Derfor er du oppblåst – 8 årsaker

I dag er tema oppblåsthet på bloggen – en fryktelig slitsom plage som så utrolig mange sliter med! Først vil jeg bare gi deg en liten update 🙂

Nå er morgenturen gjort, frokosten er i magen og jeg skal lage meg en ny kopp kaffe før jeg begynner å forberede meg til foredrag i kveld. Denne gangen er vi over 1000 stykker påmeldt. Det er for meg helt vilt, og jeg tør nesten ikke kjenne på det en gang!!

Forrige gang ble det ikke opptak, men denne gangen skal jeg prøve å få tatt opp hele foredraget og sendt det ut til de som var påmeldt. Har du ikke mulighet i kveld klokken åtte har du derfor fortsatt mulighet til å se foredraget i et begrenset antall dager etterpå. Vil du være med kan du trykke her eller på bilde under for å bli med 😀

I går ble planene helt endret fordi vi rett og slett bestemte oss for at familiehunden vår Midi måtte få slippe. Hun har vært syk en stund nå og fått hele 13 veldig fine år. Utrolig trist likevel, men det er jo det beste for henne. Tusen takk for så mange koselige meldinger, mange hundeelskere på snap, og det er jo de beste menneskene <3 Nå er Midi i himmelen med Morfar tror jeg <3

Fine Midi <3

Over til dagens tema; tarm (min favoritt!)! Veldig mange av kundene mine, venninnene mine og mennesker jeg møter sliter med oppblåst mage. I dag vil jeg gjerne dele noen av årsakene bak nettopp dette problemet.

Du har en eller flere intoleranser

Det er stor forskjell på allergi og intoleranse. Allergi handler om at kroppen får en reaksjon på et bestemt protein. Denne reaksjonen kommer oftest med en gang og kan være alt fra et utslett til anafylaktisk sjokk. En intoleranse er mer difus og gir ofte en senere reaksjon. Mekanismene bak intoleranser er ikke fullt kjent, men en type intoleranse er mangel på enzymer som ved laktoseintoleranse. Enzymer kan sees som saksene som klipper opp molekylene i maten vi spiser. De jobber best under ulike PH-verdier og blir derfor også påvirket av magesyre. Såkalt lekk tarm kan også gi intoleranser. Dette er en omstridt tilstand, men det er stadig flere leger som aksepterer at tarmen kan bli permeabel. Visste du at innsiden av tarmen regnes som utenpå kroppen? Det er faktisk kun et lag celler som skiller tarmlumen (innsiden av tarmen) fra kroppen vår. Dette cellelaget består av tarmcellene som er tett knyttet sammen med såkalte tight junctions. Blir mellomrommet mellom cellene endret (for eksempel via zonulin) kan hele molekyler fra mat gå ufordøyd inn i kroppen og skape autoimmune responser. Det er vanskelig å finne et mønster i det en reagerer på og det beste trikset er egentlig en symptombok sammen ved kyndig veiledning.

Du har overvekst av sopp i tarmen

Overvekst av sopp, som for eksempel candida, kan gi unormal produksjon av gass og dermed oppblåsthet. Sopp finnes naturlig i tarmen og er helt ufarlig, det er når det blir for mye av den at vi får et problem.  En antibiotikakur kan ta knekken på mange viktige bakterier og kan dermed svekke tarmfloraen din. Du kan ende opp med for lite bakterier, mer presist får du for lite mangfold av bakterier eller for lite av de gode bakteriene i forhold til de «dårlige». Dette gir god plass til vekst av sopp. Får en candidaovervekst må en sulte den ut med riktig kosthold der en unngår all form for sukker, alkohol og gjær en periode.

Du har overvekst av bakterier i tarmen

Tynntarmen vår er som regel relativt ren og har langt færre bakterier enn tykktarmen. Noen ganger kan bakterier fra tykktarmen migrere oppover i tynntarmen, og slå seg til ro. Når disse bakteriene kommer opp i tynntarmen kan de fermentere biter av mat som ikke har rukket å bli brutt ned eller tatt opp. Denne tilstanden kalles SIBO (smal intestinal bacterial overgrowth) og gir en rekke ubehagelige symptomer. Dette er en kompleks tilstand å helbrede, der en ofte må gjennom en rekke ulike stadier av behandling. Først må en sulte ut bakteriene, så må en reparere tarmen og tilføre gunstige bakterier.

