hits

Pannekaker med stpotet

  • 09.07.2018 kl. 10:35

Er det lov si at det er deilig at vi har en dag med litt ruskevr i Oslo? Endelig er det "lov" sitte inne og kose seg med en stor tekopp og litt kosejobbing mens jeg lytter til pludring fra babygymmen <3

Da passer det perfekt med pannekaker, skikkelig kosemat! Disse skjnner jeg ikke at jeg ikke lager oftere, de er s gode og ikke minst utrolig enkle lage!

STPOTETLAPPER

En porsjon

2 egg

1 dl kokt eller dampet stpotet

Tips til variasjoner:

♥ Jeg liker ha en klype salt i, for f litt salte pannekaker. S topper jeg de heller med noe stt, og fr den st-salte smaken, nam!

♥ Hvis du heller vil ha dem stere kan du ha i en ts honning, lnnesirup, sukrin gold eller noen drper stevia.

♥ TIlsett kanel og kardemumme for mer smak

♥ Topp med annen frukt, hakket mrk sjokolade, gresk yoghurt, ntter eller hva annet du har lyst p

 

Skrell og del stpoteten i terninger. Ha litt vann i en kjele og "damp" stpotetene i ca 13 minutter. Jeg koker dem p middels varme med lokket p for f en dampet effekt. Hell av vannet og la dem avkjles litt fr du bruker dem. Restene kan du ha i kjleskapet og enten hive i salat, mose eller bruke i andre oppskrifter.

Bruk en stavmikser eller blender til blande egg og stpotet.

Stek lappene i smr eller kokosolje. Snu hver lapp nr de begynner boble p toppen.

I dag skal jeg mte ste Malin p Oslo raw, som jeg gleder meg til skravle om babymat, ernring og sikkert masse annet gy. Jeg er s takknemlig for venninner jeg har funnet gjennom ernringen, er s gy ha noen diskutere det du brenner for med!

Ha en herlig dag <3

Sukkerfrie scones med skogsbr

  • 05.01.2018 kl. 16:06

God fredag fine du <3

Tusen takk for masse koselige kommentarer p forrige innlegg! Godt f luftet litt tanker innimellom. Det er jo egentlig noe av det beste jeg vet med blogge, skriving er god terapi!

I dag har jeg hatt besk av en venninne p dagen og da hadde jeg lyst til bake noe godt servere. Ikke minst har jeg begynt bake rundstykker, lage godiskuler osv som jeg skal fylle fryseren med til lille kommer. Det og kraftsupper er det jeg nsker meg som barselgaver, hehe.

Disse sconesene har jeg ftt inspirasjon til fra ste Linda. Hun har nettopp gitt ut en bok med masse deilige oppskrifter som jeg virkelig anbefaler. Det er mange gode hverdagsfavoritter i den, og det synes jeg personlig er helt topp i en kokebok. I perioden fremover vil jeg gjerne ha det enkelt og godt, s denne boken skal jeg bruke mye.

Jeg gjorde litt om p oppskriften da jeg ville ha dem litt stere og med br. Disse er ikke gluten eller melkefrie, men du kan sikkert bruke annet mel enn speltmel og glutenfrie havregryn. Jeg tror det er verre bytte ut kesamen enn melken og melet ;)

Sukkerfrie scones med skogsbr

1 dl melk

1 boks kesam (300 gram)

1/2 ts salt

1,5 ss bakepulver

1/2 - 1 dl sukrin gold eller annen stning

200 gram havregryn (kjrt til mel i blender eller lignende)

170 gram speltmel

Bland melk, kesam, salt, bakepulver og stning i en bolle. Tilsett s mel og rr godt fr du bruker hendene for kna deigen raskt sammen. Den skal vre litt klissete.

Jeg delte s deigen i to og knadde raskt inn litt frosne skogsbr fr jeg lagde to runde scones. Bruk en kniv til rute dem fr du setter dem i ovnen. Stekes i 15 - 20 minutter p 200 grader forvarmet ovn.

Smaker fantastisk med smr, og aller best nr de er helt ferske!

N skal jeg hvile litt i sofaen, mye av det om dagen, fr jeg skal beske en venninne i kveld. Jeg hper du har en fin fredag og er klar for rets frste helg <3

Pannekaker uten gluten og melk

  • 03.11.2017 kl. 08:15

God fredag fine du <3

Den siste uken har jeg vrt opptatt med noe jeg ikke kan dele p bloggen, derfor blir jeg ogs litt fravrende. Det fles veldig rart ikke kunne dele ting som skjer i livet mitt, derfor blir det naturlig for meg ikke snappe s mye og jeg har ogs kjent behov for bare vre meg. I gr hadde vi besk av min bestevenninne og hennes mann, s da prioriterte jeg vre sammen med dem.

Disse pannekakene har jeg laget i mange r, nr jeg vil ha noe raskt og noe "ferdig". Pakken lager en stor porsjon slik at du enten kan lage opp og bruke pannekakene over flere dager eller som jeg pleier gjre; ha rren i kjleskapet i opp til 3 dager og steke dem ferske.

Pakken har jeg kjpt p helsekost, men den finnes ogs p enkelte meny butikker. Jeg liker ha disse til kvelds!

Jeg toppet mine med litt vaniljekesam og br, men her er det kun fantasien som setter grenser <3

I helgen skal vi slappe av her hjemme. Vi skal gjre mer p barnerommet og jeg skal hjem til mamma og sy p et prosjekt til lille. Gleder meg til fylle p batteriene og bare ta det med ro.

Ha en nydelig fredag og god helg <3

Surdeigsrundstykker og hjemmelaget starter

  • 31.10.2017 kl. 07:45

De siste rene har brdmat sneket seg tilbake inn i kostholdet mitt, og det faktisk uten gi magevondt. Takket vre surdeig kan jeg nyte brd igjen uten ballongmage, s deilig! Jeg har mttet la mange surdeigsstartere g i spla, rett og slett fordi de ikke ble brukt og det ble for mye stress flge dem opp. Jon Anders fikk nok en sommer da jeg sa vi mtte hjem for mate surdeigen. Han sa det fikk holde med to hunder, haha.

En starter kan du f fra en annen surdeigsbaker, men du kan ogs lage en selv. Bare bra barnemat har en oppskrift som er veldig lett flge og som jeg har hrt at mange har ftt til. Jeg testet forrige uke og den boblet og koste seg, og i helgen laget den rundstykker. Her finner du oppskrift p starteren jeg laget.

​Jeg lot meg inspirere av flinke Julianne som jobber med fodmap kostholdet. Jeg endret oppskriften litt, jeg ville blant annet bruke sesamfr fordi de er rike p kalsium. Ekstra nring, ja takk! Jeg tilsatte ogs revet gulrot fordi det er ca det beste jeg vet i brd!

Speltmel er ikke glutenfritt, men det inneholder litt andre proteiner enn hvete. Det gir saftig og god bakst og smaker veldig godt. Nr vi baker med surdeig brytes fytinsyre og andre antinringsstoffer ned, og gluten brytes delvis ned. Resultatet er at brdet blir lettere fordye og nringsstoffene i kornet blir lettere for tarmen din ta opp.

Surdeigsrundstykker

300 gram siktet speltmel

200 gram grovt speltmel

50 gram sesamfr

50 gram linfr

1-2 revne gulrtter

1 ts salt

4 dl lunkent vann

2 gode ss surdeigsstarter

Bland sammen vann og surdeigsstarter og rr s starteren lser seg litt opp. S kan du tilsette resten av ingrediensene. La deigen st et varmt sted, jeg lot min st p badet, i ca 12 timer. Det er veldig greit sette deigen fredag kveld og bake ut lrdag morgen for eksempel. Deigen skal vre blt, ikke rennende eller helt fast.

Nr det er klart for bake ut kan du bruke en ss til legge rundstykker p et bakebrett med bakepapir. Forvarm ovnen til 250 grader, og skru ned til 220 nr du setter inn rundstykkene. De skal st i ca 15-20 minutter, begynn med 15 s de ikke svir seg!

Rundstykkene smaker godt med alt av plegg. Selv pleier jeg fryse dem og ta opp nr jeg fr lyst p. Nam nam <3

Flortynne pannekaker med to ingredienser

  • 28.08.2017 kl. 16:58

I dag har jeg hatt en snn dag der jeg bare lper fra rend til rende uten at jeg fler at jeg har ftt gjort s mye. Jeg trenger et sort antrekk blant annet, men det ble vanskelig. Ikke lett med en kropp som forandrer seg i rasende fart, og masse hormoner. N skal vi straks spise laks til middag, men frst ville jeg oppdatere dere med en av mine favorittoppskrifter som jeg har funnet p helt selv. Den har ogs blitt en stor favoritt blant bde kursdeltakere og dere lesere.

Jeg tror at det aller beste jeg vet er mammas tynne pannekaker med sukker p, det er skikkelig barndomsminne for meg. Dessverre er dette verken srlig sunt eller magevennlig, og ikke mat som gjr kroppen min glad. Derfor er jeg s takknemlig for ha oppdaget at jeg kan lage utrolig sunne pannekaker som minner veldig om mammas. De er naturlig glutenfrie, lavkarbo, og inneholder kun to ingredienser!!

Helenes favorittpannekaker

2-3 egg

2-3 ss cottage cheese (kokosmelk for melkefrie)

Kjr dette i en blender eller bruk en stavmikser.

Stek pannekakene i smr, husk at de skal vre tynne!

Serveres med sukrin eller hjemmelaget syltety av bringebr og stning, nam <3

Husk last ned min stningsguide her hvis du ikke allerede har den, der fr du svar p alt du lurer p om stning.

I morgen kveld kjrer jeg en facebook live der jeg skal avslre mitt aller nyeste prosjekt! Som jeg gleder meg!! Bli med ved like min facebookside s fr du den enten med deg live, eller du kan se den i ettertid :D <3

Mamma (mormor) Lena sine luftige rundstykker

  • 31.07.2017 kl. 17:26

En av de tingene som har reddet meg gjennom de siste mnedene er de hjemmebakte rundstykkene til mamma. Da jeg var p det verste laget hun de helt lyse, og hele graviditeten har hun bakt til meg og kommet med dem. Dette er som mye annen mammabakst laget p slump, men i gr bakte vi dem sammen og jeg skrev opp oppskrift til dere. Denne gangen ble de litt grovere, med litt ekstra nring.

Disse er ikke glutenfrie, men de er bakt p spelt som mange mager tler bedre, srlig ved IBS. Disse passer fint i matpakken til barna eller til deg, gjerne med masse proteinrikt plegg og litt grnt. Hvis du er gravid og kvalm er det s lov spise dem med smr og bare det, selvflgelig med verdens beste samvittighet.

Er jeg ikke heldig som har en mamma som baker til meg, skikkelig husmor! Ikke minst tror jeg lille L kommer til elske komme til mormor og bake nr hun eller han blir eldre.

Speltrundstykker ala mamma (mormor) Lena

Trt

5 dl fin spelt

5 dl grov spelt (ta mindre hvis du nsker dem finere)

2,5 dl kruskakli

4 ss fr (jeg brukte sesam- og linfr)

2 ss chiafr (eller mer linfr)

1,5 pakker trrgjr

1 ss sukrin (kan slyfes)

1/2 ss salt

Vtt

1 ss honning

50 gram smeltet smr

5 dl melk

1 egg + et til pensling

Slik gjr du:

Bland alt det trre inkludert gjr. Smelt smret og ha i melken, blandingen skal vre ca 42 grader fr du heller det i det trre. Tilsett et egg og rr/elt til en deig. Dekk til med hndkle eller plast og sett et varmt sted, jeg liker heve p badet. Nr deigen er hevet til dobbel strrelse, i en. liten time, kan du bake ut. Bak ut med fin spelt, noen ganger m vi tilsette litt mer mel i prosessen, ca 1/2 dl - 1 dl. Etterhev i ca 20-30 minutter under kjkkenhndkle.

Pensle rundstykkene med egg fr du steker dem p 230 grader i 11-13 minutter. Pass p, ovner oppfrer seg ulikt! S fort rundstykkene ikke er glodvarme legger vi de i fryseren, da er de ferskest og smaker best.

Hper det smaker <3

 

Lavkarbo loff - 3 ingredienser

  • 11.01.2017 kl. 08:40

Dette er en skikkelig lavkarbo klassiker og kalles mye forskjellig, blant annet oopsies og cloud bread. De minner meg mest om loff, bde i utseende og smak, s da kaller jeg de det. Jeg synes de er veldig gode med kalkun, ost og agurk, det er enkelt ta med seg og veldig raskt lage.

Disse "polarbrdene" kan du egentlig bruke til hva som helst av plegg, eller som hamburger- eller plsebrd. Du trenger kun tre ingredienser for lage dem, det er enkelt og det gr fort. Bedre blir det vel ikke? Jeg brukte snfrisk som er laget av geitemelk, men du kan ogs bruke kremost. Neste gang jeg lager det skal jeg teste kokoskrem for en melkefri variant.



Lavkarbo loff - oopsies

3 egg

3 ss kremost (jeg brukte snfrisk)

1/2 ts bakepulver

Del eggene i to boller, hvitene i den ene og plommene i den andre. Visp hvitene med en elektrisk visp (eller hndvisp hvis du har tlmodighet) til det blir helt stivt. La denne bollen st mens du visper eggeplommen, snfrisk og bakepulveret sammen. Nr det er godt blandet heller du det over i den stive eggehviten og rrer det forsiktig inn. Pass p at all luften du pisket inn ikke rres ut. Nr det er blandet kan du fordele rren som sm "rundinger" p et bakeark. Stek p 180 grader i ca 20 minutter. Jeg fikk 8 stykker tror jeg, og stekte den p to brett. Hvis du vil kan du drysse litt revet ost eller sesamfr over.

Med en gang de er avkjlt la jeg dem i en pose, da holder de seg myke. De avkjles p ca 5 min, og lar du de ligge ute for lenge blir de harde. De holder ca 3 dager i kjleskapet, men blir nok borte fort. Jeg ville ikke frosset dem ;)


Har du testet disse fr??

S gy at s utrolig mange av dere har skaffet dere stningsguiden, responsen har vrt helt super!! Om du ikke har den enda kan du laste den ned helt gratis ved trykke p bilde under:



Stor klem fra meg <3

5 grunner til velge surdeig

  • 29.11.2016 kl. 20:15

Surdeig er i vinden som aldri fr og roses opp i skyene for sin smak og for sine helsegevinster. Du har kanskje hrt om surdeig og at det er bra, men du lurer kanskje p hvorfor?

Surdeig er bakt uten gjr

Mange mager liker ikke industriell gjr og reagerer med luft og smerter. Nr du baker med surdeig fungerer bakteriene i starteren som gjr og fr brdet til heve seg. Det er fortsatt noen gjrsopper, men ikke slik det er i kjpebrd. Det tar lenger tid men mens deigen hever kan du dra p jobb, vaske hus og gjre alt mulig annet.

Surdeig er mer nringsrikt

Bakteriene i surdeigen bryter ned antinringsstoffene i kornet og gjr mineraler og vitaminer lettere for tarmen absorbere. Se for deg at kornet har stoffer som binder seg til mineraler slik at kornet kan ta dem med seg ut av kroppen din. Surdeigen bryter disse bindingene slik at du kan ta opp nringen!

Surdeig er lettere fordye

Nr du baker med surdeig brytes endel av glutenet i kornet ned og brdet blir lettere fordye. Vanlig butikkbrd er ofte tilsatt gluten for at hevingen skal g raskere, s sammenligner du ekte surdeig med dette er det mye hente her.

Surdeig har et lavere innhold av stivelse

Surdeig bryter ned endel av stivelsen i kornet og omgjr det til organiske syrer. Dermed blir karbohydratinnholdet i surdeig lavere enn i vanlig brd. Smr p godt med smr, proteinrikt plegg og grnnsaker fr du absolutt et blodsukkervennlig mltid.

Surdeig kan tles av de som vanligvis unngr brd

Har du som meg en mage som ikke liker brd s godt, prv surdeig!! Min mage tler faktisk dette relativt godt og s lenge jeg har godt med plegg p holder jeg meg mett og glad lenge. Anbefales!

Slenger med et punkt seks! Surdeig smaker godt!!<3



Det er viktig at du ikke kjper tulle surdeig som bare er tilsatt surdeig for smak, men velger et brd som er bakt p tradisjonelt vis. Selv kjper jeg noe surdeig p rtter, godt brd og fra handwerk (brdet fra bildene). Sistnevnte kan du kjpe flere steder blant annet Sagene, Mathallen og p Brums verk.

Ellers kan du selvflgelig bake selv, dette er min oppskrift p pannekaker og dette er min brdoppskrift. Her kan du lese hva du kan bruke en surdeigsstarter til og her kan du lese alt om fermentering.

Har du bakt med surdeig fr?
 

Ovnspannekake med havre og br - uten sukker og gluten

  • 27.11.2016 kl. 20:17

God sndag og god frste sndag i advent! Jeg skjnner meg ikke p kroppen min om dagen, den har begynt bli syk igjen! Dett er tredje gangen jeg har hatt vond hals og vond kropp p en mned og det er ikke normalt for meg. Jeg pleier vre frisk som en fisk og i god form, s jeg vet ikke om dette er hormonene eller hva jeg. N blir det legetime p meg til uken, og frem til det er det sofa, te og nringsrik mat som gjelder.

Etter at jeg fikk plan av Brge har disse pannekakene blitt en favoritt, ikke bare hos meg, men hos mange av dere. Jeg har ikke tall p hvor mange snaps og meldinger jeg har ftt med bilder av disse herlighetene. Da jeg fikk beskjed om spise havregryn til frokost mtte jeg skape en ny pannekakeoppskrift som passet til, og med litt bltleggingsmagi ble denne lettfordyelige og veldig mettende frokosten til.

Min bestis Maria hadde testet lage en variant av denne som ovnspannekake, og da ble jeg ogs fristet til prve. Mamma laget det da vi var sm, i langpanne med sukker p. Denne passer like bra til frokost som til kvelds, men srlig siste synes jeg. Legger du havregrynene i blt p morgenen kan du steke denne som den perfekte kveldskos.

Ovnspannekake med havre og br

1,5 dl havregryn (du kan bruke glutenfrie)

1 dl melk (vanlig, mandel, havre eller cashew)

1/2 ts surdeig eller surdeigspulver (eventuelt en ts sitronsaft)

2 egg

1 klype salt

1-2 ss fibersirup, sukrin gold, et par drper stevia eller annen stning

En dl br

Bland havregryn, melk og surdeig i en skl laget av glass eller plast og dekk til med et hndkle eller plast. La denne st i 8-12 timer og godgjre seg. Da brytes havren ned og blir lettere fordye. Du m ikke gjre dette trinnet, opp til deg ;)

Bland inn resten av ingrediensene og hell i en liten form. Fordel brene utover formen og press dem litt nedi pannekaken hvis de ikke synker selv.

Stek pannekaken i ovnen p 180 grader i ca 25-30 minutter.



Selv spiste jeg denne rett fra formen med en gaffel, nam <3
 

Saftige rundstykker med kefir

  • 24.11.2016 kl. 20:46

, rundstykker er s digg! Det er p en eller annen mte s mye bedre enn brdskiver, det gir en annen flelse. Litt som det spise fra en bolle, i stedet fra en tallerken, eller bruke en helt spesiell kaffekopp. Det er vel ikke bare jeg som liker snt? Kanskje jeg bare er rar.

Disse rundstykkene er uansett veldig gode og enkle!

Saftige rundstykker med kefir

250 gram havregryn (glutenfrie hvis du nsker)

2 egg

2 del cottage cheese

2 dl kefir

1/8 ts salt

1 ts bakepulver

Bland alle ingrediensene i en bolle og bruk en stavmikser for f en jevn deig. Kefiren gjr disse ekstra saftige og gode!

Hvis du vil kan du la deigen godgjre seg i kjleskapet over natten for s steke dem til frokost, men da ville jeg rrt inn bakepulveret til slutt. Helt ferske rundstykker til helgen slr aldri feil!

Stekes p 200 grader i ca 20-25 minutter.





Tusen takk for s mange gode ord p forrige innlegg, dere er s gode! Godt jeg har dere ogs, stakkars Jonna er r i hodet etter ha hrt alt om tester, egglsningsdager og symptomer. Han er stttende, men han fr jo ikke gjort noe. Flere som har menn som er snn? De vil s gjerne lse problemer, mens jeg bare vil snakke.

Stor klem til alle dere fra meg <3

 

Ferske rundstykker til frokost? To varianter!

  • 18.11.2016 kl. 17:03

Jeg fikk plutselig s lyst p rundsykker her jeg sitter ogs tenkte jeg at jeg kunne slenge ut oppskriften her. Denne har jeg delt fr, og som jeg skrev da er den ikke oppfunnet av meg. Jeg har sett den p mange blogger og jeg er usikker p hvem som fant den p, god er den uansett!

Jeg har faktisk lagt ut oppskriften i to varianter:

Raske, hjemmebakte rundstykker



Lettfordyelige rundstykker (disse er bltlagt)



Bltlegging gjr kornet lettere fordye og mer nringsrikt. I prosessen brytes nemlig antinringsstoffer og endel av glutenet ned slik at mer nring kan tas opp og tarmen letter kan hndtere det. Jeg skal innrmme at rundstykkene s litt rare ut, men hva gjr vi ikke for tarmen?

Bltlegger jeg alt?

Jeg gjr ikke det. Jeg bltlegger endel, men noen ganger spiser jeg ting som ikke er bltlagt og det gr ogs helt fint ;)

N skal jeg sette rundstykkedeig fr jeg skal p kino med jentene, vi skal se fabeldyr og hvor de er finne. Gleder meg!

Slik gjr du brdskiven sunnere

  • 17.11.2016 kl. 08:03

Nordmenn elsker brd, og mange av kundene mine spiser brd tre ganger om dagen. Selv om jeg er fan av f ned brdspisingen og ser at det gjr underverker for mager, vektproblemer og helsen (kommer selvflgelig an p hva du bytter det ut med) m en ikke kutte brd helt. Hvis tanken p spise mindre brd gjr deg skremt kan du jo ta noen tak for f en sunnere skive? Her er mine triks til et mettende og sunt brdmltid:

Velg riktig brd

Det er mange som reagerer p kjpebrd med magevondt, men heldigvis finnes det alternativer. Butikkbrd er ofte tilsatt ekstra gluten for spare tid i bakeprosessen, noe som ikke er gunstig for tarmen din. Selv kjper jeg surdeigsbrd av spelt p godt brd eller rtter eller baker brd selv. Ekte surdeigsbrd, langtidshevede brd eller lavkarbobrd er mine favoritter.

Velg riktig plegg

For at brdskiven skal mette er viktig med et proteinrikt plegg. Egg, kjttplegg eller plegg av fisk er gode alternativer som gir rikelig med protein og metter godt. Hummus er ogs et godt alternativ, srlig hvis den lages selv!

Fett

For holde deg mett og holde blodsukkeret stabilt er det viktig med gunstig fett. Jeg anbefaler spise frre brdskiver med mer plegg for bli mett! Fettfavorittene er ekste smr, pesto og avokado, nam!

Farger

Ingen brdskive er komplett uten fargerike grnnsaker! Det gir vitaminer og mineraler, i tillegg til gjre skiven langt freshere og mer smakfull. Mine favoritter er spirer, agurk, paprika og fermenterte grnnsaker. Husk at det er lov til eksperimentere, og at det kun er fantasien som setter grenser!

Smashed avocado toast

To skiver brd

1/2 avokado

2 egg

salt og eventulet pepper og chiliflakes

Lag eggerre av eggene. Jeg bruker litt vann og steker eggene i smr med salt.

Mos avokado en en skl med en gaffel og fordel p to brdskiver.

S kan du legge eggerren opp, voila! Du kan gjerne krydre med mer salt, pepper og chiliflakes.

Enkelt og s godt!



Ha en nydelig torsdag da dere <3

P.S. Jeg har lastet opp sprsmlsrunden uten musikk for dere som nsket det, den finner du her.

 

Lettfordyelige pannekaker - uten sukker, gluten og melk

  • 24.10.2016 kl. 08:04

Etter at jeg begynte p en ny matplan har jeg spist disse pannekakene sikkert 5 ganger i uken. Det har blitt min faste frokost, for hva er vel mer luksus enn deilige pannekaker hver morgen?

Jeg har delt oppskriften fr, men siden det stadig tikker inn sprsml deler jeg gladelig igjen ;)

Pannekaker uten sukker, gluten og melk

♥ Fr jeg legger meg blander jeg en dl havregryn og en dl vann eller ustet mandelmelk (du kan bruke hvilken melk du vil) i en skl. Hvis du har kan du tilsette en 1/4 ts surdeigspulver eller litt surdeigsstarter. Jeg tilsetter ogs et dryss salt. Rr godt, dekk til og la dette st fremme p benken til morgenen etter.

♥ P morgenen tilsetter jeg et dryss kardemomme, en 1/8 ts natron og 3 egg. S stavmikser jeg dette sammen.

♥ Jeg steker pannekakene som tre ganske store pannekaker i smr og topper dem med hjemmelaget syltety. I dag hadde jeg bjrnebr og bringebr, og oppskriften p kirsebr finner du her.

Nr du bltlegger og eventuelt bruker surdeig blir kornet lettere fordye og mer nringsrikt! Magen min er i hvert fall glad :)

N er det deilig vre hjemme <3 Jeg har masse jobb gjre i dag, men frst skal jeg flge Jon Anders til skolen med hundene, en tur p Fryaklinikken, trene og shine leiligheten!

Jeg hper vre i gang med ny syklus om et par dager slik at jeg snart kan f en egglsning! Har jo ventet en halv evighet, kom kom kom <3

Lettfordyelig, glutenfritt brd med to ingredienser - steg for steg

  • 09.10.2016 kl. 20:49

En ny dag som har gtt i hunde! Jeg har filmet masse, gtt lang tur og drukket kaffe med en super venninne, og n har vi akkurat spist taco her hjemme. Jon Anders er litt lei all snapping og blogging om dagen merker jeg. Han er utrolig stttende, men det kan selvflgelig bli litt mye innimellom ogs. Derfor skal jeg logge av og ta det med ro resten av kvelden, s snart dette innlegget er ute da. Jeg lovet jo vise frem hvordan jeg lager det fermenterte, glutenfrie brdet jeg spiser!

Dette brdet har blitt en favoritt hos oss etter at jeg fant oppskriften hos Gry. Jeg har delt det fr, men siden det er endel trinn som skal til for lykkes tenkte jeg at jeg kunne dele det igjen. N har jeg tatt bilder av prosessen slik at du kan se hvordan du lager det.

Brdet er veldig enkelt, bde fordi det kun har to ingredienser (i tillegg til vann) og fordi du ikke trenger en starter for fermentere det. Det fermenterer spontant nr du flger trinnene som beskrevet. Det tar litt tid lage, men du trenger ikke sitte og se p mens det lages. Snn sett gr det egentlig raskt!

Fermentert bokhvetebrd

8 dl hel bokhvete (ikke bokhvetemel)

1 ts havsalt

1,5 dl vann

Trinn 1

Skyll 8 dl bokhvete godt i en sil og ha det i en bolle. Hell over vann s det dekker kornene godt, dekk til og la det st i romtemperatur i 8-12 timer. Dette kan du for eksempel gjre fr du legger deg en dag. Silen har jeg kjpt p ebay for en billig penge!



Trinn 2

Skyll bokhveten i silen igjen, det vil n vre slimete. Nr dette slimet er helt borte heller du bokhveten i en kjkkenmaskin med s-blad (foodprosessor) eller i en bolle hvis du vil bruke stavmikser. Tilsett 1 ts salt og 1,5 dl vann og kjr til du fr en jevn deig. Hell deigen over i en bolle, dekk til og la st i 24 timer.

N vil brdet fermentere og kornene vil bli lettere for tarmen din fordye. Under denne prosessen kan deigen stinke, men ikke bli redd av den grunn. Brdet smaker supergodt!!



Trinn 3

Forvarm ovnen til 250 grader. Bruk silikonformer eller bruk litt smr i formene. Hell deigen forsiktig over i to brdformer og sett dem inn i ovnen. Sett straks temperaturen ned til 170 grader og stek brdene i en time. La brdet avkjles p rist til det er helt avkjlt fr du skjrer i det. Jeg liker skjre i tynne skiver som jeg fryser. Da har jeg alltid ferskt brd tilgjengelig nr jeg fr lyst p.



Brdet er i oven as we speak, s jeg legger ved et bilde av hvordan det ser ut fra sist jeg blogget om det (se verst). Flger du p snap (heleneragnhild) skal du straks f se det ferdig resultatet.

N gleder jeg meg til ferskt brd i morgen <3

Lettfordyelige rundstykker - uten gluten

  • 30.09.2016 kl. 19:19

Forrige uke postet jeg disse rundstykkene, etter en veldig populr oppskrift som mange bloggere har delt. Den gr varmt hjem hos mange, men siden jeg fr har delt mye om bltlegging av korn, ntter og fr tenkte jeg at jeg kunne legge ut en variant som er enda lettere fordye.

Nr vi bltlegger i surt milj brytes fytinsyre, lektiner og andre antinringsstoffer opp og gjr maten bde lettere fordye og mer nringsrik. Dette er fordi nringsstoffene blir lettere tilgjengelige for tarmen din ta opp. Korn, ntter og fr vil helst ikke fordyes, de vil helst spres i naturen slik at de kan sl rtter og vokse i stadig strre omrder.

Nr jeg laget disse i ny drakt synes jeg ikke de ble like vakre som de forrige, men hvis det gjr magen min og din gladere er vel det en lett sak akseptere!

Lettfordyelige rundstykker

Slik gjr du:

Hell to dl vann i en stor bolle

Tilsett enten en ss surdeigsstarter, en ss molkosan eller en ss eplecidereddik

Ha i 250 gram havregryn og en 1/4 ts salt

Rr godt, dekk til og la st i 8 timer p benken

S tilsetter du 250 gram cottage cheese, 2 egg og en ts bakepulver og rrer godt.

Hvis rren er veldig rennende kan du tilsette en ss fiberhusk eller chiafr, det vil svelle og gjre deigen fastere.

Bruk en skje til lage rundstykker p et bakebrett med bakepapir og stek p 180 grader i ca 30 minutter.



Disse rundstykkene har reddet meg de siste dagene med null matlyst og vond kropp. Da har jeg spist de med smr p, det er sikkert fordi det er dette jeg spiste da jeg var syk som liten. Minner om mat er veldig sterk for oss mennesker, er ikke det rart?

Det blir jobbkveld for meg i dag, jeg m nemlig vaske en hel haug med klr og vaske meg ut av huset jeg har passet. Skal ikke slite meg ut alts, men det er jo koselig for mamma og pappa komme hjem til et nogenlunde fint hjem.

Ha en super fredagskveld, s sees vi i morgen! Klem fra meg <3

Proteinrike rundstykker til helgefrokosten

  • 23.09.2016 kl. 06:47

Disse rundstykkene har jeg sett p utallige blogger og allid hatt lyst til teste. N har jeg endelig ftt ut fingeren og laget de selv, og herregud s glad jeg er for det! Enklere blir det nesten ikke, og disse smakte superdigg rett ut av ovnen med smr p. Jeg startet ogs helgen tidlig ved spise disse til frokost med eggerre p i dag.



Proteinrike rundstykker

2 egg

250 gram havregryn

250 gram cottage cheese

En stor ts bakepulver

En dsj med havsalt

Forvarm ovnen til 200 grader.

Bland alle ingrediensene i en bolle og bruk en stavmikser til alt er godt blandet. Du m ikke stavmikse, men jeg synes det blir best slik.

Form rundstykker i passe strrelse (jeg fikk 11 stykker) og legg dem p et bakebrett med bakepapir.

Stek rundstykkene i 20-25 minutter, til de er lett gyldne p toppen.



Jeg koste meg med ferskt rundstykke til hjemmelaget suppe (tint fra fryseren), oppskriften finner du her <3

Hvis du vil bltlegge disse rundstykkene kan du tilsette en del vann og en ss eplecidereddik, molkosan eller surdeigsstarter i deilig. Dekk til og la det hele st i 8 timer fr du steker p samme mte.





I dag reiser jeg til Nes for holde foredrag for 6. klassinger om sunne matpakker. Jeg gleder meg veldig, for dette har jeg aldri gjort fr! Flg meg gjerne p snapchat hvis du vil se (heleneragnhild), wish me luck <3

Og ikke minst, ha en strlende fredag!! N skal det bli s deilig med helg :D

 

Flat mage knekkebrd

  • 12.09.2016 kl. 20:13

Hjemmelagede knekkebrd kan lages i store porsjoner, varer lenge og er geniale i hverdagen. Ntter og fr er veldig sunne, men for mange mager er de tunge fordye. I dag deler jeg tipsene for f spr og gode knekkebrd, som er lette fordye!

Flat mage knekkebrd

4 x 3 del fr eller ntter (jeg brukte 3 dl linfr, 3 dl solsikkefr, 3 dl sesamfr og 3 dl valntter)

6 dl vann

1 ss havsalt

1 ss surdeigsstarter, surdeigspulver, eplecidereddik, molkosan eller vita biosa

4-5 egghviter

1 ts natron

Bland alle ingrediensene med unntak av egghviter og natron i en bolle og dekk med et hndkle eller plastfolie. La blandingen st i 8-20 timer, alt etter hva som passer deg.

Ha blandingen i en kjkkenmaskin eller bruk en stavmikser. Tilsett hviter og natron og mos i vei til du fr en jevnere masse. Du trenger ikke finmale alle frene, men pass p at alt er blandet.

tilsette egghviter er et tips jeg har plukket opp fra Gry :)



Spre rren utover 2-3 bakebrett. Jeg fikk 2,5 selv da jeg prver f dem s tynne som mulig.

Stek knekkebrdene p 160 grader i 30 minutter fr du ruter dem med en kniv og steker videre p 100 grader til de her helt trre. Det siste er viktig, ellers blir de ikke spr!

Oppbevares p glass eller kakeboks, ikke i plast. Har du dem i plast kan de nemlig bli myke.



Nr vi bltlegger ntter og fr brytes fytinsyre og lektiner ned. Dette er stoffer som kan binde seg til nringsstoffer i maten vr og ta det med seg ut av kroppen igjen. bltlegge gjr dermed ntter og fr mer nringsrike, da nringen blir tilgjengelig for din tarm.

Siden jeg har ryddet s fint her i dag knipset jeg et par bilder av de sm. Perle p favorittplassen <3



Kokosbollen <3







Jeg hper du har hatt en fin start p uken!

N skal vi spise kylling med wokede grnnsaker og se p jakten! Jeg elsker det programmet <3

Stpotetlapper med 2 ingrediener

  • 10.09.2016 kl. 19:04

God lrdag fine <3

Det ble en sen oppdatering fra meg i dag, jeg har rett og slett hatt en litt slack dag her hjemme. Jeg stod opp tidlig for vaske, men er fortsatt ikke ferdig med det. Ellers har jeg gtt tur med en venninne, lekt med det nye kameraet mitt og laget pannekaker. Jeg har kost meg p kjkkenet, sett film og drikket kaffe. Det er deilig med slike dager innimellom.



Lrdag m jo vre den perfekte pannekakedagen? Disse er superenkle og s gode! De passer til bde store og sm og kan varieres i det uendelige.

Stpotetlapper

2 egg

1 dl kokt eller dampet stpotet

Tips til variasjoner:

♥ Jeg liker ha en klype salt i, for f litt salte pannekaker. S topper jeg de heller med noe stt, og fr den st-salte smaken, nam!

♥ Hvis du heller vil ha dem stere kan du ha i en ts honning, lnnesirup, sukrin gold eller noen drper stevia.

♥ TIlsett kanel og kardemumme for mer smak

♥ Topp med annen frukt, hakket mrk sjokolade, gresk yoghurt, ntter eller hva annet du har lyst p

Skrell og del stpoteten i terninger. Ha litt vann i en kjele og "damp" stpotetene i ca 13 minutter. Jeg koker dem p middels varme med lokket p for f en dampet effekt. Hell av vannet og la dem avkjles litt fr du bruker dem. Restene kan du ha i kjleskapet og enten hive i salat, mose eller bruke i andre oppskrifter.

Bruk en stavmikser eller blender til blande egg og stpotet.

Stek lappene i smr eller kokosolje. Snu hver lapp nr de begynner boble p toppen.



Jeg hper det smaker <3

P.S. lik gjerne facebooksiden min for daglig inspirasjon til sunn mat. Hvis du vil flge meg i hverdagen finner du meg p instagram og p snapchat under navnet heleneragnhild.
 

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg hper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere r som prver er jeg endelig gravid! Flg gjerne min reise mot bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Sk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no