Mamma (mormor) Lena sine luftige rundstykker

En av de tingene som har reddet meg gjennom de siste månedene er de hjemmebakte rundstykkene til mamma. Da jeg var på det verste laget hun de helt lyse, og hele graviditeten har hun bakt til meg og kommet med dem. Dette er som mye annen mammabakst laget på slump, men i går bakte vi dem sammen og jeg skrev opp oppskrift til dere. Denne gangen ble de litt grovere, med litt ekstra næring.

Disse er ikke glutenfrie, men de er bakt på spelt som mange mager tåler bedre, særlig ved IBS. Disse passer fint i matpakken til barna eller til deg, gjerne med masse proteinrikt pålegg og litt grønt. Hvis du er gravid og kvalm er det så lov å spise dem med smør og bare det, selvfølgelig med verdens beste samvittighet.

Er jeg ikke heldig som har en mamma som baker til meg, skikkelig husmor! Ikke minst tror jeg lille L kommer til å elske å komme til mormor og bake når hun eller han blir eldre.

Speltrundstykker ala mamma (mormor) Lena

Tørt

5 dl fin spelt

5 dl grov spelt (ta mindre hvis du ønsker dem finere)

2,5 dl kruskakli

4 ss frø (jeg brukte sesam- og linfrø)

2 ss chiafrø (eller mer linfrø)

1,5 pakker tørrgjær

1 ss sukrin (kan sløyfes)

1/2 ss salt

Vått

1 ss honning

50 gram smeltet smør

5 dl melk

1 egg + et til pensling

Slik gjør du:

Bland alt det tørre inkludert gjær. Smelt smøret og ha i melken, blandingen skal være ca 42 grader før du heller det i det tørre. Tilsett et egg og rør/elt til en deig. Dekk til med håndkle eller plast og sett et varmt sted, jeg liker å heve på badet. Når deigen er hevet til dobbel størrelse, i en. liten time, kan du bake ut. Bak ut med fin spelt, noen ganger må vi tilsette litt mer mel i prosessen, ca 1/2 dl – 1 dl. Etterhev i ca 20-30 minutter under kjøkkenhåndkle.

Pensle rundstykkene med egg før du steker dem på 230 grader i 11-13 minutter. Pass på, ovner oppfører seg ulikt! Så fort rundstykkene ikke er glodvarme legger vi de i fryseren, da er de ferskest og smaker best.

Håper det smaker <3

 

Første innkjøp til lille L

Jeg har fått så mange spørsmål om jeg ikke kunne dele tingene jeg har shoppet til vår lille, og det kan jeg selvfølgelig. Det er så mye at jeg tenkte det var gøy med en innkjøpsvideo, eller en såkalt “baby haul”.

Siden vi ikke vet kjønnet enda er alt kjønnsnøytalt, men så skal det sies at jeg elsker duse farger, og det passer perfekt å kombinere disse klærne med pasteller eller bruke dem slik de er. Som jeg sier i videoen er det ikke lov å dømme, hehe. Jeg håper dere synes det er like stas som meg med babyting!

Nå skal jeg en tur til byen for å se venninner før jeg skal hjem til mamma og bake <3

10 ting jeg gleder meg til i graviditeten

Jeg elsker slike lister og hadde lyst til å lese noen slike selv. Dessverre var de fleste negative. Morsomt det, men i dag har jeg behov for å tenke positivt! Derfor ville jeg skrive en liste over ting jeg gleder meg til i graviditeten 😀

1. Å se lille på ultralyd igjen

Nå er det under en uke til vi skal på ultralyd hos dr Lundring på Jessheim, etter anbefaling fra flere venninner. Han har visst utrolig avansert utstyr og jeg håper så inderlig at vi kan få vite kjønnet. Neste ultralyd er da på sykehuset jeg skal føde på i september. Da kan dessverre ikke Jonna være med, så jeg er glad vi har booket en privat også.

2. Å få vite kjønnet

Vi har hele tiden hatt lyst til å vite kjønnet, og jeg skjønner ikke de som klarer å vente, i hvert fall ikke med første. Jeg tror det blir helt annerledes når vi vet, det blir enda mer virkelig at det er et lite menneske inni der. Da kan jeg også begynne å planlegge flere innkjøp!

3. Å få en større kul på magen

Jeg er så heldig at jeg allerede har fått en liten babybump, noe jeg selv synes er så stas! Jeg gleder meg til den blir enda mer synlig slik at alle ser at jeg er gravid. Da jeg var innom helsekosten her om dagen fikk jeg en goodiebag av jenta bak kassen med gravid- og babyting. Jeg tenkte at hun kunne se at jeg var gravid, haha, men så sa hun at hun leste bloggen. Det var jo veldig koselig det også da <3

4. Å kjenne de første sparkene

Det er så mange av dere som har skrevet at dette er noe jeg bør glede meg til, og gjett om jeg gjør! Det er rart og magisk at det er et lite menneske i magen min. Å få kjenne de første sparkene blir nok surrealistisk og utrolig kult! Når kjente du liv??

5. Når Jon Anders får kjenne de første sparkene

Jeg gleder meg sånn til å rope på Jonna så han kan kjenne babyen hans sparke i magen, for en utrolig opplevelse. Å gå gravid gjør liksom at parforholdet blir styrket og vi ser på hverandre på en litt annen måte. Så koselig <3

6. Babyshower

Flere venninner har allerede før jeg ble gravid røpet at de gleder seg til å arrangere babyshower. Selv har jeg arrangert og verdt med og arrangert flere og det er kjempe stas hver gang. Bleiekake, cupcakes og søte gaver, hele greia er kos! Skjønner ikke de som synes babyshower er så teit, men så er jo jeg oppvokst i USA og liker slikt, hehe.

7. Jul med kul

De siste årene har jeg hver eneste jul tenkt at dette blir min siste jul uten å være gravid eller ha barn. For andre som opplever å være ufrivillig barnløse tror jeg dette kan høres kjent ut. Julen blir til slutt litt trist, for jeg tenkte mye på at jeg selv ville ha barn jeg kunne lage jul for. I år kommer jeg til å være høygravid og sikkert ha en diger kul på magen, så stas!

8. Å få oppleve en fødsel

I motsetning til det jeg hører mange andre si gleder jeg meg faktisk til fødselen. Jeg har ganske få forventninger, noen ønsker, men alt i alt er jeg åpen. Jeg har fått fødeplass akkurat der jeg ønsket og det skal jeg dele mer av snart. Jeg kan også skrive litt om hvilke ønsker jeg har til fødselen hvis dere ønsker.

9. Å møte den lille babyen vår

Får nesten frysninger og kan bli litt på gråten av å tenke eller å snakke om det. Det er vanskelig å forestille seg at om et halvt år kan jeg sitte med babyen vår i armene. Dette som vi har lengtet etter så lenge og gledet oss til. Tenk å kle på de bittesmå klærne vi har kjøpt og bli kjent med vår lille. Halvparten deg og halvparten meg <3

10. Å introdusere babyen for familie og venner

Jeg håper jeg er i god form etter fødsel slik at de nærmeste kan komme og besøke når baby er helt ny. Jeg har selv besøkt to nære venninner og det er et kjempe koselig minne for oss begge i ettertid. Det er noe helt spesielt med å bli invitert inn i babyboblen og få hilse på den nye verdensborgeren. Jeg gleder meg så til å vise frem vår lille skatt <3

Hva gledet du deg til mest i graviditeten? Hvis du er gravid nå, hva gleder du deg mest til?? <3

Gravidoppdatering uke 14 (13+1)

Som tiden flyr, mellom kvalmen og sommerferie er jeg plutselig i uke 14 og andre trimester. Krysser fingrene for at kvalmen snart skal slippe helt, slik at jeg kan trene og kose meg igjen. Jeg har i hvert fall endel dager der jeg klarer å få ned en smoothie tilsatt litt grønnsaker og nå klarer jeg også å holde på vitaminer som regel, yay! Jeg vil jo så gjerne gi god næring til lille i magen. Jeg har en liten mistanke om at progesteronstøtten jeg har fått grunnet prøverør kan ha gitt ekstra kvalme. Medisinen (cyclogest) har jo tross alt kvalme som en av bivirkningene. Nå er jeg helt ferdig med den og jeg håper det vil gjøre susen, lov å drømme!

Termin: På ultralyd ble termin satt til 2. februar <3

Uke: Jeg er i uke 14(!), i dag er jeg 13+1 og i andre trimester. Utrolig hvor fort det går, jeg har masse jeg vil få gjort! Babyen er nester ferdig utviklet og nå skal lille L bare vokse seg stor og sterk i magen min.

Neste ultralyd: Vi skal på ultralyd den 2. august og da får vi mest sannsynlig se kjønnet!

Symptomer: kvalmen har fått følge av halsbrann de siste ukene. Det ble naturlignok verre de dagene jeg kastet mye opp, så jeg kjøpte galieve på apotek. De smakte helt forferdelig synes jeg, så det har jeg brukt lite. Redningen har faktisk vært å drikke vann med litt eplecidereddik gjennom dagen. Det er bra mot kvalmen også, og nå synes jeg det smaker friskt og godt. Har du halsbrann er det lurt å styre unna sterkt krydret mat og kaffe, men det har jeg mistet helt lysten på uansett.

Babybump: Jeg har fått en fin liten kul nederst på magen, magisk! Utrolig rart siden jeg alltid har hatt ganske flat mage, nå står den ut og jeg går og tar på den hele tiden. Det sies at babyen kan kjenne når du tar på magen, så koselig <3

Trening: På de beste dagene har jeg kommet meg på elixia og det har vært så deilig! For meg er trening mestring og godfølelse først og fremst, i tillegg ønsker jeg selvfølgelig å styrke kroppen for den ekstra vekten den skal bære og forberede meg på fødsel.

Kjønnet til lille: Vi vet fortsatt ikke kjønnet og jeg lurer også på om vi kommer til å holde det for oss selv en stund. Vi får se hvor lenge jeg holder ut, hehe. Vi har jo delt så utrolig mye helt fra starten, og vi snakket om at det hadde vært koselig om bare vi to visste noe også. Det blir jo nesten en slags forventning om at vi må dele alt, fordi vi har vært så åpne.

Navn: Det holder jeg også på en stund til. Vi har to navn vi ønsker, men også et par navn i backup. Plutselig passer ikke de navnene vi har valgt, så jeg vil vente en stund. Dessuten angrer jeg litt på at jeg delte navnene med familie så lenge, for da må du liksom sitte og høre på alle meninger, hehe. Det er jo faktisk kun vårt valg, så det er et lite tips fra meg 😉

Cravings: Det går mye i mammas speltrundstykker som hun baker til meg, helst ristet og med et tynt lag smør. Ellers har jeg spist grøt og litt smoothie. Jeg fikk cravings på pasta med parmesan, men nå blir jeg kvalm av tanken. Kanskje like så greit da det er langt fra sunt for kroppen kjenner jeg. Rop ut hvis dere vil ha oppskrift på rundstykkene!

Jeg kan fortsatt ikke tro at vår lille baby vokser i magen min, en stor drøm som går i oppfyllelse. Jeg er så takknemlig, særlig fordi jeg vet så alt for godt hvordan det er å være på andre siden. For meg hjalp det lite å tenke på at det å være ufrivillig barnløs gikk over og at det ordner seg for de aller fleste, men det er jo sant. Sender deg som prøver og leser dette en ekstra stor klem, tenker fortsatt mye på deg, det skal du vite <3

Bokhvetegrøt og legetime

Adlinks

I dag har jeg vært tilbake hos legen for råd, og vi ble tilslutt enige om at jeg skal fortsette med medisinene litt til. Han var også litt oppgitt over at jeg ikke hadde fått en ordentlig kontroll, på grunn av sommerferien har alt nemlig blitt litt forskøvet. Derfor skal jeg tilbake allerede på torsdag for å ta blodprøver, få helsekort osv. Jeg har tatt mange blodprøver før IVF, derfor har jeg ikke stresset med det. Likevel greit å sjekke jern osv, greit å ha ting på stell!

Nå som det er veldig lite jeg har lyst på er det plutselig noe jeg må ha, og da er det det eneste som frister. Noen dager har det vært pasta, mens dette andre dager har fått meg til å brekke meg. I det siste har jeg hatt lyst på en type bokhvetegrøt jeg pleide å lage for noen år siden. Bokhvete er en urt, den er helt glutenfri og relativt næringsrik. Ikke det verste å ha lyst på altså. Bokhvete inneholder også naturlig inositol, et stoff som er gunstig for jenter med hormonubalanser og PCO/PCOS.

Det kan være litt tricky å få tak i hel bokhvete har jeg skjønt, selv kjøpte jeg på soma.no. De har det aller meste av helsekost, så deilig når du ikke orker å løpe rundt for å lete etter ulike varer.

Jeg tilsatte en ts kokosolje i grøten da den var ferdig, for å få i meg gunstig fett. Det har nemlig ikke vært lett i det siste, men det er viktig nå som babyen skal vokse seg stor og sterk. Kokosolje er gunstig for forbrenningen, hud, hår og energi!

Næringsrik bokhvetegrøt ala Helene

1 dl hel bokhvete

3,5 dl vann

En klype salt

En stor ts extra virgin eller virgin kokosolje

Pynt: ceylon kanel og bær er min favoritt

Bløtlegg gjerne bokhveten over natten, men hvis du ikke får gjort det er det ingen krise. Da bruker du 4 dl vann og slår ikke vannet ut før du koker opp. Kok opp grynene i vannet med salt i en kjele. Koketiden varierer litt, men kok grøten til alt vannet er kokt inn og grynene ikke er kokt gjennom. Tilsett kokosolje og pynt, så er frokosten klar. En klatt peanøttsmør er også kjempe godt oppå, men det fristet ikke meg i dag, krysser fingrene for at det er bedre i morgen <3

12 magiske uker – gravidoppdatering på film

For noen dager siden filmet jeg en liten update til dere. Jeg hadde noen dager som var så fine med trening og det hele, men plutselig snudde det og jeg har visst fått et lite “tilbakefall”. Vurderer nå om jeg skal starte på medisiner igjen, selv om jeg egentlig ikke har så lyst. I går var vi en tur på badehuset og plutselig måtte jeg løpe og finne noe jeg kunne spy i. Heldigvis rakk jeg å ta tak i en bøtte og tømme innholdet før jeg spydde utover hele gulvet, haha. Må jo bare le, for det hele blir litt komisk. Står i bikinien og spyr liksom!

Jeg har vært så mye syk i livet at jeg tror jeg har funnet endel mestringsstrategier for hvordan jeg kan klare å i hvert fall få gjort litt tross dårlig form. Dessuten føler jeg meg bare verre når jeg kun ligger inne i sengen. Når jeg har orket har jeg strikket, så nå er det ikke lenge til jeg er ferdig med det første babyteppe. Tusen takk for så mange fine tips om tepper, dere er så gode!!

Her kan du høre mer om hvordan det har vært så langt i graviditeten, hvilke følelser jeg har rundt kvalmen og medisinene, se kulen på magen og hvilke bøker jeg har begynt å lese.

Beklager litt rart lys i filmen, særlig i starten. Jeg har ikke blitt helt kjent med den nye linsen min 😉

Svangerskapsboken fikk jeg som sagt i filmen sponset og den kan kjøpes her 😉

Babyull til lille L

Jeg har strikket endel babyklær de siste årene, de fleste har blitt gitt bort som gaver til små, men noen har også blitt lagret. Det er selvfølgelig kjempe koselig å strikke til andres kommende babyer, men jeg må innrømme at det er noe helt annet nå som det er vår lille skatt som skal bruke dem.

Jeg har begynt på ny hentedress, det viste seg nemlig at den jeg hadde strikket for endel år siden var i offwhite. Da jeg begynte å lage buksen var den nesten helt hvit, så da tror jeg at jeg strikker en ny jakke i samme farge. Den offwhite jakken kan uansett brukes til vår vinterbaby. Jakken er så lett å strikke, jeg har laget hele tre stykker! Oppskriften har jeg kjøpt her, og garnet jeg strikker i nå finner du her.

Hvis noen har oppskrift på et strikket teppe som er enkelt (ikke for mye mønster, og litt moderne) blir jeg kjempe glad! Det er mitt neste prosjekt.

Klarer fortsatt ikke å tro at det skal ligge et lite mirakel i disse små klærne <3

Nå skal vi ut og spise med et vennepar og bare nyte livet, akkurat nå er det så utrolig fint!!

God fredag fine du <3

Skjønnhetssmoothie

Endelig frister smoothie igjen!! Vanligvis er det lite som frister mer i varmen enn en deilig, frisk smoothie. Jeg har vært en smoothiejente så lenge jeg kan huske, og oppskrifter er alltid poppis. Denne laget jeg på slump, men jeg har rekonstruert den slik at du kan prøve hjemme.

Processed with VSCO with a6 preset

2 dl kokosvann (eller vanlig vann, mandelmelk, cashewmelk)

2 dl skogsbær (jeg brukte solbær, nam!)

2-3 små biter banan

2 ss cottage cheese

5 kirsebær eller jordbær

 

Kan sløyfes:

En neve frisk eller frossen spinat (smakes ikke)

2 ss kollagen (les hvorfor jeg digger kollagen her)

Kjør alle ingrediensene i en blender og tilsett eventuelt mer vann. Jeg nyter helst denne på badehuset i bare trusen 😉

Processed with VSCO with a6 preset

Proteinrundstykker og smørboks

Adlinks

God morgen vakre deg <3

Nå er jeg straks på vei ut døren for å gå på trening (jippi), men før det ville jeg oppdatere dere med en oppskrift og et tips. Jeg la ut en liten film på instagram og fikk noen spørsmål om den nye smørboksen min. Det skjønner jeg godt, er den ikke søt? Den passer perfekt til en halv pakke tine smør eller en pakke rørossmør. Vi har denne fremme på benken og da har vi alltid mykt og godt smør til steking og brødskiven.

Smørboksen er fra eva solo og den er på salg her!

I går bakte jeg proteinrundstykker og det ble så godt. Dette er ikke en oppskrift jeg har utviklet, det er en “bloggklassiker” og jeg tror ikke noen vet helt hvor den kommer fra. Den er uansett så enkel og rask å lage, og langt mer proteinrik enn vanlige rundstykker. Når du er uggen og kun karbo frister blir jeg litt bekymret for å ikke få i meg noe proteiner og da er disse geniale. Du finner oppskriften her 😉

Ha en god dag og nyt godværet <3

Babybump

De siste dagene har jeg faktisk fått en liten kul på magen, så koselig og samtidig så rart! Jeg har lagt ut noen bilder på snapchat de dagene jeg har vært og trent og der kan du tydelig se den. I går kom Jon Anders hjem fra trening da jeg lå på sofaen og han så den med en gang.

Når vi får mage er veldig individuelt, men jeg er så takknemlig for at alle sender meg snaps og sier hvor koselig det er. Når jeg legger noe ut er jeg noen ganger redd for reaksjoner, jeg har jo sett mange ganger hvordan blogger får gjennomgå. Enten så er magen for stor eller så er den for liten, men det er viktig å huske at vi bærer forskjellig. Hos noen vil nok magen poppe endel uker før enn hos andre.

Når så du først magen??


Følg meg gjerne på snap for å se flere bilder av mage, babystrikk, leiligheten og selvfølgelig mat. Heleneragnhild heter jeg der, akkurat som på instagram 😉