Du spiser søtningsmidler

Søtningsmidler, både kunstige og naturlige, kan ofte skape luftproblemer. Mange av disse er såkalte FODMAP?s, det vil si at de lett fermenteres av bakteriene i tarmen vår. Eksempler på søtstoffer som gir problemer er sukkeralkoholer som sorbitol, maltitol, zylitol og manitol. Sukrin er også et sukkeralkohol (erythritol), men tåles av de fleste langt bedre enn de andre sukkeralkoholene. Kunstig søtning som aspartam, sakkarin og sukrose kan gi luft i magen og oppblåsthet. Noe forskning har også vist at kunstig søtning endrer tarmfloraen. Endringene førte hos forsøkspersonene til nedsatt glukosetoleranse, det vil si at de måtte produsere mer insulin for å få ned blodsukkeret når de spiste karbohydrater. Det er en grunn til at vi ikke anbefaler disse stoffene til barn under tre år av «føre-var-prinsippet», vi vet faktisk for lite om deres langtidseffekter. Jeg anbefaler å unngå kunstig søtning som vi finner i lettbrus, tyggis, pastiller og lettprodukter.

Du tygger ikke godt nok

Hverken magesekken eller tarmen har tenner, så når vi «kaster» i oss maten og glemmer å tygge den får fordøyelsen en mye større jobb enn den er skapt for. Hele fordøyelsen påvirkes av dette, da det skjer en rekke signalføringer nedover i tarmsystemet når vi spiser. Når vi tygger maten produseres spytt med stoffer som dreper bakterier og enzymer som deler opp karbohydrater. Når maten kommer ned i magesekker eltes den og tilføres magesyre og enzymer som deler proteiner. Hvilken mat magen får påvirker signalene som sendes nedover til tarmen, galleblæren og bukspytttkjertelen. Det er slitsomt for magen når den i tillegg til å måtte dele opp molekyler må dele hele salatblader, store biter av kjøtt osv. Maten blir liggende lenger ufordøyd i magesekken og det dannes gass. Sliter du med å tygge godt nok kan det også hjelpe å spise supper og smoothier, men da må du passe på å også spise disse sakte.

Du har lav magesyre

Stadig flere er plaget av halsbrann og sure oppstøt. Dette sees ofte på som en tilstand med for høy produksjon av magesyre, som derved kommer opp i spiserøret. Det er faktisk svært få mennesker som produserer for mye magesyre, og det er ganske kostbart for kroppen å produsere. Lav magesyreproduksjon er derimot svært vanlig. Når vi ikke produserer nok magesyre får vi ikke brutt ned maten, og særlig proteiner, tilstrekkelig. Maten blir liggende og gjære i magen og dette skaper gass og trykk. Magesyre endrer PH?en til maten i magesekken. Når surt innhold kommer over i tynntarmen signaliserer dette at det kommer proteiner og de riktige enzymene produseres. Har ikke maten fått lav nok PH vil ikke denne signaliseringen skje på riktig måte og problemet forplanter seg nedover i tarmsystemet. Magesyren kan økes ved å ta bitterurter eller drikke eplecidereddik/sitronvann før måltider.

Du spiser mye karbohydrater og sukker

Raske karbohydrater brytes lett ned til sukker i kroppen vår. Vi finner raske karbohydrater i frukt, pasta, ris, poteter og bakverk. Sukker finner vi i godteri, bakverk, kjeks, dressinger, ferdigmat, frokostblandinger og sauser. Selv om brødet er grovt kan du reagere på det hvis tarmen din ikke klarer å takle fiberet. Det er lurt å øke fiberinntaket over tid, for å unngå oppblåst mage. Du kan både reagere på hveten i seg selv og glutenet, hvilken som gir deg plager er vanskelig å si. Det jeg ser ser at mange har det bedre uten brød og pasta. Det finnes jo så utrolig mye annet godt en kan spise, i tillegg er det lett å bake altenativer. Jeg synes selv det var vanskelig å skulle se for meg å leve uten brød, men nå har jeg gjort det i mange år. Å spise mye sukker mater ugunstige bakterier og sopp i tarmen, og kan dermed bidra til en dysfunksjonell tarmflora. Sliter du med sukkersug kan du ta mitt gratiskurs «slik blir du kvitt søtsuget».

Du er stresset

Vi fordøyer mat under parasympatisk aktivitet, i «rest and digest». Det er her fordøyelsessekreter flyter bra og enzymaktivitet er på sitt beste. Når vi stresser er vi under sympatisk aktivitet, såkalt «fight or flight». Kroppen prioriterer ikke fordøyelse når vi løper fra en løve, så ikke løp og spis samtidig, haha. Det vil si, prøv å unngå å spise når du er stresset. Sett deg ned, ta deg tid og konsentrer deg om maten. Spis gjerne sammen med andre og fokuser på å ha det hyggelig ved bordet. Matro er så undervurdert!

Dette med mage-/tarmhelse er som du kanskje skjønner relativt komplisert. Heldigvis er det mange ting du kan gjøre for å føle deg bedre og ikke minst reparere. Tarmcellene og bakteriene i tarmen kan nemlig endres, så ikke gi opp!

