Lag ditt eget kokossmør - én ingrediens

 • 31.08.2016 kl. 19:30

Jeg delte nylig oppskrift på mandelsmør og jeg eeeelsker peanøttsmør, men har du hørt om kokossmør?

Dette er rett og slett "smør" laget av kokos - intet annet.

Kokossmør kan brukes i mange ulike oppskrifter, blant annet sunn fudge (oppskrift kommer). Det er også veldig godt å ha i smoothie, som topping på grøt eller som en snack før trening. Jeg elsker å variere det jeg spiser, og da er slike ting gull!

Det er ekstremt enkelt å lage, det eneste du trenger er en foodprosessor eller en stavmikser (eventuelt en sterk blender) og en pose revet kokos.

Kjør kokosen til den får en helt flytende konsistens. Husk å skrap ned kantene så all kokosen blir med.









Når kokossmøret har blitt kaldt får det en tykkere konsistens (som under). Setter du det i kjøleskapet blir det steinhardt, så jeg anbefaler å oppbevare det i skap. Det holder i noen uker i hvert fall.

Kokos er utrolig sunt for både hud, tarm og energinivået i kroppen <3


Nå skal jeg ut på jentekveld-gåtur med fine Maria! Det har virkelig gått i et i det siste, men det er så viktig for meg å ha venninnetid. Derfor er det perfekt å kombinere skravling med litt trim. Vi går som regel i halvannen time og det har faktisk mye å si på hverdagsformen det!

Ellers er det kun ti plasser igjen på onlinekurset, jeg gleder meg helt villt til å komme i gang med en ny runde! Bli kjent med alle deltakerne, lære bort masse og ikke minst bli inspirert. Jeg blir nemlig veldig inspirert av alle kunder, lesere og følgere, det skal dere vite :D

Smil fra meg <3

 

5 grunner til å drikke smoothie

 • 31.08.2016 kl. 08:10

Det finnes vel ikke noe bedre enn å starte dagen med en fargefest av en smoothie? Dette er en av mine favoritter i hverdagen, og det er det mange grunner til!



Smoothie er lett å fordøye

Når du kjører frukt og grønt i en blender kuttes maten i små, små biter og cellevegger knuses. Blenderen gjør endel av jobben tarmen din ellers måtte ha gjort. Husk å drikke sakte og la fordøyelsen gjøre resten av jobben.

Smoothie går raskt

Vi har jo alle travle dager der sunn mat må gå fort? Å hive ingredienser i blenderen går veldig raskt når du har fått teken på det. For meg som ikke har oppvaskmaskin elsker jeg at det kun er blenderen jeg må vaske om morgenen. Jeg skyller den godt og vasker den en gang om dagen ;)

Smoothie er næringsrikt

Bær, spinat, kokosmelk, frukt eller andre grønnsaker gir grunnlag for en næringsrik smoothie. Husk å tilsette fett og protein ved å ha i avokado, nøttesmør, frø, olje, et rått egg (smakes ikke) eller et høykvalitets proteinpulver. Jeg øker også næringsverdien ved å tilsette supermat som greens og lecithin!



Smoothie er barnevennlig

Når jeg får barn vet jeg at vi kommer til å drikke smoothie sammen! Tenk så koselig å lage en stor smoothie til hele familien? Et triks er å lage en næringsrik smoothie etter barnehage eller skole, når barna er sultne og du ikke har lyst til å stå over grytene. Når alle har fått litt smoothie, kan dere heller nyte middagen litt senere i ro <3

Smoothie smaker fantastisk

Det er en grunn til at jeg alltid vender tilbake til smoothie, og må ha en i hvert fall en gang om dagen. Det er jo så godt!! En av mine favoritter finner du her, den smaker bare nydelig og krever kun enkle ingredienser ;) Bruker du mindre væske får du en herlig smoothiebowl som du kan toppe med deilig topping!







Hva er din favorittsmoothie?

Enkel eplegranola uten sukker

 • 30.08.2016 kl. 22:33

Denne oppskriften ble til en kald høstkveld for mange år siden, da jeg puslet på kjøkkenet i tøfler og pysj store deler av dagen. Den ble raskt en favoritt her hjemme og i dag kom jeg på at den lå gravd godt ned i arkivet. Siden den smaker skikkelig høst synes jeg det er på tide å lage den igjen!
 
 Granola, eller musli, er noe jeg alltid lager selv. Både fordi det er mye tilsatt sukker og ugunstige fettsyrer i de fleste ferdige varianter, og fordi de beste alternativene er svært dyre. Derfor ser jeg det som en vinn-vinn å lage den selv! Ved å bruke ferdig eplemos slipper du å stavmikse eplene selv, og da går hele prosessen raskere ;)
 
1 kg havregryn
3 dl havrekli
2,5 dl linfrø
2,5 dl hakkede valnøtter
2 dl kokosflinger
En boks helios økologisk eplemos (usøtet)
50g ekstra virgin kokosolje
1/2 dl vann
4 ss sukrin gold, honning eller fibersirup
2-3 ts kanel
et par dryss med kardemumme
en dæsj salt
 
 
Bland først havregryn, havrekli, linfrø, nøtter og kokos i en dyp langpanne. Så smelter du kokosoljen på lav varme i en kjele (eller stekepanen som jeg har brukt), og har i eplemosen, søtning og krydder. Når dette er godt blandet, heller du massen over det tørre og blander godt.
 
 
 Stek muslien på 160 grader i 20 minutter før du rører i den. Gjenta dette to ganger til, så den stekes i totalt en time.
 
 
 Her har jeg smaksatt min egen yoghurt! Ved å varme blåbær og bringebær og blande dette med gresk yoghurt får jeg en smakfull yoghurt helt uten tilsatt sukker. Du kan også blande cottage cheese og kefir! Hvis du vil ha den litt søtere kan du ha noen dråper stevia i blandingen. Dette smaker helt nydelig med et par skjeer eplegranola på, og kan brukes både som frokost, mellommåltid eller dessert :)
 
Hjemmelaget granola er noe av det beste jeg får, enten på yoghurt som her eller som topping på smoothie <3

Dette må jeg ha om høsten

 • 30.08.2016 kl. 19:04



Å, for en herlig dag! Jeg startet med morgentur og kaffe før jeg satte i gang med jobb. Etter endel timer fikk jeg besøk av herlige Anne, en jente jeg har blitt kjent med via nett. Jeg elsker å møte andre helsenerder, og siden vi hadde en felles beskjent kom vi i kontakt og fant ut at vi har så mye til felles. Anne blogger også, og lager de deiligste barene som kanskje kommer til Norge snart!

Nå sitter jeg og fordereber meg til å logge på facebook! Som jeg skrev tidligere stiller jeg på facebook live klokken åtte i dag, bli med bli med! Jeg er dritnervøs, men jeg vet jo egentlig at det bare er tull. Dere er jo så søte og snille!

Før den tid må jeg vise dere høstens beste innkjøp, og noe jeg bare måtte unne meg (selv om det var alt for dyrt)...





En deilig ullgenser gjør den synkende gradstokken lettere å akseptere, denne vil jeg bo i!



Jeg vil heller kjøpe en dyr genser enn tre billige, så selv om denne betyr stramt budsjett så måtte den bli med hjem. Jeg har allerede jakken i grå og sort, jeg elsker disse plaggene.



Hva er ditt favorittplagg om høsten?

 

I kveld kan du møte meg live på facebook!

 • 30.08.2016 kl. 09:23

God morgen hjerter <3

I disse dager relanserer jeg kurset mitt, noe jeg har ventet så lenge på! Det er ganske skummelt å legge ut kurs, jeg er jo alltid redd for at ingen skal melde seg på! Heldigvis er dette alltid en tullefrykt, for det er allerede mange søte sjeler som har meldt seg på!

Jeg har masse energi om dagen og vil gjerne dele litt med deg! Derfor vil jeg invitere deg til å møte meg live på facebook i kveld klokken 20! Her får du svar på alt du måtte lure på om kurset, og kanskje rekker vi flere spørsmål også ;)

Jeg håper vi sees <3

PS. Husk å like facebooksiden min så ser du når jeg legger ut! Det kommer kanskje en teaser i dag klokken 13.30 :D

Dette spiste jeg i dag + sunn nugattigrøt

 • 29.08.2016 kl. 21:06

Jeg har fått så mange spørsmål om å lage et "what I eat in day" innlegg, men jeg har liksom ikke hatt lyst. Det er vel flere grunner til dette;

♥ Jeg ikke vil at andre skal tenke at det jeg spiser er en oppskrift

♥ Dagene mine er lite strukturerte og da blir måltidene mindre optimale enn de burde

♥ Hva jeg spiser føles av en eller annen grunn veldig intimt å dele

Selv om jeg lever av å hjelpe andre å spise bedre, betyr ikke det at mitt kosthold er perfekt. Det føles i hvert fall litt skummelt å dele...

I dag tenkte jeg at herregud, hvorfor ikke bare vise frem en random dag som er langt fra perfekt. Sånn er jo livet, og da blir det så mye lettere å kjenne seg igjen i også. Jeg håper dere liker det <3

"What I eat in a day"

Jeg startet dagen med et stort glass vann med en slant eplecidereddik. Hvis jeg er tom for sitroner er dette førstevalget. Eplecidereddik stimulerer fordøyelsessaftene og klargjør magen min for mat. Så laget jeg en bulletproof kaffe som jeg liker å starte dagen med noen ganger i uken. Som regel gjør jeg dette de dagene jeg skal trene eller gå tur på morgenen. Du kan lære å lage bulletproof kaffe i filmen under:

Jeg nippet til kaffen mens jeg trakk på joggebuksen, vasket ansiktet og gjorde kokos klar for tur. Perle er så langt fra våken klokken seks om morgenen og nekter å være med på morgentur. Vi gikk en rask tur i duskregnet, en deilig start på dagen som jeg setter så stor pris på.

Da jeg kom hjem satt jeg på en kjele med linsesuppe fra dagen før og hoppet i dusjen. Jeg spiste denne mens jeg oppdaterte bloggen, svarte på mail og tittet innom blogger.

Glødende grønnsakssuppe

Etter stell, men før jeg dro hjemmefra spiste jeg en halv pære og drakk en kopp dandyblend med mandelmelk. Jeg susset Jon Anders hade bra og stakk på Frøyaklinikken for time. Etter en time hos Anette bar det rett til gynekologen, før jeg hadde vippetime. På vei til den siste timen kjøpte jeg meg en dobbel latte på soya, ups.

Det ble alt for lenge mellom måltidene da jeg ikke var hjemme før fire. Da slang jeg sammen en smoothie med et rått egg, frossen spinat, frosne bær, proteinpulver, supermat og mandelmelk. Jeg toppet smoothien med en skje mandelsmør og kakaonibs. Dette er så godt, og ikke minst supersunt!

Bilde er fra en annen dag, da smoothien så litt lekrere ut enn i dag ;)

Etter dette ble jeg sittende og jobbe med kurset mitt, blogg og svare på flere mail. Jeg drakk en kopp te til og spiste resten av pæren fra tidligere. Jeg snacket også på blåbær og et par dadler (farlig godt!).

Siden Jon Anders hadde kamp i kveld, og jeg ikke var så sulten, ville jeg lage en alternativ middag/kvelds. Av alle ting hadde jeg så lyst på havregrøt, og har en lyst har en lov. Oppskriften på sunn nugattigrøt finner du her:

Helenes sunne nugattigrøt

1 dl vann

1 dl melk (jeg brukte mandel)

1 dl havregryn

1 klype salt

1 ss nøttesmør

1 ss kokosolje

1 ts kakaopulver

1 ts fibersirup, honning eller annen søtning

Kok opp vann, melk, havregryn og salt, og kok til ferdig grøt. Vanligvis anbefaler jeg å bløtlegge grynene, men det ble det ikke til i dag.

Mens grøten koker finner du frem en ny kjele og tilsetter kokosoljen. Når oljen er smeltet visper du inn kakao, nøttesmør og søtning. Hell nugattisausen over grøten og topp med ønsket topping som fersk frukt og nøtter.

Dette var kjempe godt og ikke minst, veldig mettende!

Flere bilder og fremgangsmåten for grøten kan du se på snapchat, heleneragnhild heter jeg der også :)

Synes dere slike innlegg er gøy?

Kjøttfri mandag - glødende linsesuppe

 • 29.08.2016 kl. 07:19

God morgen fine du! Jeg håper du er klar for en ny, sporty uke!

Jeg startet dagen med morgentur og nå sitter jeg her med håret surret i et håndkle, kaffekoppen fylt og et tent lys ved siden av meg. Høst er så koselig synes jeg, selv med ruskevær <3

For meg er det ikke noe mål å kutte alt kjøtt, da jeg mener det er en viktig del av et sunt kosthold. Likevel skal jeg glatt innrømme at jeg ikke er så glad i kjøtt, og absolutt ikke spiser det hver dag. Slik har jeg alltid vært, helt siden jeg var liten. Jeg er veldig glad i grønnsaker, frukt, bær, egg, nøtter og fisk. For oss er det heller et mål å spise mindre kjøtt, og velge bedre kvalitet på det vi kjøper.

Supper er en stor del av mitt kosthold da de metter godt, er lett å lage i store porsjoner, er billig og smaker fantastisk. Høst er klassisk suppetid, så forbered deg på å se supper i fleng fremover. Denne suppeoppskriften er født slik de fleste av mine oppskrifter, ut i fra det jeg hadde hjemme. Å lage suppe er ikke rakettforskning, du kan ikke gjøre så mye feil! Følg gjerne oppskrifter i starten, men eksperimenter og lag dine egne versjoner hvis du vil ;)



Glødende linsesuppe

2 gule løk

1-2 fedd hvitløk (eller 1-2 kinesiske hvitløk)

5 gulrøtter

Et lite blomkålhode (trenger ikke være en gul slik jeg hadde)

En bit fersk ingefær

1 liter kraft eller 1 liter vann og buljong

Kokosmelk

Krydder: salt, paprika, gurkemeie, curry (jeg måler ikke men drysser godt, og smaker til mens jeg holder på)

2 dl røde linser





Kutt løk og hvitløk og stek dette i et par ss smør til det er blankt.

Kok opp kraft eller vann med buljong. Fjern gulrotstilken og del opp gulrøttene og blomkålen i biter. Ha dette oppi kraften og kok til det er mørt (ca 10-12 minutter).

Skrell ingefæren og del den i biter. Ha ingefær og den stekte løken over i suppekjelen sammen med gulrøttene og blomkålen. Krydre godt med krydderet du ønsker.

Kokosmelk: hvis du bruker kartong kan du ha hele i. Bruker du boks kan du gjerne fiske ut den tykke delen og heller bruke resten av vannet i en smoothie.

Stavmiks hele suppen til den er helt glatt. Tilsett så linsene og kok i 15-20 minutter. Smak eventuelt til med mer krydder.

Her har jeg toppet med valnøtter <3 (og en kvast grønnkål, men det er for at bilde skulle bli lekkert, haha)




Hva er din favorittoppskrift til kjøttfri mandag? Jeg tar gjerne imot tips!

6 tips mot kvalme - også for deg som er gravid

 • 28.08.2016 kl. 20:22

Å være kvalm er noe av det værste som finnes! Det er ubehagelig og gjør det vanskelig å fungere i hverdagen. Mange kvinner opplever kvalme i starten av svangerskapet, noen også lenger. Dette er helt normalt og det er ikke farlig, så lenge en ikke opplever ekstrem kvalme, eller diagnosen hyperememis gravidarum. Det er flere teorier på hvorfor en blir kvalm som gravid, alt fra magnesiummangel til detoxing, men den underliggende årsaken er dessverre ikke klarlagt.

Jeg er ikke gravid, men jeg har slitt mye med kvalme i løpet av livet. I tillegg til triksene jeg har lært på skolen, har jeg plukket opp mine egne på veien.

Her er mine beste tips mot kvalme:

Spis med en gang du står opp

Unngå å gå på tom mage, da kommer kvalmen ofte raskt. Ha gjerne noen salte knekkebrød liggende ved sengen og spis disse mens du nipper til vann før du står opp. Er du gravid kan du også be kjæresten smøre et knekkebrød eller lage en smoothie til deg og servere på sengen, er det en tid du bør bli skjemt bort er det jo nå!

Spis hyppig

Pass på å ha med deg mat i vesken så du kan spise hyppig. Sunne snacks inkluderer ristede nøtter med salt, hjemmebakte kjeks eller knekkebrød. Frukt og grønt er også supre alternativer, hvis du klarer å få det i deg.

Drikk ingefærte

Ingefær er kjent for å være naturlig kvalmestillende. Kjøp fersk ingefær på butikken, skjær av en bit, skrell og del i skiver. Ha skivene direkte i en kopp kokende vann og la trekke i 5-10 minutter. Tilsett gjerne en ts honning for søtme.

Enkle energibarer finner du her <3

Drikk kalde drikker

For noen kan det være bedre å nippe til iskalde drikker enn varme. Isvann er det enkleste, men tilsett gjerne et par frosne bringebær til vannet ditt så smaker det frisk og godt også!

Lukt på en sitron

Mange opplever lukter som voldsomme når de er kvalme. Da kan det hjelpe å lukte på noe friskt og nøytraliserende. har du ikke fersk sitron kan en liten flaske sitronolje i vesken gjøre susen faktisk!

Cut lemon
Licensed from: alenkasm / yayimages.com

Lag en anti-kvalme smoothie

2 dl kokosvann (full av elektrolytter)

1 frossen banan (lett å fordøye og rik på B-vitamin)

1/2 dl frosne blåbær

1 dl havregryn/ferdigkokt havregrøt (fyller magen og demper kvalme)

1-2 cm skrelt, fersk ingefær

En klype salt

En ts honning eller annen søtning

Putt alle ingrediensene i en blender og kjør til en jevn smoothie. Nipp sakte til denne <3

Har du noen tips mot kvalme du vil dele?

Slik lager du ditt eget nøttesmør

 • 28.08.2016 kl. 11:37

God søndag hjerter <3

I dag kjenner jeg at jeg trenger en liten time out. Denne uken har gått i et, og selv om i går skulle være rolig var det full rulle. Så i dag skal jeg kose meg noen timer på kjøkkenet, gå en rolig tur og pusle hjemme.

Jeg har så mye spennende på gang, så masse å gjøre, blant annet lansering av onlinekurs i kveld! Det blir så gøy å starte en ny runde av kurset, bli kjent med nye deltakere og lære bort masse. For meg er mat utrolig spennende, ikke bare fordi jeg elsker å lage mat, men fordi jeg har kjent på kroppen hva et riktig kosthold kan gjøre. Nå har jeg vært frisk fra ME i flere år, mye takket kostholdet mitt!

http://i2.wp.com/heleneragnhild.no/wp-content/uploads/2015/01/DSC01380.jpg

Uansett; over til ukens DIY <3

Nøttesmør gjør virkelig all mat bedre, og kan varieres i det uendelige! En av mine hverdagsfavoritter ;)

♥ Ha en skje i smoothie

♥ Bruk det i bakst

♥ La en skje nøttesmør smelte over varm grøt

♥ Bruk som topping til smoothie

♥ Smør på knekkebrød

♥ Smør på grønnsaksstaver eller eplebiter

♥ Spis rett fra skjeen som en snack før trening

http://i2.wp.com/heleneragnhild.no/wp-content/uploads/2015/01/DSC01361.jpg

Jeg er veldig glad i peanøttsmøret jeg kjøper på vanlig butikk, crunchy fra green people. Det er likevel gøy å variere og ikke minst morsomt å lage ting selv. Andre nøttesmør enn peanøtt er dessuten svært dyre, så her er det penger å spare hvis du er villig til å gjøre jobben.

Det eneste du trenger er nøtter, en god olje og litt salt. Jeg bruker helst kokosolje da nøttesmøret blir ganske varmt når du holder på. Kokosolje tåler godt høye temperaturer. Du kan også bruke MCT-olje, og eventuelt raps hvis du ikke har de andre. Jeg brukte 150 gram mandler, noen dryss salt og en stor ss kokosolje. Du kan bruke akkurat de nøttene du vil!

Hvis du ønsker smak på smøret kan du tilsette vanilje, det smaker nydelig!

http://i0.wp.com/heleneragnhild.no/wp-content/uploads/2015/01/DSC01372.jpg

Det beste resultatet får du hvis du først rister nøttene noen minutter i ovnen. 5 minutter på 150 grader holder. Da kommer nøttsmnaken enda bedre frem. Hvis du vil gjøre nøttene enda sunnere og lettere å fordøye kan du bløtlegge dem i 8 timer med en ss salt i vannet. Skyll dem godt i et dørslag før du tørker dem i ovnen på 60 grader i 12-24 timer.

