Gravidoppdatering uke 19 (18+2)

Hvor blir ukene av? Tiden flyr og jeg rakk ingen oppdatering i uke 18. Jeg er i full gang med planlegging av mitt siste nettkurs før mammaperm, hvor målet mitt er å få hjulpet flest mulig til en friskere kropp før jeg blir “borte” fra den delen av jobben min en stund. Derfor er det veldig fulle dager om dagen, og jeg prøver å balansere alt. Det er ikke så mye nytt som har skjedd, og nå som formen er så god kjenner jeg mye på at jeg må huske på at jeg faktisk er gravid. Det går liksom aldri helt opp for meg, at nå er tiden min, nå er det her det jeg har gledet meg sånn til. Jeg må bare fortsette å klype meg i armen og minne meg på hvor lykkelig dette gjør meg <3

Hvor langt er jeg på vei: Jeg er i 19 svangerskapsuke, og 18+2 i dag.

Kjønn: Lille jenta vår i magen <3 Ordinær ultralyd på Ullevål er ikke før 11. september, men siden jeg har hørt at dr. Lundring aldri tar feil er jeg ganske trygg på kjønnet.

Vektoppgang: 4,3 kg opp! Jeg er generelt lite fan av vekt, den svinger endel med treningsmengde, om du har vært på do, hvor mye vann du holder på osv, men greit å følge med.

Babyen er så stor som: Noen sier mango, noen sier søtpotet! Over 20 cm nå <3

Spark: Jeg har ikke kjent noe enda, hver gang jeg prøver å kjenne etter kjenner jeg kun min egen puls, hehe. Det kommer nok plutselig når jeg ikke aner vil jeg tro!

Neste ultralyd: Uke 20, så fortsatt en liten stund til. Jeg gleder meg til vi får se lille igjen <3

Navn: Mer og mer sikker på at vår lille blir lille L <3

Symptomer: Litt smerter i ligamentene rundt livmor og halsbrann, men ellers er formen helt super om dagen!

Cravings: Frukt, må ha det hver dag! Kiwi, mango og pærer! Iskaffe med havremelk og kefirskål med bær <3

Aversjoner: Ikke så lyst på sjokolade, varm kaffe eller kjøtt. Heller ikke så gira på nøtter, noe jeg egentlig elsker.

Trening: Denne uken har jeg allerede trent to ganger, danceaerobic begge gangene. Føler meg nesten helt som før faktisk, utrolig gøy å kunne hoppe og sprette og bli skikkelig svett. Det blir en økt på lørdag også, og kanskje en gåtur på søndag!

Humør: Glad, energisk, men selvfølgelig emosjonell innimellom. Humøret svinger mer enn før, hehe 😉

Innkjøp: Nå er faktisk de fleste store innkjøp bestemt, og et par er allerede her i leiligheten. Jeg gleder meg masse til å vise dere hva vi har valgt. Jeg var helt satt på det aller mest, mest av alt vognen. Den ble bestemt for lenge siden, og jeg kan ikke vente til trilletur med lille i den <3

Da må jeg komme meg i fillene og få på sminke før jeg skal inn til byen en tur. I dag skal jeg støpe skinne til tennene mine, og jeg er skikkelig spent på om dette kan hjelpe på smertene i kjeven min. Holder dere oppdatert, siden det var ganske mange av dere som slet med det samme 😉 Senere kommer en hundetrener hit, og det blir spennende det!!

Ha en nydelig dag dere, og husk å lag deg en fin dag <3

Det er INGEN unnskyldning for dette…

Når du er gravid har du et lite liv i magen som er helt avhengig av deg. Selv om det kan føles surrealistisk er du faktisk mamma helt fra første stund. Barnet ditt har bare deg, og det er din oppgave å ta vare på han eller henne. Når jeg tar valg i hverdagen nå er jeg i en unntakstilstand, jeg er ikke alene i min kropp. Jeg setter alltid barnet mitt foran meg selv, helt naturlig. Kanskje har jeg lyst på en ekstra kaffekopp eller jeg ikke vil legge meg tidlig, men så husker jeg på at nå må kroppen få det beste, for da får lille jenta mi det beste. Jeg er langt fra perfekt, det er ingen, men noen ting gjør jeg bare ikke <3

Jeg hører stadig om gravide som presser grenser, fordi “det ikke er så farlig”. Det kan jo umulig være det? Unnskyldninger som “mammaen min gjorde det, og det gikk bra med meg” hører jeg hele tiden. Forskjellen er at vi vet så mye bedre nå! Forskningen gjør stadig fremrykk, og på visse områder er det svært lett å se skadevirkninger. Som jeg tenker inni meg når jeg hører at barn vokste fint opp før; “på 60-tallet var det lov å slå barn i Norge og mange barn kjørte bil uten belte”! Heldigvis går verden videre.

Etter at jeg ble gravid har jeg blitt med i flere termingrupper på facebook. Dette er lukkede grupper der gravide kvinner kan diskutere, dele erfaringer, tipse om inkjøp og dele glede og frustrasjon rundt det å være gravid. Jeg må si at gruppene er ganske underholdende, men her om dagen så jeg noe som gjorde at jeg så rødt. En jente skrev at hun fortsatt røyket, for hun hadde ikke klart å slutte. Flere hev seg på og skrev at de var i samme situasjon. De følte seg overveldet og skrev at det ble for mye å slutte nå, og mange skrev at de måtte være snille mot seg selv. Det var til og med flere som skrev at stresset ved å slutte er mer skadelig enn selve røyken, det er rett og slett bullshit!

Jeg kjenner at det knyter seg i magen. Det er faktisk ikke slik at du skal sette deg selv først, eller være snill mot deg selv når du hver dag forgifter barnet ditt. Da er det på tide å våkne opp, og ta deg sammen. Vi vet så alt for godt at røyking er skadelig for lille i magen, blant annet er det slik at krybbedød nesten utelukkende skjer der mor har røyket. Er det virkelig verdt det??

Kanskje opplever jeg dette så sterkt fordi jeg selv måtte kjempe så hardt for å bli gravid, for å få æren av å bære frem vår datter. Kanskje er det fordi jeg fortsatt daglig får mailer, meldinger og snaps fra andre som desperat ønsker å bli gravide. Da er det vanskelig å se andre ta sin lille for gitt, å sette deres uvaner foran helsen til deres eget barn.

Jeg vet at du som røyker allerede opplever skyldfølelse og skam, men kanskje er det en grunn til det? I dag har vi så mange ressurser som tilbyr hjelpe til røykeslutt, særlig i graviditeten. Det er rett og slett INGEN unnskyldning som er god nok når vi vet hvor skadelig dette er.

Bilde lånt fra babyverden.no

Vi vet i dag at røyking under graviditeten øker risiko for:

Spontanabort

Vekstretardasjon hos barnet

Placenta previa og placentaløsning

For tidlig vannavgang (PROM) og for tidlig fødsel

Lav fødselsvekt hos barnet

Infertilitet

Krybbedød

Gjentatte luftveisinfeksjoner og astma hos barnet

Baby i magen tar opp dobbelt så mye kullos som den som røyker

Nikotin får blodårene til morkaken til å trekke seg sammen slik at fosteret får mindre oksygen

Vi kan se på ultralyd at fosteret blir urolig og “fortvilt” når mor røyker en sigarett

 

Bare så det er sagt er ikke snus noe bedre

 

Snusing øker risiko for:

For tidlig fødsel

Dødfødsel

Lavere fødselsvekt (som igjen gir komplikasjoner)

Leppe-gane-spalte

Pustestans i nyfødtperioden (apné)

🙁

Generelt synes jeg røyking er en uting. Jeg mener at alle må få gjøre som de vil, men problemet med røyk er at det påvirker andre rundt deg. Når jeg står i et busskur og noen tenner røyken, sender jeg gjerne et stygt blikk før jeg trasker ut i regnet. Forskjellen er at jeg kan gå bort, det kan ikke barnet ditt.

Tenk deg godt om, ta deg sammen, og stump røyken!

 Bilde: ukjent

Hva mener du? Er dette greit??

Endelig er den her!!

Dette er en guide jeg har hatt i hode lenge, som jeg har hatt så lyst til å lage! Endelig er den ferdig og kan sendes ut til deg!!

Jeg er en stor fan av fermentering, rett og slett fordi denne maten gir meg masse energi, finere hud, en glad mage og styrket immunforsvar. Er jeg ikke flink til å spise fermentert mat merker jeg det fort!

Guiden finner du her, eller ved å trykke på bilde under 🙂

Jeg får masse spørsmål om fermentert mat, hvorvidt det er sunt, om det er trygt, og det er godt, hva du trenger osv. Mange er redd for å begynne å fermentere eller blir overveldet av hele greia, DET vil jeg ha slutt på!

Fermentering er nemlig både:

  • Godt
  • Enkelt
  • Sunt
  • Barnevennlig
  • Trygt
  • Billig

I denne guiden får du svar på de vanligste spørsmålene dine om hvorfor du skal fermentere, hvorvidt det er trygt, hvor du kan skaffe startere og hva du trenger for å komme i gang. I tillegg deler jeg mine tre favorittoppskrifter, som er enkle, lett å like og familievennlige.

Hvorfor 3 oppskrifter og ikke 10? Nettopp fordi jeg har lyst til å gjøre det enkelt for deg. Denne guiden skal ikke overvelde deg, nå skal jeg hjelpe deg i gang!!

Her kan du laste ned guiden, den er helt gratis selvfølgelig 😉

Skal du fermentere i høst?? Si ja!! <3

Flortynne pannekaker med to ingredienser

I dag har jeg hatt en sånn dag der jeg bare løper fra ærend til ærende uten at jeg føler at jeg har fått gjort så mye. Jeg trenger et sort antrekk blant annet, men det ble vanskelig. Ikke lett med en kropp som forandrer seg i rasende fart, og masse hormoner. Nå skal vi straks spise laks til middag, men først ville jeg oppdatere dere med en av mine favorittoppskrifter som jeg har funnet på helt selv. Den har også blitt en stor favoritt blant både kursdeltakere og dere lesere.

Jeg tror at det aller beste jeg vet er mammas tynne pannekaker med sukker på, det er skikkelig barndomsminne for meg. Dessverre er dette verken særlig sunt eller magevennlig, og ikke mat som gjør kroppen min glad. Derfor er jeg så takknemlig for å ha oppdaget at jeg kan lage utrolig sunne pannekaker som minner veldig om mammas. De er naturlig glutenfrie, lavkarbo, og inneholder kun to ingredienser!!

Helenes favorittpannekaker

2-3 egg

2-3 ss cottage cheese (kokosmelk for melkefrie)

Kjør dette i en blender eller bruk en stavmikser.

Stek pannekakene i smør, husk at de skal være tynne!

Serveres med sukrin eller hjemmelaget syltetøy av bringebær og søtning, nam <3

Husk å last ned min søtningsguide her hvis du ikke allerede har den, der får du svar på alt du lurer på om søtning.

I morgen kveld kjører jeg en facebook live der jeg skal avsløre mitt aller nyeste prosjekt! Som jeg gleder meg!! Bli med ved å like min facebookside så får du den enten med deg live, eller du kan se den i ettertid 😀 <3

Sukkerfri høst med sukkerfri granola

Hei og hopp fine du <3

Jeg håper du har hatt en nydelig helg!! Her har det vært rolig, men det er jo akkurat slik jeg liker det, særlig nå 😉

Kan jeg bare få lov til å takke universet og kroppen min en gang til for at kvalmen er borte og at jeg orker vanlig mat igjen, eller “Helenemat” som dere kaller det? Å, det er bare en lykke! For noen dager siden jeg laget jeg en stor porsjon granola som jeg har kost meg med over kefirskålen min til frokost. Det er bare så godt, særlig når den blir skikkelig søt og god. Da smitter denne smaken over på kefir- og cottagecheeseblandingen slik at jeg slettes ikke trenger søtning.

Generelt holder jeg meg helt unna sukker, det trives jeg best med. Sukker gir ingen næringsstoffer, men koster kroppen i stedet næringsstoffer når vi skal bryte ned og forbrenne det. I tillegg merker jeg så stor forskjell på både hud, hår og generell velvære! Jeg mener ikke at du må unngå alt søtt. Du kan fint bruke brukt, bær og enkelte søtningsstoffer for å få tilfredsstilt dine søtbehov. Selv merker jeg mindre og mindre søte cravings når jeg spiser riktig. Jeg anbefaler deg virkelig å kutte sukkeret og se resultatene, jeg lover deg du blir hekta!!

Jeg får mange spørsmål om søtning, og det skjønner jeg. Det er jo en jungel! Det er flere ting jeg synes er viktig å få frem om søtning:

♥ Uansett søtningen, er ikke søtning noe du skal ha for mye av!

♥ Søtningsstoffer stiller ikke likt! Noen er bra, noen er virkelig ikke bra!

♥ Sukrin og stevia er ikke kunstig søtning.

♥ Hvorvidt du skal bruke søtning i hverdagen er individuelt og du må prøve deg frem. Noen får mer cravings, andre ikke 😉

Jeg har så lyst til at du skal lære mer om søtning, slik at du kan ta bedre valg. Derfor har jeg laget en søtningsguide til deg der jeg går gjennom alle typer søtning, hvilke jeg anbefaler og hvilke jeg absolutt mener du bør holde deg langt unna. Den eneste som mangler er tagatesse, et søtningsstoff jeg ikke anbefaler da mange har negative reaksjoner på den.

Den store søtningsguiden finner du her eller ved å klikke på bilde under!

Sukkerfri granola

3 dl lindrø

3 dl sesamfrø

3 dl solsikkefrø

3 dl gresskarkjerner

3 dl hakkede nøtter

Sukrin gold

Kanel

Salt

Fibersirup (du kan også bruke lønnesirup eller honning, men da blir den ikke lavkarbo)

1/2 dl kokosolje

1 dl vann

Bland alle ingrediensene i en dyp langpanne, med unntak av sukrin gold, fibersirup, vann og kokosolje. Strø over ønsket mengde sukrin, jeg tror jeg bruke ca 1,5 dl til hele formen. Bland igjen. Nå kan du ha over fibersirup. Jeg lager et zikk zakk mønster over hele formen. Så heller du på vann og blander litt til. Tilslutt derter du på kokosoljen.

Stekes på 160 grader i 5 minutter før du tar ut og rører. Så steker du videre i ti minutters intervaller. Hver gang det har gått ti minutter tar du ut brettet og rører. Jeg liker ikke at min blir brent, kun gylden. Vanligvis tar det ca 4-5 stekeintervaller for meg å få den passe, men følg godt med. På slutten kan du gjerne redusere steketiden!

Jeg håper du har hatt en nydelig helg? Jeg stiller på facebook live i kveld og blir så glad for å se deg! Lik min facebookside her og kom klokken 20.00, (OBS flyttet til 21.00!) så kan du stille meg spørsmål om sukker hvis du vil 😀

12 tips til ren og glødende hud

Jeg har hatt mine perioder med uren hud, så jeg vet hvor mye det kan gå utover selvtilliten. I hvert fall var det slik for meg da det var på sitt verste. Jeg sier ikke at kosthold kan løse alle hudproblemer, men det er ingen tvil om at hva du putter i huden påvirker hva du ser i speilet. Jeg tror på det å nære huden både innenfra og utenfra. Hormoner påvirker også huden, så nå som jeg er gravid er jeg ekstra oppmerksom på å ta vare på huden!

Jeg merker selv at stress, lite søvn og feil mat kan både gi meg utbrudd og gjøre dem værre. Når jeg er flink til å spise sunt og gi kroppen nok hvile får jeg rett og slett en helt annen glød i huden. Da får jeg også mange spørsmål om hva jeg gjør for denne gløden, så i dag deler jeg mine tips!

Spis rikelig av grønnsaker, frukt og bær

Grønnsaker hylles uansett hvilken diett eller kostholdsmønster du sverger til! De er rike på vitaminer og mineraler, inneholder mettende fiber som gir mat til tarmbakteriene og gir oss komplekse plantekjemikalier som antioksidanter. Varier inntaket i alle regnbuens farger, spis både rått og varmebehandlet og til alle dagens måltider. Frukt og bær er naturens godteri, søtt og godt! Gå crazy i frukt- og grøntavdelingen, huden din vil takke deg!

Spis avokado

Avokado, med sin kremete konsistens er full av gunstig enumettede fettsyrer, B-vitaminer og vitamin E. Jeg anbefaler deg som ønsker finere hud og mindre utbrydd å spise en halv avokado om dagen! Lag guacemole, smashed avocado toast, rå sjokolademousse, grønn smoothie eller spis den med skje. Fettet og fiberen i avokado stabilisere blodsukkeret og metter lenge.

Drikk grønn te

Grønn te er rik på antioksidanter og polyfenoler som har vist å styrke huden! Matcha er en konsentrert form av grønn te der du får i deg hele blader og dermed langt større doser av antioksidanter. Lag en matchalatte eller bak mine matchacookies 😀

Hydrer riktig

Drikk nok vann gjennom dagen og spis matvarer rike på vann som grønnsaker, frukt og bær. Du skal ikke drikke mest mulig, men slik at urinen din er lys gul. Vi ønsker å hydrere, ikke vann ut kroppens elektrolyttbalanse.

Vitamin E

Vitamin E fungerer som en antioksidant i kroppen, blant annet ved å beskytte de flerumettede fettsyrene våre. Dermed beskytter vitamin E mot aldring og skader forårsaket av solen. Du finner vitamin i mandler, solsikkefrø, olivenolje, avokado og grønne grønnsaker som spinat og grønnkål. Husk at vi trenger fett for å ta opp fettløselige vitaminer 😉

Vitamin C

Hvis du har fulgt meg en stund vet du hvor mye jeg elsker kollagen, proteinet vi har aller mest av i kroppen. Nå er det faktisk slik at vi trenger vitamin C for å stimulere kollagenproduksjonen i kroppen, så tar du ekstra kollagen er det viktig å også få i seg vitamin C. Dette vitaminet fungerer dessuten også som en antiksidant som beskytter mot frie radikaler!

Det er heldigvis lett å få i seg nok C-vitaminer ved å spise frukt og grønt. Kun to dl brokkoli, en kiwi, 1/2 paprika eller en appelsin er nok til å dekke dagsbehovet. Jeg anbefaler deg selvfølgelig å spise mye mer grønt enn dette, men da ser du hvor lett det er!

Sunn sjokolademousse

Vitamin A

Dette fettløselige vitaminet er viktig for syn, celleproduksjon og reproduksjon. Betakaroten er previtaminet til vitamin A og finnes i gulrøtter, gresskar, brokkoli, paprika, søtpotet og mango. Vitamin A finner du i eggeplomme, lever, melkeprodukter og fet fisk. Husk å spise grønnsaker med fett til for best mulig opptak!

Omega 3

Omega 3-fettsyrer demper inflammasjon, gir fukt til huden innenfra og styrker cellemembranene i kroppen. Vi finner omega 3 i plantematvarer som valnøtter, linfrø, chiafrø og hampfrø, men den mest potente kildene til de såkalte EPA og DHA fettsyrene finner du i fet fisk, fiskeleverolje og alger.

Spis kraft og fermentert mat

Kraft og fermentert mat er supermat for tarmen, som igjen har en stor påvirkning på huden! Kraft er rikt på aminosyrer som prolin, glysin og glutamin som demper inflammasjon og styrker tarmcellene. Det er også en kilde til lettopptakelige vitaminer. Hvis du ikke vil spise kjøtt, men vil ha i deg kollagen kan du kjøpe kollagen laget av fisk.

Fermentert mat som kefir, hjemmelaget surkål, kombucha, jun, fermentert ketsjup og kimchi bidrar med gunstige bakterier som booster fordøyelsen ved å bidra til bakteriemangfoldet i tarmen. Disse bakteriene er livsviktige for helsen vår, og jeg fikk selv utrolig mye finere hud av å ta vare på tarmen.

Kraftguiden min finner du her!


Sunne brownies med tre ingredienser

Reduser inntak a melk og melkeprodukter

Jeg er ikke imot melkeprodukter, jeg mener det er både sunt og godt. Når det er sagt har flere studier sett en sammenheng mellom inntak av melkepdukter og acne, og det er også min erfaring med kunder og meg selv. Du trenger ikke kutte melk for alltid, men prøv å gå tre uker uten og se om huden forbedres. Det er noen melkeprodukter som er “værre” enn andre også, som melk, is, brunost og for mye kesam, yoghurt og cottage cheese. Du trenger ikke kutte alt, spis smør, dryss litt fetaost over salaten og ta ost på tacoen, men ikke kutt ned 😉

Reduser inntak av raske karbohydrater og sukker

Raske karbohydrater kan fremme inflammasjon, øke nivået av androgener (mannlige kjønnshormoner) og akselererer aldring. Sukker binder seg til blant annet kollagen og reduserer elastisiteten i huden.

Kutt ut pasta, ris, kjeks, kaker, godteri og melkesjokolade. Fokuser heller på hele, ubearbeidede kilder til karbohydrat som grønnsaker, rotgrønnsaker, poteter, havregryn, frukt og bær.

Du trenger ikke unngå alt søtt, last ned søtningsguiden min her!

Stress ned

Når huden min blir dårlig i perioder blir det lett et fokus. Jeg synes det er veldig vanskelig å ikke pelle på huden, som selvfølgelig er veldig dumt da det øker betennelsen og gjør tilstanden værre. Særlig da jeg lever av å snakke om sunn mat kan jeg føle at jeg må være perfekt. Det blir dumt og uoppnåelig, ingen er perfekte!

Prøv å fokusere på noe annet, det er tross alt ikke huden din folk liker deg for! Du er jo så mye mer enn bare det! Stressmestring gjennom yoga og avspenning er også viktig for meg, det er kanskje ikke så lett å se sammenheng her, men det er faktisk utrolig viktig <3

Hva er ditt beste tips for fin hud? Jeg lærer gjerne fra deg <3

Unngå disse 4 fellene som ødelegger tarmen din

Jeg er langt over gjennomsnittet opptatt av tarm, men det mener jeg er med god grunn. Tarmen påvirker nemlig kroppen din på så mange måter, og vi lærer stadig mer om dette livsviktige organet. Vi tenker umiddelbart at tarmen står for å ta opp næring fra maten vi spiser, men immunforsvar, hormoner, tankene dine, huden din – alt påvirkes av tarmen din!!

Her er 4 faktorer som påvirker tarmen negativt:

Antibiotika

Som barn tok jeg antibiotika mange ganger, en gang i et helt år. Vi bodde i USA og der ble det i hvert fall før skrevet ut over en lav sko. Ørebetennelser ble før i tiden straks behandlet med antibiotika, i hvert fall i de forente stater.

Antibiotika “blaster” som jeg pleier å si, hele tarmfloraen din. Den tar knekken på alle bakteriene, også de gode. Derfor bør antibiotika kun brukes når det er absolutt nødvendig, det er også best med tanke på de store utfordringene vi har med antibiotikaresistens. Må du ta antibiotika anbefaler jeg å ta probiotika helst frø, under og etter kuren.

Næringsfattig og inflammasjonsskapende kosthold

Det er særlig tre ting jeg er opptatt av når det gjelder mat. Den skal være smaksrik, næringsrik og mettende, gjerne også fargerik (farge og næring hører ofte sammen). Jeg elsker effekten riktig mat har på min kropp, den har jeg nemlig kjent igjen og igjen. Det er jo helt naturlig å falle av innimellom, det skjer, men kom deg tilbake på hesten igjen.

 Matvarer jeg elsker er egg, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, søtpotet, potet, kjøtt (ikke for mye) og fisk. Hvis du tåler korn kan det absolutt inkluderes i kostholdet ditt, men det bør ikke spille hovedrollen.

Kraft er virkelig en gullgruve for tarmen din, da den innefolder aminosyrer som rett og slett kan hele en lekk tarm. Hvis du vil lære å koke kraft kan du laste ned min gratis guide her eller ved å klikke på bilde under.

Mangel på gode bakterier

Vi har blitt en veldig ren nasjon. Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har tittet opp fra macen og sett en mor iherdig gnikke antibak over halve barnet sitt, bord, stoler og leker. Selvfølgelig gjør hun dette i beste mening, men det hun ikke vet er at hun mest sannsynlig vasker bort mest av de gode bakteriene. Det er en grunn til at vi skal være ute, spise på ting (særlig barn), leve med dyr og ikke vaske oss med såpe fra topp til tå hver dag. Det er ikke bra for oss. Det leder til en kjip tarm, som igjen gir et nedsatt immunforsvar.

Ikke minst skal vi spise gode bakterier, gjerne hver dag. Det er en grunn til at fermentering har blitt superpoppis blant helsebevisste i hele verden. Vi trenger bakterier, enten vi vil eller ei!

Stress

Ahh, stress…er du også lei av å høre om det. Det var jeg! Men det var før jeg skjønte hvordan jeg kunne motvirke det. Før det tenkte jeg at stress var det å ha mye å gjøre eller å føle seg travel, og det er jo umulig å løse? Nå vet jeg at stress ikke har noe med hvor travel du er, for du kan jo være drit stressa selv når du er sykemeldt eller på ferie? Stress er noe som skjer i hodet ditt, og det er absolutt noe du kan gjøre noe med.

Når kroppen din må håndtere stress er det lite plass til å hele kroppen, for eksempel etter en hard treningsøkt. Dette er en av grunnen til at jeg ikke anbefaler for mye trening når jeg har kunder som føler seg utslitt, har mistet mensen eller opplever mye stress.

Avspenning er mitt beste tips mot stress, gjerne i kombinasjon med å jobbe med hvordan du møter utfordringer, er avspenning. Det nullstiller meg og gir meg mye mer energi i hverdagen. Ikke minst stopper det meg fra å få kræsj!

Jeg bruker youtubefilmer til avspenning, gratis og alltid tilgjengelig <3 

Superenkel og sunn pizza

Nå er jeg på vei til samling med de beste jobbjentene <3 Dette har jeg gledet meg til utrolig lenge, og jeg er så klar for å planlegge høsten, legge strategier og sette opp kurs og foredrag. Målet er å hjelpe så mange som mulig å få orden på mage/tarm, energi og bli en gladere seg før jeg skal ut i permisjon.

Da jeg hadde besøk av Linda forrige uke hadde vi lyst på noe godt, men samtidig enkelt. Derfor laget vi kikertpizza, helt genialt! Røren til bunnen delte jeg i dette blogginnlegget på mandag, så den har du allerede fått. Jeg lager røren av 4 dl kikertmel og 4 dl vann, litt olje og krydder. Til pizzabunn bruker jeg salt og oregano.

Jeg steker opp 4 litt tykke pannekaker og legger dem, to og to, på to stekebrett. Så brukte vi faktisk en ferdig pizzasaus og fyllet vi ønsket. Vi laget en vegetar med tomat, mozarella, cheddar, mais og sopp, og en med skinke og grønt. Begge ble veldig gode.

Disse er perfekte til barn, da kan de jo bestemme toppingen selv 😀

Derfor valgte vi å ta prøverør privat

Et spørsmål jeg har fått mange ganger er hvorfor vi valgte å ta prøverør privat. Dette er jo et litt vanskelig tema å snakke om, nettopp fordi mange ikke føler at de har mulighet til å ta et slikt valg. Det var slik det føltes for meg også, men etterhvert ble det klart for oss at dette var noe vi ønsket å prioritere.

Jeg har tidligere skrevet om min opplevelse på Riksen her hvis du vil lese. Kort fortalt kom vi til en lege som hadde null peiling på min situasjon, han var rett og slett totalt uforberedt. Det er for så vidt greit nok, men det jeg ikke synes er greit er det å møte et ungt par i en så vanskelig situasjon og være helt blottet for empati og forståelse. Det koster faktisk ikke hverken mer tid eller penger å møte pasienter med respekt. Vi måtte til og med betale dobbel egenandel for den tullete timen, en hver, enda han ikke trengte å snakke med Jonna som han sa…

Dette er vel essensen i dette innlegget, og grunnen til at vi gikk for et annet tilbud enn det offentlige. Ikke bare har de private klinikkene mulighet til å skreddersy behandlingen til deg og din kropp, de har det nyeste og beste teknologiske utstyret på markedet. Dette er det mange som mener at ikke stemmer, men det er rett og slett slik det er.

Jeg som har vært så mye syk orket ikke å bli satt på et standard opplegg med de medisinene som staten oppfordres til å bruke. Jeg ville ikke gjennom en lang og unødvendig hormonell belastning. Jeg ville heller ikke ha belastningen med å ikke vite når jeg kunne få tilbudt behandling, eller når jeg kunne bli innkalt til timer. På riksen fikk jeg beskjed om at jeg kunne tidligst begynne behandling i august, og kunne også bli senere. Dette var en stor grunn til at jeg ville fortsette hos dr Holst som allerede hadde fulgt meg i et år. Han var helt sikker på hvilket opplegg han ville kjøre på meg, samtidig som han ville følge meg nøye opp og hele tiden tilpasse medisiner og tidspunkter ut i fra hvordan min kropp responderte. Denne personlige oppfølgingen var gull for meg.

Jeg skriver ikke dette for å rakke ned på det offentlige tilbudet, eller de som jobber der. Tenk så heldige vi er som i det hele tatt har et slikt tilbud. Samtidig synes jeg det er trist å høre at jeg er langt fra alene om å oppleve det jeg gjorde. En arrogant lege er ingen god lege. Jeg er også glad det finnes private tilbud, og jeg synes faktisk det skulle vært slik at vi som valgte privat kunne få refusjon for deler av kostnaden. Husk at for hvert par som velger privat åpnes en plass i det offentlige. Min plass i august/september kan nå et annet par få, kanskje kan de oppnå sin drøm litt før!

Jeg er utrolig fornøyd med fertilitetssenteret og kunne ikke anbefalt dem nok. De tok imot meg med smil hver eneste gang, og jeg er så takknemlig for all forståelsen og oppfølgingen jeg fikk. Ikke minst den medisinske kompetansen som ble vist gjennom hele behandlingen <3

Gravidoppdatering uke 17 (16+4)

Da er straks uke 17 over og det er på tide med en ny oppdatering <3

Hvor langt er jeg på vei: Jeg er i 17 svangerskapsuke, men 16+6 i dag. Det vil si at jeg er 17 fullgåtte uker, og i uke 18 i morgen!

Kjønn: It’s a girl!! <3 Gleder meg masse til å få hilse på den lille jenta vår <3 Fikk du ikke med deg hvordan jeg delte kjønnet kan du se her!

Vektoppgang: 3,5 kg opp! Husk at vekten svinger, noen ganger veier jeg mindre og mer, og veier meg ikke hver dag.

Babyen er så stor som: En løk – vanskelig å se for seg en løkbaby, haha. Magen vokser så sykt fort!!

Neste ultralyd: Uke 20, så fortsatt en liten stund til. Jeg gleder meg til vi får se lille igjen <3

Navn: Etter ultralyden var jeg ganske usikker, og det er vi enda. Likevel kaller jeg lille stort sett for lille L, altså navnet på L, når jeg tenker på henne. Men tror som sagt vi må se henne før vi bestemmer oss.

Symptomer: Ikke så mye nytt fra forrige uke, litt ligamentsmerter i livmor. Det kommer av at livmoren vokser og at senene som holder denne på plass strekkes. Kvalmen er nesten som forduftet og kommer kun hvis jeg går alt for langt mellom måltidene.

En annen ting jeg merker er at jeg kan bli helt på gråten av veldig små ting, litt frustrerende. Topp å være i kontakt med følelsene sine, og jeg er så stor fan av å få ut tårene, det hjelper! Samtidig er det litt slitsomt at alt kan vippe meg av pinnen, og særlig sånn hvis noen kritiserer meg litt eller lignende (mest Jonna). Blir liksom lei meg av ingenting, håpløst!

Cravings: Fiskekaker! Haha, er blitt godt kjent med eieren av den lokale fiskebutikken. Han sier det er en glede å kunne selge meg fiskekaker flere ganger i uken, men jeg blir nesten flau når jeg kommer tilbake på tredje dager for å kjøpe mer. Ellers har jeg mest lyst på salt mat, søtt frister ikke.

Aversjoner: Klarer ikke noen form for søtning, blir litt kvalm av tanken. Egg med salami derimot, nam nam. Klarer ikke barista iskaffe som jeg drakk litt av da jeg var kvalm. Hadde lyst på den, men så smakte den ikke riktig da heller. Nå frister den ikke i det hele tatt. Like greit da den jeg lager selv er så mye sunnere! Ellers begynner jeg sakte men sikkert å føle meg som meg selv igjen og nyter Helenemat!

Trening: Det går litt opp og ned, men jeg er i hvert fall i langt mer bevegelse enn før. Denne uken ble det en økt med cardio/styrke på elixia, en yogatime og en lang tur i marka. Ellers har jeg gått ca 10000 skritt de fleste dager. Yoga er så deilig, men med magen merker jeg at det ikke er helt optimalt med vanlige timer. Jeg gleder meg til å begynne på gravidyoga hos flinkeste belly and baby, de er de søteste og jeg elsker timene deres! Eget innlegg om dette kommer snart <3

Humør: Takknemlighet står høyt <3 Vi har alle stadig utfordringer, men i bunnen ligger hele tiden dette. At jeg skal få oppleve å bli mamma. At jeg skal få gå gravid, ha den “rollen”. Bli en del av “mammaklubben”. Det var en tid den tanken var veldig fjern. Nå er det her plutselig og jeg minner meg selv hver eneste dag på at nå er det, nå må jeg nyte det <3

Innkjøp: Etter at vi var på ultralyd dro vi rett på shopping, plutselig lyste liksom alt rosa mot meg og jeg kunne ikke skjønne at jeg synes alt til gutter var søtere, hehe. Jeg kan vise dere litt mer etterhvert, et større innkjøp helt fra USA er også gjort, gleder meg til å vise dere den!

Kan fortsatt ikke tro at om bare 5 måneder skal det ligge et lite nurk i denne rosa dressen som var en gave fra min venninne. En liten jente som er bare vår! Halvparten meg og halvparten den fineste mannen jeg kjenner <3

Spør gjerne i kommentarfeltet om det er andre ting du vil at jeg skal ta med i oppdateringen, da blir jeg kjempe glad!

God mandagsklem fra Helene <3