Fermentering ABC

 • 31.10.2016 kl. 20:08

Som jeg skrev i innlegget om surdeigspannekaker er fermentering ordet på alle kostholdsinteressertes lepper om dagen. Dette er også en matvaregruppe som går igjen i alle tryper kosthold, alt fra vegansk til paleo. Jeg elsker fermentert mat og hvordan det påvirker min kropp. Fermentert mat er en hjørnestein i mitt korthold for å bli bedre fra ME, og få tarmen min i balanse. Hallo fin hud og hade poppblåst mage!

Jeg hørte først om fermentert mat via en raw food bok fra USA i 2010. Jeg begynte å lage hjemmelaget surkål da det skulle hjelpe på tarmen og dermed gi meg finere hud. Jeg slet mye med huden min på den tiden, og var villig til å prøve det meste. Mamma lo så godt av meg da jeg skulle lage "beauty enzyme salad" og hun fortalte meg at det var surkål, haha.

Hva er egentlig fermentering?

Fermentering er en kjemisk prosess der sukker omgjøres til syrer, gass eller alkohol. Fermenteringsprosessen skjer i bakterier eller sopp, men kan også skje i muskelceller når det ikke er oksygen til stede. I matlaging brukes fermentering som en konserveringsmetode, som viser seg å gi en rekke fordeler. Når vi fermenterer utvikles også spesielle smaker, og det er overraksende godt!

Hvorfor skal jeg fermentere?

Fermentering gjør maten lettere å fordøye, mer næringsrik og gunstig for fordøyelsen. Når vi fermenterer noe vil det brytes ned, et eksempel på dette er når vi fermenterer korn med en surdeigsstarter. Da brytes antinæringsstoffer, stivelse og gluten delvis ned slik at kornet blir lettere for tarmen din å håndtere. Kål som er fermentert til surkål er også lettere å fordøye enn rå kål.

Når vi fermenterer formerer bakterier seg og du får et bredt utvalg av gunstige rakkere som tarmen din sårt trenger. Vi har faktisk 10 ganger så mange bakterier på kroppen som vi har celler, det vil si at vi kun er 10% menneske, resten bakterier. Når jeg sier utenpå mener jeg i alle kroppens hulrom, husk at tarmens innside anatomisk regnes som utenpå kroppen (mind fuck?). Bakteriene har stor effekt på helsen vår, og vi er faktisk sannsynligvis enda langt fra å skjønne hvor stor denne effekten er.

Fermentert mat inneholder som regel ikke bare levende bakterier, probioktika, men også prebiotika. Dette er bestemte typer fiber som bakteriene bruker som mat. Vi trenger både probiotika og prebiotika for å ha en sunn tarm.

Hva gjør fermentering for kroppen?

Et raskt googlesøk vil fortelle deg at fermentert mat kan hjelpe mot alt fra vond stortå til forbruksgjeld. Neida, jeg tuller, men bare nesten. Poenget er at en skal ta slikt med en klype salt. Når det er sagt er fermentert mat svært gunstig for deg, og det er ikke overraskende at det er en stadig større gruppe mennesker som sverger til fermentert mat i Norge. Mange får en veldig mye bedre fordøyelse, et styrket immunforsvar (ikke så rart når 80% av immunforsvaret sitter i tarmen), finere hud, mer energi og en generelt bedre helse.

Fermentert mat kan bidra til:

♥ Å øke tarmens evne til å ta opp næringsstoffer, f. eks jern

♥ Å bidra til et stabilt blodsukker

♥ Å redusere risiko for tarmkreft ved å styrke tarmen

♥ Mat du vanligvis reagerer på, kan ofte spises når den er fermentert (for eksempel surdeigsbrød og kefir)

♥ Et økt mangfold av gunstige bakterier i tarmen

♥ God tarmhelse gir bedre immunforsvar, finere hud, mer energi og økt velvære

Levende bakterier?

Selv om det er mange fermenterte matvarer på supern betyr ikke dette at de inneholder levende bakterier. Eksempeler på matvarer som er fermenterte er vin, sjokolade og yoghurt. Disse matvarene innholder likevel ikke levende bakterier, da de som regel er varmet opp for å øke holdbarheten.

Jeg får også nesten daglig spørsmål om hvorvidt en kan bruke økologisk surkål fra helios, men denne er også dessverre pasteurisert og inneholder derfor ikke levende bakterier.

Hvordan komme i gang med fermentering?

Føler du deg overveldet? Du er ikke alene! Jeg har vært i dine sko, jeg lover! Jeg har råtnet ting, jeg har sprengt en surkål hjemme hos mamma og pappa og jeg har blitt frustrert. For at du skal unngå dette synes jeg du skal følge mitt enkle råd, velg deg en ting du vil teste og start der. Ikke gap over mer enn du klarer på en gang.

Fermentering er egentlig ikke vanskelig, men det er veldig nytt og uvant for mange av oss. Vær derfor snill med deg selv, husk at det også skal være lystbetont. Når vi fermenterer jobber vi med levende mekanismer, så her gjelder det å vise litt kjærlighet og omtanke. Høres crazy ut, men bare tro meg på dette ;)

Min surdeigsstarter

Hvordan kan jeg finne startere?

For å fermentere trenger du noen ganger en starter. Hva du trenger avhenger av hva du skal lage, noen startere kan kjøpes på butikken, mens andre må fås fra andre eller lages selv. Min erfaring er at det er lettest å få startere fra andre, da får du lettere i gang fermenteringen selv. Det beste stedet å få startere er faktisk på facebook, i grupper som tradisjonsmat (søk så får du opp en i nærheten der du bor) eller melkesyregjæring. Når du først får tak i en levende starter er den så mye enklere å bruke enn å vekke en tørket starter kjøpt på internett til live, i tillegg er det mye billigere.

Jeg har selv vært hjemme hos eller møtt fremmede for å få en bit surdeigsstarter, en kombucha scoby eller noen kefirkorn. Jeg har også hatt mange søte jenter her hjemme for å hente startere. Dette er en delingskultur som er utrolig koselig, så vær raus og del tilbake!

Hvorfor er det sukker i fermentert mat?

Når du skal fermentere trenger du sukker eller stivelse (som også er en form av sukker) for å fermentere. Bakteriene omgjør sukkeret til organsike syrer og det er dette som gjør maten gunstig. Hvor mye sukker som blir igjen i det ferdige produktet kommer an på hvor lenge du fermenterer. Selv liker jeg å la ting stå til omtrent alt sukkeret er borte, jeg liker den syrlige smaken som utvikles og kroppen min er ikke så glad i sukker.

Mine fermenteringsfavoritter

Hjemmelaget surkål

Klassikeren og mitt første fermenteringsprosjekt. Surkål er på mange måter det aller enkleste å lage og for mange det enkleste å tåle. Jeg oppfordrer alle mine kunder og kursdeltakere å lage surkål! Det er magisk for tarmen din, selv om det er lurt å starte i det små, dette er potente saker.

Det eneste du trenger er kål og salt, oppskriften min finner du her, men les også gjerne dette før du setter i gang.

KefirKefir lages med melk og kefirkorn. Dette er en av de mest bredspektrede kulturene og den er utolig god for fordøyelsen. Jeg elsker hjemmelaget kefir og lager denne helst på ferskmelk rett fra bonden. Dette er ikke så lett å få tak i, så du kan fint bruke økologisk helmelk eller økologisk rørosmelk. Sistnevnte er i tillegg lavpasteurisert. Oppskrift på kefir finner du her. Kornene kan du få fra en annen kefirlager eller du kan kjøpe dem tørket her.

VannkefirSay what? Denne er litt mer ukjent. Vannkefir lages med en annen type kefirkorn enn ved melkekefir, i tillegg trenger du vann, sukker og eventuelt rosiner. Det er mange år siden jeg laget vannkefir første gang, jeg tror det var i 2011. Jeg lager ikke dette i dag, jeg har rett og slett ikke plass. Men jeg har lyst til å komme i gang igjen snart, for det smaker nydelig og er veldig enkelt å lage. Det er litt som brus faktisk, da det utvikles kullsyre ;)

Jeg skal legge ut oppskrift så fort jeg får laget det, men så lenge kan du bare google så finner du. Korn kan du få fra en som lager vannkefir eller du kan kjøpe dem her, eller en startpakke her.

Kombucha

Kombucha er rett og slett fermentert te og har blitt supertrendy, såpass at du nå finner dette på utesteder i Oslo! Du kan kjøpe ferdig kombucha på helsekosten, men det koster en formue i forhold til å lage det hjemme. Dette er ikke fordi produsentene er kjipe, men fordi emballasje, frakt, markedsføring og salg koster. Da blir ikke prisen på produktet deretter. For å lage kombucha hjemme trenger du en kombucha scoby, eller en kombucha baby. Scoby står for "symbiotic culture of bacteria and yeast". Dette er alte en slags bakterie-sopp som omdanner sukker til syrer og dermed lager kombucha. Du kan også lage kombucha uten baby, men det er lettest å få det til med.

I tillegg til scoby trenger du sort te, gjerne med fruktsmak og sukker.

Jun te

Jun te er kombuchaens lysere og mildere lillesøster og kalles ofte kombuchaens champagne. Kombucha lages på sort te og sukker, lages jun te med grønn te og honning. Jeg lager masse jun og synes det er kjempe digg! Jeg tar det til og med med meg på fest, og drikker det innimellom vinglass, hehe. Da er det ingen som merker at jeg drikker mindre og jeg slipper dagen derpå. Oppskriften på jun te finner du her. Jeg har masse jun scobyer på et scobyhotell som jeg gir bort til søte lesere hvis de spør pent :)

Fermentert ketsjup 

Jeg har aldri likt ketsjup, men etter at jeg smakte dette har jeg fått helt dilla. Jeg bruker det på alt mulig og må ha det i hverdagen. Dette er utrolig lett å lage, du får alle ingrediensene på dagligvare med unntak av starteren. Jeg vet at noen sier du kan sette i gang ketsjup med molkosan, men jeg synes den blir best og får mest futt med en levende starter. Du kan bruke kombucha, saft fra surkål, vita biosa (kjøpes på helsekost), myse (en væske du får når du siler kefir) eller en par ss ferdig fermentert ketsjup). Oppskrift finner du her.

Fermentert pesto

Hjemmelaget pesto er faktisk superlett å lage, og hvis du vil kan du også fermentere den. Da blir den mye lettere å fordøye og langt mer holdbar. Oppskrift på rød, fermentert pesto finner du her. Grønn pesto finner du her.

Surdeigsbakst

Når vi baker med surdeig har du en blanding av mel og vann som har utviklet en bakteriekultur. Denne kan du igjen bruke til å bake brød, pannakaker, vafler, boller osv. Jeg har nesten ikke spist vanlig brød de siste årene da magen min ikke er glad i det, men ekte surdeig går fint. Jeg skriver ekte da jeg ikke snakker om surdeigsbakst som er tilsatt surdeigssmak på butikken, men ekte surdeig som har hevet i mange timer og bakt uten gjær. Du kan lage starter, se for eksempel her, men jeg synes det er best å få en levende starter fra en annen surdeigsbaker :)

Å bake med surdeig gjør kornet lettere å fordøye og mer næringsrikt, men siden vi steker brød osv blir det ikke levende bakterier her. Det er altså sunn og fin mat, men ikke like helende for fordøyelsen som for eksempel kombucha, kefir og surkål.

Oppskrift på surdeigsbrød

Oppskrift på surdeigsknekkebrød

Oppskrift på surdeigspannekaker

Fermentert bokhvetebrød

Dette brødet synes jeg er veldig godt, og jeg vet at det er en av favorittene til Gry. Det er hennes oppskrift, men jeg har delt den her på bloggen flere ganger. Det eneste du trenger for å lage dette brødet er en pose hel bokhvete og salt, ingen starter! Oppskriften finner du her og her. 

Jeg håper du ble litt inspirert og kanskje litt klokere, ikke bare mer forvirret? Har du spørsmål, skriv en kommentar til meg, jeg skal hjelpe deg så godt jeg kan! Nå som jeg begynner å bli dreven på fermentering vurdere jeg å sette opp et lite kurs. Det vil bli her i Oslo og jeg vil maks ha 8-10 plasser. Er du interessert send gjerne en mail til helene.ragnhild@gmail.com (ikke bindende selvfølgelig) så jeg kan lufte stemningen litt <3

Nå skal jeg på surkålpartey :D bli med på snap!! (heleneragnhild)

Sprøyteskrekk, tacokveld og mensen

 • 31.10.2016 kl. 07:05

Denne helgen har vært rolig og det har vært etterlengtet. Etter to helger på farten var det himmelsk å ha et par dager der jeg har kunnet puste med magen. Jonna hadde egentlig planer begge dagene meg jeg er så glad han ble hjemme med meg på lørdag. Midt i serien og tacomiddagen vår måtte vi nemlig brette opp ermene og sette i gang rene kjemilabben her hjemme. Medisiner skulle blandes og jeg satte sprøyte mens han leste bruksanvisning.Jeg har et enormt svingende følelsesliv om dagen. Ikke spør meg om det er hormoner eller bare at jeg har blitt slik. Å sitte og stikke seg selv med sprøyter føles både vemmelig og ganske trist. Det minner meg veldig om sex og singelliv der mannen til Charlotte setter sprøyter på henne hver kveld for at de skal bli gravide. En venninne av meg tullet alltid med at jeg var så lik Charlotte, skulle bare ikke ønske jeg lignet på henne på akkurat dette punktet..

Uff, jeg vet at jeg burde gjøre minst mulig ut av det hele, men det er ikke så lett. Jeg hater medisiner generelt, og særlig disse. Samtidig er det jo nettopp dette som kanskje kan hjelpe. Jeg må snu det til noe positivt tror jeg. Erfaring og tips tas i mot med stor takk <3

Jeg må også takke for alle de søte snappene fra dere da jeg fikk mensen. For en som prøver så er det jo egentlig trist å få menstruasjon, men jeg visste at jeg ikke var gravid og ventet på mensen slik at jeg kunne sette i gang en ny runde med prøving. Forhåpentligvis får jeg eggløsning av disse sprøytene og vi kan prøve denne måneden, krysser alt jeg har for det!

Hvor søte?? Følg meg gjerne på heleneragnhild på snap

Jeg håper du er klar for mandag? I dag skal jeg til en venninne og lage surkål, sånn er det når venninnene dine er like sprø som deg selv. Caroline har forresten bloggen "smak av himmel" med mange lekre oppskrifter, sjekk den ut!

Vi snakkes senere fine <3

Blodsukkervennlige surdeigspannekaker - steg for steg

 • 30.10.2016 kl. 16:47

Surdeig har tatt helt av i Norge og har forhåpentligvis kommet for å bli? Det er en del av hele fermenteringstrenden, bygget på eldgamle tradisjoner som nå løftes frem i lyset.

Du kan lage det aller meste av bakst med en såkalt surdeigsstarter. Dette er mel og vann som har utviklet levende bakterier. En slik starter kan erstatte gjær, samtidig som den bryter ned mel og gjør maten lettere å fordøye.

Du kan lage en starter selv, men selv synes jeg det er enklest å få en starter av noen andre. Jeg fikk en ny starter da jeg besøkte Camilla på fredag. Før hadde jeg en bit donald fra Gry, men han døde dessverre i kjøleskapet i en periode jeg ikke bakte noe særlig. Det går litt i rykk og napp med fermenteringen her hjemme, så pluselig kan noe dø. Jeg ser ikke det som noen krise, for du kan alltids få en starter av noen andre. Det er lurt å spørre i facebookgrupper som denne.

Hvorfor bake med surdeig?

Når du bruker surdeig og langtidshever deigen eller røren brytes antinæringsstoffer, gluten og endel av stivelsen i kornet ned. Dermed blir kornet både mer næringsrikt og lettere for magen å håndtere. Surdeigsbrød har gitt meg muligheten til å nyte brød igjen, uten å få oppblåst og vond mage.

♥ Det er nemlig slik at alle organismer på jorden er utstyrt med mekanismer for å beskytte seg. For mennesker og dyr er dette klør, tenner og bein vi kan løpe på, men for planter er det antinæringsstoffer. Dette er stoffer i korn, frø, nøtter og belgvekster som binder mineraler og andre næringsstoffer i maten du spiser og tar dem med ut av kroppen igjen. Slik kan alle frø (også korn) ta med seg denne næringen videre. Disse matvarene er ofte i seg selv rike på vitaminer og mineraler, men det er vanskelig for tarmen å ta opp disse hvis de er bundet til for eksempel fytinsyre eller lektiner. Ved å bruke surdeig kan vi bryte disse bindingene og næringsstoffene i kornet blir tilgjengelig for tarmen å ta opp.

♥ Gluten brytes delvis ned, og derfor kan surdeigsbakst tåles av mange som har såkalt glutenintolleranse. Vær oppmerksom på at baksten ikke er glutenfri, så har du cøliaki anbefaler jeg ikke surdeig med glutenholdig mel.

♥ Endel av karbohydratene (stivelsen) i kornet omgjøres til organiske syrer i fermenteringsprosessen. Slik vil surdeigsbakst også være snillere mot blodsukkeret og mange som vanligvis unngår karbohydrater vil kunne tåle denne baksten bedre, særlig hvis den spises med godt fett.

Surdeigspannekaker

Det tar egentlig ikke mer tid å bake med surdeig, men det krever litt planlegging. Du må nemlig la surdeigsstarteren og melet stå og fermentere/heve en god stund.

Skal du lage pannekaker begynner du dagen før ved å blande:

2-3 ss starter

400 gram mel (jeg brukte en blanding av siktet fin og finmalt grov spelt)

5 dl vann

Rør det hele godt sammen i en bolle av glass eller plast, dekk det til med et håndkle eller plast og la det stå i ca 8-12 timer. Jo lenger det står, jo surere blir det.

Slik så surdeigen ut da jeg blandet starteren med melet.

Det er lurt å sette røren et lunt sted, ikke i vinduet. Jeg hadde den her kun for å ta bilde fordi det er mest lys her ;)

Under ser du melet jeg brukte, men alt økomel funker. Bakteriene reagerer ikke alltid så godt på rester av sprøytemidler, derfor er øko å foretrekke.

Neste dage tilsetter du:

6 egg (jeg bruker økologiske)

1 ts kardemumme

1 ts kanel

2 ss smeltet smør

ca 1/2 ts havsalt

Søtning hvis du ønsker, for eksempel et par ss kokosblomstsukker. Jeg hadde ikke i, men savnet det litt faktisk. Hvis du vil lage pannekaker til å ha salt fyll i som ost og skinke dropper du søtningen såklart!

Visp inn egg og alt annet og stek pannekakene i smør.

Slik så surdeigen ut etter 10 timers fermentering.Du kan ha røren i kjøleskapet noen dager og steke ferske pannekaker hver dag, nam <3

Jeg føler meg 10 kg lettere

 • 30.10.2016 kl. 10:58

En ting jeg har drømt om lenge (utenom baby da) er å ha vaskehjelp et par ganger i måneden. Jeg elsker å stelle hjemme, lukten av nyvaskede gulv og følelsen av ren leilighet. Jeg både jobber og har det best når det er rent rundt meg, og den puslingen er noe jeg setter stor pris på.

Det jeg ikke setter like stor pris på er å ha vaskingen hengende over meg, eller å diskutere hvem som støvsuge og skrubbe dusjen. Husarbeid er visst en av tingene det krangles mest om i norske hjem, ikke så rart når vi har så ulike meninger om hva et rent hjem vil si kanskje? Slik har det i hvert fall vært for oss!

Nå som jeg jobber mye hjemmefra, Jon Anders studerer og vi har to hunder blir det mye bøss og rot. Da er jeg så utrolig takknemlig for å kunne sette bort vaskingen, slik at jeg kan konsentrere meg om alt annet jeg vil gjøre. Jeg har også lært av mentaltreneren min at ting som hverken gir eller koster energi er lurt å delegere bort, så det føltes veldig riktig nå.Jeg har lenge lett etter en god løsning som ikke koster skjorta. Jeg vil ha det hvitt, men da blir det ofte ekstremt dyrt. Nå har vi funnet en løsning som fungerer utrolig bra, rart hvordan ting ordner seg!

Freska er et norskt selskap som tilbyr førsteklasses vask til en fornuftig pris. I tillegg til å ha rengjøringsgaranti bruker de svanemerkede produkter og donerer 5 kroner per vask til kreftforeningen. Min vaskehjelp heter Adele, en utrolig søt dame som jeg føler meg trygg på. Hun kom presis og var utrolig effektiv. Det er så fint at det er samme som kommer hver gang, slik føler jeg meg mye tryggere og det er også best for hundene også.Det er veldig enkelt å bestille vask gjennom Freskas egen nettside. Rett etter at Adele hadde vært her fikk jeg mulighet til å gi tilbakemelding på vasken, og si om det var noe jeg ville ha annerledes. Jeg har valgt annenhver uke, men hvor ofte du vil ha vask velger du helt selv. Her finner du mer info om bestilling.

Jeg har nå vaskehjelp med verdens beste samvittighet, også får jeg tid tid det som betyr mest for meg!

Et tilbud til deg

Ved bestilling av én gang, bruk rabattkoden HELENE20 å få en rabatt på 399,- på vasken.
Ved bestilling av abonnement, bruk rabattkoden HELENE30 å få 30% rabatt på din første rengjøring.

Nå har jeg laget surdeigspannekaker her hjemme, og vi har kost oss med deilig søndagsfrokost sammen. Fyr i peisen, hundene sovende i sofaen og kaffe i koppen, kan vel nesten ikke bli bedre. Eller, jeg vet om noe som mangler, men en dag <3

Skrevet i samarbeid med Freska

Smuldrepai med bær - uten sukker og gluten

 • 29.10.2016 kl. 10:35

Hele blogg.no var nede i går, så det ble ufrillig bloggfri og pause fra meg. Så koselig at flere av dere sendte ml og lurte på om jeg hadde lagt ned bloggen <3 det har jeg selvfølgelig ikke :)

Etter trening i går kjørte jeg til Tønsberg for å besøke Camilla. Vi har blitt kjent via sosiale medier og har snakket om å møtes så lenge, utrolig koselig.  Vi spiste pizza og sjokolade, koste med hennes lille baby og laget fermentert ketsjup og kombucha. Skikkelig kosedag <3

Flere har etterspurt oppskriften på smuldrepaien jeg serverte på torsdag, det skal dere selvfølgelig få:

Smuldrepai med bær

Ca 500 gram bær

litt potetmel (kan sløyfes)

1 dl kvernede mandler

1,5 dl havregryn

2 ss søtning (sukrin gold, honning, fibersirup eller lignende)

Et dryss salt

50 gram smør

Fyll formen du ønsker å bruke med bær, jeg bruker frosne. Dryss litt potetmel over bærene. Dette absorberer litt av væsken og gjør kaken fastere.

I en bolle kombinerer du alle ingrediensene og knar det sammen med hendene til en paideig-konsistens. Så kan du smuldre dette over bærene.

Jeg stekte min kake i ca 25 minutter på 180 grader og serverte med vaniljekesam <3Dette er så sunt at det fint kan nyter på en torsdag, eller hvilken som helst annen dag. Kanskje har du alle ingrediensene og kan lage denne allerede i kveld?

Egentlig skulle jeg vært på dugnad i bakgården her, men jeg må løpe en tur på apoteket for å kjøpe sprøyter. Jeg må jo ha dem i dag, så det blir en liten kjøretur om de ikke har dem på St hanshaugen. Utrolig hvor dyrt det er også, 3700 (!) kr for en pakke. De som synes det er dyrt å få barn skulle bare visst hvor dyrt det kan være å lage et barn. Det er visst viktig å ta vare på kvitteringene slik at en eventuelt kan få igjen hvis det stiger over en viss sum, men det er dyrt altså.

Hva gjør en ikke for babydrømmen <3
 

Pumpkin spice smoothie

 • 27.10.2016 kl. 19:46

I dag har jeg hatt kjempe koselig besøk av en venninne og hennes søte bebis <3 Vi skravlet, drakk te og koste oss med deilig smuldrepai med bær. Jeg har bare møtt Therese et par ganger, men vi har så mye til felles og kan bare prate om alt!

Etter besøket stakk jeg opp på Ullevål og hilste på bittelille baby V. Så koselig å kose på lille, ta masse bilder og hilse på fine venner. Får faktisk et håp om at det kan være oss snart!

Pumpkin spice smoothie

Som oppvokst i USA er gresskar en selvfølge for meg på høsten. I USA har de "pumpkin everything" og særlig starbucks sin pumkin latte er poppis. Den inneholder selvfølgelig hauger med sukker, langtidsholdbar melk og masse tilsetningsstoffer, og for meg smaker disse drikkene alt for søtt. Det er en kjemisk søtsmak som jeg ikke liker, og som ikke gjør godt i kroppen.

Heldigvis kan du enkelt lage deilige, sunne drikker med gresskar hjemme! Jeg laget denne smoothien i går og den gikk redd ned, så god og mettende! Gresskarkjøtt kjøpte jeg på en internasjonal butikk, men finner du ikke dette kan du bruke kokt og skrelt søtpotet ;)

Gresskar er rikt på betakaroten, vitamin C, fiber og kalium. Den inneholder lite kalorier og smaker kjempe godt!

Du trenger:

1 frossen banan

1,5 dl gresskarkjøtt

1 scoop vaniljepulver eller 1 ss søtning (honning eller fibersirup f eks)

1/4 ts kanel

1/8 ts nellik

Et dryss ingefær

2 dl melk (vanlig, mandel, lett kokos eller havremelk)

3-4 isbiter

Kjør alle ingrediensene i en blender og topp smoothien med kanel og hakkede valnøtter.Nå skal jeg se på matkontrollen, de skal nemlig undersøke både konvensjonell og økokylling. Jeg gruer meg litt til å se da jeg liker å spise kylling, men samtidig ønsker jeg å bli enda mer bevisst på hva jeg kjøper. Jeg er flink på endel, men kan alltid bli bedre!

Ha en fin kveld søtinger <3

 

Skal vi flytte?

 • 27.10.2016 kl. 07:51

Forrige helg var vi i Stavanger på kombinert jobb- og kjærestetur. Jeg har hørt så mye fint om Stavanger og byen skuffet ikke! Jeg ble så forelsket i alle de små trehusene, bryggen og de små gatene. Utrolig mange koselige mennesker også! Jeg tullet med Jon Anders om at vi skulle flytte dit, kjøpe oss et lite trehus <3

Vi blir nok i Oslo område noen år til altså, men jeg har en drøm om å flytte fra storbyen en dag. Jeg kjenner at jeg trenger ro, også elsker jeg å være hjemme. Drømmen er rekkehus eller et lite hus med plassen vi trenger og kanskje et par høner i hagen?Se så vakker <3


Kjekkasen min <3

I dag skal jeg få unna endel kontorarbeid her hjemme. Jeg trenger virkelig en regnskapsfører så fort som mulig, men jeg er skikkelig usikker på hvem jeg burde gå for, tips? Til lunsj får jeg besøk av en venninne og hennes sønn, så litt kos blir det også tid til! Det er visst plutselig mange babyer rundt meg, og mest av alt kjennes det godt. Dessuten sies det at babyer kan sette i gang hormoner, hehe.

Stikk innom i kveld, da kommer oppskriften på en superdigg smoothie som passer perfekt på høsten <3

Ha en fin torsdag så lenge,

smil fra meg!

Kontrasten blir enorm - babylykke, sorg og ærlige følelser

 • 26.10.2016 kl. 20:15

Som jeg skrev på bloggen i går fikk jeg både holde en venninnes nyfødte baby og hilse på en venninne under fødsel på mandag kveld. Jeg fortalte denne for meg magiske historien på snap, kun minutter før jeg fikk meldingen om at en ny verdensborger hadde blitt født. Han kom faktisk bare to timer etter at jeg var inne på fødestuen. Det ble et veldig intenst øyeblikk for meg, som litt tilfeldigvis havnet på snap det også.Selvfølgelig er det vanlig å bli rørt av små babyer, fødsler og hormonelle venninner. Likevel tror jeg det treffer ekstra godt, da jeg i tillegg til å føle en enorm kjærlighet til mine venninner, føler en bunnløs sorg over at det ikke er jeg som sitter meg en nyfødt som er min.

Jeg fikk litt knekken rett og slett. Mange av dere spurte hvordan jeg orker å gå inn i en sånn situasjon, å delta så aktivt i andres lykke når jeg selv sliter. En av grunnene er at jeg har fått lov til å være helt ærlig med de rundt meg. Venninnene mine vet at det er vanskelig for meg. Når jeg arrangerte babyshower så jeg det i øynene til venninnen min, hun så hvor mye det kostet meg. Det samme så jeg da jeg ga bort den aller første babyluen jeg strikket.

Det er veldig vanskelig, jeg skal ikke lyve. I går ble det bare for mye for meg. Selv om jeg får være så nær, så er det jo ikke meg. Det er ikke vi som har fått baby, det er ikke vi som har opplevd det aller største i livet. Det kjennes noen ganger urettferdig, selv om det er fryktelig tabu å si. Jeg unner mine venninner å oppleve dette, men det er klart jeg også er misunnelig. Det er helt naturlig, og jeg vil at du som leser dette skal vite det. Du er ikke alene om å ha disse vonde følelsene. Jeg vet at jeg ikke er alene heller, takket være deg <3

Jeg er midt oppi dette, og jeg vet ikke hvordan det skal gå. Jeg deler det jeg føler er riktig, jeg følger min egen magefølelse. Jeg tar også de tiltakene jeg føler er riktig. Jeg deler ikke dette for å få klikk, jeg har ikke behov for å lure noen inn på bloggen for å lese om mine tanker. Det er ren terapi for meg å få skrive.

Da jeg holdt lille N på mandag kjente jeg bare glede. Når jeg deler at jeg er glad er jeg glad. Men så treffer det meg som et slag i magen. Jeg er uforberedt og sårbar, og jeg må ta vare på meg selv. Jeg prøver å minne meg selv på at det ikke er et visst antall babyer som skal bli født. At andre blir gravide eller får baby betyr ikke at jeg ikke skal få det. Dessverre er det ikke alltid logikk som styrer oss, noen ganger tar følelsene overhånd <3

Denne sangen <3

Blir du feit av karbohydrater på kvelden?

 • 26.10.2016 kl. 09:52

God morgen <3 Her startet dagen med en rolig treningsøkt, så utrolig deilig! Jeg føler meg mye bedre etter en litt tung kveld i går. Takk for utrolig mange koselige snaps, jeg setter så pris på dere <3

Over til dagens tips:

Mange kostholdseksperter hevder at du skal begynne dagen med karbohydrater for da har du hele dagen til å forbrenne dem. Dette kan sikkert høres logisk ut, men det er faktisk ikke sant. Det er rett og slett ikke slik kroppen fungerer! Å spise karbohydratene til kvelden har faktisk vist å kunne gi en rekke helsefordeler, alt fra økt muskelmasse til mer futt på trening.

Visste du at å spise karbohydrater til kvelds gir bedre søvn? Når vi spiser karbohydrater utskilles insulin som "låser opp" cellene slik at aminosyrer, fettsyrer og sukker kan gå inn i cellene fra blodbanen. Når dette skjer kan hjernen ta opp mer tryptofan, en aminosyre vi får fra maten vi spiser. Her omgjøres først tryptofan til serotonin før det omgjøres til melatonin.

Melatonin er kroppens søvnhormon, da det får oss til å bli trøtte. Når det er mørk stimuleres omgjøringen av melatonin, så det er lurt å både spise karbohydrater ca 3 timer før du skal legge deg samt slå av mest mulig lys på kvelden.

Jeg spiser for å optimalisere hormonbalansen min om dagen, så for meg er dette veldig spennende! Jeg har lært bort dette måltidsmønsteret i kursene mine, men nå går jeg virkelig inn for å følge det selv. Det er vanskelig å utfordre meg selv faktisk, det er utrolig hvor hardt gamle tanker og overbevisninger kan sitte i.

Havregrøt til kvelds <3

Kraft gjør deg vakker og gir deg god helse - mine tips og triks

 • 25.10.2016 kl. 19:40

Jeg får masse spørsmål om kraft hele tiden, så gøy at mange er nysgjerrige på det! Kraft er skikkelig supermat rett og slett, og denne gulldrikken har vært en stor hjelp i min helsereise. Kraft heler tarmen, noe som har vært viktig for meg i kampen om å bli frisk fra ME. Det har en lang rekke helsefordeler, men i tillegg smaker det fantastisk. Enhver kokk med respekt for seg selv bruker ekte kraft i sin mat ;)

Å koke kraft er både billig og enkelt. Råvarene du trenger er bein eller benrester, altså mat som mange mennesker regner som søppel. jeg liker best å bruke viltbein fra dyr jeg kjøper rett fra jeger, storfebein eller lammebein eller kyllingskrog. Jeg kjøper kylling fra stange, holte eller øko fra coop. 123levert.no har kraftbein som leveres til deg til en billig penge!

Her om dagen laget jeg helgrillet kylling til oss og da satt jeg igjen med et fint kyllingskråg til kraftkoking. For meg er det helt fantastisk at vi kan bruke hele dyret på denne måten, og få flere middager og masse næring ut av restene.

Jeg gjorde det superenkelt, hadde skråget oppi en stor kjele og fylte den med vann så det dekket godt. Vanligvis tilsetter jeg gulrøtter, løk, hel pepper og litt urter men det hoppet jeg over denne gangen. Jeg ville lage en mild og nøytral kraft. Jeg hadde oppi en ss eplecidereddik da dette kan bidra til å trekke mineraler ut av beina.

Jeg lot kraften stå til den småputret, den skal ikke stå og koke, bare ha små, små bobler, nesten bare trekke. Dannes det mye skum og avfall på tommen kan du skumme dette av.

Etter eventuell skumming satte jeg den inn i ovnen som jeg hadde varmet til 90 grader. Her lot jeg den stå i to døgn. Vanligvis bruker jeg wonderbag, men nå har mamma lånt min og dessuten ville jeg teste denne metoden for dere som ikke har wonderbag. Jeg føler at det er trygt å la den stå i ovnen, men det aller tryggeste er selvfølgelig å bruke wonderbag. Bruker du wonderbag må kraften varmer hver 12. time. Eget innlegg og rabattkode på denne geniale bagen kommer snart!

Jeg lar kraften stå i 1-2 døgn, trenger du ovnen er det bare å ta den ut og sette den inn igjen etterpå.

Når den er ferdig tar jeg frem en stor bolle og legger en sil over. Så øser jeg kraften over i bollen gjennom silen. Jeg kjøper store plastsiler på ebay, helt genialt til all matlaging!

Når kraften er avkjølt setter jeg den i fryseren (husk å ikke fylle helt fult) eller i kjøleskapet noen dager til den skal brukes. Jeg fryser også i isbitterninger så jeg kan tilsette taco, gryter osv. Fettlaget som dannes på toppen kan du fjerne eller bruke som stekefett, litt avhengig av kvaliteten på dyret du har brukt.

Her kan du se en film der jeg lager kraft:

Har du spørsmål er det bare å fyre løs <3

Sjokkmøte på fødestuen

 • 25.10.2016 kl. 10:07

I går var jeg så heldig å få møte den nyfødte sønnen til en av mine nærmeste venninner. Han var bare helt perfekt, så liten, men så kjekk og god. Jeg er så takknemlig for å få komme så nær, det er en ære rett og slett. Jeg trodde ikke jeg kunne føle mer kjærlighet enn da jeg satt med det lille nurket i armene. Så ser jeg opp og ser samboeren til en annen nær venninne rusle inn på barsel! Tror dere ikke min andre venninne var midt i fødsel??

Vi fikk begge så sjokk at vi bare stirret på hverandre, jeg med babyen i armene og han med en stålkanne som skulle fylles med vann og is.

Det endte opp med at jeg fikk komme inn og hilse på inne på fødestuen, helt surrealistisk!! Litt av en kveld for meg kan du si! Jeg får fortsatt gåsehus her jeg sitter <3

Her var det så mye hormoner, babylykke og glede i sving, hvis ikke dette sparker i gang eggstokkene vet ikke jeg?! hehe

Tusen takk til mine fantastiske venninner som lar meg være så nær, jeg føler meg som verdens heldigste venninne <3

Vil du lære mer om mage og tarm?

 • 24.10.2016 kl. 20:00

På lørdag var jeg så heldig å få prate om noe jeg virkelig brenner for, nemlig viktigheten av en god tarmhelse! Jeg koser meg veldig når jeg holder foredrag, og som dere sikkert ser på bildene er jeg engasjert. Jon Anders var superflink fotograf som fikk tatt så mange situasjonsbilder.

Noen av temaene jeg tok opp var:

♥ Hvor mange tarmbakterier vi har og hva de gjør for helsen vår

♥ Hvordan fordøyelsen fungerer

♥ Hvordan vi kan optimalisere de ulike delene av fordøyelsen

♥ Hvilke matvarer som styrker fordøyelsen

♥ Hvilke matvarer vi bør unngå for den gode magefølelsen

♥ Hvordan vi kan leve for en glad tarmIngen skal beskylde meg for å ikke gi av meg selv i hvert fall, hehe :)

Hvis du ønsker at jeg kommer å holder foredrag for din bedrift eller i din kommune kan du ta kontakt på mail: helene.ragnhild@gmail.com.

Jeg vurderer også å sette opp en facebook live der jeg går gjennom litt av det jeg snakket om på foredraget, er det noe dere ønsker? Si i så fall ifra i kommentarfeltet her på bloggen!
 

Lettfordøyelige pannekaker - uten sukker, gluten og melk

 • 24.10.2016 kl. 08:04

Etter at jeg begynte på en ny matplan har jeg spist disse pannekakene sikkert 5 ganger i uken. Det har blitt min faste frokost, for hva er vel mer luksus enn deilige pannekaker hver morgen?

Jeg har delt oppskriften før, men siden det stadig tikker inn spørsmål deler jeg gladelig igjen ;)

Pannekaker uten sukker, gluten og melk

♥ Før jeg legger meg blander jeg en dl havregryn og en dl vann eller usøtet mandelmelk (du kan bruke hvilken melk du vil) i en skål. Hvis du har kan du tilsette en 1/4 ts surdeigspulver eller litt surdeigsstarter. Jeg tilsetter også et dryss salt. Rør godt, dekk til og la dette stå fremme på benken til morgenen etter.

♥ På morgenen tilsetter jeg et dryss kardemomme, en 1/8 ts natron og 3 egg. Så stavmikser jeg dette sammen.

♥ Jeg steker pannekakene som tre ganske store pannekaker i smør og topper dem med hjemmelaget syltetøy. I dag hadde jeg bjørnebær og bringebær, og oppskriften på kirsebær finner du her.

Når du bløtlegger og eventuelt bruker surdeig blir kornet lettere å fordøye og mer næringsrikt! Magen min er i hvert fall glad :)

Nå er det deilig å være hjemme <3 Jeg har masse jobb å gjøre i dag, men først skal jeg følge Jon Anders til skolen med hundene, en tur på Frøyaklinikken, trene og shine leiligheten!

Jeg håper å være i gang med ny syklus om et par dager slik at jeg snart kan få en eggløsning! Har jo ventet en halv evighet, kom kom kom <3

Slik gikk jeg fra uren til plettfri hud

 • 23.10.2016 kl. 19:54

Som blogger får jeg tilbud om å prøve mye forskjellig, alt fra blodprøver til rare kosttilskudd. I sommer testet jeg en økologisk hudpleieserie som har utrolig gode produkter. Firmaet som står bak er helt fantastiske, alt er økologisk, håndlaget og de dykrer trær for å gi tilbake til naturen. Jeg ville så gjerne at produktene skulle fungere for meg, men huden min skar seg helt. Dette har skjedd flere ganger når jeg har testet lignenede ting.

Uansett hvor bra deal jeg kan få, penger, behandlinger eller gratisprodukter, kan jeg ikke anbefale ting som ikke fungerer. Jeg har blitt så skuffet selv når jeg ser bloggere jeg følger reklamere for tulleting bare for å tjene penger, det blir bare helt feil for meg.

Jeg har satt en regel for meg selv. Skal jeg anbefale noe på bloggen skal det være noe jeg hadde anbefalt min egen søster eller venninne. De ville jeg jo aldri prakket noe på for å tjene penger, og det ønsker jeg heller ikke til dere. At dere stoler på meg er utrolig viktig for meg, og jeg får litt klump i magen av å tenke på hvor mye jeg kan påvirke.Som jeg har skrevet om før har jeg slitt mye med uren hud i løpet av livet mitt. Særlig hormonell acne har vært utfordrende, og jeg har i perioder slitt med selvtilliten fordi jeg har vært plaget. Mange vil sikkert tenke at det er ekstremt overfladisk, men har du vært i mine sko tror jeg du skjønner hva jeg mener. Det har i hvert fall vært vanskelig for meg, og huden min har derfor blitt litt hellig.

Jeg ble så frustrert og nesten redd da den begynte å tulle igjen, jeg kan nesten få en hel dag ødelagt når det er som verst. En dag på klinikken snakket jeg med hudpleieren som driver ved siden av og fortalte henne om hvordan huden min hadde slått seg vrang igjen. Plutselig var den så fet at jeg kunne få fett på fingrene og porene var mye større. I tillegg hadde jeg begynt å få de dype kvisene som jeg slet med før. Etter råd fra henne bestemte jeg meg for å slutte på de økologiske produktene og gå tilbake til Zo skin fra Obagi. Dette er produktene som reddet huden min da jeg slet som værst sist, så jeg vet egentlig ikke hvorfor jeg noen gang byttet. Sikkert fordi jeg så gjerne vil ha en hud som fungerer på oljer og minst mulig produkter.

Selv om dette ikke er sertifisert økologiske produkter er de utrolig rene, og ikke minst potente. Etter at jeg byttet tilbake har jeg hatt to små kviser og ellers har huden vært plettfri. Det skal sies at disse kom de første dagene etter at jeg byttet, og siden har huden vært i balanse.

Jeg kan ikke få skrytt nok av disse produktene og er nå helt sikker på at jeg har funnet det som fungerer for meg. Kostholdet mitt, sammen med disse får virkelig huden til å gløde, akkurat slik jeg liker. Jeg får fortsatt sjokk når jeg får komplimenter for huden min, for inni meg er jeg fortsatt hun som har uren hud.Under ser du produktene jeg bruker, men det er viktig å vite at du må ha produkter som er tilpasset din hud! De selges kun hos hudpleier eller hos kosmetisk sykepleier. Nå går jeg på produkter som er trygge selv når jeg blir gravid, men har du skikkelig acne slik jeg hadde før anbefaler jeg deg å gå til Silje Austnes på Beth's medispa. Jeg kommer nok til å ta en ny flassekur etterhvert, men nå som jeg skal bli gravid (forhåpentligvis snaaaaart) kan jeg ikke det.

Denne gangen har jeg fått hjelp av Camilla på Medicaklinikken på Ullevål. Det er så godt å ha noen som følger meg opp som også kan hjelpe hvis hun forandrer seg fremover. Å gå på hormoner kan virkelig trigge, så for meg er det viktig å ha oppfølging hele veien.Produktene er på ingen måte sponset, dette er kun min opplevelse og anbefaling. Jeg er så fornøyd med disse produktene og evig takknemlig for at jeg har funnet noe som virkelig fungerer <3

 

Min største last

 • 23.10.2016 kl. 10:02Er det en ting jeg elsker og ikke klarer (eller ønsker) å kutte ut er det kaffe <3 Om det er sunt kan du lese her.

I går var det lite som kunne sammenlignes med den første koppen kaffe da vi kom på flyplassen rett etter syv. Ikke det at jeg synes starbucks kaffe er så spess, men godt var det likevel! Jeg har kost meg så utrolig mye i helgen. Virkelig koblet ut og bare kost meg. Stavanger er så koselig, alle de små gatene og de hvite husene. Takk for masse fine tips! Noen ganger skulle jeg ønske jeg kunne flytte til en helt annen by enn Oslo, en blir liksom litt lei etterhvert.

I morgen skal jeg dele bilder fra foredraget, Jon Anders var så flink som fotograf. Før den tid kommer innlegg om hudpleien min som har reddet huden min de siste månedene. Nyt søndagen så lenge <3

P.S. i går la jeg ut all sminken min på snap (heleneragnhild)! Jeg er ikke så god på dette med sminke egentlig, men det er så mange som spør så da kan jeg jo dele ;)

I dag har jeg snappen til kostholdsdamene, legg oss til hvis du vil ha snaps fra masse ernæringsglade damer :)

Sukkerfritt syltetøy med kirsebær

 • 22.10.2016 kl. 19:09

Foredraget gikk så bra i dag, jeg koste meg virkelig!! Tusen takk for alle lykkeønskninger og til alle som kom og hørte på!

Over til en enkel, men deilig oppskrift:

Hver gang jeg finner frosne kirsebær på butikken må jeg nesten hoppe i taket, det er jo så godt! Jeg elsker å ha det i smoothie, men her om dagen fikk jeg en ny idé. Hvorfor ikke lage deilig syltetøy jeg kan ha på pannekakene mine?

Dette syltetøyet er veldig enkelt, men utrolig deilig. Selv synes jeg bærsmak er så godt at jeg ikke trenger mye søtning, men det er bare å smake seg til mengden selv.

Kirsebærsyltetøy uten sukker

♥ 200 - 300 gram kirsebær

♥ Stevia, kokosblomstsukker, sukrin eller annen søtning

♥ En ts chiafrø for å få et stivere syltetøy (kan sløyfes)

Putt bærene i en liten kjele og varm dem opp. Når de er varme (trenger ikke koke), stavmikser du til du får konsistensen du øsnker. Så smaker du til med søtning. Jeg brukte tre dråper stevia. TIlsett chiafrø og rør godt.

Syltetøyet holder seg i kjøleskapet i ca 5 dager, men du merker om det blir dårlig.

Jeg har funnet frosne kirebær fra eldorado på både kiwi og meny.

Ha en nydelig lørdagskveld! Selv sitter jeg i hotellsengen med et glass prosecco og skal staks ut og spise i Stavanger <3

Wish me luck

 • 22.10.2016 kl. 05:59

Da er vi på vei til Stavanger by! Jeg må klype meg i armen når jeg tenker på at jeg blir flydd til Stavanger for å holde foredrag for 150 mennesker, tenk det! Takknemlig!! Ikke minst er det så gøy å få snakke om det jeg brenner for, denne gangen mat for god tarmhelse.

Jeg fikk jo så mange fine tips av dere til spisested, og til slutt falt faktisk valget på døgnvill. Jeg har aldri vært der, og det skal visst være veldig deilig mat. Vi er så og si aldri ute og spiser, så jeg gleder meg skikkelig! Tenkte jeg skulle prøve vegetarburger faktisk, det er jo så godt! Det viste seg at det var helt fullt på lørdag, så jeg dristet meg til å sende de en mail. Jeg skrev at jeg hadde fått tips fra mange av dere og dem, og at jeg hadde blitt så lykkelig om jeg fikk ta med min kjære dit. Jeg har aldri gjort noe slik før, men tror du ikke jeg fikk svar med en gang om at de ville hjelpe meg! Ordner seg for snille piker <3 De små skal være hos svigers hele helgen for første gang, men jeg er helt sikker på at de får det knall. Jeg savner de når vi er borte, men mest koser jeg meg med å bare ha meg selv å tenke på <3

Følg meg gjerne på snap: heleneragnhild

Takk for alle fine kommentarer og snaps i det siste, jeg blir både rørt og glad!!
 

3 ting jeg skulle ønske jeg lærte på ernæringsstudiet

 • 21.10.2016 kl. 12:02

Er det ikke rart hvordan vi kan utvikle oss som mennesker, at vi kan gå fra å se et liten prikk til å stadig oppdage et større bilde? Som jeg har skrevet før, jo mer jeg lærer, jo mer skjønner jeg at jeg ikke kan. Ernæring og mat er noe som omgår oss alle. Selv om jeg har dette som fagområde er det ikke noe jeg eier, jeg sitter ikke på all kunnskap. Det jeg i hvert fall ikke sitter på er hvordan du føler deg i din kropp, hvordan din sult er, hvilke følelser du har eller hvordan mat smaker for deg. Du er ekspert på deg, og selv om jeg kan hjelpe deg på veien er det til slutt du som må finne ut hva som fungerer for din kropp.

Da jeg startet på utdannelsen hadde jeg allerede slukt alt jeg kom over av informasjon om mat og ernæring. Jeg hadde lagt om mitt eget kosthold flere ganger, noe jeg også gjorde mens jeg studerte. Samtidig ble mat mer om mer fjernt, og næringsstoffer stod sentralt. Fordeling av makronæringsstoffer som fett og karbohydrater ble viktigere enn smak og lyst. Slik skal det ikke være!

Etter studiene har jeg "møtt" mange både gjennom bloggen, via foredrag, på facebook og på klinikk. Jeg har blitt kjent med utfordringene mannen i gata har med kosthold, og jeg har blitt kjent med mange av kostholdsdamene, og sett hvordan de egentlig lever. Jeg har blitt positivt overrasket! Mest av alt har jeg gått gjennom mye selv og lært utrolig mye av det. Å ha erfaring selv er gull verdt når jeg skal hjelpe andre!

Ting er ikke alltid slik det ser ut, og jeg har tatt med meg noen viktige lærdommer på veien videre.

Jo mer du lærer om mat og næringsstoffer, jo vanskeligere er det å lytte til kroppen

Når du begynner å se matvarer som kalorier, antall gram karbohydrat og kilder til vitaminer eller bestemte fettsyrer er det vanskelig å skille dette hva kroppen faktisk trenger. Det er enkelt å la seg overbevise, og disse overbevisningene er vanskelige å rikke på. Når jeg lært har lært hva som er bra for meg, er det vanskelig å ikke overkjøre kroppens signaler.

Jeg er i en prosess der jeg jobber med nettopp dette. Jeg sliter litt med å stole på min egen kropp, at den faktisk vil meg vel. Hvis jeg slipper opp kontrollen, hva vil egentlig skje?

De siste ukene har jeg spist mer karbohydrater enn før, og generelt mer mat. Det har faktisk gått fint! Jeg hadde en overbevisning som er i ferd med å løsne. Jeg sier ikke at dette er løsningen for alle, men for meg er det riktig akkurat nå.

Ernæringsråd tar ikke hensyn til våre individuelle behov

På skolen lærte vi de generelle rådene, samt råd for ulike grupper som gravide, spedbarn, barn, idrettsutøvere og eldre. Dette er et supert grunnlag og jeg vil på ingen måte undergrave hvor viktig det er å lære. Samtidig er det like viktig å fokusere på hvor ulike vi er, uansett situasjon. To gravide er ikke like, to idrettsutøvere er ikke like osv.

Hver dag får jeg spørsmål om planer til kunder, om jeg kan lage planer på bestilling. Helst lager jeg kun planer for kunder jeg jobber tett med. Jeg må innhente endel informasjon om deg, og gjerne bli litt kjent med deg så jeg kan høre hva du faktisk trenger, litt mellom linjene. Det er her det skjer nemlig. Dette høres sikkert veldig rart ut, men det er ofte det kunden ikke forteller som forteller mest.

Selv trenger jeg mer mat om dagen, og ikke mer trening. Jeg er opptatt av å spise næringsrikt, gi kroppen min trygghet og nok mat slik at den skal få ro. Jeg har vært gjennom en lang periode med mye stress, særlig psykisk, og har et helt annet behov enn for eksempel en dame på 50 år som ønsker å gå ned i vekt.

Det finnes ingen perfekt diett

Det hadde vært mye lettere for meg å selge et "one size fits all" plan som kan få alle friske, ned i vekt og i balanse. Det vet jeg fordi jeg ser at folk gjør det hele tiden. Det har jeg rett og slett ikke samvittighet til. Du er ikke en algoritme der jeg kan plotte inn høyde, vekt og aktivitetsnivå og få ut en "skreddersydd plan". Dette har jeg ingen tro på, og det burde ikke du heller. Det er jo derfor det ikke fungerer over tid.

Jeg var i mange år på jakt etter den perfekte dietten. Hvis jeg bare fant den, kuttet noe og tilførte et tilskudd til ville helsen min vips gå fra dårlig til bra, og fra bra til SUPERBRA! Dette er en illusjon, for vi som spiser sunt har fortsatt utfordringer som alle andre. Vi blir forskjølet, kan slite med ting og kan til og med bli skikkelig syke som alle andre. Vi har generelt god helse, men vi er ikke perfekte.

Selv om jeg har blitt kvitt ME og føler meg veldig bra er jeg langt fra perfekt, og et ekstra tilskudd vil ikke fikse det. Å være perfekt er en illusjon!

De som klarer seg best er faktisk de som klarer å la ting gå, så ble det en rask lunsj den dagen, pytt sann. Så trengte jeg et glass vin i sofakroken, i stedet for en løpetur, jaja. God helse er ikke en destinasjon, men en tilstand. Det er dette vi må jakte på, det gode liv <3

Tre kjappe tilslutt:

1. Lytt til kroppen din, den vil deg vel!

2. Kartlegg dine behov, og planlegg maten din rundt det

3. Gi opp tanken om en perfekt diett, finn heller en gylden middelvei

Fredagsklem fra meg <3

P.S. takk for at du er verdens beste <3

Det må være lov å være lei seg

 • 20.10.2016 kl. 19:57

Nå er det en stund siden jeg har skrevet om operasjon baby her på bloggen. Det er egentlig ikke med vilje, men det er en årsak til det. Jeg ble rett og slett litt lei. Jeg er så lei av å være lei meg. Lei av å være hun som er lei seg. Nå er det over to år siden jeg sluttet på p-pillen, og straks et år siden vi virkelig begynte å prøve. For andre er det jo lett å glemme babydrømmen min, men for meg ligger det der hele tiden.

Da vi virkelig begynte å prøve var det så koselig. Vi hadde en liten hemmelighet bare vi to, men begynte raskt å dele det med nære venner og familie. De fleste vet jo at vi har snakket om barn helt siden vi ble sammen, vi har til og med hatt navnene klare i mange år!

Etterhvert har den spennende følelsen blitt byttet ut med frustrasjon. Det er jo vanskelig å ikke når en ikke blir gravid, uansett årsak. For meg har det føltes ekstra vanskelig å ikke ha regelmessige sykluser. Hvordan skal jeg egentlig bli gravid når jeg ikke aner når jeg har eggløsning? Det hele føltes, og føles håpløst.

Da jeg fikk vite at jeg hadde små cyser på eggstokkene tok jeg imot medisinene gynekologen ga meg. Jeg ville ikke ta medisin, men jeg ville bli gravid. Jeg tenkte at jeg skulle klare å leve med at jeg trengte hjelp, bare jeg fikk baby. Hver nye medisin ga meg så mye håp, men en enda større skuffelse. Ingen eggløsning, tynn slimhinne eller begge resulterte i masse tårer og vonde dager.

I tillegg har ventingen vært omtrent umulig. Jeg har ikke hatt en eggløsning å prøve på siden mai...

Oppi akupunktur, tester, sprøyter og ulike piller følte jeg at jeg mistet meg selv. Jeg var så klar for å være med i mammaklubben, men jeg fikk ikke lov. Jeg tror det er vanskelig å forstå når en ikke har opplevd det selv, det å ha et ønske så stort som du ikke får oppfylt. Som å elske en annen som ikke elsker deg tilbake. Jeg ble bare så lei meg hele tiden....

Da jeg så babyer på kafe

Da jeg hørte andre snakke om barn

Da jeg så gravide

Da jeg så barnevogner

Da jeg så bleiereklamer

Da venninner ble gravide

Da folk klaget over å være gravide

Da folk sa de ikke hadde tid fordi de har barn

Da folk sa det snart ble min tur

Da folk sa det kom så fort jeg sluttet å tenke på det

Jeg er så lei av å være lei meg!

Jeg kjøpte egentlig denne bamsen til en venninne, men kokos rappet den og jeg hadde ikke hjerte til å ta den fra ham <3

Det er så mange følelser hele tiden og jeg tror ikke løsningen er å trykke dem ned. Jeg må heller få dem ut. Hvis ikke klarer jeg ikke å være glad, jeg blir bare en zombie som holder alt inne.

Jeg skulle ønske det gikk an å ta litt fri fra drømmen min, går det? Jeg prøver virkelig å tenke på alt annet, jeg lover jeg prøver. Jeg får det bare ikke til <3

Mine favoritter fra helios - 20% rabatt

 • 20.10.2016 kl. 09:21

Nå må jeg straks fly på klinikken for å ha vakre kunder, før jeg skal på møter senere i dag. Det går i et og jeg begynner å merke at det ikke går lenger. Hormoner i sving, følelser og stress er ingen god kombinasjon kjenner jeg! Jeg deler litt mer senere <3

Før jeg går skal jeg dele et supertips med dere!

Mange av dere etterlyser norske nettbutikker med billigere mat, så i dag har jeg en gladnyhet til dere! Soma.no selger nå varer fra helios og for å feire gir de 20% på alt fra dette merket ut uken. Jeg har plukket ut noen av mine favoritter som jeg bruker mye i hverdagen. Det var litt vanskelig siden de har så mye digg, men her kommer i hvert fall et utvalg:

Økologisk tomatpuré

Jeg har jo fått dilla på hjemmelaget, fermentert ketsjup. Selv jeg som aldri har likt ketsjup har lagt min elsk på den runde, gode smaken som får selv en tørr fiskebit til å smake himmelsk. Jeg liker å bruke økologisk tomatpuré, så er det ingen sprøytemidler som forstyrrer bakteriene i fermenteringsprosessen.

Økologisk lønnesirup

Dette bruker jeg som søtning i min fermenterte ketsjup. Den er veldig lett å røre ut og og gir en veldig god søtsmak, samtidig som den inneholder mineraler de gode bakteriene elsker. Det gir god fermentering! Lønnesirup kan også brukes som søtning i andre søte saker, men husk mengder da dere, det er fortsatt sukker.

Ekte vaniljepulver

For meg er dette et luksusprodukt og jeg elsker å ha det på lur i skapet. Jeg drysser litt over cottage cheese, kefir eller yoghurt, grøt eller har det i sjokoladekuler. Det løfter smaken til helt nye høyder og det varer lenge.

Ekte ceylon kanel

Jeg har skrevet om kanel og bablet om det på snap så mange ganger, men jeg får aldri sagt det nok. Ceylon kanel kan ikke sammenlignes med vanlig kanel, hverken på smak eller på sunnhet. Kanelen du kjøper på supern er nemlig kassiakanel og inneholder endel av stoffet kumarin. Dette er levertoksisk og det er grunnen til at eksperter advarer mot å spise for mye kanel, særlig rundt jul. Velger du ceylonkanel trenger du ikke å være redd for dette og godt er det siden jeg elsker kanel. I tillegg til å gi en søtlig smak gir kanel en blodsukkerstabiliserende virkning.

Økologisk quinoa

Quinoa er faktisk ikke et korn, men et frø. Det er en komplett proteinkilde, det vil si at det inneholder alle de essensielle aminosyrene, som igjen betyr alle aminosyrene vi må få fra mat. Det smaker mildt og nøttete, veldig godt! Vi har faktisk spist dette i over 15 år, jeg begynte nemlig tidlig å tvinge mamma og pappa til å prøve ny og spennende helsekost.

Jeg liker å koke opp quinoa i kraft eller økologisk buljong med en liten klatt smør. Jeg bruker det enten i salat eller som en side rett til middag. Husk at du må skylle quinoa før du koker det!

Økologisk eplemos

Eplemos er en super søtning til både små og store. Du kan bruke det i bakst, i musli, i yoghurt eller i babymat. Du kan selvfølgelig lage dette hjemme selv, men jeg synes det er litt pes. Prøv min deilige bringebærpai eller eplegranola med eplemos.

Kokosolje uten smak

Hvis du av en eller annen grunn ikke ønsker å spise smør kan du bruke kokosolje til steking. Da foretrekker jeg selv å bruke den uten smak da jeg ikke liker at middagen min smaker kokos. Kokosolje tåler høy steketemperatur og er ikke farlig slik mange eksperter skal ha det til. Det finnes faktisk folkeslag som lever på så mye som 60% mettet fett fra kokos, helt uten hjerte- og karsykdom.

Eplecidereddik

Jeg ELSKER eplecidereddik og bruker det til alt fra fordøyelseshjelper til glanskur til håret. Jeg liker denne da den er økologisk og har en veldig god pris! Jeg bruker også eplecidereddik i mange av mine fermenteringsprosjekter.

Sitronjuice

Det er veldig mange som spør meg om dette med sitronjuice vs ferske sitroner om morgenen. Helt ærlig synes jeg folk skal slutte å sutre og bare klemme den sitronen, det tar seriøst ti sekunder. Jeg anbefaler ingen å bruke den ferdige fra butikken da gudene vet hvor mye sprøytemidler som er oppkonsentrert i de sitronene som må til, i tillegg til at juicen er kokt slik at c-vitamininnholdet synker betraktelig.

Skal du absolutt bruke en ferdig juice er i hvert fall denne langt bedre da den er økologisk ;)

Du finner linker til alle produktene ved å trykke på overskriftene eller bildene :)

Ha en nydleig torsdag så lenge fine du <3

Innlegget inneholder adlinks

 

Langtidsstekt kylling med rotmos - to middager, begge under hundrelappen!!

 • 19.10.2016 kl. 20:21

Å steke en hel kylling er en av tingene jeg ser kunder får store øyne av. Det virker overveldende og vanskelig, og det skjønner jeg altså. Derfor vil jeg vise deg hvor enkelt det er! Det er både billig, utrolig godt og ikke minst enkelt. Det krever ikke mye tid eller vanskelige ingredienser, alt er faktisk handlet på rema.
 Når kyllingen er spist kan du koke kraft på skroget og dermed få masse deilig, immunstyrkende kraft du kan koke suppe på. Der har du middag nummer to, bare å tilsette litt vasne grønnsaker fra kjøleskapet eller hermetiske tomater. Det er også mer enn nok kyllingrester til å hive i suppen hvis du vil!

Jeg kjøpte en frossen stangekylling til 49,90 kr kiloen og lot den tine i kjøleskapet (fra mandag til onsdag, men den var nok klar før det).

Frosne rotgrønnsaker kjøpte jeg på rema for 22 krLangtidsstekt kylling med rotmos

Jeg starter med å ta kyllingen ut av plasten og ha den i en ildfast form.

Så putter jeg en halv sitron eller appelsin inni kyllingen (ja, du leste riktig!). Dette gjør kyllingen saftig og god.

Smør kyllingen inn med smør og krydder. Jeg brukte salt, paprika og ferskhakket hvitløk. Du kan også smelte en halv dl smør og pensle kyllingen. Jeg løsner også litt på kyllingen og stapper litt smør innunder, det gir så digg smak!

Ha aluminiumsfolie over kyllingen og sett den inn i ovnen på 85 grader.

Her kan du la den stå lenge, min stod vel i ca 4,5 timer! I mellomtiden kan du gjøre hva du vil! Trene, jobbe eller fylle på vipper slik jeg gjorde.

Da jeg kom hjem tok jeg vekk folien fra kyllingen og satte opp temperaturen til 220 grader. Jeg lot vel kyllingen stå i ca 10-15 minutter til den hadde fått en deilig, crispy skorpe. Ta den ut og la den hvile et par minutter.

Mens kyllingen stekte ferdig kokte jeg opp litt vann nederst i en kjele og slang oppi en pose frosne rotgrønnsaker. Disse lot jeg koke møre (det går fort), før jeg helte av vannet, tilsatte 3-4 ss ekte meierismør og salt, og stavmikset til en jevn mos. Du kan også ha et par ss av skyen (det vannet som ligger under kyllingen) oppi mosen, det gir ekstra god smak!

Dette var superpopulært her hjemme, utrolig godt og mettende! Jeg serverte dette med hjemmelaget ketsjup, luksusmiddag på en helt vanlig onsdag!

Jeg følte ikke behov for saus, men du kan fint lage en av skyen. Eller heller du bare den i en kjele med skråget og vann så det dekker godt. La det stå og nesten koke i minst 24 timer. Hvorfor du bør spise kraft kan du lese mer om her, og hvordan du gjør det kan du se her.

Smil fra meg <3
 

Deilig frokost på 123

 • 19.10.2016 kl. 07:19

En god frokost er så utrolig viktig for meg, jeg fungerer bare ikke uten! Når jeg går morgentur hender det at jeg er så tidlig oppe at det blir en bulletproof før tur, men straks jeg kommer hjem er det frokost som står på planen.

En skikkelig frokost setter i gang kroppen, både fordøyelsen og hormonproduksjonen. Som jeg har skrevet før fokuserer jeg på proteiner og fett til frokost, og spiser heller karbohydratene på kvelden.I går bestod frokosten min av bokhvetebrød med egg stekt i smør, cottage cheese og kefir med bær, kanel og hjemmelaget musli og selvfølgelig kaffe. Før tur drakk jeg en bulletproof te, så jeg var ikke skrubbsulten. Jeg sikter på behagelig metthet som vare lenge ;)

Ha en nydelig dag fine du <3

Takk alle smørelskere

 • 18.10.2016 kl. 19:27

Så morsomt at artikkelen min ble så godt mottatt i går, noen ganger må jeg bare få det ut. Har du ikke lest den enda kan du lese her: Er mettet fett farlig? Frustrasjon fra en smørelsker.Det er godt å se at det er flere som har noe vett mellom ørene, og som ser grånyansene som en av dere så fint sa! Som jeg skrev er ernæring komplisert, og jeg vil på ingen måte oppfordre deg til å bade i fløte og baconfett uten videre. Det er mange ting som er farlig i store mengder, vann for eksempel. Spiser du kun brokkoli vil du også dø av det etterhvert. Vi må spise my forskjellig for å ha et snt kosthold, og dt er stort sett ingen forbudte matvarer i min bok.

Takk for at du klikker deg inn her, leser og kommenterer. Det betyr så mye for meg å forhåpentligvis få være en stemme som kan gi trygghet, forståelse og inspirasjon <3

P.S. bildet er av den fine smørskålen min!!

Jeg er helt sikker

 • 18.10.2016 kl. 10:10

I dag har verdens beste gutt bursdag <3

Jeg er så heldig som får være jenta til en som er så god! Jon Anders og jeg møttes på BI da jeg var cheerleader og han gikk på lacrosse. Jeg hadde faktisk en annen kjæreste da, og det var ikke før etter flere år at det ble oss. Jeg hadde blitt singel og etter mye frem og tilbake dro jeg i siste liten en tur til Bergen med cheerjentene. Vi hadde faktisk kuttet kontakten litt fordi jeg ikke var klar for et nytt forhold, men da vi møttes igjen der oppe sa det bare pang.

Et par uker senere dro vi til USA og annonserte at vi var kjærester. Jeg har aldri opplevd lignende rus som da vi vandret rundt i New York de dagene. Det var som om verden raste forbi, men vi stod helt stille. Vi tuslet gjennom gatene, stod på skøyter og hadde vår første ordentlige date!

Siden den gang har det vært oss to, og jeg har aldri vært i tvil hvorvidt Jonna er mannen i mitt liv. Vi har vært gjennom så mye; mange år der jeg var syk med ME, to ganger kreftdiagnose hos min lillesøster, nedleggelse av trykkeriet der han jobbet og da vi mistet min kjære morfar i fjor. Nå har vi hatt et år med både oppturer og nedturer.

Jeg er så stolt av oss, av alt vi klarer. At du kom rett inn på politihøyskolen i Oslo, at vi holder sammen gjennom babydrømmen som har vært og er en kamp og at vi alltid tar vare på hverandre. Takk for at du orker alle fermenteringsprosjektene mine, smaker på alt jeg lager og støtter meg i jobben jeg brenner for.

Det er så deilig å være så sikker, deg og meg <3

Er mettet fett farlig? Frustrasjon fra en smørelsker

 • 17.10.2016 kl. 19:48

Jeg har jo blitt en ivrig snapper og viser frem både frokostpannekaker, fermenteringsprosjekter og personlige tanker med mine følgere. Dette gir meg enormt mye og jeg får mulighet til å bli kjent med mange av de herlige menneksene som leser bloggen min. Hver dag får jeg mellom 40 og 200 snaps fra dere som deler hverdagen min. Det er veldig rart, men også fantastisk fint! Vi har blitt en supergjeng rett og slett!

Her om dagen viste jeg frem krukken jeg alltid har stående fremme full av smør. Vi bruker kun ekte meierismør her hjemme, noe vi har gjort i mange år. Det er et stabilt fett som tåler å stekes i, det metter godt og ikke minst smaker det fantastisk. Selv en halvslapp brokkoli blir magisk når den stekes i litt ekte meierismør med et dryss havsalt. Vi har smøret fremme og bruker det flittig så det blir aldri dårlig.

Ikke lenge etter at jeg la ut snappen fikk jeg en snapp fra en ung dame. Jeg kaller henne dette da hun omtalte meg som en dame, noe jeg forøvrig synes er ganske nedlatende da jeg selv er 27 og jeg tipper hun er rundt 4 år yngre enn meg. Hun ville uansett bare informere meg om at hun studerte klinisk ernæring på universitetet og at det ikke var anbefalt å spise mettet fett fra smør. Dette ga nemlig høyt kolesterol og hjerte- og karsykdom, en sykdom som tydeligvis er et problem i Norge.

Godt jeg fikk denne informasjonen, for med en bachelor i ernæringsfysiologi (med rent A-snitt) hadde jeg jo hverken lært om mettet fett, kolesterol eller hjerte- og karsykdom...hø...

Når skal vi lære?

Jeg trodde ærlig talt at vi hadde kommet lenger, men det virker som om ernæringsstudenter fortsatt blir programmert til å hevde at mettet fett er roten til alt vondt?

Jeg savner i hvert fall en diskusjon rundt dette, og at vi lærer å se nyansene. På studiet gikk vi blant annet gjennom den berømte 7 country study, en av studiene som utgjør grunnlaget for den kjente mettet fett-hypotesen. Dette er en studie der en biolog ved navn Ancel Keys reiste rundt i mange land for å samle data om inntak av mettet fett og hjerte- og karsykdom. Han studerte faktisk 22 land, men valgte å kun publisere resultatene fra syv land. Han tok for eksempel ikke med data fra Norge, hvor vi spiste mye mettet fett og hadde lite hjerte- og karsykdom.

Denne studien ble særlig diskutert på studiet da den er svært kontroversiell og har blitt "avslørt som juks" mange ganger. Likevel konkluderte foreleserne at rådene om mettet fett var de rådene som gjaldt, det var de vi hadde og da måtte vi forholde oss til dem.

Det er svært mange som har hevdet mye rart om mat, livsstil og helse. Visste du for eksempel at kornflakes ble hevdet å redusere onani hos barn? Det tok mange år før vi skjønte at røyking var skadelig, mens det i dag er akseptert at røyking er ansvarlig for 85% av tilfeller lungekreft? Ofte tar det mange mange år før kontroversielle hypoteser aksepteres, og enda lenger tid før råd endres.

Jeg har kvitet meg for å ta opp dette temaet skikkelig her på bloggen, rett og slett fordi det er så stort. Jeg skal derfor prøve å gjøre dette så kort som mulig (noe jeg ikke klarte) også får jeg heller følge opp med flere artikler.

Men mett fett øker kolesterolet?

Kolesterol er et fettstoff som finnes i alle cellene i kroppen. Kolesterol er svært viktig for dannelsen av hormoner, for at cellemembraner skal fungere og for en rekke prosesser i kroppen. Det kan dannes i alle celler, og spiser vi mer kolesterol dannes det mindre og omvendt. Dette er grunnen til at det er en myte at du får høyere kolesterol av egg, en myte som nå er fjernet fra de amerikanske rådene og aldri har vært i de norske. Vi har forøvrig kjent til dette siden 70-tallet, men egget ble først frikjent i 2015.

Ancey Keys skrev faktisk selv et brev til the New England Journal of Medicine (en av verdens mest annerkjente tidsskrifter) i 1991 at kolesterol i maten sannsynligvis ikke påvirket kolesterolet i blodet hos mennesker.

Da kolesterol er fettløselig kan det ikke fraktes fritt i kroppen, men må ha egne transportmolekyler. Det finnes ulike transportmolekyler, og det er dette du kanskje kjenner som det gode og det dårlige kolesterolet, henholdsvis HDL og LDL. Det viser seg nå at dette er langt mer komplisert enn vi har trodd, det finnes til og ulike former for LDL (det dårlige kolesterolet), i tillegg finnes det molekyler som transporterer fett leveren danner av sukker.

Det viktigste å skjønne er at det ikke er kolesterol og fett i blodet som er problemet i seg selv, men hvilke typer fettsyrer vi har, og ikke minst, hvordan fettet vi spiser påvirker de ulike. Selv om mettet fett kan gi høyere kolesterol for enkelte, kan det likevel gi en mer gunstig fettsyreprofil som det så fint heter, og det trenger heller ikke bety at en har økt fare for å få hjerteinfarkt. Les mer her.

Er mettet fett farlig?

Da mettet fett ble stemplet som farlig på 60-tallet var det mange som prøvde å gjøre opprør, det skulle vise seg å være vanskelig. De siste årene har det blitt publisert en rekke studier som har vist null sammenheng mellom inntak av mettet fett og sykdom. Les mer her, her og her.

Likevel anbefales det at vi velger lettprodukter og unngår mettet fett. Barn som spiser melkefett ser ut til å være både slankere og sunnere enn barn som får magre produkter, likevel serveres og anbefales lettprodukter til norske barn. Det er lite som er så kontroversielt som diskusjonen rundt fett og ernæring, og det er lite som skaper så mye forvirring for en stakkar som ønsker å spise sunt.

Bare se på forsidene på Time magasin, den første med selveste Keys, den neste med egg og bacon og den siste med en stor klump smør?

1961:

1984:

2014:

Det som overrasker meg er ikke at dette er kontroversielt, men at det fortsatt ikke snakkes om nyanser. Mange professorer på UIO står hardnakket på sitt, kanskje ikke så rart siden dette er deres livsverk?

En av de største studiene noen gang laget på sammenhengen mellom kosthold og sykdom er den amerikanske studien "the womans health initiativ". Her ble deltakerne randomisert til å spise enten sitt vanlige kosthold eller et kosthold med mindre fett, mer frukt, grønt og fullkorn. Det ble ikke funnet noen redusert risiko for død fra hjerte- og karsykdom i gruppen som reduserte fett. Dette er bare en av mange slike studier!

Er mettet fett synderen bak hjerte- og karsykdom?

Hjerte- og karsykdom er multifaktorielle sykdommer, det vil si de har flere årsaker. Det har i mange år vært opplyst og vedtatt at mettet fett øker kolesterolet, selv om dette er langt fra hele sannheten. Vi har sett at plakket som tetter blodårene inneholder kolesterol, og det har derfor blitt trukket en konklusjon om at kolesterol i blodet skaper plakk. Dette er en forenkling så dum at en 22 år gammel student burde vite bedre. Det er kun harskt LDL som kan gå inn i blodåren, der den sammen med inflammasjon kan skape plakk. Den uheldige forenklingen er det som får mine kunder til å tro at smør legger seg på innsiden av blodåren.

Alle fettsyrer er lange, rette kjeder med karbon, hydrogen og oksygen. Mettet fett er fett som er helt mettet med hydrogenatomer, det vil si at de ikke har dobbeltbindinger. Når en fettsyre har dobbeltbindinger vil den få en knekk. Disse fettsyrene er derfor ikke rette og de kan ikke komme helt inntil hverandre, ergo de blir flytende i romtemperatur. Mettet fett er rett og legger seg tett i tett, og blir dermed fast i romtemperatur.

Å tro at mettet fett magisk transporteres til hovedpulsåren der det legger seg som en klump med smør er som å tro at en bit brokkoli kan sette seg fast i hjernen og skape hjernesvulst, det er rett og slett ikke slik kroppen fungerer! For mange høres sikkert dette banalt ut, men det er faktisk veldig mange som tror nettopp dette, også mange som har tatt et kurs i ernæring!

Denne metaanalysen viste at lavkarbodietter med mer mettet fett faktisk reduserte risikofaktorer som triglyserider (fett leveren har skapt fra sukker), fastende blodsukker, blodtrykk, BMI, livvidde, insulin og CRP, i tillegg til å øke det gode kolesterolet. Dette betyr ikke at alle skal gå på lavkarbo, langt ifra, men det betyr at vi må begynne å åpne oss for at det kan finnes andre veier til rom. Kanskje er disse veiene enklere for folk og maten smaker i hvert fall bedre enn Roededietten, just saying!

Hvorfor strides forskerne rundt mettet fett (og mye annet innen ernæring)?

♦ Det er ekstremt komplisert å forske på ernæring. Vi spiser utrolig mange matvarer i løpet av en dag, et år og et helt liv. Andre faktorer som gener, stress, røyking, trening, psyke og miljø er også vanskelige å måle, og dermed påvirker de resultater uten at vi klarer å skille dem fra det vi spiser.

♦ Å kartlegge matvaner er svært dyrt og har store feilmarginer.

♦ Vi kan ikke tjene penger på ernæringsforskning slik vi kan ved for eksempel legemiddelforskning.

♦ Kausalitet betyr ikke korrelasjon. Det vil si at to ting skjer samtidig betyr ikke at den ene forårsaket den andre.

♦ Det er store penger å tjene på at mat som er svært billig å produsere sees på som sunn. Da kan denne frontes med helsepåstander som kolesterolsenkende og selges dyrere enn annen mat.

♦ Ernæring er ikke svart/hvitt - det er sjelden ja og nei svar på spørsmålene jeg får, fordi alt kommer an på. Hva annet du spiser, hvilke gener du har, hvilken helsetilstand du har og hvordan du lever livet ditt.

♦ Det er mye etisk problematikk knyttet til ernæringsforskning - vi kan ikke eksperimentere på mennesker og se hvem som blir syke at å spise feil. Vi kan kun se på det de sier at de har spist (som oftest ikke det de har spist) og hvilke sykdommer de har fått. Dermed kan vi lage hypoteser. Det vil si, vi vet aldri sikkert, men vi kan tro.

Arrogante ernæringsstudenter

Det er svært sjeldent jeg får en slik melding eller en negativ kommentar som jeg gjorde her om dagen. Det jeg får er mange meldinger om at jeg er balansert og lite dogmatisk i min tilnærming av et sunt kosthold. Jeg synes ikke vi skal sitte på hver vår topp og skrike til hverandre, det har kun skapt stor forvirring hos forbrukere.

Å være student handler ikke om å svelge informasjonen en får fra foreleleseren rått. Det handler om å lære å utforske selv. Dette er min viktigste lærdom som student, at jeg selv lærte å lese forskning. Som datter av en førsteamanuensis med en doktorgrad fra Harvard har jeg fått skepsis til forskning inn med morsmelken. Det finnes alltid forskning som støtter begge sider og forskningen kan alltid manipuleres til å fremme ulike meninger. Vi er nødt til å forstå dette og bruke sunt vett!

Jeg har ønsket å bli klinisk ernæringsfysiolog siden jeg var 14, men etter over 10 år med sykdom ble ikke livet akkurat som planlagt. Derfor ble det nettstudier fra sykesengen og siden UIO ikke tilbyr dette ble det en bachelor på meg. Det betyr ikke at jeg er en kunnskapsløs "dame", men en jente som har studert mye av det samme pensumet som andre ernæringsstudenter. Jeg har også hatt en stor lidenskap for ernæring i hele 14 år, og gått mange år på livets skole. På veien har jeg lært at det er veldig mye vi ikke vet om ernæring, ikke minst at jo mer jeg lærer, jo mindre kan jeg. Jeg vil til den dagen jeg dør være en evig student som er sulten på lærdom. Den dagen jeg tror jeg vet alt er jeg den siste personen du burde høre på!

Hvorfor endres ikke bare rådene?

Helsedirektoratets råd er laget for friske mennesker i Norge. De aller fleste av rådene ern svært gode og det er en stor misforståelse at de er helt på tryne. Likevel har de et par svakheter, særlig fordi de skjærer alle mennesker over en kam nekter for at vi er ulike individer med ulike behov. Jeg pleier å forklare på foredrag at rådene er laget slik at ethvert råd kan tas helt ut av sammenheng og implementeres i Ola Nordmanns kosthold, uten å gjøre skade. Drikk mer vann; topp! Spis mer grønt; supert! Spis magre meieriprodukter; det vil i hvert fall ikke skade om alt annet du spiser er crap!

Hadde vi kun gått inn og ropt at mettet fett var friskmeldt og at det bare var å lasse innpå hadde vi fått problemer. Jeg har liten tro på at sukkersalget hadde sunket, jeg tror vel heller at grandiosaen hadde blitt dynket i mer rømmedressing og kremfløte i freia kakao hadde blitt ansett som sunt. Vi vil bedras, og folk hører det de vil høre.

Når det er sagt er jeg helt sikker på at rådene om fett vil endres over tid, men det har tatt tid å komme hit og det vil ta tid å gå fremover.

Betyr det at jeg bør spise bacon og drikke kremfløte hver dag?

Nei, det synes jeg ikke. Jeg har venner som spiser mye bacon fra griser som lever gode liv og får mat de er skapt for. Samtidig spiser ikke disse menneskene grandiosa, smågodt og pepsi max. De spiser først og fremst masse grønnsaker, drikker mye vann, lever sunt og tar vare på helsen sin på alle mulige måter. For de fleste vil det ikke handle om å spise store mengder fett, men å ikke være redd for fett og ikke minst, velge ekte, naturlig fett.

Et streng lavkarbodiett kan gi mange helsefordeler og hjelpe noen ned i vekt. Særlig ser en god effekt ved fedmepasienter og hos menn. Jeg mener kvinner ikke bør leve på for streng lavkarbo over tid da det kan bidra til hormonelle ubalanser og høye kortisolverdier i kroppen.

Det er mange faktorer som utgjør et sunt kosthold. Vi kan ikke se på enkeltfaktorer alene, men helheten. Dette prøver jeg å få frem i absolutt alle innlegg jeg skriver!

Hvilket fett skal du velge?

Hypotesen om at mettet fett ga hjerte- og karsykdom har hatt en enorm ringvirkning på maten vi spiser i dag. Produsenter av korn, mais og soya hoppet i taket da de kunne produsere og selge billige planteoljer i bøtter og spann som helsekost. Planteoljer er svært rike på omega 6, en fettsyre som virker betennelsesfremmende når vi har for store mengder av den i kosten. Margarin, melange og vitahjertego bør derfor unngås da de kan føre til betennelse i kroppen, som igjen er den største faktoren i ikke bare hjerte- og karsykdom, men også de aller fleste andre sykdommer.

♦ Selv velger jeg ekte fett over prosessert plantefett hver eneste gang. Det betyr ikke at jeg lesser på fett på alt jeg spiser eller lever på streng lavkarbo. Dette handler om kvalitet, ikke mengde.

♦ Jeg anbefaler å steke all mat i smør, klarnet smør (ghee) eller kokosolje. Dette er mettet fett og derfor svært varmestabilt som jeg tidligere skrev.

♦ Kast rapsolje, solsikkeolje, soyaolje, maisolje og andre vegetabilske oljer, disse er rike på omega 6 og harskner lett. Unngå for all der vita hjertego produkter, melange og margarin! Du kan få kokosolje uten smak på helsekosten, den med brun etikett.

♦ Jeg anbefaler olivenolje på kalde salater eller over grønnsaker en baker i ovnen. Da er det fordelaktig å unngå høyere temperatur enn 160 grader.

♦ Hvis du vil bruke planteoljer som valnøttolje eller linfrøolje bør dette også være kaldt, enten i salat eller smoothie for eksempel. Dette er ikke noe jeg bruker selv.

♦ Jeg anbefaler å få umettet fett fra olivenolje, avokado, kjøtt, nøtter og frø.

♦ Jeg anbefaler omega 3 fra fisk, en høykvalitets omega 3 olje, alger, nøtter og frø

Nå skal jeg lage kveldsmat stekt i litt smør, nam <3

Supertips mot søtsug på kvelden

 • 17.10.2016 kl. 07:10

På kvelden fyser vi ofte på noe søtt og godt, ikke fordi vi er sultne, men fordi vi har lyst på noe. Et triks jeg selv har brukt i mange år er å lage meg en søt krydderte og litt mandelmelk. Jeg har endel favoritteer og kommer du til meg er det ikke akkurat få å velge i. Denne fra yogi er likevel en favoritt når det kommer til søtsug. Den smaker søtt og godt, og gir meg den komforten jeg ønsker meg. En god kopp te er som en varm klem spør du meg!

Denne teen med smak av vanilje og hasselnøtt er så god, i tillegg er den perfekt for kveldstid da den er koffeinfri.

Sliter du med søtsug må du ta gratiskurset mitt "slik blir du kvitt søtsuget"! Kurset finner du her og øverst på bloggen.

Nå skal jeg på morgentur før en etterlengtet tur på Frøyaklinikken. Jeg trenger virkelig det nå <3

Rå brownie uten sukker, gluten og melk

 • 16.10.2016 kl. 19:59

Adlinks 

Jeg føler jeg har vært borte en evighet fra bloggen da helgen har gått i et og jeg i dag er helt kjørt. Jeg tror det er vanskelig å se utenifra hvor mye jobb det er å drive for seg selv. Det er liksom vipper, matlaging, blogging, reising og snapping, og det ser jo ikke ut som der går unna. De siste ukene har det vært mye! I tillegg har jeg jobbet mye med meg selv, både med kostholdet mitt og graving i hodet, jeg er rett og slett litt sliten.

Å være sliten er veldig skummelt for en med ti år som ME-pasient bak seg. Jeg kan kjenne en liten redsel rett og slett, når slitenheten kommer. Da er det viktig å minne meg selv på at alle blir slitne, ikke bare jeg! De andre jentene gledet seg jo like mye som meg til sofaen for eksempel. Jeg har heldigvis (med årene) blitt flinkere til å lytte til kroppens signaler, og skjønner når jeg må jobbe med stresset mitt. I dag startet jeg dagen med en 90 minutters yin yogatime og det gjorde veldig godt. Jeg kjente at jeg landet rett og slett. Fremover skal jeg bruke ulike teknikker aktivt for å stresse ned, det hjelper meg mye mer enn å prøve å "ikke stresse".

Jeg skal vise dere flere bilder fra helgen i morgen, men nå kommer oppskriften på den rå brownien jeg laget til helgen slik jeg har lovet. Den gikk unna på stand og fikk utrolig mye skryt. Mange kom tilbake flere ganger for å snike seg en ekstra bit, hehe ;)

Min rå brownie uten gluten, sukker og melk

2 dl valnøtter

2 dl mandler

2 dl dadler

0,75 dl rått kakaopulver

Et par dryss med salt

En ts kokosolje (kan sløyfes)

Kjør først nøttene i en foodprosessor eller bruke en blender eller stavmikser. Tilsett så resten av ingrediensene og kjør til du får en jevn masse. Det skal være mulig å klemme deigen sammen til kuler eller lage en brownie på et skjærebrett.

Råkakao er fylt med antioksidanter og polyfenoler som har vist å kunne dempe betennelse, motvirke depresjon og gi bedre humør. Ikke minst gjør sjokolade godt for sjelen, jeg spiser det faktisk nesten hver dag selv!

Råkakao er ubehandlet og har derfor en høyere næringsverdi, i tillegg til å ha en mye søtere og rundere smak enn for eksempel bakekakeo. Å bruke denne er en av hemmlighetene mine bak skikkelig gode brownies, sikkert derfor så mange ville kjøpe dette i helgen også. Jeg bruker også denne i min rå sjokolademousse <3
Jeg håper dere har hatt en fin helg og er klare for en ny, sporty uke? Jeg har booket meg på yogatime i hvert fall! <3

Yogaweekend på Norefjell

 • 15.10.2016 kl. 11:05

God morgen lørdag <3

Jeg var tidlig oppe i dag for å fikse rawbrownie til 250 vakre yogadamer! Det er skikkelig travelt i dag, masse å gjøre og masse spennende som skjer! Vi bor på det fneste rommet, med badekar ved siden av sengen! Nesten så jeg skulle hatt med Jon Anders, haha!

Jeg lover å legge ut bilder og oppskrift på brownie senere i dag eller i morgen! Du kan se bilder på snap. Den er helt syk god, så den må dere prøve :D
Chlorella og supersnack er selvfølgelig med i bagen min.

Jeg håper dere får en fantastisk lørdag i dag, så snakkes vi senere <3

Dette gjør jeg hver kveld for bedre søvn, mindre muskelkramper og mindre uro i kroppen

 • 14.10.2016 kl. 10:43

Magnesium er viktig for over 600 prosesser i kroppen, deriblandt konvertering av mat til energi, proteinsyntese, spenning og avslapning av muskler og regulering av immunforsvaret. Svært mange av oss får for lite magnesium, og mange kjøper kosttilskudd for å dekke behovet. Dessverre er det mange magnesiumtilskudd som ikke tas tilstrekkelig opp i tarmen, og det er derfor ofte bortkastet å ta dette.

Den beste måten å tilføre magnesium er faktisk gjennom huden. Selv har jeg brukt magnesiumspray i mange år og merket helt klare fordeler av dette. Jeg sover bedre, har mindre kramper, har roligere ben (dere som sliter med dette vet hva jeg mener) og opplever mindre stress i kroppen. Da jeg hadde ME var dette noe jeg slet mye med, en følelse av stress inni kroppen selv om jeg lå helt stille i sofaen.

En annen måte du kan tilføre kroppen magnesium er ved å ta bad i epsom salt. Jeg har ikke badekar, men tilsetter alltid dette når jeg tar fotbad. For meg er sprayen mer praktisk da det tar to sekunder å spraye. Da blir det gjort jevnt over tid og det er det viktigste.

Jeg har brukt denne sprayen i alle år, men har akkurat kjøpt denne. Jeg ser at den siste nå er utsolgt, men de er veldig like og jeg merker ingen forskjell. De er veldig populære og det er derfor de hele tiden er utsolgt på iHerb. Husk kode NOX480 for 5$ i rabatt!Jeg sprayer meg på magen, innside lår ogpå undersiden av armene hver kveld før jeg legger meg. Pass på å ikke spraye legger hvis du har barbert, da svir det veldig. Sprayen kan både svi og klø i starten, og det skal visstnok bety at en trenger magnesium. Det kan hjelpe å smøre kokosolje over etter å ha sprayet, men for meg gikk det raskt over, så bare å holde ut!

Nå skal jeg stappe bilen med supermat og dra på Norefjell på yogaweekend, som jeg gleder meg!! Jeg har laget rawbrownie til alle som kommer og gleder meg til å lære mange flotte yogis om supermatens verden! Jeg blir nok litt borte fra bloggen, men jeg lover å svare på alle spørsmål så raskt jeg har anledning. Fortsett også å stille spørsmål til spørsmålsrunden! Ellers kan du gjerne følge meg og Kristine på snappen min heleneragnhild.

God fredag fine du <3

Hjemmelaget sjokolade med smak av salt fruktnøtt

 • 13.10.2016 kl. 20:02

Annonse

Hvem elsker vel ikke sjokolade, det gjør i hvert fall jeg! Jeg har hørt at det finnes folk som ikke liker sjokolade, men det er mulig dette bare er en myte? Jeg er i hvert fall med i sjokolagegjengen og heldig som jeg er skal jeg spise sjokolade hver eneste dag i følge kostholdsplanen min. I den anledning laget jeg en stor plate hjemmelaget, rå sjokolade her om dagen. Det var så lenge siden og det har virkelig vært savnet, for det er så deilig å ha sjokolade i fryseren så jeg kan kose meg merd en bit hver dag. Denne smaker kjempe godt og når jeg lager selv kan jeg tilsette akkurat hva jeg vil, i tillegg blir den melkefri, en fin bonus for de som er intollerante mot det.

Denne gangen ville jeg lage en søtsalt fruktnøtt, full av glade farger og supermat. Jeg brukte en pose supersnack fra Supernature som jeg strødde over sjokoladen før jeg puttet den til kjøling. Det ble både vakkert og smakte superdigg!Helenes sjokolade med supersnack

100 gram kakaomasse

50 gram kakaosmør

30 gram kokossukker

En ss lecitihin

En ss ricebran (kan byttes mot mer søtning)

Noen dryss himalayasalt eller havsalt

En pose supersnackHakk kakaosmør og kakaomasse og små biter og smelt det i vannbad. Jeg koker opp litt vann i en stor kjele og når det begynner å koke trekker jeg det av platen og har en ildfast bolle oppi kjelen. Jeg bruker faktisk en stor tekopp. Ha sjokoladen oppi tekoppen og pass på å ikke få vann oppi sammen med sjokoladen.

Når sjokoladen er smeltet kan du ta bollen ut av det varme vannet før du skal tilsette pulverne. Jeg liker å blande alt det tørre i en liten skål for seg selv før jeg blander det inn i sjokoladen. Nå skal du altså blande kokossukker, lecithin, ricebran og salt. Når det er blandet tilsetter du det til sjokoladen og rører godt. Pass på at det ikke blir noen klumper, og smak slik at sjokoladen får den søtsalte smaken du ønsker.

Nå kan du helle sjokoladen i former. Jeg kjøper mine former på ebay ved å søke på chocolate silicone molds, der får du dem så billig. Her ville jeg lage en sjokoladeplate så jeg laget en brødform i silikon. Denne ligner på den jeg har!

Etter at jeg helte sjokoladen i en form helte jeg over en pakke supersnack <3

Sett sjokoladen i kjøleskapet til den stivner, eller hvis du er utålmodig som meg, i fryseren.

Jeg brukte Fresh & Fruity, men neste gang skal jeg teste sweat & salty! Nå finner du også disse posene på meny, perfekt snacks å ha i vesken, strø over yoghurt, smoothie eller sjokolade :D

Har dere laget sjokolade før?

Spørsmålsrunde

 • 13.10.2016 kl. 07:14

Lille bøllefrø <3Det er så koselig på snappen i det siste, i går fikk jeg faktisk flere hundre snaps av dere <3 Det var også en jente som ønsket seg spørsmålsrunde og det er jo så lenge siden så det passet bra i dag tenkte jeg! Så får jeg se om jeg svarer på video eller skriftlig.

Spør om hva du vil; mat, meg, ME, baby, hud, sminke, whatever <3

Jeg slenger meg rundt og tar med Kristine på yogaweekende til Norefjell i morgen forresten! Jeg skal promotere supernature og skal i den anledning lage rawsjokolade til 250 stykker! Bare å brette opp ermene. Er det noen av dere som skal, si det da??

Stor klem fra lykkelig meg <3

Kremet kyllingsuppe med kokos og karri

 • 12.10.2016 kl. 20:09

Høst er suppetid, og jeg eeelsker suppe! Jeg elsker også alt annet med høsten; løvet, te, friske roser i skinnene, store skjerf og fyr i peisen.

Jeg har jo delt så mange suppeoppskrifter før, og som de andre er denne laget på slump. Jeg lager supper på rester av grønnsaker jeg har liggende, da kaster jeg mer og sparer miljøet litt. Jeg har likevel sånn ca oppskrift til dere så dere kan lage den, for denne var så god at den gikk rett inn i rekken av favoritter.

Helenes kyllingsuppe med karri og kokos

En liter kyllingkraft (eller 1 liter vann og en buljongterning)

2 store guler løk

2 kinesiske hvitløk eller tre fedd vanlig hvitløk

4 gulrøtter

1 lite blomkålhode

1/2 søtpotet

3 dl fullfedt kokosmelk

1 ts karri (jeg bruker denne) (10% rabatt på alt på arnika med koden 107347)

Salt, paprika, chili (smak til)

Ca 2/3 kyllingfilet per person

Skrell og hakk løk og hvitløk og stek dette i et par ss smør til det er blankt.

Kok opp kraft i en stor kjele.

Skjær blomkål, gulrøtter og skrelt søtpotet i biter og ha det oppi kraften når det koker.

La det koke til det er mørt, altså til du lett kan stikken gaffel gjennom.

Mens grønnsakene koker kan du dele kyllingen i passe store biter.

Ha den stekte løken over i resten og tilsett kokosmelk og krydder.

Fres kyllingen i pannen du hadde løken i, med litt mer smør.

Stavmiks hele suppen glatt.

Tilsett kylling og la det stå og putre til kyllingen er ferdig kokt.

På bildene hadde jeg oppi kylling som var ferdigstekt, det fungerer det også ;)

Server med ferskt brød til, nå kan det ikke bli mer høst! <3

Perfect hair

 • 12.10.2016 kl. 10:26

I går unnet jeg meg masse luksus hos min herlige frisør Karianne på Perfect Hair Frogner. Hun la tynne striper over hodet og dro stripene ut i lengdene der det lyse hadde vokst mest ut. Så brukte hun en slags minicolour som gir håret den kalde fargen jeg liker.

Det er vanskelig for meg å forklare, men hun legger på en måte stripene på skrått slik at det ikke blir en hard overgang i røttene. Da slipper jeg både rare overganger ved hårfestet og hard ettervekst. Det er dette som gjør at jeg komme unna med et par stripetimer i året, superdigg!

Jeg ga Karianne frie tøyler til å klippe bort det slitte, slev om det ikke var så mye. Deilig å ha en frisør jeg stoler på slik at jeg bare kan slappe av. Som jeg skrev for noen dager siden, det er ingen selvfølge! 

Jeg elsker fargen og ikke minst, følelsen av friskt hår uten slitte tupper <3 Behandlingen er på ingen måte sponset, jeg er bare en superfornøyd kunde! Selv valgt jeg perfect hair for noen år siden etter å ha fulgt dem på instagram under @perfecthairfrogner. Det ligger til og med endel bilder av håret mitt der :)

Hva synes dere?

Vi må snakke om mensen - alt du trenger å vite om syklusen din

 • 11.10.2016 kl. 19:49

Det er vel ikke bare jeg som har hatt uheldige opplevelser med mensen? Da jeg var yngre var det vel lite som var så slitsomt som å skulle ha mensen, og jeg skulle ønske jeg kunne slippe hele greia. De aller fleste rynker på nesten bare de hører ordet, bare jeg skriver det her merker jeg at jeg synes det er uvant. Jon Anders pleide å bli litt grønn i ansiktet hvis jeg sa jeg hadde mensen, nå begynner han å bli mer vant til det heldigvis. Han er ikke redd for blod, ikke jeg heller. Egentlig er det lite jeg synes er ekkelt og jeg er ikke en hysterisk jente som friker ut lett. Jeg har for eksempel flere ganger filt tåneglene til kjæresten og jeg vasker begge hundene i rumpa hvis det trengs. Jeg er rett og slett ikke så nøye på slikt, men mensen, det skjønner jeg at folk synes kan bli litt mye.

Hvorfor er det egentlig slik? Det er jo verdens mest naturlige ting!? Dessuten skal jeg love deg at du en dag vil være takknemlig for at du har en fungerende syklus, hvis du er så heldig da. Etter at jeg sluttet på p-piller fikk jeg ikke tilbake mensen. Da den kom var det bare ca hver tredje måned og slik har det forblitt. Nå er syklusen min er på rundt 50-60 dager, når den egentlig skal være på rundt 28.

Hvordan fungerer syklusen?

Da jeg begynte å sette meg ordentlig inn i hvordan syklusen fungerer ble jeg litt overveldet av hvor mye informasjon som fantes. Hvorfor har jeg ikke lært mer om dette før? Dette påvirker tross alt kroppen min i så stor grad at jeg mener det burde vært et mye større fokus. Ja, vi har lært hvordan vi skal bruke en tampong osv, og forsåvidt også hvorfor vi har mensen, men ikke hvorfor en fungerende syklus er så viktig for god helse. Ikke hvordan vi burde leve for å ha en sunnest mulig syklus.

Når jeg skulle forklare Jon Anders hvordan syklusen min fungerer beskrev jeg den som en sirkel med 28 dager. På toppen av sirkelen er eggløsningen og på bunnen er mensen. Jeg sa at livmorslimhinnen bygges opp med blod og slim som en pute, slik at egget skal ha noe mykt å lande på. Når et egg slippes fra eggstokkene og føres gjennom egglederne kan det befruktes. Blir egget befruktet kan det feste seg i slimhinnen og etterhver utvikles til et foster. Da vil slimhinnen også gi næring til det voksende fosteret. Hvis det ikke befruktes, eller det ikke fester seg, vil puten (slimhinnen) støtes ut som en menstruasjon.

Vi kan snakke om både to eller fire perioder under syklusen, og det er ulike hormoner som "dominerer" under de ulike periodene. Dette er veldig viktig for hvordan du føler deg, både psykisk og fysisk. Du har kanskje kjent at du er mer sliten noen dager før mensen, at du har en helt annen energi på trening noen dager enn andre og at du i perioder er langt mer sulten, uten at du klarer å sette dette i system. Det er selvfølgelig andre faktorer som spille inn, som mat, søvn og psyke, men syklusen din har du kanskje ikke tenkt over?

Vi kan faktisk både spise og trene for å få syklusen i bedre balanse, samt for å føle oss best mulig og støtte opp de ulike fasene. Spennende sant? Dette kan jeg skrive mer om i et annet innlegg.

De fire fasene i syklusen din

 


 

Bilde pinterest

♥ Menstruasjonen

Dette er dagene du blør, og den varer som regel fra 3-7 dager. Disse dagene kan du føle deg ekstra sliten og kroppen trenger mer ro. Sett gjerne av litt ekstra tid for deg selv disse dagene, ta avspenning, gjør yoga eller ta et varmt bad.

♥ Folikkelfase

Under folikkelfasen utskilles folikkelstimulerende hormon (FSH) og dette hormonet stimulerer foliklene dine slik at de modnes. Foliklene er små "poser" som inneholder eggene dine. I tillegg stiger utskillelsen av østrogen og testosteron, og du kan oppleve økt energi og bedre konsentrasjon. Du kan også kjenne økt lyst, føle deg mer sosial og litt tøffere enn ellers.

♥ Eggløsningen

Når et egg slippes fra en folikkel i eggstokken din og begynner på vandringen gjennom egglederen har vi kommet til eggløsningen. Østrogen- og testosteronutskillelsen når sitt høydepunkt under eggløsning, så her vil sexlysten være på sitt høyeste. Det sies også at du er på ditt vakreste under denne perioden, logisk nok hvis det er her du skulle funnet deg en mann som kan befrukte deg (hvis vi tenker steinalderen).

♥ Lutealfasen

Et par dager ut i lutealfasen vil østrogen- og testosteronutskillelsen begynne å synke og progesteronutskillelsen vil øke. Progesteron virker beroligende, nesten som naturens valium. I slutten av denne perioden kan vi oppleve de berømte PMS (prementrual syndrom) symptomene som økt irritabilitet, nedstemthet, cravings (særlig på karbohydrater og sjokolade), oppblåsthet, hodepine og angst. Ta ekstra vare på deg selv i denne perioden, spis sunt, gå rolige turer, sov og gi deg selv litt plass.

Når kan jeg bli gravid?

Et egg kan overleve i 12-24 timer, men sperm kan overleve så lenge som 7 dager, avhengig av spermkvaliteten. Derfor kan du bli gravid hvis du har sex både før og rett etter eggløsning. Det er en teori om at guttesvømmere svømmer fortere, men overlever kortere enn jentesvømmere. Derfor sies det også at det er størst sannsynlighet at du får en jente hvis du har sex før eggløsning, og en gutt hvis du har sex rett på eggløsning. Dette er langt fra vitenskapelig ;)

Hvordan påvirker p-pillen syklusen min?

Når en går du p-piller får en ikke en ordentlig menstruasjon, det er en "liksomblødning". P-pillen hemmer nemlig eggløsningen, i tillegg til å gjøre livmorslimhinnen dårlig egnet. P-pillen kan påvirke hormonene dine både på kort- og på langsikt. Det sies også at p-pillen kan endre hvilke menn en tiltrekkes av, skummelt! Heldigvis synes jeg Jonna er like digg nå som da jeg møtte ham *lettelse*!!

P-piller kan også påvirke trening, hud, hår, vekt, fordøyelse og kroppsvæsker som livmorslim (ja, jeg skrev det på nettet, mer om det siden).

Min menstruasjon er ikke "normal", bør jeg bekymre meg?

Det er aldri lurt å bekymre seg, men hvis din syklus endrer seg er det lurt å snakke med legen. Har du alltid hatt regelmessig menstruasjon og den plutselig blir uregelmessig kan det være noe på gang, store endringer i farge, konsitens og mengde blod kan også være lurt å følge med på.

Nå det er sagt er det et stort vindu for hva som er normalt, så det viktigste er hva som er normalt for deg. Selv har jeg nok alltid hatt uregelmessig mens, men jeg har ikke tenkt særlig på det. Jeg har også brukt p-piller av og på i over ti år, noe som sikkert har vært med og påvirket hvordan den er i dag. Det som er sikkert er at vi bør være flinkere til å lytte til kroppen og gi den det den trenger. Uteblir mensen kan det være et tegn på stress, underernæring eller at kroppen er i ulage. Jeg jobber med nettopp dette og håper at kroppen min stadig skal komme nærmere en "normal" syklus.

Har du spørsmål er det bare å legge igjen en kommentar, du kan selvfølgelig være anonym! Ellers, heia mensen!!

 

 

Dette trikset holder matpakken din fresh hele dagen

 • 11.10.2016 kl. 08:37

Guri, tydeligvis at dette med mengder engasjerer folk. Jeg synes virkelig at jeg spiser endel om dagen jeg, men kanskje det ikke kom så godt frem på bildene. Jeg spiser fortsatt masse fett og det ser en jo ikke. I "mellommåltidet" mitt er det for eksempel en ss kokosolje i tillegg til granola, og alt av fisk, kjøtt, kylling og grønnsaker lages i godt med smør eller olivenolje. Vi er forskjellige, men jeg kan avsløre at jeg ikke har gått ned i vekt siden jeg startet ;)

Jeg hadde klart å bomme helt på dagen i går, og troppet opp hos Karianne en dag for tidlig. I dag skal altså lokkene få pleid seg, gleder meg! Jeg heller mot å holde lengden, men fjerne det slitte og ikke minst få nye fine striper. Det er så godt å bli dullet med hos frisøren <3Når jeg skal være på farten en stund er det viktig å pakke matpakke, noen ganger flere. I dag skal jeg ha med meg cottage cheese og kefir, og da har jeg et triks som holder matpakken min fresh. Jeg fyller halve boksen med frosne bær, da fungerer de som et kjøleelement og holder melkeproduktene kalde. Enkelt og dette er så godt! Og ja, jeg har prinsesse tupperware!

Forresten veldig mange som spør hvor jeg kjøper frosne bær og hvorvidt jeg bruker de vanlige på butikken. Jeg plukker så mye jeg kan når det er sesong, men i år ble det helt borte i alt annet, noe jeg selvfølgelig angrer bittert på, hehe. Jeg kjøpte masse bringebær fra en bonde som jeg fortsatt har endel av, og eller supplerer jeg med de fra butikken.

Finner jeg økologiske kjøper jeg det, men jeg er ikke fanatisk. Jeg koker ikke bærene på forhånd, grunnen til at dette ble anbefalt var på grunn av en mulig smittefare for hepatitt A. Synderen viste seg å være en ferdig bærkake, men for sikkerhetsskyld anbefales fortsatt koking. Jeg har spist masse av dette i flere år og det går helt fint ;)

Jeg spiste forresten halvparten før jeg tok bilde, sån kan det går ;)
 

What I eat in a day - bilder og oppskrifter

 • 10.10.2016 kl. 19:49

Jeg elsker å både se og lese andres "what I eat in a day" innlegg, og siden så mange etterspør disse innleggene tenkte jeg at jeg kunne vise frem en dag i mitt kosthold. Nå som jeg planlegger kostholdet mitt mer merker jeg at energien er jevnere, jeg er mye lenger mett og jeg er flinkere til å få i meg fisk. Jeg spiser egentlig veldig mye av den samme maten som jeg tidligere har gjort, men i andre mengder. Jeg er også flinkere til å faktisk lage måltider, ikke bare småspise gjennom hele dagen.

Selv om jeg er utdannet innen ernæring er det ikke alltid jeg klarer å følge egne råd, akkurat som langt fra alle PT'er topptrente til enhver tid eller alle økonomer har oversikt over egen pensjon. Vi må alle stramme inn tøylene og gi oss selv et spark brak innimellom. Jeg har spist sunt, men jeg har tatt litt snarveier ;)

Jeg liker ikke så godt å vise frem spesifikke mengder her på bloggen, i frykt for at andre skal se det jeg spiser som en slags mal. Samtidig tenker jeg at det kan være fint å vise frem hvor mye en faktisk kan spise, da veldig mange spiser alt for lite. Jeg tror i hvert fall mange av dere som leser denne bloggen gjør det ;)

What I eat in a day

Frokost

Frokost er mitt favorittmåltid, jeg er og blir et frokostmenneske! Det er så viktig å starte dagen med en skikkelig frokost, i hvert fall denne dagen hvor jeg skulle på trening ;)

Pannekaker med egg og havre

Lunsj (etter trening)På lørdag trente jeg en time, først cardio step og så litt styrke. Da jeg kom hjem var jeg ganske sulten igjen, og da hadde det også gått en stund siden frokost.

Jeg laget kolje med fermentert ketsjup, masse beter, vannkastanjer og wokmix med grønnkål. Alt er stekt i smør :)

Mellommåltid

Etter noen timers vandring i Bogstadveien med kaffe og venninnetid var jeg sulten igjen. Dette måltidet ble litt senere enn det skulle, ups, men jeg fikk det i hvert fall inn ;)

Kirsebærskål med kefir, cottage cheese og hjemmelaget granola

MiddagTil middag spiste vi kylling med fermentert ketsjup (jaja, jeg vet det blir mye av det samme!), dampet brokkoli og søtpotetfries.

For meg ser dette ut som ganske mye mat, det er i hvert fall større porsjoner enn jeg er vant til. I tillegg spiste jeg faktisk en questbar, som jeg ikke tok bilde av. Til gjengjeld holder jeg meg mett lenger, og får dermed mindre småspising mellom måltidene. Det er så viktig for fordøyelsen, og ikke minst for sult og metthetshormonene våre. Win win altså!

Synes du det ser ut som mye mat?

Skal, skal ikke

 • 10.10.2016 kl. 08:35

Nå har jeg ikke klippet disse tuppene siden mai tror jeg, ups. Jeg går veldig sjeldent til frisøren faktisk, og har ikke helt tro på den teorien om at en må klippe håret 10 ganger i måneden for at det skal vokse. I dag skal jeg freshe meg opp med nye striper og klipp, men jeg er veldig usikker på hvor mye. Jeg kunne på en måte tenkt meg litt kortere hår, da jeg synes det ser så fresht og rent ut. Samtidig skal jeg innrømme at jeg har blitt veldig glad i det lange håret, ikke minst elsker Jon Anders det. Hva synes du? Skal, skal ikke?

Jeg føler det kun er jenter som forstår hvor stort dette med hår er. Jeg kan seriøst gråte etter å ha vært hos frisøren hvis det blir feil. Jon Anders skjønner ikke bære. Jeg diskuterte dette med en venninne og hun var helt enig, hår er så viktig. Ja, det er overfladisk, det vet jeg godt! Men likevel, hehe..I kveld skal jeg poste "what I eat in a day" innlegg! Jeg elsker å se slikt selv, og det er veldig mange av dere som etterspør disse innleggene ;)

Ha en fin mandag så lenge, takk for at du kommer hit <3

Følg meg gjerne på snapchat: heleneragnhild

Lettfordøyelig, glutenfritt brød med to ingredienser - steg for steg

 • 09.10.2016 kl. 20:49

En ny dag som har gått i hunde! Jeg har filmet masse, gått lang tur og drukket kaffe med en super venninne, og nå har vi akkurat spist taco her hjemme. Jon Anders er litt lei all snapping og blogging om dagen merker jeg. Han er utrolig støttende, men det kan selvfølgelig bli litt mye innimellom også. Derfor skal jeg logge av og ta det med ro resten av kvelden, så snart dette innlegget er ute da. Jeg lovet jo å vise frem hvordan jeg lager det fermenterte, glutenfrie brødet jeg spiser!

Dette brødet har blitt en favoritt hos oss etter at jeg fant oppskriften hos Gry. Jeg har delt det før, men siden det er endel trinn som skal til for å lykkes tenkte jeg at jeg kunne dele det igjen. Nå har jeg tatt bilder av prosessen slik at du kan se hvordan du lager det.

Brødet er veldig enkelt, både fordi det kun har to ingredienser (i tillegg til vann) og fordi du ikke trenger en starter for å fermentere det. Det fermenterer spontant når du følger trinnene som beskrevet. Det tar litt tid å lage, men du trenger ikke sitte og se på mens det lages. Sånn sett går det egentlig raskt!

Fermentert bokhvetebrød

8 dl hel bokhvete (ikke bokhvetemel)

1 ts havsalt

1,5 dl vann

Trinn 1

Skyll 8 dl bokhvete godt i en sil og ha det i en bolle. Hell over vann så det dekker kornene godt, dekk til og la det stå i romtemperatur i 8-12 timer. Dette kan du for eksempel gjøre før du legger deg en dag. Silen har jeg kjøpt på ebay for en billig penge!Trinn 2

Skyll bokhveten i silen igjen, det vil nå være slimete. Når dette slimet er helt borte heller du bokhveten i en kjøkkenmaskin med s-blad (foodprosessor) eller i en bolle hvis du vil bruke stavmikser. Tilsett 1 ts salt og 1,5 dl vann og kjør til du får en jevn deig. Hell deigen over i en bolle, dekk til og la stå i 24 timer.

Nå vil brødet fermentere og kornene vil bli lettere for tarmen din å fordøye. Under denne prosessen kan deigen stinke, men ikke bli redd av den grunn. Brødet smaker supergodt!!Trinn 3

Forvarm ovnen til 250 grader. Bruk silikonformer eller bruk litt smør i formene. Hell deigen forsiktig over i to brødformer og sett dem inn i ovnen. Sett straks temperaturen ned til 170 grader og stek brødene i en time. La brødet avkjøles på rist til det er helt avkjølt før du skjærer i det. Jeg liker å skjære i tynne skiver som jeg fryser. Da har jeg alltid ferskt brød tilgjengelig når jeg får lyst på.Brødet er i oven as we speak, så jeg legger ved et bilde av hvordan det ser ut fra sist jeg blogget om det (se øverst). Følger du på snap (heleneragnhild) skal du straks få se det ferdig resultatet.

Nå gleder jeg meg til ferskt brød i morgen <3

Proteinpannekaker uten proteinpulver - uten gluten, melk og sukker

 • 09.10.2016 kl. 10:29

Nye vaner betyr nye oppskrifter! Pannekaker passer dessuten perfekt på en søndagsmorgen, synes du ikke?

Jeg har en annen pannekakeoppskrift som er veldig populær, men denne ligner mer på vanlige pannekaker. De var veldig enkle å steke også, og det er alltid et pluss!

Helenes proteinpannekaker

3 egg

1 dl havregryn

1 dl melk (jeg brukte usøtet mandelmelk)

En klype salt

1/4 ts natron (du kan også bruke bakepulver)

Jeg started denne pannekakerøren i går da jeg la en dl havregryn i bløt ved å tilsette en dl mandelmelk. Jeg hadde dette i et syltetøyglass og ristet løs, så lot jeg det stå fremme over natten. Her kan du bruke hvilken melk du selv ønsker. Du kan også fint hoppe over hele bløtleggingsprosessen, du bestemmer.

Da jeg stod opp (og etter at jeg hadde drukket sitronvannet mitt) tilsatte jeg resten av ingrediensene og brukte en stavmikser for å blande og mose alt. Du kan også bruke en blender eller hoppe over. Da får du hele havregryn i røren.

Så stekte jeg pannekaker i ekte smør. Jeg stekte i litt forskjellige størrelser (eksperimentering), men tipper tre mellomstore pannekaker passer best :)

Jeg serverte med litt sukrin gold og litt bringebær. Veldig gode og veldig mettende!

Ha en nydelig søndag fine du, jeg skal komme meg ut i frisk luft på en gåtur-date med en finfin venninne <3

Himmelsk kirsebærskål

 • 08.10.2016 kl. 20:23

Hvor ble denne dagen av? Jeg føler timene bare raser forbi jeg? Noen ganger synes jeg det er vanskelig å finne den berømte balanser i hverdagen, mellom å fly fra aktivitet til aktivitet og ha alt for rolige dager. Kroppen sier jo på en måte fra når det har vært mye. Den nye matplanen min krever endel tenking og planlegging også. Jeg får i hvert fall økt forståelse for de fine kundene mine som får planer av meg, endring er hardt! Samtidig er maten veldig god og jeg koser meg med den, det er mer planleggingen jeg sliter med.

Da jeg kom hjem fra venninnedate skulle jeg egentlig laget meg mat med en gang, men så ble det helt glemt i jobbing forran macen. Plutselig har det gått alt for lang tid siden jeg spiste, og det liker ikke kroppen. Dette var i hvert fall dagens tredje måltid i dag, en blanding av kefir og cottage cheese med masse (!) bær, hjemmelaget musli og kokosolje. Dette er så godt at det er vanskelig å tro at det er sunt. I dag fant jeg også kirsebær på Meny, i tillegg til frossen makrell og wokblandingen jeg liker. Små gleder altså <3

Kirsebærskål

100 kefir

150 gram cottage cheese

3 dl bær

2 ss hjemmelaget granola

en ss kokosolje

kanel

Slik gjør du:

Varm bær (jeg bruker frosne) i en kjele med kokosolje. Når det er helt tint blander jeg det i en skål med resten av ingrediensen. Du kan også søte med stevia hvis du vil ha den søtere!

I morgen deler jeg oppskriften på det deilige glutenfrie brødet jeg har lært av fine Gry! Jeg har delt det før, men nå skal du få steg for steg så det blir lettere å skjønne hvordan det lages. Hvis du vil se meg lage brødet på snap ligger det ute i dag, og fortsettelsen kommer i morgen ;) (heleneragnhild)

Nå skal jeg slenge meg på sofaen, spise sen middag med Jonna og se på TV. Jeg må lade litt rett og slett!

Ha en nydelig lørdagskveld <3

 

Sminkefri på trening?

 • 08.10.2016 kl. 13:22

God formiddag <3

I dag fristet det med en treningstime igjen! Jeg stod opp tidlig, spiste frokost og kom meg avgårde på cardio step. Endelig har huden min blitt så bra igjen at jeg føler meg konfertabel helt uten sminke. Etter noen måneder hvor den har vært i ulage er dette så deilig. Jeg har slitt endel med huden min før, så jeg har så dårlig selvtillit på det, hehe. Jeg mener ikke at en ikke skal gå uten sminke om huden ikke er perfekt, det er dessuten ikke min heller. Jeg har bare ikke vært så tøff på det.

Det blir jo lett en ond sirkel også, da det absolutt ikke er bra for huden å gå med sminke på trening. Helt klart best for huden å få puste!

Jeg er så fornøyd med produktene jeg bruker nå! De redder huden min hver gang, og jeg lover å skrive innlegg om hud snart. De er forresten ikke sponset ;)

Nå skal jeg møte en venninne jeg ikke har sett på evigheter i Bogstadveien, gleder meg!! Snakkes senere fineste du, takk for at du titter innom på en lørdag <3

Følg meg gjerne på snap: heleneragnhild

 

De 5 viktigste tingene for god helse

 • 07.10.2016 kl. 19:21

Nå er jeg så klar for fredagskveld <3 Før jeg tar kvelden vil jeg dele noen ting som er utrolig viktig for min helse, ting som har gjort meg frisk og rask igjen etter mange års sykdom! Helse er ikke et mål, det er en tilstand. Det vil nok aldri være perfekt, men ved å gi kroppen de riktige verktøyene hver dag føler i hvert fall jeg meg som mitt beste :)

En god fordøyelse og tarmflora

Har du en dårlig fordøyelse vil du ikke klare å absorbere alle næringsstoffene du spiser. I tillegg krever fordøyelse en god del energi, så fungerer den ikke optimalt vil det kreve ekstra energi for kroppen. Det er utrolig mange som sliter med nettopp dette, jeg vil si så mange som 90% av de som kommer til meg! Ikke bare sliter det på kroppen, det sliter på psyken. Mange blir ikke trodd eller får den hjelpen de trenger. Heldigvis er det du selv som kan gjøre mest for din egen fordøyelse!

Solskinn

Har du merket hvor mye bedre humør du blir i av å være ute i solen? Ikke bare hjelper det på den naturlige døgnrytmen vår, det gjør det gladere. Når vi er ute i sollys omgjøres kolesterol i huden til aktivt vitamin D og vitamin som er viktig for en rekke prosesser i kroppen. Jeg anbefaler mine kunder å ta vitamin i alle måneder med -r i navnet, da får vi nemlig ikke nok fra solen.

Næringsrik mat

Prøv å snu fokuset fra at du skal spise kalorifattig fettfattig mat til at maten du velger skal gi deg mest mulig næring. Velg matvarer som kjøtt, fisk, egg, lever, grønnsaker av alle slag, bær og fullfete meieriprodukter. Når vi spiser næringsrikt får kroppen byggeklossene den trenger og du får mer energi, et klarere hode og bedre humør!

Bevegelse

Minst 30 minutter bevegelse per dag er anbefalingen fra helsedirektoratet, og det er noe alle kan få til! Finn en aktivitet du trives med og som fungerer i din hverdag. Husk at all bevegelse teller! Selv liker jeg å gå, og går gjennomsnittlig 11000 skritt per dag. I tillegg liker jeg saltimer, styrketrening, yoga og dansing. Å vaske leiligheten og leke med barna gir ektra morsjon som bonus!

Tid med de du er glad i

Det hjelper ikke å spise spinat til du blir grønn eller trene hver dag hvis du ikke har det bra! For de aller fleste av oss betyr dette samvær med andre mennesker. For meg inkluderer en sunn livsstil kaffedate med venninner, sofatid med kjæresten og vin med jentene. Det er dette som utgjør livet, det er slike ting du vil huske tilbake når du blir gammel <3

Nå logger jeg av og tilbringer tid med mine kjære <3

Bridget Jones's baby

 • 07.10.2016 kl. 09:43

Nå har jeg drukket sitonvann, spist frokost, vært på morgentur og nå tenkte jeg komme med en liteI oppdatering til dere. I går var jeg på kino med min vakre venninne Maria og så Bridget Jones's baby. Mange av dere sa jeg måtte glede meg og det skjønner jeg godt! For en søt film, jeg følte jeg ble fylt med følelser mange ganger! Selvfølgelig mest av alt da lille bebis ble født, klarer ikke se på sånt uten å bli rørt! Det er vel ikke bare meg?

Tenkte jeg skulle føle meg mer trist, men mest av alt var den hysterisk morsom! Elsker legen hennes som spilles av Emma Thompson. Dessuten elsker jeg begge mennene i filmen, særlig Mc Dreamy da!

Etterpå tenkte jeg på en ting. Jeg følte meg takknemlig for det jeg har, at jeg har funnet verdens fineste mann som jeg skal ha barn med. Jeg synes ikke synd på Bridget fordi hun er alene, men fordi hun ikke har det jeg har. Nå skal jeg ikke avsløre hvordan filmen utspiller seg eller slutter altså, men jeg synes det er så godt å kjenne på en sånn følelse.

Nå skal jeg ut og møte søteste ChristineThe Juicery, som jeg gleder meg!

Ha en nydelig fredag så lenge <3

3 matvarer fra nærbutikken jeg ikke klarer meg uten

 • 06.10.2016 kl. 19:52

Mat trenger ikke være så komplisert og vanskelig å få tak i. Det er veldig mange som spør om hvor jeg handler mat, og jeg skjønner at dere lurer. Jeg bruker i perioder endel alternative ingredienser, men mest av alt spiser jeg helt "vanlig" mat fra nærbutikken. Jeg vil så gjerne løfte dette frem, at du ikke må kjøpe masse rare pulver og piller for å være sunn nok. Jeg elsker både supermat og levertilskuddene mine, men fundamentet i kostholdet mitt er et sunt kosthold i bunn.

3 matvarer jeg ikke kan leve utenEgg

Egg inneholder alle næringsstoffer kroppen trenger, med unntak av vitamin C. Jeg bruker alltid hele egget, og det er kun da egget vlir en fullverdig protienkilde. Mye av proteinet sitter faktisk i plommen, og her finner du også de fettløselige vitaminene A og D. Egg er skikkelig sunn mat, både for fettforbrenning og fertilitet.

Hvis jeg bruker rått egg i smoothie, bruker jeg kun plommen. Dette er fordi det finnes et stoff i hviten som heter avidin. Dette stoffet binder B-vitaminet biotin, også kjent som skjønnhetsvitaminet! Hvitene tar jeg derfor på et glass og når jeg har 4-5 stykker putter jeg dem i knekkebrød.

Smør

Vita hjertevond og ekkel margarin kan bare gå og legge seg, det er ekte meierismør som gjelder. Nå som vi for lengst har kastet hypotesen om at smør gir deg hjerte- og karsykdom kan vi bruke dette gyldne fettet med god samvittighet. Det betyr ikke at du skal spise smør dagen lang, men bruke det i passelige mengder i matlaging. Jeg steker alt i smør da det gir best smak, og du; smak er også viktig!

Tåler du ikke melkeprotein kan du klarne smøret, søk på ghee på youtube så finner du fremgangsmåte.

Bær

Jeg har alltid elsket bær, både jordbær, bringebær, rips, solbær, bjørnebær og blåbær. Jeg bruker bær hver eneste dag i smoothie, på cottage cheese, på grøt og som snacks. Bær er svært rike på antioksidanter og fiber, også smaker de fantastisk. Spis mer bær!Bringebærterte uten egg, melk, gluten og sukker

Hvilke matvarer klarer du deg ikke uten? Del gjerne i kommentarfeltet <3

Hvor mye skal du spise?

 • 06.10.2016 kl. 09:06

Dette med mengder er jeg veldig forsiktig på å snakke om i sosiale medier. Det er fordi det lett kan snappes opp som en fasit, og på en måte bli misbrukt. Samtidig er dette med mengder en av de vanskeligste tingene når en har et forstyrret forhold til mat. Noen prøver å spise minst mulig, og når de spiser litt for mye føler de at de er ute av kontroll. Da kan det faktisk være nyttig å få et satt opplegg med mengder, slik at du kan føle deg trygg på hvor mye du skal spise.

Når vi spiser balanserte måltider vil du kunne spise til du er mett. For de aller fleste holder dette i massevis, og de kan få veldig gode resultater. Hvis du har mistet følelsen av sult og metthet blir det værre. Det jeg vil frem til er egentlig at dette er svært individuelt. Noen ganger trenger du en rettesnor, noen ganger ikke.

En ting som er sikkert er at de fleste kunne spist veldig mye mer hvis de valgte riktig mat! Denne tallerkenen er nok egentlig litt liten..Hvis du ønsker veiledning anbefaler jeg deg å ta kontakt med en som kan hjelpe deg. Det kan være meg eller en annen du har tillit til, men det bør være noen som har en utdannelse innen ernæring.

Nå skal jeg på jobb og ha fine kunder, og i kveld skal jeg se Bridet Jones´s baby sammen med bestis Maria <3 Ha en nydelig dag!!

Følg meg gjerne på snapchat under navnet heleneragnhild da <3

Ny matplan og et mellommåltid

 • 05.10.2016 kl. 19:17

I dag hadde jeg min første runde med mental trening, og wow, jeg føler meg utslitt. I løpet av timen fikk jeg høre at jeg kunne oppleve kroppslige reaksjoner etter å ha jobbet intenst mentalt, men at jeg skulle bli så slått ut hadde jeg ikke forventet. Samtidig kjenner jeg at noe løsner, så det er også godt. Jeg skal i hvert fall legge meg tidlig i dag og få en god natt søvn, det trenger jeg nå!

Ellers har jeg også fått min nye matplan, veldig spennende. Den inkluderer endel mer karbohydrater enn jeg er vant til, og kanskje mer mat? Jeg synes egentlig det er veldig vanskelig å vite hvor mye jeg spiser i løpet av en dag, ikke minst svinger det endel. Det blir veldig bra å få en endring, ikke at den er så radikal.

Jeg kommer jo til å dele mer av planen etterhvert, men ikke hele. Det er fordi dette er en plan til meg, tilpasset meg. Å dele hele planen blir derfor litt feil. I korte trekk kan jeg si at det er:

 • 4 faste måltider per dag
 • Mer varm mat i form av "middagsmat" flere ganger om dagen
 • Mer karbohydrater
 • Helt i tråd med det jeg deler på mine kurs og her på bloggen
 • Hel og "naturlig" mat
 • Hjemmelaget mat
 • Inkluderer fortsatt fermentert mat og kraft <3
 • Kjøtt, fisk, annen sjømat, kylling, egg, grønnsaker, frukt, bær, noe meieriprodukter, surdeigsbrød, rotgrønnsaker, ris, havregryn, potet og søtpotet

Jeg gleder meg til å ha noe å følge, selv om det er utrolig uvant.

Ellers ville jeg dele noe godt jeg stadig lager og faller tilbake til, nemlig denne skålen med cottage cheese, kefir og bær. Nå lyver bildene litt for denne gangen hadde jeg ikke kefir, men det skal egentlig være oppi! Jeg varmer bær i en liten kjele (kan bruke mikro) sammen med litt kokosolje og en dråpe stevia.

I en skål blander jeg ca en dl kefir og en halv boks cottage cheese. Så heller jeg bærene over og har på masse kanel og en ss hjemmelaget granola.

Dette er så godt, har du ikke testet vet du hva du har å gjøre! Kefir er godt for fordøyelsen og lettere å fordøye enn for eksempel vanlig melk. Helst bruker jeg hjemmelaget, men du kan også bruke den du kjøper i butikken :)

Stor klem til deg fra sliten meg <3

Er det Allah som skal gi meg et barn?

 • 05.10.2016 kl. 09:14De siste månedene har jeg blitt mer og mer åpen i sosiale medier, og det har vært nesten utelukkende positivt! Jeg har fått kontakt med utrolig mange fine mennesker og selv om jeg ikke egentlig kjenner dere føler jeg på mange måter at jeg har fått mange nye venninner. Hver dag får jeg mange meldinger, snaps, mailer og små drypp, og det betyr faktisk utrolig mye. Vi trenger alle tilbakemelding på det vi gjør, men det er så mye mer enn det.

Det føltes hele tiden naturlig for meg å være åpen om ønsket mitt om å bli mamma. Jeg kom raskt i kontakt med flere jenter som enten var i samme situasjon eller som hadde vært gjennom en prosess for å bli gravide. Dette har vært en stor hjelp for meg, da jeg vet mye mer om hva jeg kan forvente av systemet rundt meg.

Samtidig kan det være en belastning, en jeg kjente ekstra på i morges. Jeg våknet til en kommentar på min instagram om at jeg måtte be til Allah eller Gud for å bli gravid. Hvis jeg ikke gjorde dette ville jeg aldri få barn, for da ville ikke Gud gi det til meg. Er det virkelig slik det fungerer? Da må jeg jo spørre, hva er det som gjør at jeg ikke fortjener å bli gravid? At jeg ikke har spurt? Er ikke et mangeårig ønske nok? Er ikke to personer som elsker hverandre nok?

Jeg er ikke personlig kristen, men jeg er døpt og jeg dømmer ingen for deres religion. Gjennom denne prosessen har jeg faktisk følt et behov for å tro på noe større enn meg selv, for å slippe kontrollen litt. Jeg vet at jeg kommer til å bli gravid, og jeg vet også at jeg ikke kan bestemme når det skal skje...

Når det er sagt synes jeg en godt kan tenke seg om to ganger før en skriver noe slikt til en fremmed. Jeg har fått anbefalt alt fra rødbeter til healing og begynner faktisk å bli en smule lei. Jeg skjønner at det er godt ment med det bunner liksom hele tiden i at det er min skyld at jeg ikke blir gravid. Hvis jeg ikke bruker tøfler, spiser rå lever eller går til en medisinmann vil det ikke skje...Jeg håper dere ikke tar dette negativt, for dere må vite at jeg setter enorm pris på dere! Jeg vil så gjerne ha denne kommunikasjonen med dere og jeg har bare gode tanker om alle som har sendt meg råd, for uten dem hadde jeg nok ikke fått prøvd ut mye av det jeg har gjort. Jeg må bare få plass til å kjenne på hva som er riktig for meg. Jeg har veldig mange flinke mennesker rundt meg og får den beste oppfølgingen på alle plan <3

Mine beste frokoster - mettende, sunt og godt!

 • 04.10.2016 kl. 20:00

Jeg er og blir et frokostmenneske! Selv om jeg ofte starter dagen med både sitronvann og bulletproof må jeg også ha en ordentlig frokost.

For meg er det viktig å begynne dagen med proteiner og fett da dette støter opp den naturlige hormonsyklusen vår gjennom dagen. Dette snakker jeg mye om på mine kurs og mine foredrag, og er noe jeg gleder meg til å lære mer om fremover.

I dag vil jeg dele mine favorittfrokoster med deg!

Smoothie eller smoothiebowl

Jeg elsker en god smoothie, og blir virkelig aldri lei. Hvilken jeg velger går veldig i perioder, jeg får lett dilla og spiser den samme i mange uker. Her kan du lese mer om hvordan jeg lager mine smoothies, og hvorfor jeg liker å bygge dem opp slik jeg gjør. Jeg elsker å toppe mine med supermat og hjemmelaget musli.

Pannekaker med to ingredienser

Disse pannekakene er mettende, veldig gode og ikke minst enkle. Det blir jo ikke enklere enn to ingredienser?? En god, gammel favoritt <3

Skål med cottage cheese og kefir

For å lage dette er det så viktig med varme bær, det blir noe helt annet! Jeg varmer bærene forsiktig i litt kokosolje før jeg heller dem over en skål med en blanding av kefir og cottage cheese. Også her liker jeg å toppe med hjemmelaget granola eller en skje peanøttsmør.

Knekkebrød

Jeg liker å lage knekkebrød ca annenhver uke, da har jeg alltid mat lett tilgjengelig. Favoritten er smør og kalkun eller makrell i tomat, så godt! Sistnevnte blir aller best med spirer på, så deilig!

Suppe

Supper er faktisk utrolig digg til frokost. Jeg var også veldig opphengt i at frokost måtte være "frokostmat" før, men nå kan jeg spise hva som helst og tar gjerne suppe. Det er jo både mettende og varmende, deilig! Husk å ha en proteinkilde til som kokte egg eller et knekkebrød med makrell i tomat for eksempel.

Sjekk ut dette innlegget hvis du vil lære å lage mine supper!

Rundstykker

De siste ukene har jeg delt en utrolig digg oppskrift på rundstykker (se bilde over), både en bløtlagt (lettere å fordøye) og en ikke-bløtlagt variant. Disse smaker veldig godt med smør og egg, skinke eller ost synes jeg. Jeg liker å toppe med paprika, tomat, agurk eller spirer.

Hva med brød?

Jeg spiser ikke så mye brød egentlig, det har liksom blitt slik etterhvert. Brød er ikke djevelen, men det er heller ikke så næringsrikt som mange skal ha det til. Noen ganger har jeg lyst på brød og da er dette brødet en favoritt! Det er lettfordøyelig, glutenfritt og veldig lett å lage (krever kun et par ingredienser). Husk å ha på smør og godt med pålegg, og ikke minst grønnsaker til! Da får du et sunt måltid ;)

Hva liker du å spise til frokost??
 

Min smoothiefail!

 • 04.10.2016 kl. 11:36

I går tok jeg over snappen til kostholdsdamene og snappet masse! Det er ganske gøy å utfordre komfortsonen litt, og dele av seg selv!

Jeg lager jo smoothie hver dag og har delt utallige bilder av de, om jeg skal si det selv, vakre kreasjonene mine. Lilla, rosa, grønn, alle fargene gjør meg så glad.

I går derimot, når jeg legger ut min frokost for å inspirere flere tusen mennesker, får jeg de værste fargene! Ikke bare en gang, men to ganger!! Er det mulig??

bare se selv...video:img2465
video:img2464
video:img2462

video:img2463
Jeg måtte vise dem til Jonna og han laget de værste parodiene av meg. Jeg lo så hardt, det skulle jeg gjerne delt med dere!!

Jeg savnet den fine gjengen in på snap i går da, dere er jo så herlige!! Borte bra, men hjemme best! Bli med i tullegjengen ved å følge meg på heleneragnhild på snap💗 

Trenddrikken som gir energi, metthet og god tarmhelse

 • 03.10.2016 kl. 20:22

Adlinks

Jeg elsker kaffe og jeg har i flere år eksperimentert med ulike kaffedrikker. Jeg måtte teste den såkalte bulletproofkaffen da den først kom og jeg har også laget en video der du kan se hvordan jeg lager den.

De siste månedene har jeg hatt en fast morgenrutine som inkluderer blant annet sitronvann, bulletproof og morgentur. Jeg må ikke ha kaffe om morgenen og liker egentlig best å utsette kaffen til litt senere. Det blir som regel et par kopper hjemme og kanskje en kaffe når jeg er på møter ila dagen, så det blir nok. Derfor er jeg så glad jeg har oppdaget dandyblend. Jeg har erstattet kaffen i min bulletproof med dandyblend og elsker det!

Min morgendrikk smaker fantastisk og gjør meg mettere hele dagen. Jeg føler også at jeg får mer energi og får bedre fordøyelse, mange fordeler med andre ord!

Dandyblend

Dandyblend er en urtedrikk som kjøpes i pulverform. Smaken minner om kaffe, særlig når du har i melk. Jeg elsker den, og det er veldig mange av dere som også har blitt hekta på denne drikken. En stor del av dandyblend er løvetann (dnadylion), som kan virke rensende på leveren blandt annet.

Kollagen

Jeg tilsetter alltid kollagen, et protein som er betennelsesdempende, virker helende på tarmcellene og er supert for hud, hår og negler. Jeg kjøper dette på iherb og tilsetter det til te og bulletproof, men det kan tilsettes i all væske.

Usaltet smør

Jeg vet at det høres ekkelt ut, men gi det en sjanse! Det er smøret som gir den kremete, latteaktige smaken og utseende. Når drikken blendes deles smøret opp i små, små partikler og det blir som å tilsette litt kremfløte i drikken, bare så mye bedre. Jeg bruket et upasteurisert smør fra røtter, men vanlig usaltet kan fint brukes. Noen liker også å bruke saltet smør, men det er ikke jeg så glad i.

MCT-olje

MCT står for medium chain triglyseride, altså mellomlange fettsyrer. Dette er fettsyrer som tas direkte opp i leveren fra tarmen der de brennes til energi. MCT har vist å kunne øke forbrenningen og vektnedgangen i noen studier (1, 2, 3, 4), veldig spennede. Det kan også ha en effekt på metthet, noe jeg selv virkelig merker!

Slik lager du min morgendrikk

Fyll en kopp (størrelse velger du selv) med varmt vann og hell i blenderen. Her kan du selvfølgelig også bruke kaffe ;)

Tilsett en stor ss dandyblend

Tilsett en ss kollagen

Tilsett 10-20 gram usaltet smør

Tilsett en ts mct-olje

Blend og nyt!

Husk at du må være forsiktig når du blender, begynn på aller laveste innstilling og jobb deg opp :)

Tørr du teste?? Husk at det bare er å spørre hvis du lurer på noe <3
 

Vil du ha bedre tarmhelse?

 • 03.10.2016 kl. 12:32

Jeg er så heldig å bli invitert til Stavanger den 22. oktober for å holde foredrag om et av mine favorittemaer, tarm! Dette lett oversette organet har en utrolig stor påvirkning på vår helse, både mentalt og fysisk, så jeg er så glad det stadig blir mer populært å snakke om.Jeg tar med meg Jon Anders nedover, vi skal bo på hotell, møte venner i Stavanger og bare kose oss. Selv om jeg skal jobbe er det jo bare gøy. Jeg elsker å holde foredrag, det er noe av det morsomst jeg gjør!

Det hadde vært veldig gøy å se mange av dere denne dagen, så jeg håper du tar deg tid til å komme. Jeg har ikke så mange åpne foredrag og vet ikke når jeg kommer til å ha flere i nærmeste fremtid. Du får dessuten høre mange andre fantastiske foredragsholdere.

Her finner du påmeldingen, jeg håper vi sees :)

 

Uken som gikk

 • 02.10.2016 kl. 20:50

Jeg har sett at mange bloggere deler slike "uken som gikk" innlegg, særlig har jeg lest Kristina sine (for en herlig jente). Siden jeg liker disse innleggene så godt selv, tenkte jeg at jeg kunne begynne å lage de her på bloggen. Jeg merket med en gang jeg skrev dette innlegget hvor koselig det var å se tilbake på uken og tenke på alt som hadde skjedd. Så mye koselig jeg har gjort!

Tusen takk for så mye støtte på forrige innlegg. Hver gang jeg åpner meg og er sårbar møter dere meg med så mye støtte og forståelse, helt utrolig snille er dere<3

Ukens høydepunkt

I går var jeg på jentevors med to av mine beste venninner. Det er så deilig å bare skravle, spise popcorn, drikke vin og slappe av i hverandres selskap. Jeg har kjent disse jentene i 7 år nå og kunne ikke følt meg mer heldig. De drakk forøvrig begge annengangsfermentert kombucha som jeg hadde med, så sporty er de også! Etter mange timer i sofaen dro vi ut, hvor jeg traff enda flere venninner. En av venninnene mine bor veldig langt unna så det er så godt å sees når hun endelig er i Oslo <3

Jeg må også nevne shoot med shapeup som var veldig gøy, og ikke minst ingefær live! Det har faktisk vært mye koselig denne uken!

Ukens smoothie

Det har ikke vært stort til matlyst den siste uken, men cookie dough smoothie har blitt en favoritt! Særlig med en ss peanøttsmør tilsatt, det tok den til nye høyder!

Ukens gjennombrudd

Det må være at jeg har bestemt meg for å ta en pause fra medisinene og gi kroppen en pause. Samtidig som jeg har fått en coach som skal hjelpe meg. Jeg begynner på onsdag, så det blir veldig spennende! Jeg lover å dele med dere også, særlig maten selvfølgelig!

Ukens treningsøkt

På mandag var jeg på danse aerobic på Elixia Lambertseter, og som jeg elsker denne timen! Jeg trente på dette senteret i mange år og dette var en av mine favorittimer. Dessverre er det veldig få sentre som setter opp disse timene, så jeg får trent det alt for sjeldent. Jeg har lyst til å flytte tilbake på Nordstrand bare for å kunne gå på dette Elixia senteret, det fineste med de søteste menneskene.

Ukens hverdagslykke

Å se morsomme filmer på youtube med Jon Anders i sofaen i sted, herregud er det mulig å le så hardt? Jonna ler så hardt når folk slår seg, og da ler jeg enda hardere av ham, haha!

Nå gleder jeg meg veldig til å være tilbake i leiligheten med kjæresten, begynne dagene sammen med morgentur og alt det koselige som skal skje denne uken! Nyt resten av søndagskvelden <3

P.S. I morgen er det jeg som tar over supersnappen til kostholdsdamene!! Husk å legge både meg (heleneragnhild) og dem (kostholdsdamene) til på snap så du kan se hvordan en knippe ernæringsdamer lever da!

Jeg trenger hjelp

 • 02.10.2016 kl. 11:45

Jeg synes det er så utrolig vanskelig å be om hjelp jeg, helst vil jeg klare alt selv.

Jobben min går i stor grad ut på å hjelpe andre, noe jeg er utrolig takknemlig for. Hver dag får jeg tilbakemeldinger på at jeg inspirerer dere til å leve sunnere, jeg har masse kontakt med kundene mine og jeg følger opp deltakerne på kurs. Det er nesten ingenting som kan måle seg med det å få hjelpe andre, og da mener jeg ikke til en mindre buksestørrelse. Det er når jeg får høre at jeg har gjort hverdagen bedre for et annet menneske at jeg blir glad! Kanskje er det nettopp fordi de har klart å gå ned i vekt, kanskje har de fått tilbake mensen eller fått en mage i balanse.

I det siste har jeg ikke klart å følge egne råd. Jeg har på en måte satt meg litt fast og blitt mer og mer usikker. Kanskje er dette også fordi jeg får så mange råd hele tiden, så mange at det blir vanskelig å forholde seg til. Jeg får ulike råd fra legen, gynekologen, familie, venner og lesere. Alle er så velment og alle prøver å hjelpe, men jeg føler meg bare forvirret.

Nå ønsker jeg å få tettere hjelp av en person, i stedet for å stadig bruke energi på å lete selv. Jeg leter ikke etter en oppskrift, men hjelp til å finne tilbake til min egen intuisjon. Derfor har jeg har investert i en coach som skal følge meg opp den neste tiden, for å få friske øyne på eget kosthold, trening og ikke minst alt mellom ørene.

Egentlig skulle jeg begynt på en pille som fremprovoserer mensen i går. Det gjøres for å få i gang en ny syklus, slik at jeg kunne tatt sprøyter for å få eggløsning, sprøyte for å modne egget og hormoner for å eventuelt holde på et foster. Det virker som om kroppen min ikke har lyst til å bli gravid akkurat nå, og plutselig føles det helt feil å skulle tvinge den.

Jeg sier ikke at jeg ikke skal fortsette oppfølgingen hos gynekologen, men jeg tar noen ukers pause og lar kroppen få litt fri.

Jeg har aldri fulgt en matplan før, så jeg er veldig spent på hvordan det skal bli å gi opp kontrollen og stole på en annen person. Heldigvis har jeg valgt en av Norges beste, og jeg har bestemt meg for å bare hoppe i det. Ved å slippe opp noe av denne kontrollen, håper jeg å kunne få litt ro selv. Jeg har jo så mye annet å gjøre, så mange jeg vil hjelpe og så mye jeg vil gi <3

Hvorfor tror du det er så vanskelig å be om hjelp? Er det bare meg?

Lett bringebærpai - uten sukker, gluten, egg og melk

 • 01.10.2016 kl. 10:14

God morgen lørdagshjerter <3

Jeg har sovet litt ut i dag, og lå i sengen helt til ni! Ja, jeg vet at det ikke er lenge, men for meg er det det, og ekstremt etterlengtet. Før jeg stod opp tok jeg en ti minutters avspenning også, for en god start.

I kveld skal jeg på jentevors med et par av mine aller nærmeste venninner og da liker jeg å ha med noe godt vi kan kose oss med. Mine venninner er alltid åpne for alt det rare jeg serverer dem, alt fra grønnkålchips til avokado- og sjokolademos. Denne har jeg laget mange ganger før, helt siden jeg for mange år siden måtte kutte ut en rekke matvarer. Det nærmer seg 10 år siden, noe som får jeg til å føle meg gammel, hehe.

Grunnet mine tidlige intolleranser er denne paien uten både gluten, sukker, gjær, melk og egg. Den er også veldig lett, altså kalorifattig, om det skulle være et mål.

Helenes bringebærterte

2 dl havre (glutenfri hvis den skal være helt uten gluten)

1,5 dl havremel (jeg kvernet selv)

1 dl sukrin gold, sukrin eller kokosblomstsukker

175 gram eplemos

1/4 ts salt

Potetmel

500-600 gram bær

Bland alle ingrediensene unntatt potetmel og bær. Skal du lage mel putter du bare 1,5 dl havregryn i en blender og kjører i vei. Du kan også bruke annet mel.

Finn frem en paiform og fordel paideigen nedi. Jeg liker å presse deigen litt oppover kantene.

Fordel ca en ss potetmel i bunnen av paideigen. Dette vil suge til seg noe av væsken fra bærene og gjøre paien mer fast.

Stek paibunnen på 225 grader i 5 minutter.

Så heller du de frosne bærene rett i paiskallet og fordeler dem jevnt. Jeg brukte litt blåbær i tillegg til bringebær, men siden originalen er med bringebær har jeg beholdt navnet.

Stek videre i 20-25 minutter, pass på så den ikke brenner seg.

Serveres med pisket kokoskrem, krem, vaniljekesam eller is. Vi skal nyte denne med et glass vin eller to til <3

Ha en nydelig lørdag i solen <3

Klem fra meg!
 

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til å leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg håper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere år som prøver er jeg endelig gravid! Følg gjerne min reise mot å bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no