hits

Sukkerfrie scones med skogsbær

 • 05.01.2018 kl. 16:06

God fredag fine du <3

Tusen takk for masse koselige kommentarer på forrige innlegg! Godt å få luftet litt tanker innimellom. Det er jo egentlig noe av det beste jeg vet med å blogge, skriving er god terapi!

I dag har jeg hatt besøk av en venninne på dagen og da hadde jeg lyst til å bake noe godt å servere. Ikke minst har jeg begynt å bake rundstykker, lage godiskuler osv som jeg skal fylle fryseren med til lille kommer. Det og kraftsupper er det jeg ønsker meg som barselgaver, hehe.

Disse sconesene har jeg fått inspirasjon til fra søte Linda. Hun har nettopp gitt ut en bok med masse deilige oppskrifter som jeg virkelig anbefaler. Det er mange gode hverdagsfavoritter i den, og det synes jeg personlig er helt topp i en kokebok. I perioden fremover vil jeg gjerne ha det enkelt og godt, så denne boken skal jeg bruke mye.

Jeg gjorde litt om på oppskriften da jeg ville ha dem litt søtere og med bær. Disse er ikke gluten eller melkefrie, men du kan sikkert bruke annet mel enn speltmel og glutenfrie havregryn. Jeg tror det er verre å bytte ut kesamen enn melken og melet ;)

Sukkerfrie scones med skogsbær

1 dl melk

1 boks kesam (300 gram)

1/2 ts salt

1,5 ss bakepulver

1/2 - 1 dl sukrin gold eller annen søtning

200 gram havregryn (kjørt til mel i blender eller lignende)

170 gram speltmel

Bland melk, kesam, salt, bakepulver og søtning i en bolle. Tilsett så mel og rør godt før du bruker hendene for å kna deigen raskt sammen. Den skal være litt klissete.

Jeg delte så deigen i to og knadde raskt inn litt frosne skogsbær før jeg lagde to runde scones. Bruk en kniv til å rute dem før du setter dem i ovnen. Stekes i 15 - 20 minutter på 200 grader forvarmet ovn.

Smaker fantastisk med smør, og aller best når de er helt ferske!

Nå skal jeg hvile litt i sofaen, mye av det om dagen, før jeg skal besøke en venninne i kveld. Jeg håper du har en fin fredag og er klar for årets første helg <3

Pannekaker uten gluten og melk

 • 03.11.2017 kl. 08:15

God fredag fine du <3

Den siste uken har jeg vært opptatt med noe jeg ikke kan dele på bloggen, derfor blir jeg også litt fraværende. Det føles veldig rart å ikke kunne dele ting som skjer i livet mitt, derfor blir det naturlig for meg å ikke snappe så mye og jeg har også kjent behov for å bare være meg. I går hadde vi besøk av min bestevenninne og hennes mann, så da prioriterte jeg å være sammen med dem.

Disse pannekakene har jeg laget i mange år, når jeg vil ha noe raskt og noe "ferdig". Pakken lager en stor porsjon slik at du enten kan lage opp og bruke pannekakene over flere dager eller som jeg pleier å gjøre; ha røren i kjøleskapet i opp til 3 dager og steke dem ferske.

Pakken har jeg kjøpt på helsekost, men den finnes også på enkelte meny butikker. Jeg liker å ha disse til kvelds!

Jeg toppet mine med litt vaniljekesam og bær, men her er det kun fantasien som setter grenser <3

I helgen skal vi slappe av her hjemme. Vi skal gjøre mer på barnerommet og jeg skal hjem til mamma og sy på et prosjekt til lille. Gleder meg til å fylle på batteriene og bare ta det med ro.

Ha en nydelig fredag og god helg <3

Surdeigsrundstykker og hjemmelaget starter

 • 31.10.2017 kl. 07:45

De siste årene har brødmat sneket seg tilbake inn i kostholdet mitt, og det faktisk uten å gi magevondt. Takket være surdeig kan jeg nyte brød igjen uten ballongmage, så deilig! Jeg har måttet la mange surdeigsstartere gå i søpla, rett og slett fordi de ikke ble brukt og det ble for mye stress å følge dem opp. Jon Anders fikk nok en sommer da jeg sa vi måtte hjem for å mate surdeigen. Han sa det fikk holde med to hunder, haha.

En starter kan du få fra en annen surdeigsbaker, men du kan også lage en selv. Bare bra barnemat har en oppskrift som er veldig lett å følge og som jeg har hørt at mange har fått til. Jeg testet forrige uke og den boblet og koste seg, og i helgen laget den rundstykker. Her finner du oppskrift på starteren jeg laget.

