Fermentering ABC

Som jeg skrev i innlegget om surdeigspannekaker er fermentering ordet på alle kostholdsinteressertes lepper om dagen. Dette er også en matvaregruppe som går igjen i alle tryper kosthold, alt fra vegansk til paleo. Jeg elsker fermentert mat og hvordan det påvirker min kropp. Fermentert mat er en hjørnestein i mitt korthold for å bli bedre fra ME, og få tarmen min i balanse. Hallo fin hud og hade poppblåst mage!

Jeg hørte først om fermentert mat via en raw food bok fra USA i 2010. Jeg begynte å lage hjemmelaget surkål da det skulle hjelpe på tarmen og dermed gi meg finere hud. Jeg slet mye med huden min på den tiden, og var villig til å prøve det meste. Mamma lo så godt av meg da jeg skulle lage “beauty enzyme salad” og hun fortalte meg at det var surkål, haha.

Hva er egentlig fermentering?

Fermentering er en kjemisk prosess der sukker omgjøres til syrer, gass eller alkohol. Fermenteringsprosessen skjer i bakterier eller sopp, men kan også skje i muskelceller når det ikke er oksygen til stede. I matlaging brukes fermentering som en konserveringsmetode, som viser seg å gi en rekke fordeler. Når vi fermenterer utvikles også spesielle smaker, og det er overraksende godt!

Hvorfor skal jeg fermentere?

Fermentering gjør maten lettere å fordøye, mer næringsrik og gunstig for fordøyelsen. Når vi fermenterer noe vil det brytes ned, et eksempel på dette er når vi fermenterer korn med en surdeigsstarter. Da brytes antinæringsstoffer, stivelse og gluten delvis ned slik at kornet blir lettere for tarmen din å håndtere. Kål som er fermentert til surkål er også lettere å fordøye enn rå kål.

Når vi fermenterer formerer bakterier seg og du får et bredt utvalg av gunstige rakkere som tarmen din sårt trenger. Vi har faktisk 10 ganger så mange bakterier på kroppen som vi har celler, det vil si at vi kun er 10% menneske, resten bakterier. Når jeg sier utenpå mener jeg i alle kroppens hulrom, husk at tarmens innside anatomisk regnes som utenpå kroppen (mind fuck?). Bakteriene har stor effekt på helsen vår, og vi er faktisk sannsynligvis enda langt fra å skjønne hvor stor denne effekten er.

Fermentert mat inneholder som regel ikke bare levende bakterier, probioktika, men også prebiotika. Dette er bestemte typer fiber som bakteriene bruker som mat. Vi trenger både probiotika og prebiotika for å ha en sunn tarm.

Hva gjør fermentering for kroppen?

Et raskt googlesøk vil fortelle deg at fermentert mat kan hjelpe mot alt fra vond stortå til forbruksgjeld. Neida, jeg tuller, men bare nesten. Poenget er at en skal ta slikt med en klype salt. Når det er sagt er fermentert mat svært gunstig for deg, og det er ikke overraskende at det er en stadig større gruppe mennesker som sverger til fermentert mat i Norge. Mange får en veldig mye bedre fordøyelse, et styrket immunforsvar (ikke så rart når 80% av immunforsvaret sitter i tarmen), finere hud, mer energi og en generelt bedre helse.

Fermentert mat kan bidra til:

♥ Å øke tarmens evne til å ta opp næringsstoffer, f. eks jern

♥ Å bidra til et stabilt blodsukker

♥ Å redusere risiko for tarmkreft ved å styrke tarmen

♥ Mat du vanligvis reagerer på, kan ofte spises når den er fermentert (for eksempel surdeigsbrød og kefir)

♥ Et økt mangfold av gunstige bakterier i tarmen

♥ God tarmhelse gir bedre immunforsvar, finere hud, mer energi og økt velvære

Levende bakterier?

Selv om det er mange fermenterte matvarer på supern betyr ikke dette at de inneholder levende bakterier. Eksempeler på matvarer som er fermenterte er vin, sjokolade og yoghurt. Disse matvarene innholder likevel ikke levende bakterier, da de som regel er varmet opp for å øke holdbarheten.

Jeg får også nesten daglig spørsmål om hvorvidt en kan bruke økologisk surkål fra helios, men denne er også dessverre pasteurisert og inneholder derfor ikke levende bakterier.

Hvordan komme i gang med fermentering?

