Årets siste dag

 • 31.12.2016 kl. 15:21

Tenk at dette er siste dagen i 2016! Det er helt utrolig synes jeg, jeg skjønner nesten ikke hvor året ble av. Det som er sikkert er at jeg gleder meg til alt det fantastiske som skal skje i det neste.

Jeg bestemte meg for å begynne tidlig med gode vaner og gjøre det beste ut av de siste dagene. Derfor tok jeg endelig mot til meg og kom meg på trening i går! For en mestringsfølelse sier jeg bare! Er det noen andre som kjenner seg igjen i følelsen av å ikke ha vært på senteret på lenge, og føle at du ikke hører hjemme der lenger? Av en eller annen grunn tenker jeg at alle vet at jeg ikke har trent på lenge. Haha, heldigvis er dette tull og ingen tenker på deg når du trener, alle er opptatt av seg selv vet du ;)

Med en gang jeg kom på elixia føltes alt som før, stepkassen var som før, instruktøren var like smilende og formen var faktisk ikke så verst. Jeg tror ikke jeg har satt foten der på over 8 uker og det er ikke likt meg. Jeg skylder rett og slett på en god blanding av fertilitetsmedisiner som har herpa immunforsvaret mitt og en tung periode som tok rotta på motivasjonen. Jeg vet jo hvor godt trening hjelper på humøret, så fra nå blir det trening hver eneste uke fremover.

Jeg har også trikset litt med kostholdet mitt og jeg er spent på å se hvordan det påvirker kroppen fremover. Jeg forteller mer når jeg har testet en stund. De siste dagene har jeg nemlig lest masse forskning på hormonhelse, infertilitet, PCOS osv, og har bestemt meg for å gjøre litt endringer.

Jeg vil gjerne høre dine forsetter, hvilke grep skal du ta for å bli ditt beste jeg?

I kveld skal vi feire det nye året med gode venner, som jeg gleder meg! Jeg ønsker deg en fin feiring og alt godt i det nye året! Følg med på snap for bilder fra min siste dag <3

P.S. Følg gjerne facebooksiden min så kan du få med en liten facebooklive jeg setter opp i morgen om nye mål i det nye året :D

Slik skal jeg gjøre 2017 til mitt år

 • 30.12.2016 kl. 10:31

Hei fine du <3

Jeg håper du har hatt en nydelig jul og mange fine dager med familie og venner. Vi har hatt juleselskaper hver dag siden lille julaften og i går var første dagen vi var hjemme i leiligheten bare oss to. Jeg har kost meg masse i julen med god mat, vin, helt vanlig godis og mange pepperkakecookies. Det er deilig å slappe helt av, men det gikk ikke mange dagene før jeg begynte å fyse på grønne shaker og sunne saker. Jeg er og blir en helsefreak og jeg elsker følelsen sunn mat og trening gir meg. Nå gleder jeg meg til ny motivasjon, nye mål og masse gøy i 2017.

Jeg elsker følelsen av blanke ark og nye muligheter som kommer med et splitter nytt år. Det er ikke alltid jeg er motivert for å gjøre store endringer i januar, og det er heller ikke alle som trenger det, men akkurat nå kunne jeg ikke følt meg mer motivert for en ny start. Selvfølgelig kan du gjøre endringer hele året, hvilken som helst dag, men det er noe med følelsen av et nytt år.

2016 var året jeg akkurat var ferdig med utdannelsen min, startet mitt eget firma, gjorde mange ting utenfor min komforsone og var veldig klar for å bli mamma. Jeg var faktisk bombesikker på at en baby ville prege hele året, og på mange måter ble det akkurat slik. Hormoner, fertilitet, sprøyter, fertilitetsdiet, håp og skuffelser tok meg gjennom et av de tøffeste årene i mitt liv. Denne reisen har satt meg mer på prøve og lært meg mer enn jeg noen gang kunne sett for meg. Jeg har ikke gitt opp babydrømmen, langt fra, men jeg har innsett at dette ikke er noe jeg kan tvinge frem. Ikke minst kan jeg ikke la hele lykken min avhenge av en graviditet hver måned. Dette kommer til å skje, men jeg må leve i mellomtiden.

Helt siden jeg var liten har jeg ønsket meg å bli mamma, jeg føler virkelig at jeg ble skapt for nettopp dette. Etterhvert som problemene våre med å bli gravide ble mer og mer tydelige opplevde jeg en slags personlighetskrise. Jeg hadde allerede sklidd inn i mammarollen og var så klar for å sette barnet mitt forran meg selv. Jeg mistet mange av tingene jeg før satte så pris på og som virkelig var "meg". Ingenting føltes riktig lenger rett og slett. Til og med ernæring, mitt hjertebarn som jeg har en enorm lidenskap for føltes ikke viktig lenger.

Noen ganger blir ikke livet slik vi planlegger, men vi kan ikke la det skygge over alt det fantastiske som skjer. Jeg har fått meg noen slike aha opplevelser de siste månedene og jeg føler meg sterkere enn noen sinne.

Det har vært så godt å bare ta litt fri, å la meg selv slippe å være ernæringsdama som snakker om sitronvann, aminosyrerer eller hvor bra fett er for deg. Disse juledagene har vist meg hvor mye jeg har, hvor mye jeg har å være takknemlig for og hvor mange ting jeg gleder meg til. Jeg har også fått mulighet til å planlegge flere store prosjekter jeg skal gjennomføre i det nye året, tenke over hva jeg vil personlig og ta gode valg for meg selv.

Dette skal bli mitt år, og jeg gleder meg til å ta deg med på min reise. Kanskje kan jeg også motivere deg til å gjøre det beste for deg? I år skal jeg nemlig sette meg selv først og bli min beste versjon, og det kan du også <3 Er du med?

 

 

Juleferie

 • 23.12.2016 kl. 14:34

Nå sitter jeg nydusjet, pakket og klar for snart å reise hjem til jul. I kveld skal vi være hos "min familie" og i morgen drar vi opp til Hamar for å feire med "familien til Jon Anders". Dette er første året vi feirer sammen, og jeg er så glad vi tok denne avgjørelsen tidligere i desember. I fjor sa vi at det skulle være den siste julen vi feiret fra hverandre, og selv om det ikke ble noen baby i år, ville vi holde det vi lovet.

Julen handler om å være sammen med de sombetyr aller mest, og det er jo Jonna <3 I tillegg er vi så heldige som har familie så nærme at vi kan se alle hele julen. Jeg gleder meg veldig, men kjenner at det er ekstra godt å ha ham ved min side hele tiden.

Mine første to babyer, Kokos og Perle <3 Juleteppe har mamma sydd!

Det er ikke til å stikke under en stol at jul også bringer med seg noen vonde tanker. Vi hadde virkelig håpet at den siste prøverunden med sprøyter skulle gi oss det vi ønsket oss aller mest til jul, men slik ble det altså ikke. Nå blir det nye planer frem mot og etter nyttår, vi gir uansett ikke opp. 2017 skal bli vårt år!

Jeg kjenner at jeg er sliten. Det er en følelseskarusell uten like å slite med fertilitet og nå trenger jeg en ordentlig pause. Juledagene er en tid for å senke skuldrene, ta inn roen, nyte god mat, god drikke og tid med de du er glad i. Det er vel egentlig ikke en tid for ernæringsråd? Jeg har jo allerede tipset deg om sunnere julebakst, fordøyelseshjelpere, glutenfrie rundstykker og hvordan du kan nyte julen. Derfor tar jeg helt fri noen dager. Jeg trenger også det kjenner jeg, jeg er ingen superkvinne. Det er jo viktig å logge av også, men litt snapping blir det nok (heleneragnhild).

Jeg gleder meg virkelig til et nytt år, blanke ark og nytt pågangsmot. Jeg har så mange morsomme planer i det nye året, både personlig og på jobb, så dette skal bli dødsbra.

Frem til vi snakkes igjen ønsker jeg deg en magisk jul, fylt med alt du måtte ønske deg. Vær takknemlig for de rundt deg, vis kjærlighet, også til deg selv. Tusen takk for at du har fulgt meg i år, vært med på min reise og kanskje også delt av deg selv. Jeg setter enormt stor pris på deg <3

Verdens største juleklem og smil fra meg <3

A smoothie a day

 • 21.12.2016 kl. 20:52

Når ting går i et og matlaging er det siste jeg har tid passer jeg alltid på å få inn en smoothie en gang om dagen. Nå snakker jeg om en smoothie full av næring, som balanserer blodsukkeret og gir meg langvarig energi, ikke en sukkerbombe kjøpt hos bakeren altså ;)

Smoothie (er en genial måte å få i seg ekstra grønnsaker, proteiner, sunne fettsynerer, bær, frukt og supermat. Jeg har noen faste jeg sverger til som jeg lager igjen og igjen, og denne grønne er en av dem. I desemnber har jeg toppet den med pepperkakegranola og det har vært himmelsk!Grønn vaniljesmoothie

1/2 avokado

1/3 - 1/2 frossen banan

1 scoop proteinpulver (registrer deg med kode 107347 så får du 10% på alt)

En stor neve grønnkål

2-3 puter frossen spinat eller en håndfull fersk og isbiter

2 dl mandelmelk eller vann

Supermat for energi, hud, hår og negler:

1 ts purely greens

1 ts lecithin

1 ts ricebran

Blend alt i en blender og nyt med noen ss granola på! Det smaker faktisk himmelsk mellom alle pepperkakene og ribben, jeg lover!

<3
 

Jeg trengte en forandring

 • 20.12.2016 kl. 20:28

Det passet virkelig perfekt med denne timen akkurat i dag <3

Jeg har tilbrakt noen timer hos min fine frisør Karianne hos perfect hair. Jeg trengte en forandring og det har jeg virkelig fått, jeg er så fornøyd!

Hva synes dere? <3

Himmelsk julegløgg uten tilsatt søtning

 • 19.12.2016 kl. 18:46

Hei bloggen! Nå har jeg savnet dere. Det blir roligere de neste dagene, men det vet jeg at dere tåler fint. Jeg trenger plass til å bare være meg, senke skuldrene og nyte julen. Det blir lite fri når en blogger, aldri helt fri! Det trenger jeg nå :) Jeg oppdaterer på snapchat så følg meg gjerne der (heleneragnhild) <3

På fredag hadde jeg jentekveld med masse julekos og da serverte jeg en sunn og deilig julegløgg som ble godt tatt imot. Gløgg er jo ikke hjernekirurgi, det er en eller annen søt drikke med masse deilig krydder. Du kan altså fint prøve deg frem med andre smaker og juicer. Eple er også veldig godt, men jeg hadde en tranebærjuice jeg skulle bruke opp :)

Helenes sunne gløgg

2 dl husholdningssaft uten tilsatt sukker (jeg brukte lerum)

Ca 3 dl tranebærjuice (du kan også bruke eple)

8 dl vann

Ferske ingefærskiver (jeg liker masse)

2-3 kanelstenger

10-15 nellikspiker

Stjerneanis (jeg hadde i to)

Hemmeligheten er å la det hele stå og trekke på lav varme lenge så alle de gode smakene får utviklet seg. Jeg hadde ingen behov for søtning i denne, den var mer enn søt nok (til og med Jonna synes det).

Når den har trukket i minst 30 minutter siler du av krydderet og serverer sammen med hakkede nøtter og gojibær.

Nam <3

Nyt julen uten å gå opp i vekt

 • 18.12.2016 kl. 10:57

Jeg ønsker ikke å gi noen dårlig samvittighet for å nyte julen fullt ut, men heller vise hvordan en kan kose seg i julen med god samvittighet. Mange kjører et alt for strengt opplegg og ender i stedet opp med overspise. Du lover deg selv at det er siste gangen, men så skjer det igjen og igjen og det blir en ond sirkel.

Julen skal ikke handle om mat. Den skal handle om å være sammen med mennesker du er glad i, takknemlighet og ro. Jeg kunne sikkert skrevet at du derfor skulle legge bort dårlig samvittighet helt, kost deg med maten og ferdig med det, og i en perfekt verden hadde det gått. For de som blir stressa rundt mat og bruker dette mat som mer enn næring blir de rådene litt tynne dessverre. Når det gjelder vekten kommer den faktisk litt av seg selv når du slutter med overspising, kjedespising og svart/hvit tankegang.

Hvordan nyte julen med den beste samvittighet

Vi har kommet til desember måned og mange festligheter står forran oss. Julen er en tid fylt med sosialt samvær, og med det kommer ofte et høyt mat- og alkoholinntak. Selvfølgelig skal vi kose oss i julen. Likevel er det lurt å ikke la alle de gode vanene du har opparbeidet deg falle bort. Her er en liste med noen triks du kan bruke for å gå inn i det nye året på best mulig måte!

Start dagen din som du pleier

Her snakker jeg ikke om julaften og 1. Juledag med lang frokost med rester og godis, men alle de andre morgenene. Ikke fall for fristelsen til å trekke julematen over hele desember. Den beste starten på morgenen får du ved å drikke varmt vann med ferskpresset sitron så snart du står opp. Dette kickstarter fordøyelsen og forbrenningen din. Så kan du spise en frokost rik på proteiner og fett. Dette setter deg opp for en god appetittregulering resten av dagen.

Ikke hopp over måltider

Det er lett å tenke at en kan spare kalorier til neste måltid ved å hoppe over frokost eller lunsj. Dette vil faktisk kun gjøre at du spiser mer! Har du trent før et juleselskap, eller er ekstra sulten, er det lurt å få i seg et lite proteinrikt måltid før du drar. Ellers vil du være kjempe sulten, noe som både gjør at du spiser mer, og at du lettere tar valg som er ugunstige.

Ikke tenk svart-hvitt

Ikke press deg ekstra mett med tanker om at du skal spise 100% sunt i morgen. Det er heller ikke lurt å nekte seg det en faktisk har lyst på. Hvis du tenker ?ikke-sjokolade? hører hjernen din kun ?sjokolade?, og det vil være ekstra vanskelig å styre seg. Ofte ender det med at en sprekker og spiser alt for mye. Unn deg heller en bit, spis den sakte og nyt, gjerne med en kopp kaffe til.

Ta med deg en sunn rett

Det er alltid hyggelig å bidra med noe til et selskap. Ta med en salat, bakte rotgrønnsaker eller klementiner for eksempel. Da vet du at det er noe sunt du kan spise, og det blir etter min erfaring alltid godt tatt i mot. Du skal selvfølgelig ikke bare spise det sunne du har med, men da har du i hvert fall noe du kan fylle tallerkenen din med.

Puss tennene etter at du har spist

Dette kan hjelpe deg å avslutte et måltid, så slipper du å sitte og småspise når du egentlig er mett.

Bestem deg på forhånd

Kjenn etter om du faktisk har lyst på de tørre kakene på jobben, eller om du tar en for å være høflig eller fordi du kjeder deg. Er du sulten bør du spise noe proteinrikt i stedet. Skal du på en bedre middag, nyt det! Men ikke spis bare for å spise, eller fordi du tror at andre forventer det. Det er din kropp, og det er du som bestemmer hva som skal i den, husk det! Menneskene rundt deg vil kanskje kommentere dine valg, men dette er mye grunnet deres egen usikkerhet, og har ingenting med deg å gjøre.

Spis med tilstedeværelse

Ikke kast i deg maten, men nyt hver eneste bit. Smakene, luktene og utseende. Tygg godt og legg ned bestikket mellom bitene. Det viser seg at å konsentrere seg om maten vi spiser, gjør at vi faktisk spiser mindre. Nyt julematen skikkelig, med god samvittighet.

Planlegg en hyggelig aktivit, gjerne noe aktivt

Juledagene trenger ikke kun å bestå av TV-titting og spising. Ta med venner og familie ut på skogstur, skitur eller en tur på skøytebanen. Mange har også behov for litt alenetid i julen, og lar det seg gjøre er en treningsøkt helt alene også nydelig. Alle har godt av å komme seg ut av huset og få frisk luft. Da smaker middagen også ekstra godt etterpå.

Ikke ha godteri liggende hjemme

Det er lett at rester fra selskap blir liggende hjemme og friste. En sjokolade kan nærmest rope på deg fra kjøleskapet. Send rester med venner når de drar, eller kast det du faktisk ikke har lyst til å spise. Jeg er selvfølgelig imot å kaste mat unødvendig, men jeg vil heller ikke at du skal være søppelbøtte. Ikke spis mat du egentlig ikke har lyst på, og som ikke gir kroppen din næring, kun for at det ikke skal gå til spille. Prøv heller å lage mindre porsjoner neste gang :)

Senk skuldrene

Pust med magen, ta gjerne avspenning eller les en god bok. Det er nok det du trenger, ikke den ekstra pepperkaken. Legg inn pauser i alt som skjer i julen og ta litt tid for deg selv <3

Jeg håper disse rådene kan gjøre julemåneden din fri for dårlig samvittighet <3

 

Sukkerfrie risboller

 • 16.12.2016 kl. 14:46

Adlinks

Tusen takk til alle som var med på livesending i går! Det var kjempe koselig og jeg elsker å komme i kontakt med dere :) Fikk du det ikke med deg kan du se opptaket her.

I dag har jeg vært en tur hos Frøyaklinikken og fått behandling fra fineste Anette <3 Jeg føler meg alltid som et nytt menneske etter å ha vært hos henne, og jeg har faktisk begynt å like å ha ørene fulle av nåler. Det er så deilig å ha noen å snakke med i dagene etter eggløsning, for selv om jeg ikke har skrevet så mye om det på bloggen i det siste er det klart at prøvingen preger meg. Følelsene går opp og ned hele tiden, og jeg prøver å bare akseptere det. Nå vet jeg i hvert fall helt sikkert hvilken dag jeg kan teste og jeg skal prøve å fokusere på andre ting frem til da.

I kveld skal jeg ha besøk av de fineste jentene jeg kjenner. Vi skal drikke sunn gløgg, spise masse julegodt, skravle og høre på julemusikk. Jeg gleder meg masse og har stått på kjøkkenet i flere timer allerede. Dessverre ble ikke snickerskaken vellykket, men sånn går det noen ganger. Det som ble vellykket var disse risbollene, de må dere prøve!

Sukkerfrie risboller

125 gram kokosolje

100 gram 86% sjokolade

1 dl søtning (jeg brukte 50/50 sukrin gold og sukrinmelis, men du kan også bruke kokossukker)

1 egg

1,5 ss espresso eller sterk kaffe

En klype salt (jeg bruker himalayasalt)

50 gram puffet ris

Smelt kokosolje og den mørke sjokoladen på lav varme.

Visp sukker og egg til eggedosis før du tilsetter en klype salt og rører godt.

Tilsett kokosolje- og sjokoladeblandingen og egget, og rør alt sammen.

Tilslutt rører du inn den puffede risen til alle riskornene er dekket av sjokolade.

Bruk en skje til å fylle muffinsformer med risen og sett kaldt til de stivner.

Disse faller i smak hos både store og små, supergode!

Ha en fin fredag <3

Hvordan finne den berømte balansen i julen? Gratistrening!

 • 15.12.2016 kl. 08:21

Jeg stikker bare innom for å minne dere om at jeg går live på facebook i kveld klokken åtte. Vi skal diskutere hvorvidt en kan leve sunt i julen uten dårlig samvittighet og om det er mulig å finne en balanse. Jeg håper virkelig jeg får se akkurat deg, og gjerne at du stiller spørsmål og er med i diskusjonen. Jeg logger inn fra min stue og du fra din, er det ikke fantastisk? Du kan se meg, men jeg kan ikke se deg altså ;)

Det eneste du må gjøre for å være med er å gå inn på min facebookside rett før klokken åtte også dukker jeg opp der. Lik gjerne siden så er det lettere for deg å få det med deg.

Jeg gleder meg til å se deg og gi deg mine tips og triks :)

Spis deg til mindre vinterdepresjon

 • 14.12.2016 kl. 19:27

Sen oppdatering fra meg i dag, men jobbingen skal det ikke stå på. Jeg sitter med spennende prosjekter som skal ut neste år. Det er rart å ligge sånn i forkjøpet, men det må en altså. Min venninne Hanna sendte meg i dag en sak fra KK der jeg har bidratt med råd for å spise godt i vintermånedene. Det er ikke til å stikke under en stol at mangel på sol og lys gjør noe med oss, og det er så viktig å pleie kroppen riktig i denne tiden!

Her kan du lese mine beste tips!

Vinneren av bakepakken er nå trukket og kontaktet, men fortvil ikke, det kommer en ny konkurranse allerede om få dager! Ha en nydelig onsdagskveld fine du <3

Hvorfor må vi ha hjelp til å få barn?

 • 13.12.2016 kl. 20:02

Jeg får så mange spørsmål om hormoner, PCO, PCOS og manglende eggløsning, hva som er "galt" med meg og hvordan dette skjedde. Jeg tenkte jeg kunne forklare litt rundt situasjonen, siden det også er mange andre jenter som opplever tilsvarende.

PCO står for polycystiske ovarier og det vil si at en har cyster i eggstokkene. I stedet for egg utvikles foliklene seg til cyster og blir liggende igjen i eggstokken. Da kan en få manglende eggløsning eller uregelmessig eggløsning, og uregelmessig menstruasjon.

Bilde lånt fra pinterest

Hver måned går kvinner gjennom en spesiell hormonell rytme. Fra mensen til eggløsning øker blant annet østrogen, noe som stimulerer eggløsningen. Når eggløsningen kommer stimuleres progesteron og dette hormonet øker frem mot mensturasjonen igjen. Dette er veldig enkelt forklart, men det for å vise et poeng.

Når eggene blir liggende igjen blir ikke progesteron stimulert slik det skal, og hormonene kan komme i ubalanse. Østrogen blir høyt i forhold til progesteron og mannlige kjønnshormoner kan øke. For meg har det aldri blitt vist på prøver og jeg har derfor ikke fått diagnosen PCOS, kun funn av PCO. Dette er jo et syndrom, ikke en sykdom, så det er ikke like strenge diagnosekriterier. Jeg kunne nok utviklet syndromet om jeg ikke hadde behandlet kroppen min så godt som jeg gjør. De fleste får plager når de spiser dårlig, lar være å bevege seg og har det dårlig, det er bare ulikt hvordan det slår ut.

Jeg sluttet på p-pillen for over to år siden, og det tok lang tid før jeg kom meg til gynekolog. Jeg hadde svært uregelmessig mensen, hver 3-4 måner, men legen min ville se det an en stund før han henviste meg videre. Jeg begynte hos Frøyaklinikken for å få naturlig hjelp til å balansere syklus så jeg kunne bli gravid, og Anette tipset meg om fertilitetssenteret. Jeg begynte behandlinger der med en gang, men jeg måtte gjennom mange runder med medisiner før jeg fikk eggløsning.

På to år har jeg nesten ikke hatt eggløsning, kanskje ikke i det hele tatt. Flere ganger har eggløsningen vært dårlig, uten slimhinne osv. Derfor har jeg ikke blitt gravid. Da jeg sluttet på p-pillen følte jeg meg veldig bra, utrolig bra faktisk. Helsen min var god, jeg hadde masse energi og jeg følte meg topp. Jeg tror nå at jeg på mange måter var i et adrenalin rush, og det voldsomme tempoet jeg holdt kunne ikke opprettholdes. Dette var ikke fordi jeg trente mye eller leste mye til skole, men på grunn av store utfordringer som jeg opplevde i familien min. Dette kombinerte med skyhøye krav til meg selv kan ha vært utløsende, men det er vanskelig å si. Heldigvis har jeg ikke opplevd et eneste ME-symptom, jeg føler meg fortsatt 100% frisk.

Jo lenger jeg gikk uten eggløsning, jo mer kom kroppen min i ubalanse. I tillegg til de fysiske forandringene er det kanskje ikke så vanskelig å forstå at det å ikke bli gravid har vært en stor belastning. Jeg innstilte meg på noe også ble det ikke slik. Det er tungt, og vanskelig, og umulig å virkelig forstå når du ikke har opplevd det selv. Jeg snakker ikke om å prøve i et par måneder, nå snakker jeg om år.

Stresset kommer ganske fort, det innrømmer og skjønner jeg selvfølgelig. Men den karusellen jeg har vært gjennom, den kan du ikke se for deg hvis du ikke har vært i mine sko. Jeg merker det på de som skriver til meg, de som bare forstår. De har hatt de samme tankene, de var eller er meg på en måte. Vi forstår hverandre bare <3

Heldigvis er det veldig mye en kan gjøre med kosthold, tilskudd, trening og stressmestring. Nå har jeg laget en plan til meg selv rett og slett, jeg har lagt opp dagene mine bedre og jeg kjenner med en gang at det hjelper. Kroppen føles bedre, humøret blir lettere og jeg takler hverdagen bedre. Uansett vil et supert kosthold være bra når jeg blir gravid, det har nemlig mye å si for barnets helse hvordan mor har spist. Dette skal jeg skrive mer om etter at jeg blir gravid, akkurat nå orker jeg ikke skrive så mye om det kjenner jeg.

Mange lurer på hva som skjer nå, når vi skal prøve igjen osv. Akkurat nå måtte jeg bare ha en pause fra den tette delingen, da det ble litt for mye for meg. Jeg fikk så mange spørsmål om når jeg skulle teste, om jeg var gravid og når jeg skulle dele. Jeg kunne aldri rømme fra det. Det er jo bare fordi dere bryr dere, noe jeg setter enormt pris på! Likevel ble det for mye. Særlig da skuffelsen kom og noen kommenterte typ "bedre lykke neste gang". Jeg var bare ikke klar for det, jeg måtte få sørge en dag eller to. Jeg vil fortsatt dele, men akkurat nå orker jeg ikke fortelle hvilken dag jeg har eggløsning eller når jeg skal teste.

Tusen takk for at du leser og heier på oss i denne prosessen. Det å dele har gitt meg en viss mening oppi det hele, fordi jeg får tilbakemeldinger på at det hjelper andre. Ikke minst har jeg fått kontakt med så mange fantastiske damer som har opplevd eller opplever det samme. Sammen er vi så sterke, og tenk så ønsket disse barna er <3

Følg denne regelen for et sunt kosthold

 • 13.12.2016 kl. 09:17

God morgen solstråler, og god Saint Lucia <3

Da jeg våknet i dag tenkte jeg på alle barnehagene som i dag er fylt med forventningsfulle barn og foreldre, lys og lussekatter. Jeg gleder meg sånn til å bli mamma og ha småbarnstilværelsen!

Enn så lenge utnytter jeg tiden til å få gjort masse jobb. Jeg har satt store mål for meg selv neste år, og de skal jobbes mot allerede nå!

I dag vil jeg dele noe med dere, til ettertanke. Det er så lett å henge seg opp i karbohydrater, proteiner og fett, mengder, kalorier og når vi skal spise. Det er rett og slett lett å bli overveldet når du skal følge en sunn livsstil. Når jeg har slike perioder går jeg alltid tilbake til regel nummer en; å gi kroppen min næringsrik mat.

For det er faktisk ikke så vanskelig, det er ikke så komplisert eller tidskrevende. Velg den maten som gir kroppen din mye næring i forhold til kalorier.

Da velger du naturlig matvarer som grønnsaker, bær, frukt, egg, kjøtt, fisk, meieriprodukter, nøtter og frø. Også spiser du mindre sukker, godteri, potetgull, brød, bakverk, ris og pasta.

Surdeigsbrød med eggerøre, smør og fermenterte grønnsaker.

I løpet av en dag trenger du karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer, mineraler, antioksidanter og andre plantekjemikalier. Da er du avhengig av at maten du spiser inneholder disse tingene. Trener du mye, er stressa, er et barn, er gravid eller ammer trenger du mer næringsstoffer.

Som jeg pleier å si; "vi kan ikke putte monopolpenger i banken", og vi kan heller ikke leve på tomme kalorier.

Bare et lite (stort) tips fra meg i en tid med mye matforvirring og stress rundt mat <3

PS. Bli med på facebook live om balanse i julen, sunn mat i møte med familie og venner og hvordan du kan senke skuldrene! Lik facebooksiden min og gå inn på den klokken 20 på torsdag :)

Forsiden av dagbladet

 • 12.12.2016 kl. 20:31

Nå kan du lese saken om meg fra forrige ukers Allers på kk.no og dagbladet.no! Tusen takk for alle mailer jeg har fått den siste uken fra tidligere ME-pasienter som takker meg for min åpenhet. Jeg skal love deg det koster, men vi kan ikke slutte å snakke om dette. De fleste som skriver til meg sier de ikke tør snakke om hvordan de ble friske. De orker ikke rett og slett. Det er synd, både for oss som har blitt friske og for de som blir syke eller er syke nå.

Saken kan du lese her.

Nei, LP og helende kosthold hjelper ikke alle, men det betyr ikke at det ikke hjelper mange. Effekten er sålangt ikke vitenskapelig bevist, men det betyr faktisk ikke at det ikke kan fungere. De som sier at jeg ikke hadde ME sitter i samme glasshus som meg, for det er faktisk ingen som vet om de har eller har hatt "ekte" ME. Poenget er at jeg har hatt ME-diagnose etter de strengeste kriteriene fra tre overleger og i dag er jeg frisk!

Tusen takk for støtte og gode ord, uten dere hadde jeg ikke orket <3

Kan vi leve sunt i julen OG kose oss??

 • 12.12.2016 kl. 07:30

Jeg har lyst til å sette opp en facebook live om et tema jeg ser mange sliter med. Julen er en tid der mat står i fokus, og dette kan bli belastende for mange. Å velge en annerledes livsstil blir ikke alltid tatt så godt imot, og mange kvier seg for reaksjonene fra venner og familie. Dette kan gå på sukker, kjøtt, alkohol, brød osv. Dessuten er det mange som tar det for langt, er for stenge med seg selv og ender opp med konstant dårlig samvittighet.

Dette har jeg lyst til å snakke om! Ikke for å gi deg en fasit for hva du skal føle og gjøre, men for å dele erfaringer og tips og få i gang en samtale runt et vanskelig tema! Jeg har holdt på med dette i mange år og har derfor lang erfaring med å feire jul uten sukker, gluten, melk osv. Jeg er et levende eksempel på at det går an å finne en balanse!

Torsdag klokken 20.00 logger jeg på live på facebook og jeg håper å se nettopp deg! Lik gjerne facebooksiden min her så du får det med deg!

Nyt mandagen så lenge, så sees vi snart <3

Næringsrike og sukkerfrie kransekakestenger med to ingredienser

 • 11.12.2016 kl. 20:29

Jeg elsker søtsaker, men jeg elsker ikke svingende blodsukker, søtsug og alle de andre negative konsekvensene sukker har på kroppen min. Jeg sluttet med sukker for ti år siden og jeg har ikke sett meg tilbake. Selvfølgelig kan jeg spise "vanlig" sukker en gang i mellom, men jeg trives best med sukkerfritt og kjenner at kroppen min har det best med det.

