Er du oppblst? - 8 rsaker til ballongmage

  • 06.08.2017 kl. 18:20

N som jeg konstant gr rundt med stor mage tenker jeg litt p tiden der magen min var en slik ballong, helt uten at det var en baby der! Da er det plutselig veldig lite stas kan du si.

slite med oppblst mage eller luft i magen er slitsomt, frustrerende og flaut. Jeg slet mye med ballongmage fr og mtte alltid stesse med hva jeg skulle ha p meg for skjule det. I tillegg er det jo vondt og du fler deg ganske usexy. I dag blir jeg s og si aldri oppblst lenger og det er s deilig!! I dag deler jeg noen av rsakene som kan ligge bak en oppblst mage.

8 rsaker til oppblst mage

(Min pre-babymage, dog for et r siden)

Du har en eller flere intolleranser

Det er stor forskjell p allergi og intolleranse. Allergi handler om at kroppen fr en reaksjon p et bestemt protein. Denne reaksjonen kommer oftest med en gang og kan vre alt fra et utslett til anafylaktisk sjokk. En intolleranse er mer difus og gir ofte en senere reaksjon. Mekanismene bak intolleranser er ikke fullt kjent, men en type intolleranse er mangel p enzymer som ved laktoseintolleranse. Enzymer kan sees som saksene som klipper opp molekylene i maten vi spiser. De jobber best under ulike PH-verdier og blir derfor ogs pvirket av magesyre. Skalt lekk tarm kan ogs gi intolleranser. Dette er en omstridt tilstand, men det er stadig flere leger som aksepterer at tarmen kan bli permeabel. Visste du at innsiden av tarmen regnes som utenp kroppen? Det er faktisk kun et lag celler som skiller tarmlumen (innsiden av tarmen) fra kroppen vr. Dette cellelaget bestr av tarmcellene som er tett knyttet sammen med skalte tight junctions. Blir mellomrommet mellom cellene endret (for eksempel via zonulin) kan hele molekyler fra mat g ufordyd inn i kroppen og skape autoimmune responser. Det er vanskelig finne et mnster i det en reagerer p og det beste trikset er egentlig en symptombok sammen ved kyndig veiledning.

Du har overvekst av sopp i tarmen

Overvekst av sopp, som for eksempel candida, kan gi unormal produksjon av gass og dermed oppblsthet. Sopp finnes naturlig i tarmen og er helt ufarlig, det er nr det blir for mye av den at vi fr et problem.  En antibiotikakur kan ta knekken p mange viktige bakterier og kan dermed svekke tarmfloraen din. Du kan ende opp med for lite bakterier, mer presist fr du for lite mangfold av bakterier eller for lite av de gode bakteriene i forhold til de drlige. Dette gir god plass til vekst av sopp. Fr en candidaovervekst m en sulte den ut med riktig kosthold der en unngr all form for sukker, alkohol og gjr en periode.

Processed with VSCO with a6 preset

Du har overvekst av bakterier i tarmen

Tynntarmen vr er som regel relativt ren og har langt frre bakterier enn tykktarmen. Noen ganger kan bakterier fra tykktarmen migrere oppover i tynntarmen, og sl seg til ro. Nr disse bakteriene kommer opp i tynntarmen kan de fermentere biter av mat som ikke har rukket bli brutt ned eller tatt opp. Denne tilstanden kalles SIBO (smal intestinal bacterial overgrowth) og gir en rekke ubehagelige symptomer. Dette er en kompleks tilstand helbrede, der en ofte m gjennom en rekke ulike stadier av behandling. Frst m en sulte ut bakteriene, s m en reparere tarmen og tilfre gunstige bakterier. De fleste med IBS har ogs SIBO, noe som er mye av grunnen til at de reagerer p FODMAPS. Dette er matvarer som fermenteres lett i tarmen slik som lk og kl.

Du spiser stningsmidler

Stningsmidler, bde kunstige og naturlige, kan ofte skape luftproblemer. Mange av disse er FODMAP?s, det vil si at de lett fermenteres av bakteriene i tarmen vr. Eksempler p ststoffer som gir problemer er sukkeralkoholer som sorbitol, maltitol, zylitol og manitol. Sukrin er ogs et sukkeralkohol (erythritol), men tles av de fleste langt bedre enn de andre sukkeralkoholene. Kunstig stning som aspartam, sakkarin og sukrose kan gi luft i magen og oppblsthet. Noe forskning har ogs vist at kunstig stning endrer tarmfloraen. Endringene frte hos forskspersonene til nedsatt glukosetoleranse, det vil si at de mtte produsere mer insulin for f ned blodsukkeret nr de spiste karbohydrater. Det er en grunn til at vi ikke anbefaler disse stoffene til barn under tre r av fre-var-prinsippet, vi vet faktisk for lite om deres langtidseffekter. Jeg anbefaler unng kunstig stning som vi finner i lettbrus, tyggis, pastiller og lettprodukter.

Du tygger ikke godt nok

Hverken magesekken eller tarmen har tenner, s nr vi kaster i oss maten og glemmer tygge den fr fordyelsen en mye strre jobb enn den er skapt for. Hele fordyelsen pvirkes av dette, da det skjer en rekke signalfringer nedover i tarmsystemet nr vi spiser. Nr vi tygger maten produseres spytt med stoffer som dreper bakterier og enzymer som deler opp karbohydrater. Nr maten kommer ned i magesekker eltes den og tilfres magesyre og enzymer som deler proteiner. Hvilken mat magen fr pvirker signalene som sendes nedover til tarmen, galleblren og bukspytttkjertelen. Det er slitsomt for magen nr den i tillegg til mtte dele opp molekyler m dele hele salatblader, store biter av kjtt osv. Maten blir liggende lenger ufordyd i magesekken og det dannes gass. Sliter du med tygge godt nok kan det ogs hjelpe spise supper og smoothier, men da m du passe p ogs spise disse sakte.

Du har lav magesyre

Stadig flere er plaget av halsbrann og sure oppstt. Dette sees ofte p som en tilstand med for hy produksjon av magesyre, som derved kommer opp i spiserret. Det er faktisk svrt f mennesker som produserer for mye magesyre, og det er ganske kostbart for kroppen produsere. Lav magesyreproduksjon er derimot svrt vanlig. Nr vi ikke produserer nok magesyre fr vi ikke brutt ned maten, og srlig proteiner, tilstrekkelig. Maten blir liggende og gjre i magen og dette skaper gass og trykk. Magesyre endrer PH?en til maten i magesekken. Nr surt innhold kommer over i tynntarmen signaliserer dette at det kommer proteiner og de riktige enzymene produseres. Har ikke maten ftt lav nok PH vil ikke denne signaliseringen skje p riktig mte og problemet forplanter seg nedover i tarmsystemet. Magesyren kan kes ved ta bitterurter eller drikke eplecidereddik/sitronvann fr mltider.

Ta magesyretesten her!

Du spiser mye karbohydrater og sukker

Raske karbohydrater brytes lett ned til sukker i kroppen vr. Vi finner raske karbohydrater i frukt, pasta, ris, poteter og bakverk. Sukker finner vi i godteri, bakverk, kjeks, dressinger, ferdigmat, frokostblandinger og sauser. Selv om brdet er grovt kan du reagere p det hvis tarmen din ikke klarer takle fiberet. Det er lurt ke fiberinntaket over tid, for unng oppblst mage. Du kan bde reagere p hveten i seg selv og glutenet, hvilken som gir deg plager er vanskelig si. Det jeg ser ser at mange har det bedre uten brd og pasta. Det finnes jo s utrolig mye annet godt en kan spise, i tillegg er det lett bake altenativer. Jeg synes selv det var vanskelig skulle se for meg leve uten brd, men n har jeg gjort det i mange r. spise mye sukker mater ugunstige bakterier og sopp i tarmen, og kan dermed bidra til en dysfunksjonell tarmflora. Sliter du med sukkersug kan du ta mitt gratiskurs slik blir du kvitt stsuget.

Du er stresset

Vi fordyer mat under parasympatisk aktivitet, i rest and digest. Det er her fordyelsessekreter flyter bra og enzymaktivitet er p sitt beste. Nr vi stresser er vi under sympatisk aktivitet, skalt fight or flight. Kroppen prioriterer ikke fordyelse nr vi lper fra en lve, s ikke lp og spis samtidig, haha. Det vil si, prv unng spise nr du er stresset. Sett deg ned, ta deg tid og konsentrer deg om maten. Spis gjerne sammen med andre og fokuser p ha det hyggelig ved bordet. Matro er s undervurdert!

Sliter du med oppblst mage? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet!

 

21 Kommentarer

Inger Ann Berg

06.08.2017 kl. 20:56
Har tatt sibotesten og holder p med 7-8 ulike preparater (urtebasert) som Tor p senter for livsstilmedisin har gitt meg. Begynner merke forskjell. Er s glad. Lykke til videre med svangerskapet🤗

Helene Ragnhild

06.08.2017 kl. 21:27
Inger Ann Berg: S godt hre!!

Kamilla

06.08.2017 kl. 21:04
Hei! Jeg sliter med oppblst mage, har ftt beskjed av lege og spesialist at jeg mest sannsynlig har IBS. Kjenner meg igjen i det du skriver verst. Men hvordan kan jeg vite om jeg sliter med noen av rsakene du nevner ovenfor? Hvordan ble du kvitt oppblst mage?

Helene Ragnhild

06.08.2017 kl. 21:27
Kamilla: Du m g mer i dybden med en som kan dette, det er ikke noe jeg kan gi deg svar p her dessverre :)

Andrea

06.08.2017 kl. 21:50
Nr skal du dele kjnnet? Er s spent og glad p dine vegner <3 Hadde du noen mageflelse fr som stemte med hva det var? Gleder meg til hre!! Hos meg trodde alle det var gutt, men jeg flte selv jente og hadde en drm om dette natten fr ultralyd. Det kommer en jente<3

Helene Ragnhild

06.08.2017 kl. 22:21
Andrea: Vi har ikke helt bestemt oss, men klarer nok ikke vente s veldig lenge, hehe. Vil jo s gjerne vise flere innkjp, strikking og tanker!! S koselig at dere skal ha jente! Jeg kan si at min mageflelse stemte <3

Lena

07.08.2017 kl. 01:40
Hei

Jeg holder p lage det fermenterte bokhvetebrdet som du har lagt ut oppskrift p. Jeg har laget det et par ganger, og magen min elsker det! N lurer jeg bare p om det kan fermentere i mer enn 24 timer? Jeg blandet deigen ganske sent, og vil helst ikke st bake p natten i morgen. Tror du at det gr fint at det str i 30 timer? :-)

Helene Ragnhild

07.08.2017 kl. 07:23
Lena: Det kan nok g fint, men ikke lenger! Redd det blir drlig for deg!

Marianne

07.08.2017 kl. 07:28
Hper formen din er stigende n, Helene :)

Jeg lurer p om du kan lage et eget innlegg om mat som holder blodsukkeret i sjakk? Jeg gikk opp 35(!!!!!) kg i graviditeten i fjor til tross for oppkast hele veien :( har gtt ned ca 20 n, men sliter med sultflelse og stsug. Ser at du snakker s varmt om egg. Er det den ultimate frokost i dine yne?:)

S gy at dere fikk vite kjnnet!! Er s spent og gleder meg veldig til du deler det <3

Helene Ragnhild

07.08.2017 kl. 08:12
Marianne: S koselig <3
Det skal jeg fgjort vettu!! Det er s viktig for unng cravings, men en annen ting som er viktig er ikke g alt for lavt p karbo. Merker selv og ser at jeg da fr mer cravings faktisk. Ikke s lett finne balansen, men det gr absolutt!

Gleder meg til dele! S stas at mange gleder seg med oss <3

Thea

07.08.2017 kl. 07:42
Hei! Hadde du problemer med oppblst mage tidlig i svangerskapet? Jeg har vanligvis ikke stor mage, men fra uke 5 har den sttt ut som en tromme, og det er skikkelig ubehagelig. I tillegg er det vanskelig skjule en graviditet nr jeg allerede ser ut som jeg er 7mnd p vei. Har du noen tips? Er i uke 10 n, og har vrt mye plaget med kvalme slik at jeg spiser altfor lite, s det er bare luft. Har ikke rrt sukker siden innsett, men grunnet kvalmen s har det blitt i overkant med brdmat og smr.

