Rå brownie på 1-2-3

For et herlig vær å våkne til i Oslo i dag!! I dag skal jeg kose meg med mine gode venninner og deres små. Kaffe, litt trilling og sol, kan vel ikke bli bedre enn det? Vi blir hjemme et par dager til før vi setter snuten mot fjellet. Jeg er spent på hvordan det blir å ha med Lykke dit, jeg har allerede pakket med oss masse ull i hvert fall. Hvis dere har tips hører jeg gjerne!

Som jeg skrev i innlegget om å komme i gang med sunne vaner er sukkeret alltid det jeg tar tak i først! Det er veldig enkelt å begynne å spise sunnere versjoner av dine favoritter, nettopp fordi det finnes så mange alternativer du kan velge. Søtningsstoffer er en jungel og de har alle sine fordeler og ulemper. Fordi det er et stort tema har jeg valgt å lage en guide til deg med oversikt over de vanligste søtningsstoffene, slik at du kan velge de som er riktigst for deg! Du finner den her 😀

Denne oppskriften er utrolig enkel, den går rakst å lage og den smaker supergodt. Dessuten inneholder den både rikelig med fiber, gunstige fettsyrer og mikronæringsstoffer slik at du kan både kose deg og fylle på med energi og næring til kroppen din. Hvem vil vel ikke det?

Når jeg må kutte ut ulike matvarer leter jeg ofte etter inspirasjon i raw food verden. Dessuten er jeg helt besatt av kaféen Oslo Raw, en bitteliten perle i Oslo der du får den deiligste rå maten!

Disse trengte jeg ikke oppskrift for å lage, jeg slang kun noen basisbarer i en foodprosessor. Du kan nok bruke en kraftig stavmixer, men det vil nok ta litt mer tid.

Rå brownie på 1-2-3

5 dl rå cashewnøtter

20 små dadler

to klyper salt

4 ss rå kakao (eller vanlig hvis du ikke har)

1 ss kokossirup (kan sløyfes)

Kjør først nøttene i en foodprosessor før du tilsetter resten av ingrediensene. De er ferdig når deigen har blitt til en stor, jevn klump.

Form til kuler eller brownies, alt ettersom hva du liker!

Jeg laget en ganske stor oppskrift slik at jeg kunne fryse ned. De tiner raskt og er perfekte å kaste i vesken (eller stellebagen for min del).

Jeg håper du får en nydelig dag i påskesolen <3

Du er den beste mammaen for ditt barn

De siste dagene har jeg lagt bloggen helt bort og kun fokusert på det å være mamma. Jeg kunne sikkert delt mer om ting som skjer her hjemme, men det føler jeg ikke er nødvendig. De fleste som har barn vet at det kan være mye i starten, og som nyklekket mamma føler jeg meg til tider hudløs. Det som er viktig for meg er da å minne meg selv på at det er jeg som er hårsår, andre mener ikke nødvendigvis noe vondt. Jeg har ansvar for mine følelser, og for å fylle dagene mine med ting som gjør meg glad!

Processed with VSCO with kp2 preset

Det er nydelig vær i Oslo i dag og jeg ligger på sofaen med lille sovende oppå meg. Noen dager sover hun godt alene, noen ganger er kun mamma bra nok. Sånn er det bare. Jeg leser hennes behov, og jeg vet når hun trenger å bare være hos meg. Mamma har alltid lært meg at jeg er den beste mammaen for mitt barn, det sa hun nemlig til seg selv da hun fikk oss <3

Tusen takk for alle dere fine som følger meg. Som vet at jeg mener godt, skriver sårbart fra hjertet og kun vil dele. Alle mine fine venninner på nett som jeg aldri har møtt, men har så mye til felles med. Dere er gode som gull <3

P.S. Jeg lover å poste brownie i morgen så du kan lage den i påsken om du vil!

Jeg er usikker

I dag hadde jeg tenkt til å legge ut en oppskrift på en kjempe god brownie jeg laget på mandag, men jeg ombestemte meg. Jeg har hatt en vond følelse i magen helt siden jeg la ut innlegget på mandag. Dessverre var det mange som misforstod siste del av innlegget der jeg kom med eksempler på ting jeg ikke vil sagt til en annen mamma. Jeg burde sikkert bokstavert det enda tydeligere, men helt ærlig er det veldig vanskelig å skrive slik at absolutt ingen misforstår. Jeg går nemlig ikke ut i fra at folk leter etter feil, jeg er ikke sååå vant til det.