​Jeg lot meg inspirere av flinke Julianne som jobber med fodmap kostholdet. Jeg endret oppskriften litt, jeg ville blant annet bruke sesamfrø fordi de er rike på kalsium. Ekstra næring, ja takk! Jeg tilsatte også revet gulrot fordi det er ca det beste jeg vet i brød!

Speltmel er ikke glutenfritt, men det inneholder litt andre proteiner enn hvete. Det gir saftig og god bakst og smaker veldig godt. Når vi baker med surdeig brytes fytinsyre og andre antinæringsstoffer ned, og gluten brytes delvis ned. Resultatet er at brødet blir lettere å fordøye og næringsstoffene i kornet blir lettere for tarmen din å ta opp.

Surdeigsrundstykker

300 gram siktet speltmel

200 gram grovt speltmel

50 gram sesamfrø

50 gram linfrø

1-2 revne gulrøtter

1 ts salt

4 dl lunkent vann

2 gode ss surdeigsstarter

Bland sammen vann og surdeigsstarter og rør så starteren løser seg litt opp. Så kan du tilsette resten av ingrediensene. La deigen stå et varmt sted, jeg lot min stå på badet, i ca 12 timer. Det er veldig greit å sette deigen fredag kveld og bake ut lørdag morgen for eksempel. Deigen skal være bløt, ikke rennende eller helt fast.

Når det er klart for å bake ut kan du bruke en ss til å legge rundstykker på et bakebrett med bakepapir. Forvarm ovnen til 250 grader, og skru ned til 220 når du setter inn rundstykkene. De skal stå i ca 15-20 minutter, begynn med 15 så de ikke svir seg!

Rundstykkene smaker godt med alt av pålegg. Selv pleier jeg å fryse dem og ta opp når jeg får lyst på. Nam nam <3

Flortynne pannekaker med to ingredienser

 • 28.08.2017 kl. 16:58

I dag har jeg hatt en sånn dag der jeg bare løper fra ærend til ærende uten at jeg føler at jeg har fått gjort så mye. Jeg trenger et sort antrekk blant annet, men det ble vanskelig. Ikke lett med en kropp som forandrer seg i rasende fart, og masse hormoner. Nå skal vi straks spise laks til middag, men først ville jeg oppdatere dere med en av mine favorittoppskrifter som jeg har funnet på helt selv. Den har også blitt en stor favoritt blant både kursdeltakere og dere lesere.

Jeg tror at det aller beste jeg vet er mammas tynne pannekaker med sukker på, det er skikkelig barndomsminne for meg. Dessverre er dette verken særlig sunt eller magevennlig, og ikke mat som gjør kroppen min glad. Derfor er jeg så takknemlig for å ha oppdaget at jeg kan lage utrolig sunne pannekaker som minner veldig om mammas. De er naturlig glutenfrie, lavkarbo, og inneholder kun to ingredienser!!

Helenes favorittpannekaker

2-3 egg

2-3 ss cottage cheese (kokosmelk for melkefrie)

Kjør dette i en blender eller bruk en stavmikser.

Stek pannekakene i smør, husk at de skal være tynne!

Serveres med sukrin eller hjemmelaget syltetøy av bringebær og søtning, nam <3

Husk å last ned min søtningsguide her hvis du ikke allerede har den, der får du svar på alt du lurer på om søtning.

I morgen kveld kjører jeg en facebook live der jeg skal avsløre mitt aller nyeste prosjekt! Som jeg gleder meg!! Bli med ved å like min facebookside så får du den enten med deg live, eller du kan se den i ettertid :D <3

Mamma (mormor) Lena sine luftige rundstykker

 • 31.07.2017 kl. 17:26

En av de tingene som har reddet meg gjennom de siste månedene er de hjemmebakte rundstykkene til mamma. Da jeg var på det verste laget hun de helt lyse, og hele graviditeten har hun bakt til meg og kommet med dem. Dette er som mye annen mammabakst laget på slump, men i går bakte vi dem sammen og jeg skrev opp oppskrift til dere. Denne gangen ble de litt grovere, med litt ekstra næring.

Disse er ikke glutenfrie, men de er bakt på spelt som mange mager tåler bedre, særlig ved IBS. Disse passer fint i matpakken til barna eller til deg, gjerne med masse proteinrikt pålegg og litt grønt. Hvis du er gravid og kvalm er det så lov å spise dem med smør og bare det, selvfølgelig med verdens beste samvittighet.

