Surdeigsrundstykker og hjemmelaget starter

De siste årene har brødmat sneket seg tilbake inn i kostholdet mitt, og det faktisk uten å gi magevondt. Takket være surdeig kan jeg nyte brød igjen uten ballongmage, så deilig! Jeg har måttet la mange surdeigsstartere gå i søpla, rett og slett fordi de ikke ble brukt og det ble for mye stress å følge dem opp. Jon Anders fikk nok en sommer da jeg sa vi måtte hjem for å mate surdeigen. Han sa det fikk holde med to hunder, haha.

En starter kan du få fra en annen surdeigsbaker, men du kan også lage en selv. Bare bra barnemat har en oppskrift som er veldig lett å følge og som jeg har hørt at mange har fått til. Jeg testet forrige uke og den boblet og koste seg, og i helgen laget den rundstykker. Her finner du oppskrift på starteren jeg laget.

​Jeg lot meg inspirere av flinke Julianne som jobber med fodmap kostholdet. Jeg endret oppskriften litt, jeg ville blant annet bruke sesamfrø fordi de er rike på kalsium. Ekstra næring, ja takk! Jeg tilsatte også revet gulrot fordi det er ca det beste jeg vet i brød!

Speltmel er ikke glutenfritt, men det inneholder litt andre proteiner enn hvete. Det gir saftig og god bakst og smaker veldig godt. Når vi baker med surdeig brytes fytinsyre og andre antinæringsstoffer ned, og gluten brytes delvis ned. Resultatet er at brødet blir lettere å fordøye og næringsstoffene i kornet blir lettere for tarmen din å ta opp.

Surdeigsrundstykker

300 gram siktet speltmel

200 gram grovt speltmel

50 gram sesamfrø

50 gram linfrø

1-2 revne gulrøtter

1 ts salt

4 dl lunkent vann

2 gode ss surdeigsstarter

Bland sammen vann og surdeigsstarter og rør så starteren løser seg litt opp. Så kan du tilsette resten av ingrediensene. La deigen stå et varmt sted, jeg lot min stå på badet, i ca 12 timer. Det er veldig greit å sette deigen fredag kveld og bake ut lørdag morgen for eksempel. Deigen skal være bløt, ikke rennende eller helt fast.

Når det er klart for å bake ut kan du bruke en ss til å legge rundstykker på et bakebrett med bakepapir. Forvarm ovnen til 250 grader, og skru ned til 220 når du setter inn rundstykkene. De skal stå i ca 15-20 minutter, begynn med 15 så de ikke svir seg!

Rundstykkene smaker godt med alt av pålegg. Selv pleier jeg å fryse dem og ta opp når jeg får lyst på. Nam nam <3

34 kommentarer
    1. Hei Helene ❣️
      Det ser nydelig ut 🙌🏼 kan man ta 2ss surdergstarter fra kjøleskapet, eller må starteren mates før den brukes i oppskriften?

    2. Hei 🙂 Ser i oppskriften om hvordan lage surdeigstarter at det står “økologisk sammalt speltmel eller sammalt hvetemel”, betyr det at jeg ikke trenger å bruke økologisk mel hvis jeg tar sammalt hvetemel? 🙂
      Gleder meg til å teste rundstykkene, ser såå gode ut 😀

    3. Hei!
      Disse skal jeg teste ut!
      Jeg sliter med mye betennelser i kroppen, opplever nye smerter ulike steder hver dag. Har du noen gode bøker å anbefale om betennelsesdempende mat og hvordan spise seg fri fra betennelse? 🙂

    4. Dette så utrolig godt ut! Jeg har cøliaki, vet du om det er mulig å lage surdeigsbrød glutenfritt? <3

    5. Til Anna:
      Les Kristin granli sin «ekte brød uten gluten og ferdig melmikser» hun skriver om det også!

    6. Hei Helene 🙂
      Jeg følger deg på snap og i går la du ut filmer om juicing, smoothie osv..
      Det jeg lurer på er om det kan være farlig med for mye?
      En leser over alt at det kan være skadelig for fosteret med for mye ditt og for lite datt… For mye A vitamin, for lite/for mye jod osv…
      Jeg juicet alltid før (stangselleri,gulrot,ingefær og rødbete) dette brukte jeg i smoothie.
      Nå tør jeg ikke dette lenger :/ Lærte dere noe om dette? 🙂 En blir jo skremt av det meste når en er gravid. Veldig dumt om det skal hindre en i å få i seg den beste maten 🙂

    7. Hei. Lurte på om du har noen gode tips til å få mer energi i hverdagen? Jeg holder på med min bachelor for tiden. Bruker kun formiddagen til dette, men er sp ekstremt trøtt på ettermiddagen. Føler nesten at jeg er mer trøtt nå enn når jeg var på skolen hver dag. Selv om jeg har flere timer med søvn nå.

    8. lene: Hei Lene, merker jeg nesten blir trist og frustrert av å lese kommentaren din. Ikke på grunn av deg i det hele tatt, ikke misforstå, men fordi så mange gravide blir så redde for å gjøre så mye galt <3 det er selvfølgelig viktig å følge rådene, men når vi blir redde for å spise grønnsaker blir det jo helt feil! Det er ingen grunn til at du ikke skal juice og spise smoothie, det er bare å kose seg med så mye grønt du ønsker!! Stor stor klem fra meg <3

    9. Hei!
      Har laga ein surdeigstarter av sammalt hvete. Er den ok å bruke i rundstykker og anne med spelt for nokon som føl omtrent samme kosthold som deg? Eller er hveten i starteren eit problem?

    10. Hei, nå har jeg satt rundstykkedeigen, men ser at du ikke har skrevet noe om etterheving. Hvor lenge ca skal de heve?
      Håper du har anledning til å svare før klokken tolv i dag når deigen skal bakes ut 😉
      Takk for super blogg!

    11. Starteren vert vel brukt med litt ulike meltyper framover uansett, tenker eg 😉 Tenkte meir om ein er på ein diett uten hvete – eller minimalt med hvete iallefall.
      Starteren funka fint med både rundstykka i oppskrifta her og surdeigspannekaker med spelt.
      Takker for fine oppskrifter 👌

    12. Hei. Har prøvd flere oppskrifter på rundstykker med surdeig, men de flyter bare utover. Da jeg så de du har bakt, fattet jeg nytt mot. Har nå bakt de, men de flyter ut akkurat som de andre jeg har bakt. Hvordan får du de til å se ut som helt “normale” rundstykker ?
      Hører fra deg – på forhånd takk.

      Mvh Nina

    13. Så gøy å se at du bruker mel fra Holli Mølle, jobbet på kontoret der med bestillinger i 3 år. Flotte produkter 😀

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg