Pepperkakegrøt

Når halsen er sår går det mye i suppe og grøt her hjemme, det er lett å få ned, metter godt og gir mye næring. Siden det er advent og desember om bare en natt vil jeg dele min nyeste grøtoppskrift med deg, pepperkakegrøt!

Alt blir bedre med litt magisk juledryss vet du 😉

Pepperkakegrøt

1,5 dl havregryn (jeg bruker glutenfrie)

2 dl vann

1 dl melk (vanlig, mandel, kokos, havre)

En klype salt

En ts pepperkakekrydder (eventuelt 1/4 ts ingefærpulver, 1/4 ts nellikpulver, 1/2 ts ceylon kanel)

1-2 ss fibersirup gold, kokossukker eller sukrin gold

Et helt egg (kan sløyfes)

1 ss hakkede nøtter

Bland havre, vann og salt i en kjele og la stå på benken i 8 timer. Dette steget kan sløyfes.

Tilsett melk og krydder og kok opp havregrynene. Kok på middels varme til du har ønsket konsistens.

Rør inn søtning før du raskt rører/visper inn egget. Det fordeler seg jevnt i grøten og smakes ikke men øker næringsinnholdet og gir dsefg mye bedre metthetsfølelse.

Ha over i en serveringsskål og topp med hakkede nøtter, mer søtning og eventuelt litt kefir eller gresk yoghurt.

Jeg nyter denne til kvelds mens jeg hører på p7 juleklem <3

 

5 grunner til å velge surdeig

Surdeig er i vinden som aldri før og roses opp i skyene for sin smak og for sine helsegevinster. Du har kanskje hørt om surdeig og at det er bra, men du lurer kanskje på hvorfor?

Surdeig er bakt uten gjær

Mange mager liker ikke industriell gjær og reagerer med luft og smerter. Når du baker med surdeig fungerer bakteriene i starteren som gjær og får brødet til å heve seg. Det er fortsatt noen gjærsopper, men ikke slik det er i kjøpebrød. Det tar lenger tid men mens deigen hever kan du dra på jobb, vaske hus og gjøre alt mulig annet.

Surdeig er mer næringsrikt

Bakteriene i surdeigen bryter ned antinæringsstoffene i kornet og gjør mineraler og vitaminer lettere for tarmen å absorbere. Se for deg at kornet har stoffer som binder seg til mineraler slik at kornet kan ta dem med seg ut av kroppen din. Surdeigen bryter disse bindingene slik at du kan ta opp næringen!

Surdeig er lettere å fordøye

Når du baker med surdeig brytes endel av glutenet i kornet ned og brødet blir lettere å fordøye. Vanlig butikkbrød er ofte tilsatt gluten for at hevingen skal gå raskere, så sammenligner du ekte surdeig med dette er det mye å hente her.

Surdeig har et lavere innhold av stivelse

Surdeig bryter ned endel av stivelsen i kornet og omgjør det til organiske syrer. Dermed blir karbohydratinnholdet i surdeig lavere enn i vanlig brød. Smør på godt med smør, proteinrikt pålegg og grønnsaker får du absolutt et blodsukkervennlig måltid.

Surdeig kan tåles av de som vanligvis unngår brød

Har du som meg en mage som ikke liker brød så godt, prøv surdeig!! Min mage tåler faktisk dette relativt godt og så lenge jeg har godt med pålegg på holder jeg meg mett og glad lenge. Anbefales!

Slenger med et punkt seks! Surdeig smaker godt!!<3

Det er viktig at du ikke kjøper tulle surdeig som bare er tilsatt surdeig for smak, men velger et brød som er bakt på tradisjonelt vis. Selv kjøper jeg noe surdeig på røtter, godt brød og fra handwerk (brødet fra bildene). Sistnevnte kan du kjøpe flere steder blant annet Sagene, Mathallen og på Bærums verk.

Ellers kan du selvfølgelig bake selv, dette er min oppskrift på pannekaker og dette er min brødoppskrift. Her kan du lese hva du kan bruke en surdeigsstarter til og her kan du lese alt om fermentering.

Har du bakt med surdeig før?
 

Hjemmelaget økologisk kroppsolje – julegave på budsjett

Tusen takk for så mange gode kommentarer på forrige innlegg <3 veien videre kan jeg skrive litt mer om etterhvert. Nå vil jeg dele en av mine favoritt “do it yourself” prosjekter!

Jeg er opptatt av å bruke mest mulig naturlige produkter på huden min. Visste du at huden din absorberer mye av det du smører på den? Det er jo dette som gjør at for eksempel p-plaster eller ibux-gel fungerer. Opptaket er effektivt og stoffer fra kremer, parfyme og sjampo kan derfor raskt overføres til blodbanen. På mange måter hadde det vært bedre å spise produktene, da hadde de i hvert fall blitt renset via leveren før de kom inn i blodet vårt. Jeg er langt fra fanatisk, men akkurat det jeg smører på kroppen (stor overflate) er jeg nøye med.

Denne oljen har jeg sverget til i flere år og jeg tror ikke det finnes et produkt i hele verden som kan erstatte den. Jeg har alltid hatt tørr hud, da jeg var liten var det faktisk så ille at jeg kunne vokne midt på natten fordi det klødde og gjorde vondt. Nå som jeg har en riktig fettsyresammensetning i kostholdet kan jeg fint hoppe over smøring etter dusj en gang i blant, men bruker jeg denne oljen er huden silkemyk. Den har virkelig reddet leggene mine i mange vintre <3

For å lage den trenger du kun to ingredienser; økologisk olivenolje og en eterisk olje. Selv bruker jeg lavendel da den virker beroligende og skal redusere emosjonelt stress. Lavendel kan også lindre både eksem og psoriasis, samt bedre søvnkvaliteten. Andre lukter du kan prøve er sitron, mynte eller tetre (som er særlig bra hvis du har acne).

Du bør også ha en såpedispenser som du kan fylle oljen på. Jeg har kjøpt denne på HM, men de finnes overalt. Fyll dispenseren nesten helt full med olivenolje før du heller ca 40 dråper eteriskolje oppi. Skru på pumpen og du er ferdig!

Oppbevar oljen i dusjen så den alltid er tilgjengelig. I tillegg til å være ekstremt billig sparer denne oljen deg faktisk for tid etter dusjen. Når du er ferdigdusjet skrur du bare av vannet og smører deg inn med olje. Jeg bruker kun to-tre pump på hele kroppen. Så går jeg ut av dusjen og klapper huden tørr, uten å skylle av. Hvis du har tørr hud som meg vil oljen lett trekke inn i huden. Jeg får i hvert fall aldri olje på håndklærne mine.

Denne oljen er den perfekte julegave til noen som har alt. Det er så koselig å få noe hjemmelaget, og er du student er det kjekt med personlige gaver som ikke koster skjorta. Knytt et fint bånd rundt pumpen og heng på et koselig kort <3

 

Dobbel glede – dobbel sorg

De siste ukene har jeg båret på en hemmelighet. De fleste rundt oss vet jo veldig godt at vi prøver å bli gravide, og det hadde vært vanskelig å skjule gladnyheten fra alle sammen. Da jeg var på kontroll for tre uker siden begynte plutselig gynekologen å smile, han hadde nemlig sett at det var ikke bare et egg på vei, det var to egg. Muligheten for at vi kunne bli tvillingforeldre ville vi holde for oss selv, for tenk så stas å kunne overraske med en dobbel glede?

I mitt hode hadde jeg dobbel sjanse denne syklusen, og nå som alt klaffet hadde jeg et stort stort håp. Jeg så for meg førjulstiden med en liten spire i magen, og gledet meg til å kunne fortelle alle som har gledet seg. Slik ble det ikke 🙁

På lørdag fikk jeg mensen og alt håp for denne syklusen var ute. Av en eller annen grunn visste jeg det før. Da jeg fikk negativ test på dag 12 bare visste jeg at det ikke hadde gått. Jeg måtte få lov til å gå i kjelleren, men jeg blir ikke der lenge. Jeg har vært lei meg hele helgen og nå orker jeg ikke mer. I dag fikk jeg akuttime på fertilitetssenteret og vi har planlagt veien videre. Akkurat nå trenger jeg litt tid kjenner jeg. Jeg trenger å bare være Helene.

Jeg er en gladjente! Jeg er en jente som har masse energi, som elsker å trene, lage mat, skrive, være kreativ, gå lange turer med venninner og planlegge hverdagslykke. Jeg må gi meg selv tillatelse til å være glad igjen, selv uten spire i magen.

Det er ingen garantier og det er ingen tidsperspektiver, derfor må jeg få komme opp og få luft. Å være i denne prøvingen er altoppslukende, ødeleggende og vanskelig. Jeg kjenner at jeg gruer meg til jul fordi jeg rett og slett ikke klarer å finne glede i livet hvis jeg ikke kan bli gravid. Som de sa på god morgen Norge i dag, julen er som et forstørrelsesglass, hvis du er trist blir det så mye større.

Nå trenger jeg å kjenne på glede igjen, og ikke minst håpet. Jeg vet heldigvis hvor jeg skal lete, og jeg skal finne det. Planer er lagt og vi skal klare dette, troen kan ingen ta fra oss <3

 

Sukkerfri julekalender

Å lage julekalender til Jon Anders er en av mine favoritttradisjoner i november. Jeg elsker å planlegge, kjøpe inn utstyr og finne ut hvordan den skal lages. Det er ikke til å stikke under en stol at prøving kan sette forholdet på prøve, og selv om vi står veldig støtt, tenker jeg at det er fint å fokusere ektra på godfølelse. Jeg har lyst til å gjøre denne julen så koselig jeg klarer, selv om den bærer preg av alt som skjer, og da vil jeg at han skal ha noe å se frem til hver dag.

I år gikk jeg for en variant laget med papirposer, hyssing og sort tusj <3

Kalenderen til Jonna er ikke sukkerfri, langt fra. Likevel tenkte jeg å komme med et fint tips om nettopp en sukkerfri kalender for barn. Da vi var små fikk vi hjemmelaget legokalender av Mamma og Pappa. De kjøpte inn et stort legosett som de pakket opp og fordelte i 25 gaver. Så fikk Julie og jeg en pakke annenhver dag, og til slutt to på julaften. Vi bygget litt på settet hver dag og det synes vi var så stas. Vi satt jo også igjen med en ordentlig gave i stedet for masse tull. Den tradisjonen skal jeg bringe videre når vi får barn vårt <3

Lager du julekalender? Hva putter du i din?

Stor klem fra meg <3

 

Ovnspannekake med havre og bær – uten sukker og gluten

God søndag og god første søndag i advent! Jeg skjønner meg ikke på kroppen min om dagen, den har begynt å bli syk igjen! Dett er tredje gangen jeg har hatt vond hals og vond kropp på en måned og det er ikke normalt for meg. Jeg pleier å være frisk som en fisk og i god form, så jeg vet ikke om dette er hormonene eller hva jeg. Nå blir det legetime på meg til uken, og frem til det er det sofa, te og næringsrik mat som gjelder.

Etter at jeg fikk plan av Børge har disse pannekakene blitt en favoritt, ikke bare hos meg, men hos mange av dere. Jeg har ikke tall på hvor mange snaps og meldinger jeg har fått med bilder av disse herlighetene. Da jeg fikk beskjed om å spise havregryn til frokost måtte jeg skape en ny pannekakeoppskrift som passet til, og med litt bløtleggingsmagi ble denne lettfordøyelige og veldig mettende frokosten til.

Min bestis Maria hadde testet å lage en variant av denne som ovnspannekake, og da ble jeg også fristet til å prøve. Mamma laget det da vi var små, i langpanne med sukker på. Denne passer like bra til frokost som til kvelds, men særlig siste synes jeg. Legger du havregrynene i bløt på morgenen kan du steke denne som den perfekte kveldskos.