Føler du deg overveldet? Du er ikke alene! Jeg har vært i dine sko, jeg lover! Jeg har råtnet ting, jeg har sprengt en surkål hjemme hos mamma og pappa og jeg har blitt frustrert. For at du skal unngå dette synes jeg du skal følge mitt enkle råd, velg deg en ting du vil teste og start der. Ikke gap over mer enn du klarer på en gang.

Fermentering er egentlig ikke vanskelig, men det er veldig nytt og uvant for mange av oss. Vær derfor snill med deg selv, husk at det også skal være lystbetont. Når vi fermenterer jobber vi med levende mekanismer, så her gjelder det å vise litt kjærlighet og omtanke. Høres crazy ut, men bare tro meg på dette 😉

Min surdeigsstarter

Hvordan kan jeg finne startere?

For å fermentere trenger du noen ganger en starter. Hva du trenger avhenger av hva du skal lage, noen startere kan kjøpes på butikken, mens andre må fås fra andre eller lages selv. Min erfaring er at det er lettest å få startere fra andre, da får du lettere i gang fermenteringen selv. Det beste stedet å få startere er faktisk på facebook, i grupper som tradisjonsmat (søk så får du opp en i nærheten der du bor) eller melkesyregjæring. Når du først får tak i en levende starter er den så mye enklere å bruke enn å vekke en tørket starter kjøpt på internett til live, i tillegg er det mye billigere.

Jeg har selv vært hjemme hos eller møtt fremmede for å få en bit surdeigsstarter, en kombucha scoby eller noen kefirkorn. Jeg har også hatt mange søte jenter her hjemme for å hente startere. Dette er en delingskultur som er utrolig koselig, så vær raus og del tilbake!

Hvorfor er det sukker i fermentert mat?

Når du skal fermentere trenger du sukker eller stivelse (som også er en form av sukker) for å fermentere. Bakteriene omgjør sukkeret til organsike syrer og det er dette som gjør maten gunstig. Hvor mye sukker som blir igjen i det ferdige produktet kommer an på hvor lenge du fermenterer. Selv liker jeg å la ting stå til omtrent alt sukkeret er borte, jeg liker den syrlige smaken som utvikles og kroppen min er ikke så glad i sukker.

Mine fermenteringsfavoritter

Hjemmelaget surkål

Klassikeren og mitt første fermenteringsprosjekt. Surkål er på mange måter det aller enkleste å lage og for mange det enkleste å tåle. Jeg oppfordrer alle mine kunder og kursdeltakere å lage surkål! Det er magisk for tarmen din, selv om det er lurt å starte i det små, dette er potente saker.

Det eneste du trenger er kål og salt, oppskriften min finner du her, men les også gjerne dette før du setter i gang.

Kefir

Kefir lages med melk og kefirkorn. Dette er en av de mest bredspektrede kulturene og den er utolig god for fordøyelsen. Jeg elsker hjemmelaget kefir og lager denne helst på ferskmelk rett fra bonden. Dette er ikke så lett å få tak i, så du kan fint bruke økologisk helmelk eller økologisk rørosmelk. Sistnevnte er i tillegg lavpasteurisert. Oppskrift på kefir finner du her. Kornene kan du få fra en annen kefirlager eller du kan kjøpe dem tørket her.

Vannkefir

Say what? Denne er litt mer ukjent. Vannkefir lages med en annen type kefirkorn enn ved melkekefir, i tillegg trenger du vann, sukker og eventuelt rosiner. Det er mange år siden jeg laget vannkefir første gang, jeg tror det var i 2011. Jeg lager ikke dette i dag, jeg har rett og slett ikke plass. Men jeg har lyst til å komme i gang igjen snart, for det smaker nydelig og er veldig enkelt å lage. Det er litt som brus faktisk, da det utvikles kullsyre 😉

Jeg skal legge ut oppskrift så fort jeg får laget det, men så lenge kan du bare google så finner du. Korn kan du få fra en som lager vannkefir eller du kan kjøpe dem her, eller en startpakke her.

Kombucha

Kombucha er rett og slett fermentert te og har blitt supertrendy, såpass at du nå finner dette på utesteder i Oslo! Du kan kjøpe ferdig kombucha på helsekosten, men det koster en formue i forhold til å lage det hjemme. Dette er ikke fordi produsentene er kjipe, men fordi emballasje, frakt, markedsføring og salg koster. Da blir ikke prisen på produktet deretter. For å lage kombucha hjemme trenger du en kombucha scoby, eller en kombucha baby. Scoby står for “symbiotic culture of bacteria and yeast”. Dette er alte en slags bakterie-sopp som omdanner sukker til syrer og dermed lager kombucha. Du kan også lage kombucha uten baby, men det er lettest å få det til med.

I tillegg til scoby trenger du sort te, gjerne med fruktsmak og sukker.

Jun te

Jun te er kombuchaens lysere og mildere lillesøster og kalles ofte kombuchaens champagne. Kombucha lages på sort te og sukker, lages jun te med grønn te og honning. Jeg lager masse jun og synes det er kjempe digg! Jeg tar det til og med med meg på fest, og drikker det innimellom vinglass, hehe. Da er det ingen som merker at jeg drikker mindre og jeg slipper dagen derpå. Oppskriften på jun te finner du her. Jeg har masse jun scobyer på et scobyhotell som jeg gir bort til søte lesere hvis de spør pent 🙂

Fermentert ketsjup

 

Jeg har aldri likt ketsjup, men etter at jeg smakte dette har jeg fått helt dilla. Jeg bruker det på alt mulig og må ha det i hverdagen. Dette er utrolig lett å lage, du får alle ingrediensene på dagligvare med unntak av starteren. Jeg vet at noen sier du kan sette i gang ketsjup med molkosan, men jeg synes den blir best og får mest futt med en levende starter. Du kan bruke kombucha, saft fra surkål, vita biosa (kjøpes på helsekost), myse (en væske du får når du siler kefir) eller en par ss ferdig fermentert ketsjup). Oppskrift finner du her.

Fermentert pesto

Hjemmelaget pesto er faktisk superlett å lage, og hvis du vil kan du også fermentere den. Da blir den mye lettere å fordøye og langt mer holdbar. Oppskrift på rød, fermentert pesto finner du her. Grønn pesto finner du her.

Surdeigsbakst

Når vi baker med surdeig har du en blanding av mel og vann som har utviklet en bakteriekultur. Denne kan du igjen bruke til å bake brød, pannakaker, vafler, boller osv. Jeg har nesten ikke spist vanlig brød de siste årene da magen min ikke er glad i det, men ekte surdeig går fint. Jeg skriver ekte da jeg ikke snakker om surdeigsbakst som er tilsatt surdeigssmak på butikken, men ekte surdeig som har hevet i mange timer og bakt uten gjær. Du kan lage starter, se for eksempel her, men jeg synes det er best å få en levende starter fra en annen surdeigsbaker 🙂

Å bake med surdeig gjør kornet lettere å fordøye og mer næringsrikt, men siden vi steker brød osv blir det ikke levende bakterier her. Det er altså sunn og fin mat, men ikke like helende for fordøyelsen som for eksempel kombucha, kefir og surkål.

Oppskrift på surdeigsbrød

Oppskrift på surdeigsknekkebrød

Oppskrift på surdeigspannekaker

Fermentert bokhvetebrød

Dette brødet synes jeg er veldig godt, og jeg vet at det er en av favorittene til Gry. Det er hennes oppskrift, men jeg har delt den her på bloggen flere ganger. Det eneste du trenger for å lage dette brødet er en pose hel bokhvete og salt, ingen starter! Oppskriften finner du her og her.

 

Jeg håper du ble litt inspirert og kanskje litt klokere, ikke bare mer forvirret? Har du spørsmål, skriv en kommentar til meg, jeg skal hjelpe deg så godt jeg kan! Nå som jeg begynner å bli dreven på fermentering vurdere jeg å sette opp et lite kurs. Det vil bli her i Oslo og jeg vil maks ha 8-10 plasser. Er du interessert send gjerne en mail til [email protected] (ikke bindende selvfølgelig) så jeg kan lufte stemningen litt <3

Nå skal jeg på surkålpartey 😀 bli med på snap!! (heleneragnhild)

Sprøyteskrekk, tacokveld og mensen

Denne helgen har vært rolig og det har vært etterlengtet. Etter to helger på farten var det himmelsk å ha et par dager der jeg har kunnet puste med magen. Jonna hadde egentlig planer begge dagene meg jeg er så glad han ble hjemme med meg på lørdag. Midt i serien og tacomiddagen vår måtte vi nemlig brette opp ermene og sette i gang rene kjemilabben her hjemme. Medisiner skulle blandes og jeg satte sprøyte mens han leste bruksanvisning.

Jeg har et enormt svingende følelsesliv om dagen. Ikke spør meg om det er hormoner eller bare at jeg har blitt slik. Å sitte og stikke seg selv med sprøyter føles både vemmelig og ganske trist. Det minner meg veldig om sex og singelliv der mannen til Charlotte setter sprøyter på henne hver kveld for at de skal bli gravide. En venninne av meg tullet alltid med at jeg var så lik Charlotte, skulle bare ikke ønske jeg lignet på henne på akkurat dette punktet..

Uff, jeg vet at jeg burde gjøre minst mulig ut av det hele, men det er ikke så lett. Jeg hater medisiner generelt, og særlig disse. Samtidig er det jo nettopp dette som kanskje kan hjelpe. Jeg må snu det til noe positivt tror jeg. Erfaring og tips tas i mot med stor takk <3

Jeg må også takke for alle de søte snappene fra dere da jeg fikk mensen. For en som prøver så er det jo egentlig trist å få menstruasjon, men jeg visste at jeg ikke var gravid og ventet på mensen slik at jeg kunne sette i gang en ny runde med prøving. Forhåpentligvis får jeg eggløsning av disse sprøytene og vi kan prøve denne måneden, krysser alt jeg har for det!

Hvor søte?? Følg meg gjerne på heleneragnhild på snap

Jeg håper du er klar for mandag? I dag skal jeg til en venninne og lage surkål, sånn er det når venninnene dine er like sprø som deg selv. Caroline har forresten bloggen “smak av himmel” med mange lekre oppskrifter, sjekk den ut!

Vi snakkes senere fine <3

Blodsukkervennlige surdeigspannekaker – steg for steg

Surdeig har tatt helt av i Norge og har forhåpentligvis kommet for å bli? Det er en del av hele fermenteringstrenden, bygget på eldgamle tradisjoner som nå løftes frem i lyset.

Du kan lage det aller meste av bakst med en såkalt surdeigsstarter. Dette er mel og vann som har utviklet levende bakterier. En slik starter kan erstatte gjær, samtidig som den bryter ned mel og gjør maten lettere å fordøye.

Du kan lage en starter selv, men selv synes jeg det er enklest å få en starter av noen andre. Jeg fikk en ny starter da jeg besøkte Camilla på fredag. Før hadde jeg en bit donald fra Gry, men han døde dessverre i kjøleskapet i en periode jeg ikke bakte noe særlig. Det går litt i rykk og napp med fermenteringen her hjemme, så pluselig kan noe dø. Jeg ser ikke det som noen krise, for du kan alltids få en starter av noen andre. Det er lurt å spørre i facebookgrupper som denne.

Hvorfor bake med surdeig?

Når du bruker surdeig og langtidshever deigen eller røren brytes antinæringsstoffer, gluten og endel av stivelsen i kornet ned. Dermed blir kornet både mer næringsrikt og lettere for magen å håndtere. Surdeigsbrød har gitt meg muligheten til å nyte brød igjen, uten å få oppblåst og vond mage.

♥ Det er nemlig slik at alle organismer på jorden er utstyrt med mekanismer for å beskytte seg. For mennesker og dyr er dette klør, tenner og bein vi kan løpe på, men for planter er det antinæringsstoffer. Dette er stoffer i korn, frø, nøtter og belgvekster som binder mineraler og andre næringsstoffer i maten du spiser og tar dem med ut av kroppen igjen. Slik kan alle frø (også korn) ta med seg denne næringen videre. Disse matvarene er ofte i seg selv rike på vitaminer og mineraler, men det er vanskelig for tarmen å ta opp disse hvis de er bundet til for eksempel fytinsyre eller lektiner. Ved å bruke surdeig kan vi bryte disse bindingene og næringsstoffene i kornet blir tilgjengelig for tarmen å ta opp.

♥ Gluten brytes delvis ned, og derfor kan surdeigsbakst tåles av mange som har såkalt glutenintolleranse. Vær oppmerksom på at baksten ikke er glutenfri, så har du cøliaki anbefaler jeg ikke surdeig med glutenholdig mel.

♥ Endel av karbohydratene (stivelsen) i kornet omgjøres til organiske syrer i fermenteringsprosessen. Slik vil surdeigsbakst også være snillere mot blodsukkeret og mange som vanligvis unngår karbohydrater vil kunne tåle denne baksten bedre, særlig hvis den spises med godt fett.

Surdeigspannekaker

Det tar egentlig ikke mer tid å bake med surdeig, men det krever litt planlegging. Du må nemlig la surdeigsstarteren og melet stå og fermentere/heve en god stund.

Skal du lage pannekaker begynner du dagen før ved å blande:

2-3 ss starter

400 gram mel (jeg brukte en blanding av siktet fin og finmalt grov spelt)

5 dl vann

Rør det hele godt sammen i en bolle av glass eller plast, dekk det til med et håndkle eller plast og la det stå i ca 8-12 timer. Jo lenger det står, jo surere blir det.

Slik så surdeigen ut da jeg blandet starteren med melet.

Det er lurt å sette røren et lunt sted, ikke i vinduet. Jeg hadde den her kun for å ta bilde fordi det er mest lys her 😉

Under ser du melet jeg brukte, men alt økomel funker. Bakteriene reagerer ikke alltid så godt på rester av sprøytemidler, derfor er øko å foretrekke.

Neste dage tilsetter du:

6 egg (jeg bruker økologiske)

1 ts kardemumme

1 ts kanel

2 ss smeltet smør

ca 1/2 ts havsalt

Søtning hvis du ønsker, for eksempel et par ss kokosblomstsukker. Jeg hadde ikke i, men savnet det litt faktisk. Hvis du vil lage pannekaker til å ha salt fyll i som ost og skinke dropper du søtningen såklart!

Visp inn egg og alt annet og stek pannekakene i smør.

Slik så surdeigen ut etter 10 timers fermentering.

Du kan ha røren i kjøleskapet noen dager og steke ferske pannekaker hver dag, nam <3

Jeg føler meg 10 kg lettere

En ting jeg har drømt om lenge (utenom baby da) er å ha vaskehjelp et par ganger i måneden. Jeg elsker å stelle hjemme, lukten av nyvaskede gulv og følelsen av ren leilighet. Jeg både jobber og har det best når det er rent rundt meg, og den puslingen er noe jeg setter stor pris på.

Det jeg ikke setter like stor pris på er å ha vaskingen hengende over meg, eller å diskutere hvem som støvsuge og skrubbe dusjen. Husarbeid er visst en av tingene det krangles mest om i norske hjem, ikke så rart når vi har så ulike meninger om hva et rent hjem vil si kanskje? Slik har det i hvert fall vært for oss!

Nå som jeg jobber mye hjemmefra, Jon Anders studerer og vi har to hunder blir det mye bøss og rot. Da er jeg så utrolig takknemlig for å kunne sette bort vaskingen, slik at jeg kan konsentrere meg om alt annet jeg vil gjøre. Jeg har også lært av mentaltreneren min at ting som hverken gir eller koster energi er lurt å delegere bort, så det føltes veldig riktig nå.

Jeg har lenge lett etter en god løsning som ikke koster skjorta. Jeg vil ha det hvitt, men da blir det ofte ekstremt dyrt. Nå har vi funnet en løsning som fungerer utrolig bra, rart hvordan ting ordner seg!

Freska er et norskt selskap som tilbyr førsteklasses vask til en fornuftig pris. I tillegg til å ha rengjøringsgaranti bruker de svanemerkede produkter og donerer 5 kroner per vask til kreftforeningen. Min vaskehjelp heter Adele, en utrolig søt dame som jeg føler meg trygg på. Hun kom presis og var utrolig effektiv. Det er så fint at det er samme som kommer hver gang, slik føler jeg meg mye tryggere og det er også best for hundene også.

Det er veldig enkelt å bestille vask gjennom Freskas egen nettside. Rett etter at Adele hadde vært her fikk jeg mulighet til å gi tilbakemelding på vasken, og si om det var noe jeg ville ha annerledes. Jeg har valgt annenhver uke, men hvor ofte du vil ha vask velger du helt selv. Her finner du mer info om bestilling.

Jeg har nå vaskehjelp med verdens beste samvittighet, også får jeg tid tid det som betyr mest for meg!

Et tilbud til deg

Ved bestilling av én gang, bruk rabattkoden HELENE20 å få en rabatt på 399,- på vasken.
Ved bestilling av abonnement, bruk rabattkoden HELENE30 å få 30% rabatt på din første rengjøring.

Nå har jeg laget surdeigspannekaker her hjemme, og vi har kost oss med deilig søndagsfrokost sammen. Fyr i peisen, hundene sovende i sofaen og kaffe i koppen, kan vel nesten ikke bli bedre. Eller, jeg vet om noe som mangler, men en dag <3

Skrevet i samarbeid med Freska

Smuldrepai med bær – uten sukker og gluten

Hele blogg.no var nede i går, så det ble ufrillig bloggfri og pause fra meg. Så koselig at flere av dere sendte ml og lurte på om jeg hadde lagt ned bloggen <3 det har jeg selvfølgelig ikke 🙂

Etter trening i går kjørte jeg til Tønsberg for å besøke Camilla. Vi har blitt kjent via sosiale medier og har snakket om å møtes så lenge, utrolig koselig.  Vi spiste pizza og sjokolade, koste med hennes lille baby og laget fermentert ketsjup og kombucha. Skikkelig kosedag <3

Flere har etterspurt oppskriften på smuldrepaien jeg serverte på torsdag, det skal dere selvfølgelig få:

Smuldrepai med bær

Ca 500 gram bær

litt potetmel (kan sløyfes)

1 dl kvernede mandler

1,5 dl havregryn

2 ss søtning (sukrin gold, honning, fibersirup eller lignende)

Et dryss salt

50 gram smør

Fyll formen du ønsker å bruke med bær, jeg bruker frosne. Dryss litt potetmel over bærene. Dette absorberer litt av væsken og gjør kaken fastere.

I en bolle kombinerer du alle ingrediensene og knar det sammen med hendene til en paideig-konsistens. Så kan du smuldre dette over bærene.

Jeg stekte min kake i ca 25 minutter på 180 grader og serverte med vaniljekesam <3

Dette er så sunt at det fint kan nyter på en torsdag, eller hvilken som helst annen dag. Kanskje har du alle ingrediensene og kan lage denne allerede i kveld?

Egentlig skulle jeg vært på dugnad i bakgården her, men jeg må løpe en tur på apoteket for å kjøpe sprøyter. Jeg må jo ha dem i dag, så det blir en liten kjøretur om de ikke har dem på St hanshaugen. Utrolig hvor dyrt det er også, 3700 (!) kr for en pakke. De som synes det er dyrt å få barn skulle bare visst hvor dyrt det kan være å lage et barn. Det er visst viktig å ta vare på kvitteringene slik at en eventuelt kan få igjen hvis det stiger over en viss sum, men det er dyrt altså.

Hva gjør en ikke for babydrømmen <3
 

Pumpkin spice smoothie

I dag har jeg hatt kjempe koselig besøk av en venninne og hennes søte bebis <3 Vi skravlet, drakk te og koste oss med deilig smuldrepai med bær. Jeg har bare møtt Therese et par ganger, men vi har så mye til felles og kan bare prate om alt!

Etter besøket stakk jeg opp på Ullevål og hilste på bittelille baby V. Så koselig å kose på lille, ta masse bilder og hilse på fine venner. Får faktisk et håp om at det kan være oss snart!

Pumpkin spice smoothie

Som oppvokst i USA er gresskar en selvfølge for meg på høsten. I USA har de “pumpkin everything” og særlig starbucks sin pumkin latte er poppis. Den inneholder selvfølgelig hauger med sukker, langtidsholdbar melk og masse tilsetningsstoffer, og for meg smaker disse drikkene alt for søtt. Det er en kjemisk søtsmak som jeg ikke liker, og som ikke gjør godt i kroppen.

Heldigvis kan du enkelt lage deilige, sunne drikker med gresskar hjemme! Jeg laget denne smoothien i går og den gikk redd ned, så god og mettende! Gresskarkjøtt kjøpte jeg på en internasjonal butikk, men finner du ikke dette kan du bruke kokt og skrelt søtpotet 😉

Gresskar er rikt på betakaroten, vitamin C, fiber og kalium. Den inneholder lite kalorier og smaker kjempe godt!

Du trenger:

1 frossen banan

1,5 dl gresskarkjøtt

1 scoop vaniljepulver eller 1 ss søtning (honning eller fibersirup f eks)

1/4 ts kanel

1/8 ts nellik

Et dryss ingefær

2 dl melk (vanlig, mandel, lett kokos eller havremelk)

3-4 isbiter

Kjør alle ingrediensene i en blender og topp smoothien med kanel og hakkede valnøtter.

Nå skal jeg se på matkontrollen, de skal nemlig undersøke både konvensjonell og økokylling. Jeg gruer meg litt til å se da jeg liker å spise kylling, men samtidig ønsker jeg å bli enda mer bevisst på hva jeg kjøper. Jeg er flink på endel, men kan alltid bli bedre!

Ha en fin kveld søtinger <3

 

Skal vi flytte?

Forrige helg var vi i Stavanger på kombinert jobb- og kjærestetur. Jeg har hørt så mye fint om Stavanger og byen skuffet ikke! Jeg ble så forelsket i alle de små trehusene, bryggen og de små gatene. Utrolig mange koselige mennesker også! Jeg tullet med Jon Anders om at vi skulle flytte dit, kjøpe oss et lite trehus <3

Vi blir nok i Oslo område noen år til altså, men jeg har en drøm om å flytte fra storbyen en dag. Jeg kjenner at jeg trenger ro, også elsker jeg å være hjemme. Drømmen er rekkehus eller et lite hus med plassen vi trenger og kanskje et par høner i hagen?

Se så vakker <3

Kjekkasen min <3

I dag skal jeg få unna endel kontorarbeid her hjemme. Jeg trenger virkelig en regnskapsfører så fort som mulig, men jeg er skikkelig usikker på hvem jeg burde gå for, tips? Til lunsj får jeg besøk av en venninne og hennes sønn, så litt kos blir det også tid til! Det er visst plutselig mange babyer rundt meg, og mest av alt kjennes det godt. Dessuten sies det at babyer kan sette i gang hormoner, hehe.

Stikk innom i kveld, da kommer oppskriften på en superdigg smoothie som passer perfekt på høsten <3

Ha en fin torsdag så lenge,

smil fra meg!

Kontrasten blir enorm – babylykke, sorg og ærlige følelser

Som jeg skrev på bloggen i går fikk jeg både holde en venninnes nyfødte baby og hilse på en venninne under fødsel på mandag kveld. Jeg fortalte denne for meg magiske historien på snap, kun minutter før jeg fikk meldingen om at en ny verdensborger hadde blitt født. Han kom faktisk bare to timer etter at jeg var inne på fødestuen. Det ble et veldig intenst øyeblikk for meg, som litt tilfeldigvis havnet på snap det også.

Selvfølgelig er det vanlig å bli rørt av små babyer, fødsler og hormonelle venninner. Likevel tror jeg det treffer ekstra godt, da jeg i tillegg til å føle en enorm kjærlighet til mine venninner, føler en bunnløs sorg over at det ikke er jeg som sitter meg en nyfødt som er min.

Jeg fikk litt knekken rett og slett. Mange av dere spurte hvordan jeg orker å gå inn i en sånn situasjon, å delta så aktivt i andres lykke når jeg selv sliter. En av grunnene er at jeg har fått lov til å være helt ærlig med de rundt meg. Venninnene mine vet at det er vanskelig for meg. Når jeg arrangerte babyshower så jeg det i øynene til venninnen min, hun så hvor mye det kostet meg. Det samme så jeg da jeg ga bort den aller første babyluen jeg strikket.

Det er veldig vanskelig, jeg skal ikke lyve. I går ble det bare for mye for meg. Selv om jeg får være så nær, så er det jo ikke meg. Det er ikke vi som har fått baby, det er ikke vi som har opplevd det aller største i livet. Det kjennes noen ganger urettferdig, selv om det er fryktelig tabu å si. Jeg unner mine venninner å oppleve dette, men det er klart jeg også er misunnelig. Det er helt naturlig, og jeg vil at du som leser dette skal vite det. Du er ikke alene om å ha disse vonde følelsene. Jeg vet at jeg ikke er alene heller, takket være deg <3

Jeg er midt oppi dette, og jeg vet ikke hvordan det skal gå. Jeg deler det jeg føler er riktig, jeg følger min egen magefølelse. Jeg tar også de tiltakene jeg føler er riktig. Jeg deler ikke dette for å få klikk, jeg har ikke behov for å lure noen inn på bloggen for å lese om mine tanker. Det er ren terapi for meg å få skrive.

Da jeg holdt lille N på mandag kjente jeg bare glede. Når jeg deler at jeg er glad er jeg glad. Men så treffer det meg som et slag i magen. Jeg er uforberedt og sårbar, og jeg må ta vare på meg selv. Jeg prøver å minne meg selv på at det ikke er et visst antall babyer som skal bli født. At andre blir gravide eller får baby betyr ikke at jeg ikke skal få det. Dessverre er det ikke alltid logikk som styrer oss, noen ganger tar følelsene overhånd <3

Denne sangen <3

Blir du feit av karbohydrater på kvelden?

God morgen <3 Her startet dagen med en rolig treningsøkt, så utrolig deilig! Jeg føler meg mye bedre etter en litt tung kveld i går. Takk for utrolig mange koselige snaps, jeg setter så pris på dere <3

Over til dagens tips:

Mange kostholdseksperter hevder at du skal begynne dagen med karbohydrater for da har du hele dagen til å forbrenne dem. Dette kan sikkert høres logisk ut, men det er faktisk ikke sant. Det er rett og slett ikke slik kroppen fungerer! Å spise karbohydratene til kvelden har faktisk vist å kunne gi en rekke helsefordeler, alt fra økt muskelmasse til mer futt på trening.

Visste du at å spise karbohydrater til kvelds gir bedre søvn? Når vi spiser karbohydrater utskilles insulin som “låser opp” cellene slik at aminosyrer, fettsyrer og sukker kan gå inn i cellene fra blodbanen. Når dette skjer kan hjernen ta opp mer tryptofan, en aminosyre vi får fra maten vi spiser. Her omgjøres først tryptofan til serotonin før det omgjøres til melatonin.

Melatonin er kroppens søvnhormon, da det får oss til å bli trøtte. Når det er mørk stimuleres omgjøringen av melatonin, så det er lurt å både spise karbohydrater ca 3 timer før du skal legge deg samt slå av mest mulig lys på kvelden.

Jeg spiser for å optimalisere hormonbalansen min om dagen, så for meg er dette veldig spennende! Jeg har lært bort dette måltidsmønsteret i kursene mine, men nå går jeg virkelig inn for å følge det selv. Det er vanskelig å utfordre meg selv faktisk, det er utrolig hvor hardt gamle tanker og overbevisninger kan sitte i.

Havregrøt til kvelds <3

Kraft gjør deg vakker og gir deg god helse – mine tips og triks

Jeg får masse spørsmål om kraft hele tiden, så gøy at mange er nysgjerrige på det! Kraft er skikkelig supermat rett og slett, og denne gulldrikken har vært en stor hjelp i min helsereise. Kraft heler tarmen, noe som har vært viktig for meg i kampen om å bli frisk fra ME. Det har en lang rekke helsefordeler, men i tillegg smaker det fantastisk. Enhver kokk med respekt for seg selv bruker ekte kraft i sin mat 😉

Å koke kraft er både billig og enkelt. Råvarene du trenger er bein eller benrester, altså mat som mange mennesker regner som søppel. jeg liker best å bruke viltbein fra dyr jeg kjøper rett fra jeger, storfebein eller lammebein eller kyllingskrog. Jeg kjøper kylling fra stange, holte eller øko fra coop. 123levert.no har kraftbein som leveres til deg til en billig penge!

Her om dagen laget jeg helgrillet kylling til oss og da satt jeg igjen med et fint kyllingskråg til kraftkoking. For meg er det helt fantastisk at vi kan bruke hele dyret på denne måten, og få flere middager og masse næring ut av restene.

Jeg gjorde det superenkelt, hadde skråget oppi en stor kjele og fylte den med vann så det dekket godt. Vanligvis tilsetter jeg gulrøtter, løk, hel pepper og litt urter men det hoppet jeg over denne gangen. Jeg ville lage en mild og nøytral kraft. Jeg hadde oppi en ss eplecidereddik da dette kan bidra til å trekke mineraler ut av beina.

Jeg lot kraften stå til den småputret, den skal ikke stå og koke, bare ha små, små bobler, nesten bare trekke. Dannes det mye skum og avfall på tommen kan du skumme dette av.

Etter eventuell skumming satte jeg den inn i ovnen som jeg hadde varmet til 90 grader. Her lot jeg den stå i to døgn. Vanligvis bruker jeg wonderbag, men nå har mamma lånt min og dessuten ville jeg teste denne metoden for dere som ikke har wonderbag. Jeg føler at det er trygt å la den stå i ovnen, men det aller tryggeste er selvfølgelig å bruke wonderbag. Bruker du wonderbag må kraften varmer hver 12. time. Eget innlegg og rabattkode på denne geniale bagen kommer snart!

Jeg lar kraften stå i 1-2 døgn, trenger du ovnen er det bare å ta den ut og sette den inn igjen etterpå.

Når den er ferdig tar jeg frem en stor bolle og legger en sil over. Så øser jeg kraften over i bollen gjennom silen. Jeg kjøper store plastsiler på ebay, helt genialt til all matlaging!

Når kraften er avkjølt setter jeg den i fryseren (husk å ikke fylle helt fult) eller i kjøleskapet noen dager til den skal brukes. Jeg fryser også i isbitterninger så jeg kan tilsette taco, gryter osv. Fettlaget som dannes på toppen kan du fjerne eller bruke som stekefett, litt avhengig av kvaliteten på dyret du har brukt.

Her kan du se en film der jeg lager kraft:

Har du spørsmål er det bare å fyre løs <3