Helt greit at noen reagerer ut i fra hvordan de leste det, men i ettertid har det kommet noen veldig stygge kommentarer på bloggen. De har jeg valgt å la være å svare på, rett og slett fordi jeg ikke klarer å oppføre meg tilbake. Hvordan skal jeg klare det? Når du får skrevet til deg at jeg er en utrygg mor som kommer til å gjøre barnet mitt utrygt eller at jeg eksponerer hele barndommen til Lykke slik at hun vil fjerne seg fra meg når hun vokser opp….vet ikke helt hva jeg skal si jeg…Noen har blitt lei seg fordi jeg skrev at jeg hadde Lykke hud mot hud nesten hele tiden på sykehuset, jeg kan liksom ikke vinne…

At noen av disse kommentarene går på Lykke gjør at jeg får lyst til å gå inn og slette absolutt alt jeg har delt om henne, fødselen, ja, til og med før hun kom.

Jeg sitter med en følelse av at “hvorfor skal jeg gjøre dette?”. Hvorfor skal jeg ta bilder, redigere, skrive og dele når mennesker er slik. Hvorfor bruke tid som jeg kunne brukt på datteren min, på så mange som ikke vil oss vel. Hvorfor skal jeg ikke heller ligge på sofaen, gå en tur ut eller ringe en venninne med den lille tiden jeg har mellom slagene her hjemme. Jeg har en seks uker gammel baby, hvem trenger dette da?

Jeg må virkelig gå i tankeboksen om hvordan jeg skal fortsette denne bloggen. Jeg får så mange spørsmål om jeg kan dele mine tanker om nettopp barnemat, sukker til barn, eksponering av barn og til og med skikkelig betente temaer som vaksiner. Jeg vet virkelig ikke om jeg orker hvis jeg skal måtte tåle å høre at jeg er så dritt hele tiden. Jeg snakker ikke om konstruktiv kritikk, men ting som går på meg og min familie personlig.

Før du skriver at jeg må tåle det, husk at du ikke ser hva som kommer i min innboks. Etter en tøff natt åpner jeg en snapp og der står det plutselig noe ufint. Hvordan tror du det er å få slik kritikk hver dag? Kanskje jeg skal stenge kommentarfeltet og fjerne at dere kan sende meg snaps, selv om det ikke er det jeg vil. Dette er ikke et rop om kommentarer på at jeg burde fortsette å blogge eller ros, det er rett og slett tanker fra en helt nybakt mamma som ikke trenger den ekstra belastningen det er å bli kritisert for alt og ingenting.

En ting er å lese at en annen blogger gjør ting annerledes enn meg, eller mer riktig enn meg. Det gjør jeg hele tiden. Jeg blir ikke lei meg av det, fordi at en person gjør noe bra, betyr ikke at jeg gjør det dårlig. Jeg tåler å høre at vaginal fødsel er det beste for mor og barn for eksempel. Det jeg ikke tåler er å få kritikk sendt til meg personlig hele tiden. Kritikk som går på den personen dere har skapt dere et bilde av gjennom bloggen, en blogg som kun er en brøkdel av meg. Selv om jeg deler mye, deler jeg langt fra alt. Jeg måtte selv bli blogger for å skjønne dette. Det er personlig, og det er ikke greit.

Jeg er ikke et supermenneske, jeg må ikke tåle det, jeg er bare Helene, og jeg gjør så godt jeg kan.

Kjære mammapoliti

Å bli mamma er nytt og svært overveldende, uansett hvor mye du har lest på forhånd. Hver dag lærer jeg noe nytt om datteren min, og det dukker stadig nye spørsmål opp. Det blir lett endel googling for å finne artikler. Hvor mye klær skal vi ha på? Hvor lenge er det normalt at et spedbarn sover? Hvordan får jeg babyen til å ta smokk? Kan jeg bære i sele etter keisersnitt?

Når du har med livets mirakel å gjøre er det lett å føle at en bitteliten feil er katastrofal, du ønsker jo kun det beste for ditt lille nurk. Den vonde samvittigheten er aldri langt unna, det kan jeg love deg!

Processed with VSCO with kp2 preset

Jeg er så heldig å ha tilgang til mange tusen mennesker via sosiale medier, mange av dem er mammaer. Dere er ekstremt rause til å sende meg svar, støtte og gode ord. Det setter jeg enormt pris på. Vi hadde noen skikkelig tøffe dager forrige uke og da la jeg ut et bilde av meg selv med teksten “det du ikke ser: lille gråter, hundene hyler og mor svetter på vei ut døren” eller lignende. Da fikk jeg noen utrolig gode meldinger av dere. Flere takket meg også for å vise at livet som småbarnsmor er tøft til tider. Jeg klarte ikke få på Lykke lue eller votter og måtte bare stappe henne godt inn i jakken min, samt tre en alt for stor lue som en sopp oppå hodet hennes. Hun hadde endelig sovnet i selen og jeg var så sent ute til en time. Hun var varm og god, men det var et salig styr for mor! Da er det godt å slippe å føle seg alene <3

På grunn av deg som sender den fine meldingen, eller gode råd når jeg spør, er jeg redd for å legge ut dette innlegget. Det retter seg nemlig mot en helt annen gruppe, men jeg er redd innlegget vil skremme feil.

Det jeg nemlig ikke synes er greit, er disse meldingene og kommentarene som kommer fra mammapolititet. Du som skriver “ikke for å være mammapoliti meeeen…”

Processed with VSCO with kp3 preset

Jeg la ut et bilde av Lykke i går der hun tilsynelatende “satt” lent mot sofaen vår. Etter at jeg har blitt mamma føler jeg at jeg må forsvare enhver handling jeg gjør,  fortelle dere at bilde gjør at det ser ut som hun sitter mer enn hun gjør, at hellingen ikke er mer enn i en bilstol osv. Hvorfor føler jeg det slik?

Fordi jeg fikk meldinger fra flere velmenende mammaer om at jeg ikke måtte finne på å la henne sitte når hun er så liten. En skrev til og med en kommentar med “håper hun ikke sitter?? – tenk på ryggen”. Dette fikk meg til å tenke, og jeg skal innrømme at det ikke var noen koselige tanker. Hadde jeg forsaket Lykke sin lille rygg så jeg skulle få et fint bilde av henne?? #verdensverstemamma

Dette gjør meg veldig irritert i ettertid, for det er klart at det går helt fint med Lykke. Jeg vet selvfølgelig at hun ikke skal sitte, jeg trenger ikke å bli tilsendt artikler eller få pekefingeren din opp i ansiktet. Akkurat som jeg ikke ønsker å høre kritikk innkapslet som “velmenende råd”, når jeg faktisk ikke har spurt. Lykke har det veldig bra hun. Du ser ikke når jeg passer på å ikke bruke vippestolen den dagen vi har kjørt langt i bilen, eller at jeg kun bærer ergonomisk riktig, eller at hun går til kiropraktor.

Dessuten er det sikkert mange ting du gjør annerledes enn meg – skal vi som mammaer sitte og plukke fra hverandre alle valgene andre tar og kritisere dem? Nei takk, det er stressende nok allerede. Dessverre vet jeg at jeg er langt fra den eneste som opplever dette. Det skjer blant helt vanlige mammaer – hver dag!

Tenk om jeg skulle sitte som politi og kommentere hva barn i sosiale medier spiste? “Gud, jeg håper du ikke gir barnet ditt FERDIGGRØT? Tenk på tarmen hennes!!” ” Håper ikke det er SUKKER??”. Det hadde tatt seg ut! Eller om jeg skulle lagt ut en kommentar hver gang jeg ser noen som bærer babyen utover, noe vi vet ikke er bra! (edit: jeg mener det er forskjell på å lese en mening på en blogg som du selv oppsøker, og få en ml i innboks som du ikke har bedt om. Sistnevnte kan jeg ikke skjermes for med mindre jeg legger ned alle kanalene mine…).

Det er ikke min jobb!!

Når du oppsøker en blogg eller spør etter andres meninger og råd mener jeg det er noe annet. Men å sitte og sende andre meldinger om ting de gjør “feil” – det synes jeg er langt over grensen.

Så kjære mammapoliti, vær så snill, gjør jobben din! Du er mamma, ikke politi.

Små steg til en energifylt kropp

Våren er på vei, hvor herlig er ikke det å si?? Det er lyst ut, og ikke minst lyst lenge!! Jeg klør i fingrene etter å komme meg ut på tur, og ikke minst til å fylle på kroppen med masse herlig, sunn og fargerik mat! I dag vil jeg dele noen tips eller skritt jeg tar for å komme i gang med et næringsrikt kosthold.

Vi har alle perioder der vi ikke spiser så sunt, men det er aldri for sent å komme i gang, eventuelt komme i gang igjen!

