Fermentering og fordøyelse

 • 06.11.2017 kl. 19:48

En ting som har vært fantastisk for min fordøyelse er fermentering, og særlig surkål og andre fermenterte grønnsaker. Likevel har jeg mange ganger vært slapp på å lage dette hjemme. Ikke fordi det tar mye tid eller er dyrt, men rett og slett fordi jeg har opplevd flere ganger at hele glass har mugnet. Det er så utrolig demotiverende!

Det er nesten så jeg skammer meg, for jeg skal jo liksom være denne ernæringsdama som får til alt på kjøkkenet? Slik er det selvfølgelig ikke!

Da jeg fant denne krukken på jernia forrige uke måtte jeg derfor investere. Den har en såkalt vannlås, som slipper luft ut, men ikke inn. Da er det lettere å få til fermenteringen uten at det blir mugg. Den er også fin å se på der den står på benken!

Fermenterte grønnsaker blir brutt ned og dermed lettere å fordøye. Du får det gode fiberet som tarmen din liker i en lett fordøyelig form. Også er denne krukken full av gunstige bakterier som kan florere i tarmen, win win altså!

Det er helt normalt å merke at fordøyelsen reagerer i starten. Er du svært sensitiv kan det være lurt å begynne med bare noen ts, kanskje til og med bare noen ts av saften. Smaken er noe en må bli vant til, men se det som et kosttilskudd. Noe som gjør det lettere å fordøye annen mat og som gjør tarmen din godt.

Jeg har kutten en hel hvitkål og to gulrøtter, og tilsatt karve og en ss salt. Så lot jeg dette stå slik at vannet trakk seg ut før jeg puttet det i krukken. Pass på at vannet fra kålen er over kålen. Det følger med to stener som hjelper til å holde kålen nede.

Denne krukken har blitt en god venn allerede, for nå har jeg masse fermenterte grønnsaker jeg kan spise som tilbehør til maten min hver dag. Det er godt for tarmen, og som jeg pleier å si; tar du vare på tarmen din, tar den vare på deg <3

Endelig er den her!!

 • 29.08.2017 kl. 07:13

Dette er en guide jeg har hatt i hode lenge, som jeg har hatt så lyst til å lage! Endelig er den ferdig og kan sendes ut til deg!!

Jeg er en stor fan av fermentering, rett og slett fordi denne maten gir meg masse energi, finere hud, en glad mage og styrket immunforsvar. Er jeg ikke flink til å spise fermentert mat merker jeg det fort!

Guiden finner du her, eller ved å trykke på bilde under :)

Jeg får masse spørsmål om fermentert mat, hvorvidt det er sunt, om det er trygt, og det er godt, hva du trenger osv. Mange er redd for å begynne å fermentere eller blir overveldet av hele greia, DET vil jeg ha slutt på!

Fermentering er nemlig både:

 • Godt
 • Enkelt
 • Sunt
 • Barnevennlig
 • Trygt
 • Billig

I denne guiden får du svar på de vanligste spørsmålene dine om hvorfor du skal fermentere, hvorvidt det er trygt, hvor du kan skaffe startere og hva du trenger for å komme i gang. I tillegg deler jeg mine tre favorittoppskrifter, som er enkle, lett å like og familievennlige.

Hvorfor 3 oppskrifter og ikke 10? Nettopp fordi jeg har lyst til å gjøre det enkelt for deg. Denne guiden skal ikke overvelde deg, nå skal jeg hjelpe deg i gang!!

Her kan du laste ned guiden, den er helt gratis selvfølgelig ;)

Skal du fermentere i høst?? Si ja!! <3

Unngå disse 4 fellene som ødelegger tarmen din

 • 24.08.2017 kl. 07:33

Jeg er langt over gjennomsnittet opptatt av tarm, men det mener jeg er med god grunn. Tarmen påvirker nemlig kroppen din på så mange måter, og vi lærer stadig mer om dette livsviktige organet. Vi tenker umiddelbart at tarmen står for å ta opp næring fra maten vi spiser, men immunforsvar, hormoner, tankene dine, huden din - alt påvirkes av tarmen din!!

Her er 4 faktorer som påvirker tarmen negativt:

Antibiotika

Som barn tok jeg antibiotika mange ganger, en gang i et helt år. Vi bodde i USA og der ble det i hvert fall før skrevet ut over en lav sko. Ørebetennelser ble før i tiden straks behandlet med antibiotika, i hvert fall i de forente stater.

Antibiotika "blaster" som jeg pleier å si, hele tarmfloraen din. Den tar knekken på alle bakteriene, også de gode. Derfor bør antibiotika kun brukes når det er absolutt nødvendig, det er også best med tanke på de store utfordringene vi har med antibiotikaresistens. Må du ta antibiotika anbefaler jeg å ta probiotika helst frø, under og etter kuren.

Næringsfattig og inflammasjonsskapende kosthold

Det er særlig tre ting jeg er opptatt av når det gjelder mat. Den skal være smaksrik, næringsrik og mettende, gjerne også fargerik (farge og næring hører ofte sammen). Jeg elsker effekten riktig mat har på min kropp, den har jeg nemlig kjent igjen og igjen. Det er jo helt naturlig å falle av innimellom, det skjer, men kom deg tilbake på hesten igjen.

 Matvarer jeg elsker er egg, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, søtpotet, potet, kjøtt (ikke for mye) og fisk. Hvis du tåler korn kan det absolutt inkluderes i kostholdet ditt, men det bør ikke spille hovedrollen.

Kraft er virkelig en gullgruve for tarmen din, da den innefolder aminosyrer som rett og slett kan hele en lekk tarm. Hvis du vil lære å koke kraft kan du laste ned min gratis guide her eller ved å klikke på bilde under.

Mangel på gode bakterier

Vi har blitt en veldig ren nasjon. Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har tittet opp fra macen og sett en mor iherdig gnikke antibak over halve barnet sitt, bord, stoler og leker. Selvfølgelig gjør hun dette i beste mening, men det hun ikke vet er at hun mest sannsynlig vasker bort mest av de gode bakteriene. Det er en grunn til at vi skal være ute, spise på ting (særlig barn), leve med dyr og ikke vaske oss med såpe fra topp til tå hver dag. Det er ikke bra for oss. Det leder til en kjip tarm, som igjen gir et nedsatt immunforsvar.

Ikke minst skal vi spise gode bakterier, gjerne hver dag. Det er en grunn til at fermentering har blitt superpoppis blant helsebevisste i hele verden. Vi trenger bakterier, enten vi vil eller ei!

Stress

Ahh, stress...er du også lei av å høre om det. Det var jeg! Men det var før jeg skjønte hvordan jeg kunne motvirke det. Før det tenkte jeg at stress var det å ha mye å gjøre eller å føle seg travel, og det er jo umulig å løse? Nå vet jeg at stress ikke har noe med hvor travel du er, for du kan jo være drit stressa selv når du er sykemeldt eller på ferie? Stress er noe som skjer i hodet ditt, og det er absolutt noe du kan gjøre noe med.

Når kroppen din må håndtere stress er det lite plass til å hele kroppen, for eksempel etter en hard treningsøkt. Dette er en av grunnen til at jeg ikke anbefaler for mye trening når jeg har kunder som føler seg utslitt, har mistet mensen eller opplever mye stress.

Avspenning er mitt beste tips mot stress, gjerne i kombinasjon med å jobbe med hvordan du møter utfordringer, er avspenning. Det nullstiller meg og gir meg mye mer energi i hverdagen. Ikke minst stopper det meg fra å få kræsj!

Jeg bruker youtubefilmer til avspenning, gratis og alltid tilgjengelig <3 

Er du oppblåst? - 8 årsaker til ballongmage

 • 06.08.2017 kl. 18:20

Nå som jeg konstant går rundt med stor mage tenker jeg litt på tiden der magen min var en slik ballong, helt uten at det var en baby der! Da er det plutselig veldig lite stas kan du si.

Å slite med oppblåst mage eller luft i magen er slitsomt, frustrerende og flaut. Jeg slet mye med ballongmage før og måtte alltid stesse med hva jeg skulle ha på meg for å skjule det. I tillegg er det jo vondt og du føler deg ganske usexy. I dag blir jeg så og si aldri oppblåst lenger og det er så deilig!! I dag deler jeg noen av årsakene som kan ligge bak en oppblåst mage.

8 årsaker til oppblåst mage

(Min pre-babymage, dog for et år siden)

Du har en eller flere intolleranser

Det er stor forskjell på allergi og intolleranse. Allergi handler om at kroppen får en reaksjon på et bestemt protein. Denne reaksjonen kommer oftest med en gang og kan være alt fra et utslett til anafylaktisk sjokk. En intolleranse er mer difus og gir ofte en senere reaksjon. Mekanismene bak intolleranser er ikke fullt kjent, men en type intolleranse er mangel på enzymer som ved laktoseintolleranse. Enzymer kan sees som saksene som klipper opp molekylene i maten vi spiser. De jobber best under ulike PH-verdier og blir derfor også påvirket av magesyre. Såkalt lekk tarm kan også gi intolleranser. Dette er en omstridt tilstand, men det er stadig flere leger som aksepterer at tarmen kan bli permeabel. Visste du at innsiden av tarmen regnes som utenpå kroppen? Det er faktisk kun et lag celler som skiller tarmlumen (innsiden av tarmen) fra kroppen vår. Dette cellelaget består av tarmcellene som er tett knyttet sammen med såkalte tight junctions. Blir mellomrommet mellom cellene endret (for eksempel via zonulin) kan hele molekyler fra mat gå ufordøyd inn i kroppen og skape autoimmune responser. Det er vanskelig å finne et mønster i det en reagerer på og det beste trikset er egentlig en symptombok sammen ved kyndig veiledning.

Du har overvekst av sopp i tarmen

Overvekst av sopp, som for eksempel candida, kan gi unormal produksjon av gass og dermed oppblåsthet. Sopp finnes naturlig i tarmen og er helt ufarlig, det er når det blir for mye av den at vi får et problem.  En antibiotikakur kan ta knekken på mange viktige bakterier og kan dermed svekke tarmfloraen din. Du kan ende opp med for lite bakterier, mer presist får du for lite mangfold av bakterier eller for lite av de gode bakteriene i forhold til de «dårlige». Dette gir god plass til vekst av sopp. Får en candidaovervekst må en sulte den ut med riktig kosthold der en unngår all form for sukker, alkohol og gjær en periode.

Processed with VSCO with a6 preset

Du har overvekst av bakterier i tarmen

Tynntarmen vår er som regel relativt ren og har langt færre bakterier enn tykktarmen. Noen ganger kan bakterier fra tykktarmen migrere oppover i tynntarmen, og slå seg til ro. Når disse bakteriene kommer opp i tynntarmen kan de fermentere biter av mat som ikke har rukket å bli brutt ned eller tatt opp. Denne tilstanden kalles SIBO (smal intestinal bacterial overgrowth) og gir en rekke ubehagelige symptomer. Dette er en kompleks tilstand å helbrede, der en ofte må gjennom en rekke ulike stadier av behandling. Først må en sulte ut bakteriene, så må en reparere tarmen og tilføre gunstige bakterier. De fleste med IBS har også SIBO, noe som er mye av grunnen til at de reagerer på FODMAPS. Dette er matvarer som fermenteres lett i tarmen slik som løk og kål.

Du spiser søtningsmidler

Søtningsmidler, både kunstige og naturlige, kan ofte skape luftproblemer. Mange av disse er FODMAP?s, det vil si at de lett fermenteres av bakteriene i tarmen vår. Eksempler på søtstoffer som gir problemer er sukkeralkoholer som sorbitol, maltitol, zylitol og manitol. Sukrin er også et sukkeralkohol (erythritol), men tåles av de fleste langt bedre enn de andre sukkeralkoholene. Kunstig søtning som aspartam, sakkarin og sukrose kan gi luft i magen og oppblåsthet. Noe forskning har også vist at kunstig søtning endrer tarmfloraen. Endringene førte hos forsøkspersonene til nedsatt glukosetoleranse, det vil si at de måtte produsere mer insulin for å få ned blodsukkeret når de spiste karbohydrater. Det er en grunn til at vi ikke anbefaler disse stoffene til barn under tre år av «føre-var-prinsippet», vi vet faktisk for lite om deres langtidseffekter. Jeg anbefaler å unngå kunstig søtning som vi finner i lettbrus, tyggis, pastiller og lettprodukter.

Du tygger ikke godt nok

Hverken magesekken eller tarmen har tenner, så når vi «kaster» i oss maten og glemmer å tygge den får fordøyelsen en mye større jobb enn den er skapt for. Hele fordøyelsen påvirkes av dette, da det skjer en rekke signalføringer nedover i tarmsystemet når vi spiser. Når vi tygger maten produseres spytt med stoffer som dreper bakterier og enzymer som deler opp karbohydrater. Når maten kommer ned i magesekker eltes den og tilføres magesyre og enzymer som deler proteiner. Hvilken mat magen får påvirker signalene som sendes nedover til tarmen, galleblæren og bukspytttkjertelen. Det er slitsomt for magen når den i tillegg til å måtte dele opp molekyler må dele hele salatblader, store biter av kjøtt osv. Maten blir liggende lenger ufordøyd i magesekken og det dannes gass. Sliter du med å tygge godt nok kan det også hjelpe å spise supper og smoothier, men da må du passe på å også spise disse sakte.

Du har lav magesyre

Stadig flere er plaget av halsbrann og sure oppstøt. Dette sees ofte på som en tilstand med for høy produksjon av magesyre, som derved kommer opp i spiserøret. Det er faktisk svært få mennesker som produserer for mye magesyre, og det er ganske kostbart for kroppen å produsere. Lav magesyreproduksjon er derimot svært vanlig. Når vi ikke produserer nok magesyre får vi ikke brutt ned maten, og særlig proteiner, tilstrekkelig. Maten blir liggende og gjære i magen og dette skaper gass og trykk. Magesyre endrer PH?en til maten i magesekken. Når surt innhold kommer over i tynntarmen signaliserer dette at det kommer proteiner og de riktige enzymene produseres. Har ikke maten fått lav nok PH vil ikke denne signaliseringen skje på riktig måte og problemet forplanter seg nedover i tarmsystemet. Magesyren kan økes ved å ta bitterurter eller drikke eplecidereddik/sitronvann før måltider.

Ta magesyretesten her!

Du spiser mye karbohydrater og sukker

Raske karbohydrater brytes lett ned til sukker i kroppen vår. Vi finner raske karbohydrater i frukt, pasta, ris, poteter og bakverk. Sukker finner vi i godteri, bakverk, kjeks, dressinger, ferdigmat, frokostblandinger og sauser. Selv om brødet er grovt kan du reagere på det hvis tarmen din ikke klarer å takle fiberet. Det er lurt å øke fiberinntaket over tid, for å unngå oppblåst mage. Du kan både reagere på hveten i seg selv og glutenet, hvilken som gir deg plager er vanskelig å si. Det jeg ser ser at mange har det bedre uten brød og pasta. Det finnes jo så utrolig mye annet godt en kan spise, i tillegg er det lett å bake altenativer. Jeg synes selv det var vanskelig å skulle se for meg å leve uten brød, men nå har jeg gjort det i mange år. Å spise mye sukker mater ugunstige bakterier og sopp i tarmen, og kan dermed bidra til en dysfunksjonell tarmflora. Sliter du med sukkersug kan du ta mitt gratiskurs «slik blir du kvitt søtsuget».

Du er stresset

Vi fordøyer mat under parasympatisk aktivitet, i «rest and digest». Det er her fordøyelsessekreter flyter bra og enzymaktivitet er på sitt beste. Når vi stresser er vi under sympatisk aktivitet, såkalt «fight or flight». Kroppen prioriterer ikke fordøyelse når vi løper fra en løve, så ikke løp og spis samtidig, haha. Det vil si, prøv å unngå å spise når du er stresset. Sett deg ned, ta deg tid og konsentrer deg om maten. Spis gjerne sammen med andre og fokuser på å ha det hyggelig ved bordet. Matro er så undervurdert!

Sliter du med oppblåst mage? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet!

 

Er du venn med tarmen din?

 • 23.05.2017 kl. 15:47

En leser sendte meg denne søte filmen og jeg måtte dele med dere :) tusen takk for denne oppmuntringen!Jeg måtte le da den ene bakterien døde rundt 2.02 i filmen :(

I tillegg til å spise fermentert mat elsker jeg kraft for å hele tarmer i ubalanse! Har du ikke lastet ned den store kraftguiden min er det på tide, du finner den her, helt gratis!

 

Vannkefir - brus som styrker tarmen

 • 20.04.2017 kl. 09:53

Denne vet jeg at mange har gledet seg til - ikke minst jeg!! Mitt første møte med vannkefir var for 5 år siden da jeg bodde et år hjemme hos mamma og pappa. Vannkefir ser noe snålt ut, med noen rare kefirkorn og rosiner som stiger opp og ned som et akvarium på kjøkkenbenken. Likevel tror jeg de synes det var helt greit med disse rare greiene mine, helt til jeg omtrent eksploderte et glass med vannkefir på det hvite kjøkkenet deres, hehe.

Når det gjelder fermentering så går jeg i perioder. Jeg har hatt kjøkkenet fullt av glass med boblende matvarer og jeg har hatt perioder der jeg har vært lei av hele greia. Det må være lov synes jeg! Akkurat nå sliter jeg litt med maten, er mye kvalm og har lite matlyst. Det er ikke fordi jeg er gravid dessverre, men på grunn av medisiner jeg går på. Uansett så synes jeg vannkefir har vært rednignen for å få i meg fermenterte godsaker og gunstige bakterier. Mamma elsker det også, så jeg leverer en flaske til henne titt og ofte.

Vannkefir er altså en slags kefir laget på vannkefirkorn og vann. Du kan altså ikke bruke melkekefirkorn til å lage denne drikken dessverre. Heldigvis er det ikke så vanskelig å få tak i vannkefirkorn da de formerer seg relativt raskt og mange er villige til å sende mot frakt. Sjekk ut facebookgruppen fermentering for å få tak i vannkefirkorn.

Vannkefir med smak av bringebær og mynte

1 liter vann

3 ss økologisk sukker

2 ss vannkefirkorn

En liten håndfull økologiske rosiner

En skive økologisk sitron

Bland sukker i kaldt vann i et glass til alt sukkeret er oppløst. Nå kan du ha i sitron, rosiner og kefirkornene.

Dekk til glasset og la det stå på benken i 24-48 timer. Jeg liker best å la det stå såpass lenge for at mest mulig av sukkeret skal spises opp av kefirkornene.

Sil av rosiner, kefirkorn og sitron. Plukk bort rosiner og sitron, og kast disse. Det er viktig at du bruker vann som hverken er for varmt eller for kaldt, før du forsiktig skyller vannkefirkornene. Nå kan du bruke kefirkornene til å lage mer vannkefir.

Bilde: naturligliv.no

Jeg var helt sikker på at jeg hadde tatt et bilde av selv krukken, men det finner jeg ikke igjen. Derfor låner jeg dette bilde til naturligliv og kan i samme slengen anbefale deres nettbutikk på det sterkeste. Der kan du faktisk kjøpe vannkefirkorn, i tillegg til wonderbag, omega cure (mitt favoritt omega 3) og mange andre godsaker! De har også masse bilder og en egen oppskrift på vannkefir som du finner her.

Etterfermentering

For å få en bedre smak liker jeg å etterfermentere vannkefiren min. Jeg heller kefiren over på tette glassflakser og har i bær og mynte. Du kan også bruke mango, ingefær og mer sitron. Skru lokket helt tett og la flasken stå fremme i 24-36 timer. Det er også under annengangsfermenteringen at brusen utvikles.

Nyt et glass vannkefir til maten du spiser, gjerne i et vinglass med en isbit og en skive sitron!

 

Levende kokos yoghurt

 • 07.04.2017 kl. 07:23

Adlinks

I går stengte jeg påmeldingen til kurset mitt, og det skal faktisk bli deilig! For det betyr at vi snart skal i gang med en ny kursgjeng og det er bare en magisk tid. Blandet med vår og ny leilighet kan ikke denne våren bli annet enn fantastisk!

Jeg vet at så mange av dere har ventet på kokosyoghurt oppskriften!

Jeg delte faktisk akkurat denne oppskriften på den gamle bloggen for flere år siden, men de siste ukene har den blitt superpoppis igjen. Jeg har redusert inntaket av melkeprodukter de siste månedene og dermed har det vært perfekt å rote frem denne oppskriften. Den er utrolig enkel å få til, metter veldig godt og er full av gode bakterier.

Levende kokosyoghurt

2 bokser med kokosmelk (for eksempel fullfett fra coop eller rema 1000)

3 kapsler probiotika (hvilken som helst kapsel du kan åpne)

Sett kokosmelken i kjøleskapet slik at den skiller seg.

Ta så den fete delen av melken i en bolle. Resten kan du bruke i smoothie :)

Åpne probiotika kapslene eller ha pulveret direkte i melken.

Bruk en stavmikser til å blande melken og probiotikaen godt sammen og ha det over på et stort glass.

La yoghurten stå fremme, gjerne tullet inn i et håndkle eller teppe, eller et lunt sted i ca 24 timer.

Når yoghurten er ferdig setter du den i kjøleskapet.Jeg serverer et par store ss kokosyoghurt med bær, musli og noen gojibær. En ting jeg elsker å ha i er en ts molkosan fruit. Dette er melkesyre og gir kokosyoghurten mer "yoghurtsmak". Denne blandingen er skikkelig god og metter som sagt veldig bra.

Dette er genialt å ha med seg på farten, så godt og lages på 1-2-3. Jeg bruker et gammelt syltetøyglass og har i frosne bær. Da fungerer de som et kjøleelement ;)

Nå skal jeg på kaffedate, ha en nydelig fredag vakre <3

 

8 tegn på at du har lekk tarm

 • 16.03.2017 kl. 19:53

På tirsdag delte jeg et inlegg om lekk tarm, et spennende syndrom som stadig når frem både i forskningen og blandt folk flest. Hvis du vil lære mer om hva lekk tarm er kan du lese innlegget her, samt se en film der jeg forklarer hva som skjer i tarmen når den blir lekk.

I dag vil jeg fortelle deg om symptomene som kan oppstå ved lekk tarm, for det er ikke få. Tarmen er helt essensiell for god helse, og har vi ikke den i stand blir det fort kluss i kroppen.

8 tegn på at tarmen din er lekk

1. Fordøyelsesbesvær - luft, diaré, forstoppelse eller IBS

2. Allergi

3. PMS, hormonelle ubalanser og PCOS

4. Autoimmune sykdommer som leddgikt og psoriasis

5. Kronisk utmattelse, ME eller fibromyalgi

6. Depresjon, angst eller hjernetåke

7. Akne, rødflammet hud eller eksem

8. Intoleranser

Selv har jeg satt inn støtet for å hele tarmen min mest mulig før jeg blir gravid, ikke bare for meg selv men for barnets helse. Jeg kan eventuelt skrive mer om det en annen dag ;)

Lurer du på om din tarm kan være lekk? Da kan du ta tarmtesten og teste din egen tarm mot dine symptomer.Du finner tarmtesten ved å klikke her eller på bilde under ;)

Hva er lekk tarm og hvordan er din tarmhelse?

 • 14.03.2017 kl. 20:30

Første gang jeg hørte om lekk tarm tenkte jeg; "herregud, min tarm er ikke lekk"! Det hadde jo vært sykt ekkelt om det skulle lekke fra rumpa!!

Dette var maaaange år siden, og jeg fant jo raskt ut av det! Jeg lærte at lekk tarm ikke har noe med endetarmen å gjøre, men faktisk betyr noe helt annet, hehe. Lekk tarm, eller semi-permeabel tarmmembran som det heter på fagspråket, kommer av en forandring i tarmcellene dine i tynntarmen.

I tynntarmen har vi faktisk kun et lag med celler, det vil si at det kun er et lag som beskytter kroppen din fra innholdet i tarmen. Hulrommet i tarmen, lumen, regnes faktisk som utenpå kroppen, og dette cellelaget er dermed endel av vårt immunforsvar.

Cellene i tynntarmen skal sitte tett i tett, via såkalte tight junctions. Ulike faktorer kan påvirke tarmcellene slik at cellene ikke sitter like tett, og da kan ulike molekyler "lekke" inn i blodbanen. Dette kan være ufordøyde molekyler fra mat, toksiner eller mikrober. Når disse stoffene kommer over i blodbanen kan de lage masse krøll, blant annet bidra til utviklingen av autoimmune sykdommer, tarmsykdommer, malabsorpsjon av næringsstoffer, depresjon og hudlidelser.

En av faktorene som kan lede til lekk tarm er et stoff kalt zonulin. Zonulin trigges av gluten, og bidrar til økt permeabilitet i tarmen.

Her kan du se en film der jeg prater mer om lekk tarm :D

Vi lærer stadig mer om tarmen, hvor komplisert den er og hvor stor påvirkning den har på vår helse. Jeg sier ikke at lekk tarm er årsaken bak alle sykdommer i dag, men det kan absolutt være en årsak i mange uforklarlige sykdommer, og den raske økningen i autoimmune sykdommer i dagens samfunn.

Har du diffuse plager som ingen finner ut av ville jeg anbefalt deg å ta stilling til hvorvidt lekk tarm kan være årsaken til dine problemer. Å hele tarmen vil da kunne gi deg minst en stor forbedring, om ikke gjøre deg frisk!

Da jeg selv satte tarmhelsen først oppnådde jeg store forbedringer i egen helse, og det var en stor del av "kaken" da jeg selv ble helt frisk!

For å hjelpe deg har jeg utviklet en tarmtest slik at du finne ut om din tarm er lekk - først da kan du ta skrittet mot å hele tarmen din og få bedre helse <3

Du finner tarmtesten her helt gratis eller ved å klikke på bildet over!

Slik fikk jeg bedre fordøyelse

 • 12.03.2017 kl. 10:39

I går var jeg på kostholdskonferansen med flere av de herlige kostholdsdamene, som vi koste oss! Det er så koselig å ha blitt kjent med så mange andre kostholdsinspirerte superdamer, jeg føler meg virkelig så takknemlig for å kunne kalle disse jentene for mine venninner <3

En av tingene vi er glødende opptatt av er fordøyelse - og det er nettopp det vi skal snakke om i dag!

At andre skal få oppleve en fungerende fordøyelse er en hjertesak for meg, derfor vil jeg gjerne dele noe av det som har hjulpet meg. Jeg vil fortsette å spre god informasjon og fjerne myter, det er nemlig mange som ikke ikke forstår hvordan fordøyelsen fungerer og dermed ikke får god hjelp.

Har du ikke lest dette innlegg om magesyre må du gjøre det med en eneste gang, hehe! Etter at jeg tok tak i dette igjen  har jeg virkelig kjent bedring i min egen fordøyelse, etter en periode hvor plagene snek seg på. Det er mange ting som påvirker fordøyelsesprosessen og stress er en av dem. Det er nok stresset som fikk min tarm i en liten ubalanse igjen, men nå er vi på god vei, hehe.

Hvis du lurer på om din magesyre kan være i ulage anbefaler jeg deg å ta magesyretesten min! Den er enkel og gir deg raskt svar på hvorvidt lav magesyre er årsak til dine problemer. Etter et par dager får du også tips til hva du kan gjøre for å korrigere magesyren din, og få en bedre fordøyelse.

Hva venter du på?

Jeg blir kjempe glad hvis du vil dele dette innlegget ditt videre til dine venner og familie - slik at jeg kan hjelpe flere til god fordøyelse :)

P.S. I dag er den siste dagen du kan bruke rabattkoden min på soma! Koden HELENEELSKERSOMA gir deg hele 15% rabatt på alt på soma.no :)

 

Den moderne jeger

 • 28.02.2017 kl. 10:54

Da jeg kom hjem fra shopping med min venninne på fredag kveld lå det en kjempe koselig overraskelse i postkassen min, nemlig den splitter nye boken til Gry.

Gry er norges fermenteringsdronning og en kraftmamma uten like. Jeg anser Gry som en venninne og en dame med et større hjerte skal du lete lenge etter. Hun gir seg aldri og det har gitt store resultater. Hun er aldri redd for å si det som det er om ernæring, matindustrien eller dyrevelferd. Hun har brakt både fermentering og kraftkoking ut til folket, en oppgave jeg selv brenner stort for.

Jeg har sagt dette på bloggen før jeg, men jeg sier det igjen. Da jeg først begynte å lese bloggen til Gry synes jeg hun var fryktelig streng. Jeg måtte le da jeg leste på bloggen til Melissa at hun hadde samme oppfatning før hun traff Gry. I ettertid har hun forklart at hun følte seg lurt av både matindustrien og det offentlige helsevesenet for de dårlige rådene hun hadde fått. Dette støtter jeg henne fullt og helt i, og som sagt, møter du Gry skjønner du at her er det ikke strenghet som dominerer. Hun er varm og morsom, lett å prate med og nysgjerrig.

Jeg har lært mye om tilberedning av mat fra Gry, men mest av alt har jeg lært at mat ikke er alt. Jeg trenger så mye mer enn bare optimal ernæring for å ha det bra! Hun snakker stadig mer om dette i sine kanaler og jeg anbefaler dere alle å lytte godt.

Den nye boken "Den moderne jeger" gir deg en guide til hvordan du kan navigere deg i den moderne verden for å finne den beste maten. Kraftbein, ville vekster og fermenterte skatter er bare noe av det du vil finne her. Jeg vil også si at den viser deg hvordan du skal finne den berømte balansen, da det ikke finnes noe som heter perfekt innen kosthold. Denne boken er helt unik, og jeg anbefaler alle mat- og ernæringsinteresserte å legge denne til i sin kolleksjon.

Jeg må slenge til at boken er utrolig lekker, med nydelige bilder av Gry, hennes familie og masse deilig mat. Bildene er tatt av Mona Nerøy, en dame med en gave for å få andre til å føle seg vel forran kameraet.

På torsdag skal boken ha lansering i Oslo klokken 18. Sara skal intervjue Gry live for ingefær podcast, det blir smaksprøver og mulighet til å møte mange moderne jegere (blant annet meg). Jeg håper å få se deg der <3

Kan lav magesyre være roten til dine problemer?

 • 22.02.2017 kl. 20:00

Nå har vi kommet til en av de mest spennende ukene i kurset mitt der vi snakker om tarm!! I den anledning har jeg snakket mye om et tema som er nokså kontroversielt, nemlig magesyre. Bruk av syrenøytraliserende midler øker raskt og stadig flere klager over sure oppstøt og halsbrann. Ikke minst klager 90 prosent av menneskene rundt meg om dårlig fordøyelse i ulik grad. Det viser seg likevel at 90% av disse pasientene egentlig har for lav magesyre, ikke for høy!

Magesyre dannes av spesialiserte celler i magesekken. Det skilles ut slik at maten du har spist kan bli brutt ned og fordøyd riktig videre i fordøyelsessystemet ditt. Produksjon av magesyre stimulerer til aktivering av peprin, enzymet som bryter ned proteiner. Når innholdet i magesekken tømmes sakte, men sikkert ut i den første delen av tynntarmen din, tolvfingertarmen, må det være surt nok til å stimulere galleblæren og bukspyttkjertelen din. Disse utskiller da henholdsvis galle og fordøyelsesenzymer som bryter ned maten ytterligere.

Har du ikke tilstrekkelig magesyre vil du altså ikke kunne bryte ned hverken proteiner eller fett tilstrekkelig. Dette kan føre til at du ikke får alle aminosyrene du trenger og mangel på essensielle fettsyrer som omega 3.

Magesyre er også essensielt for produksjon av intrinsik faktor, noe vi trenger for å ta opp B12. Lav magesyre kan være årsaken til at mange opplever mangel på B12, selv med et tilstrekkelig inntak i kosten.

Magesyre tar knekken på bakterier fra maten vi spiser slik at disse ikke gjør skade, så uten nok magesyre vil bakterier, sopp og parasitter kunne gro og blomstre i din fordøyelse. Et eksempel på en slik bakterie er helicobacter pylori, bakterien som står bak rundt 90% av alle magesår.

Symptomer på lav magesyre:

Du føler at maten sitter som en murstein i magen

Du føler at kjøtt er tungt for deg å fordøye

Du blir oppblåst rett etter måltider

Du har halsbrann eller refluks

Du har sure oppstøt

Du har diaré

Du har forstoppelse

Du raper mye

Du kremter mye

Du er hes i stemmen

Det kreves energi for å danne magesyre og de aller færreste vil ha en økt produksjon av dette. Halsbrann kommer i virkeligheten ikke fra for høy magesyre, men fra for lav. Når maten ikke brytes tilstrekkelig ned i magesekken påvirkes hele fordøyelsen. Maten blir liggende og gjære, noe som igjen danner gass og trykk. Dette resulterer i trykk mot lukkemuskelen som kan gi surt innhold i spirerøret og opplevelse av halsbrann.

Magesekken tåler det sure miljøet da kjertler i veggene produserer bicarbonat og slim som beskytter cellene, men dette finnes ikke i spiserøret.

Jeg følte selv at dette var veldig forvirrende i starten, samtidig er det jo helt logisk! Når jeg studerte hvordan fordøyelsen fungerer var det enkelt å forstå at nok magesyre er essensielt. Ikke minst har jeg merket stor forskjell på min egen fordøyelse og sett resultatene hos kunder når produksjonen har blitt økt!

For å hjelpe deg å finne ut om du kan ha for lav magesyre har jeg laget en guide til en test du kan ta hjemme. Slik kan du ta dine første skritt mot optimal fordøyelse, bedre opptak av næringsstoffer og mer energi!

Du kan laste ned magesyretesten ved å klikke her eller på bilde under :)

Kan dette gjelde deg?

Slik gjør du nøtter og frø lettere å fordøye

 • 01.02.2017 kl. 21:13

I går holdt jeg det siste av mine to gratis foredrag, for et kick! Det er ganske sykt å sitte med flere hunde seere, rett fra egen stue skal jeg si deg! De som var påmeldt mitt foredraget tilsendt i morres, men har du ikke sett det og har likevel lyst kan du se det frem til klokken 24.00 her.

I dag var jeg på frokost med alpro også har jeg jobbet masse med kurset som starter den 6. februar og tatt nye fine kursdeltakere imot. Det blir så utrolig gøy å kjøre en ny runde med kurs, jeg kjenner virkelig at dette er det jeg vil jobbe med!

Jeg elsker nøtter og frø! De er rike på gunstig fett, protein og mineraler, de er perfekte til å ha i vesken og de smaker så godt. Liker du dem ikke er denne posten dessverre ikke for deg, men føler du at nøtter er tunge å fordøye må du spisse ørene. Mange opplever nemlig at nøttene blir letter på tarmene om du bløtlegger dem. Når vi bløtlegger nøtter (eller frø og korn) blir fytinsyre, som er en næringshemmer, brutt ned. Fytinsyre kan binde mineraler og dermed ta dem med ut av kroppen. Det er jo dumt da vi gjerne vil ha alle mineralene vi spiser for oss selv! Mange hevder også at det finnes enzymhemmere i nøtter og frø, samt et stoff som heter tanniner. Det jeg er sikker på er at nøttene blir veldig gode når du bløtlegger og tørker dem, de blir renere (!) og jeg opplever at de blir lettere å fordøye. Når det er sagt spiser jeg nøtter som ikke er bløtlagt også, for eksempel når jeg kjøper dem på farten. Jeg lager opp store porsjoner «aktiverte» nøtter og oppbevare hjemme slik at jeg har dem tilgjengelig. Dette kalles ofte aktiverte nøtter eller frø da det gjør dem både mer næringsrike og lettere å fordøye.

Jeg tenkte å vise deg steg for steg hvordan du kan bløtlegge og tørke nøtter ved å vise hvordan jeg gjør det med mandler.

Det første jeg gjør er å la mandlene ligge i bløt sammen med nok vann og en ss salt. Saltet skal bidra til nedbrytning av fytinsyre. Du kan også bruke molkosan, eddik, sitronsaft, vitabiosa eller surdeigsstarter.

Disse mandlene har ligget i ca 12 timer, og du kan faktisk se hvor brunt vannet ble. Æsj! Dette er helt vanlige mandler jeg kjøpte i løsvekt på ICA, og det samme skjer med de fra pose.

Bruk en sil og skyll godt av alle mandlene.

Tørk dem godt med matpapir.

Spre dem ut på et bakepapir på en plate, du kan faktisk fint droppe papiret :)

Så setter du dem i ovnen på 50 grader i 12-24 timer. På noen ovner kan du bare sette på lyset, da blir det ca 40-50 grader. Du kan selvfølgelig også bruke en dehydrator skulle du ha det.

Hvis du vil kan du også tilsette salt, krydder eller lage dem søte med litt søtning og kanel. Jeg valgte å lage mine helt naturelle denne gangen.

Det er ulike bløtningstider for ulike nøtter, frø og belgfrukter. Jeg synes denne oversikten er fin:

Når jeg baker brød eller knekkebrød pleier jeg å la deigen stå og bløtlegge i 8-12 timer før jeg steker. Du trenger ikke å helle av vannet, det er nemlig ikke slik at antinæringsstoffene ligger igjen i vannet. Her er det snakk om kjemiske bindinger som brytes inne i maten ;)

Jeg er som snakk ikke helt nazi på dette med bløtlegging, men jeg prøver å være flink til å gjøre det fordi jeg merker forskjellen på fordøyelsen. Veldig mange har spurt meg hvordan jeg gjør det og derfor ville jeg vise deg.

Har du prøvd å bløtlegge før?

 

Derfor er du oppblåst - 8 årsaker

 • 31.01.2017 kl. 11:28

I dag er tema oppblåsthet på bloggen - en fryktelig slitsom plage som så utrolig mange sliter med! Først vil jeg bare gi deg en liten update :)

Nå er morgenturen gjort, frokosten er i magen og jeg skal lage meg en ny kopp kaffe før jeg begynner å forberede meg til foredrag i kveld. Denne gangen er vi over 1000 stykker påmeldt. Det er for meg helt vilt, og jeg tør nesten ikke kjenne på det en gang!!

Forrige gang ble det ikke opptak, men denne gangen skal jeg prøve å få tatt opp hele foredraget og sendt det ut til de som var påmeldt. Har du ikke mulighet i kveld klokken åtte har du derfor fortsatt mulighet til å se foredraget i et begrenset antall dager etterpå. Vil du være med kan du trykke her eller på bilde under for å bli med :D

I går ble planene helt endret fordi vi rett og slett bestemte oss for at familiehunden vår Midi måtte få slippe. Hun har vært syk en stund nå og fått hele 13 veldig fine år. Utrolig trist likevel, men det er jo det beste for henne. Tusen takk for så mange koselige meldinger, mange hundeelskere på snap, og det er jo de beste menneskene <3 Nå er Midi i himmelen med Morfar tror jeg <3

Fine Midi <3

Over til dagens tema; tarm (min favoritt!)! Veldig mange av kundene mine, venninnene mine og mennesker jeg møter sliter med oppblåst mage. I dag vil jeg gjerne dele noen av årsakene bak nettopp dette problemet.

Du har en eller flere intoleranser

Det er stor forskjell på allergi og intoleranse. Allergi handler om at kroppen får en reaksjon på et bestemt protein. Denne reaksjonen kommer oftest med en gang og kan være alt fra et utslett til anafylaktisk sjokk. En intoleranse er mer difus og gir ofte en senere reaksjon. Mekanismene bak intoleranser er ikke fullt kjent, men en type intoleranse er mangel på enzymer som ved laktoseintoleranse. Enzymer kan sees som saksene som klipper opp molekylene i maten vi spiser. De jobber best under ulike PH-verdier og blir derfor også påvirket av magesyre. Såkalt lekk tarm kan også gi intoleranser. Dette er en omstridt tilstand, men det er stadig flere leger som aksepterer at tarmen kan bli permeabel. Visste du at innsiden av tarmen regnes som utenpå kroppen? Det er faktisk kun et lag celler som skiller tarmlumen (innsiden av tarmen) fra kroppen vår. Dette cellelaget består av tarmcellene som er tett knyttet sammen med såkalte tight junctions. Blir mellomrommet mellom cellene endret (for eksempel via zonulin) kan hele molekyler fra mat gå ufordøyd inn i kroppen og skape autoimmune responser. Det er vanskelig å finne et mønster i det en reagerer på og det beste trikset er egentlig en symptombok sammen ved kyndig veiledning.

Du har overvekst av sopp i tarmen

Overvekst av sopp, som for eksempel candida, kan gi unormal produksjon av gass og dermed oppblåsthet. Sopp finnes naturlig i tarmen og er helt ufarlig, det er når det blir for mye av den at vi får et problem.  En antibiotikakur kan ta knekken på mange viktige bakterier og kan dermed svekke tarmfloraen din. Du kan ende opp med for lite bakterier, mer presist får du for lite mangfold av bakterier eller for lite av de gode bakteriene i forhold til de «dårlige». Dette gir god plass til vekst av sopp. Får en candidaovervekst må en sulte den ut med riktig kosthold der en unngår all form for sukker, alkohol og gjær en periode.

Du har overvekst av bakterier i tarmen

Tynntarmen vår er som regel relativt ren og har langt færre bakterier enn tykktarmen. Noen ganger kan bakterier fra tykktarmen migrere oppover i tynntarmen, og slå seg til ro. Når disse bakteriene kommer opp i tynntarmen kan de fermentere biter av mat som ikke har rukket å bli brutt ned eller tatt opp. Denne tilstanden kalles SIBO (smal intestinal bacterial overgrowth) og gir en rekke ubehagelige symptomer. Dette er en kompleks tilstand å helbrede, der en ofte må gjennom en rekke ulike stadier av behandling. Først må en sulte ut bakteriene, så må en reparere tarmen og tilføre gunstige bakterier.

Du spiser søtningsmidler

Søtningsmidler, både kunstige og naturlige, kan ofte skape luftproblemer. Mange av disse er såkalte FODMAP?s, det vil si at de lett fermenteres av bakteriene i tarmen vår. Eksempler på søtstoffer som gir problemer er sukkeralkoholer som sorbitol, maltitol, zylitol og manitol. Sukrin er også et sukkeralkohol (erythritol), men tåles av de fleste langt bedre enn de andre sukkeralkoholene. Kunstig søtning som aspartam, sakkarin og sukrose kan gi luft i magen og oppblåsthet. Noe forskning har også vist at kunstig søtning endrer tarmfloraen. Endringene førte hos forsøkspersonene til nedsatt glukosetoleranse, det vil si at de måtte produsere mer insulin for å få ned blodsukkeret når de spiste karbohydrater. Det er en grunn til at vi ikke anbefaler disse stoffene til barn under tre år av «føre-var-prinsippet», vi vet faktisk for lite om deres langtidseffekter. Jeg anbefaler å unngå kunstig søtning som vi finner i lettbrus, tyggis, pastiller og lettprodukter.

Du tygger ikke godt nok

Hverken magesekken eller tarmen har tenner, så når vi «kaster» i oss maten og glemmer å tygge den får fordøyelsen en mye større jobb enn den er skapt for. Hele fordøyelsen påvirkes av dette, da det skjer en rekke signalføringer nedover i tarmsystemet når vi spiser. Når vi tygger maten produseres spytt med stoffer som dreper bakterier og enzymer som deler opp karbohydrater. Når maten kommer ned i magesekker eltes den og tilføres magesyre og enzymer som deler proteiner. Hvilken mat magen får påvirker signalene som sendes nedover til tarmen, galleblæren og bukspytttkjertelen. Det er slitsomt for magen når den i tillegg til å måtte dele opp molekyler må dele hele salatblader, store biter av kjøtt osv. Maten blir liggende lenger ufordøyd i magesekken og det dannes gass. Sliter du med å tygge godt nok kan det også hjelpe å spise supper og smoothier, men da må du passe på å også spise disse sakte.

Du har lav magesyre

Stadig flere er plaget av halsbrann og sure oppstøt. Dette sees ofte på som en tilstand med for høy produksjon av magesyre, som derved kommer opp i spiserøret. Det er faktisk svært få mennesker som produserer for mye magesyre, og det er ganske kostbart for kroppen å produsere. Lav magesyreproduksjon er derimot svært vanlig. Når vi ikke produserer nok magesyre får vi ikke brutt ned maten, og særlig proteiner, tilstrekkelig. Maten blir liggende og gjære i magen og dette skaper gass og trykk. Magesyre endrer PH?en til maten i magesekken. Når surt innhold kommer over i tynntarmen signaliserer dette at det kommer proteiner og de riktige enzymene produseres. Har ikke maten fått lav nok PH vil ikke denne signaliseringen skje på riktig måte og problemet forplanter seg nedover i tarmsystemet. Magesyren kan økes ved å ta bitterurter eller drikke eplecidereddik/sitronvann før måltider.

Du spiser mye karbohydrater og sukker

Raske karbohydrater brytes lett ned til sukker i kroppen vår. Vi finner raske karbohydrater i frukt, pasta, ris, poteter og bakverk. Sukker finner vi i godteri, bakverk, kjeks, dressinger, ferdigmat, frokostblandinger og sauser. Selv om brødet er grovt kan du reagere på det hvis tarmen din ikke klarer å takle fiberet. Det er lurt å øke fiberinntaket over tid, for å unngå oppblåst mage. Du kan både reagere på hveten i seg selv og glutenet, hvilken som gir deg plager er vanskelig å si. Det jeg ser ser at mange har det bedre uten brød og pasta. Det finnes jo så utrolig mye annet godt en kan spise, i tillegg er det lett å bake altenativer. Jeg synes selv det var vanskelig å skulle se for meg å leve uten brød, men nå har jeg gjort det i mange år. Å spise mye sukker mater ugunstige bakterier og sopp i tarmen, og kan dermed bidra til en dysfunksjonell tarmflora. Sliter du med sukkersug kan du ta mitt gratiskurs «slik blir du kvitt søtsuget».

Du er stresset

Vi fordøyer mat under parasympatisk aktivitet, i «rest and digest». Det er her fordøyelsessekreter flyter bra og enzymaktivitet er på sitt beste. Når vi stresser er vi under sympatisk aktivitet, såkalt «fight or flight». Kroppen prioriterer ikke fordøyelse når vi løper fra en løve, så ikke løp og spis samtidig, haha. Det vil si, prøv å unngå å spise når du er stresset. Sett deg ned, ta deg tid og konsentrer deg om maten. Spis gjerne sammen med andre og fokuser på å ha det hyggelig ved bordet. Matro er så undervurdert!

Dette med mage-/tarmhelse er som du kanskje skjønner relativt komplisert. Heldigvis er det mange ting du kan gjøre for å føle deg bedre og ikke minst reparere. Tarmcellene og bakteriene i tarmen kan nemlig endres, så ikke gi opp!

Vil du lære mer om tarm? Meld deg på foredraget! Link finner du ved å klikke på bildet under <3

Jeg håper vi "sees" i kveld <3

Kan du reparere tarmen?

 • 26.01.2017 kl. 19:23

De siste ti årene har mange leger og forskere fått øynene opp for dette lange røret som går gjennom kroppen vår. Selv elsker jeg å snakke og lese om tarmen fordi jeg vet hvor mye en sunn tarm har å si for en sunn kropp. Før trodde vi at dette røret bare var noe en puttet noe i også kom noe ut, og med all den kunnskapen vi har i dag synes jeg det er forundelig og trist at så mange leger fortsatt sier at det ikke har noe å si hva vi putter gjennom tarmen. Selv ved sykdommer som ulcerøs kolitt og chrons sier mange det. Det er uforståelig for meg!

Funfact om tarmen:

- 9-13 meter lang

- Tynntarmens overflate er like stor som en tennisbane hvis den brettes ut

- Vi har 10 ganger så mange bakterier på kroppen som vi har celler, og de fleste bor i tykktarmen din

- Tarmen har sitt eget nervesystem - det enteriske nervesystemet

- Tarmen kommuniserer med hjernen via vagusnerven

- 80 % av kommunikasjonen mellom hjernen og tarmen går fra tarmen og opp til hjernen

- 80% av lykkestoffet serotonin produseres i tarmen

- serotonin omdannes til melatonin som gir deg bedre søvn

- 70-80% av immunforsvaret sitter i tarmen

- en tarm i ubalanse kan føre til vektoppgang

bilde lånt fra dr Axe

Det er klart at en kan reparere tarmen. Ikke bare byttes tarmcellene ut kun etter på dager, bakteriene i tarmen byttes ut. Så mye vi få i gang produksjon av magesyre og enzymer og bygge sterke tarmceller.

Vil du lære mer om tarmen, hvordan den påvirker kroppen din og hvordan du kan spise for en sunn tarm? På tirsdag den 31. januar holder jeg et gratis fore3drag over nett (webinar) om akkurat dette. Der deler jeg også min reise fra syk og slapp til livet jeg lever i dag. Meld deg på ved å trykke her eller på bilde under:Nå skal jeg gå live på facebook klokken åtte og snakke mer om tarm, I love it! <3

Kefir - hvem, hva, hvorfor?

 • 19.01.2017 kl. 20:16

Jeg får så mange spørsmål om kefir at jeg synes den trengte sitt helt egne innlegg der jeg svarer på de vanligste. Kefir kan kjøpes på butikken, den finnes kun i en variant, den økologiske fra Tine. Du kan også lage kefir selv, det gjør jeg. Det som er så spesielt med kefir er at bakteriene som brukes for å lage kefir er svært bredspektrede, det vil si at det finnes mange ulike bakteriestammer i ferdig kefir. Dette er veldig bra for tarmen din, for som jeg har sagt så mange ganger så er bakteriene i tarmen ekstremt viktige for hvordan du føler deg.

For at du skal bli en kefirdronning du også har jeg samlet de vanligste spørsmålene. Hvordan du lager kefir kan du lese i dette innlegget.Er kefir fra butikken det samme og like bra som hjemmelaget kefir?

Nei, det er den ikke. Når du lager kefir hjemme inneholder den langt flere av de gode bakteriene, altså både flere bakteriestammer og flere av hver bakteriestamme. Den på butikken er ok, men den er ikke så super som hjemmelaget.

Hvor kan jeg få tak i kefirkorn?

Den letteste måten å få tak i korn er ved å få dem av en annen kefirdronning (eventuelt konge). Dette kan du finne på facebook, for eksempel i gruppen melkesyregjæring. Jeg har dessverre ikke mulighet til å sende korn eller gi bort korn per dags dato ;)

Bruker jeg de samme kefirkornene til vannkefir og melkekefir?

Nei, det er to ulike korn, altså ulike bakteriekulturer.

Er kefir laktosefritt, kan jeg lage kefir av laktosefri melk?

Når vi lager kefir spiser bakteriene opp laktosen, melkesukkeret. Denne prosessen skjer jo mer og mer jo lenger kefiren får stå. Helt laktosefri blir den nok ikke, det er i hvert fall ikke noe jeg kan garantere. Jeg vet om mange (inkludert meg selv) som tåler kefir langt bedre enn produkter med laktose. Noen sier at kjøpekefir inneholder mer laktose enn den du lager hjemme. Da melkesukkeret (laktosen) er maten for bakteriene kan du ikke bruke laktoseredusert eller laktosefri melk.

Kan jeg lage kefir av noe annet enn melk?

Du kan lage kefir av plantemelk, men bruker du kefirkorn er det lurt å gi dem vanlig melk innimellom da det er det de egentlig lever av. Får de kun kokosmelk vil du til slutt sulte (stakkars kefirkorn).

Hvordan skal hjemmelaget kefir smake?

Det smaker nydelig - frisk og syrlig! Den skal ikke smake sur melk, gjæret, kumøkk eller vondt i det hele tatt. Kefir er "surt" ikke søtt, men det skal ikke smake noe annet enn syrlig i min mening.

Hvordan skal jeg spise kefir?

Jeg blander hjemmelaget kefir i smoothie eller blander med cottage cheese, stevia og bær. Sistnevnte er en av mine favoritter. Jeg vet om folk som drikker kefir rent, men det er liksom ikke noe mål for meg.

Jeg håper du fikk svar på det su lurte på - hvis ikke kan du stille spørsmål i kommentarfeltet :D

Happy kefirlaging <3

Ned i vekt, mindre betennelse og reparert tarm?

 • 15.01.2017 kl. 20:25

Jeg vet om en matvare som er sunn, billig, miljøvennlig og med flere helsefordeler enn de fleste kosttilskudd. Jeg snakker ikke om grønnkål, blåbær eller egg, men selvfølgelig om næringsrik, helende kraft!

Jeg begynte med regelmessig kraftkoking for over 5 år siden og jeg har ikke angret et sekund. Jeg oppfordrer alle jeg møter til å gjøre det sammen, men for de aller fleste føles det hele ganske overveldende. Dette er mye fordi vi rett og slett ikke er vant til å håndtere bein, ledd og brusk fra dyr. Dette er ikke din skyld, jeg vet akkurat hvordan du har det. Nå digger jeg å lage kraft fordi jeg kan utnytte næringsstoffene fra ressurser som ellers går i søpla. Disse næringsstoffene er gull for din helse, hud, ledd og tarm, alle vinner!

Jeg får utrolig mange spørsmål om kraft, hvilke bein en bør bruke, hvor lenge en bør trekke kraften og hvorfor kraft i det hele tatt er sunt. Siden søtningsguiden var en enorm success bestemte jeg meg for å lage en egen kraftguide også!

Hvis du vil lære å lage kraft og alle fordelene du kan få kan du laste ned guiden her eller ved å trykke på bilde under :D

Lik gjerne facebooksiden min er for gratistreninger, oppskrifter og flere tips til god helse <3

Hjelp fordøyelsen din i julen

 • 05.12.2016 kl. 11:14

Adlinks

I julen spiser vi ofte borte og mange opplever at magen slår seg vrang. I en perfekt verden hadde vi kunnet legge opp matinntaket slik at fordøyelsen ble optimal, men perfeksjon er kjedelig og det er ikke noe å trakte etter. Hvis magen din reagerer på noe betyr ikke det nødvendigvis at det er farlig eller usant, mest sannsynlig er det bare uvant. Tarmen vår er kompleks, og den endres i takt med omgivelsene. Din tarm er derfor helt annerledes enn min, og vi reagerer forskjellig.

Jeg vil unngå oppblåst mage og magevondt i julen, men likevel kunne slappe litt av med matinntaket. Da er det godt det finnes gode magehjelpere!

Sitronvann

Hver dag starter jeg dagen med et glass lunkent vann med ferskpresset sitron. Dette har jeg skrevet om mange ganger før, men jeg må jo minne dere på det innimellom. Mange spør meg om de kan bruke ferdig presset sitron, og det synes jeg ikke. Denne er pasteurisert og strippet for næring. Du gjør selvfølgelig det du selv vil, men jeg ville ikke brukt det selv og anbefaler det ikke.

Bitterstern

Til måltider har jeg en genial sak både i vesken og hjemme. Ti dråper av bitterstern i et lite glass vann før maten setter i gang fordøyelsessaftene og stimulerer både enzymer og galle. Summen blir bedre nedbrytelse av maten og en roligere mage. Det er så mange som sverger til denne saken, men jeg tror det er mange som ikke kjenner til den eller glemmer den bort. Jeg bruker denne flittig i perioder jeg kjenner at magen ikke spiller på lag eller når jeg er stressa, og har den som sagt ofte med meg også. Du får kjøpt denne geniale saken her.

Levende surkål

Jeg elsker surkål og da mener jeg ikke bare den jeg lager selv, men også den på pose! Ja, det trodde du ikke jeg skulle si? I julen sier jeg derfor ja takk, begge deler. Hjemmelaget, fermentert surkål (aka ekte surkål) er full av gunstige syrer og bakterier som bidrar til en god fordøyelse. Er du ikke vant til fermentert mat kan magen din synes dette er uvant, så dette er mindre quick fix og mer en langsiktig greie for en glad tarm. Jeg vil likevel anbefale deg å hoppe på fermenteringstrenden, for her er det mye god helse å hente!

Ellers er det viktig å slappe godt av under måltidet, ikke drikke for mye da det vanner ut fordøyelsessaftene og kose deg med maten <3

Skal du spise salat MÅ du huske på dette

 • 22.11.2016 kl. 20:18

Mange av kundene mine sliter med fordøyelsen og har enten vondt i magen, luft, hard mage, løs mage eller oppblåsthet. Fordøyelsen vår er komplisert og det er mange ting som kan gi utslag i ulike plager, blant annet lav magesyre, ubalanser i bakteriefloraen eller stress rundt måltider. Det siste er noe mange ikke tenker over, selv om det er det første om burde tas tak i. Selv om det høres enkelt ut er det stress som er vanskeligst å endre, det er liksom så mye enklere å bare ta noen piller enn å jobbe med seg selv. Sånn er det for alle, også meg!En ting som går igjen hos kunder er at de har salatbar på jobb, og det blir ofte fast lunsj. Salat er både sunt og godt hvis du setter det sammen riktig, men har du tenkt over at salat faktisk kan være tungt å fordøye? Grunnen til dette er at vi tygger for dårlig.

Når kundene mine sliter med stress og ikke klarer å finne matro fjerner jeg ofte salatene fra kostholdet deres. Hvis de ikke klarer å tygge, får de heller ikke spise salat. Det høres sikkert strengt ut, men det er faktisk veldig effektivt.

Varmebehandlede grønnsaker er lettere å fordøye da noe av fiberet i grønnsakene brytes ned under oppvarming.

Gode alternativer for deg som ikke klarer å tygge godt nok og kjenner at måltider på farten tuller med magen din er smoothier og supper. Her er allerede tyggingen gjort for deg. En god plan mens du jobber med matro!!

Dagens tips fra meg ;)

 

Overspist? 8 tips som får deg i rute igjen

 • 14.11.2016 kl. 19:51

Wow, tusen takk for så mye respons på innlegget jeg la ut i morres! Jeg var ganske redd for at dere skulle misforstå, men det virker som om de aller fleste skjønner godt hva jeg mener. Noen vil være offer og mener jeg tråkker på dem fordi jeg sier at jeg har jobbet. Noen prøver å missforstå. Som jeg sa på snap (heleneragnhild) sier jeg ikke at de som ligger på et mørkt rom skal studere. Det sier seg jo selv! Men det er langt fra alle som er der. Dessuten handler det ikke om hva jeg har gjort, du skal jo gjøre noe du er stolt av! Jeg tror ikke jeg kan treffe alle uansett, fordi mange rett og slett vil missforstå.

Heia dere som løfter frem andre, jeg heier på dere!! <3

Uansett, over til dagens tema!

Vi har vel alle gått på den smellen, at vi spiser alt for mye en dag? Særlig på en middag eller i et selskap. Nå snakker jeg ikke om overspisingslidelser, men når en bare spiser seg ubehagelig mett og føler seg dårlig. Det beste rådet er selvfølgelig å unngå dette helt, men har først skaden skjedd er det godt det finnes noen råd for å føle deg bedre.

Drikk vann

Det føles sikkert litt rart å skulle drikke når du er mett, men dette vil holde fordøyelsen din i gang. Væske bidrar også til mindre vann i kroppen da det skyller ut overflødig salt.

Gå en tur

Kom deg ut i frisk luft og få i gang blodsirkulasjonen. Du vil straks føle deg bedre, jeg lover!

Twist

Sett deg på gulvet med rette ben, strekk overkroppen oppover før du tar en god tvist. Hvil armene dine på gulvet og i fanget, og se til den siden du strekker. Jeg er ikke så flink til å forklare, men du skjønner sikkert. Tvister stimulerer fordøyelsen og setter i gang tarmene.

Ingefær

Ingefær kan lindre vond mage og stimulerer fordøyelsen din. I tillegg er det betennelsesdempende og veldig godt! Jeg liker å koke opp vann og la et par skiver trekke i en kopp te. Tilsett gjerne sitron også!

Spis fiber

Dagen etter en festmiddag liker jeg å starte dagen med noe fiberrikt. En smoothie med bær, frø og greens eller chiapudding er mine favoritter når det gjelder fiberrike frokoster.

Fermentert

Fermentert mat er gull for fordøyelsen, så pøs på med dette fremover for å få en sunnere fordøyelse!

Svett i vei

Kom deg på trening, ikke for å brenne av det su har spist, men for å fylle på med endorfiner! Alle føler seg bedre etter en svetteøkt!

Slapp av

Dårlig samvittighet er waste of time, dropp det! Bruk heller kreftene dine på å kose deg med gode venner, kjæresten eller familie.

Ha en nydelig kveld, nå skal jeg ha siste livesending på kurset mitt!

Ønsker du å være med på live? Jeg begynner med livesendinger snart, vil du være med kan du like facebooksiden min her :)

3 tips til bedre fordøyelse - helt gratis!

 • 13.11.2016 kl. 19:50

Når jeg spør hva dere vil lære mer er fordøyelse et tema som går igjen. Det gjør meg så glad da fordøyelsen er utrolig viktig for en kropp i balanse. Når tarmen får det bedre ser jeg at både hudproblemer bedres, energien stiger og ofte kan også psykiske utfordringer lette (ikke forsvinne, men bedres). Tarmen og hjernen har direkte kommunikasjon via vagusnerven, så dette er ikke tull. Selvfølgelig vil det å få en mage som spiller på lag gi økt livskvalitet i seg selv, men da tarmbakteriene påvirker hvilke signaler hjernen sender ut vil det også påvirke mer direkte. Spennende saker altså!

Disse tipsene er så enkle at alle kan begynne å implementere dem, det handler bare om å gjøre det. Vi har utrolig mye informasjon tilgjengelig til enhver tid, men vi bruker lite av det. Det er så lett å lese noe eller få beskjed om at vi skal gjøre noe, men det er faktisk du som må gjøre det. Når jeg sier at du skal drikke ferskpresset sitron hver morgen kan du faktisk ikke presse den dagen før, du kan ikke kjøpe ferdig juice og du kan ikke kjøpe den ihjelkokte sitronsaften som finnes i butikken. Du må gjøre jobben hvis du skal ha effekten!

Tips nummer 1: tygg maten din

VI tygger ikke godt nok og det resulterer i at store matbiter svelges unna. Magesekken din har ikke tenner, den må bruke magesyre og muskellaget sitt til å elte og bryte ned maten. Dette blir en langt mer effektiv prosess hvis maten allerede er finfordelt i din munn. Det er slik vi er ment å spise, maten skal være en finfordelt mos når den treffer magesekken. Når maten blir liggende i magesekken vil den kunne gjære og danne gasser. Dette skaper igjen trykk i magesekken som kan gi sure oppstøt. Det er faktisk som regel for lite magesyre som gir sure oppstøt, ikke for mye.

Tips nummer 2: Spis sakte

Vi spiser mens vi er på farten, mens vi jobber og mens vi ser på tv, og konsentrerer oss stort sett om alt annet enn maten. Tenk tilbake på sist gang du var på resturant. Du satte deg ned, bestemte deg for hva du ville spise og ventet på maten. Allerede da var fordøyelsen din i gang med produksjon av enzymer, spytt og galle, tanken på mat, sammen med lukt og syn, kan nemlig sette dette igang. Da du fikk maten er jeg helt sikker på at du spiste den saktere enn om du hadde sittet ved kontorpulten. Vi nyter hver bit og koser oss, både med maten og med gode venner eller en date.

Å spise på denne måten er veldig viktig for å gi hvert ledd i fordøyelsen tid til å utføre sine oppgaver. Selv om du ikke kan spise på resturant hver dag kan du gi kroppen litt rom rundt måltidene. Konsentrer deg om maten, ta pauser og vær tilstede.

Tips nummer 3: Spis varmebehandlede grønnsaker

Rå grønnsaker er fantastiske, gode og sunne. Dessverre er de også vanskeligere å bryte ned i magen enn varmebehandlede grønnsaker. Når vi varmer maten blir den lettere å fordøye ved at endel av fibrene brytes ned, så sliter du med fordøyelsen din anbefaler jeg deg å varmebehandle grønnsakene dine. Nå som vi er inne i den kalde årsiden er det også mest naturlig for oss å spise varm mat som supper, gryter og dampet mat.

Selv elsker jeg varme grønnsaker, hvor godt de smaker og hvor godt de metter!

Nå skal jeg stupe ned på sofaen, det har vært en laaang dag. Først har jeg vært mange timer på kostholdsmessen, etter det dro jeg rett i 60 årslag. Nå er det tid for litt ro og litt rydding her hjemme før jeg tar kvelden  <3

 

Brusende drikk som gjør godt for magen

 • 02.11.2016 kl. 07:02

Mange ønsker å kjøpe ferdig fermentert mat, men her er det lett å gå i fella! Mye av det som selges inneholder ikke levende bakterier, og du ender opp med å betale sikkert dobbel pris for kokt kål eller et brød som kun er tilsatt litt surdeig for å gi smak. Med en gang noe er trendy snapper selvfølgelig matindustrien dette opp og bruker det i markedsføring. Jeg synes det er helt supert å se, fordi det betyr at forbrukerne ønsker seg fermentert mat. Samtidig blir det tatt mange snarveier, så du må være på vakt.

På mange helsekoster og flere kafeer kan du nå finne flasker med ferdig kombucha. Jeg har smakt flere av de og vært skuffet gang på gang. Det er mye gjæret smak og oversøte produkter. Når jeg lager selv vil jeg at den skal smake friskt, syrlig og godt, og det synes jeg at jeg får til. Derfor blir skuffelsen ekstra stor når noe som koster endel smaker vondt. Jeg blir også litt lei meg når jeg ser andre reagere på vond, fermentert mat og dermed dropper å prøve å lage dette selv. Det er jo bare så synd når denne maten både gjør, og smaker så godt!

Jeg har blitt kjent med søte Maren som brygger sin helt egne kombucha! Hun var så søt og ga meg noen flasker hun hadde til overs etter en stand så jeg kunne smake. Som hun sa går jeg gjennom en tøff periode, og trengte en oppmuntring, så koselig!! Jeg skal innrømme at jeg var skeptisk, da jeg har flere negative opplevelser, men surf kombucha skuffet ikke!

Min favoritt er bringebær og ingefærsmak <3

Du kan lese mer om Maren her, hun er også på kostholdsdamene sammen med meg. Dette er en snapkonto der jeg og flere andre kostholdsengasjerte jenter rullerer snappedager. Det er gøy å få input fra flere, særlig å se hva som går igjen og hva vi gjør ulikt. Jeg har snappen i morgen, så følg gjerne :D

Nå er jeg hjemme hos Jonna igjen, og jeg skal spise pannekaker før vi skal gå morgentur!

Lag deg en fin dag <3 

Fermentering ABC

 • 31.10.2016 kl. 20:08

Som jeg skrev i innlegget om surdeigspannekaker er fermentering ordet på alle kostholdsinteressertes lepper om dagen. Dette er også en matvaregruppe som går igjen i alle tryper kosthold, alt fra vegansk til paleo. Jeg elsker fermentert mat og hvordan det påvirker min kropp. Fermentert mat er en hjørnestein i mitt korthold for å bli bedre fra ME, og få tarmen min i balanse. Hallo fin hud og hade poppblåst mage!

Jeg hørte først om fermentert mat via en raw food bok fra USA i 2010. Jeg begynte å lage hjemmelaget surkål da det skulle hjelpe på tarmen og dermed gi meg finere hud. Jeg slet mye med huden min på den tiden, og var villig til å prøve det meste. Mamma lo så godt av meg da jeg skulle lage "beauty enzyme salad" og hun fortalte meg at det var surkål, haha.

Hva er egentlig fermentering?

Fermentering er en kjemisk prosess der sukker omgjøres til syrer, gass eller alkohol. Fermenteringsprosessen skjer i bakterier eller sopp, men kan også skje i muskelceller når det ikke er oksygen til stede. I matlaging brukes fermentering som en konserveringsmetode, som viser seg å gi en rekke fordeler. Når vi fermenterer utvikles også spesielle smaker, og det er overraksende godt!

Hvorfor skal jeg fermentere?

Fermentering gjør maten lettere å fordøye, mer næringsrik og gunstig for fordøyelsen. Når vi fermenterer noe vil det brytes ned, et eksempel på dette er når vi fermenterer korn med en surdeigsstarter. Da brytes antinæringsstoffer, stivelse og gluten delvis ned slik at kornet blir lettere for tarmen din å håndtere. Kål som er fermentert til surkål er også lettere å fordøye enn rå kål.

Når vi fermenterer formerer bakterier seg og du får et bredt utvalg av gunstige rakkere som tarmen din sårt trenger. Vi har faktisk 10 ganger så mange bakterier på kroppen som vi har celler, det vil si at vi kun er 10% menneske, resten bakterier. Når jeg sier utenpå mener jeg i alle kroppens hulrom, husk at tarmens innside anatomisk regnes som utenpå kroppen (mind fuck?). Bakteriene har stor effekt på helsen vår, og vi er faktisk sannsynligvis enda langt fra å skjønne hvor stor denne effekten er.

Fermentert mat inneholder som regel ikke bare levende bakterier, probioktika, men også prebiotika. Dette er bestemte typer fiber som bakteriene bruker som mat. Vi trenger både probiotika og prebiotika for å ha en sunn tarm.

Hva gjør fermentering for kroppen?

Et raskt googlesøk vil fortelle deg at fermentert mat kan hjelpe mot alt fra vond stortå til forbruksgjeld. Neida, jeg tuller, men bare nesten. Poenget er at en skal ta slikt med en klype salt. Når det er sagt er fermentert mat svært gunstig for deg, og det er ikke overraskende at det er en stadig større gruppe mennesker som sverger til fermentert mat i Norge. Mange får en veldig mye bedre fordøyelse, et styrket immunforsvar (ikke så rart når 80% av immunforsvaret sitter i tarmen), finere hud, mer energi og en generelt bedre helse.

Fermentert mat kan bidra til:

♥ Å øke tarmens evne til å ta opp næringsstoffer, f. eks jern

♥ Å bidra til et stabilt blodsukker

♥ Å redusere risiko for tarmkreft ved å styrke tarmen

♥ Mat du vanligvis reagerer på, kan ofte spises når den er fermentert (for eksempel surdeigsbrød og kefir)

♥ Et økt mangfold av gunstige bakterier i tarmen

♥ God tarmhelse gir bedre immunforsvar, finere hud, mer energi og økt velvære

Levende bakterier?

Selv om det er mange fermenterte matvarer på supern betyr ikke dette at de inneholder levende bakterier. Eksempeler på matvarer som er fermenterte er vin, sjokolade og yoghurt. Disse matvarene innholder likevel ikke levende bakterier, da de som regel er varmet opp for å øke holdbarheten.

Jeg får også nesten daglig spørsmål om hvorvidt en kan bruke økologisk surkål fra helios, men denne er også dessverre pasteurisert og inneholder derfor ikke levende bakterier.

Hvordan komme i gang med fermentering?

Føler du deg overveldet? Du er ikke alene! Jeg har vært i dine sko, jeg lover! Jeg har råtnet ting, jeg har sprengt en surkål hjemme hos mamma og pappa og jeg har blitt frustrert. For at du skal unngå dette synes jeg du skal følge mitt enkle råd, velg deg en ting du vil teste og start der. Ikke gap over mer enn du klarer på en gang.

Fermentering er egentlig ikke vanskelig, men det er veldig nytt og uvant for mange av oss. Vær derfor snill med deg selv, husk at det også skal være lystbetont. Når vi fermenterer jobber vi med levende mekanismer, så her gjelder det å vise litt kjærlighet og omtanke. Høres crazy ut, men bare tro meg på dette ;)

Min surdeigsstarter

Hvordan kan jeg finne startere?

For å fermentere trenger du noen ganger en starter. Hva du trenger avhenger av hva du skal lage, noen startere kan kjøpes på butikken, mens andre må fås fra andre eller lages selv. Min erfaring er at det er lettest å få startere fra andre, da får du lettere i gang fermenteringen selv. Det beste stedet å få startere er faktisk på facebook, i grupper som tradisjonsmat (søk så får du opp en i nærheten der du bor) eller melkesyregjæring. Når du først får tak i en levende starter er den så mye enklere å bruke enn å vekke en tørket starter kjøpt på internett til live, i tillegg er det mye billigere.

Jeg har selv vært hjemme hos eller møtt fremmede for å få en bit surdeigsstarter, en kombucha scoby eller noen kefirkorn. Jeg har også hatt mange søte jenter her hjemme for å hente startere. Dette er en delingskultur som er utrolig koselig, så vær raus og del tilbake!

Hvorfor er det sukker i fermentert mat?

Når du skal fermentere trenger du sukker eller stivelse (som også er en form av sukker) for å fermentere. Bakteriene omgjør sukkeret til organsike syrer og det er dette som gjør maten gunstig. Hvor mye sukker som blir igjen i det ferdige produktet kommer an på hvor lenge du fermenterer. Selv liker jeg å la ting stå til omtrent alt sukkeret er borte, jeg liker den syrlige smaken som utvikles og kroppen min er ikke så glad i sukker.

Mine fermenteringsfavoritter

Hjemmelaget surkål

Klassikeren og mitt første fermenteringsprosjekt. Surkål er på mange måter det aller enkleste å lage og for mange det enkleste å tåle. Jeg oppfordrer alle mine kunder og kursdeltakere å lage surkål! Det er magisk for tarmen din, selv om det er lurt å starte i det små, dette er potente saker.

Det eneste du trenger er kål og salt, oppskriften min finner du her, men les også gjerne dette før du setter i gang.

KefirKefir lages med melk og kefirkorn. Dette er en av de mest bredspektrede kulturene og den er utolig god for fordøyelsen. Jeg elsker hjemmelaget kefir og lager denne helst på ferskmelk rett fra bonden. Dette er ikke så lett å få tak i, så du kan fint bruke økologisk helmelk eller økologisk rørosmelk. Sistnevnte er i tillegg lavpasteurisert. Oppskrift på kefir finner du her. Kornene kan du få fra en annen kefirlager eller du kan kjøpe dem tørket her.

VannkefirSay what? Denne er litt mer ukjent. Vannkefir lages med en annen type kefirkorn enn ved melkekefir, i tillegg trenger du vann, sukker og eventuelt rosiner. Det er mange år siden jeg laget vannkefir første gang, jeg tror det var i 2011. Jeg lager ikke dette i dag, jeg har rett og slett ikke plass. Men jeg har lyst til å komme i gang igjen snart, for det smaker nydelig og er veldig enkelt å lage. Det er litt som brus faktisk, da det utvikles kullsyre ;)

Jeg skal legge ut oppskrift så fort jeg får laget det, men så lenge kan du bare google så finner du. Korn kan du få fra en som lager vannkefir eller du kan kjøpe dem her, eller en startpakke her.

Kombucha

Kombucha er rett og slett fermentert te og har blitt supertrendy, såpass at du nå finner dette på utesteder i Oslo! Du kan kjøpe ferdig kombucha på helsekosten, men det koster en formue i forhold til å lage det hjemme. Dette er ikke fordi produsentene er kjipe, men fordi emballasje, frakt, markedsføring og salg koster. Da blir ikke prisen på produktet deretter. For å lage kombucha hjemme trenger du en kombucha scoby, eller en kombucha baby. Scoby står for "symbiotic culture of bacteria and yeast". Dette er alte en slags bakterie-sopp som omdanner sukker til syrer og dermed lager kombucha. Du kan også lage kombucha uten baby, men det er lettest å få det til med.

I tillegg til scoby trenger du sort te, gjerne med fruktsmak og sukker.

Jun te

Jun te er kombuchaens lysere og mildere lillesøster og kalles ofte kombuchaens champagne. Kombucha lages på sort te og sukker, lages jun te med grønn te og honning. Jeg lager masse jun og synes det er kjempe digg! Jeg tar det til og med med meg på fest, og drikker det innimellom vinglass, hehe. Da er det ingen som merker at jeg drikker mindre og jeg slipper dagen derpå. Oppskriften på jun te finner du her. Jeg har masse jun scobyer på et scobyhotell som jeg gir bort til søte lesere hvis de spør pent :)

Fermentert ketsjup 

Jeg har aldri likt ketsjup, men etter at jeg smakte dette har jeg fått helt dilla. Jeg bruker det på alt mulig og må ha det i hverdagen. Dette er utrolig lett å lage, du får alle ingrediensene på dagligvare med unntak av starteren. Jeg vet at noen sier du kan sette i gang ketsjup med molkosan, men jeg synes den blir best og får mest futt med en levende starter. Du kan bruke kombucha, saft fra surkål, vita biosa (kjøpes på helsekost), myse (en væske du får når du siler kefir) eller en par ss ferdig fermentert ketsjup). Oppskrift finner du her.

Fermentert pesto

Hjemmelaget pesto er faktisk superlett å lage, og hvis du vil kan du også fermentere den. Da blir den mye lettere å fordøye og langt mer holdbar. Oppskrift på rød, fermentert pesto finner du her. Grønn pesto finner du her.

Surdeigsbakst

Når vi baker med surdeig har du en blanding av mel og vann som har utviklet en bakteriekultur. Denne kan du igjen bruke til å bake brød, pannakaker, vafler, boller osv. Jeg har nesten ikke spist vanlig brød de siste årene da magen min ikke er glad i det, men ekte surdeig går fint. Jeg skriver ekte da jeg ikke snakker om surdeigsbakst som er tilsatt surdeigssmak på butikken, men ekte surdeig som har hevet i mange timer og bakt uten gjær. Du kan lage starter, se for eksempel her, men jeg synes det er best å få en levende starter fra en annen surdeigsbaker :)

Å bake med surdeig gjør kornet lettere å fordøye og mer næringsrikt, men siden vi steker brød osv blir det ikke levende bakterier her. Det er altså sunn og fin mat, men ikke like helende for fordøyelsen som for eksempel kombucha, kefir og surkål.

Oppskrift på surdeigsbrød

Oppskrift på surdeigsknekkebrød

Oppskrift på surdeigspannekaker

Fermentert bokhvetebrød

Dette brødet synes jeg er veldig godt, og jeg vet at det er en av favorittene til Gry. Det er hennes oppskrift, men jeg har delt den her på bloggen flere ganger. Det eneste du trenger for å lage dette brødet er en pose hel bokhvete og salt, ingen starter! Oppskriften finner du her og her. 

Jeg håper du ble litt inspirert og kanskje litt klokere, ikke bare mer forvirret? Har du spørsmål, skriv en kommentar til meg, jeg skal hjelpe deg så godt jeg kan! Nå som jeg begynner å bli dreven på fermentering vurdere jeg å sette opp et lite kurs. Det vil bli her i Oslo og jeg vil maks ha 8-10 plasser. Er du interessert send gjerne en mail til helene.ragnhild@gmail.com (ikke bindende selvfølgelig) så jeg kan lufte stemningen litt <3

Nå skal jeg på surkålpartey :D bli med på snap!! (heleneragnhild)

Blodsukkervennlige surdeigspannekaker - steg for steg

 • 30.10.2016 kl. 16:47

Surdeig har tatt helt av i Norge og har forhåpentligvis kommet for å bli? Det er en del av hele fermenteringstrenden, bygget på eldgamle tradisjoner som nå løftes frem i lyset.

Du kan lage det aller meste av bakst med en såkalt surdeigsstarter. Dette er mel og vann som har utviklet levende bakterier. En slik starter kan erstatte gjær, samtidig som den bryter ned mel og gjør maten lettere å fordøye.

Du kan lage en starter selv, men selv synes jeg det er enklest å få en starter av noen andre. Jeg fikk en ny starter da jeg besøkte Camilla på fredag. Før hadde jeg en bit donald fra Gry, men han døde dessverre i kjøleskapet i en periode jeg ikke bakte noe særlig. Det går litt i rykk og napp med fermenteringen her hjemme, så pluselig kan noe dø. Jeg ser ikke det som noen krise, for du kan alltids få en starter av noen andre. Det er lurt å spørre i facebookgrupper som denne.

Hvorfor bake med surdeig?

Når du bruker surdeig og langtidshever deigen eller røren brytes antinæringsstoffer, gluten og endel av stivelsen i kornet ned. Dermed blir kornet både mer næringsrikt og lettere for magen å håndtere. Surdeigsbrød har gitt meg muligheten til å nyte brød igjen, uten å få oppblåst og vond mage.

♥ Det er nemlig slik at alle organismer på jorden er utstyrt med mekanismer for å beskytte seg. For mennesker og dyr er dette klør, tenner og bein vi kan løpe på, men for planter er det antinæringsstoffer. Dette er stoffer i korn, frø, nøtter og belgvekster som binder mineraler og andre næringsstoffer i maten du spiser og tar dem med ut av kroppen igjen. Slik kan alle frø (også korn) ta med seg denne næringen videre. Disse matvarene er ofte i seg selv rike på vitaminer og mineraler, men det er vanskelig for tarmen å ta opp disse hvis de er bundet til for eksempel fytinsyre eller lektiner. Ved å bruke surdeig kan vi bryte disse bindingene og næringsstoffene i kornet blir tilgjengelig for tarmen å ta opp.

♥ Gluten brytes delvis ned, og derfor kan surdeigsbakst tåles av mange som har såkalt glutenintolleranse. Vær oppmerksom på at baksten ikke er glutenfri, så har du cøliaki anbefaler jeg ikke surdeig med glutenholdig mel.

♥ Endel av karbohydratene (stivelsen) i kornet omgjøres til organiske syrer i fermenteringsprosessen. Slik vil surdeigsbakst også være snillere mot blodsukkeret og mange som vanligvis unngår karbohydrater vil kunne tåle denne baksten bedre, særlig hvis den spises med godt fett.

Surdeigspannekaker

Det tar egentlig ikke mer tid å bake med surdeig, men det krever litt planlegging. Du må nemlig la surdeigsstarteren og melet stå og fermentere/heve en god stund.

Skal du lage pannekaker begynner du dagen før ved å blande:

2-3 ss starter

400 gram mel (jeg brukte en blanding av siktet fin og finmalt grov spelt)

5 dl vann

Rør det hele godt sammen i en bolle av glass eller plast, dekk det til med et håndkle eller plast og la det stå i ca 8-12 timer. Jo lenger det står, jo surere blir det.

Slik så surdeigen ut da jeg blandet starteren med melet.

Det er lurt å sette røren et lunt sted, ikke i vinduet. Jeg hadde den her kun for å ta bilde fordi det er mest lys her ;)

Under ser du melet jeg brukte, men alt økomel funker. Bakteriene reagerer ikke alltid så godt på rester av sprøytemidler, derfor er øko å foretrekke.

Neste dage tilsetter du:

6 egg (jeg bruker økologiske)

1 ts kardemumme

1 ts kanel

2 ss smeltet smør

ca 1/2 ts havsalt

Søtning hvis du ønsker, for eksempel et par ss kokosblomstsukker. Jeg hadde ikke i, men savnet det litt faktisk. Hvis du vil lage pannekaker til å ha salt fyll i som ost og skinke dropper du søtningen såklart!

Visp inn egg og alt annet og stek pannekakene i smør.

Slik så surdeigen ut etter 10 timers fermentering.Du kan ha røren i kjøleskapet noen dager og steke ferske pannekaker hver dag, nam <3

Kraft gjør deg vakker og gir deg god helse - mine tips og triks

 • 25.10.2016 kl. 19:40

Jeg får masse spørsmål om kraft hele tiden, så gøy at mange er nysgjerrige på det! Kraft er skikkelig supermat rett og slett, og denne gulldrikken har vært en stor hjelp i min helsereise. Kraft heler tarmen, noe som har vært viktig for meg i kampen om å bli frisk fra ME. Det har en lang rekke helsefordeler, men i tillegg smaker det fantastisk. Enhver kokk med respekt for seg selv bruker ekte kraft i sin mat ;)

Å koke kraft er både billig og enkelt. Råvarene du trenger er bein eller benrester, altså mat som mange mennesker regner som søppel. jeg liker best å bruke viltbein fra dyr jeg kjøper rett fra jeger, storfebein eller lammebein eller kyllingskrog. Jeg kjøper kylling fra stange, holte eller øko fra coop. 123levert.no har kraftbein som leveres til deg til en billig penge!

Her om dagen laget jeg helgrillet kylling til oss og da satt jeg igjen med et fint kyllingskråg til kraftkoking. For meg er det helt fantastisk at vi kan bruke hele dyret på denne måten, og få flere middager og masse næring ut av restene.

Jeg gjorde det superenkelt, hadde skråget oppi en stor kjele og fylte den med vann så det dekket godt. Vanligvis tilsetter jeg gulrøtter, løk, hel pepper og litt urter men det hoppet jeg over denne gangen. Jeg ville lage en mild og nøytral kraft. Jeg hadde oppi en ss eplecidereddik da dette kan bidra til å trekke mineraler ut av beina.

Jeg lot kraften stå til den småputret, den skal ikke stå og koke, bare ha små, små bobler, nesten bare trekke. Dannes det mye skum og avfall på tommen kan du skumme dette av.

Etter eventuell skumming satte jeg den inn i ovnen som jeg hadde varmet til 90 grader. Her lot jeg den stå i to døgn. Vanligvis bruker jeg wonderbag, men nå har mamma lånt min og dessuten ville jeg teste denne metoden for dere som ikke har wonderbag. Jeg føler at det er trygt å la den stå i ovnen, men det aller tryggeste er selvfølgelig å bruke wonderbag. Bruker du wonderbag må kraften varmer hver 12. time. Eget innlegg og rabattkode på denne geniale bagen kommer snart!

Jeg lar kraften stå i 1-2 døgn, trenger du ovnen er det bare å ta den ut og sette den inn igjen etterpå.

Når den er ferdig tar jeg frem en stor bolle og legger en sil over. Så øser jeg kraften over i bollen gjennom silen. Jeg kjøper store plastsiler på ebay, helt genialt til all matlaging!

Når kraften er avkjølt setter jeg den i fryseren (husk å ikke fylle helt fult) eller i kjøleskapet noen dager til den skal brukes. Jeg fryser også i isbitterninger så jeg kan tilsette taco, gryter osv. Fettlaget som dannes på toppen kan du fjerne eller bruke som stekefett, litt avhengig av kvaliteten på dyret du har brukt.

Her kan du se en film der jeg lager kraft:

Har du spørsmål er det bare å fyre løs <3

Vil du lære mer om mage og tarm?

 • 24.10.2016 kl. 20:00

På lørdag var jeg så heldig å få prate om noe jeg virkelig brenner for, nemlig viktigheten av en god tarmhelse! Jeg koser meg veldig når jeg holder foredrag, og som dere sikkert ser på bildene er jeg engasjert. Jon Anders var superflink fotograf som fikk tatt så mange situasjonsbilder.

Noen av temaene jeg tok opp var:

♥ Hvor mange tarmbakterier vi har og hva de gjør for helsen vår

♥ Hvordan fordøyelsen fungerer

♥ Hvordan vi kan optimalisere de ulike delene av fordøyelsen

♥ Hvilke matvarer som styrker fordøyelsen

♥ Hvilke matvarer vi bør unngå for den gode magefølelsen

♥ Hvordan vi kan leve for en glad tarmIngen skal beskylde meg for å ikke gi av meg selv i hvert fall, hehe :)

Hvis du ønsker at jeg kommer å holder foredrag for din bedrift eller i din kommune kan du ta kontakt på mail: helene.ragnhild@gmail.com.

Jeg vurderer også å sette opp en facebook live der jeg går gjennom litt av det jeg snakket om på foredraget, er det noe dere ønsker? Si i så fall ifra i kommentarfeltet her på bloggen!
 

Vil du ha bedre tarmhelse?

 • 03.10.2016 kl. 12:32

Jeg er så heldig å bli invitert til Stavanger den 22. oktober for å holde foredrag om et av mine favorittemaer, tarm! Dette lett oversette organet har en utrolig stor påvirkning på vår helse, både mentalt og fysisk, så jeg er så glad det stadig blir mer populært å snakke om.Jeg tar med meg Jon Anders nedover, vi skal bo på hotell, møte venner i Stavanger og bare kose oss. Selv om jeg skal jobbe er det jo bare gøy. Jeg elsker å holde foredrag, det er noe av det morsomst jeg gjør!

Det hadde vært veldig gøy å se mange av dere denne dagen, så jeg håper du tar deg tid til å komme. Jeg har ikke så mange åpne foredrag og vet ikke når jeg kommer til å ha flere i nærmeste fremtid. Du får dessuten høre mange andre fantastiske foredragsholdere.

Her finner du påmeldingen, jeg håper vi sees :)

 

Surdeig - klassisk oppskrift

 • 18.06.2016 kl. 12:31

surdeig oppskriftDenne uken bakte jeg de fineste surdeigsbrødene! Dette brødet er langt lettere å fordøye enn vanlig brød og det er bedre for blodsukkeret. Jeg spiser ikke mye karbohydrater da jeg kjenner at kroppen min ikke liker det. Skal jeg spise det velger jeg dessuten gode kilder og spiser dem til de riktige tidene.

surdeig oppskriftNår vi baker med surdeig brytes antinæringsstoffer i brødet ned, gluten deles til mindre peptider og endel av stivelsen omgjøres til organiske syrer. Selv om dette gjør surdeig lettere for kroppen min spiser jeg ikke mengder av det. Jeg har lyst til å bake dette brødet til barn den dagen jeg får det og de er store nok til å spise brød. I tillegg hadde jo dere lyst på oppskrift! Jeg skar opp brødene og la dem i fryseren, så nå har jeg brød i lange baner. Det er deilig å kunne ta en skive i ny og ne, godt med masse smør og egg på! Eller smør, pesto og bønnespirer, nam!!

surdeig oppskrift

Surdeig oppskrift

Jeg bruker oppskriften jeg har fått fra Gry. For å lage surdeig trenger du en starter og økologisk mel. Det er viktig at melet er økologisk så det ikke er dødt. Jeg kjøper melet på meny fra blant annet Holli mølle. Du kan lage en starter selv, men det enkleste er å få en som fungerer bra. Du kan bruke den til masse, bare les her.

surdeig oppskriftHar du starteren i kjøleskapet er det lurt å mate den dagen før. Da tar du den ut, mater den med mel og vann og lar den stå fremme til neste dag.

Først tok jeg 500 gram fint speltmel og 0,5 liter lunkent vann og blandet med to store ss surdeigsstarter. Dette lot jeg stå en time og godgjøre seg.

Så blandet jeg inn 1,5 kg finmalt grov spelt, 1,2 liter lunkent vann og en ss uraffinert salt. Hvis deigen er veldig rennende kan du ha i mer mel, det er litt forskjellig hver gang og en må føle seg frem. Jeg brukte en stor plastbolle med en plastpose rundt. La denne blandingen stå et varmt sted, ikke i direkte solstek eller noe, men f eks på badet hvis det er kaldt ute. Mitt brød stod i stuen.

surdeig oppskrift surdeig oppskriftEtter 12 i 20 timer er det ferdig. Hvor lenge du lar det stå kommer an på hvor surt du vil ha det. Mitt stod i nesten 20 timer (jeg var ikke hjemme!) og det ble ganske surt!

surdeig oppskriftDet er så kult å se hvordan deigen bobler og lever :)

surdeig oppskriftNår deigen har stått så lenge du vil har du den over i former. Jeg fikk så masse brøddeig at jeg måtte bruke tre brødformer og en kakeform (ref. hjertebrød).

surdeig oppskriftLa det etterheve i 1-3 timer.

surdeig oppskriftNå skal du steke brødene, så sett ovnen på 250 grader. Når den er varmet putter du brødene inn i ovnen og kaster en dl vann nederst i ovnen og lukker døren raskt. Dette gir finere skorpe! Etter et par minutter setter du ned varmen til 160 grader og steker brødene i 1,5 time.

surdeig oppskrift surdeig oppskriftVelt brødene ut av formene og la det avskjøles helt før du skjærer i det.

surdeig oppskrift surdeig oppskriftEr det ikke lekkert? Jeg har absolutt sett vakrere brød, men jeg synes likevel dette hjertebrødet var ganske søtt. Når du baker på denne måten blir brødet lettest å fordøye og best for kroppen, og det er det viktigste for meg. Hvis du virkelig vil prøve deg på surdeig og øsnker å få til store luftige brød med lekker skorpe ville jeg tittet i boken surdeig.

surdeig oppskriftEn skive med dette, masse smør, eggerøre, pesto pg bønnespirer! Du må bare prøve det!

surdeig oppskriftHar du testet surdeigsbaking?

Magevennlig godteri

 • 17.06.2016 kl. 18:52

Disse gelegodteriene lager jeg igjen og igjen, jeg blir aldri lei dem! Magevennlig godteri går veldig fort å lage og du kan variere dem i det uendelige :)

magevennlig godteriGodteriet lages med gelatin, et protein som har en rekke helseegenskaper. Inntak av gelatin er knyttet til vektnedgang, finere hud, mindre leddsmerter, dempet betennelse og bedre søvn for å nevne noe. I tillegg er gelatin legende for tarmcellene våre og kan dermed bidra til bedre fordøyelse og en sunnere kropp.

magevennlig godteri

Magevennlig godteri

2,5 dl bær

2 dl vann

2 dl kefir

10 dråper stevia

5-6 ss gelatinpulver

kanel (helst ceylon)

magevennlig godteriHer kan du se fremgangsmåten i bilder, men jeg skal også forklare den her. Varm bærene i en kjele sammen med vann og gelatin. Når bærne er tint og gelatinen er smeltet har du i søtning og et dryss kanel.

Disse er ikke veldig søte, men gir masse gunstig næring til tarmen din. Hvis du liker det søtt eller skal gi dem til barn ville jeg hatt i mer søtning som honning eller kokossukker.

magevennlig godteriNå må du la blandingen avkjøle seg litt før du har i kefir. Tåler du ikke melk kan du bruke kokosmelk. La blandingen bli fingervarm før du har i kefir. Smak gjerne og husk at de blir mindre søte etter at de har stivnet. Er den ikke søt nok kan du ha i mer stevia, honning eller fibersirup. Ikke ha i kokossukker nå, det vil ikke smelte og fordele seg jevnt nå som blandingen er avkjølt.

magevennlig godteriHa blandingen over i former eller en brødform med gladplast i. La det stå et par timer i kjøleskap, eller en halvtime i fryseren hvis du er utålmodig som meg.

magevennlig godteriDette er ikke bare magevennlig godteri, men godteri som du kan spise med den beste samvittighet. Det er ikke bare sunnere enn annet godteri, det er som kosttilskudd for hele kroppen!

magevennlig godteriJon Anders er forresten veldig glad i disse og spiser dem gjerne. Han liker best vanlig godteri, så han er en god prøvekanin for meg som skal lage oppskrifter mange kan like.

magevennlig godteriNå skal jeg se orange is the new black og spise middag i sofaen med min kjære. Formen har vært på bunn i dag og jeg føler meg bare rar. Vondt i magen, trøtt og null energi, ikke likt meg i det hele tatt! Jeg har ikke lyst på taco i dag heller, så vi skal ha næringsrike pølser, blomkålmos og fermentert ketsjup.

Jeg håper du får en fantastisk helg fineste <3 jeg setter så stor pris på deg! Stor klem <3

Foredrag om tarmhelse i Stavanger

 • 16.06.2016 kl. 10:14

God formiddag! Jeg er så heldig og blir flydd ned til Stavanger den 22. oktober for å holde foredrag om mitt favorittema, tarmhelse og ernæring!

Hvis noen av mine søte lesere bor i nærheten hadde det vært så koselig å møtes. Det er alltid så stas! Her finner du påmeldingen!

Det er mange spennende foredragsholdere, særlig legen Joakim Iversen er jeg stor fan av.

heleneragnhild stavanger

Her er litt av det jeg skal snakke om:

Untitled

Jeg skal faktisk holde foredrag om samme tema i dag hos Johnson & johnson i Oslo, det er så gøy at bransjen engasjerer seg i tarmhelse. De er en av mine favorittkunder der alle sitter på kanten av stolen og rekker opp hånden i fleng. Når jeg er ferdig med et slikt foredrag har jeg fått en skikkelig vitamininnsprøytning :)

Slik bruker du en surdeigsstarter

 • 13.06.2016 kl. 20:41

Fermentering er på alles lepper om dagen, og jeg lover å lage en innføring i dette for dere snart. Det er nemlig en hel verden av ting vi kan fermentere og det gjelder å ikke bli overveldet. Selv har jeg prøvd vannkefir, kombucha, jun, surdeigsbrød, fermenterte nøtter, surkål, solkål, ketsjup, kefir og pesto. Det meste har gått veldig bra og noe har ikke gått fullt så bra, ref. surkål over hele kjøkkenet til mamma og pappa! For å komme i gang er mitt beste tips å prøve en ting av gangen og ikke hoppe i alt på en gang.

surdeigsstarterFor noen år siden var jeg nede på mathallen og møtte en søt jente som gav meg en surdeigsstarter. Jeg bakte med denne et par ganger, med litt varierende resultat. Jon Anders og jeg satt en dag i en leilighet helt full av surdeigsrundstykker som stod til heving, og de smakte skikkelig surt og godt. Den sommeren var utrolig varm og starteren krevde mating titt og ofte. Til slutt mistet jeg interessen og ble litt lei av det jeg følte hadde blitt vårt tredje kjæledyr.

Noen år senere fikk jeg en ny starter som igjen produserte nydelige rundstykker. Også denne stakkaren ble jeg lei av, og den døde en stille død i kjøleskapet. RIP <3

Så fikk jeg en bit av Donald på lanseringen til Gry. Jeg bar ham med kjærlighet i BH’en hele veien hjem til leiligheten, matet ham med økologisk rug slik han liker og hadde planer om brød. Det ble med tanken da Donald ikke var særlig fornøyd. Han ville ikke boble, og jeg mistenker den kalde vinderluften på kjøkkenet hadde skylden for at også han gikk tapt til slutt.

surdeigsstarterHer ser dere Donald rett etter mating

Jeg spiser ikke mye brød, så det er naturlig at det ikke blir bakt i fleng. Den dagen jeg får barn skal jeg bake surdeigsbrød som de kan ha med i barnehagen, og jeg har også en liten drøm om at kjæresten skal spise dette brødet. Det er tross alt langt sunnere enn kjøpebrød og jeg vil jo gjerne at han skal få i seg sunn mat. Nå har jeg fått en ny bit av Donalt og endelig kan jeg si at han stortrives hos meg! Det bobler og han øker i omfang, lager deilig bakst og koser seg.

Selv om barnet lar vente på seg, betyr jo ikke det at jeg ikke kan bli en ivrig surdeigsbaker i mellomtiden. I tillegg kan du bruke starteren din til så mye mer enn brød! I dag tenkte jeg derfor å dele hvordan du kan bruke denne kulturen, hvis du er så heldig å ha den i hus.

Surdeigsbrød

Vi begynner med det mest opplagte, surdeigsbrød! Det er mange grunner til å bake surdeigsbrød. Når vi baker på denne måten bryter antinæringsstoffer i kornet ned og gluten deles inn mindre peptider. Dermed blir brødet lettere å fordøye og mer «tarmvennlig». Endel av stivelsen i kornet omgjøres også til organiske syrer når vi baker med surdeig. Vi får derfor en mindre blodsukkerstigning av surdeigsbakst enn annen bakst. Brødet vi kjøper i butikken er som regel tilsatt ekstra gluten og mye gjær for å gjøre bakeprosessen så rask som mulig. Jeg spiser aldri vanlig brød da magen min ikke liker det, men dette brødet kan jeg spise.

Grøt

Ha en ss surdeigsstarter i grøten din og la den stå under plast over natten. På morgenen koker du opp grøt som du pleier, men magen din vil takk deg for det lille ekstraarbeidet!

surdeigsstarter

Fermentering av nøtter

Dette var nytt for meg, men oj så enkelt og så godt. Nøtter inneholder mange stoffer som gjør dem vanskelige å fordøye og alle nøtter (og frø) bør derfor bløtlegges i syrlig miljø. Surdeig er helt tipp topp til dette. Legg nøttene i en skål med vann så det dekker minst 2-3 cm over nøttene. Ha et par skjeer surdeigsstarter i vannet og bland godt. La dette stå i 8-12 timer før du skyller nøttene godt i et dørslag. Tørk så nøttene i ovnen på 50 grader i 12 timer. jeg gjør som regel dette over natten. Det høres ut som mye mer jobb enn det egentlig er, jeg lover! Lag store kvanta så har du lenge.

Surdeigsknekkebrød

Jeg elsker lavkarboknekkebrød med masse frø og nøtter, men jeg føler at disse kan være tunge å fordøye. Heldigvis er det lett å fikse! Tilsett en ss eller to surdeigsstarter inn i røren og la det hele stå over natten eller mens du er på jobb. Så er det bare å bake ut på vanlig måte. Så lett var det!

surdeigsstarter

Surdeigsvafler, pannekaker og boller

Alt kan faktisk bakes med surdeig! Hva med surdeigsboller som ikke gir bollemage? Eller surdeigsvafler neste gang mormor kommer på besøk? Det finnes et hav av gode oppskrifter og det er bare å prøve seg! Har du lyst på starter anbefaler jeg deg å melde deg inn i gruppen på facebook som heter melkesyregjæring. Der er det masse flotte mennesker som gir bort starter av både det ene og det andre.

Magevennlige sjokoladekuler

 • 11.06.2016 kl. 16:46

Inneholder annonselenker

Jeg har hatt lyst til å lage en ladning sjokoladekuler i noen uker nå, men jeg har rett og slett ikke fått ut fingeren. I dag skal jeg på sommerfest, og da passer det jo bra å lage noe en kan pakke med seg?Magevennlige sjokoladekuler

    Disse er laget med bløtlagte valnøtter, noe som gjør dem langt lettere å fordøye og mer næringsrike. Når vi bløtlegger brytes antinæringsstoffer ned og vips kan vi ta opp mer næring fra nøttene. Jeg kjenner også at magen reagerer langt bedre på bløtlagte nøtter enn ikke-bløtlagte. Det høres sikkert ut som om dette er en kjempe jobb, men det er det virkelig ikke altså! Det eneste du må gjøre er å ha tid.

Jeg puttet en hel boks valnøtter i vann med en ss surdeigsstarter over natten. Har du ikke starter kan du få av en venn (eller meg), bruke molkosan eller annen syrlig kultur som kombucha. Etter 8-12 timer skyller du nøttene godt i et dørslag og tørker dem i et håndkle. Ha dem så på et bakeark og sett dem i ovnen på 50 grader over natten eller 8 timer. De skal være helt tørre, ellers kan de ikke lagres i skapet. Nå har du lettfordøyelige, fermenterte nøtter til musli, yoghurt, godiskuler, nøttesmør osv. I USA kalles slike nøtter for «aktiverte» nøtter.

Magevennlige sjokoladekuler

Magevennlige sjokoladekuler

3 dl aktiverte valnøtter

10 myke dadler (jeg kjøper på internasjonalbutikk)

2 ss kakao

1 ts extra virgin kokosolje eller smør

En dæsj salt

Magevennlige sjokoladekuler

Ha nøttene i en blender og blend til du får mel. Ikke gjør det så lenge at fettet fra nøttene slipper. Du kan også bruke en kjøkkenmaskin med s-blad eller en stavmikser.

Magevennlige sjokoladekulerFjærn stenene i dadlene og ha dem i blenderen. Tilsett resten av ingrediensene og kjør til du får alt blandet.

Magevennlige sjokoladekulerRull massen til kuler og rull eventuelt i kokos, kokosblomstsukker, bipollen eller kakao.

Jeg håper du får en nydelig lørdag <3

Himmelsk rød pesto

 • 06.06.2016 kl. 20:51

rød pestoPå sommermarkedet fikk jeg smake en helt fantastisk pesto som jeg har spist daglig siden! Pesto er en slager på kjøkkenet, det kan smøres på alt fra pizza til omelett. Dette er en rød vri på den tradisjonelle grønne, og siden jeg nå har blitt en fermenteringsnørd skal jeg selvfølgelig fortelle deg hvordan du kan fermentere også denne!

rød pesto

Rød pesto

100 gram soltørket tomat (jeg brukte tørkede som jeg la i bløt et par minutter)

50 gram revet parmesan

40 gram pinjekjerner

1,5 dl udos choice olje eller en god olivenolje

(2 ss molkosan hvis du vil fermentere)

rød pestoHa alle ingrediensene i en blender og kjør i vei. Du kan også bruke en kjøkkenmaskin eller en stavmikser ;) Ønsker du å fermentere pestoen din for å gjøre den lettere å fordøye og rik på gunstige bakterier tilsetter du to ss molkosan eller vita biosa. Ha pestoen i et glass (jeg bruker et gammelt surkålglass), tørk vekk rester på kantene og skru igjen lokket. La pestoen stå på kjøkkenbenken et par dager før du setter den i kjøleskapet. Her kan den stå og nytes i ca en uke.

rød pestoJeg gleder meg til å teste denne som pizzasaus på blomkålpizza <3

Fermentering med Gry Hammer

 • 05.06.2016 kl. 21:50

Beklager stillhet fra min side denne helgen, men jeg har vært på landet med dårlig nett! Det er jo også veldig deilig innimellom, å kunne koble av og suge til seg ny inspirasjon.

Jeg har vært Gry Hammers lille hjelper hele helgen og har dermed både kunnet lære og praktisere fermentering. På fredag satte jeg meg på bussen og dro til Vik i Buskerud. Der møtte jeg Gry med mann, barn, høner, hane, vaktler, hund og katt. Vi stappet bilen med krukker, flakser, egg og kål før vi satte snuten mot Valdres for yoga retreat. De siste tre dagene har jeg virkelig fått bekreftet hvor viktig riktig tilberedning av mat er. Jeg føler jo ofte at jeg maser fælt på dere om bløtlegging, tarmhelse og fermentering, men nå vet jeg at det er til stor nytte. Jeg håper dere gleder dere til å lære mer om dissee tradisjonene og ikke minst titte på bilder av alt det herlige vi har laget.

fermentering grønnsakerPå fredag kveld satt vi surdeigsbrød og vaffelrøre med surdeig, samt fikk en innføring i hvorfor riktig tilberedning av mat er så viktig. Lørdag startet med yoga og frokost med surdeigsbrød, fermenterte godsaker som hummus, linsepaté og pesto. Stedet vi var på er et vegetarisk sted så all mat var vegetarisk av respekt for dem. Det gjorde meg ingenting da jeg synes all maten var fantastisk. Linser og kikerter er også langt lettere å fordøye når de blir behandlet riktig så jeg ble glad for å få lære hvordan jeg kan fermentere for eksempel hummus.

Etter frokost stod melkesyregjæring av frukt og grønt på planen. Vi fikk smake tradisjonell surkål, surkål med gulrot, surkål med ingefær, solkål, kimchi og fermentert ketsjup. Jeg raspet kål til den store gullmedaljen og hakket løk, ingefær og chili til fingertuppene sve. Alle får se hva en skal gjøre, noe som gjør det så mye lettere å gjøre hjemme. Ikke minst synes jeg det er så flott å få smake, da vet jeg nemlig hvordan det skal smake. Husk likevel at det kan smake ulikt fra gang til gang, uten at det er feil.

fermentering grønnsaker

Fermentering av frukt og grønt

fermentering grønnsakerDet blir mange spørsmål fra ivrige deltakere og møysommelig forklaring.

fermentering grønnsaker fermentering grønnsakerTil lunsj fikk vi fermentert linsesuppe, bokhvetebrød, salat og annet tilbehør.

fermentering grønnsaker DSC06364Denne var kjempe god og ikke minst mettende!

DSC06366Gry hadde med fermenterte frøknekkebrød! Disse ligner på mine lettfordøyelige knekkebrød men har en litt annen vri.

fermentering kornEggerøre, hummus, linsepaté, solkål, smør og bønnespirer.

fermentering kornVi fikk salat til alle måltider <3

fermentering korn fermentering korn fermentering kornEtter lunsj hadde vi 20 minutter avspenning med Gry. Mange vet kanskje ikke at hun i tillegg til kraftmamma er yogainstruktør?

DSC06380 DSC06382På ettermiddagen trakk vi ut i solen for vaffelsteking, snoplaging og innføring i surdeigspleie. Jeg stekte sikkert 70 vaffelplater og nesten alle ble spist! Tilbehøret var økologisk rømme fra Røros og hjemmelaget syltetøy. Vi laget både sjokoladekuler og lakriskuler, av fermenterte og tørkede mandler selvsagt!

fermentering kornVi avsluttet lørdagen med en festmiddag med rødbeteburgere (veldig godt!), søtpotet- og potetbåter og salat. Til dessert hadde vi iskrem laget på eggeplommer, honning og bær, med fermentert banankjeks og godiskuler. Maten har virkelig vært vidunderlig på denne turen!

DSC06386Krukker fulle av gunstige bakterier <3

DSC06388

Fermentering av drikke

DSC06400Annengangsfermentert vannkefir med granskudd, sitron og ingefær.

13320533_802594039841964_9206236353017803366_oI dag hadde vi fokus på fermentert drikke. Vi gikk gjennom vannkefir, melkekefir og kombucha.

DSC06404Gry viser frem egne melkekefirkorn.

DSC06407melkekefirkorn ser ut som små blomkåler, men er egentlig sopper som spiser laktosen i melken og dermed danner kefir. Jeg har selv melkekefirkorn i kjøleskapet som jeg nå har funnet frem for å vekke til live.

DSC06409 DSC06410Fine Gry!

DSC06411Fermenteing av det meste, også pesto! Oppskrift finner du i boken til Gry.

DSC06416Surdeigsbrød ble stekt hver dag. Når vi fermenterer på tradfisjonelt vis brytes antinæringsstoffer i kornet ned og endel av stivelsen i brødet omgjøres til organiske syrer. Dette gjør brødet både lettere og fordøye og snillere mot blodsukkeret. Også gluten deles til mindre peptider og blir mindre skadelig for tarmen vår.

fermentering korn

Fermentering av korn, nøtter og frø

fermentering kornFermentert brød og vannkefir i bakgrunnen.

fermentering korn DSC06432Fargerik mat til alle måltider!

DSC06439 DSC06444Vi avsluttet med en spørsmålsrunde og en lunsj før vi vendte hjem.

DSC06446Jeg er så glad jeg slang meg med i siste liten, for jeg har kommet hjem med masse inspirasjon og mange nye vennskap. Da jeg kom innenfor døren kokte jeg raskt opp vann til både jun og kombucha, maten surdeigsstarteren Donald og ga melkekefirkornene mine økologisk melk. Det spirer og gror på kjøkkenet og kanskje kan jeg invitere en av dere hjem på henting av en kultur.

DSC06449Modini, Gry og meg <3

Dette herlige stedet heter Dharma Mountain og ligger i Hedalen i Valdres. Her arrangeres det yogareiser, kurs og de har virkelig den deiligste maten. Det er noe helt spesielt med å komme ut til et slikt sted, omringet av natur, stillhet og gode mennesker. Du kan lese mer om Dharma Mountain på deres facebookside.

Er smoothie bra for fordøyelsen?

 • 27.04.2016 kl. 08:49

DSC04861 Det er lite jeg liker så godt som min grønne smoothie! Det er friskt, sunt, næringsrikt og lekkert. Når jeg starter dagen med grønt blir alltid dagen bedre, sånn er det bare <3

DSC04869En uvane jeg og mange andre har er å spise for fort. Vi sluker maten, tygger ikke godt nok og vips er frokosten borte. Dette er ikke bra for fordøyelsen vår og det kan faktisk bidra til både oppblåsthet og andre fordøyelsesplager. Det er så viktig å ta seg tid til maten, puste og ikke minst fokusere. Fordøyelsen vår foregår under parasympatisk aktivitet, eller den råkalte «rest and digest». Ro er derfor helt essensielt for en glad mage!

DSC04872Det er viktig å ikke sluke ned smoothien alt for raskt. Magen din får helt sjokk når en stor masse med mat kommer ned, særlig hvis du har mange ingredienser er dette uheldig. Når jeg lager smoothie lager jeg den derfor ekstra tykk og velger ofte å spise den med skje. Uansett passer jeg på å «tygge» litt på smoothien før jeg svelger. Det kan hjelpe å ha topping som supermat, musli og frukt på toppen også.

DSC04873Dette er min favoritt om dagen og består av 1/4 banan, masse spinat, agurk, vaniljeprotein, isbiter, mandelmelk, 1/2 avokado og supermat.

DSC04857 DSC04863Nå skal jeg på bloggevent med pukke for å møte grunnleggeren og smake den nye matcha teen deres! Du skal ikke se bort i fra at det blir en matchalatte her om ikke lenge <3

Slik gjør du knekkebrød lettere å fordøye

 • 17.04.2016 kl. 12:13

Hjemmebakte knekkebrød

knekkebrødEn ting jeg alltid har på kjøkkenet mitt er hjemmebakte knekkebrød i skapet eller hjemmebakte rundstykker i fryseren. Da kan jeg raskt lage meg noe sunt og godt til frokost, lunsj eller kvelds. Det er perfekt å ha med på matpakken eller på besøk hvis du ikke tåler eller vil spise vanlig brød. De siste årene har jeg brukt noen ekstra triks for å få knekkebrødene mer næringsrike og lettere å fordøye. Dette er ikke vanskelig, men krever litt mer planlegging.

DSC04296

Helenes knekkebrød

120 gram hasselnøtter

50 gram valnøtter

2 dl linfrø

2 dl sesamfrø

2 dl solsikkekjerner

1 dl gresskarfrø

2 ss fiberhusk

1 ts salt

1 ss molkosan eller vitabiosa

6 dl vann

knekkebrødMål opp nøttene og kvern dem i en foodprosessor, blender eller med en stavmikser.

DSC04305 DSC04307Bland i resten av de tørre ingrediensene og rør godt.

DSC04311 hjemmebakte knekkebrødFiberhusk eller psylliumfrø binder væske og gjør deigen lettere å jobbe med. Det gjør også knekkebrødene mindre smuldrete og er lurt å tilsette til glutenfri bakst.

hjemmebakte knekkebrød DSC04324 DSC04325Tilsett en ss molkosan etter at du har tilsatt vannet. Dette er melkesyre og vil bidra til å bryte ned fytinsyre i nøttene og frøene. Frø ønsker å spre seg og gjør dette på ulike måter. Noen frø fester seg i pelsen til dyr, noen spres via luft og noen spres ved at dyr spiser dem og legger dem igjen et annet sted. Nå har det jo blitt slik at vi legger igjen disse frøene i do i stedet for i naturen. Sånn sett har vi snytt naturen for denne prosessen.

For at frøene skal vokse best mulig ønsker de å ta med seg mest mulig næring ut av kroppen vår. Fytinsyre i frø, korn og nøtter binder derfor mineraler til seg slik at det kan fraktes videre. Ved å bløtlegge i surt miljø brytes fytinsyre ned og vi kan både ta opp mer næring fra frøene, men også ta opp mer næring fra maten vi spiser til. Mange, inkludert meg selv, opplever også at de blir lettere å fordøye.

hjemmebakte knekkebrødLa blandingen stå i 8-10 timer før du baker ut. Jeg har lært dette trikset av mamma, å ta en dusjhette over boller som står og hever. Jeg husker at pappa alltid hadde med dusjhetter hjem fra jobbturer da jeg var liten. Husk å fjerne dusjhetten når du sover på hotell flere netter, så får du kanskje flere. Jeg bruker dem flere ganger, det er bare å vaske dem forsiktig.

DSC04331Del deigen i to og ha en del over på et bakepapir. Bruk et annet pakepapir til å presse deigen ut til en jevn tykkelse. Stek knekkebrødene på 160 grader. Jeg steker først i 15 min, før jeg ruter de opp med en kniv. Så steker jeg videre i 15-20 minutter. Blir de ikke helt tørre før de blir gyldne tørker jeg dem på 100 grader med døren til ovnen på gløtt.

hjemmebakte knekkebrød DSC04468Disse smaker helt fantastisk med ost og agurk, men egentlig med alt pålegg altså! Oppbevar dem på glass eller i en kakeboks så holder de seg sprø. De varer lenge, men får raskt ben å gå på her hjemme.

hjemmebakte knekkebrød hjemmebakte knekkebrødI går begynte jeg på et nytt strikkeprosjekt som jeg gleder meg til å vise frem. Å strikke er faktisk et supertips i forhold til dette med småspising. Jeg blir i hvert fall mindre fysen når jeg har noe mellom hendene. Ha en deilig søndag så lenge så snakkes vi senere <3

Pannekaker uten melk og gluten

 • 13.04.2016 kl. 17:30

Pannekaker uten melk og gluten, det er ikke feil hverdagsmat!

pannekaker uten melk og glutenDisse pannekakene er en av mine favoritter! De inneholder kun to ingredienser, er enkle å lage og holder meg mett lenge. Den originale oppskriften inneholder egg og kremost, men jeg ville gjerne teste å lage en melkefri variant. Derfor prøvde jeg å tilsette en ss kokosmelk per egg i stedet for kremost og resultatet ble veldig bra!

Egg er supermat som inneholder alle de essensielle næringsstoffene med unntak av vitamin C. Mange studier har vist at de som spiser egg til frokost lettere går ned eller holder vekten i forhold til de som spiser for eksempel brød. Kokosmelk er rikt på mellomlange fettsyrer som lett tas opp av leveren der de forbrennes til energi. Disse fettsyrene kan dermed være med å øke forbrenningen!

pannekaker uten melk og glutenJeg blander egg og kokosmelk i blenderen (du kan også bruke stavmikser) og steker pannekakene i smør. Vil du ikke bruke melkeprodukter kan du steke i kokosolje. Når det gjelder mengder bruker jeg to til tre egg avhengig av sult og størrelse på eggene.

pannekaker uten melk og glutenDu kan toppe disse med akkurat hva du vil, her har jeg brukt fibersirup gold og bær.

pannekaker uten melk og glutenDu kan også bruke disse som wraps med ost, skinke og grønnsaker. Da ville jeg hatt en dæsj salt i røren før steking.

pannekaker uten melk og gluten

I dag har jeg sittet alt for mange timer bak macen, men slik blir det innimellom. Skal se om jeg ikke får kommet meg litt ut i frisk luft og ikke minst trent på stuegulvet her hjemme før jeg fortsetter. Jeg har faktisk sittet i treningstøyet i hele dag, og det blir jo for dumt å skifte ut av det uten å svette litt? Det er ikke så mye som skal til, bare litt bevegelse gjør så godt for både kropp og sinn!

Jeg håper dere har hatt en fin dag <3

Enkel fordøyelsesdrikk

 • 07.04.2016 kl. 09:01

Når fordøyelsen trenger en boost er det så deilig at en enkelt kan lage noe helt naturlig og sunt hjemme! Her kommer en oppskrift med kun 3 ingredienser som kan hjelpe deg å få fortgang på magen hvis den er litt i ulage. Denne kan både få i gang og roe ned!

DSC03798Eplecidereddik smaker surt men virker faktisk basisk i kroppen. Det vil også stimulere til økt produksjon av magesyre som er helt essensielt for en god fordøyelse. Mange tror at de har for mye magesyre, men det er faktisk som oftest helt omvendt. Når vi har for lite vil maten sitte lenger i magesekken og gjære. Dette skaper gass som presser luft og syre opp i spiserøret. Det er dette som gir halsbrann og følelse av å være «stinn», utrolig ubehagelig!!

Chiafrø kan holde opp til ti ganger sin egen vekt i vann. De sveller dermed opp i vann og kan være med å motvirke forstoppelse.

DSC03804I denne drikken blander jeg en ss chiafrø, en ss eplecidereddik og 1-2 dråper stevia (siste kan sløyfes). Så fyller jeg bare glasset med vann og rører godt. Du kan gjerne lage den i en shaker. La det stå i 5-10 minutter og rør gjerne litt underveis.

DSC03824Drikk denne på tom mage, gjerne på morgenen.

DSC03801

Nå må jeg løpe på klinikken for veiledninger! I kveld skal jeg gjøre noe jeg har gledet meg til, nemlig holde foredrag for noen herlige damer i Johnson&Johnson. Vi skal først snakke om tarmhelse før vi skal lage magevennlig middag, det blir stas! Ha en fin dag så lenge <3

Helenes husmorskole - slik koker du kraft

 • 20.03.2016 kl. 19:44

Jeg har fått så mange spørsmål om hvordan jeg koker kraft og endelig er filmen der jeg viser metoden min ferdig. Dette er utrolig enkelt, det krever få ingredienser og går relativt raskt. Du må selvfølgelig la kraften stå og putre lenge, men du trenger ikke sitte og se på ;)

I går delte selveste Ole Martin Alfsen (kokken som er med i 4 stjerners middag blant annet) mitt innlegg om hvorfor du skal koke din egen kraft. *Stolt* Som jeg skrev i innlegget bruker alle kokker med respekt for seg selv egenkokt kraft. Dette flytende gullet er en av basismatvarene i mitt kosthold og har gjort så mye for min helse. Ikke minst er det å koke kraft viktig for miljøet, å bruke hele dyret er nemlig den eneste måten å spise kjøtt på en bærekraftig måte. Her kan du lese mer om hvorfor du bør begynne å koke kraft.

Slik kan du koke kraft

Jeg fikk ikke filmet kraften da den var ferdig, men dette trinnet er også veldig enkelt. Du tar ut kjelen og lar den avkjøle seg litt. Så tar du ut alle bena og hiver disse. Sil av kraften så du får den renest mulig. Så kan du enten bruke den med en gang eller fryse den ned i passe porsjoner. Jeg pleier å bruke 0,5 eller 1 liters porsjoner når jeg lager suppe. Wonderbag får du kjøpt her.

koke kraftHva skal jeg koke kraft på?

Jeg bruker mye kyllingkraft og kraft kokt på elg. Mamma og pappa kjøpte en hel elgkalv for et år siden og da fikk de med ekstremt mye bein. Dette er hemmeligheten bak den deiligste tomatsuppen jeg er besatt av. Jeg har fått så mange gode tilbakemeldinger på denne fra venner og lesere som har laget den med buljong, men laget på kraft er den bare uimotståelig. I tillegg er helseeffektene noe helt annet!

Kyllingkraft er den mildeste kraften og den passer bra til blant annet blomkålsuppe og gulrotsuppe. Dette er min favorittkraft da den er rik på type 3 kollagen som er spesielt gunstig for tarmen din.

Hvor får jeg tak i ben?

Du kan bestille kraftben hos en slakter, du kan få dem direkte fra en bonde eller du kan spørre på meny. Husk at det er du som er kunden og butikken vil gjerne hjelpe deg. Jeg anbefaler deg også å melde deg inn i en facebook gruppe som tradisjonsmat Oslo eller lignende. Det finnes slike grupper flere steder i landet og her kan du få masse tips. Ønsker du å lage kyllingkraft kan du enten kjøpe hel kylling, steke denne i ovnen (smaker fantastisk), spise kjøttet og koke kraft på skråget. Holtegård selger også kylling skråg til 29 kroner per kg. Det handler faktisk om å trylle frem noe næringsrikt fra råvarer som faktisk vanligvis kastes, er ikke det fantastisk?

Del gjerne dette innlegget på facebook for å lære flere om dette herlige næringsmiddelet!

DSC02138Jeg har hatt en deilig søndag med lang gåtur i solen med en fin venninne, smoothie fra smoothie exchange, søndagsmiddag med kjæresten og litt daffing. Nå er jeg klar for noen intensive jobbdager før vi drar på fjellet på torsdag. Jeg håper du har hatt en fin søndag <3

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til å leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg håper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere år som prøver er jeg endelig gravid! Følg gjerne min reise mot å bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no