hits

Vår fertilitets- og IVF reise

 • 10.01.2018 kl. 10:59

Dette innlegget har jeg gått med i magen lenge, men jeg har rett og slett ikke følt meg klar for å skrive det. Å være ufrivillig barnløs var en vond tid i mitt liv, og det koster å gå inn i det igjen. Dessuten vet jeg at det er så mange som sliter lenger enn oss, og jeg er redd for å få kommentarer om dette. Jeg vet at mange sliter lenger, og har flere forsøk osv. Samtidig er dette min reise og hvordan jeg taklet den. Det er ikke noe rett eller galt her, ingen "cut off" eller definisjon for hva det er å slite med å få barn. Jeg delte virkelig mine innerste tanker rundt denne prosessen da jeg stod i den, noe jeg i dag er stolt av. Jeg får fortsatt mange meldinger og mailer fra andre jenter som finner trøst i mine ord, og derfor synes jeg det er verdt det.

Processed with VSCO with a6 preset

(vogn sponset fra barnas hus)

Når du skriver om en prosess over en lang periode er det lett å miste litt oversikt over det hele. Derfor vet jeg at mange har ønsket et slikt innlegg fra meg, og det skal du nå få. Jeg ber deg om respekt for å dette er et sårt tema <3

P-pilleslutt

Vi bestemte oss for å slutte på p-pillen, og i hvert fall utad sa vi at dette var for min helse. Jeg var lei av bivirkningene og skrev dette innlegget endel måneder etter pilleslutt. Jeg følte meg fantastisk! Jeg har aldri vært i så god form som da jeg skrev dette. Jeg trente mye, hadde lav fettprosent og bruset over av energi. Huden min var stort sett plettfri og jeg var blitt helt frisk fra ME. Livet smilte rett og slett og selv om jeg fortsatt var student, føltes det helt naturlig at vi etterhvert skulle prøve oss på en liten en.

Jeg husker jeg sa til Jonna at dette var det eneste jeg ikke kunne leve uten i livet mitt. Min lillesøster hadde vært gjennom sin andre runde med kreft og jeg ville ikke vente med livet. Jeg ville bli mamma mer enn noe annet og jeg var redd for at noe skulle hindre det. Ingen eggløsningstester ble kjøpt inn, men vi lot naturen gå sin gang, tenkte vi.

Månedene gikk og frustrasjonen vokste. Min menstruasjon var nemlig ekstremt uregelmessig. Den kom som regel ikke med kortere mellomrom enn tre måneder, og jeg hadde liten tro på at jeg ville bli gravid med det samme. Samtidig gikk jeg jo konstant og lurte, for mensen kom jo ikke. Jeg husker at jeg ble utrolig skuffet over negative tester, som jeg som regel tok før jeg skulle på fest eller drikke alkohol. Samtidig ble jeg glad da jeg fikk mensen for da var den kanskje på vei til å normalisere seg?

Ønsket om å bli mamma vokste og vokste, sammen med en stadig større frykt for at noe var fryktelig galt. Jeg prøvde alt, spiste fertilitetsmat, trente mindre, gikk litt opp i vekt osv, men det hjalp ikke. Jeg prøvde å tracke mensen med app og fertilitetsmonitor, men det var så demotiverende.

Vi trenger hjelp

Til slutt krøp jeg til korset etter over et år og fikk henvisning til gynekolog. Jeg følte meg mislykket over å ikke ha klart å fikse kroppen min selv. Jeg er ikke imot vestlig medisin på noen måte, men på dette tidspunktet følte jeg det som et nederlag å skulle begynne med noe slags medisiner. Særlig etter at jeg nå ikke gikk på noen ting som helst! Jeg ringte til Frøyaklinikken og fikk time hos Anette. Hun tipset meg om fertilitetssenteret og legen Nicolai Holst. Han har avtale så der kunne jeg gå privat og samtidig kun betale egenandel opp til frikort. Jeg fikk ny rekvisisjon av legen og etter nye lange uker fikk jeg endelig time hos ham.

En smilende, men ikke spesielt lykkelig jente kan du si...

Eggstokkene mine var fulle av små follikler, umodne eggposer som ble liggende igjen og hindre normal eggløsning. Jeg fikk diagnosen PCO som står for polycystiske ovarier. Holst mente jeg ikke hadde PCOS, et syndrom som gir en rekke symptomer som håravfall, uren hud, manglende menstruasjon og økte mannlige kjønnshormoner. Jeg tror likevel at jeg har/hadde dette, men at min livsstil holdt det i sjakk. Det er nemlig slik at kosthold kan lett stort på disse symptomene. Uansett var min manglende eggløsning et faktum, og jeg fikk resept på provera for å sette den i gang.

Medisiner

Jeg husker jeg satt med min venninne Julie i bakgården da jeg hadde hentet pillene og vi snakket om at nå skulle jeg også bli gravid. Jeg hadde ikke lyst til å ta noe kunstig, jeg ville jo at kroppen min skulle klare dette selv. Samtidig var ønsket om en liten en så stort at jeg var villig til å prøve. Jeg fikk eggløsning av provera, men det ble ingen baby. Slimhinnen min var tynn og dårlig og det var svært liten sannsynlighet for at egget ville feste seg mente Holst. Likevel skulle vi få prøve og jeg fikk ovitrelle på resept, min aller første sprøyte. Denne skulle tas en bestemt dag i syklus, rett før egget slippes. Så skal en gå hjem og være sammen som de kaller det på klinikken

Da provera ikke fungerte fikk jeg prøve en annen medisin, letrozol (også kalt femar). Dette er en medisin som brukes ved brystkreft og den hemmer østrogen. Tanken bak er at kroppen da får en slags rush av østrogen når du tar pillene i noen dager for så å slutte. Jeg troppet opp på klinikken for ny undersøkelse like full av forventning, men det var ingen modne eggposer i eggstokkene. Etter 5 besøk beklaget Holst, letrozol hadde rett og slett ikke gitt noen virkning på meg.

Fra piller til sprøyter

Vi pratet sammen om hva jeg ville videre og vi ble enige om at jeg nå skulle teste sprøyter. Jeg fikk ulike resepter og en ny hverdag der jeg etter klokken stakk meg selv i magen opp til flere ganger om dagen. Det var tungt å plutselig gå på så masse hormoner. Disse små signalstoffene kan ha de mest fantastiske virkningene, men jeg skal love deg at de kunstige versjonene ikke er noe særlig. Jeg var mye lei meg, full av vann og slapp i kroppen. Jeg følte meg mindre og mindre som meg selv, og selv om det på en måte er en prosess full av spenning, er den bare så ufattelig vond. Klinisk og tung. Jeg er så takknemlig for at jeg hadde Anette gjennom hele prosessen, hun følte jeg at jeg virkelig kunne snakke med og hun hjalp meg å holde kroppen i sjakk.

Også nå skulle jeg komme på kontroller og en stor fin eggpose kunne sees på skjermen! Slimhinnen var tykk og fin og vi skulle igjen ta eggløsningssprøyte og være sammen. Den lange ventetiden etter eventuell befruktning ble mer og mer kjent, og en ny sorg kom da jeg fikk mensen etter to uker.

Klinikken hadde sommerstengt og det ble en lang sommer for oss. Ingenting betydde noe lenger. Ikke å trene, ikke å drikke vin med venner, ikke å ha ferie. Det eneste jeg ville var å bli gravid, og jeg følte meg mye alene med disse tankene. Selvfølgelig delte vi dette barneønsket, men det var helt klart jeg som tok det tyngst og jeg som kjente det daglig på kroppen. Etter hver runde med hormoner følte jeg meg så tom.

Jeg tok det veldig tungt da andre rundt meg ble gravide. Dette var jeg også ærlig på med dere. Følelser er bare det, følelser. Og da jeg snakket om disse ble det lettere. Jeg ble jo så utrolig glad på andres vegne, samtidig gråt jeg fordi det ikke var meg. Det var tungt og skamfullt å føle det slik, men om du har hatt denne følelsen vet du nå at du ikke er alene, og at det er helt normalt. To av mine nærmeste venninner fikk barn i disse årene og jeg har fulgt dem tett hele veien. Det var et valg jeg tok som jeg er veldig glad for i dag, selv om det var langt fra lett. Det viktigste for oss har vært ærlighet.

Skal vi ta prøverør?

Jeg kjøpte babydrøm i smug <3

Det ble mange runder med sprøyter på oss. Jeg vet ikke helt hvorfor når jeg ser tilbake, men vi ventet lenge før vi tok steget til prøverør. Jonna ville nok ha tatt en lenger pause om han hadde fått bestemme, for dette tok virkelig over hverdagen vår. Jeg ble deprimert og synes alt var tungt. Samtidig lot han det være helt opp til meg og det er jeg takknemlig for. Vi tok steget og søkte behandling på Rikshospitalet/Ullevål. Det er lang ventetid i det offentlige og vi tenkte at det var en trøst å ha dette i bakhånd skulle vi ikke bli gravide før.

Når du er i behandling for å bli gravid føles det som en krise å vente en måned lenger, slik var det i hvert fall for meg. En venninne sa jeg ville bli gravid i mai, hun bare visste det. Det var jo nesten et år til og kjentes umulig. Samtidig trenger kroppen pauser fra hormonene og ferier gjør at du rett og slett må vente. Jeg tok fri for å være forlover for min bestevenninne Anne. Vi reiste på utdrikningslag i Gøteborg og jeg hoppet over en syklus. Det er nemlig vanskelig å være sammen når jeg og Jonna var i to ulike lang. Vi hadde et siste forsøk før jul, som ente med mensen på bittelille julaften. I julekortet mitt fra Jonna stod det at neste år skulle bli vårt år.

Vendepunkt

Jeg bestemte meg for at jeg ikke kunne leve slik lenger, med livet på vent. Jeg skjerpet inn kostholdet mitt, gikk morgenturer hver dag, begynte hos coach og jobbet masse. Jeg fikk andre oppturer i livet og hadde det bedre psykisk. Jeg fikk tips om å henge opp en liten body på soverommet, som en påminnelse om det lille livet som skulle komme til oss. Når jeg sier at jeg manifesterte baby er det dette jeg sikter til. Jeg visualiserte meg selv som mamma, med barnevogn og med mage.

I februar tok vi vårt siste forsøk med sprøytene. Jeg satte sprøyter under middagen i Anne og Kai sitt bryllup, rett før jeg selv holdt tale. Huden min var helt krise etter alle hormonene stakkars og jeg følte meg ikke bra. Samtidig koste jeg meg enormt denne helgen, og det å bli spurt om å være forlover er mitt beste minne fra 2016. Vi fikk endelig time på Rikshospitalet, en opplevelse jeg ikke har så gode minner fra. Jeg delte her hvis du vil lese, men må bare understreke at også mange har gode opplevelser med det offentlige. Dette var bare det jeg opplevde.

Siste forsøk med sprøyter endte som de andre. Meg gråtende over enda en menstruasjon. Først på butikken for å kjøpe graviditetstest fordi jeg kunne gå noen dager over, så for å kjøpe OB når det mislykkede forsøket var et faktum.

Vi tar prøverør

Sammen med dr Holst bestemte jeg og Jonna oss for å ta prøverør privat. Vi dro på fjellet i påsken med planer om å sette i gang på klinikken rett etter ferien, og endelig følte jeg på nytt håp. Å gå gjennom så mange forsøk hjemme var tungt for forholdet. Uten å gå for mye inn på det tror jeg de fleste skjønner at å lage barn på denne måten ikke er spesielt bra for intimiteten. Det blir teknisk, klinisk og langt fra romantisk. Jeg trodde prøverør skulle oppleves som et nytt nederlag, men det var faktisk en stor befrielse. Endelig fikk vi fri. Et enormt ansvar ble løftet fra våre skuldre og vi kunne bare være kjærester igjen.

Selve behandlingen var egentlig veldig lik som de andre forsøkene. Med PCO er det veldig lett å bli overstimulert, alt at kroppen slipper masse egg og kroppen går helt crazy på hormoner. Derfor begynte vi svært forsiktig, og økte dosen litt etterhvert. På andre eller tredje kontroll hadde jeg 4 egg på vei, og jeg måtte bestemme meg for om vi skulle avbryte forsøket, eller satse på at noen av eggene var gode. Jeg kjente det i magen med en gang, jeg ville fortsette.

På egguttaket følte jeg meg rolig og klar, jeg mener det var en torsdag. Jeg fikk beroligende og smertestillende, og tok avspenning i 20 minutter før jeg skulle inn. Jonna leverte spermprøve før han. dro på eksamen, så jeg var alene, men jeg ble så godt ivaretatt. Uttaket gjorde nesten ikke vondt, og jeg kunne høre at de ropte inne fra labben at vi hadde fått ut 3 egg. Nå måtte vi bare vente og se om de ble befruktet.

På fredag fikk vi vite at to av eggene ble befruktet, men kun et av dem hadde delt seg optimalt. Et lite egg og et så stort håp. De ringte meg også på lørdag og da var jeg sikker på at egget hadde stoppet opp sin utvikling. Men da kunne labben fortelle at egget delte seg videre helt perfekt og koste seg hos dem.

På mandagen var vi klare for å sette inn egget vårt, og denne gangen kunne Jonna være med. Han filmet og du kan se når de setter det inn her. Etter innsett rant tårene nedover kinnene mine, og jeg klarte ikke slutte. Det var liksom så sterkt å tenke på  at vi nå kunne være gravide. Det lille egget vårt lyste opp i livmoren og det var så stort.

Vi venter

Så kom de lange venteukene. Vi overtok leiligheten vår og jeg begynte å male. Jonna var i full eksamensmodus og jeg flyttet inn i det tomme hjemmet vårt. Jeg malte vegger, ryddet, kastet og leste Jo Nesbø på balkongen. Det ble min flykt, denne tomme leiligheten der jeg fikk være helt i fred.

Et spørsmål jeg får veldig ofte er om jeg hadde symptomer før jeg testet. Når du tar prøverør tar du hormoner som gir deg symptomer så svaret her er ja. Disse er det likevel best å ignorere så godt det lar seg gjøre, de er jo på en måte ikke ekte. På torsdag hadde jeg besøk i leiligheten av Maria og jeg fortalte henne at jeg var sikker det ikke hadde gått. Jeg kunne kjenne det! Jeg hadde time for blodprøve på mandag, men på fredag var jeg hos Anette på Frøya igjen. Hun ville at jeg skulle ta hjemmetest, hun mente nemlig at jeg ikke skulle gi opp håpet helt enda. Jeg kjøpte en sånn "test 5 dager før" fra clearblue og dro tilbake til leiligheten. Jeg turte ikke fortelle noen at jeg skulle teste.

Testdag

På lørdag våknet jeg klokken fire på morgenen og måtte tisse. Jeg husker at jeg lå i sengen og lurte på om jeg skulle teste. Om testen var negativ var alt håp ute, i hvert fall nesten. Det kunne jo også hende at testen var feil eller at det var for tidlig. Nei, jeg måtte bare prøve. Da jeg turte å se ned på testen lyste plusstegnet mot meg. Jeg kunne ikke tro mine egne øyne, og ble stående på badet med dunkende hjerte. Så tok jeg opp kamera og filmet denne lille snutten. Jeg var jo helt alene og det ble liksom så rart å ikke dele det med noen.

Etter at jeg fikk summet meg litt kledde jeg på meg og dro etterhvert ned til byen for å vekke Jonna. Han visste jo ikke at jeg hadde testet stakkars, men jeg kjøpte frokost og tok med en pakke jeg hadde pakket inn til ham mange måneder før. Inni lå det en liten bamsedress til baby og i det han løftet den opp og spurte hva det var (haha) viste jeg ham testen. Jeg begynte selvfølgelig å gråte og Jon Anders lo og smilte. Jeg får fortsatt tårer i øynene når jeg tenker på denne opplevelsen.

Etter dette dro vi hjem til familie og delte gladnyheten, og i dagene som ventet ble det mange glade telefoner til venninner. Tilslutt delte jeg med dere som hadde fulgt reisen vår - og jeg vet at mange ble oppriktig glade og rørte på vår vegne. Jeg har aldri følt en så stor kjærlighet før. Si hva du vil om sosiale medier, men dette var ikke overfladiske gratulasjoner. Jeg har ikke tall på hvor mange som har skrevet til meg at de gråt med meg på denne videoen <3

Jeg tok flere tester på lørdag og også blodprøve etter helgen. De ringte fra klinikken og kunne gratulere samme dag! For en lykke <3

Da jeg var i uke 8 dro vi på vår første ultralyd med baby i magen og fikk se det lille hjertet hennes slå, helt ubeskrivelig <3

Processed with VSCO with a6 preset

Jeg håper denne historien kan være til hjelp for deg som går gjennom det samme. For meg var det mye trøst i det å lese om andre, og føle meg mindre alene. Mye er på en måte glemt når du endelig blir gravid. Samtidig vil jeg aldri glemme disse tøffe årene, og takknemligheten jeg nå har for vår mirakelbaby. Det ene lille egget som festet seg og datteren vår som vi nå snart skal få treffe. Tenk at det var akkurat deg vi ventet så lenge på <3

Har du lyst til å lese mer finner du alle innlegg i kategoriene fertilitet, IVF og gravid, samt på youtubekanalen min som du finner via en av filmene i dette innlegget :)

Kjære prøver og ufrivillig barnløs <3

 • 03.08.2017 kl. 16:04

Kjære prøver og ufrivillig barnløs <3

Jeg føler at det er lenge siden vi snakket sammen. Jeg vil at du skal vite at jeg tenker på deg. I går så jeg barnet mitt i magen min. En perfekt baby med ti fingre, fire hjertekamre og et nydelig lite ansikt. Det var en følelse jeg ikke visste om jeg skulle oppleve. En følelse du drømmer om å oppleve.

Jeg føler fortsatt at det er for godt til å være sant at det er min tur til å velge barnevogn, shoppe små klær og stolt vise frem ultralydbilder.

Å være ufrivillig barnløs over lang tid er veldig vondt, det er rett og slett det vanskeligste jeg har opplevd. Jeg har selv opplevd å være langvarig syk, og jeg har opplevd kreft i nær familie. Det var lengselen etter barn jeg trodde skulle knekke meg. På noen dager føles det som om alt er glemt. Jeg trodde at den dagen jeg så to streker ville alt være det. Det har gått opp for meg at jeg ikke har bearbeidet alle de vonde følelsene enda. Jeg er veldig glad, og jeg vet at arrene vil falme over tid, men om de blir helt borte vet jeg ikke.

Grunnen til at jeg vil skrive om dette er fordi jeg vet at det er utrolig mange der ute som fortsatt sitter i denne uutholdelige situasjonen. Min oppfattelse er også at det ikke har så mye å si hvor lenge du har prøvd, mange av følelsene er de samme. Likevel sikter jeg til dere som har brukt år og dag, og enda ikke er i mål. Du som kjent hormonkurene på kroppen, sett lengselsfullt på barnevogner og struttende mager i åresvis, og du som er redd. Redd for å kjenne på tankene om at det kanskje aldri vil ordne seg.

Jeg har gått med dette innlegget i hodet lenge før jeg ble gravid. Jeg vil at du skal vite at selv om jeg nå har en spire i magen, er du fortsatt i mitt hjerte. Jeg er så takknemlig for alle dere jeg har hatt kontakt med gjennom denne prosessen, som stod midt i det samme. Mange av dere ble gravide, lenge før meg til og med. Men det er også mange av dere som ikke er i mål, og flere vil komme i fremtiden. Du er ikke alene, og du er så sterk <3

Jeg vil ikke komme med 5 tips, det virker litt nedlatende for meg. Det høres så enkelt ut da. Jeg vil likevel dele noen ting som hjalp meg litt på veien. Som prøver gikk jeg gjennom mange faser. I noen perioder var jeg utrolig motivert til å spise riktig, trene, ta kosttilskudd og gjøre alt jeg kunne for å bli gravid. I andre perioder var jeg klar til å gi opp superlivsstilen fordi jeg ikke skjønte hvorfor resultatet uteble. Nå snakker jeg ikke om en periode på noen måneder, men når du har prøvd flere år tror jeg ikke du vil overleve hvis du ikke gir deg selv pauser. Disse tipsene er derfor ikke om mat, eller flere ting du skal gjøre.

Stå i følelsene dine

Jeg har samlet mange råd om prøving, kosthold, IVF, tanker og følelser på veien, men det første rådet jeg vil gi deg er å bare være. Vær i dine egne følelser, vær lei deg, men tørr også å være glad. Er det en ting jeg kunne ønske at jeg kunne si til meg selv var det at jeg skulle leve mer. Jeg har brukt flere år av livet mitt på å lengte. Det er naturlig, men jeg skulle ønske jeg slapp det. Det var også etter at jeg klarte å slippe opp litt at jeg fikk det mye bedre.

Snakk med noen

Jeg vil også råde deg til å ikke gå gjennom dette alene. Selv om det kreves to for å få barn, kan det oppleves utrolig ensomt å være ufrivillig barnløs. Det er sikkert også tabu å si, men jeg har i hvert fall følt det slik. Jeg klarte ikke å legge det bort på samme måte som min partner. Du trenger ikke dele det med alle, men kanskje har du en venninne som du kan betro deg til. En som kan styre samtalen over på noe annet, hvis alle venninnene sitter der med mage eller snakker om barseltiden.

Søk hjelp

Det er ingen medalje som venter på deg fordi du klarte det alene. Ved å be om hjelp kan du nå et mål raskere, og samtidig ha det bedre på veien. For meg har Anette på Frøyaklinikken vært en fantastisk støtte som jeg ikke ville vært foruten. Mange par har også enormt godt av å snakke med noen sammen, jeg har hørt masse bra om Tone Bråten. Mannens følelser er ofte vanskelige å forstå for oss, og jeg har hørt at mange har fått veldig god hjelp av henne til å forstå hverandre bedre.

Processed with VSCO with a6 preset

Tilslutt vil jeg si at det er faktisk sant som de sier; det ordner seg til slutt. Det føles ikke slik, men det gjør det. Som skrevet er det utrolig hvor mange av jentene jeg har snakket med som nå er gravide eller har fått barn. Hold ut, gevinsten er verdt det.

P.S. Etter å ha vært åpen om prøving har jeg fått endel bekymrede spørsmål fra venninner og beskjente som er redde de ikke skal kunne bli gravide. Jeg ønsker ikke å spre frykt om ufrivillig barnløshet, et problem som dessverre har blitt større de siste årene. Husk at det er helt normalt å bruke opp til et år på å bli gravid, så la prøveperioden være en spennende og fin tid. Ikke la deg stresse med en gang og tro at det er noe galt hvis dere ikke får det til på første forsøk ;)

Klem fra meg <3

Jeg blir en bedre mamma

 • 09.03.2017 kl. 20:32

Helt siden jeg var liten har jeg gledet meg til å bli mamma. Jeg har sett så frem til å bli gravid, den spennende ventetiden og planlegging av alt som kommer. Fødselen, barseltiden, amming, smokker og babyvogn. Dåp, trilletur, familieselskap og masse nærhet og kos.Nå har vi prøvd å bli gravide i snart 2,5 år og vi har fortsatt ikke lykkes. Denne reisen har virkelig satt et trøkk i meg, gitt meg arr jeg ikke vet om vil falme med tiden. Jeg har opplevd følelser jeg ikke visste jeg hadde, og hele livet mitt har blitt satt på prøve igjen og igjen. Hver gang jeg ikke tror at jeg ikke klarer mer, har jeg klart å fortsette. Via denne reisen har jeg lært mer om meg selv enn noen gang før, jeg har blitt sterkere og jeg har aldri før følt meg så sikker i meg selv og min egen magefølelse som nå.

Mellom sprøytene, skuffelsene, de vonde følelsene når andre blir gravide og frustrasjonen har vi også funnet håp, en styrke i oss som par og en godhet fra menneskene rundt oss. Ikke minst har jeg fått kontakt med hundevis av kvinner i samme situasjon som meg. Dette har vært helt spesielt fordi det faktisk kun er dere som virkelig skjønner akkurat hvordan jeg har det.

Jeg er helt sikker på at denne opplevelsen vil gjøre meg til en bedre mamma, den dagen vårt barn kommer til verden. Jeg sier ikke at jeg aldri kommer til å klage, jeg er et menneske, men takknemligheten skal jeg aldri glemme. Når jeg er sliten under graviditeten vil jeg huske på hvor heldig jeg er som er gravid. Når føttene hovner opp og føler meg tung vil jeg takke kroppen min for at den gjør denne store jobben. Jeg skal ikke klage til andre, jeg skal huske. Når jeg ikke har sovet på flere nettet vil jeg nok kjefte på Jonna, men så vil jeg huske på disse følelsene. Følelsene av en enorm takknemlighet <3

P.S. Jeg vil bare pressisere at jeg ikke mener at jeg vil bli en bedre mamma enn noen andre, bare bedre enn jeg selv ville blitt om jeg ikke var blitt formet av mine opplevelser ;)

Slik overlever jeg hormonene

 • 19.02.2017 kl. 20:04

Hei og hopp fine du <3 jeg håper du har hatt en fin helg?

Jeg har vært så trøtt at jeg har sovet flere timer på dagtid og lagt med kjempe tidlig hver dag. Det virker som om kroppen jobber ekstremt hardt for å få ned dette egget altså, og da må jeg jo bare lytte og gi kroppen min ro. I går var jeg på cardio step time på Elixia og det var så tungt. Jeg hadde egentlig ikke lyst til å dra, men Jonna overtalte meg og lokket med godfølelsen jeg ville føle etterpå. Han tok jo ikke feil, den kommer hver gang!

I dag har energien vært på topp igjen, så her svinger det helt klart litt. Vi har vært på visning og jeg har så lyst på denne leiligheten! Krysser alt for både spire og nytt hjem jeg nå, lov å håpe at alt skal ordne seg? <3

Dette innlegget er ikke bare for deg som er prøver, men for alle jenter som er plaget av hormoner i sving hver måned. Det er faktisk veldig mye vi selv kan gjøre for å få det bedre!

Nå er det vel 2,5 år siden jeg sluttet på p-pillen og over to år siden jeg ble prøver. Jeg vil si at jeg tar veldig godt vare på kroppen min. Jeg gir den næringsrik mat, jeg beveger den hver dag, jeg prioriterer søvn, drikker lite alkohol og har aldri rørt røyk eller snus. Jeg er også opptatt av mental trening, yoga og avspenning da en sunn sjel gir et sunt legeme. Siden jeg ble frisk fra ME har jeg derfor følt meg veldig bra. Jeg er den irriterende personen som har masse energi på treningssenteret klokken 6 om morgenen, som har fargerik salat i lunsjen og som synes nøtter og friske bær er deilig lørdagsgodt.

Da jeg begynte med hormontilskudd i mai i fjor merket jeg at det påvirket meg mye. Kroppen var ikke lenger så mye "på lag", den levde nesten sitt eget liv. Energien svingte plutselig, jeg fikk i perioder hormonell acne, trening fristet ikke lenger og jeg kunne holde på vann som et chiafrø! Dette er ganske tøft for en som lever av å være supersunn, det skal jeg ærlig innrømme. Tilslutt trengte jeg en pause fra de hormonelle svingningene, og det tror jeg var viktig.

Da jeg først merket bivirkningene ble jeg veldig umotivert. Jeg som hadde levd så sunt, hvorfor skulle jeg bli plaget av dette? Jeg har jo lest utallige artikler om andre som har lagt om kostholdet og fått tilbake mensen og blitt gravide raskt. Hvorfor var ikke det meg? Som jeg har skrevet før kommer vi ikke så langt med denne offermentaliteten, og etter noen måneder med mindre trening og et mindre bra kosthold fikk jeg nok. Dessuten føltes det nesten flaut å ikke være perfekt helsemessig når en er nettopp helseblogger!

Etter jul kjørte jeg derfor på med et noe strengere regime med mer fett og mindre karbohydrat. Jeg kuttet kraftig ned på melkeprodukter og økte inntaket av grønne grønnsaker, supper, smoothies med masse ekstra næring og avokado. Jeg har spist flere egg hver eneste dag og nesten ikke rørt sukker, korn eller ferdigmat. Jeg har kuttet alt av ferdige barer og redusert inntak av sunnere snop. Jeg har laget opp sunn sjokolade og spiser det hver eneste dag da, så jeg lider ingen nød!

Jeg har begynt å trene mer igjen, og målet mitt er å trene 3 ganger i uken og gå turer hver eneste dag. Før trente jeg 5-6 ganger så for meg er det mye mindre, for andre er det kanskje for mye.

Jeg føler meg mye bedre og mye sterkere denne runden enn i de tidligere. Ikke minst vet jeg at jeg tar de beste valgene, valg jeg er stolt av for vår baby. Den dagen jeg blir gravid skal jeg være sunn og sporty slik jeg alltid har sett for meg, og da vil alt være verdt det!

Når det gjelder bloggen og meg som "sunnhetsprinsesse" så tenker jeg at det å være ekte er veldig viktig for meg. Jeg ønsker å inspirere andre til å være sunnere, og jeg blir i hvert fall ikke inspirert av en perfekt jente som spiser sunt. Det er jo våre utfordringer som former oss og de aller fleste (eller alle) har utfordringer, dermed synes jeg det er viktig å dele.

Mine tips for å overleve hormonene:

♥ Lytt til kroppen og prøv å ikke bli sint på den når den ikke gir deg det den vil ha

♥ Har du en dag der du føler deg tung eller våkner med en kvise, ta ekstra gode valg den dagen, gi ikke opp!

♥ Planlegg å gjøre noe koselig hver eneste dag, gå en tur med en venninne, se en morsom film eller lag middag med kjæresten

♥ Tenk at dette er for en periode, og ikke for alltid

♥ Ikke gi symptomene makt, det er bare medisinene, ikke kroppen din

♥ Fokuser på målet i sikte, men prøv samtidig å nyte tiden du lever nå (ikke lett, men det hjelper)

♥ Spis næringsrik mat som får deg til å føle deg bra

♥ Drikk rikelig med vann og urtete

♥ Lakk negler, smink deg og unn deg en time hod frisøren - du fortjener å føle deg vel

♥ Snakk med noen - du trenger ikke være alene om dette <3Mange av dere har spurt om vippene mine i det siste og de er lagt av superflinke Helene som holder til i helt nye lokaler på Frogner. Hun er utrolig flink, kjempe lett å skravle med og har veldig gode priser! Du kan få informasjon eller booke time ved å sende henne en ml på 92648370 :) Vippene mine er sponset, men jeg har selv funnet Helene gjennom anbefalinger ;)

Et valentines mirakel?

 • 14.02.2017 kl. 19:29

Hei kjære, god klem til deg i solen på selveste valentines day <3

Jeg har alltid elsket valentines da jeg har bursdag 15 februar (i morgen!). Da jeg var liten bodde vi i USA og da pleide jeg å ha valentinesbursdag der alle gikk i rødt eller rosa, vi pyntet cookies med rosa glasur og spiste rosa kake. I USA gir alle barna hverandre kort på valentines day, det er kjempe koselig! Da Jon Anders våknet overrasket han meg med valentinesgave, så søt!! Det var så koselig at han hadde vært og kjøpt noe til meg som han hadde valgt ut helt selv, et nydelig vinrødt skjerf fra acne. Han er så snill <3

I dag har jeg vært og tittet på det lille egget mitt som vokser i den ene eggstokken min. Jeg er på dag 8 og vi skal gi sprøytene noen dager til før vi får eggløsning, men alt ser bra ut. Vi pratet også lenge om dette med prøverør og om jeg eventuelt har lyst til å ta det der, skulle ikke spiren feste seg. Vi har søkt Ullevål, men dr Holst tror jeg lett kan bli overstimulert. De kjenner meg så godt på fertilitetssenteret nå så jeg føler meg virkelig i de beste hender der, vi får se hva vi lander på. Noen erfaringer??

Jeg er redd for å bare bli dårlig, og ikke minst å føle meg så dårlig som jeg gjorde før jul. Da føltes jo alt bare svart ut og jeg var så lei meg hele tiden. Nå vil jeg nyte alt vi har fått til så langt i år, leilighetsjakten og jobben min :)

Den gode nyheten er at eggstokkene mine hadde mange færre egg nå, det så veldig bra ut sa han! Jeg er helt sikker på at kostholdet mitt har hjulpet, jeg har nemlig vært superflink til å spise "rent" i det siste. Masse grønt, riktig fett, blodsukkerstabiliserende og næringsrikt! Dette er jeg selvfølgelig superfornøyd med, og litt stolt av hvordan jeg har klart å snu siden før jul. Da skled nemlig alt ut, fordi jeg var totalt demotivert. Jeg har faktisk fått tilbakemelding fra flere av jentene på kurset mitt at de har hatt bedre hormonprøver og positive beskjeder fra gynekologene deres, utrolig kult!!

Jeg kjenner virkelig at våren hjelper, at solen skinner og plutselig føles det som om jeg har en verden av muligheter. Det er som om jeg har tatt på meg et nytt par briller og er i en helt annen modus enn før. Det er utrolig hvordan innstilling påvirker deg <3

Babyoppdateringen jeg vet mange har ventet på

 • 09.02.2017 kl. 19:58

Jeg har jo lovet en oppdatering på babydrømmen i en liten evighet - og jeg vet at veldig mange har spurt om og ønsket dette. Det er flere grunner til at jeg ikke har skrevet om dette i det siste, men jeg begynner å føle meg klar for å lette litt på lokket.

Da det ikke ble spire i november ble jeg fryktelig lei meg. Da vi fikk beskjed om at ikke bare et, men to egg var på vei ble jeg plutselig fylt med et stort håp som bredde seg fra magen helt ut i fingre og tær. Plutselig satt jeg igjen på babyshop og tittet på babyvogn, drømte om hvordan jeg skulle fortelle Jonna og hvordan jeg skulle dele med alle at vi endelig ventet et lite mirakel (eller to!).

Så ble det ingenting, og jeg ble knust. Ikke bare den dagen, men i ukesvis. Jeg mistet meg selv helt og følte at ingenting annet betydde noe. Virkelig, jeg klarte såvidt å komme meg opp av sengen. Jeg tryglet fertilitetssenteret om å starte rett på nye sprøyter og de fikk meg inn på hastetime så jeg skulle få komme i gang før jul. Hvis ikke hadde to måneder gått og det hadde vært helt krise.

Igjen et nytt håp, planlegging av hvordan vi skulle dele nyheten. Vi feiret julen sammen i Hamar, men startet dagen hos min familie i Oslo. Der skulle vi avsløre det for alle ved frokostbordet, før vi satte kursen mot familien til Jonna. I bilen på vei opp tenkte vi at vi skulle ringe venner på høytaler og fortelle. Så skulle vi overraske hele hans familie under gaveåpningen. Tenk for en fantastisk julegave!

Det høres sikkert crazy ut, men slike tanker blir så detaljerte i mitt hode at jeg nesten føler at de har skjedd. Kanskje ikke så rart når vi vet at hjernen ikke alltid klarer å skille på drøm og virkelighet.

Innleggene jeg har skrevet om disse vonde følelsene, og de vonde tidene har jeg ikke klart å lese igjen. Jeg har heller ikke sett filmene fra gravid - uke for uke. Det jeg vet er at det var en stor desperasjon og sorg i dem, maktesløshet. Jeg hadde det ikke bra, og jeg vet ærligtalt ikke om det var bra for meg å dele så mye. Jeg ble til slutt helt hudløs. Hver gang jeg fikk en kommentar, snap eller mail fra noen som ville trøste, hjelpe eller spørre gikk det så inn på meg. Jeg var konstant i en boble og jeg var "Helene som ikke blir gravid". Jeg skjønte også på mange av kommentarene, særlig fra andre som hadde vært i mine sko, at de så at jeg ikke hadde det bra. De så tegnene og mange rådet meg til og med til å trekke meg tilbake, gi meg selv plass, men jeg var ikke klar for å høre.

Jeg må bare understreke at jeg vet at absolutt alle som har tatt kontakt med meg har gjort det for å hjelpe og støtte meg. Aldri føl at det var feil. Det går helt og holdent på meg at det ble for mye, og jeg håper dere heller ikke nå er redd for å snakke med meg om dette. Poenget er at jeg trengte å få hele situasjonen på avstand for å klare å få et annet perspektiv. Det er nok en grunn til at de færreste deler vonde tider mens de pågår, som regel får en jo vite det i etterkant, at ting har vært tøft. Det kan faktisk bli for mye, det ble i hvert fall det for meg.

Jeg kommer til å bli gravid en dag, kanskje snart, kanskje om en stund. Ellers har jeg et liv jeg elsker, en jobb jeg er nyforelsket i og en kjæreste jeg aldri vil leve uten. Vi har så mye godt forran oss, men vi skal også få nyte hverandre og livet vårt. Jeg vil skape et liv jeg elsker som en baby kan komme inn i, ikke skape en baby slik at jeg kan elske livet mitt.

En sang jeg har hørt mye på - en av mine favoritter

I dag begynner jeg på sprøyter igjen, etter to måneder med pause og veldig mange tanker frem og tilbake. Jeg vet ikke om jeg er klar. Hormontilskudd er ikke bare bare. Denne gangen skal jeg ikke fokusere på dem. Jeg skal ta en sprøyte slik jeg pusser tennene, og ikke tenke noe mer over det. Jeg fikk dette rådet av en venninne og jeg kjente med en gang at det var godt. Vi har også søkt prøverør, så er vi i gang med den prosessen om vi trenger det og ønsker det. Får vi lyst tar vi kanskje et privat forsøk også, men akkurat nå har vi ingen hast.

Tilslutt vil jeg si at jeg er glad jeg har delt, og fortsetter å dele min reise. Å være ufrivillig barnløs skal ikke være skambelagt, la oss ikke gjøre dette vanskeligere for oss selv enn det allerede er. Tusen takk for alle gode tanker jeg får fra dere (for de kjenner jeg, utrolig nok!!) og for alle gode ord. Og for at dere er med meg, og oss i denne reisen <3

10 matvarer som kan øke sjansen din for å bli gravid

 • 23.01.2017 kl. 20:11

Da vi bestemte oss for å prøve å bli gravide gjorde jeg masse research på hormonbalanse, fertilitetsdiett og hvilken mat som ville gjøre babyen vår sunnest mulig. Jeg innrømmer at jeg har vært av og på med kostholdet, rett og slett fordi jeg psykisk ble veldig brutt ned av alle utfordringene vi møtte. Nå er jeg virkelig tilbake for fullt og jeg elsker det. Å spise riktig (for meg) får meg til å yte mer i hverdagen enn jeg tidligere kunne drømt om, jeg føler meg så mye bedre og jeg har det tusen ganger bedre. Jeg er også overbevis om at kostholdet mitt har hjulpet meg å unngå de mest plagsomme symptomene ved PCO (jeg har til og med sett reduksjon i dem ved å spise riktig i forhold til da jeg ikke prioriterte det). Nå som vi skal i gang med mer hormoner etterhvert er jeg sikker på at kostholdet er veldig viktig for at kroppen min skal klare påkjenningen.

Dette innlegget er en repost fra den gamle bloggen, med litt oppdateringer ;)

Uansett om du ønsker deg barn eller ikke bør du som kvinne spise for god fertilitet. Dette går nemlig hånd i hånd med hormoner i balanse og det er essensielt for en sunn kvinnekropp. Hormonene våre styrer og regulerer mange livsnødvendige prosesser i kroppen vår, og er ikke disse i balanse vil vi raskt kjenne symptomene. Heldigvis er det masse deilig mat en kan spise for å hjelpe hormonene på veien. Denne maten vil ikke bare bidra til bedre fertilitet, men vil også styrke hud, hår og negler. En studie (1) utført på Harvard university viste at kvinner som spiste fullfedt meieriprodukter, fiberrik mat, smarte karbohydrater og unngikk transfett hadde bedre fertilitet. Denne studien (2) fant at kvinner som spiste tilstrekkelig protein og fett, og mindre karbohydrat, hadde økt sannsynlighet for å bli gravide.

Her er ti matvarer som kan øke din fertilitet:

mat fertilitet

Egg

Egg er en kilde til alle næringsstoffer med unntak av vitamin C. Egg inneholder også kolin, en forløper til nevrotransmitteren acetyl-kolin som er viktig i utvikling og funksjon av nervesystemet. Det er en myte at vi ikke skal spise egg på grunn av kolesterolinnholdet. Kolesterol er faktisk forløperen til alle steroidhormonene, blant annet østrogen, progesteron og testosteron. Produksjonen av kolesterol i kroppen øker og minker i takt med inntaket vårt, og rådet om å begrense inntak av kolesterol er nå fjernet fra de amerikanske kostholdsrådene. Velg gjerne økologiske egg når du handler, det er de eneste eggene som er produsert av høner som får gå ute i solen. Jeg prøver å få i meg minst et egg om dagen, men gjerne flere!

Brokkoli, kål og rosenkål

Disse grønnsakene er alle i familien korsblomstrede grønnsaker, som alle inneholder et plantekjemikal kalt diindolylmethane. Dette stoffet bidrar i nedbrytelse av østrogen og kan dermed øke utskillelse av overflødig østrogen i kroppen. Brokoli, kål og blomkål er også gode kilder til fiber som bidrar i utskillelse av avfallsstoffer via fordøyelseskanalen.

Biff

Biff er en kilde til en rekke B-vitaminer, jern og protein av høy kvalitet. Kvinner med jernmangel har økt rikisko for manglende eggløsning og påfølgende manglende menstruasjon, noe som gir dem en 60% redusert risiko for å bli gravide (3). Det finnes to former for jern i mat, hemjern og ikke-hemjern. Hemjern finner vi i kjøtt, fisk, egg, lever og andre animalske kilder. Denne formen for jern absorberes best av kroppen. Ikke-hemjern finner vi i blant annet bladgrønnsaker, havregryn og sesamfrø, gresskarfrø og bønner. Denne typen jern tas ikke like lett opp, og den kan hemmes av fytater i korn og garvesyre fra kaffe og te. For å øke opptaket kan du spise C-vitaminrik mat sammen med kildene til jern som paprika, sitrus og kiwi.

mat fertilitet

Lever

Lever er virkelig supermat og er en kilde til både vitamin D, vitamin A, sink, selen, folat, B12 og Q10. Orker du ikke tanken på å spise dette kan du som meg ta leverkapsler, jeg tar selv kapslene fra reinstyrke. Du kan lese mer om dem her.

Jeg tar også metylert folat, den beste folaten, som jeg kjøper her. Jenter i fertil alder og gravide i første trimester anbefales et tilskudd på 400mcg per dag.

Nøtter og frø

Nøtter og frø er kilder til essensielle fettsyrer, vitaminer og mineraler. Varier gjerne hvilke nøtter du spiser, da de inneholder ulike næringsstoffer. For omega 3 vil valnøtter, chiafrø, hampfrø og linfrø være gode kilder.

Gresskarkjerner er planterikets beste kilde til sink. Dette mineralet er nødvendig for over 300 prosesser i kvinnekroppen, blant annet celledeling og modning av egget før befruktning. Denne studien viste at kvinner med sinkmangel hadde økt risiko for tidlige spontanaborter. Sink finner du også i østers, lever, grønnebønner, biff, lam, yoghurt og skampi. Paranøtter er rike på selen, et mineral som fungerer som en antioksidant i kroppen.

Fullfete meieriprodukter (hvis du tåler dem)

 Denne (4) studien viste en positiv assosiasjon mellom inntak av fullfete meieriprodukter og fertilitet. I tillegg viste den at kvinnene som spiste lavfett varianter av melkeprodukter, som mager yoghurt og skummetmelk, hadde økt risiko for infertilitet. Fett er viktig for produksjon av hormoner, og fullfete meieriprodukter er dessuten en kilde til de fettløselige vitaminene A og D. Velg derfor fete meieriprodukter som ekte smør, helmelk og fullfet yoghurt hvis du ønsker bedre fertilitet.

mat for fertilitet

Mørke bladgrønnsaker

Spinat, grønnkål, ruccula og feldsalat er eksempler på blader som er rike på folat og vitamin K. Folat er nødvendig i de første ukene av svangerskapet, ukene vi gjerne ikke vet om vi er gravide. Dette B-vitaminet er essensielt i celledeling og mangel kan derfor føre til nevralrørsdefekter. Kvinner i fertil alder anbefales å ta et tilskudd på 400 mg folat per dag, men dette behovet kan også dekkes via et rikelig inntak av grønne bladgrønnsaker, linser, lever og bønner. For å øke inntaket av bladgrønnsaker tilsetter jeg dem i smoothie. Spinat og grønnkål gir lite smak og er derfor mine favoritter.

Fet fisk

Fet fisk er kilder til de marine omega 3 fettsyrene som er viktig for dannelsen av hjerne og øyne. Disse fettsyrene finnes kun i animalske kilder. Ønsker du ikke å spise fet fisk kan du ta et høykvalitets omega 3 tilskudd som omega cure. Fet fisk bidrar også med proteiner av høy kvalitet og vitamin A.

mat for fertilitet

Linser

Linser er rike på folat, protein og fiber. Som nevnt er folat viktig for å unngå nevralrørsdefekter tildlig i svangerskapet. Proteiner er viktig for celledeling, egghelse og dannelse av vev, og fiber er viktig for å rense ut gamle hormoner samt balansere blodsukkeret. Jeg liker å koke linser i supper for å gjøre dem mer mettende og proteinrike, men husk at linser bør bløtlegges for å bryte ned antinæringsstoffer.

Bær

Bær er lavglykemiske og bidrar til et jevnere blodsukker. De er små antioksidantbomber og smaker fantastisk så her er det bare å kose seg. Ha bær i smoothies, på yoghurt, som snacks, i salat eller på grøt. Bær er også rike på vitamin C og fiber, hiv innpå!

Altså masse deilig mat, nam nam <3 Nå skal jeg spise middag med min kjære bestående av ørret, blomkålmos og økologisk pesto <3

Vil du lære mer fra meg? På onsdag og på tirsdag neste uke holder jeg gratis foredrag over nett! Bli med :D

<3

Hvorfor må vi ha hjelp til å få barn?

 • 13.12.2016 kl. 20:02

Jeg får så mange spørsmål om hormoner, PCO, PCOS og manglende eggløsning, hva som er "galt" med meg og hvordan dette skjedde. Jeg tenkte jeg kunne forklare litt rundt situasjonen, siden det også er mange andre jenter som opplever tilsvarende.

PCO står for polycystiske ovarier og det vil si at en har cyster i eggstokkene. I stedet for egg utvikles foliklene seg til cyster og blir liggende igjen i eggstokken. Da kan en få manglende eggløsning eller uregelmessig eggløsning, og uregelmessig menstruasjon.

Bilde lånt fra pinterest

Hver måned går kvinner gjennom en spesiell hormonell rytme. Fra mensen til eggløsning øker blant annet østrogen, noe som stimulerer eggløsningen. Når eggløsningen kommer stimuleres progesteron og dette hormonet øker frem mot mensturasjonen igjen. Dette er veldig enkelt forklart, men det for å vise et poeng.

Når eggene blir liggende igjen blir ikke progesteron stimulert slik det skal, og hormonene kan komme i ubalanse. Østrogen blir høyt i forhold til progesteron og mannlige kjønnshormoner kan øke. For meg har det aldri blitt vist på prøver og jeg har derfor ikke fått diagnosen PCOS, kun funn av PCO. Dette er jo et syndrom, ikke en sykdom, så det er ikke like strenge diagnosekriterier. Jeg kunne nok utviklet syndromet om jeg ikke hadde behandlet kroppen min så godt som jeg gjør. De fleste får plager når de spiser dårlig, lar være å bevege seg og har det dårlig, det er bare ulikt hvordan det slår ut.

Jeg sluttet på p-pillen for over to år siden, og det tok lang tid før jeg kom meg til gynekolog. Jeg hadde svært uregelmessig mensen, hver 3-4 måner, men legen min ville se det an en stund før han henviste meg videre. Jeg begynte hos Frøyaklinikken for å få naturlig hjelp til å balansere syklus så jeg kunne bli gravid, og Anette tipset meg om fertilitetssenteret. Jeg begynte behandlinger der med en gang, men jeg måtte gjennom mange runder med medisiner før jeg fikk eggløsning.

På to år har jeg nesten ikke hatt eggløsning, kanskje ikke i det hele tatt. Flere ganger har eggløsningen vært dårlig, uten slimhinne osv. Derfor har jeg ikke blitt gravid. Da jeg sluttet på p-pillen følte jeg meg veldig bra, utrolig bra faktisk. Helsen min var god, jeg hadde masse energi og jeg følte meg topp. Jeg tror nå at jeg på mange måter var i et adrenalin rush, og det voldsomme tempoet jeg holdt kunne ikke opprettholdes. Dette var ikke fordi jeg trente mye eller leste mye til skole, men på grunn av store utfordringer som jeg opplevde i familien min. Dette kombinerte med skyhøye krav til meg selv kan ha vært utløsende, men det er vanskelig å si. Heldigvis har jeg ikke opplevd et eneste ME-symptom, jeg føler meg fortsatt 100% frisk.

Jo lenger jeg gikk uten eggløsning, jo mer kom kroppen min i ubalanse. I tillegg til de fysiske forandringene er det kanskje ikke så vanskelig å forstå at det å ikke bli gravid har vært en stor belastning. Jeg innstilte meg på noe også ble det ikke slik. Det er tungt, og vanskelig, og umulig å virkelig forstå når du ikke har opplevd det selv. Jeg snakker ikke om å prøve i et par måneder, nå snakker jeg om år.

Stresset kommer ganske fort, det innrømmer og skjønner jeg selvfølgelig. Men den karusellen jeg har vært gjennom, den kan du ikke se for deg hvis du ikke har vært i mine sko. Jeg merker det på de som skriver til meg, de som bare forstår. De har hatt de samme tankene, de var eller er meg på en måte. Vi forstår hverandre bare <3

Heldigvis er det veldig mye en kan gjøre med kosthold, tilskudd, trening og stressmestring. Nå har jeg laget en plan til meg selv rett og slett, jeg har lagt opp dagene mine bedre og jeg kjenner med en gang at det hjelper. Kroppen føles bedre, humøret blir lettere og jeg takler hverdagen bedre. Uansett vil et supert kosthold være bra når jeg blir gravid, det har nemlig mye å si for barnets helse hvordan mor har spist. Dette skal jeg skrive mer om etter at jeg blir gravid, akkurat nå orker jeg ikke skrive så mye om det kjenner jeg.

Mange lurer på hva som skjer nå, når vi skal prøve igjen osv. Akkurat nå måtte jeg bare ha en pause fra den tette delingen, da det ble litt for mye for meg. Jeg fikk så mange spørsmål om når jeg skulle teste, om jeg var gravid og når jeg skulle dele. Jeg kunne aldri rømme fra det. Det er jo bare fordi dere bryr dere, noe jeg setter enormt pris på! Likevel ble det for mye. Særlig da skuffelsen kom og noen kommenterte typ "bedre lykke neste gang". Jeg var bare ikke klar for det, jeg måtte få sørge en dag eller to. Jeg vil fortsatt dele, men akkurat nå orker jeg ikke fortelle hvilken dag jeg har eggløsning eller når jeg skal teste.

Tusen takk for at du leser og heier på oss i denne prosessen. Det å dele har gitt meg en viss mening oppi det hele, fordi jeg får tilbakemeldinger på at det hjelper andre. Ikke minst har jeg fått kontakt med så mange fantastiske damer som har opplevd eller opplever det samme. Sammen er vi så sterke, og tenk så ønsket disse barna er <3

Du vet at du prøver å bli gravid når...

 • 08.12.2016 kl. 08:34

Jeg har hatt et sterkt babyønske i mange år, men de siste to har jeg hatt en "nå kan jeg bli mamma når som helst" tankegang som til tider har gjort meg kokko! Jeg elsker å lese slike innlegg selv, så jeg tenkte det var morsomt. Det er viktig å ha litt galgenhumor vet dere, det hjelper i hvert fall meg. Del gjerne dine med meg i kommentarfeltet!

Du vet du prøver å bli gravid når:

♥ Du ser barnevogner og struttende mager hvorenn du snur deg

♥ Du til enhver tid har oversikt over hvilken syklusdag du er på

♥ Du lever i bli gravid forumet på kk mamma

♥ Du snakker i koder som ingen andre skjønner; dpo, IKM, FSH...

♥ Du klemmer på puppene dine for å kjenne om de er ømme i tide og utide

♥ Du bruker mer penger på eggløsningstester og graviditetstester enn du bruker på shopping

♥ Du allerede snakker om barna dine som om de finnes, gjerne med navnene dere allerede har valgt

♥ Du slutter å kjøpe klær og undertøy fordi kroppen din snart skal forandre seg

♥ Du har allerede bestemt hvilken vogn du skal ha og strikket ferdig hentesettet

♥ Kjæresten din er lei av å høre om babyting før du i det hele tatt har blitt gravid

♥ Du er avholds to uker i måneden

♥ Når noen nevner egg og du ikke tenker frokost

♥ Fødeavdelingen har blitt ditt nye favorittprogram, og du gråter hver gang et barn kommer til verden

♥ Facebookfeeden din er full av reklamer for gravid- og mammautstyr

♥ Tegn på kvalme gir deg sommerfugler i magen

Og en bonus for oss som har prøvd leeenge...

Du vet du er ufrivillig barnløs når:

♥ Gynekologen din ser deg oftere naken enn kjæresten din

♥ Du bruker halve månedslønnen på hormoner

♥ Du nekter kjæresten å legge planer rundt eggløsningdagen din

♥ Du gråter hver gang noen andre blir gravide (delt glede og sorg)

♥ Du du har plastkopper på badet som du kan tisse i

♥ Du grugleder deg til å stå opp og tisse

♥ Du føler at du gjør noe forbudt når du kjøper bladet babydrøm

♥ Du gråter og ler om hverandre i en crazy hormonrus

♥ Sprøyteskrekken din har forduftet og du stikker deg selv gladelig hver dag

♥ Du har lyst til å slå ned folk når de sier at du "ikke skal stresse, så blir du gravid"

♥ Du gråter igjen :p

Noen som kjenner seg igjen? Vær så snill, si det ikke bare er meg!

<3

Dobbel glede - dobbel sorg

 • 28.11.2016 kl. 19:17

De siste ukene har jeg båret på en hemmelighet. De fleste rundt oss vet jo veldig godt at vi prøver å bli gravide, og det hadde vært vanskelig å skjule gladnyheten fra alle sammen. Da jeg var på kontroll for tre uker siden begynte plutselig gynekologen å smile, han hadde nemlig sett at det var ikke bare et egg på vei, det var to egg. Muligheten for at vi kunne bli tvillingforeldre ville vi holde for oss selv, for tenk så stas å kunne overraske med en dobbel glede?

I mitt hode hadde jeg dobbel sjanse denne syklusen, og nå som alt klaffet hadde jeg et stort stort håp. Jeg så for meg førjulstiden med en liten spire i magen, og gledet meg til å kunne fortelle alle som har gledet seg. Slik ble det ikke :(

På lørdag fikk jeg mensen og alt håp for denne syklusen var ute. Av en eller annen grunn visste jeg det før. Da jeg fikk negativ test på dag 12 bare visste jeg at det ikke hadde gått. Jeg måtte få lov til å gå i kjelleren, men jeg blir ikke der lenge. Jeg har vært lei meg hele helgen og nå orker jeg ikke mer. I dag fikk jeg akuttime på fertilitetssenteret og vi har planlagt veien videre. Akkurat nå trenger jeg litt tid kjenner jeg. Jeg trenger å bare være Helene.

Jeg er en gladjente! Jeg er en jente som har masse energi, som elsker å trene, lage mat, skrive, være kreativ, gå lange turer med venninner og planlegge hverdagslykke. Jeg må gi meg selv tillatelse til å være glad igjen, selv uten spire i magen.

Det er ingen garantier og det er ingen tidsperspektiver, derfor må jeg få komme opp og få luft. Å være i denne prøvingen er altoppslukende, ødeleggende og vanskelig. Jeg kjenner at jeg gruer meg til jul fordi jeg rett og slett ikke klarer å finne glede i livet hvis jeg ikke kan bli gravid. Som de sa på god morgen Norge i dag, julen er som et forstørrelsesglass, hvis du er trist blir det så mye større.

Nå trenger jeg å kjenne på glede igjen, og ikke minst håpet. Jeg vet heldigvis hvor jeg skal lete, og jeg skal finne det. Planer er lagt og vi skal klare dette, troen kan ingen ta fra oss <3

 

Testgalskap

 • 24.11.2016 kl. 09:50

Jeg har alltid likt kontroll, og når ting raser rundt meg fungerer jeg ikke så bra. Denne prøveperioden har satt meg i en situasjon der det jeg ønsker meg aller, aller mest, er helt ute av min kontroll. Det setter virkelig hele følelseslivet mitt på prøve. Jeg kjenner nesten ikke meg selv igjen.

Jeg gikk på smellen å begynne å teste for tidlig. Den blendahvite testen lyste mot meg og hele verden gikk i knas, selv før jeg kunne være sikker. Jeg tror noe av grunnen var at jeg i samme sekund innså at jeg legger all min lykke på en eventuell graviditet. Det er nok naturlig, men også ganske skummelt.

Da jeg var syk ønsket jeg meg bare å bli frisk, mer en noe annet. Da synes jeg det var vanskelig å fokusere på det som var godt her og nå. Jeg har en lei tendens til å sette livet på vent mens jeg venter på det neste kapittelet.

På en side tror jeg på at det skal ordne seg, men på den andre er det jo ingen garantier. Det er ingen enkel løsning på dette, det er bare masse usikkerhet.

Jeg vet jo ikke sikkert når jeg hadde eggløsning. Jeg vet ikke når et eventuelt egg festet seg. Og jeg vet ikke hvor mye hcg kroppen min produserer hvis jeg blir gravid. Siden jeg går på progesteronstøtte som kan utsette mensen, kan jeg ikke vente på mensen. Jeg må fortsette å teste til jeg er helt sikker på å ikke være gravid før jeg slutter på progesteron, da vil jeg få et fall i nivået og mensen kommer.

Det hele er jo så komplisert, blir sprø. Uansett har jeg bestemt meg for å vente noen dager før jeg tar test nå.

Har dere noen erfaringer å dele? Når testet du positivt? Jeg har nemlig hørt at mange ikke tester positivt før langt etter forventet mens.

<3

 

Jeg holder pusten

 • 20.11.2016 kl. 20:10

 Jeg føler at jeg lever i et vakuum om dagen. Jeg har masse jeg skal få gjort, men hjernen min fungerer ikke helt. Hver gang jeg slipper opp fyker tankene over på det store spørsmålet, hvorvidt jeg er gravid. Jeg prøver å ignorere "symptomer" fordi de kan være grunnet hormoner jeg har tatt eller de rett og slett kan være oppdiktet i mitt eget hode.

At jeg må tisse hele tiden kan likesågodt være fordi jeg har drukket mer, og oppblåsthet kan skyldes noe jeg har spist.

Jo nærmere jeg kommer å vite, jo mer redd blir jeg.

Vi er jo alle så forskjellige, så "alt" er normalt. Det er normalt å teste negativt tidlig, men det betyr ikke at det føles noe bedre. Akkurat nå vil jeg nesten ikke vite, for tenk om det ikke går? Det er ingen måte å beskytte seg mot den enorme skuffelsen. Alt lå til rette denne syklusen, så hvis det ikke går nå skjønner jeg ingenting.

Jeg vet ikke hva jeg vil med dette innlegget, jeg må bare skrive. Hvis jeg er litt fraværende er det bare fordi jeg holder pusten den neste uken <3

Som om jeg er gravid

 • 19.11.2016 kl. 14:40

I dag sov jeg til 11(!), og jeg lå lenge i sengen i bare trusa og kosegenseren. For mange er sikkert dette helt vanlig, men for meg er det ikke det. Før hadde jeg fått helt hetta fordi jeg hadde mistet så mye av dagen, men nå har jeg skjønt at jeg trenger slike morgener jeg også. Vi har spist frokost i sengen, sett på serie og bare kost oss alle fire (to- og firebeinte).


Det har vært en langt uke, fordi jeg har vært syk, jeg har hatt masse jobb, men mest fordi jeg har gått og ventet på å få ta test. Jeg venter fortsatt, og jeg kan egentlig ikke tenke på det en gang uten å få hetta. Jeg prøver å holde meg busy, men jeg vet ikke hvordan jeg skal holde ut.

I går var jeg på kino med jentene og etterpå gikk vi ut for å ta et glass. Det endte med at ingen drakk, men selv om det faktisk fristet med et glass lever jeg jo som om jeg er gravid. Det var så koselig å se dem igjen, og vi ble sittende å skravle så lenge at jeg ikke var i seng før klokken et.Stakkars Jonna, han har lovet meg å bli med på IKEA i dag. Jeg dro nemlig ut alt fra skapet i forigårs og trenger ny innredning for å få orden på alt. Typisk meg å rydde når jeg føler meg stressa! Det blir i hvert fall fint her etterhvert, også skal jeg få solgt masse av klærne jeg har som jeg aldri bruker. Det hjelper litt på ventingen også.

Dere som har vært gjennom dette, noen tips til hva jeg kan gjøre for å få tiden til å gå?

Lørdagssmil fra meg <3

Når får vi vite?

 • 10.11.2016 kl. 06:39

Jeg er så spent om dagen!

For hver måned som gikk uten eggløsning føltes det som om jeg ikke engang skulle få en sjanse til å bli mamma, men nå som et egg er på vei fylles jeg plutselig av håp igjen. Plutselig føles det koselig å snakke om navnene vi alltid har ønsket, lure på hvilken vogn vi skal ha og hvordan vi vil oppdra våre små.

Jeg vet at mange tenker det er dumt å ha for høye forhåpninger, men hvorfor gå gjennom livet med en negativ innstilling? Nå som jeg føler at det kommer til å klaffe så står jeg i det. Går det ikke så tar jeg den skuffelsen da, ikke nå. Nå vil jeg bare kjenne på gleden <3

Tenk at om bare noen uker kan jeg vite om jeg blir gravid denne syklusen. Jeg sier "blir" da vi ikke vet om jeg allerede har hatt eggløsning eller om den kommer i løpet av de neste dagene. Det er ikke så lett å si sikkert, men vi skal nok klaffe uasett. Resten er opp til sjebnen. Etter befruktning tar det ca 14 dager til jeg kan teste. Eggløsningssprøyten inneholder det samme hormonet som en tester på en graviditetsstest så tester jeg for tidlig kan jeg få falsk positiv. Dette var det en søt leser som tipset meg om, jeg er virkelig heldig som har så snille lesere altså!

Endelig føles det som om kroppen er på bedringens vei, og alle andre symptomer jeg kjenner er bare positive ;) I dag skal jeg en tur på klinikken før jeg skal jobbe noen timer på kafé. Takket være verdens beste mamma og pappa kan jeg endelig det igjen <3

God klem til deg, setter så stor pris på deg, det skal du vite <3
 

Eggløsning og influensa?

 • 07.11.2016 kl. 18:35

Herregud så gøy det er på snap om dagen, jeg føler jo at det er rene skattejakten. Jakten på eggløsningen og babydrømmen. For meg som har hatt en utrolig lang periode hvor det rett og slett ikke har skjedd et pip er det veldig spennende at det endelig er ting på gang. Det er så koselig at dere er så engasjert på min vegne, så søte er dere <3

I går begynte jeg å få frysninger og vondter da vi var hos svigers. Jeg regnet egentlig med at det var på grunn av hormonene, men da jeg kom hjem endte jeg opp i fosterstilling i sofaen. Jeg var livredd dette skulle ødelegge for eggløsning, men heldigvis forsikret både Anette og gynekologen meg at det gikk fint. Det er visst værre om mannen er syk før eggløsning, og Jonna er i fin form enn så lenge.

I dag var jeg altså både på frøyaklinikken og på fertilitetssenteret for å titte på egget. I natt drømte jeg at egget hadde gått under, at det plutselig var borte, men det var det ikke altså. Eggløsning er på vei og denne gangen er slimhinnen helt topp, jippi! Dette er så spennende, jeg må bare tørre å håpe!Nå prøver jeg å bare ta det med ro, men litt jobb må jeg bare gjøre. Sånn går det når du skal drive for deg selv. Jeg ville ikke byttet det mot noe i hele verden! Jeg skal bake noen sunne cookies så jeg kan få i meg litt næring (viktig for hormonene) også skal jeg ha facebook live på onlinekurset.

Hvis du vil følge meg i hverdagen, få tips til bedre fordøyelse og se hva jeg spiser kan du følge meg på snapchat under heleneragnhild :)

Jeg håper dere har en nydelig kveld! Hilsen høna og egget <3

 

Endelig skjer det ting

 • 05.11.2016 kl. 11:03

Først må jeg bare si tusen takk for alle lykkeønskninger i går, både her og på snapchat <3 dere er så gode, jeg har ikke ord! Jeg vet at veldig mange andre bloggere får mange stygge kommentarer, men jeg føler virkelig at dere vil meg vel. Ikke minst heier dere på oss, det er så koselig!

I går ble Jon Anders med meg til gynekologen og endelig fikk vi den gode nyheten vi har ventet på! Et stort og fint egg er på vei og denne gangen er også slimhinnen på plass. Jeg har ikke hatt eggløsning siden april, og da var det ingen slimhinne, så dette var virkelig en godnyhet. Etterpå tok vi med prøven til Jon Anders ned til Frøyaklinikken så Anette kunne analysere den, og der var det bare gode ord å få. Dere kan jo tenke dere Jonna var kry, hehe. Vi har jo visst at alt var i orden lenge, men at det skulle være så bra da!

Etter at andre medisiner ikke har gitt noen, eller ønsket effekt var jeg livredd for at ikke sprøytene skulle gjøre det heller. Jeg fikk jo nesten sjokk da det var gode nyheter. Tenk at jeg kan være gravid snart, plutselig tørr jeg å håpe litt igjen. De siste månedene har jeg ikke følt det slik kan du si, og med alt av sprøyter, hormoner og stress blir det ikke akkurat bedre. Tenk om det kan bli spire dere?

Nå skal vi bare nyte helgen <3 I dag har jeg sittet lenge og jobbet allerede, før jeg skal på et møte klokken to. I kveld skal vi kose oss med god mat her hjemme og total ro. I går se vi seneste episode av nobell og i dag skal vi se videre på sons of anarkie, skikkelig spennende faktisk! I morgen blir det skogstur med hundene og svigers.

Jeg håper dere får en kjempefin helg, god klem fra håpefull meg <3

Dagen vi har ventet på

 • 04.11.2016 kl. 07:58

Jeg har hatt sommerfugler i magen i flere dager nå og kombinasjonen av hormoner, nerver og håp tar snart knekken på meg. Nå har jeg tatt sprøyter i 6 dager og i dag skal vi til gynekologen for å se om en eggløsning er på vei. Jeg har ikke hatt en eggløsning siden april, så jeg håper så interlig at dette kan hjelpe!

I dag skal Jon Anders være med meg og det blir veldig godt. Jeg skal innrømme at jeg ofte har følt meg alene i denne prosessen, selv om han er utrolig støttende er det jo min kropp som går gjennom dette. Det blir fint å ha med ham så han kan se hvor jeg har vært så mye det siste året. Vanligvis er jeg der på dagtid og han kan ikke ta fri fra skolen for å bli med hele tiden.

Uansett utfall skal vi ha en koselig kjærestekveld med hjemmelaget pizza og nobell på skjermen, men om eggløsning er på vei blir det jo ekstra bra!

♥ Favorittsmoothie ♥

Tusen takk for all støtte, dere vet ikke hvor mye det betyr <3

Er et naturlig barn best?

 • 02.11.2016 kl. 19:56

Da jeg var 5 år fikk jeg lillesøster. Jeg husker dagen som om det var i går, og dagen mamma og pappa kom hjem fra sykehuset. Det lille nurket, babyen. Å ta vare på baby ble raskt min nye favorittlek. Jeg skiftet bleie, sang, kledde på og dullet. Hvis noen spurte sa jeg at det var min baby.

Noen år senere fikk jeg min egen babydukke. Den hadde blå øyne, lyst hår og ble oppkalt etter min beste venninne Maren. Hun hadde egen vinterdress, pysj og seng. Marens nakke var aldri ubeskyttet, hun lå aldri slengt på gulvet og hadde alltid på sokker. Selv etter flere års bruk har hun ikke en skramme.

Da jeg begynte på skolen spurte læreren hva jeg skulle bli da jeg ble stor, og jeg visste svaret. Jeg skal bli mamma en dag jeg.

Helt siden vi ble sammen har Jonna og jeg snakket om barn. Hva du skulle hete, når vi skulle få dem, hvor mange vi ønsket oss. Det har vært planen siden starten, helt fra dag en.

Det som ikke var planen var hvordan babyen skulle bli skapt. Det skulle være spennende og gledesfult, og det skulle være mellom oss. Det skulle ikke involvere leger, sprøyter, piller, eggløsningstester og vonde følelser. Jeg skulle ikke måtte se en etter en av venninnene bli gravide, mens jeg selv stod igjen.

Er egentlig babyer som kommer naturlig til verden best? Hva er egentlig naturlig? Hvilken konsekvens har det for mitt barn hvis kroppen min blir tvunget til å bli gravid? Er det en bragd å bli gravid av et tilfeldig ligg? Er det feil å lure naturen? Hvorfor er vi så mange som sliter?

Jeg har så mange spørsmål, for det hele føles jo så langt fra naturlig som det kan bli?

Samtidig føles det helt unaturlig om jeg ikke skal få bli mamma.

<3

Sprøyteskrekk, tacokveld og mensen

 • 31.10.2016 kl. 07:05

Denne helgen har vært rolig og det har vært etterlengtet. Etter to helger på farten var det himmelsk å ha et par dager der jeg har kunnet puste med magen. Jonna hadde egentlig planer begge dagene meg jeg er så glad han ble hjemme med meg på lørdag. Midt i serien og tacomiddagen vår måtte vi nemlig brette opp ermene og sette i gang rene kjemilabben her hjemme. Medisiner skulle blandes og jeg satte sprøyte mens han leste bruksanvisning.Jeg har et enormt svingende følelsesliv om dagen. Ikke spør meg om det er hormoner eller bare at jeg har blitt slik. Å sitte og stikke seg selv med sprøyter føles både vemmelig og ganske trist. Det minner meg veldig om sex og singelliv der mannen til Charlotte setter sprøyter på henne hver kveld for at de skal bli gravide. En venninne av meg tullet alltid med at jeg var så lik Charlotte, skulle bare ikke ønske jeg lignet på henne på akkurat dette punktet..

Uff, jeg vet at jeg burde gjøre minst mulig ut av det hele, men det er ikke så lett. Jeg hater medisiner generelt, og særlig disse. Samtidig er det jo nettopp dette som kanskje kan hjelpe. Jeg må snu det til noe positivt tror jeg. Erfaring og tips tas i mot med stor takk <3

Jeg må også takke for alle de søte snappene fra dere da jeg fikk mensen. For en som prøver så er det jo egentlig trist å få menstruasjon, men jeg visste at jeg ikke var gravid og ventet på mensen slik at jeg kunne sette i gang en ny runde med prøving. Forhåpentligvis får jeg eggløsning av disse sprøytene og vi kan prøve denne måneden, krysser alt jeg har for det!

Hvor søte?? Følg meg gjerne på heleneragnhild på snap

Jeg håper du er klar for mandag? I dag skal jeg til en venninne og lage surkål, sånn er det når venninnene dine er like sprø som deg selv. Caroline har forresten bloggen "smak av himmel" med mange lekre oppskrifter, sjekk den ut!

Vi snakkes senere fine <3

Kontrasten blir enorm - babylykke, sorg og ærlige følelser

 • 26.10.2016 kl. 20:15

Som jeg skrev på bloggen i går fikk jeg både holde en venninnes nyfødte baby og hilse på en venninne under fødsel på mandag kveld. Jeg fortalte denne for meg magiske historien på snap, kun minutter før jeg fikk meldingen om at en ny verdensborger hadde blitt født. Han kom faktisk bare to timer etter at jeg var inne på fødestuen. Det ble et veldig intenst øyeblikk for meg, som litt tilfeldigvis havnet på snap det også.Selvfølgelig er det vanlig å bli rørt av små babyer, fødsler og hormonelle venninner. Likevel tror jeg det treffer ekstra godt, da jeg i tillegg til å føle en enorm kjærlighet til mine venninner, føler en bunnløs sorg over at det ikke er jeg som sitter meg en nyfødt som er min.

Jeg fikk litt knekken rett og slett. Mange av dere spurte hvordan jeg orker å gå inn i en sånn situasjon, å delta så aktivt i andres lykke når jeg selv sliter. En av grunnene er at jeg har fått lov til å være helt ærlig med de rundt meg. Venninnene mine vet at det er vanskelig for meg. Når jeg arrangerte babyshower så jeg det i øynene til venninnen min, hun så hvor mye det kostet meg. Det samme så jeg da jeg ga bort den aller første babyluen jeg strikket.

Det er veldig vanskelig, jeg skal ikke lyve. I går ble det bare for mye for meg. Selv om jeg får være så nær, så er det jo ikke meg. Det er ikke vi som har fått baby, det er ikke vi som har opplevd det aller største i livet. Det kjennes noen ganger urettferdig, selv om det er fryktelig tabu å si. Jeg unner mine venninner å oppleve dette, men det er klart jeg også er misunnelig. Det er helt naturlig, og jeg vil at du som leser dette skal vite det. Du er ikke alene om å ha disse vonde følelsene. Jeg vet at jeg ikke er alene heller, takket være deg <3

Jeg er midt oppi dette, og jeg vet ikke hvordan det skal gå. Jeg deler det jeg føler er riktig, jeg følger min egen magefølelse. Jeg tar også de tiltakene jeg føler er riktig. Jeg deler ikke dette for å få klikk, jeg har ikke behov for å lure noen inn på bloggen for å lese om mine tanker. Det er ren terapi for meg å få skrive.

Da jeg holdt lille N på mandag kjente jeg bare glede. Når jeg deler at jeg er glad er jeg glad. Men så treffer det meg som et slag i magen. Jeg er uforberedt og sårbar, og jeg må ta vare på meg selv. Jeg prøver å minne meg selv på at det ikke er et visst antall babyer som skal bli født. At andre blir gravide eller får baby betyr ikke at jeg ikke skal få det. Dessverre er det ikke alltid logikk som styrer oss, noen ganger tar følelsene overhånd <3

Denne sangen <3

Det må være lov å være lei seg

 • 20.10.2016 kl. 19:57

Nå er det en stund siden jeg har skrevet om operasjon baby her på bloggen. Det er egentlig ikke med vilje, men det er en årsak til det. Jeg ble rett og slett litt lei. Jeg er så lei av å være lei meg. Lei av å være hun som er lei seg. Nå er det over to år siden jeg sluttet på p-pillen, og straks et år siden vi virkelig begynte å prøve. For andre er det jo lett å glemme babydrømmen min, men for meg ligger det der hele tiden.

Da vi virkelig begynte å prøve var det så koselig. Vi hadde en liten hemmelighet bare vi to, men begynte raskt å dele det med nære venner og familie. De fleste vet jo at vi har snakket om barn helt siden vi ble sammen, vi har til og med hatt navnene klare i mange år!

Etterhvert har den spennende følelsen blitt byttet ut med frustrasjon. Det er jo vanskelig å ikke når en ikke blir gravid, uansett årsak. For meg har det føltes ekstra vanskelig å ikke ha regelmessige sykluser. Hvordan skal jeg egentlig bli gravid når jeg ikke aner når jeg har eggløsning? Det hele føltes, og føles håpløst.

Da jeg fikk vite at jeg hadde små cyser på eggstokkene tok jeg imot medisinene gynekologen ga meg. Jeg ville ikke ta medisin, men jeg ville bli gravid. Jeg tenkte at jeg skulle klare å leve med at jeg trengte hjelp, bare jeg fikk baby. Hver nye medisin ga meg så mye håp, men en enda større skuffelse. Ingen eggløsning, tynn slimhinne eller begge resulterte i masse tårer og vonde dager.

I tillegg har ventingen vært omtrent umulig. Jeg har ikke hatt en eggløsning å prøve på siden mai...

Oppi akupunktur, tester, sprøyter og ulike piller følte jeg at jeg mistet meg selv. Jeg var så klar for å være med i mammaklubben, men jeg fikk ikke lov. Jeg tror det er vanskelig å forstå når en ikke har opplevd det selv, det å ha et ønske så stort som du ikke får oppfylt. Som å elske en annen som ikke elsker deg tilbake. Jeg ble bare så lei meg hele tiden....

Da jeg så babyer på kafe

Da jeg hørte andre snakke om barn

Da jeg så gravide

Da jeg så barnevogner

Da jeg så bleiereklamer

Da venninner ble gravide

Da folk klaget over å være gravide

Da folk sa de ikke hadde tid fordi de har barn

Da folk sa det snart ble min tur

Da folk sa det kom så fort jeg sluttet å tenke på det

Jeg er så lei av å være lei meg!

Jeg kjøpte egentlig denne bamsen til en venninne, men kokos rappet den og jeg hadde ikke hjerte til å ta den fra ham <3

Det er så mange følelser hele tiden og jeg tror ikke løsningen er å trykke dem ned. Jeg må heller få dem ut. Hvis ikke klarer jeg ikke å være glad, jeg blir bare en zombie som holder alt inne.

Jeg skulle ønske det gikk an å ta litt fri fra drømmen min, går det? Jeg prøver virkelig å tenke på alt annet, jeg lover jeg prøver. Jeg får det bare ikke til <3

Vi må snakke om mensen - alt du trenger å vite om syklusen din

 • 11.10.2016 kl. 19:49

Det er vel ikke bare jeg som har hatt uheldige opplevelser med mensen? Da jeg var yngre var det vel lite som var så slitsomt som å skulle ha mensen, og jeg skulle ønske jeg kunne slippe hele greia. De aller fleste rynker på nesten bare de hører ordet, bare jeg skriver det her merker jeg at jeg synes det er uvant. Jon Anders pleide å bli litt grønn i ansiktet hvis jeg sa jeg hadde mensen, nå begynner han å bli mer vant til det heldigvis. Han er ikke redd for blod, ikke jeg heller. Egentlig er det lite jeg synes er ekkelt og jeg er ikke en hysterisk jente som friker ut lett. Jeg har for eksempel flere ganger filt tåneglene til kjæresten og jeg vasker begge hundene i rumpa hvis det trengs. Jeg er rett og slett ikke så nøye på slikt, men mensen, det skjønner jeg at folk synes kan bli litt mye.

Hvorfor er det egentlig slik? Det er jo verdens mest naturlige ting!? Dessuten skal jeg love deg at du en dag vil være takknemlig for at du har en fungerende syklus, hvis du er så heldig da. Etter at jeg sluttet på p-piller fikk jeg ikke tilbake mensen. Da den kom var det bare ca hver tredje måned og slik har det forblitt. Nå er syklusen min er på rundt 50-60 dager, når den egentlig skal være på rundt 28.

Hvordan fungerer syklusen?

Da jeg begynte å sette meg ordentlig inn i hvordan syklusen fungerer ble jeg litt overveldet av hvor mye informasjon som fantes. Hvorfor har jeg ikke lært mer om dette før? Dette påvirker tross alt kroppen min i så stor grad at jeg mener det burde vært et mye større fokus. Ja, vi har lært hvordan vi skal bruke en tampong osv, og forsåvidt også hvorfor vi har mensen, men ikke hvorfor en fungerende syklus er så viktig for god helse. Ikke hvordan vi burde leve for å ha en sunnest mulig syklus.

Når jeg skulle forklare Jon Anders hvordan syklusen min fungerer beskrev jeg den som en sirkel med 28 dager. På toppen av sirkelen er eggløsningen og på bunnen er mensen. Jeg sa at livmorslimhinnen bygges opp med blod og slim som en pute, slik at egget skal ha noe mykt å lande på. Når et egg slippes fra eggstokkene og føres gjennom egglederne kan det befruktes. Blir egget befruktet kan det feste seg i slimhinnen og etterhver utvikles til et foster. Da vil slimhinnen også gi næring til det voksende fosteret. Hvis det ikke befruktes, eller det ikke fester seg, vil puten (slimhinnen) støtes ut som en menstruasjon.

Vi kan snakke om både to eller fire perioder under syklusen, og det er ulike hormoner som "dominerer" under de ulike periodene. Dette er veldig viktig for hvordan du føler deg, både psykisk og fysisk. Du har kanskje kjent at du er mer sliten noen dager før mensen, at du har en helt annen energi på trening noen dager enn andre og at du i perioder er langt mer sulten, uten at du klarer å sette dette i system. Det er selvfølgelig andre faktorer som spille inn, som mat, søvn og psyke, men syklusen din har du kanskje ikke tenkt over?

Vi kan faktisk både spise og trene for å få syklusen i bedre balanse, samt for å føle oss best mulig og støtte opp de ulike fasene. Spennende sant? Dette kan jeg skrive mer om i et annet innlegg.

De fire fasene i syklusen din

 


 

Bilde pinterest

♥ Menstruasjonen

Dette er dagene du blør, og den varer som regel fra 3-7 dager. Disse dagene kan du føle deg ekstra sliten og kroppen trenger mer ro. Sett gjerne av litt ekstra tid for deg selv disse dagene, ta avspenning, gjør yoga eller ta et varmt bad.

♥ Folikkelfase

Under folikkelfasen utskilles folikkelstimulerende hormon (FSH) og dette hormonet stimulerer foliklene dine slik at de modnes. Foliklene er små "poser" som inneholder eggene dine. I tillegg stiger utskillelsen av østrogen og testosteron, og du kan oppleve økt energi og bedre konsentrasjon. Du kan også kjenne økt lyst, føle deg mer sosial og litt tøffere enn ellers.

♥ Eggløsningen

Når et egg slippes fra en folikkel i eggstokken din og begynner på vandringen gjennom egglederen har vi kommet til eggløsningen. Østrogen- og testosteronutskillelsen når sitt høydepunkt under eggløsning, så her vil sexlysten være på sitt høyeste. Det sies også at du er på ditt vakreste under denne perioden, logisk nok hvis det er her du skulle funnet deg en mann som kan befrukte deg (hvis vi tenker steinalderen).

♥ Lutealfasen

Et par dager ut i lutealfasen vil østrogen- og testosteronutskillelsen begynne å synke og progesteronutskillelsen vil øke. Progesteron virker beroligende, nesten som naturens valium. I slutten av denne perioden kan vi oppleve de berømte PMS (prementrual syndrom) symptomene som økt irritabilitet, nedstemthet, cravings (særlig på karbohydrater og sjokolade), oppblåsthet, hodepine og angst. Ta ekstra vare på deg selv i denne perioden, spis sunt, gå rolige turer, sov og gi deg selv litt plass.

Når kan jeg bli gravid?

Et egg kan overleve i 12-24 timer, men sperm kan overleve så lenge som 7 dager, avhengig av spermkvaliteten. Derfor kan du bli gravid hvis du har sex både før og rett etter eggløsning. Det er en teori om at guttesvømmere svømmer fortere, men overlever kortere enn jentesvømmere. Derfor sies det også at det er størst sannsynlighet at du får en jente hvis du har sex før eggløsning, og en gutt hvis du har sex rett på eggløsning. Dette er langt fra vitenskapelig ;)

Hvordan påvirker p-pillen syklusen min?

Når en går du p-piller får en ikke en ordentlig menstruasjon, det er en "liksomblødning". P-pillen hemmer nemlig eggløsningen, i tillegg til å gjøre livmorslimhinnen dårlig egnet. P-pillen kan påvirke hormonene dine både på kort- og på langsikt. Det sies også at p-pillen kan endre hvilke menn en tiltrekkes av, skummelt! Heldigvis synes jeg Jonna er like digg nå som da jeg møtte ham *lettelse*!!

P-piller kan også påvirke trening, hud, hår, vekt, fordøyelse og kroppsvæsker som livmorslim (ja, jeg skrev det på nettet, mer om det siden).

Min menstruasjon er ikke "normal", bør jeg bekymre meg?

Det er aldri lurt å bekymre seg, men hvis din syklus endrer seg er det lurt å snakke med legen. Har du alltid hatt regelmessig menstruasjon og den plutselig blir uregelmessig kan det være noe på gang, store endringer i farge, konsitens og mengde blod kan også være lurt å følge med på.

Nå det er sagt er det et stort vindu for hva som er normalt, så det viktigste er hva som er normalt for deg. Selv har jeg nok alltid hatt uregelmessig mens, men jeg har ikke tenkt særlig på det. Jeg har også brukt p-piller av og på i over ti år, noe som sikkert har vært med og påvirket hvordan den er i dag. Det som er sikkert er at vi bør være flinkere til å lytte til kroppen og gi den det den trenger. Uteblir mensen kan det være et tegn på stress, underernæring eller at kroppen er i ulage. Jeg jobber med nettopp dette og håper at kroppen min stadig skal komme nærmere en "normal" syklus.

Har du spørsmål er det bare å legge igjen en kommentar, du kan selvfølgelig være anonym! Ellers, heia mensen!!

 

 

Er det Allah som skal gi meg et barn?

 • 05.10.2016 kl. 09:14De siste månedene har jeg blitt mer og mer åpen i sosiale medier, og det har vært nesten utelukkende positivt! Jeg har fått kontakt med utrolig mange fine mennesker og selv om jeg ikke egentlig kjenner dere føler jeg på mange måter at jeg har fått mange nye venninner. Hver dag får jeg mange meldinger, snaps, mailer og små drypp, og det betyr faktisk utrolig mye. Vi trenger alle tilbakemelding på det vi gjør, men det er så mye mer enn det.

Det føltes hele tiden naturlig for meg å være åpen om ønsket mitt om å bli mamma. Jeg kom raskt i kontakt med flere jenter som enten var i samme situasjon eller som hadde vært gjennom en prosess for å bli gravide. Dette har vært en stor hjelp for meg, da jeg vet mye mer om hva jeg kan forvente av systemet rundt meg.

Samtidig kan det være en belastning, en jeg kjente ekstra på i morges. Jeg våknet til en kommentar på min instagram om at jeg måtte be til Allah eller Gud for å bli gravid. Hvis jeg ikke gjorde dette ville jeg aldri få barn, for da ville ikke Gud gi det til meg. Er det virkelig slik det fungerer? Da må jeg jo spørre, hva er det som gjør at jeg ikke fortjener å bli gravid? At jeg ikke har spurt? Er ikke et mangeårig ønske nok? Er ikke to personer som elsker hverandre nok?

Jeg er ikke personlig kristen, men jeg er døpt og jeg dømmer ingen for deres religion. Gjennom denne prosessen har jeg faktisk følt et behov for å tro på noe større enn meg selv, for å slippe kontrollen litt. Jeg vet at jeg kommer til å bli gravid, og jeg vet også at jeg ikke kan bestemme når det skal skje...

Når det er sagt synes jeg en godt kan tenke seg om to ganger før en skriver noe slikt til en fremmed. Jeg har fått anbefalt alt fra rødbeter til healing og begynner faktisk å bli en smule lei. Jeg skjønner at det er godt ment med det bunner liksom hele tiden i at det er min skyld at jeg ikke blir gravid. Hvis jeg ikke bruker tøfler, spiser rå lever eller går til en medisinmann vil det ikke skje...Jeg håper dere ikke tar dette negativt, for dere må vite at jeg setter enorm pris på dere! Jeg vil så gjerne ha denne kommunikasjonen med dere og jeg har bare gode tanker om alle som har sendt meg råd, for uten dem hadde jeg nok ikke fått prøvd ut mye av det jeg har gjort. Jeg må bare få plass til å kjenne på hva som er riktig for meg. Jeg har veldig mange flinke mennesker rundt meg og får den beste oppfølgingen på alle plan <3

Jeg gikk på en smell

 • 28.09.2016 kl. 11:03

Forrige uke gjorde jeg noe jeg hadde lovet meg selv at jeg ikke skulle. Jeg har egentlig sagt a jeg ikke skal kjøpe noe babygreier, ingen bodyer, ingen luer, ingenting. Den dagen jeg gjør det skal det være noe koselig, noe jeg kan dele.

På fredag endte dette bladet likevel plutselig i kurven min. Litt som en sjokolade bare plutselig kan havne der? Det var så fristende med den lekre forsiden, det lille nurket og de fine fargene. Jeg følte meg jo nesten som om jeg stjal, jeg har jo ikke rett til å kjøpe dette?Babydrøm kommer jo bare ut noen ganger i året, og det var så mange ting jeg hadde lyst til å lese om. Derfor kjøpte jeg det. Jeg vil så gjerne være medlem i denne mammaklubben jeg.

Vi ble sittende å bla litt i bladet sammen på lørdag, jeg og Jon Anders. Det skal jo skje, vi må jo bare håpe på det. Selv om begge navnene er bestemt for lengst er det så koselig å sitte og prate om, titte på babyrom og lese om fødsler.

Neste blad kommer ikke før i mars, er det lov å håpe at det skjer noe før den tid tro?

I dag skal jeg på ingefær live, og før den tid har jeg en to do list som er lengere enn jeg skulle ønske. I tillegg har jeg klart å bli skikkelig syk. Det er jo ikke så lurt å peise på når en ikke føler seg bra, så kombinert med litt lite søvn og stress har kroppen bare sagt stopp i dag. Derfor blir det sofajobbing med mange pauser.

Jeg håper du får en fin dag i det nydelige været, tusen takk for at du titter innom her <3
 

Skal jeg noen gang få bli mamma?

 • 15.09.2016 kl. 20:06

Å ønske seg noe mest i hele verden, noe som er helt ute av din kontroll og bli skuffet gang på gang, det føles uutholdelig. Nå er det over to år siden jeg sluttet på p-pillen, og snart et år siden vi virkelig startet prøvingen.

Når havnet jeg her?Ingen eggløsning, ikke denne måneden heller.

Hva skjedde med spenningen, to som skulle bli til tre, ønsket om en egen familie.

Det er ikke lett å dele dette, midt oppi det som er vondt. Jeg er så lei av å vente. Jeg klarer ikke se på filmen under, hvor jeg har så mye håp, men blir så skuffet.

En ting er sikkert, vi gir ikke opp. Selv om jeg til nå har hatt så mange skuffelser, kjenner jeg på håpet, på optimismen og gleden jeg vet skal komme.

Den dagen det klaffer og jeg får kjenne på følelsen av det jeg ønsker aller mest,

følelsen av å skulle bli mamma <3

Jeg har så lyst til å fortelle!

 • 05.09.2016 kl. 20:48

En ting jeg har tenkt mye på det siste året er når jeg skal fortelle andre at jeg er gravid. Mange er jo veldig opptatt av disse 12 ukene da, for etter dem er det mindre risiko for spontanabort. Siden jeg har vært så åpen om prøvetiden blir det veldig lenge for meg å vente hele 12 uker. Det er over to måneder hvor jeg må holde det hemmelig, og på en måte lyve for dere. Jeg er en veldig åpen person og jeg synes det er vanskelig å skrive godt og ærlig hvis jeg må lyve. Ikke minst har jeg lyst til å fortelle det, jeg tror ikke jeg kommer til å klare å la være...

Skulle det skje noe trist er heller ikke dette noe jeg vil holde hemmelig. Jeg vet jo selvfølgelig ikke hvordan dette føles, da jeg aldri har vært gravid eller spontanabortert. Det jeg vet er at jeg ikke liker å late som ting er greit når de ikke er det. Går jeg gjennom noe tøft føler jeg meg mye bedre om jeg kan være ærlig med dem rundt meg.Ved å være åpen om prøvingen har jeg fått utrolig mye støtte, råd og godhet. Det er så koselig å føle at mange heier på oss, og jeg er helt sikker på at dere hadde vært en stor trøst skulle det skje noe <3

Pappa spurte for noen måneder siden om han skulle måtte lese på bloggen at jeg var gravid, haha! Det var nok mest på spør altså, men jeg har skrevet en liste over de jeg vil fortelle face to face uansett, slik at forhåpentligvis ingen blir glemt!

Hva tenker du? Har du noen råd til meg?

10 tips for å overleve prøvetiden før du blir gravid

 • 25.08.2016 kl. 20:00

Hver gang jeg føler meg litt ovenpå med denne prøvingen føler jeg at den tar knekken på meg igjen. Jeg føler meg til tider helt hudløs... Jeg hadde så store forhåpninger om at eggløsning var på vei, men gyno sa bare at det var små eggposer og fortsatt tynn slimhinne. Da jeg gikk rett på posten for å hente en pakke fra iHerb og den ikke var der kjente jeg at tårene presset på. Stakkars damen i kassen så helt forskrettet ut der hun stod og beklaget. Det er altså ikke så mye som skal til før det renner over om dagen.Jeg har lyst til å dele noen tips jeg selv bruker for å føle meg bedre. En ting er å si hva jeg gjorde i ettertid når jeg en dag sitter med en positiv test i hånden, en helt annen er å si hva som faktisk hjelper her og nå. Slik opplever i hvert fall jeg det.

Få det ut

For meg hjelper det å sette ord på vonde tanker og følelser. Når jeg får ting litt på avstand føles ikke de dypeste tankene så skumle lenger. Derfor lar jeg begeret renne over, hver gang jeg føler for det. Dette gjelder ikke bare det som er vondt, men også det som kjennes godt. Jeg er glad og kjenner på håpet, også får jeg heller bli skuffet. Dette er en berg og dalbane og det hjelper ikke å stoppe følelsene.

Gjør noe aktivt

De første månedene vi prøvde trente jeg mye mindre mindre enn før. Jeg hadde hørt at det ikke var bra å trene hardt, at det kunne stresse kroppen. Dette stemmer nok hvis en overtrener, men det gjorde egentlig ikke jeg. Nå er jeg i gang med treningen igjen, og det kjennes så bra! Når jeg trener får jeg også ut frustrasjon og etterpå føler jeg meg lettere til sinns. Jeg går masse lange turer og trener ellers 3-4 ganger i uken.

Vær sammen med venninner

En lang periode stengte jeg meg inne og orket ikke være sosiale. Hver gang jeg dro i bursdag eller møtte en jeg ikke hadde sett på en stund følte jeg at alle visste at jeg var ulykkelig. Det føltes som å gå med "ikke gravid enda" tatovert i pannen. Nå ser jeg at dette er noe jeg tenker mest på, ikke andre. Å være sammen med jentene mine løfter meg opp! Alle trenger å le, tulle og være fnisete innimellom.


Praktiser stressmestring

Alle maser om at jeg ikke skal stresse, men hva skal jeg gjøre da? For meg hjelper det å gjøre noe for å dempe stress, ikke bare tenke på at jeg ikke må være stressa. Å være kreativ hjelper faktisk veldig, alt fra strikking til maling. Det er akkurat som om hjernen min brukes til noe annet, og det evige tankespinnet slipper ikke til. Nå har jeg startet på et lite prosjekt jeg skal dele når det er ferdig.

Ikke sett livet på vent

"Når jeg reiser i det bryllupet er jeg gravid"..."ingen vits å booke ferie, jeg skal jo bli graivd"..."ikke noe vits å kjøpe ny BH, den kommer ikke til å passe om et par måneder"...kjenner du deg igjen? Det er så lett å bli så opphengt i all prøvingen at jeg glemmer alle månedene som går forbi. Nyt livet så godt du kan. For meg er det tid med kjæresten, jobben jeg elsker, turer ute, kaffe i sengen i helgene, nyvasket leilighet og planer med venner. Jeg føler at jeg lot hele sommeren fly forbi uten å nyte jeg! Det skal det bli slutt på!

Ikke kjøp babyklær

Det er sikkert ulike meninger om dette, men selv har jeg valgt å ikke kjøpe noe babystæsj frem til jeg ser et positivt resultat. Jeg har gledet meg i så mange år til å gå gravid og jeg vil at de opplevelsene skal være positive. Jeg gleder meg til å kjøpe mitt første babydrøm, vår første body og vår første smokk. Dette skal ikke være trist, men koselig for meg og Jon Anders.


Vær varsom for forum

Forum kan være nyttig, men husk at det er flest negative opplevelser som deles her. Det sier seg selv at de som ble gravide raskt ikke sitter i et "bli gravid" forum og beskriver sine opplevelser. Vi er uansett alle unike, med ulike kropper og ulike sjebner. Hvis du blir stressa av å lese om andre er det faktisk best å la være. Er du redd for at ting ikke funker etter en periode med prøving anbefaler jeg deg heller å gå til legen for en sjekk, for både deg og mannen.

Ta vare på forholdet

Jeg ønsker å få et barn med mannen i mitt liv, det finnes vel egentlig ikke noe mer positivt? Dette er noe vi ønsker sammen, men det kan lett glemmes mellom eggløsningstester, spermkvalitet og ben slengt opp etter veggen. Avtal en koselig date, det trenger ikke være så avansert. Se en film i sofaen med dyne, noe godt å spise og en kopp kakao. Gå en lang tur med hunden. Tilbring tid i hverdagen sammen og gjør små ting for å gjøre den andre glad. Jeg har også følt meg litt alene om prosjekt baby, men det hjalp faktisk å forklare Jon Anders hvordan jeg følte det. Menn er ikke tankelesere vet dere ;)

Snakk med noen

Det er ikke alle som ønsker å være så åpne som vi er, men det kan være lurt å betro seg til noen når prøvingen går trått. Jeg synes det er deilig å slippe å holde fasaden når jeg har det tøft, ikke klarer jeg det heller. Jeg er veldig glad jeg har Anette på Frøyaklinikken også, hun har vært en stor støtte.

Ikke gi opp håpet

Dette er det vanskeligste punktet, men også det viktigste! Husk at de aller, aller fleste blir gravide til slutt. Hvis jeg kjenner den lille tvilen, langt ned i magen minner jeg meg selv på det. Heldigvis har legevitenskapen kommet utrolig langt, og det er helt fantastisk alt de kan få til. En dag vil dette være en historie vi husker tilbake på, og da vil vi sette så uendelig stor pris på den lille vi tilslutt fikk <3

Tusen tusen takk for så mange koselige snaps i dag, dere er virkelig gull <3 Stor klem fra meg <3

P.S. I dag kan du lese mine kostholdstips til jenter som prøver å bli gravide hos søte Julianne :) hun prøver også å bli gravid nemlig!

Jeg er avhengig - gravid uke for uke

 • 22.08.2016 kl. 07:00

Er det en ting jeg er avhengig av er det å google ting. Alt kan jo skrives inn i denne lille, firkantede ruten og vips får jeg tilgang til tusener av svar.


Kanskje husker du som meg en tid, da vi måtte gå på biblioteket for å få informasjon. I fjerdeklasse skulle jeg lage mappearbeid om Anne Cath Vestli, min favoritt forfatter. Jeg sendte henne et brev med noen spørsmål, og det gikk ikke mange dagene før en tykk konvolutt dumpet ned i postkassen. Hun hadde sendt meg svar, autograf og en bunke med faktaark om henne. Disse måtte jeg sende tilbake da jeg var ferdig med dem, for hun hadde ikke printer og ville gjerne ha dem igjen. Autografen har jeg enda, kanskje blir den verdt noe en dag? Det var tider det!

Uansett! Jeg googler mange ganger om dagen, alt fra hvordan jeg kan lage en bestemt oppskrift til hvilke nettbutikker som har best hundesjampo. Jeg klarer ikke vente med å finne ut noe, det må liksom rett inn i google også går jeg til verks. Ved å google har jeg lært utrolig mye og jeg skaffer meg enkelt oversikt over det meste, men (og det er et stort men) google kan også være en kilde til forvirring og frustrasjon.

Det første googlehullet jeg gikk i var da jeg hadde ME og skulle finne ut hvordan jeg kunne bli frisk. Jeg gikk ned i mange svarte hull, for det er jo det internett er. Det er en stor kilde til informasjon, ikke bare fakta, men en hel haug med erfaringer, i tillegg til et lass med tull. Selv om jeg fant ut masse, ble jeg til slutt koko av å sortere gjennom alt.

Denne gangen er det babyprosjektet som har ført meg på googleferd. Tidlige symptomer, andres historier og anmeldelser av klinikker. Forum blir lest opp og ned og jeg kjenner fortvilelsen stige. For selv om det er godt å lese andres erfaringer og finne informasjon blir jeg sittende igjen med en følelse av å bli dratt i alle retninger på en gang. Jeg blir sliten og det blir for mye. Likevel klarer jeg ikke å slutte!

Noen som kjenner seg igjen?

Jeg føler meg som verdens verste person

 • 15.08.2016 kl. 19:51

I dag var jeg tilbake hos Frøyaklinikken hos skjønneste Anette. Noen mennesker er bare skapt for å hjelpe andre, det er jeg helt sikker på! Jeg satte meg ned og begynte å fortelle om sommeren og hvordan ting hadde vært. Det gikk ikke mer enn et par minutter før jeg satt og tørket maskara fra kinnene og var helt på randen. Jeg tror jeg har gått rundt og prøvd å holde alt inne, og i dag rant det bare over.

DSC05543

Det blir bare for mye noen ganger, for oss alle. Jeg er jo veldig åpen om min situasjon, og det trenger en ikke å være. Samtidig tenker jeg at det er viktig å være helt ærlig med noen i livet ditt om hvordan du faktisk føler det. Hvis ikke finner en andre utløp for disse følelsene, som å stenge seg inne, overspise, overtrene, drikke eller lignenede. Jeg synes det er mye bedre å få ut vonne følelser, da er det kanskje ikke så skumle likevel?

broken, quote, and okay image

Jeg snakker mer om dette i ukens film, følelsene jeg opplever når jeg får vite at andre er gravide. Jeg synes det er ganske kjipt å dele at jeg føler det slik, for det er jo ikke noe hyggelige tanker. Jeg føler meg virkelig som verdens verste person...

Anette trøstet meg i hvert fall med at jeg ikke er alene, det er veldig vanlig å ha nettopp disse følelsene når en selv prøver å få barn. Kanskje kan åpenhet gjøre at flere ikke føler seg så alene <3

Spis avokado og bli gravid

 • 11.08.2016 kl. 21:28

Når jeg skriver disse artiklene om fertilitet og mat må jeg alltid le litt. Det er jo selvfølgelig ikke slik at noe en spiser vil gjøre deg gravid, så overskiften er jo litt tullete. Samtidig er det faktisk slik at et riktig kosthold kan hjelpe på veien. Blir du gravid er det ikke sikkert det er fordi du spiste riktig, men det vil aldri være skadelig. Da har du gitt lille i magen verdens beste start på livet og ikke minst, bygget deg selv opp før du skal gjennom en stor jobb. En graviditet kan være en stor belastning for kroppen din, og den trenger all støtten du kan gi den.I 2012 gjennomførte forskere ved Harvard School of public health en studie som viste at gjevnlig inntak av avokado og andre matvarer med umettet fett tredoblet successraten av IVF (prøverør). Dette var en liten studie med få deltakere, men resultatet er fortsatt interessant og jeg håper den kan bidra til mer forskning på dette området.

Inntak av umettet fett fra avokado og olivenolje kan bidra til å redusere betennelser i kroppen, stabiliserer blodsukkeret og bidrar med viktige byggeklosser for kroppen.Som jeg har skrevet før er fett viktig for fertilitet da kjønnshormoner er dannet av nettopp fett. Jeg anbefaler deg å spise rikelig med egg, avokado, kokosprodukter, smør og olivenolje hvis du prøver å bli gravid.

I morgen deler jeg en deilig oppskrift på sjokolademousse med avokado!

Ny film med Anette fra Frøyaklinikken

 • 08.07.2016 kl. 18:20

Jeg tok meg visst en liten bloggferie i går! Nå er det jo sommer og sol, også kjenner jeg at jeg trenger litt fri. Jeg oppdaterer egentlig her inne hver eneste dag, men nå kjenner jeg megh litt matlei og tom for inspirasjon. I juli vil det nok derfor bli litt mindre blogging. Jeg skal fortsatt poste inspirerende innlegg og vise dere hva jeg holder på med, men jeg kommer nok ikke til å skrive lange innlegg hver dag. Dere skjønner sikkert at vi alle trenger litt fri innimellom, for å lade baterier og finne nytt påfyll. De siste månedene har vært ganske tøffe, og jeg føler rett og slett at jeg har mistet litt av den gnisten jeg hadde før. Nå vil jeg ta sommeren og konsentrere meg om egen helse og ikke minst; nyte livet sammen med alle jeg er glad i. Følg meg også på snap og instagram for flere oppdateringer fra hverdagslivet. Her deler jeg masse bilder av mat, hundene, litt trening og hverdagsliv.

I dag skal jeg ta med kjæresten på overraskelsesdate, som jeg gleder meg! Hvis du skal slappe av i sofaen (veldig lov det og) kan du jo se den nye filmen min om fertilitet. Den inneholder et intervju med flinke Anette fra Frøyaklinikken. Hun beskriver blant annet forskjellen på PCO og PCOS, tipser om mat, behandling og kosttilskudd. Anette er bare et fantastisk mennekse som virkelig brenner for det hun driver med <3

Har forresten aldri sett så ufresh ut på film før! Aldri mer denne vinkelen, hahaha ;) regner med at dere tåler det!

Stor klem fra meg til deg <3

Spis avokado for fertilitet og helse

 • 06.07.2016 kl. 20:26

Visste du at avokado er fantastisk for fertilitet? Jeg har skrevet om hvor sunt avokado er før, bare se her. Her kommer likevel noen punkter om hvorfor nettopp vi kvinner bør spise denne frukten (ja, det er faktisk en frukt).

Avokado for fertilitet

Renser kroppen for overflødig østrogen

Avokado inneholder plantesteroler som kan blokkere overflødig østrogen. Dette er postivt for oss da mange kvinner har en overflod av østrogen i kroppen. Dette skjer både fordi vi får i oss hormonforstyrrende stoffer gjennom plast, vaskemidler og soyaprodukter, og fordi leveren vår ikke alltid er flink nok til å skille disse stoffene ut. Dessuten er det mange av oss som ikke går nok på do (minst en gang per dag) og da skilles ikke overflødige hormoner ut, men i stedet resirkuleres til blodbanen.

Produksjon av progesteron

Avokado booster produksjonen av progesteron, det mindre kjente hormonet som er viktig for syklusen vår. Etter eggløsning skal nivåene av progesteron øke og bidrar blant annet til å opprettholde en graviditet. Progesteron er viktig for hormonbalanse, så det er supert å spise for å booste dette hormonet.

Avokado demper betennelse

Avokado kan dempe betennelser og dermed smerter som oppleves grunnet endometriose. Dette er en tilstand der livmorslimhinne dannes andre steder enn i livmoren, og det kan være veldig smertefullt. Ved endometriose er det viktig å spise et betennelsesdempende kosthold med masse grønne grønnsaker, ingefær, gurkemeie, bær og gjerne greens.

Kilde til folat

Avokado er en fantastisk kilde til folat, B-vitaminet alle kvinner i fertil alder må passe på å få i seg. Folat er viktig for dannelsen av baby, så det er særlig i første trimester dette vitaminet er livsviktig. Det anbefales å ta et tilskudd på 400 mikrogram, men dessverre kommer de fleste tilskudd som folsyre og det er ikke alle kvinner som klarer å konvertere folsyre til folat. Andre kilder til folat er lever, grønne grønnsaker, fullkorn, bønner og sitrus.

Avokado er blodsukkerstabiliserende

Et stabilt blodsukker er veldig viktig for inflammasjon og hormonbalanse, begge veldig viktig for fertilitet og god helse. Særlig jenter med PCOS må passe på blodsukkeret, da mange har insulinresistens. Da er avokado helt tipp topp!

Jeg anbefaler alle å få i seg minst en halv avokado per dag, og en av mine favoritter er rå sjokolademos (se steg for steg her). Jeg putter også avokado på surdeigsskive eller glutenfritt brød, i salat, i nicecream og i min favorittsmoothie.

Min erfaring med pergotime

 • 05.07.2016 kl. 17:38

For noen uker siden skrev jeg at jeg hadde startet opp med hormonbehandling, og siden mange har spurt meg særlig på snap hvordan jeg opplever å gå på dette tenkte jeg at jeg kunne skrive et innlegg om det.

DSC06717For å være ærlig synes jeg det var ganske kjipt å få skrevet ut medisiner for å balansere hormonene mine. Som dere vet er jeg en skikkelig helsenøtt som gjerne vil fikse alle problemer selv og ikke ta så mange medisiner. Jeg har ikke noe imot medisiner, de er livsnødvendige og livreddende i mange situasjoner, så takk gud for at de finnes! Samtidig har jeg ikke lyst til å poppe en pille for alt i tide og utide. Jeg vil heller gi kroppen min tid til å ordne opp selv, ved å gi den det den trenger.

Når det er sagt er det situasjoner i livet der kroppen trenger litt hjelp, og jeg vil ikke se det som et nederlag at jeg nå får behandling. Jeg støtter opp kroppen med riktig ernæring, tilskudd og stressmestring. Jeg blir fulgt opp både på fertilitetssenteret og på Frøyaklinikken og får sånn sett det beste fra to verdener.

Erfaring med pergotime og annen hormonbehandling

Før min første time hos fertilitetssenteret fikk jeg mensen. Den har vært veldig uregelmessig og jeg har jo ikke visst når den kunne dukke opp, så det var helt tilfeldig. Det passet likevel bra da du skal begynne på pergotime på dag 5 i syklusen, altså 5 dager etter første dag i menstruasjonen. Jeg tok en pille hver dag i fem dager for å stimulere eggløsningen. Jeg merket at jeg ble veldig trøtt av pillene, men som alltid er det vanskelig å vite om bivirkninger kommer av piller eller forventningene til at de skal komme. jeg leser aldri om bivirkningene på forhånd, for da føler jeg at jeg venter på dem og det gjør dem bare sterkere. Noen dager etter siste pille var jeg tilbake på fertilitetssenteret for en ultralyd. Der kunne vi se at et egg var på vei ned, men det var ikke stort nok. Så måtte jeg vente noen dager til og komme tilbake. Da målte egget 18 mm og jeg fikk klarsignal. Jeg fikk resept på både modningssprøyte og progesteron som skulle tas henholdsvis den kvelden og etter eggløsning.

DSC06228Det ble ganske komisk da jeg skulle ta sprøyten. Du må stikke den inn i magefleske og trykke ganske hardt. Jeg klarte det første, men jeg hadde ikke fått med meg at jeg måtte bruke kraft for å få trykket den inn. Så da satt jeg der med sprøyten i magen, mens Jon Anders leste bruksanvisningen! Vi endte opp med å dra den ut igjen og stikke på nytt. Det høres langt mer dramatisk ut enn det var altså!

Jeg fikk beskjed fra gynekologen min hvilken dag han mente jeg fikk eggløsningen, og dette kan du også følge med på selv via eggløsningstester. Da er det lurt å ta både morgen og kveld for å fange den, da det ikke alltid er slik at en slår ut hele dagen. Etter eggløsning tok jeg progesteron hver dag i 14 dager før jeg tok en graviditetstest. Denne ble jeg veldig trøtt av, pluss PMS til tusen. Uff, stakkars Jonna og stakkars meg, haha.

Jeg tok en noen dager før da jeg skulle i bursdag og ville vite om jeg kunne drikke litt vin. Den var negativ, men jeg var likevel ikke sikker da det var for tidlig. Så tok jeg en dag 12 og dag 14 og begge var negative. Da sluttet jeg på progesteron og mensen kom etter et par dager.

Dessverre fikk jeg en bivirkning av pergotime som, i hvert fall i følge min gynekolog, kun skjer med 2-3 prosent av kvinner. Jeg fikk veldig tynn slimhinne og da blir det jo veldig vanskelig for egget å feste seg. Dette visste jeg fra før eggløsning så jeg hadde veldig lite forhåpninger om at det skulle gå denne gangen. Det jeg hadde håpet på var at jeg kunne begynne på letrozol i denne syklusen, men siden virkningen av pergotime kan sitte litt i mente han at det var best å vente en syklus. Dette var også anbefalingen jeg fikk av Anette på Frøyaklinikken, at det var best å gi kroppen en pause.

Siden gynekologen har tatt sommerferie hadde jeg uansett ikke kunnet blitt fulgt opp med ultralyd. Nå har jeg også tatt litt sommerferie og gir kroppen en pause fra medisiner. Forhåpentligvis har pergotime jumpstartet syklusen min litt slik at jeg får eggløsning også denne måneden, det vil tiden vise.

Jeg føler ikke at jeg stresser med å bli gravid, det er bare frustrerende å føle at jeg ikke kan bli det når jeg selv vil. Jeg skulle ikke ønske at jeg allerede var gravid, jeg har bare lyst til å bli det snart…Jeg prøver å tenke på noe annet, men som du sikkert skjønner er det veldig vanskelig. Det skal nok gå fint til slutt <3

Det er bare å dele erfaringer med meg, det blir jeg kjempeglad for! Du kan også følge reisen min på youtube på kanalen Gravid uke for uke :)

Nå er filmen her

 • 28.06.2016 kl. 09:10

Den første filmen i «Gravid – uke for uke» skulle jo egentlig legges ut på fredag, men ble litt forsinket. Nå er den i hvert fall her :D

Hva synes du?

Gravid uke for uke

 • 24.06.2016 kl. 12:50

gravid uke for ukeEndelig kan jeg avsløre det nye prosjektet jeg er med på, gravid uke for uke!

gravid uke for uke Dette er en nystartet youtubekanal i Norge der gravide blir fulgt hver uke i graviditeten. Den har blitt en kjempesuccess i Sverige og det blir spennende å se hvor populær den kan bli i Norge også. Når det gjelder meg så er jeg ikke blitt gravid helt enda…Seerne skal i stedet få følge reisen min frem til jeg blir gravid, og etter det selvfølgelig! Den første filmen om meg kommer i løpet av dagen :)

Som jeg har skrevet om sluttet jeg på p-pillen for over halvannet år siden. Etter den tid har jeg hatt veldig uregelmessig menstruasjon og fått hormonene i ubalanse. For noen måneder siden fant jeg ut at jeg har PCO, eller polycystisk ovarier. Dette betyr at jeg ikke får eggløsning hver måned, men at egget i stedet blir liggende igjen i eggstokken og danner en liten cyste. Selv om jeg ikke aktivt har prøvd å bli gravid lenge ble det raskt frustrerende når syklusen var veldig lang og eggløsning uteble. Nå er jeg i gang med tet oppfølging hos fertilitetssenteret og Frøyaklinikken for å få syklusen i sjakk og en spire til å sitte.

gravid uke for ukeJeg skal innrømme at jeg måtte gå kraftig i tenkeboksen før jeg sa ja til å være med på denne serien. Fertilitet og ufrivillig barnløshet (hater de ordene, men det kalles visst det fra dag en) er veldig privat. Det handler ikke bare om meg heller, men min fine samboer. Det koster endel å være så åpen om denne situasjonen, jeg føler meg i veldig mange situasjoner veldig naken. Det kan være ubehagelig og skummelt. Samtidig har jeg fått en utrolig stor respons på å snakke åpent om dette. Å slite med PCO, PCOS, endometriose og andre ubalanser etter bruk av p-piller er veldig vanlig, men dessverre svært tabu å snakke om. Dette mener jeg det må bli slutt på! Jeg har mange jenter rundt meg som sliter med det samme, og jeg har fått kontakt med mange mange flere bare ved å skrive om det. Jeg vet at det hjelper meg å høre om andre og føle at jeg ikke er alene om dette. Jeg håper derfor at disse filmene kan være en trøst for andre som sliter.
gravid uke for ukeJeg håper dere vil følge med, og dele med venninner og beskjente. Jeg hører også gjerne fra andre som går gjennom det jeg gjør, sammen er vi sterkere <3

Innbilt svangerskap?

 • 20.06.2016 kl. 15:20

De siste to ukene har vært såå lange! For andre som driver med det samme som meg så skjønner dere hva jeg mener, hehe. De to ukene fra eggløsning til menstruasjon snegler seg av gårde. Jeg vet så godt at en skal prøve å tenke på noe annet og ikke overfokusere, men det er lettere sagt enn gjort. Det hjelper jo heller ikke at alle symptomene på PMS og tidlig graviditet er de samme?

I tillegg leter en etter tegn, og den som leter finner vet dere!

Min lille Perle har hatt innbilt svangerskap flere ganger, og noen ganger lurer jeg på om jeg er i ferd med å få det samme! Hun hadde en plastkylling som hun trodde var babyen sin. Det gikk til og med så langt at hun fikk melk i pattene og bar den lille kyllingen over alt. Hun kastet den opp i sofaen før hun hoppet opp selv.

DSC05210Det endte med at vi måtte ta den fra henne og da gråt hun i tre dager! Stakkars Perle…

Jeg har ikke blitt så sprø altså, men det er en morsom historie, og noe lignende skjer med oss mennsker. Det er nemlig slik hjernen fungerer, vi produserer symptomer hvis vi bare tror det nok.

Ømme bryster, oppblåst mage, humørsvingninger, trøtther og smerter i nedre del av magen, jeg har jo alt jeg. Jeg tørr ikke håpe, men jeg gjør det jo likevel…

Selv om rådet om å tenke på noe annet stinker å høre, så er det så viktig. Derfor har jeg skrevet en liten liste over ting jeg fokuserer på, enn så lenge ;)

DSC04564Sommerfester der jeg kan drikke litt vin, siden jeg ikke er gravid

Å ligge i sofaen og se serie, fordi jeg ikke har en baby jeg må passe på

Frihet til å jobbe når jeg vil

Å kunne vise frem en flat mage i crop top

Å ikke ha morgenkvalme

At jeg kan gå på bikram yoga (såvidt jeg vet ikke anbefalt for gravide?)

At den tid kommer <3

Stress og fertilitet

 • 02.06.2016 kl. 12:54

Nå har jeg akkurat vært tilbake hos gynekologen og fått svar på mine prøver. Som jeg tipset om på snap anbefaler jeg deg å be om å få en utskrift av prøvene dine. Da kan du selv se på resultatet og kanskje også få hjelp til å tokle det. Selv om alle mine prøver var innenfor referanseområdet mente Frøyaklinikken at jeg hadde noe høy østrogen. Dette er klassisk for de som har gått lenge på p-piller og det kan gjøre det vanskelig for kroppen å lage en skikkelig eggløsning. Neon ganger modnes egget halvveis, emn blir ikke sluppet og da dannes disse cystene i eggstokkene (PCO). Det er viktig å huske at referanseområde bare er en referanse, det betyr ikke at alle verdier innenfor dette er optimalt. Jeg synes i hvert fall det er veldig fint at jeg nå har fått en god oversikt over mine utfordringer og får fantastisk oppfølging. Nå skal jeg fokusere på å ha det bra i sommer <3

Jeg går på den samme smellen igjen og igjen jeg! Å skrive om helse og kosthold, gi råd, veilede andre og glemme meg selv. Jeg tror at jeg gjør alt riktig, samtidig som jeg lar meg frustrere over kroppen min som ikke gjør det jeg vil. Jeg legger fokuset mitt feil sted og ender på feil sti. For hva er den ene tingen jeg har fått råd om å gjøre som er så vanskelig? Hva er den tingen vi alle hører, det ene rådet som går igjen og igjen. At vi må jobbe med stresset vårt.

Jeg er nemlig verdensmester i stress. Jeg er veldig flink til å føle meg overveldet. Det kommer fort og setter meg ut av spill. Det er akilleshælen min.

Det tar som regel alltid en stund for meg å se det. Kroppen sier ifra, lenge, før jeg hører etter. Også jeg som vet så innmari godt!

Heldigvis er det vi som bestemmer om vi lar stress påvirke oss. Jeg hørte en gang at det ikke finnes stress, bare press og hvordan vi håndterer det. Det likte jeg så godt. Det er ikke mye å gjøre på jobben eller en full avtalebok som sliter oss ut, det er de konstante tankene på at vi er så stressa som sliter på kroppen.

DSC04572Nå er det sommer og sol og jeg har endelig skjønt at jeg må begynne å høre etter!

Skal en bli gravid er det en ting som er sikkert; kroppen må føle seg trygg. Det nytter ikke å presse den. Dette handler ikke om å ligge på sofaen og spise potetgull, men å dyrke godfølelse. For meg er ikke det motsatte av stress latskap, men å ha det bra.

DSC00123

Komme meg ut i frisk luft hver dag, det gjør meg så glad!

Være sammen med venninner

Svette ut noen dager i uken

Gi mer f*

Le

Drikke vin

Ligge på badehuset i bikinitrusen

Nyte sommeren til det fulle

Få fregner på nesen

Shoppe

Lese bøker

DSC04573Nå skal jeg jobbe videre før jeg tar turen til Moss. Der skal jeg lage is for en gjeng herlige shoppere! Bor du i nærheten bør du stikke innom Soma sommermarked klokken 18 <3

Sukkerfri blåbæris

 • 30.05.2016 kl. 08:58

Annonselenker

God morgen hjerter! Har dere hatt en fin helg?

sukkerfri blåbæris

Jeg er fortsatt skikkelig dårlig med vond hals, tett nese og feber, men jeg holder humøret oppe for det! På lørdag var jeg på lunsj med min bestevenninne og hennes søster. Vi skal få æren av å være hennes forlovere når hun gifter seg allerede i februar! Jeg synes dette er så utrolig stas, det er virkelig noe stort i livet mitt, det å få være en så stor del av denne prosessen. Jeg gleder meg og har allerede begynt planleggingen.

sukkerfri blåbærisEllers har jeg tatt siste pergotime tablett i dag og skal tilbake til gynekologen på fredag. Det blir spennende å se hvordan disse pillene har påvirket kroppen. Jeg har allerede merket endel symptomer, feber er nok ikke den eneste grunnen til at jeg har vært varm for å si det slik. Humøret mitt har også vært ekstremt flatt. Jeg vet ikke om dette er noe flere har opplevd? Noe av det eneste som har fristet på matfronten er den hjemmelagede isen min. For å gjøre den mer næringsrik har jeg tilsatt litt av hvert, og jeg tenkte jeg kunne dele. Røde bær og greens er ingen god kombinasjon synsmessig, derfor ble det sukkerfri blåbæris. Blåbær er svært rike på antioksidanter så det er jo vinn vinn!

sukkerfri blåbæris

Sukkerfri blåbæris

sukkerfri blåbæris1 dl frosne blåbær

1 dl frosne bringebær

4 frosne jordbær

2 økologiske rå eggeplommer

Et par ss kokosmelk (jeg bruker fra kartong)

1 ss lecithin

1 scoop vaniljeprotein (jeg bruker denne)

1 ts greens

sukkerfri blåbærisHa alle ingrediensene i en blender. Du kan også bruke en kjøkkenmaskin (foodprosessor) eller en stavmikser. Blend isen og stopp maskinen for å røre flere ganger til du har en glatt is. Eggeplommene gir isen masse lettopptakelig næring og isen en fluffy konsistens. Du vil ikke smake dem ;)

sukkerfri blåbærisDu kan fint sløyfe lecithin og greens hvis du ikke har dette. Du kan også bytte proteinpulveret med søtning. Da ville jeg brukt stevia eller fibersirup. Tåler du litt sukker er kokosblomstsukker et naturlig alternativ.

sukkerfri blåbærisHa en fin mandag <3

Emosjonell berg- og dal-bane

 • 26.05.2016 kl. 18:07

Jeg har jo lovet en oppdatering på hormoner og fertilitet, så here goes. I går var jeg hos gynekologen og fikk da vite at jeg har PCO, det vil si at jeg har endel cyster i eggstokkene mine. Dette er dessverre veldig vanlig for kvinner, særlig etter mange års p-pillebruk. Som jeg har forstått det er disse cystene egg som ikke har blitt ferdig modnet og sluppet slik de skal. Uten eggløsning får vi heller ikke stimulert de riktige hormonene i syklusen vår og en kan få en rekke symptomer. Da jeg var hos gynekolog sist hadde jeg ikke disse cystene og det kan være at p-piller har maskert problemet. P-piller gis faktisk nettopp til dem med PCO for å stimulere en eggløsning.

DSC04437Etter å ha sluttet på p-pillen følte jeg meg helt fantastisk. Kroppen min var rett og slett i balanse og huden, vekten (har alltid vært normal altså, men en kjenner jo godt et par kg opp eller ned) og energien var på topp. Det siste året har jeg opplevd et voldsomt stress med levering av bachelor, å starte for meg selv og endel ting som har skjedd på privaten. Jeg tror dette har bidrat til endringene jeg har merket de siste månedene. Energien har vært dalende og jeg merker at kroppen sliter mer enn vanlig. Den siste måneden har til og med huden min blitt annerledes, og det etter flere år hvor den har vært nesten perfekt.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg synes dette er skikkelig kjipt. Jobben min er å lære andre hvordan de skal leve sunnere. Et næringsrikt kosthold, rikelig med bevegelse og kjærlighet til en selv. Jeg har til og med sittet og laget planer til flere nettkunder med PCOS de siste ukene. Særlig etter å ha fått så stor bedring i min egen helse av å legge om kostholdet kjennes det som et nederlag å si at jeg ikke har den beste perioden nå. Likevel mener jeg at det er så viktig å vise at livet ikke er statisk. Det er en reise der en vil ha oppturer og nedturer.

heleneragnhild2Helt siden jeg var liten har jeg slitt enormt med blodsukkeret mitt. Jeg tåler rett og slett ikke sukker og raske karbohydrater, jeg blir sjelven og uvell. Da jeg var liten kunne jeg våkne midt på natten med sjelvende hender og svimmelhet. Mamma og pappa visste jo ikke bedre stakkars og ga meg daim for å få opp blodsukkeret mitt. For snart to år siden var jeg på en samling på skolen der vi gjorde et blodsukkerforsøk. Vi ble delt i to grupper der en gruppe skulle spise havregrøt kokt på melk med masse valnøtter og den andre skulle spise cornflakes med syltetøy, sukker og melk. Vi var alle fastende da vi kom på skolen, og jeg husker at jeg følte meg så uvell.Vi gaflet i oss frokosten (det skulle gå fort for å få målingene nøyaktige) og tok blodsukkeret hvert kvarter. Gruppen som spiste cornflakes fikk naturlig nok en høyere blodsukkerstigning enn oss, men det var bare nesten. Jeg fikk nemlig et blodsukker på over ti, noe som fikk gjennomsnittet i havregrøtgruppen til å stige kraftig. Læreren sa til og med at jeg hadde ødelagt forsøket spøkende, hehe. Jeg har så mange ganger tenkt på denne episoden og hvor rar den var, tåler jeg virkelig karbohydrater så dårlig?

DSC05810Huden har også vært et problem i mange perioder, i tillegg til at jeg har hatt uregelmessig menstruasjon. Nå som jeg også har utvikles disse cystene ser symptombildet mitt ut som polycystisk ovariesyndrom. Jeg tenker at det er mulig at jeg har dette, men at jeg har klart å holde det i sjakk. Det er vanskelig å vite. Uansett er det viktig at jeg er ekstra påpasselig med kosten min fremover. Det beste kostholdet for en med PCOS er et karbohydratredusert kosthold da insulinresistens er en sentral del av symptombildet. Dette betyr egentlig bare at jeg skal fortsette som før, men det gir meg enkstra motivasjon til å holde på vanene mine.

Gynekologen skrev også ut pergotime til meg, og jeg var veldig usikker på om jeg skulle ta de. Dette er en høydose progesteron som skal stimulere til eggløsning. Jeg vil jo helst gjøre alt selv og ha en så holistisk som mulig behandlingsplan. Noen ganger må en også bare innse at en kan trenge litt hjelp, så jeg er villig til å prøve dette og se. Jeg følges tett opp med både blodprøver og ultralyd og det føles bra. Jeg hører gjerne deres erfaringer, det hjelper alltid å høre fra andre som har vært eller som er i samme situasjon. Jeg synes det er vanskelig å snakke om dette, men samtidig har jeg et behov for å være åpen. Jeg har også fått veldig mange tilbakemeldinger på at andre går gjennom det samme, og at de har glede av å lese det jeg skriver. Jeg har fått så mange koselige meldinger på snap og facebook og det hjelper faktisk veldig å ikke føle seg alene <3

Ikke spør

 • 06.05.2016 kl. 08:08

DSC05633Jeg har alltid vært glad i barn. Da jeg var liten selv ble jeg overlykkelig om jeg fikk sitte med en baby på fanget, leke med de små eller trille vogn. Da jeg fikk lillesøster som 5 åring ville jeg både legge, skifte bleie og fortalte alle som ville høre på at dette var min baby. Jeg smiler og snakker med babyer på kafé, jeg kjenner til alle vognmerkene og jeg kan stikke et babyplagg.

I alle år har jeg tenkt at jeg skal være en ung mor. Den første i jentegjengen og den første i søskenflokken. Lenge før nyforelsketperioden var over hadde vi snakket om at vi ønsket oss dette. Til og med navnene hadde vi klare.

DSC05566Jeg har aldri vært desperat etter å bli gravid, men jeg har gledet meg. Da studiene gikk mot slutten sluttet jeg på p-pillen. Jeg tenkte at jeg skulle balansere hormonene mine og da ville jeg bli gravid med en gang vi prøvde. Det viste jeg å ta litt lenger tid enn det, jeg balanserer nemlig enda jeg.

Jeg er fortsatt ikke desperat. Jeg tenker at det kommer til å skje den dagen kroppen min er klar. Jeg håper selvfølgelig den dagen er før heller enn sent, men jeg stresser ikke. Frem til da prøver jeg så godt jeg an å være snill mot kroppen, gi den det den trenger og jobbe mot balanse.

DSC05543Denne opplevelsen har gjort noe med meg. Da jeg valgte å skrive om det på bloggen tenkte jeg ikke så mye over det. Responsen jeg fikk har vist meg noe annet. Dette er et veldig privat tema som få snakker om, særlig åpent. Det er en hel verden av kvinner der ute som opplever det samme. En verden av folikkelfaser, eggløsningstester og venting. Noen kvinner som skriver til meg har prøvd i flere år. Mange har opplevd spontanaborter.

DSC05564Før tenkte jeg ikke på dette. Jeg tenkte ikke på disse kvinnene. Hvor alene de føler seg, og hvor håpløst det kan føles. Å se andre bli gravide uten at de en gang ønsket det. En venninne av meg sa her om dagen at hun aldri la merke til barnevogner og store mager før hun selv ble gravid, selv ser jeg dem hver dag.

Å få spørsmålet; «når skal dere da?». «Det er bare å sette i gang». Før synes jeg dette bare var stas, nå kjennes jeg det helt ned i magen. Du vet faktisk ikke om kvinnen du spør har prøvd i et år. Kanskje har hun hatt en spontanabort. Kanskje kan hun ikke bli gravid.

Noe å tenke over neste gang du spør…

Mine kostholdsråd for PCOS

 • 22.04.2016 kl. 09:12

PCOS står for polycystisk ovariesyndrom, en tilstand som fører til en rekke plager hos kvinner. Etter at jeg begynte å skrive om hormonhelse og fertilitet har jeg fått mange kommentarer og mailer om PCOS. Jeg tenkte derfor jeg skulle skrive en artikkel om denne tilstanden og noen av kostholdsrådene jeg ville gitt. Sliter du med uteblitt menstruasjon, akne, økt hårvekst og har vanskeligheter med å gå ned i vekt kan det være at du lider av dette. Det anslås at så mange som 10% av kvinner i Norge har PCOS, og tilstanden regnes som en av de vanligste årsakene til ufrivillig barnløshet.

PCOS kostholdArtikkelen er publisert på bloggen til klinikken jeg jobber på, sjekk den ut her! Har du spørsmal er det bare å rope ut og ta kontakt med meg :) Del gjerne deres erfaringer i kommentarfeltet, jeg elsker å høre fra dere!

Supersnack i vesken min

 • 21.04.2016 kl. 06:29

Supersnack fra Supernature

Annonse

supersnackNår jeg er ute på møter, ærender eller i bilen har jeg alltid med meg sunn snacks i vesken. Det er lett å ty til raske løsninger når det går tid mellom måltidene og matutvalget ikke er å skryte av. Jeg har noen ganger laget min egen blanding av nøtter, gojibær og råsjokolade, men dette må jeg jo blande på forhånd og det kan lett glemmes.

Endelig har jeg funnet noe som fungerer! Da jeg fikk smake på disse snacksposene fra Supernature ble jeg frelst. De smaker helt himmelsk, er 100% økologiske og inneholder kun naturlige ingredienser. I motsetning til flere av de andre ferdige nøttemiksene i butikken har Supersnack et lavt saltinnhold og inneholder sunt plantefett.

supersnackDisse er perfekt å ha i væsken når sulten melder seg, men kan også brukes til å dempe søtsug.

 De smaker søtt og godt, men inneholder sunt fett som holder blodsukkeret stabilt. Du har sikkert sett at jeg elsker å lage rå sjokolademousse og smoothie boller, da passer disse posene perfekt som topping!

supersnack

Sweet choco

Morbær, kokoschips, gojibær trukket i råsjokolade og frysetørket granateple. Du finner den her.

supersnack

Sweet and salty

Morbær, saltede cashewnøtter, kokoschips, rosiner og gojibær trukket i sjokolade. Du finner den her.

supersnack

Fresh and fruity

Gojibær, morbær, kokoschips, cashewnøtter, valnøtter og frysetørket granateple. Du finner den her.

supersnackI helgen skal jeg på jentetur til Praha og da skal jeg pakke noen poser supersnack i bagasjen. Perfekt når jentene blir hangry på shopping og sightseeing, haha!

supersnackHar dere testet supersnack enda?

Spørsmålsrunde Frøyaklinikken

 • 11.04.2016 kl. 20:02

I dag har jeg vært hos legen for å ta prøver og få henvisning til gynekolog. Så dro jeg til Frøyaklinikken for å intervjue Anette. Det er alltid så hyggelig å være der og tiden flyr når vi sitter og skravler om hormoner, kosthold og prevensjon. Dette er jo et tema som berører nesten alle kvinner, men som det ikke er lett å finne svar på. P-piller er liksom den enkleste løsningen for mange, men det betyr ikke at det er den riktige. Det blir ofte et plaster på et problem, for eksempel kviser. Når en slutter vil problemet som regel komme tilbake, det er i hvert fall min erfaring. Vi har uansett prøvd å besvare dere så godt som mulig!

Hei!

Jeg et spørsmål angående p-piller og bytting av ulike typer som plager meg hver eneste dag, og det hadde betydd mye å få et svar på det.

Jeg har kjæreste/samboer og vi har holdt sammen i 6 år.

Hva tenker legene på Frøyaklinikken om det å bytte p-piller opptil flere ganger (altså ikke lengre perioder uten bruk av p-pille, men kun endret merke/type på riktig måte)?

Jeg har gått på p-pille siden jeg var 17 år, og startet med Loette, men så byttet jeg til Diane (pga. uren hud, og gikk på denne kun i 1 år), for så å prøve p-ring (noe som ikke funket – ble veldig ubehagelig etter en periode), deretter ny p-pille; Yasminelle, og til slutt fikk jeg tilbake mye av den urene huden, slik at jeg valgte å starte på Diane igjen høsten 2015. Med andre ord har jeg byttet 4 ganger.

Spørsmålet mitt er: hva gjør jeg nå til sommeren? Mange sier at Diane kan man bare gå på i 1 år da de er «sterke» og brukes kun pga. uren hud.

Bør jeg slutte helt på p-pillen? Eventuelt hvilke andre muligheter har jeg? Hva tenker Frøyaklinikken om disse apparatene som brukes for å måle temperatur hver morgen som prevensjonsmiddel?

Håper på svar til tross for så detaljert spørsmål ;-*

Diane er en medisin som brukes mot kviser, men som også fungerer som p-pille. Om du bør slutte kan vi ikke gi svar på, men vi kan si litt om hvilke andre tiltak du kan gjøre for huden din. Kostholdet er veldig viktig for huden og hvorvidt vi har kviser. Du bør minimere inntak av sukker og raske karbohydrater, og redusere inntak av melk hvis du drikker det. Det er spesielt melk og ikke alle melkeprodukter. Ta tilskudd av probiotika og spis fermentert mat. Det er viktig for tarmfloraen som henger sammen med hudens utseende. Pass på å få i deg grønnsaker til alle måltider. Spis fet fisk og ta gjerne også tilskudd av en god kvalitets omega 3.

Når det gjelder p-pillen er nok ikke damene på Frøyaklinikken riktige å spørre da de ser ettervirkningene av disse pillene hos våre kunder. Vi ser at hadde en uregelmessig menstruasjon før en begynte vil en også kunne slite med dette etter at en slutter. Generelt sier vi at spiral eller hormonspiral er bedre prevensjon, da dette virker mer lokalt enn p-piller.

Det er svært viktig at unge jenter lærer egen syklus. Skal en bruke apparater som natural cycles, pearly osv bør dette kombineres med å kjenne hvordan utfloden påvirkes av syklus, samt andre tegn på hvor en er i syklusen (dette skal jeg skrive et eget innlegg om). Kondom er den aller beste form for prevensjon da den både beskytter mot graviditet og kjønnssykdommer.

Hei!

Synes du er utrolig flink og tøff som tar opp dette, det er så relevant for oss jenter.
Jeg lurer også veldig på dette med p-piller. Jeg begynte nemlig på p-piller rett etter at jeg startet å få menstruasjon, i en alder av 16 år. Først fikk jeg en pille som jeg tror var lite østrogen i, fordi jeg blødde helt til jeg byttet til Microgynon. Det er en pille som alltid har fungert fint på meg. I en alder av 20 år sluttet jeg på p-piller fordi jeg ikke følte jeg hadde behov for å gå på det. Da fikk jeg veldig uren hud og uregelmessig mens. Jeg bestemte meg derfor for å begynne på Microgynon igjen, etter 3/4 år uten p-piller.
Jeg er nå 21, singel og ønsker derfor ikke barn. Huden min er mye finere, og p-pillene fungerer godt for meg. Bør jeg gå på Microgynon helt til jeg ønsker å bli gravid, eller bør jeg slutte?

Håper virkelig på svar! Klem

Om du bør slutte er igjen vanskelig å svare på, da enhver kvinne må ta dette valget selv. Det Anette kan si er at ser at kvinner ofte blir gravide rett etter at de slutter. Da danner kroppen endel hormoner og det kan komme en slags «boost». Det er likevel lurt å jobbe med å stabilisere hormoner før en blir gravid. P-piller kan tappe kroppen for viktige næringsstoffer som B6, magnesium og sink.

Les gjerne over for mer info om prevensjonsvalg.

tarmflora-probiotika-640x462Hei! veldig tøft av deg å dele dette :)
Jeg har vært å tatt hårmineralanalyse, som viste høyt innhold av kalsium og veldig høye kobberverdier. Dette har selvfølgelig påvirket mange av de andre mineralene i kroppen min, som gir stor hormonell-ubalanse. Har ikke hatt mensen på godt over 1 år, og ble anbefalt av legen min å begynne på p-piller for å «sparke» den igang…
Lurer derfor på om det er noe de på Frøyaklinikken vil anbefale, eller er det andre måter å få hormonene i balanse igjen, og forhåpentligvis få tilbake mensen på «naturlig måte» :)
Håper på svar!

På Frøyaklinikken har de ikke sett at p-piller kan gi tilbake riktig menstruasjon. Det kan produsere en mens, men ikke gi en regelmessig menstruasjon. Kvinnehormoner er svært kompliserte og det er ofte kommunikasjonen mellom hjernen vår og eggstokkene som har gått litt i hi (særlig etter bruk av p-piller). For å få i gang kommunikasjonen mellom hypofyse og eggstokker bruker de akupunktur, homeopati og soneterapi.

Anette anbefaler deg å ta tilskudd av sink da eggløsning ikke kan skje uten dette viktige mineralet. D-vitamin er også viktig for eggløsning og de anbefaler nivåer på 100 nmol/l eller høyere. Andre tilskudd som anbefales er magnesium og b6 (kjøp pyridoksin på apoteket). Betakaroten er viktig for modning av det gule legemet og får gjennom gulrøtter og granateple for eksempel.

Jeg har et barn på 1 år som jeg fortsatt ammer. Jeg har ikke fått tilbake menstruasjonen etter fødsel og ønsker å bli gravid, men jeg ønsker ikke å slutte å amme før barnet mitt vil. Så jeg lurer på om du har noen tips til meg? Hvordan kan jeg få menstruasjonen tilbake uten å slutte å amme (som var det eneste rådet fastlegens hadde).

Det er helt vanlig at menstruasjonen ikke kommer tilbake før du slutter å amme. Dette ser vi som et sunnhetstegn og det er dessverre ikke noe å gjøre med. Det er fantastisk for barnet ditt at du ammer, så det må du bare fortsette med så lenge du føler det er riktig for deg og barnet ditt.

Hei. Ser det flere steder er anbefalt å bytte til fete meieriprodukter i forbindelse med fertilitet. Jeg spiser mye meieriprodukter i dag; Mager cottage cheese, mager kesam, lett ost, skummet melk osv. Dvs bare magre meieriprodukter. Er så redd jeg skal gå opp i vekt ved å bytte til fete produkter. Bruker riktignok meierismør når jeg bruker smør, men bruker ikke det hver dag. Bør jeg gå over til et low carb kosthold hvis jeg skal begynne med fete meieriprodukter? Eller må jeg bare spise mindre mengde?Spiser ikke ris, pasta og minimalt med potet i dag. Så nylig en film fra USA hvor de hadde gode resultater på barnløshet og low carb kosthold med fet mat, så det er kanskje veien å gå? På forhånd tusen takk for svar.

Særlig kvinner med PCO/PCOS har glede av et lavkarbokosthold med grønnsaker til alle måltider. Når det gjelder bruk av fete meieriprodukter har dette vist seg å være gunstig i forhold til fertilitet. En studieHarvard viste at kvinner som brukte helfete produkter hadde lettere for å bli gravide enn de som drakk skummet melk. De som spiste en eller flere porsjoner fullfete meieriprodukter hadde 25% redusert sannsynlighet for fertilitetsproblemer knyttet til eggløsningsforstyrrelser. Hormoner er laget av kolesterol så det er viktig å få i seg fett når en ønsker hormonbalanse. Melk er et litt spesielt produkt da det inneholder både fett og sukker. Jeg (Helene) anbefaler at en hovedsaklig spiser cottage cheese, ost, smør, kesam, kefir og ellers bruker melkeprodukter i matlaging.

gravid-smertestillende-640x426Hei! Så spennende å lese om fertilitet på bloggen din! Jeg har også hatt problemer med å få tilbake mensen etter å ha sluttet på p-piller. Flere steder står det at dette kan komme av østrogendominans, men etter å ha tatt blodprøver vet jeg at jeg har litt for lave nivåer av østrogen. Jeg lurer derfor på om det er noe man kan spise eller gjøre for å øke nivåene av østrogen? Etter hva jeg har skjønt virker det som mange unngår soyaprodukter blant annet for å hindre for høyt østrogen eller ubalanse i hormonene, men dette er egentlig ikke noe jeg ønsker å ha i kosten min. Spiser fra før av et rent kosthold med mye grønnsaker, minimalt med korn og godt med proteiner og fett. Føler meg ellers sunn og frisk med dette kostholdet.
Takk for en fin blogg med gode tanker og oppskrifter!

Skal du spise soya anbefaler Anette i hvert fall at du kun velger økologiske varianter. Ellers bør du få i deg nok fett slik at hormonene dine kan dannes. Fete meieriprodukter, egg og kokosolje er gode kilder. Tilskudd av bidronninggele fra første dag menstruasjon og frem til eggløsning kan også være gunstig for deg. Det er viktig at du også fokuserer på å få opp progesteron, da disse fungerer best i balanse. Ta tilskudd av nattlysolje i folikkelfasen, det vil si fra første dag av menstruasjon og frem til eggløsning.

Hei!
Så flott at du skriver om dette! Regner med at det er mange jenter som lurer på nettopp dette.
Jeg har gått på p-piller selv siden jeg var 16. Gikk først på Microgynon i mange år. For omtrent 1,5 år siden (er 24 år nå) begynte jeg på Diane pga uren hud, men jeg vet at man ikke skal gå på dette mer enn 1 år. Jeg ønsker nå å begynne på noe uten mye hormoner eller noe mer naturlig prevensjon, men synes det er så vanskelig å vite hva som er sikkert. Kan de anbefale noe?

Se over for mer info om hvilke prevensjonmetoder de anbefaler. Ønsker du å bruke en fertilitetsmonitor er det viktig å huske at de tre første månedene som regel er usikre og da bør du bruke kondom i tillegg.

Hva er det som skjer i kroppen når hormonene er i ubalanse, og menstruasjonen uteblir? Det kan kanskje være ulike grunner/tilstander som gir uteblitt menstruasjon?
Hva anbefaler Frøyaklinikken at man kan gjøre for å få tilbake menstruasjonen/få normal syklus og hormonene i balanse igjen, foruten riktig kosthold og jobbe med stressmestring?
Hvilke (kost)tilskudd anbefaler de? Hvilke tester bør tas hos legen? Andre lure tips, eller ting som er verdt å vite? :)

Ble mange spm dette, men det skulle jo være en spørrerunde, så.. ;) Det er så mye en lurer på, og mye en ikke har oversikt over eller forståelse av, når det kommer til dette.

shutterstock_329115086Det er mange ulike grunner til at menstruasjonen uteblir. Det kan være PCO/PCOS, endometriose, manglende kommunikasjon mellom hypofysen og eggstokkene, andre sykdommer eller stress.

Får en ikke tilbake menstruasjon anbefaler vi å gå til behandling. På Frøyaklinikken brukes akupunktur, homeopati og soneterapi, i kombinsjon med kostveiledning.

Kosttilskuddene som går igjen er: zink, b-kompleks, folat, d-vitamin, omega 3 og magnesium

Klassiske tester: uten menstruasjon er det vanskelig å tolke svar, men får en mens er det lurt å ha klart rekvisisjon hos lege. Da kan du gå og ta prøvene.

På dag 2 og 3 etter første dag menstruasjon bør du teste FSH, LH og østradiol

Når som helst i syklusen kan en teste prolaktin, TSH, T3 og T4, antiTPO, SHBG (henger sammen med PCO), D-vitamin, jern og B12.

Progesteron bør måles en uke etter eggløsning (da er den på topp). Denne prøven kan da fortelle om du har hatt eggløsning.

Vil du dele hvilke typiske symptomer du har på progesteronmangel? Det er utrolig spennende, men også så komplisert med homoner da :) Forresten, jeg syntes podcastepisoden du var med på på ingefær var så utrolig bra! Lærer masse av deg :)

Mangel på progesteron gir ofte de samme symptomene som PMS. Ømme bryster, vannretensjon, oppblåsthet, små mensmurringer, uren hud og humørsvingninger.

Noen har det fra eggløsning til mensen og noen kun få dager før.

Hvilket prevasjonsmiddel anbefaler de? :)

Se over! Det aller beste for kroppen er å lære sin egen syklus og bruke kondom på usikre dager. Har en plager med hormonprevensjon bør en slutte

Så spennende. Jeg kunne tenkt meg å visst hva er den vanligeste grunnen til at kvinner oppsøker de? Og hva er deres «generelle» løsninger på disse utfordringene. Og gjerne, hva anbefaler de som prevansjon til jenter på 18 år som gjerne ikke ønsker barn før 25 år? Selv har jeg som deg brukt p-pillen i nesten 10 (!!) år, og selv om jeg ikke hadde født som 20 åring visste jeg at jeg ikke var ferdig med masteroppgaven før fem år etterpå. Derfor har jeg i etterkant tenkt at det ville nok kanskje vært en bedre løsning for meg å satt inn en spiral med en gang. Men legen skrev jo ut p-piller da, så… :)

Den vanligste grunnen er at de sliter med å få barn eller har plager i svangerskapet.

De aller fleste av kvinnene har diagnose som PCO/PCOS, endometriose, infeksjoner (for eksempel urinveisinfeksjon eller soppinfeksjon), tarmlidelser, eggløsningsforstyrrelser, uteblitt mens, uregelmessig mens, nedsatt sædkvalitet.

Se over for mer infor om prevensjon :)

Hei!
Kanskje ikke helt relevant og litt personlig, men fikk du en mer problematisk mensturasjonssyklus når du var syk med ME?

Jeg er snart på fjerde året med ME og sliter mye med hormonubalanse (shocker! :D hehe) i form av hetetoker og svingninger i kulde/varme regulasjonen i kroppen. Men en ekstremt slitsom forandring er at jeg har fått helt ekstreme menssmerter. Smertene begynner gjerne en uke før jeg skal få mensen, i tillegg til hetetokter. Jeg sluttet på p-piller ikke så lenge før jeg ble syk med ME og da hadde jeg gått på det siden jeg var 16år (nå 25). Det eneste svaret jeg får fra helsepersonell er, begynn på p-piller! Og når jeg sier at jeg ikke ønsker det ja da sitter jeg der. Har du noen kunnskap om dette? dette er plager jeg ikke har hatt verken før eller på p-piller. Er det MEn? eller er smerter et tegn på noe annet? Dette er vel mer et spørmål til intervjuet ditt. anbefaler de også p-piller som eneste utvei?

Ps: Jeg synes forresten det er helt fantastisk at du har blitt frisk fra denne dritt sykdommen!! :D Hurra! Skjønner ikke at noen kan si noe annet. Likte også veldig godt faren din sitt innlegg om hvordan du/dere ble møtt i helsevesenet kontra din søster. Spot on.

De har hatt noen ME-pasienter men ikke mange. Da vi ikke vet hva ME er er det vanskelig å si hvorfor kvinner med ME kan være plaget med hormonubalanser. Mange opplever i hvert fall svingninger i formen ut i fra hormonsyklus. Når en blir bedre fra ME blir som regel også disse plagene bedre.

Hvis det ikke er for sent har jeg et spørsmål til :) Jeg går på p-piler, men under den pillefrie uken kan jeg våkne opp helt svett – oh det kan skje flere ganger. Vett de hva det skyldes? Leste engang at det var lave østrogen verdier – er dette noe jeg kan spise/ ta tilskudd for å øke eventuelt? :)

Dette kan være forårsaket av et fall i progesteron. Tilskudd av wild yam fra helsekost ( tas i de to ukene før pillefri-uke) og sink, B6, magnesium hele måneden.

Mine spørsmål:
– Kan bruk av LDN spille en rolle ift å ikke kunne bli gravid. Anbefales LDN under graviditet?
– Sliter personer med ME med å bli gravide, vet dere isåfall hvorfor?
– Hvorfor anbefales akupunktur, hva gjør dette med kroppen?
– Hvilken rolle burde lege/gynekolog ha ift ufrivillig barnløshet?

shutterstock_92770369Vi kan generelt for lite om naltrexon da denne medisinen er lite forsket på. Noen fertilitetsklinikker i utlandet bruker det, men dette har de ikke sett i Norge.

Det vi vet er at en trenger energi for å bli gravid, noe ME pasienter mangler. Stress er også en stor del av ME og en stresset kropp vil ofte slite med å bli gravid. Det må føles trygt for kroppen å bli gravid rett og slett. Ønsker du å bli gravid er det lurt å prøve når du er i en god fase.

Akupunktur øker blodsirkulasjon og kan bedre kommunikasjonen mellom hypofyse og eggstokker blant annet. Studier viser at det kan gi mer stabil syklus, lette menssmerter og være et godt supplement under IVF behandling.

På Frøyaklnikken samarbeider de med gynekologer blant annet på Fertilitertssenteret. Ved uteblitt menstruasjon bør du ta kontakt med fastlege og få henvisning til gynekolog.

Mitt spm: har dere noen erfaring med hvordan nattlysolje kan hjelpe mot PMS-plager (humørsvingninger og smerter)? Vil dere ambefale det, eller har dere evt. noen andre kostholdsknep?
Jente 24

Frøyaklinikken tror ikke at nattlysolje kan bedre PMS. Spesielt de med endometriose bør ikke ta det. Vår erfaring er at folk blir dårligere av å ta dette tilskuddet når de har plager med PMS.

Har en lavt østrogen kan en ta nattlysolje fra første dag menstruasjon til eggløsning.

Jeg har et spørsmål til damene på Frøyaklinikken som jeg selv aldri har fått skikkelig svar på av fastlegen min (eller noen andre for den saks skyld). Jeg begynte som deg på p-piller da jeg var 16 år, og sluttet nylig (er nå 22 år). Før jeg begynte på pillen hadde jeg regelmessig mensen, og kan heller aldri huske og ha hatt særlige kraftige mensensmerter. Disse begynte derimot noen år etter at jeg startet på pillen. Jeg begynte etterhvert å lese en del om endometriose, og var sikker på at det var dette jeg hadde. Etter masse masing og seks(!!!) legebesøk fikk jeg endelig henvisning til spesialist, men hun konkluderte med at det ikke var noen grunn til videre etterforskning for alt var i orden «der nede». Jeg har mange ganger prøvd å spørre legen om p-piller i noen tilfeller kan være årsak til større mensensmerter hos noen, men fikk bare til svar at det nesten alltid var omvendt og fikk ikke særlig medhold når jeg foreslo at kanskje å slutte på pillen kunne hjelpe meg. Etter mye om og men tok jeg beslutningen med å slutte, og har nå hatt to menstruasjoner etter jeg sluttet med betraktelig mindre smerter enn før, det kan nesten ikke sammenlignes en gang. Det jeg lurer på er om damene på Frøyaklinikken har opplevd at dette har vært tilfellet hos noen før? Jeg mener å ha lest noen plasser (på mindbodygreen blant annet) at for noen kan den økte mengden østrogen som mange ofte opplever ved bruk av p-piller i noen tilfeller forårsake større mensensmerter. Dette ble muligens litt langt, men har lest flere plasser på nett at mange har opplevd det samme og ble derfor bare veldig nysgjerrig :-)

Sender deg gode tanker, og masse lykke til videre med prøvingen! Klem fra meg <3

Dette har de opplevd før ja, det er veldig vanlig. Østrogenet i p-piller kan nemlig øke menstruasjonssmerter. Mindre menssmerter er positivt, så det typer på at det var riktig for deg å slutte.

Hei! hvordan gå frem for å bli gravid med type 2 PCOS? går ikke på p-piller.

Vi er usikre på hva du mener med type 2, men det beste er å spise lavkarbo med masse grønnsaker til hvert måltid. Sjekk nivået av D-vitamin, vi anbefaler at det er over 100 nmol/l.

Tilskudd av inositol, flere gynekologer bruker dette nå og det fungerer veldig bra ved PCOS.

Vi ser at de med PCOS også kan slite med amming pga dårlig melkeproduksjon. Det er greit å vite slik at en kan få god veiledning når den tid kommer.

Akupunktur og homeopati er gode supplementer til kostholdet da det kan stimulere eggstokkene, hypofysen og livmoren.

Det var alle spørsmål, i hvert fall de som ikke var like :D Håper dere likte svarene og var noe uklart er det bare å spørre mer <3

Å bli gravid

 • 08.04.2016 kl. 11:21

Som mange allerede vet har jeg hatt litt utfordringer med mine hormoner de siste månedene. Jeg sluttet på p-pillen og det har tatt tid for syklusen min å balansere seg. Jeg spiser masse næringsrik mat, men har også opplevd mye stress som har påvirket meg negativt. For å få hjelp til å balansere hormonene og jobbe mot å bli gravid tok jeg derfor kontakt med Frøyaklinikken i Oslo. Der jobber de holistisk, det vil si at de ser på hele kroppen og jobber for å få deg i balanse. Her behandles ikke bare symptomer, men en prøver å avdekke de underliggende årsakene til plagene. Denne måneden fikk jeg eggløsning for første gang på lenge. Jeg hadde håpet å bli gravid, men sånn ble det ikke denne gang. Alle som prøver å bli gravide vet hvordan det er å gå og håpe for så å kjenne skuffelsen. Jeg får stadig høre at jeg bare må tenke på noe annet, også skjer det når det skjer. Jeg vet jo at dette stemmer, samtidig er det ikke så lett. Jeg har flere venninner som har eller som går gjennom det samme, som jeg finner støtte i. Jeg har også fått veldig mye støtte fra lesere og det setter jeg så stor pris på. Dere er så søte som sender meg oppmuntrende snaps om at jeg ikke er alene, tusen takk <3

å bli gravidJeg synes det er viktig å dele da jeg ikke finner så mye info om dette selv og ønsker å vise andre at de ikke er de eneste som sliter. Selv om du er frisk og sunn kan en slite med en syklus i ulage. Etter mange år med sykdom har jeg mange ganger følt at jeg ikke kan gjøre det jeg vil. Ikke studere det jeg egentlig ville, ikke reise, ikke jobbe og generelt ikke være der jeg ønsker i livet. Jeg har alltid ønsket å bli mamma mer enn noe annet, og jeg ønsker å være ung når jeg får barn. Når vi da bestemte oss for å begynne å prøve og jeg føler det ikke går med en gang, får jeg igjen den samme følelsen. Jeg kjenner jeg får tårer i øynene mens jeg skriver dette fordi det kjennes så tungt. Ja, jeg er utålmodig, men det er ikke så lett.

Dette er et ganske vanskelig tema å skrive om da det er veldig personlig. Det handler heller ikke bare om meg, men om min kjæreste også. Jeg har delt personlige ting før, men dette er jeg jo midt oppi og da blir det noe annet. Takk for at dere tar hensyn og forstår at dette er tøft <3

Anette og Helen på Frøyaklinikken har vært så snille og tilbydd å svare på deres sine spørsmål angående prevensjon, hormoner, fertilitet og graviditet. Mange har allerede stilt spørsmål og disse vil jeg ta med. Du trenger altså ikke spørre igjen om du allerede har gjort det. Dette med prevensjon er et spesielt vanskelig tema, da mange er usikre på om de ønsker å gå på p-pillen, hva slags bivirkninger det kan ha osv. De skal prøve å svare så godt vi kan på alle spørsmål som kommer. Ingen er for dumme eller utenfor tema! Du kan gjerne være anonym, det er ikke noe problem. Skriv gjerne alder da det er greit å vite ;)

Fyr løs med spørsmål og god helg <3

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til å leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg håper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere år som prøver er jeg endelig gravid! Følg gjerne min reise mot å bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no