God fredag og rømmegrøt

  • 02.12.2016 kl. 12:11

God formiddag fine dere <3

Endelig føler jeg at formen er på vei, og jeg må jo bare håpe at jeg nå skal få komme tilbake til mitt friske meg? Jeg som aldri (bank i bordet) pleier å bli forskjølet har søren meg hatt tre runder med sykdom på en måned. Det er sikkert fordi jeg går på hormoner og på grunn av stress, det er sikkert naturlig bla bla. Nå orker jeg det ikke mer så nå skal jeg bli friskt, sånn er den saken! Det virker faktisk som om jeg og J smitter hverandre frem og tilbake for nå fikk jeg akkurat melding av ham der han sier at han føler seg dårlig igjen!

I kveld skal vi i hvert fall ta det helt med ro, se en film og lage rømmegrøt. Jeg vet at risengrøt er det vanligste å lage i julen, og jeg tenkte å prøve meg på en sunn vri på den i år også, men i kveld er det rømmegrøten som gjelder.

Denne er mettende og lukseriøs, virkelig så god! Oppskriften er klassisk lavkarbo, men den kan fint spises selv om du ikke går på lavkarbo, vi trenger alle litt fett vet dere ;)

Rømmegrøt til to:

1 boks seterrømme

2 dl melk (vi bruker H-melk, men du kan bruke laktosefri)

1 ss johannesbrødkjernemel*

1/2 dl vann

*Johannesbrødkjernemel brukes for å tykne sauser, grøt og supper, men kan erstattes med maisennamel.

Ha rømmen i en kjele og la den koke opp. Kok på lav-middels varme i 4-5 minutter mens du rører. Tilsett melken og kok videre i 2 minutter.

Bruk et lite syltetøyglass eller en tupperware til å riste johannesbrødkjernemel med vannet. Hell forsiktig blandingen i en stråle i grøten mens du rører. Rør og kok videre i to minutter. Blir det klumper kan du stavmikse grøten.

Server grøten med kanel, kokossukker eller sukrin gold og smørøye, nam <3

Sunnere pølser og potetmos (med skjult grønnsak)

  • 09.11.2016 kl. 20:24

Noen ganger får jeg lyst på pølser, og i går var en sånn dag.

Det vil si, jeg har ikke hatt lyst på noe de siste dagene, men dette fristet plutselig da jeg var på butikken. Da jeg snappet at vi hadde pølser sist var det så mange som synes det var så godt å se at vi spiste det innimellom. Det er rart det der. Jeg trodde før at dere ble mest inspirert av å se perfekte oppskrifter, men så har jeg skjønt at det er så viktig å dele at jeg også er et menneske. Jeg spiser all slags mat, jeg er akkurat som deg! Jeg liker også å se at folk kan lette på sløret, tørr å vis at du ikke er perfekt!

Jeg ville lage potetmos til Jon Anders og da er det ikke fra pose som gjelder. Hjemmelaget potetmos er jo så enkelt å lage og smaker hundre ganger bedre enn pose. Du får nok aldri se meg med en posemos i handlevognen for å si det sånn. Dessuten slipper du masse konserveringsmidler og ingredienser du ikke trenger hvis du lager din egen.

Jeg ville lure mer grønnsaker inn i mosen, så jeg valgte å tilsette blomkål. Dette er helt genialt til barn som ikke liker grønnsaker med mye smak og rare konsistenser. De fleste liker moser, særlig når de er så gode som denne.

Potet har fått et ufortjent dårlig rykte. Den inneholder både vitamin C og rikelig med fiber, ikke minst er det faktisk den matvaren som metter aller best! Denne middagen er ikke verdens sunneste, men den er godt innenfor her hjemme ;)

For å lage mosen trenger du:

(stor porsjon, nok til 4 voksne)

4 poteter (ca 500 gram da de var skrelt)

Et hode blomkål

4 ss meierismør

3 ss melk

Salt

Skrell poteter og kutt dem opp i biter. Del blomkålen i biter og kok/damp alt sammen til det er mørt. Det tok ca 12 minutter hos oss. Så heller du av vannet og tilsetter resten av ingrediensene (minus salt). Stavmiks til en glatt røre, men ikke for lenge, da kan det bli seigt.

Smak til med salt og server med pølsene og ketsjup. Jeg elsker min hjemmelagede, fermentert ketsjup, mens Jon Anders bruker vanlig heinz.

Jeg kjøpte pølser fra coop som er rike på kjøtt, men det finnes mange andre som har enda høyere innhold også. Disse er uten gluten og melk, og det er jo også fint for mange!

Håper det smaker <3

Lavkarbopizza laget på 1-2-3

  • 03.11.2016 kl. 08:23

Da jeg besøkte Camilla her om dagen laget hun en nydleig lavkarbopizza til oss. Denne oppskriften er så enkel og god at jeg må dele den med dere! Dette metter skikelig bra og er så sunt at du fint kan spise det til hverdags. Camilla brukte lavkarbolumper, men skulle jeg laget denne hjemme ville jeg nok bare brukt speltlomper. De inneholder ca 10 gram karbo per lompe, så ikke noe å snakke om. Vi kan ikke klikke i vinkel over et par gram karbo folkens, da er vi ute og sykler. Jeg skal la være å kalle pizzaen for ketopizza, men at den er lavkarbo, det mener jeg ;)

Fyllet på pizzaen vil dessuten være med og bremse blodsukkerstigningen, så selv om du sliter med svingende blodsukker går det helt fint!

Speltlomper

Pizzasaus fra glass (velg en med kortest mulig ingrediensliste, jeg liker den fra mutti på boks)

fløte eller rømme

Karbonadedeig eller økologisk kjøttdeig

Tomat, paprika og vårløk

Ost

Stek karbonadedeig til det er gjennomstekt og tilsett så pizzasaus. Vi tilsatte også litt fløte (du kan også bruke rømme) for mer fett og rund, deilig smak. Har du kraft i terninger i fryseren kan du slenge oppi dette også.

Legg lompene på rist og stek dem i 5 minutter på 180 grader. Det gjør dem mer spø.

Legg dem så over på et bakepapir. Dander pizzafyll, grønnsaker og ost på lompene og stek i ovnen til osten er gyllen.

Voila!

Som tilbehør hadde vi råkostsalat med rømme <3



Sunn mat som smaker amazing og er lett å lage, ingenting er bedre enn det?

Ha en nydelig dag fine du <3

Langtidsstekt kylling med rotmos - to middager, begge under hundrelappen!!

  • 19.10.2016 kl. 20:21

Å steke en hel kylling er en av tingene jeg ser kunder får store øyne av. Det virker overveldende og vanskelig, og det skjønner jeg altså. Derfor vil jeg vise deg hvor enkelt det er! Det er både billig, utrolig godt og ikke minst enkelt. Det krever ikke mye tid eller vanskelige ingredienser, alt er faktisk handlet på rema.
 Når kyllingen er spist kan du koke kraft på skroget og dermed få masse deilig, immunstyrkende kraft du kan koke suppe på. Der har du middag nummer to, bare å tilsette litt vasne grønnsaker fra kjøleskapet eller hermetiske tomater. Det er også mer enn nok kyllingrester til å hive i suppen hvis du vil!

Jeg kjøpte en frossen stangekylling til 49,90 kr kiloen og lot den tine i kjøleskapet (fra mandag til onsdag, men den var nok klar før det).

Frosne rotgrønnsaker kjøpte jeg på rema for 22 kr



Langtidsstekt kylling med rotmos

Jeg starter med å ta kyllingen ut av plasten og ha den i en ildfast form.

Så putter jeg en halv sitron eller appelsin inni kyllingen (ja, du leste riktig!). Dette gjør kyllingen saftig og god.

Smør kyllingen inn med smør og krydder. Jeg brukte salt, paprika og ferskhakket hvitløk. Du kan også smelte en halv dl smør og pensle kyllingen. Jeg løsner også litt på kyllingen og stapper litt smør innunder, det gir så digg smak!

Ha aluminiumsfolie over kyllingen og sett den inn i ovnen på 85 grader.

Her kan du la den stå lenge, min stod vel i ca 4,5 timer! I mellomtiden kan du gjøre hva du vil! Trene, jobbe eller fylle på vipper slik jeg gjorde.

Da jeg kom hjem tok jeg vekk folien fra kyllingen og satte opp temperaturen til 220 grader. Jeg lot vel kyllingen stå i ca 10-15 minutter til den hadde fått en deilig, crispy skorpe. Ta den ut og la den hvile et par minutter.

Mens kyllingen stekte ferdig kokte jeg opp litt vann nederst i en kjele og slang oppi en pose frosne rotgrønnsaker. Disse lot jeg koke møre (det går fort), før jeg helte av vannet, tilsatte 3-4 ss ekte meierismør og salt, og stavmikset til en jevn mos. Du kan også ha et par ss av skyen (det vannet som ligger under kyllingen) oppi mosen, det gir ekstra god smak!









Dette var superpopulært her hjemme, utrolig godt og mettende! Jeg serverte dette med hjemmelaget ketsjup, luksusmiddag på en helt vanlig onsdag!

Jeg følte ikke behov for saus, men du kan fint lage en av skyen. Eller heller du bare den i en kjele med skråget og vann så det dekker godt. La det stå og nesten koke i minst 24 timer. Hvorfor du bør spise kraft kan du lese mer om her, og hvordan du gjør det kan du se her.

Smil fra meg <3
 

Er laks sunt? + Min laksefavoritt!

  • 14.09.2016 kl. 20:45

Laks er en stor favoritt hjemme hos oss, og vi spiser det i hvert fall en gang i uken. Jeg kjøper litt ulik fisk ut i fra det jeg finner, både økologisk, vill og oppdrettslaks. Ferske forskningstall i Norge viser at mange gjerne vil spise mer fisk og grønnsaker, men er redde for å få i seg skadelige stoffer fra denne maten.

Det er mange grunner til å velge økologisk, men hvis valget står mellom økologiske grønnsaker eller ikke grønnsaker synes jeg det blir for dumt! Grønnsaker er fortsatt sunt, økologisk eller ei!

Oppdretslaksen har mindre omega enn villaks, men villaks har mer tungmetaller. Derfor er det faktisk ikke tryggere for meg å bare spise villfanget, fet fisk. Jeg velger å kose meg med laks med god samvittighet jeg, og det synes jeg du skal også!

Jeg steker laksen på middels varme i ekte smør eller baker den i ovnen. Hvis jeg gjør sistnevnte smører jeg litt smør over fisken før jeg har på et par skiver sitron og urtesalt, det smaker himmelsk!

Til fisken serverer jeg salat av babyleaf, mango, spisspaprika, avokado og hakkede valnøtter. Hvis du vil ha dressing kan du bruke en god balsamiko, min favoritt er fra Olivers & Co. Har jeg surkål legger jeg ved en halv dl til meg selv, det hjelper fordøyelsen.

Skal vi flotte oss ekstra damper jeg søtpotet og moser med litt smør, eller lager fries. Det er festmiddag for oss, gjerne på en helt vanlig onsdag!

Hva er din laksefavoritt?

 

Sunn pizza på 10 minutter (glutenfri)

  • 08.09.2016 kl. 20:33

Hei og hopp!

Nå har jeg akkurat kommet hjem fra svettefest på Elixia, endorfin-rush til tusen! De siste ukene har vært så hektiske at jeg faktisk ikke har rukket å dra på treningssenter så ofte, jeg har gått masse, men skikkelig svett trening har det blitt lite av. Med en gang jeg faller ut av gode vaner merker jeg hvor raskt det er å utsette å "begynne igjen". Jeg hadde faktisk virkelig ikke lyst til å dra i dag.

"Da må jeg vaske håret", "jeg har ikke tid", "jeg er nok litt sliten", "jeg må børste hunden" osv. Jeg er vel ikke alene om å ha tusen unnskyldninger?

Jeg prøver å minne meg selv på at det å ikke få trent på en uke er ingen krise! Det er faktisk livet det, særlig når jeg har jobbet non stop og løpt mellom avtaler. I tillegg minner jeg meg på den deilige følelsen av mestring og glede når jeg er ferdig, plutselig var jeg på vei likevel!

Over til dagens oppskrift, fantastisk deilig pizza laget på ti minutter. Jeg har laget denne pizzaen på Bfree wraps, noe som gjør den glutenfri. Du kan også lage denne som den klassiske lompepizzen, for eksempel med speltlomper.

Denne pizzen er vegetar, men du kan selvfølgelig ha akkurat den topping du ønsker. Jeg tok rett og slett en Bfree wrap og smørte pesto på (ca 1,5 ss). Så hadde jeg på tomat og sopp, før jeg drysset litt ost på. Jeg hadde lyst på mozarella, men det hadde jeg ikke hjemme. Neste gang skal jeg teste det :)

Stek pizzzaen på 180 grader (rett på risten) i 8-10 minutter. Bunnen ble relativt sprø, men hvis du vil ha den enda sprøere kan du steke wrapsen i 3 minutter før du har på fyllet.

Denne smakte sykt digg, tror jeg må lage det til Jon Anders i helgen <3
 

Glutenfrie fiskepinner

  • 18.05.2016 kl. 21:36

I dag hadde vi glutenfrie fiskepinner til middag, eller lettere sagt hjemmelage fiskekaker. Jeg tror alle oppskriftene her på bloggen er naturlig glutenfrie.

glutenfrie fiskepinnerMamma lærte meg alltid at alle kan briljere på kjøkkenet en gang i blandt, men de ekte kokkene er de som lager hverdagsmaten. Å lage middag hver dag er jeg faktisk fryktelig dårlig til, men jeg prøver å bli flinkere. Det går jo faktisk veldig raskt, det er planleggingen som er nøkkelen.

glutenfrie fiskepinner

Glutenfrie fiskepinner

Etter en tur i svømmehallen (utrolig deilig forresten) slang jeg sammen denne lekre middagen på 1-2-3. Jeg hadde tatt opp kolje fra fryseren, så den var allerede tint og klar. Så skar jeg opp rosenkål og søtpotet og hadde i ovnen. Fisken vendte jeg først i egg vispet med salt og paprikakrydder før jeg dyppet den i sesamfrø. Jeg stekte fiskepinnene i smør mens grønnsakene stod i ovnen.

glutenfrie fiskepinnerVoila! Enkel, men knallgod hverdagsmiddag. Hvit fisk er utrolig sunt, som regel villfanget og billig. Fisk er en fantastisk (og undervurdert) proteinkilde som vi burde spise mye oftene. Jeg steker i smør, panerer eller har litt baconbiter til. Det er populært hos både store og små.

glutenfrie fiskepinnerNaturligvis helt uten gluten, laktose og sukker. Hjemmelaget mat slår ferdigmat ned i støvlene hver eneste gang, både med tanke på pris, smak og helseeffekt. Å lage sin egen mat kommer du bare ikke unna hvis du vil spise sunt ;)

glutenfrie fiskepinnerNå skal jeg straks finne sengen, det blir herlig <3

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til å leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg håper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no