Mamma (mormor) Lena sine luftige rundstykker

En av de tingene som har reddet meg gjennom de siste månedene er de hjemmebakte rundstykkene til mamma. Da jeg var på det verste laget hun de helt lyse, og hele graviditeten har hun bakt til meg og kommet med dem. Dette er som mye annen mammabakst laget på slump, men i går bakte vi dem sammen og jeg skrev opp oppskrift til dere. Denne gangen ble de litt grovere, med litt ekstra næring.

Disse er ikke glutenfrie, men de er bakt på spelt som mange mager tåler bedre, særlig ved IBS. Disse passer fint i matpakken til barna eller til deg, gjerne med masse proteinrikt pålegg og litt grønt. Hvis du er gravid og kvalm er det så lov å spise dem med smør og bare det, selvfølgelig med verdens beste samvittighet.

Er jeg ikke heldig som har en mamma som baker til meg, skikkelig husmor! Ikke minst tror jeg lille L kommer til å elske å komme til mormor og bake når hun eller han blir eldre.

Speltrundstykker ala mamma (mormor) Lena

Tørt

5 dl fin spelt

5 dl grov spelt (ta mindre hvis du ønsker dem finere)

2,5 dl kruskakli

4 ss frø (jeg brukte sesam- og linfrø)

2 ss chiafrø (eller mer linfrø)

1,5 pakker tørrgjær

1 ss sukrin (kan sløyfes)

1/2 ss salt

Vått

1 ss honning

50 gram smeltet smør

5 dl melk

1 egg + et til pensling

Slik gjør du:

Bland alt det tørre inkludert gjær. Smelt smøret og ha i melken, blandingen skal være ca 42 grader før du heller det i det tørre. Tilsett et egg og rør/elt til en deig. Dekk til med håndkle eller plast og sett et varmt sted, jeg liker å heve på badet. Når deigen er hevet til dobbel størrelse, i en. liten time, kan du bake ut. Bak ut med fin spelt, noen ganger må vi tilsette litt mer mel i prosessen, ca 1/2 dl – 1 dl. Etterhev i ca 20-30 minutter under kjøkkenhåndkle.

Pensle rundstykkene med egg før du steker dem på 230 grader i 11-13 minutter. Pass på, ovner oppfører seg ulikt! Så fort rundstykkene ikke er glodvarme legger vi de i fryseren, da er de ferskest og smaker best.

Håper det smaker <3

 

8 kommentarer

Siste innlegg