Det beste med å bake sunne og sukkerfrie godsaker i julen er at du kan kose deg med dem hele desember med den beste samvittigheten. En bit kransekake kan fint fungere som et lite mellommåltid, fordi den tilfører gunstige fettsyrer og holder blodsukkeret stabilt. Det er jo fantastisk! Selv liker jeg å fokusere på all den gode maten jeg ønsker å gi kroppen min, og jeg ser det ikke som straff. Det har hjulpet meg enormt i hvert fall!

Disse slang jeg sammen på 123 i går. Jeg brukte mandler som jeg hadde bløtlagt og tørket, de var faktisk fermentert. For å gjøre nøttene mer næringsrike legger du dem i vann sammen med en ss surdeigsstarter, molkosan, vita biosa eller eplecidereddik og la dem stå i 12-24 timer. Skyll godt av nøttene og la dem tørke i ovnen på 50 grader i ca 24 timer. Når vi behandler nøttene slik brytes antinæringsstoffer ned og nøttene blir lettere å fordøye og mer næringsrike.

Du kan fint bruke ubehandlede nøtter eller ferdig kvernede mandler.

Kransekakestenger

3 dl mandler

1 dl fibersirup clear

Hvis du vil ha de søtere kan du tilsette en ss surkin gold eller kokossukker.

Kjør først mandlene i en foodprosessor til de er finmalte. Så tilsetter du fibersirup og kjører til du får en fast masse.

Jeg formet små stenger som jeg stekte på 180 grader i 6-7 minutter. Hvis du steker dem for lenge blir de ikke mye i midten, men de er gode uansett. Da de var kalde pyntet jeg dem med mørk sjokolade og sukrinmelis blandet med litt vann.

Husk at du kan melde deg på konkurransen min og vinne en bakepakke fra funksjonellmat her!

Nå er det ikke lenge til jule dere, hva er ditt favoritt julegodt?

<3

Adlinks

Vinn bakepakke fra funksjonell mat (avsluttet)

 • 11.12.2016 kl. 12:47

Endelig er det tid for konkurranse igjen! Det er jo jul og da må jeg fikse noen gaver til de fine leserne mine <3

e

I samarbeid med funksjonellmat har jeg satt sammen en deilig bakepakke til dere!

Ferdig malte mandler sparer deg for masse stress med skålding, tørking og maling. Siden mandlene er skåldet er også endel av antinæringsstoffene allerede fjernet, så jeg bruker disse selv om de ikke er bløtlagt.

Jeg har også valgt ut mine favoritter innen søtning fra funksjonell mat; sukrin gold, fibersirup gold og clear. Disse har ingen eller lav påvirkning på blodsukkeret og kan brukes i bakst, som søtning på grøt, pepperkaker osv og i konfekt. Fibersirup gir en seig konsistens slik at du kan lage seige cookies og barer, nam!

Jeg har brukt disse ingrediensene i de populære pepperkakecookies <3

For å vinne må du svare på et spørsmål; hva er din største utfordring i jakten på en sunn livsstil?

Skriv en kommentar til meg her på bloggen og husk å legge igjen epostadresse (kun jeg som ser det).

Nå skal jeg jobbe med nye projekter i 2017, yay! Ha en deilig søndag <3

Vårt julehjem

 • 10.12.2016 kl. 09:50

I dag våknet jeg fire (!!) og fikk ikke sove igjen. Jeg ble så lei av å ligge og kave i sengen at jeg tilslutt ga opp og stod opp for å jobbe. Nå har jeg julegodt i ovnen, er på min andre kaffekopp og har fått gjort unna en del, deilig!

Plutselig er vi langt ut i desember og julen nærmer seg med stormskritt, men i år har jeg ikke hentet frem så mye pynt. Jeg har hatt en voldsomt ryddebehov i det siste og kastet, gitt bort og solgt (sjekk finnannonsene mine her) masse. Det er så deilig å få litt luft her hjemme, så det har ikke fristet å fylle hele leiligheten med nisser og engler. Jeg har utrolig lyst til å pusse opp og kjøpe masse nye møbler, men vi vil vente til vi kjøper noe selv. Da skal jeg ha en langt mer minimalistisk stil, jeg gleder meg!

Dette lille treet kjøpte vi i fjor etter mye mas fra meg. Jonna synes ikke det var så fint, men jeg klarte å overtale ham og da det stod klart pyntet her hjemme var han solgt. Det gir meg utrolig mye julestemning, samtidig som det ikke blir too much. Når vi får større plass etterhvert skal jeg ha dette i gangen eller på kjøkkenet, og ha et ordentlig tre i stuen.

Julestjernen er kjøpt på annen etasje på Lambertseter senter, en helt nydelig butikk.

Lille hjerte <3

På torsdag hadde vi igjen besøk fra freska (sponset), så nå skinner gulvene i takt med treet. Det er helt himmelsk med vaskehjelp og jeg er så glad jeg bestemte meg for å jobbe med dem. Nå skal vi i juleselskap hos gode venner, sukkerfritt julegodt er selvfølgelig med ;)

Ha en deilig lørdag skjønne <3
 

Nå er jeg en ekte blogger

 • 09.12.2016 kl. 08:24

Hallo i luken! I går fikk jeg en oppdagelse, jeg har fått mitt helt egne nettroll!

De siste ukene har jeg fått noen ekle kommentarer på bloggen. Jeg har ikke tenkt så mye over det, det kommer vel med det å drive blogg? Generelt har jeg hatt svært få negative kommentarer, de eneste har vært knyttet til innlegg om ME og det å være veganer. I begge disse tilfellene var jeg helt forberedt og tok det ganske fint. Ille er det at mennesker klarer å sitte bak en skjerm og lire av seg sånt oppgulp, men ikke overraskende lenger etter å ha sett hva andre bloggere må tåle.

I går oppdaget jeg til min store overraskelse at nesten alle disse kommentarene kommer fra en og samme person. Tenk at denne damen eller mannen har dedikert så mange timer av livet sitt til lille meg? De skriver inntil flere kommentarer om dagen, følger tett med på snapchat (heleneragnhild) og leser artikler om meg før min egen mamma.

Jeg mener; tanken som har gått inn i hvert alias, gnisten i hver setning og den lynraske tastingen på tastaturet, dette er en dedikert leser! Tusen takk for at du er så engasjert i min blogg, det må jeg virkelig si. Jeg skulle selvfølgelig ønske at min mest dedikerte leser likte meg litt bedre, men en kan ikke få alt i livet.

Noen av kommentarene fra mitt kjære nettroll:

 

Du burde kanskje bekymret deg mer over hvor sliten du faktisk er om dagen? Det er ikke "normalt sliten" å såvidt orke å vaske eget hår feks. Provoserende lesning i Allers, du forsøker godt å høste klikk på ME-historien din. Du kommer til å skjemmes når det kommer for en dag hva ME egentlig er.. men da kommer det vel også for en dag at du ikke hadde ME, heller et problem mellom ørene:-)

 

Kanskje ME tilbakefall?

 

Idiotiglasshus ja. For et ufint menneske du har blitt, synd at sykdommen gikk til hodet på deg og at du ble så bitter. Helt sinnsykt at du faktisk tillater deg å rakke ned på andre ME syke ved å si at de ikke jobber hardt nok. det sier mye om deg som person! Isåfall kan man vel si at du er barnløs fordi du ikke jobber hardt nok for å få barn? Hvis det er kun vilje det går på?

 

Ja, hvis man klarer å jobbe bort antistoff med ren vilje så er man flink altså! Ha ha. Gleder meg til blodprøvene kommer så man får skilt de som sliter med en autoimmun sykdom fra psyksisk syke som tydeligvis klarer å jobbe seg friske med ren vilje. Hardt arbeid å snu tankevirksomhet, men det har du klart Helene Ragnhild

 

Syns nå i grunnen du er god på den offerrollen. Utrolig synd at du føler deg behandlet så ufint at du endte opp med å bli bitter til slutt..

 

Vel. ME handler ikke om å "ville det nok"! At man klarer alt når man er så syk er bare tull. Du har vært heldig som har hatt en såpass mild variant at du har klart å studere. Jeg tror nok alle sengeliggende ME pasienter ønsker jobb, skole, familie osv mer enn noe annet, de klarer bare ikke fordi de er så syke. Syns det blir veldig feil når du skriver at det handler om vilje.. da har du isåfall hatt en psykisk sykdom;)

 

Takk, i motsetning til deg har jeg et frisk liv:)

 

Pinlig artikkel. Med mange åpenbare feilaktige opplysninger. Du hadde aldri ME. Du ble aldri helt frisk, noe livet ditt vitner om. Helt utrolig at du ble frisk av et tredagers kurs, det sier litt om at det i ditt tilfelle handlet om en psykisk utbrenthet. Uheldig bruk av ME diagnosen, svært ødeleggende for de som faktisk har sykdommen. men det bryr du deg vel lite om, så lenge du får klikk på bloggen din så du tjener mer penger! #UFINT

 

Spennende å følge veien din videre, stå på:) en ting jeg har lurt på, hvorfor er du så hoven i ansiktet? Gjør hormonasprøytene det?:(

 

selv om det er en personlig blogg, så skriver hun om om et generelt tema og hun snakker nedlatende om de som er medlem av ME-foreningen. Da må man få kommentere. Heldigvis går ytringsfriheten begge veier

 

Jeg er enig, du burde lese deg bedre opp på rituximabstudiene som pågår, og om annen forskning som faktisk påpeker at ME er en alvorlig autoimmun sykdom. Det er en grunn til at det ikke er noen som står frem i Hjemmet lengre om at de har tenkt seg frisk fra MS. Nemlig fordi det ikke er mulig.

 

Enig, frekkheten og bitterheten kan du holde deg for god for Helene. Bare trist å se hva du svarer andre

 

Trist artikkel som gjør livet for ME-syke enda vanskeligere. At noen går ut i media og forteller at de har blitt frisk av 3 dagers kurs undergraver ME sykdommens alvorlighetsgrad og hva det egentlig handler om. Jeg forstår at du ble frisk fra å være sengeliggende, men jeg syns du kan være mer ydmyk og mildere i dine uttalelser ift ME. det virker som du tror du er så mye bedre enn alle andre ME pasienter, det virker ikke som du vil identifisere deg med pasientgruppen på et vis. Veldig rart alt egentlig

 

Så grinete du var på snap idag:-p

 

Flott at kommentaren min gjorde at du kom deg ut av offerrollen Helene. Fint å se at du prøver å ta deg sammen og virker glad på snap, at du vasker håret igjen og går utenfor husets fire vegger igjen:) noen ganger trenger man bare et push i riktig retning! forøvrig helt enig med de over, måten du snakker om andre ME pasienter er forkastelig. Synd sykdommen gjorde deg så sint på livet og andre mennesker at du rettferdiggjører alt det ufine du skriver med alt du har opplevd. Trist, håper du får hjelp til å bearbeide de vonde følelsene før du får barn så ikke den bittre holdningen til mennesker smitter over på de, det hadde vært synd

 

Selvfølgelig kan god tarmhelse gjøre underverker på ulike sykdommer. Feks kan man spise seg rimelig symptomfri fra PCOS ved å spise streng lavkarbodiett med lite mettet fett. Men å TENKE seg frisk fra feks lavt stoffskifte er kanskje vanskeligere? Kosthold er en ting, lightningkurs derimot. Tenker det er de med psykiatriske diagnoser som kan tenke seg friskere med et tredagers kurs.

 

Du skriver at du hadde like dårlig immunforsvar som søsteren din i perioder. Tror du hun kunne tenkt seg frisk fra kreften? Neppe. Da lurer jeg på hvordan du mener at du har blitt frisk av et 3 dagers tenkekurs, hvordan nk celler, antistoff og t celler kan endres i løpet av tre dager. Eneste grunnen til at mennesker med ME blir behandlet dårlig er fordi mange tror det er en psykisk sykdom, og at mennesker som deg inviterer media på besøk for å fortelle at man faktisk kan tenke seg frisk fra ME. Hvorfor tenker du deg ikke gravid og frisk fra PCOS? Hvis du kan endre nk-celler, t-celler og b-celler ved hjelp av tankenes kraft, så kan du vel tenke deg til et mer stabilt blodsukker, mindre cyster og fertilitet? du sier Me pasienter ikke ønsker å bli friske, at de ikke er villige til å jobbe nok for det (les: endre kosten, tenne annerledes osv). Isåfall kan man vel si det samme om PCOS din? Eller..?

 

Men så fikk søsteren din behandling med kreftmedisin for å bli frisk også da. Hun spiste seg ikke frisk fra lymfekreft! Litt forskjell!! Og hun kan i motsetning til deg leve et aktivt liv, spise det hun ønsker, studere det hun ønsker osv. Skjønner det er sårt at hun ikke ble kritisert for å bli frisk fra kreft, men så ble nå faktisk hun behandlet av helsenorge med skikkelige medisiner, og ikke av en psykoterapeut eller kostholdsendring som det du har gjort. Og hadde du vært helt 100% frisk så hadde ikke dette vært et så sårt tema for deg tror jeg, da hadde du kunne lagt sykdommen død og fokusert på alt det fine du har i livet ditt.:)

 

som me syk er man misunnelig på friske folk. Helene er dessverre langt fra frisk, verken psykisk eller fysisk

 

Gratulerer med det dobbelte av lesertall.håper du er fornøyd med det, så fikk du brukt ME diagnosen din til noe "fornuftig" om ikke annet. så fikk du ut litt sinne og bitterhet på samme tid

 

Jeg fikk denne av en annen leser og må si at den er treffende her...

Fra spøk til alvor, dette vil jeg ikke ha hos meg. Dette er en blogg om ernærig, livsstil, inspirasjon, hverdagslykke og livet på godt og vondt. Vi trenger ikke dette gjør vi vel? Denne personen er nå blokkert fra å kommentere og forhåpentligvis vil de også slutte å følge meg i andre kanaler etterhvert. Takk for alt.

Livet er for kort altså!

Tilslutt legger jeg ved kommentaren som alltid får meg til å smile:

Jeg er ferdig med ME!! :D At du delte din historie, bidro til at jeg tok Lightning Process. Takk! :)

Jeg har blitt helt frisk! Kan trene så mye jeg vil, studerer heltid og har mye aktivitet på kveldstid, et rikt sosialt liv. Det er virkelig mulig å bli frisk fra ME for noen! Jeg reagerer ikke på noen matvarer (som jeg virkelig gjorde før), har ikke lagt om kostholdet, må ikke hvile om dagen. Virkelig frisk!

Forskere og leger vet enda så lite, og vi uten utdannelse i feltet enda mindre ;). Lurt å ha litt romslighet i tankene for at ting kan gå an, selv om man ikke forstår det selv. ME-pasienter er ikke en homogen gruppe. Vi er alle forskjellige individer med komplekse historier. Hva som virker for meg, virker kanskje ikke for deg. Blir for dumt å sammenligne oss. La oss heller glede oss over at noen blir friske :) Nå lever jeg i hvert fall det livet jeg elsker! <3

Fortsett å dele Helene Ragnhild. Du hjelper mange :)

God fredag alle fine følgere<3

Vegansk pepperkakesmoothie - to oppskrifter

 • 08.12.2016 kl. 20:11

Hva ville desembermåned vært uten en julesmoothie sier jeg! Nå som jeg har delt:

Pepperkakekrydder

Pepperkakegrøt

Pepperkakegranola

Rå pepperkakekuler

Pepperkakecookies 

trodde du kanskje at jeg var lei? Aldri!!

Jeg delte en variant av denne i fjor også, men i år ville jeg dele en annen. Forandring fryder <3

Pepperkakesmoothie uten melk, gluten og sukker

En frossen banan

En dl kokosmelk

2-3 isbiter

1/2 dl glutenfrie havregryn (gjerne bløtlagte)

1 ss fibersirup eller kokossirup, eller noen dråper stevia

1/2 ts kanel

1/4 ts ingefær

1/4 ts nellik

Et dryss vaniljepulver (kan sløyfes)

vann til passe konsistens (ca 1 dl)

Blend og nyt!Oppskriften fra i fjor finner du her:

Vil du forresten se mitt svar til nettrollene? Og hva jeg spiste til lunsj? Legg meg til på snap da vel, heleneragnhild heter jeg der <3

Du vet at du prøver å bli gravid når...

 • 08.12.2016 kl. 08:34

Jeg har hatt et sterkt babyønske i mange år, men de siste to har jeg hatt en "nå kan jeg bli mamma når som helst" tankegang som til tider har gjort meg kokko! Jeg elsker å lese slike innlegg selv, så jeg tenkte det var morsomt. Det er viktig å ha litt galgenhumor vet dere, det hjelper i hvert fall meg. Del gjerne dine med meg i kommentarfeltet!

Du vet du prøver å bli gravid når:

♥ Du ser barnevogner og struttende mager hvorenn du snur deg

♥ Du til enhver tid har oversikt over hvilken syklusdag du er på

♥ Du lever i bli gravid forumet på kk mamma

♥ Du snakker i koder som ingen andre skjønner; dpo, IKM, FSH...

♥ Du klemmer på puppene dine for å kjenne om de er ømme i tide og utide

♥ Du bruker mer penger på eggløsningstester og graviditetstester enn du bruker på shopping

♥ Du allerede snakker om barna dine som om de finnes, gjerne med navnene dere allerede har valgt

♥ Du slutter å kjøpe klær og undertøy fordi kroppen din snart skal forandre seg

♥ Du har allerede bestemt hvilken vogn du skal ha og strikket ferdig hentesettet

♥ Kjæresten din er lei av å høre om babyting før du i det hele tatt har blitt gravid

♥ Du er avholds to uker i måneden

♥ Når noen nevner egg og du ikke tenker frokost

♥ Fødeavdelingen har blitt ditt nye favorittprogram, og du gråter hver gang et barn kommer til verden

♥ Facebookfeeden din er full av reklamer for gravid- og mammautstyr

♥ Tegn på kvalme gir deg sommerfugler i magen

Og en bonus for oss som har prøvd leeenge...

Du vet du er ufrivillig barnløs når:

♥ Gynekologen din ser deg oftere naken enn kjæresten din

♥ Du bruker halve månedslønnen på hormoner

♥ Du nekter kjæresten å legge planer rundt eggløsningdagen din

♥ Du gråter hver gang noen andre blir gravide (delt glede og sorg)

♥ Du du har plastkopper på badet som du kan tisse i

♥ Du grugleder deg til å stå opp og tisse

♥ Du føler at du gjør noe forbudt når du kjøper bladet babydrøm

♥ Du gråter og ler om hverandre i en crazy hormonrus

♥ Sprøyteskrekken din har forduftet og du stikker deg selv gladelig hver dag

♥ Du har lyst til å slå ned folk når de sier at du "ikke skal stresse, så blir du gravid"

♥ Du gråter igjen :p

Noen som kjenner seg igjen? Vær så snill, si det ikke bare er meg!

<3

Spis deg til mindre betennelse og en glad kropp

 • 07.12.2016 kl. 12:35

Betennelse er en nødvendig prosess i kroppen som utløses for å rydde opp i skader. Noen ganger kan betennelse gå over i en kronisk form og da kan vi oppleve gjentakende symptomer i hele kroppen. Symptomene kan være mange, men noen eksempler er plager knyttet til fordøyelsen, smerter og hevelser i ledd og eksem, uren hud eller andre hudplager.

Det finnes mange fine artikler om betennelsesdempende mat som ingefær, bær, gurkemeie og kraft, men i dag vil jeg gi deg noen konkrete tips til hvordan du kan endre matvanene dine for å dempe betennelser.

Spis rikelig med frukt og grønt

Da mener jeg rikelig! Ikke en skive tomat på skiven, men grønnsaker til minst to av tre hovedmåltider og gjerne en stor variasjon. Alt av grønne blader, avokado, grønnkål, agurk, tomat, søtpotet, mango, bær, paprika, beter, gulrot osv, det finnes jo så mye godt! Tilbered grønnsaker med fett for å øke opptaket av vitaminer og bruk gjerne skånsom varme for å gjøre dem lettere å fordøye.

Kutt ut sukker og hvitt mel

Alle har godt av å spise minst mulig av disse, men noen er mer påvirkelige enn andre. Selv har jeg det best uten sukker og hvitt mel, og fungerer best på mindre karbo (ikke nullkarbo). Jeg koser meg med alternative søtsaker og er veldig fornøyd med det!

Sukker skaper blodsukkersvingninger, og kroppen må bruke energi på å stabilisere. Når du spiser sukker svinger blodsukkeret ditt og du må bruke energi på å stabilisere og maten du har spist. Siden sukker ikke tilfører noen næring kan du si at det faktisk stjeler næringsstoffer fra kroppen din. Det er også lettere å legge på seg når du spiser mye sukker da det stimulerer til fettlagring.

Spis gunstig fett

Fett er så viktig for en sunn kropp, og fett er utrolig spennende! Etter at jeg økte fettinntaket mitt fungerer jeg bedre på alle måter. Finere hud, bedre konsentrasjon, mindre hjernetåke, mer energi, jevnere humør osv. Hormonnivåene mine er også fine, selv om ikke kommunikasjonen fungerer helt som den skal.

Det er viktig at du får io deg både mettet, enumettet og flerumettet fett. Jeg anbefaler å få omega 3 primært fra små, fete fisker som makrell eller fra tilskudd som omega cure. Omega 3 fra fisk er mer potent enn omega 3 fra planter som chiafrø og linfrø, men disse er fortsatt gunstige for deg. Enumettet fett får du fra olivenolje,kjøtt, nøtter, frø og avokado. Mettet fett finner du i fete kjøttstykker, kokosolje og fete meieriprodukter som smør, rømme og fløte.

Kutt ut eller reduser gluten

Du er ikke allergisk for gluten så lenge du ikke har cøliaki, men gluten kan i seg selv virke irriterende på tarmcellene. Den enkleste måten å unngå gluten er å redusere brødspising tenker jeg. Spis salater, smoothier, supper, egg osv i stedet for å kjøpe glutenfritt brød. Mange tåler også ekte surdeigsbrød godt, så dette er et alternativ for deg som ikke vil gi opp brødet eller gjenninnføre det etterhvert.

Glutenfrie havregryn, quinoa og bokhvete kan også brukes, men har du en irritert fordøyelse ville jeg kuttet alt av korn en periode for å gi tarmen ro.

Spis minst mulig bearbeidet mat

Jeg mener ikke at du skal leve på raw food eller unngå rømme fordi det er prossesert, men velg mest mulig, hel, ubearbeidet mat. Dette er faktisk et av de viktigste tingene du kan gjøre fordi det automatisk får deg til å måtte lage maten din selv. Da får du et mer bevisst forhold til maten du spiser og unngår mange unødvendige tilsetningsstoffer.

Her lever jeg etter 80/20 regelen. 80% av det jeg spiser er ubearbeidet og 20% er hva som helst.

Fyll på med betennelsesdempende matvarer

Det finnes spesifikke matvarer som er vist å dempe betennelser i kroppen, hvor fantastisk er ikke det? Mine favoritter er kraft, ingefær, gurkemeie, hvitløk, sjokolade og bær. Fermentert mat er fantastisk for tarmen, og siden den er en så stor del av immunforsvaret gjør du godt i å ta vare på den.

Gi deg selv masse kjærlighet og ros på veien

Å endre vaner er ikke lett! Du må legge energi i det å endre deg, det kommer selvfølgelig ikke av seg selv. Gi kroppen din masse kjærlighet og gi deg selv en klapp på skulderen for all insatsen du har gjort. Kroppen din vil takke deg!Har du prøvd et betennelsesdempende kosthold? Jeg hører gjerne fra deg!

Rå pepperkaker uten sukker, gluten og melk

 • 06.12.2016 kl. 20:10

Adlinks

Denne må jeg dele på bloggen hvert år for den er så utrolig god og veldig enkel å lage. Den er også fri for "alt" med unntak av mandler. Tåler du ikke det kan du bruke solsikkefrø.

Jeg synes jeg har blitt så mye flinkere til å ta bilder og egentlig vil jeg ta nye bilder av disse kulene. Dessverre har jeg ikke rukket å lage dem enda, så jeg driter i perfeksjonismen og hiver ut et bilde fra i fjor. Det viktigste er vel at dere får laget disse før jul?

Rå pepperkaker

Ca 20 kuler

♥ 5 store dadler

♥ 2 dl naturelle cashewnøtter (kan byttes med mandler)

♥ 1 dl finmalte mandler (kjøp ferdig eller lag selv)

♥ 1 ss cocosa sukker (for ekstra god og søt smak)

♥ 1 ss cocosa (kan sløyfes)

♥ 1 ts kanel

♥ 1/2 ts ingefær

♥ 1/2 ts malt nellik

♥ 1/2 ts kardemumme

Du kan fint lage disse med kun dadler og nøttene hvis du ikke rekker innom helsekost. Jeg liker å mikse kilder til søtt, da synes jeg resultatet blir best. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør, vips har du pepperkakekuledeig.

Trill deigen til kuler eller press den utover litt bakepapir og press ut små former. Jeg oppbevarer min i fryseren, men den forsvinner på 1,2,3. Når jeg drar hjem til mamma tar jeg med alt godteriet jeg har laget og legger det i fryseren der, ellers blir det jo spist opp før jul <3

P.S. Hvis du vil gjøre disse lettere å fordøye kan du bløtlegge/fermentere nøttene på forhånd og tørke dem. Da brytes antinæringsstoffer ned og de blir bedre for magen din <3 Les mer om dette her: http://heleneragnhild.no/slik-lager-du-aktiverte-notter/

Myter om ME, LP, immunforsvaret og det å "tenke seg frisk"

 • 06.12.2016 kl. 09:57

Jeg har et håp, et håp om å en dag kunne snakke om ME fritt. Å kunne fortelle noen at jeg var syk med ME i 10 år og at jeg ble frisk, uten at jeg skal være redd for at de skal bli sinte.

Jeg er 27 år og jeg var syk i 10 år. Det er nesten hele min ungdomstid. Dette har ikke bare preget mitt liv, men min familie, mine venninner og min kjæreste. Jeg har et ønske om at jeg skal få lov til å snakke om dette, på MIN blogg, uten å bli anklaget for å drive PR, tråkke på andre eller ha onde hensikter.Jeg er lei av å ikke få snakke om dette, jeg er lei av å ikke kunne si hva jeg faktisk mener. Derfor har jeg skrevet om noen av mytene rundt ME, og jeg håper du vil lese og kanskje prøve å forstå. Det finnes selvfølgelig mange flere, men dette er de jeg møter oftest.

Hvis du blir frisk hadde du ikke ME (i hvert fall ikke ordentlig ME)

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt dette, til tross for at jeg har diagnosen fra tre overleger fra ME sentre i Oslo. Utallige mennesker har skrevet til meg at jeg ikke hadde ME, at jeg hadde en psykisk sykdom eller var utbrent, eller bare løy om hele greia.

Det finnes ingen blodprøve som viser om du har ME. Det å ha høy puls, høy CRP, lavt blodvolum osv betyr ikke at du har "mer" ME enn en som ikke har dette. Selv hadde jeg blodprøver som viste lavt immunforsvar, like lavt som min kreftsyke søster til tider.

Hvis du blir frisk av rituximab hadde du "mer" ME enn andre

Jeg ble tilbudt en plass i rituximabstudien, fordi jeg var en perfekt kandidat. Jeg sa nei fordi jeg allerede hadde blitt bedre, og fordi jeg ville bli gravid. Du kan ikke bli gravid i løpet av en studie, eller du kan, men da blir du selvfølgelig fjernet fra studien. Jeg ønsket å gi plassen min til noen som fortsatt var syk, noen som ikke var klar til å gjøre andre ting for å bli frisk.

Retuximab er en type cellegift som tar knekken på en spesifikk celle i immunforsvaret vårt. Immunforsvaret er kroppens forsvar, og det styres av blant annet nervesystemet vårt, altså hjernen. I tillegg sitter 80% av immunforsvaret i tarmen. Derfor kan du faktisk påvirke immunforsvaret både via hjernen din og via tarmen din. Hjernen påvirkes av tankene dine (utrolig, men sant) og tarmen påvirkes av det du spiser.

Få blir friske fra ME

Det er faktisk mange som blir friske fra ME, men disse menneskene er ikke så synlige. De færreste ønsker å være åpne om sin sykdomshistorie. Friske personer henger ikke på ME-senteret, de er ikke i ME-grupper på facebook og de svarer mest sannsynligvis ikke på spørreundersøkelser fra ME-foreningen. De er ute og lever livene sine. Jeg sier ikke dette for å gni inn at andre fortsatt er lenket til sengen, men for å prøve å få folk til å forstå at det er vanskelig å se hele bildet.

De med ME er late eller deprimerte

ME er en ordentlig sykdom, og de med denne diagnosen er svært syke. De føler seg dårlige og har en haug med symptomer. Du kan ikke sitte i sengen og glise, og tenke bort ME.

ME er ikke det samme som depresjon eller annen psykisk lidelse. Det betyr ikke at en psykisk lidelse er mindre alvorlig enn ME eller at det er enklet å behandle.

Du blir bedre av ME hvis du hviler nok

Jeg kjenner nesten ingen som har blitt bedre av å bare være hjemme og hvile, tvert imot. De fleste som sender meg mailer sier faktisk det motsatte. De har sluttet på skolen, er sykemeldte osv, men de blir ikke bedre. De føler seg værre og værre.

Selv om ME-foreningen råder pasientene til imobilisering er det ikke bevist at dette hjelper, akkurat slik de påstar at det ikke finnes forskning for at LP fungerer (forhåpentligvis kommer det også etterhvert).

Du blir frisk av å kutte ut melk og gluten

Det er så mange som sier til meg at de har lagt om kostholdet og det hjalp ikke. Dessverre krever det langt mer enn et brødbytte hvis du skal påvirke kroppen din gjennom kosthold. Det krever en langsiktig endring av både kosthold og livsstilsvaner, både det du spiser, det du ikke spiser, hvilke tilskudd du tar og hvordan du tenker om mat.

Det krever veldig mye av en person å endre vaner, det er ikke enkelt, og det er nok ikke for alle. Det tar også lang tid. Mange spør om hvor mange uker det tok før jeg ble bedre av endret kost, mer her er det ikke snakk om uker. Det er snakk om måneder, kanskje et år. Det har tatt lang tid for kroppen din å bli syk og det vil ta tid før den finner balanse igjen. Heldigvis kan du føle deg bedre raskt, men du vil ikke bli frisk på 123.

LP-kurs handler om å tenke seg frisk

Hvis du har angst, kan ikke du forklare meg hvordan jeg kan få et angsanfall? Ikke det? Jeg kan ikke forklare deg hvordan du skal få ME-symptomer.

Vi vet svært lite om hjernen, og vi vil nok aldri vite alt. Det vi vet er at tankene våre påvirker både immunforsvar og nervesystemet, samt alle andre organer. En traume kan gi en fysisk forandring i hjertet, PTSD kan endre strukturer i hjernen, og stress kan trekke blod fra fordøyelsen. Dette vet vi, og vi kommer til å lære mer om det i fremtiden. Hjernen er stjernen som de sier!

Det er din skyld hvis du ikke blir frisk

Kjære deg, aldri aldri tro det!! Det er ikke du som har gjort deg selv syk og det er ikke din skyld hvis du ikke har blitt frisk. Vær så snill, slutt å si at du blir fortalt dette på LP-kurs, slik er det faktisk ikke.

Jeg lever av ME pasienter

Jeg må bare slenge med dette punktet fordi jeg synes det er så synd at noen alltid må skrive dette. Som en av mine kursdeltakere kommenterte i går, på et kurs osm faktisk hadde 40 deltakere var det kun 2-3 stykker som hadde ME. Det er også et fåtall av kundene som kommer til meg for privat veiledning. Jeg har ikke noe ønske om å jobbe kun med ME-pasienter, det hadde blitt for tungt for meg. Det blir for nære. Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at jeg har utrolig mye erfaring med denne sykdommen, og jeg forstår disse pasientene langt bedre enn de fleste andre. Jeg snakker ikke om LP på veiledninger, men jeg pressiserer at jeg har brukt flere metoder for å bli frisk. I mine kurs har jeg en hel modul dedikert til det emosjonelle rundt mat og helse fordi jeg mener det er utrolig viktig.

Du som kommenterer så krast, mitt ønske er at du skal gå i deg selv. Hvorfor blir du så provosert av meg? Du som har bestemt deg for at en behandling ikke fungerer for deg, kan du ikke bare slå deg til ro med det? Det er ditt valg, og ditt liv. Jeg respekterer det! Kan du være så snill og vise meg den samme respekten?

Frisk fra ME

 • 05.12.2016 kl. 19:39

Denne uken kan du lese deler av min helsereise i allers! I oktober hadde jeg nemlig besøk av en veldig hyggelig journalist og fotograf, og nå er altså resultatet ute.

Det koster ganske mye å gjøre et slikt intervju faktisk. Jeg må grave opp i gamle minner og gå inn i følelser jeg føler meg ferdig med. Samtidig er det godt å kjenne på hvor langt jeg har kommet, og jeg er utrolig takknemlig for å i dag kunne kalle meg selv frisk fra denne forferdelige sykdommen.

Jeg har gjort flere ting for å bli frisk. Kostholdet har vært viktig og det har jeg skrevet om her. I tillegg har jeg tatt kurset lightning process. Jeg vet at dette kurset er omstridt, men det er mange feiltolkninger og mange misforståelser. Hele historien kan du lese her (det er ikke det originale innlegget med kommentarer, det ligger på den gamle bloggen). Jeg har laget en liten film om hvordan jeg ble frisk og den kan du se her.

Jeg har vært langt nede, og kroppen min har slitt mye. Derfor er jeg ikke perfekt, men det er det jo ingen som er! Helsen min er uansett tusen gange bedre enn den var da jeg var syk. Livet skjer, også for de som er friske. Du kan få andre utfordringer, men likevel kommer ikke de gamle symptomene tilbake. Det er jeg så glad for!! Jeg unner alle å bli friske <3

Selvfølgelig trekker lederen i ME-foreningen frem den berømte brukerundersøkelsen som om det er forskning. Jeg har fra sikre kilder at denne undersøkelsen ble tuklet med så jeg stoler ikke på den selv, men jeg vet at den blir brukt som bevis for at ingen behandling fungerer for ME. Jeg stoler ikke på ME-foreningen dessverre og jeg råder de som får diagnosen å gjøre sin egen research. Jeg kjenner mange som har blitt friske, men de sitter ikke på ME-forum eller i ME-foreningen.

Jeg håper dere vil lese bladet, tusen takk til Allers som sprer håp for de syke <3

Hjelp fordøyelsen din i julen

 • 05.12.2016 kl. 11:14

Adlinks

I julen spiser vi ofte borte og mange opplever at magen slår seg vrang. I en perfekt verden hadde vi kunnet legge opp matinntaket slik at fordøyelsen ble optimal, men perfeksjon er kjedelig og det er ikke noe å trakte etter. Hvis magen din reagerer på noe betyr ikke det nødvendigvis at det er farlig eller usant, mest sannsynlig er det bare uvant. Tarmen vår er kompleks, og den endres i takt med omgivelsene. Din tarm er derfor helt annerledes enn min, og vi reagerer forskjellig.

Jeg vil unngå oppblåst mage og magevondt i julen, men likevel kunne slappe litt av med matinntaket. Da er det godt det finnes gode magehjelpere!

Sitronvann

Hver dag starter jeg dagen med et glass lunkent vann med ferskpresset sitron. Dette har jeg skrevet om mange ganger før, men jeg må jo minne dere på det innimellom. Mange spør meg om de kan bruke ferdig presset sitron, og det synes jeg ikke. Denne er pasteurisert og strippet for næring. Du gjør selvfølgelig det du selv vil, men jeg ville ikke brukt det selv og anbefaler det ikke.

Bitterstern

Til måltider har jeg en genial sak både i vesken og hjemme. Ti dråper av bitterstern i et lite glass vann før maten setter i gang fordøyelsessaftene og stimulerer både enzymer og galle. Summen blir bedre nedbrytelse av maten og en roligere mage. Det er så mange som sverger til denne saken, men jeg tror det er mange som ikke kjenner til den eller glemmer den bort. Jeg bruker denne flittig i perioder jeg kjenner at magen ikke spiller på lag eller når jeg er stressa, og har den som sagt ofte med meg også. Du får kjøpt denne geniale saken her.

Levende surkål

Jeg elsker surkål og da mener jeg ikke bare den jeg lager selv, men også den på pose! Ja, det trodde du ikke jeg skulle si? I julen sier jeg derfor ja takk, begge deler. Hjemmelaget, fermentert surkål (aka ekte surkål) er full av gunstige syrer og bakterier som bidrar til en god fordøyelse. Er du ikke vant til fermentert mat kan magen din synes dette er uvant, så dette er mindre quick fix og mer en langsiktig greie for en glad tarm. Jeg vil likevel anbefale deg å hoppe på fermenteringstrenden, for her er det mye god helse å hente!

Ellers er det viktig å slappe godt av under måltidet, ikke drikke for mye da det vanner ut fordøyelsessaftene og kose deg med maten <3

Jeg er en fighter - ny slagplan

 • 04.12.2016 kl. 20:22Etter noen tøffe uker med negativ graviditetstest, mensen og forskjølelse føler jeg endelig at jeg begynner å finne meg selv igjen. Selv om jeg blir både sliten og hormonell av hormonene og prøving orker jeg ikke å la dette trekke meg ned akkurat nå. Jeg har faktisk vært i kniper før jeg, og vet dere hva jeg gjorde? Først måtte jeg ordentlig ned i dumpa og synes synd på meg selv. Tre på meg offerrollen og være litt bitter. Det er faktisk lov når du føler at livet går mot deg, slik jeg har følt. Jeg synes det er flaut å innrømme, men det er akkurat slike følelser jeg har kjent på. Hvorfor meg? Skal jeg ha dette også? Hvorfor kan jeg ikke bare få det jeg vil av og til?

Det er lov å besøke dalen, men det er ikke lov å bygge hus der. Jeg er ikke typen som lar meg selv bli liggende når jeg faller, det har jeg aldri vært. Dette handler ikke om å være bedre enn alle, tvert imot. Jeg innrømmer glatt at det frister veldig å bli liggende. Samtidig vet jeg at jeg aldri hadde tilgitt meg selv om alt jeg har jobbet så hardt for skal falle sammen fordi jeg gir opp.

Jeg sitter på en mengde kunnskap om kroppen, psyken og matens kraft. Dette skal jeg klare. Selv om det er desember har jeg derfor bestemt meg for at jeg skal kjøre på med mitt helende kosthold. Nå blir det fermentert mat, kraftmat, næring og greens fremover. Det blir også turer og avspenning, hver dag! Julen er egentlig en perfekt tid til å kose seg ekstra med deilig, næringsrik mat, og bevegelsen har jeg bare godt av.

Jeg må kjenne meg som meg selv igjen. Finne igjen lidenskapen og jobbe for det jeg brenner for. Hvis jeg skal ligge under dynen og deppe kan jeg jo ikke være noe for noen, minst av alt meg selv.

Jeg vil bare ta anledningen til å si tusen takk til alle dere som følger meg <3 Til alle dere som spør meg om råd, som lurer på hve jeg mener. Det er en ære og det er faktisk noe jeg setter enormt pris på. Det er nok også derfor jeg til tider må krype litt bort og bare være meg, det er både viktig og godt. Så er jeg klar for å dele igjen når jeg kommer frem igjen.

Så tusen takk for at du er du og at du følger, jeg håper å få deg med videre på reisen <3

Verdens beste bounty

 • 04.12.2016 kl. 09:04

I samarbeid med soma.no

Hver eneste desember må jeg lage bounty. Denne oppskriften er så enkel, men så ufattelig god! Noe av det beste er at det er pappas favoritt og han elsker den selv om den ikke inneholder vanlig sukker. Jeg lager masse godsaker og det er rett og slett ikke forsvarlig for meg å spise alt selv. Disse pleier jeg å sette i kjøleskapet hjemme også spiser pappa de når han har hjemmekontor. Jeg elsker å bake til familie og venner, det gir meg skikkelig godfølelse!

I denne oppskriften har jeg brukt kokossukker som har en karamellaktig, rik smak, helt perfekt til jul! Kokosolje gir denne kokosmassen en fast konsistens, selv i romtemperatur!

Jeg håper dere liker dem like mye som pappa <3

Himmelsk bounty

En boks fullfett kokosmelk

2 ss kokossukker

2 ss extra virgin kokosolje

En dæsj vaniljepulver (kan sløyfes)

200 gram kokosmasse

200 gram mørk sjokolade

Husk at du også kan finne kokosmasse og kokosmelk på butikken ;)

La boksen med kokosmelk stå i kjøleskapet over natten slik at kokosfettet legger seg på toppen. Bruk en skje til å ta ut fettet på toppen og ha det over i en kjele. Vannet som blir igjen kan du sette i kjøleskapet og ha en i en smoothie senere.

Smelt den fete delen av kokosmelken sammen med kokosoljen og kokossukkeret på lav varme og rør godt. Når alt er smeltet sammen kan du tilsette vanilje (hvis du vil) og kokosmassen. Rør godt og trekk kjelen av varmen.

Ha massen i passende former, jeg bruker brødformer av silikon. Sett formene kaldt til massen har stivnet, du kan eventuelt bruke fryseren så går det raskere.

Smelt sjokoladen i vannbad. Dette gjør du ved å ta en stor kjele som du fyller med litt vann. La vannet koke opp og trekk kjelen av vannet. Knekk sjokoladeplaten i en stor tekopp eller en bolle som tåler varme og la bollen ligge oppi kjelen. Pass på at det ikke kommer vann i sjokoladen, da vil den "svette" når den har stivnet.

Når bountyen har stivnet kan du dele den i biter og dyppe hver bit i sjokoladen. Jeg pyntet med et gojibær på noen av bitene.Disse smelter i munnen og er bare himmelske, anbefales på det varmeste <3

Julestemning og rocky road

 • 03.12.2016 kl. 11:18

På tirsdag karet jeg meg på juleevent for å fylle på med inspirasjon fra søteste Trine Berge. Vi lagde masse sunt julegodis med supermat, drakk gløgg og spiste oss stappmette på sjokolade. Det var så koselig å se alle jentene i soma/supernature og treffe Linda, Kristine, Martine, Hanna og Maria igjen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bilde lånt fra mariamarisol

Søte jenter <3

Bildene over er tatt av fotograf Kristian DaleRocky road

Jeg tenkte jeg skulle dele en av de enkleste oppskriftene med dere! For å lage denne trenger du kun mørk sjokolade, og ønsket fyll. Det kan være akkurat det du liker, her er noen forslag:

 • Gojibær
 • Hakkede nøtter
 • Tørket frukt
 • Marshmallows
 • Marsipanbiter
 • Hampfrø
 • Et par klyper kanel
 • Et par klyper havsalt

Hvis du vil lage rå sjokolade finner du min oppskrift her. Vil du bruke ferdig mørk sjokolade kan du bruke denne eller annen sjokolade med minst 70% kakao.

Trines rå sjokolade

 • 3 dl kakaomasse
 • 2,5 dl kakaosmør
 • 0,6 dl flytende kokossirup
 • 2 ss lecithin
 • 1/2 ts vaniljepulver
 • 1/4 ts himalayasalt
 • 0,5 dl kokosfløte (den tykke delen av kokosmelk som har stått i kjøleskapet) gir lysere sjokolade

Hakk kakaosmør og masse og ha det i en bolle. Smelt det i vannbad, men pass på at det ikke blir for varmt. Når alt er smeltet tilsetter du resten av ingrediensene. La sjokoladen avkjøles i 5-10 minutter før du bruker den. Har du sjokolade til overs kan du fint fryse den og smelte den forsiktig neste gang du trenger den.

For å lage rocky road fyller du litt rå sjokolade nederst i små eller store muffinsformer. Fyll så med ønsket fyll før du heller over mer rå sjokolade. Sett bitene kaldt før du nyter dem. Disse er perfekte som julegave til noen du er glad i <3

God fredag og rømmegrøt

 • 02.12.2016 kl. 12:11

God formiddag fine dere <3

Endelig føler jeg at formen er på vei, og jeg må jo bare håpe at jeg nå skal få komme tilbake til mitt friske meg? Jeg som aldri (bank i bordet) pleier å bli forskjølet har søren meg hatt tre runder med sykdom på en måned. Det er sikkert fordi jeg går på hormoner og på grunn av stress, det er sikkert naturlig bla bla. Nå orker jeg det ikke mer så nå skal jeg bli friskt, sånn er den saken! Det virker faktisk som om jeg og J smitter hverandre frem og tilbake for nå fikk jeg akkurat melding av ham der han sier at han føler seg dårlig igjen!

I kveld skal vi i hvert fall ta det helt med ro, se en film og lage rømmegrøt. Jeg vet at risengrøt er det vanligste å lage i julen, og jeg tenkte å prøve meg på en sunn vri på den i år også, men i kveld er det rømmegrøten som gjelder.

Denne er mettende og lukseriøs, virkelig så god! Oppskriften er klassisk lavkarbo, men den kan fint spises selv om du ikke går på lavkarbo, vi trenger alle litt fett vet dere ;)

Rømmegrøt til to:

1 boks seterrømme

2 dl melk (vi bruker H-melk, men du kan bruke laktosefri)

1 ss johannesbrødkjernemel*

1/2 dl vann

*Johannesbrødkjernemel brukes for å tykne sauser, grøt og supper, men kan erstattes med maisennamel.

Ha rømmen i en kjele og la den koke opp. Kok på lav-middels varme i 4-5 minutter mens du rører. Tilsett melken og kok videre i 2 minutter.

Bruk et lite syltetøyglass eller en tupperware til å riste johannesbrødkjernemel med vannet. Hell forsiktig blandingen i en stråle i grøten mens du rører. Rør og kok videre i to minutter. Blir det klumper kan du stavmikse grøten.

Server grøten med kanel, kokossukker eller sukrin gold og smørøye, nam <3

Sliten? Slik finner du energien igjen!

 • 01.12.2016 kl. 19:28

Slitenhet har blitt den nye folkesykdommen, noe som bekymrer meg. Det er hverken morsomt eller produktivt å gå rundt og føle at en er tappet for krefter, nettopp fordi overskudd er selve definisjonen på god helse (i hvert fall for meg). Som tidligere ME pasient vet jeg godt hva sliten er, men det er ikke dette jeg snakker om her. Jeg snakker ikke om å være så sliten at du ikke orker å flytte kroppen i sengen, det tar det litt lengre tid å fikse som regel. Det er hverdagsslitenheten jeg snakker om her, den kan du nemlig fikse raskt! Her er 7 årsaker til slitenhet og hvordan du kan finne energien igjen:

Du har sittet på rumpa hele dagen

Har du merket at du blir sliten av å sitte mye stille? Det er faktisk de dagene jeg sitter forran datan hele dagen at jeg føler meg tung i kroppen og trening frister minst. Hvis du merker at du er på vei inn i en ond sirkel der du stadig beveger deg mindre er det viktig å snu vanen. Ta små avbrekk i arbeidet og beveg deg! Gå en tur, hvis du ikke rekker en ordentlig tur kan du ta deg en sving i trappen. Gjør ti knebøy en gang i timen eller ta et par pusjups mens kaffen traktes.

Du har sovet for lite

Visste du at kun en natt med dårlig søvn påvirker deg negativt? Ikke bare blir du slapp, trøtt og i dårlig humør, søtsuget vårt øker faktisk når vi har sovet for lite. Sett deg en leggetid og hold den! Jeg vet at du har tusen unnskyldninger, jeg kjenner dem alle. Den eneste du lurer er deg selv. Jeg har bestemt meg for å være i seng senest 22.30 fremover da jeg kjenner at kroppen min trenger det. Du trenger heller ikke ha dårlig samvittighet om du unner deg en powernap i løpet av dagen.

Du har akkurat vært syk

Etter en forskjølelse tar det en stund for immunforsvaret å komme seg til hektene, derfor gjør du lurt i å ta ekstra vare på kroppen i tiden etter sykdom. Kjenn etter på formen om du orker hard trening eller om du burde holde deg til gåturer og kortere økter. Ikke la deg friste til å hvile deg i form, det er nemlig viktig å få i gang sirkulasjonen. En god balanse mellom aktivitet og hvile er perfekt ;)

Du har ikke trent på lenge

En uke uten trening blir fort til to, så har det plutselig gått en måned. Believe me, I know! Ikke vent til du er "i gang igjen" med å trene, bare gjør det! Hopp på hesten og kom deg i aktivitet igjen, og sett listen lavt slik at dørstokkmilen ikke blir for lang. En rask gåtur frem og tilbake til jobb eller en liten styrkeøkt på gulvet hjemme kan gi deg fantastiske resultater så lenge du gjør det ofte nok.

Du trener for mye

Overtrening sliter på immunforsvaret og øker risiko for skader. Hvis du merker at du gruer deg til trening, at du blir sliten etter øktene i stedet for å få energi utover dagen og ikke orker andre ting fordi du må trene kan det hende at du trener for mye. Da bryter du ned kroppen i stedet for å bygge den opp. Kutt ned på treningen et par uker og se hvordan du føler deg, du vil ikke ese ut, jeg lover!!

Du spiser feil (for deg)

Kanskje spiser du for lite karbohydrater, kanskje spiser du for mye. Jeg vet at mange synes det er fryktelig vanskelig å finne denne balansen. Vi er individer, med ulike behov, ulike liv og ulik smak. Derfor finnes det ikke noen perfekt oppskrift. Du må selv finne balansen som fungerer for deg, gjerne sammen med en som kan veilede deg. Det hele handler ikke om mindre mat, men riktig mat, husk det. Føler du deg sliten ville jeg økt næringsinntaket, og kuttet ut matvarer som kun tapper kroppen din.

Du er stresset eller har det ikke bra

Av en eller annen merkelig grunn er det mange som tror at psyken vår ikke kan påvirke oss fysisk, til tross for at forskning viser det motsatte. Når vi fokuserer på hvor slitne vi er føler vi oss ikke bedre, stikk motsatt faktisk. Hvis du ikke har det bra eller stresser er det viktig at du gjør noe aktivt for å få det bedre. Selv er jeg glad i avspenning, det får meg ned igjen når jeg kjenner at stresser jager i kroppen. Når jeg har det tøft passer jeg på å øke godfølelsen i hverdagen min. Jeg er mer med venner, jeg trener mer, jeg ser en morsom film og koser meg mer. Det høres sikkert dumt ut, men det hjelper faktisk! Prøv selv <3

Disse tipsene funker i hvert fall for meg! Nå skal jeg hvile litt mer, jeg jobber i intervaller, men denne kroppen trenger virkelig ro nå. Jeg håper du har hatt en god 1. desember <3

 

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til å leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg håper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no