hits

Hjemmesydd babynest

 • 01.03.2018 kl. 18:08

Hei! Ble plutselig noen dager uten oppdatering, sånn kan det gå med en liten i hus <3

I går var vi i byen og besøkte grunderjentene jeg jobber med, så stas! Vi skulle egentlig det samme i dag, men siden vi begge er forkjølet var det best med en hjemmedag. Jeg merker at hun trenger ro, det blir fort mye. Kanskje blir hun påvirket av at jeg blir stressa. I går stod jeg på et handikaptoalett og håndmelket på grunn av brystspreng mens hun gråt på armen min. Vi snakker melk overalt!! Vasket selvfølgelig bort etter meg! Uansett, mange nye situasjoner og selv om jeg føler meg rolig blir det nok litt bekymringer her i gården også. Regner med at mange kjenner seg igjen?

I dag vil jeg i hvert fall vise dere babynestet til lillemor <3

Før jeg ble gravid hadde jeg hele tiden sett for meg at mamma og jeg skulle sy babynest sammen til lille. For noen måneder siden var jeg på stoff og stil og kjøpte økologisk bomull til nest, og siden har vi småjobbet med dette prosjektet. Det vil si; mamma har gjort alt og jeg har drukket te med beina høyt!

Jeg hadde lyst til å ha en helt spesiell vri på nestet, noe som viste seg å være litt utfordrende. Da Jonna og jeg ble sammen hadde han en utrolig god dundyne som han hadde fått i gave av sin oldefar. Han var veldig spesiell for Jonna, akkurat slik min morfar var for meg. Dynen var skikkelig slitt, og etterhvert tøt det dun ut av den i alle retninger konstant. Jeg sa til Jonna at vi dessverre måtte kaste den, men det merket jeg fort at ikke var så poppis.

Jeg la derfor dynen i en pose på loftet og håpet at jeg kunne bruke den til nettopp et slikt prosjekt en dag. Først virket det umulig å skulle få alt det fine dunet inn i kanten rundt, men mamma hadde plutselig fått det til likevel. Tross dun i hele huset og masse jobb, er jeg så takknemlig for at hun prøvde. Hun laget også en bitte liten dunpute som lille kan bruke litt senere.

Nestet er ganske romslig, så dette vil hun kunne bruke lenge! Det er noe helt spesielt med hjemmesydd, og ikke minst at den fine gaven fra oldefar fikk leve videre <3

Mamma har også sydd en ekstra madrass med ullvatt, her vil nok lille ligge veldig lunt og fint. Oppskriften er fra stoff og stil, men mamma har jo trikset litt med den. Hun er eksperten på søm, så jeg kan dessverre ikke gi noen veiledning her ;)

Mange av dere har spurt om nestet hun bruker nå, og det er fra fillibaba. Jeg kjøpte det fordi mamma så gjerne ville ha et hos henne, men siden det er mindre enn det hjemmesydde bruker vi det hjemme først. Gleder meg til å bruke dette masse fremover <3

Velkommen til verden Lykke Marie

 • 05.02.2018 kl. 14:06

Lille Lykke Marie kom til verden på termin 02.02.2018 klokken 18.20, 3650 gram og 50 cm <3

Vi er helt forelsket og overfylt med kjærlighet!

Fødselen ble dramatisk og de siste dagene har vært de heftigste, men fineste i mitt liv <3 Tusen takk for alle gode tanker! Nå skal vi bare nyte den nye tilværelsen i lykkeboblen vår <3

Slik forbereder jeg meg til fødsel

 • 02.02.2018 kl. 08:30

Fødsel er en stor opplevelse i en kvinnes liv, og hvor mye du har lyst til å gjøre på forhånd er veldig individuelt. Jeg skriver ikke dette innlegget for å legge press på noen, men for å dele hva jeg gjorde i ukene frem mot fødsel for å føle meg mest mulig trygg og klar.

Modningsakupunktur

Jeg begynte med modningsakupunktur i uke 36, og har vært nesten ukentlig siden. Jeg går til frøyaklinikken hos Anette, som også fulgte meg opp da vi prøvde å bli gravide.

Modningsakupunktur kan:

Gi raskere fødsler (her, her og her)

Redusere bruk av oxytocin som riestimulering

Gjøre at morkaken kommer ut raskere

Mindre smerter under fødsel

Akupunktur under fødsel kan også lindre smerte

Osteopati

Jeg har gått til Mona hos klinikk for alle stort sett gjennom hele svangerskapet, og særlig ved behov. Hun er både fysioterapaut og osteopat, og har hjulpet meg å forberede kroppen til fødsel ved å massere, manipulere ledd og løsne opp i spenninger jeg ikke ønsker å ta med meg inn i fødselen. Det har hjulpet veldig på vond rygg og bekken, samtidig som det har vært svært skånsomt. Jeg vil si at Mona er en av Norges fremste eksperter innen kvinnehelse, hun er rett og slett rådyktig på sitt felt! Bor du i Oslo anbefaler jeg en tur til henne på klinikk for alle på Majorstuen.

Fødselsforberedende kurs

Å ta et kurs, gjerne sammen med partner, synes jeg er en super investering. Der lærer du om de ulike stadiene i fødsel, når du skal ringe føden, når du skal komme inn, mulige komplikasjoner, barseltid, partners rolle, amming og mye mer. Vi hadde i hvert fall en kjempe fin opplevelse på ABC! Det finnes mange ulike kurs, men ønsker du et omfattende et og ikke skal på ABC så anbefaler jeg virkelig belly and baby sine eller kurset til helsesøster Tone Aanderaa. Jeg tok kurset en god fødsel over nett og synes også det var bra, men langt fra det samme som å være tilstede på et kurs. Dessuten synes jeg prisen var stiv og at det var kjipt å kun ha tilgang i 4 uker.

Gravidyoga

Jeg gikk på gravidyoga i starten av svangerskapet, men jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke har vært så flink på slutten. Det skulle jeg ønske, for kurset jeg gikk var helt fantastisk og yoga er virkelig gull når kroppen går gjennom så mye. I forhold til fødsel lærer du selvfølgelig masse om pust, gode stillinger og du får mer kontroll på kroppen. Det siste føler jeg at jeg har mistet helt i det siste! Jeg elsker belly and baby på Majorstuen og Skøyen, masse herlige instruktører, freshe lokaler og god kompetanse. Jeg gleder meg til barselyoga, det skal jeg nemlig på så fort jeg får mulighet!!

Bringebærblad for raskere og lettere fødsel

Etter å ha fulgt mama natural begynte jeg med bringebærbladte allerede i andre trimester. I tredje trimester gikk jeg over til å ta kapsler hver dag, og drikke teen innimellom. Bringebærblad er omdiskutert, men jeg mener det i hvert fall ikke kan skade. Det skal i følge både kjerringråd og enkelte forskningsstudier styrke livmoren slik at fødselen blir mer effektiv. Det er omdiskutert, men anses som trygt. Her kan du lese mer.

Dadler for lettere fødsel

What? Ja, du hørte riktig! Det er flere studier som antyder at dadler kan gi deg både kortere fødsel og øke sannsynligheten for at du føder rundt termin. Dadler er godt og rike på kalium og fiber, så det skader i hvert fall ikke. Et unntak er om du har svangerskapsdiabetes, da skal du naturligvis være mer obs på sukker selov fra naturlig kilder. For å få effekt anbefales 6 dadler om dagen. Jeg har faktisk hatt cravings på dadler i svangerksapet så dette har jeg kost med meg med verdens beste samvittighet. Du kan lese mer her.

Gravidmassasje

Jeg tok en tur til doula Marina før fødselen for en deilig, avslappende massasje. Hun begynner med en avspenning før hun gir en massasje basert på avspenning og pust. Du blir helt sigen og får virkelig øvd deg på å spenne av før fødsel. Dessuten fikk jeg mange gode tips av Marina, både om fødebagen, fødsel og tiden etter. Er du redd for å føde er en doula en super investering, da er hun til og med med på fødselen og hjelper deg hele veien!

Både Anette, Marina og jordmor Kristina holder til på Frøyaklinikken nå! Anbefaler å følge hjemmefodsel på snapchat, så mye å lære!! Under ser du hele knippet av herlige damer <3

Peritineum massasje mot rifter

Å massere mellomkjøttet (for et ord) er omdiskutert, men det er noe forskning som viser at dette kan redusere risiko for rifter. Dette har jeg lært på ABC da jeg spurte jordmor om det var vits å drive med. Er du redd for rifter er det godt å huske at norske jordmødre er veldig gode på å unngå dette. På ABC har de kun 0,4 prosent rifter av grad 3 og over, og de er enda lavere på klipping. Har du hørt på Tusvik og Tønne har du sikkert hørt masse om den ville riften til Sigrid, men som hun sa da hun fortalte om den så er det svært sjeldent at dette skjer, typ en gang i året. Jordmødrene holder igjen og veileder deg så baby kommer sakte ut, så det er best å bare høre på dem. Men massasje kan i hvert fall ikke skade!

Denne har jeg ikke vært så flink med, jeg synes det har vært ganske ømt og har ikke orket. Frister det kan det i hvert fall ikke skade!

Det var mine tips! Så får vi jo se hvordan det går ;) <3

Gjorde du noe spesielt for å forberede deg til fødsel?

Barselbesøk - mine tanker

 • 01.02.2018 kl. 11:39

Jeg ser stadig at det dukker opp diskusjoner i mammaforum om barselbesøk og tiden etter fødsel. Jeg har også fått mange spørsmål om hva jeg tenker om dette, så da tenkte jeg at jeg kunne svare i et eget innlegg.

Jeg har veldig lyst til å vise frem lille når hun kommer, samtidig har jeg ikke fått barn før og jeg vet ikke hva jeg går til. Jeg vet heller ikke hvordan fødselen går. Kanskje er jeg oppe og går med en gang, kanskje har jeg akkurat gjennomgått et keisersnitt. Det vet ingen på forhånd. Det er på dette grunnlaget, altså ikke noe grunnlag, jeg har gjort meg opp en mening om besøk etter fødsel.

Kommuniser dine behov til partner

Jeg snakket tidlig med Jonna om at det ikke var sikkert at jeg orket så mye besøk på sykehuset. I dag får en som regel kun to dager og det er mye som skal gjøres. Du skal bli kjent med den lille, amme, bysse, det er lite søvn og du har tross alt nettopp født. På ABC anbefaler de faktisk ikke besøk på sykehuset. Det er viktig for meg å ikke love noen at de skal få komme, for da vet jeg at jeg vil måtte presse meg til det. Jeg kjenner meg selv såpass godt. Ikke minst har jeg fått så mange kommentarer fra dere om at dere hadde masse besøk, men angret etterpå fordi det ble alt for mye.

Jeg sa også at jeg ikke ville at alle skulle vite at fødselen var i gang. Det er kun de aller, aller nærmeste som trenger å vite at vi er på sykehuset. Jeg vil ikke føle at Jonna må sitte og oppdatere alle hjemme, jeg vil at han skal være tilsted med meg. Jeg har fått mange spørsmål om jeg kan sende snap når fødselen er i gang, og det kommer jeg ikke til å gjøre. Jeg kommer heller ikke til å svare de som spør om jeg har født, jeg deler når jeg er klar. Å føde er en stor begivenhet, og det er noe du skal gjennom med din kropp. Ikke ha dårlig samvittighet for at dine behov er i sentrum nå!

Snakk med venner og familie

Vi har også snakket med både familie og venner. Vi har sagt at vi håper veldig at vi orker besøk, men at vi ikke kan love noe. Det viktigste er å få i gang ammingen og få ro med lillemor. Det er mye bedre å ta disse samtalene nå, enn at de skal bli skuffet når fødselen har skjedd. Alle rundt oss har vært så forståelsesfulle, så det har virkelig ikke vært noe problem. Da har jeg også fått sagt at jeg virkelig vil ha besøk, så lenge formen vår tilsier det!

Jeg føler i hvert fall et press om at andre må få se henne, men denne tiden handler faktisk om oss.

Spør om hjelp

Her har jeg en jobb å gjøre, for dette er jeg ikke så god på! Jeg prøver heller å være den perfekte verten, ha nyvasket leilighet og tilby noe godt å spise, enn å spørre om hjelp. Det blir langt mellom den perfekte verten og en som stort sett sitter med puppen ute, flekkete klær og hybelkaniner i hjørnene. Jeg må selv senke skuldrene, det kan liksom ingen andre gjøre for meg!

De beste besøkene etter fødsel er visst de som er korte, har med mat og gjerne tar litt oppvask når de er der, haha. Å komme for å få servert kaffe og holde den nye babyen er koselig det, men ikke forvent at det blir helt sånn ;)

Så nå håper jeg at jeg har hjulpet noen av dere som har tenkt på dette, og samtidig ikke har skremt bort noen fra å besøke oss! Dette er et tema der det er lett å tråkke andre på tærne, og det ønsker jeg virkelig ikke! Jeg håper at jeg om få dager kan vise frem den lille datteren vår <3

Hadde dere mye besøk? Del gjerne din erfaring med meg, da blir jeg kjempe takknemlig <3

Min siste gravidoppdatering - uke 41 (40+0)

 • 30.01.2018 kl. 09:43

God morgen søta <3

I dag er jeg offisielt i uke 41, og fullgåtte 40 uker!! Nå nærmer virkelig fødsel seg og jeg er så spent! Nå kan det virkelig skje når som helst, og jeg veksler mellom spenning og en merkelig ro. Forrige uke hadde jeg mange lange dager der jeg følte energien var på bunn, kroppen var vond og jeg var så lei. Men de siste dagene har jeg kjent på en opptur, akkurat som kroppen mobiliserer seg til fødsel.

Det har også gått opp for meg at om bare noen dager kan jeg plutselig være ferdig med å være gravid, og det er fryktelig rart. Dette er noe jeg har ønsket meg så lenge og jobbet veldig hardt for, og selv om jeg har hatt mange plager har jeg virkelig kost meg med å være gravid. Også er det mye lettere å holde ut med plager når du vet at premien er så verdt det! Jeg har en skikkelig uvane med å alltid leve i fremtiden, alltid lengte etter det som kommer. De siste dagene vil jeg bare nyte, selv med halsbrann, smerter og et snev av utålmodighet ;)

Gravidoppdatering uke 41

Hvor langt er jeg på vei: Jeg er i svangerskapsuke 41, og i dag er jeg akkurat fullgåtte 40 uker, det vil si 40+0.

Baby: Lille L er nå helt ferdig inni magen, vekt er vanskelig å si, men gjennomsnittet er 3,5 kg og 50 cm. Visste du forresten at størrelsen på magen som regel har lite å si for størrelsen på baby? Vi bærer så ulikt, så bær med stolthet!

Kontroll: Jeg skal på kontroll hos jordmor Tone den 1. februar, altså dagen før termin.

Termin: 2. februar, 3 små dager til. Jeg lurer på når hun kommer og hvilken venninne vinner konkurransen fra babyshower. Kanskje vil du også gjette? Ikke lov å si om to uker, hehe.

Modning før fødsel: De siste ukene, og særlig den siste har jeg hatt mye menssmerter og smerter i ryggen. Siden helgen har jeg brukt en rispose som jeg varmer i ovnen og legger over rygg eller magen. Jeg har til og med lagt den mellom bena! Det hjelper faktisk veldig, så denne går jeg til sengs med hver kveld.

På søndag og lørdag er jeg rimelig sikker på at slimproppen gikk! Kan ikke tro at jeg skrev dette og la det ut på nett, haha. Jaja, kvinnekroppen er fantastisk og fasinerende! Magen har også sunket mye de siste dagene, og i følge Mona har bekkenet begynt å bli mye løsere. Nå tror jeg ikke det er lenge igjen <3

Innkjøp: Det eneste jeg har kjøpt i det siste er litt snacks til fødebagen og mam kompress etter tips fra dere. Jeg bestilte også akkurat noen nye amme BH'er som jeg kan vise når de kommer. Jeg tror lillemor har mer enn nok ting nå, og alt er på plass så jeg kan bare hvile. Er det noe vi mangler nå kan det kjøpes når hun er her.

Plager: Jeg har hatt de fleste vanlige svangerskapsplagene, halsbrann, ryggvondt, bekkenlåsning/løsning, aversjoner osv. Er det en jeg virkelig ikke ønsket meg tilbake så var det kvalmen, men det er den. Heldigvis er det mest sannsynlig ikke lenge igjen til den er borte, jeg håper bare jeg slipper å være veldig kvalm under fødselen.

Tanker om fødsel: Jeg gleder meg skikkelig til å føde, og ikke minst til å treffe lillemor. Jonna sier også han gleder seg og tror det blir koselig å reise til sykehuset, hardt for meg, men koselig! Det betyr veldig mye for meg at han også er så positiv!! Hver eneste dag får jeg snaps og ml fra følgere om at de ville født igjen og misunner meg det, fordi det er en fantastisk opplevelse. Jeg er så glad jeg har fått høre om så mange positive fødselsopplevelser, og da snakker jeg ikke om perfekt drømmefødsler. Mange venninner har opplevd rifter, sugekopp, uventet epidural og til og med brudd i halebenet, likevel sitter de igjen med gode opplevelser. Så jeg er spent og gleder meg <3

Cravings og aversjoner: De siste ukene har sjokolade kanskje ligget på topp her hjemme, men nå er jeg så kvalm at det eneste jeg får ned er helt enkel mat. Jeg klarer fortsatt frokosten min hver morgen, men det har ofte blitt rundstykker til middag, da er nemlig kvalmen verst. Jeg gleder meg umenneskelig mye til å få tilbake matlysten etter grønt igjen! Jeg stresser ikke med dette, men jeg må si at jeg savner å crave grønne smoothies, salater og supermat. Det er jo en stor del av min interesse og noe jeg gleder meg til å bringe videre til lillemor <3

Nå skal jeg avgårde på modningsakupunktur hos Anette før time med Mona. Eget innlegg om hvordan jeg forbereder meg til fødsel kommer veldig snart! Nå skal jeg nyte litt velvære før den store innsatsen som skal gjøres <3

Foodprep - fryseren full av godsaker

 • 29.01.2018 kl. 09:46

Som gravid kan du nok aldri forberede deg helt på barseltiden, men en ting er sikkert; du trenger mat og næring! En ting jeg har brukt energi på i permisjonen så langt er å bake. I natt har jeg nesten ikke sovet, så da blir det en rolig dag. Andre dager har jeg mer energi, og da er det koselig å pusle et par timer på kjøkkenet.

Derfor er jeg i full gang med å fylle fryseren vår (og jeg låner litt plass hos mamma og pappa også) slik at særlig jeg har mat lett tilgjengelig når vi kommer hjem med lille. Jeg tenkte jeg kunne komme med litt tips til dere, for dette er jo mat som passer akkurat like bra til deg som ikke skal føde barn. Om du er en travel student eller trebarnsmor, å ha fryseren full av godsaker er aldri feil!!

Jeg må bare presisere at jeg ikke mener at du må bake masse eller forberede til besøk i barseltiden. Det er kjempe koselig med besøk, det gleder jeg meg masse til, men jeg må prøve å heller spørre om hjelp enn å føle at jeg må varte opp de som kommer. Det er tross alt en tid der det akkurat har skjedd en enorm omveltning i livet og jeg kommer til å være full av hormoner. Jeg har først og fremst bakt slik at jeg skal ha lett tilgjengelig mat til lange ammestunder og slik at jeg slipper å tenke på matlaging når jeg bare vil kose med lillemor <3

Sunne cookies

Hva er vel bedre enn noen skikkelig gode, sunne cookies som du enkelt kan ta opp av fryseren og kose deg med i sofaen? De er også perfekte når du får besøk. Ellers tenker jeg at det er veldig fint å ta med mat når du drar på besøk til en barselkvinne, kanskje finner du noen tips i dette innlegget?

Her er min siste oppskrift!

Kraftsuppe

Kanskje verdens mest næringsrike mat? Etter lever er kanskje kraft sammen med grønnsaker, varmende krydder og kokosmelk noe av det sunnest du finner. Jeg har masse god suppeoppskrifter på bloggen, men den jeg har laget opp nå er en gulrotsuppe på slump. Jeg tror jeg skal få laget en porsjon av linsesuppen min også, den er mettende og god. Det blir spennende å se om lille reagerer på noe mat når jeg ammer, håper ikke det!

Google helene ragnhild suppe så finner du alle oppskriftene enkelt. Vil du lære å lage kraft finner du kraftguiden min her :D

Jeg har fordelt en stor porsjon suppe i mange tupperware beholdere i fryseren så kan jeg enkelt tine og spise.

Granola

De fleste som følger meg vet at jeg er en skikkelig fan av cottage cheese, kefir/yoghurt og varme bær til frokost om dagen. Denne frokosten blir ikke den samme uten deilig, hjemmelaget musli/granola. Jeg laget en gigaporsjon her om dagen på slump, men jeg har mange gode oppskrifter her på bloggen. Denne med smak av salt karamell er en favoritt hos mange ;)

Scones

Jeg tredoblet denne oppskriften og frøs ned 6 slike scones som jeg både kan spise selv og by andre på. Veldig enkelt og godt, og sunnere enn de du kjøper hos bakeren.

Rundstykker og knekkebrød

Mamma har bakt disse rundstykkene til meg, og de skal jeg også ta med noen av i fødebagen. Det er mange som blir kvalme under fødsel, og da vet jeg av erfaring at disse rundstykkene fungerer for meg. De er dessuten veldig gode, og de har fristet hele svangerskapet, tross mine mange aversjoner. Jeg tenkte slenge en pose med frosne rundstykker i fødebagen, om jeg ikke spiser under fødsel er de fine å spise med pålegg etterpå ;)

Her finner du oppskriften!

Middager

Dette er det mange som liker, men selv er jeg ikke veldig fan av fryst ned middag. Der er suppene liksom min beste venn! Men om du digger det, er det jo veldig enkelt og praktisk! Jeg har noe pizza i fryseren, men ellers blir det nok enkle middager fremover. Typ laks og mos, taco og kylling osv.

Rawfood kuler

Jeg var så heldig å få en stor porsjon rawfood kuler av søte Stine og Veronika fra bare bra barnemat. Disse la jeg rett i fryseren så jeg kunne kose meg med dem i barseltiden. Kanskje rekker jeg å lage noen flere også, det er noen cookie dough kuler jeg har hatt lyst til å teste!

På lørdag bakte jeg faktisk 36 (!!) muffins og puttet i fryseren hjemme hos mamma og pappa. De bor veldig nærme oss, og kommer nok til å komme mye for å hjelpe i starten. Jeg brukte denne oppskriften fra Linda ;)

Bilde lånt fra bloggen til Linda!

Nå føler jeg meg så forberedt som jeg kan bli, altså er det bare å hvile og bli klar til å føde! <3

Modningstegn og newbie love

 • 28.01.2018 kl. 11:05

Inneholder reklame/sponsede produkter

God søndag fine du <3

Jeg må få takke for alle fine kommentarer og tips på innlegget mitt om fødebagen, det var helt topp! Jeg gikk på apoteket dagen etter og kjøpte Mam kompress, så nå er bagen helt klar. Det ble visst stille her noen dagen, energien svinger veldig, men er stort sett ganske lav fordi jeg har mye smerter i rygg og bekken og sover dårlig. Jeg har så mye menssmerter, nedpress og stikk, modningstegn! Jeg håper det betyr at det blir fødsel om noen dager, krysser fingrene!

Jordmor Tone sier det er lov å være sliten og litt lei på slutten, lov å gråte litt og bare ta det med ro. Det er likevel nok ting å ta tak i, og med eget firma kan du ikke ta helt fri. Det er alltid mailer som skal svares, papirer som må være i orden osv. Permisjonen har det blitt litt rot med på grunn av sykemeldinger, men nå ser det ut som ting endelig faller på plass. Hun kan jo plutselig komme og da føler jeg at ting må være på stell.

Ellers sier alle at førstegangsfødende går over og at jeg må regne med det, men jeg har mest lyst til å slå de som sier det, haha. Heldigvis hjelper det veldig med så mange søte meldinger fra dere. Her om dagen fikk jeg en melding fra en jeg snakket med for noen måneder siden. Hun hadde blitt gravid med IVF, og det minnet meg på den enorme takknemligheten jeg kjenner på! Plutselig var det ikke så stress med noen uker til <3

Jeg fikk verdens koseligste mail fra newbie her om dagen, de hadde lyst til å sende lille en gave! Herregud, så heldig hun er! Denne jenta er bortskjemt før hun i det hele tatt har kommet til verden, det er helt sikkert <3

Som jeg gleder meg til å kle på henne disse klærne, tenk at om bare noen dager eller uker er jenta vår her. Da blir ingenting som før kan jeg tenke meg <3

Denne luen er nesten helt lik som de jeg strikker, perfekt til vår og sommer <3

Nå skal vi ned til mamma og pappa en tur på lunsj etterhvert. Mamma og jeg har en overraskelse til Jonna som jeg gleder meg til å gi ham, og til å vise dere!

Jeg lurer veldig på om dere hadde noen tegn til at fødselen var i gang før det skjedde? Jeg vil så gjerne høre!!

Ha en nydelig søndag <3

Dette pakker jeg i fødebagen

 • 24.01.2018 kl. 09:51

Endelig er fødebagen nesten helt klar, det eneste som mangler nå er de tingene jeg bruker hver dag og må slenge oppi når ting er på gang. Jo mer du har på plass når termin nærmer seg, jo mer kan du senke skuldrene og fokusere på å hvile før den store endringen du står over. Slik tenker i hvert fall jeg ;)

Generelle tips

Jeg har fått masse gode tips fra venninner, følgere og andre blogger/youtubefilmer jeg har lest og sett, og mange ting går igjen. Det jeg likevel har lagt merke til er at det er ganske ulikt hva sykehusene stiller med og hva du dermed bør pakke. Derfor er det lurt å høre med ditt fødested om du får klær til baby, bleier, truser til deg, klær til deg (sykehusskjorte), bind, våtservietter, mat osv. På ABC anbefaler de at den nye verdensborgeren går mest mulig i kun bleie og har hud mot hud kontakt med dere, og derfor sier de at du ikke trenger å pakke masse klær. Tilfelle du vil ned i kantinen osv er det greit å ha med litt, så det har jeg gjort. Det tar jo uansett veldig lite plass.

På ABC har de ammepute, tube til å ha barnet i etter fødsel for hud mot hud, bleier til deg og lille, bind og et kjøkken der du kan ha egen mat.

Har du mulighet til å kjøre til sykehuset fikk jeg et gulltips fra en leser som jeg selv skal bruke. Jeg pakker ekstra klær til lille, hentesett, litt ekstra klær til meg, og ting jeg ikke er sikker på om jeg trenger i stellevesken og lar denne ligge i bilen. Da kan Jonna hente denne hvis vi trenger den, eventuelt når han henter bilsete og vi skal kle på henne for å dra.

Har du venner eller familie som bor i nærheten kan de også komme med det du eventuelt skulle glemme. På Ullevål er det også en kiwibutikk, og det er kiosker på de fleste sykehus. Om det er noe mer du trenger, eller om du vil ha et blad for eksempel kan dette kjøpes der.

Min fødebag

- Helsekort for gravide

- Gravidjoggebukse

- Ulljakke og en hettejakke

- Morgenkåpe

- Ammesingletter

- Truser (jeg kjøpte noen store i bomull på lindex)

- Birkenstock

- Ullsokker og vanlige sokker

- Pakk gjerne 2-3 amme BH'er, de er fine å ha både på dagen og natten. Jeg liker de fra boob.

- Ammeinnlegg i ull og engangsinnlegg

- Pysj

Sjekk hvordan hundene stresser når jeg pakker, haha <3

- Sjampo, balsam, krem til kropp uten for mye lukt, tannbørste og tannkrem. Jeg har kjøpt eller fått mini utgaver slik at alt kan pakkes nå.

- Purelan. Jeg bruker denne som leppomade, viktig å ha med siden du puster med åpen munn og luften er tørr. Kan også brukes som brystsalve.

- Linser

- Egne toalettsaker (jeg kjøpte en boks på lindex med flere små rom som jeg har puttet ansiktsrens, farget dagkrem osv i, så slipper jeg å pakke de store flaskene og alt er klart.

- Deo, husk å velge en uten for sterk duft. Baby vil lukte på deg, så jeg dropper å pakke med parfyme ;)

- Føner og rettetang. Jeg vet, sikkert mange som tenker at det trenger du ikke, men jeg er helt avhengig og reiser ingen steder uten.

- Jeg fikk tips av både dere og osteopaten min Mona om å pakke tørre engangskluter som dynkes i varmt vann og kokosolje. Disse kan du bruke både på baby og på deg selv etter fødsel.

- Eget dopapir er det mange som sverger til

- En pakke våtservietter er alltid greit å ha

- Energibarer. Tror disse vil bli spist mest etter fødsel da jeg ikke tror de frister under.

- Kokosvann er hydrerende og bidrar til god elektrolyttbalanse. Denne synes jeg er god og den kan kjøpes på meny.

- Mamma har bakt rundstykker til meg som jeg skal ha med, disse vet jeg nemlig at fungerer når jeg er kvalm, noe mange blir under fødsel.

Annet:

- Kamera, mobil og ladere til begge

- Vannflaske med tut, jeg har rett og slett kjøpt imsdalflaske

- Hårstrikker

- Ammeskjold

Pappabagen

Jonna må selvfølgelig ha med seg litt han også, og dette har jeg allerede pakket. Behagelige klær, toalettsaker og snack (viktig da fødselen kan være lang og de fleste fødende vil ikke at mannen skal gå noe sted). Velg noe som pappaen liker, ikke tenk på sunnhet, det kan du sikkert se at jeg ikke har gjort. Jeg fikk disse engangstøflene av min venninne Stine, veldig greie å ha!

Tror også vi pakker en macbook, koselig å kunne krype opp i sengen og se serie for eksempel. I tillegg kan denne brukes til å høre på musikk under fødsel og etterpå.

Bagen til lille

Jeg kommer kun til å pakke med et par ting til henne i min bag, resten blir som jeg skrev stående i bilen så lenge.

- Svøpeteppe

- Hjemmestrikket ullteppe

- Bæresele

- Sokker, klorevotter og noen små tøfler til hjemreisen

- Smokk (tror ikke vi får bruk for dette, men siden smokkebeholderen henger på bagen kan den jo bli med)

Hentesettet strikket av min mamma <3

Noen pysjer, luer og en sløyfe (til bilde) ;)

- Jeg har lyst til å pakke den fine gravidboken min da den har egne sider til å skrive om fødsel, men jeg er litt usikker.

- En koseklut som kan tas med hjem til hundene

- En bamse, mest til å ha med på bilde av henne

- Votter til hjemreise

- En body og en strømpebukse i ull

- Bilstol og bilstolpose

Det tror jeg var alt! Sikkert noe jeg har glemt, eventuelt glemt å skrive. Det føles som om jeg har lagt igjen hjernen min et annet sted om dagen. Har du tips jeg ikke har fått med meg, skriv dem gjerne i kommentarfeltet <3

Bilen klar for baby

 • 22.01.2018 kl. 11:49

Reklame/samarbeid barnas hus

Forrige uke fikk vi endelig bilstolen i hus, og nå er den installert i bilen vår. Det er veldig betryggende nå som termin nærmer seg med stormskritt at alt stort sett er klart. Særlig fordi det begynner å bli veldig tungt å komme seg rundt og da er det deilig at ting er på stell.

Jeg er så heldig å få være ambassadør for barnas hus, og jeg føler meg veldig trygg på både råd fra dem og med å bringe disse videre til dere. Jeg skal innrømme at bilstol ikke er det utstyret som er mest spennende å velge. Jeg har jo drømt om hvilken vogn jeg ville ha, hvilken seng og å handle babyklær er ca det beste jeg vet, men bilstol er ikke akkurat noe jeg har fantasert om. Samtidig er jo dette et av de viktigste valgene da en god bilstol er helt essensielt for å sikre det aller kjæreste du har.

Vi gikk for modellen BeSafe izi go modular i fargen midnight black. Den scorer på topp i forhold til sikkerhet, er lett å ta inn og ut av bilen og er av ypperste kvalitet. Den er også testet i vår bil, noe som er veldig viktig. Sjekk alltid at bilstolen dere velger er testet i deres bil, og snakk med butikkens ansatte slik at dere får en stol som gir riktig sikring for dere. Få også gjerne hjelp til å sette den i bilen for å se om setet blir stående riktig i forhold til setene deres, altså har riktig helning.

Jeg ble anbefalt en stol med base da de fleste foreldre tar setet endel ut og inn av bilen. Med basen klikker du enkelt stolen på plass og da er trygg på at den sitter riktig hver gang. Basen bruker isofix som feste og dette finnes i de fleste biler i dag. Her kan du lese en super artikkel for deg som skal kjøpe bilstol for første gang.

Når du kjøper bilstol hos barnas hus viser de deg hvordan den skal monteres i bil. Feilsikring er den største grunnen til skader på små barn i bil, så her gjelder det å følge med. Heldigvis er det lett å installere setet, og vi brukte ikke mange minuttene hjemme. Barnas hun oppfordrer sine kunder til å komme til butikk for å kjøpe bilstol, nettopp fordi de da kan hjelpe deg å både velge og sikre riktig.

De bytter heller aldri bilstoler, noe du kanskje tenker er negativt? Det er faktisk fordi de da ikke kan være 100% trygge på at bilstolen ikke er skadet. Den kan være mistet i bakken eller lignende. Du kan altså være helt sikker på at et sete kjøpt hos barnas hus er helt nytt og aldri skadet. Da trygg trafikk og statens vegvesen anbefaler å være svært forsiktig med å kjøpe brukte bilstoler er dette i hvert fall veldig viktig for meg. Du kan lese mer her.

Perle godkjente setet fra BeSafe <3

Jeg elsker den nedfellbare solskjermen, så smart!

Husk at lille ikke skal ha på for mye tøy, en bilstolpose er veldig fint da den gjør at du kan sikre barnet inntil kroppen deres i stedet for utenpå for eksempel en vinterdress. Ikke ha løse gjenstander i bilen som ved en ulykke kan skade babyen.

Vi monterte basen og setet i bilen på få minutter. Det er lett å sjekke om setet sitter riktig, med grønne prikker som viser når alt er på plass. Når basen er løs piper den også, så du må bare få til dette ;)

Du klikker enkelt setet inn og ut av basen, og du kan også kjøpe utstyr slik at du kan bruke setet oppå vognen din. Skal du en svipptur inn i butikken og har sovende baby i bilen er ikke dette dumt.

Vi fikk også med speil slik at vi kan følge med på lille når vi kjører. Særlig når du kjører alene føles det som en trygghet.

Nå kan du bare komme lille venn <3 vi er så klare for deg!! <3

To bøker jeg elsker om dagen

 • 21.01.2018 kl. 11:02

Jeg elsker å lese - men jeg er ikke så flink til å prioritere det. Ligger jeg på stranden ser du meg med en krimbok, men ellers synes jeg det er vanskelig å sitte med en bok og intet annet. Det blir mye podcaster og lydbøker i stedet, for da kan jeg samtidig brette tøy, gå tur, shoppe eller strikke. Unntaket er flotte kokebøker og livsstilsbøker, det elsker jeg å sitte og bla i. Jeg vil gjerne dele to favoritter med deg i dag, med temaer som opptar meg om dagen.

De siste dagene har vært skikkelig tunge og hele kroppen er bare vond. Anklene mine har bestemt seg for å forsvinne og det er smertefullt hvor hovne bena mine er. Da er det eneste som hjelper å ligge med dem høyt rett og slett. Så kan jeg like så godt nyte tiden med en god bok og finne inspirasjon :)

Den første boken er den nye kokeboken til min venninne Linda, som jeg tipper de fleste av dere har hørt om før. Hun driver bloggen lindastuhaug.no, en av Norges mest populære matblogger. Linda er utdannet kokk, og snart er hun også ferdig med sin bachelor i samfunnsernæring. Ikke en dårlig kombo!!

Det jeg liker så godt med hennes oppskrifter, og som jeg personlig tror gjør dem så populære, er at de er enkle og sunne, men samtidig veldig gode. Boken er full av enkel hverdagsmat, og det er nettopp det jeg ønsker meg i en kokebok. Jeg vil ikke ha det så fancy at jeg ender opp med å ikke prøve noen av rettene, og tro meg det har skjedd mange ganger før. Jeg er sikker på at jeg ikke er den eneste som har kokebøker jeg aldri har testet noe fra?

Denne har allerede rukket å få flekker, et veldig godt tegn!!

Linda deler også sin historie om hvordan hun gikk fra overvektig, til undervektig med et problematisk forhold til mat. Hun gir tips til hvordan du kan leve sunt uten å gi avkall på god mat, og hvordan du kan finne en livsstil som passer deg. Musikk i mine ører!!

Den andre boken jeg koser meg med om dagen er Gro Nylander sin bok "Mamma for første gang". Denne boken er den perfekte blandingen av fagkunnskap og kjærlighet. Gro er kjent som Norges ammedronning og guru, og med god grunn. Hun snakker ivrig om tilknytning mellom mor og barn (i tillegg til far og barn), amming, kroppen etter fødsel osv, men på en herlig, naturlig måte. Det er også masse informasjon om hvordan du kan stelle lille, søvn og mer! Denne gir meg veldig mye trygghet!

Jeg skrev selv bacheloroppgaven min om morsmelkens magiske innhold og jeg krysser alt som kan krysses for at jeg selv får til ammingen. Med denne boken føler jeg i hvert fall at jeg har de beste forutsetningene. Det er en jobb for de fleste i starten, og det tar som regel noen dager før melken kommer inn. Å være forberedt på noen av utfordringene som kan oppstå og få gode råd føles godt for meg. Det dummeste er å bli megastressa, det er nemlig ikke bra for melkeproduksjonen ;)

Har du gode boktips hører jeg gjerne fra deg!! <3

Fall på isen og en tur på ABC

 • 18.01.2018 kl. 08:51

God morgen fine du <3

Tusen takk for så mange koselige kommentarer om rommet til lille! Nå er som skrevet alt på plass her, og jeg føler meg så utrolig klar til å treffe henne.

I går startet jeg dagen med litt regnskap på kafé før jeg var hos Anette på Frøyaklinikken. På vei til henne var jeg så uheldig å sli og falle hardt på isen. Det er jo ikke så lett å ta seg for, så jeg følte jeg falt litt på magen på den ene siden. Jeg er ikke veldig bekymret av meg, men når sånt skjer så blir jeg jo redd for at det kan skje noe med lille. Selv om det som regel går helt fint, så tok jeg en telefon til ABC.

Processed with VSCO with a6 preset

Jeg la også ut det som hadde skjedd på snap, og fikk masse støtte på at jeg burde ringe. Jeg synes det er veldig lett å føle at jeg er til bry for føden, men de sier jo selv at det er bedre å ringe en gang for mye enn for lite. Jeg synes det er så supert at dere støtter  meg på det. Er det en gang i livet vi skal få være litt ekstra bekymret så er det når vi er gravide, så får vi heller ignorere den følelsen av å være til bry. Vi skulle uansett inn på ABC i går for kurs, derfor bestemte vi oss sammen for å avvente og at jeg skulle kjenne etter om det ble noen forandring. Da vi kom inn senere hørte vi på hjertelyden og den var helt perfekt <3

Jeg fikk tatt turen til verdens søteste og flinkeste frisør Karianne hos perfect hair, alltid like koselig! Jeg skal innrømme at det var deilig å få tatt etterveksten før lille kommer, da blir det ikke så mye tid til slikt. Jeg kommer sikkert til å prioritere å stelle meg, for det har jeg alltid gjort og det er viktig for meg. Men jeg orker ikke drasse en bitteliten baby rundt på frisør- og vippetimer.

Jeg kommer aldri til å bytte ut Karianne - hun er så utrolig flink og får håret mitt akkurat slik jeg vil ha det. Anbefaler henne til alle jeg møter, og nå har mange venninner begynt hos henne fast. Jeg er ikke sponset, bare så det er nevnt igjen. Hun skal også klippe lille den dagen det blir aktuelt :)

I går var vi som sagt på kurs hos ABC og det var utrolig nyttig. Ikke bare fikk vi gjennomgang av fødsel, vi fikk også masse info om hvordan ting gjøres der. Det har jeg ikke spurt så mye om på kontroller, så det var betryggende å få masse info om. Det er også nyttig å snakke om og sammen med partner om hva vi gravide ønsker av dem. Jeg vil gjerne at Jonna skal være tilstede, hjelpe meg å fokusere, få meg til å le (noe han alltid klarer!), massere litt og telle litt rier kanskje. Forskning har vist at bare det å ha med pappa (eller noen andre du er glad i selvfølgelig) gjør at fødselen går lettere!

I dag blir det en hjemmedag for rygg og bekken er virkelig ikke gode. Hjalp liksom ikke med det fallet heller, uff!

Håper du koser deg i. dag, og kommer frem i snøværet <3

PS. er du nysgjerrig på hvordan du skal trene etter fødsel? Det vet jeg at jeg er, for det gleder jeg meg til! I kveld skal jeg på foredrag over nett med min osteopat Mona, påmelding finner du her!

Rommet til lillemor

 • 16.01.2018 kl. 19:28

Inneholder reklame

Nå er rommet til vår lille prinsesse ferdig og jeg har gledet meg sånn til å vise frem! Det er jo så grått ute om dagen, så jeg får ikke helt til lyset på bilder, men nå får du i hvert fall sett litt.

Hun skal ikke en gang bo her før en stund, men jeg har alle klærne hennes her og ikke minst har jeg virkelig kost meg med å lage dette rommet. Så du kan på en måte si at rommet er mest for meg, hehe. Kanskje noen som kjenner seg igjen? Jeg er i hvert fall fullt klar over at et eget rom med masse stæsj ikke er noe en nyfødt trenger, men det er så koselig å gå og fikse og ordne, brette klær og pakke stellebagen. Nå er hun snart her og jeg kunne ikke gledet meg mer!

Den lekreste bleiekaken fra min fine venninne Amanda, hun skulle blitt proff på dette :D

Sengen hennes er sponset av barnas hus som jeg er så heldig å være ambassadør for. Den heter stokke mini sleepy og jeg synes den er så lekker! Denne skal stå på rommet vårt den første tiden, men jeg ville ha den på rommet for å ta bilder først. Uroen fikk jeg av venninner i babyshower, den er kjøpt hos wallwbeck.

Bildene på den ene eveggen er fra desenio, men de på bildet over har jeg kjøpt hos etsy og printet ut selv. Også her har jeg brukt rammer fra desenio. De er limt opp med borrelåsteip fra chlas olsen, og jeg vet at de er fryktelig skeive. Skal få rettet på dem en dag ;)

Vognen vår er også sponset av barnas hus, og den kan du lese om i eget innlegg her. Jeg er så glad jeg gikk for bugaboo buffalo, jeg ser at mange mammaer skryter sin oppi skyene. Nå ser den ut som noe fra pimp my ride, men det er bare fordi den står midt i rommet og fungerer fint som oppbevaring.

I dag har formen virkelig vært dårlig, men jeg har jo uansett vært snødd inne. Dessverre ble Jonna også kjørt på av en brøytebil, uff, ikke greit med all denne snøen i Oslo. Dere ler vel bare av oss oppi Nord?? Nå har jeg hatt besøk av bestis Anne, spist glutenfrie pannekaker og nå skal jeg se på film i sofaen.

Laget du barnerom til din lille?

Hvis det er ting dere lurer på hvor er fra er det bare å spørre i kommentarfeltet <3

Hjemmelaget uro

 • 15.01.2018 kl. 21:25

Her kommer et sent innlegg - denne dagen har nemlig gått i et! Jeg begynte med en slapp morgen i sofaen, men så fikk jeg mail om at det siste utstyret var klart hos barnas hus så da kastet jeg meg i bilen for å hente. Nå gleder jeg meg til å dele med dere - nå er virkelig alt på plass her og vi er så klare for lille som skal komme <3

Jeg stod og skrapte bil i 25 minutter i sted (!!) litt av et vær til Oslo å være. Etter barnas hus gjorde jeg noen ærender før jeg dro hjem og laget en stor porsjon tomatsuppe og bakte kake. I dag har vi hatt de fire kommende besteforeldrene på besøk - så koselig!

I dag hadde jeg lyst til å vise dere det siste jeg har laget, en hjemmelaget uro. Jeg har sett disse i noen nettbutikker, men så tenkte jeg at dette kunne jeg veldig enkelt sy selv. Det kan du også, for her trenger du virkelig ingen kunnskap om søm! Da jeg søkte litt på nettet så jeg at Jenny Skavlan har laget en liten film der hun lager en som ligner.

Du trenger:

Hvitt stoff - jeg brukte ullfilt

Stoff til regndråper - jeg brukte dette

Gulltråd

vatt

Saks, papir og penn for å lage mal

Slik gjør du:

Det første jeg gjorde var å tegne og klippe ut en mal. Så klippet jeg ut to biter til stor sky, to til liten og ti til regndråper.

Jeg brukte så gulltråd til å sy to og to biter sammen. Skyene stoppet jeg med litt polyestervatt, mens regndråpene sydde jeg bare sammen.

Tilslutt brukte jeg gulltråd til å sy regndråpene i ulike høyder under skyene og de to skyene sammen. Alt ble altså laget for hånd, veldig enkelt.

Nå er jeg heldig og har en mamma med sy- og strikkerom, men jeg tipper du kan finne alt du trenger på stoff og stil eller panduro hobby.

Nå skal jeg strikke litt i sofaen før det er natten. Jeg får dødsvondt i ryggen når jeg gjør for mye, særlig støvsuging er døden. Så jeg bygger meg opp og hviler armene så går det fint å strikke litt. Jeg liker å ha noe å holde på med :)

Det er så sprøtt at hun kan komme når som helst, i morgen går jeg inn i uke 39, altså fullgåtte 38 uker.

Vi gleder oss sååå masse <3

Alt jeg har strikket denne vinteren og permisjon

 • 12.01.2018 kl. 09:32

God morgen <3

I dag er min første dag i permisjon! Hverdagen blir nok ikke så annerledes de neste ukene om ikke lillemor bestemmer seg for å komme før. Jeg har vært 80% sykemeldt den siste tiden på grunn av vond rygg, og når du driver ditt eget firma har du aldri helt fri. Dessuten vil jeg jo gjerne oppdatere dere litt ;)

Jeg har strikket litt siden jeg var liten, men etter at jeg ble gravid har jeg virkelig fått strikkegleden og tatt pinnen fatt. Det er jo så koselig å strikke til den lille som kommer. Mamma har strikket veldig mye og jobber nå i strikkebutikk så jeg er så heldig og får masse hjelp. Likevel vil jeg si at det ikke er noe stress å strikke helt selv, youtube har nemlig masse fine filmer der du kan lære.

Jeg får masse spørsmål om hvor oppskrifter er fra, hvilket garn jeg har brukt og hvilke størrelser jeg strikker. Det er ikke alt jeg har oversikt over siden noen av disse kommer fra gamle oppskrifter vi har funnet hjemme, men der jeg vet skal jeg dele :)

Lekekjole

Kjole strikket i tynn merino i fargen pudder rosa fra sandnes i størrelse 6 mnd (minste størrelsen). Oppskriften finner du i dette heftet fra sandnes. Den var ganske enkel å strikke, men mamma hjalp meg litt her også. Montering har jeg ikke prøvd meg så mye på, jeg legger nemlig delene hjemme og vips er ting satt sammen. Det eneste som er dumt er at jeg ikke lærer selv!

Ullsett

Denne luen har jeg strikket til flere venninner som har fått små skatter, men denne er altså til min lillemor <3

Oppskriften på luen vet jeg ikke hvor jeg har fra, det er nemlig en liten lapp jeg har liggende i strikkekurven. Luen kalles ofte for djevellue og det finnes sikkert masse oppskrifter, bare spør på en strikkebutikk så får du hjelp. Jeg tror den er strikket i babyull.

Buksen under er fra heftet du finner i dette innlegget, sammen med den lille omslagsjakken som du ser på bildet under. Disse er begge strikket i lille lerke, et garn jeg elsker! Det er en blanding av merinoull og bomull så perfekt utover våren. Størrelsen er 3 måneder.

Denne buksen vet jeg at jeg kommer til å bruke masse, tipper den sitter veldig fint på og den kan brukes lenge ved å brette opp bena litt.

Hentesett fra mormor

Dette settet har mamma strikket til lille så det kan jeg ikke ta æren for. Det er strikket i tynn merino i fargen kitt, og oppskriften finner du i dette heftet fra sandnes. Siden dette er et hentesett er det strikket i den minste størrelsen, men jeg tror vi kommer til å få brukt det mye. Ull kan ofte brukes lenger enn bomull, da det er mer elastisk.

Babytepper

Det øverste teppet er fra en av klompelompe bøkene og strikket i merinoull fra sandnes. Dette garnet elsker jeg å strikke i, og det var veldig lett å strikke dette teppet. Dette skal jeg ha med på sykehuset! Eller det under, klarer ikke bestemme meg.

Teppet i midten er strikket i babyull lanett og er en oppskrift fra dale. Har dessverre ikke noe hefte å linke til, men er nok ikke så vanskelig å grave frem hvis du spør i en strikkebutikk og viser bilde tror jeg. Dette teppet kommer jeg til å bruke masse, det over også. De er så gode og lette.

Det nederste teppet er baby boho blanket fra ministrikk, strikket i alpakka. Her kan du lese mer om endringene jeg gjorde og hvilket garn jeg brukte. Dette teppet er så mykt, men blir nok mest sånn pynteteppe hjemme. Ser for meg at de små fingrene hennes vil feste seg inn i løkkene.

Varmedress

Er ikke denne nydelig??

Denne dressen er strikket i dobbel tråd babyull lanett og oppskriften finner du i høstheftet til rauma. Vi gjorde litt om på hetten, men mamma fikset det så ikke spør, hehe. Denne skal brukes på kalde dager <3

Bølgegenser

Det siste prosjektet jeg laget er denne bølgegenseren fra Anett Opheim. Det er en kopi av den svindyre gannigenseren som så mange bloggere er avbildet i. Jeg strikket den i størrelse s og brukte 5 nøster pus fra du store alpakka. Om jeg får si det selv synes jeg genseren ble rålekker, men oppskriften er utrolig dårlig forklart så her kan det nok hende du trenger hjelp om du ikke er skikkelig dreven. Det trengte jeg i hvert fall!

Mitt neste prosjekt er denne genseren i hvit i en større størrelse til meg selv, denne skal nemlig gis bort i gave til en helt spesiell person <3

Arvestrikk

Denne lille kjolen har min farmor strikket til meg, så den har jeg dessverre ikke mønster på. Det er ekstra koselig å kle henne opp i noe jeg selv brukte, særlig siden det er strikket av farmor. Hun er dessverre borte nå, men jeg har et bilde et eller annet sted av meg med denne kjolen.

Jeg er nå i gang med en mariusdress i rosa og hvit størrelse et år, og skal dessuten strikke tirilgenseren til meg selv så fort saturnia garn (min lokale strikkebutikk) får inn mer pus fra du store alpakka. Jeg tenkte en skikkelig fresh rosafarge til våren. En god genser er perfekt å amme i og til lange trilleturer <3

Hva er dine strikkefavoritter?? Jeg blir så glad for tips!! Hilsen en som sitter mye i sofaen med vond rygg <3

Tiden etter fødsel - det fjerde trimester

 • 08.01.2018 kl. 10:04

Mange gravide, meg selv inkludert, er svært fokusert på fødselen som står for tur. Når du en dag i nærmeste fremtid skal presse en melon ut av der ingen skulle tro det var mulig, er det helt naturlig å tenke mye på dette. Samtidig har jeg tenkt mye på at fødselen toppen varer et par dager, men at du etterpå er velsignet med et lite nurk du skal ta vare på. Jeg har derfor bevisst prøvd å unngå den fellen mange går i; å glemme å lese og gjøre seg opp noen tanker om tiden etter fødsel.

Processed with VSCO with a6 preset

Bare sånn for å ha sagt det; jeg har ikke testet noe av dette enda, så det er ikke sikkert alt, eller noe, fungerer for meg. Jeg sier ikke at jeg er noen ekspert eller at det er lett hvis du bare gjør disse tingene. Dette er bare noen triks jeg har i ermet og ting jeg har tenkt til å prøve med vår baby. Dette er på en måte like mye et innlegg til meg selv med tips jeg har plukket opp på veien, mange av dem fra fantastiske følgere som raust deler ærlige opplevelser <3

Deg etter fødsel

Etter fødselen vil kroppen være full av hormoner, noe vi kjenner godt på. Det er helt naturlig å gråte og le om hverandre. Noen blir redde og noen blir overbeskyttende ovenfor baby. Gi deg selv plass til å bli vant til den nye tilværelsen. Fokuset her er ikke at du skal våkne med flat mage to dager etter fødsel eller at du skal invitere alle slektninger på besøk for å se lille. Gjør det som føles riktig for deg, og stol på magefølelsen din! Jeg har for eksempel alltid likt å stelle meg, selv da jeg var veldig syk. Det hjelper meg å føle meg bedre rett og slett. Om jeg har behov for det kommer jeg til å passe på at Jonna har lille så jeg kan få noen minutter på badet, men har jeg ikke behov blir selvfølgelig ikke dette prioritert.

Vi har også forberedt familie og venner på at vi kanskje ikke orker besøk på sykehuset. Oppholdet er veldig kort og det er mye som skal skje. Jeg er så opptatt av å få den beste starten på ammingen jeg kan få, selv om det vanligste faktisk er at melken ikke kommer før dag 3 tidligst. Jeg har lyst til å ha masse hud mot hud kontakt meg lille og gi henne mest mulig ro. Samtidig har jeg alltid drømt om å ha litt besøk, så jeg håper selvfølgelig at vi orker det. Det viktigste er at vi ikke låser oss slik at jeg føler at jeg må ha besøk hvis jeg egentlig ikke orker.

Mange er ikke forberedt på hvor mørbanka du kan være etter fødsel. Du blør, er kanskje støl, har smerter, vonde bryster og kanskje har du i tillegg ikke sovet noe, og er rett og slett dødsliten. Lytt til kroppen og ta det med ro, dette er en kort periode, husk det!

Lille etter fødsel

En ting som virkelig har hjulpet meg er å lese om det fjerde trimester. Teorien om at menneskebabyer er født tidligere enn andre arter fordi vi har så store hjerner og dermed hoder. Hadde de blitt inni livmoren til de var helt ferdige hadde ikke fødsel vært mulig, det er visst ganske på kanten allerede ;)

Fordi babyen egentlig ikke er helt klar for å møte verden er det urealistisk å tenke at du bare skal legge babyen i en seng og la den ligge for seg selv, eller i en vogn for den saks skyld. Lille har jo ligget trangt, varmt og godt inni deg så lenge hun eller han har levd. Inni magen er det bevegelse og masse lyder, ganske annerledes enn å ligge i et stille rom på ryggen. Dette betyr ikke at du aldri kan ha baby i vugge eller vogn, men det er fint å ha tenkt gjennom hva baby faktisk er vant til. Ved noen ganske enkle tiltak kan du gi din lille en bedre start på livet. Ikke minst kan du bruke disse triksene hvis lille gråter, så blir jo livet bedre for deg også ;)

Å bære babyen

Jeg har lenge tenkt at jeg ville bli en bæremamma på grunn av alle fordelene dette gir både deg og lille. De får ligge tett inntil deg, kjenne din lukt og høre hjertet ditt. Når du beveger deg blir de også vugget og det er de jo vant til fra livet i livmoren. Hvis du bærer "riktig", det vil si i ergonomisk stilling for barnet, vil det også fremme riktig utvikling av barnets muskler.

Her kan du lese masse om bæring og alle fordelene, samt finne en sele som passer deg. Det står nemlig masse om alle de ulike som finnes. Vi har gått for caboo som kan brukes til nyfødt. Det er et ferdigknytt sjal som er veldig enkel å få til, her hjemme har vi begge tenkt til å bære og jeg synes denne passer til både mor og far. Bæreglede har en film her som viser hvordan du enkelt knyter den. Anbefaler også en facebookgruppe som heter Norsk bæregruppe, den finner du her.

Bilde lånt fra sarahockwell-smith.com

Flere av sidene jeg har anbefalt tilbyr bæreveiledning hvis du føler deg usikker, og det finnes også treff rundt om i landet!

Å svøpe babyen

Å svøpe baby har vel vært en tradisjon siden før Jesus, det nevnes i hvert fall i juleevangeliet, hehe. I USA er dette veldig stort, og du kan kjøpe masse ulike svøpetepper og svøpegreier. Det eneste du egentlig trenger er et tynt teppe. Søk på swaddle på youtube - det finnes masse filmer du enkelt kan følge. Jeg har øvd på Kokos og jeg tenkte han ville hate det, men jeg ble overrasket over at han ble så rolig og koste seg (!!).

Samsoving

Kontroversielt tema, men mange sverger til å sove sammen med baby og viser til fordeler som bedre søvn for lille og mamma/pappa, en bedre ammeopplevelse og bedre tilknytning. I mange kulturer er samsoving normen.

Det er veldig viktig at dere følger retningslinjene for samsoving! Samsoving øker ikke risiko for krybbedød så lenge disse kriteriene er til stede:

 • Mor har ikke røykt/brukt snus under svangerskapet
 • Mor og far røyker/snuser ikke etter fødselen
 • De har ikke inntatt alkohol eller rusmidler
 • De tar ikke sovemedisiner eller andre sterke medikamenter som gjør at de sover tungt
 • Soveplassen for barnet er trygg

Her kan du lese mer :)

Gi pupp når barnet ønsker det

For rundt 20 år siden var det visst vanlig å anbefale å kun gi puppen hver 3. til 4. time, men dette har vi gått bort i fra i dag. Gi pupp så ofte lille trenger det. Babyer har bittesmå magesekker og trenger mat ofte. Husk at lille fikk næring og dermed holdt blodsukkeret stabilt konstant i magen.

Jeg er veldig spent på om jeg blir den dama som hiver ut puppen hvor som helst eller om jeg er mer blyg. Ganske mange av venninnene mine sier de ikke elsker å sitte med puppen ute hele tiden, og dette er en ekstra grunn til å verne om de første ukene hjemme. Det er nemlig lurt å lufttørke for å unngå såre brystvorter.

Hud mot hudkontakt

Å tilbringe tid med babyen hud mot hud gir økt produksjon av oxytocin hos både deg og lille. Dette er et lykkehormon som knytter deg og lille sammen, dessuten stimulerer oxytocin melkeproduksjonen. Det gir barnet trygghet og fremmer god tilknytning, så dette er win win! Det er også fint for pappa å gjøre, da han ikke får ammet og noen ganger kan føle at det er vanskelig å få tilknytning til lille. Husk å unngå sterke såper, kremer med masse ingredienser og parfyme, lille vil lukte deg!

Processed with VSCO with a6 preset

Jeg vil kjempe gjerne høre dine erfaringer med fjerde trimester - både utfordringer og tips! Vi kan ikke forberede oss helt på dette, men vi kan jo i det minste ha hørt mange erfaringer og hørt om ting som kan oppstå. Da føler i hvert fall jeg meg bedre rustet og ikke fullt så alene, skulle jeg plutselig sitte i sofaen med vonde brystvorter og en hylende baby <3

Gravidoppdatering uke 37 (36+5)

 • 07.01.2018 kl. 16:15

Hei og hopp fra frk hvalross! Neida, men joda, nå begynner det å bli tungt! Det er på tide med en ny gravidoppdatering <3

Hvor langt er jeg på vei: Jeg er i svangerskapsuke 37 og har vært gravid i 36 uker og 5 dager.

Baby: Om bare en dag er ikke lenger mini prematur lenger, og det betyr at bestemmer hun seg for å komme nå blir det likevel fødsel på ABC. I følge appen min veier hun nå 2700 gram og er 44 cm lang, tenk det! Forrige kontroll sa jordmor at hodet hennes har festet seg, men at det fortsatt vil gå lenger ned. Da vil forhåpentligvis presset på mage- tarmsystemet lette litt.

Symptomer: Ryggen trøbler mer og mer, noe som er helt naturlig med tanke på at lille vokser og blir tyngre. Ellers er fortsatt halsbranntyggis med meg overalt ;) Jeg kjenner endel nedpress og får stadig krampe i lysken, mye rart kroppen skal gjennom.

Jeg vet ikke om dette klassifiseres som et symptom men jeg har fått et voldsomt rydde- og redebyggingsbehov! Her om dagen gjorde jeg ting som å gå gjennom alle pennene på kontoret og hive de som var dårlige liksom, det virket plutselig veldig viktig. Jeg har også hatt ambisjoner om å rydde kjellerboden, men det ser mer og mer dårlig ut, haha. Noen som kjenner seg igjen.

Jeg har vasket klærne hennes og begynt å planlegge og pakke litt til fødsel. Det føles som om alt må være helt på stell og det er jo bare tull. Jeg tenker at så lenge jeg koser meg med det er det greit ;)

Cravings: Sjokolade! Må ha det hver dag, nam nam <3 ellers er det som jeg har skrevet før mer karbo enn før. Kvalmen kommer fort om dagen, noe jeg har hørt er vanlig de siste ukene? Nå handler alt å føle seg best mulig og å få i seg det kroppen trenger. Ernæring i svangerskapet er jo så viktig, men det er ikke alltid jeg får til å spise så sunt som jeg skulle ønske. Jeg prøver å godt jeg kan ;)

Aversjoner: Mest av alt sliter jeg med å lage meg middag eller salater til lunsj f eks. Hvis jeg får noe servert går det fint, men ikke når jeg må finne på noe selv. Da er matlysten på bånn. Jeg tvinger meg selv altså, for ordentlig mat må jeg jo ha! Nespressokaffen jeg tidligere gledet meg til hver morgen byr meg helt imot, men en kopp trakterkaffe eller en latte kan jeg synes er godt.

Spark: Det er masse liv i magen, og jeg kan kjenne en hel fot, og til og med et helt ben innimellom utenpå magen. Hælen hennes stikker stadig ut som en kul på min høyre side. Slik har hun ligget lenge, med rumpa opp. Jeg er bare så glad hun har festet seg og alt ser bra ut til fødsel.

Innkjøp: Denne uken har mamma og jeg (mest mamma) sydd babynest og jeg har også kjøpt et brukt på finn som vi brukte som modell. Mamma ville dessuten gjerne ha et hjemme hos henne, siden vi sikkert kommer til å være der endel på besøk. Jeg har også kjøpt meg bæresele som jeg virkelig håper hun liker. Har gledet meg til å bli bæremamma lenge!! Ikke minst gleder jeg meg til Jonna skal bære, smelt <3

Jeg har kjøpt inn diverse til fødebagen, det kommer i et eget innlegg. Apropos fødebagen blir jeg litt stressa da rådene går i alle veier. Noen sier jeg må ha med bind og bleier selv, truser osv, andre sier vi får på sykehuset. Føler jeg snart har skrevet en liste på en mil, og det har jeg egentlig ikke lyst til.

Vektoppgang: ca 12-13 kg

Tanker om fødsel: Jeg gleder meg! Så mange av dere har skrevet til meg og det som går igjen er at uansett hvordan fødselen ble var det en rå opplevelse som dere ser tilbake på med glede. Selv om det gjør sinnsykt vondt, haha. Jeg har begynt på modningsakupunktur hos Frøyaklinikken og håper skikkelig at lille kommer rett før eller rett rundt termin. Drømmen er jo fødsel på ABC, men jeg har kun hørt positive ting om Ullevål så bra blir det sikkert uansett.

Jeg føler at jeg må skynde meg å ta flere bilder av magen, og jeg har jo vurdert gravidfoto, men jeg har vært så usikker! Hva tenker dere??

Jeg har blitt mer sårbar

 • 04.01.2018 kl. 17:05

Jeg merker at jeg har endret meg etter at jeg ble gravid, og mest av alt merker jeg det når jeg skal skrive her. Jeg har egentlig ikke brydd meg så mye om å få kommentarer på ditt og datt, og jeg har turt å legge ut mine råd og tips uten å tenke så mye over det. Jeg delte det som fungerte for meg, og var veldig klar på det.

Før jeg ble gravid tenkte jeg at jeg skulle dele masse tips under graviditeten, men så har jeg merket mer og mer at jeg kvier meg for det. Hver gang jeg skriver en setning er jeg plutselig redd for at den skal tolkes feil. Det er heller ikke til å stikke under en stol at kommentarene har blitt mange flere når jeg først deler noe.

Som da jeg delte klær og spurte om tips, da fikk jeg masse råd om ull. Ingen kommentarer var stygge på noen måte, de var heller veldig snille, men det som slo meg var at jeg følte at "herregud, hun kommer jo til å fryse"! "Hva tenkte jeg med?" Selv om jeg hadde stikket mye og det ikke var i innlegget, og jeg ikke hadde lagt ut typ sokker og strømpebukser, så følte jeg meg på en eller annen dum måte truffet av at jeg hadde kjøpt helt feil.

Min reaksjon er nok veldig vanlig, og jeg er glad jeg ble obs på det. For jeg vil jo så gjerne ha alle disse gode rådene fra dere. Og jeg kan ikke føle meg som en dårlig mamma hver gang noen tipser meg om noe jeg ikke hadde tenkt på eller gir meg et råd, det blir for dumt! Det som er så fint med å bli obs på egne følelser er at du kan ta tak i dem, det har jeg jo lært på NLP.

Er det en ting jeg har lært gjennom graviditeten er det at det ikke finnes hverken to mammaer eller to babyer som er like. En baby er for kald og en for varm. En bæsjer gjennom alt og en ikke. Noen liker smokk, og noen ikke. Samme med vogn, noen babyer sover som steiner i vogn, noen må bæres hele tiden. Du kan altså ikke være 100% forberedt. I tillegg liker vi å gjøre ting på ulike måter.

Det aller beste rådet jeg har fått er å følge min magefølelse, fordi det er jeg som kjenner min baby best. Dette rådet har jeg trykket til meg og det skal jeg huske på hver gang jeg blir usikker! Jeg lover å bli litt tøffere fremover, og tørre å dele. Så får jeg heller ta på meg litt rustning innimellom ;)

I dag har jeg forresten vært hos jordmor Tone og nå har hodet festet seg! Så da kan hun bare komme om et par ukers tid synes jeg <3

Harryhandel til mor og barn

 • 02.01.2018 kl. 17:37

Før jul var jeg en liten tur i Sverige og jeg lovet jo å vise frem det jeg kjøpte til meg og lille. Vanligvis kjøper jeg mye mer ferskvarer, men nå skulle vi jo være borte hele julen så alt av egg, kjøtt osv droppet jeg. Disse aversjonene sitter jo så i også, og da gjelder det å finne bedre alternativer.

Til lillemor

Først dro vi en tur på apoteket og der handlet jeg endel etter tips fra dere. Særlig denne salven var det mange som sverget til, og den er visst mye billigere i Sverige. Ellers ble det nesesuger med filter, mesoft, q-tips til baby, smertestillende i stikkpilleform og d-vitamindråper med probiotika.

På matbutikken kjøpte jeg økologiske engangsammeinnlegg og gallesåpe. Sistnevnte har jeg fått tips om når det gjelder flekker på ullklærne hennes.

Vi var også innom Kattis babyshop, en liten babybutikk rett utenfor senteret i Strømstad. Her var det kjempe god service og mamma kjøpte litt ullklær og jeg fikk meg en amme BH på halv pris. Den lille rosa tingen på bildet er en nesesuger som jeg kjøpte der.

Vi dro kun til Strømstad denne gangen og hoppet over Nordby. Neste stopp ble derfor Strømstad mat, min absolutte favorittbutikk når det gjelder mat! Jeg kjøpte inn endel ingredienser til å lage energibarer og hjemmelaget sjokolade før lille kommer. Jeg tenker det er digg å ha på lur, selv om jeg vet at noen bebiser reagerer på sjokolade.

Frø ble også hamstret inn slik at jeg kan bake musli, knekkebrød og noen gode rundstykker til å fylle fryseren med. Her snakker vi hamstertendenser på høyt nivå!

Bedre alternativ til pasta og glutenfrie pitabrød. Jeg har ikke fått testet noen av disse enda ;)

Min favoritt; mulberries! Både naturelle og med rå sjokolade. Begge sjokoladene fra the raw chocolate company er svindtyre, men sååå gode!

Verdens beste julete og en økologisk sjokolade til jul :)

Masse sunt godis til å ha med i fødebagen og til å ha etter fødsel. Disse fruktposene er sikkert laget for barn, men jeg elsker dem og kjøper dem alltid i Sverige. Kjøpte også litt ulike barer som er greie å ha med i vesken når jeg får disse blodtrykksfallene med kvalme.

Havreyoghurt, havremelk til te og kaffe og mandelmelk kjøper jeg alltid, nam nam. Også økologisk smør da, det er favoritten! Jeg glemte å ta bilde av denne, men en ting jeg alltid kjøper med meg er fermenterte grønnsaker fra Strømstad mat. Det står i krukker helt først når du går inn i butikken i kjøleskapet til venstre.

Hva kjøper du i Sverige? Noe som fristet her? :D

Nå skal jeg ned til mamma og pappa en tur og se på babynestet jeg og mamma skal sy. Nå er det akkurat en måned til termin og jeg vil bli ferdig så jeg har alt klart. Nestingen har begynt for fullt og jeg har fått et akutt behov for å organisere her hjemme. Noen som kjenner seg igjen?

Jul med kul

 • 24.12.2017 kl. 14:51

God jul fineste du <3

Bare en liten hilsen til deg fra meg på selveste julaften. I dag er jeg offisielt høygravid, tenk det! Vi feirer jul på Malmøya i år med mamma og pappa. I kveld tar vi turen til svigers.

Jeg håper du får en nydelig kveld og nyter disse juledagene til det fulle. For meg handler julen om å være sammen med de jeg er glade i, gi gaver (beste jeg vet) og kjenne på takknemligheten for alt jeg har rundt meg. Mest av alt er jeg så takknemlig for at dette er min siste jul før jeg blir mamma! Om bare 40 dager har jeg termin, og snart kommer vårt lille mirakel til jorden <3

Nå tar jeg noen dager fri! Tusen takk for at du titter inn her <3

Stor stor juleklem fra meg <3

Gravidoppdatering uke 35 (34+2)

 • 21.12.2017 kl. 08:22

God morgen fine du! Nå sitter jeg i sofaen og oppdaterer dere før jeg skal på harryhandel med mamma. Jeg har tidligere skrevet et innlegg med tips til mine sunne Sverige favoritter her om du vil lese. Denne gangen har jeg ikke så lang liste, i stedet skal jeg bare gå rundt på Strømstad mat og kose meg. En ting jeg må ha er frosne solbær derfra, himmelsk! Jeg tenkte også å se om de har litt billigere ting til baby, type engangskluter osv. Økologisk i så fall ;)

Kanskje blir det litt spiselige gaver også, det synes jeg nemlig er noe av det beste å gi bort. Jeg føler alle har det de trenger og det er ikke noe vits å lesse opp med mere ting. Deilig kaffe, balsamikoeddik, olivenolje, sjokolade osv er like fine gaver <3

Over til gravidoppdatering <3

Hvor langt er jeg på vei: Nå er jeg kommet til uke 35 (!) og i dag er jeg nøyaktig 34 + 2.

Lille i magen: Lille er rundt 41 cm lang og veier ca 2300 gram. Hun fyller nesten hele livmoren nå og skal mest av alt bare legge på seg de neste ukene.

Symptomer: Ryggen er veldig vond om dagen, særlig korsryggen. Jeg skal komme meg til kiropraktoren rett over jul igjen, for det trengs nå! Det er få stillinger som er behagelige, med unntak av å ligge på siden med bbhug me mellom bena. På dagen vil jeg ikke legge meg i sengen om jeg kan unngå det, føler meg så syk da, og halsbrannen slår ut for fullt. Det beste er en kombinasjon av aktivitet og hvile har jeg funnet ut ;)

Ellers er det denne halsbrannen da, som jeg egentlig har hatt siden starten. De siste ukene har jeg også kjent mer vann i kroppen, sokkemerkene kommer med en gang og støttestrømper er min beste venn!

Liv i magen: Jeg kjenner henne masse hver dag. Hun ligger med hodet godt plassert ned i bekkenet og jeg kan kjenne når hun spenner seg og ryggen hennes stikker ut av magen min. Jeg kan også kjenne føttene hennes når hun sparker meg ut på høyre side. Når jeg skal legge meg sparker hun meg opp i ribbene. Lille ramp <3

Cravings: Gjengangeren er vel at jeg har så mye mer lyst på karbohydrater enn før. Nå spiser jeg det stort sett til alle måltider. Jeg lytter til kroppen min, det er så viktig! Å være gravid er en unntakstilstand, og jeg er ikke opptatt av å spise minst mulig karbo nå. Jeg passer på å ta omega 3 og lever for å få ekstra næring og jern. Ja, lever er helt trygt å ta i masse doser som gravid ;)

Aversjoner: Alt jeg spiste før, haha! Nei, men nesten. Smoothie frister ikke, stekte grønnsaker som jeg spiste hver eneste dag før frister ikke. Kjøtt frister ikke, ikke at jeg noen gang spiste masse av det. Jeg krysser fingrene for at matlysten kommer tilbake når hun kommer.

Innkjøp: Etter tips fra dere fine lesere løp jeg rett ut og kjøpte inn mer tynn ull/bambus. Om jeg trenger mer klær nå tar jeg det når hun kommer, også tipper jeg det blir januarsalg både her og der. Jeg har jo bursdag den 15. februar, så da går det også an å ønske seg ting ;)

Tanker: Jeg gleder meg til fødsel og føler meg ikke redd heldigvis! Nå har jeg begynt med modningsakupunktur på frøyaklinikken hos verdens fineste Anette. Dette er ikke noe som spontant setter i gang fødsel bare så det er sagt, men en akupunktur som skal klargjøre kroppen. Hun endrer teknikk jo nærmere vi kommer termin vil jeg tro også ;)

Jeg lengter etter å få treffe babyen min <3 jeg har ventet på henne så lenge, og jeg føler meg så klar for å bli mamma. Samtidig elsker jeg å kjenne på henne inni magen min og det er så koselig å få bære henne der litt til. Å være gravid er virkelig magisk, og jeg er evig takknemlig for at jeg har fått oppleve dette. Nå gleder jeg meg til jul med kul <3

Same dress - different week

 • 20.12.2017 kl. 15:50

Guri malla - er det mulig! Jeg tenkte å ta noen nye bilder til gravidoppdatering og tilfeldigvis hadde jeg på meg samme kjole som i uke 19. Det er ganske utrolig å se hvordan kroppen forandres i disse månedene - magisk!!

Jeg føler meg som en hval nå, men når jeg ser på disse ser jeg jo at det er magen som har blitt størst da. Nå er det ikke mange ukene igjen <3

Ny oppdatering kommer i morgen, nå skal jeg på Helene Bøksle konsert - hallo julestemning <3

Fikk du stor mage i graviditeten?

De første klærne hennes

 • 17.12.2017 kl. 17:26

God søndag <3

Nå sitter jeg og Jonna i bilen og lader mens jeg oppdaterer bloggen. VI er på vei mellom to juleselskap, så her snakker vi multitasking på høy nivå!

Det er mange som har lurt på om jeg kan legge ut litt bilder av klær jeg har kjøpt til lille, og det er klart jeg kan. Dette er det jeg har i de minste størrelsene, for det meste 56. Tipsene jeg har fått av dere og venninner har egentlig vært 50/50. Enten så trenger jeg ikke noe i 56 ellers trenger jeg masse av det. Jeg tror i hvert fall at jeg har nok nå, om om hun er veldig liten kan vi jo bare fylle på med mer. Jeg var størst av mine søstre og veide 3400, og hun har vært rett under gjennomsnittet når jordmor har estimert på ultralyd.

Bukser og luer i 56, så skjønne! Finnes det egentlig noe koseligere enn å vaske og brette disse klærne, annet enn å faktisk kle de på lille?

Her ser dere utvalget mitt i 50, ikke mye! Dette blir med på sykehuset <3

Dette nydelige settet er fra carmell.no. Det er 56, men jeg synes det ser veldig lite ut så det skal jeg bruke med en gang!

Body I 56, halvparten kjøpt, halvparten fått i gave. Har også noe mer ull som jeg har fått, men det glemte jeg å ta bilde av.

Ull fra lillelam. Elsker den rosa dressen, den er så fin! Jakkene kjøpte jeg på finn i sommer til 50 kroner stykke!

Denne dressen pakket jeg inn sammen med graviditetstesten og gav Jon Anders da jeg fortalte ham at jeg var gravid. Det føles nå som en evighet siden! Tenk at det nå kun er 47 dager til termin, tiden har virkelig rast av gårde. Nå gleder vi oss til å treffe deg lille skatt <3

Synes du det ser mye ut? Hva mangler jeg eventuelt??

Tips til sukkerpress i julen

 • 15.12.2017 kl. 15:24

I dag har jeg hatt besøk av Stine og Veronika fra bare bra barnemat og som vi har kost oss! Skravling fra start til slutt om alt mulig, og jeg fikk være med dem på barnemat TV. Denne episoden fikk jeg velge tema og jeg valgte sukker i julen. Mange føler at de får kommentarer på eget kosthold når de er rundt venner og familie, og noen opplever rett og slett press om å spise ting de egentlig ikke vil. Ikke minst er det mange som vil gi barnet ditt sukker i tide og utide, så dette og masse mer snakket vi om i dag.

Lille var så heldig å få ullbody fra jentene, og jeg fikk deilige cashew- og sjokoladekuler. Disse skal jeg putte i fryseren, perfekt snacks når lille kommer!!

Her kan du se filmen om sukkerpress :D <3

Har du opplevd sukkerpress eller kommentarer på ditt eller dine barns kosthold? Jeg vil så gjerne høre dine erfaringer <3

Babytepper

 • 14.12.2017 kl. 10:59

Nå er jeg snart ferdig med mitt tredje babyteppe til lille gull! Ikke fordi hun trenger tre hjemmestrikkede tepper, men fordi teppe har vært mitt favorittstrikketøy de siste månedene. Når du strikker teppe er det nemlig ingen montering, og det kan jeg like!

Det første teppet jeg strikket skrev jeg et eget innlegg om her, nemlig baby boho blanket. Dette teppet er bare så mykt og lekkert, men kanskje ikke det mest praktiske. Jeg vet ikke helt hvordan det blir med små fingre som setter seg fast i alle hullene, og noen anbefaler ikke alpakka tilde helt minste. Jeg har strikket teppet i hexa fra du store alpakka og valgte å lage frynsene litt lenger enn i oppskriften ;)

Så fikk jeg lyst til å strikke et rosa teppe (ja, jeg bare elsker rosa) og valget falt på et fra dale. Jeg vet dessverre ikke hva oppskriften heter da en av mine nydelige følgere sendte meg oppskriften. Jeg har aldri strikket mønster før jeg laget dette teppe, men det var ikke vanskelig i det hele tatt! Dette er jeg enda ikke helt ferdig med, men det blir jo nok tid til strikking fremover. Teppet passer perfekt til både vogn og vugge og er strikket i babyull <3

Det siste teppet jeg startet på, men som jeg raskt ble ferdig med er byssanlull fra klumpelumpe. Også denne oppskriften fikk jeg av en leser. Egentlig er det ikke så bra å dele oppskrifter, så dette er ikke noe jeg oppfordrer til altså ;) Teppet er lett å strikke, utrolig mykt og strikket i deilig merinoull fra sandnes. Jeg elsket å strikke dette, garnet gled så godt på pinnene og det var godt å jobbe med.Dette teppet kommer vi til å bruke mye, særlig i vognen vil jeg tro!

Hva er ditt favoritteppe til baby? Jeg har sett et med blader som var nydelig, lurer på om det også var klumpelompe, men nå trenger vi faktisk ikke flere. Tror jeg skal begynne å strikke gensere i større størrelser nå, for jeg tipper det er lite tid til strikking når hun kommer <3

Slenger med et lite "julebilde"av kalenderen til Jonna. Det er kun sjokolade, så ikke noe særlig å skryte av, men det skal ikke så mye til for å glede ham heldigvis <3

Gravidoppdatering uke 34 (33+1)

 • 13.12.2017 kl. 11:26

God morgen vakre du <3

I går ble jeg sertifisert NLP practitioner! Et stort mål for meg, jeg er rett og slett megastolt over å ha gjennomført dette denne høsten. Det har vært tungt til tider med lange dager og masse jobb, ikke minst med hodet. Premien høster jeg nå og fremover, jeg tar med meg all læringen inn i både mammarollen, kurslederrollen og som bare meg <3 Du kan lese mer om utdannelsen her hvis du vil ;)

Jeg håper virkelig energien er på vei oppover igjen etter to uker med influensa som jeg ikke har klart å riste av meg. En ting som er sikkert er at lille i magen er viktigst nå. Jeg har bare måttet hvile, enten jeg vil eller ei. Kroppen tar bare det den trenger, så det har blitt mye soving i det siste. Samtidig sover jeg dårlig på natten, opp og tisse, halsbrann, pusse nese, en evig runddans haha. Godt å kjenne at det nå løsner!

Processed with VSCO with a6 preset

Hvor langt er jeg på vei: Jeg er i svangerskapsuke 34, og i dag er jeg 33 uker pluss en dag. Det er 51 dager igjen og over 80% av graviditeten har passert.

Barnet: Lille i magen veier nå ca 2,188 kg og er ca 42 cm lang. Guri malla, det er sprøtt å tenke på og det kjennes! Hun sparker masse om dagen, særlig ut på siden av magen kan jeg kjenne små føtter. Om natten liker hun å sparke opp i ribbeina mine, noe Jonna synes er hysterisk. Jeg kan allerede se for meg hvordan de to kommer til å rotte seg sammen mot meg med rampestreker, haha <3

Vektoppgang: Jeg har gått opp ca 10 kg, og begynner å merke tyngden godt nå.

Cravings: Dadler, julete, surdeigsbrød med brunost og oatly yoghurt med musli. Mangler endel næringsstoffer her så får også i meg egg, fisk, grønnsaker så mye jeg klarer og tar tilskudd. Jeg blir utrolig fort mett og har generelt veldig lite lyst på mat...

Aversjoner: Helt siden jeg hadde influensa har ikke kaffe smakt, og i hvert fall ikke kaffe fra nespressomaskinen som jeg vanligvis ELSKER! Traktekaffe smaker bedre faktisk, så rart! Ellers har jeg veldig lite lyst på kjøtt så jeg har økt inntaket mitt av leverkapsler. Jeg har jo også klart å få lavt jern, men det skal sies at jeg målte da infeksjonen i kroppen var på topp. Det er jo slik at når immunforsvaret kjemper mot infeksjon forbrukes endel jern. Husk å sjekke jernet deres i graviditeten jenter!!

Det har vært ganske frustrerende at smaksløkene har endret seg så drastisk i graviditeten, men jeg velger å se det som at jeg nå har en større forståelse for andre gravide som opplever det samme. Kroppen min hadde allerede fått hard medfart med alle hormonene 

Processed with VSCO with a6 preset

Symptomer: Bekkenet har heldigvis holdt seg veldig bra de siste ukene takket være kiropraktoren min, men ryggen er en helt annen historie. Det gjør fort vondt hvis jeg sitter eller står for lenge, så en god veksling er det beste. Torvald sier at vi klarer å holde stabiliteten i ca 45 minutter og derfor er det lurt å kjøre intervaller på ca denne tiden med aktivitet, før du hviler litt.

Halsbrann har jeg hver dag, men etter at jeg fikk tips fra en nydelig snapfølger om tyggisen link plager det meg ikke like mye lenger. Denne smaker nemlig ikke motbydelig eller vokser i munnen, evig takknemlig for deg som sendte meg dette tipset! Tusen takk!! <3

Jeg har fått lavt blodtrykk, noe som resulterer i blodtrykksfall innimellom. Da kan jeg bli kvalm, svett og svime av, så jeg må passe på å sette meg ned raskt når jeg merker det. Jeg kan heller ikke ligge på ryggen uten å få vena cava syndrom, altså at lille klemmer på en vene slik at jeg får problemer med å puste. Når jeg skal legge vipper igjen til uken må jeg ligge på siden, haha, snakk om i-lands problemer!!

Innkjøp: Jeg har ikke kjøpt noe i det siste faktisk, men det er fortsatt noen ting vi mangler. Venter på sengen hennes, bilstol og et par andre ting. Jeg må få fikset en hylle på badet, noen som har tips om hvem som kan hjelpe meg å henge opp en hylle i fliser? Jeg vet liksom ikke hvor jeg skal starte å spørre, litt redd for å bruke f eks finn småjobb i tilfelle noe skjer med flisen.

Tanker om fødsel: Jeg begynner å glede meg skikkelig, særlig etter at jeg tok kurset "en god fødsel" og så omtrent alle episodene av fødeavdelingen. Jeg liker å ha litt kunnskap på forhånd og jeg har lært masse i det siste om de ulike fasene, at barnet skal jobbe seg ned i bekkenet osv. Det gir i hvert fall meg en ro, men der er vi nok forskjellige. Jeg bruker også avspenning, visualisering og NLP-teknikker for å jobbe mentalt frem mot fødselen.

Processed with VSCO with a6 preset

Alt i alt elsker jeg å gå gravid og jeg gleder meg til å være gravid i julen. På denne tiden i fjor gikk vi gjennom vårt 5 forsøk med hormoner, sprøyter og ny nedtur, tenk det! Nå venter vi vårt lille mirakel snart <3 jeg kunne ikke vært mer takknemlig <3

Søndagsmodus og gravidmat

 • 10.12.2017 kl. 19:20

Hei og hopp fine du <3

Nå har jeg savnet deg!

Energien har virkelig vært på bunn de siste dagene, og jeg må rett og slett prioritere både annen jobb og hvile. Jeg er i uke 33, og den lille i magen tar jo litt over kan du si, kanskje noen som kjenner seg igjen fra de gikk gravide? Matlysten min er ikke tilstede og jeg har så lite inspirasjon å gi. Jeg vil jo så gjerne dele masse med deg, gi deg tips, oppskrifter og nye påfunn på kjøkkenet. Siden jeg ble dårlig har ingenting fristet, unntatt typ surdeigsbrød med brunost. Ikke noe å leve på!

Jeg har ikke vrt steng med kostholdet mitt siden jeg ble gravid, men jeg vet så inderlig godt hvor viktig det er med bra næring til lille i magen. Nå vokser hun fort og trenger masse næringsstoffer. Jeg har fått lavt jern tross multivitamin og mineral, så nå har jeg økt på med lever. I tillegg tar jeg omega tre og magnesium hver dag.

Jeg vet at mange ønsker seg et innlegg om mat i graviditeten, men jeg har ikke helt funnet ut hvordan jeg vil legge det frem. Jeg har selv lest mange innlegg på blogger hvor det ble lagt frem som easy peasy, og sånn har det ikke vært for meg. Derfor vil jeg heller ikke bidra til å lage mer press. Samtidig vil jeg jo gi gode råd, for dette er viktig! Jeg skal skrive mer om dette i løpet av uken :)

Nå er det hvile i sofaen som gjelder før en ny uke med både dager på skolen, kurs og annet spennende står for tur. Det er jo straks jul, og jeg skjønner ikke hvor tiden blir av??

Ukens høydepunkt må jo bli at jeg skal hente firmabil på lørdag, det blir gøy det!

Ønsker deg en god søndagskveld og sender deg som titter inn en stooor klem fra meg <3

P.S. har du ikke lastet ned juleguiden min kan du gjøre det her! Jeg har allerede laget raw pepperkaker to ganger i desember fordi de går unna hos venner og familie <3

Serietips fra sofaen og sykemelding

 • 29.11.2017 kl. 16:01

Hei hei fine dere <3

Da har jeg kommet hjem fra legebesøk og blitt 50% sykemeldt. Ikke bare har jeg klart å få influensa, jeg har fått veldig lavt blodtrykk slik at jeg må ta det mer med ro. Da jeg satt hos legen begynte plutselig rommet å snurre, jeg kaldsvettet og ble kvalm. Før jeg visste ord av det lå jeg på benken hos henne. Føler meg så hjelpesløs i slike situasjoner, jeg liker ikke å miste kontroll. Etter litt kom jeg meg og fikk et glass vann. Blodtrykket ble da målt til 80/50, ikke akkurat noe å skryte av.

Når du driver for deg selv kan du rett og slett ikke bli helt borte. Jeg har en herlig gjeng med kursdeltakere jeg skal følge opp, og jeg får så dårlig samvittighet av å ikke kunne stille opp slik jeg burde. Heldigvis har de forståelse for at vi må utsette ting litt, og det ordner seg. Jeg er så heldig <3

I dag tenkte jeg å komme med litt tips om serier og programmer jeg har sett i graviditeten. Jeg får nemlig masse spørsmål om dette, og da deler jeg gladelig videre.

Fødeavdelingen

Du kan se endel av episodene gratis på dplay.no, eller du kan som meg kjøpe abonnent og se alle, hehe.

Her er det mange ulike fødsler og du kan lære mye om fødsel og dens ulike stadier. Jeg synes denne serien er så koselig og jeg gråter HVER eneste gang den lille kommer til verden.

Jordmødrene

Kan sees gratis på NRK tv.

En serie om jordmødres hverdag og hvordan de møter gravide og tar imot barn. Denne serien viser også fødestuer som ligger langt unna sykehus og hvilke fordeler og utfordringer dette byr på.

Sigrid blir mamma

Kan sees på TV2 sumo

Min absolutte favoritt, denne har jeg sett mange ganger. Jeg så den nemlig da den gikk, før jeg ble gravid og selvfølgelig etter. Jeg elsker Sigrid og synes hun er så morsom, og denne serien er intet unntak

Newton - Fødsel

Kan sees gratis på NRK tv

Vi følger programleder Line gjennom graviditet og fødsel. En kjempe søt liten dokumentar der Line deler ærlig og veldig fint om sin opplevelse. Denne har jeg også sett flere ganger, verdt å se!

The beginning of life

Kan sees på netflix

En serie om barnets utvikling, hvordan de lærer og hvordan de endres de første leveårene. Denne skal se få sett ferdig før lille kommer :)

Ikke gravidrelatert:

Helene sjekker inn

Kan sees gratis på NRK tv

Jeg elsker denne serien og synes Helene er så dyktig til å stille gode spørsmål og møte mennesker. Hun sjekker en uke inn på ulike institusjoner og viser både det fine og det triste so oppstår slike steder. Det er mange skjebner vi får møte i denne serien - og du møter kanskje mange av fordommene dine?

Hvis du har gode serietips hører jeg gjerne fra deg! Kanskje noen jeg har glemt?

<3

 

Nede for telling og ultralyd

 • 28.11.2017 kl. 08:12

I forigårs følte jeg meg bare verre og verre utover kvelden og endte opp med å sovne tidlig. Jeg kjennes rett og slett ut som jeg har fått influensa, er det mulig? Nesen er tett og renner om hverandre, ingen mat smaker og hele kroppen verker. Jeg skal ikke lyve, det er ganske kjipt å være så dårlig i tillegg til smertene i ryggen og halsbrann.

Jeg vil bare ligge i sengen, men det er helt uutholdelig med de sure oppstøtene og halsbrannen. Jeg hater å klage, for jeg er jo så utrolig takknemlig for å være gravid. Samtidig er jeg jo som andre gravide, jeg har ikke et perfekt svangerskap fordi vi slet. Det hadde jeg heller ikke forventninger om.

I går ringte de fra Ullevål og jeg fant ut at de måtte flytte timen min for ultralyd til denne torsdagen. Jeg skal sjekke om morkaken min har trukket seg opp, slik jeg skrev om her. Dessverre betyr det nå at Jonna ikke kan være med meg, og siden han heller ikke fikk vært med sist synes jeg det var ganske trist. Utrolig hvordan den minste ting kan vippe deg av pinnen når du er gravid. Jeg ble rett og slett litt lei meg av hele greia. Jeg hadde gledet meg sånn til å se lille igjen sammen med Jonna, noe vi ikke har gjort siden uke 14. I tillegg er jeg jo nervøs for resultatet, selv om jeg vet at det ordner seg for de aller fleste.

Det er ikke helt min erfaring at det bare ordner seg, og jeg er liksom redd for at det skal skje noe nå, etter at alt har vært så bra med lille siden jeg ble gravid. Dette er noe jeg bare må jobbe med, det er kun jeg som kan forandre ;)

Ville uansett komme med en liten update, så vet dere hvorfor det er stille her <3

Bildedryss fra min babyshower

 • 20.11.2017 kl. 14:59

Tusen tusen takk igjen til mine herlige venninner som hadde arrangert dette for meg! Særlig til bestevenninne Anne som fikset lokale, leker, fikset logistikken med å få meg dit og snapt satte rumpa på en stol hele ettermiddagen <3

Dere klarte å lure meg trill rundt, hadde virkelig ingen anelse!!

De hadde til og med fikset så Jonna kom med kamera så jeg kunne få tatt litt bilder til dere, snakk om å tenke på alt! Her er et bildedryss fra i går også kan jeg vise litt gaver senere ;)

Se en så herlig bukett med jenter <3 jeg er så takknemlig!!

Annemor <3

Min favorittkake sponset av Oslo raw <3 denne er helt fantastisk god!! er du i Oslo eller trenger kake til fest må dere teste kakene deres <3

Nydelige cupcakes sponset fra Hancock og og nobelcatering, ta takk begge deler! Ingen babyshower uten cupcakes <3

Fineste Line kom helt fra Bodø!! Tusen takk vennen <3

Jeg er så glad jeg har en bit av denne i fryseren, hehe <3

Sunn kake bakt av mamma <3

Bleiekake fra fineste Amanda <3

Så mange fine gaver, lille L og jeg er så heldige!!

Store søster Julie, mamma meg og lillesøster Jenny. De gleder seg til å bli tanter og mormor <3

Fikk knipset noen bilder med noen av jentene på vei ut!

Tusen takk for at dere ville komme og feire med meg! Og tusen takk for alle bidrar med mat og fantastiske gaver til lille L <3

Det er fortsatt ikke helt forståelig at det nå er min tur til å bli mamma, det kommer vel ikke til å gå opp for meg før hun er her. Gleder meg til å vise henne frem til alle de fine tantene hennes <3

Surprise surprise

 • 19.11.2017 kl. 20:17

Jeg som trodde jeg skulle på brunsj med Anne og Maria i dag, plutselig stod jeg i et rom med alle mine fine venninner og familie! I dag hadde jeg vist babyshower, for en herlig overraskelse! Jeg ble skikkelig tatt på sengen og hadde ingen anelse, luringer!!

Jeg er fortsatt i sjokk og det gikk liksom ikke opp for meg før jeg kom hjem. Jeg er virkelig verdens heldigste som har så mange fine venninner som fikser for meg <3

Jeg gleder meg til å vise dere flere bilder i morgen. Nå skal jeg fordøye alt sammen, lage meg litt middag og slappe av med strikketøy i sofaen <3

Gravidklær til besvær? Mine beste tips

 • 17.11.2017 kl. 08:12

Et innlegg mange har ønsket er mine tips til gravidklær! Jeg må bare si tusen takk for det, så koselig at dere synes jeg får det til. Selv føler jeg at dette har vært en utfordring, men jeg skal selvfølgelig dele det jeg har funnet ut på veien. Mest av alt synes jeg det er vanskelig å finne fine ting, så mange av klærne passer i min mening bedre til dame 70 enn game gravid, hehe. Men smaken er som baken er det noe som heter, den er delt. Dette er i hvert fall mine løsninger :)

Jeg spurte også de søte snappfølgerne mine og der fikk jeg masse tips, tusen takk <3

Ser ut som jeg tviholder på magen her haha, uke 12 mener jeg <3

Processed with VSCO with a6 preset

Jeans fra hm og genser herfra

Det blir lettere

De første månedene var faktisk de vanskeligste, og det fikk jeg masse støtte på fra dere. Da var magen ikke stor nok til at det var lett å se at jeg var gravid, selv om jeg følte at den var diger, haha. Jeg kjøpte meg min første gravidbukse i uke 12, og begynte vel å bruke den ikke lenge etter. Nå fikk jeg mage fort, så vanlige bukser ble raskt uaktuelle. Tror dette var uke 14-15.

Generelt synes jeg det har blitt lettere og lettere å kle seg jo lenger jeg har kommet og jo større magen har blitt. Også fordi i hvert fall min mage nå drar alle klærne fremover slik at kjoler osv blir finere. Først følte jeg at det bare så ut som jeg hadde lagt på meg på magen, nå er kjoler veldig flatterende. Ullkjoler fremover er gull, særlig når du ikke får igjen jakken.

Ullkjole jeg har fått låne av mamma, fra close to my heart. Se så liten magen er her da, følte den var så stor!

De første ukene levde jeg i dette skjørtet fra designers remix, jeg bare elsker det! Gleder meg til å bruke det til sommeren siden det da vil passe fint igjen.

Kjøp noen basisklær fra gravidavdelingen

Hvite t-skjorter og jeans fra hm er to ting jeg har kjøpt som har vært gull verdt. Den første jeansen min fra hm brukte jeg så mye at den til slutt fikk hull i skrittet, ups. Tror rett og slett den ikke klarte å bli strukket mer, hehe. Kjøpte likegreit en helt lik på hm.com og den bruker jeg enda.

Zalando har også endel fint til gravide, men her synes jeg ikke alltid prisen står til kvaliteten. Det er akkurat som om prisen er skrudd opp bare fordi det er gravidklær. Jeg har flere ganger bestilt pakker med 5 plagg og sendt tilbake alt eller alt unntatt en ting.

Denne jobbebuksen kjøpte jeg meg også, og det var helt halleluja å endelig kunne gå i joggis igjen! Etter å ha sittet i trang jeans i sofaen flere fredager var det faktisk helt himmelsk, haha. Den får ganske fort "knær" men gjør nytten!

I de typiske gravidklærne har jeg gått for billig, for går så mye med dem at jeg blir lei og tipper jeg ikke kommer til å spare dem til neste graviditet. Vi får se da!

Kjortekjole fra zalando

Kjøp kvalitetsklær som kan brukes også etter fødsel

Jeg har investert i et par nye ulljakker som løfter jeans og t-skjorte antrekkene mine. Disse kan jeg bruke etter fødsel også, og da kunne jeg velge kvalitet med god samvittighet. Mine favoritter er fra acne, dyre, men varer en evighet, har hatt mine i mange år.

Jeg kjøpte også to kjoler fra ganni i uke 26 og uke 27 som jeg har bodd i. De kan også brukes etter fødsel, men kan nok hende jeg blir kraftig lei av dem. Jonna sier han liker meg best i trange jeans og kjoler der kulen synes mest mulig, han er litt søt da. Selv elsker jeg disse kjolene og har gått masse i dem.

Kjole fra ganni (vognen er sponset fra barnas hus)

Ammeklær som kan brukes etter fødsel

Med en gang puppene begynte å vokse måtte jeg kjøpe nye BH'er, og da valgte jeg amme BH med en gang. Den aller beste jeg har kjøpt er t-shirt bra fra boob. Den er polstret og god så du ikke går rundt med synlige brystvorter (ja, det er et problem). BH uten spiler er deilig når brystene er ømme, noe jeg har hatt mye av i perioder. Venninnen min som er naprapat sier at det også er lurt i forhold til støtte.

Rett etter fødsel er nok puppene enda større enn nå, derfor har jeg en som er litt stor, særlig rundt brystet. Denne tror jeg at jeg kan bruke etter fødsel, om ikke kan jeg bruke den når de blir litt mindre igjen. Nye, dyre BH'er kan jeg investere i når jeg en dag er ferdig med å amme tenker jeg.

Jeg har også kjøpt en ammekjole, noen amme t-skjorter og denne genseren. Det er kun sistnevnte jeg har brukt så langt, men alt blir nok brukt etterhvert. Denne har jeg fått mange komplimenter på, tusen takk <3 Kjempe god å gå i, jeg har smal om noen lurer så er størrelsen helt normal.

Processed with VSCO with a6 preset

Bukse hm og genser herfra.

Til slutt må jeg si at støttestrømper og strømpebukser har vært helt gull. Jeg kjøpte noen strømpebukser fra scholl og de har jeg brukt masse. De er ikke til gravide, men fungerer for det og jeg har str M. Støttestrømpene jeg bruker under jeans går opp til kneet, ser ut som sorte strømpebukser og ser fine ut i støvletter, de fikk jeg av en venninne, men er fra apoteket. Jeg bruker dette preventivt og får mye mindre vann i beina da. Det kan også forhindre blodtrykksfall og åreknuter så vidt jeg har skjønt.

Hva er dine beste tips til gravidklær? Jeg håper jeg slipper å handle så mye mer de siste ukene, men om magen fortsetter å vokse så kan det jo hende.

Ellers vil jeg ønske deg en nydelig fredag, nyt og kos deg <3

Likestilling er å få lov til å bestemme selv!

 • 16.11.2017 kl. 07:52

Er det bare jeg som er lei av å få regler tredd over hodet, i likestillingens navn?

Jeg er så for at vi som kvinner (og menn også selvfølgelig) skal få kjenne på hva som er riktig for oss. Det er likestilling for meg.

Jeg har lyst til å være selvstendig, til å kunne være med og bestemme, til å drive min egen bedrift og være en "kick ass kvinne". Samtidig har jeg lyst til å få lov til å krølle det lange, lyse håret mitt, elske shopping og ha vippeekstensions, uten å dømmes for det. Jeg vil bestemme selv, er ikke det vår rett som mennesker?

Nå diskuteres denne pappapermen igjen da, hvor mange uker skal staten bestemme at pappa skal ha. Kan vi ikke få lov til å bestemme det selv?

Leste denne artikkelen og ble litt oppgitt. Kanskje følte ikke forfatteren at hun fikk til amming, eller følte seg tilfreds i mammaboblen. Kan hun ikke heller stå for det da? Og kanskje snakke med mannen om at de skal dele perm likt neste gang? I stedet for å skrike om regler som gjør det vanskelig for min familie?

For oss passer det ikke så godt med pappaperm, fordi pappa er student. Jeg driver mitt eget firma, og skulle gjerne ønske at det var annerledes. Det perfekte hadde jo vært at han også kunne ta perm, så kunne jeg også få jobbet mer etterhvert. Men for oss blir det utfordrende. Ikke er det lett når vi må søke om hans eventuelle perm før min går ut, for på det tidspunktet vet vi ingenting om hans jobbsituasjon.

Det er ikke synd på oss, vi finner en løsning. Men det hadde vært lettere om vi bare fikk legge opp permisjonen så den passet vår hverdag. For sist jeg sjekket var det vår lille familie som skal få et nytt medlem, ikke statens.

Min Jonna kommer til å bli verdens beste pappa. Fordi han kommer til å være tilstede masse i hverdagen. Hvordan vi legger opp dette synes jeg er helt vår sak. Vi er voksne mennesker og jeg mener at vi må kunne ta den praten på kjøkkenet hjemme, ikke miste masse permisjon fordi vår situasjon ikke passer inn i malen.

Hva tenker dere?

Gravidoppdatering uke 30 (29+1)

 • 15.11.2017 kl. 08:20

Gud som tiden flyr! Jeg er i tredje trimester jo!!!

Fødsel, eller i hvert fall termin, er om bare 10 uker. Jeg er så spent på fødsel, men aller mest på å få møte henne, holde henne og bare ta det hele inn.

Det er skikkelig på tide med en ny oppdatering, nå har jo mye endret seg!

Hvor langt er jeg på vei: Jeg er i svangerskapsuke 30, og i dag er jeg 29 uker pluss en dag. Det er 79 dager igjen og over 70% av graviditeten har passert.

Barnet: Lille i magen veier nå over 1,4 kg og er ca 36 cm lang. Hodet hennes er nå ganske normal størrelse i forhold til kroppen, og sist jeg var på ABC kunne hun kjenne at hodet lå ned. Det kan jo enda endre seg, men det jeg i hvert fall vet er at det er blitt trangere inni der. Vi skal på ny ultralyd om to uker for å sjekke morkaken, det blir spennende!

Vektoppgang: Mellom 8-9 kg, begynner å bli tyngre nå!

Cravings: Jeg har fått skikkelig cravings på grønnsaksjuice, mango, dadler, julete og sjokolade. En litt artig mix altså! Særlig dadler bare må jeg ha, og de forsvinner så fort. Jeg tror faktisk ikke jeg kan kjøpe sånne bokser lengre, for de forsvinner på 123.

Symptomer: Jeg har hatt endel smerter i bekkenet og ryggen de siste ukene, men det har faktisk blitt bedre etter både kiropraktorbesøk og behandling hos flinke Mona. Det koster selvfølgelig, men når det hjelper så er det så verdt det for meg.

Halsbrann har jeg også ofte, men det hjelper å holde fordøyelsen i gang. Er det ille bruker jeg gaviscon fra apoteket. Å ligge med hodet hevet hjelper, og å unngå å drikker for mye kaffe. Det er uansett ikke bra for gravide ;)

Hormonene er i full sving, og det skal ikke mye til at jeg blir både rørt, sippete eller irritert. Mest av alt svinger energien voldsomt, en dag er jeg full av energi, en annen er alt seigt som sirup. Da er det bare å hvile masse, for nå vokser hun fort og det tar jo på.

Som jeg skrev i forrige innlegg har jeg hatt masse rare drømmer, og da mener jeg rare! Du kan lese om dem her skulle du være nysgjerrig. Søvnen er ikke så god lengre som den var, men det er jo helt vanlig.

Innkjøp: Det er fortsatt endel ting som ikke er på plass, og plutselig begynner jeg å føle at jeg må skynde meg. Samtidig er det mange som har ytret ønske om å få gi gaver og da har jeg ikke lyst til å shoppe så mye mer før det. Bilstol er vel viktig å få hentet snart, slik at det er på plass. Resten er ingen krise ;)

Tanker om fødsel: Jeg tenker mer og mer på fødselen, hvordan det skal bli og hva jeg kan gjøre for å føle meg mest mulig klar. Jeg holder på å ta kurset "en god fødsel" og synes det er veldig bra så langt. Jeg gleder meg, og gruer meg litt på en og samme tid, men slik er det vel alltid når du skal gjennom noe nytt?

<3

 

Lite liv og en tur på føden

 • 13.11.2017 kl. 11:41

De siste ukene har lillemor sparket så masse, og jeg har kunnet sitte og se hele magen danse og "bølge" på en måte. På fredag ettermiddag kom jeg hjem fra kiropraktoren og det slo meg at jeg ikke hadde kjent så mye til henne. Jeg googlet selvfølgelig litt, men siden jeg kunne kjenne så vidt innimellom bestemte jeg meg for å vente.

Hele lørdag var det samme, veldig lite liv i forhold til det jeg var vant til. Jeg prøvde å spise noe søtt og legge meg på ryggen, men ingen endring. Til slutt ringte jeg ABC og da ba de oss om å komme inn en tur så de kunne undersøke.

Vi fikk høre på hjertet og mens jeg lå der kunne til og med jordmor kjenne spark. Hun sa at det mest sannsynlig er fordi lille vokser og får mindre plass i magen, og da kjennes sparkene annerledes.

Jeg er likevel glad jeg ringte, for det er jo bedre å ringe en gang for mye enn for lite. Som jeg prøver å forklare Jonna så har jeg jo ikke opplevd dette før, og da er det ikke så lett å vite hva som er normalt. Jeg hadde også en sånn ekkel følelse av at tenk om jeg ikke tok den telefonen og det var noe galt?

Jeg er så takknemlig for de fine jordmødrene på ABC, og at jeg allerede har vært der tre ganger. Det er så godt å kjenne stedet jeg skal føde, nå er det jo bare 10 uker til termin, tiden flyr <3

Sunnhet og graviditet

 • 12.11.2017 kl. 20:19

Sen oppdatering fra meg i dag! Jeg har hatt en deilig søndag, jeg håper din har vært fin?

Jeg stod opp klokken åtte og laget meg en stor juice. Jeg har nemlig fått en ny venn på kjøkkenet, min slowjuicer. Den lager så digg juice med mye mindre jeg må kaste. Grønnsaksjuice har blitt min nye bestevenn i graviditeten. Jeg vil nemlig få i meg så mye grønt som mulig, men med en ganske stappa mage er det ikke alltid like lett.

Jeg prøver å finne en balanse når det gjelder kostholdet mitt. Jeg passer på å få i meg masse bra, samtidig er jeg ikke så streng med meg selv. Blir som regel en bit sjokolade hver dag, og jeg har også spist litt sukker her og der i form av smågodt eller lignende. Så lenge jeg ikke føler meg dårlig er det ingen krise!

Etter juice og strikking i sofaen laget jeg mer frokost til meg selv og pannekaker til Jonna. Selv om lille ligger i magen er det jo litt farsdag for ham i dag, så da ble det en liten gave og frokost. Gratulerer til alle flotte pappaer i dag <3

Jeg og pappa gikk faktisk en lang tur i marka i dag, første gang på lenge. Det gikk helt supert med bekkenet så det var deilig. Jeg har ikke sett innsiden av elixia på et par måneder, ikke noe jeg er veldig stolt av, men slik har det blitt. Jeg har hatt masse å gjøre på jobb og vært sliten, da føles det slitsomt å trene. Samtidig vet jeg jo hvor godt det gjør!! Skjerpings!! Jeg trøster meg med at jeg går så mye som mulig og får i meg sunn mat.

Jeg har også gjort unna masse jobb i dag, blant annet forberedt ny uke i kurset og laget oversikt over hvilke tilskudd jeg anbefaler. Det er så gøy å kjøre kurs nå og jeg gleder meg til hver uke vi skal ha sammen!

Nå har jeg akkurat satt en ny surdeig til rundstykker, laget vannkefir og silt av kefiren min. Det høres sikkert strevsomt ut å lage så masse fermentert, men det går faktisk veldig fort. Å lage sunn mat handler først og fremst om planlegging, og å bare gjøre jobben, i hvert fall for meg. Det er ikke noe vits å gå og tenke på alt du må gjøre, det gjør deg bare mer sliten og stressa. Just do it <3

Jeg gleder meg til ny uke, la oss gjøre den sunn og sporty <3

Min datter er ikke tabu

 • 10.11.2017 kl. 09:54

Her om dagen hørte jeg en episode av podcasten ingefær, om det å være ufrivillig barnløs. Det er en av mine favoritter som jeg stort sett hører med en gang en ny episode er tilgjengelig.

Denne gangen satt jeg igjen med litt blanede følelser. Jeg synes det er så bra at dette temaet belyses, og jeg er glad jeg selv tok valget om å være åpen rundt hele prosessen vår. Det er nemlig alt for mange som går med denne opplevelsen inni seg, ikke bare når de står oppi det, men også etterpå. En ting som ble tatt opp var at det å være ufrivillig barnløs er tabu. Dette ble jeg sittende å tenke på etterpå, at vi kaller et tema tabu.

Det gikk opp for meg at jo mer vi kaller dette temaet tabu, en situasjon som stadig flere av oss må gjennom, jo vanskeligere blir det å snakke om.

Da jeg først skrev om p-piller, hormoner og min manglende mensen på bloggen var det klart noen rynket på nesen. Var ikke dette fryktelig privat da?

Joda, det er det! Det er også det å ønske seg barn, og du har full rett om å holde det helt for deg selv. Men for meg var det aldri aktuelt. Jeg trives med å være åpen, med å være hele meg. Det slo meg aldri at mine halvveis fungerende eggstokker skulle være tabu. Var det liksom min skyld da?

Jeg tror vi skal slutte å kalle det tabu jeg. Jeg synes vi skal normalisere dette. Rett og slett fordi dette dessverre har blitt normalt! Jeg treffer stadig på kvinner som har gått gjennom det samme som meg.

Vårt barn er ekstremt ønsket. Hun er ikke et tabu. Hun er skapt av meg og pappaen hennes, med hjelp av dyktige mennesker som skaper mirakler i andres liv. I mine øyne er det fantastisk, vakkert og så langt fra et tabu du kan komme!

Å være prøverørsmamma er noe helt spesielt, noe fint <3

En annen ting jeg tenkte på var hvordan prøverørsprosessen ble beskrevet i denne episoden. Jeg vet godt at vi alle har ulike opplevelser av egguttak, innsett, ulike klinikker osv. Men jeg håper at du som kanskje skal gjennom dette ikke hører denne episoden og blir redd. Selv hadde jeg en fantastisk opplevelse med fertilitetssenteret. Jeg følte meg sett og forstått, jeg ble rett og slett møtt med en stor varme. Det trenger ikke nødvendigvis være slik som beskrevet i denne episoden. Mitt egguttak var for eksempel tilnærmet smertefritt. Jeg fikk god veiledning og medisiner i forkant, og jeg tok avspenning i en halvtime før slik at jeg var helt rolig.

Det er kanskje litt som fødsel, at du ikke kan forberede deg. Men jeg tror at det å gå inn i noe slikt og være redd vil gjøre det verre. Er du engstelig ville jeg snakket med sykepleieren og gynekologen slik at de vet det. Da kan de lettere hjelpe deg, åpenhet er gull ;)

Så mange rare spørsmål...

 • 08.11.2017 kl. 20:28

Som gravid føler jeg at jeg har så mange rare spørsmål, noen som kjenner seg igjen? Mange av dem oppleves også litt flaue. Jeg som egentlig er veldig rolig, kan lett bli engstelig når jeg lurer på om jeg gjør noe galt.

For meg har løsningen vært å ha trygge mennesker jeg kan spørre, god google skepsis og litt sunt vett. Sistnevnte er jo ikke så lett som gravid, med et lite menneske i magen som er helt avhengig av at dine valg er gode. Ofte googler jeg litt, og leser selv først. Jeg passer på at kildene er gode, er forsiktig med forum hvor du ikke vet hvem som har svart og gjerne leser flere artikler for å danne meg et bilde av råd og meninger. Så spør jeg mennesker jeg stoler på som jordmor, osteopaten min Mona, Anette på Frøyaklinikken, kiropraktoren min eller venninner. Kommer selvfølgelig an på hva jeg lurer på!

Det som er dumt er at mange av oss kanskje sitter med spørsmål vi ikke tør å stille, ting vi ikke helt vet om det er greit å spørre om. I kursgruppen min har vi som regel at det ikke er lov å si "dårlig spørsmål men....". Det er fordi det som regel følger helt relevant spørsmål som mange lurer på, det er dessuten ingen dårlige spørsmål!

Noen av mine spørsmål har vært:

- Er det trygt å ta knebøy som gravid?

- Er det greit å ta brasiliansk før fødsel?

- Er klyster negativt for fødselen og bakteriefloraen til babyen?

- Er det nødvendig å ta glukosebelastning hvis du ikke har sukker i urinen?

- Er det normalt at det lekker fra puppene? Er dette et poisitivt tegn i forhold til amming?

- Er vena cava syndrom farlig?

- Kan dadler gi raskere fødsel?

- Er bringebærblad te virkningsfullt?

- Finnes det tiltak for å sette i gang fødsel?

- Kan nbabyen sove i sengen med oss?

- Kan fødselsdepresjon forebygges?

- Kan såre brystvorter forebygges?

- Er det lurt å få besøk på sykehuset?

- Hvordan vet jeg hvor mye klær babyen skal ha på?

- Er det sunt å føde i vann?

Dette er bare de jeg kommer på i farten! Jeg merker også at jeg får mange bekymrede meldinger fra gravide følgere, så jeg tror ikke jeg er alene om å ha mange spørsmål.

Hadde du noen rare spørsmål i graviditeten eller tiden etterpå?

 

Det fineste teppe til lille

 • 07.11.2017 kl. 16:38

Det er virkelig fantastisk å kjenne at den lille jeg har i magen ikke bare allerede er høyt elsket av meg, men så mange mennesker rundt oss. Det er så mange som gleder seg til å treffe henne, det er virkelig godt at et barn aldri kan bli bortskjemt med for mye kjærlighet.

Da jeg ble syk som 18 åring sydde mamma et fantastisk teppe til meg. Jeg har fått mange fine kommentarer fra dere om dette sofateppe, som tilsynelatende tilfeldig passer perfekt til fargen i stuen vår. Kanskje la dette teppe i min underbevissthet da jeg valgte denne fargen?

Her om magen fikk jeg hjem et helt nytt teppe. Det viser seg at mamma har hatt stoff liggende fra det første teppe, som nå har blitt sydd til et lite teppe til Lille L. Jeg har dekket til navnet hennes her, men hele står altså brodert. Teppet er sydd i et børstet stoff, så mykt og godt, og med ullvatt inni. Så her skal hun få ligge å varme seg i sofaen.

Mitt teppe har jeg hatt med meg fra hjem til hjem, på ferie og til og med da jeg var på rehabilitering for ME for noen år siden. Nå skal det lille teppe få følge lille L.

Jeg er heldig som har en så flink mamma, jeg føler meg veldig takknemlig!

For hver dag som går knytter jeg sterkere bånd til henne i magen, jo mer hun sparker, jo tettere forhold får vi. Jeg gleder meg så til å treffe henne <3

 

Lengter etter deg

 • 01.11.2017 kl. 18:34

Så lenge jeg kan huske har jeg gledet meg til å bli mamma, og det kunne aldri falt meg inn at det ikke skulle være lett. Det var en selvfølge for meg å bli gravid, å få egne barn. Da det ikke gikk ble det en stor krise for meg, en sorg og en kamp jeg ikke visste om jeg ville overleve.

Nå som jeg bærer min lille datter tror jeg hele tiden at det skal gå opp for meg. At jeg virkelig skal tro på dette 100%. At jeg skal få oppleve dette. Å kjenne på lukten av hodet hennes, å ha henne liggende inntil meg, min helt egen baby.

Jeg kan nesten føle meg eiersyk. For så lenge har jeg sette andre med deres små, og kjent på at det ikke var min tur. Kanskje er det derfor det er så viktig for meg å få bestemme. Om det er hvilken body eller hvordan rommet skal se ut. Kanskje er det fordi det er en drøm jeg ikke tør tro at jeg skal få oppleve.

For hver uke som går lengter jeg mer og mer etter henne. Å få bli kjent med det lille vesenet som sparker når jeg ligger i sofaen, å se på det lille ansiktet hennes. Halvparten meg og halvparten deg.

Utrolig hvordan jeg allerede kan ha 1000 følelser knyttet til noen jeg aldri har sett. Mammahjerte <3

Kjenner du deg igjen?

Barnevognen vår

 • 29.10.2017 kl. 12:07

Sponset vogn fra barnas hus

Jeg tror aldri at jeg har fått så mange snaps og spørsmål om noe som hvilken vogn vi har valgt til vår lille. Vogn virker å være et tema som engasjerer mange, og det ligger mye tanker og følelser rundt valget av vogn for nybakte mammaer.

Før jeg ble gravid hadde jeg allerede sett meg ut hvilken vogn jeg ønsket meg. Denne har jeg også trillet mye da to nære venninner har den samme. For meg er bugaboo buffalo den perfekte vogn for meg som både bor i by, men også vil ut i marka. den er stabil, god å trille, av svært god kvalitet og lett å ha med seg. Den tar ikke mye plass i bilen, eller i gangen, den er lett å slå sammen og den er lett å ha med på kafé. Jeg vil gjerne kunne smyge meg gjennom butikker og bykjernen.

Designet er også helt perfekt i mine øyne, moderne og minimalistisk.

En annen fordel med bugaboo er at vi kan justere høyden på håndtaket. Det er jo ikke så lett når Jonna er hele 30 cm høyere enn meg.

Denne vognen har vært med i min visjon av å bli mamma, jeg har sett for meg hvordan det skal bli å trille rundt på den. Kall meg gjerne teit, men jeg er veldig visuell og elsker å bruke bilder til å drømme.

Jeg måtte bare bli en bugaboo mamma rett og slett <3

Her er en liten film fra da jeg skulle hente vognen. Tusen takk til barnas hus som har vært med og gjort drømmen min til virkelighet! Jeg er så heldig å få bli deres ambassadør, noe jeg er veldig stolt av. De har fokus på å vise frem ekte mammaer, og hvordan det faktisk er å være småbarnsforeldre.

Nå er jeg jo fortsatt gravid, og da er det lite gulp og slitenhet, men det kommer nok skal du se, hehe ;)

Jeg kommer også til å bære masse, så her blir det en god kombo regner jeg med.

Nå begynner jeg virkelig å lengte etter å treffe henne. Alle de små sparkene som jeg kjenner hver dag, minner meg på alt som snart skal komme. Tenk, bare tre måneder igjen <3

Hvilken vogn har du valgt til din lille skatt??

Bekkenløsning og 30 tips til tredje trimester

 • 26.10.2017 kl. 19:38

Hei hei,

jeg håper du har hatt en fin torsdag?

Nå er akkurat middagen i magen og jeg er stappmett. Nesten en gang i uken må jeg har de deilige fiskekakene fra den lokale fiskebutikken på Lambertseter, så gode. Vi spiser dem sammen med dampet brokkoli og småpoteter med litt smør, så enkelt og perfekt hverdagsmiddag.

Jeg har visst fått den berømmelige bekkenløsningen. I går var jeg hos kiropraktor og fikk streng beskjed om å unngå fremoverlent arbeid. Ja, letter sagt enn gjort? Støvsuge, ta ut av oppvaskmaskinen, stelle med hundene, plukke opp ting, lete i vesken, vi gjør jo alt fremoverbøyd. Har sikkert syndet ca 40 ganger i dag, ups...

Hvis noen har gode tips tar jeg gjerne imot!? Har hørt om å sitte på sånn stor ball så tenkte å låne det av mamma fremover. Ikke bare bare å gå gravid, men jeg nyter likevel hvert sekund. Fy søren for noen helter vi kvinner er, og hva kroppen vår klarer :)

Denne sjokoladen er forresten sååå digg! Helt uten melk og gluten, svindyr, men verdt det. Den er så mektig, så jeg nyter hver bit og det holder med et par ;)

Jeg må bare tipse dere om denne fine artikkelen min venninne Therese har skrevet. Hun er kiropraktor og kan det meste om naturlig livsstil. Denne listen synes jeg var helt gull og jeg fikk masse tips jeg ikke ante om. Artikkelen finner du her.

Tredje trimester nærmer seg med stormskritt, hvor ble tiden av?? Nå gleder jeg meg vilt til jul og går allerede og smugtitter i juleblader og på juleoppskrifter. Noen flere som gleder seg?

Slutt å mas om dette er du snill

 • 18.10.2017 kl. 08:58

Da jeg delte innlegget om babyluen jeg hadde strikket her om dagen fikk jeg flere kommentarer på at det var teit at jeg ikke ville beholde luen selv, som om min lille jente ikke kunne gå i lyseblått. Dette har jeg også merket når jeg har delt bilder fra rommet hennes eller da jeg delte inspirasjon til det samme rommet.

Ser i ettertid at jeg reagerte litt sterkt på noen av kommentarene, noe jeg beklaget og beklager. Som gravid er det lett å føle seg truffet, og det var ikke meningen å gå så hardt ut mot deg som lurte.

MEN, jeg står fullt og helt for min mening om at kjønnsdebatten har gått for langt når jeg ikke kan gi bort en lue uten at enkelte trekker slutninger. Og jeg blir lei av å bli pirket på for absolutt alt!

Selvfølgelig kunne lille L hatt denne luen, men jeg har strikket flere andre og det føltes bare riktig å gi denne bort. Jeg synes det er fint jeg, og det er ikke noe baktanker om at ikke jeg kunne brukt den selv. Men hvorfor skal jeg i det hele tatt måtte forsvare dette valget? Det blir liksom tatt for gitt at det ligger kjønnsdiskriminering bak?

Enda en mulighet for mammapolitiet å ruste opp og skyte...

Nei, her skal det være kjønnsnøytralt, jeg vil ikke putte mitt barn i bås.

Som om det ikke var nok å bekymre seg for som førstegangsfødende og vordende mor, nå skal jeg også være redd for at datteren min vokser opp som er stereotypi av barbie fordi jeg ikke hadde blå lue på henne på vei hjem fra sykehuset.

Jeg lurer på om reaksjonene hadde vært det samme om jeg hadde strikket en rosa lue, og gitt den bort til en liten jentebaby, fordi jeg selv skulle ha gutt?

Jeg har alltid likt rosa, også som voksen kvinne. For meg symboliserer rosa mykhet og varme, kjærlighet, mot, en sterk personlighet og glede. Min søster likte aldri rosa, og det har jo aldri vært noe problem. Hun likte å gå i kjole og lage teater. Jeg kunne godt ha kjole, men bare om den fikk bli skitten på lekeplassen. Vi fikk lov til å være oss, og det ble ikke gjort noe nummer av.

Jeg elsker å styre på kjøkkenet, hadde babydukker som ble pent kledd opp og tatt vare på, og jeg likte å leke prinsesse. Jeg var også glad i å være ute og leke med gutta som bodde vegg i vegg, og jeg løp raskere enn mange av dem.

"Kjønnsdebatten er viktigere enn noen gang, og snart skal du oppdra en liten jente i denne verden. Å ha reflekterte tanker rundt kjønn som mor, burde være obligatorisk" skriver Emma. Sant det, men det har vel ikke noe med den luen å gjøre?

Jeg som ga bort en blå nyfødtlue, kan umulig ha reflektert over kjønn. Det sier seg vel selv?

Bare så det er sagt så bryr jeg meg null om du har kjønnsnøytralt til ditt barn, bare slutt å tre det over meg er du snill. Jeg spurte ikke om din mening på mitt rosa rom.

Jeg ønsker å la datteren min bestemme selv. Jeg har lyst til å gi henne en trygg oppvekst der hun får gode rollemodeller, og læres til at det hun ønsker for seg selv er det riktige. Som sin mor skal hun selv få velge hvilken farge hun liker, hva hun vil leke med, hva hun vil studere og hvem hun vil være sammen med. Hun skal lære at det går fint å tjene mer enn mannen sin, løpe raskere enn gutta i klassen eller være dritgod på skolen. Det er lov å være stolt, det er lov å være lei seg, og det er lov å kjenne på følelser.

Men hun skal heller ikke nektes å leke med dukke eller gå i prinsessekjole, hvis det er det hun selv vil, ikke fordi mammaen hennes "har reflekterte tanker om kjønn".

En liten skatt

 • 16.10.2017 kl. 10:44

Strikking har bare blitt morsommere etter at jeg ble gravid altså! Jeg har strikket flere av disse luene, men det er jo noe i det å strikke til sin egen. Når jeg sitter og strikker nå, og kjenner sparkene i magen, det er herlig det!!

Denne lille luen startet jeg på før jeg ble gravid, og den ble ferdig før vi fikk vite kjønnet. Den ble bare helt perfekt, hvis du strikker vet du hva jeg mener. Som regel er det små ting, ikke feil, men kanskje et parti maskene er litt store for eksempel. Det gjør ingenting, det er jo hjemmestrikket. Men denne ble bare helt perfekt!

Da vi fikk vite at det er en liten prinsesse i magen måtte denne luen få et annet lite hode å varme. Det ble min venninne Stine sin sønn, Jakob. Hjemmelagede gaver er virkelig de beste <3

Jeg husker ikke hvor jeg har oppskriften fra, den er gammel og jeg har bare en skrukkete lapp. Men denne luen finnes det masse varianter av, så gå på garnbutikken og spør så hjelper de deg helt sikkert. Kjempe lett å strikke også!

Jeg lover å vise frem mer strikk etterhvert, jeg må bare få montert alt sammen, haha. Noen som kjenner seg igjen?

Tips meg gjerne om fine oppskrifter eller vis meg hva du strikker, for eksempel på snap (heleneragnhild) :)

Nå skal jeg jobbe noen timer før jeg går en lang tur i godværet, det må utnyttes!!

Ha en herlig mandag fine du <3

Kan du forberede deg til fødsel?

 • 13.10.2017 kl. 06:24

I går var jeg på første kontroll på ABC, hos jordmor Tone, en utrolig fin opplevelse. Det var en helt egen stemning der, rolig og varmt. Ikke minst var det akkurat slik jeg ønsker det, ikke sykehusstemning i det hele tatt. ABC står for alternative birth care, og er en spesiell avdeling på Ullevål universitetssykehus.

Først hadde vi en lang samtale om svangerskapet, hvordan vi ble gravide, mine ønsker for fødsel og masse mer. Vi fikk spørre om alt jeg lurte på på, og bli kjent med Tone. Så fikk vi se rommene, både fødestue og familierom. På ABC får pappaen være hos oss hele tiden, noe som betyr mye for oss. De er også veldig flinke med amming, og jeg har så lyst til å få en god start på det. Du kan lese mer om mine fødselsønsker i dette innlegget ;)

Kort fortalt er det ingen medisiner eller intervensjoner, sen avnavling, badekar, totalt ro rundt stunden når lille kommer ut og hjelp til å få i gang ammingen.

Processed with VSCO with a6 preset

Jeg skal innrømme at det føltes plutselig veldig ekte at jeg skal føde da jeg stod inne på fødestuen. Men med så god støtte er jeg helt sikker på at det skal gå bra!

Tone sa at det virket som om jeg hadde satt meg så godt inn i dette, at jeg nesten hadde gjort det å være gravid til min hobby, haha. Jeg vet at mange sier vi ikke kan forberede oss til fødsel, men det er faktisk ikke helt sant. Jeg tenker at det er viktig å være åpen for at alt kan skje, MEN selvfølgelig kan du bruke teknikker for å være best mulig forberedt. Jeg har mange venninner som har født, og det har vært forskjellig for alle. Men det er ingen som har angret på at de forberedte seg, og alle har vært "fornøyd". Det viktigste er jo at lille kommer ut og er frisk!

Jeg går en utdanning i NLP om dagen, og dette med visualisering og mental trening kommer jeg absolutt til å jobbe med frem til fødsel. Jeg er så takknemlig for at jeg skal få oppleve dette <3

En ting hun sa var at de anbefaler at vi ikke tar imot besøk oppe på avdelingen, at de dagene vi er der bør fokus være på oss som en ny familie, på å få til amming og på hudkontakt med lille. Har dere noen tanker? Jeg har tenkt at jeg er åpen for besøk, men at jeg bare må kjenne etter hvordan jeg føler det akkurat der og da ;)

Inspirasjon til barnerommet

 • 12.10.2017 kl. 06:24

God morgen fine <3

Vi har som smått begynt å planlegge barnerommet til lille, L og jeg tenkte jeg kunne vise noen inspirasjonsbilder siden jeg vet at mange av dere gjør det samme. Når jeg skriver vi mener jeg vel strengt tatt jeg, hehe <3

Lille skal sove inne hos oss i starten, men jeg vil så gjerne få lage et barnerom for det. Hun skal få dele kontoret i førsteomgang, så det blir ikke et helt rom en gang. Så snart sengen er på plass skal jeg begynne å henge opp bilder på veggen, knagger, hyller osv. Det blir så koselig å ha dette prosjektet frem mot fødsel, jeg er typen som ikke klarer å sitte stille, jeg liker å ha noe å pusle med.

Jeg skal også dele noen DIY prosjekter med dere fremover, noen veldig enkle og noen litt mer krevende ;)

Rommet hennes er malt i morgendis, en lys grå. Jeg ser for meg litt mer rosa siden jeg vet at det er viktig at barn er omgitt av farger! Likevel elsker jeg disse duse, naturlige og moderne barnerommene - herlighet så flinke folk er altså!!

Bilder fra pinterest

Hva er deres inspirasjonskilder til barnerommet? Tips meg gjerne om nettbutikker, instagramkontoer osv, da blir jeg så glad!

Nå skal jeg lage frokost til J og lage matpakker til meg selv. Vi drar straks inn til byen for første jordmorkontroll ved ABC og jeg gleder meg masse. Jeg har ikke vært på en kontroll siden august, men det er vel normalt. Jeg har vært på ultralyd, men ikke noen timer ellers. Jeg tok blodtrykket hos osteopaten på tirsdag og det var perfekt, så heldigvis håndterer kroppen min dette godt!

Etterpå drar jeg rett til Lillestrøm for NLP utdanning, utrolig spennende! Jeg gleder meg til å fortelle dere mer om dette, virkelig noe jeg kan anbefale <3

Noen dager klarer jeg ikke alt

 • 11.10.2017 kl. 20:49

Jeg har alltid vært ærlig om en ting, jeg er ingen superwoman! Jeg får ikke til alt <3

De siste dagene har vært så hektiske, det har rett og slett nesten ikke vært tid til å puste. Det kjente jeg i går. Jeg var hos min nydelige osteopat Mona på klinikk for alle på Majorstuen, og hun sa nettopp det. Nå ser jeg at du ikke får puste Helene. Jeg vil så gjerne være den beste blogger, kursleder allerede før kurset har begynt, kjæreste, student (tar NLP utdanning nå i tillegg), venninne, datter og få svart absolutt alle som sender meg meldinger.

Også er det lille da, en liten tulle i magen som trenger veldig at mamma puster!

Så i dag ble det ikke noe flott innlegg fra meg. Det ble bare et raskt lite skriv til deg, om at jeg er et menneske, og ingen superwoman.

Håper det kan hjelpe deg å senke også dine skuldre, for skal vi klare mye, må vi innse at vi ikke kan klare alt <3

I morgen skal jeg jeg på min første kontroll på ABC, som jeg gleder meg!! Jeg er så spent og full av forventning, hehe!

Gleder meg til å dele mer!

Tusen takk for at du følger og for at du er så god, jeg setter så utrolig stor pris på deg <3

 

Takknemlig

 • 10.10.2017 kl. 11:08

Det går bare mer og mer opp for meg her jeg sitter! Når jeg kjenner de små sparkene og magen stadig blir større <3

Jeg skal bli mamma <3

For deg som har fulgt denne bloggen, eller tatt en titt bakover så vet dere kanskje hvor stort dette er. Mitt aller største ønske så lenge jeg kan huske var å få lov til å ha denne rollen en dag. Og plutselig var jeg hun som kanskje ikke skulle få oppleve det. Månedene gikk og ingenting skjedde. Selv med piller, sprøyter og flere timer hos gynekologen enn jeg tørr regne på skjedde det ingenting.

Jeg fikk de skumle tankene, om at dette kanskje aldri ville gå!

Nå er hun altså på vei. En liten jente som bare er vår, halvparten meg, halvparten deg <3

I går var jeg på et kjempe spennende, og morsomt møte som jeg gleder meg til å fortelle mer om. Det jeg kan si er at alt av utstyr til den lille prinsessen nå er på plass. Jeg er så takknemlig, jeg vet ikke hvor jeg skal starte.

Før møtet tittet jeg rundt på barnas hus og der støtte jeg på en dame som så på samme barnevogn som meg. Vi kom jo raskt i prat, hun hadde termin en måned etter meg og vi venter begge jenter. Men så sa hun det, hun var blitt gravid på det 9. prøverørsforsøket...det 9.!!

For en inspirasjon sier jeg bare, en solskinnshistorie! Hvis du leser dette og du ikke var så heldig som oss, at det har klaffet for deg og dere, gi aldri opp <3

Leandervuggen jeg kjøpte på finn for noen måneder siden er endelig på plass i stuen. Under ligger lille Kokos og aner fred og ingen fare. Aner ikke hvorfor han ser så sint ut i ansiktet sitt stakkars, haha <3

Jeg vasket forresten trekket i maskinen og tok det på igjen, etter litt googling fikk jeg det både av og på ;)

Jeg gleder meg sååå til februar nå, og absolutt alt som kommer før også! Akkurat nå er det veldig godt å ha henne inni meg, trygt og varmt <3

Den gravide og ammende sin bestevenn

 • 08.10.2017 kl. 15:59

Inneholder sponset produkt

Ikke lenge etter at jeg ble gravid begynte jeg å sove dårligere. Det ble plutselig ingen stilling som fungerte og jeg fikk et akutt behov for å ha noe mellom knærne. Jeg fikk også en liten kul ganske raskt, og fant ut at jeg måtte løse soveproblemene først som sist.

Jeg får jo så mange gode tips av dere, og et som gikk igjen var gravid- og ammeputen bbhugme. Jeg ringte kiropraktorparet jeg jobbet med før, Kim og Therese, og de hadde samme anbefaling. Når de anbefaler neo vet jeg at det er bra!

bbhug med er utviklet av 3 norske kiropraktorer som ville hjelpe gravide til lettere svangerskap og ikke minst støtte dem gjennom amming. Hele 9 av 10 gravide har smerter i rygg og bekken, og mange opplever at disse plagene fortsetter etter svangerskapet.

Puten er så myk og god, og jeg elsker å sove med den. Jonna er herved byttet ut, haha <3

Her kan du se mine erfaringer med puten:

Putens trekk er sertifisert OEKO-TEX, silikonringene som er låsningsmekanismen er BPA frie og putens innhold er sertifisert for bruk til baby. Jeg har hørt at mange babyer elsker å bite på ringene <3

Du kan bruke puten:

 • Som støtte i sengen når du ligger
 • Som støtte i sofaen når du ligger eller sitter
 • Som babynest
 • Som underlag til babyen når du ammer, dette gir deg mindre belastning på nakke og skuldre
 • Som støtte under og etter fødsel

Jeg er så glad jeg gikk for akkurat denne puten og liker særlig godt at den følger meg hele graviditeten og i årene etter!

Her kan du kjøpe puten!

Har du en bbhugme? Del gjerne dine erfaringer med meg og de andre jentene her <3

Se hun sparker!!

 • 28.09.2017 kl. 13:43

Når jeg har så fulle dager som det har vært i det siste kunne jeg nesten glemt at jeg er gravid. Heldigvis har jeg fått verdens koseligste påminnelse i flere uker - lille har begynt å sparke <3

Første gang jeg kjente det var i uke 20. Jeg satt på en kafé i Lillestrøm før jeg skulle på skolen og plutselig kjente jeg et lite dunk nederst i magen. Så forsiktig, men samtidig helt tydelig! Jeg måtte sende Jonna ml med en gang <3

Siden det har det blitt oftere og oftere, og nå er det hver dag. Det kjennes også bedre og bedre. Det er ingen andre som har fått kjenne enda, men det er fordi jeg har vært alene når det har vært så kraftig. Jeg håper Jonna får mulighet i helgen når han kommer hjem.

Siden han er bortreist filmet jeg denne snutten på fredag, helt vilt!!

Hun sparker som oftest når jeg ligger på sofaen, men også når jeg blir stressa. Da jeg holdt foredrag på tirsdag skjedde jo selvfølgelig det som ikke skulle skje. Med 1400 mennesker på live gikk hele get nettet ned her, det var jo den eneste tingen jeg ikke kunne kontrollere. Heldigvis klarte jeg å komme meg på igjen, ved å dele nettet fra telefonen. Da sparket lille som crazy da jeg satte meg ned, hehe. Fikk du ikke med deg foredraget, har du en ny mulighet på onsdag, meld deg på her!

Det er på tide med en oppdatering <3

Hvor langt er jeg på vei: Jeg er i 23 svangerskapsuke, og 22+2 i dag.

Kjønn: Lille jenta vår i magen <3 Heldigvis bekreftet på OUL!

Vektoppgang: 5-6 kg opp, varierer litt ;)

Babyen er så stor som: Maiskolbe, haha, elsker disse fruktgreiene altså! I følge appen veier hun nå rundt en halv kg, herregud <3

Neste ultralyd: Ekstra ultralyd den 4. desember, for å sjekke at morkaken har trukket seg tilbake. Krysser fingrene!

Symptomer: Her om dagen våknet jeg opp med flekker på pysjen, så jeg har tydeligvis begynt å lekke melk! Haha, sorry med mye info!! Litt halsbrann, men ellers har formen vært bra!

Cravings: Frukt, må ha det hver dag! Kiwi, mango og pærer! Iskaffe med havremelk og kefirskål med bær og brunost <3 passer på å få i meg egg hver dag, grønnsaker, prøver å spise nok supper og kraft.

Aversjoner: Ikke så lyst kjøtt, men ellers lite :)

Trening: Forrige uke var jeg så flink, men denne har vært så hektisk så jeg har ikke rukket noen ting bortsett fra gravidyoga på tirsdag :)

Innkjøp: Jeg har klart å roe meg litt, hehe. Noen flere ting har kommet på plass som jeg gleder meg til å vise dere de neste ukene <3

Når begynte du å kjenne spark?? <3

Vårt guttenavn <3

 • 21.09.2017 kl. 08:59

Som mange av dere husket (luringer) har jeg jo nevnt guttenavnet vårt før. Nå som jeg har delt, og det har blitt bekreftet at det ligger en liten tulle i magen, kan jeg jo bekrefte at mange av dere hadde rett. Hadde vi ventet gutt skulle han hett Ludvig etter verdens fineste morfar Ludde <3

Min morfar var en helt spesiell person for meg og for mange andre. Han gikk dessverre bort for et par år siden, noe vi alle tok veldig tungt. Han var gammel og sovnet stille inn, men han er fortsatt dypt savnet. Når du mister noen du er glad i har det ikke så mye å si om de var unge eller gamle. Jeg har ikke slettet nummeret hans fra telefonen min og kan fortsatt tenke at jeg må ringe ham. Han hadde jo synes at dette var utrolig stas, og jeg er så lei meg for at han ikke skal få oppleve å bli oldefar.

Selv om jeg ikke helt vet om jeg tror på himmelen, tror jeg på en måte at han fortsatt finnes et sted. Kanskje følger han med. Han er helt sikkert sammen med Midi, familiehunden han var så glad i, som gikk bort i april.

Navnet Ludvig vil sikkert bli brukt hvis en av mine søstre får gutter, eller om vi er så heldige å få en gutt en dag <3

Da han døde skrev jeg dette innlegget, og nå måtte jeg hente det frem igjen.

Kjære Morfar Ludvig

"På tirsdag sovnet du stille. Jeg var på vei til sykehuset da det skjedde, men Mamma og Pappa var med deg. Jeg tror det var riktig sånn. Jeg har vært der så mye, fått så mye tid med deg og det er jeg så glad for. Jon Anders og jeg fikk sitte en stund med deg alene etterpå, og selv og det var veldig tøft, var det også veldig fint. Du så så fredelig ut der du lå. Vi snakket om alt som var fint med deg, Jon Anders har alltid vært flink til det, og det var så fint for meg. Jeg skjønner ikke helt at du er borte. Alt gikk så fort, og jeg blir aldri forberedt. Jeg klarer ikke ta det helt inn over meg at du ikke er mer, og at vi ikke skal sees...

Du var en helt spesielt person Morfar. Alltid i godt humør, glad i mennesker og i livet generelt. Du var så viktig for meg. Det er så mange som har sendt meg meldinger om hvor flott du var, enten de hadde møtt deg eller hørt om deg fra meg. På dine eldre dager ble du stadig frekkere, og mer tørrvittig. Du har flere ganger fortalt meg hemmeligheter om de yngre dager, historier om deg og vennene dine. Ikke si det til mamma sa du og lo. Du fortalte meg alltid hvor pen jeg var, for så å følge det opp med å si at jeg lignet på deg. Jeg kan ikke tro jeg aldri skal snakke med deg igjen. Aldri hente en kopp kaffe til deg, eller sette en av hundene i fanget ditt.

Noe av det fineste med deg var forholdet ditt til Jon Anders. Som du sa var dere to kamerater, og hadde et helt spesielt bånd. Han kalte deg Ludde, du kalte ham langemann og ringte til slutt ham oftere enn meg. Det var helt greit for meg, dere hadde sånn glede av hverandre. Dere delte gleden for sport og pratet om dette konstant. Du fulgte Nittedal på nett og ringte alltid dagen etter kamp for å høre hvordan alt hadde forløpt seg. Hvem hadde «scora» og hvem skaffet straffe. Også ville du høre om bikkjene. Perle og Kokos, som du kalte klin da du mente det burde være fornavnet hans. De hadde en spesiel stjerne hos deg.

Jeg skulle så ønske jeg kunne ringe deg en gang til. Høre stemmen din og fortelle deg om hyggelig ting som har skjedd. Jeg klarer ikke se for meg julen uten deg. Hvem skal spille piano og banne over hvor ustemt det gamle pianoet vårt er? Jeg har hatt en drøm om et bilde av deg og ditt første oldebarn, men det fikk jeg ikke. Jeg ville at du skulle love å leve så lenge, men du sa at jeg da måtte skynde meg litt. Det rakk jeg ikke. Heldigvis fikk jeg forsikret deg om du ville være med uansett. Det er mange år siden vi bestemte at en fremtidig sønn skulle få dele ditt navn. Som du sa til meg på sykehuset for kun få dager siden; «jeg vil aldri glemme det du har gjort for meg». Du vil aldri bli glemt Morfar.

<3

Selv om det er trist å miste en du er glad i, synes jeg det er fint å tenke tilbake på alt det fine. Minnene varer evig vet du <3

Første kjøp til rommet hennes

 • 20.09.2017 kl. 06:51

Sponset produkt

Siden vi har et kombinert kontor og barnerom blir det en liten stund før barnerommet er ferdig. Nå har vi to kontorpulter, men noen måneder før hun kommer skal vi hive ut den ene. Lille skal jo ligge på rommet vårt, men jeg har så lyst til å innrede barnerom og ha mest mulig klart. Når hun kommer vil jeg bruke energien på henne, ikke å henge opp hyller osv. Eller lettere sagt mase om at Jonna skal gjøre det, jeg er nemlig ikke så handy selv. Jeg klarer å skru opp en ikea hylle, men å borre i veggen osv lar jeg han gjøre.

En ting jeg likevel ville få på plass så fort som mulig var et sted jeg kunne henge opp noen av de fine klærne hennes. Kjoler og de fineste plaggene har nå fått plass på verdens fineste klesstativ. Jeg har lett rundt i alle butikker for å finne det rette, og endelig fant jeg det fra Alice and fox. Jeg ville ha et stativ som var veldig enkelt og moderne, og dette er i mine øyne helt perfekt!

Å omringe meg med babyklær, små sko og bamser minner meg på at hun snart skal komme. Selv om det er noen måneder til termin raser jo tiden forbi. Når jeg sitter og jobber på kontoret minner tingene hennes meg om hvorfor jeg gjør det, altså jobber så mye. Det tar meg til visjonen min, den jeg har skapt meg, som driver meg til å ta gode valg for meg selv om min familie hver dag.

Det er langt fra alle dager jeg får gjort alt jeg har på lista, det er faktisk de fleste, men jeg gjør det jeg kan og det er nok.

Å bli mamma handler ikke om å være perfekt, men å gjøre så godt du kan nemlig <3

Klesstativet finner du her, faktisk på salg!

Denne lille kjolen strikket min farmor til meg da jeg var baby, og nå skal lille få arve den. Å, som jeg gleder meg til å treffe henne og bli kjent med det lille mirakelet vårt <3

Når begynte du å innrede barnerommet?

10 ting du ikke skal si til gravide

 • 18.09.2017 kl. 10:27

Nå er jeg i uke 21 og begynner virkelig å se gravid ut. Jeg fikk mage tidlig, og den føles skikkelig stor. Kanskje er det fordi jeg ikke er så høy, eller fordi jeg hadde veldig flat mage før jeg ble gravid. Kanskje er det fordi jeg delte graviditeten med en gang, allerede i uke 6, og dermed har gått og fremhevet magen min lenge. 

Forrige uke møtte jeg en venninne som var to uker før termin, og da jeg så ned på kulen min da synes jeg jo den var knøtt! Rart det der :D

Som gravid opplever jeg meg selv litt som fritt vilt. Det er så koselig å være gravid, ikke misforstå, jeg elsker det! Det er likevel litt rart å få kommentarer fra alle rundt meg, også fremmede på hvordan jeg ser ut, kroppen min eller få intime detaljer om deres egne opplevelser som gravide. Er du gravid vet du kanskje hva jeg mener?

Jeg har lest noen helt syke ting gravide har hørt, men dette er de jeg føler har gått igjen mest. Mange av disse kommentarene har jeg selv fått, oh yes!

Oj, så stor/liten kul du har! (eventuelt bare; så stor du er)

Ingen kvinner like å få kommentarer på deres størrelse, heller ikke gravide. Jeg har til og med hørt; "sikker på at du ikke har termin før"? og "så stor mage du har allerede". Jeg vet at det sikkert ikke er vondt ment, men det er ikke noe hyggelig. Venninner som hadde liten kul synes det var vanskelig å få kommentarer på det.

Si i stedet: Så flott du ser ut!

La meg ta på magen din!

Det er faktisk langt fra alle som synes det er greit å bli tatt på magen. Særlig helt i starten av svangerskapet synes jeg selv dette var ubehagelig, særlig når folk bare tok helt uten å spørre. For noen kan det være ubehagelig, og andre har rett og slett ikke lyst. Nå synes jeg det bare er koselig når venner og familie gjør det, men ikke fremmede.

Si i stedet: Å, så fin mage, får jeg kjenne?

Håper det går bra da!

Dette hørte jeg særlig mye før jeg nådde 12 uker, sikkert fordi dette sees som en slags magisk grense av mange. Det kan også komme senere. Det er rett og slett helt unødvendig å minne en gravid på at en kan miste barnet i magen, det er jo uansett ingenting hun får gjort med det. Å gå og gruble på slikt er ikke noe hyggelig, så la være å ta opp det ;)

Si i stedet: Så koselig at du har blitt gravid

Jeg jobbet hele mitt svangerskap

Ja, du er flink du! Skal vi ikke slutte med de sammenligningene med en gang, vi er ulike jenter. Noen får mange plager og noen har ingen. Vi har også svært ulike utgangspunkt fra før. Flott at du jobbet, gled deg gjerne over det. Også hvis du trente hele veien, spiste supersunt eller gikk masse fjellturer. Bare ikke gni det inn hos andre.

Si i stedet: For meg var det best å jobbe eller jeg var så heldig å kunne jobbe hele graviditeten

Jeg spjæret fra A til Å

Dette og andre uheldige fødselsopplevelser kan du holde for deg selv, ingen har lyst til å høre om hvordan du lå og trykket i 20 timer. Det er litt som å skremme en som skal kjøre opp eller ta eksamen, unødvendig!

Si i stedet: Ingen fødsler er like, og vi kommer oss alle gjennom det! Dere kan jo heller snakke om det etter fødsel ;)

Er det tvillinger?

Dette er bare frekt...

Si i stedet: Så fin du er som gravid!

Nyt det nå, for når babyen kommer....

Enten det gjelder søvn, en kaffekopp i sofaen eller å kunne trene, må du virkelig poengtere at en får det mer travelt med en liten en i hus? Mange gravide sover ganske dårlig (dette har jeg selv erfart), og jeg tror du nyter en sjelden kaffekopp mye mer etter at du har fått barn. Og ps, du er ingen dårlig mor om du prioriterer å ta deg en treningsøkt ;)

Si i stedet: Gled deg til å møte barnet ditt, det er fantastisk å være mamma!

Å være gravid er ikke en sykdom

Ja, dette er helt sant, men er det virkelig vits å poengtere. En som sitter der med full bekkenløsning og ikke klarer annet enn å vagle fra sofa til do trenger neppe en påminnelse. Når du ligger over doskålen på den 10. uken er det også ganske irriterende.

Si i stedet: Hvordan føler du deg?

Jeg ser at det er en gutt/jente du har i magen

Å, du er synsk?

Si i stedet: Vet dere kjønnet?

Da jeg var gravid... bla bla bla...

Selvfølgelig er det koselig å snakke med andre om deres opplevelse, men ikke HELE tiden. Denne tiden handler tross alt om meg, og vi er alle så ulike så det er ingen vits å presse dine følelser eller opplevelser over på andre. Se i hvert fall an situasjonen, kanskje du merker at den gravide blir litt utilpass, og da er det greit å backe off.

Si i stedet: Hvordan synes du det er å gå gravid?

Hvilken kommentar irriterer du deg over? Del gjerne med meg og leserne i kommentarfeltet, så kan vi le av det sammen <3

 

Gravidoppdatering på babyverden

 • 13.09.2017 kl. 21:55

Supersen update fra meg i dag, jeg har rett og slett hatt nok med å prøve å ta igjen jobb fra mandag og tirsdag. I dag stod jeg opp med Jonna, men det tok meg seriøst 5 timer å komme gjennom frokost og dusj. Minner meg om årene jeg var syk, og det skaper mange tanker i meg. Jeg er så evig takknemlig for å ha en frisk kropp, som jeg kan stole på. Samtidig blir jeg lei meg av å tenke på alle de som fortsatt er syke og ikke får levd det livet de ønsker <3

I dag fikk jeg en koselig mail fra en jente som har hatt stor bedring gjennom kurset mitt, og det betyr så mye for meg! Hver eneste person jeg får lov til å hjelpe har en spesiell plass i mitt hjerte, rett og slett. Klisje, men sant!

Ville bare stikke innom og tipse dere om babyverden nå har skrevet en ny sak om meg, med oppdateringer fra graviditeten. Det er så koselig å se det slik, men bilder og mine tekster <3

Du finner artikkelen her :)

Nå skal jeg krype opp i sengen og se litt på serie før det er natta. I morgen kommer en superdigg smoothieoppskrift, har totalt dilla!!

Stor klem fra meg <3

Ekstra ultralyd i uke 32

 • 11.09.2017 kl. 16:58

I dag er jeg faktisk akkurat halvveis i graviditeten, woho! Hvor går tiden? Den raser faktisk forbi! Husker som om det var i går da jeg stod på badet i den nye leiligheten og holdt en positiv test i en skjelvende hånd. Jeg må fortsatt klype meg i armen for å tro at dette er virkelig, og jeg føler meg så heldig. Tenk at vårt ene gullegg satt <3

I dag var jeg på ultralyd sammen med mamma. Vi prøver å holde fraværet til Jonna nede før babyen kommer, og siden vi var på en veldig fin ultralyd sammen i uke 14 tenkte vi at det var koselig om mamma fikk være med denne gangen. Heldigvis var det fortsatt en jente, hehe. Jeg hadde fått sjokk hvis det plutselig var en gutt som skulle komme i februar. Jordmor spurte hvor jeg hadde vært og da jeg sa dr Lundring sa hun at daså, for han gjør aldri feil, hehe. Jeg var overrasket over hvor lang tid hun tok med meg, viste meg alle organene, overleppen, bevegelsene og hele pakken. Siden lille er så mye større nå så vi veldig mye, selv om apparatet til Lundring er ganske magisk.

Hun estimerte faktisk termin til 1. februar, men jeg fikk beholde terminen 2. februar likevel ;)

Noen bilder fra forrige uke siden jeg føler meg litt slapp i dag og rett og slett ikke orker å ta bilder. Dere kan jo heller få se et av lille <3

Det viste seg at morkaken min ligger litt nærme fødselskanalen, 1,2 cm for å være eksakt. Når den er under 2 cm får du automatisk en ekstra ultralyd i uke 32, men jordmor sa jeg ikke skulle stresse. Har du opplevd dette? Nå hun sa det ble jeg nemlig litt redd for at dette betyr at jeg kan risikere å miste ABC. Det går selvfølgelig greit, men jeg har virkelig ikke lyst til å ta keisersnitt. Håper morkaken trekker seg litt lenger fra åpningen slik at det ikke blir noe problem. Jeg har ikke blødd en dråpe i svangerskapet, så det har i hvert fall ikke vært noe problem så langt. Som sagt, hører gjerne fra deg hvis du har noen som helst erfaring med dette <3

P.S. husk min Facebook live i morgen klokken 20, da skal jeg snakke om utmattelse!! <3

Dette gjør jeg for å unngå strekkmerker

 • 10.09.2017 kl. 16:16

Adlinks

Når du blir gravid endrer kroppen seg fort, noe som er både fint og litt vanskelig. Noen ting er veldig koselig å se, andre ikke fullt så heldig. En ting mange ønsker å slippe er strekkmerker. Dette er merker som kan oppstå når huden strekkes for fort, og det er vanlig å få under graviditeten. Mange kan også oppleve strekkmerker hvis de vokste fort som unge, eller ved stor muskelvekst.

Jeg kjenner allerede at huden strekkes både på bryst og mage, så her tenker jeg at jeg i hvert fall kan prøve å unngå strekkmerker ved å ta noen grep. Om jeg får dem er det jo ingen krise, skulle vel bare mangle om jeg får noen men av å lage og føde et barn. Samtidig er det jo ikke akkurat noe jeg ønsker meg.

Processed with VSCO with a6 preset

Det er viktig å huske at strekkmerker er genetisk, det er ikke nødvendigvis slik at de som er flinke til å smøre eller spise bra ikke vil få noen. Samtidig tror jeg at du kan hjelpe huden ved å bruke noen små tips, og de skader i hvert fall ikke!

Hva gjør jeg?

Kollagen

Kollagen er proteinet huden vår inneholder mest av. I tillegg til proteinet elastin er det kollagen som bygger opp huden, brusk, ledd og sener. Med en liten en i magen synes jeg det er supert å ta kollagen uansett, men jeg har en tanke om at det kan fungere mot strekkmerker også, i hvert fall preventivt. De som tar kollagen sverger til dens effekter på huden, noe jeg merker godt selv. Jeg har også mange kunder som har blitt kvitt leddsmerter og betennelser ved å ta kollagen og innføre andre kostholdsendringer.

En annen god grunn til å ta kollagen er for å støtte ledd og sener som skal tåle ekstra vekt i svangerskapet, i tillegg til alle grunnene for deg som ikke er gravid! Jeg tar 2 ss kollagen hver dag, det er supert for hele kroppen! Bare les her :D

Jeg har kollagen i kaffe, te, smoothie eller i kefirskålen min om morgenen <3 Jeg bruker dette norske merket (best smak) eller dette merket. Du kan også kjøpe kollagen laget på fisk her.

Smøre magen

Etter hver dusj bruker jeg min hjemmelagede kroppsolje, også på magen. I tillegg smører jeg meg med bio oil hver kveld. Dette er den mest solgte arr- og strekkmerkeoljen i Norge, den trekker lett inn og jeg liker den veldig godt. Det er et fint rituale å smøre magen og det skader i hvert fall ikke. Jeg kjøper bio oil billig på iherb her :)

Jeg hører gjerne fra deg, fikk du mye strekkmerker? Gjorde du noe for å unngå dem eller ikke?

Sunn og magevennlig chicken curry - uten gluten, sukker og melk

 • 08.09.2017 kl. 06:54

Jeg har så lyst til å bli flinkere til å lage middag! Jeg har alltid vært et frokostmenneske uten like. Smoothie, surdeig med egg, kefirskål, nam nam nam. Middag derimot, jeg blir litt tiltaksløs. Vi har jo alle noe vi kan jobbe med, og særlig nå som jeg skal bli mamma har jeg lyst til å få gode rutiner på familiemiddag.

Her om dagen hadde jeg lyst til å lage noe digg thaimat. Jeg gikk innom kiwi etter skolen og begynte å fylle kurven min. Kylling, grønnsaker, kokosmelk osv, enkelt og greit. Så kom jeg til sausene og begynte å lese; sukker, stivelse, billige oljer, nei nei..dette hadde jeg ikke lyst på. Jeg bestemte meg for å prøve å mekke noe selv, og om jeg skal si det selv ble det veldig godt! Retten er kremet og litt spicey, men uten gluten, sukker og melk.

Middagen ble godt likt av Jonna, selv om han ville hatt den hakket sterkere. Jeg har litt halsbrann og er ikke så tøff på chili, så ta gjerne mer enn det står om du liker det hot ;)

Helenes chicken curry

400 gram strimlet kylling

Smør til steking (olje for helt melkefri)

Salt

Ingefærkrydder

En kinesisk hvitløk, hakket i småbiter

2-3 ts red curry paste

1-2 ts kokossukker eller honning

1-2 ss tomatpure

2 dl kokosmelk

Grønnsaker: vi brukte brokkoli, grønnkålmiks, vannkastanjer, spisspaprika

ris som tilbehør, eventuelt blomkålris eller så kan det droppes

Sett på risen før du gjør noe annet, ellers er det lett å glemme.

Jeg brukte to panner og begynte med kyllingen i den ene. Stekte den i smør før jeg tilsatte 1 dl kokosmelk, salt, ingefærkrydder, hvitløk, kokossukker, halvparten av currypastaen og halvparten av tomatpuréen. Jeg begynte også å steke brokkoli i den andre pannen, da den tar litt mer tid.

Ha i resten av grønnsakene dine, med unntak av paprika, og hell over resten av kokosmelken. Ha over litt salt, ingefær og resten av currypastaen og tomatpuréen. Her kan du gjerne ha mer hvitløk om du vil. Når grønnsakene begynner å bli ferdig blander du inn kyllingen og har over paprika. Rør godt og la alt godgjøre seg et par minutter.

Voila, nå er det bare å kose seg og høste ros for maten. Dette skal jeg definitivt be gjester på, nam <3

Skal jeg ha mammaperm?

 • 06.09.2017 kl. 07:39

Jeg har fått så mange spørsmål om hvordan jeg løser mammaperm med eget firma, og ikke minst om jeg kommer til å slutte å blogge når jeg blir mamma. Jeg tenkte derfor å skrive et innlegg om mine tanker, og i samme slengen kunne spørre deg hvordan du løste det. Jeg føler at dette med permisjon er en jungel! 100% eller 80%? Fedrekvote? Student? Gradert perm? Barnehageplass? Hjelp!!

Jeg driver mitt eget AS, der jeg selv er 100% ansatt. Det har jeg vært i snart et år, og det er mange grunner til at jeg tok det valget. Den viktigste for meg var trygghet. Jeg vil ha en fast lønn, ikke leve måned til måned og lure på hvordan ting blir. Selvfølgelig blir det litt sånn uansett, fordi jeg selv er ansvarlig for at det finnes dekning på konto slik at jeg i det hele tatt kan betale lønn. Det er aldri 100% sikkert, men jeg beregner lønnen ut i fra at jeg kan betale den i lang tid fremover. Som fast ansatt har jeg alle rettigheter på lik linje som andre skulle jeg bli syk. Verden er i endring, fast jobb er ikke det det var, og det er i dag få som er garantert jobb om to år. Jeg ville aldri byttet jobben min med noen annen, jeg elsker den rett og slett, på både godt og vondt.

Når lille kommer må jeg ta full permisjon 3 uker før termin og 6 uker etter, disse ukene er forbeholdt mor og kan ikke tas gradert. Etter dette vil jeg ha gradert permisjon, det vil si at jeg vil jobbe noe, og være hjemme noe. Det blir mest sannsynlig en høyere andel hjemme, for eksempel 80%, de første månedene. Jobben min er veldig fleksibel, men jeg aner ikke hva jeg går til med lille, så jeg må nesten bare ta det som det kommer. Kanskje kan jeg få litt avlastning noen timer i uken, i tillegg til at Jonna selvfølgelig kan ha henne.

I permisjonstiden vil jeg ikke holde kurs eller veiledninger. Det siste kurset før mammaperm vil jeg ha i oktober og november, med påmelding i september. Jeg synes det er så fint å være hjemme, samtidig kommer jeg nok til å savne å få jobbe med så utrolig mange herlige kvinner. Jeg ønsker å hjelpe så mange som mulig og jeg ser behovet, så det er litt vemodig å være borte så lenge. Samtidig er jeg sikker på at tiden min skal brukes mest på å være mamma, en tid med lille jeg aldri får tilbake! Jeg gleder meg skikkelig til det siste kurset, da skal jeg gi alt! Mer info om dette kommer fremover og ved å melde deg på en gratisressurs her er du sikret å få info når påmeldingen åpner.

Jobben jeg kommer til å gjøre under permisjon blir først og fremst å blogge, samt å planlegge, og jobbe med prosjekter som lanseres til våren eller senere. Det er mange spennende ting som kommer i fremtiden, men når lille kommer vil selvfølgelig hun stå i fokus og være det aller viktigste <3

Jeg har fått tips om å spørre NAV foreldrepenger på facebook, så det gjorde jeg en gang og fikk raskt svar :)

Hvordan fordeler dere permisjonen, og er det noen som har hatt gradert permisjon? Noen som har brukt såkalt tidskonto? Jeg hører kjempe gjerne fra deg om dine erfaringer, for her er jeg litt lost føler jeg <3

Innkjøp til lille helt fra USA

 • 04.09.2017 kl. 08:48

Da mamma fortalte meg at hun skulle en tur til USA i august og spurte om jeg ville ha noe derfra begynte jeg straks å se på youtube om jeg kunne finne nyttige ting til lille. Jeg fant raskt noen produkter som gikk igjen og igjen hos youtubere, og en av de var denne vippestolen. Jeg vokste selv opp i USA med merket fisher price og mamma har alltid skrytt av kvaliteten deres. Derfor visste jeg at denne stolen ville være en god investering. Jeg var så heldig å få den på supersalg til 240 kroner, så selv om jeg måtte betale det samme for frakten var den et superkupp!

Stakkars mamma måtte låne seg en større en koffert for å få den med hjem, den var nemlig både tyngre og større enn vi hadde lest. Tusen takk til verdens snilleste mamma som fikset så vi fikk denne! Nå står den her i stuen vår og minner oss hver dag på lille som skal komme <3

Perle har flere ganger prøvd å hoppe opp i stolen til stor underholdning for meg. Hun blir nemlig livredd hver gang fordi stolen selvfølgelig gynger opp og ned. Stakkars Perle <3

Skjønner at det er litt kjipt med et slikt innkjøp fra USA, for da er det jo ikke så lett for dere å skaffe. Men så er det jo gøy for oss å kunne ha noe ikke så mange andre har, særlig siden denne er veldig amerikansk. Lover at de neste som kommer kan kjøper her ;)

Stolen spiller musikk og vibrerer, så jeg håper denne kan falle i smak hos lille <3

Har du hatt glede av vippestol? Tips gjerne om din favoritt slik at vi får høre om norske favoritter!

 

Forrige uke hadde vi besøk av en fantastisk hundetrener her hjemme, og vi fikk masse tips til hvordan vi kan forberede hundene til lille kommer. Disse tenkte jeg å dele med dere i et eget innlegg ;) Veldig spent på hvordan det blir med de tre sammen <3

Jeg ble kastet ut!

 • 01.09.2017 kl. 08:29

Som blogger når jeg ut til et ganske stort publikum, og da synes jeg det er viktig å ta opp ting, selv om det noen ganger koster litt. Jeg har for eksempel fått kontakt med flere som har blitt helt friske etter at jeg delte min reise, og jeg har fått utallige meldinger fra jenter som har satt pris på min åpenhet rundt det å være ufrivillig barnløs. Jeg slår et slag for åpenhet og ærlighet, jeg ønsker ikke å lage en fasade for dere.

Dessverre koster ærlighet. Dessverre har folk en tendens til å bli krenket for det aller minste. Jeg får ofte høre at jeg ikke burde dele ting som er så personlig, kontroversielt eller sårt, men skal vi bare ikke snakke om det nå? Mitt innlegg om røyking ble visst for krenkende for enkelte...

I går fikk jeg en ganske uhyggelig melding om at jeg var blitt permanent utestengt av en termingruppe på facebook. Det var fordi de mente at jeg hadde "hengt ut" en som hadde skrevet om røyking under graviditeten. Jeg skrev tilbake at jeg synes det var drøyt siden jeg selvfølgelig ikke hadde nevnt hverken navnet til en bestemt person, eller gruppen det omhandlet. Dessuten var det helt generelt ment, da dette er noe jeg har sett flere steder og ikke minst hørt om fra mange venninner. Innlegget mitt klassifiseres absolutt ikke som netthets eller uthenging, men det var altså dommen.

Jeg synes det er trist at det skal være slik. Jeg synes selvfølgelig at vi skal oppfordre til å dele i en slik gruppe, også at en røyker. Men da skulle jeg gjerne sett at personer som gjør dette søker råd og tips, og ikke å få tillatelse fra andre. Det var kun en kommentar som jeg så på innlegget i denne gruppen som faktisk sa ifra at hun burde prøve å slutte. Det finnes så enormt med ressurser nå også, og som jeg selv skrev finnes det ingen unnskyldning. Gruppen har også satt inntaksstopp, noe jeg synes er dårlig gjort.

Jeg skrev tydelig til admin at jeg ikke ønsket å delta i en gruppe som aksepterte at gravide forgiftet sine barn. Senere fikk jeg dette bilde der admin skriver at jeg angrep henne, og jeg føler vel at det er jeg som strengt tatt blir uthengt inne i gruppen nå. Det ble visst en stor diskusjon der inne fordi mange synes det var drøyt. Jeg ble straks invitert til flere andre grupper, og flere av dere sendte meg også meldinger om at dere hadde meldt dere ut i protest <3

Jeg synes dette er skikkelig barnslig oppførsel av admin, løgn og sutring gidder jeg ikke. Å si ifra er ikke det samme som å angripe, kjenner jeg blir provosert av at det går an. Gruppen blir en klagestorm og handler om mye annet enn poenget, å kunne stå sammen i en slik opplevelse.

Jeg har derfor bestemt meg for å lage en egen gravidgruppe. Her skal vi ha et positivt fokus og ikke minst inspirere hverandre. Det er selvfølgelig lov å dele utfordringer, men klaging har vi nok av i verden synes jeg! Denne gruppen kan du bli med på uansett om du er i uke 5, eller uke 40, eller allerede har fått bebis, velkommen skal du være <3

Gruppen finner du her!

Nå skal jeg avgårde på møte i byen før jeg skal jobbe med kurset mitt! Så koselig at så mange av dere vil være med denne runden, dette blir kjempe bra!

Lag deg en nydelig fredag <3

Gravidoppdatering uke 19 (18+2)

 • 31.08.2017 kl. 08:34

Hvor blir ukene av? Tiden flyr og jeg rakk ingen oppdatering i uke 18. Jeg er i full gang med planlegging av mitt siste nettkurs før mammaperm, hvor målet mitt er å få hjulpet flest mulig til en friskere kropp før jeg blir "borte" fra den delen av jobben min en stund. Derfor er det veldig fulle dager om dagen, og jeg prøver å balansere alt. Det er ikke så mye nytt som har skjedd, og nå som formen er så god kjenner jeg mye på at jeg må huske på at jeg faktisk er gravid. Det går liksom aldri helt opp for meg, at nå er tiden min, nå er det her det jeg har gledet meg sånn til. Jeg må bare fortsette å klype meg i armen og minne meg på hvor lykkelig dette gjør meg <3

Hvor langt er jeg på vei: Jeg er i 19 svangerskapsuke, og 18+2 i dag.

Kjønn: Lille jenta vår i magen <3 Ordinær ultralyd på Ullevål er ikke før 11. september, men siden jeg har hørt at dr. Lundring aldri tar feil er jeg ganske trygg på kjønnet.

Vektoppgang: 4,3 kg opp! Jeg er generelt lite fan av vekt, den svinger endel med treningsmengde, om du har vært på do, hvor mye vann du holder på osv, men greit å følge med.

Babyen er så stor som: Noen sier mango, noen sier søtpotet! Over 20 cm nå <3

Spark: Jeg har ikke kjent noe enda, hver gang jeg prøver å kjenne etter kjenner jeg kun min egen puls, hehe. Det kommer nok plutselig når jeg ikke aner vil jeg tro!

Neste ultralyd: Uke 20, så fortsatt en liten stund til. Jeg gleder meg til vi får se lille igjen <3

Navn: Mer og mer sikker på at vår lille blir lille L <3

Symptomer: Litt smerter i ligamentene rundt livmor og halsbrann, men ellers er formen helt super om dagen!

Cravings: Frukt, må ha det hver dag! Kiwi, mango og pærer! Iskaffe med havremelk og kefirskål med bær <3

Aversjoner: Ikke så lyst på sjokolade, varm kaffe eller kjøtt. Heller ikke så gira på nøtter, noe jeg egentlig elsker.

Trening: Denne uken har jeg allerede trent to ganger, danceaerobic begge gangene. Føler meg nesten helt som før faktisk, utrolig gøy å kunne hoppe og sprette og bli skikkelig svett. Det blir en økt på lørdag også, og kanskje en gåtur på søndag!

Humør: Glad, energisk, men selvfølgelig emosjonell innimellom. Humøret svinger mer enn før, hehe ;)

Innkjøp: Nå er faktisk de fleste store innkjøp bestemt, og et par er allerede her i leiligheten. Jeg gleder meg masse til å vise dere hva vi har valgt. Jeg var helt satt på det aller mest, mest av alt vognen. Den ble bestemt for lenge siden, og jeg kan ikke vente til trilletur med lille i den <3

Da må jeg komme meg i fillene og få på sminke før jeg skal inn til byen en tur. I dag skal jeg støpe skinne til tennene mine, og jeg er skikkelig spent på om dette kan hjelpe på smertene i kjeven min. Holder dere oppdatert, siden det var ganske mange av dere som slet med det samme ;) Senere kommer en hundetrener hit, og det blir spennende det!!

Ha en nydelig dag dere, og husk å lag deg en fin dag <3

Det er INGEN unnskyldning for dette...

 • 30.08.2017 kl. 08:21

Når du er gravid har du et lite liv i magen som er helt avhengig av deg. Selv om det kan føles surrealistisk er du faktisk mamma helt fra første stund. Barnet ditt har bare deg, og det er din oppgave å ta vare på han eller henne. Når jeg tar valg i hverdagen nå er jeg i en unntakstilstand, jeg er ikke alene i min kropp. Jeg setter alltid barnet mitt foran meg selv, helt naturlig. Kanskje har jeg lyst på en ekstra kaffekopp eller jeg ikke vil legge meg tidlig, men så husker jeg på at nå må kroppen få det beste, for da får lille jenta mi det beste. Jeg er langt fra perfekt, det er ingen, men noen ting gjør jeg bare ikke <3

Jeg hører stadig om gravide som presser grenser, fordi "det ikke er så farlig". Det kan jo umulig være det? Unnskyldninger som "mammaen min gjorde det, og det gikk bra med meg" hører jeg hele tiden. Forskjellen er at vi vet så mye bedre nå! Forskningen gjør stadig fremrykk, og på visse områder er det svært lett å se skadevirkninger. Som jeg tenker inni meg når jeg hører at barn vokste fint opp før; "på 60-tallet var det lov å slå barn i Norge og mange barn kjørte bil uten belte"! Heldigvis går verden videre.

Etter at jeg ble gravid har jeg blitt med i flere termingrupper på facebook. Dette er lukkede grupper der gravide kvinner kan diskutere, dele erfaringer, tipse om inkjøp og dele glede og frustrasjon rundt det å være gravid. Jeg må si at gruppene er ganske underholdende, men her om dagen så jeg noe som gjorde at jeg så rødt. En jente skrev at hun fortsatt røyket, for hun hadde ikke klart å slutte. Flere hev seg på og skrev at de var i samme situasjon. De følte seg overveldet og skrev at det ble for mye å slutte nå, og mange skrev at de måtte være snille mot seg selv. Det var til og med flere som skrev at stresset ved å slutte er mer skadelig enn selve røyken, det er rett og slett bullshit!

Jeg kjenner at det knyter seg i magen. Det er faktisk ikke slik at du skal sette deg selv først, eller være snill mot deg selv når du hver dag forgifter barnet ditt. Da er det på tide å våkne opp, og ta deg sammen. Vi vet så alt for godt at røyking er skadelig for lille i magen, blant annet er det slik at krybbedød nesten utelukkende skjer der mor har røyket. Er det virkelig verdt det??

Kanskje opplever jeg dette så sterkt fordi jeg selv måtte kjempe så hardt for å bli gravid, for å få æren av å bære frem vår datter. Kanskje er det fordi jeg fortsatt daglig får mailer, meldinger og snaps fra andre som desperat ønsker å bli gravide. Da er det vanskelig å se andre ta sin lille for gitt, å sette deres uvaner foran helsen til deres eget barn.

Jeg vet at du som røyker allerede opplever skyldfølelse og skam, men kanskje er det en grunn til det? I dag har vi så mange ressurser som tilbyr hjelpe til røykeslutt, særlig i graviditeten. Det er rett og slett INGEN unnskyldning som er god nok når vi vet hvor skadelig dette er.

Bilde lånt fra babyverden.no

Vi vet i dag at røyking under graviditeten øker risiko for:

Spontanabort

Vekstretardasjon hos barnet

Placenta previa og placentaløsning

For tidlig vannavgang (PROM) og for tidlig fødsel

Lav fødselsvekt hos barnet

Infertilitet

Krybbedød

Gjentatte luftveisinfeksjoner og astma hos barnet

Baby i magen tar opp dobbelt så mye kullos som den som røyker

Nikotin får blodårene til morkaken til å trekke seg sammen slik at fosteret får mindre oksygen

Vi kan se på ultralyd at fosteret blir urolig og "fortvilt" når mor røyker en sigarett

 

Bare så det er sagt er ikke snus noe bedre

 

Snusing øker risiko for:

For tidlig fødsel

Dødfødsel

Lavere fødselsvekt (som igjen gir komplikasjoner)

Leppe-gane-spalte

Pustestans i nyfødtperioden (apné)

:(

Generelt synes jeg røyking er en uting. Jeg mener at alle må få gjøre som de vil, men problemet med røyk er at det påvirker andre rundt deg. Når jeg står i et busskur og noen tenner røyken, sender jeg gjerne et stygt blikk før jeg trasker ut i regnet. Forskjellen er at jeg kan gå bort, det kan ikke barnet ditt.

Tenk deg godt om, ta deg sammen, og stump røyken!

 Bilde: ukjent

Hva mener du? Er dette greit??

Derfor valgte vi å ta prøverør privat

 • 22.08.2017 kl. 07:49

Et spørsmål jeg har fått mange ganger er hvorfor vi valgte å ta prøverør privat. Dette er jo et litt vanskelig tema å snakke om, nettopp fordi mange ikke føler at de har mulighet til å ta et slikt valg. Det var slik det føltes for meg også, men etterhvert ble det klart for oss at dette var noe vi ønsket å prioritere.

Jeg har tidligere skrevet om min opplevelse på Riksen her hvis du vil lese. Kort fortalt kom vi til en lege som hadde null peiling på min situasjon, han var rett og slett totalt uforberedt. Det er for så vidt greit nok, men det jeg ikke synes er greit er det å møte et ungt par i en så vanskelig situasjon og være helt blottet for empati og forståelse. Det koster faktisk ikke hverken mer tid eller penger å møte pasienter med respekt. Vi måtte til og med betale dobbel egenandel for den tullete timen, en hver, enda han ikke trengte å snakke med Jonna som han sa...

Dette er vel essensen i dette innlegget, og grunnen til at vi gikk for et annet tilbud enn det offentlige. Ikke bare har de private klinikkene mulighet til å skreddersy behandlingen til deg og din kropp, de har det nyeste og beste teknologiske utstyret på markedet. Dette er det mange som mener at ikke stemmer, men det er rett og slett slik det er.

Jeg som har vært så mye syk orket ikke å bli satt på et standard opplegg med de medisinene som staten oppfordres til å bruke. Jeg ville ikke gjennom en lang og unødvendig hormonell belastning. Jeg ville heller ikke ha belastningen med å ikke vite når jeg kunne få tilbudt behandling, eller når jeg kunne bli innkalt til timer. På riksen fikk jeg beskjed om at jeg kunne tidligst begynne behandling i august, og kunne også bli senere. Dette var en stor grunn til at jeg ville fortsette hos dr Holst som allerede hadde fulgt meg i et år. Han var helt sikker på hvilket opplegg han ville kjøre på meg, samtidig som han ville følge meg nøye opp og hele tiden tilpasse medisiner og tidspunkter ut i fra hvordan min kropp responderte. Denne personlige oppfølgingen var gull for meg.

Jeg skriver ikke dette for å rakke ned på det offentlige tilbudet, eller de som jobber der. Tenk så heldige vi er som i det hele tatt har et slikt tilbud. Samtidig synes jeg det er trist å høre at jeg er langt fra alene om å oppleve det jeg gjorde. En arrogant lege er ingen god lege. Jeg er også glad det finnes private tilbud, og jeg synes faktisk det skulle vært slik at vi som valgte privat kunne få refusjon for deler av kostnaden. Husk at for hvert par som velger privat åpnes en plass i det offentlige. Min plass i august/september kan nå et annet par få, kanskje kan de oppnå sin drøm litt før!

Jeg er utrolig fornøyd med fertilitetssenteret og kunne ikke anbefalt dem nok. De tok imot meg med smil hver eneste gang, og jeg er så takknemlig for all forståelsen og oppfølgingen jeg fikk. Ikke minst den medisinske kompetansen som ble vist gjennom hele behandlingen <3

Gravidoppdatering uke 17 (16+4)

 • 21.08.2017 kl. 07:50

Da er straks uke 17 over og det er på tide med en ny oppdatering <3

Hvor langt er jeg på vei: Jeg er i 17 svangerskapsuke, men 16+6 i dag. Det vil si at jeg er 17 fullgåtte uker, og i uke 18 i morgen!

Kjønn: It's a girl!! <3 Gleder meg masse til å få hilse på den lille jenta vår <3 Fikk du ikke med deg hvordan jeg delte kjønnet kan du se her!

Vektoppgang: 3,5 kg opp! Husk at vekten svinger, noen ganger veier jeg mindre og mer, og veier meg ikke hver dag.

Babyen er så stor som: En løk - vanskelig å se for seg en løkbaby, haha. Magen vokser så sykt fort!!

Neste ultralyd: Uke 20, så fortsatt en liten stund til. Jeg gleder meg til vi får se lille igjen <3

Navn: Etter ultralyden var jeg ganske usikker, og det er vi enda. Likevel kaller jeg lille stort sett for lille L, altså navnet på L, når jeg tenker på henne. Men tror som sagt vi må se henne før vi bestemmer oss.

Symptomer: Ikke så mye nytt fra forrige uke, litt ligamentsmerter i livmor. Det kommer av at livmoren vokser og at senene som holder denne på plass strekkes. Kvalmen er nesten som forduftet og kommer kun hvis jeg går alt for langt mellom måltidene.

En annen ting jeg merker er at jeg kan bli helt på gråten av veldig små ting, litt frustrerende. Topp å være i kontakt med følelsene sine, og jeg er så stor fan av å få ut tårene, det hjelper! Samtidig er det litt slitsomt at alt kan vippe meg av pinnen, og særlig sånn hvis noen kritiserer meg litt eller lignende (mest Jonna). Blir liksom lei meg av ingenting, håpløst!

Cravings: Fiskekaker! Haha, er blitt godt kjent med eieren av den lokale fiskebutikken. Han sier det er en glede å kunne selge meg fiskekaker flere ganger i uken, men jeg blir nesten flau når jeg kommer tilbake på tredje dager for å kjøpe mer. Ellers har jeg mest lyst på salt mat, søtt frister ikke.

Aversjoner: Klarer ikke noen form for søtning, blir litt kvalm av tanken. Egg med salami derimot, nam nam. Klarer ikke barista iskaffe som jeg drakk litt av da jeg var kvalm. Hadde lyst på den, men så smakte den ikke riktig da heller. Nå frister den ikke i det hele tatt. Like greit da den jeg lager selv er så mye sunnere! Ellers begynner jeg sakte men sikkert å føle meg som meg selv igjen og nyter Helenemat!

Trening: Det går litt opp og ned, men jeg er i hvert fall i langt mer bevegelse enn før. Denne uken ble det en økt med cardio/styrke på elixia, en yogatime og en lang tur i marka. Ellers har jeg gått ca 10000 skritt de fleste dager. Yoga er så deilig, men med magen merker jeg at det ikke er helt optimalt med vanlige timer. Jeg gleder meg til å begynne på gravidyoga hos flinkeste belly and baby, de er de søteste og jeg elsker timene deres! Eget innlegg om dette kommer snart <3

Humør: Takknemlighet står høyt <3 Vi har alle stadig utfordringer, men i bunnen ligger hele tiden dette. At jeg skal få oppleve å bli mamma. At jeg skal få gå gravid, ha den "rollen". Bli en del av "mammaklubben". Det var en tid den tanken var veldig fjern. Nå er det her plutselig og jeg minner meg selv hver eneste dag på at nå er det, nå må jeg nyte det <3

Innkjøp: Etter at vi var på ultralyd dro vi rett på shopping, plutselig lyste liksom alt rosa mot meg og jeg kunne ikke skjønne at jeg synes alt til gutter var søtere, hehe. Jeg kan vise dere litt mer etterhvert, et større innkjøp helt fra USA er også gjort, gleder meg til å vise dere den!

Kan fortsatt ikke tro at om bare 5 måneder skal det ligge et lite nurk i denne rosa dressen som var en gave fra min venninne. En liten jente som er bare vår! Halvparten meg og halvparten den fineste mannen jeg kjenner <3

Spør gjerne i kommentarfeltet om det er andre ting du vil at jeg skal ta med i oppdateringen, da blir jeg kjempe glad!

God mandagsklem fra Helene <3

Vi venter en liten....kjønnet på lille

 • 17.08.2017 kl. 07:11

Endelig får jeg dele hva som befinner seg i magen! Dette har jeg gledet meg til helt siden vi var på ultralyd og fikk vite kjønnet på lille <3

Svaret får du i filmen, samt hva vi følte da vi fikk vite det <3

Er skikkelig nervøs når jeg poster dette, haha, tror det er fordi dette er så stort!! Lille, gleder meg til å møte deg <3

Gutt eller jente? Si det med sukkerfrie cupcakes!

 • 16.08.2017 kl. 11:37

Jeg har vært oppe siden seks i dag for å lage et helt spesielt innlegg til dere! I mange år har jeg elsket en idé om hvordan du kan avsløre kjønnet på den lille i magen. Det er skikkelig over the top og litt too much, men hallo, det må jo være lov! I dag har min lillesøster Jenny bursdag, og hun er født i USA. Vi bodde der da vi var små, og derfor har vi med oss endel tradisjoner derfra. Jeg bakte altså cupcakes lenge før det kom Norge, så jeg tenkte; hvorfor ikke bake såkalte "gender reveal cupcakes"??

Jeg har brukt oppskriften til søte Live bak bloggen "lets cupcake". De er supermektige, av en eller annen grunn mer mektige enn de med sukker synes jeg. Siden jeg er meg kjørte jeg sukkerfri variant, men du kan selvfølgelig lage tradisjonelle også.

Bak vaniljecupcakes, eller sjokolade for den saks skyld, og avkjøl dem helt. Ta en skarp kniv og skjær forsiktig ut en sirkel i midten av cupcaken og vipp ut litt av midten. Skjær av selve lokket, og ta vare på det.

Se bilder for mer forklaring <3

Lag smørglasur etter oppskrift og del i to eller tre deler. Du trenger ikke gjøre som meg, jeg laget både blå og rosa. Du kan jo bare lage den fargen som representerer det kjønnet du har i magen, eventuelt noen andres mage, hehe.

Hold av litt mer enn halvparten av glasuren til topping, den trenger du ikke tilsette farge, det gjorde i hvert fall ikke jeg.

Den minste eller eventuelt de to minste delene farger du i rosa eller blått, eventuelt litt i hver.

Fyll hullet i cupcakene med farget glasur og plasser "lokket" over.

Nå kan du pynte dem med den kremfargede glasuren slik som vanlig!

Når du skjærer over kakene ser du fargen inni. Slik kan du overraske venner og familie med hvilket kjønn dere venter! Ganske kult??

I USA vet jeg at mange ber legen skrive en lapp med kjønnet, også leverer de det rett til en baker. Så Kan du bli like overrasket. Jeg ville ikke byttet opplevelsen av å få vite kjønnet på vår lille med noe, det var så spesielt og jeg er så glad det bare var oss to <3

Hvordan fortalte dere venner og familie, og hvordan fant dere ut selv?? I morgen deler jeg hva vi venter, for nå klarer jeg ikke vente lenger <3

Hva tror du vi skal ha??

Gravidoppdatering uke 16 (15+6)

 • 14.08.2017 kl. 16:48

Som tiden flyr altså!! Nå er jeg allerede i uke 16 og det er på høy tid å komme med en ny gravidoppdatering. Jeg er jo allerede i uke 16, nå synes jeg på en måte at ting kan roe seg litt, hehe. Da jeg først ble gravid gledet jeg meg til uke 8 der vi skulle på ultralyd, til uke 12 siden det er den "magiske" grensen og til ultralyd i uke 14. Men nå er det bare så koselig å være gravid at jeg ikke vil at det skal gå så fort!

Hvor langt er jeg på vei: Jeg er i 16. svangerskapsuke, men 15+6 i dag. Det vil si at jeg er 16 fullgåtte uker, og i uke 17 i morgen!

Kjønn: Vi vet, men velger å holde på dette litt til <3

Vektoppgang: 2,6 kg opp! Jonna kaller meg tjukken, haha, bare vent og se tenker jeg! Han vet ikke hva som venter ham, hehe.

Babyen er så stor som: En avokado - tenk det!

Kontroll: Jeg var hos verdens nydeligste jordmor i dag på helsestasjonen. Hun var så søt, nesten synd jeg ikke skal følges opp der, men på ABC frem til fødsel. Vi hadde så masse å skravle om, ernæring, amming, naturlig fødsel, min helse, jobb osv. Også fikk jeg høre hjertelyden til lille igjen!! Først måtte jeg gå og tisse fordi jeg hadde for full blære, hehe. Men etter det fant hun den med en gang, like magisk hver gang.

Symptomer: Det virker som om kvalmen endelig har gitt seg, i hvert fall det verste. Jeg har ikke tatt medisiner på noen dager nå og det har gått bra, så jeg krysser fingrene for at det fortsetter sånn. Sååå deilig!! Jeg er bare så takknemlig for å orke ordentlig mat igjen! Det er helt klart best for meg og for lille i magen.

Puppene er mindre ømme enn før, men fortsatt litt. Jeg har kjøpt meg amme BH'er slik at jeg kan bruke dem også etter fødsel, og ingen av dem har spiler. Min venninne som er naprapat anbefalte også dette. Jeg putter noen innlegg i slik at det ikke skal se ut som jeg fryser hele tiden, haha ;)

Jeg har opplevd litt halsbrann til tider, men ikke så ille som da jeg kastet mye opp. Jeg synes at eplecidereddik i vann hjelper godt på det. For å holde magen i gang drikker jeg vann med noen ss chiafrø i.

Cravings: Nå som kvalmen er bedre er det mye mer mat jeg kan spise!

 Fiskepinner, brunost, rundstykker, iskaffe med havremelk og . En annen ting jeg har lyst på er kikertlefser, det må jeg lage snart!! Litt pussig at jeg har lyst på akkurat torsk og brunost, to svært gode kilder til jod. Jod er et næringsstoff som er viktig for gravide, men som mange mangler. Kanskje det er kroppen som sier ifra? Jeg har for såvidt tatt tilskudd, så tror ikke jeg mangler, men likevel.

Aversjoner: Jeg har nesten ikke lyst på noe fet mat, ikke nøtter, ikke avokado, ikke noe særlig sjokolade...varm kaffe frister heller ikke. Nå har jeg likevel drukket en kopp i ny og ne, og det smaker liksom greit, men ikke som før. Da var jo kaffe livet, haha. Heldigvis frister iskaffe så jeg drikker det nesten hver dag.

Humør: Jeg er glad og lykkelig! Og jeg føler meg endelig som meg selv igjen, hallo pågangsmot og jobbiver, og ikke minst; treningslyst <3 Jeg er så klar for en ny høst med masse spennende!!

Innkjøp: Herregud, alt for mye! Jeg gikk litt crazy etter at vi fikk vite kjønnet på lille, men nå skal jeg ta en pause på klær. Vet jo at vi kommer til å få endel gaver også, så jeg har fått litt pes fra venninner og familie som sier jeg ikke skal kjøpe alt, hehe. Jeg lar meg selv likevel kose meg til det fulle med dette, for det er noe jeg har gledet meg til så lenge jeg kan huske. Det synes jeg vi skal unne oss jenter <3

Nå planlegges også endel større kjøp, gleder meg til å vise dere!

Det var det for denne gang, nå skal vi stikke i bursdagsselskap. Å, som jeg koser meg med å være gravid! Som så mange skriver til meg; nyt! Og det skal jeg LOVE av jeg gjør nå. Takk forresten for så utrolig mange fine kommentarer på forrige innlegg om fødsel, dere er helt utrolige!! Stor klem <3

Fødeplass og ønsker til min fødsel

 • 13.08.2017 kl. 19:27

Jeg har i mange år hatt en drøm om å føde et helt spesielt sted og for noen uker siden fikk jeg endelig bekreftelsen min på plass. Jeg søkte Ullevål svært tidlig i graviditeten, men plassen jeg ventet på var ved ABC-klinikken. Bekreftelsen fikk jeg endelig for et par uker siden: Jeg skal føde på ABC-klinikken!!

ABC står for alternative birth center. Dette er et sted for deg som ønsker en "naturlig fødsel" uten smertestillende interaksjoner. Kvinnekroppen er skapt for å føde barn, og i utgangspunktet skal det være helt unødvendig med smertelindring og medikamenter.

Bilde lånt fra @fitwithemina

På ABC har de også en vanlig dobbeltseng, badekar, mykere belysning og større rom. Jeg har i hvert fall hørt at oppfølgingen både før og i etterkant er helt fantastisk. Disse jordmødrene er ekstra opptatt av amming, en ting jeg gjerne vil ha hjelp til. Jordmødrene har også bedre tid til hver enkelt fødekvinne fordi det er færre av oss. Dette gjelder både før, under og etter fødsel.

På ABC blir du fulgt opp av en jordmor fra uke 24 ca, og ofte prøver de å få til at du skal få den samme jordmoren under fødsel. Du får også hilse på alle som jobber der, slik at det uansett er et kjent fjes som tar imot barnet ditt.

Jeg må bare presisere at det ikke er slik at jeg ønsker å føde på ABC fordi jeg føler at jeg har noe å bevise, eller at jeg jeg tenker at jeg da er bedre enn noen andre. Jeg har bare alltid ønsket det helt siden jeg hørte om dem. Jeg har noen venninner som har født der, og mange som har født på vanlig fødeavdeling. Jeg fikk en kommentar fra en bekjent at ABC var for de som hadde "behov" for å føde uten bedøvelse, og derfor jeg nevner det. Jeg synes det er så synd at vi kvinner må være slik mot hverandre. Ingen fødsel er bedre enn andre! Noen er for eksempel redd for å føde, og da skjønner jeg kjempe godt at de har andre ønsker enn meg. Det er mange fordeler med naturlig fødsel for både mor og barn, men det er likevel ikke slik at det blir riktig for alle.

For å få lov til å føde på ABC må du og barnet være friske. Du kan heller ikke vente tvillinger, ha opplevd tidligere keisersnitt eller være overvektig. Røykere, snusere eller kvinner over 41 år år får heller ikke lov. Du må sende en søknad med informasjon om deg og hvorfor du ønsker å føde der. Du trenger ikke skrive så mye der, men jeg tror det er fordi de ønsker at du skal ha satt deg litt inn i hvorfor du selv ønsker det.

Slik ser det ut på ABC-klinikken, bilde lånt fra cissemosse.com

En fødsel kan ikke planlegges, og jeg har ikke veldig mange forventninger. Jeg har likevel noen ønsker ut i fra ting jeg har lest, både forskning og bøker, hørt på podcaster og hørt fra venninner.

Mine ønsker for fødselen

♥ Jeg ønsker å føde uten epidural og annen medisinsk smertestillende. På ABC brukes varmt vann, akupunktur og massasje for å lindre smerte. Medikamentell smertelindring kan ha en negativ effekt på amming og på hvor fort mamma kommer seg etter fødsel.

♥ Jeg ønsker å kunne bruke badekar under fødselen. ABC har landets beste kompetanse på vannfødsler, men om jeg føder i vann tar vi helt som det kommer.

♥ Jeg ønsker å få lille rett opp på brystet etter fødsel, for så å få litt ro rundt oss tre før det skal veies og måles. Jeg vil at lille selv skal få finne brystet, noe som har vist seg å kunne øke sjansene for god amming.

♥ Jeg ønsker å vente med å klippe navlestrengen til den har pulsert ferdig. Dette for at lille skal få mest mulig næring fra morkaken før båndet mellom oss kuttes. Dette er vist å være gunstig for både mor og barn. Før trodde en at å kutte navlestrengen så fort som mulig var best for å unngå anemi hos mor, men det stemmer ikke. Dessuten reduseres risiko for lave jernlagre og anemi hos barnet, og bedre helse hos premature. Her og her kan du lese mer om fordelingen av blod mellom mor og foster.

♥ Jeg ønsker å kunne sove sammen med Jon Anders og babyen det første døgnet, noe ABC legger til rette for.

♥ Jeg ønsker å bli møtt med forståelse og av en som kan mer enn meg når det gjelder naturlig fødsel. Slik slipper jeg å være den sære som ønsker ditt og datt, dette har de hørt før.

Bilde: pinterest

Kanskje skjer det noe under fødsel slik at ingen av disse tingene er mulig, og da ble det slik. Du kan som sagt ikke bestemme helt selv hvordan fødsel skal være. Det jeg er mest opptatt av å forberede meg på, er at jeg kommer til å måtte slippe opp kontrollen og stole på at jordmødrene kan dette. Jeg er ikke så flink til å ta imot hjelp, men i denne situasjonen er det kjempe viktig å jobbe med kroppen, slippe opp og bare gå for det som føles riktig.

Jeg skriver "naturlig" fordi du helt klart kan ha en naturlig fødsel på en vanlig fødeavdeling. Jeg vil si at en naturlig fødsel er en fødsel der du føder via fødselskanalen, uten bruk av smertestillende. Det er heldigvis slik at vi i Norge har god akutthjelp skulle det skje noe. Dette redder mange liv, og er noe jeg aldri ville verdt foruten. Det er likevel litt tullete med de som sier "min baby ville dødd hvis jeg fødte på ABC". Du får nemlig ikke lov til å føde der hvis det er noen risiko, og skjer det noe slik at det er fare for mor eller barn ruller de deg rett inn på vanlig avdeling.

Jeg blir kjempe glad for tips og vil gjerne høre fra dere! Hvordan opplevde du å føde, var det i det hele tatt slik du hadde forestilt deg? Hvor fødte du? Jeg blir takknemlig for å få høre din historie <3

Klem fra meg <3

Du skader babyen din!!

 • 08.08.2017 kl. 18:20

Når en er gravid virker det som om du kan dø av alt, eller at alt er skadelig for babyen din. Her hjemme tuller vi litt med dette, selv om vi selvfølgelig følger de fleste rådene som er gitt. En ting som er morsomt er at det er ganske ulike råd i ulike land. I Frankrike anbefales gravide å unngå all kaffe, mens i Spania er det trygt å spise spekemat. Det dette forteller oss er at du mest sannsynlig ikke vil skade fosteret ditt om du skulle komme til å tråkke litt feil.

Jeg er selvfølgelig utrolig takknemlig for å bo i et land der vi har fine råd til gravide, for ikke å snakke om en fantastisk svangerskapsoppfølging. Samitidig må jeg le av all hysterien som er ute å går. Jeg som har studert ernæring har faktisk lest den artikkelen som ligger på matportalen. Ikke bare det, jeg har lest hele den nasjonale veiledningen for gravide, skrevet oppgaver og tatt eksamen. Og kunnskap er makt, for det gjør at jeg faktisk har lest forskningen, ikke bare artikkelen. Da slipper jeg å være hysterisk. Det er deilig det! Jeg sier ikke at du ikke skal følge de generelle rådene, men la oss nå slappe litt av.

Noen av tingene jeg har fått høre de siste månedene er at jeg for guds skyld ikke må sole meg, det kunne visst føre til kokt baby. Lurer på hvordan det går med alle de stakkars bebisene som blir født i Afrika... Jeg måtte heller ikke finne på å kjøre uten å bruke belte for gravide, selv om trygg trafikk mener dette er nærmere svidel som skor seg på kjøpevillige, redde gravide. Det er jo nettopp det, at en blir redd. Da jeg akkurat hadde blitt gravid fikk jeg et lite støt i leiligheten. Det var ikke ille, men jeg ble selvfølgelig livredd. Jonna lo så godt av meg der jeg stod og gråt og sa "jeg er jo gravid", som om han ikke visste det. Også måtte jeg google om noe hadde skjedd andre gravide som hadde fått støt. Det var visst mange som hadde fått heftige støt og det hadde gått helt fint. Og da måtte jeg jo bare slå meg til ro med det.

Jeg orker faktisk ikke å leve i frykt i 40 uker jeg! Det er nemlig langt mer sannsynlig at jeg blir påkjørt av en buss enn at jeg selv klarer å skade barnet mitt. Som foreldre vil vi jo alltid måtte leve med en enorm bekymring, og det må vi på en måte akseptere. Et barn er jo helt uerstattelig, og det er allerede mitt barn for meg.

Her om dagen fikk jeg kommentar om at jeg ikke måtte legge ut at jeg spiste salami.

Beate Folgerø, kvalitetssjef i Nortura sier dette om spekemat og salami:   

"Vi varmebehandler ikke våre spekpølser. Vi mener likevel at det ikke er en riskiko for gravide å spise spekepølser. Det er to aktuelle organismer som kan være skadelige for gravide i kjøtt: bakterien Listeria monocytogenes og parasitten Toxoplasma gondii. Listeria er ikke i stand til å vokse i spekepølse, blant annet pga lav pH og nokså høyt saltinnhold Det bekreftes av svar gitt fra EUs matmyndigheter. Toxoplasma er i henhold til gjeldende kunnskap heller ikke i stand til å være levedyktig i spekespølser, av to grunner: kjøttråstoffet som brukes er fryst før produksjon, og spekeprosessen gjør forholdene ulevelig for parasitten."

Salamien jeg spiste hadde til og med både ligget i fryseren, og blitt varmebehandlet. Men savner du på skiva, så synes jeg du skal spise det med god samvittighet. Da jeg gikk på skolen var det også mange av lærerne som var kliniske ernæringsfysiologer som spiste salami. Nettopp fordi det faktisk er et unntak til regelen. Gilde er selvfølgelig nødt til å helgardere seg, og skriver derfor at det bør unngås. Mitt råd er å spise kun når pakken er nyåpnet, det vil si dagen den åpnes og neste dag. Etter det får Jonna resten av kjøttpålegget. Velg også store produsenter akkurat i dette tilfellet. Ellers er god hygiene et av de viktigste rådene når det gjelder mat og gravide, men i min mening dessverre et av rådene som får minst oppmerksomhet. Ikke minst er det alt for lite fokus på hva vi burde få i oss!

Salami er ikke noe en MÅ ha, så føler du ikke for å spise det, kan du fint la være. La bare meg kose meg litt med litt når jeg har lyst da, for det er faktisk helt trygt!

På ultralyd fikk vi se...

 • 07.08.2017 kl. 12:37

Forrige onsdag tok Jon Anders og jeg turen til dr. Lundring på spesialistsenteret for kvinner på Jessheim. Jeg ble tipset av min venninne Julie om å dra til ham på tidlig ultralyd, da hun selv både fikk vita kjønn og se så mye av babyen allerede i uke 12/13. Hun sa det var helt magisk, så da ringte jeg tidlig og fikk en time straks de åpnet etter sommerferien. Vi var så spente, særlig jeg, hehe. Selvfølgelig var det viktigste å få se at lille var frisk, men vi hadde også et veldig håp om å få vite kjønnet.

Etter en liten prat om hvordan jeg var blitt gravid og min helse fikk jeg ligge på en benk og med magen fremme begynte undersøkelsen. Da vi var på fertilitetssenteret i uke 8 fikk vi se en bitte liten beby, men det så mest ut som en bamsemums. Da hadde jeg en innvendig ultralyd, men denne gangen var det altså en tradisjonell en med gele på magen.

Jon Anders fikk nærmere sjokk da vi fikk se en baby som lå og kavet og sprellet inni magen. Lille beveget armer og føtter, rullet rundt og så ut til å sutte på tommelen sin. Han sa han hadde forventet at babyen lå helt stille, men det var altså ikke synet som møtte oss. Vi fikk se hjertekamre, hjerne, ryggmarg, kraniet og nakkefold. Vi kunne også se at lille hadde vann i magesekken, noe som betyr at babyen drikker, og urin i blæren, noe som betyr at i hvert fall en nyre fungerer. Lille drakk fostervann som bare det, helt utrolig å kunne se! Også fikk vi selvfølgelig høre hjertelyden. Lille er heldigvis tilsynelatende helt frisk, med ti fingre, fire hjertekamre og alt annet som skal være på plass.

Det føles stort og litt sårt å dele de første bildene, men samtidig så ufattelig fint <3

Her er vårt lille gull <3

Når vi hadde sett en god stund fikk vi endelig, etter en god del trykking på magen, vite at han visste kjønnet med 95% sikkerhet. Da han sa det var det så stort og flott og jeg måtte bare le. Jonna strålte som en sol, haha.

Det føles enda mer ordentlig nå, og ikke minst får jeg et helt annet forhold til lille i magen. Vi måtte straks ut og kjøpe inn litt mer babyklær, drikke smoothie fra smoothieXchange (cravings på acai energy) og bare kose oss.

Vi hadde egentlig bestemt oss for å vente med å avsløre kjønnet noen dager, siden vi har delt så mye. Vi delte at jeg var gravid straks jeg fant det ut og fikk fortalt Jonna, så vi tenkte at kun vi skulle vite det en stund. Det klarte vi virkelig ikke, vi måtte ta telefonene allerede i bilen på vei hjem fra dr Lundring.

En annen ting som var litt rart var at vi brått ble skikkelig usikre på navnet. Det har jo vært lille L i noen år nå, men vi har ved et kjønn snakket om noen få andre navn også. Jeg sa til Jonna at jeg følte at lille kanskje passet til et av navnene vi elsker, og han sa han hadde tenkt akkurat det samme. Utrolig rart! Jeg tror rett og slett at jeg må vente og se til lille er her før vi bestemmer oss. Nå skifter jeg hele tiden inni hodet, noen andre som har hatt det slik? Det kommer uansett alltid til å være en liten L <3

Jeg anbefaler virkelig dr Lundring hvis du har lyst til å dra på tidlig ultralyd. Det var absolutt ikke sponset (siden mange alltid spør om slikt), men kun en anbefaling fra meg. I flere forum har han blitt kalt guds gave til gravide, og det var ikke så langt i fra altså. Særlig fordi det nå ble så virkelig for Jonna at det er en baby inni der, og at han skal bli pappa. På grunn av jobb er det ikke sikkert han får vært med når vi skal på ordinær ultralyd, derfor er jeg ekstra glad vi gjorde dette.

PS. Nesten umulig å skrive dette innlegget uten å dele kjønnet, må holde tungen rett i munnen om dagen, haha. Gleder meg til å dele <3

Våre babynavn

 • 02.08.2017 kl. 09:16

En av de største valgene i livet til et par som venter barn eller for nybakte foreldre er navnet deres barn skal bære. Det er ganske stort og utrolig fint å tenke på. Det ligger et lite menneske i magen min som vi skal få gi et navn.

Som jeg har skrevet før har Jonna og jeg valgt ut navnene til våre barn for mange år siden. Vi har begge alltid gledet oss til å bli foreldre, og det var noe vi snakket om veldig tidlig. Selv etter så lang tid har navnene føltes riktig. Jeg er selvfølgelig åpen for at vi kan komme til å ombestemme oss, særlig når babyen er født og vi får se han eller henne. Kanskje føler vi at navnet ikke passer, rett og slett. Vi har delt det med venner og endel familie for lenge siden, men jeg er ikke sikker på når jeg kommer til å dele her på bloggen. Vi har jo lyst til å ha noe bare vi vet også, etter å ha delt så mye. Dessuten er det jo greit å vente til vi er 100% sikre. Vi har noen flere på listen også, men tror ikke disse vil bli brukt.

Jeg orker heller ikke å få så mange reaksjoner på navnene våre, det føler jeg at jeg har nok av allerede, hehe. Dette er jo vårt valg og det er tross alt noe vi har følt på veldig lenge. Hvem andre som har de samme navnene eller hva andre måtte mene er liksom ikke så viktig.

Til jul i fjor ga jeg mamma et kjede med bokstaven L på. Mammaen min heter Lena, men kjedet hadde en dobbel betydning. Mange av dere har jo fått med dere at vi kaller babyen for lille L, fordi begge navnene vi elsker starter på L. Jeg har det samme smykket i armbånd, noe som har vært en fin påminnelse om den lille som skal komme. En slik visualisering gjorde det i hvert fall lettere for meg å holde troen på at forsøket skulle gå bra <3

I dag skal vi på ultralyd, og får vi vite kjønnet blir jo navnvalget enda mer virkelig! Etter timen skal vi ut og spise lunsj og bare kose oss, kanskje shoppe litt til lille L <3

Ha en fin onsdag fine du <3

Baby boho blanket og babyverden

 • 01.08.2017 kl. 18:08

Da jeg spurte dere om tips til fine babypledd var det så mange av dere som sendte meg både bilder og oppskrifter! *Verdens beste lesere* <3 Jeg må si at jeg falt helt for baby boho blanket fra ministrikk.no. Jeg ringte mamma og tror dere ikke hun hadde garnet jeg trengte hjemme? Teppe strikket jeg på tre dager, inkludert den siste dagen jeg kun satte på frynsene.

Teppe kan strikkes i både easy fra sandnes garn eller hexa fra du store alpakka. Jeg gikk for det siste, da dette ble mye mykere og mer eksklusivt. Jeg er helt forelsket i teppe og vurdere virkelig å firedoble oppskriften og lage et i voksen versjon. Som jeg gleder meg til å bruke dette teppe til lille L.

Mange har spurt om teppe er vanskelig å strikke og det synes jeg ikke. Jeg anser meg selv som nybegynner, og synes oppskriften var veldig lett å følge. De forteller deg hver eneste pinne hva du skal strikke.

I oppskriften står det at du skal klippe 15 cm til frynser, men jeg synes de ble for korte. I stedet klippet jeg 25 cm og det synes jeg ble perfekt <3

I morgen skal vi på ultralyd igjen, som jeg gleder meg! Ikke minst håper jeg sååå vi kan se kjønnet. Det blir så koselig å se lille L igjen sammen med Jonna <3

P.S. Nå kan du lese en oppdatering om meg på babyverden.no her :)

Første innkjøp til lille L

 • 30.07.2017 kl. 13:39

Jeg har fått så mange spørsmål om jeg ikke kunne dele tingene jeg har shoppet til vår lille, og det kan jeg selvfølgelig. Det er så mye at jeg tenkte det var gøy med en innkjøpsvideo, eller en såkalt "baby haul".

Siden vi ikke vet kjønnet enda er alt kjønnsnøytalt, men så skal det sies at jeg elsker duse farger, og det passer perfekt å kombinere disse klærne med pasteller eller bruke dem slik de er. Som jeg sier i videoen er det ikke lov å dømme, hehe. Jeg håper dere synes det er like stas som meg med babyting!

Nå skal jeg en tur til byen for å se venninner før jeg skal hjem til mamma og bake <3

10 ting jeg gleder meg til i graviditeten

 • 27.07.2017 kl. 13:18

Jeg elsker slike lister og hadde lyst til å lese noen slike selv. Dessverre var de fleste negative. Morsomt det, men i dag har jeg behov for å tenke positivt! Derfor ville jeg skrive en liste over ting jeg gleder meg til i graviditeten :D

1. Å se lille på ultralyd igjen

Nå er det under en uke til vi skal på ultralyd hos dr Lundring på Jessheim, etter anbefaling fra flere venninner. Han har visst utrolig avansert utstyr og jeg håper så inderlig at vi kan få vite kjønnet. Neste ultralyd er da på sykehuset jeg skal føde på i september. Da kan dessverre ikke Jonna være med, så jeg er glad vi har booket en privat også.

2. Å få vite kjønnet

Vi har hele tiden hatt lyst til å vite kjønnet, og jeg skjønner ikke de som klarer å vente, i hvert fall ikke med første. Jeg tror det blir helt annerledes når vi vet, det blir enda mer virkelig at det er et lite menneske inni der. Da kan jeg også begynne å planlegge flere innkjøp!

3. Å få en større kul på magen

Jeg er så heldig at jeg allerede har fått en liten babybump, noe jeg selv synes er så stas! Jeg gleder meg til den blir enda mer synlig slik at alle ser at jeg er gravid. Da jeg var innom helsekosten her om dagen fikk jeg en goodiebag av jenta bak kassen med gravid- og babyting. Jeg tenkte at hun kunne se at jeg var gravid, haha, men så sa hun at hun leste bloggen. Det var jo veldig koselig det også da <3

4. Å kjenne de første sparkene

Det er så mange av dere som har skrevet at dette er noe jeg bør glede meg til, og gjett om jeg gjør! Det er rart og magisk at det er et lite menneske i magen min. Å få kjenne de første sparkene blir nok surrealistisk og utrolig kult! Når kjente du liv??

5. Når Jon Anders får kjenne de første sparkene

Jeg gleder meg sånn til å rope på Jonna så han kan kjenne babyen hans sparke i magen, for en utrolig opplevelse. Å gå gravid gjør liksom at parforholdet blir styrket og vi ser på hverandre på en litt annen måte. Så koselig <3

6. Babyshower

Flere venninner har allerede før jeg ble gravid røpet at de gleder seg til å arrangere babyshower. Selv har jeg arrangert og verdt med og arrangert flere og det er kjempe stas hver gang. Bleiekake, cupcakes og søte gaver, hele greia er kos! Skjønner ikke de som synes babyshower er så teit, men så er jo jeg oppvokst i USA og liker slikt, hehe.

7. Jul med kul

De siste årene har jeg hver eneste jul tenkt at dette blir min siste jul uten å være gravid eller ha barn. For andre som opplever å være ufrivillig barnløse tror jeg dette kan høres kjent ut. Julen blir til slutt litt trist, for jeg tenkte mye på at jeg selv ville ha barn jeg kunne lage jul for. I år kommer jeg til å være høygravid og sikkert ha en diger kul på magen, så stas!

8. Å få oppleve en fødsel

I motsetning til det jeg hører mange andre si gleder jeg meg faktisk til fødselen. Jeg har ganske få forventninger, noen ønsker, men alt i alt er jeg åpen. Jeg har fått fødeplass akkurat der jeg ønsket og det skal jeg dele mer av snart. Jeg kan også skrive litt om hvilke ønsker jeg har til fødselen hvis dere ønsker.

9. Å møte den lille babyen vår

Får nesten frysninger og kan bli litt på gråten av å tenke eller å snakke om det. Det er vanskelig å forestille seg at om et halvt år kan jeg sitte med babyen vår i armene. Dette som vi har lengtet etter så lenge og gledet oss til. Tenk å kle på de bittesmå klærne vi har kjøpt og bli kjent med vår lille. Halvparten deg og halvparten meg <3

10. Å introdusere babyen for familie og venner

Jeg håper jeg er i god form etter fødsel slik at de nærmeste kan komme og besøke når baby er helt ny. Jeg har selv besøkt to nære venninner og det er et kjempe koselig minne for oss begge i ettertid. Det er noe helt spesielt med å bli invitert inn i babyboblen og få hilse på den nye verdensborgeren. Jeg gleder meg så til å vise frem vår lille skatt <3

Hva gledet du deg til mest i graviditeten? Hvis du er gravid nå, hva gleder du deg mest til?? <3

Gravidoppdatering uke 14 (13+1)

 • 26.07.2017 kl. 08:42

Som tiden flyr, mellom kvalmen og sommerferie er jeg plutselig i uke 14 og andre trimester. Krysser fingrene for at kvalmen snart skal slippe helt, slik at jeg kan trene og kose meg igjen. Jeg har i hvert fall endel dager der jeg klarer å få ned en smoothie tilsatt litt grønnsaker og nå klarer jeg også å holde på vitaminer som regel, yay! Jeg vil jo så gjerne gi god næring til lille i magen. Jeg har en liten mistanke om at progesteronstøtten jeg har fått grunnet prøverør kan ha gitt ekstra kvalme. Medisinen (cyclogest) har jo tross alt kvalme som en av bivirkningene. Nå er jeg helt ferdig med den og jeg håper det vil gjøre susen, lov å drømme!

Termin: På ultralyd ble termin satt til 2. februar <3

Uke: Jeg er i uke 14(!), i dag er jeg 13+1 og i andre trimester. Utrolig hvor fort det går, jeg har masse jeg vil få gjort! Babyen er nester ferdig utviklet og nå skal lille L bare vokse seg stor og sterk i magen min.

Neste ultralyd: Vi skal på ultralyd den 2. august og da får vi mest sannsynlig se kjønnet!

Symptomer: kvalmen har fått følge av halsbrann de siste ukene. Det ble naturlignok verre de dagene jeg kastet mye opp, så jeg kjøpte galieve på apotek. De smakte helt forferdelig synes jeg, så det har jeg brukt lite. Redningen har faktisk vært å drikke vann med litt eplecidereddik gjennom dagen. Det er bra mot kvalmen også, og nå synes jeg det smaker friskt og godt. Har du halsbrann er det lurt å styre unna sterkt krydret mat og kaffe, men det har jeg mistet helt lysten på uansett.

Babybump: Jeg har fått en fin liten kul nederst på magen, magisk! Utrolig rart siden jeg alltid har hatt ganske flat mage, nå står den ut og jeg går og tar på den hele tiden. Det sies at babyen kan kjenne når du tar på magen, så koselig <3

Trening: På de beste dagene har jeg kommet meg på elixia og det har vært så deilig! For meg er trening mestring og godfølelse først og fremst, i tillegg ønsker jeg selvfølgelig å styrke kroppen for den ekstra vekten den skal bære og forberede meg på fødsel.

Kjønnet til lille: Vi vet fortsatt ikke kjønnet og jeg lurer også på om vi kommer til å holde det for oss selv en stund. Vi får se hvor lenge jeg holder ut, hehe. Vi har jo delt så utrolig mye helt fra starten, og vi snakket om at det hadde vært koselig om bare vi to visste noe også. Det blir jo nesten en slags forventning om at vi må dele alt, fordi vi har vært så åpne.

Navn: Det holder jeg også på en stund til. Vi har to navn vi ønsker, men også et par navn i backup. Plutselig passer ikke de navnene vi har valgt, så jeg vil vente en stund. Dessuten angrer jeg litt på at jeg delte navnene med familie så lenge, for da må du liksom sitte og høre på alle meninger, hehe. Det er jo faktisk kun vårt valg, så det er et lite tips fra meg ;)

Cravings: Det går mye i mammas speltrundstykker som hun baker til meg, helst ristet og med et tynt lag smør. Ellers har jeg spist grøt og litt smoothie. Jeg fikk cravings på pasta med parmesan, men nå blir jeg kvalm av tanken. Kanskje like så greit da det er langt fra sunt for kroppen kjenner jeg. Rop ut hvis dere vil ha oppskrift på rundstykkene!Jeg kan fortsatt ikke tro at vår lille baby vokser i magen min, en stor drøm som går i oppfyllelse. Jeg er så takknemlig, særlig fordi jeg vet så alt for godt hvordan det er å være på andre siden. For meg hjalp det lite å tenke på at det å være ufrivillig barnløs gikk over og at det ordner seg for de aller fleste, men det er jo sant. Sender deg som prøver og leser dette en ekstra stor klem, tenker fortsatt mye på deg, det skal du vite <3

12 magiske uker - gravidoppdatering på film

 • 23.07.2017 kl. 19:09

For noen dager siden filmet jeg en liten update til dere. Jeg hadde noen dager som var så fine med trening og det hele, men plutselig snudde det og jeg har visst fått et lite "tilbakefall". Vurderer nå om jeg skal starte på medisiner igjen, selv om jeg egentlig ikke har så lyst. I går var vi en tur på badehuset og plutselig måtte jeg løpe og finne noe jeg kunne spy i. Heldigvis rakk jeg å ta tak i en bøtte og tømme innholdet før jeg spydde utover hele gulvet, haha. Må jo bare le, for det hele blir litt komisk. Står i bikinien og spyr liksom!Jeg har vært så mye syk i livet at jeg tror jeg har funnet endel mestringsstrategier for hvordan jeg kan klare å i hvert fall få gjort litt tross dårlig form. Dessuten føler jeg meg bare verre når jeg kun ligger inne i sengen. Når jeg har orket har jeg strikket, så nå er det ikke lenge til jeg er ferdig med det første babyteppe. Tusen takk for så mange fine tips om tepper, dere er så gode!!

Her kan du høre mer om hvordan det har vært så langt i graviditeten, hvilke følelser jeg har rundt kvalmen og medisinene, se kulen på magen og hvilke bøker jeg har begynt å lese.

Beklager litt rart lys i filmen, særlig i starten. Jeg har ikke blitt helt kjent med den nye linsen min ;)

Svangerskapsboken fikk jeg som sagt i filmen sponset og den kan kjøpes her ;)

Babyull til lille L

 • 21.07.2017 kl. 18:52

Jeg har strikket endel babyklær de siste årene, de fleste har blitt gitt bort som gaver til små, men noen har også blitt lagret. Det er selvfølgelig kjempe koselig å strikke til andres kommende babyer, men jeg må innrømme at det er noe helt annet nå som det er vår lille skatt som skal bruke dem.

Jeg har begynt på ny hentedress, det viste seg nemlig at den jeg hadde strikket for endel år siden var i offwhite. Da jeg begynte å lage buksen var den nesten helt hvit, så da tror jeg at jeg strikker en ny jakke i samme farge. Den offwhite jakken kan uansett brukes til vår vinterbaby. Jakken er så lett å strikke, jeg har laget hele tre stykker! Oppskriften har jeg kjøpt her, og garnet jeg strikker i nå finner du her.

Hvis noen har oppskrift på et strikket teppe som er enkelt (ikke for mye mønster, og litt moderne) blir jeg kjempe glad! Det er mitt neste prosjekt.

Klarer fortsatt ikke å tro at det skal ligge et lite mirakel i disse små klærne <3

Nå skal vi ut og spise med et vennepar og bare nyte livet, akkurat nå er det så utrolig fint!!

God fredag fine du <3

Babybump

 • 18.07.2017 kl. 09:18

De siste dagene har jeg faktisk fått en liten kul på magen, så koselig og samtidig så rart! Jeg har lagt ut noen bilder på snapchat de dagene jeg har vært og trent og der kan du tydelig se den. I går kom Jon Anders hjem fra trening da jeg lå på sofaen og han så den med en gang.

Når vi får mage er veldig individuelt, men jeg er så takknemlig for at alle sender meg snaps og sier hvor koselig det er. Når jeg legger noe ut er jeg noen ganger redd for reaksjoner, jeg har jo sett mange ganger hvordan blogger får gjennomgå. Enten så er magen for stor eller så er den for liten, men det er viktig å huske at vi bærer forskjellig. Hos noen vil nok magen poppe endel uker før enn hos andre.

Når så du først magen??
Følg meg gjerne på snap for å se flere bilder av mage, babystrikk, leiligheten og selvfølgelig mat. Heleneragnhild heter jeg der, akkurat som på instagram ;)

Photoshoot

 • 13.07.2017 kl. 17:19

I dag har jeg vært "på" hele dagen, og det har faktisk vært deilig! Det tar noen timer på morgenen, men hvis jeg kommer meg opp og ut hjelper det skikkelig! Ikke alle dager er slik, men i dag var jeg heldig. Ikke minst får jeg mulighet til å være sammen med en av mine beste venninner Julie, skikkelig energiboost <3

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Jeg gleder meg til å fortelle mer om hva vi har gjort i dag, men det er dessverre hemmelig enn så lenge. Bare å glede seg, for dette blir skikkelig bra!! Blant annet denne lekre saken, nam!

Nå skal jeg feire mammas bursdag, jeg skal prøve å få filmet neste gravidoppdatering så fort som mulig <3

Takk for masse supre tips om innkjøp i dette innlegget forresten, det var helt supert!

Føler meg nesten som meg selv igjen

 • 09.07.2017 kl. 20:38

Kjære deg, er du ikke søt <3 Takk for så mange koselige meldinger!! Jeg er virkelig heldig, jeg får ikke sagt det nok!

De siste dagene har vært ren himmelt! Jeg har følt meg bedre og bedre, sikkert fordi medisinen har fungert, og det har igjen hjulpet meg å spise og få vært ute. Å ligge rett ut med kvalme og oppkast gjør selvfølgelig at formen blir verre og verre, ikke at jeg hadde noe valg. Nå føler jeg at kroppen er i en positiv spiral!

I går våknet jeg og etter et par timer ville jeg gjøre noe koselig. Jeg sendte en melding til min venninne Julie og hun tok med seg lille Noah og kom en tur på besøk. Vi orket til og med en tur på senteret for litt babyshopping, så kos! Husk å følg med på snap og instagram for flere bilder av hjemmet vårt og hva jeg har kjøpt (heleneragnhild) ;)

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Det er så mange som sier ditt og datt om å kjøpe babyting, at en ikke må handle inn før den og den uken osv. Jeg koser meg så med dette, og kommer til å gjøre akkurat det jeg føler for. Det er så mye fint på salg nå, og de tingene vil jo ikke være tilgjengelig om noen måneder. Jeg har også ett meg ut endel ting som jeg ønsker meg, og da er det jo ingen grunn til å vente. Tre ting jeg gjerne vil ha tips om er hvilke nettbutikker dere liker til baby, hva du måtte ha av ting som gravid og hvilke størrelser som lønner seg å kjøpe til gravide?

Dere er jo så søte, så jeg blir kjempe glad for tips <3

Ekstrem svangerskapskvalme

 • 06.07.2017 kl. 20:11

Ville gi et lite pip fra meg!

Dere som følger meg på snap og insta vet at jeg har slitt med forferdelig kvalme de siste dagene. Jeg har kastet opp hele dagen og slitt med å få i meg mat, og jeg har rett og slett ikke klart å være på pc. Det eneste jeg har orket er å ligge rett ut på soverommet med lyset av. I går fikk jeg en akuttime hos legen og utskrevet postafen. Jeg hater jo egentlig å ta piller, men sånn som det har vært nå kan jeg rett og slett ikke ha det. Jeg fikk også en 100% sykemelding, selv om det ikke betyr så mye når du driver for deg selv.

Tusen takk for alle tips og råd! Selv har jeg prøvd det aller meste, føler vel egentlig at jeg har prøvd alt, men nå er det ingenting som hjelper. Det var ganske lett å se forskjell på dere som hadde opplevd ekstrem kvalme og ikke, for ingefærvann kan bare legge seg når du føler at du skal kaste opp din egen magesekk, haha.

Processed with VSCO with a6 preset

I dag fikk vi tømt resten i den gamle leiligheten i hvert fall, og nå ligger jeg rett ut og ser på Dicte på sumo. Uansett hvor dårlig formen blir er det en stor trøst at det er en god grunn til det! Jeg er også glad jeg hadde et godt lager med næringsstoffer før jeg ble gravid, for nå er det kun loff med bittelitt smør jeg klarer å holde nede. Bare tanken på mat får magen til å vri seg! Sykt kreds til dere som har opplevd ekstrem svangerskapskvalme da dere allerede hadde små, det kan ikke være lett <3

Jeg er kommet i uke 11 og jeg krysser fingrene for at dette roer seg ila de neste ukene. Jeg har så utrolig mye å gjøre, leiligheten er et eneste stort rot og jeg ligger etter med regnskapet. Det hjelper i hvert fall å ligge å titte på de små babyklærne som skal brukes fra februar. Uansett hvor kvalm jeg er vet jeg at det er mange som ville dødd for å være i mine sko, og så lenge lille har det bra skal jeg nok overleve <3

Når smerten er verdt det

 • 02.07.2017 kl. 08:42

Jeg er utrolig heldig med leserne mine <3 Jeg har fått lov til å være ærlig med dere i den mørkeste tiden i livet mitt. Jeg er ikke en person som klarer å være falsk. Jeg kan ikke smile og snakke om sukkerfri mat og late som om at er greit, når jeg selv har det utrolig vondt. I min fertilitetsreise har det vært mange tunge stunder, og jeg hadde måttet legge ned bloggen hvis jeg skulle latt som alt var perfekt. I stedet har jeg valgt å dele, og måten jeg har blitt tatt imot på har vært så fin <3

Jeg kan ikke få takket hver og en av dere som har lagt igjen spor hos meg. Dere som skrev at dere kjente på min fortvilelse, dere som sa at dere så på meg som et forbilde og dere som gråt av glede sammen med meg da vi endelig lykkes. Det betyr mer for meg enn dere aner!

Her om dagen fikk jeg en kommentar som traff meg skikkelig, såpass mye at jeg ikke visste hva jeg skulle svare. Jeg skriver mine tanker, og det er vanskelig å begripe hvor mye de ordene kan påvirke. Dette var bare så fint at jeg måtte dele den med alle. Tenk at noe så fint, kan komme av alt jeg har opplevd?

Hanne:

"Selvom jeg ikke har noen plan om å få barn i den nærmeste fremtid blir jeg likevel utrolig inspirert av det du har oppnådd! Wow, Helene, du er virkelig en fighter og et riktig godt forbilde for mange. Du har drømmer som alle andre, du jobber utrolig hardt og lykkes! Har ikke ord. Jeg må bare si at jeg er utrolig stolt over deg, selvom vi aldri har møtt hverandre, og at på grunn av det du har vært igjennom har jeg bestemt meg for å bli jordmor. Jeg gråt da du skrev du var gravid, av lykke selvfølgelig. Etter å ha sett alle videoene og lest alle innleggene dine om hele denne prosessen var det som at et tomrom ble fylt hos meg. Jeg har fulgt deg så lenge, og var veldig spent på hvordan dette skulle gå. Du virker så herlig og jordnær, ung men vis og forståelsesfull, så jeg ville så veldig gjerne at du skulle bli gravid! Den gleden jeg følt da du delte den fantastiske nyheten har jeg lyst til å oppleve igjen og igjen. Jeg har lenge undret over hva jeg skulle bli, men nå er det som et lys har gått opp for meg. Tusen takk, Helene, og lykke til videre <3"

Tusen takk for denne kommentaren Hanne! Jeg er sikker på at du vil bli en fantastisk jordmor, og tenk så heldig jentene som får komme til deg! Tenk at jeg har fått være en liten del av din reise, det betyr mer enn du aner for meg <3

Tusen takk til Hanne og til alle dere andre som legger igjen små deler av dere selv her hos meg <3

Som dere ser er det flyttekaos hos meg nå, vi flytter i dag!! I natt var siste natten i den gamle leiligheten, og vi er virkelig over i et nytt kapittel. Wish me luck <3

Graviditetsoppdatering uke 8, 9 og 10

 • 29.06.2017 kl. 17:04

Herregud som tiden flyr, jeg kan nesten ikke tro at jeg allerede har kommet til uke ti! Det er så koselig at mange av dere ønsker dere graviditetsoppdatering hver uke, og jeg lover at det skal komme tettere nå. De siste ukene har jo vært ganske like, derfor tar jeg dem samlet. Plutselig føler jeg at det skjer så mye med baby! Jeg gleder meg til å få mage så jeg kan vise den også <3

Jeg har kjøpt meg denne boken som jeg kan fylle ut i. Et kjempekoselig minne å ha både for meg og for lille en dag.

Hvor langt på vei: 10 uker, 9+2 dager i dag, nå er lille L ca 25 mm langt!

Symptomer: Kvalmen har egentlig blitt verre og verre de siste ukene, men det er både normalt og overkommelig. Jeg må spise med en gang jeg står opp, og da mener jeg med en gang. I tillegg tar jeg tilskudd av B6 tre ganger om dagen og drikker ingefærrot trukket i vann. Det er veldig mye mat som ikke frister og jeg kan brekke meg av noens vonde ånde eller sterk krydderlukt.

Ultralyd: Vi var som jeg skrev på første ultralyd forrige uke, en helt spesiell opplevelse. De færreste er på ultralyd så tidlig, og siden alt så perfekt ut ble vi forsikret om at dette kommer til å gå så bra. Jeg har hatt en god følelse hele veien, men etter dette føles det mer virkelig enn noen gang!

Neste ultralyd er 2. august <3

Cravings: Plutselig måtte jeg ha havreknekkebrød med ost og kalkun, og har kun spist det hver dag. Så vil jeg plutselig ha tomater. Jeg kan også ha lyst på noe, ta en smak også ombestemme meg. Stakkars Jonna :P

Søvn: Jeg sover godt, men drømmer masse rare drømmer. Ikke minst våkner jeg hver morgen halv fire og som regel må jeg stå opp og spise noe før jeg kan sove noen timer igjen.

Humør: Det er vel ingen hemmelighet at gravide har mange humørsvingninger, trneger jeg si mer?

Innkjøp: Jeg har allerede shoppet endel småting til lille og jeg tenkte å vise dem i et eget innlegg, kanskje en film? Jeg tror ikke jeg kommer til å shoppe noe mer nå før om en stund, men lover ikke noe ;)

Så koselig at dere liker disse oppdateringene, skriv gjerne forslag til ting dere synes jeg bør ha med!

Lille L er 8 uker <3

 • 23.06.2017 kl. 11:08

I går hadde vi en helt magisk opplevelse på vår "andre" ultralyd. Vi var jo faktisk så heldige og fikk se lilleL da vi hadde innsett, en lysende prikk godt plassert i livmoren min. Hele denne reisen har allerede vært så spesiell og magisk for oss, å kunne følge prosessen så tett. Jeg har flere ganger følt at det var for godt til å være sant! Da vi fløy hjem fra Frankrike ble jeg så dårlig på flyet. Da jeg sa at jeg var gravid og fikk så god service følte jeg meg nesten teit, skjønner dere?

Processed with VSCO with a6 preset

Det var i hvert fall en spent Helene (og en rolig Jonna, hehe) som tok turen tilbake på fertilitetssenteret i går. Det var så koselig å se alle igjen og møte dr Holst, han er så morsom. Han kunne nesten ikke tro at jeg allerede er 8 uker på vei, og i uke 9, tiden flyr! Jeg hoppet opp i stolen og vi ble møtt av det mest utrolige synet!

Lille L er nå 8 uker gammel og i følge Holst helt perfekt <3 Han sa vi skulle være ekstremt uheldige for at dette ikke skulle gå bra og at vi kan vente en liten baby i overgangen mellom januar/februar <3

Babyen har allerede et bitte lite ansikt, armer og ben, hender og føtter, og det lille hjertet banker sterkt! Jeg er så lettet og glad, og endelig begynner jeg å virkelig føle meg gravid. All smerte har vært verdt det til slutt. Tenk at jeg har dette lille mirakelet i magen <3

 

Jeg er redd for å være lykkelig

 • 21.06.2017 kl. 20:44

Jeg kan nesten ikke tro at jeg allerede er godt ut i uke 8 og at vi i morgen skal på vår første ultralyd! Når du blir gravid via prøverør får du tilbud om tidlig ultralyd, så i morgen skal vi tilbake til dr Holst på fertilitetssenteret og titte på lille L. Jeg har kjent endel sommerfugler i magen, rett og slett fordi jeg fortsatt ikke klarer å tro på at jeg er gravid. Etter en så lang prøveperiode og et helt år hos Holst blir det utrolig surrealistisk å komme dit som gravid.

Lille L - to uker gammel <3

Jeg har hele tiden hatt en god følelse og følt at alt skal gå bra, samtidig er jeg redd for lykken. Redd for å tørre å slippe den løs, i tilfelle den skulle bli revet vekk igjen. Jeg vil ikke inn i mørket igjen, jeg begynner endelig å føle meg som meg selv. Anette på frøyaklinikken spurte meg faktisk om akkurat det, om jeg turte å kjenne på hvor glad jeg var.

De siste ukene har jeg ledd så hardt, smilt og kjent på følelsen av å våkne glad. Det har fått meg til å forstå at dette ikke har vært en stor del av det siste året. Jeg tror ikke jeg har turt å ta inn over meg hvor deprimert jeg har vært. Hvor mye jeg har isolert meg, stengt inne følelsene og trykket dem ned. Når lykken nå kommer vet jeg ikke om jeg tørr å tro på det. Er det bare jeg som føler det slik? At det hele er for godt til å være sant?

Jeg gleder meg uansett til i morgen, og prøver så godt jeg kan å nyte <3

Hormonell?

 • 20.06.2017 kl. 19:11

Takk for et fantastisk engasjement på gårdsdagens innlegg (kan leses her)! Helt tydelig at mange ble provosert over dette forslaget, og jeg må bare få takke dere for støtten! Jeg må også presisere at jeg ikke er imot at vi skal beskytte barn fra å bli født inn i et liv med omsorgssvikt. Det jeg reagerer på er at det skal være en screening av par som trenger assistert befruktning. Jeg skriver bevisst ikke "ønsker" assister befruktning, for det er faktisk ikke slik det fungerer. Det virker også som om noen mener at siden skattepenger går til dette må vi tåle hva som helst. Da vil jeg trekke frem hvor mye rart skattepengene går til, og at det blir helt feil å skulle pålegge disse pasientene flere hinder kun fordi noen benytter seg av det offentlige tilbudet. Det er tross alt mange selvpåførte sykdommer som koster skattebetalerne langt mer, og at vi i Norge oppfordres til å få barn.

Som ufrivillig barnløs blir en faktisk diskriminert på mange måter, og dette blir bare enda en stein vi må bære. Selv om jeg nå er gravid er jeg preget av mine opplevelser, og jeg kjenner veldig på alle de som fortsatt er barnløse. Det må være lov å si ifra hva jeg mener om dette. Når det er sagt så mener jeg ikke å være frekk i kommentarfeltet hvis neon opplevde det slik, jeg blir bare veldig engasjert og er ganske emosjonell om dagen. Hormonell sa du? Bare å bli vant til tror jeg ;)

Setter så pris på deg som leser bloggen min, må bare få si det enda en gang <3

Klem fra hormonell Helene :)

Jeg kjenner at blodet mitt koker

 • 19.06.2017 kl. 08:07

I dag dukket en artikkel opp i newsfeeden min som ga meg en klump i magen. Jeg blir både sint, provosert og lei meg. På fredag la helse og omsorgsminister Bent Høie frem en stortingsmelding som blant annet fremmer flere forslag innen assistert befruktning. Et av forslagene er at par som søker assistert befruktning skal pålegges å legge frem en barneomsorgsattest (her kan du lese bakgrunnen for forslaget). Sikkert ikke en stor deal tenker du, de fleste blir vel funnet skikket til å bli foreldre? Det er ikke poenget!

Etter å ha opplevd å være ufrivillig barnløs og nå sitte med et prøverørsbarn i magen merker jeg at dette forslaget får blodet mitt til å koke! Ingen som ikke har opplevd denne situasjonen kan forstå hvor ufattelig vondt det er å ikke bli gravide. Å ikke få til det mest naturlige, å kunne lage et barn sammen. Usikkerheten, redselen, de enorme utgiftene, anstrengelsen på forholdet og alle tårene. Selv har jeg brukt over 70 000 kroner på å bli gravid, over 100 sprøyter, uendelige piller og flere år av livet mitt. Hva gjør du vel ikke for å få ditt største ønske oppfylt?

Nå mener Høie at leger skal bestemme hvem som skal få prøve å få barn? Leke Gud som Jonna kalte det.

Hva om min tidligere sykehistorie hadde spilt inn? Hva med faktumet om at Jon Anders er student? Hva er egentlig kriteriene for å kunne bli foreldre. 90% av norske par blir gravide innen et år. Må de legge frem en søknad? Nei! Hvis du har fungerende sæd og eggstokker spiller det ingen rolle om du har et rusproblem, ukontrollert sinne eller tjener under fattigdomsgrensen. Du kan få barn.

La oss legge noen ekstra kg på ryggen til de som allerede bærer så tungt. La oss kjenne på prosessen med å skulle bli godkjent som skikket for å bli foreldre. Som om de lange køene for hjelp i det offentlige ikke var nok? Som om de mislykkede forsøkene ikke var nok? Nei, Høie, jeg prøver å overse dine idiotiske forslag om mettet fett, og forstå din redsel for å godkjenne eggdonasjon. Selv om jeg virkelig ikke ser forskjell på eggcelle og spermcelle i det argumentet.

Det er nok vanskelig for deg å sette deg inn i en slik situasjon, å ha en kropp som ikke kan gi deg det du ønsker aller mest. Det som alle andre tar for gitt. Det er nok vanskelig for deg å høre alle som sliter i stillhet. Du kjenner ikke deres lengsel, deres skam og smerte. Skjerp deg!

Gravidoppdatering uke 7 (6+6)

 • 14.06.2017 kl. 18:21

Nå ligger jeg og skriver til dere fra en villa i Antibes! Jeg fløy ned hit i går og dagen ble rett og slett litt for hektisk til å få oppdatert dere. Jeg er her på jobbtur for å legge strategier for de neste månedene. Med bloggen, kurs, ja alt jeg elsker å holde på med! Jeg kjenner allerede at det er hjerlig å få litt fri fra oppussingskaoset hjemme. Ikke bare er det mye å gjøre, men det er så vanskelig å være kreativ i matveien uten kjøkken og varmt vann. Ting begynner å skje, og jeg gleder meg så utrolig til å vise dere kjøkkenet, og lage mat til bloggen der!

Vi er en helt fantastisk gjeng her nede med kvinnelige grûndere som har blitt gode venninner. Jeg er så takknemlig for å ha funnet disse jentene som lærer meg så mye og som jeg trives så godt med!

Nå er jeg straks i uke 8 av graviditeten, men først kommer oppdatering fra uke 7. Jeg har alltid likt å lese slike gravidinnlegg selv, men de begynner jo som regel endel senere enn mine. Jeg synes det er litt stas å kunne dokumentere fra så tidlig i svangerskapet. Tenk at vi har et bilde da egget vårt ble satt inn!

Det er fortsatt mange som lurer på hvorfor jeg har valgt å dele graviditeten min så tidlig, og det kan du lese om her.

Hvor langt på vei: 6+6 og straks på vei inn i uke 8 <3

Livmoren er nå på størrelse med en appelsin og baby L er like stor som en bønne!

Symptomer: Jeg har allerede gått opp flere bh størrelser, hjelp! Puppene er skikkelig ømme og det gjør vondt å bare komme såvidt borti dem. Ellers har kvalmen slått inn for fullt og jeg har måttet spise konstant for å holde den i sjakk. Det har heldigvis vært litt bedre noen dager enn andre slik at jeg har fått gjort litt.

Jeg har også fått økt luktesans. Bare å gå forbi en mann med litt svettelukt på en varm sommerdag kan få magen min til å vrenge seg, og hundenes ånde er døden, haha. Du blir virkelig litt av en primadonna når du blir gravid!

Cravings: Mest av alt har jeg hatt aversjoner mot ting denne uken, men det føles som om det begynner å lette. I dag spiste jeg nydelig capresesalat og grønnsaker frister igjen. Det har sikkert noe å gjøre med den herlige varmen her nede <3

Søvn: Jeg har sovet mye bedre denne uken, og fått en større ro. Dette er jeg glad for da søvn er kjempe viktig nå som jeg trenger mest mulig restitusjon for både meg selv og lille.

Humør: Litt lettpåvirkelig, men som forventet. De dagene jeg er mye kvalm merker jeg at det er tøft å smile, men så minner jeg meg selv på at det er et godt tegn. Jeg er i hvert fall kjempe glad for at matlysten på "Helenemat" er på vei tilbake.

Innkjøp: Jeg vet at mange sier at du ikke skal kjøpe noe til baby før det har gått så så lang tid, men jeg kjøpte faktisk noen småting før jeg ble gravid! Dette var fordi det ble viktig for meg å visualisere at jeg skulle bli gravid snart og at det var en liten baby på vei til oss. Etter så mange år med prøving klarte jeg ikke se det for meg lenger, og det tror jeg ikke er bra. Et av kjøpene var disse små sokkene fra newbie, så skjønne <3

Ultralyd: Om bare litt over en uke <3

Det kan hende det blir færre oppdateringer her nede, jeg trenger rett og slett litt pusterom. Men følg gjerne med på instagram og snap (@heleneragnhild), der legger jeg ut <3

Klemmer fra en litt solbrent Helene <3

Anti-kvalme kjeks

 • 12.06.2017 kl. 10:52

Jeg tenkte med en gang jeg ble kvalm at jeg måtte bake noe sunnere som kunne hjelpe mot kvalmen. Min inspirasjon ble min fine venninne Linda sin oppskrift på havrekjeks. Jeg endret litt på ingrediensene for å få dem mer kvalmestillende. Ingefær er nemlig et kjent hjelpemiddel mot kvalme ;)

Jeg skal innrømme at mine ikke ble like fine, jeg bakte dem nemlig ikke ut. Jeg smørte deigen utover og da ble ikke kjeksene så vakre. Det viktigste var jo at de fungerte! Disse skal jeg absolutt bake igjen :)

Anti-kvalme kjeks

3 dl havregryn

1 dl melk (jeg brukte mandelmelk)

2 ss sukrin gold

1 ss mel (jeg brukte sesammel, men hva som helst kan brukes)

1 ts bakepulver

40 gram smør

1/4 ts salt

1/4 ts ingefær

Bland alle ingrediensene og trill til kuler. Hvis deigen er for klissete kan du ha i mer mel. Trykk kjeksene flate (da får du rundinger, ikke firkanter slik jeg laget) og stek på 180 grader i 15 minutter eller til kjeksene er gyldne.

Nå skal jeg endelig få fylt på vippene mine før jeg reiser i morgen <3

Kvalme og dagens outfit

 • 11.06.2017 kl. 10:42

God morgen kjære venner <3

Endelig kommer en update! Jeg har vært så kvalm de siste dagene at jeg ikke helt har visst hvor jeg skal gjøre av meg. Heldigvis tar jeg det som et veldig godt tegn på at det skjer mye i kroppen. Og det begynner virkelig å gå opp for meg at jeg er gravid! Jeg skal dele alle mine triks med dere veldig snart, men før det vil jeg gjerne teste enda flere av deres tips! Hva gjorde du da kvalmen var på topp? Hva hjalp?

Processed with VSCO with a6 preset

Vi er virkelig godt i gang i leiligheten nå, i morres malte jeg første strøk på kjøkkenet etter endel krangling med veggen. Her måtte det både mures og helsparkles for slett vegg, det skulle jeg ha! Og vi vil gjerne gjøre mest selv, det går jo så fint. Jeg synes faktisk det er skikkelig gøy å ha gjort det meste selv, ikke minst lærer jeg så mye. Jeg har sikkert vært på maxbo ti ganger den siste måneden og er snart på hei med malingsgutta der.

Kjøkkenet hentet vi på torsdag kveld og de siste dagene har vi skrudd og skrudd. Det er masse jobb, men fy søren så fint det blir til slutt! Jeg gleder meg så utrolig til å kunne vise dere og ikke minst til å kunne lage filmer og ta bilder på det nye kjøkkenet vårt.Nå må jeg spise noe mer før jeg maler videre, ha en nydelig søndag fine du <3

10 matvarer for deg som prøver å bli eller er gravid

 • 08.06.2017 kl. 17:32

Nå som det blir mye gravidsnakk på bloggen vet jeg at også mange som ønsker seg å bli gravide følger med. Derfor vil jeg poste dette innlegget fordi dette er mat som er super for både gravide og for de som ikke har kommet så langt enda. En fertilitetsdiett er egentlig bare et kosthold med masse næringsrik mat. Det er faktisk veldig likt et kosthold jeg anbefaler til en som har en kropp i ubalanse eller som er syk. Vi ønsker å gi kroppen det aller beste slik at hormonene kan synge og næringslagrene kan fylles, ikkesant?

Her er 10 matvarer som er supre for både den som prøver og den som er gravidEgg

Egg er en kilde til alle næringsstoffer med unntak av vitamin C. Egg inneholder også kolin, en forløper til nevrotransmitteren acetyl-kolin som er viktig i utvikling og funksjon av nervesystemet. Det er en myte at vi ikke skal spise egg på grunn av kolesterolinnholdet. Kolesterol er faktisk forløperen til alle steroidhormonene, blant annet østrogen, progesteron og testosteron. Produksjonen av kolesterol i kroppen øker og minker i takt med inntaket vårt, og rådet om å begrense inntak av kolesterol er nå fjernet fra de amerikanske kostholdsrådene. Velg gjerne økologiske egg når du handler, det er de eneste eggene som er produsert av høner som får gå ute i solen.

Brokkoli, kål og rosenkål (og aspargesbønner)

Disse grønnsakene er alle i familien korsblomstrede grønnsaker, som alle inneholder et plantekjemikal kalt diindolylmethane. Dette stoffet bidrar i nedbrytelse av østrogen og kan dermed øke utskillelse av overflødig østrogen i kroppen. Brokoli, kål og blomkål er også gode kilder til fiber som bidrar i utskillelse av avfallsstoffer via fordøyelseskanalen.

Biff

Biff er en kilde til en rekke B-vitaminer, jern og protein av høy kvalitet. Kvinner med jernmangel har økt rikisko for manglende eggløsning og påfølgende manglende menstruasjon, noe som gir dem en 60% redusert risiko for å bli gravide (3). Det finnes to former for jern i mat, hemjern og ikke-hemjern. Hemjern finner vi i kjøtt, fisk, egg, lever og andre animalske kilder. Denne formen for jern absorberes best av kroppen. Ikke-hemjern finner vi i blant annet bladgrønnsaker, havregryn og sesamfrø, gresskarfrø og bønner. Denne typen jern tas ikke like lett opp, og den kan hemmes av fytater i korn og garvesyre fra kaffe og te. For å øke opptaket kan du spise C-vitaminrik mat sammen med kildene til jern som paprika, sitrus og kiwi. Husk at når du blir gravid må alt kjøtt være gjennomstekt ;)

Lever

Lever er virkelig supermat og er en kilde til både vitamin D, vitamin A, sink, selen, folat, B12 og Q10. Orker du ikke tanken på å spise dette kan du som meg ta leverkapsler, det kjøper jeg her (adlink).

Nøtter og frø

Nøtter og frø er kilder til essensielle fettsyrer, vitaminer og mineraler. Varier gjerne hvilke nøtter du spiser, da de inneholder ulike næringsstoffer. For omega 3 vil valnøtter, chiafrø, hampfrø og linfrø være gode kilder.

Gresskarkjerner er planterikets beste kilde til sink. Dette mineralet er nødvendig for over 300 prosesser i kvinnekroppen, blant annet celledeling og modning av egget før befruktning. Denne studien viste at kvinner med sinkmangel hadde økt risiko for tidlige spontanaborter. Sink finner du også i østers, lever, grønnebønner, biff, lam, yoghurt og skampi. Paranøtter er rike på selen, et mineral som fungerer som en antioksidant i kroppen.

Fullfete meieriprodukter

Denne (4) studien viste en positiv assosiasjon mellom inntak av fullfete meieriprodukter og fertilitet. I tillegg viste den at kvinnene som spiste lavfett varianter av melkeprodukter, som mager yoghurt og skummetmelk, hadde økt risiko for infertilitet. Fett er viktig for produksjon av hormoner, og fullfete meieriprodukter er dessuten en kilde til de fettløselige vitaminene A og D. Velg derfor fete meieriprodukter som ekte smør, helmelk og fullfet yoghurt hvis du ønsker bedre fertilitet.

Mørke bladgrønnsaker

Spinat, grønnkål, ruccula og feldsalat er eksempler på blader som er rike på folat og vitamin K. Folat er nødvendig i de første ukene av svangerskapet, ukene vi gjerne ikke vet om vi er gravide. Dette B-vitaminet er essensielt i celledeling og mangel kan derfor føre til nevralrørsdefekter. Kvinner i fertil alder anbefales å ta et tilskudd på 400 mg folat per dag, men dette behovet kan også dekkes via et rikelig inntak av grønne bladgrønnsaker, linser, lever og bønner. For å øke inntaket av bladgrønnsaker tilsetter jeg dem i smoothie. Spinat og grønnkål gir lite smak og er derfor mine favoritter.Fet fisk

Fet fisk er kilder til de marine omega 3 fettsyrene som er viktig for dannelsen av hjerne og øyne. Disse fettsyrene finnes kun i animalske kilder. Ønsker du ikke å spise fet fisk kan du ta et høykvalitets omega 3 tilskudd som omega cure. Fet fisk bidrar også med proteiner av høy kvalitet og vitamin A.

Linser

Linser er rike på folat, protein og fiber. Som nevnt er folat viktig for å unngå nevralrørsdefekter tildlig i svangerskapet. Proteiner er viktig for celledeling, egghelse og dannelse av vev, og fiber er viktig for å rense ut gamle hormoner samt balansere blodsukkeret. Jeg liker å koke linser i supper for å gjøre dem mer mettende og proteinrike.

Bær

Bær er lavglykemiske og bidrar til et jevnere blodsukker. De er små antioksidantbomber og smaker fantastisk så her er det bare å kose seg. Ha bær i smoothies, på yoghurt, som snacks, i salat eller på grøt. Bær er også rike på vitamin C og fiber, hiv innpå!

Nå er det bare å hive innpå!! For deg som er tidlig gravid, kvalmetips kommer når jeg har fått testet ut litt forskjellig, hehe. Ha en god torsdagskveld <3

 

Min reise i babyverden

 • 07.06.2017 kl. 13:59

I går ble jeg intervjuet av en kjempe hyggelig jente i babyverden. Det var planlagt før jeg ble gravid, men det ble jo mye koseligere nå som det klaffet for oss. Jeg synes intervjuet ble så fint, og vil selvfølgelig gjerne dele med deg.

Du finner det her :)

Siden noen av dere har spurt om jeg kan skrive et innlegg om hele prøveperioden i et innlegg skal jeg få gjort det etterhvert. Det står også litt om hele prosessen i intervjuet.

Nå må jeg en tur i leiligheten og hente klær. Jeg har nemlig flyttet alle klærne mine til den nye leiligheten, men siden vi mistet varmtvannet har vi sover i byen. Det hadde jeg jo helt glemt så yogaklærne jeg trenger til i kveld ligger der. Hjernen min er så tussete om dagen, når kan du begynne å skylle på gravidhjerne??

Min første gravidoppdatering uke 6 (5+4)

 • 05.06.2017 kl. 15:15

Endelig er det min tur til å være med i gravidklubben <3 Dette er så etterlengtet at jeg ikke har ord! Dette har jeg gledet meg til så lenge jeg kan huske <3


Hvor langt på vei: Jeg er i uke 6, 5 uker og 4 dager på vei! Embryoet er tre uker gammelt og det lille hjertet har begynt å slå!

Hvor mange dager igjen av svangerskapet: 244 dager

Første ultralyd: 22. juni på fertilitetssenteret. Alle som tar IVF får tilbud om ultralyd ca 5 uker etter befruktning. Da kan vi allerede høre lille hjertet slå <3

Symptomer: Veldig ømme og store pupper, litt murringer i magen innimellom og litt oppblåst i magen. Må også tisse hele tiden og blir fort sulten. Endel av dette kommer nok av progesteronstøtten jeg får helt frem til uke 11. Da tar morkaken over produksjonen av progersteron.

Cravings: Jeg har ikke så mange cravings enda, unntatt de vanlige. Jeg er jo et dillemenneske uten like og akkuratnå har jeg skikkelig dilla på surdeigsbrød fra røtter med smør og eggerøre sammen med fermenterte gulrøtter med ingefær til frokost. Spesifikk sa du? Jeg prøver å få inn mye næringsrik mat så lenge jeg kan,  forhåpentligvis slipper jeg jo kvalme, men mange får aversjoner mot enkelte matvarer og da er det greit å få inn ting nå som jeg orker :)

Søvn: De første nettene etter positiv test sov jeg kjempe dårlig, men det har heldigvis gitt seg. Nå er jeg tilbake til de gode søvnrutinene mine som jeg er så avhengig av.

Humør: Lykkelig!! Bittelitt overveldet av hele situajonen og at vi er mellom to hjem der jeg ikke finner noen av tingene mine og alt er totalt kaos med oppussing. Det er heldigvis ikke så lenge igjen til ting begynner å falle mer på plass! Jeg er først og fremst så utrolig takknemlig for at jeg har et mirakel i magen og at vi pusser opp vårt første hjem som bare er vårt <3

P.S. blir ikke bare gravidprat på bloggen altså, men akkurat nå må jeg få lov til å nyte dette til det fulle! Dessuten blir det dårlig med matlaging uten kjøkken og varmtvann :p I morgen deler jeg noen av de siste dillene mine på godisfronten :D

Å miste en baby

 • 04.06.2017 kl. 07:14

Tusen tusen takk igjen for alle deres nydelige kommentarer <3 Det betyr så utrolig mye for meg, og det er helt spesielt å dele denne store gleden med så mange herlige mennesker. Jeg er utrolig heldig, og får nesten kun positive kommentarer her på bloggen. Det er en av grunnene til at jeg følte meg så trygg på å dele denne store nyheten så fort. Jeg føler virkelig at leserne mine vil meg vel <3

Likevel har jeg lyst til å ta opp et tema som jeg har fått noen kommentarer om, og det er spontanabort. Et stort og skummelt ord, som tydeligvis gjør at jeg hverken burde slippe gleden løs eller dele det største som har skjedd meg. Det er en gammel trend at en holder et svangerskap tett mot brystet helt til uke 12. Da er sjansen for spontanabort nemlig sunket. Dette betyr ikke at du er helt trygg, noen mister også senere enn dette. Jeg skjønner selvfølgelig de som plutselig blir gravide og derfor vil holde det hemmelig fordi ingen visste at de prøvde. De fleste har også en jobb å tenke på, ikke like kult å fortelle sjefen at du er gravid med en gang.

Etter å ha prøvd i over 2,5 år for å bli gravid har jeg selvfølgelig tenkt mye på dette temaet. Jeg har vært åpen om min reise hele veien, og delte nesten på dagen når vi tok ut egg og når gullegget vårt ble satt inn. Det hadde derfor blitt ganske rart å gå og holde en graviditet hemmelig. ALLE i livet mitt vet at jeg har prøvd å bli gravid! De fleste klarte sikkert å regne ut når jeg kunne ta test, selv om jeg nesten ikke fikk noen spørsmål om dette. Takk igjen for at dere respekterte mitt ønske om å slippe mas i ventedagene, nok et eksempel på at dere er best <3

Når flere tusen mennesker følger med på om du blir gravid kan du ikke gå rundt og lyve i 8 uker, det er bare ikke meg. Jeg klarer ikke å ta opp snapchat og late som jeg er glad hvis jeg ikke er det. Jeg må bare være meg jeg.

Jeg tror det som plager meg mest er kommentarene om at jeg ikke burde være så glad, fordi så mange mister. Hvis jeg skulle være så uheldig at vi mistet babyen, ville jeg blitt knust, men jeg hadde ikke angret på at jeg var glad. En slik sorg kan du ikke forberede deg på. Jeg har lengtet etter å bli gravid så lenge, så følelsene i dette innlegget er ekte, hvorfor holde lokk på dem?

Den dagen barnet vårt blir født har jeg ikke lyst til å føle at jeg holdt igjen gleden i 9 måneder fordi jeg var redd for å miste. Jeg kan jo ikke gjøre noe med det uansett, så jeg må bare nyte og stole på at kroppen min klarer dette. Vi fikk satt inn en kjempe fin morula (nesten blastocyst) som delte seg optimalt. Forholdene i livmor var optimale, jeg er ung og jeg behandler kroppen min veldig bra. Mer kan jeg ikke gjøre!

Det er det siste poenget, jeg kan ikke styre dette. Regelen om å holde en graviditet hemmelig får meg til å føle at det å miste et barn er skammelig. Noe en bør holde hemmelig. Dette gjør meg så trist. Det eneste som er værre enn å gå og ikke bli gravid, må være å endelig bli det for så å miste barnet.

Skulle dette skje meg vil jeg trenge støtte og forståelse fra de rundt meg. Straks du ser to streker har du planlagt alt, og det å miste må være utrolig vondt, uansett hvor langt du har kommet. Det er noe vi burde snakke mer om, ikke skamme oss over.

Så jeg kommer til å være glad jeg - og nyte det å kunne kalle meg gravid! Mer kan jeg ikke gjøre <3

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til å leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg håper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere år som prøver er jeg endelig gravid! Følg gjerne min reise mot å bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no