Kutt sukkeret

Det aller første steget jeg tar når jeg kjenner at kostholdet har sklidd ut er å kutte ut matvarer med raffinert sukker. Her kan du starte med å bytte til sunnere versjoner med søtning som påvirker blodsukkeret mindre. I min store søtningsguide finner du oversikt over de mest kjente søtningsmidlene, hvilke du bør velge og hvilke du bør unngå. Sukker gir deg ikke næring, kun tomme kalorier og kan dessuten gi slappere og mer uren hud, inflammasjon i kroppen og økt vekt.

Sukkerfri is

Fyll på med farger

Fråts i grønnsaker, frukt og bær! Gå på butikken og fyll handlevognen med deilige farger. Ikke la deg hindre av å måtte kjøpe alt økologisk, vanlige grønnsaker på butikken er også sunt. Det viktigste er at du spiser dem. Rå, kokt, stekt, bakt, i supper, i smoothie, kun fantasien setter grenser. Her kan du lese et eget innlegg om hvordan du skal få i deg mer grønt.

Spis nok proteiner

Proteiner metter best per gram av alle næringsstoffer, dermed vil du enkelt jobbe mot cravings hvis du passer på å inkludere dem i alle måltider. Kjøtt, fisk, fugl, egg, meieriprodukter, bønner og linser er de beste kildene til protein. Snik inn ekstra proteiner ved å for eksempel røre et egg inn i havregrøten eller ha linser i suppen din. Nå fikk jeg skikkelig lyst på spicy linsesuppe 🙂

Fett er din venn

Sunt fett er viktig for jevnt blodsukker, vakker hud, hormonproduksjon (!!) og humør. Pass på å ha en fettkilde i hvert eneste måltid. Nøtter, olivenolje, kokosolje, smør, kjøtt, fet fisk, meieriprodukter, frø og egg er alle kilder til fett. Om du ikke skal ha melk kan du bruke klarnet smør (veldig bra silt), kokosolje eller rapskokos til steking.

Ikke tenk svart hvitt

Livet er til for å nytes, så ikke vær redd for å spise! Mat er din venn, ikke din fiende. Når kunder forteller meg at jeg har gitt dem et nytt syn på mat varmer det virkelig mitt ernæringshjerte. Når vi begynner å spise for å fylle på med næring og gi kroppen kjærlighet endres alt, jeg lover! Spiser du noe mindre sunt, stryk og gå videre. Ikke gå i fellen at du skal være perfekt eller ingenting, da vinner du aldri.

Stor stor klem fra meg <3

 

Melke- og soyafri diett

Hei og hopp!

Som noen av dere har fått med dere på instagram og snap har vi hatt litt utfordringer de siste dagene. Forkjølelse alle mann, i tillegg til at lillemor har hatt endel uro. Etter råd fra legen skal jeg teste melke- og soyafri diett i 4 uker fra i dag (noen sier også lenger, så jeg må forske litt). Proteinene i både kumelkeprodukter og soya er ganske tunge å fordøye for små mager, derfor anbefales det ofte å teste uten. Det som er viktig er å kutte lenge nok, og å kutte alle kilder. Jeg anbefaler ofte mine kunder å redusere inntaket av melkeprodukter før de kutter helt, fordi mange kan bli veldig bra av dette. Når du skal teste om din lille har allergi eller intoleranse for melkeprotein kan du ikke kjøre denne strategien.

Når det gjelder soya er det ikke så stress for meg, jeg bruker sjeldent soyaprodukter eller ferdigmat med soya i. Det eneste er at jeg pleier å drikke en soyalatte innimellom når jeg er på kafé, hvis de ikke har havre- eller mandelmelk. Når det gjelder melk er det verre… Jeg er veldig glad i melkeprodukter, og selv om jeg prøver å begrense da jeg mener det ikke er bra med for mye, spiser jeg noe med melk i hver dag. Særlig er hvitost på f eks taco, mozarella og cottage cheese favoritter. Og sjokolade!!!

Så nå må jeg få inn litt inspirasjon og finne nye løsninger. Motivasjonen er heldigvis helt på topp, gjør jo hva som helst for at hun skal ha det best mulig. Jeg vet at mange av dere kutter melk og derfor kan vi jo hjelpe hverandre.

Noen enkle løsninger jeg sverger til:

– Speltlomper eller kikertlefser med kalkunpålegg og grønnsaker

– Havregrøt eller bokhvetegrøt

– Smoothie!! Som jeg gleder meg til å begynne å drikke masse smoothie igjen mot vår og sommer!! Fylle på med supermat og energi!

– Havreyoghurt, jeg liker de fra oatly og kjøper dem på meny

– Rå sjokoalde eller kokos sjokoladen fra Berit Nordstrand

– Rapskokos fra Berit Nordstrand kan brukes både på skive, lompe og til steking

– Oatly iKaffe i kaffen, så god! Jeg tar ofte med meg litt av denne i en tupperware og har i kaffen eller teen på kafé

– Surdeigsbrød med eggerøre er en enkel favoritt

– Husk å få inn masse pre- og probiotika for å bygge opp god tarmflora

– Pannekaker laget av egg og kokosmelk, genialt!

– Supper med kokosmelk, det smaker ikke kokos om du kun bruker den fete delen som legger seg på toppen

– Fokusere på rene råvarer som frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og egg, alt det kan spises helt trygt.

– Rå sjokolademousse er genialt som kos i hverdagen, jeg har mange oppskrifter på bloggen.

– Oppskrifter kan du finne på veganske blogger og paleo blogger, da dette er kostholdsfilosofier uten melk. Obs, noen som spiser paleo bruker melk og noen veganere spiser soya, du må selvfølgelig sjekke, men inspirasjon kan du finne!!

Processed with VSCO with kp3 preset

Har du noen tips til meg? Del gjerne!!! Da blir jeg glad <3

Ellers er bæreselen min fra ergobaby en skikkelig favoritt!! Det er takket være den jeg fikk skrevet dette innlegget!! Min modell heter adapt og jeg kjøpte den fra naturligliv.no, er er utrolig flinke på bæring!

 

 

Supermaten du finner på kjøkkenet

I dag er vi så heldige å få en gjesteblogger her hos meg! Søte Sunniva fra frisky.no har skrevet en artikkel om supermat som du har hjemme (eller finner på nærbutikken). Jeg er i hvert fall klar for å fylle kroppen med supermat igjen, både for å føle meg fresh til våren og for å holde energien oppe!!

Processed with VSCO with a6 preset

Skrevet av Sunniva fra frisky.no

Supermat er en fellesbetegnelse på matvarer som har et spesielt høyt innhold av vitaminer, mineraler og antioksidanter, og som virker mer helsefremmende enn andre. Mange som hører betegnelsen supermat, tenker ofte på eksotiske bær, som for eksempel gojibær, spirulina og chiafrø.

Men visste du at mange av matvarene som går under kategorien ´supermat´ er matvarer du kanskje allerede har liggende på kjøkkenet?

I denne artikkelen finner du en liste over 10 sunnhetsbomber som du mest sannsynlig allerede har liggende på kjøkkenet.

1. Peanøtter

Peanøtter går under kategorien supermat fordi det i naturlig form er supersunt! Peanøtter er faktisk egentlig ikke en nøtt, men en belgfrukt. De inneholder store mengder helsegunstige stoffer, som gode fettsyrer, vitamin E og B, proteiner, mineraler og massevis av fiber. Dette er stoffer som kan redusere risikoen for hjerte-og karsykdommer, i tillegg til at inntak av peanøtter senker nivået av kolesterol og triglyserider i blodet.

Det beste med nøtter er at du ikke behøver å spise mye for å nyte helsefordelene! 15-20 gram nøtter om dagen har vist seg å være nok. Forskning har vist at inntak av til og med peanøttsmør reduserer risikoen for sykdommer og død. Så smør deg en brødskive med litt peanøttsmør eller dryss litt peanøtter over woken!

2. Dadler

Dadler er en steinfrukt opprinnelig fra India. Dadler har et høyt innhold av kalium som bidrar til et normalt blodtrykk og normal muskelfunksjon i kroppen, og et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen, bidrar til å forhindre vektøkning, hjerte- og karsykdommer, kreft i tykk- og endetarm og kan forebygge diabetes type 2. Sliter du med dårlig søvn, så inneholder tørkede dadler også aminosyren tryptofan, som omdannes i kroppen til søvnhormonet melatonin som kan bidra til bedre søvnkvalitet.

Dadler er perfekt som erstatning for raffinert sukker i baksten! Når du har søtsug er det vanskelig å holde seg unna godterihylla på butikken. Kom søtsuget i forkjøpet og lag deg noen raw energikuler med dadler, kakao og kokos, eller kanskje raw snickerstrøfler, en glutenfri, protein- og fiberrik blanding med dadler, peanøtter, havregryn og kakao?

3. Kokosolje

Mange kaller kokosolje for “helsens gull”, og det er ikke en overdrivelse. Kokosolje er nemlig proppfull av gode næringsstoffer, både vitaminer, mineraler, antioksidanter og fettsyrer.

Men det beste med kokosolje er kanskje at det kan brukes til matlaging. Kokosolje har et høyt kokepunkt og er svært varmestabilt, så det egner seg utmerket til steking. Og visste du at to brødskiver med kokosolje dekker det daglige omega-3 behovet hos en voksen? Det fine med kokosolje er at det ikke bare er godt i maten, men det gjør også underverker for hud, hår og hodebunn! Du kan bruke det som en hårkur over natten eller bare ta litt i tuppene for å forhindre slitt hår.

4. Kakao

Som regel kobler man ikke ordet sunt med kakao, men kakao er faktisk ekstremt sunt! Det er flavonoidet epicatechin som gjør det så gunstig for helsen. Forskeren Normann Hollenberg fra Harvard Medical School har studerte Kuna-indianerne i Panama over mange år, som drikker opp til 40 kopper med kakao i uka, og funnet at risikoen deres for å utvikle kreft, diabetes, slag eller hjertesvikt kun er 10% av det normale! Og i følge forskeren kan stoffet bli like viktig som både penicillin og bedøvelsesmidler.

Men vel og merke er det rå kakao man må innta for å få i seg de gode stoffene. Stoffet har en tendens til å avgi en litt bitter smak og blir derfor ofte i stor grad fjernet fra sjokoladen man finner i godterihylla på butikken. Men har du rå kakao stående i kjøkkenhylla er det gull verdt for helsa å nyte en ekstra kopp med kakao i uka, eller lage litt søtsaker, som nevnt tidligere, med dadler.

5. Sitron

Sitrusfrukten som blir ansett av buddhistene som en av de tre velsignede fruktene. Sitron er et kraftfullt redskap mot forkjølelse og influensa, da den er stappfull av C-vitaminer og antioksidanter. C-vitaminer styrker immunforsvaret, danner kollagen (som kan forebygge rynker), motvirker infeksjoner og forebygger kreft. Antioksidantene sitrusflavonoider hjelper med å lege sår, styrker veggene i blodkarene og forebygger blant annet åreforkalking. Hvis ikke det kan kalles supermat, hva kan det da?

Brygger du på en forkjølelse, lag deg en deilig kopp med ingefær- og sitronte! Tilsett litt honning, så har du et mirakelmiddel. Eller hva med forfriskende lemonade på varme sommerdager? Ellers er sitron alltid godt ved siden av fiskemiddagen eller i gulrotsuppen.

6. Blåbær

Blåbær er en kraftbombe i liten pakning. Det høye innholdet av antioksidanter, mineraler, C-vitaminer, fiber og fruktsyrer gjør det til en utropt supermat. Ikke bare kan den beskytte cellene dine i kroppen og forebygge sykdommer som kreft og hjerte-og karsykdommer, men det kan bidra til bedre blodsirkulasjon i øyet slik at du ser bedre om natten, motvirke diaré og det kan bryte ned fettceller i kroppen. Ikke så verst for et lite bær! Forskning har også vist at det kan forebygge aldringsproblemer som dårlig hukommelse og nedsatt læring.

Det som også er så fint med blåbær er at man kan høste den selv. Er det sesong for det, gå ut og plukk litt med familien, så har dere hjemmelaget blåbærsyltetøy på egenplukkede bær! Eller hva med litt hjemmelaget blåbærsaft?

7. Avokado

Avokado er faktisk ikke en grønnsak, men en frukt! Og den har et høyt fettinnhold av den gode typen, nemlig enumettede fettsyrer. En forskning utført ved Pennsylvania State University viser at det å skifte ut dårlig fett i kostholdet med fett fra avokado har en gunstig effekt på det dårlige kolesterolet hos overvektige mennesker. Dette kan enten skyldes det høye fiberinnholdet alene, eller en kombinasjon av det og innholdet av vitamin E, B og C, mineraler og fytosteroler.

Avokado er en fantastisk god frukt som kan bli brukt til mye forskjellig. Du bruker kanskje avokado mest til fredagstacoen, men avokado kan bli brukt til så mye mer! Inviterer du venner på middag en dag er kald avokadosuppe en ypperlig forrett. Eller pisk opp en avokado- og pæreis, en unik og minneverdig dessert! I hverdagen fungerer også avokado som en god erstatning for smør på brødskiva!

8. Brokkoli

Føler du deg mye trøtt og sliten om dagen, eller blir du kanskje ofte syk? Spis litt brokkoli! Brokkoli inneholder nemlig store mengder folat, som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. C-vitaminet i brokkolien forbedrer immunforsvaret og øker i tillegg opptak av jern i kroppen. Ønsker du deg større muskler så hjelper proteinet i brokkolien deg med det. Forskning viser også at brokkolien forebygger kreft, særlig prostatakreft og kreft i magen, i tillegg til at den kan gjøre allerede påvist kreft mindre aggressiv.

Stek deg litt brokkoli med parmesan, et supert tilbehør til biff, eller lag deg en brokkoli-og valnøttpesto til tapasen!

Kilder:

– https://forskning.no/forebyggende-helse-mat-og-helse/2008/02/kakao-verdens-sunneste-stoff

– https://frisky.no/kokosolje-sunt/

– https://www.nrk.no/livsstil/derfor-bor-du-spise-sitron-1.3297041

– https://nhi.no/kosthold/ernaring/en-avokado-om-dagen-gjor-godt-for-hjertet/

– https://www.frukt.no/ravarer/gronnsaker/brokkoli/

Hvordan bearbeide en tøff fødsel

Som ønske fra dere skal jeg dele litt tanker rundt det å bearbeide en fødsel som ikke gikk slik du ville. Jeg, som så mange andre, opplevde nettopp det. At alt skar seg og hele opplevelsen ble alt annet enn jeg hadde sett for meg. I stedet for badekar og stearinlys ble det full narkose og katastrofesnitt. Andre har opplevd rifter, å ikke føle seg ivaretatt eller fødselsskader. Det er ikke min jobb å definere hva en tøff fødsel er, din opplevelse er det eneste som er viktig her. At du har en vond følelse i magen i ettertid, ble redd eller sliter med din fødsel vet du det best selv.

Jeg har gått til coach og selv tatt kurs i NLP. Dette er en lærdom (eller hva jeg skal kalle det) som handler om å kunne styre egne følelser. Det betyr ikke at du skal undertrykke følelser, men at du selv kan bestemme hvor mye disse følelsene skal definere deg. Så da fødselen ble som den ble bestemte jeg meg for å legge disse følelsene litt til side. Jeg kan ta de frem igjen tenkte jeg, og få hjelp til å bearbeide dem. Nå vil jeg nyte babyen min og ha fine dager på barsel.

Det skal sies at jeg gråt da jeg ville gråte, men jeg smilte mest av alt <3

Det er lov å være lei seg!

Å ikke få føde slik jeg ønsket er en sorg jeg må bearbeide. Kun kort tid etter fødsel fikk jeg beskjed om at jeg burde være glad det gikk bra med Lykke – det er det viktigste (av en ekstremt usympatisk sykepleier). Selvfølgelig er det viktigst, det sier seg selv. Samtidig må det være lov å ha følelser som mamma også. Det må være lov å kjenne på skuffelsen. Av å ikke få være til stede da hun ble født, det er ikke så lett å svelge. At hun ikke fikk en optimal start på livet er vondt å svelge. At vi ikke har noen bilder av oss tre rett etter fødsel, synes jeg er trist!

Kanskje har du også fått en slik beskjed, om at du ikke har rett til å være lei deg. Da synes jeg vi skal stå sammen og akseptere at vi er litt lei oss. For da blir det nemlig så mye lettere å gi slipp på disse vonde følelsene!

Men det er jo best å bli født vaginalt?

Ja, forskning viser at en vaginal fødsel der du presses ut og får en god dose bakterier i fleisen er best. Det er økt risiko for blant annet astma og allergi for små keisere og keiserinner. MEN! Det er så viktig å huske at dette er forskning på tusenvis av barn, som i gjennomsnitt har en økt risiko. Det betyr ikke at din lille skatt er dømt til både allergi, fedme og astma. Du kan bygge opp tarmfloraen til babyen din også i etterkant. Gjør så godt du kan!! Du får uansett ikke gjort noe med at det ble keisersnitt.

Snakk om det

Sitter du med vonde følelser etter fødsel? Snakk om det! Jeg fikk enorm støtte på dette både på sykehuset og fra både jordmor og helsesøster som har vært her. Det finnes masse hjelp, og du kan få mulighet til å bearbeide og bli hørt. Husk at det er umulig å hjelpe en som ikke ber om det. Si ifra når du er på kontroll!

Jeg fikk snakke gjennom fødselen med familie og venninner som kom på besøk, med legene som utførte snittet og ikke minst, med dere <3 Det hjalp meg masse! Snakk gjennom fødselen så mye du orker, og skriv den ned. Du trenger ikke blogge for å skrive som terapi!

