Naturlig mat er farlig for ditt barn

Er det en ting jeg blir sliten av så er det når media skal vri og vende, blåse opp og skape debatt om ernæring. Det er nemlig alltid så utrolig tynne argumenter og mye storm for ingenting. Det brukes også mye skremsel for å øke lesertall, gjerne fra begge sider i debatten. Sukker er gift, nei sukker er ufarlig. Fett gir deg hjerte- og karsykdom, nei, karbohydrater gir deg fettlever.

Ernæring er et utrolig komplisert tema, rett og slett fordi vi spiser utrolig mye i løpet av en dag, et år og et liv. Noen sitter på rumpa hele dagen, noen røyker, noen har det vondt i sjelen, noen trener, noen puster inn eksos, noen har det døds bra og digger livet. Alt spiller inn på din helse!

For å genere klikk blir ting satt på spissen, det selger. Derfor gidder jeg som regel ikke å kommentere saker om ernæring i media. Jeg tror at de fleste skjønner at ting aldri er så enkle som de blir fremstilt. Husk også at journalister ofte vrir og vender litt på ting du sier for å sette det på spissen, eller setter ting ut av kontekst.

Jeg gjør likevel et unntak i dag, for noen ganger blir jeg så lei at jeg ikke klarer å holde igjen. I går dukket det opp en diskusjon i media rundt kraft med eggeplomme som morsmelkerstatning. Det hele kommer av en artikkel i Aftenposten der Gry Hammer er intervjuet. Helsedirektoratet har så bedt Gry om å slette informasjon om spedbarnsernæring på hennes blogg, enda hun aldri har skrevet det der. Det blåses opp at det i artikkelen skrives at Gry anbefaler at barn kan få en blanding av kraft, eggeplomme og grønnsaker (suppe) etter fire måneder. Det kan nok leses som at hun anbefaler dette i stedet for morsmelk hvis en virkelig prøver hardt.

Som utdannet innen ernæring, og med de offentlige rådene, har jeg god kunnskap om Helsedirektoratets råd for mennesker i alle livets faser. Jeg skrev også min bachelor om nettopp morsmelk, så dette er et tema jeg både brenner for og har satt meg godt inn i.

Maten vi gir våre barn er en betent diskusjon – for hva er verre enn å gi feil mat til ditt eget barn? Å tulle med en hormonell mor er ikke så greit, men samtidig må vi komme med informasjon om hva vi mener er best. Vi kan ikke unngå å snakke om amming fordi noen ikke klarer å amme. Det vil være som å unngå å snakke om solbeskyttelse fordi noen allerede har blitt brent!

La oss ta et skritt tilbake og titte på de norske anbefalingene for ernæring til spedbarn.

♦ Helsedirektoratet har utviklet retningslinjer for spedbarnsernæring, som ble revidert i 2016. Vi holdt fast ved anbefalingen om fullamming til 6 måneder. Videre anbefaler WHO at barn blir ammet til barnet er minimum to år, ved siden av maten de får.

♦ Hvis barnet trenger mer mat før 6 måneders alder, kan en innføre mat fra 4 måneders alder. Det er likevel viktig å huske at nyrene til barnet ikke er ferdig utviklet og det er endel hensyn en skal ta.

♦ Før 4 måneder er det altså morsmelk eller morsmelkerstatning som anbefales – det har aldri Gry sagt noe imot.

♦ Det løftes frem at hjemmelaget barnemat har en lang rekke fordeler. Det er renere, billigere og minst like sunt!

Det er anbefalingene. Så har vi de klare 😉

Jeg har snakket med Gry i dag og jeg vet 100% hva hun står inne for. Det er akkurat det samme som meg, at barn bør fullammes til 6 måneders alder, hvis en kan. Har en ikke nok morsmelk før 4 måneder er det MME som gjelder. Gry ga selv MME til to av sine barn da hun ikke hadde nok melk før 4 måneder. Hun er altså ingen motstander av MME, men en forkjemper for ren og næringsrik mat etter 4 måneder.

Du kan lese hennes egne ord her. Her er hennes svar i Aftenposten.

Jeg får stadig spørsmål om ikke jeg kan skrive om spedbarnsernæring, den første maten og hva jeg kommer til å gi til mine små den dagen de kommer til verden. Som mange skjønner er ikke dette et tema jeg ønsker å skrive om akkurat nå. Den dagen det blir mer aktuelt for meg vil det komme, men nå ber jeg deg respektere at det blir for vondt for meg å rådgi så mange mammaer.

Jeg kan likevel si at jeg kommer til å amme så lenge jeg får det til. Hvis morsmelk ikke er nok vil jeg etter 4 måneder tilby mitt barn den beste, mest næringsrike maten jeg kan få tak i. Det vil ikke si ferdiggrøt strippet for næring, tilført syntetiske vitaminer og jern, skummetmelkepulver og billige vegetabilske oljer. Det står heller ingenting i rådene om at dette er optimalt.

Kraftsuppe med eggeplomme høres plutselig ikke så dumt ut likevel 😉

 

54 kommentarer
    1. Fin bloggpost. Jeg forstår at du har mye kunnskap om ernæring. Slik du legger det frem gjør det likevel utrolig vondt for en usikker, sliten førstegangs mamma som har gitt sin 1-åring mye ferdige grøter, smoothier og middager opp gjennom. En blanding av ferdig og hjemmelaget, vel og merke, men likevel. Jeg har ammet hele veien, men alltid handlet i god tro om at de ferdige produktene er gode og næringsrike. Lille har aldri sovet noe særlig, og jeg har vært utmattet på en måte jeg ikke trodde var mulig.
      Jeg er veldig for naturlig mat og livsstil, men er utrolig takknemlig for alternativer når en hverken har energi eller tid til å koke kraft, lage middager etc.
      Nå føler jeg meg virkelig som verdens mest elendige mamma her, som har gitt ferdige produkter, men sånn er det vel bare. Jeg får jo bare håpe det blir folk av den fine, lille gutten min og.

    2. Herlig blogginnlegg 😊 Det jeg også synes er skremmende et at mange tenker at ved å gi barnet hjemmelaget mat kan det få næringsmangler. Når ble det farlig å gi hjemmelaget mat? Når trengte vi Nestlé og andre produsenter for å sikre barnet næringsrik mat? Noen ganger lurer jeg på om helsesøster får betalt av Nestlé for å anbefale industrigrøt som første fast føde.
      Datteren vår på 2,5 år har fått hjemmelaget mat med mindre vi har vært på restaurant. Hun har aldri hatt mageproblemer og jeg kan telle på ei hånd de søvnløse nettene vi har hatt siden hun ble født.
      Det at mange skylder på at de “ikke har tid eller energi” til å lage mat synes jeg høres merkelig ut. Det trenger slett ikke være vanskelig. Eks bruker jeg 10 min på morgenen å slenge sammen en næringsrik smoothie til oss. En annet lurt “triks” er å lage store porsjoner og fryse ned. Slik gjør jeg det med maten lille skal ha med i bhg.
      Dessuten føler jeg det sparer meg for mye “bryderi” totalt sett ved å ha hjemmelaget mat: Blid og fornøyd unge som stort sett holder seg frisk, god søvn, ikke minst jevn og god energi for oss voksne og barnet.
      Helene :Du gjør en strålende jobb. Ikke bry deg om at noen får dårlig samvittighet for det du skriver. Da har du oppnådd noe, at de begynner å reflektere og kanskje blir mer bevisst på ernæring 😊

    3. Anette: Kjenner jeg blir provosert av det du skriver. Du har altfor lite kjennskap til vår situasjon til å nærmest påstå at ernæring er grunnen til søvnmangel.
      Ei heller kan sette deg inn i en slik utmattet situasjon, når du har hatt en baby som sover.
      Flott for deg at alt har gått på skinner, men ikke kom å si at jeg ikke har lov til å være tom for energi. Jeg har ingen dårlig samvittighet, men innlegget Helene skrev fikk meg nok til å kjenne på det, da det virker som om det er helt forferdelig å gi ferdige produkter.
      Jeg har ikke sagt at det er dumt det Helene skriver. Tvert i mot. Det var fremleggingen jeg reagerte på.

    4. Forøvrig så har gutten vår fått hjemmelaget mat i mengder, og jeg er svært bevisst på å få i han nok næring – så er det nevnt. Avslutter her, for det er ingen hensikt i å diskutere. Jeg synes som sagt bare fremleggingen her ble så veldig negativ overfor ferdigmat.

    5. Kirsti: Vi må jo alle gjøre det vi kan, vi kan ikke mer <3 jeg presenterer kun rådene, og fakta, så er det jo opp til hver enkelt. Jeg kan som sagt ikke la være å gi info fordi enkelte føler at de har handlet feil. Du har jo gjort det beste du visste for ditt barn, og da er jo det godt nok?

    6. Kirsti: Jeg tror ikke Anette skriver sin kommentar som et svar til deg Kirsti, prøv å ikke ta andres tanker som kritikk.

      Men som sagt til Anette kan en ikke si at hvilken baby som sover godt og hvilken som sover dårlig kommer av maten de har spist, her er det så mye som spiller inn 😉

    7. Det var ikke ment slik at jeg med sikkerhet sa at det var kostholdet som gjorde at vi har hatt lite søvnløse netter og sykdommer, men jeg tror kostholdet innvirker ut fra det jeg har lest av deg, Sara Lossius og alle lærerike podcaster til Sara Lossius jeg har hørt på. Helse er selvfølgelig en helhet og jeg har lært så uendelig mye av deg Helene, Sara Lossius osv. Jeg er takknemlig for all kunnskap jeg har tilegnet meg gjennom dere.
      Jeg synes måten du legger frem innlegget på er veldig bra. Det vil alltid være noen som reagerer uansett hvordan man legger frem noe.
      Ha en fin dag 😊

    8. Så bra at du skriver dette innlegget. Jeg hadde tenkt til å kun amme frem til 6 mnd og har rikelig med morsmelk, men gutten min på 4,5 måneder veiver med armer og ben og begynner å smatte hver gang vi spiser, så for å utnytte nysgjerrigheten hans har han fått smaksprøver på kraft, eggeplomme og gnage litt på en eple eller gulrotbit. Alt går ned på høykant 🙂 Han får fortsatt 99% av næringen sin fra morsmelk, men når han viser så tydelig interesse benytter jeg sjansen til å venne han til smaken av sunn mat 🙂
      Synd journalister vrir og vender så ekstremt på ting. Og håper ikke dette fører til at folk blir ennå mer redd for å servere hjemmelaget mat, eller alternativer til kjøpegrøt.

    9. Takk for tilbakemelding, Helene. Jeg har gjort det jeg kan, ja. Men går virkelig med vondt, for nå føler jeg at jeg ikke har gjort nok. Men sånn er det bare.
      Du gjør nok en fin jobb. Fortsett å informere 😊 Beklager at jeg “reagerte”.

    10. Så fint innlegg! =) Hjemmelaget mat med rene produkter gir så mye mer smak for de små enn maten man får kjøpt. Selv har jeg prøvd begge deler av den grunn at tiden ikke alltid strekker til, og har erfart at ungene ikke vil ha kjøpemat etter de har fått hjemmelaget. Det er jo faktisk ikke så vanskelig å lage litt tilpasset mat til ungene mens man lager mat til resten av familien. Synes det er fint at du oppfordrer til å følge helsedirektoratets kostholdsråd angående både amming og hjemmelaget mat. Som ei nevner over her synes jeg det er skremmende at mammaer skal være redde for å lage hjemmelaget mat. Jeg har selv opplevd å sitte på helsestasjonen og bli sett rart på av helsesøster fordi jeg laget hjemmelaget grøt til ungene mine. Det var jo helt krise, og de kunne få både jernmangel og det ene og det andre. Mange fine bøker finnes det der ute med nyttig informasjon og oppskrifter som de små elsker =)
      Liker forresten bloggen din bare mer og mer, og du inspirerer utrolig mye! Har selv noe ernæringsutdanning og jeg får bare lyst til å lære MER =D Det er såå spennende!
      Et lite spørsmål til slutt. Hvordan melk ville du anbefalt å gi når barnet kan få vanlig kumelk? Av helsesøster fikk jeg beskjed om at ekstra lett melk med tilsatt d-vitamin er det beste, selv mener jeg noe annet.
      Fortsett med det du gjør. Du gjør en strålende jobb!

