hits

Nringsrik smoothie

 • 30.06.2016 kl. 09:10

I dag har jeg et lite smoothietips til deg! Etter at jeg byttet tankemønster fra å prøve å få i meg lite kalorier til å få i meg mye næring har jeg endret spisevanene mine en god del! Dette er mange år siden så dere ser jo allerede mye av mine vaner her på bloggen.

DSC06969En ting jeg ofte gjør for å øke næringsinntaket mitt er å tilsette en rå eggeplomme rett i smoothien. Nå tenker du kanskje «æsj»! Så utrolig ekkelt med rått egg! Jeg lover deg at du ikke merker den, hverken smaken eller konsistensen. Plommen gir faktisk en luftig og god konsistens, i tillegg til å øke næringsinnholdet betraktelig.

DSC06970Eggeplomme er rikt på vitaminer og mineraler, sunne fettsyrer og proteiner. Fettstoffene i eggeplommen er livsviktige og helt nødvendige for å danne hormoner. Dette er derfor særlig viktig for jenter som sliter med hormoner i ubalanse! Vi trenger de riktige byggeklossene for å danne alle de fantastiske hormonene våre :)

DSC06971De som innførte kasting av eggeplommer burde virkelig skamme seg! Tenk å kaste så fin mat!

DSC06974Nå skal jeg løpe på klinikken for å veilede flotte kunder, før jeg skal en ny tur til gynekologen min. Han tar jo ferie som resten av Norge, så jeg har fått en time for å planlegge litt hva som skjer fremover. Det er også litt godt med en pause fra medisiner og behandling, litt ro for kroppen rett og slett. Jeg prøver å ta det som det kommer og puste med magen.

DSC06978Har du testet eggeplomme i smoothien forresten? La meg utfordre deg! Ikke kast hvitene, de kan du slenge i omeletten eller i knekkebrød!

Salat med halloumi

 • 29.06.2016 kl. 12:33

Har du hørt om halloumi? Det er en spesiell type ost fra Kypros som kan grilles eller stekes. Den smaker aldeles nydelig og er særlig deilig nå på sommeren.

DSC07080 En perfekt salat med halloumi er grønneblader, vannmelon, pinjekjerner og balsamikoeddik. I dag skal jeg dele en hverdagsvariant med tomat som passer veldig godt, og som jeg synes er kjempe god! Det trenger ikke alltid å være så fancy, bare se!

DSC07082 Skjær osten i tynne skiver…

DSC07085 Stek den i litt smør med et dryss salt

DSC07095 Halloumi er rikt på proteiner, kalsium og er mettende.

DSC07097 Ha over en enkel salat med masse grønne blader, tomat og agurk

DSC07098 DSC07099Vi hadde dette som tilbehør til kyllingen, men det kan fint være et måltid alene også.
DSC07102 DSC07104 I kveld skal jeg lage fancy variant, så følg med på snap (heleneragnhild) <3

DSC07107 DSC07109Har du brukt halloumi før?

N er filmen her

 • 28.06.2016 kl. 09:10

Den første filmen i «Gravid – uke for uke» skulle jo egentlig legges ut på fredag, men ble litt forsinket. Nå er den i hvert fall her :D

Hva synes du?

Er juicing sunt? Hvordan lage sunn juice

 • 27.06.2016 kl. 19:01

Juicing ble en stor trend for noen år siden, og jeg skal innrømme at jeg var ganske sen til å hoppe på. Jeg er ganske forsiktig med hvor mye sukker jeg får i meg, og vanlig juice kuttet jeg ut for mange år siden. For mange høres det sikkert ekstremt ut, men virkelig, juice inneholder faktisk like mye sukker som brus. Det er ikke så sunt som mange skal ha det til heller, da juicen er pasteurisert (varmet opp) for at den skaql få lengre holdbarhet. Dessuten oppbevares juicen ofte lenge før vi kjøper den, tropicana kan for eksempel være et år gammel når du drikker den! Dette ødelegger endel av næringstoffene i juicen, og du sitter igjen med blodsukkerstigningen.

Ferskpresset juice er noe helt annet. Her får du næringen fra frukt og grønt direkte når du drikker juicen med en gang. Her snakker jeg altså om ferskpresset juice du lager hjemme eller som er laget samme dag.

Er juicing sunt?

 DSC00143Et annet negativt aspekt med juicing er at du fjærner fiberet i frukten. Dette gjør at du får en raskere blodsukkerstigning da fiber senker tømningshastigheten fra magesekken. Uten fiber og skall vil du også kunne spise langt mer. Du kan fint drikke juice fra 8 epler, selv om de færreste ville spist 8 epler på rappen.

For noen grupper kan det være gunstig å fjærne endel av fiberet i frukt og grønt. Dette gjelder mennesker som sliter med fordøyelse eller har sykdommer i fordøyelseskanalen som chrons, ulcerøs colitt eller IBS. Juicing kan da være svært terapautisk og de kan få i deg næring fra frukt og grønt uten å irritere tarmen.

Ferskpresset juice kan også være fantastisk for helsen! Når vi inntar ferskpresset juice tas næringen svært raskt opp. Det sies at det tar så kort som 15 min fra vi drikker juicen til næringsstoffene finner veien til blodet. Å drikke juice gir også fordøyelsen et avbrekk, som er viktig for reparasjon. Selv føler jeg at jeg får veldig mye energi fra juice, hvis den er laget på riktig måte. Jeg snakker ikke om eple eller appelsin juice, men juice laget på grønnsaker og lavglykemiske frukter.

Den sunneste juicen

Jeg anbefaler deg å lage juice av minst 70 prosent grønnsaker. Her er mine favoritter og hvorfor de er så sunne:

Agurk: Rensende og bra for huden

Selleri: Betennelsesdempende og basedannende, kan senke blodtrykk

Rødbeter: renser leveren og inneholder jern

Gulrot: Rike på betakaroten, positivt for øyehelsen, lever og gallerensende (inneholder endel sukker, så ikke overdriv)

Grønnkål: vitamin K, rensende

Spinat: Inneholder jern, basedannende, positivt for huden

Fenikkel: Positivt for fordøyelsen, reduserer oppblåsthet

Paprika: Rikt på vitamin C

Brokkoli (også stilken): vitamin C, karoteinoider, kreftbekjempende stoffer

Persille, coriander, mynte: rensende, næringsrike og setter god smak

Ingefær: stimulerer fordøyelsen, kvalmedempende og immunstyrkende

Sitron: stimulerer fordøyelsen, basedannende, leverrensende

Hvitløk: (hvis du tørr): immunstyrkende

Grukemeie: betennelsesdempende, immunstyrkende, styrker huden

Grønne epler: gir søt og syrlig smak og inneholder gunstig fiber (pektin)

Ananas: inneholder bromelain, et enzym som bidrar i fordøyelsen! Ikke fjærn den harde, hvite kjernen

DSC00136

Noen favoritter

Favoritten: Agurk, spinat eller grønnkål, selleri, sitron og ingefær + et halvt grønt eple for å gjøre det søtere

Fordøyelseshjelperen: Gulrot, røtbete, sitron og ingefær

Frisk og mild: Agurk, selleri, ananas og mynte

Det geniale med juice er at en kan slenge oppi det meste! I gode juiceperioder føler jeg at ingen grønnsaker blir kastet, for alt går i juiceren.

Hva er din favorittjuice?

Herlig sommersalat

 • 25.06.2016 kl. 11:46

herlig sommersalatHva er vel bedre enn en herlig sommersalat på en varm lørdag? Den klassiske caprese salaten er en av mine favoritter, like god som tilbehør som den er alene.

herlig sommersalatJeg skjærer opp så mange tomater som jeg har lyst på (det er ofte mange), og legger dem på en seng med økologisk salatblanding. Så har jeg over 1/2 til en hel mozarellaost, litt avhengig av hvor sulten jeg er. Mozarella er rikt på proteiner og en av mine favorittoster.

herlig sommersalatJeg topper salaten med balsamikoeddik fra Olivers & Co, ingen over og ingen ved siden av. Det er den beste balsamikoeddiken jeg noen gang har smakt ;)

herlig sommersalatSunn mat trenger hverken ta lang tid eller være komplisert, også smaker det så utrolig godt!

herlig sommersalatNå skal vi ut til mitt sommerparadis på Malmøya og jobbe litt på badehuset. Det må jo organiseres og vaskes litt der før ferien <3

Gravid uke for uke

 • 24.06.2016 kl. 12:50

gravid uke for ukeEndelig kan jeg avsløre det nye prosjektet jeg er med på, gravid uke for uke!

gravid uke for uke Dette er en nystartet youtubekanal i Norge der gravide blir fulgt hver uke i graviditeten. Den har blitt en kjempesuccess i Sverige og det blir spennende å se hvor populær den kan bli i Norge også. Når det gjelder meg så er jeg ikke blitt gravid helt enda…Seerne skal i stedet få følge reisen min frem til jeg blir gravid, og etter det selvfølgelig! Den første filmen om meg kommer i løpet av dagen :)

Som jeg har skrevet om sluttet jeg på p-pillen for over halvannet år siden. Etter den tid har jeg hatt veldig uregelmessig menstruasjon og fått hormonene i ubalanse. For noen måneder siden fant jeg ut at jeg har PCO, eller polycystisk ovarier. Dette betyr at jeg ikke får eggløsning hver måned, men at egget i stedet blir liggende igjen i eggstokken og danner en liten cyste. Selv om jeg ikke aktivt har prøvd å bli gravid lenge ble det raskt frustrerende når syklusen var veldig lang og eggløsning uteble. Nå er jeg i gang med tet oppfølging hos fertilitetssenteret og Frøyaklinikken for å få syklusen i sjakk og en spire til å sitte.

gravid uke for ukeJeg skal innrømme at jeg måtte gå kraftig i tenkeboksen før jeg sa ja til å være med på denne serien. Fertilitet og ufrivillig barnløshet (hater de ordene, men det kalles visst det fra dag en) er veldig privat. Det handler ikke bare om meg heller, men min fine samboer. Det koster endel å være så åpen om denne situasjonen, jeg føler meg i veldig mange situasjoner veldig naken. Det kan være ubehagelig og skummelt. Samtidig har jeg fått en utrolig stor respons på å snakke åpent om dette. Å slite med PCO, PCOS, endometriose og andre ubalanser etter bruk av p-piller er veldig vanlig, men dessverre svært tabu å snakke om. Dette mener jeg det må bli slutt på! Jeg har mange jenter rundt meg som sliter med det samme, og jeg har fått kontakt med mange mange flere bare ved å skrive om det. Jeg vet at det hjelper meg å høre om andre og føle at jeg ikke er alene om dette. Jeg håper derfor at disse filmene kan være en trøst for andre som sliter.
gravid uke for ukeJeg håper dere vil følge med, og dele med venninner og beskjente. Jeg hører også gjerne fra andre som går gjennom det jeg gjør, sammen er vi sterkere <3

Lett Oslo - sunn mat p farten

 • 23.06.2016 kl. 11:17

Det popper stadig opp sunne spisesteder i Oslo, så deilig for oss som elsker sunn mat! En av favorittene mine er Lett Oslo. Her er det nemlig noe for alle, både superspisere som meg, men også de som ønsker noe mer tradisjonelt. Det nyeste på menyen er smoothie, og siden jeg var på Frogner måtte jeg stikke innom med venninnen min og teste.

lett oslo

Lett Oslo

lett oslo I tillegg til smoothie finner du ferkpressede juicer, kokosvann, wraps, egenkomponerte salater og masse annet digg!

lett osloJeg valgte en smoothie med blåbær, acai, sitron, vaniljeprotein og mandelmelk. Julie hadde en med jordbær og mynte. De var begge gode, men Julies var faktisk best. Det eneste jeg ville pirket på var at jeg synes de kunne vært tykkere i konsistensen, slik de er på smoothie exchange.

DSC06948 lett oslo lett osloDet beste med slike steder er at det blir mulig å ta seg en tur på kafé for oss som ikke spiser skolebrød og kaker også. Jeg elsker faktisk å møte venninner til lunsj eller sitte på kafé og jobbe, men vil helst spise noe som både smaker godt og kjør kroppen glad. Steder som lett gjør det enkelt å velge sunt når du er på farten.

lett osloDu finner lett på Frogner, Steen og Strøm, Sandvika Storsenter, Aker brygge og ved Klingenberg kino. Du kan også bestille fra Foodora.

lett osloJeg tror jeg må dra og kjøpe mynte så jeg kan lage denne hjemme! Oppskriften skal du selvfølgelig få <3

lett osloNå skal jeg på Frøyaklinikken en tur og i kveld skal vi ut og spise med jobben på Smalhans. Det er så deilig at det går mot sommer og roligere tider. Samtidig er det masse nytt som skjer og et helt nytt prosjekt som jeg avslører allerede i morgen. Jeg skal også dele en update angående fertilitetsreisen veldig snart, lover!! Ha en nydelig dag fine deg <3

Hjemmelaget pesto

 • 22.06.2016 kl. 16:59

DSC06933

Jeg elsker denne røde pestoen, men denne uken ville jeg lage den klassiske, grønne! Den kan lages både som fermentert versjon eller ikke, det er helt opp til deg. Forskjellen er egentlig bare at du tilsetter myse og setter den et lunt sted noen dager før du spiser den.

DSC06918

Hjemmelaget pesto

En basilikumplante

En dl olivenolje

En pose pinjekjerner (40 gram)

1,5 dl revet parmesan

1/2 kinesisk hvitløk eller et fedd hvitløk

1 ss molkosan (eller vannkefir, kombucha, vita biosa)

En dæsj salt

DSC06923Riv av alle bladene på basilikumen og ha i en blender. Tilsett resten av ingrediensene og kjør til en jevn masse.

DSC06926

Ha pestoen over på et glass.DSC06929Hvis du vil fermentere setter du glasset på et lunt sted, jeg har det i krydderskapet. La glasset stå i 2-3 dager avhengig av temperatur. Jeg hadde det stående i to nå som det er ganske varmt.

DSC06933Jeg elsker å ha pesto på surdeigsbrød eller frøknekkebrød, på fisk (nam!), på salat og til kylling.

DSC06939Pesto er næringsrikt og inneholder masse stoffer kroppen blir glad av! Viktigst er at det gir utrolig god smak til sunn mat!

DSC06941Hva bruker du pesto til??

Innbilt svangerskap?

 • 20.06.2016 kl. 15:20

De siste to ukene har vært såå lange! For andre som driver med det samme som meg så skjønner dere hva jeg mener, hehe. De to ukene fra eggløsning til menstruasjon snegler seg av gårde. Jeg vet så godt at en skal prøve å tenke på noe annet og ikke overfokusere, men det er lettere sagt enn gjort. Det hjelper jo heller ikke at alle symptomene på PMS og tidlig graviditet er de samme?

I tillegg leter en etter tegn, og den som leter finner vet dere!

Min lille Perle har hatt innbilt svangerskap flere ganger, og noen ganger lurer jeg på om jeg er i ferd med å få det samme! Hun hadde en plastkylling som hun trodde var babyen sin. Det gikk til og med så langt at hun fikk melk i pattene og bar den lille kyllingen over alt. Hun kastet den opp i sofaen før hun hoppet opp selv.

DSC05210Det endte med at vi måtte ta den fra henne og da gråt hun i tre dager! Stakkars Perle…

Jeg har ikke blitt så sprø altså, men det er en morsom historie, og noe lignende skjer med oss mennsker. Det er nemlig slik hjernen fungerer, vi produserer symptomer hvis vi bare tror det nok.

Ømme bryster, oppblåst mage, humørsvingninger, trøtther og smerter i nedre del av magen, jeg har jo alt jeg. Jeg tørr ikke håpe, men jeg gjør det jo likevel…

Selv om rådet om å tenke på noe annet stinker å høre, så er det så viktig. Derfor har jeg skrevet en liten liste over ting jeg fokuserer på, enn så lenge ;)

DSC04564Sommerfester der jeg kan drikke litt vin, siden jeg ikke er gravid

Å ligge i sofaen og se serie, fordi jeg ikke har en baby jeg må passe på

Frihet til å jobbe når jeg vil

Å kunne vise frem en flat mage i crop top

Å ikke ha morgenkvalme

At jeg kan gå på bikram yoga (såvidt jeg vet ikke anbefalt for gravide?)

At den tid kommer <3

Hjemmelaget ketsjup

 • 19.06.2016 kl. 18:53

Har dere hatt en fin søndag?

Vi har hatt besøk av et vennepar, drukket kaffe og sett på sønnen deres leke med Kokos. Det er så koselig å se at Kokos leker så fint med barn. Han elsket alle små da han selv var valp, men dessverre ble han sklidd på en sklie av noen barn en gang. Etter det har han vært så skeptisk til alle barn og det har jeg vært litt lei meg for. Nå virker det som om han har roet seg, for i dag lekte han så fint!

hjemmelaget ketchupI dag skal jeg dele oppskriften på min nye dille, hjemmelaget ketsjup. Jeg har aldri vært fan av ketsjup. Jeg likte det ikke som liten og har derfor aldri spist det som voksen. Jeg elsker tomat, så det er jo egentlig litt rart? Uansett er det nok derfor jeg har ventet så lenge med å lage en hjemmelaget variant. Denne er jo i tillegg fermentert, så i tillegg til antioksidanter fra tomat får du levende bakterier med på kjøpet.

Jeg laget denne for å få litt melkesyregjæret mat i kjæresten, men han ville ikke smake engang. Da jeg smakte selv var det likegreit, for nå får jeg ha denne godbiten helt for meg selv!

hjemmelaget ketchupFor å lage ketsjup trenger du tomatpuré, og jeg kjøper økologisk. Det har jeg funnet både på rema og på coop, så det er ikke vanskelig å få tak i. Kjøp tre slike tuber eller tre glass.

hjemmelaget ketchup

Hjemmelaget ketsjup

3 glass økologisk tomatpuré

3-4 ss lønnesirup

3-4 ss startkultur*

2 ss eplecidereddik

1 ts salt

1 ts allehånde

hjemmelaget ketsjup

*Startkulturen er nødvendig for å få i gang fermenteringen. Du kan bruke saften fra hjemmelaget surkål, kombucha, vannkefir, vita biosa, myse fra kefir eller ketsjup du allerede har fermentert. Du trenger dette for å få i gang melkesyregjæringen, så dette kan du ikke hoppe over.

hjemmelaget ketchupBland alle ingrediensene i en bolle og rør godt. Hvis du vil kan du presse et fedd hvitløk oppi også! Nå har du ketsjupen over på glass og lukker lokket. Husk å ha et par cm plass til overs i hvert glass. Mine rant over etter en dag!

hjemmelaget ketchupSett ketchupen et lunt sted, jeg har dem i krydderskapet. La dem stå i rundt 2 dager. Det blir lett overfermentert så følg med. Du kan la de stå opp til 4 dager, men jeg synes 2 er akkurat passe.

hjemmelaget ketchupKetsjupen holder seg godt i kjøleskapet, men kan også fryses. Den tiner raskt og smaker fantastisk på alt fra pølser, kylling, egg, pizza, fries og egentlig alt som er godt med ketchup? Dette er jo som sagt en ny verden for meg!

Har du barn kan det være lurt å ha ketsjupen over på en tom og vasket heinz eller idunflaske. Det er det jeg skulle gjort, så hadde kanskje Jonna spist fermentert ketchup han også?