Neste fødsel?

Hvis jeg får muligheten til å få barn igjen, og jeg kjenner på vonde følelser før fødsel kommer jeg til å be om hjelp. Jeg er lei meg for å ikke få prøve meg på ABC fødsel. Det var en reaksjon på en medisin, ikke min kropp, som gjorde fødselen min så intens at lille måtte skjæres ut. Derfor er det helt trygt for meg å føde vanlig. Jeg skulle bare ønske at jeg fikk komme tilbake på ABC. Få oppfølging der, få prøve meg på fødsel og å få barsel der.

Det eneste jeg er litt redd for er å bli satt i gang igjen, så det får jeg se hvordan jeg eventuelt skal løse. Om det skulle bli aktuelt kan jeg kanskje få en annen medisin? Det er uansett lenge til jeg må vurdere. Det viktigste er å kommunisere mine behov slik at de som jobber på sykehuset kan hjelpe meg 😉

Jeg håper dette var til hjelp! Hvis du ikke skulle møte forståelse i helsevesenet anbefaler jeg varmt min coach som dere finner her. Hun er helt fantastisk, og jeg kan nesten garantere at hun kan hjelpe deg! Ikke sponset på noen måte, kun fornøyd kunde <3

 

Hva drev jeg med før?

Alle sa det til meg – men jeg vet ikke helt om jeg trodde på det. Selvfølgelig var det helt sant!

Tiden strekker ikke til! Selv om lille sover mye har jeg sjelden hendene fri. Hun vil gjerne ligge oppå mamma, i hvert fall når hun skal sove. Noen ganger går det å legge henne ned – sakte og forsiktig – noen ganger ikke. Når jeg har “fri” er det mat, dusj, lufting av hunder eller ryddig som ofte blir prioritert. Jeg føler på en måte at jeg får gjort mye, for mestringen når jeg får krøllet håret er jo enorm! Jeg må bare skyte inn at dette tar meg to minutter, det er nemlig noe jeg har gjort i mange år.

Bæresele er forresten gull for å få gjort litt mer! Jeg er så glad i min ergobaby adapt som jeg kjøpte hos naturligliv.no. Den er ikke sponset, men jeg stoler enormt på dem og det er denne de fører fra ergobaby. Jeg liker at den klipses på rundt livet og kan brukes uten innlegg helt fra fødsel.

Processed with VSCO with kp3 preset

Jeg hadde sett for meg at jeg skulle få gjort mer – skrevet flere innlegg, tatt flere bilder osv. Samtidig har jeg ikke lagt noe press på meg selv altså, og det synes jeg heller ikke dere har. Dette er jo en tid som går så ufattelig fort, og jeg vil bare suge den til meg og nyte den mest mulig. Selv om jeg noen ganger ser lengselsfullt på toalettet fordi jeg må tisse, når jeg står og bysser klokken to på natten.

Så langt elsker jeg å være mamma! Jeg elsker å trille vognen, amme, bysse, kalle meg selv mamma og ha en liten en som er hundre prosent avhengig av meg. Jeg tørr nesten ikke skrive at jeg nå føler at livet mitt er komplett. Jeg vet godt at ikke alle er like heldige, ikke alle føler det slik, og det er helt greit! Men for meg er dette det største i livet <3

Nå skal vi til byen for å besøke herlige Mona på klinikk for alle. Jeg skal forhåpentligvis få litt behandling, om Lykke tillater det, hehe <3 Ha en herlig onsdag fine du <3

4 magiske uker

På fredag klokken 18.20 var det akkurat 4 uker siden pappa hørte skriket ditt for første gang <3

Nå er lillemor blitt 4 uker og jeg vil bare stoppe tiden litt! Hvor blir dagene av? Tenk at det var denne lille skatten vi ventet så lenge på. At det var akkurat du som ble skapt i mai på fertilitetssenteret. At det var du som vokste inni magen min, dine små føtter jeg kjente <3

Å bli mamme er bare enda mer fantastisk og stort enn jeg kunne forestille meg!

Vi har brukt de siste ukene på å bli kjent med lille Lykke. Jeg synes alltid det hørtes så rart ut før, å bli kjent med babyen. Men nå begynner vi å forstå signalene hennes, vi vet at hun elsker å sove oppå mamma, vi ser når hun er sulten og når hun vil kose. Jeg er helt besatt av henne, det lille ansiktet, den milde duften av søt melk og det lille smilet som begynner å skimtes.

Tenk at hun er vår, halvparten deg, halvparten meg <3