Når nøttene er ristet kjører jeg dem i en blender eller en foodprosessor, jeg anbefaler sistnevnte hvis du ikke har en sterk blender. Jeg har i noen skjeer olje for å få prosessen lettere.

Det er viktig å smøre seg med tålmodighet, dette kan ta litt tid nemlig! Selv jeg som har en veldig sterk blender må stoppe den og røre i nøttesmøret. Ikke ha for mange nøtter i på en gang, og ikke kjør på høyeste hastighet. Det tar som regel minst ti minutter å få smøret ferdig. Når nøttene har sluppet fettet er det ferdig.

http://i1.wp.com/heleneragnhild.no/wp-content/uploads/2015/01/DSC01349.jpg

Ha smøret over på glass og nyt en skje hver dag <3

Brownies med 3 ingredienser - uten korn, sukker og melk

 • 27.08.2016 kl. 19:55

Jeg har virkelig fått øynene opp for det enkle! Jeg har rett og slett innsett at jeg mange ganger har hengt meg opp i detaljene i maten jeg spiser. Nå ønsker jeg å fokusere mest på rene, enkle ingredienser og oppskrifter som alle kan få til. Selvfølgelig kommer jeg til å fortsette å bruke min kjære supermat, koke kraftsuppe og teste spennende nyheter på matfronten. Her blir det noe til alle ;)

I dag slang jeg sammen de enkleste browniesen noen gang! Disse er glutenfri, kornfri, uten raffinert sukker og melkeprodukter. De er veganske, paleo og passer vel de fleste kostholdsmønstre.


Helenes brownies

3 modne bananer

1 dl nøttesmør (mandelsmør, panøttsmør osv)

1/2 dl kakaopulver

Eventuelt: et par dryss salt (fremhever sjokoladesmaken)


Kjør bananene til en klumpfri masse i en blender, foodprosessor eller bruke en stavmikser. Tilsett resten av ingrediensene og kjør til alt er godt blandet. Hell deigen i en form, jeg brukte en stor brødform, så jeg ville ikke brukt en som er for stor. Da må du i så fall doble oppskriften. Stek kaken på 180 grader i 20-25 minutter.


Denne skal jeg kose meg med i kveld sammen med den beste jeg kjenner <3 Ha en nydelig lørdag!
 

Ukens leserspørsmål: Er soya sunt?

 • 27.08.2016 kl. 09:13


Soya er en av matvarene som kan starte heftige diskusjoner. Det er relativt nytt for oss i Norge å innta denne belgfrukten, jeg regner med at oldemoren din ikke drakk soyamelk for å si det slik. Soyaprodukter selges ofte som helsekost og siden det er et enkelt alternativ til melk blir det stadig mer populært. Det anses som en fullverdig proteinkilde, det er fritt for dyreprodukter (vegansk) og det kan bearbeides til å ligne en rekke matvarer. Vi kan nå kjøpe både melk, fløte, rømme, ost, yoghurt, pølser, "kjøttdeig" og burger laget på soya.

Dette er et tema jeg sikkert kunne dykket langt langt ned i, da det finnes mye forskning på temaet og det å gå gjennom alt vil ta år og dag. Det er som regel en grunn til at folk er uenige, det er fordi forskningen ikke er klar og kan til med sprike i helt ulike retninger. Jeg vil derfor heller gi en rask oversikt over mine tanker rundt soya, om jeg selv spiser det eller anbefaler det til kunder.

Coffee Latte Art as
cute Bear for Valentine
Licensed from: beer_blur / yayimages.com

Soya og hormoner

Soya inneholder såkalte fytoøstrogener som ligner på kroppens eget østrogen. Noen mener at disse er gunstige og kan booste vårt eget østrogen, mens andre mener de er skadelige. Når et stoff som et hormon, en nevrotransmitter eller en medisin skal gi en virkning i kroppen må det feste seg til en reseptor. Reseptorer har egne former som passer til molekylet de ta imot. Se for deg slike leker barn har der de skal putte en trekant i et trekantet hull og en runding i et rundt hull.

Det er to ting som kan skje når vi spiser soya. Fytoøstrogen fra soya kan feste seg på kroppens østrogenreseptor og gi samme virkning som østrogen. Da vil vi få større østrogenvirkning i kroppen. Det kan også hende at fytoøstrogen fester seg til kroppens østrogenreseptor og blokkerer denne. Den gir ikke virkning, men opptar da også reseptoren slik at østrogen ikke kan gi virkning.

Det viser seg at det finnes flere ulike former for fytoøstrogener og vi kjenner ikke virkningen av dem. Det er vanskelig å si om soya øker eller faktisk minker virkningen av østrogen. Det kan også hende at kroppen din blir veldig usikker på hvor mye østrogen du faktisk har i kroppen din.

Er du forvirret?? Jeg og!!


Denne studien viste at menn som drakk to dl soyamelk per dag hadde 50% redusert spermkvalitet. I Sveits mente helsemyndighetene at kvinner som drakk 4 dl soyamelk per dag fikk i seg like mye østrogen som om de tok en p-pille hver dag.

Når ting er såpass usikkert rundt en matvare velger jeg den ikke nødvendigvis helt bort, men jeg anbefaler heller ikke andre å spise det. Det er rett og slett ikke verdt det når vi ikke vet virkningen i det lange løp.

Selv byttet jeg til soya for over ti år siden da det kom på markedet. Jeg hørte jo at det var bedre enn melk og hadde det i te, i bakverk, på frokostblanding osv. Dette gjorde jeg i mange år, og det var ikke før noen år siden at jeg endelig kuttet det ut av mitt daglige kosthold. I dag finnes det mange andre alternativer på butikken, og det beste er å variere. Mine favoritter er alpro usøtet mandelmelk, cashewmelk når jeg finner det og kokosmelk. Havremelk kan brukes, men jeg anbefaler ikke rismelk ;)

Har jeg lyst på en soyalatte på kafé drikker jeg det, men det blir ikke så mange ila en måned. Jeg er ikke fanatisk, men jeg ønsker ikke å la soya være en stor del av mitt kosthold.

Spiser du soya?

Reduser magefett og gå ned i vekt med disse 10 rådene

 • 26.08.2016 kl. 12:08

I dag har jeg skrevet en artikkel med mine beste tips for å redusere magefett og gå ned i vekt for klinikken. Ved siden av blogg, kurs og foredrag tar jeg også imot pasienter på Ullevål kiropraktorklinikk i Oslo. Her veileder jeg blant annet de som sliter med vonde mager, PCOS, intolleranser, betennelsestilstander eller vektproblemer. Hvis du ønsker time hos meg er det bare å ta kontakt.

Mange tror at en må sulte seg og trene hver dag for å få en flat mage, men det stemmer ikke. Som jeg skrev i dette innlegget er det i hvert fall ikke det som fungerer for meg og mine kunder. Det gjelder å jobbe emd kroppen, og ikke mot den!

I dag er siste dagen Jon Anders er på fadderuke og jeg gleder meg så veldig til kjærestedate i morgen. Jeg unner ham selvfølgelig å begynne på skolen og bli kjent med masse nye mennesker, men jeg skal ærlig innrømme at jeg også har savnet ham masse. I morgen skal vi lage deilig mat, se film og bare kose oss med hjemmekveld. Før den tid venter det kunder på klinikken og endel mer jobb med kurset mitt som lanseres på søndag. Det er vel lov med en ekstra kaffekopp før det snart er helg?

Ha en herlig dag <3

10 tips for å overleve prøvetiden før du blir gravid

 • 25.08.2016 kl. 20:00

Hver gang jeg føler meg litt ovenpå med denne prøvingen føler jeg at den tar knekken på meg igjen. Jeg føler meg til tider helt hudløs... Jeg hadde så store forhåpninger om at eggløsning var på vei, men gyno sa bare at det var små eggposer og fortsatt tynn slimhinne. Da jeg gikk rett på posten for å hente en pakke fra iHerb og den ikke var der kjente jeg at tårene presset på. Stakkars damen i kassen så helt forskrettet ut der hun stod og beklaget. Det er altså ikke så mye som skal til før det renner over om dagen.



Jeg har lyst til å dele noen tips jeg selv bruker for å føle meg bedre. En ting er å si hva jeg gjorde i ettertid når jeg en dag sitter med en positiv test i hånden, en helt annen er å si hva som faktisk hjelper her og nå. Slik opplever i hvert fall jeg det.

Få det ut

For meg hjelper det å sette ord på vonde tanker og følelser. Når jeg får ting litt på avstand føles ikke de dypeste tankene så skumle lenger. Derfor lar jeg begeret renne over, hver gang jeg føler for det. Dette gjelder ikke bare det som er vondt, men også det som kjennes godt. Jeg er glad og kjenner på håpet, også får jeg heller bli skuffet. Dette er en berg og dalbane og det hjelper ikke å stoppe følelsene.

Gjør noe aktivt

De første månedene vi prøvde trente jeg mye mindre mindre enn før. Jeg hadde hørt at det ikke var bra å trene hardt, at det kunne stresse kroppen. Dette stemmer nok hvis en overtrener, men det gjorde egentlig ikke jeg. Nå er jeg i gang med treningen igjen, og det kjennes så bra! Når jeg trener får jeg også ut frustrasjon og etterpå føler jeg meg lettere til sinns. Jeg går masse lange turer og trener ellers 3-4 ganger i uken.

Vær sammen med venninner

En lang periode stengte jeg meg inne og orket ikke være sosiale. Hver gang jeg dro i bursdag eller møtte en jeg ikke hadde sett på en stund følte jeg at alle visste at jeg var ulykkelig. Det føltes som å gå med "ikke gravid enda" tatovert i pannen. Nå ser jeg at dette er noe jeg tenker mest på, ikke andre. Å være sammen med jentene mine løfter meg opp! Alle trenger å le, tulle og være fnisete innimellom.


Praktiser stressmestring

Alle maser om at jeg ikke skal stresse, men hva skal jeg gjøre da? For meg hjelper det å gjøre noe for å dempe stress, ikke bare tenke på at jeg ikke må være stressa. Å være kreativ hjelper faktisk veldig, alt fra strikking til maling. Det er akkurat som om hjernen min brukes til noe annet, og det evige tankespinnet slipper ikke til. Nå har jeg startet på et lite prosjekt jeg skal dele når det er ferdig.

Ikke sett livet på vent

"Når jeg reiser i det bryllupet er jeg gravid"..."ingen vits å booke ferie, jeg skal jo bli graivd"..."ikke noe vits å kjøpe ny BH, den kommer ikke til å passe om et par måneder"...kjenner du deg igjen? Det er så lett å bli så opphengt i all prøvingen at jeg glemmer alle månedene som går forbi. Nyt livet så godt du kan. For meg er det tid med kjæresten, jobben jeg elsker, turer ute, kaffe i sengen i helgene, nyvasket leilighet og planer med venner. Jeg føler at jeg lot hele sommeren fly forbi uten å nyte jeg! Det skal det bli slutt på!

Ikke kjøp babyklær

Det er sikkert ulike meninger om dette, men selv har jeg valgt å ikke kjøpe noe babystæsj frem til jeg ser et positivt resultat. Jeg har gledet meg i så mange år til å gå gravid og jeg vil at de opplevelsene skal være positive. Jeg gleder meg til å kjøpe mitt første babydrøm, vår første body og vår første smokk. Dette skal ikke være trist, men koselig for meg og Jon Anders.


Vær varsom for forum

Forum kan være nyttig, men husk at det er flest negative opplevelser som deles her. Det sier seg selv at de som ble gravide raskt ikke sitter i et "bli gravid" forum og beskriver sine opplevelser. Vi er uansett alle unike, med ulike kropper og ulike sjebner. Hvis du blir stressa av å lese om andre er det faktisk best å la være. Er du redd for at ting ikke funker etter en periode med prøving anbefaler jeg deg heller å gå til legen for en sjekk, for både deg og mannen.

Ta vare på forholdet

Jeg ønsker å få et barn med mannen i mitt liv, det finnes vel egentlig ikke noe mer positivt? Dette er noe vi ønsker sammen, men det kan lett glemmes mellom eggløsningstester, spermkvalitet og ben slengt opp etter veggen. Avtal en koselig date, det trenger ikke være så avansert. Se en film i sofaen med dyne, noe godt å spise og en kopp kakao. Gå en lang tur med hunden. Tilbring tid i hverdagen sammen og gjør små ting for å gjøre den andre glad. Jeg har også følt meg litt alene om prosjekt baby, men det hjalp faktisk å forklare Jon Anders hvordan jeg følte det. Menn er ikke tankelesere vet dere ;)

Snakk med noen

Det er ikke alle som ønsker å være så åpne som vi er, men det kan være lurt å betro seg til noen når prøvingen går trått. Jeg synes det er deilig å slippe å holde fasaden når jeg har det tøft, ikke klarer jeg det heller. Jeg er veldig glad jeg har Anette på Frøyaklinikken også, hun har vært en stor støtte.

Ikke gi opp håpet

Dette er det vanskeligste punktet, men også det viktigste! Husk at de aller, aller fleste blir gravide til slutt. Hvis jeg kjenner den lille tvilen, langt ned i magen minner jeg meg selv på det. Heldigvis har legevitenskapen kommet utrolig langt, og det er helt fantastisk alt de kan få til. En dag vil dette være en historie vi husker tilbake på, og da vil vi sette så uendelig stor pris på den lille vi tilslutt fikk <3

Tusen tusen takk for så mange koselige snaps i dag, dere er virkelig gull <3 Stor klem fra meg <3

P.S. I dag kan du lese mine kostholdstips til jenter som prøver å bli gravide hos søte Julianne :) hun prøver også å bli gravid nemlig!

Matcha cookies og rabattkode

 • 25.08.2016 kl. 07:00

Annonse

Matcha er dronningen av grønn te! Dette er spesielle, grønne teblader som er tørket og malt til pulver. Før de høstes dekkes de med presenninger slik at de utvikler ekstra klorofyll. Resultatet er en søtaktig smak og den lekreste grønnfargen.

Matcha har blitt en stor trend også i den vestlige verden, og du har kanskje sett bilder av grønne, matchalatter på instagram og pinterest?



Matchapulver kan gi lekker grønnfarge og god smak til mange retter, og siden jeg liker å tenke at jeg er over middels kreativ måtte jeg jo prøve noe nytt! Resultatet er disse grønne, matcha cookiesene. De ser ut som cookies bakt av Shrek, men de ble superpolulære både hos kjæresten og venninnene mine.

Helenes matcha cookies

2,5 dl mandelmel (fettredusert)

1 dl kokossukker eller sukrin

3 ss smør eller kokosolje

1/2 ts supernature matchapulver

1/2 ts vaniljeekstrakt eller vaniljepulver

3-4 ss valgfri melk

1/2 ts bakepulver

En klype salt

30 gram hakket mørk sjokolade

Bland mandelmel, kokossukker, bakepulver, matchapulver og salt. Rør inn vanilje, smør og melk med en miksmaster eller med hendene. Til slutt knar du inn sjokoladebitene.

Form små cookies med hendene, jeg fikk ni stykker. Press dem litt flate, de flyter ikke så mye utover. Stekes i 10 minutter på 180 grader.

Jeg elsker fargen...

Siden supernature akkurat har lansert matchapulver i Norge har jeg fått lov til å gi dere en eksklusiv rabattkode! Hvis du skriver inn helenematcha30 i rabattfeltet ved bestilling får du hele 30% rabatt. Koden varer ut uken :)

Kvaliteten og smaken på matcha kommer an på hvor på planten bladene er hentet. De øverste bladene er de yngste og disse gir en mest eksklusiv matchate. Nederst på planten sitter de eldre, bitre bladene, som gir en rimeligere matchate.

Matchate fra supernature har den beste kvaliteten, noe som reflekteres i den runde og gode smaken. Du trenger kun en 1/4 ts matcha for å lage den lekreste tekoppen.



Tradisjonell matchate lager du ved å ta en 1/4 ts supernature matchapulver i en kopp, før du heller over 150 ml varmt vann. Bruk en bambusvisp eller en liten elektrisk visp (kan kjøpes på f eks chlas olsen) til å røre ut pulveret. Du kan også bruke varm mandelmelk og lage en deilig matchalatte.

Følg med på snapchat de neste dagene så skal jeg lære deg å lage en matchalatte <3

Har du drukket matcha?

Enkle energibarer uten sukker

 • 24.08.2016 kl. 19:57

I det siste har dagene gått i et og jeg har ikke rukket å spise like mye hjemme. Jeg merker da det alle andre sliter med, nemlig det å planlegge gode alternativer når du er ute og flyr. Barer er noe mange sverger til og det skjønner jeg godt. De er enkle å ha med seg, smaker godt og metter godt. Dessverre finnes det mye tull i de fleste barer, alt fra rissirup, store mengder dadler, agave eller kunstig søtning. Jeg har gravd frem en gammel favoritt som jeg laget hele tiden før, jeg skjønner ikke hvordan jeg kunne glemme den!?

Disse barene er laget med få ingredienser som du finner på de fleste butikker. De smaker utrolig godt (Jon Anders har godkjent) og gir god metthetsfølelse. Selv om de inneholder banan regner jeg dem som sukkerfrie og lavkarbo. Jeg har til og med regnet på det, og funnet at hver bar inneholder kun 3,3 gram karbohydrat! Det er veldig lite, skulle du være bekymret for det ;) Forøvrig gir de også under 150 kalorier per bar, altså et perfekt mellommåltid.

Helenes energibarer

200 gram kokosmasse

200 gram mandler

2 godt modne bananer

1 ts vaniljeekstrakt (kan sløyfes)

1/4 ts salt

2 ss kokosolje



Jeg har brukt en god, gammeldags foodprosessor, men stavmikser kan også brukes. Jeg tror ikke blender er et godt alternativ her dessverre, da skal jeg være veldig sterk!

Blend først nøttene til de er helt finkuttet, men ikke så lenge at fettet kommer ut. Så tilsetter du kokosmassen og blander mer, før du har i resten. Du må nok stoppe maskinen endel ganger for å røre, men det går fort nok. Når alt er jevnt blandet er de ferdige!

Husk å bruke skikkelig modne bananer, gjerne de med masse små, brune prikker. Da er sukkeret i bananen godt utviklet og de gir den beste smaken.

Ha massen over på et bakepapir og press den ut til en stor firkant. Jeg delte min i 20 barer, men størrelsen velger du selvfølgelig helt selv. De trenger ikke stekes, men oppbevares kaldt.







Noen av barene toppet jeg med 86% sjokolade smeltet med en dråpe kokosolje, nam!



Disse holder i ca en uke i kjøleskap og et par måneder i fryseren. Legg dem i en boks med mellomlagspapir mellom så kan du enkelt ta med en frossen på skole eller jobb :)

Spis dette og gå ned i vekt

 • 24.08.2016 kl. 07:57

Mitt aller beste og kanskje enkleste råd for bedre helse er å spise mer grønnsaker. Vi får anbefalt å få i oss 5 om dagen, og minst tre av disse skal være fra grønnsaker. Heldigvis kan grønnsaker gjøres både spennende og godt! Å spise grønnsaker til alle måltider gjør det mye lettere å gå ned i vekt, og ikke minst, holde vekten. Vi har vel alle opplevd at noen ekstra kg kan snike på over sommeren. Da er det ikke ekstreme dietter som gjelder, men små endringer i hverdagen over tid. Det er det som gir de langvarige resultatene.

Grønnsaker har en lang rekke helsefordeler, her er noen av dem:

Grønnsaker er rike på fiber som metter, holder magen i gang og gir mat til de livsviktige tarmbakteriene våre

Grønnsaker inneholder lite kalorier per gram, derfor kan vi spise mye av dem

Grønnsaker bidrar med fytokjemikalier som antioksidanter og polyfenoler. Dette kan vi se på som plantenes immunsystem, og vi oppdager stadig flere fantastiske egenskaper ved disse stoffene. Antiaging, immunstyrkende og sykdomsbeskyttende er bare noen av dem

Å spise grønnsaker reduserer risikoen for en rekke sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdom og slag

Grønnsaker er rikt på vitaminer og mineraler

En av mine favoritter om høsten er disse rot- og betemiksene. Beter er rike på fiber og metter veldig godt. Jeg fjerner topp og bunn og deler i terninger. Så steker jeg betebitene i en ss ekte smør med et godt dryss havsalt.

Prøv å tilberede noen nye grønnsaker i høst, og ikke minst; prøv en ny tilberedningsmetode! Grønnsaker trenger ikke være kjedelig eller smaksløst.

Min tallerken består alltid av 50% grønnsaker. Da kan jeg spise meg god og mett, får i meg masse næringsstoffer og er godt fornøyd.