Vil du lære mer om tarm? Meld deg på foredraget! Link finner du ved å klikke på bildet under <3

Jeg håper vi “sees” i kveld <3

Jeg slutter aldri å være takknemlig for dette!

Det er så deilig å spette opp av sengen tidlig en mandag og føle at jeg har energi! Det kommer jeg alltid til å være takknemlig for <3

I dag gikk jeg nemlig morgentur grytidlig med min kjære. Frisk luft mot ansiktet og inn til en varm kopp kaffe, fornøyde hunder og ro i kroppen til å starte jobbdagen. I dag skal jeg på en spennende behandling hos osteopaten min, til veterinæren med lille Perle og på min aller første visning. Vi har så smått begynt å titte på leiligheter nemlig og det er sååå spennende! Jeg har aldri eid mitt eget hjem før og jeg gleder meg utrolig mye. Tenk at Jon Anders og jeg skal kjøpe vårt første hjem sammen liksom, det er skikkelig STORT!

Dette er også et veldig etterlengtet prosjekt nå som babydrømmen har vært på vent såpass lenge. Jeg har fått en annen ro i kroppen og fokuserer på alt annet som er så fint. Vi er friske, jeg har fantastiske venner og familie og vi er så lykkelige sammen. Kanskje babyrommet må på plass før spiren sitter? Det sies jo at ting skjer når de skal skje sant? Jeg må jo bare tro på det <3

Takk for så mange fine meldinger i det siste! Jeg er så gira på ernæring om dagen, jeg føler virkelig at lidenskapen er på topp, hehe. Jeg leser, hører på podcaster og kan liksom ikke få nok. Så ja, “gamle Helene” er tilbake kan du si. Hyggelig at så mange andre ser det også <3

Takk for at du titter innom, det gjør meg så glad <3

P.S. Husk å meld deg på foredraget i morgen da vel! Det er gratis og over nett, og får du ikke verdt med kan det hende jeg sender ut opptak til alle som var påmeldt! Meld deg på ved å klikke her eller på bilde under:

 

Du har ansvaret for din helse!

For meg som har vært syk flere ganger i mitt liv har jeg kjent mye på ansvar. Jeg har tenkt mye over hva dette uttrykket betyr og hvorvidt det er positivt eller negativt. Mange vil si at å ha ansvar for seg selv vil si at en selv er skyld i egen sykdom. At det er min skyld at jeg har blitt syk, og i hvert fall at jeg fortsatt er det. Dette er lite produktivt og gjør vel bare at den som er syk føler seg enda verre.

Selv liker jeg å tenke at jeg selv kan ta ansvar for mitt eget liv. At jeg kan påvirke hvordan livet mitt ser ut og hvordan jeg skal ha det. Da føler jeg faktisk ikke skyld, jeg føler at jeg har styringen. Jeg føler meg rett og slett styrket, det er jeg som sitter i førersetet, det er jeg som bestemmer. Dette synet på ansvar har hjulpet meg ut av offerrollen og opp og frem mange ganger i livet.

Da jeg hadde ME og fikk beskjed om at jeg mest sannsynlig aldri ville bli frisk følte jeg meg ofte som et offer. Jeg synes synd på meg selv fordi jeg hadde blitt rammet av en uhelbredelig sykdom. Jeg som hadde gjort alt riktig, hvorfor var jeg syk? Jeg gravde og gravde, men fant ikke svarene jeg lette etter. Det var først da jeg bestemte meg for å gjøre det jeg kunne for å få det best mulig at ting snudde.

Jeg opplevde mye av den samme følelsen da jeg fikk vite at jeg hadde PCO. Hvorfor meg? Det eneste jeg ønsker meg er en baby, er det så mye å spørre om da? I stedet har jeg eggstokker som ikke fungerer og en kropp som tydeligvis jobber imot meg. Det påvirket flere og flere av valgene jeg tok i livet, og det endte meg en ond spiral. Selvfølgelig er det slitt synd på meg som har det vanskelig, men jeg kommer ingen vei med å sitte og kjenne på det hele tiden. Alle har jo full forståelse for at jeg kanskje helst vil ligge under dynen, men om jeg gjør det kommer jeg jo ingen vei.

Til slutt fikk jeg nok. Dette er jo ikke meg, jeg er ikke en som legger ansvaret for egen lykke over i andres hender. Det handler ikke om å ikke ta imot hjelp, for all del, det er faktisk motsatt. Samtidig er det viktig å fortså at andre kan kun gi deg verktøy, det er opp til deg å bruke dem.

Når du ser livet ditt fra denne synsvinkelen får alt et helt annet lys. Du gjennomfører gode vaner fordi de får deg til å føle deg bra. Du kjenner på min intuisjon hva som er riktig for deg og tar valg etter det, ikke hva en ukjent lege sier eller hva venninnen din gjorde. Du tar ting i egne hender og bruker kunnskapen du har og alt det du stadig lærer til å gå fremover.

Jeg vet at det ikke er lett, derfor faller også jeg tilbake i gamle mønstre innimellom. Samtidig ser jeg de utrolige resultatene som kommer når jeg er i denne gode spiralen. Når du tar styringen får du faktisk til ting du tidligere følte var umulig, og jeg har så lyst til at flere skal få kjenne på denne følelsen!

Vil du lære mer om hvordan jeg snudde livet mitt med hjelp av å endre kostholdet, og hvordan jeg gikk fra å være syk til å leve et friskt liv? Da kan du delta på mitt gratis foredrag pp tirsdag den 31. januar. Hele foredraget går på nett og det koster altså ingenting. Ta gjerne med deg en venninne eller to også <3

Klikk her eller på bilde for å melde deg på!

P.S. I dag er live på facebook klokken 20.00! Lik facebooksiden min for å bli med!

Sukkerfritt gelégodteri – godt for tarmen og uten gluten, FODMAP’s og melk

God fredag fine du <3

Jeg har ikke helt landet etter foredraget mitt på onsdag. Kan ikke tro at jeg hadde over 500 stykker som kom og så, utrolig!! Det var veldig skummelt og veldig gøy, særlig siden jeg delte endel personlige ting om min reise fra syk til der jeg er i dag. Jeg starter splitter ny kursrunde snart og halvparten av plassene er allerede tatt. Jeg gleder meg skikkelig til å starte en ny reise sammen med masse fantastiske mennesker! Tarmer skal repareres, energien skal fylles på og vi skal lære masse sammen!

Fikk du det ikke med deg har du ny mulighet på tirsdag neste uke, påmeldingen finner du her eller nederst i dette innlegget.

I går hadde jeg en liten livesending på facebook der jeg viste hvordan du kan lage godteri som styrker tarmcellene dine. Ikke nok med det, de bidrar til å styrke hud, ledd, dempe betennelser, gi deg bedre søvn og mer muskelmasse. Ja takk, jeg tar alt!! Som jeg har skrevet før har jeg en tendens til å glemme at mange nye mennesker finner veien hit hver dag. I tillegg er det mange som er ferske i sin helsereise. Ting jeg har holdt med på i mange år og som har blitt helt naturlig for meg kan være helt nytt for andre. Derfor prøver jeg å være flink til å repetere mer, og ikke anta at dette er ting alle har hørt om.

Jeg skrev akkurat et langt innlegg om kollagen og dens effekter, og jeg har tidligere skrevet et innlegg om forskjellen på gelatin og kollagen som du kan lese her. Når det gjelder helseeffekter er disse identiske, men skal du bruke dem i mat gir de veldig ulik effekt. Selv bruker jeg begge, men til ulike ting. Gelatin bruker jeg for å lage gelé, seigmenn og sukkerfrie marshmallows. Alle tre er favoritter hjemme hos oss, også hos Jon Anders som er rimelig skreptisk til alle sunne påfunn jeg har. Disse er dessuten uten sukker, melk, gluten, FODMAP’s og soya, det vil si at så lenge du ikke er veganer kan de aller fleste spise disse.

Disse godteriene har alle jeg har gitt dem til likt bare så det er sagt, men gjør dem gjerne litt søtere når de skal gis til barn. Her er oppskriften på de søte gelégodtene jeg laget på facebook i går!

Sukkerfrie gelegodterier

1,5 dl sitronsaft (ca to sitroner)

2 dl frosne blåbær

6 dråper stevia

4 ss gelatin

Jeg kjøper gelatin her på iherb eller på naturligliv.no. Det er både billigere enn den du får på butikken og de jeg bruker er etisk fremstilt.

1. Press saften av 2-4 sitroner avhengig av størrelsen. Bruk en sil til å fjerne stenene og ha saften i en liten kjele.

2. Tilsett blåbær og varm opp til de er helt tinte og væsken er varm. Trekk så av varmen.

3. Det skal ikke stå og koke, bare bli varmt nok til at gelatinen løses opp.

4. Bruk en stavmikser for å få knust alle blåbærene.

5. Tilsett 4 ss gelatin og rør godt.

6. Tilsett søtning. Jeg brukte 6 dråper stevia, men du kan også bruke en god ss honning, sukrin osv.

7. Rør til all gelatinen er oppløst og smak til med søtning. Husk at søtsmaken blir litt mildere når de har stivnet.

8. Jeg liker å ha geléen over i søte, små former. Har du ikke slike kan du bruke en vanlig form med plastfolie i. Pass på at væsken ikke er for varm! Sett dem i kjøleskapet og popp dem ut når de er helt kalde. De holder opp til en uke i kjøleskap, men jeg lover deg de blir borte før det.

Jeg kjøper mine former på ebay, for eksempel her.