    11. Ble mest hjemmelaget her også. Men blir ikke kraftsuppe med eggeplomme for mye proteiner for de minste? Vi måtte begynne med litt mat rundt 4 mnd (ammet ikke), men holdt meg til av avokado, hjemmelaget grøt, smoothie osv..

    12. Hei:)
      Så flott innlegg. Jeg er så takknemlig til dere som informerer og deler av den kunnskapen dere har.
      Jeg har et spørsmål som jeg lurer veldig på og som hadde betyr MYE for meg å få et svar på.
      Min lille gutt på nå 7,5 mnd måtte jeg slutte å amme da han var 2 mnd. Da hadde jeg ikke mer melk. Gikk over på MME. Dette funket Ok, men gutten min spydde opp veldig mye av melken han fikk i seg. Var på barneklinikken til utredning og de mente de ikke var refluks, men fikk anbefalt å begynne forsiktig med fast føde når han var 3,5 mnd. Dette gjorde jeg. Tanken var å begynne forsiktig å fortsatt la MME være hovednæringen. Men min kjære gutt elsket maten han fikk. Eggeplomme, gulrot og søtpotet alt hjemmelaget gikk rett ned og han fortsatte å gape etter mer når jeg mente at han hadde smakt nok. Etter ca.2 -3uker nektet han å drikke MME og ville bare ha fast føde. Han fikk alltid tilbud om melk først, men ville ikke ha, når maten kom gapte han grådig og spiste med stor glede og appetitt. Han har ikke hatt noe problemer med magen eller tarmene og oppkastet har gitt seg etter at han begynte med fast føde. Nå får han 4-5 hjemmelagde måltider for dagen og drikke vann som tørsteslukker. MME vil han nesten aldri ha selv om jeg tilbyr han dette. Det skal og sies at vi slett litt med at han ikke lå nok på seg når han bare fikk melk, etter at vi begynte med fast føde har kurven steget slik den skal i forhold til lengde og vekt.
      Så det jeg lurer på. Kan gutten min ha tatt skade av at jeg begynte så tidlig med å gi han fast føde? Eller kan det komme sein skader eller problemer av dette?
      Huff innlegget ble litt langt, men håper veldig du svarer meg 🙂

    13. Hei!
      Lurte på en liten ting, kan du referere til noen studier om at karbohydrater gir en fettlever (regner forresten med at du da tenker på Non-alcoholic fatty liver disease)? Overvekt, lite mosjon, DM, hypertensjon etc gir NAFLD. Og fellesbetegnelsen for overnevnte årsaker er jo kort sagt for mye inntak av usunn mat (mat som inneholder mye fett KOMBINERT med karbohydrater) sammenlignet med forbrent energi= blir lagret i leveren som fett!

    14. Madeleine: Å, det er jo et kjempe poeng! Kunne skrevet en lang liste med fordeler!
      Tusen takk for skryt, det betyr masse for meg!!
      Jeg er ikke redd for fett hehe, men tror ikke jeg kommer til å gi så mye kumelk til barnet nødvendigvis. Ser liksom ikke helt vitsen med å drikke masse melk, men kommer til å bruke det i matlaging. Stor klem 🙂

    15. Kirsti: Vet du hva, det synes jeg ikke du skal føle. Det hjelper aldri å gå med dårlig samvittighet for noe en ikke har eller har gjort. Du har sikkert gjort så mye bra for ditt barn <3

    16. Mye vettugt – helt til det siste avsnittet.
      Selv jeg, som mor til tre, (som er ammet til de var i toårsalderen) kjenner et snev av dårlig samvittighet over å lese det.
      Ønsker at du utdyper og kommer med eksempler på hvilke ferdiggrøter man bør unngå, og hvordan man lager grøten bedre selv.
      Hensikten med blogginnlegget ditt er vel å ta Gry Hammer i forsvar samt å ta et oppgjør med medias makt i å ta ting ut av sammenhengen? Ikke glem at du samtidig forvirrer mengder med hormonelle mødre som gjør så godt de kan.

    17. Så enig med Kirsti og Lise! Angrer på at jeg leste dette innlegget, det hjalp ikke på samvittigheten min i hvert fall.

    18. Å amme så lenge som mulig for så å gi hjemmelaget næringsrik mat var min plan også, Helene. Men amming gikk absolutt ikke, og småtten har i snart 3 år lukket munnen for stort sett det meste jeg har brukt timesvis på kjøkkenet for å lage… Etter millioner av tårer og tonnevis med dårlig samvittighet har jeg innsett at det går bra allikevel! Så ta det ro alle dere som ikke får til det optimale, noen ganger må man bare overleve 😊

    19. Hva tenker du rundt histaminnivået kraft inneholder? Mange voksne reagerer på mengden histamin i kraft, og hvordan vil det da gå for små, sarte mager? Flere forskere mener histaminnivået i maten til mor kan skape/påvirke barns kolikk. Jeg ville vært svært forsiktig med utprøving på såpass små barn!:)

    20. Vet dere hva alle mødre? Dere elsker barna deres, og det er det aller viktigste. Det er derfor det stikker når dere leser at ferdigmat ikke er så bra. Men det er ikke rottegift dere har gitt barna. Det er mat, dog ikke så sunt som hjemmelaget, men allikevel mat. Hvis dere gir cola som tørstedrikk og loff med syltetøy som den daglige føde, da hadde det vært grunn til å ha dårlig samvittighet, men ikke fordi man iblant har tydd til nødløsninger når behovet er der.
      Jeg har ikke barn selv, så jeg vet ikke hva nattevåk og hormoner er, eller bekymring for at de skal få riktig mat i seg osv. Men en ting vet jeg, og det er at jeg beundrer alle mødre som gjør sitt beste for at barna skal ha det bra.
      Stå på alle nåværende og fremtidige mødre. Dere er best!

    21. Problemet er jo at kraft og eggeplomme fremstår som en magisk løsning for de av oss som ikke har nok melk. Det er godt dokumentert at fullamming eller MME er mer enn godt nok frem til 6 mnd – hvorfor så tvil rundt dette? Helsedirektoratet og Gry jobber jo mot samme mål – sunne og friske babyer som opplever matglede, variasjon og god næring. Men å anbefale kraft og eggeplomme strider mot all forskning på området. Gry har ingen formell utdanning på området, du skjønner vel hvorfor helsedirektoratet reagerer?

    22. Ina: Når vi ikke tåler naturlig mat kommer dette ofte av ubalanser i kroppen, for det er jo ikke naturlig i seg selv? Tarmflora spiller mest sannsynlig en stor rolle her 😉

    23. Jeg har store problemer med de norske anbefalingene. Jeg som ikke er norsk kan ikke fatte og begripe at brød og grøt skall være hoved ernæringskilden til små barn. Jeg vet selv hvordan jeg blir i kroppen av bare karbohydrater og det er ikke bra. Hvordan kan ett land bli så forvridd i tankegangen at de angriper en person som fremmer naturlig og sunn mat fremfor industrielt fremstilt grøt og ferdigmat? I tillegg at så mange er enig med henne? Jeg har reist mye og er generelt opptatt av sunn ernæring og om man ser hva babyer for av mat i andre land, hadde mange norske mødre fått hakeslepp. Hva er galt med innmat, kraft og eggeplomme?? Er det fordi en er redd for fett og synes innmat er “ekkelt”? Skall en ha jern i maten, hvorfor ikke ta fra de mest jernrike kildene? Hvorfor skall det tilsettes kunstig? Og når helsesøster anbefaler ekstra lett melk tilsatt d-vitamin da vet jeg rett og slett ikke om jeg skall le eller gråte.

    24. Nå ble jeg av en eller annen grunn fryktelig provosert, så da må jeg bare få svare:nei, jeg mener ikke at det ikke skal legges frem helsedirektoratets råd om amming og hjemmelaget mat, hvordan i alle dager klarte du å det ut av kommentaren min? Men måten dette legges frem av veldig mange skaper mange bekymringer og dårlig samvittighet hos foreldre som gjør så godt de kan og virkelig ønsker det beste for barna sine. Min intensjon var å si at av og til går ikke ting som planlagt og da går det bra allikevel, selv om man ikke får til det optimale. Dette budskapet synes jeg altfor sjelden kommer frem!

    25. Helene : Jeg har gjort det jeg kan, ja. Men etter å ha lest dette føles som jeg skulle klart så mye mer. At jeg virkelig ikke har klart å gjøre nok. Jeg skulle orket mer, selv om alle andre sa jeg måtte få meg søvn. Men jeg burde ha klart mer. Jeg gikk med en klump i magen i hele går og tårene satt lett, etter å ha lest innlegget. Såppas påvirker du med det du skriver.
      Jeg burde jo, og skulle, klart å lage så mye mer for lille.
      For å nevne det, søvnproblemer hos lille har det vært helt fra begynnelsen av – lenge før fast føde var inne i bildet.
      Ville bare si det. Igjen – det er fint at du deler fakta. Gjerne fortsett med det. Det var vinklingen som gjør at flere av oss som har lest innlegget sitter igjen med en vond følelse i magen.

    26. T: Selv synes jeg at jeg nettopp vinkler dette budskapet via min blogg. Jeg har måttet akseptere at det ikke har vært lett for meg å bli gravid, og det har jeg skrevet mye om. Jeg sier også at alle gjør så godt vi kan. Men hvor skal vi begynne hvis vi ikke får gode råd? Jeg synes også at det er et stort fokus på “å være så god som du er” i dagens samfunn, som en motpart til det perfekte som ofte deles i sosiale medier. Jeg kommer selv til å gjøre mitt beste. Kommer det til å bli smoothieposer innimellom, selvfølgelig! Kanskje kan jeg ikke amme en gang, de utfordringene tar jeg når det kommer. Det som er sikkert er at jeg kommer til å dele utfordringer, hele veien, for de er en del av meg. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få frem dette budskapet på en måte at det treffer absolutt alle riktig, men jeg prøver å dele kunnskap og for meg er kunnskap makt. Ikke alle føler det, og det respekterer jeg.

    27. Kirsti: Jeg skjønner at du reagerer veldig på dette, men jeg kan ikke helt se at det er mitt innlegg som er problemet. Som jeg allerede skrev så høres det jo ut som du har gjort en super jobb, men det må jo også du se. Min mening er ikke viktig her, det er det din som er.

    28. Hei 🙂 Ser du får en del kommentarer om at noen får dårlig samvittighet av det du skriver og jeg syntes du kommer med kloke svar – det er absolutt ikke innlegget som er problemet her, men det kan utløse følelser som allerede eksiterer i underbevisstheten.. Jeg tenker at den dårlige samvittigheten kan brukes til noe konstruktivt. Sånn har det hver fall vært i mitt liv. Jeg tror det er viktig å være bevisst hva man har dårlig samvittighet for også bør man prøve å si til seg selv: “Det var kanskje ikke det beste, men da gjør jeg det bedre neste gang”. Jeg har to barn, og jeg gjør en god del annerledes med andremann, mest fordi jeg har blitt tryggere i mammarollen. Det betyr ikke at jeg har så veldig dårlig samvittighet for hvordan jeg gjorde det med førstemann, selvom jeg har brukt mye tid til å reflektere over det.
      Takk for flott blogg forresten, du inspirerer!

    29. Maja: Du leser mine tanker!! Takk for reflektert kommentar 🙂
      Jeg hadde kanskje gjort ting annerledes hvis jeg kunne gjøre alt om igjen, for jeg er jo en helt annen person nå. Tenk så mye vi lærer av å leve, og jeg kan tenke meg at det å bli mamma er en av de aller største læringsmulighetene, om ikke den største i livet.

      Tusen takk igjen <3

    30. Dette får meg til å tenke på når datteren mim ar liten. Begynte å gi ferdig pulvergrøt, og hun ble helt hyper av det, såpass hyper at bestemoren reagerte og lurte på om dette kunne være bra. Jeg byttet til økologisk grøt fra helsekosten, (fortsatt pulver men) og da reagerte hun ikke på samme måte. Hva som gjorde det kan man jo spekulere i.

    31. Mulig vi misforsto hverandre her, Helene. Jeg mener at kraft og eggeplomme på bekostning av morsmelkerstatning før barnet i utgangspunktet skal introduseres for fast føde er risikabelt. Der trenger jeg ikke legge frem forskning, det har helsedirektoratet allerede gjort for meg i sine spedbarnsanbefalinger (høyt innhold av protein og salt kan skade nyrer, osv.) Jeg ser også at Gry har rettet seg selv i sitt svar til Hdir, og det er fint. Problemet oppstår når man på grunn av status eller blogg, får fritt spillerom i media, på tross av liten eller ingen utdanning innenfor emnet. Det virker som om ernæring er blitt allemannseie, der kan alle mene, synse og fortelle andre hva som er best. Det er med på å forvirre allerede forvirrede forbrukere, og det er synd fordi de fleste av oss med ernæringsutdanning jo jobber mot samme mål – en sunnere og friskere befolkning. En liten utblåsning etter nok en debatt som med stor sikkerhet kan virke frustrerende for “mannen i gata” (eller “mammaen i gata”) 🙂

    32. Cathrine: Men hvis ingen har sagt noe annet så er det jo ingen rot i den diskusjonen? Hvilken mat som bør introduseres er en helt annen diskusjon. Vi kan ikke la være å diskutere fordi det skaper forvirring, da risikerer vi å sitte igjen med utdaterte råd.

      Når det gjelder forvirring så tenker jeg at kliniske ernæringsfysiologer som fremmer nutrilett som sunt er langt værre enn å si at barn over 4 mnd kan få eggeplomme?

      Det finnes veldig mye informasjon om ernæring, og en god del er også relativt logisk. Jeg skjønner at det er frustrerende for både leger og oss innen ernæring at mennesker selv leter etter informasjon for å hjelpe seg selv, men dette er den del av vår tidsalder, og noe vi må forholde oss til. Jeg stoler ikke blindt på noen fordi de har en utdannelse, jeg må også få kjenne etter hva som er riktig for meg. Derfor må en akseptere at mange (og nå er det virkelig mange) som ikke lever i tråd med kostholdsrådene.

      Dette er både komplisert og vanskelig å diskutere her, og jeg er helt sikker på at vi er enig i det aller meste. Jeg mener at jeg formidler ernæring på en balansert måte, og vil fortsette med det.

    33. Roten til diskusjonen ligger i at sitatet hennes ble publisert i et stort norsk magasin mange leser – og ble ikke rettet opp før Helsedirektoratet kom på banen. Her får vi nok bare bli enige om å være uenig.
      Hvordan du formidler ernæring har jeg ikke sagt noe om. Av og til må man diskutere litt for å forstå hverandre – det er ingen kritikk.
      Fin mandag til deg!

    34. Fint innlegg! – ferdiggrøt kommer ikke over dørterskelen her!! For akkurat som du skriver; strippet for næring, syntetiske vitaminer og billige oljer. Jeg syns det er bra noen fronter og opplyser om dette, da jeg tror mange stoler blindt på ernæringsråd enten det er fra blogg, VG, staten eller helsesøster og glemmer å lese hva produktene faktisk inneholder. #tenkesjæl

    35. Det er synd så mange snakker negativt om grøt. For få tiår siden ville noen ledd hvis noen hadde sagt at man skulle ha muligheten i fremtiden til å lage en grøt som var så proppfull av vitaminer, proteiner og andre næringsstoffer. En grøt som inneholder så og si alt barnet trenger. En grøt som er sunnere enn smoothier eller kokt kraft.
      Våre aller, aller sykeste pasienter som trenger aller mest næring. Vet dere hva de helst spiser? Dette er pasienter som har behov for all næring de kan få i seg på en sunn måte. Omega 3, vitaminer, proteiner, immunglobuliner. Jo, de spiser babygrøt.
      Det må vi slutt at vi snakket ned babygrøt. Det er det 2. mest sunne en baby kan få utenom pupp. Det må bli slutt på at man snakker ned mat som er “kjemisk” fremstilt.
      Babygrøt er sunn mat. Sunnere enn den maten som de fleste som prøver å lage ekstra sunn mat til ungen sin lager:
      https://amp.svt.se/nyheter/inrikes/naringsgrot-ger-aidssjuka-naring

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg