Hva er lekk tarm og hvordan er din tarmhelse?

  • 14.03.2017 kl. 20:30

Første gang jeg hørte om lekk tarm tenkte jeg; "herregud, min tarm er ikke lekk"! Det hadde jo vært sykt ekkelt om det skulle lekke fra rumpa!!

Dette var maaaange år siden, og jeg fant jo raskt ut av det! Jeg lærte at lekk tarm ikke har noe med endetarmen å gjøre, men faktisk betyr noe helt annet, hehe. Lekk tarm, eller semi-permeabel tarmmembran som det heter på fagspråket, kommer av en forandring i tarmcellene dine i tynntarmen.

I tynntarmen har vi faktisk kun et lag med celler, det vil si at det kun er et lag som beskytter kroppen din fra innholdet i tarmen. Hulrommet i tarmen, lumen, regnes faktisk som utenpå kroppen, og dette cellelaget er dermed endel av vårt immunforsvar.

Cellene i tynntarmen skal sitte tett i tett, via såkalte tight junctions. Ulike faktorer kan påvirke tarmcellene slik at cellene ikke sitter like tett, og da kan ulike molekyler "lekke" inn i blodbanen. Dette kan være ufordøyde molekyler fra mat, toksiner eller mikrober. Når disse stoffene kommer over i blodbanen kan de lage masse krøll, blant annet bidra til utviklingen av autoimmune sykdommer, tarmsykdommer, malabsorpsjon av næringsstoffer, depresjon og hudlidelser.

En av faktorene som kan lede til lekk tarm er et stoff kalt zonulin. Zonulin trigges av gluten, og bidrar til økt permeabilitet i tarmen.

Her kan du se en film der jeg prater mer om lekk tarm :D

Vi lærer stadig mer om tarmen, hvor komplisert den er og hvor stor påvirkning den har på vår helse. Jeg sier ikke at lekk tarm er årsaken bak alle sykdommer i dag, men det kan absolutt være en årsak i mange uforklarlige sykdommer, og den raske økningen i autoimmune sykdommer i dagens samfunn.

Har du diffuse plager som ingen finner ut av ville jeg anbefalt deg å ta stilling til hvorvidt lekk tarm kan være årsaken til dine problemer. Å hele tarmen vil da kunne gi deg minst en stor forbedring, om ikke gjøre deg frisk!

Da jeg selv satte tarmhelsen først oppnådde jeg store forbedringer i egen helse, og det var en stor del av "kaken" da jeg selv ble helt frisk!

For å hjelpe deg har jeg utviklet en tarmtest slik at du finne ut om din tarm er lekk - først da kan du ta skrittet mot å hele tarmen din og få bedre helse <3

Du finner tarmtesten her helt gratis eller ved å klikke på bildet over!

12 Kommentarer

malin

14.03.2017 kl. 20:36
heia:) funker ikke å trykke på bilde

Helene Ragnhild

14.03.2017 kl. 20:49
malin: Prøv nå :)

14.03.2017 kl. 20:59
Heisann! vet du hva jeg kan gjøre for å få mailene fra deg på innboxen min. de havner alltid opp i "søppelpost"...

Helene Ragnhild

14.03.2017 kl. 21:02
Anonym: Legge meg til i kontakter :D helene@espen.com

Bibi

15.03.2017 kl. 09:13
Jeg syntes det er så spennende å lese om det du legger ut her, spesielt angående tarm, og jeg lærer en masse. Jeg leste meg selv litt opp på dette temaet for noen år tilbake og leaky gut kom opp flere ganger. Jeg tok tak i dietten min og tenkte på hva som kunne trigge plagene jeg hadde. Nå er jeg et par kilo lettere, nesten aldri denne "gravis i 6 måned"-magen og jeg er mer opplagt og har mer energi. WIN!

Veldig bra at du fokuserer på noe som har vært en så glemt del av kroppen i lang tid!

Helene Ragnhild

16.03.2017 kl. 05:37
Bibi: Fantastisk å høre!! Takk <3

Statera Marit Ebeltoft

15.03.2017 kl. 16:41
Du er så flink Helene! Så bra du setter fokus på denne tarmen vår, den er jo så viktig :)

Helene Ragnhild

16.03.2017 kl. 05:37
Marit: Tarmen er alt <3

Maiken

15.03.2017 kl. 16:54
Tusen takk Helene! Du er hærlig :D <3

Helene Ragnhild

16.03.2017 kl. 05:36
Maiken: <3

kritsin

16.03.2017 kl. 17:48
Er ny leser av bloggen din, og dette er en ny verden for meg. Tok tarmtesten din, og scoret svært høyt på den. Håper du kommer med tips og triks til hvordan man kan legge om kostholdet og få en bedre hverdag med en fornøyd tarm :)

Helene Ragnhild

16.03.2017 kl. 19:40
kritsin: Hei, velkommen! Ønsker du å lære min metode kan du ta kurs hos meg :)

Skriv en ny kommentar

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til å leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg håper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits