Unngå disse 4 fellene som ødelegger tarmen din

  • 24.08.2017 kl. 07:33

Jeg er langt over gjennomsnittet opptatt av tarm, men det mener jeg er med god grunn. Tarmen påvirker nemlig kroppen din på så mange måter, og vi lærer stadig mer om dette livsviktige organet. Vi tenker umiddelbart at tarmen står for å ta opp næring fra maten vi spiser, men immunforsvar, hormoner, tankene dine, huden din - alt påvirkes av tarmen din!!

Her er 4 faktorer som påvirker tarmen negativt:

Antibiotika

Som barn tok jeg antibiotika mange ganger, en gang i et helt år. Vi bodde i USA og der ble det i hvert fall før skrevet ut over en lav sko. Ørebetennelser ble før i tiden straks behandlet med antibiotika, i hvert fall i de forente stater.

Antibiotika "blaster" som jeg pleier å si, hele tarmfloraen din. Den tar knekken på alle bakteriene, også de gode. Derfor bør antibiotika kun brukes når det er absolutt nødvendig, det er også best med tanke på de store utfordringene vi har med antibiotikaresistens. Må du ta antibiotika anbefaler jeg å ta probiotika helst frø, under og etter kuren.

Næringsfattig og inflammasjonsskapende kosthold

Det er særlig tre ting jeg er opptatt av når det gjelder mat. Den skal være smaksrik, næringsrik og mettende, gjerne også fargerik (farge og næring hører ofte sammen). Jeg elsker effekten riktig mat har på min kropp, den har jeg nemlig kjent igjen og igjen. Det er jo helt naturlig å falle av innimellom, det skjer, men kom deg tilbake på hesten igjen.

 Matvarer jeg elsker er egg, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, søtpotet, potet, kjøtt (ikke for mye) og fisk. Hvis du tåler korn kan det absolutt inkluderes i kostholdet ditt, men det bør ikke spille hovedrollen.

Kraft er virkelig en gullgruve for tarmen din, da den innefolder aminosyrer som rett og slett kan hele en lekk tarm. Hvis du vil lære å koke kraft kan du laste ned min gratis guide her eller ved å klikke på bilde under.

Mangel på gode bakterier

Vi har blitt en veldig ren nasjon. Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har tittet opp fra macen og sett en mor iherdig gnikke antibak over halve barnet sitt, bord, stoler og leker. Selvfølgelig gjør hun dette i beste mening, men det hun ikke vet er at hun mest sannsynlig vasker bort mest av de gode bakteriene. Det er en grunn til at vi skal være ute, spise på ting (særlig barn), leve med dyr og ikke vaske oss med såpe fra topp til tå hver dag. Det er ikke bra for oss. Det leder til en kjip tarm, som igjen gir et nedsatt immunforsvar.

Ikke minst skal vi spise gode bakterier, gjerne hver dag. Det er en grunn til at fermentering har blitt superpoppis blant helsebevisste i hele verden. Vi trenger bakterier, enten vi vil eller ei!

Stress

Ahh, stress...er du også lei av å høre om det. Det var jeg! Men det var før jeg skjønte hvordan jeg kunne motvirke det. Før det tenkte jeg at stress var det å ha mye å gjøre eller å føle seg travel, og det er jo umulig å løse? Nå vet jeg at stress ikke har noe med hvor travel du er, for du kan jo være drit stressa selv når du er sykemeldt eller på ferie? Stress er noe som skjer i hodet ditt, og det er absolutt noe du kan gjøre noe med.

Når kroppen din må håndtere stress er det lite plass til å hele kroppen, for eksempel etter en hard treningsøkt. Dette er en av grunnen til at jeg ikke anbefaler for mye trening når jeg har kunder som føler seg utslitt, har mistet mensen eller opplever mye stress.

Avspenning er mitt beste tips mot stress, gjerne i kombinasjon med å jobbe med hvordan du møter utfordringer, er avspenning. Det nullstiller meg og gir meg mye mer energi i hverdagen. Ikke minst stopper det meg fra å få kræsj!

Jeg bruker youtubefilmer til avspenning, gratis og alltid tilgjengelig <3 

24 Kommentarer

Jannicke

24.08.2017 kl. 08:47
Takk for delingen, du er helt rå!!! Dagens lille høydepunkt er å lese bloggen din :)

Kan du skive et innlegg om betakaroten? Mange kjente bloggere fronter dette, selv blir jeg mer skeptisk ved "overdreven" markedsføring av et produkt. Hvilken type kan du anbefale i såfall? (Mtp å bli litt brun) Har sett på både Sunnkost og Iherb, der er det dog stor prisforskjell på produktene.

Ha en nydelig fin dag videre Helene!

Helene Ragnhild

24.08.2017 kl. 16:46
Jannicke: Betakaroten er ikke noe du trenger å ta, spis heller gulrøtter! :D stor klem <3

Mira

24.08.2017 kl. 09:37
Hei!

Nok et utfyllende og fargerikt innlegg fra deg. Du skriver så bra! Jeg er glad for at du har så stor variasjon i temaene du tar opp. Jeg er veldig interessert i helse og kosthold, og nå som jeg er gravid i uke 28 er det ekstra spennende å følge deg :-)

Stor klem

Helene Ragnhild

24.08.2017 kl. 16:45
Mira: Så bra du synes det! :D

Mari

24.08.2017 kl. 11:50
Hei vakre Helene! jeg må bare spørre deg om et spørsmål angående granola, tenkte å lage det i dag. Jeg som mange andre tåler nøtter og korn dårlig uten at det blir bløtlagt, men er det behov for det på samme måte når det stekes i ovnen?

Klem fra Mari

Helene Ragnhild

24.08.2017 kl. 16:45
Mari: Ja, steking gjør ingen forskjell på fytinsyre og lektiner dessverre ;)
Så fint innlegg du har skrevet :-)

Ønsker deg en strålende torsdag!

Helene Ragnhild

24.08.2017 kl. 16:46
Tiril Sørensen: Tusen takk i lige måte <3

Martine

24.08.2017 kl. 16:55
Hei!

Hva søker du på på YouTube for å finne gode avspenningsvideoer? :)

Helene Ragnhild

24.08.2017 kl. 20:35
Martine: Guided meditation.....eks guided meditation sleep :)
Hører ofte på guided meditation pregnant nå, men Jonna synes det er freaky å sovne til, hahaha

A

24.08.2017 kl. 21:12
Har du tidligere skrevet noe om diverse matvarer som kan føre til Acne? Evt om det er mulig å forebygge ved å spise spesiell mat? Er over 30 år og utrolig lei av en hud som aldri blir bra. Tar imot alt av tips :)

Helene Ragnhild

25.08.2017 kl. 07:58
A: Jeg har skrevet om hud før ja, kan sikkert gjøre det igjen!

julie

25.08.2017 kl. 04:27
Hei!

Kan du anbefale noe youtube avspenning filmer? :)

Helene Ragnhild

25.08.2017 kl. 07:57
julie: se hva jeg svarte Martine ;)

Nina Bakke

25.08.2017 kl. 06:57
Takk for at du deler :)

Helene Ragnhild

25.08.2017 kl. 07:57
Nina Bakke: <3

Anette

25.08.2017 kl. 13:15
Flott innlegg 😊

Takk for tips om avspenning, er noe jeg må bli bedre på.

Angående det at vi er blitt en "ren nasjon", hva tenker du om å dusje kroppen hver dag? Spør av nysgjerrighet 😊

Jeg dusjer hver dag, men ikke alltid jeg bruker såpe . 3-åringen bades i snitt to ganger i uka. Da har vi kokosolje i vannet og det gjør huden silkemyk 😍

Helene Ragnhild

25.08.2017 kl. 17:01
Anette: Bruker selv aldri hudsåpe nei :)

Elisa

25.08.2017 kl. 21:55
Hei! Takk for et fint innlegg :-)

Mine mageproblemer (og pollenallergi...) startet etter en antibiotikakur på ungdomsskolen. Jeg hadde ørebetennelse og fikk ikke bare én kur, men tre, og den siste var "for sikkerhets skyld". Dette er 25 år siden og det var aldri noe snakk om probiotika på den tiden. Etter dette har jeg prøvd å holde meg langt unna antibiotika. Nå har jeg fått påvist kronisk borrelia, og har derfor akseptert å starte en lengre kur (3 uker). Jeg spiser litt fermentert mat og tar probiotika som jeg har kjøpt på apoteket. Men jeg er litt skeptisk. Virker det? Jeg har hørt at det er stor sjanse for at bakteriene er døde. Jeg vurderer å supplere med noe fra helsekosten (eller bestille noe på nett), men er usikker på om det er bra eller uheldig å blande ulike probiotika og hva jeg i så fall skal kjøpe. Dette med bakterieflora er nok individuelt, men har du noen tips eller anbefalinger?

Gratulerer så mye med den lille i magen :-) Jeg vil legge til at jeg finner mye inspirasjon og glede i bloggen din, så tusen takk!

Helene Ragnhild

27.08.2017 kl. 14:25
Elisa: Så hyggelig at du liker bloggen :D jeg gir ikke individuelle tips via bloggen, kun i kurs ;)

Ingrid

26.08.2017 kl. 15:54
Hei Helene,

Lurer på hvorfor vi ikke skal spise for mye kjøtt?

Hilsen Ingrid :)

Helene Ragnhild

27.08.2017 kl. 14:24
Ingrid: Generelt mener jeg vi spiser for mye kjøtt, og jeg vil heller spise mindre og av god kvalitet :)

Oda Marie

26.08.2017 kl. 20:58
Så bra skrevet Helene! 👏🏼❤️

Helene Ragnhild

27.08.2017 kl. 14:27
Oda Marie: Tusen takk <3

Skriv en ny kommentar

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til å leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg håper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere år som prøver er jeg endelig gravid! Følg gjerne min reise mot å bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits