Har du noen dager der du føler at du bare kan spise og spise, men blir ikke mett? Det kan faktisk være ganske frustrerende å prøve å spise sunt, men samtidig føle at en aldri blir mett. For da blir det også langt lettere å småspise usunne ting eller gå på en “smell”. Jeg får faktisk veldig mange spørsmål om nettopp dette, hvor mye vi skal spise. Det er ganske vanskelig fordi som så mye annet så er jo dette veldig individuelt. Hvor mye vi skal spise spise påvirkes av hvor mye vi veier, hvor høye vi er, våre gener, vår forbrenning og mest av alt; hvor mye vi beveger oss. Det vil si, hvor mange kalorier vi skal spise påvirkes av disse tingene. Hvor mye mat du skal spise kommer an på hvilken mat du velger å spise. Spiser du kaloririk mat må du naturligvis spise mindre mengder mat enn om du hadde spist mat med lite kalorier.
Å kun spise mat med lite kalorier er likevel ingen god strategi for å holde seg mett, eller gå ned i vekt hvis det er målet. Vi trenger også maten som naturlig inneholder mer energi, og mange som kun leter etter lavkalori matvarer er nettopp de som sliter med å bli mette. Her er 6 grunner til at du ikke bli mett og hva du kan gjøre for å bli det!
Hvorfor blir du ikke mett?
Du spiser feil mat
Spiser du mye raske karbohydrater vil dette kunne gi deg blodsukkersvingninger. Når blodsukkeret blir lavt er det naturlig for kroppen å gi oss signaler om å spise mat som raskt kan øke blodsukkeret igjen. Derfor får vi ofte lyst på sukker, bakverk, kjeks eller brød. Å spise for å holde blodsukkeret stabilt er en av nøklene til god helse, energi og en stabil vekt.
Du spiser for lite til hovedmåltidene
Prøver du å spare på kaloriene eller rett og slett ikke er særlig sulten til frokost, lunsj og middag ender du lett opp med et økt kaloriinntak mellom måltidene. Særlig kvinner påvirkes av å hoppe over måltider ved at det kan sette igang stressreaksjoner i kroppen. Å spise seg god og mett til både frokost, lunsj og middag er derfor viktig for å holde seg mett gjennom dagen.
Du prøver å slanke deg
Det er helt lov å ønske å gå ned i vekt, men la oss ikke gjøre det på feil måte. Vær så snill å kast dietter som nutrilett og herbalife i søpla og spis ordentlig mat. Nå som vi har det ut av veien er det faktisk viktig at du får i deg nok mat. Når vi sulter kroppen vil kroppen tro at den er i sultkrise. Dette setter igang sulthormoner og du kan få skikkelig ulvehunger. Dette er en av årsakene bak den klassiske slankesmellen. Når du først tar deg en sjokolade eller et kakestykke klarer du ikke å slutte. Kroppen skjønner ikke at du har lyst til å føle deg ekstra vell i bikini, den er kun opptatt av å overleve.
Du har en tarm i ubalanse
Det bor så mange bakterier nede i tarmen din at det er vanskelig å se dem for seg (og kanskje er det likegreit). Disse bakteriene sender mange signaler til hjernen din og påvirker dermed hvordan du tenker og hva du føler. Er disse bakteriene i ubalanse kan du oppleve mer cravings på søt mat, svingende blodsukker og mer sult. Forskning på tarmfloraen vår er enormt spennende og forskere avdekker stadig flere sykdommer og helsetilstander tilknyttet disse rakkerne. Kanskje kan disse bakteriene være grunnen til at vi reagerer så ulikt på mat?
Du er dehydrert
Har du akkurat spist, men fortsatt føler deg sulten kan det faktisk hende du ikke drikker nok vann. Noen ganger blir vi litt forvirret over signalene kroppen sender og kan blande følelsene av tørste og sult. Føler du deg fysen drikk et glass vann og se om du føler deg bedre. Du skal ikke drikke for mye heller, men pass på å få i deg rundt 1,5 liter vann per dag, og mer hvis du trener.
Du har gått for lenge på lavkarbo
Å spise strikt lavkarbo kan faktisk sette sulthormoner ut av spill over tid. Dette gjelder ikke alle, men kjenner du at du konstant er sulten selv om du spiser mye fett kan det hende det er på tide å endre kostholdet litt. Det betyr ikke at du må lesse på med karbohydrater, men spise noen gode kilder til de riktige tidene.
Slik blir du mett
Spis masse grønnsaker
Grønnsaker er rike på fiber, vann, vitaminer og mineraler. De er gunstige for tarmfloraen din og bør inngå i alle kosthold. Jeg spiser helst grønnsaker til alle måltider, da føler jeg meg helt klart best! Her kan du lese mer om hvordan du kan spise mer grønnsaker.
Spis nok mat til hvert måltid
Spiser du deg mett til frokost er det mindre sannsynlig at du småspiser gjennom dagen. Fokuser på proteiner og fett og ha gjerne grønnsaker også her. Unngå frokostblandinger og søte saker som kun får blodsukkeret ditt til å svinge, og gjør deg trøtt og uopplagt.
Spis riktig fett
Vi trenger fett for å holde oss mette og for å regulere hormonbalansen. Fett senker hastigheten på tømmingen av magesekken vår og får oss dermed til å føle oss mette lenger. Mine favoritter er avokado, kokos, smør, olivenolje, fet fisk, nøtter og frø.
Spis proteiner til hvert måltid
Protein metter mest per gram og koster også kroppen mest å forbrenne. Spis minst et gram protein per gram kroppsvekt og gjerne opp mot to hvis du prøver å gå ned i vekt eller trener mye. Mine favoritter er fisk, egg, kjøtt, meieriprodukter hvis du tåler det, kylling, kalkun og linser.
Spis rotgrønnsaker og søtpotet
Dette er mine favorittkilder til karbohydrat og jeg spiser dem sikkert 4-5 ganger i uken! Jeg liker å spise karbohydrater etter trening og til middag, ikke på dagtid. Dette er bra for søvn, hormoner og energi! Karbohydrat er faktisk viktig for at blant annet leveren vår skal kunne aktivere stoffskiftehormonene våre, og det er ikke farlig å spise dem så lenge du velger de riktige kildene.
Ikke vær for streng
Hvis du prøver å spise 100% riktig og perfekt vil du som oftest ikke holde en sunn livsstil i lengden. Perfeksjonisme er dessuten kjedelig og usexy, ikke vær den jenta! Har du lyst på et knekk sjokolade på en onsdag, spis det, men bare hvis du har lyst. Gi deg selv litt friere tøyler og lov til å spise ting, så blir de plutselig ikke så fristende.
Sliter du med søtsug kan du ta mitt gratiskurs “slik blir du kvitt søtsuget“. Dette er et onlinekurs som går over 5 dager der du får en liten film med meg hver dag. Kurset er som sagt helt gratis og du finner det her.
Takk for gode tips 🙂
Iselin Renée: 😀
Du er bare helt konge. Liker det du deler med oss og ikke minst på en enkel måte. 👍😁
Inger Ann: Tusen takk Inger Ann! Made my day <3
Tusen takk for kontinuerlige gode tips i hverdagen 🙂 Mye av maten du har avbildet ser jo så god ut – så del gjerne oppskriftene samtidig 😉
Mye bra her Helene Ragnhild. Berre noen korte kommentarar. For det første er vi frå naturens side adaptert til å ete protein og feitt, men ikkje (raske) karbohydratar (som sukker og lyst brød, pizza, pasta osv.). Vi blir også mye fortare mette ved å ete ein feitt- og proteinrik kost, og ikkje minst; blodsukkeret blir mye jamnare (som du også er inne på), og søtsuget blir dermed i stor grad borte.
Du har ei fin liste med feittrik mat. Eg vil legge til meieriprodukt som tyrkisk/gresk yoghurt (ikkje den feittreduserte), rømme, creme fraiche, cottage cheese og dessutan bacon. Så skriv du at kroppen må ha karbohydratar for at leveren skal fungere. Det gjeld også hjernen vår, men kroppen omdanner protein til karbohydrat, så vi treng eigentlig veldig lite karbohydrat.
Til slutt skriv du at vi må unne oss noe, og det er eg heilt samd med deg i. Det kan f.eks. vere frukt eller grønsaker, nøtter (macadamia er fantastisk gode) eller mørk sjokolade. Lag også gjerne kaker basert på smør, kokos og mørk sjokolade. Alt dette er mat som sørger for jamnt blodsukkernivå.
Skal du gå ned i vekt, er det også mest effektivt å unngå karbohydrat og heller basere seg på feitt og protein.
Jan Olav: Jeg opplever kommentaren din som veldig bastant, det blir litt dumt? Det er faktisk ikke slik at lavkarbo er best for alle. Det er mange som trives best på det kostholdet, og det er mange situasjoner der lavkarbo er svært terapautisk. Jeg anbeflaer deg p lese litt mer forskning og se litt bredere før du kommenterer 😉
Turid: Takk Turid! Det skal jeg gjøre neste gang, for det er virkelig så godt som det ser ut 😀