Hurra for ivf-babyer forresten! :)

Helene Ragnhild

07.08.2017 kl. 07:59
Thea: Hei <3 grattis!! Det er helt normalt vre oppblst i starten, det kommer av bde hormoner og mange endringer i bukhulen (alts organer som ligger i mageomrde). Dessverre fungerer ikke de vanlige tipsene like godt da, men holde magen i gang er lurt! Prv vann med chiafr! Stor klem og ja, hurra for IVF-baby <3

07.08.2017 kl. 09:56
Tusen takk for svar! Kanskje det er bedre med 20 timer da? :)

Helene Ragnhild

07.08.2017 kl. 12:26
Anonym: Kanskje ;)

M

07.08.2017 kl. 11:04
Hei! Har selv ftt pvist SIBO for ca. to r siden, men ikke gjort noe srlig med det grunnet graviditet, amming og fastlegebytte. Vet du om hvor jeg kan finne mer informasjon om tilstanden og behandling? Finner kun amerikanske sider selv :) Legen min ser ikke ut til ha srlig greie p det (vi har ikke snakket s mye om det enda), men min forrige fastlege snakket om antibiotika. Er litt skeptisk til det av natur, men vil jo ogs gjerne bli kvitt plagene :)

Helene Ragnhild

07.08.2017 kl. 12:25
M: Srt f norske leger har dessverre greie p det..om du tar antibiotika br det jo kombineres med fylle tarmen med gode bakterier i alle fall ;)

J

07.08.2017 kl. 17:43
For et informerende og godt innlegg! Jeg sliter ikke med oppblst mage, men derimot ls mage nesten hver dag! Det er noe drit (bokstavelig talt). Om du kan noe om grunnene til at man fr ls mage, s hadde det vrt supert med et innlegg om det ogs :) Min erfaring er at leger kan veldig lite om mageproblemer, og det virker som at du kan mer om det enn alle legene jeg har vrt borti! For hvordan finner man egentlig ut hva som er grunnen til ubalanse i magen? Hvilken lege eller spesialist gr man til da nr fastleger ikke har peiling? Kan man ta en test om man har lav magesyre eller for mye sopp? Eller skal man bare teste ulike dietter i det uendelige til man finner noe som funker? Hva vil du si er det beste tipset for en fungerende mage? Kutte ut sukker? Jeg har ogs ftt med meg at du anbefaler hnsekraft, tror du det hjelper p ls mage ogs?

N ble det mange sprsml her gitt. Uansett, takk for at du skriver en s fin blogg som handler om viktigere ting (i flge meg ihvertfall) enn hr og sminke.

Pia

07.08.2017 kl. 22:47
Hei! Mange gode tips, men fra et medisinsk perspektiv m jeg si meg veldig uenig i spesielt pstanden om at Candida kan "sultes bort". En Candidainfeksjon i tarmen er noe som skal behandles med et antimykotikum. Dog er heldigvis infeksjonen sjelden og oppstr som regel ved en form for immunsvikt. Pvist SIBO vil heller ikke forsvinne uten antibiotikabehandling..

Helene Ragnhild

08.08.2017 kl. 16:19
Pia: Husk at det finnes flere typer candida da, n snakker jeg ikke om den typen infeksjon f eks aids pasienter fr... Det med SIBO stemmer heller ikke med mine erfaringer, veldig mange har spist seg friske og eventuelt brukt urter for stabilisere tarmen. Det er vel aldri hold for si at det aldri gr uten ;)

Anette

08.08.2017 kl. 11:09
Flott at du deler ett s viktig tema p nytt 😊 Fr spiste jeg mye korn/havregryn og var mye oppblst. Etter at jeg kuttet ut korn er jeg kvitt oppblsthet og det er s deilig 😊 Da vi var i Italia prvde jeg ut en pizza bare for se hvordan kroppen reagerte. P kvelden ble jeg oppblst (ca 12 timer etter pizzainntaket) og jeg er overbevist om at pizzaen var rsaken til at jeg ble oppblst.

Helene Ragnhild

08.08.2017 kl. 16:31
Anette: Nr du ikke spiser noe s ofte blir du lett mer sensitiv ogs, men det er for meg ingen grunn til ikke kutte ut ting en reagerer p. Det er ingen som m ha hvetemel!

Skriv en ny kommentar

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg hper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere r som prver er jeg endelig gravid! Flg gjerne min reise mot bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Sk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits