Da var det slutt

God morgen fine du, det har blitt noen dager siden sist 🙂

Er det en ting jeg har lært siden jeg ble mamma er det at dagene er uforutsigbare, og alt endres hele tiden. Det har vært litt styr her hjemme med økedøgn, soving, magevondt og omgangssyke. Jeg har masse fine innlegg på vei, men i tillegg til å ha hatt veldig lite ledig tid, har jo bloggen sett veldig rar ut.

Tusen takk til dere som har sagt ifra til meg, mange som trodde jeg var blitt hacked med denne rare strandstolen som header…Det har jeg ikke! Grunnen er at blogg.no har et nytt partnerprogram der jeg egentlig skulle være med. For å få til dette måtte jeg bytte design, og siden jeg har vært treg på å bytte, samt ventet på svar fra dem om hvordan jeg eventuelt kunne endre det jeg hadde, byttet de bare ut designet mitt.

Jeg har lenge hatt lyst til å bytte tilbake til min gamle blogg, mest fordi jeg da slipper reklamene på siden og at jeg kan bestemme helt selv hvordan den skal se ut. Da de byttet design og bloggen ser i mine øyne helt grusom ut, orker jeg ikke å begynne å endre designet deres. Da ville jeg heller ta jobben med å sette opp den gamle igjen.

Så fra nå vil jeg blogge på www.heleneragnhild.no igjen, noe jeg tror mange av dere vil sette pris på! Den er ikke ferdig enda, men det er mulig å lese innlegg der så jeg blogger derfra med en gang jeg. “Perfect is the enemy of good” som de sier <3

Denne utrolig gode salaten kommer på den nye bloggen 😀

Bustehår og bæring, og trilling i regnvær <3

Nå skal jeg ut og trille mer, drikke en kopp kaffe og høre en podcast, det er virkelig hverdagslykke for meg om dagen! I tillegg til å leke med verdens fineste skatt, som jeg nyter henne nå <3

Hvem har ansvaret?

I Norge har vi en av verdens rauseste helseordninger. VI får utrolig mye “gratis”, noe jeg synes er riktig. Da jeg ble gravid fikk jeg legetimer, timer hos jordmor og fødselskurs gratis. Jeg møtte opp på Ullevål sykehus for å føde, og endte med en stor operasjon. Jeg fikk hjelp av masse mennesker, livsreddende prosedyrer og omsorgsfull pleie. Jeg bodde på sykehuset i en uke, og så aldri en regning. Slik er det ikke i alle land, og det er ikke noe vi burde ta for gitt.

Dessverre tror jeg dette fungerer som en slags krykke for mange. For hvem har egentlig ansvar for deg og hvordan du har det? I sekundene der Lykke ble skåret ut av meg var det ikke jeg som hadde ansvaret. Men å trene meg opp igjen etterpå er mitt ansvar. Det er rett og slett ikke ressurser til å følge opp hver enkelt på deres vei til optimal funksjon og helse, og en ti minutters legetime er ikke lang nok til å skape et helhetlig bilde.

Jeg hadde diagnosen ME i mange år. Jeg fikk den av tre ulike overleger, alle på hvert sitt store sykehus i Norge. Det er dessverre ingen medisiner mot ME. Jeg fikk kurs, råd og til og med rehabiliteringsopphold for å lære å takle sykdommen, men jeg hadde likevel ME. Jeg kunne ikke gå på skole, være med venner, jobbe eller trene, rett og slett leve det livet jeg ønsket meg.

For meg er det veldig naturlig å være proaktiv. Når jeg har en utfordring jobber jeg intenst for å løse den. Å få god helse ble mitt prosjekt, og ved siden av å studere ernæring hjemmefra ble det min fulltids jobb. Jeg la opp livet mitt, spiste, hvilte, tok tilskudd og jobbet mentalt. Jeg brukte penger og hundrevis av timer på å lese forskning, bøker og å høre på podcaster. For rundt 4 år siden kunne jeg kalle meg helt frisk, og det er jeg enda.

Jeg er enormt takknemlig, men jeg hadde ikke flaks, og det var ikke tilfeldig. Jeg jobbet beinhardt for å komme dit jeg er nå. Jeg lever fortsatt en helhetlig livsstil, men jeg tåler fint påkjenninger. Jeg har for eksempel kommet meg fint etter mitt katastrofesnitt og mange måneder med lite søvn og mye stress. Jeg er sliten (hvem mamma er ikke det), men jeg er ikke ME-sliten (noe kun de med ME kan forstå hva er vil jeg tro).

Jeg vet at det jeg skriver her provoserer mange, faktisk får jeg aldri så mange stygge kommentarer (også sendt i innboks) som når jeg skriver at jeg ble frisk fra ME. Men jeg gjør det likevel. Hvorfor? Fordi jeg vet at det nytter. Jeg vet at jo flere som kan vekkes til å forstå at vi selv er ansvarlige, jo flere kan få hjelp. Jeg får de mailene, av de som har blitt bedre, og av de som har blitt friske. De lever bedre liv, og da er det verdt det <3

For meg var det ME, men det kan være så mye! Vondt i ryggen, vondt i magen eller usunn livsstil – du kan faktisk gjøre noe med det! Jeg sier ikke dette for å gi deg dårlig samvittighet, det gagner ingen. Det er aldri din skyld, men det er ditt ansvar. SÅ snart vi innser at vi selv har ansvar for helsen vår får vi også den store muligheten til å selv ta grep! Begynn med små grep, det er ikke gjort på en dag <3

Hadde jeg ventet med å ta grep selv, hadde jeg fortsatt hatt ME. Jeg hadde ventet på Rituximab – medisinen som skulle redde ME pasientene, men som ble en enda større skuffelse. Hadde jeg ventet med å teste melkefridiett hadde Lykke fortsatt lidd. Hadde jeg stolt på legen som nesten lo av meg og omtrent ga meg diagnose hysterisk mor hadde hun ikke hatt det så bra som i dag. Heldigvis kunne jeg nå andre mammaer som har møtt lignende holdning via facebook, heldigvis stolte jeg på meg selv. Ikke minst krevde jeg å få en ny lege. Det har jeg rett på og det er mitt ansvar å be om det. Leger er fantastisk å ha, men du trenger ikke være lege for å lese forskning, og du trenger ikke være lege for å ta vare på kroppen din.

Så selv om dette er vanskelig å snakke om, må vi snakke om det. For det er flere og flere av oss som får det bedre, og flere kan oppleve at de har et valg. Vi trenger ikke vente på legen for å ta oss på alvor, vi kan ta oss selv på alvor og få det bedre nå!

Høst og suppetid <3

Sommer er herlig – don’t get me wrong – men jeg ELSKER høst! Ullgenser, varm te, telys, innekos og frisk luft. Det siste føler jeg at jeg har vært uten i hele sommer, hehe 😉

Og ingen høst uten ny suppeinspirasjon! Jeg lager alltid mine supper på samme måte:

– Basert på kraft, ca en liter væske

– Rundt en kg med grønnsaker, f eks gulrot eller hermetisk tomat

– 4 gule løk og 2-3 fedd hvitløk hakket og stekt i smør/rapskokos

– Masse krydder: varmende krydder som ingefær, gurkemeie, paprika, urter og havsalt

– Fløte, kokoskrem, havrefløte eller mandelfløte for å lage den rund og mettende

Å lage suppe er altså så enkelt, billig, mettende og sunt. Du kan ikke gjøre dette feil!

Visste du at kraft har vist seg å være mettende sammenlignet med kaloriinnholdet, altså at du blir mer mett på mindre kalorier? Kraft har så mange helsefordeler, det er miljøvennlig og smaker helt amazing! Vil du lære hvorfor du må teste kraft og hvordan du koker steg for steg kan du laste ned kraftguiden min her.

Jeg vet at mange synes jeg er gal som bruker så mye løk, men reagerer du vanligvis på løk synes jeg du skal prøve suppen med minst en og se hvordan magen reagerer. Det er nemlig slik at den er mye lettere å fordøye når den er så godt varmebehandlet, finmost og servert i kraft. Løk er virkelig supermat, det er billig og så verdt å eksperimentere med selv med mage i ubalanse!

Helenes gulrotsuppe

En liter kraft

750 g til 1 kg gulrøtter

4 gule løk

2-3 fedd hvitløk

En boks mandel eller havrefløte, noen ss av den fete delen av kokoskremen eller fløte derfor du tåler det.

Krydder: ingefær, paprika, gurkemeie og havsalt, eventuelt pepper dersom du liker det (ikke min greie, hehe).

Kok opp kraft sammen med gulrøtter delt i biter. La dette koke mørt, mens du skjærer opp løk og hvitløk, og steker det i smør/rapskokos til det er blankt. Ha løken oppi med gulrøttene og tilsett ønsket krydder. La dette småputre i 10 minutter før du stavmikser til en glatt røre. Så tilsetter du fløten og stavmikser mer. Smak til med mer krydder og en skvis sitron hvis du vil ha en friskere smak 🙂

Dette er nok til middag til 5 stykker! Husk å toppe med noe godt, og gjerne noe proteinrikt f eks egg eller strimlet kylling, pølser av høy kvalitet eller bacon.

Tiden flyr her hjemme med babis, hun er høyt og lavt og både sitter og reiser seg selv! Magen blir vi ikke kloke på, så nå håper jeg vi endelig kan få komme til videre utredning etter 6 månederskontrollen i morgen. Wish me luck <3

Mettende chiagrøt

God morgen vakre <3 jeg håper du har hatt en god helg?

Jeg har tatt noen grep i kostholdet mitt i det siste, og allerede kjennes livet lettere! Jeg blir faktisk like overrasket hver eneste gang jeg tar et blikk på hva jeg spiser og gjør noen gunstige endringer, effekten kommer utrolig fort! I det siste har jeg nemlig latt ting “skli litt ut”. Jeg har spist sunt, men jeg har spist mer karbohydrater enn jeg trives med, noe som har gitt meg cravings og blodsukker i sving. Nå som jeg ammer er det en hårfin balanse, jeg anbefaler nemlig ikke noe lavkarbo for ammende.

Uansett har jeg tatt chiagrøten inn i varmen igjen og den er perfekt å ha med i vesken/sekken/stellebagen. Ikke minst er denne oppskriften utrolig enkel, og det kan vi jo like!

Chiafrø er rike på omega 3, men det er litt omdiskutert hvor mye du faktisk klarer å ta opp. Jeg liker dem best for deres innhold av fiber og deres evne til å holde på væske. Faktisk kan de holde opp til 12 ganger sin egen vekt i vann, og dermed kan du lage en slags grøt av dem.

Helenes chiagrøt

En boks lett kokosmelk

4 ss chiafrø

Eventuelt litt kanel

Bær

Hjemmelaget granola eller nøtter

Chiapudding lager du ved å helle kokosmelken i et tett glass, tilsette chiafrø og riste godt. Vent 5 minutter og rist godt igjen. Nå kan du sette den i kjøleskapet og la den stå i minst en time, gjerne lenger. Jeg pleier å la min stå over natten.

Her kan du se en film der jeg lager chiapuddingen jeg tar med meg!

Nå skal jeg ta turen til byen snart for å møte en venninne på Oslo raw, permisjonskos på sitt beste <3

Få i baby jern uten ferdiggrøt

Siden så mange likte innlegget mitt om babygrøt og gjerne ville lære mer skal jeg legge hodet på hoggestabben igjen og snakke om babymat. Selv om du ikke har en baby hjemme kan det hende du synes dette innlegget er interessant. Det forteller nemlig endel om kroppen vår, om hvorfor den er så fantastisk og hvilken mat vi burde gi den for at den skal fungere optimalt. Eller i babiens tilfelle; vokse og fungere optimalt.

Jeg synes det er så interessant hvordan jeg kunne skrevet dette innlegget om jern for voksne uten en reaksjon, men med en gang det handler om våre små koker nettet. Jeg skjønner kjempe godt at du kan føle for å forsvare valgene du har tatt til ditt barn, det gjør jeg raskt selv. Men dette er informasjon som dessverre ikke gis på helsestasjoner eller i barselgrupper. Jeg er kun ute etter å gi info, ikke komme med pekefinger og moralisere. Samtidig må jeg jo si at dette er viktig i mine øyne. Dette er en blogg skrevet av en ernæringsnerd, så det bør ikke komme som noe sjokk at jeg brenner for hva babier spiser også. Har du ikke lyst til å lage babymaten selv er det selvfølgelig helt ok, men da tenker jeg at det er fint at du har fått info så kan du ta valget på riktig grunnlag.

P.S: før du kaller meg mammapoliti, husk at politi ikke skriver informasjonsartikler på nett, men går etter individer hvis de ikke følger loven. Å være mammapoliti er i mine øyne å kommentere hva en enkelt mamma gjør f eks i en barselgruppe. Å gi informasjon på en blogg du helt frivillig kan oppsøke kvalifiserer ikke som politiarbeid 😉

Hvorfor introduserer vi fast føde?

I Norge anbefales det å fullamme frem til 6 måneder så fremt både mor og barn trives med det. Det diskuteres hvorvidt denne anbefalingen skal endres til 4 måneder, men det har den sålangt ikke blitt. Når babyen din nærmer seg 6 måneder trenger den et sporstoff kalt jern, i kroppen kalles mineraler vi har mindre mengder av for sporstoffer. Jern er viktig for at blodet vårt skal kunne transportere oksygen i blodet vårt, i tillegg til nevrologisk utvikling. Barn er født med et jernlager som brukes opp i løpet av de første 6 månedene. Etter dette er det jernet i blodet som brukes, og fra maten de spiser. Morsmelk inneholder lite jern, derfor anbefales det å begynne med jernrik kost på dette tidspunktet.

Når baby skal begynne å spise er det logisk å velge den mest næringsrike matvaren vi har. Baby spiser lite, men trenger mye næring, og noen ganger mye energi. Så skal du tenke på en ting når du skal gi barnet ditt mat er det dette; velg næringsrikt.

Hvor finner vi jern i maten?

Det finnes to typer jern; hemjern og ikke-hemjern. Hemjern kommer fra dyreriket (alt med et ansikt) som fisk, kjøtt, innmat og egg. Ikke-hemjern finner vi planteriket som tørkede aprikoser, hirse, havre og brokkoli. Hemjern er mye lettere for kroppen å ta opp, da dette jernet ikke påvirkes av andre faktorer. Ikke-hemjern hemmes av blant annet kumelk og kaffe. Vitamin C fremmer opptak av ikke-hemjern. Kroppene våre er også så fantastiske at de tar opp mer jern om vi trenger det, via porter som aktiveres i tarmen (kult ikke sant?).

Jernstjernen lever

Den mest jernrike matvaren vi har er lever, og dette er en tradisjonell matvare å gi til både gravide, ammende og babyer i mange kulturer. Den er nemlig ikke bare full av jern, den er også rik på mange andre mikronæringsstoffer, blant zink, kalsium, B12, små doser vitamin d og vitamin A. Sistnevnte har dessverre fått et dårlig rykte, så dårlig at både gravide og barn frarådes å spise særlig med lever i Norge. A-vitamin toksisitet hos barn har forekommet ved svært høye doser av gjerne syntetisk vitamin A…og for å si det slik; 500 000 barn (!!) blir blinde av vitamin A mangel, og ca 200 tilfeller av toksisitet rapporteres (voksne og barn) i verden hvert år.

Fun fact: selv om lever er et renseorgan som bidrar til å fjerne avfallsstoffer, er den ikke et lager av avfallsstoffer. Jeg anbefaler likevel å velge lever fra friske dyr og gjerne økologisk. Velger du vilt er det viktig at det ikke er forurenset.

Vitamin D til baby

Det anbefales et inntak av vitamin D til babier i Norge via tran eller d-vitamin dråper. Det er viktig å vite at D-vitamin og A-vitamin fungerer sammen, et høyt inntak av kun den ene er uheldig. Derfor er det faktisk viktig at babien får i seg vitamin A. Det er logisk at å spise mat i sin hele form gir en bedre balanse av vitaminer, mineraler og sporstoffer enn å spise dem i kosttilskudd med enkeltnæringsstoffer. Tenk bare selv alle næringsstoffene du trenger, tenk at du må passe på å få i deg alle hver eneste dag. Det er da heldig at de fleste matvarer inneholder flere næringsstoffer, og at ved å spise væriert og næringsrikt, samt passe på at maten er lettopptakelig for tarmen, dekker du behovet ditt.

Så hvordan få i babyen nok jern?

Heldigvis trenger du ikke regne hver dag, gir du babyen matvarer som er rike på jern får de nok jern ganske lett! Eksempler på dette er eggeplomme, rødt kjøtt, innmat, fisk (de fete inneholder mest). Du kan også øke opptaket av jern ved å gi barnet frukt og grønnsaker som er naturlig rike på vitamin C til jernrike matvarer fra planteriket, som tørket aprikos og hirse. Les gjerne denne fine artikkelen for mer info!