Husk at vi trenger fett på grønnsakene for å ta opp de flotte næringsstoffene da! Stek i smør og ha en ss olivenolje over salaten :)

Her er min fargerike hverdagsmiddag, laget på ti minutter! Fiskekaker med beter, grønnkål og vannkastanjer stekt i smør. Jeg har toppet fiskekakene med hjemmelaget, fermentert ketsjup, nam!


Nå skal jeg ut på morgentur med hunder og kjæreste, ha en nydelig dag <3

Denne isen kan du spise hver dag!

 • 23.08.2016 kl. 20:00

Nam! Dette er skikkelig godsaker!



I tillegg er det så sunt at det kan nytes når som helst! Likevel vil jeg slå et slag for denne herligheten etter trening elelr til kvelds. Karbohydratene i bananen er nemlig perfekt som påfyll til de slitne muskelene dine etter en hard økt.



Det er også særlig gunstig å spise karbohydrater på kvelden. Det bidrar til en insulinutskillelse som fjerner aminosyrer (byggeklossene i protein) fra blodet. En av aminosyrene som blir igjen er tryptofan. Denne omgjøres først til lykkehormonet serotonin, før den omgjøres til melatonin. Dette er "sovehormonet" vårt. Ved å spise karbohydrater på kveldstid kan du dermed sove bedre, er ikke ernæring gøy??

Denne isen er lett å lage og inneholder få ingredienser.

Sunn is med smak av snickers

En frossen banan

1-2 ss melk (jeg bruker mandelmelk)

1 ss peanøttsmør

1/2 ts råkakao eller kakaopulver

Et par dryss salt

Topping: kakaonibs, hakket mørk sjokolade og peanøtter

Kjør alle ingrediensene med unntak av toppingen i en blender, foodprosessor eller i en bolle med stavmikser.

bruk så lite væske som mulig, og bruk en skje til å skrape nedi blenderen hvis du må.

Server isen straks med sjokolade og nøtter

Tips: legg serveringsbollen i fryseren en halvtime før du skal spise, da holder isen seg kald lenger ;)



Nå har jeg vært på en svett økt på sats og skal kose meg med denne før gåtur med beste Maria <3

Juicen som får i gang magen

 • 23.08.2016 kl. 10:23

Juicing er supersunt!


Det gir deg mulighet til å gå i deg masse grønnsaker

Næringsstoffene blir lettopptakelige for tarmen

Det gir deg et energiboost

Du kan bruke opp rester av grønnsaker du har hjemme

Det smaker så friskt og godt

Grønnsaksjuice er noe jeg lager innimellom når jeg får lyst på det! Jeg får et skikkelig energiboost av å drikke grønnsaksjuice, det kommer så fort også. Det har nok noe med hvor raskt kroppen kan ta opp næring når det inntas i flytende form.

Denne juicen kickstarter fordøyelsen din. Den inneholder rødbete som er rik på jern og dermed styrker blodet. Sitron og ingefær virker rensende og stimulerer fordøyelsessaftene. Gulrot bidrar med betakaroten som gir deg glød, og agurk gir deg silikum som styrker huden. Juicen er rett og slett proppfull av næring og kan ikke minst, få i gang en treg mage.

En rødbete

To gulrøtter

1/2 agurk (eller en liten som jeg har her)

1-2 sitroner (jeg liker to)

En bit ingefær

Et grønt eple hvis du vil ha den søtere



Fjern toppen og roten på rødbeten (gir jordsmak) og skrell sitronen. Så hiver du dette og resten i juiceren og vips! Ferdig rensende juice. Server gjerne med en isbit :)

<3

Slik blir du kvitt småspising

 • 22.08.2016 kl. 20:43

Småspising, særlig når en kjeder seg, er ekstremt vanlig og noe mange vil oppleve i løpet av livet. Matinntaket vårt styres nemlig ikke bare av sult og hormoner, men også via emosjoner. Det er mye følelser i mat og mat brukes av mange for å dempe følelser vi opplever som ubehagelige.

Uansett hvilken diett du følger og hvor sunt du spiser vil du ikke gå ned i vekt hvis du spiser når du ikke er sulten. Skal du ned i vekt er det så viktig å ta tak i emosjonelle utfordringer i livet, da kjedespising ikke vil opphøre før du selv innser at du gjør det.

Jeg har lett for å fyse på mat når jeg sitter og jobber, særlig når jeg sitter hjemme og når jeg skal gjøre noe jeg gruer meg litt til. Jeg har et par tips jeg selv bruker for å beskjempe dette og jeg tenkte jeg skulle dele disse med dere i dag :)

Mine beste triks mot småspising

småspising

Fokuser på andre nytelser enn mat

Helt fra vi er små blir mat assosiert med kos. Å kose seg innebærer ofte å spise noe spesielt, om det er fredagspizza, lørdagsgodt eller kake på bursdag. Dette er faktisk noe som sitter veldig sterkt i oss mennesker, jeg kjenner i hvert fall at jeg har lyst til å spise når jeg skal kose meg. Det er ingenting galt med dette, men det er noe vi kan være obs på. Prøv å tenk på andre ting som gjør deg glad. Ferske blomster, et nytt blad, å klappe hunden din eller få en klem av en du er glad i. Det trenger ikke være store ting, bare det å kjenne vårsolen på ansiktet kan gi deg nytelse, hvis du bare stopper opp og setter pris på det.

Ha sunne snacks tilgjengelig

Når jeg skal sitte hjemme forran macen i mange timer vet jeg at jeg kommer til å bli fysen. Da er det så vitkig å ha gode alternativer i nærheten. Min favoritt er (og det vet alle som følger meg på snap) er faktisk rå gjønnsaker. Jeg er ikke så opptatt av at ting skal være lavkalori, men når det gjelder snacking er det faktisk lurt at maten ikke er en kaloribombe. Da er grønnsaker genialt da det metter godt og ikke gir deg masse ekstra energi som du faktisk ikke trenger når du sitter på den søte stumpen din! Bær er også genialt! Trenger du noe mer mettende er litt peanøttsmør på grønnsakene en hit hos meg!

Lag en stor kopp te

Jeg har skapet helt fullt av ulike teposer, løsvekt te og til og med pulverte (jeg er besatt av denne). Jeg lager en stor kopp krydderte med mandelmelk som gir en litt søt drikk som fyller magen, gjør deg varm og virker nesten som en klem. Dette er perfekt når du er fysen, men egentlig ikke er sulten. Her, her og her finner du tre av mine favoritter når jeg skal ha en litt søt kopp te, helt uten sukker selvsagt :) Husk å bruke koden NOX480 hvis det er din første bestilling på iherb.

Ring en venn

Hvis du kjeder deg er det en perfekt unnskyldning til å ringe en du er glad i. Jeg er faktisk litt redd for å ringe andre, jeg tenker ofte at jeg ikke vil plage dem. Når jeg gjør det blir jo alltid personen glad, og passer det ikke er det jo bare å ikke ta telefonen, hehe. Ring bestemor, mamma, en venninne eller onkelen din og slå av en prat. Jeg lover deg at det distraherer deg fra suget og garantert gjør dagen din bedre. Å snakke med noen er også lurt hvis du føler deg trist eller stressa. Dette er også situasjoner der det er lett å ty til mat som trøst, men det vil som regel ikke gi deg svarene du søker. Å snakke ut er mye lurere!

Gå en tur

Å gå en kveldstur gjør det alltid lettere for meg å unngå småspising på kveldstid. Har du anleding er en tur på dagtid optimalt. Da får du fylt på d-vitaminlageret og lykkehormoner fra solen. Trening og bevegelse gjør på en eller annen måte at vi får mindre lyst på tullemat og mer lyst på maten som gjør oss godt. Kanskje trenger du en ordentlig pause fra arbeidet ditt, og da vil en tur i frisk luft gjøre deg langt mer klar i toppen enn å åpne den sjokoladen som ligger bakerst i kjøleskapet.

Spis nok til hovedmåltidene



Er du mye sulten mellom måltidene er det et tegn på at du faktisk spiser for lite eller feil mat til hovedmåltidene. Pass på å få i deg nok protein og fett til måltidene slik at du holder deg mett til neste måltid. Egg og avokado er mine favoritter til mettende måltider!

Drikk vann



Å være dehydrert kan få deg til å fyse på mat. Kjenner du deg sulten selv om du har spist kan det hende at du egentlig er tørst. Begynn dagen med en kopp varmt vann med sitron, og drikk vann mellom måltidene gjennom dagen. Unngå å drikke for mye til måltider da dette tynner ut fordøyelsessaftene våre og kan gi deg oppblåst mage. For å gjøre vannet mer spennende kan du tilsette bær, mynthe, agurk eller sitron. Husk at hvis du trener må du passe på å få i deg mer væske!

Ta frem strikketøyet

småspising

Genialt hvis du trenger noe du kan ha fingrene i mens du ser film eller er på jentekveld. Det er så lett å strekke seg etter chipsposen eller smågodtet bare fordi det er der. Å ha strikketøy er et av mine beste triks til å unngå å overspise. Kanskje et noe uvanlig triks, men det funker som bare det!

Har du et bra tips mot småspising?

Jeg er avhengig - gravid uke for uke

 • 22.08.2016 kl. 07:00

Er det en ting jeg er avhengig av er det å google ting. Alt kan jo skrives inn i denne lille, firkantede ruten og vips får jeg tilgang til tusener av svar.


Kanskje husker du som meg en tid, da vi måtte gå på biblioteket for å få informasjon. I fjerdeklasse skulle jeg lage mappearbeid om Anne Cath Vestli, min favoritt forfatter. Jeg sendte henne et brev med noen spørsmål, og det gikk ikke mange dagene før en tykk konvolutt dumpet ned i postkassen. Hun hadde sendt meg svar, autograf og en bunke med faktaark om henne. Disse måtte jeg sende tilbake da jeg var ferdig med dem, for hun hadde ikke printer og ville gjerne ha dem igjen. Autografen har jeg enda, kanskje blir den verdt noe en dag? Det var tider det!

Uansett! Jeg googler mange ganger om dagen, alt fra hvordan jeg kan lage en bestemt oppskrift til hvilke nettbutikker som har best hundesjampo. Jeg klarer ikke vente med å finne ut noe, det må liksom rett inn i google også går jeg til verks. Ved å google har jeg lært utrolig mye og jeg skaffer meg enkelt oversikt over det meste, men (og det er et stort men) google kan også være en kilde til forvirring og frustrasjon.

Det første googlehullet jeg gikk i var da jeg hadde ME og skulle finne ut hvordan jeg kunne bli frisk. Jeg gikk ned i mange svarte hull, for det er jo det internett er. Det er en stor kilde til informasjon, ikke bare fakta, men en hel haug med erfaringer, i tillegg til et lass med tull. Selv om jeg fant ut masse, ble jeg til slutt koko av å sortere gjennom alt.

Denne gangen er det babyprosjektet som har ført meg på googleferd. Tidlige symptomer, andres historier og anmeldelser av klinikker. Forum blir lest opp og ned og jeg kjenner fortvilelsen stige. For selv om det er godt å lese andres erfaringer og finne informasjon blir jeg sittende igjen med en følelse av å bli dratt i alle retninger på en gang. Jeg blir sliten og det blir for mye. Likevel klarer jeg ikke å slutte!

Noen som kjenner seg igjen?

Derfor bør du droppe dietten

 • 21.08.2016 kl. 19:30

Å gå på diett suger, rett og slett! Jeg mener, har du noen gang møtt noen som går på diett og digger livet? Det har ikke jeg!



Selv om vi vet at dietter ikke fungerer synes vi de er spennende. Jeg får ekstremt mange spørsmål om ulike dietter, både fra lesere og kunder. Det finnes mange ulike slankekurer; lavkaloridiett, 5:2, pulverdiett, nutrilett og lavkarbo. Sistnevnte brukes selvfølgelig til andre formål, men nå snakker jeg om å gå på lavkarbo for å gå ned i vekt.

6 grunner til å droppe dietten

Dietter fungerer ikke over tid



Selv de som lykkes med å gå ned i vekt går som regel opp igjen. Forskning har faktisk antydet at etter 5 år har så mange som 95% gått opp igjen i vekt. Hvis ikke det var ille nok ser vi også at hele 40% veier mer enn de gjorde før de startet!

Det er flere grunner til dette og jeg skal prøve å forklare. Når vi går ned i vekt mister vi muskelmasse. Hvor mye vi mister påvirkes av hva vi spiser og hvordan vi trener, men de aller fleste vil miste endel. Denne muskelmassen har vært med på å holde forbrenningen oppe, da muskler brenner mer enn fett. Mindre muskelmasse betyr altså lavere forbrenning. Etter en slankekur kan du derfor ikke spise like mye som før, og må fortsette å spise lite for å holde vekten.

Dietter øker cravings

Har du prøvd å kutte ut noe du liker skikkelig godt før? Sagt til deg selv at du skal slutte med sjokolade, smågodt eller pizza? Med en gang noe blir forbudt vil det straks virke mer fristende. Det er litt som å få beskjed om at du ikke må trykke på en rød kamp, også kjenner du at du plutselig ikke har lyst til å gjøre annet enn å trykke.

Når vi ikke spiser den maten vi har lyst på vil du aldri føle deg fornøyd. Da blir det lett å spise mer enn du egentlig trenger. Jeg sier ikke at du skal spise pizza hver dag, men hva med å tenke at du kunne gjort det hvis du ville? Da blir det plutselig ikke så fristende lenger. De fleste som leser denne bloggen er sunne allerede, og vet godt at kroppen ikke fungerer optimalt på junkfood. Samtidig skal vi ikke styre kroppens lyster med jernhånd.

Jeg har selv lært kroppen min å kjenne og etter at jeg begynte å spise masse sunn mat fyser jeg også på denne maten. Jeg kjenner etter hva jeg har lyst på, noen ganger er det mer fett, noen ganger er det mer karbohydrater. En stor bolle med varm suppe kjennes riktig noen dager, knekkebrød med ost er det eneste jeg har lyst på andre. Lytt!

Dietter baseres på viljestyrke



Kroppen vår er skapt for å jakte og lete etter mat, for så å spise den. Nå finner vi mat overalt, og disse instinktene må dempes. Vi kan ikke stikke under en stol at du hadde spist hva som helst om du bare var sulten nok, så her er det sterke drifter. Vi kan ikke overstyre kroppen, vi må spille på lag med den.

Når vi sulter kroppen, tror den at den nettopp...sulter! Da vil den prøve å lagre energien som kommer inn. Det utløses også mye stress i kroppen, som ikke er bra for helsen eller forbrenningen din.

Dietter gjør livet surt



Det er vanskelig å være med venner, dra på ferie og nyte livet når en har et konstant fokus på kalorier og makronæringsstoffer. Dette er en stor grunn til at dietter ikke fungerer i lengden. En diett går på bekostning av livet ditt og slik skal det jo ikke være.

Dette betyr ikke at du ikke kan ta sunne valg i hverdagen, på ferie og på fest. Det er fullt mulig, jeg gjør det hele tiden. Nøkkelen ligger i å ikke se på kostholdet ditt som enten bra eller dårlig. Det vil hele tiden komme tider du ikke kan spise optimalt, derfor bør ikke et optimalt kosthold være et mål. Livet er dynamisk og vi må leve det!

Dietter kan føre til overvekt



Unge jenter som slanker seg har en tredobbel risiko for å bli overvektige som voksne. Når vi kontrollerer matinntaket vårt mister vi raskt kontakt med kroppens naturlige signaler når det gjelder sult og metthet. Vi overkjører kroppen og glemmer at den vet best. Når vi nekter kroppen det den egentlig har lyst på kan vi lett havne i en ond sirkel med overspising. I kombinasjon med jojoslanking og lavere forbrenning fører dette lett til overvekt.

Noen dager er jeg kjempe sulten og føler jeg aldri blir mett. Andre dager er jeg ikke så sulten. Da er det viktig å kjenne etter hva kroppen trenger. Noen ganger spiser jeg fordi jeg kjeder meg eller fordi jeg vil unngå å kjenne på vonde følelser. Da burde jeg egentlig gå en tur, ta et bad eller ringe en venninne, for da er det ikke mat jeg trenger.

Den eneste grunnen til at du burde spise er fordi du er sulten!

Dietter kan føre til spiseforstyrrelser



Ikke alle utvikler spiseforstyrrelser av å gå på slankekur, men realiteten er at dette er den raskeste inngangsbiletten til et vanskelig forhold til mat. Når du først har lært hvor mange kalorier eller karbohydrater det er i ulik mat kan du ikke glemme dette igjen. For mange kan en aldri spise en is eller en kopp kakao uten å tenke over hvor mye en får i seg av ditt og datt. Dette er den største grunnen til at jeg ønsker å fremme en balanser, sunn og langvarig livsstil fremfor dietter. Jeg havnet selv lett i dette sporet da jeg ble interessert i mat. Mat var ikke lenger bare mat, men tall, vekt og makt. Mat blir noe vi kontrollerer og kan mestre rett og slett, da da er vi virkelig på villspor. Dette må vi aldri glemme når vi snakker om mat og sunn livsstil.

Hva du bør gjøre i stedet



Hvis du ønsker å leve med en sunn vekt, energi, fin hud og en kropp i balanse er det kun en evig livsstilsomlegging som fungerer. Du må spise mat du liker, som gjør kroppen godt og som du kan leve med i lengden. Du må finne balanse og du må akseptere at kostholdet ditt aldri vil være perfekt.

Dette gjelder også kostholdsmønstre som lavkarbo, rawfood eller paleo. De som lykkes med disse "diettene" er de som skjønner at det må finnes en balanse. Jeg skal love deg at alle de dere ser i sosiale medier og på blogger som fronter disse livsstilene lever med denne balansen. Jeg kjenner nemlig mange av dem. Som blogger er det lett å ville inspirere og dermed glemme å vise frem det en spiser som faller utenfor rammene av det en anbefaler. Heldigvis virker det som om trenden går mot å vise mer av det uperfekte, og det elsker jeg! Dette skal jeg bli flinkere til selv også :)

Hva tenker du om dietter? Jeg vil gjerne høre fra deg!

 

Ikke glem dette

 • 21.08.2016 kl. 09:15

Min kjekkas <3

Oppi hele babydrømmen er det lett å glemme det aller viktigste, deg og meg. Først og fremst er jeg jo så heldig som har funnet verdens beste gutt som jeg vil dele livet mitt med. Jon Anders er faktisk verdens beste gutt, han er utrolig snill og går så godt hjem hos alle. Han har det søteste smilet, som lyser opp enhver regnværsdag. Jeg lyver ikke når jeg sier at jeg ikke har kastet et blikk på en annen gutt siden vi ble sammen for nesten 5 år siden. Det er oss, sånn er det bare!

Nok kliss, men det er faktisk viktig å holde på oss to som par når vi er i prøveperioden. Vi ønsker å skape noe sammen. Et lite mirakel som er halvparten deg og halvparten meg. Når det tar tid blir det lett stress og vondt, og det er helt naturlig. Samtidig må jeg ikke glemme det viktigste <3
I går hadde jeg en lang og koselig dag med jobb, gåtur med venninne, bryllup og besøk hos svigers. De neste timene skal jeg bruke på å vaske leiligheten, jobbe og gå tur, før vi skal i barnebursdag klokken fire. Jeg klager ikke, jeg elsker å ha masse planer. Neon ganger er jeg redd for å fylle dagene, da jeg trenger pauser med ro innimellom for å fungere. Selvfølgelig blir jeg sliten når det går i et, men psykisk merker jeg at jeg har det bedre når det skjer ting.

Hva synes dere om det nye designet forresten? Jeg elsker det! Tusen takk for så mange kommentaren om dagen, da blir det så gøy å blogge altså <3

Er magen i ulage? Da bør du spise dette!

 • 20.08.2016 kl. 08:39

Som selve faren av medisin, Hippokrates, sa; all sykdom starter i tarmen. Når jeg kjenner at kroppen min er litt i ulage er det alltid her jeg starter. Fordøyelsessystemet vårt gjør nemlig så mye mer enn å fordøye mat! Tarmen vår har for eksempel en sterk tilknytning til hjernen vår via vagusnerven. 80 % av kommunikasjonen mellom disse to organene går faktisk fra tarmen og opp til hjernen. Det er derfor du kjenner sommerfugler i magen når du er forelsket eller nervøs og det er det som gir deg et trøkk i magen når du får en kjip beskjed. Helt siden jeg var liten har jeg hatt en sterk magefølelse. Jeg kjenner det så innderlig godt når jeg tar et valg som ikke føles helt riktig for meg. Særlig hvis dette valget har konsekvenser for andre enn meg selv. Det er vel ikke bare meg? Kjenner dere følelsen?

Mat for fordøyelsen

Det er utrolig mange grunner til at vi bør ta vare på tarmen. Det er mange matvarer som svekker den og vi hører jo stadig om alt vi ikke burde spise. Derfor vil jeg i dag fokusere på noen matvarer som gjør tarmen din glad! En glad tarm er så viktig for god helse og velvære, så vis tarmen din kjærlighet og den vil vise deg det samme.

Mat for fordøyelsen

Kokos

Mat for fordøyelsenKokos inneholder såkalte mellomlange fettsyrer eller MCT som det også kalles. Disse fettsyrene er så korte at de faktisk kan tas dirkete opp i leveren fra fordøyelsen. Her prioriterer leveren å brenne fettsyrene i stedet for å lagre dem. Kokos inneholder også gunstig fiber som tarmbakteriene kan spise og dermed vokse seg sterke på. Det er lett å spise mer kokos da du finner det i en rekke ulike former. Mine favoritter er ekstra virgin kokosolje, kokosmelk og kokoschips.

Kokosolje er særlig rikt på MCT og er kjent for å være antibakterielt, antimikrobielt og antiviralt. Ha en stor ts i smoothie, bruk kokosolje til å smelte bær eller ha en skje i kaffen. Kokosmelk bruker jeg i smoothie, chiagrøt, sjokolademousse og suppe.

Kraft

Mat for fordøyelsen

Kraft har blitt svært trendy om dagen, og det er ikke uten grunn! Jeg har skrevet en hel artikkel om helsefordelene her, en artikkel som faktisk ble delt av stjernekokken Ole Martin Alfsen (stolt). Kort sagt inneholder kraft en rekke gunstige aminosyrer som virker lindrende på tarmen, oppbyggende på hud, hår og negler, samt demper inflammasjon. Kraft er også rikt på mineraler som kalsium, fosfat, magnesium og silika i en lettopptakelig form. Jeg har alltid kraft som base i mine supper og anser dette som det viktigste leddet i å helbrede min egen tarm. Det smaker helt fantastisk og det er faktisk ingenting jeg får så mye skryt for som suppene mine.

Derfor bør du koke kraft

10 grunner til å koke kraft

Slik koker du din egen kraft

Spicy linsesuppe

Min herlige tomatsuppe

Søtpotetsuppe med kokosmelk

Blomkålsuppe

Gresskarsuppe

Vil du ikke spise kraft kan du ta tilskudd av gelatin eller kollagen. Gelatin er kokt kollagen og blir stivt når det avkjøles. Dette kan du altså bruke til å lage gelé eller geléfigurer. Kollagen holder seg flytende og kan blandes i både kaldt og varmt. Har du ikke handlet på iHerb før kan du bruke koden NOX480 og få 5-10$ i rabatt!

Fermentert mat

Ikke bare bidrar fermentert mat til et gunstigere miljø i tarmen, det gir oss masse gunstige bakterier. Som om ikke det var nok har fermentering er stor fordel som ikke alltids fokuseres på, nemlig faktumet at fermentering gjør maten langt lettere å fordøye. Når vi fermenterer mat som surkål, surdeigsbrød og kefir gjør vi kålen, melet og melken langt lettere for fordøyelsen vår å bryte ned. Fiberet i kålen brytes ned, stivelse og gluten i brødet brytes delvis ned og laktosen brytes ned av bakteriene vi bruker i fermenteringsprosessen. Dette gjør at disse matvarene plutselig kan tåles av mennesker som vanligvis ikke tåler dem, er ikke det fantastisk?

Mitt råd (og rådet til fermenteringsdronning Gry forøvring) er at du velger en ting du vil begynne å fermentere. Alle tingene jeg nevner ovenfor er enkle, men surkål er selvfølgelig den aller enkleste. Alt du trenger er kål, salt og vann, oppskriften finner du her.

Har du problemer med tarmen din, eller andre helseproblemer for den saks skyld, anbefaler jeg deg alle disse matvarene! Spiser du dem??

Verdens enkleste pannekaker - kun to ingredienser og uten melk og gluten

 • 19.08.2016 kl. 20:19

Å spise sunt trenger ikke å være komplisert eller vanskelig! Det trenger heller ikke å ta masse tid eller være dyrt. Grunnmuren i kostholdet mitt er i hvert fall enkle sunne råvarer som frukt og grønt, egg, fisk og nøtter. Jeg topper med endel helsekostprodukter da jeg synes det er både gøy og gir meg det lille ekstra, men det er ikke sikkert at det er nødvendig for deg. Disse pannekakene lager jeg ofte, til og med til middag når jeg er matlei og bare vil ha noe enkelt. I dag skal jeg ha dem sammen med en skål suppe!pannekaker helene ragnhild

Jeg skal likevel røpe at de er en frokostvinner her hos oss. En av de beste matvarene vi kan spise om morgenen er egg, men jeg kan bli litt lei av omelett hver dag. Det er også dager jeg føler for noe søtt og da er disse midt i blinken.

pannekaker helene ragnhild

Jeg har delt disse før, men en god ting kan vel ikke deles for ofte?

Det beste med disse er at de kan spises av alle, så lenge en tåler egg da. Jeg bruker enten kokosmelk eller kremost som tilsetning og begge fungerer like bra. Skal jeg bruke kokosmelk bruker jeg kun den fete delen som legger seg på toppen når en har melken i kjøleskapet ;)

frokostpannekaker

Helenes frokostpannekaker

frokostpannekaker

2-3 økologiske egg

2 ss kokoskrem eller kremost

frokostpannekaker

Ha egg og kremost/kokoskrem i blenderen (du kan også bruke stavmikser). Blend i ca 10 sekunder, til eggene er litt pisket. Stek tynne pannekaker i smør, jeg pleier å få to til tre stykker. Ikke snu de for raskt og bruk gjerne en liten panne.

frokostpannekaker

Topp pannekakene med varme bær, yoghurt, kokoskrem, peanøttsmør, hakket sjokolade, et dryss kanel eller noe annet du synes er godt.

frokostpannekaker

God helg <3

Disse filmene må du se!

 • 19.08.2016 kl. 12:30

Da jeg var yngre elsket jeg filmer om ernæring, matindustri og helse. Jeg vil si at jeg har sett de aller fleste, alt fra supersize me til cowspirasy. Etter at eg studerte ernæring ser jeg disse filmene mer for hva de er, relativt satt på spissen og som regel dårlig dokumenterte. De er laget for å riste i folk, for å få dem til å åpne øynene for hvor skadelig mye av maten vi spiser er. Da må en ofte overdrive.

Food inc

Min favoritt! Denne viser innsiden av matindustrien og hvordan det hele helger sammen. Vi lever i en verden der bunnlinjen er viktigst, slik er det. Overskudd av mais og soya, kjøttindustrien og sukkerindustrien, for ikke å snakke om legemiddelindustrien, alt henger sammen. Dette er ikke konspirasjonsteori, det er dessverre bare slik verden er. Jeg sier ikke at du skal flytte ut i skogen og dyrke din egen mat, men  det er greit å åpne øynene og skjønne sammenhengene. Da har du muligheten til å ta riktige valg for deg og dine. Michel Pollan er virkelig min helt, han har et utrolig positivt fokus på mat.

Hans sitat "eat food, not too much, mostly plants" er en av mine favoritter!

Fed up

Dette er en av de beste filmene jeg har sett. Den belyser særlig sukker og hvordan det høye sukkerinntaket fremmer fedme og livsstilssykdommer i USA. Jeg fikk ekstremt vondt av den lille jenta som prøvde å slanke seg med fett fri cherios, mens hun trente hver dag. Selv om denne selvfølgelig også setter ting på spissen, er den en av de best dokumenterte filmene. Denne anbefaler jeg alle å se!

That sugarfilm

Damon skal bli pappa for første gang og ønsker å undersøk effektene av sukker i maten vi spiser. Han skal spise 40 ts sukker per dag, men alt skal komme fra "sunn mat". Morsom film som viser hvor mye sukker kan skjule seg i den vanlige maten vi spiser. Stakkars Damon blir skikkelig syk og deprimert! FIlmen er selvfølgelig satt på spissen, men jeg liker den for det.

Jeg måtte slenge med denne snutten med 18 år gamle Larry. Han har drukket store mengder brus hele livet og har derfor helt råtne tenner. Historien han forteller om sin tre år gamle fetter som får brus på tåteflasken hver dag får meg til å ville grine!

Fat head

Denne filmen er laget av komiker Tom Naughton og viser hvordan kostholdsforskning kan vris til de fleste argumenter. Den avdunker er rekke myter og viser egentlig bare at en kan gå ned i vekt på flere ulike måter. Jeg vil ikke si at den er super inspirerende, men jeg synes den er viktig å få med da den viser hvordan mange av de andre filmene som lages om helse er overdrevne. Absolutt verdt å få med seg!

Fat, sick and nearly dead

Inspirerende film om hva kroppen kan klare! Joe Cross er overvektig og syk før han bestemmer seg for å prøve en juicefaste. Han inspirerer flere på sin vei, og resulatet er både utrolig og hjertevarmende. Det jeg liker med denne filmen er at den er veldig inspirerende, uten å være for dogmatisk.

Du kan se hele filmen på youtube (i dårlig kvalitet)

Det er også en oppfølger, og den kan du se her:

Hungry for change

En film som viser viktigheten av å velge naturlig mat fremfor prosessert mat, og hvordan matvareindustrien tjener fett på både fast food og slankemat. Den fokuserer også på hvordan vi må lære våre barn gleden av ordentlig mat, slik at de kan ta gode valg fra starten av. Litt mye fokus på rawfood synes jeg, men ellers topp! Anbefales!

Food matters

Belyser viktigheten av ordentlig mat for god helse! Denne filmen viser hvordan legemiddelindustrien tjener penger på at vi er syke, og hvordan vi må velge livsstilsendring for å bli friske fra livsstilssykdommer. Inspirerende film vil jeg si!

Mine tanker om forks over knives

Denne filmen har mange sett og mange har blitt overbevist. Dessverre er denne filmen helt elendig forskningsmessig, og dikter opp sine egne sannheter (i mye større grad enn de andre filmene). De som har laget denne skjønner tydeligvis ikke at korrelason ikke betyr kausalitet. Det vil si; at to ting skjer likt, betyr ikke at den ene tingen har utløst den andre. I filmen får vi se en graf som viser at hjerte- og karsykdom sank dramatisk i Norge under andre verdenskrig. Dette konkluderer de med at må være grunnet det lave inntaket av dyreprodukter på denne tiden. Vet du hvilken mat det var lite av under krigen? Alt! Vi hadde ikke tilgang til bananer for eksempel.

I filmen refererer de også til "The China Study" av Dr. Campbell. Dette er ikke en publisert forskningsstudie, men en bok som har blitt slaktet av alle seriøse forskere. Det er en grunn til at den aldri ble publisert i et medisinsk tidsskrift, den er bullshit rett og slett. Sorry, men denne filmen kan jeg ikke anbefale.

Andre filmer jeg har sett er cowspirasy, crazy sexy cancer, supersize me og sikkert mange andre som jeg ikke kommer på i farten. Jeg gleder meg til å se netflix serien Cooked, og tenkte også å se vegicated. Har du noen andre tips til meg? Hva synes du om disse filmene?

Når er det best å spise karbohydrater?

 • 18.08.2016 kl. 20:09

I mange år var fett fienden og ble uskyldig dømt for å være skylden til både overvekt og hjerte- og karsykdom. Heldigvis har mange nå skjønt at dette ikke er hele sannheten, og at fett faktisk er viktig for både forbrenning, fertilitet, hjernehelse og mange andre kroppsfunksjoner. Ikke minst blir vi ikke fete av fett, akkurat slik vi ikke blir grønne av spinat.

De siste årene har mange pekt ut karbohydrater som den nye synderen og dette blir dessverre et nytt feilspor. Jeg er fan av et karbohydratredusert kosthold ved endel tilstander, men det betyr ikke at alle må være redde for banan og havregyn. Det finnes særlig perioder i kvinners liv at karbohydrater er viktig, og det kan se ut til at endel kvinnekropper blir stressa av å gå på lavkarbo i lengere tid.



Kroppen er både spennende og fantastisk, men en ting som er sikkert er at ikke alle kropper er like. En venninne sa til meg her om dagen at hun fint kunne putte to bananer i en smoothie uten å få høyt blodsukker, mens andres skyter i været av én banan. Dette kan skyldes ulike faktorer, og mest sannsynlig har tarmfloraen vår en betydning. Selv om mennesker er like på mange måter, kan det være store forskjeller i både mangfold og mengde av de ulike bakteriene i tarmen vår.

Når er det best (FOR DEG) å spise karbohydrater?



Hvis du har diabetes, PCOS eller insulinresistens



Har du en av disse tilstandene anbefaler jeg deg å innta karbohydrater etter trening. Da kan nemlig endel av sukkeret (for alt brytes ned til glukose) tas opp i musklene helt uten insulin og sukkeret vil da fjernes raskere fra blodbanen din. Det er jo også der vi ønsker at sukkeret skal gå, inn i muskelene så det kan brukes neste gang du trener!

OBS! Hvis du går på insulin må du snakke med legen din før du endrer inntak av karbohydrater. Når en spiser mindre karbohydrater må en også ta mindre insulin.

Hvis du har mistet mensen, er utslitt eller har lavt stoffskifte



Regelmessig! Ved alle disse tilstandene anbefaler jeg en jevn tilførsel av glukose til hjernen, det vil si en jevn tilførsel av karbohydrat. Dette betyr ikke at du må spise masse brød, pasta eller smågodt, men spis gjerne enten frukt, rotgrønnsaker eller poteter til hvert måltid. To middels store poteter veier ca 110 gram og gir 20 gram karbohydrat, ikke mye!

Det er viktig at kroppen din får "beskjed" om at det finnes nok mat, og at den blir trygg på at det kommer mat jevnlig.

Det stemmer at kroppen kan lage sukker fra fett og protein, men dette kan være stressende for en kropp som allerede er utkjørt. Glukose trengs, akkurat som fett, for optimal forbrenning. Glukose er blant annet viktig for å omdanne stoffskiftehormonene våre.

Hvis du går på lavkarbo, men ikke helt trives (sover dårlig, har lite energi)



Mange elsker lavkarbo og lever godt med det! Men!! Det er ikke alltid det fungerer så bra i lengden, for alle. Noen kommer faktisk i hormonell ubalanse av å gå på streng lavkarbo. Hvis du merker at du er sliten og energien ikke er helt der den var da du startet på lavkarbo kan du vurdere å innføre litt karbohydrater på natten.

Når du spiser karbohydrater utskilles insulin, et hormon som fungerer som en nøkkel til cellene våre. Når insulin utskilles fjernes ikke bare sukker, men endel aminosyrer og fettsyrer fra blodet og inn i cellene. Noen aminosyrer fjærnes ikke i like stor grad, og en av disse er tryptofan. Denne omgjøres til serotonin (feelgoodhormon), som igjen omgjøres til melatonin. Dette er søvnhormonet vårt og gjør dermed at vi sover bedre!

Hvis du er frisk og rask og bare vil spise sunt



Da skal du spise karbohydrater akkurat når du vil! Men gjerne på kvelden for å få den positive effekten karbohydrater gir på søvnen. Bedre søvn har også enorm påvirkning på helsen, hormoner, energi, humør og appetitt. Spis også gjerne karbohydrater etter trening for å fylle på lagrene i musklene dine.

Hvilke karbohydrater skal jeg spise?



Mine favorittkilder til karbohydrat er grønnsaker, frukt, bær, rotgrønnsaker (elsk) søtpotet og potet. Etter det kommer korn og belgfrukter, så lenge de er behandlet riktig. Da blir det lettere å fordøye og gir gladere mager :D

Som jeg sa er vi forskjellige, hvis du elsker måten du spiser og aldri har følt deg bedre, for all del, fortsett som du gjør! Det eneste du trenger å ta med deg fra denne artikkelen er at det går an å teste noe nytt og at vi må respektere at ikke alle er som deg ;)

Billig matpakketips

 • 18.08.2016 kl. 08:43

Det ble selvfølgelig masse mer stæsj på IKEA i går enn jeg hadde trodd, jeg skulle jo egentlig ikke ha noe?? Slik er det vel for flere? Jeg måtte bare tipse dere om en genial sak jeg plukket opp der i går, nemlig en kjempe fin matpakketermos.

Jeg har hatt en slik i mange år, men den ble kjøpt i USA. Denne var både større og langt billigere, jeg tror den kostet 69 kroner.

En matpakketermos er genial til å ha med sunn mat på farten. Mine favoritter er smoothie og suppe. Jeg er ikke fan av hverken varm smoothie eller kald suppe, og da er denne så smart. I tillegg har jeg testet den og den ser ut til å være helt tett.

Hvis du lager en stor porsjon suppe dagen før kan du varme og ha over i termosen før du drar. Smoothien kan du enten lage dagen før eller på morgenen før du drar på skolen eller på jobb.

Husk å lage mettende suppe og smoothie da! Ellers blir disse måltidene for små og du kan gå på en smell. Når det gjelder suppe har jeg kokosmelk i alle mine oppskrifter da det metter godt! Jeg topper også suppen med frø og nøtter. Hardkok gjerne et par egg som du har ved siden av eller oppi. Til smoothie tilsetter jeg nøttesmør, kokosmelk, kokosolje eller/og et helt rått egg. Det høres ekkelt ut, men det er det virkelig ikke, prøv!

Nå må jeg løpe på klinikken for å møte fine kunder, før jeg skal i et superspennende møte!!

Stor klem fra meg <3

Sunn nugatti

 • 17.08.2016 kl. 18:24

Adlinks

sunn nugatti

I kveld ville jeg reposte denne deilige oppskriften! Det nærmer seg jo helg allerede (i hvert fall snart) og da er dette den perfekte supplement til ditt frokostbord.

sunn nugatti

Den inneholder ikke sukker, men masse sunt fett og næringsstoffer. I oppskriften har jeg også brukt råkakao som er rik på magnesium, plantestoffer som beskytter mot kreft og antioksidanter.

sunn nugattiDSC04194Sunn nugatti

♥ En pose hasselnøtter (250 gram) ♥ En ss kokosolje ♥ 6 ss råkakao eller bakekakao ♥ fibersirup eller kokossukker ♥ En dæsj salt ♥ En dl melk (jeg brukte mandelmelk) ♥ En ts vaniljepulver (kan sløyfes) ♥

sunn nugatti

Rist nøttene i ovnen i 5-7 minutter på 160 grader.

sunn nugatti

Ta ut nøttene og bruk et håndkle til å gni av skallene. Dette fjerner den bitre smaken som skallet gir. Det er ikke krise om du ikke får av alle.

sunn nugatti

Ha nøttene i en blender sammen med kokosolje og kvern. Du kan også bruke en stavmikser eller foodprosessor. Dette tar tid og du må ha litt tålmodighet. Stopp maskinen og skrap ned kantene ofte.

DSC04204 DSC04206

Når nøttene er kvernet kan du tilsette resten av ingrediensene og kjøre blenderen til du får en jevn masse. Smak til med søtning ut i fra hvor søtt du liker det. Jeg brukte fibersirup som ikke er like søt som kokossukkeret. Med fibersirup får du mindre sukker, men kokossukker er bedre for deg med IBS.

DSC04208 DSC04214

Ha sjokoladepålegget over på en krukke og oppbevar i kjøleskapet.

DSC04218 sunn nugatti

Jeg liker å tilsette smoothies, ha en klatt oppi grøten, ha på knekkebrød eller brød, ha på eplebåter eller spise en skje rett ut av krukken. Her er alt lov!

sunn nugatti sunn nugattiSmaker himmelsk og gir jevn og god energi. En skje av denne er for eksempel perfekt før trening, gjerne med en kopp kaffe til.

sunn nugattiHåper det smaker <3

Vil du ha daglig inspirasjon?

 • 17.08.2016 kl. 08:34

Hei søte dere! Jeg må bare si at jeg koser meg veldig med bloggingen om dagen, og har fått et skikkelig boost. Det er så gøy med masse kommentarer og mange nye lesere på den nye bloggen. Vil dere kanskje kjøre en spørsmålsrunde? Skriv en kommentar så skal jeg kjøre på!

Det er fortsatt mange inne på den gamle, noe som ikke er så rart ettersom alle de gamle innleggene fortsatt ligger der.



Denne uken har jeg booket inn masse venninnetid, og jeg kan virkelig kjenne hvordan det fyller meg med energi. Jeg er så heldig som har så mange fine mennesker rundt meg, jeg føler meg rik <3

I dag skal jeg være med Caroline og den lille gutten hennes ut på andelsgården og plukke masse økologiske grønnsaker. Kamera og snapchat blir med, så følg meg gjerne under navnet heleneragnhild :D

Snapchat: heleneragnhild

Instagram @heleneragnhild

Lag deg en nydelig dag <3

 

Middagstips: Kylling med blomkålris

 • 16.08.2016 kl. 19:45

Tusen takk for utrolig koselige kommentarer og meldinger etter gårdsdagens innlegg! Det er så koselig å få så mange oppmuntrende ord, særlig når jeg legger ut noe som er veldig sårbart <3


Over til en dielig oppskrift!

Hvis du ønsker å spise sunt må du faktisk lære deg å lage mat! Du trenger ikke å bli gourmetkokk, men ved å lære deg endel triks kan du lage den enkleste maten sunn og smakfull. Min erfaring er også at det tar mye lengere tid i starten, men når jeg har laget en oppskrift en gang går det raskt neste gang.

Forrige helg lagde jeg en utrolig saftig kylling, med enkle ingredienser, og deilig tilbehør!


En pakke kyllingfilet

Saft og skall (riv sitronskallet forsiktig på et rivjern, kun det hvite) fra to sitroner (gjerne øko)

0,5 dl olivenolje

To never frisk rosmarin, hakket

To fedd hvitløk, finhakket

Salt og pepper

Bland alle ingrediensene i en bolle og rør det godt sammen. Hell det over kyllingen i en from og vend gjerne kyllingen et par ganger for å dekke den godt i marinaden. Stek kyllingen i 30-35 minutter på 200 grader.

Til kyllingen serverte jeg blomkålris. Dette er kjempe enkelt å lage og en fantastisk måte å øke inntaket ditt av grønnsaker. Riv blomkål i en foodprosessor eller på et rivgjern. Stek blomkålen i smør eller olivenolje til den er gjennomkokt. Dette tar ikke lang tid! Jeg hadde i hakket hvitløk og masse kydder (cummin, litt kanel, salt, gurkemeie og hakket persille).

Asparges stekte jeg i smør og toppet med ferskrevet parmesan. Du kan selvfølgelig droppe parmesan hvis du ikke har det, og du kan gjerne bruke andre grønnsaker også. Luksusmiddag altså!



Har du prøvd blomkålris?

Slik blir du mett!

 • 16.08.2016 kl. 10:04

Har du noen dager der du føler at du bare kan spise og spise, men blir ikke mett? Det kan faktisk være ganske frustrerende å prøve å spise sunt, men samtidig føle at en aldri blir mett. For da blir det også langt lettere å småspise usunne ting eller gå på en "smell". Jeg får faktisk veldig mange spørsmål om nettopp dette, hvor mye vi skal spise. Det er ganske vanskelig fordi som så mye annet så er jo dette veldig individuelt. Hvor mye vi skal spise spise påvirkes av hvor mye vi veier, hvor høye vi er, våre gener, vår forbrenning og mest av alt; hvor mye vi beveger oss. Det vil si, hvor mange kalorier vi skal spise påvirkes av disse tingene. Hvor mye mat du skal spise kommer an på hvilken mat du velger å spise. Spiser du kaloririk mat må du naturligvis spise mindre mengder mat enn om du hadde spist mat med lite kalorier.

Hvorfor blir du ikke mett?Å kun spise mat med lite kalorier er likevel ingen god strategi for å holde seg mett, eller gå ned i vekt hvis det er målet. Vi trenger også maten som naturlig inneholder mer energi, og mange som kun leter etter lavkalori matvarer er nettopp de som sliter med å bli mette. Her er 6 grunner til at du ikke bli mett og hva du kan gjøre for å bli det!

Hvorfor blir du ikke mett?

Hvorfor blir du ikke mett?Du spiser feil mat

Spiser du mye raske karbohydrater vil dette kunne gi deg blodsukkersvingninger. Når blodsukkeret blir lavt er det naturlig for kroppen å gi oss signaler om å spise mat som raskt kan øke blodsukkeret igjen. Derfor får vi ofte lyst på sukker, bakverk, kjeks eller brød. Å spise for å holde blodsukkeret stabilt er en av nøklene til god helse, energi og en stabil vekt.

Du spiser for lite til hovedmåltidene

Prøver du å spare på kaloriene eller rett og slett ikke er særlig sulten til frokost, lunsj og middag ender du lett opp med et økt kaloriinntak mellom måltidene. Særlig kvinner påvirkes av å hoppe over måltider ved at det kan sette igang stressreaksjoner i kroppen. Å spise seg god og mett til både frokost, lunsj og middag er derfor viktig for å holde seg mett gjennom dagen.

Du prøver å slanke deg

Det er helt lov å ønske å gå ned i vekt, men la oss ikke gjøre det på feil måte. Vær så snill å kast dietter som nutrilett og herbalife i søpla og spis ordentlig mat. Nå som vi har det ut av veien er det faktisk viktig at du får i deg nok mat. Når vi sulter kroppen vil kroppen tro at den er i sultkrise. Dette setter igang sulthormoner og du kan få skikkelig ulvehunger. Dette er en av årsakene bak den klassiske slankesmellen. Når du først tar deg en sjokolade eller et kakestykke klarer du ikke å slutte. Kroppen skjønner ikke at du har lyst til å føle deg ekstra vell i bikini, den er kun opptatt av å overleve.

Hvorfor blir du ikke mett?Du har en tarm i ubalanse

Det bor så mange bakterier nede i tarmen din at det er vanskelig å se dem for seg (og kanskje er det likegreit). Disse bakteriene sender mange signaler til hjernen din og påvirker dermed hvordan du tenker og hva du føler. Er disse bakteriene i ubalanse kan du oppleve mer cravings på søt mat, svingende blodsukker og mer sult. Forskning på tarmfloraen vår er enormt spennende og forskere avdekker stadig flere sykdommer og helsetilstander tilknyttet disse rakkerne. Kanskje kan disse bakteriene være grunnen til at vi reagerer så ulikt på mat?

Du er dehydrert

Har du akkurat spist, men fortsatt føler deg sulten kan det faktisk hende du ikke drikker nok vann. Noen ganger blir vi litt forvirret over signalene kroppen sender og kan blande følelsene av tørste og sult. Føler du deg fysen drikk et glass vann og se om du føler deg bedre. Du skal ikke drikke for mye heller, men pass på å få i deg rundt 1,5 liter vann per dag, og mer hvis du trener.

Du har gått for lenge på lavkarbo

Å spise strikt lavkarbo kan faktisk sette sulthormoner ut av spill over tid. Dette gjelder ikke alle, men kjenner du at du konstant er sulten selv om du spiser mye fett kan det hende det er på tide å endre kostholdet litt. Det betyr ikke at du må lesse på med karbohydrater, men spise noen gode kilder til de riktige tidene.

Hvorfor blir du ikke mett?Slik blir du mett

Hvorfor blir du ikke mett?Spis masse grønnsaker

Grønnsaker er rike på fiber, vann, vitaminer og mineraler. De er gunstige for tarmfloraen din og bør inngå i alle kosthold. Jeg spiser helst grønnsaker til alle måltider, da føler jeg meg helt klart best! Her kan du lese mer om hvordan du kan spise mer grønnsaker.

 Spis nok mat til hvert måltid

Spiser du deg mett til frokost er det mindre sannsynlig at du småspiser gjennom dagen. Fokuser på proteiner og fett og ha gjerne grønnsaker også her. Unngå frokostblandinger og søte saker som kun får blodsukkeret ditt til å svinge, og gjør deg trøtt og uopplagt.

Spis riktig fett

Vi trenger fett for å holde oss mette og for å regulere hormonbalansen. Fett senker hastigheten på tømmingen av magesekken vår og får oss dermed til å føle oss mette lenger. Mine favoritter er avokado, kokos, smør, olivenolje, fet fisk, nøtter og frø.

Hvorfor blir du ikke mett?Spis proteiner til hvert måltid

Protein metter mest per gram og koster også kroppen mest å forbrenne. Spis minst et gram protein per gram kroppsvekt og gjerne opp mot to hvis du prøver å gå ned i vekt eller trener mye. Mine favoritter er fisk, egg, kjøtt, meieriprodukter hvis du tåler det, kylling, kalkun og linser.

Spis rotgrønnsaker og søtpotet

Dette er mine favorittkilder til karbohydrat og jeg spiser dem sikkert 4-5 ganger i uken! Jeg liker å spise karbohydrater etter trening og til middag, ikke på dagtid. Dette er bra for søvn, hormoner og energi! Karbohydrat er faktisk viktig for at blant annet leveren vår skal kunne aktivere stoffskiftehormonene våre, og det er ikke farlig å spise dem så lenge du velger de riktige kildene.

Ikke vær for streng

Hvis du prøver å spise 100% riktig og perfekt vil du som oftest ikke holde en sunn livsstil i lengden. Perfeksjonisme er dessuten kjedelig og usexy, ikke vær den jenta! Har du lyst på et knekk sjokolade på en onsdag, spis det, men bare hvis du har lyst. Gi deg selv litt friere tøyler og lov til å spise ting, så blir de plutselig ikke så fristende.

Hvorfor blir du ikke mett?Sliter du med søtsug kan du ta mitt gratiskurs "slik blir du kvitt søtsuget". Dette er et onlinekurs som går over 5 dager der du får en liten film med meg hver dag. Kurset er som sagt helt gratis og du finner det her.

 

Jeg føler meg som verdens verste person

 • 15.08.2016 kl. 19:51

I dag var jeg tilbake hos Frøyaklinikken hos skjønneste Anette. Noen mennesker er bare skapt for å hjelpe andre, det er jeg helt sikker på! Jeg satte meg ned og begynte å fortelle om sommeren og hvordan ting hadde vært. Det gikk ikke mer enn et par minutter før jeg satt og tørket maskara fra kinnene og var helt på randen. Jeg tror jeg har gått rundt og prøvd å holde alt inne, og i dag rant det bare over.

DSC05543

Det blir bare for mye noen ganger, for oss alle. Jeg er jo veldig åpen om min situasjon, og det trenger en ikke å være. Samtidig tenker jeg at det er viktig å være helt ærlig med noen i livet ditt om hvordan du faktisk føler det. Hvis ikke finner en andre utløp for disse følelsene, som å stenge seg inne, overspise, overtrene, drikke eller lignenede. Jeg synes det er mye bedre å få ut vonne følelser, da er det kanskje ikke så skumle likevel?

broken, quote, and okay image

Jeg snakker mer om dette i ukens film, følelsene jeg opplever når jeg får vite at andre er gravide. Jeg synes det er ganske kjipt å dele at jeg føler det slik, for det er jo ikke noe hyggelige tanker. Jeg føler meg virkelig som verdens verste person...

Anette trøstet meg i hvert fall med at jeg ikke er alene, det er veldig vanlig å ha nettopp disse følelsene når en selv prøver å få barn. Kanskje kan åpenhet gjøre at flere ikke føler seg så alene <3

Enkel og mettende smoothie - uten helsekost

 • 15.08.2016 kl. 09:41


For en herlig start på dagen! For dere som følger meg på snap har dere sett at jeg allerede har vært ute på en lang morgentur med kokos, før jeg spiste frokost hjemme. For meg som jobber mye hjemmefra er det så viktig å komme seg opp om morgenen og ha en viss struktur på dagene. Jeg merker virkelig at de dagene jeg ikke har faste avtaler, men jobber hjemmefra sklir ting lett ut. Det er ikke bra for produktiviteten min, og det er ikke bra for meg personlig. Morgenturene mine får meg opp og ut og gir meg så mye både fysisk og psykisk.



For tiden er jeg på smoothiekjøret og har så dilla på skikkelig tykk smoothie med topping. Når jeg spiser smoothie med skje fungerer fordøyelsen min så mye bedre, prøv det!

På bilde ser du en kjempe enkel smoothie som jeg laget hjemme på Malmøya i helgen! Jeg vet at mange av dere savner enkle oppskrifter, så det kommer det mer av fremover. Jeg elsker å teste alle mulige sunne produkter og har skuffer og skap fulle. Derfor glemmer jeg lett at andre ikke er i samme situasjon (crazy helseblogger) og trenger enklere oppskrifter. Dere har blitt hørt!


Enkel smoothie

En frossen banan

1-2 dl frosne bær (jeg brukte solbær, men alle kan brukes)

En håndfull frossen spinat

Et par isbiter

Kokosmelk til blenderen går rundt

For bedre metthetsfølelse kan du tilsette 1/2-1/2 avokado eller en ss peanøttsmør

Kjør alt i blenderen og topp med ønsket topping. Det kan være frukt, bær, musli, nøtter, frø, supermat som gojibær og bipollen eller annet du har lyst på.

Kokos vil også ha smoothie <3



Jeg elsker å hive greens i smoothien min! Da er det så lett å få inn grønnsaker i alle mpltider slik jeg anbefaler. Jeg føler meg best når jeg spiser masse grønnsaker hver dag, da får jeg mye næringsstoffer, fiber og metthetsfølelse. Hvis jeg skulle gi et råd til deg som ønsker et sunnere kosthold er det å spise mer grønt.



Disse fargene må en jo bli glad av?



I dag skal jeg på Frøyaklinikken og møte skjønne Anette igjen. Nå er også (endelig) gynekologen min hjemme fra ferie og jeg er i gang med nye medisiner. Nå går jeg på provera og hjelpes som det setter kroppen ut av spill. Her snakker vi PMS til tusen, ikke gøy. Jeg prøver derfor å fokusere på å ta vare på kroppen min best mulig ved siden av medisinene, både når det kommer til mat, trening, stressmestring og venninnetid.

Denne lille karen fyller meg med godfølelse, visste du at du får utskillelse av lykkehormonet oxytocin når du klapper dyr? Det søteste er at de også får det! Dagens funfact ;D

5 tips for en sunn høst

 • 14.08.2016 kl. 21:50

Snart står høsten for tur og jeg skal surre meg inn i store sjerf, nyte mange kopper te i sofakroken og starte et nytt strikkeprosjekt. Selv elsker jeg høsten og følelsen den gir. Følelsen av blanke ark og en ny start, en jeg skal utnytte til det fulle! Etter sommeren er det mange som er gira på nye, sunne vaner, og høsten er faktisk en fantastisk tid for nettopp dette. Her er 5 tips til en sunn høst:


Fråts i høstens grønnsaker

Gulrøtter, pastinakk, rødbeter, polkabete (kjempe godt!), gresskar, søtpotet, løk og kål! Her er det så mange gode smaker og uendelig med variasjoner.



♥ Kjøp en pakke med betemiks på butikken, del dem opp i terninger og stek i godt med smør ♥

♥ Lag supper på gulrot eller gresskar, gjerne med stekte pølsebiter eller hjemmelagede krutonger ♥

♥ Bak søtpotet og fyll med ønsket fyll, for eksempel tacokjøtt, grønnsaker og ost, nam! (oppskrift kommer) ♥

♥ Stek grønnsaksstaver i ovnen. Snitt søtpotet, pastinakk og gulrøtter (eller bare en av dem) i staver og putt dem i en brødpose. Hell en ss olivenolje i posen sammen med øsnket krydder (jeg bruker salt og paprika). Lukk posen slik at den fylles med luft som en ballong og shake it out. Fordel stavene på et stekebrett og stek på 180 grader i ca 30 minutter eller til de er gyldne ♥

Kom deg ut



Høstluften er som en vitamininnsprøytning for kroppen din! Pakk deg inn i varme klær, solbriller (eventuelt regnjakke,hehe) og gå eller løp en tur. Du velger selv om du vil være alene eller ta med deg en venn. Noe av det beste jeg vet er å gå lange turer med podcast på ørene og bare gå rundt i min egen verden. Du finner mine favoritter her.

Gi deg selv en ny start

Husker du følelsen av nye fargestifter og rene ark før skolestart? Jeg elsker denne følelsen, en frisk start der jeg kan begynne på nytt. Selv om du ikke har noen skolestart kan du skape de samme følelsene for deg selv. Dette gjør du ved å rydde i skap og skuffer, kaste ting du ikke trenger og eventuelt kjøpe inn noe nytt. For meg er det notatblokker, en ny planlegger og noen freshe, nye plagg. En god genser er øverst på listen!

Kjøp en god te

bulletproof

Jeg er besatt av te! Nå snakker jeg ikke om lipton te med kunstig smak, men fyldige krydderteer med rik smak og deilig lukt. Høsten er perfekt for te og mine favoritter en chaite, rooibos og koffeinfrie krydderte, nam! Denne er også helt fantastisk. Husk å bruke koden NOX480 for 5$ i rabatt :) Det finnes masse gode teer på norske helsekoster også!

Fyll krydderskapet



Maten blir så mye bedre med godt krydder! Jeg handler mye krydder på iherb og soma.no da disse er økologiske og ubestrålte. Dette gir rikere smak og ikke minst får du alle helsefordelene krydder har å by på. Jeg er helt besatt av røkt paprikakrydder, ingefær, gurkemeie, basilikum og curry. Krydder virker varmende i kroppen og kan til og med redusere betennelse og sette i gang forbrenningen! Her gjelder samme rabattkode som sist, NOX480.

Hva er ditt beste tips for en sunn høst?

 

Proteinrike sjokoladekuler

 • 14.08.2016 kl. 14:37

Adlinks

God søndag <3


Herlighet så deilig å våkne på en søndag, med klart hode og en følelse av uthvilthet! Jeg var i bursdag i går til skjønneste Chanine, men droppet alkoholden for kvelden. Jeg har bestemt meg for å slutte å drikke fremover, av flere årsaker egentlig. Den viktigste er at alkohol ikke går så godt med medisinene jeg går på. Jeg byttet derfor prosecco og rosé med kombucha med bringebær! Det er bare helt genialt, et lite tips fra meg til deg ;)



Disse godiskulene er perfekte som mellommåltider eller som en boost før trening. De er både gluten- og melkefrie for dere som ønsker det, og metter veldig godt. Noen uker har jeg mer behov for sjokolade enn andre, hehe, og da må jeg ha sunne alternativer tilgjengelig. Siden disse ikke er oversøte blir jeg veldig fornøyd av bare en også.



Proteinrike sjokoladekuler

To store skjeer sjokoladeprotein (jeg bruker dette) (registrer deg med koden 107347 for 10% rabatt)

En ss kakao (eller bakekakao)

2 ss frø (sesam, solsikke, linfrø, gresskarkjerner)

1 ss chiafrø eller fiberhusk

4 ss revet kokos

6 dråper stevia (eller annen søtning)

2 ss peanøttsmør (eller annet nøttesmør)

et dryss kanel (kan sløyfes)

En klype salt

2-4 ss lunkent vann



Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor eller bruk en stavmikser. Min deig ble ganske klissete, men jeg tok litt vann på hendene og da gikk det veldig fint å trille kulene. Jeg fikk rundt 10 kuler. Hvis du vil kan du rulle kulene i mer kokos. Jeg oppbevarer mine i fryseren, der kan de holde lenge! I kjøleskapet holder de ca en uke.


Nå skal vi gå en lang søndagstur før tacokveld <3

Slik endrer du vaner i høst

 • 13.08.2016 kl. 08:03

Nesten alle som kontakter meg ønsker en endring. Finere hud, flatere mage, mer energi, lavere vekt eller bedre fordøyelse. Jeg synes i utgangspunktet det er positivt å ha et ønske om å bedre seg selv. Ikke fordi du ikke er bra nok som du er, men fordi alle fortjener å ha en kropp de trives med. Å gå rundt med ballongmage gjør neppe at du føler deg som en filmstjerne, og det er helt lov til å ønske å føle seg bedre med egen kropp.

Hva krever en livsstilsendring?

Å endre livsstil er hardt arbeid! Ikke fordi du skal leve på salat og løpe hver dag, men fordi det er vanskelig å endre vaner. Til og med vaner vi faktisk har lyst til å gjøre er vanskelige å implementere. Jeg burde ringe mormor oftere, jeg burde se venninner oftere og jeg burde lese ferdig den boken jeg begynte på i sommer. Dette er alle ting jeg har lyst til å gjøre, men de blir ikke gjort.



En av tingene jeg ofte hører fra kunder er spørsmål om hvorvidt de kan fortsette med det de holder på med. De vil helst ikke kutte ut eller endre det de allerede gjør. Dette er helt naturlig, vi er alle vanedyr. Samtidig vil vi aldri oppnå endring hvis vi ikke er villig til å prøve noe nytt.

Når vi gir rom for nye vaner, og respekterer jobben det tar å skape disse er vi langt på vei. Kanskje blir din nye vane en du faktisk elsker?

Mine beste tips til endring av vaner

Ønsker du virkelig endring?



Hva ønsker du å endre? Nå snakker jeg ikke om noe du føler du burde endre, men noe du faktisk har lyst til å gjøre. Jeg har mange ganger kuttet ut kaffe, fordi jeg har lest så mange steder at det er noe jeg burde gjøre. Nå har jeg innsett at jeg ikke føler meg bedre av å kutte denne vanen. Jeg føler meg bedre om jeg holder meg til et par kopper om dagen, men det holder for meg. Når jeg bestemmer meg for å kutte det helt, blir det bare et fokus på hvor mye jeg savner det. Å drikke et par kopper kaffe om dagen er rett og slett en vane jeg ikke ønsker å kutte ut.

Å spise mer grønnsaker er en vane jeg virkelig ønsker meg, og da er det lettere for meg å fullføre den. Dette er vanene du bør begynne med.

Tilpass vanene dine til ditt liv



Vi er alle forskjellige! Kanskje passer det for venninnen din å løpe tre ganger i uken, men for deg blir det for mye. Du har kanskje en svært krevende jobb, er nybakt mamma eller har en kropp som trenger litt ro. Det er en grunn til at alle eksperter gir ulike råd, ulike vaner fungerer for ulike mennesker. Noen trives best med å kutt ting helt ut (i hvert fall i hverdagen), mens andre trives best med å spise litt. Kanskje trenger du en person du kan rapportere til, mens kjæresten din klarer å holde seg selv i ørene. Vær ærlig om hva du trenger.

Innfør en god vane



Du burde alltid begynne å innføre noe nytt, i stedet for å fjerne noe gammelt. Det kan være å gå en tur med en venninne en gang i uken, lage en smoothie til frokost eller lage deg en kopp te hver kveld. Ikke la deg friste til å begynne en endring med å kutte ut noe, det er langt tøffere. Husk å innføre noe du vil!

En ting av gangen



Vi har vel alle gått i fellen av å skulle begynne å trene, kutte sukker og spise kun sunn mat, helst alt på en gang? Det har i hvert fall jeg! Det er selvfølgelig greit å gjøre slike ting i korte perioder (typ helvetesuka), men når det gjelder livsstilsendring er dette en elendig idé. Du er dømt til å feile, rett og slett. Du kommer aldri til å leve "perfekt", sorry. Når du setter slike uoppnåelig mål for deg selv blir fallhøyden tilsvarende. Du sitter igjen med dårlig samvittighet og en følelse av å faile. I stedet burde du sette ET mål som du faktisk kan gjennomføre, da er du på vei mot mestring. Når du har innført denne kan du legge til en til!

Tenk langsiktig



Livet er dynamisk og ikke alltid under vår kontroll. Det er tøft og vanskelig, og samtidig fantastisk og fullt av ting du ønsker å oppleve. Å tenke at en aldri skal spise en bestemt matvare igjen eller at en skal trene x antall ganger i uken for alltid er uoverkommelig. Plutselig skjer det noe som gjør dette målet vanskelig, slik er det bare. Kanskje er det nettopp når du har det tøft psykisk at du bør trene, kanskje ikke. Ikke bruk livet som unnskyldning, men gi deg selv rom til å leve livet, på godt og vondt. 

Vil du endre en vane i høst? Bli kvitt søtsuget ved å ta mitt gratis 5-dagers onlinekurs; slik blir du kvitt søtsuget! Innholdet får du som en liten film i innboksen, hver dag i 5 dager :D Kurset finner du her :D


 

Sunn sjokolademousse

 • 12.08.2016 kl. 13:46

Adlink

En av favorittene, både hos meg og på bloggen er min sunne sjokolademousse. Det er ikke så rart, hvem vil vel ikke kose seg med sjokolade og samtidig fylle på med næringsstoffer? Her snakker vi mettende proteiner, nyttige fettsyrer og vitaminer og mineraler for skjønnhet og energi. I tillegg smaker den kjempe godt!

Det er så viktig å nyte god mat, både for kropp og sjel <3


Helenes sjokolademousse

(2 store eller 4 små porsjoner)

2 modne avokado

1 scoop (to ss) sjokoladeprotein (kan erstattes med en banan)

4 ss kakaopulver (bruker du bakekakao kan du bruke 3)

2-3 dl melk (jeg bruker mandelmelk)

En stor ss peanøttsmør

En klype havsalt

Eventuelt mer søtning hvis du ønsker (honning, stevia, fibersirup)


Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til en jevn mousse. Hell sjokoladen over i serveringsglass og sett kaldt i 30 minutter. Det siste trinnet er ikke essensielt, men det gir enda bedre konsistens.

Topp moussen med det du ønsker; bær, supermat, kokosflak, nøtter eller frukt.

I dag skal jeg lage en kjempe god kyllingrett til middag, med masse deilig tilbehør. Det blir en rolig fredagskveld, akkurat slik jeg liker det. Jeg kjenner halsen begynner å skurre og jeg må bli bra til i morgen, da skal jeg nemlig i bursdag til en venninne. Krysser fingrene for at mange kopper varm te hjelper <3

Spis avokado og bli gravid

 • 11.08.2016 kl. 21:28

Når jeg skriver disse artiklene om fertilitet og mat må jeg alltid le litt. Det er jo selvfølgelig ikke slik at noe en spiser vil gjøre deg gravid, så overskiften er jo litt tullete. Samtidig er det faktisk slik at et riktig kosthold kan hjelpe på veien. Blir du gravid er det ikke sikkert det er fordi du spiste riktig, men det vil aldri være skadelig. Da har du gitt lille i magen verdens beste start på livet og ikke minst, bygget deg selv opp før du skal gjennom en stor jobb. En graviditet kan være en stor belastning for kroppen din, og den trenger all støtten du kan gi den.



I 2012 gjennomførte forskere ved Harvard School of public health en studie som viste at gjevnlig inntak av avokado og andre matvarer med umettet fett tredoblet successraten av IVF (prøverør). Dette var en liten studie med få deltakere, men resultatet er fortsatt interessant og jeg håper den kan bidra til mer forskning på dette området.

Inntak av umettet fett fra avokado og olivenolje kan bidra til å redusere betennelser i kroppen, stabiliserer blodsukkeret og bidrar med viktige byggeklosser for kroppen.



Som jeg har skrevet før er fett viktig for fertilitet da kjønnshormoner er dannet av nettopp fett. Jeg anbefaler deg å spise rikelig med egg, avokado, kokosprodukter, smør og olivenolje hvis du prøver å bli gravid.

I morgen deler jeg en deilig oppskrift på sjokolademousse med avokado!

20 tips mot forstoppelse

 • 11.08.2016 kl. 08:28

Jeg reposter dette innlegget fra min gamle blogg da det var superpopulært! Kunnskap er gull, selv om temaet er litt tabu ;)

Forstoppelse er noe mange opplever fra tid til annen. Det er ikke farlig om dette er en sjelden begivenhet, men blir det en langvarig greie er det både svært ubehagelig og skadelig for kroppen din. Tarmsystemet vårt er et av våre utrensningssystemer og en vellfungerende tarm er viktig for velvære og helse. Når vi ikke kommer oss på toalettet vil toksiner og avfallsstoffer som medisiner og hormoner kunne tas opp igjen i blodsirkulasjonen og det ønsker vi ikke.

Mange opplever forstoppelse i forbindelse med ferie, og det finnes vel ikke en værre tid å føle seg oppblåst og uvell? Når en skal gå rundt i bikini og kose seg?

Forstoppelse er hverken særlig sexy eller et sexy tema å snakke om, men det er jo greit å bli kvitt? Derfor vil jeg i dag dele mine beste tips for å unngå nettopp forstoppelse.

20 tips mot forstoppelse

forstoppelse

Drikk rikelig med væske

Dehydrering bidrar til forstoppelse så pass på å få i deg rikelig med væske gjennom dagen. Det beste er å drikke jevnt, og vann er selvfølgelig førstevalget!

Beveg deg

Bevegelse stimulerer fordøyelsen ved å aktivere tarmene og få i gang systemet. Alt fra en rask gåtur til en saltime kan være gunstig. Sleng på deg tights'en og kom deg på trening søta!

Få i deg fiber

Nei, da mener jeg ikke at du skal spise bøttevis med linfrø. For de aller fleste jeg møter får ikke dette til å fungere. Det finnes flere typer fiber, både løselig og uløselig. Den løselige binder vann og kan lette passasjen gjennom tarmen, mens uløselig fiber øker volumet på avføringen. For mye uløselig fiber kan likevel ha motsatt effekt, og er du ikke vant til å spise mye grønnsaker bør en være på vakt. Fiber som kan få ting i gang finner du i eple, søtpotet, neper, squash, rødbeter, gulrot og plommer. Resistent stivelse kan faktisk også få i gang tarmen. Den enkleste måten å få i seg dette er faktisk gjennom potetmel. Tilsett en ts i smoothien, men ikke ta for mye, da kan du få gassproblemer.

forstoppelse

Spis fermentert mat

Fermentert mat stimulerer fordøyelsen og bidrar med gunstige bakterier. Dette er særlig viktig hvis du sliter med fordøyelsesproblemer over tid. Eksempler er hjemmelaget surkål, kefir, kombucha, kimchi, jun og fermentert ketsjup.

Ikke hold deg

Gå på do når du må! Dette høres sikkert rart ut for mange, men du vil ikke tro hvor mange som er redd for å gå på do. Dette undertrykker de naturlige refleksene til tarmen og over tid kan vi faktisk miste dem. Å gå på do er jo naturlig og noe alle gjør, så prøv å bli komfortabel med det.

Riktig sittestilling

Visste du at vi faktisk ikke er skapt for å gå på toalettet i den stillingen vi gjør i dag? Anatomisk sett skal vi faktisk sitte på huk, akkurat slik våre forfedre gjorde. Du trenger ikke en fancy krakk slik som den på bilde, en helt enkel krakk fungerer like godt.

forstoppelse

Ikke spis for mange nøtter og frø

Nøtter og frø kan være tungtfordøyelige hvis vi spiser for mye av det. Det betyr ikke at det ikke er sunt, bare at vi ikke skal overdrive inntaket. I tillegg er det viktig med bløtlegging og syrning for å gjøre dem lettere å fordøye og bryte ned antinæringsstoffer. Dette inkluderer bakverk med mandelmel ;)

Magnesium

Magnesiumolje er den beste måten å tilføre kroppen magnesium, da huden absorberer mer magnesium enn tarmen. Å smøre seg med denne oljen kan over tid hjelpe på forstoppelse, samtidig som det bidrar til å gjennopprette magnesiumnivåene i kroppen. Det finnes nemlig flere typer magnesium og ikke alle tas like godt opp i tarmen. Dette lover dårlig for de magnesiumpillene du kjøpte på helsekosten her om dagen, men det er likevel noe vi kan utnytte. Det finnes en form for magnesium som holder væske i tarmen og dermed kan hjelpe på forstoppelse. Dette pulveret drikkes på kvelden og tas til problemet er borte, genialt å ha med på ferie. Husk kode NOX480 for 5$ i rabatt.

Juice av gulrot og rødbete

Denne juicen kan være med og mykne hard avføring og dermed lette forstoppelse. Tilsett gjerne siton og ingefær da disse både gir god smak og stimulerer fordøyelsen. Vær obs på at rødbete kan gi rødlig farge til avføringen, og at dette er helt ufarlig.

Gelatin

Gelatin kan binde væske og bidra til lettere passasje i tarmen. Gelatin er i tillegg rikt på aminosyren glutamin som reparerer tarmceller og dermed styrker fordøyelsen over tid. Du kan få gelatin gjennom et tilskudd eller gjennom kraft. Les mer her.

forstoppelse

Prøv yoga

Tvister er særlig gunstige da de får tarmene i bevegelse og kan hjelpe på problemet. Yoga er dessuten fantastisk for stressmestring som er så viktig for god fordøyelse (se mer nederst).

Vær forsiktig med tarmskylling

Mange sverger til tarmskylling for å få fart i sakene, men vær forsiktig med denne behandlingen. Den flusher ikke bare ut "slemme" bakterier, men tar også med seg de snille på veien. En behandling etterfulgt av probiotika går fint, men ikke gå mange ganger på rappen.

Chiafrø

Bland vann med et par ss chiafrø og la stå over natten. Jeg synes det er greit å gjøre dette i en flaske. Drikk så dette på tom mage hver morgen. Chiafrø er rike på løselig fiber som kan lette fordøyelse. I tillegg virker dette ritualet inn på metthetsfølelsen og kan derfor virke slankende. Her finner du en oppskrift på chiadrink for fordøyelsen.

forstoppelse

Unngå sukker og prosessert mat

Sukker og prosessert mat mater ugunstige bakterier og skaper inflammasjon i tarmene våre. For å ha en god fordøyelse og en glad tarm er det derfor viktig å spise ren, næringsrik mat og unngå junkfood.

Drikk eplecidereddik eller sitron

Eplecidereddik og sitron stimulerer produksjonen av magesyre som er viktig for god fordøyelse. Magesyre bryter ned mat og aktiverer enzymer som bryter ned proteiner. Har vi ikke nok magesyre vil maten ligge lenger i magesekken og gjære, ikke bra! Eplecidereddik bidrar også til et gunstig miljø i tarmen og en lavere pH slik vi ønsker. Start dagen med et glass lunkent vann med ferskpresset sitron eller en ss eplecidereddik. Her finner du oppskrift på en detoxdrikk med både eplecidereddik og sitron.

Aloe vera

Aloe vera kan stabilisere fordøyelsen og lindre en irritert tarm. Tenk på hvordan det føles å smøre huden med aloe vera etter en lang dag i solen, slik virker den også på slimhinnene i tarmen. Ta en shot aloe vera hver morgen på tom mage og se hvordan du føler deg etter en uke. Jeg liker aloe vera gel fra @aloeveraoslo.

forstoppelse

Spis nok fett

Fett smører fordøyelseskanalen og kan både lindre og forhindre forstoppelse. Favorittene for nettopp dette problemet er kokosolje og MCT-olje, særlig sistnevnte! Å lage en bulletproof kaffe kan sette igang ting for mange!

Unngå å drikke for mye ved måltider

Når vi drikker mye væske sammen med mat tynner vi ut fordøyelsesvæskene våre. Dette kan svekke fordøyelsen da disse væskene inneholder enzymer og galle som skal bryte ned maten. Prøv derfor å drikke mest mellom måltidene.

Tygg maten din

Magen din har ikke tenner, det er derfor vi skal tygge maten. Ja, det gjør jeg tenker du sikkert, men gjør du egentlig det? Kjenn etter neste gang du spiser, tygger du maten til den er helt finfordelt eller svelger du ned hele biter av mat. Dette vil både gjøre deg oppblåst, men også gjøre hele fordøyelsesprosessen vanskeligere for tarmen. Gjør tarmen en tjeneste og tygg godt neste gang.

DSC02804

Stressmestring

Fordøyelsen vår skjer under påvirkning fra det parasympatiske nervesystemet vårt. Det vil si under den såkalte "rest and digest". Når vi spiser bør vi derfor ikke være i en stresstilstand, men sette oss ned, ta noen dype pust med magen og slappe av. Fokuser på maten din, nyt hver bit og tygg godt. Sliter du med stress anbefaler jeg å ta avspenning jevnlig, gjerne med en app eller en guidet meditasjon fra youtube.

Har du tips du savner på listen? Jeg vil gjerne høre fra deg :)

Sunne chips

 • 10.08.2016 kl. 08:02

God morgen søtiser <3

I går lagde jeg noe superdigg som jeg må dele med dere med en gang! Dette er så enkelt, noe alle kan få til og like.


Da mamma var innom leiligheten fikk hun smake og hun ble hekta! Noen timer senere fikk jeg melding om at hun hadde kjøpt inn ingrediensene slik at hun selv kunne lage disse, haha. Jon Anders hadde vel egentlig ikke lyst til å smake, det er ikke alltid han er like positiv når jeg kommer med rare, sunne ting. Helt fortståelig selvfølgelig! Uansett, så ble han positivt overrasket og ente med å spise opp restene. Når jeg har testet en oppskrift på prøvekaninene og har så gode resultater må det jo deles med dere også.

Kokebanan



Har du hørt om kokebanan? Denne frukten er langt mindre søt enn vanlig banan og inneholder mer stivelse (i forhold til glukose i vanlig banan). Den skal ikke spises rå, men varmebehandles, og oppfører seg vel mer som potet enn banan. Kokebanan er en kilde til resistent stivelse, som er svært gunstig for tarmen din!


Sunne chips

En kokebanan

Ca en ts kokosolje eller smør

Salt

Kokebanan kan du kjøpe hos en internasjonal matbutikk (jeg tror det er det politisk korrekte navnet, hehe). Skjær av endene på bananen og lag tre snitt nedover skallet. Ikke kutt for langt inn slik at du kutter bananen, ikke krise, men prøv. Så skreller du bananen slik som på bilde.


Del bananen i så tynne skiver du klarer. Det er lurt å bruke en skarp, rett kniv. Prøv å få alle skivene ca like tykke.

Fordel alle skivene utover et bakebrett med bakepapir. Smelt en ts kokosolje eller smør. Bruk en pensel til å smør et tynt lag olje/smør over skivene før du strør på salt. Neste gang skal jeg teste flere krydder!




Stek skivene på 180 grader i 20-25 minutter. Jeg tok ut brettet etter 20 minutter og fjernet alle skivene som var godt stekt. Så lot jeg de litt tykkere skivene steke noen minutter til. For at de skal bli helt sprø er det viktig at de blir gyldne, men ikke brent. Følg godt med!




Når de er avkjølt er det bare å nyte! Del gjerne dette med noen du er glad i <3

5 ting kostholdsekspertene er enige om

 • 09.08.2016 kl. 16:39

Den evige debatten rundt hva som er sunt og usunt har satt seg langt opp i halsen hos de fleste. Som blogger med en utdannelse innen ernæring kan jeg bli gal av å lese andres tolkninger og dogme. Det skumleste er hvor bastante enkelte kan være. Det er ikke sjeldent jeg leser innlegg og artikler som ser så seriøse ut at en trenger nettopp en utdannelse for å kunne avsløre dem.


Ernæringsforskning er vanskelig. Vi tar mange valg i løpet av en dag, en måned og et helt liv. Dette påvirker en rekke faktorer som kosthold, søvn, fysisk aktivitetsnivå, sykdom, humør og livsstil. Disse tingene påvirker igjen våre kostholdsvaner. Kutter du ut en ting, må du spise mer av noe annet. Spiser du mindre vil du sannsynligvis bevege deg mindre. Valgene vi tar og hvordan vi identifiseres oss påvirker alle aspekter i livet, men det vil ikke si at de direkte er årsaker.


En som slutter å spise kjøtt er som regel opptatt av hva de spiser. Det er ikke disse menneskene som drikker mest cola, røyker mest eller trener minst. Det er så vanskelig å si om det var kjøttinntaket som gjorde dem sunne eller alle de andre valgene de tok. Dette kunne vi også sagt om et økt inntak av spinat. Skjønner dere tegningen?

Det er alltid noe nytt som er "usunt", og som mamma sa da vi var små; "spis gulrot når det fortsatt er sunt". Jeg vil alltid finne noen som er ueninge med meg, og jeg vil allitd finne forskning som kan støtte begge parter.

I mitt arbeid liker jeg å fokusere på de aspektene vi er enige i, fordi (surprise!) det er faktisk ganske mye!

Grønnsaker, frukt og bær er sunt


Vi er alle enige om at vi burde spise mer grønnsaker. Noen mener alle grønnsaker bør spises rå (stakkars de med IBS) og andre mener de alltid bør være varmebehandlet. Selv mener jeg det viktigste er å spise masse grønnsaker, gjerne i alle mulige former. Når det gjelder frukt og bær er dette sunne matvarer med gode smaker og viktige næringsstoffer. Banan er sunt, selv om det ikke betyr at du må spise 5 om dagen. Alt grønt er "lov", kos deg!

Det er smart å lage maten hjemme


Bare fordi noe er hjemmelaget betyr ikke at det nødvendigvis er sunt for deg, men vi ser at når mat lages hjemme spiser vi generelt sunnere. Da har vi kontroll på hva som puttes i maten og unngår unødvendige tilsetningsstoffer som ekstra sukker, salt og stivelse. Å lage mat er også en fin familieaktivitet og matro er viktig for både store og små. Å møtes rundt et måltid er viktig for helsen, rett og slett!

Vi bør spise mer fisk


Fisk er veldig næringsrikt og sunt. Vi skiller ofte mellom fet fisk og mager fisk, sistnevnte vil si at fiskens fett er lagret i leveren. Eksempler på fet fisk er laks, makrell, sild, ørret og sardiner. Eksempler på mager fisk er torsk, hyse, sei, kolje og abbor. Fisk inneholder vitamin D, jod, selen og sink. I tillegg er det en fantastisk kilde til høykvalitetsprotein. Jeg prøver å spise mer fisk og favorittene er laks, ørret, skrei, torsk, kolje og fiskekaker. Du finner min oppskrift på hjemmelagede fiskepinner her.

Vi bør redusere sukker


Det er bred enighet om at sukkerinntaket må ned. Dette sukkeret får vi i oss først og fremst fra brus, godteri, sjokolade, søte bakverk og ferdigmat. Det er også disse matvarene vi bør kutte først. Unngå søtsaker i hverdagen og lær deg hvordan du kan gjenkjenne sukker i maten din. Sukker skjuler seg i krydderblandinger, marinader, kjeks, dressing og pålegg, så her kan du kutte både kalorier og sukkerinntak ved å bli obs.

Hvis du vil lære mer om sukker og bli kvitt søtsug kan du ta mitt gratiskurs :)

Vi bør ha et positvt fokus rundt mat


Mat er en stor del av livet og en kilde til kos, tradisjon og samvær. Det er viktig å leve helsemessig for å unngå livsstilssykdommer, men det er også viktig å unngå spiseforstyrrelser. Dietter, strenge regler og overbevisninger er den vanligste døren inn i et anstrengt forhold til mat, noe flere og flere opplever. jeg blir så lei meg av å tenke på hvor mange timer vi tenker på kropp, mat og selvkritsering, tid som kunne vært brukt til så mye annet. Vi må fokusere på matglede og fremsnakke sunne vaner på en måte som fremmer helse, ikke slanking, dietter og selvhat. Jeg er takknemlig for sunn fornuft plakaten da den hjelper meg og andre bloggere å fremme en sunn livsstil på en bra måte! Den kan du lese mer om her.

Hva tenker du om sunn mat?

Lag hjemmelaget suppe - høstens favoritt

 • 08.08.2016 kl. 21:19

Okey, et innlegg om hjemmelaget suppe hører kanskje høsten til, men dette været altså! Suppebehovet blir stort jeg sitter inne og jobber og regnet trommer ned ute. Suppeoppskriftene mine er noen av de mest populære på bloggen, og det er jeg stolt av. Jeg har mange ganger fått høre at dette er verdens beste supper som har blitt favoritter hos både store og små, og det gjør meg veldig glad!

hjemmelaget suppe

Suppe kan fint spises til frokost! I dag hadde jeg gulrot- og søtpotetsuppe med gresskarkjerner, sammen med en bulletproof kaffe og en dl surkål! Rart sier du sikkert, men er du en fast leser så vet du allerede at jeg er litt rar i matveien (eller utradisjonell kanskje?).

Lag hjemmelaget suppe

hjemmelaget suppeDet er veldig lett å lage hjemmelaget suppe! Jeg bruker aldri oppskrift, men jeg bruker ca de samme målene hver gang. En annen ting jeg gjør er å alltid lage en stor porsjon og fryse ned det som blir til overs. Da har du alltid næringsrik, hjemmelaget mat raskt tilgjengelig.

Væske

hjemmelaget suppeFavorittvæsken er hjemmelaget kraft. Det er utrolig sunt og utrolig godt, ingen over, ingen ved siden av. Når det er sagt vil jeg ikke at du skal la være å lage hjemmelaget suppe fordi du ikke orker å lage kraft, eller ikke finner dette på butikken. Du kan bruke buljong av høy kvalitet, da anbefaler jeg en økologisk. Du kan også droppe buljong og krydre suppen selv med ekstra krydder og salt.

Grønnsaker

hjemmelaget suppeHer finnes det mange alternativer og jeg rullerer etter lyst og sesong. Uansett tilsetter jeg både løk og hvitløk. Jeg tar en løk og 1/2 – 1 fedd hvitløk per 2 dl kraft ca. Så fyller jeg på med andre grønnsaker, ofte det jeg har liggende som er litt på hell.

Krydder

hjemmelaget suppeJeg elsker krydder og tilsetter masse til suppen! Favorittene er salt, basilikum, ingefær, gurkemeie, paprika, curry, chili og kayenne. Hva jeg har i vil selvfølgelig variere ut i fra hvilken suppe jeg lager. Basilikum er veldig godt i tomatsuppe, ingefær smaker himmelsk i gulrotsuppe. En skvis sitron setter også spissen på sistnevnte, mens en ts honning (eller annen søtning) runder av tomatsmaken og fremhever sødmen i tomatsuppe.

Det lille ekstra (og metthet)

hjemmelaget suppeSuppe smaker best om den er kremet, og det oppnår du ved å tilsette fett. Jeg tilsetter som regel kokoskrem eller kokosmelk. Kokoskrem er det harde laget på kokosmelken som dannes når du setter kokosmelk i kjøleskapet. Du kan også tilsette fløte, laktosefrifløte eller matfløte, men da blir ikke suppen melkefri. Jeg synes ikke kokosmelken gir særlig kokossmak og lager derfor suppen melkefri. Kokosmelk er også veldig sunt, men det er helt opp til deg!

Topping

hjemmelaget suppeHva er suppe uten noe digg på toppen? Dere har sikkert sett at gresskarkjerner er min favoritt? Andre favoritter er egg, parmesan, hampfrø, krutonger laget av grovt brød/lavkarbobrød, chorizo eller andre pølsebiter, linser og bacon!

Standardoppskrift

hjemmelaget suppe8 – 10 dl kraft (eller vann og buljong/krydder)

4 gule løk og smør til steking

2-4 fedd hvitløk eller to kinesiske hvitløk

750 gram kokt gulrot + en søtpotet eller 4 bokser/kartonger hakkede tomater eller 1-2 hoder blomkål eller et flaskegresskar og to gulrøtter osv

4 toppede ss kokoskrem

Masse krydder

hjemmelaget suppe

 1. Kok opp kraft/vann og buljong/krydder
 2. Hakk løk og hvitløk og stek i godt med smør, jeg bruker en ss per løk
 3. Del opp grønnsaker og tilsett til kraften/vannet, lager du tomat er det selvfølgelig bare å tomatene i
 4. Når løken er blank har du den oppi sammen med resten av grønnsakene
 5. Tilsett ønsket krydder
 6. Når alt er mørt stavmikser jeg suppen til den er helt jevn (jeg liker best most suppe, hehe)
 7. Tilsett kokoskrem eller fløte og stavmiks litt til
 8. Smak eventuelt til med mer krydder, mer salt, sitronsaft, honning eller noe annet godt

hjemmelaget tomatsuppe hjemmelaget tomatsuppe

Mine favoritter

Tomatsuppe (samme oppskrift, annet innlegg)

hjemmelaget tomatsuppeBlomkålsuppe

hjemmelaget blomkålsuppeSøtpotetsuppe

DSC04711Linsesuppe

linsesuppe Gresskarsuppe

gresskarsuppeGulrotsuppe

Har du en suppe du vil at jeg skal lage?

 

Solbærsmoothie

 • 07.08.2016 kl. 22:07

Adlinks

God søndagskveld!

solbærsmoothie blomstDagen har gått til regninger, regnskap og papirarbeid, men jeg har også rukket å drikke smoothie og være sammen med noen av de beste barna jeg kjenner. Det er noe spesielt med barn, de lever i nuet og gir så mye av seg selv. Vi skulle egentlig på blåbærtur, men siden været var halvveis og vi så for oss oversvømmelser i skogen ble det hjemmekos i stedet.

solbærsmoothie kokos solbærsmoothieKokos elsker smoothie, lille raringen <3

Solbærbusken på Malmøya har fått hyppig besøk av meg i sommer, men nå er den snart renset. Endel av bærene har havnet i fryseren, for smoothie med solbær er noe av det beste jeg får. Det smaker rett og slett som godteri, sånn er det bare! Her er oppskriften på den jeg slengte sammen i dag:

Helenes solbærsmoothie

solbærsmoothieEn håndfull spinat (du kan bruke fryst)

En dl fryste solbær

En dl fryste bringebær

En scoop vaniljeprotein

En ts greens

En ts lecithin

En ss kokosolje eller MCT-olje (sistnevnte er min favoritt i smoothie)

(all supermat kan sløyfes, men øker næringen i smoothien og gir deilig konsistens)

 1,5-2 dl væske: du kan bruke mandelmelk, havremelk, annen melk eller vann

solbærsmoothieAlt kjøres i en blender til alt er…blendet, men det skjønte dere sikkert :D

Jeg liker å bruke mindre væske og spise med skje. Jeg toppet også min smoohie med gojibær, hampfrø og et par solbær. Jeg fikk et spørsmål på snap her om dagen om frossen spinat som jeg tenkte jeg kunne svare på her. Jeg bruker ofte frossen spinat i smoothie. Denne er forvellet, som vi si at en er kokt i en veldig kort periode før den fryses. Dette gjør faktisk spinaten lettere å fordøye og er positivt. Det er ikke fårlig å bruke rå spinat heller, jeg bruker det jeg har jeg. Hvis du har fersk spinat som holder på å bli dårlig kan du også slenge denne rett i fryseren og ha den i smoothie, gjør det enkelt for deg selv ;)

solbærsmoothieNå skal jeg lage meg en kopp te, vaske ansiktet og finne sengen. God natt <3

Mat og graviditet - ny film

 • 06.08.2016 kl. 19:48

Sen oppdatering her i dag, men jeg har sittet med regnskap i mange timer i dag, gjesp. Alle som driver med slikt vet jo hver kjedelig det kan være, samtidig er det så deilig med orden i sysakene.

I går hadde jeg en løpedate med min venninne Julie, som forresten også er en helt rå PT. Jeg gruet meg faktisk litt, da jeg ikke har løpt på evigheter. Til min overraskelse gikk det egentlig veldig bra, vi løp nesten en mil! Jeg føler at jeg er i god form altså, men løpeformen er ikke helt topp. Det ble rolig, men utrolig deilig, og iskaffe har vel sjeldent smakt bedre enn da vi var ferdig. Nå har jeg fått masse motivasjon til å snøre joggeskoene og trene ute oftere.

DSC06717Det har faktisk kommet ut to nye filmer på gravid – uke for uke kanalen. I den ene snakker jeg om matvarer som er bra å spise før en blir gravid, og i den andre snakker jeg om følelser knyttet til fertilitetsproblemer. Det første er ikke noe vanskelig å snakke om, mens det siste er værre. SOm jeg har sagt hele veien synes jeg det er godt å dele, selv om det ikke alltid er så lett. Jeg håper dere liker dem!

Abonner gjerne på kanalen så ser dere når det kommer nye filmer :D

Min lørdag blir mer jobbing og middag med pappa. Jon Anders er nemlig i utdrikningslag i Budapest. Han har vel snart vært i de fleste østblokkland på drikketur, hehe. Heldigvis har jeg mer enn nok å få unna her hjemme, selv om jeg gleder meg veldig til å se ham på søndag kveld også!

Ha en nydelig lørdagskveld <3

Sunn pasta

 • 05.08.2016 kl. 07:50

God morgen vakre deg <3

sunn pastaDet er ikke så ofte jeg spiser pasta, da det ikke sitter så godt i min mage. Da jeg var i Sverige fant jeg likevel flere typer jeg fikk lyst til å teste. Det finnes endel bønnepastaer, men de er ofte laget av soyabønner, noe jeg som regel unngår. Det jeg i stedet kjøpte var pasta laget på røde linser. Denne pastaen har kun en ingrediens, økologisk linsemel. Den er derfor glutenfri, melkefri og hvetefri. Jeg kokte et par håndfuller i vann i 8 minutter før jeg hadde den i suppe jeg hadde varmet. Jeg kunne også kokt den i suppen, men siden suppen min allerede var veldig tykk ville jeg ikke det.

sunn pasta

Sunn pasta til lunsj

sunn pasta sunn pastaJeg synes faktisk denne var veldig god! For en som spiser vanlig pasta så må jeg nok si at det er jo ikke det samme. Jeg synes det er frustrerende når folk tror du kan lage noe alternativt og forvente at det skal smake helt likt. I stedet aksepterer jeg at det er noe annet og dømmer det ikke opp mot originalen. Dette er nok noe som kommer etter mange år uten hvete og sukker.

sunn pastaI suppe synes jeg denne passet perfekt og det er god variasjon fra gresskarkjernene jeg vanligvis bruker. Selv om det egentlig bare er linser er det noe nostalgisk med pastaformen. Jeg er oppvokst med en god del makaroni og jeg må jo si at det gjør seg i suppe. Jeg gleder meg til å ha den i tomatsuppe, det skal lages i helgen! Jeg tenkte faktisk lage opp noen liter suppe da jeg flytter hjem i helgen. Jon Anders er opptatt og jeg ønsker meg noen rolige dager hjemme, så jeg kan jobbe og få unna masse arbeid.

sunn pastaHar dere smakt pasta laget på linser?

6 ting du ikke skal si til en som er ufrivillig barnløs

 • 04.08.2016 kl. 17:19

Uff, jeg grøsser ved uttrykket «ufrivillig barnløs». For meg representerer det noe veldig negativt og jeg ser for meg et sterilt par når jeg hører det. Det betyr egentlig bare at en prøver å bli gravid og ikke har blitt det enda, ikke at en ikke vil bli det. Det er for de fleste en midlertidig tilstand, det er ingen diagnose. Uansett er det vel det vi er, fortiden. Etter at jeg delte at vi ville begynne å prøve har jeg fått utrolig mange kommentarer og råd om nettopp dette, både fra kjente og ukjente. Alt er velmenende, men alt er langt fra like heldig. Jeg fikk også tips om at pilotfrue skriver om sitt ønske om å få barn, og jeg synes det var godt å lese om hennes tanker. Jeg så også at to av babynavnene hennes er de samme som noen av våre, hehe. Jeg kommer ikke til å avsløre det helt enda, jeg får i hvert fall vente til jeg er gravid. Familie og venner vet det jo allerede, og jeg gleder meg til å dele med dere også, verdens fineste navn <3

Når en er i en vanskelig situasjon er det viktig å huske at folk ikke vet hva de skal si. Det er lett å bli satt ut om en møter på noen som har det vanskelig, og det er ikke alltid ting treffer like bra. Det er ikke slik at jeg løper rundt og snakker med alle om at jeg ikke har blitt gravid, men når jeg skriver det her har de fleste jeg kjenner snappet det opp. Da er det mange som spør meg om det. Endel av kommentarene jeg har fått har vært uheldige, særlig fra mennekser rundt meg. Dere har faktisk vært utrolig støttende, og mange av de som har tatt kontakt har vært, eller er i samme situasjon. Jeg vil uansett dele mine tanker rundt tingene jeg har hørt, og til slutt om hva jeg synes er best å høre.

6 ting du ikke skal si til en ufrivillig barnløs

gravid-smertestillende-640x426(Bare) ikke tenk på det

shutterstock_329115086Er dere klar over hvor vanskelig det er å ikke tenke på noe? Ikke tenk på en rosa elefant du liksom! Jeg er i hvert fall slik at når jeg ønsker meg noe, om det er en hårklipp eller et par nye sko, så ser jeg frisyrer og sko overalt. Hjernen vår er veldig selektiv, ellers hadde den eksplodert av alle impulsene vi får hver dag. Jeg vet jo at det ikke er sykt mange gravide kvinner på St Hanshaugen, men jeg føler at jeg ikke ser annet enn mager, vogner og babyer. Å ikke tenke på det er rett og slett umulig, og det er vel ikke så hyggelig å gi råd som er umulige å følge?

Du må ikke stresse sånn

shutterstock_219176527Når jeg hører dette føler jeg at det er min skyld at jeg ikke blir gravid, fordi jeg stresser for mye. Jeg er ikke en spesielt stresset person, og jeg har dessuten lært meg utrolig mange teknikker for å takle stress. Dette er noe av det som hjalp meg ut av ME, så dette er jeg god på. Jeg går turer, gjør yoga, tar avspenning, lager mat, ser på serier og koser meg generelt i hverdagen. Jeg er positiv, selv om jeg selvfølgelig har mine dager jeg også. Stress er svært negativt for å bli gravid, da kroppen prioriterer å skape stresshormoner i stedet for kjønnshormoner. Samtidig må det være lov å ønske seg noe sterkt, uten at det betyr at en løper rundt som en kylling med avkappet hode!

En jeg kjenner…..

DSC01759 Alle kjenner en som kjenner. Det er selvfølgelig mange som har oppløftende historier, men det jeg hører mest er: min venninne prøvde i x antall år før hun bestemte seg for å droppe å prøve og ble da gravid. Jeg skjønner liksom ikke helt hva jeg skal gjøre med denne informasjonen. Skal jeg slutte å prøve? Nå får jeg oppfølging grunnet PCO og skal prøve en ny medisin som gir eggløsning. Jeg får ikke eggløsning uten den (i hvert fall ikke akkurat nå) og jeg orker faktisk ikke å bare la være å prøve jeg.

Dere kan jo adoptere

tarmflora-probiotika-640x462Dette synes jeg er den drøyeste kommentaren, og jeg visste faktisk ikke hva jeg skulle si. Hvis noen sier noe til meg som sårer hender det ofte at jeg ler det bort der og da, men blir lei meg etterpå. I etterkant føler jeg at jeg burde sagt i fra. Det virker som om folk tror jeg aldri har hørt om adopsjon? Som om dette er noe nytt jeg «bare» kan gjøre. Vær så snill, ikke missforstå, jeg synes det er helt fantastisk å adoptere. Det finnes så mange barn som trenger et hjem, og jeg synes ikke en skal se det som en nedtur om det skulle være en «må» adoptere. Samtidig er det så langt frem for oss. Gynekologen min har sagt at det er helt sikkert at jeg kommer til å bli gravid, jeg er nemlig ikke steril. Om vi skulle adoptert er det et valg vi hadde snakket om når den tid kom. Først og fremst ønsker vi å lage et barn sammen, det må jeg bare være ærlig på.

Du har jo så god tid

shutterstock_233831806(1)Det virker som om det er greit å bestemme når andre skal få barn, særlig hvis en er eldre. Flere har også spurt om vi ikke skal gifte oss først. Jeg er 27 år og Jon Anders blir 29, jeg vil ikke si at det er spesielt ungt. Jeg sier ikke at jeg har dårlig tid, men jeg må vel selv få bestemme når jeg føler meg klar? Jeg har faktisk følt meg klar i flere år jeg, og det er snart to år siden jeg sluttet på p-pillen. Selv om vi «bare» har prøvd siden jul, føles det ganske lenge når vi endelig turte å sette i gang.

Er du gravid?

shutterstock_187580561(1)Kan ikke jeg bare få være den som forteller den dagen det skjer? Å få spørsmål om dette titt og ofte blir bare en vond påminnelse på noe som ikke er. Vil jeg fortelle det til deg, gjør jeg det. Ikke spør er du snill.

Hva kan du si?

DSC05566Jeg mener ikke å være krass i dette innlegget, for som jeg skrev er det ganske vanskelig å vite hva en skal si. Jeg er jo åpen om noe som mange holder helt tett om, og det er ikke noe vi er vant til å snakke om. Særlig den eldre generasjonen blir litt satt ut, da jeg tror vi er langt mer åpne enn det som var vanlig tidligere. For meg er det beste å bare si at en skjønner at det er kjipt.  Å vise forståelse og ikke avfeie mine følelser føles som den beste trøst. Mange sier også at de vet at jeg kommer til å bli gravid, og det liker jeg fordi jeg også vet dette. Alle tenker garantert ikke slik, men jeg setter pris på den positiviteten menneskene rundt meg gir. De sier også at de gleder seg og det synes jeg er kjempe hyggelig. Den dagen vi sier at vi er gravide vet jeg om så mange som unner oss det og som blir lykkelige, og det er fint å tenke på det <3

Sunn Sverige guide

 • 03.08.2016 kl. 17:42

Før jeg gir dere alle tipsene mine vil jeg bare si at mange av varene jeg har handlet er langt i fra nødvendige for et sunt kosthold. Jeg elsker å prøve nye ting, og ikke minst, sunne ting! I Sverige er også prisene veldig bra og da er det lurt å kjøpe inn masse så jeg har. Hadde jeg hatt mer fryseplass hadde jeg også kjøpt inn mer kjøtt og fisk. Å få plass til det jeg kjøpte i går var som å spille tetris, men jeg fikk tilslutt klemt alt oppi der. Både egg og smør hadde jeg allerede endel av i kjøleskapet, så det ble ikke prioritert.

Sunn Sverige guideDet som er så gøy med denne typen handlerunder er at en finner så mye spennende en ikke finner i Norge. Prisene er også langt bedre. Et glass pesto kostet vel rundt 30 kroner, i forhold til 50 her hjemme. Det blir mye penger når en skal handle endel.

♥ Sunn Sverige guide ♥

Sunn Sverige guideDen første butikken vi dro til var Strømstad mat. Denne butikken ligger i det nye senteret i Strømstad, som er det første en kommer til når en kjører inn i byen. Det ligger i bygget bak bygget der polet, godteributikken, helsekostbutikken osv ligger. Her er det et par andre butikker også, som interiørbutikk, life osv. Strømstad mat er ikke en ren helsekostbutikk i det hele tatt, og alt er ikke økologisk, men dette er en butikk der de har masse sunn mat, et stort utvalg av økologisk mat og egne områder med spesialmat. Dette er virkelig et mekka for en helsehippie som meg, men også for en som elsker å lage mat. Det er fokus på utvalg og kvalitet, så her kan mange kose seg.

♥ Bildedryss ♥

DSC07577 Sunn Sverige guide DSC07580  Sunn Sverige guide DSC07588 Sunn Sverige guide DSC07590 Sunn Sverige guide Sunn Sverige guide Sunn Sverige guide Sunn Sverige guide Sunn Sverige guide Sunn Sverige guide sunn shopping sunn shopping sunn shopping sunn shopping sunn shopping DSC07608 DSC07610Kjøpte denne på helsekosten før vi gikk i butikken, jeg spiser nemlig alltid quest bars når vi er i Sverige. Jeg elsker disse, men prøver å ikke kjøpe de for ofte da jeg får litt vondt i magen av dem og lett spiser for mange. Noen som kjenner seg igjen?

DSC07611 DSC07612 DSC07614 DSC07615 DSC07616 DSC07618På strømstad mat har de et stort utvalg av attitude produktene, trygge produkter helt uten skadelige stoffer. Jeg kjøpte ingen av disse, men ville vise dere at de finnes ;)

DSC07619 DSC07620 DSC07622 DSC07625Disse balsamikoeddikene er visst sykt gode! Jeg hadde tenkt å kjøpe den med daddel, men glemte det helt. Neste gang skal den med!

DSC07627 DSC07631DSC07635Vi fylte en hel kurv!

Etter Strømstad mat dro vi inn i Strømstad på Coop. Her tok jeg ingen bilder, men dere skal få se alt jeg kjøpte lenger ned. På coop har de sitt eget økologiske merke, Änglemark. De har masse bra til veldig god pris, så verdt å sjekke ut.

DSC07638Må ha litt snacks i bilen også! I posen er det litt nøtter og ved siden av dakk jeg en slurk av denne kombuchaen. Grunnen til at det kun ble en slurk var at den rett og slett var dårlig, så skuffende!! Den både luktet og smakte gjæret, kanskje tilfeldig, men veldig skuffende uansett. Den andre jeg kjøpte var ikke dårlig, men smakte ikke på langt nær så godt som den jeg lager selv. Dyre er de også, så jeg fortsetter med egenproduksjon. Flaskene er glass, så de kan heldigvis brukes. Jeg må si at jeg elsker designet!

DSC07644Denne baren var også skuffende, tørr og kvalmende. Jeg endte med å kaste den, så disse blir ikke kjøpt igjen.

DSC07647

♥ Min handlekurv ♥

sunn shoppingJeg elsker disse koljefiletene. Jeg steker dem i smør og spiser med masse grønnsaker til, eller lager fiskepinner ved å først snu dem i vispet egg og så i mandelmel eller sesamfrø. Fisk er så undervurdert, utrolig sunt og så billig!

sunn shoppingJeg skrek nesten av lykke da jeg fant disse frosne solbærene! Altså, de kostet 21 kr og det er ca det beste jeg vet i hele verden. Økologiske til og med! Spinaten tilsetter jeg i smoothie, jeg tror de kostet rundt 10 kroner stykke. Jeg vil jo nesten ikke tipse om disse i redsel for at det skal være utsolgt neste gang jeg kommer, haha.

sunn pastaJeg spiser ikke så mye pasta, men kom hjem med tre stykker. Er ikke de to første søte?? De er til Jon Anders, jeg koker ofte pasta til ham selv om jeg ikke spiser det selv. Den første er fra coop, de to siste fra Strømstad mat. Den siste pakken er laget 100% av linser, kult ikke sant? Jeg testet den i dag ved å ha den i suppe, veldig godt faktisk. Eget innlegg om denne kommer.

mandelmelkHver gang jeg er i Sverige (eller mamma og pappa drar) kjøper vi usøtet mandelmel. På Strømstad mat kjøpte jeg i tillegg deres egne merke mandelmelk og cashewdrikk fra gogreen. Jeg tror merket heter garant og det var veldig mye bra mat i dette merket.Det er også langt billigere enn andre merkevarer. Gogreen har også mandelmelk, men den inneholder karragenan, som kan være skadelig for tarmen.

økologisk guideDenne kaffen kjøpte jeg fordi svigerfamilien min elsker den, så jeg tok med en til dem og en vi kunne bruke i presskanne. Den skal visst være veldig god. Jeg elsker virkelig kaffe og vil alltid teste nye. Det finnes et stort utvalg av økologisk kaffe på begge butikkene, men jeg fant ingen til presskanne dessverre. Det er virkelig ingen krise altså, men hvis du leter etter økokaffe kan du finne det.

økologisk guideTørrvarer er genialt å kjøpe da det er lett å oppbevare. Krossade tomater bruker jeg når jeg lager tomatsuppen min, frø til brød og knekkebrød, bokhvete til bokhvetebrød og peanøttsmør til…alt? hehe <3

økologisk guideKylling buljong bruker jeg ikke så ofte, men jeg synes det er greit å ha liggende. Denne kan jeg bruke i suppe hvis jeg ikke har kraft eller når jeg koker quinoa. Mullberries, eller morbær som det heter på norsk, er mitt favoritt superbær. Det er så godt på smoothie, sjokolademousse eller bare som en snack. Pesto er også noe en kan ha på alt mulig rart, og det er veldig greit å ha liggende når en blir matlei og trenger litt variasjon. Test også squashnudler med parmesan og pesto, himmelsk. Olivenolje bruker jeg som hudpleie, på salat og noen ganger når jeg baker grønnsaker i ovnen.

økologisk guideVaniljepulver smaker godt i cottage cheese/kefir, bakst og all mulig rawfood. Det er så godt og veldig billig i Sverige. Finnes både på coop og Strømstad mat.

kombuchaSøder te er en søt, svart te som jeg hadde helt dilla på før. Jeg drakk det hver eneste dag med usøtet soyamelk (det var tider). Nå kjøpte jeg den for å bruke i kombucha. Honningen skal jeg bruke i jun-te. Dette er begge fermenterte drikker. Jeg kunne selvfølgelig brukt økologisk honning, men jeg gadd rett og slett ikke bruke penger på det, hehe.

økologisk guideI grønnsakshyllen kjøpte jeg en god blanding av økologisk og ikke-økologisk ut i fra hva jeg fant. Mye av dette er grønnsaker som holder en stund som løk og gresskar. Jeg gleder meg til gresskarsuppe, det er en av favorittene mine på høsten.

økologisk guideJon Anders mobber meg alltid når jeg kjøper dadler, særlig siden jeg kun kjøper et par. Har jeg disse liggende forsvinner de fort for å si det slik. Dadler er sunt og inneholder mye kalium, men de inneholder mye sukker så jeg får litt blodsukkersvingninger av dem. Mango bruker jeg i salat, mens bananene kutter jeg opp og putter i fryseren. Det dere ser nederst er en kokebanan og den skal jeg gi dere en oppskrift med snart.

økologisk guidePå Strømstad mat var jeg i ostehimmelen. Jeg kjøpte økologisk halloumi, moxarella, parmesan og hvitost. Sistnevnte har jeg ikke funnet i Norge (med unntak av Norvegia som ikke smaker noe), så den gleder jeg meg til å smake på.

økologisk guideøkologisk guideøkologisk guideDisse chipsene er så gode og veldig sunne i forhold til annet potetgull. Det inneholder like mye kalorier, men er laget på rotgrønnsaker og stekt i palmeolje. Det er ikke prosessert og miljøvennlig høstet og er da like sunt som for eksempel kokosolje. Vanligvis brukes solsikkeolje til potetgull, og denne oljen inneholder mye omega 6 og tåler ikke varmen den utsettes for når den blir prosessert.

økologisk guideØkosmør (Strømstad mat), kalkunpålegg med høy andel kjøtt og økologisk kjøttdeig (coop).

økologisk guideVanlige tacolefser til Jon Anders og flere barer. Ikke testet alle, men de jeg har smakt var ikke gode. Anbefaler ikke disse!

økologisk guideMiljøvennlige og rene produkter fra coop änglamark. Vaskemidler til hvitt og farget tøy, oppvaskmiddel og intimwipes. Jeg vet at dette er babywipes, men jeg liker å bruke disse selv for å holde meg fresh og ikke minst på hundene, hehe.

økologisk guideøkologisk guideJeg vasker opp alt for hånd (har ikke oppvaskmaskin tro det eller ei) og merker stor forskjell når jeg bruker et økologisk vaksemiddel. Langt sterkere negler og ikke tørre hender <3

sunn shoppingPå coop fant jeg disse glassene med surkål, lykke! De inneholder levende melkesyrebakterier og er helt perfekte for deg som ikke orker å lage din egen. Jeg har laget egen og blogget om dette mange ganger, men de siste to (!!) gangene har den blitt råtten. Jeg blir nesten lei meg, når jeg bruker tid og energi og ender med å måtte kaste. Nå ville jeg bare kjøpe meg et par glass så kan jeg få det i meg hver dag. De kostet rundt 50 kroner per stykk, så veldig billig! Glasset på bilde kjøpte jeg også på coop, det skal brukes til kombucha eller jun.

sunn shoppingsunn shoppingYmse varer til slutt; mer kaffe, kombucha, økologisk tacopulver og noen fruktgodterier jeg har sett at Linn pleier å kjøpe.

Det var alt for denne gang! Som dere ser er det utolig mye rart en finner i butikkene jeg har tipset om, og jeg har jo langt i fra kjøpt alt. Dette var det jeg kjøpte denne gangen, neste gang kan det kanskje bli litt annet. Som nevnt hadde jeg allerede egg og endel andre varer hjemme, og da kjøper jeg naturligvis ikke dem. Lagringsplass blir også en faktor, jeg skulle så gjerne hatt større kjøkken! Dette er likevel mye av det jeg pleier å kjøpe, så jeg håper du ble inspirert og ikke minst fikk noen tips på ting du kan prøve neste gang du kjører over grensen.

PS. polet i Strømstad har et stort utvalg av økologisk vin <3

Hverdagsmat

 • 02.08.2016 kl. 08:13

God morgen hjerter <3

I dag skal jeg og mamma over grenser for å shoppe litt. Jeg skal endelig på den «nye» matbutikken i Strømstad, kan ikke tro jeg ikke har kommet meg dit før. Etter at mamma og pappa fikk tesla drar de stadig over grensen, og da tar de jo med det jeg vil ha. Den faste bestillingen min er mandelmelk, økologiske grønnsaker og colabokser til Jonna, haha. Jeg tar med kamera og lover å gi dere en skikkelig Sverigeguide ala Helene. Jeg har hørt så mye bra om denne matbutikken, en matnerds mekka rett og slett.

Hverdagsmat

hverdagsmat kyllingFør jeg drar ville jeg bare gi dere en rask oppdatering og dele noen tanker rundt hverdagsmat. En ting jeg prøver å bli flinkere til er å spise middag sammen med kjæresten min. Helt siden jeg var liten kan jeg huske å ha sittet sammen med familien min og spist frokost og middag. Dette er en veldig viktig tradisjon for meg, og noe jeg ønsker å videreformidle når jeg får min egen familie. Jeg og Jon Anders er jo en liten familie allerede med hundene, og jeg merker godt når vi er flinke til å ha disse stundene sammen. Dessuten har dette flere fordeler, å møtes over mat er ikke bare viktig for samhold, men også for fordøyelsen vet dere ;)

hverdagsmat fiskekakerNår vi skal lage mat er det likevel noen utfordringer. Det er et par ting jeg ikke spiser, i tillegg til at jeg generelt har større ambisjoner om å spise sunt enn det han har. Vi har funnet ut hva som funker for oss, og jeg må si at vi nyter mye god mat sammen.

Når jeg planlegger middag bestemmer jeg meg først for hvilke grønnsaker jeg har lyst på, noen ganger på om jeg vil ha fisk eller kjøtt. Når vi lager grønt er det alltid tilberedt for å smake godt, og nei, det er heller ikke vanskelig. Som jeg skrev for noen dager siden bruker jeg enten en god ost, nøtter eller frukt/bær i salater. Skal vi ha varme grønnsaker eller for eksempel søtpotetfries blir dette tilberedt i smør eller olivenolje med salt. Jeg får nesten ikke noe bedre enn dette jeg!

Når vi velger kjøtt eller fisk går vi for rene stykker eller karbonadedeig. Noen ganger kjøper jeg fiskekaker som i går, det går helt fint og er fortsatt sunt sist jeg sjekket ;)

hverdagsmat kyllingHer ser dere fersk salat med stekt halloumi og kylling stekt i smør med fermentert ketchup. Sistnevnte er jeg så dilla på om dagen, jeg må ha det på alt!

Jon Anders er jo 194 og trenger mer mat enn meg. Han lager som regel ris, pasta eller et par brødskiver til maten, noen ganger en god saus. Jeg har så lyst til å bli skikkelig god på å lage hjemmelaget saus, øvelse gjør visst mester.hverdagsmat fiskekakerI går fant jeg økologisk betemixs på Coop og stekte dette i smør med havsalt på, så enkelt og så godt! Rotgrønnsaker kommer til å bli mer og mer tilgjengelige fremover, så det er bare å glede seg!

Her ser du to eksempler på mat vi har laget i det siste i hverdagen, begge veldig enkle, sunn og gode. Dette er heller ikke dyr mat, særlig hvis du som meg handler de grønnsakene som er på tilbud.

hverdagsmat fiskekakerHva er dine hverdagsfavoritter?

Levertilskudd - naturens multivitamin

 • 01.08.2016 kl. 15:48

Adlink

Dette innlegget vet jeg mange har ventet på, da levertilskudd er noe jeg stadig får spørsmål om. Å spise lever er ganske sært for mange, også for meg! Jeg har aldri vært en leverpostei-jente, men da jeg lærte om lever og dens mange helsefordeler måtte jeg jo finne en måte å få i meg denne supermaten. Pappa fylte kofferten med leverkapsler på vei hjem fra USA og jeg knasket i vei. Når jeg spiser lever merker jeg forbedring i energinivåene mine, samt merker at hår og negler vokser som crazy!

Det er et av mine favorittilskudd, men siden det har vært klin umulig å få fått på en pakke leverkapsler i Norge har jeg ikke delt så mye om det på bloggen. Jeg kjenner flere som satte i gang prosjekt «lage egne kapsler hjemme», men det har jeg selv ikke orket. Nå slipper jeg og alle andre det, da det første levertilskuddet produsert og solgt i Norge har ankommet markedet.

Reinlever er økologisk lever fra norske rein som er skånsomt tørket og pakket i gelatinkapsler fra storfe. Damene bak dette vidundertilskuddet er ingen andre enn Gry Hammer (kjent kraftmamma med et stort hjerte for naturlig mat og nulltolleranse for bullshit) og Ellen Cecilie Triumf (en nydelig dame som kommer fra en stor samisk familie og har forsket på reinkjøtt på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet).

levertilskuddHvorfor du bør spise lever

Lever er først og fremst svært næringsrikt. Det er faktisk den matvaren som troner med det høyeste næringsinnholdet, gram for gram, over alle andre matvarer! Lever er en fantastisk kilde til vitamin A, vitamin K, B-vitaminer særlig B12 og jern. Særlig B12 og jern er to mikronæringsstoffer kvinner sliter med å få i seg nok av. Spiser du ikke mye kjøtt, er vegetarianer eller har forhøyet behov for næringsstoffer er det ektra viktig å passe på inntak av disse.

levertilskudd4 kapsler reinlever

Jern: 14,4 milligram (kvinner anbefales 15 mg per dag)

Vitamin A: 791,3 mikrogram (kvinner anbefales 800 mikrogram per dag)

Vitamin B12: 9,5 mikrogram (kvinner anbeflales 2 mikrogram per dag, men veganere anbefales tilskudd på minst 9 mikrogram)

Vi får i oss for lite B12, og det tar lang tid for lageret i kroppen å tappes. B12 mangel er derfor ikke noe en får over natten, det kan faktisk ta flere år før du merker symptomer.

levertilskuddLever og fertilitet

Lever er hellig graviditetsmat i alle tradisjonelle kulturer. Det var vanlig å gi lever til unge par etter bryllupet, just saying. Dette var nok fordi lever er så næringsrikt, og særlig rikt på næringsstoffene vi trenger for å bli gravide og få en sunn baby. Dette inkluderer blant annet vitamin A, D, K, alle B-vitaminene, jern, selen, sink med flere.

Alle fertile kvinner anbefales et tilskudd av folat da dette B-vitaminet er viktig for utviklingen av sentralnervesystemet til babyer i første trimester (når en ofte ikke vet at en er gravid). Dette er det veldig mange som ikke vet, men slik er det altså. Hvis du prøver å bli gravid er det veldig viktig at du får i deg folat, og helst fra mat. Lever inneholder naturlig folat, i motsetning til kjemisk fremstilte tilskudd som inneholder folsyre. Dette er en form av folat som må omgjøres i kroppen, og denne omgjøringen er mangelfull hos mange kvinner. Dette er en av grunnen til at det er så viktig å få næringsstoffer fra mat, som for eksempel lever, og ikke kjemisk fremstilte tilskudd.

levertilskuddMen er ikke dette et levertilskudd?

Men er ikke dette et tilskudd da? Jo, det kommer i kapsler og er derfor et tilskudd, men dette er jo egentlig mat. Dette er lever som er tørket og puttet i en kapsel slik at du slipper å spise det rått (frister ikke meg i hvert fall). En annen grunn til at lever er så suveren er at vitaminene kommer i synergi. Vi ser nemlig at mange næringsstoffer ikke gir de forventede effektene når vi syntetiserer dem og gir dem alene. Dette er det forsket mye på, og underbygger at hel mat danker prossesert mat med tilsatte vitaminer ned i støvlene hver gang.

Næringsstoffene i lever er også biotilgjengelige, det vil si at de lett tas opp i kroppen. Det hjelper jo ikke å ta en masse tilskudd om en bare tisser det ut igjen, det skaper kun dyr urin. Vi er hva vi absorberer, ikke hva vi spiser, husk det ;)

levertilskuddKan gravide og ammende ta levertilskudd?

Ja!! Ikke bare kan du ta dette om du er gravid eller ammer, du bør! Dette er næringsstoffer som er helt essensielle for utvikling av barnets kropp. Jeg tar levertilskuddene min ehver dag og kommer til å ta de gjennom hele graviditeten og ammeperioden når den tid kommer.

Du har kanskje hørt at gravide faktisk ikke skal ha lever? Dette stammer fra forskning på tokiske virkninger av et for høyt inntak av vitamin A via tilskudd. Ved å innta 7500-15000 mikrogram per dag via tilskudd kan en oppnå toksiske verdier av vitamin A og oppleve en rekke symptomer. Vi så også at polfarere som spiste isbjørnlever utviklet vitamin A-forgiftning. Nå vet ikke jeg hvordan det er med deg, men jeg møter ikke så ofte på isbjørn, og hadde jeg gjort det hadde jeg vært mer redd for at den skulle spise meg! Isbjørnlever inneholder dessuten 20 000 mikrogram vitamin A, PER GRAM! Det vil si 50 ganger så mye som lever fra rein. Det anbefales at en holder seg til et inntak under 10 000 mikrogram per dag, og som nevnt er anbefalt daglig dose av leverkapsler tilsvarende dagens anbefaling for kvinner. Det er altså helt helt trygt!

A-vitamin som brukes i hudpleie som isotretinoin (aknebehandlingen roaccutan) er en form av A-vitamin som er svært fosterskadelig, men det er viktig å ikke blande denne med den formen av A-vitamin som vi spiser, som heter retinol. Det er bare å spørre om dette er uklart!

levertilskudd Reinstyrke selges som abonnement, noe som er helt genialt da du slipper å glemme å bestille opp nye. Jeg glemmer alltid det selv og sitter plutselig uten en av favorittene mine. Jeg har selv Áhppi Rein styrke leverabonnent og tar 4-8 piller hver dag, dobbel dose de dagene jeg kjenner kroppen trenger noe ekstra. Det finnes egne abonnent for de som ønsker å ta dobbel dose over tid og for familier.

Hvis du sitter igjen med spørsmål blir jeg veldig glad om du legger igjen en kommentar! Jeg var selv skeptisk til lever i starten, men nå er jeg så glad jeg begynte og ikke minst glad jeg endelig kan dele denne ernæringshemmeligheten med dere <3

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til å leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg håper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere år som prøver er jeg endelig gravid! Følg gjerne min reise mot å bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no