Surdeig - klassisk oppskrift

 • 18.06.2016 kl. 12:31

surdeig oppskriftDenne uken bakte jeg de fineste surdeigsbrødene! Dette brødet er langt lettere å fordøye enn vanlig brød og det er bedre for blodsukkeret. Jeg spiser ikke mye karbohydrater da jeg kjenner at kroppen min ikke liker det. Skal jeg spise det velger jeg dessuten gode kilder og spiser dem til de riktige tidene.

surdeig oppskriftNår vi baker med surdeig brytes antinæringsstoffer i brødet ned, gluten deles til mindre peptider og endel av stivelsen omgjøres til organiske syrer. Selv om dette gjør surdeig lettere for kroppen min spiser jeg ikke mengder av det. Jeg har lyst til å bake dette brødet til barn den dagen jeg får det og de er store nok til å spise brød. I tillegg hadde jo dere lyst på oppskrift! Jeg skar opp brødene og la dem i fryseren, så nå har jeg brød i lange baner. Det er deilig å kunne ta en skive i ny og ne, godt med masse smør og egg på! Eller smør, pesto og bønnespirer, nam!!

surdeig oppskrift

Surdeig oppskrift

Jeg bruker oppskriften jeg har fått fra Gry. For å lage surdeig trenger du en starter og økologisk mel. Det er viktig at melet er økologisk så det ikke er dødt. Jeg kjøper melet på meny fra blant annet Holli mølle. Du kan lage en starter selv, men det enkleste er å få en som fungerer bra. Du kan bruke den til masse, bare les her.

surdeig oppskriftHar du starteren i kjøleskapet er det lurt å mate den dagen før. Da tar du den ut, mater den med mel og vann og lar den stå fremme til neste dag.

Først tok jeg 500 gram fint speltmel og 0,5 liter lunkent vann og blandet med to store ss surdeigsstarter. Dette lot jeg stå en time og godgjøre seg.

Så blandet jeg inn 1,5 kg finmalt grov spelt, 1,2 liter lunkent vann og en ss uraffinert salt. Hvis deigen er veldig rennende kan du ha i mer mel, det er litt forskjellig hver gang og en må føle seg frem. Jeg brukte en stor plastbolle med en plastpose rundt. La denne blandingen stå et varmt sted, ikke i direkte solstek eller noe, men f eks på badet hvis det er kaldt ute. Mitt brød stod i stuen.

surdeig oppskrift surdeig oppskriftEtter 12 i 20 timer er det ferdig. Hvor lenge du lar det stå kommer an på hvor surt du vil ha det. Mitt stod i nesten 20 timer (jeg var ikke hjemme!) og det ble ganske surt!

surdeig oppskriftDet er så kult å se hvordan deigen bobler og lever :)

surdeig oppskriftNår deigen har stått så lenge du vil har du den over i former. Jeg fikk så masse brøddeig at jeg måtte bruke tre brødformer og en kakeform (ref. hjertebrød).

surdeig oppskriftLa det etterheve i 1-3 timer.

surdeig oppskriftNå skal du steke brødene, så sett ovnen på 250 grader. Når den er varmet putter du brødene inn i ovnen og kaster en dl vann nederst i ovnen og lukker døren raskt. Dette gir finere skorpe! Etter et par minutter setter du ned varmen til 160 grader og steker brødene i 1,5 time.

surdeig oppskrift surdeig oppskriftVelt brødene ut av formene og la det avskjøles helt før du skjærer i det.

surdeig oppskrift surdeig oppskriftEr det ikke lekkert? Jeg har absolutt sett vakrere brød, men jeg synes likevel dette hjertebrødet var ganske søtt. Når du baker på denne måten blir brødet lettest å fordøye og best for kroppen, og det er det viktigste for meg. Hvis du virkelig vil prøve deg på surdeig og øsnker å få til store luftige brød med lekker skorpe ville jeg tittet i boken surdeig.

surdeig oppskriftEn skive med dette, masse smør, eggerøre, pesto pg bønnespirer! Du må bare prøve det!

surdeig oppskriftHar du testet surdeigsbaking?

Magevennlig godteri

 • 17.06.2016 kl. 18:52

Disse gelegodteriene lager jeg igjen og igjen, jeg blir aldri lei dem! Magevennlig godteri går veldig fort å lage og du kan variere dem i det uendelige :)

magevennlig godteriGodteriet lages med gelatin, et protein som har en rekke helseegenskaper. Inntak av gelatin er knyttet til vektnedgang, finere hud, mindre leddsmerter, dempet betennelse og bedre søvn for å nevne noe. I tillegg er gelatin legende for tarmcellene våre og kan dermed bidra til bedre fordøyelse og en sunnere kropp.

magevennlig godteri

Magevennlig godteri

2,5 dl bær

2 dl vann

2 dl kefir

10 dråper stevia

5-6 ss gelatinpulver

kanel (helst ceylon)

magevennlig godteriHer kan du se fremgangsmåten i bilder, men jeg skal også forklare den her. Varm bærene i en kjele sammen med vann og gelatin. Når bærne er tint og gelatinen er smeltet har du i søtning og et dryss kanel.

Disse er ikke veldig søte, men gir masse gunstig næring til tarmen din. Hvis du liker det søtt eller skal gi dem til barn ville jeg hatt i mer søtning som honning eller kokossukker.

magevennlig godteriNå må du la blandingen avkjøle seg litt før du har i kefir. Tåler du ikke melk kan du bruke kokosmelk. La blandingen bli fingervarm før du har i kefir. Smak gjerne og husk at de blir mindre søte etter at de har stivnet. Er den ikke søt nok kan du ha i mer stevia, honning eller fibersirup. Ikke ha i kokossukker nå, det vil ikke smelte og fordele seg jevnt nå som blandingen er avkjølt.

magevennlig godteriHa blandingen over i former eller en brødform med gladplast i. La det stå et par timer i kjøleskap, eller en halvtime i fryseren hvis du er utålmodig som meg.

magevennlig godteriDette er ikke bare magevennlig godteri, men godteri som du kan spise med den beste samvittighet. Det er ikke bare sunnere enn annet godteri, det er som kosttilskudd for hele kroppen!

magevennlig godteriJon Anders er forresten veldig glad i disse og spiser dem gjerne. Han liker best vanlig godteri, så han er en god prøvekanin for meg som skal lage oppskrifter mange kan like.

magevennlig godteriNå skal jeg se orange is the new black og spise middag i sofaen med min kjære. Formen har vært på bunn i dag og jeg føler meg bare rar. Vondt i magen, trøtt og null energi, ikke likt meg i det hele tatt! Jeg har ikke lyst på taco i dag heller, så vi skal ha næringsrike pølser, blomkålmos og fermentert ketsjup.

Jeg håper du får en fantastisk helg fineste <3 jeg setter så stor pris på deg! Stor klem <3

Foredrag om tarmhelse i Stavanger

 • 16.06.2016 kl. 10:14

God formiddag! Jeg er så heldig og blir flydd ned til Stavanger den 22. oktober for å holde foredrag om mitt favorittema, tarmhelse og ernæring!

Hvis noen av mine søte lesere bor i nærheten hadde det vært så koselig å møtes. Det er alltid så stas! Her finner du påmeldingen!

Det er mange spennende foredragsholdere, særlig legen Joakim Iversen er jeg stor fan av.

heleneragnhild stavanger

Her er litt av det jeg skal snakke om:

Untitled

Jeg skal faktisk holde foredrag om samme tema i dag hos Johnson & johnson i Oslo, det er så gøy at bransjen engasjerer seg i tarmhelse. De er en av mine favorittkunder der alle sitter på kanten av stolen og rekker opp hånden i fleng. Når jeg er ferdig med et slikt foredrag har jeg fått en skikkelig vitamininnsprøytning :)

Jodmangel hos gravide

 • 15.06.2016 kl. 20:16

Får du i deg nok jod? Jodmangel kan være alvorlig!

får du i deg jodI dag var jeg på frokostseminar i regi av opplysningskontoret for melk og meieriprodukter med et spennende tema, nemlig den nye rapporten om jodstatus i Norge. Det viser seg at vi slettes ikke får i oss nok av dette sporstoffet, noe som kan medføre store konsekvenser.

Særlig kvinner i fertil alder (som veldig mange av mine lesere) er utsatt for å få i seg for lite jod.

Hva er jod?

Jod er et essensielt sporstoff som er nødvendig for normal dannelse av stoffskiftehormonene våre. Vi er helt avhengig av å få dette stoffet gjennom maten vi spiser. Får vi i oss for lite kan vi utvikle struma, og barn som er født fra mødre med alvorlig jodmangel kan få kretinisme. Sistnevnte er en tilstand med både mental og fysisk retardasjon og dvergvekst.

I Norge har vi en anbefaling på 150 mikrogram jod per dag, mens WHO opererer med 250 mikrogram per dag. I Norge er dette et minimumsinntak for å unngå mangel. Vi skal ikke ha i oss for mye jod, men mye tyder på at anbefalingen er for lav. Da er det skremmende at WHO anslår at så mange som 50% av mennesker i Europa har mangel!

jodmangel gravid

Hvorfor trenger vi jod?

Vi trenger jod for å regulere stoffskifte, men også for dannelse og utvikling av cellene våre. En stor del av dette skjer i fosterlivet, og jod er derfor svært viktig under svangerskapet.

Hvem får jodmangel

Det er noen grupper som er særlig utsatt for jodmangel. Det er kvinner i fertil alder, barn, innvandrere, vegetarianere og veganere, og mennesker med melke- eller fiskeallergi.

I rapporten som ble lagt frem i går kommer det frem at hele 80% av gravide kan ha for lave jodverdier. En mild til moderat mangel kan ha alvorlig konsekvenser for utviklingen av baby, og kan medføre både lavere intelligens, dårligere leseferdigheter, samt økt risiko for autisme og ADHD.

Det er skremmende lite fokus på jod i det norske kostholdet, og mange tror at de får i seg nok fordi noe salt berikes. Sannheten er at dette saltet er en dårlig kilde til jod da det inneholder for lite til at vi får i oss særlig gjennom salt. Du måtte altså spist svært mye salt for å dekke jodbehovet ditt, noe som ikke er ønskelig. Saltet som berikes er det raffinerte saltet, som jeg selv ikke liker å bruke, mye fordi jeg ikke liker smaken.

jodmangel gravid

Hvordan få i deg nok jod?

Spis mager fisk

Sei, hyse, skrei og særlig torsk, da det er den beste kilden til jod vi har. Mager fisk blir lett glemt i alt fokuset på omega 3 og D-vitamin fra fet fisk. Begge typer har ulike positive effekter og det er nettopp derfor vi trenger begge. Mager fisk er lett å finne av god kvalitet, det er billig og det er supersunt! Her finner du både proteiner av høy kvalitet, B-vitaminer, mineraler og sporstoffer som jod. 100 gram torsk inneholder rundt 180 mikrogram jod.

Selv liker jeg å steke fisk i smør, surre serranoskinke rundt og bake i ovn, lage eller kjøpe fiskekaker eller servere med bacon. Kjøp frossen fisk og ta opp til middag, det tiner raskt og tar kort tid å forberede.

jodmangel gravid

Spis melkeprodukter

Siden 1950-tallet har kraftför blitt tilsatt jod og melk har dermed også blitt en kilde til jod. Dette gjelder også økologisk melk. Selv om jeg egentlig mener at kuen skal spise gress og ikke kraftför er det dessverre slik i Norge at det er det kuen spiser. Melken vi har blir derfor en kilde til jod, og dette kan vi utnytte. Mange reagerer på ren melk, men kan fint tåle endel melkeprodukter som harde oster, cottage cheese osv likevel. En dl kefir inneholder 20 mikrogram jod.

Spis egg

Jeg elsker egg da de er både små næringsbomber og smaksbomber. Egg er en kilde til alle næringstoffene vi trenger med unntak av vitamin C. Et egg inneholder ca 25 mikrogram jod. Du trenger ikke være redd for å få høyt kolesterol fra egg, dette kolesterolet påvirker omtrent ikke kolesterolet i kroppen vår. Jeg prøver å spise minst to egg per dag, særlig til frokost er egg gull!

jodmangel gravid

Tang og tare

Noen typer tang og tare inneholder store mengder jod. Her kan en faktisk få for mye, så inntaket skal ikke overdrives. Noen eksempler er nori, kelp og taremel.

Ta et tilskudd

Hvis du ikke spiser melk eller fisk anbefaler jeg at du tar et tilskudd av jod. Dette gjelder særlig kvinner i fertil alder, gravide og ammende. Innholdet i morsmelk er et speilbilde av inntaket til mor, så det er svært viktig at du passer på dette. Her må en også ta ansvar selv da jodstatus ikke vektlegges av hverken leger eller helsesøstre i Norge enda. Forhåpentligvis vil det bli et større fokus på dette etterhvert.

jodmangel gravid

Hva med stoffskrifte?

Har du lavt stoffskifte med påviste antistoffer mot skjoldbruskkjertelen (anti-TPO) bør du unngå jodtilskudd. Ellers kan faktisk de med lavt stoffskifte ha et for lavt inntak, og bør være særlig påpasselig med å få i seg jod.

10 geniale mter bruke kokosolje

 • 14.06.2016 kl. 09:11

Samarbeid med supernature

Tørr hud? Kokosolje! Solbrent? Kokosolje! Kjærlighetssorg? Kokosolje!

Okey, den siste der er kanskje ikke helt sann, men kokosolje kan faktisk brukes til nesten alt! Jeg elsker denne tropiske oljen og bruker den masse i min hverdag! I dag deler jeg mine beste tips til hva du kan bruke kokosolje til.

10 geniale måter å bruke kokosolje

Hudkrem

bruke kokosoljeKokosolje er tipp topp til tørr hud, særlig hvis du påfører den riktig. Oljer bør nemlig smøres på huden når den er fuktig for å bidra til at de trekker inn bedre. Selv elsker jeg kokosolje på sommeren og har alltid en krukke stående på badet.

Kroppsskrubb

bruke kokosoljeBland inn sukker, salt eller kaffegrut i kokosoljen og bruk den som en herlig kroppsskrubb. Her slår du to fluer i et smekk da du både får skrubbet og smørt huden samtidig.

Stekefett

bruke kokosoljeKokosolje har et høyt smeltepunkt og passer derfor godt til steking. Når jeg varmer bær til cottage cheese- og kefirblandingen min har jeg alltid en skje kokosolje i pannen sammen med bærene. Hvis du skal steke mat du ikke ønsker kokossmak på eller steke noe «hardt» anbefaler jeg cocosa med brun etikette. Den er helt smaksløs og tåler høyere temperatur enn extra virgin varianten.

Sminkefjærner

bruke kokosoljeKokosolje er en fantastisk sminkefjærner som fjærner øyesminke på et blunk. Å bruke oljer er langt mer skånsomt enn andre sminkefjærnere, både fordi du slipper å gnukke og gni (så vippene dine faller av) og fordi det ikke tørker ut vippene dine. Gni litt olje på en bomullspad og vips, sminkefjærner!

Aftersun

bruke kokosoljeKokosolje er perfekt til hud som har vært ute i solen hele dagen. Noe av det beste jeg vet er å ta en dusj etter solbading, for så å smøre inn hele kroppen i kokosolje. Husk å smøre oljen på når hunden fortsatt er fuktig og la den trekke inn. Jeg lover deg at brunfargen din vil holde seg lekker mye lenger!

Barberolje

bruke kokosoljeHvis jeg må barbere leggene i en fei er det lett å bli fristet til å hoppe over barberkrem. Heldigvis har jeg lært et triks som gir meg silkemyke legger og ingen nupper. Jeg spruter litt varmt vann på leggene og smører på et tynt lag kokosolje før jeg tar høvelen fatt. Det fungerer like godt til under armene og bikinilinje.

Hårkur

bruke kokosoljeHårkurtrikset mitt blir jeg aldri lei av. Ca en gang i uken setter jeg opp håret i hestehale og klæsjer kokosolje i hele hestehalen. Så fletter jeg den og stikker på trening, gjerne hot yoga! Når du trener skapes varme som får oljen til å trekke dypere inn i håret. Etter trening tar jeg ut hestehalen og vasker håret som vanlig.

Glidemiddel

bruke kokosoljeDette trikset er det sikkert noen som får litt bakoversveis av, men hallo, gode tips må jo deles! Glidemiddel inneholder ofte masse tull, så hvorfor ikke bruke et naturlig alternativ? Her trengs vel ingen forklaring? Husk at du ikke bør bruke kokosolje sammen med kondomer da du risikerer at kondomen løses opp og ikke blir tett!

Badeolje

bruke kokosoljeÅ blande en ss kokosolje i badevannet er topp for liten og stor. Dette er særlig gunstig for barn, da du ikke trenger bekymre deg for om de får i seg vannet med oljen i.

I kaffe eller te

bruke kokosoljeTrenger du et energiboost er en ts kokosolje i kaffen eller teen perfekt. Jeg dunker det bare rett oppi, men du kan gjerne kjøre det i blenderen også. Både sunt og godt altså!

Hva bruker du kokosolje til?

Slik bruker du en surdeigsstarter

 • 13.06.2016 kl. 20:41

Fermentering er på alles lepper om dagen, og jeg lover å lage en innføring i dette for dere snart. Det er nemlig en hel verden av ting vi kan fermentere og det gjelder å ikke bli overveldet. Selv har jeg prøvd vannkefir, kombucha, jun, surdeigsbrød, fermenterte nøtter, surkål, solkål, ketsjup, kefir og pesto. Det meste har gått veldig bra og noe har ikke gått fullt så bra, ref. surkål over hele kjøkkenet til mamma og pappa! For å komme i gang er mitt beste tips å prøve en ting av gangen og ikke hoppe i alt på en gang.

surdeigsstarterFor noen år siden var jeg nede på mathallen og møtte en søt jente som gav meg en surdeigsstarter. Jeg bakte med denne et par ganger, med litt varierende resultat. Jon Anders og jeg satt en dag i en leilighet helt full av surdeigsrundstykker som stod til heving, og de smakte skikkelig surt og godt. Den sommeren var utrolig varm og starteren krevde mating titt og ofte. Til slutt mistet jeg interessen og ble litt lei av det jeg følte hadde blitt vårt tredje kjæledyr.

Noen år senere fikk jeg en ny starter som igjen produserte nydelige rundstykker. Også denne stakkaren ble jeg lei av, og den døde en stille død i kjøleskapet. RIP <3

Så fikk jeg en bit av Donald på lanseringen til Gry. Jeg bar ham med kjærlighet i BH’en hele veien hjem til leiligheten, matet ham med økologisk rug slik han liker og hadde planer om brød. Det ble med tanken da Donald ikke var særlig fornøyd. Han ville ikke boble, og jeg mistenker den kalde vinderluften på kjøkkenet hadde skylden for at også han gikk tapt til slutt.

surdeigsstarterHer ser dere Donald rett etter mating

Jeg spiser ikke mye brød, så det er naturlig at det ikke blir bakt i fleng. Den dagen jeg får barn skal jeg bake surdeigsbrød som de kan ha med i barnehagen, og jeg har også en liten drøm om at kjæresten skal spise dette brødet. Det er tross alt langt sunnere enn kjøpebrød og jeg vil jo gjerne at han skal få i seg sunn mat. Nå har jeg fått en ny bit av Donalt og endelig kan jeg si at han stortrives hos meg! Det bobler og han øker i omfang, lager deilig bakst og koser seg.

Selv om barnet lar vente på seg, betyr jo ikke det at jeg ikke kan bli en ivrig surdeigsbaker i mellomtiden. I tillegg kan du bruke starteren din til så mye mer enn brød! I dag tenkte jeg derfor å dele hvordan du kan bruke denne kulturen, hvis du er så heldig å ha den i hus.

Surdeigsbrød

Vi begynner med det mest opplagte, surdeigsbrød! Det er mange grunner til å bake surdeigsbrød. Når vi baker på denne måten bryter antinæringsstoffer i kornet ned og gluten deles inn mindre peptider. Dermed blir brødet lettere å fordøye og mer «tarmvennlig». Endel av stivelsen i kornet omgjøres også til organiske syrer når vi baker med surdeig. Vi får derfor en mindre blodsukkerstigning av surdeigsbakst enn annen bakst. Brødet vi kjøper i butikken er som regel tilsatt ekstra gluten og mye gjær for å gjøre bakeprosessen så rask som mulig. Jeg spiser aldri vanlig brød da magen min ikke liker det, men dette brødet kan jeg spise.

Grøt

Ha en ss surdeigsstarter i grøten din og la den stå under plast over natten. På morgenen koker du opp grøt som du pleier, men magen din vil takk deg for det lille ekstraarbeidet!

surdeigsstarter

Fermentering av nøtter

Dette var nytt for meg, men oj så enkelt og så godt. Nøtter inneholder mange stoffer som gjør dem vanskelige å fordøye og alle nøtter (og frø) bør derfor bløtlegges i syrlig miljø. Surdeig er helt tipp topp til dette. Legg nøttene i en skål med vann så det dekker minst 2-3 cm over nøttene. Ha et par skjeer surdeigsstarter i vannet og bland godt. La dette stå i 8-12 timer før du skyller nøttene godt i et dørslag. Tørk så nøttene i ovnen på 50 grader i 12 timer. jeg gjør som regel dette over natten. Det høres ut som mye mer jobb enn det egentlig er, jeg lover! Lag store kvanta så har du lenge.

Surdeigsknekkebrød

Jeg elsker lavkarboknekkebrød med masse frø og nøtter, men jeg føler at disse kan være tunge å fordøye. Heldigvis er det lett å fikse! Tilsett en ss eller to surdeigsstarter inn i røren og la det hele stå over natten eller mens du er på jobb. Så er det bare å bake ut på vanlig måte. Så lett var det!

surdeigsstarter

Surdeigsvafler, pannekaker og boller

Alt kan faktisk bakes med surdeig! Hva med surdeigsboller som ikke gir bollemage? Eller surdeigsvafler neste gang mormor kommer på besøk? Det finnes et hav av gode oppskrifter og det er bare å prøve seg! Har du lyst på starter anbefaler jeg deg å melde deg inn i gruppen på facebook som heter melkesyregjæring. Der er det masse flotte mennesker som gir bort starter av både det ene og det andre.

Ukens lesersprsml - annerledes kosthold

 • 12.06.2016 kl. 20:39

Annerledes kosthold

annerledes kostholdJeg får stadig spørsmål om dette med annerledes kosthold i sosiale settinger. I dag tenkte jeg å reposte et innlegg om nettopp dette, der jeg gir mine beste tips til å gjøre dette på en enkel måte. Jeg har endret litt på innholdet og oppdatert litt ;)

Jeg har mange ganger blitt spurt om å skrive et innlegg om hvordan jeg takler et annerledes kosthold i sosiale settinger. Nå er det faktisk over 8 år siden jeg begynte å endre kostholdsvanene mine, og det er godt etablert at jeg er en «særing» i matveien. Jeg har i perioder unngått en rekke matvarer, før var det null gluten, melk, sukker, koffein, soya, gjær, svin, nøtter osv. Magen min er bedre enn før, men jeg har fortsatt et ganske annerledes kosthold enn mange andre. Jeg spiser mer proteiner og fett og holder meg unna sukker og det meste av gryn. Dette gjør jeg fordi disse matvarene rett og slett gjør at jeg ikke føler meg bra. Jeg får vondt i magen og mindre energi, og det ønsker jeg ikke. Kostholdsomlegging har vært en stor del av min bedring av ME, og den bedringen vil jeg fortsette med! Hjemme er det ikke noe problem da det er så mye annet godt jeg kan spise. Jeg liker også å lage alternativer til ting jeg ikke tåler som pizzabunn, brød, kaker og godteri. Jeg fokuserer alltid på alt det jeg kan spise, som gjør kroppen min glad, og ikke på det jeg ikke skal ha for mye av.

annerledes kostholdSå er det situasjonene der du kommer på besøk til noen og de har laget hjemmelaget pizza. Hva gjør du da? Før møtte jeg endel utfordringer knyttet til intoleranser og «sære» matvaner. Det er ikke alltid lett for den som skal be i selskap, når mange unngår ditt og datt. Noen spiser ikke kjøtt, noen unngår gluten og noen unngår melk. Heldigvis har denne problematikken blitt mer kjent med årene og det blir stadig lettere, både å finne alternativer og være åpen om sine utfordringer. Som regel blir ikke folk irritert når jeg sier nei takk, de aller fleste er nysgjerrige. De fleste jeg møter har faktisk utfordringer knyttet til fordøyelse og helse, og mange vil gjerne høre mer om hva mat kan gjøre for å lindre plagene deres. Jeg er også veldig heldig med både familie, svigerfamilie og venner. Alle viser respekt for at jeg tar visse valg for min helse, og det er jeg så takknemlig for.

Disse tipsene fungerer like bra for deg som ikke har intoleranser, men som ønsker å unngå visse matvarer grunnet egne preferanser.

Ikke lag for stort nummer av det

annerledes kostholdJeg velger ofte annerledes enn andre på resturant, på kafé og hjemme hos andre. Noen ganger får jeg kommentarer på det, men som regel er det ingen som merker det. De fleste er mest opptatt av hva de selv gjør og hva du putter på din tallerken er ikke det mest spennende i verden. Jo mindre nummer du gjør av det jo bedre. Hvis noen spør om du skal ha potet, og du ikke vil ha, sier du nei takk og sender videre. Ikke rop ut at du ikke spiser det. I værste fall kan folk føle seg truffet. Ønsker du ikke å spise kake kan du si at du allerede er forsynt eller ikke er sulten. Du må ikke, foran alle, legge ut om mageproblemene den kakebiten vil gi deg.

Vær åpen

annerledes kostholdEr det første gang du skal besøke noen eller nylig har begynt å unngå visse matvarer er det lurt å si ifra på forhånd. Ta kontakt med den du skal til og forklar situasjonen. Spør om du kan ta med en rett du selv tåler, enten til deg selv eller som et bidrag til selskapet. Prøv å se situasjonen fra den som inviterer sitt synspunkt. Det er ganske kjipt å stå på kjøkkenedt en hel dag for så å servere mat til en som ikke kan spise det. Selv om det kan virke kjipt å måtte ta med egen mat er det mye bedre å avklare situasjonen på forhånd. Da slipper du å spise mat du ikke tåler og du slipper å skuffe verten. De fleste misforståelser skjer fordi vi er dårlige til å kommunisere, så vær åpen og forklar situasjonen så skal du se at det går veldig greit. Mange ønsker så inderlig å bidra, og legger gjerne til rette hvis de får vite hvordan. Vertskapet ønsker at alle skal ha det bra, så signaliser at du ikke lider, selv om du ikke kan spise kaken. Selv er jeg veldig fornøyd med en god kopp kaffe!

Vær forberedt

annerledes kostholdSkal jeg på en frokost eller lunsj pleier jeg å ta med brød eller rundstykker jeg selv tåler. Noen ganger tar jeg med til alle, men det er fullt forståelig at det kan bli både dyrt og slitsomt i lengden. Ikke ha dårlig samvittighet for å ha et par skiver med deg i vesken som du ikke deler. Skal jeg på jentekveld er grønnsaker og dipp, en kake uten gluten eller raw food kuler alltid en hit. De fleste synes det er veldig stas å få smake. Det er ikke alltid jeg forteller at det er snakk om «allergikake». Disse cupcakesene går ned på høykant og ingen spør om de er sunne. Jeg passer også på å la andre lage ting til meg. Mamma baker gjerne brød, kaker osv som jeg tåler, og mormoren til Jon Anders lager saus uten gluten og laktose. Det er hyggelig for dem å kunne lage ting til meg også :)

Ta deg selv seriøst

annerledes kostholdHvis du sier at du «prøver» å unngå melk, men likevel drikker latte et par ganger i uken fordi det er så godt – da kan du ikke forvent at andre skal ta din intoleranse så alvorlig. Du kan jo ikke forvente at andre skal ta problemene dine mer seriøst enn deg selv. Sett deg også inn i hva du faktisk kan spise. Har du problemer med laktose må du ikke unngå smør for eksempel. Jeg tror dette er mye av grunnen til respekten jeg selv har møtt hos andre. Ikke alle har skjønt det først, men etterhvert har de sett at dette er noe jeg lever med, og da blir det også lettere for dem å forstå.

Unngå å være belærende

annerledes kostholdIngen liker at andre kommenterer det de spiser, heller ikke jeg. Har du spesielle matpreferanser er det naturlig at andre lurer på hvorfor. Jeg anbefaler at du svarer at du unngår matvaren fordi det gjør at DU føler seg bedre. Du kan også si; «skulle gjerne kunnet ta meg en bolle, det ser kjempe godt ut». Ikke kom med en lang lekse om hvor skadelig sukker er, eller hvordan du mener gluten er roten til alt ondt. Selv om du får ballongmage av hvetebakst betyr ikke at tanten din skal ha dårlig samvittighet for å spise det. Dette gjelder også dersom du unngår visse matvarer av dyre- eller miljøhensyn. Hopp av den høye hesten din og kos deg i selskapet i stedet for å lage dårlig stemning. Vis respekt for andres matvalg slik du selv ønkser respekt for dine.

Du fortjener også respekt

annerledes kostholdNår du unngår å dømme andre for deres valg har du også rett til å få respekt for dine. Det er din kropp og du bestemmer hva du vil gi den. Dessverre er det ikke alle som får være «i fred» med sine matvalg. En ting jeg ofte synes mangler i ernæringsdebatten er fokus på at vi er individer. Vi har alle ulike kropper og ulike behov. Noen kan spise mye sukker uten problem, mens andre får blodsukkertopp av en banan. Hvis vi kan respekterer disse ulikhetene blir også diskusjonen mye enklere. Fokuser på det som fungerer for deg og unngå å diskutere med andre hva som er «sunt». Alle spiser mat, så alle har en mening om mat, men det betyr ikke at du må diskutere hva du putter i din kropp.

Jeg håper du liker tipsene! Nå skal jeg ta en deilig dusj, smøre den røde magen min med kokosolje og legge meg tidlig <3

Magevennlige sjokoladekuler

 • 11.06.2016 kl. 16:46

Inneholder annonselenker

Jeg har hatt lyst til å lage en ladning sjokoladekuler i noen uker nå, men jeg har rett og slett ikke fått ut fingeren. I dag skal jeg på sommerfest, og da passer det jo bra å lage noe en kan pakke med seg?Magevennlige sjokoladekuler

    Disse er laget med bløtlagte valnøtter, noe som gjør dem langt lettere å fordøye og mer næringsrike. Når vi bløtlegger brytes antinæringsstoffer ned og vips kan vi ta opp mer næring fra nøttene. Jeg kjenner også at magen reagerer langt bedre på bløtlagte nøtter enn ikke-bløtlagte. Det høres sikkert ut som om dette er en kjempe jobb, men det er det virkelig ikke altså! Det eneste du må gjøre er å ha tid.

Jeg puttet en hel boks valnøtter i vann med en ss surdeigsstarter over natten. Har du ikke starter kan du få av en venn (eller meg), bruke molkosan eller annen syrlig kultur som kombucha. Etter 8-12 timer skyller du nøttene godt i et dørslag og tørker dem i et håndkle. Ha dem så på et bakeark og sett dem i ovnen på 50 grader over natten eller 8 timer. De skal være helt tørre, ellers kan de ikke lagres i skapet. Nå har du lettfordøyelige, fermenterte nøtter til musli, yoghurt, godiskuler, nøttesmør osv. I USA kalles slike nøtter for «aktiverte» nøtter.

Magevennlige sjokoladekuler

Magevennlige sjokoladekuler

3 dl aktiverte valnøtter

10 myke dadler (jeg kjøper på internasjonalbutikk)

2 ss kakao

1 ts extra virgin kokosolje eller smør

En dæsj salt

Magevennlige sjokoladekuler

Ha nøttene i en blender og blend til du får mel. Ikke gjør det så lenge at fettet fra nøttene slipper. Du kan også bruke en kjøkkenmaskin med s-blad eller en stavmikser.

Magevennlige sjokoladekulerFjærn stenene i dadlene og ha dem i blenderen. Tilsett resten av ingrediensene og kjør til du får alt blandet.

Magevennlige sjokoladekulerRull massen til kuler og rull eventuelt i kokos, kokosblomstsukker, bipollen eller kakao.

Jeg håper du får en nydelig lørdag <3

Verdens beste blomklsuppe

 • 10.06.2016 kl. 13:10

DSC06532Jeg er jo suppoman, og selv om jeg har delt oppskrift på blomkålsuppe før kan vel ikke en god ting deles for ofte? Supper kokt på kraft er svært næringsrike og gjør underverker for fordøyelsen. Har du ikke kraft kan du selvfølgelig likevel lage suppen. Grunnet helsefordelene av kraft, og ikke minst den gode smaken det gir anbefaler jeg deg virkelig å prøve å koke din egen. Stange selger også kraft, hvis du ikke orker å lage selv. Du kan også finne kraft på røtter og på Duggurd.

DSC06537

Verdens beste blomkålsuppe

Et stort hode blomkål eller to små

4 gule løk

2 kinesiske hvitløk

Meierismør

7-8 dl kraft (du kan bytte ut med vann og buljong)

1 dl kremfløte

Salt og pepper

DSC06542Del blomkål i passe store biter og ha det i en kjele. Hell over kraft og la dette koke opp. Skrell og hakk løk og stek dette blankt i smør. Jeg bruker et par ss smør til dette. Når løken er blank har du den oppi sammen med blomkålen.

DSC06545Når alt er kokt mørt kan du ha i en dl kremfløte (eller den harde delen på en kokosmelk som har stått i kjøleskapet) og stavmikse suppen til den er glatt. Smak til med salt og pepper.

DSC06547Jeg liker å servere denne med bløtlagte og tørkede frø eller sprøstekt bacon. Nam!

Jeg ble helt satt ut i går og fikk en liten «kræsj» etterpå. Rett og slett litt overveldet. Disse hormongreiene tar på det også, så nå gleder jeg meg til en rolig kveld med taco i dag, og fotball, hehe. For nå begynner jo moroa? Fotball hver dag fremover! Jeg synes det er koselig med sport på TV jeg altså, men det kan bli litt mye når det er hver kveld ;)

rets student

 • 09.06.2016 kl. 20:09

I går fikk jeg en noe stresset melding der en av mine tidligere studieledere lurte på om jeg ikke kom på bacheloravslutningen i dag. Dette var det første jeg hørte om dette og jeg tenkte at det ikke var særlig vits i å dra. Jeg hadde allerede fått diplomet mitt og jeg kjenner ingen som har gått stedlig. Som mange av dere vet har jeg studert ernæring over nett, da helsen min rett og slett var alt for dårlig til å gå fysisk på en skole. Jeg gikk over til nettstudier da jeg ikke klarte å komme meg nok på skolen og det gjorde det mulig for meg å fullføre. Etter om og men bestemte jeg meg for å ta en tur på gradueringen, skolen ville tross alt gjerne at jeg skulle komme en tur. De oppfordret meg til å ta med meg familie og kjæreste, og siden både mamma og pappa er bortreist tok søsteren min seg fri for å bli med. Jon Anders overrasket meg med å komme hjem fra jobb og bli med meg han også <3

Å troppe opp på skolen og se alle som kjenner hverandre, som har gått i klasse og delt studieløpet sammen, er jo litt vemodig. Hadde jeg ikke vært syk hadde jeg absolutt valgt stedlig undervisning. Det er studiemiljøet som gjør studietiden fantastisk! Det var rett og slett litt kleint å sitte i salen og ikke kjenne noen…

DSC06625Likevel er jeg så glad jeg dro, da jeg etter seremonien ble tildelt prisen som årets student i ernæringsfysiologi! Det er utrolig stas å få en slik pris etter alt som har skjedd og det betyr utrolig mye for meg at skolen virkelig ser hvor hardt jeg har jobbet for å få dette til! Det å fullføre en bachelor er i seg selv stort, men for meg som har prioritert så hardt for å klare skole føles det kanskje enda litt større. Å i tillegg nå mitt store mål om å levere med rent A-snitt, ja, det føles ganske utrolig.

DSC06629Jeg ble jo ferdig før jul og det har allerede skjedd så mye etter det. Jeg har nådd nye høyder med bloggen, holdt mange nye foredrag og gjennomført mitt første onlinekurs. Jeg er på god vei til å kunne leve av drømmen min og dette var akkurat det jeg trengte for å virkelig få kjenne på godfølelsen rundt dette!

DSC06648 DSC06650Måtte sende både snap og meldinger vettu :p

DSC06659 DSC06667Fine kjæresten og storesøsteren min <3

DSC06680 DSC06686Tusen takk til Bjørknes for rørende ord og for denne prisen, det betyr mer enn de aner!

DSC06693<3

Slik spirer du spirer hjemme

 • 08.06.2016 kl. 18:15

mungbønne spirerÅ spire egne spirer har jeg gjort i mange år, men jeg hadde nesten glemt hvor godt det er. I helgen spiste jeg masse spirer og da fikk jeg inspirasjon til å komme igang med dette igjen. Det er utrolig lett å lage og smaker helt fantastisk. Hjemmespirede spirer er jo helt ferske og holder seg derfor godt i kjøleskapet i forhold til de du kjøper på butikken. Jeg synes også at de smaker langt bedre.

Når vi spirer bønner og linser blir de langt lettere å fordøye og næringen blir lettere opptakelig. Det virker kanskje som om dette er bade vanskelig og tidskrevende, men det er det ikke altså. Noen spirer er likevel lettere å lage enn andre. De jeg har laget mest er alfalfa, mungbønner og grønne linser. I dag tenkte jeg å vise dere mungbønner. De går fort og er veldig lette å få til.

Slik spirer du mungbønner selv

mungbønne spirerTa et par ss mungbønner og legg dem i vann. Pass på at alle bønnene er under vann, her ser dere at noen flyter på toppen. La de stå slik over natten eller i 8-12 timer.

mungbønne spirerSkyll bønnene godt i en sil eller dørslag før du har dem over i et rent glass. Jeg brukte dette fra hm, men du kan bruke hva som helst. Det er greit å bruke et med litt størrelse på. Du trenger ikke skru igjen et lokk, men dekk gjerne til med litt plast. Jeg satt bare åpningen inn mot veggen. Det skal ikke være lufttett, men det er greit å unngå at fluer finner veien inn.

mungbønne spirerFordel bønnene utover i glasset og legg det på siden. Jeg bruker bare hånden for å få dem fordelt. Det er greit at det ikke ligger for mange bønner oppå hverandre hvis du skjønner?

La glasset ligge på benken og skyll av bønnene to ganger per dag. Etter bare 8 timer kommer de små halene ut. Morsomt ikkesant?

mungbønne spirerJeg har også et lite spirehotell, så får du blod på tann kan du kjøpe deg et slikt. Egentlig synes jeg det fungerer like bra med glass, men jeg har fått dette i gave fra mamma.

mungbønne spirerIkke glem å skylle dem godt et par ganger om dagen så de ikke blir slimete.

mungbønne spirerHer ser dere spirene mine etter to dager på benken. Når de har blitt slik skyller jeg dem og har dem i et glass.

mungbønne spirerSpirene holder seg en uke ca i kjøleskapet, mine blir raskt borte så jeg satte i gang ny spiring med en gang. I tillegg elsker jeg å ha med spirer til venner, det faller i god jord hos de aller fleste. Min nye favoritt er bokhvetebrødet mitt med pesto og bønnespirer, så fresht og godt! De smaker også veldig godt i salater da de gir en fantastisk crunch!

mungbønne spirerHar du prøvd å spire spirer selv?

helene ragnhildDet ble ikke noe blogginnlegg i går da dagen bare raste forbi. Jeg har hatt så sykt mye å gjøre med kurset de siste ukene, men det har vært så gøy og givende. I går var jeg også på mathallen for å holde foredrag så det ble litt travelt. Disse hormonene gjør jo også sitt med kroppen, så det er ikke bare bare å rekke over alt. Jeg kjenner at det blir mye tanker og følelser på en gang rett og slett. Heldigvis har jeg masse fine folk rundt meg og mye spennende som skjer. Det gjelder å holde livet i gang mens dette holder på :)

helene ragnhildNå skal jeg gå tur med bestis Maria <3

Himmelsk rd pesto

 • 06.06.2016 kl. 20:51

rød pestoPå sommermarkedet fikk jeg smake en helt fantastisk pesto som jeg har spist daglig siden! Pesto er en slager på kjøkkenet, det kan smøres på alt fra pizza til omelett. Dette er en rød vri på den tradisjonelle grønne, og siden jeg nå har blitt en fermenteringsnørd skal jeg selvfølgelig fortelle deg hvordan du kan fermentere også denne!

rød pesto

Rød pesto

100 gram soltørket tomat (jeg brukte tørkede som jeg la i bløt et par minutter)

50 gram revet parmesan

40 gram pinjekjerner

1,5 dl udos choice olje eller en god olivenolje

(2 ss molkosan hvis du vil fermentere)

rød pestoHa alle ingrediensene i en blender og kjør i vei. Du kan også bruke en kjøkkenmaskin eller en stavmikser ;) Ønsker du å fermentere pestoen din for å gjøre den lettere å fordøye og rik på gunstige bakterier tilsetter du to ss molkosan eller vita biosa. Ha pestoen i et glass (jeg bruker et gammelt surkålglass), tørk vekk rester på kantene og skru igjen lokket. La pestoen stå på kjøkkenbenken et par dager før du setter den i kjøleskapet. Her kan den stå og nytes i ca en uke.

rød pestoJeg gleder meg til å teste denne som pizzasaus på blomkålpizza <3

Fermentering med Gry Hammer

 • 05.06.2016 kl. 21:50

Beklager stillhet fra min side denne helgen, men jeg har vært på landet med dårlig nett! Det er jo også veldig deilig innimellom, å kunne koble av og suge til seg ny inspirasjon.

Jeg har vært Gry Hammers lille hjelper hele helgen og har dermed både kunnet lære og praktisere fermentering. På fredag satte jeg meg på bussen og dro til Vik i Buskerud. Der møtte jeg Gry med mann, barn, høner, hane, vaktler, hund og katt. Vi stappet bilen med krukker, flakser, egg og kål før vi satte snuten mot Valdres for yoga retreat. De siste tre dagene har jeg virkelig fått bekreftet hvor viktig riktig tilberedning av mat er. Jeg føler jo ofte at jeg maser fælt på dere om bløtlegging, tarmhelse og fermentering, men nå vet jeg at det er til stor nytte. Jeg håper dere gleder dere til å lære mer om dissee tradisjonene og ikke minst titte på bilder av alt det herlige vi har laget.

fermentering grønnsakerPå fredag kveld satt vi surdeigsbrød og vaffelrøre med surdeig, samt fikk en innføring i hvorfor riktig tilberedning av mat er så viktig. Lørdag startet med yoga og frokost med surdeigsbrød, fermenterte godsaker som hummus, linsepaté og pesto. Stedet vi var på er et vegetarisk sted så all mat var vegetarisk av respekt for dem. Det gjorde meg ingenting da jeg synes all maten var fantastisk. Linser og kikerter er også langt lettere å fordøye når de blir behandlet riktig så jeg ble glad for å få lære hvordan jeg kan fermentere for eksempel hummus.

Etter frokost stod melkesyregjæring av frukt og grønt på planen. Vi fikk smake tradisjonell surkål, surkål med gulrot, surkål med ingefær, solkål, kimchi og fermentert ketsjup. Jeg raspet kål til den store gullmedaljen og hakket løk, ingefær og chili til fingertuppene sve. Alle får se hva en skal gjøre, noe som gjør det så mye lettere å gjøre hjemme. Ikke minst synes jeg det er så flott å få smake, da vet jeg nemlig hvordan det skal smake. Husk likevel at det kan smake ulikt fra gang til gang, uten at det er feil.

fermentering grønnsaker

Fermentering av frukt og grønt

fermentering grønnsakerDet blir mange spørsmål fra ivrige deltakere og møysommelig forklaring.

fermentering grønnsaker fermentering grønnsakerTil lunsj fikk vi fermentert linsesuppe, bokhvetebrød, salat og annet tilbehør.

fermentering grønnsaker DSC06364Denne var kjempe god og ikke minst mettende!

DSC06366Gry hadde med fermenterte frøknekkebrød! Disse ligner på mine lettfordøyelige knekkebrød men har en litt annen vri.

fermentering kornEggerøre, hummus, linsepaté, solkål, smør og bønnespirer.

fermentering kornVi fikk salat til alle måltider <3

fermentering korn fermentering korn fermentering kornEtter lunsj hadde vi 20 minutter avspenning med Gry. Mange vet kanskje ikke at hun i tillegg til kraftmamma er yogainstruktør?

DSC06380 DSC06382På ettermiddagen trakk vi ut i solen for vaffelsteking, snoplaging og innføring i surdeigspleie. Jeg stekte sikkert 70 vaffelplater og nesten alle ble spist! Tilbehøret var økologisk rømme fra Røros og hjemmelaget syltetøy. Vi laget både sjokoladekuler og lakriskuler, av fermenterte og tørkede mandler selvsagt!

fermentering kornVi avsluttet lørdagen med en festmiddag med rødbeteburgere (veldig godt!), søtpotet- og potetbåter og salat. Til dessert hadde vi iskrem laget på eggeplommer, honning og bær, med fermentert banankjeks og godiskuler. Maten har virkelig vært vidunderlig på denne turen!

DSC06386Krukker fulle av gunstige bakterier <3

DSC06388

Fermentering av drikke

DSC06400Annengangsfermentert vannkefir med granskudd, sitron og ingefær.

13320533_802594039841964_9206236353017803366_oI dag hadde vi fokus på fermentert drikke. Vi gikk gjennom vannkefir, melkekefir og kombucha.

DSC06404Gry viser frem egne melkekefirkorn.

DSC06407melkekefirkorn ser ut som små blomkåler, men er egentlig sopper som spiser laktosen i melken og dermed danner kefir. Jeg har selv melkekefirkorn i kjøleskapet som jeg nå har funnet frem for å vekke til live.

DSC06409 DSC06410Fine Gry!

DSC06411Fermenteing av det meste, også pesto! Oppskrift finner du i boken til Gry.

DSC06416Surdeigsbrød ble stekt hver dag. Når vi fermenterer på tradfisjonelt vis brytes antinæringsstoffer i kornet ned og endel av stivelsen i brødet omgjøres til organiske syrer. Dette gjør brødet både lettere og fordøye og snillere mot blodsukkeret. Også gluten deles til mindre peptider og blir mindre skadelig for tarmen vår.

fermentering korn

Fermentering av korn, nøtter og frø

fermentering kornFermentert brød og vannkefir i bakgrunnen.

fermentering korn DSC06432Fargerik mat til alle måltider!

DSC06439 DSC06444Vi avsluttet med en spørsmålsrunde og en lunsj før vi vendte hjem.

DSC06446Jeg er så glad jeg slang meg med i siste liten, for jeg har kommet hjem med masse inspirasjon og mange nye vennskap. Da jeg kom innenfor døren kokte jeg raskt opp vann til både jun og kombucha, maten surdeigsstarteren Donald og ga melkekefirkornene mine økologisk melk. Det spirer og gror på kjøkkenet og kanskje kan jeg invitere en av dere hjem på henting av en kultur.

DSC06449Modini, Gry og meg <3

Dette herlige stedet heter Dharma Mountain og ligger i Hedalen i Valdres. Her arrangeres det yogareiser, kurs og de har virkelig den deiligste maten. Det er noe helt spesielt med å komme ut til et slikt sted, omringet av natur, stillhet og gode mennesker. Du kan lese mer om Dharma Mountain på deres facebookside.

Nicecream - is med banan og avokado

 • 03.06.2016 kl. 09:37

AnnonselenkerDSC06321Vips var sommeren kommet til Norge! I går tok jeg turen til Moss for å være med på Soma sommermarked. Jeg laget is sammen med en gjeng herlige mennesker, både en bærvariant og en med banan og avokado. Det er alltid så gøy å møte mennesker som vil lære om kosthold, som spør spørsmål og som er nysgjerrige. Is laget av bananer blir ofte kalt nicecream, da den er fri for dyreprodukter. Selv om jeg ikke er veganer, synes jeg navnet er søtt!

DSC06317Jeg lovet å dele oppskriften på isen jeg laget og det skal jeg selvfølgelig holde!

DSC06313

Nicecream

DSC063101 banan frosset i biter

1/2 avokado frosset i biter

1 ts lecithin (kan sløyfes)

3 ss kokosmelk eller annen melk

Søtning: her kan du bruke 3 steviadråper, 1 ts kokosblomstsukker eller proteinpulver med vaniljesmak. Bananen smaker søtt og godt i seg selv, så du trenger ikke mye.

DSC06307Kjør alle ingrediensene i en kraftig blender, foodprosessor eller bruk en stavmikser. Når bananene er helt brutt ned får isen en softis konsisten, magisk! Du må nok prøve deg litt frem med væskemengden for å få blenderen til å gå, samt skrape ned kantene.

DSC06305Nå pakker jeg kofferten min og stikker til Valdres med Gry. Hvis du vil følge med på snapchat får du se noen fermenteringsgodsaker og sikkert noen gode råd fra fermenteringsdronningen i Norge! Ha en nydelig fredag fine folk <3

Stress og fertilitet

 • 02.06.2016 kl. 12:54

Nå har jeg akkurat vært tilbake hos gynekologen og fått svar på mine prøver. Som jeg tipset om på snap anbefaler jeg deg å be om å få en utskrift av prøvene dine. Da kan du selv se på resultatet og kanskje også få hjelp til å tokle det. Selv om alle mine prøver var innenfor referanseområdet mente Frøyaklinikken at jeg hadde noe høy østrogen. Dette er klassisk for de som har gått lenge på p-piller og det kan gjøre det vanskelig for kroppen å lage en skikkelig eggløsning. Neon ganger modnes egget halvveis, emn blir ikke sluppet og da dannes disse cystene i eggstokkene (PCO). Det er viktig å huske at referanseområde bare er en referanse, det betyr ikke at alle verdier innenfor dette er optimalt. Jeg synes i hvert fall det er veldig fint at jeg nå har fått en god oversikt over mine utfordringer og får fantastisk oppfølging. Nå skal jeg fokusere på å ha det bra i sommer <3

Jeg går på den samme smellen igjen og igjen jeg! Å skrive om helse og kosthold, gi råd, veilede andre og glemme meg selv. Jeg tror at jeg gjør alt riktig, samtidig som jeg lar meg frustrere over kroppen min som ikke gjør det jeg vil. Jeg legger fokuset mitt feil sted og ender på feil sti. For hva er den ene tingen jeg har fått råd om å gjøre som er så vanskelig? Hva er den tingen vi alle hører, det ene rådet som går igjen og igjen. At vi må jobbe med stresset vårt.

Jeg er nemlig verdensmester i stress. Jeg er veldig flink til å føle meg overveldet. Det kommer fort og setter meg ut av spill. Det er akilleshælen min.

Det tar som regel alltid en stund for meg å se det. Kroppen sier ifra, lenge, før jeg hører etter. Også jeg som vet så innmari godt!

Heldigvis er det vi som bestemmer om vi lar stress påvirke oss. Jeg hørte en gang at det ikke finnes stress, bare press og hvordan vi håndterer det. Det likte jeg så godt. Det er ikke mye å gjøre på jobben eller en full avtalebok som sliter oss ut, det er de konstante tankene på at vi er så stressa som sliter på kroppen.

DSC04572Nå er det sommer og sol og jeg har endelig skjønt at jeg må begynne å høre etter!

Skal en bli gravid er det en ting som er sikkert; kroppen må føle seg trygg. Det nytter ikke å presse den. Dette handler ikke om å ligge på sofaen og spise potetgull, men å dyrke godfølelse. For meg er ikke det motsatte av stress latskap, men å ha det bra.

DSC00123

Komme meg ut i frisk luft hver dag, det gjør meg så glad!

Være sammen med venninner

Svette ut noen dager i uken

Gi mer f*

Le

Drikke vin

Ligge på badehuset i bikinitrusen

Nyte sommeren til det fulle

Få fregner på nesen

Shoppe

Lese bøker

DSC04573Nå skal jeg jobbe videre før jeg tar turen til Moss. Der skal jeg lage is for en gjeng herlige shoppere! Bor du i nærheten bør du stikke innom Soma sommermarked klokken 18 <3

Magevennlig glutenfritt brd

 • 01.06.2016 kl. 08:55

God morgen <3

I gr hadde jeg en helt herlig dag der jeg rett og slett tok litt fri. Jeg er fortsatt syk s det var etterlentet kunne senke skuldrene og nyte solen noen timer p verdens vakreste sted. Jeg er s heldig ha en brygge midt i Oslo som er bare min, og dette er et av stedene jeg virkelig kjenner p roen. Jeg startet dessuten dagen p Artesia spa p toppen av Grand hotell. Jeg ble skjemt bort av emuence kologiske hudpleie, spiste frokost med nydelige jenter og fikk en fantastisk ansiktsbehandling. Det er jo ikke s lett finne kologiske skjnnhetsbehandlinger, mange salonger bruker produkter med stoffer jeg rett og slett ikke nsker smr p min hud. Jeg gleder meg til fortelle dere mer om dette etterhvert.

Jeg har faktisk enda en gladnyhet p lur! Jeg skal vre med selveste fermenteringsdronningen Gry p tur til Valdres i helgen. Hun trengte en assistent i siste liten og jeg bestemte meg for vre spontan og bli med p tur. Her blir det mye snapping kan jeg love, for denne helgen kommer til vre proppfull av inspirasjon. Jeg har kun hrt positive ting om hennes kurs, men har ikke ftt kommet meg p et selv enda. Jeg har fermentert endel, men jeg vet at jeg kan lre s mye mer og ikke minst bli fylt av inspirasjon. Flger du meg ikke allerede kan du legge meg til under navnet heleneragnhild p snapchat og bli med p tur.

lettfordyelig glutenfritt brdSiden jeg skal fermentere i hele helgen tenkte jeg det var passende dele oppskrift p et spontanfermentert brd. Dette brdet er basert p bokhvete som er glutenfritt og fermenteres helt uten starter. Nr vi lar deigen st og fermentere blir endel av stivelsen omgjort til organiske syrer. Dette gjr at brdet gir deg mindre blodsukkerstigning. Perfekt for en som vanligvis reagerer p brd med svingende blodsukker  alts! Brdet blir ogs langt lettere fordye, er ikke gamle mattradisjoner fantastiske??

Oppskriften er fra Gry sin bok, men siden hun har delt den p egen blogg fr deler jeg den her ogs. Dette brdet ble veldig godt og lett fordyelig. Det er heller ikke dyrt eller vanskelig lage. Smaken og konsistensen minner meg om brdet mamma og pappa bakte til meg da jeg var liten. Vi bodde i USA og grovt brd var umulig oppdrive. Jeg fler meg heldig som har vokst opp med mat laget fra bunnen av <3

Magevennlig glutenfritt brd

lettfordyelig glutenfritt brd

8 dl hel bokhvete (jeg brukte en pose al 500g)

(vann til bltlegging)

1 ts uraffinert havsalt

1,5 dl vann

Magevennlig glutenfritt brd

OBS! Brdet kan stinke nr det fermenterer, men det har ingenting si p smaken p et ferdige produktet!! Ikke la deg skremme :)

Frste steg er skylle bokhveten grundig og ha den i en stor bolle og ha over kaldt vann. Vannet skal dekke minst to cm over bokhveten. La dette st i 8-12 timer.

Magevennlig glutenfritt brd

Neste steg er skylle bokhveten godt i en sil. Kornene blir litt slimete og dette nsker vi f vekk. Nr du har skylt bokhveten godt har du den i en bolle og blander inn 1 ts salt og 1,5 dl vann. Kjr massen i en kjkkenmaskin, kraftig blender eller bruk stavmikser. Jeg brukte sistnevnte til jeg ikke kunne se hele korn.

Dekk til brddeigen og la den st til fermentering i ca 24 timer. Dekk til med et kjkkenhndkle eller som meg, en dusjhette (genialt triks).

Magevennlig glutenfritt brd

Nr du skal steke brdet forvarmer du ovnen til 250 grader. Ha deigen over i to brdformer. Jeg brukte silikon, men har du ikke det er det lurt smre og str formene. Du kan bruke et glutenfritt mel som jyttemel eller rismel til dette.

Hell deigen forsiktig over i formene og ha dem straks inn i ovnen. Sett temperaturen ned til 170 grader og stek brdene i en time.

Magevennlig glutenfritt brdLa brdene avkjles fr du skjrer i dem. Dette smakte helt nydelig med en haug smr p, men egentlig med alt plegg.

Visste du forresten at bokhvete faktisk er en urt? Det er som sagt naturlig glutenfritt og har faktisk ingen relasjon til hvete i det hele tatt. Det er et av min e favoritt korn og jeg anbefaler det ogs til deg med hormoner i ubalanse. Bokhvete inneholder et molekyl som kan hjelpe kroppen kvitte seg med undvendig strogen. Du finner bokhvete p butikker som coop og meny, eller p helsekost. 2 brd for 40 kroner synes jeg er innafor!

Magevennlig glutenfritt brdHa en nydelig dag kjre leser, og bak dette brdet! Jeg er i hvert fall megafornyd med fryseren full av brd magen min elsker <3

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg hper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere r som prver er jeg endelig gravid! Flg gjerne min reise mot bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Sk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no