena

02.02.2017 kl. 22:22
Veldig interessant innlegg! Tror dette er noe mange sliter med (meg selv inkludert).

Har lurt litt p dette med surkl - fr man samme fordeler ved bruke helios sin (inneholder hvitkl, havsalt og einerbr)? Ser ut som det er den eneste man kan f tak i her. M forresten sttte forslaget om ha en "what i eat in a day"-post, det hadde vrt gy! :-)

Helene Ragnhild

03.02.2017 kl. 09:14
Lena: Den er dessverre pasteurisert og inneholder ingen av de gode bakteriene... lag selv :D
Jeg fr se om jeg tr da :D <3

Skriv en ny kommentar

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg hper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Sk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits