hits

Fermentering og fordyelse

  • 06.11.2017 kl. 19:48

En ting som har vrt fantastisk for min fordyelse er fermentering, og srlig surkl og andre fermenterte grnnsaker. Likevel har jeg mange ganger vrt slapp p lage dette hjemme. Ikke fordi det tar mye tid eller er dyrt, men rett og slett fordi jeg har opplevd flere ganger at hele glass har mugnet. Det er s utrolig demotiverende!

Det er nesten s jeg skammer meg, for jeg skal jo liksom vre denne ernringsdama som fr til alt p kjkkenet? Slik er det selvflgelig ikke!

Da jeg fant denne krukken p jernia forrige uke mtte jeg derfor investere. Den har en skalt vannls, som slipper luft ut, men ikke inn. Da er det lettere f til fermenteringen uten at det blir mugg. Den er ogs fin se p der den str p benken!

Fermenterte grnnsaker blir brutt ned og dermed lettere fordye. Du fr det gode fiberet som tarmen din liker i en lett fordyelig form. Ogs er denne krukken full av gunstige bakterier som kan florere i tarmen, win win alts!

Det er helt normalt merke at fordyelsen reagerer i starten. Er du svrt sensitiv kan det vre lurt begynne med bare noen ts, kanskje til og med bare noen ts av saften. Smaken er noe en m bli vant til, men se det som et kosttilskudd. Noe som gjr det lettere fordye annen mat og som gjr tarmen din godt.

Jeg har kutten en hel hvitkl og to gulrtter, og tilsatt karve og en ss salt. S lot jeg dette st slik at vannet trakk seg ut fr jeg puttet det i krukken. Pass p at vannet fra klen er over klen. Det flger med to stener som hjelper til holde klen nede.

Denne krukken har blitt en god venn allerede, for n har jeg masse fermenterte grnnsaker jeg kan spise som tilbehr til maten min hver dag. Det er godt for tarmen, og som jeg pleier si; tar du vare p tarmen din, tar den vare p deg <3

12 Kommentarer

Imammahuset

06.11.2017 kl. 22:01
Herlig, blir s inspirert 😊 M kjpe meg snn jeg ogs 👌 Forresten, har du glemt litt tekst over det siste bildet ? Flte det manglet noe etter det siste ordet :)

Helene Ragnhild

07.11.2017 kl. 05:57
Imammahuset: takk! Hadde visst blitt borte... men n er det fikset igjen <3

Nina

06.11.2017 kl. 22:07
Hei, jeg har lavt stoffskifte og styrer derfor unna alt i kl familien, og en del r grnnsaker. Er det OK for meg spise fermetert kl? Og kunne du lagt ut oppskriften p den du har p krukken?

Helene Ragnhild

07.11.2017 kl. 05:57
Nina: Du skal spise veldig mye for at det skal ha noe si, jeg vil si at det positive langt oppveier den eventuelle negative effekten. Oppskriften str i innlegget :)

Jorun

07.11.2017 kl. 07:50
Skal frst sjekke tarmen, hvis alt er bra skal jeg prve. Det er sltspmt n. Takk for at du deler Ha en god dag. 😊

Helene Ragnhild

07.11.2017 kl. 08:14
Jorun: :)

Lise

07.11.2017 kl. 12:44
Hvis man fr litt mugg nr man lager surkl, m man kaste alt da, eller gr det bra fjerne mugget, og bruke resten?

Helene Ragnhild

07.11.2017 kl. 16:15
Lise: jeg kaster da jeg har lrt at det kan vre mugg lenger ned ogs, men ikke om det bare er p de store bladene. De ligger over vannflaten ofte og da kan det komme bittelitt p dem.

Birgitte

07.11.2017 kl. 15:46
Hva mener du med at du lot det st slik at vannet trakk seg ut fr du puttet det i krukken? I s fall hvor lenge? Er noen r siden jeg prvde fermentere , men da presset jeg iallfall all vsken ut av grnnsakene manuelt. N ble jeg inspirert til prve igjen 😁😁

Helene Ragnhild

07.11.2017 kl. 16:16
Birgitte: saltet trekker vannet ut slik at du fr mindre knajobb! Timer ikke, men la det st i minst 30 min!

Hanna

09.11.2017 kl. 21:46
Har du prvd lage kombucha? Har veldig lyst prve det selv, men syntes det er vanskelig komme i gang..

Helene Ragnhild

10.11.2017 kl. 14:48
Hanna: Ja, mange ganger, ikke noe vanskelig :D

Skriv en ny kommentar

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg hper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere r som prver er jeg endelig gravid! Flg gjerne min reise mot bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Sk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no