Smaker veldig godt og kan regnes som kosttilskudd ut i fra næringsinnholdet. Her er det både antioksidanter fra blåbær, vitamin C fra sitron og proteiner fra gelatinen!

Har du laget slike før? Fikk du lyst??

Nå skal jeg lage oppskriftshefter til kursdeltakerne mine før det er helg og jentekveld med de fineste venninnene <3

Husk å meld deg på tirsdagens foredrag da dere <3

 

Kan du reparere tarmen?

De siste ti årene har mange leger og forskere fått øynene opp for dette lange røret som går gjennom kroppen vår. Selv elsker jeg å snakke og lese om tarmen fordi jeg vet hvor mye en sunn tarm har å si for en sunn kropp. Før trodde vi at dette røret bare var noe en puttet noe i også kom noe ut, og med all den kunnskapen vi har i dag synes jeg det er forundelig og trist at så mange leger fortsatt sier at det ikke har noe å si hva vi putter gjennom tarmen. Selv ved sykdommer som ulcerøs kolitt og chrons sier mange det. Det er uforståelig for meg!

Funfact om tarmen:

– 9-13 meter lang

– Tynntarmens overflate er like stor som en tennisbane hvis den brettes ut

– Vi har 10 ganger så mange bakterier på kroppen som vi har celler, og de fleste bor i tykktarmen din

– Tarmen har sitt eget nervesystem – det enteriske nervesystemet

– Tarmen kommuniserer med hjernen via vagusnerven

– 80 % av kommunikasjonen mellom hjernen og tarmen går fra tarmen og opp til hjernen

– 80% av lykkestoffet serotonin produseres i tarmen

– serotonin omdannes til melatonin som gir deg bedre søvn

– 70-80% av immunforsvaret sitter i tarmen

– en tarm i ubalanse kan føre til vektoppgang

bilde lånt fra dr Axe

Det er klart at en kan reparere tarmen. Ikke bare byttes tarmcellene ut kun etter på dager, bakteriene i tarmen byttes ut. Så mye vi få i gang produksjon av magesyre og enzymer og bygge sterke tarmceller.

Vil du lære mer om tarmen, hvordan den påvirker kroppen din og hvordan du kan spise for en sunn tarm? På tirsdag den 31. januar holder jeg et gratis fore3drag over nett (webinar) om akkurat dette. Der deler jeg også min reise fra syk og slapp til livet jeg lever i dag. Meld deg på ved å trykke her eller på bilde under:

Nå skal jeg gå live på facebook klokken åtte og snakke mer om tarm, I love it! <3

Siste sjanse – bli med klokken 20

I dag har jobb jobbet på spreng for å få ferdig foredraget jeg skal holde i dag via nett. Jeg kjenner det kiler ganske bra her jeg sitter, nå er det nemlig over 800 som har reservert plass i kveld! Jeg har aldri holdt foredrag for så mange, ei heller invitert så mange “inn i stuen min” og vært så personlig som jeg skal være i kveld.

Har du ikke meldt deg på har du fortsatt mulighet ved å klikke på denne linken eller bilde under 🙂

Jeg håper vi sees <3

Min sunne handleliste

Hei du <3

Nå sitter jeg og skriver ferdig foredraget jeg skal ha i morgen kveld og på tirsdag! Hvis du ikke har meldt deg på har du fortsatt mulighet ved å klikke her. Foredraget er gratis og går over nett 😀

Etter en heisahelg er jeg så klar for en rolig helg nå. Jeg har planlagt harryhandel med Jonna på lørdag og nå har jeg allerede skrevet liste. Jeg har tidligere laget et innlegg med hva jeg handler i Sverige som du kan lese her. Jeg elsker å handle mat, så jeg koser meg virkelig når jeg drar. Det jeg synes er gøy er å gå og titte. Jon Anders blir gal av hvor lang tid jeg kan bruke men det å gå rundt og se bakpå mat, finne ting som ikke finnes i Norge og nye matvarer er noe jeg virkelig elsker! I Sverige finner du masse økologisk til så mye bedre priser enn i Norge, så da kjøper jeg mye av det. Jeg har et mål om å kjøpe minst mulig konvensjonelt kjøtt fremover, og da er en harrytur genialt. Jeg skjønner at det beste hadde vært å kjøpe alt i Norge for å støtte Norske bønder, men det er rett og slett ikke mulig for alle.

Favorittbutikken Strømstad mat som ligger i det nye senteret i Strømstad

Her er min sunne harryhandel liste:

Økologiske grønnsaker: (eller vanlige om jeg ikke finner)

Beter

Agurk

Spinat (fersk og frossen)

Avokado

Cherrytomater

Paprika

Grønnkål

Rosenkål

Kål

Gulrøtter

Brokkoli

Blomkål

Gresskar

Løk

Hvitløk

Økologisk kjøtt, egg og meieri

Smør

Egg

Kjøttdeig

Kalkunpålegg

Bacon

Pølser med høyt kjøttinnhold

Skinke

Hvitost

Mozarella

Halloumi

Laktosefri fløte eller økologisk fløte

Kremost av geitemelk

Parmesan

Annet

Koljefilet i frysedisken

Frosne økologiske bær

Sjokolade hvis jeg finner noe digg

Nøtter

Frø til knekkebrød baking

Ekte surkål/fermenterte grønnsaker (kjøpes hos Coop inne i Strømstad)

Lønnesirup hvis jeg skal lage ketsjup

Kartonger med tomatpuré, krossade tomater og mais (til taco)

Økologisk nøttesmør eller peanøttsmør

Ekte vaniljepulver

Pesto hvis jeg finner en med bra kvalitet

Mandel og cashewmelk uten sukker

Kokosmelk

Økologiske produkter til hud og hjem

Renseservietter til kropp

Oppvaskmiddel

Vaskemidler til klær

Coop har billige produkter her fra eget merke englämark 🙂

Listen kan selvfølgelig også brukes på vanlig handletur og du MÅ ikke kjøpe alt øko 😀

Veldig mange tenker sikker – herregud – dette blir dyrt! Jeg bruker faktisk ikke særlig mer penger enn andre fordi det jeg bruker ekstra på kvalitet bruker jeg ikke på søppelmat. Jonna kjøper cola som han drikker litt av i helgene, også kjøper vi litt snacks osv. Jeg handler heller ikke dyre erstatninger for knekkebrød, pasta osv hvis jeg vil spare penger. Det er dette som er dyrt, også fordi det metter veldig dårlig ift pris. Det meste av helsekost er billigst på nett så det handler jeg lite av i Sverige.

Jeg spiser endel fett slik at jeg bli mett på mindre mat, det er genialt 😉

Hva har jeg glemt, jeg blir glad for tips!! <3

10 matvarer som kan øke sjansen din for å bli gravid

Da vi bestemte oss for å prøve å bli gravide gjorde jeg masse research på hormonbalanse, fertilitetsdiett og hvilken mat som ville gjøre babyen vår sunnest mulig. Jeg innrømmer at jeg har vært av og på med kostholdet, rett og slett fordi jeg psykisk ble veldig brutt ned av alle utfordringene vi møtte. Nå er jeg virkelig tilbake for fullt og jeg elsker det. Å spise riktig (for meg) får meg til å yte mer i hverdagen enn jeg tidligere kunne drømt om, jeg føler meg så mye bedre og jeg har det tusen ganger bedre. Jeg er også overbevis om at kostholdet mitt har hjulpet meg å unngå de mest plagsomme symptomene ved PCO (jeg har til og med sett reduksjon i dem ved å spise riktig i forhold til da jeg ikke prioriterte det). Nå som vi skal i gang med mer hormoner etterhvert er jeg sikker på at kostholdet er veldig viktig for at kroppen min skal klare påkjenningen.

Dette innlegget er en repost fra den gamle bloggen, med litt oppdateringer 😉

Uansett om du ønsker deg barn eller ikke bør du som kvinne spise for god fertilitet. Dette går nemlig hånd i hånd med hormoner i balanse og det er essensielt for en sunn kvinnekropp. Hormonene våre styrer og regulerer mange livsnødvendige prosesser i kroppen vår, og er ikke disse i balanse vil vi raskt kjenne symptomene. Heldigvis er det masse deilig mat en kan spise for å hjelpe hormonene på veien. Denne maten vil ikke bare bidra til bedre fertilitet, men vil også styrke hud, hår og negler. En studie (1) utført på Harvard university viste at kvinner som spiste fullfedt meieriprodukter, fiberrik mat, smarte karbohydrater og unngikk transfett hadde bedre fertilitet. Denne studien (2) fant at kvinner som spiste tilstrekkelig protein og fett, og mindre karbohydrat, hadde økt sannsynlighet for å bli gravide.

Her er ti matvarer som kan øke din fertilitet:

mat fertilitet

Egg

Egg er en kilde til alle næringsstoffer med unntak av vitamin C. Egg inneholder også kolin, en forløper til nevrotransmitteren acetyl-kolin som er viktig i utvikling og funksjon av nervesystemet. Det er en myte at vi ikke skal spise egg på grunn av kolesterolinnholdet. Kolesterol er faktisk forløperen til alle steroidhormonene, blant annet østrogen, progesteron og testosteron. Produksjonen av kolesterol i kroppen øker og minker i takt med inntaket vårt, og rådet om å begrense inntak av kolesterol er nå fjernet fra de amerikanske kostholdsrådene. Velg gjerne økologiske egg når du handler, det er de eneste eggene som er produsert av høner som får gå ute i solen. Jeg prøver å få i meg minst et egg om dagen, men gjerne flere!

Brokkoli, kål og rosenkål

Disse grønnsakene er alle i familien korsblomstrede grønnsaker, som alle inneholder et plantekjemikal kalt diindolylmethane. Dette stoffet bidrar i nedbrytelse av østrogen og kan dermed øke utskillelse av overflødig østrogen i kroppen. Brokoli, kål og blomkål er også gode kilder til fiber som bidrar i utskillelse av avfallsstoffer via fordøyelseskanalen.

Biff

Biff er en kilde til en rekke B-vitaminer, jern og protein av høy kvalitet. Kvinner med jernmangel har økt rikisko for manglende eggløsning og påfølgende manglende menstruasjon, noe som gir dem en 60% redusert risiko for å bli gravide (3). Det finnes to former for jern i mat, hemjern og ikke-hemjern. Hemjern finner vi i kjøtt, fisk, egg, lever og andre animalske kilder. Denne formen for jern absorberes best av kroppen. Ikke-hemjern finner vi i blant annet bladgrønnsaker, havregryn og sesamfrø, gresskarfrø og bønner. Denne typen jern tas ikke like lett opp, og den kan hemmes av fytater i korn og garvesyre fra kaffe og te. For å øke opptaket kan du spise C-vitaminrik mat sammen med kildene til jern som paprika, sitrus og kiwi.

mat fertilitet

Lever

Lever er virkelig supermat og er en kilde til både vitamin D, vitamin A, sink, selen, folat, B12 og Q10. Orker du ikke tanken på å spise dette kan du som meg ta leverkapsler, jeg tar selv kapslene fra reinstyrke. Du kan lese mer om dem her.

Jeg tar også metylert folat, den beste folaten, som jeg kjøper her. Jenter i fertil alder og gravide i første trimester anbefales et tilskudd på 400mcg per dag.

Nøtter og frø

Nøtter og frø er kilder til essensielle fettsyrer, vitaminer og mineraler. Varier gjerne hvilke nøtter du spiser, da de inneholder ulike næringsstoffer. For omega 3 vil valnøtter, chiafrø, hampfrø og linfrø være gode kilder.

Gresskarkjerner er planterikets beste kilde til sink. Dette mineralet er nødvendig for over 300 prosesser i kvinnekroppen, blant annet celledeling og modning av egget før befruktning. Denne studien viste at kvinner med sinkmangel hadde økt risiko for tidlige spontanaborter. Sink finner du også i østers, lever, grønnebønner, biff, lam, yoghurt og skampi. Paranøtter er rike på selen, et mineral som fungerer som en antioksidant i kroppen.

Fullfete meieriprodukter (hvis du tåler dem)

 Denne (4) studien viste en positiv assosiasjon mellom inntak av fullfete meieriprodukter og fertilitet. I tillegg viste den at kvinnene som spiste lavfett varianter av melkeprodukter, som mager yoghurt og skummetmelk, hadde økt risiko for infertilitet. Fett er viktig for produksjon av hormoner, og fullfete meieriprodukter er dessuten en kilde til de fettløselige vitaminene A og D. Velg derfor fete meieriprodukter som ekte smør, helmelk og fullfet yoghurt hvis du ønsker bedre fertilitet.

mat for fertilitet

Mørke bladgrønnsaker

Spinat, grønnkål, ruccula og feldsalat er eksempler på blader som er rike på folat og vitamin K. Folat er nødvendig i de første ukene av svangerskapet, ukene vi gjerne ikke vet om vi er gravide. Dette B-vitaminet er essensielt i celledeling og mangel kan derfor føre til nevralrørsdefekter. Kvinner i fertil alder anbefales å ta et tilskudd på 400 mg folat per dag, men dette behovet kan også dekkes via et rikelig inntak av grønne bladgrønnsaker, linser, lever og bønner. For å øke inntaket av bladgrønnsaker tilsetter jeg dem i smoothie. Spinat og grønnkål gir lite smak og er derfor mine favoritter.

Fet fisk

Fet fisk er kilder til de marine omega 3 fettsyrene som er viktig for dannelsen av hjerne og øyne. Disse fettsyrene finnes kun i animalske kilder. Ønsker du ikke å spise fet fisk kan du ta et høykvalitets omega 3 tilskudd som omega cure. Fet fisk bidrar også med proteiner av høy kvalitet og vitamin A.

mat for fertilitet

Linser

Linser er rike på folat, protein og fiber. Som nevnt er folat viktig for å unngå nevralrørsdefekter tildlig i svangerskapet. Proteiner er viktig for celledeling, egghelse og dannelse av vev, og fiber er viktig for å rense ut gamle hormoner samt balansere blodsukkeret. Jeg liker å koke linser i supper for å gjøre dem mer mettende og proteinrike, men husk at linser bør bløtlegges for å bryte ned antinæringsstoffer.

Bær

Bær er lavglykemiske og bidrar til et jevnere blodsukker. De er små antioksidantbomber og smaker fantastisk så her er det bare å kose seg. Ha bær i smoothies, på yoghurt, som snacks, i salat eller på grøt. Bær er også rike på vitamin C og fiber, hiv innpå!

Altså masse deilig mat, nam nam <3 Nå skal jeg spise middag med min kjære bestående av ørret, blomkålmos og økologisk pesto <3

Vil du lære mer fra meg? På onsdag og på tirsdag neste uke holder jeg gratis foredrag over nett! Bli med 😀

<3

Jeg måtte lyve litt

Hei hei <3

Som dere sikkert skjønner har jeg måttet lyve litt i det siste. Jeg har nemlig ikke vært hjmme hos mamma og pappa og jobbet i helgen. Klokken 11.30 på fredag overrasket jeg min kjære venninne Anne på jobb for å ta henne med på utdrikningslag! Søsteren hennes og jeg er begge forlovere og vi har planlagt denne turen i mange måneder. Etter mange møter, telefoner og meldinger, lukket facebookgruppe med alle jentene og detaljert planlegging er jeg så sykt ofrnøyd med hvor utrolig bra denne turen ble!

Anne og jeg bodde på en suite som vi hadde pyntet med masse stæsj. Der kune vi også ha vors begge dagene så det var koselig. På lørdagsmorgen, etter frokost, tok vi turen til Gøteborg escape house som anbefales på det varmeste. Utrolig gøy, skummelt og en perfekt aktivitet for å komme i stemning og bli bedre kjent. På lørdagen var vi også på Hagabadet, et veldig fint spa der vi hadde et eget rom, vin, frukt, morgenkåper og kos. Ellers har det blitt mye drikke, fest, god mat og utfordringer til bruden. Ganske snille oppgaver da 😉

Noe av det beste var på vorset på lørdag da jeg spilte av en film jeg hadde laget med brudgommen. Da hun var ute og reiste sist snek jeg meg ned til leiligheten deres og stilte ham spørsmål om Anne. Vi spilte det hele inn på film også måtte Anne gjette hva han hadde svart før vi viste svaret. Det var både søte og drøye spørsmål, også fikk jeg ham til å forklare bakhistoriene osv. Det var så gøy, fordi hun gjettet nesten alt perfekt, de er så søte <3 Tusen takk til Kai som stilte opp, du er sporty!!

Jon Anders har vært på utdrikningslaget med brudgommen så vi er begge relativt reduserte. Nå skal jeg ta meg en lang dusj, lage meg en kopp te og krype opp i sengen. Nå skal jeg heldigvis ikke drikke på en stund og neste gang skal jeg prøve endel triks jeg har lest meg til, og dele de med dere hvis det fungerer. Hangover no more, hehe.

Jeg håper dere har hatt en fin helg også gleder jeg meg til å være ernæringshelene i morgen. Det er utrolig hvor mye jeg savner mine normale rutinger når jeg er borte altså, sunn mat forever <3

P.S. Såååå gøy at så mange har meldt seg på foredragene mine! Det er jo bare helt rått! 50% av plassene er allerede tatt så vær rask hvis du vil være med. Du finner påmelding her.

5 hemmeligheter til kroppen du elsker – gratis foredrag

Hei søte deg!

I går jobbet på spreng for å få ferdig mitt nyeste prosjekt, og nå kan jeg endelig dele med deg! Bedre fredagsfølelse skal du lete lenge etter <3

Jeg elsker å holde foredrag – det er faktisk noe av det morsomste jeg gjør. Jeg får snakke om det jeg brenner for – hvordan mat kan endre liv. Det høres sikkert dramatisk ut, men jeg har sett så mange endre livene sine ved å endre nettopp hva de spiser. Daglig får jeg mailer, snaps og meldinger fra særlig kvinner som har fått et helt nytt syn på mat.

Ved å snu mange av de tradisjonelle rådene på hodet har jeg fått det bedre i min egen kropp – det er utrolig verdifullt for meg. Slik har det ikke alltid vært, og jeg vet at det ikke er slik for veldig mange. Det gjør meg så trist og frustrert at så mange går rundt forvirret og redde for hva de skal spise. Jeg skjønner deg så godt, det er vanskelig!

Derfor vil jeg ha et stort foredrag! Jeg vil ha deg med live, over nett, og fortelle deg hva som må til – og hva jeg selv har gjort. Dette er rådene jeg kommer tilbake til igjen og igjen – og de virker hver gang.

Jeg har satt opp to tider der du kan bli med, trykk på bildet over eller her for å sikre din plass. Der kan du også velge hvilken dato du vil være med. Dette foredraget går altså rett fra ditt hjem til mitt – men det er kun du som ser meg på din skjerm 😉

Jeg gleder meg til å se deg <3