Ovnspannekake med havre og bær

1,5 dl havregryn (du kan bruke glutenfrie)

1 dl melk (vanlig, mandel, havre eller cashew)

1/2 ts surdeig eller surdeigspulver (eventuelt en ts sitronsaft)

2 egg

1 klype salt

1-2 ss fibersirup, sukrin gold, et par dråper stevia eller annen søtning

En dl bær

Bland havregryn, melk og surdeig i en skål laget av glass eller plast og dekk til med et håndkle eller plast. La denne stå i 8-12 timer og godgjøre seg. Da brytes havren ned og blir lettere å fordøye. Du må ikke gjøre dette trinnet, opp til deg 😉

Bland inn resten av ingrediensene og hell i en liten form. Fordel bærene utover formen og press dem litt nedi pannekaken hvis de ikke synker selv.

Stek pannekaken i ovnen på 180 grader i ca 25-30 minutter.

Selv spiste jeg denne rett fra formen med en gaffel, nam <3
 

Vippefin til jul

En ting jeg unner meg i hverdagen som gjør så mye er vippene mine. Det er så deilig å slippe maskara om morgenen, særlig før jeg drar på trening. Jeg føler meg skikkelig fresh med vippene mine jeg! Overfladisk? Selvfølgelig! Det er det ingenting galt med spør du meg.

Jeg begynte meg vipper for over et år siden, men etter at jeg fant Helene elsker jeg det enda mer. Det har ikke slitt på mine vipper da jeg er forsiktig med vippene og da falle de av når mine naturlige vipper slipper.

Jon Anders sa faktisk her om dagen at han synes vippene satt på så mye lenger enn før, og at de var mye finere. Når han legger merke til det vet du at det er sant! Her ser dere vippene mine etter ca 1,5 uker.

Jeg har fått masse spørsmål om vippene i det siste så her kommer info:

– Jeg legger vipper hod byHelenestudio på Frogner

– Jeg har 3D vipper, 12 mm med ekstra bøy (ekstra bambieffekt)

– Prisene er 1200 for nytt sett og 700 for påfyll

– Helene er verdens søteste og det er så koselig å komme dit (bekreftet av mine venninner)

Hvis du vil bli vippefin kan du sende Helene en ml på 926 48 370 for å sette opp time. Hun har masse kunder, så det gjelder å være rask hvis du vil ha time før jul! Jeg skal i hvert fall sikre meg bambiblikket til høytiden <3

Behandlingen er sponset

Sukkerfri karamellfudge og nye planer

Adlinks

God morgen <3

I dag skal vi på åpningen av julegaten på Bærums Værk, og jeg gleder meg til å titte i butikker, drikke kaffe og få julestemning med Jon Anders. Som dere sikkert skjønner er det ikke noe nytt, og jeg må nok innse at det blir en ny runde på oss. Akkurat nå orker jeg ikke gå inn i det, kjenne på alle de vonde følelsene. Jeg er sliten av å være lei meg je, av å gråte og være trist.

Jeg håper bare at vi kan prøve igjen før juleferien. Når du trenger hjelp til å få barn utsetter nemlig ferier alt da gynekologen har fri.

Jeg ville uansett dele et tips til deilig karamellfudge som er perfekt å lage som sunnere helgekos. Oppskriften er fra min venninne Linda og er helt nydelig! Hun har utrolig mange gode oppskrifter, så jeg anbefaler deg å søke litt inspirasjon her.

Sukkerfri karamellfudge

2 dl usøtet vikingmelk (finnes i bakeavdelingen)

40 gram sukrin gold

15 gram fibersirup gold

10 gram ekte meierismør

1/2 ts vaniljepulver (kan sløyfes)

Himalaya eller maldonsalt hvis du vil ha salte karameller

Du kan lage disse i mikro, men jeg har ikke det her hjemme og derfor bruker jeg kjele. Jeg blandet alle ingrediensene i en liten kjele og ga det et oppkok. La den koke mens du rører innimellom til det blir en tjukk karamell, som skal slippe kantene på kjelen. Her tok det ca 40-45 minutter.

Hvis du skal lage salte karameller strør du salt i bunnen av formene du skal bruke før du heller karamellen over. Jeg brukte silikonformer. Frys eller sett karamellene i kjøleskap over natten så de stivner.

<3

Mine blackfriday favoritter – kosttilskudd, mat, treningsklær og kjøkken

Adlinks

Som jeg elsker salget nå! En ting som alltid får meg i godt humør er shopping, og litt retail therepy er så lov akkurat nå. Dessuten er det jo smart å handle julegavene på slag så strekker pengene litt ekstra.

Soma.no

Her kan du virkelig gjøre et kupp i dag og jeg tenkte å vise dere produktene jeg sverger til og selv bruker i hverdagen.

Chlorella

Denne superalgen fikk jeg først anbefalt for 10 (!) år siden da jeg var sengeliggende med ME. Mamma talte opp disse små grønne pillene til meg hver dag og jeg har fortsatt å ta dem da jeg elsker effekten. Chlorella virker midt rensende og støtter kroppens eliminasjonsorganer. Jeg merker at jeg får renere hud, mer energi og føler meg mer “nedpå” når jeg tar den. Er det et produkt innen supermat jeg holder på så er det denne, min favoritt! Jeg kommer til å fortsette med chlorella under graviditeten og når jeg en dag skal amme. Da kan chlorella til og med rense melken.

Lecithin

Lecitihin er et fettstoff kalt fosfolipider som vi finner mye av i hjernen. I tillegg består alle cellemembraner av dette stoffet. Da jeg begynte å bruke lecitihin og spise mer fett fikk jeg merkbart mindre hjernetåke og det er blant annet takket dette produktet at jeg kom meg gjennom studiet med en ME-diagnose. Dette kommer jeg i hvert fall til å fortsette med når jeg blir gravid da det er viktig for utviklingen av barnets hjerne og kan motvirke brystbetennelse. Denne er på knalltilbud nå, jeg kommer til å hamstre.

Gojibær

Disse små, tørkede superbærene er rike på vitamin C og betakaroten. De smaker søtt og lett syrlig, og kan brukes både som snacks, på smoothie, i bakst, over yoghurt, i sjokolade og i granola. De smaker himmelsk i julegranolaen min!

Rått kakaopulver, kakao smør og kakaomass

Skal du lage hjemmelaget sjokolade til jul er det masse penger å spare å å handle inn ingrediensene nå! Her finner du kakaopulver. Den kan også bruker i mousse og smoothie. Kakaosmør og kakaomasse lager sammen den deiligste sjokoladen!!

Rice bran

En av mine favoritter i smoothie! Denne har den aller beste smaken, og jeg har smakt mange ricebran produkter. Den har en mild og nøtteaktig smak og passer derfor bra i både smoothie og sjokolade. Ricebran er rikt på B-vitaminer, sunne fettsyrer og vitamin E. Du finner den her.

Her finner du resten av supernature produktene, masse salg!

Økologisk deo

En av mine hjertesaker er at (særlig) alle kvinner skal smøre seg med mindre kjemikalier. Vi er jo tross alt de som bruker flest produkter! I armhulen er det mange lymfer som betyr at kjemikalier raskt kas tas opp til lymfesystemet. Som mange av dere vet har jeg opplevd kreft i nær familie og jeg er opptatt av å minimere sjansene for at flere skal bli rammet av denne grusomme sykdommen. Derfor passer jeg på at kvinner rundt meg lærer om fordelene ved økologiske deodoranter. Selv om du kanskje tenker at dette er en kjedelig gave, synes jeg faktisk det er en utrolig fin kjærlighetserklæring!

Her finner du min favoritt <3

Ellers finner du fantastiske rabatter fra helios, urtekram og flere merker på soma sin nettside! Jeg ser at ting allerede holder på å bli utsolgt, så vær rask!

Tights.no

Jeg har sikret meg en ny treningstights og håper den kan gi meg motivasjonen jeg trenger for å komme i gang med treningen igjen. Den har nemlig vært fraværende de siste ukene, og selv om det går helt fint å hoppe over trening av og til kjenner jeg at jeg savner gleden treningen gir meg. Denne tightsen sitter som et skudd og jeg har brukt den jeg har helt i filler! Jeg har denne fra før, og nå har jeg kjøpt meg denne.

Hvis du er fan av questbarene har de kjempe gode tilbud på de nå. Jeg har litt delte meninger om disse. På en side synes jeg disse barene er en av produktene på markedet med best innhold rent ernæringsmessig. Nei, de er ikke 100% “naturlig”, men de er rike på protein og blodsukkervennlige. De metter mye mer enn mange rawfood barer som jeg ikke alltid er så fan av. Problemet med quest er at de er avhengighetsskapende, og det kan lett bli en vane å spise dem hele tiden i hverdagen. Når de blir en erstatning for ordentlig mat er ikke det så heldig mener jeg.

Som erstatning for sjokolade og som et raskt måltid på farten når du er i knipe synes jeg de er supre. Mine favoritter er cookie dough og cinnamon roll, men jeg tenkte å smake disse med smak av blåbærmuffins.

Funksjonell mat

Disse produktene har jeg brukt helt siden de kom på markedet for mange år siden. De gjør det enkelt å lage sunn og blodusukkervennlig bakst uten sukker. Favorittene mine delte jeg akkurat i dette innlegget, perfekt å fylle lageret før julebaksten.

Getinspired

Her finnes det masse tilbud på sporty klær og selv tenkte jeg å sikre meg årets ullsett. Jeg elsker dette, men jeg har også lyst på denne toppen og denne buksen. Så fine og veldig deilige å gå i, dette blir mitt jobbantrekk i vinter, hehe. Disse tightsene fra run and relax har jeg også bodd i, så deilige!!

Kitchentime

Denne nettbutikken har masse gode tilbud på kjøkkenutstyr, alt fra stekepanne til spiralizer. Jeg ønsker meg veldig en stor suppegryte og en gryte jeg kan lage brød i fra det fantastiske merket le creuset. Jeg elsker de svarte!!

iHerb

iHerb er en amerikansk nettbutikk og har derfor selvfølgelig black friday tilbud. Jeg har skrevet et langt innlegg om alle mine favoritter her, og den er like aktuell i dag. Selv bestilte jeg akkurat en ny ladning dandyblend, den går nemlig unna her hos meg. Da Linda var på besøk fikk hun smake og hun ble like dilla, hehe. Great minds think alike?

Bruk koden NOX480 for ekstra rabatt!

Har dere noen gode tilbud dere vil dele med meg? (hvis jeg har noen penger igjen, hehe) Tips meg gjerne!!

Ellers ønsker jeg deg en super fredag og en god start på helgen <3

Saftige rundstykker med kefir

Å, rundstykker er så digg! Det er på en eller annen måte så mye bedre enn brødskiver, det gir en annen følelse. Litt som det å spise fra en bolle, i stedet fra en tallerken, eller å bruke en helt spesiell kaffekopp. Det er vel ikke bare jeg som liker sånt? Kanskje jeg bare er rar.

Disse rundstykkene er uansett veldig gode og enkle!

Saftige rundstykker med kefir

250 gram havregryn (glutenfrie hvis du ønsker)

2 egg

2 del cottage cheese

2 dl kefir

1/8 ts salt

1 ts bakepulver

Bland alle ingrediensene i en bolle og bruk en stavmikser for å få en jevn deig. Kefiren gjør disse ekstra saftige og gode!

Hvis du vil kan du la deigen godgjøre seg i kjøleskapet over natten for så å steke dem til frokost, men da ville jeg rørt inn bakepulveret til slutt. Helt ferske rundstykker til helgen slår aldri feil!

Stekes på 200 grader i ca 20-25 minutter.

Tusen takk for så mange gode ord på forrige innlegg, dere er så gode! Godt jeg har dere også, stakkars Jonna er ør i hodet etter å ha hørt alt om tester, eggløsningsdager og symptomer. Han er støttende, men han får jo ikke gjort noe. Flere som har menn som er sånn? De vil så gjerne løse problemer, mens jeg bare vil snakke.

Stor klem til alle dere fra meg <3