Surdeigsrundstykker og hjemmelaget starter

De siste rene har brdmat sneket seg tilbake inn i kostholdet mitt, og det faktisk uten gi magevondt. Takket vre surdeig kan jeg nyte brd igjen uten ballongmage, s deilig! Jeg har mttet la mange surdeigsstartere g i spla, rett og slett fordi de ikke ble brukt og det ble for mye stress flge dem opp. Jon Anders fikk nok en sommer da jeg sa vi mtte hjem for mate surdeigen. Han sa det fikk holde med to hunder, haha.

En starter kan du f fra en annen surdeigsbaker, men du kan ogs lage en selv. Bare bra barnemat har en oppskrift som er veldig lett flge og som jeg har hrt at mange har ftt til. Jeg testet forrige uke og den boblet og koste seg, og i helgen laget den rundstykker. Her finner du oppskrift p starteren jeg laget.

​Jeg lot meg inspirere av flinke Julianne som jobber med fodmap kostholdet. Jeg endret oppskriften litt, jeg ville blant annet bruke sesamfr fordi de er rike p kalsium. Ekstra nring, ja takk! Jeg tilsatte ogs revet gulrot fordi det er ca det beste jeg vet i brd!

Speltmel er ikke glutenfritt, men det inneholder litt andre proteiner enn hvete. Det gir saftig og god bakst og smaker veldig godt. Nr vi baker med surdeig brytes fytinsyre og andre antinringsstoffer ned, og gluten brytes delvis ned. Resultatet er at brdet blir lettere fordye og nringsstoffene i kornet blir lettere for tarmen din ta opp.

Surdeigsrundstykker

300 gram siktet speltmel

200 gram grovt speltmel

50 gram sesamfr

50 gram linfr

1-2 revne gulrtter

1 ts salt

4 dl lunkent vann

2 gode ss surdeigsstarter

Bland sammen vann og surdeigsstarter og rr s starteren lser seg litt opp. S kan du tilsette resten av ingrediensene. La deigen st et varmt sted, jeg lot min st p badet, i ca 12 timer. Det er veldig greit sette deigen fredag kveld og bake ut lrdag morgen for eksempel. Deigen skal vre blt, ikke rennende eller helt fast.

Nr det er klart for bake ut kan du bruke en ss til legge rundstykker p et bakebrett med bakepapir. Forvarm ovnen til 250 grader, og skru ned til 220 nr du setter inn rundstykkene. De skal st i ca 15-20 minutter, begynn med 15 s de ikke svir seg!

Rundstykkene smaker godt med alt av plegg. Selv pleier jeg fryse dem og ta opp nr jeg fr lyst p. Nam nam <3

30 kommentarer

Herlig ❤ Skal prve oppskriften neste gang det blir surdeigsbakst! 😊 Surdeig er s godt!

Ha en fin dag Helene 🤗❤

Imammahuset: tusen takk i lige mte vakre deg :)

Hei Helene ❣️

Det ser nydelig ut 🙌🏼 kan man ta 2ss surdergstarter fra kjleskapet, eller m starteren mates fr den brukes i oppskriften?

Elisabeth: br mates dagen fr, jeg gjr det :)

Hei :) Ser i oppskriften om hvordan lage surdeigstarter at det str "kologisk sammalt speltmel eller sammalt hvetemel", betyr det at jeg ikke trenger bruke kologisk mel hvis jeg tar sammalt hvetemel? :)

Gleder meg til teste rundstykkene, ser s gode ut :D

Anna: jeg ville brukt spelt uansett??best bruke kologisk, men ta det du har!! :)

Hei!

Disse skal jeg teste ut!

Jeg sliter med mye betennelser i kroppen, opplever nye smerter ulike steder hver dag. Har du noen gode bker anbefale om betennelsesdempende mat og hvordan spise seg fri fra betennelse? :)

Det s godt ut, m prves :) Har du forresten noen tips til en gravid oppblst mage?

Camilla: det er dessverre ofte hormonelt, srlig i starten. Men drikk chiafr i vann, det fr magen i gang og det hjelper jo :)

Dette s utrolig godt ut! Jeg har cliaki, vet du om det er mulig lage surdeigsbrd glutenfritt? <3

Anna: ja, men har dessverre ikke en oppskrift jeg selv har testet :)

Til Anna:

Les Kristin granli sin ekte brd uten gluten og ferdig melmikser hun skriver om det ogs!

Trenges ingen gjr eller bakepulver?

julie: det gjr det ikke, surdeigsstarteren gjr jobben :)

Min aller frste surdeigsstarter str p benken n 😀

Hei Helene :)

Jeg flger deg p snap og i gr la du ut filmer om juicing, smoothie osv..

Det jeg lurer p er om det kan vre farlig med for mye?

En leser over alt at det kan vre skadelig for fosteret med for mye ditt og for lite datt... For mye A vitamin, for lite/for mye jod osv...

Jeg juicet alltid fr (stangselleri,gulrot,ingefr og rdbete) dette brukte jeg i smoothie.

N tr jeg ikke dette lenger :/ Lrte dere noe om dette? :) En blir jo skremt av det meste nr en er gravid. Veldig dumt om det skal hindre en i f i seg den beste maten :)

lene: Hei Lene, merker jeg nesten blir trist og frustrert av lese kommentaren din. Ikke p grunn av deg i det hele tatt, ikke misforst, men fordi s mange gravide blir s redde for gjre s mye galt <3 det er selvflgelig viktig flge rdene, men nr vi blir redde for spise grnnsaker blir det jo helt feil! Det er ingen grunn til at du ikke skal juice og spise smoothie, det er bare kose seg med s mye grnt du nsker!! Stor stor klem fra meg <3

Hei. Lurte p om du har noen gode tips til f mer energi i hverdagen? Jeg holder p med min bachelor for tiden. Bruker kun formiddagen til dette, men er sp ekstremt trtt p ettermiddagen. Fler nesten at jeg er mer trtt n enn nr jeg var p skolen hver dag. Selv om jeg har flere timer med svn n.

Lisbeth: Hei Lisbeth, har ikke noe enkelt svar til deg p dette dessverre, men masse gode tips p bloggen generelt :)

Neimen, s koselig Helene :D Rundstykkene ser nydelige ut <3 Ha en fin kveld! Klem J.

Julianne: Kjempe gode <3 takk i lige mte sta <3

julietalivstil: takk :D

Hei!

Har laga ein surdeigstarter av sammalt hvete. Er den ok bruke i rundstykker og anne med spelt for nokon som fl omtrent samme kosthold som deg? Eller er hveten i starteren eit problem?

Tone: Noen sier at det er best ha en starter av samme som du skal bake med, men jeg tror ikke det skal vre s stort problem alts ;)

Hei, n har jeg satt rundstykkedeigen, men ser at du ikke har skrevet noe om etterheving. Hvor lenge ca skal de heve?

Hper du har anledning til svare fr klokken tolv i dag nr deigen skal bakes ut ;-)

Takk for super blogg!

Gunn: Ingen etterheving ;)

Starteren vert vel brukt med litt ulike meltyper framover uansett, tenker eg ;-) Tenkte meir om ein er p ein diett uten hvete - eller minimalt med hvete iallefall.

Starteren funka fint med bde rundstykka i oppskrifta her og surdeigspannekaker med spelt.

Takker for fine oppskrifter 👌

Skriv en ny kommentar