Er jeg ikke heldig som har en mamma som baker til meg, skikkelig husmor! Ikke minst tror jeg lille L kommer til å elske å komme til mormor og bake når hun eller han blir eldre.

Speltrundstykker ala mamma (mormor) Lena

Tørt

5 dl fin spelt

5 dl grov spelt (ta mindre hvis du ønsker dem finere)

2,5 dl kruskakli

4 ss frø (jeg brukte sesam- og linfrø)

2 ss chiafrø (eller mer linfrø)

1,5 pakker tørrgjær

1 ss sukrin (kan sløyfes)

1/2 ss salt

Vått

1 ss honning

50 gram smeltet smør

5 dl melk

1 egg + et til pensling

Slik gjør du:

Bland alt det tørre inkludert gjær. Smelt smøret og ha i melken, blandingen skal være ca 42 grader før du heller det i det tørre. Tilsett et egg og rør/elt til en deig. Dekk til med håndkle eller plast og sett et varmt sted, jeg liker å heve på badet. Når deigen er hevet til dobbel størrelse, i en. liten time, kan du bake ut. Bak ut med fin spelt, noen ganger må vi tilsette litt mer mel i prosessen, ca 1/2 dl - 1 dl. Etterhev i ca 20-30 minutter under kjøkkenhåndkle.

Pensle rundstykkene med egg før du steker dem på 230 grader i 11-13 minutter. Pass på, ovner oppfører seg ulikt! Så fort rundstykkene ikke er glodvarme legger vi de i fryseren, da er de ferskest og smaker best.

Håper det smaker <3

 

Lavkarbo loff - 3 ingredienser

 • 11.01.2017 kl. 08:40

Dette er en skikkelig lavkarbo klassiker og kalles mye forskjellig, blant annet oopsies og cloud bread. De minner meg mest om loff, både i utseende og smak, så da kaller jeg de det. Jeg synes de er veldig gode med kalkun, ost og agurk, det er enkelt å ta med seg og veldig raskt å lage.

Disse "polarbrødene" kan du egentlig bruke til hva som helst av pålegg, eller som hamburger- eller pølsebrød. Du trenger kun tre ingredienser for å lage dem, det er enkelt og det går fort. Bedre blir det vel ikke? Jeg brukte snøfrisk som er laget av geitemelk, men du kan også bruke kremost. Neste gang jeg lager det skal jeg teste kokoskrem for en melkefri variant.Lavkarbo loff - oopsies

3 egg

3 ss kremost (jeg brukte snøfrisk)

1/2 ts bakepulver

Del eggene i to boller, hvitene i den ene og plommene i den andre. Visp hvitene med en elektrisk visp (eller håndvisp hvis du har tålmodighet) til det blir helt stivt. La denne bollen stå mens du visper eggeplommen, snøfrisk og bakepulveret sammen. Når det er godt blandet heller du det over i den stive eggehviten og rører det forsiktig inn. Pass på at all luften du pisket inn ikke røres ut. Når det er blandet kan du fordele røren som små "rundinger" på et bakeark. Stek på 180 grader i ca 20 minutter. Jeg fikk 8 stykker tror jeg, og stekte den på to brett. Hvis du vil kan du drysse litt revet ost eller sesamfrø over.

Med en gang de er avkjølt la jeg dem i en pose, da holder de seg myke. De avkjøles på ca 5 min, og lar du de ligge ute for lenge blir de harde. De holder ca 3 dager i kjøleskapet, men blir nok borte fort. Jeg ville ikke frosset dem ;)


Har du testet disse før??

Så gøy at så utrolig mange av dere har skaffet dere søtningsguiden, responsen har vært helt super!! Om du ikke har den enda kan du laste den ned helt gratis ved å trykke på bilde under:Stor klem fra meg <3

5 grunner til å velge surdeig

 • 29.11.2016 kl. 20:15

Surdeig er i vinden som aldri før og roses opp i skyene for sin smak og for sine helsegevinster. Du har kanskje hørt om surdeig og at det er bra, men du lurer kanskje på hvorfor?

Surdeig er bakt uten gjær

Mange mager liker ikke industriell gjær og reagerer med luft og smerter. Når du baker med surdeig fungerer bakteriene i starteren som gjær og får brødet til å heve seg. Det er fortsatt noen gjærsopper, men ikke slik det er i kjøpebrød. Det tar lenger tid men mens deigen hever kan du dra på jobb, vaske hus og gjøre alt mulig annet.

Surdeig er mer næringsrikt

Bakteriene i surdeigen bryter ned antinæringsstoffene i kornet og gjør mineraler og vitaminer lettere for tarmen å absorbere. Se for deg at kornet har stoffer som binder seg til mineraler slik at kornet kan ta dem med seg ut av kroppen din. Surdeigen bryter disse bindingene slik at du kan ta opp næringen!

Surdeig er lettere å fordøye

Når du baker med surdeig brytes endel av glutenet i kornet ned og brødet blir lettere å fordøye. Vanlig butikkbrød er ofte tilsatt gluten for at hevingen skal gå raskere, så sammenligner du ekte surdeig med dette er det mye å hente her.

Surdeig har et lavere innhold av stivelse

Surdeig bryter ned endel av stivelsen i kornet og omgjør det til organiske syrer. Dermed blir karbohydratinnholdet i surdeig lavere enn i vanlig brød. Smør på godt med smør, proteinrikt pålegg og grønnsaker får du absolutt et blodsukkervennlig måltid.

Surdeig kan tåles av de som vanligvis unngår brød

Har du som meg en mage som ikke liker brød så godt, prøv surdeig!! Min mage tåler faktisk dette relativt godt og så lenge jeg har godt med pålegg på holder jeg meg mett og glad lenge. Anbefales!

Slenger med et punkt seks! Surdeig smaker godt!!<3Det er viktig at du ikke kjøper tulle surdeig som bare er tilsatt surdeig for smak, men velger et brød som er bakt på tradisjonelt vis. Selv kjøper jeg noe surdeig på røtter, godt brød og fra handwerk (brødet fra bildene). Sistnevnte kan du kjøpe flere steder blant annet Sagene, Mathallen og på Bærums verk.

Ellers kan du selvfølgelig bake selv, dette er min oppskrift på pannekaker og dette er min brødoppskrift. Her kan du lese hva du kan bruke en surdeigsstarter til og her kan du lese alt om fermentering.

Har du bakt med surdeig før?
 

Ovnspannekake med havre og bær - uten sukker og gluten

 • 27.11.2016 kl. 20:17

God søndag og god første søndag i advent! Jeg skjønner meg ikke på kroppen min om dagen, den har begynt å bli syk igjen! Dett er tredje gangen jeg har hatt vond hals og vond kropp på en måned og det er ikke normalt for meg. Jeg pleier å være frisk som en fisk og i god form, så jeg vet ikke om dette er hormonene eller hva jeg. Nå blir det legetime på meg til uken, og frem til det er det sofa, te og næringsrik mat som gjelder.

Etter at jeg fikk plan av Børge har disse pannekakene blitt en favoritt, ikke bare hos meg, men hos mange av dere. Jeg har ikke tall på hvor mange snaps og meldinger jeg har fått med bilder av disse herlighetene. Da jeg fikk beskjed om å spise havregryn til frokost måtte jeg skape en ny pannekakeoppskrift som passet til, og med litt bløtleggingsmagi ble denne lettfordøyelige og veldig mettende frokosten til.

Min bestis Maria hadde testet å lage en variant av denne som ovnspannekake, og da ble jeg også fristet til å prøve. Mamma laget det da vi var små, i langpanne med sukker på. Denne passer like bra til frokost som til kvelds, men særlig siste synes jeg. Legger du havregrynene i bløt på morgenen kan du steke denne som den perfekte kveldskos.

Ovnspannekake med havre og bær

1,5 dl havregryn (du kan bruke glutenfrie)

1 dl melk (vanlig, mandel, havre eller cashew)

1/2 ts surdeig eller surdeigspulver (eventuelt en ts sitronsaft)

2 egg

1 klype salt

1-2 ss fibersirup, sukrin gold, et par dråper stevia eller annen søtning

En dl bær

Bland havregryn, melk og surdeig i en skål laget av glass eller plast og dekk til med et håndkle eller plast. La denne stå i 8-12 timer og godgjøre seg. Da brytes havren ned og blir lettere å fordøye. Du må ikke gjøre dette trinnet, opp til deg ;)

Bland inn resten av ingrediensene og hell i en liten form. Fordel bærene utover formen og press dem litt nedi pannekaken hvis de ikke synker selv.

Stek pannekaken i ovnen på 180 grader i ca 25-30 minutter.Selv spiste jeg denne rett fra formen med en gaffel, nam <3
 

Saftige rundstykker med kefir

 • 24.11.2016 kl. 20:46

Å, rundstykker er så digg! Det er på en eller annen måte så mye bedre enn brødskiver, det gir en annen følelse. Litt som det å spise fra en bolle, i stedet fra en tallerken, eller å bruke en helt spesiell kaffekopp. Det er vel ikke bare jeg som liker sånt? Kanskje jeg bare er rar.

Disse rundstykkene er uansett veldig gode og enkle!

Saftige rundstykker med kefir

250 gram havregryn (glutenfrie hvis du ønsker)

2 egg

2 del cottage cheese

2 dl kefir

1/8 ts salt

1 ts bakepulver

Bland alle ingrediensene i en bolle og bruk en stavmikser for å få en jevn deig. Kefiren gjør disse ekstra saftige og gode!

Hvis du vil kan du la deigen godgjøre seg i kjøleskapet over natten for så å steke dem til frokost, men da ville jeg rørt inn bakepulveret til slutt. Helt ferske rundstykker til helgen slår aldri feil!

Stekes på 200 grader i ca 20-25 minutter.

Tusen takk for så mange gode ord på forrige innlegg, dere er så gode! Godt jeg har dere også, stakkars Jonna er ør i hodet etter å ha hørt alt om tester, eggløsningsdager og symptomer. Han er støttende, men han får jo ikke gjort noe. Flere som har menn som er sånn? De vil så gjerne løse problemer, mens jeg bare vil snakke.

Stor klem til alle dere fra meg <3

 

Ferske rundstykker til frokost? To varianter!

 • 18.11.2016 kl. 17:03

Jeg fikk plutselig så lyst på rundsykker her jeg sitter også tenkte jeg at jeg kunne slenge ut oppskriften her. Denne har jeg delt før, og som jeg skrev da er den ikke oppfunnet av meg. Jeg har sett den på mange blogger og jeg er usikker på hvem som fant den på, god er den uansett!

Jeg har faktisk lagt ut oppskriften i to varianter:

Raske, hjemmebakte rundstykkerLettfordøyelige rundstykker (disse er bløtlagt)Bløtlegging gjør kornet lettere å fordøye og mer næringsrikt. I prosessen brytes nemlig antinæringsstoffer og endel av glutenet ned slik at mer næring kan tas opp og tarmen letter kan håndtere det. Jeg skal innrømme at rundstykkene så litt rare ut, men hva gjør vi ikke for tarmen?

Bløtlegger jeg alt?

Jeg gjør ikke det. Jeg bløtlegger endel, men noen ganger spiser jeg ting som ikke er bløtlagt og det går også helt fint ;)

Nå skal jeg sette rundstykkedeig før jeg skal på kino med jentene, vi skal se fabeldyr og hvor de er å finne. Gleder meg!

Slik gjør du brødskiven sunnere

 • 17.11.2016 kl. 08:03

Nordmenn elsker brød, og mange av kundene mine spiser brød tre ganger om dagen. Selv om jeg er fan av å få ned brødspisingen og ser at det gjør underverker for mager, vektproblemer og helsen (kommer selvfølgelig an på hva du bytter det ut med) må en ikke kutte brød helt. Hvis tanken på å spise mindre brød gjør deg skremt kan du jo ta noen tak for å få en sunnere skive? Her er mine triks til et mettende og sunt brødmåltid:

Velg riktig brød

Det er mange som reagerer på kjøpebrød med magevondt, men heldigvis finnes det alternativer. Butikkbrød er ofte tilsatt ekstra gluten for å spare tid i bakeprosessen, noe som ikke er gunstig for tarmen din. Selv kjøper jeg surdeigsbrød av spelt på godt brød eller røtter eller baker brød selv. Ekte surdeigsbrød, langtidshevede brød eller lavkarbobrød er mine favoritter.

Velg riktig pålegg

For at brødskiven skal mette er viktig med et proteinrikt pålegg. Egg, kjøttpålegg eller pålegg av fisk er gode alternativer som gir rikelig med protein og metter godt. Hummus er også et godt alternativ, særlig hvis den lages selv!

Fett

For å holde deg mett og holde blodsukkeret stabilt er det viktig med gunstig fett. Jeg anbefaler å spise færre brødskiver med mer pålegg for å bli mett! Fettfavorittene er ekste smør, pesto og avokado, nam!

Farger

Ingen brødskive er komplett uten fargerike grønnsaker! Det gir vitaminer og mineraler, i tillegg til å gjøre skiven langt freshere og mer smakfull. Mine favoritter er spirer, agurk, paprika og fermenterte grønnsaker. Husk at det er lov til å eksperimentere, og at det kun er fantasien som setter grenser!

Smashed avocado toast

To skiver brød

1/2 avokado

2 egg

salt og eventulet pepper og chiliflakes

Lag eggerøre av eggene. Jeg bruker litt vann og steker eggene i smør med salt.

Mos avokado en en skål med en gaffel og fordel på to brødskiver.

Så kan du legge eggerøren oppå, voila! Du kan gjerne krydre med mer salt, pepper og chiliflakes.

Enkelt og så godt!Ha en nydelig torsdag da dere <3

P.S. Jeg har lastet opp spørsmålsrunden uten musikk for dere som ønsket det, den finner du her.

 

Lettfordøyelige pannekaker - uten sukker, gluten og melk

 • 24.10.2016 kl. 08:04

Etter at jeg begynte på en ny matplan har jeg spist disse pannekakene sikkert 5 ganger i uken. Det har blitt min faste frokost, for hva er vel mer luksus enn deilige pannekaker hver morgen?

Jeg har delt oppskriften før, men siden det stadig tikker inn spørsmål deler jeg gladelig igjen ;)

Pannekaker uten sukker, gluten og melk

♥ Før jeg legger meg blander jeg en dl havregryn og en dl vann eller usøtet mandelmelk (du kan bruke hvilken melk du vil) i en skål. Hvis du har kan du tilsette en 1/4 ts surdeigspulver eller litt surdeigsstarter. Jeg tilsetter også et dryss salt. Rør godt, dekk til og la dette stå fremme på benken til morgenen etter.

♥ På morgenen tilsetter jeg et dryss kardemomme, en 1/8 ts natron og 3 egg. Så stavmikser jeg dette sammen.

♥ Jeg steker pannekakene som tre ganske store pannekaker i smør og topper dem med hjemmelaget syltetøy. I dag hadde jeg bjørnebær og bringebær, og oppskriften på kirsebær finner du her.

Når du bløtlegger og eventuelt bruker surdeig blir kornet lettere å fordøye og mer næringsrikt! Magen min er i hvert fall glad :)

Nå er det deilig å være hjemme <3 Jeg har masse jobb å gjøre i dag, men først skal jeg følge Jon Anders til skolen med hundene, en tur på Frøyaklinikken, trene og shine leiligheten!

Jeg håper å være i gang med ny syklus om et par dager slik at jeg snart kan få en eggløsning! Har jo ventet en halv evighet, kom kom kom <3

Lettfordøyelig, glutenfritt brød med to ingredienser - steg for steg

 • 09.10.2016 kl. 20:49

En ny dag som har gått i hunde! Jeg har filmet masse, gått lang tur og drukket kaffe med en super venninne, og nå har vi akkurat spist taco her hjemme. Jon Anders er litt lei all snapping og blogging om dagen merker jeg. Han er utrolig støttende, men det kan selvfølgelig bli litt mye innimellom også. Derfor skal jeg logge av og ta det med ro resten av kvelden, så snart dette innlegget er ute da. Jeg lovet jo å vise frem hvordan jeg lager det fermenterte, glutenfrie brødet jeg spiser!

Dette brødet har blitt en favoritt hos oss etter at jeg fant oppskriften hos Gry. Jeg har delt det før, men siden det er endel trinn som skal til for å lykkes tenkte jeg at jeg kunne dele det igjen. Nå har jeg tatt bilder av prosessen slik at du kan se hvordan du lager det.

Brødet er veldig enkelt, både fordi det kun har to ingredienser (i tillegg til vann) og fordi du ikke trenger en starter for å fermentere det. Det fermenterer spontant når du følger trinnene som beskrevet. Det tar litt tid å lage, men du trenger ikke sitte og se på mens det lages. Sånn sett går det egentlig raskt!

Fermentert bokhvetebrød

8 dl hel bokhvete (ikke bokhvetemel)

1 ts havsalt

1,5 dl vann

Trinn 1

Skyll 8 dl bokhvete godt i en sil og ha det i en bolle. Hell over vann så det dekker kornene godt, dekk til og la det stå i romtemperatur i 8-12 timer. Dette kan du for eksempel gjøre før du legger deg en dag. Silen har jeg kjøpt på ebay for en billig penge!Trinn 2

Skyll bokhveten i silen igjen, det vil nå være slimete. Når dette slimet er helt borte heller du bokhveten i en kjøkkenmaskin med s-blad (foodprosessor) eller i en bolle hvis du vil bruke stavmikser. Tilsett 1 ts salt og 1,5 dl vann og kjør til du får en jevn deig. Hell deigen over i en bolle, dekk til og la stå i 24 timer.

Nå vil brødet fermentere og kornene vil bli lettere for tarmen din å fordøye. Under denne prosessen kan deigen stinke, men ikke bli redd av den grunn. Brødet smaker supergodt!!Trinn 3

Forvarm ovnen til 250 grader. Bruk silikonformer eller bruk litt smør i formene. Hell deigen forsiktig over i to brødformer og sett dem inn i ovnen. Sett straks temperaturen ned til 170 grader og stek brødene i en time. La brødet avkjøles på rist til det er helt avkjølt før du skjærer i det. Jeg liker å skjære i tynne skiver som jeg fryser. Da har jeg alltid ferskt brød tilgjengelig når jeg får lyst på.Brødet er i oven as we speak, så jeg legger ved et bilde av hvordan det ser ut fra sist jeg blogget om det (se øverst). Følger du på snap (heleneragnhild) skal du straks få se det ferdig resultatet.

Nå gleder jeg meg til ferskt brød i morgen <3

Lettfordøyelige rundstykker - uten gluten

 • 30.09.2016 kl. 19:19

Forrige uke postet jeg disse rundstykkene, etter en veldig populær oppskrift som mange bloggere har delt. Den går varmt hjem hos mange, men siden jeg før har delt mye om bløtlegging av korn, nøtter og frø tenkte jeg at jeg kunne legge ut en variant som er enda lettere å fordøye.

Når vi bløtlegger i surt miljø brytes fytinsyre, lektiner og andre antinæringsstoffer opp og gjør maten både lettere å fordøye og mer næringsrik. Dette er fordi næringsstoffene blir lettere tilgjengelige for tarmen din å ta opp. Korn, nøtter og frø vil helst ikke fordøyes, de vil helst spres i naturen slik at de kan slå røtter og vokse i stadig større områder.

Når jeg laget disse i ny drakt synes jeg ikke de ble like vakre som de forrige, men hvis det gjør magen min og din gladere er vel det en lett sak å akseptere!

Lettfordøyelige rundstykker

Slik gjør du:

Hell to dl vann i en stor bolle

Tilsett enten en ss surdeigsstarter, en ss molkosan eller en ss eplecidereddik

Ha i 250 gram havregryn og en 1/4 ts salt

Rør godt, dekk til og la stå i 8 timer på benken

Så tilsetter du 250 gram cottage cheese, 2 egg og en ts bakepulver og rører godt.

Hvis røren er veldig rennende kan du tilsette en ss fiberhusk eller chiafrø, det vil svelle og gjøre deigen fastere.

Bruk en skje til å lage rundstykker på et bakebrett med bakepapir og stek på 180 grader i ca 30 minutter.Disse rundstykkene har reddet meg de siste dagene med null matlyst og vond kropp. Da har jeg spist de med smør på, det er sikkert fordi det er dette jeg spiste da jeg var syk som liten. Minner om mat er veldig sterk for oss mennesker, er ikke det rart?

Det blir jobbkveld for meg i dag, jeg må nemlig vaske en hel haug med klær og vaske meg ut av huset jeg har passet. Skal ikke slite meg ut altså, men det er jo koselig for mamma og pappa å komme hjem til et nogenlunde fint hjem.

Ha en super fredagskveld, så sees vi i morgen! Klem fra meg <3

Proteinrike rundstykker til helgefrokosten

 • 23.09.2016 kl. 06:47

Disse rundstykkene har jeg sett på utallige blogger og allid hatt lyst til å teste. Nå har jeg endelig fått ut fingeren og laget de selv, og herregud så glad jeg er for det! Enklere blir det nesten ikke, og disse smakte superdigg rett ut av ovnen med smør på. Jeg startet også helgen tidlig ved å spise disse til frokost med eggerøre på i dag.Proteinrike rundstykker

2 egg

250 gram havregryn

250 gram cottage cheese

En stor ts bakepulver

En dæsj med havsalt

Forvarm ovnen til 200 grader.

Bland alle ingrediensene i en bolle og bruk en stavmikser til alt er godt blandet. Du må ikke stavmikse, men jeg synes det blir best slik.

Form rundstykker i passe størrelse (jeg fikk 11 stykker) og legg dem på et bakebrett med bakepapir.

Stek rundstykkene i 20-25 minutter, til de er lett gyldne på toppen.Jeg koste meg med ferskt rundstykke til hjemmelaget suppe (tint fra fryseren), oppskriften finner du her <3

Hvis du vil bløtlegge disse rundstykkene kan du tilsette en del vann og en ss eplecidereddik, molkosan eller surdeigsstarter i deilig. Dekk til og la det hele stå i 8 timer før du steker på samme måte.

I dag reiser jeg til Nes for å holde foredrag for 6. klassinger om sunne matpakker. Jeg gleder meg veldig, for dette har jeg aldri gjort før! Følg meg gjerne på snapchat hvis du vil se (heleneragnhild), wish me luck <3

Og ikke minst, ha en strålende fredag!! Nå skal det bli så deilig med helg :D

 

Flat mage knekkebrød

 • 12.09.2016 kl. 20:13

Hjemmelagede knekkebrød kan lages i store porsjoner, varer lenge og er geniale i hverdagen. Nøtter og frø er veldig sunne, men for mange mager er de tunge å fordøye. I dag deler jeg tipsene for å få sprø og gode knekkebrød, som er lette å fordøye!

Flat mage knekkebrød

4 x 3 del frø eller nøtter (jeg brukte 3 dl linfrø, 3 dl solsikkefrø, 3 dl sesamfrø og 3 dl valnøtter)

6 dl vann

1 ss havsalt

1 ss surdeigsstarter, surdeigspulver, eplecidereddik, molkosan eller vita biosa

4-5 egghviter

1 ts natron

Bland alle ingrediensene med unntak av egghviter og natron i en bolle og dekk med et håndkle eller plastfolie. La blandingen stå i 8-20 timer, alt etter hva som passer deg.

Ha blandingen i en kjøkkenmaskin eller bruk en stavmikser. Tilsett hviter og natron og mos i vei til du får en jevnere masse. Du trenger ikke finmale alle frøene, men pass på at alt er blandet.

Å tilsette egghviter er et tips jeg har plukket opp fra Gry :)Spre røren utover 2-3 bakebrett. Jeg fikk 2,5 selv da jeg prøver å få dem så tynne som mulig.

Stek knekkebrødene på 160 grader i 30 minutter før du ruter dem med en kniv og steker videre på 100 grader til de her helt tørre. Det siste er viktig, ellers blir de ikke sprø!

Oppbevares på glass eller kakeboks, ikke i plast. Har du dem i plast kan de nemlig bli myke.Når vi bløtlegger nøtter og frø brytes fytinsyre og lektiner ned. Dette er stoffer som kan binde seg til næringsstoffer i maten vår og ta det med seg ut av kroppen igjen. Å bløtlegge gjør dermed nøtter og frø mer næringsrike, da næringen blir tilgjengelig for din tarm.

Siden jeg har ryddet så fint her i dag knipset jeg et par bilder av de små. Perle på favorittplassen <3Kokosbollen <3Jeg håper du har hatt en fin start på uken!

Nå skal vi spise kylling med wokede grønnsaker og se på jakten! Jeg elsker det programmet <3

Søtpotetlapper med 2 ingrediener

 • 10.09.2016 kl. 19:04

God lørdag fine <3

Det ble en sen oppdatering fra meg i dag, jeg har rett og slett hatt en litt slack dag her hjemme. Jeg stod opp tidlig for å vaske, men er fortsatt ikke ferdig med det. Ellers har jeg gått tur med en venninne, lekt med det nye kameraet mitt og laget pannekaker. Jeg har kost meg på kjøkkenet, sett film og drikket kaffe. Det er deilig med slike dager innimellom.Lørdag må jo være den perfekte pannekakedagen? Disse er superenkle og så gode! De passer til både store og små og kan varieres i det uendelige.

Søtpotetlapper

2 egg

1 dl kokt eller dampet søtpotet

Tips til variasjoner:

♥ Jeg liker å ha en klype salt i, for å få litt salte pannekaker. Så topper jeg de heller med noe søtt, og får den søt-salte smaken, nam!

♥ Hvis du heller vil ha dem søtere kan du ha i en ts honning, lønnesirup, sukrin gold eller noen dråper stevia.

♥ TIlsett kanel og kardemumme for mer smak

♥ Topp med annen frukt, hakket mørk sjokolade, gresk yoghurt, nøtter eller hva annet du har lyst på

Skrell og del søtpoteten i terninger. Ha litt vann i en kjele og "damp" søtpotetene i ca 13 minutter. Jeg koker dem på middels varme med lokket på for å få en dampet effekt. Hell av vannet og la dem avkjøles litt før du bruker dem. Restene kan du ha i kjøleskapet og enten hive i salat, mose eller bruke i andre oppskrifter.

Bruk en stavmikser eller blender til å blande egg og søtpotet.

Stek lappene i smør eller kokosolje. Snu hver lapp når de begynner å boble på toppen.Jeg håper det smaker <3

P.S. lik gjerne facebooksiden min for daglig inspirasjon til sunn mat. Hvis du vil følge meg i hverdagen finner du meg på instagram og på snapchat under navnet heleneragnhild.
 

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til å leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg håper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere år som prøver er jeg endelig gravid! Følg gjerne min reise mot å bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no