Det er lurt å vente 3-4 dager før du introduserer en ny matvare, for å holde orden på hvorvidt baby reagerer. Mos gjerne maten med morsmelk, da melken inneholder enzymer som bryter ned maten samt smaker søtt og er en vant smak for baby.

Eksempler på hvordan du kan gi lever er å kjøpe økologisk kyllinglever, eventuelt lever fra lam og surre den i litt kraft (kan kjøpes på meny eller lag din egen her) og litt fett som smør eller kokosolje. Stavmiks og voila! Du kan også lage en skikkelig leverpostei, men det har jeg ikke testet selv enda, så har ingen eksakt oppskrift. Du kan til og med rive litt rå lever over maten til baby, som moser eller middagsmat etter hvert. Hvis du vil kan du bruke tørket lever fra kapsler, det er lett å få tak i og veldig enkelt! Mer om leverkapslene jeg bruker kan du se her.

Eggeplomme er en superstjerne den også, faktisk inneholder den alle vitaminene og mineralene vi trenger, med unntak av vitamin C. Det er best å vente med hviten da den kan være allergifremkallende. Eggeplommen skal bløtkokes for å bevare enzymene og for at den skal være lettere å spise. Jeg drysser litt tørket lever over eggeplommen også,

De første dagene kan du starte med bare en liten smak av egget. Det kan fort bli for mye, så ta det gradvis!

Hva med grøt?

Vil du lage grøten selv anbefaler jeg uansett at du ikke starter med dette som første føde. Grøt er ikke usunt, jeg er glad i det selv, men det er ikke lettfordøyelig for små tarmer. Når barnet er litt eldre kan du fint lage grøt, men bløtlegg gjerne kornet og bruk jernrike kornslag som hirse og havre. Bløtlegging gjør kornet letter å fordøye og løser opp bindinger slik at mineralene blir lettere absorbert i tarmen.

Et eksempel på hvordan du kan øke jerninnholdet ytterligere er å tilsette revet lever her også, eller puré av tørket aprikos. Sjekk ut Magit Vea, Bare bra barnemat, Linn Sprudlende sunn eller Malin bruset på facebook for masse oppskrifter. Det finnes allerede så mye god info om du er klar!

Det blir fort langt og det er masse mer jeg vil skrive, så det får komme i egne innlegg! Jeg har bare såvidt dyppet tåen i å gi Lykke mat, så den historien må komme når jeg har fått litt egenerfaring. Husk at du bestemmer hva du skal gi til ditt barn, og det er ditt ansvar, ingen andres 😉

iHerb tips og nye favoritter

I dag vil jeg dele iHerb favoritter, for hvem elsker vel ikke iherb?? Jeg får i hvert fall stadig spørsmål om jeg kan lage nye iherb innlegg. Hva jeg handler endrer seg jo stadig, så skjønner det er gøy å se! Jeg har handlet her i mange år og jeg er utrolig glad for at de finnes rett og slett! Det er masse spennende produkter der, gode priser og de har blitt mye bedre på frakten igjen også. Jeg er blid som en sol når pakkelappene kommer, og Jonna er litt irritert som må hente dem, hehe.

Det er viktig at du holder den under 350 kr inkludert frakt. Ellers blir det dyrt med toll og fortollingsavgift! Del opp pakkene i flere pakker slik at du ikke får toll.

Multivitamin

Som både gravid og ammende har jeg valgt å ta et multivitamin for å sikre inntak av mikronæringsstoffer. I graviditeten hadde jeg endel aversjoner og etter at Lykke kom ble det noen måneder der jeg ikke fikk spist så bra som jeg hadde ønsket. Nå er dessuten “dietten” min uten melk, soya, peanøtter og hvete og det kan bli litt ensidig til tide. Noen mener at vi ikke trenger kosttilskudd, men ut i fra det vi vet om nedgangen i næringsstoffer i maten og det faktum at maten er langt fra perfekt så tar jeg det med glede. I en perfekt verden hadde vi fått alt fra maten.

Kvalitet på tilskudd er veldig viktig for meg. Disse tilskuddene har blant annet metylert folat, som er veldig viktig! Det er ferdig omdannet folat, og det er viktig å ta tilskudd av denne, ikke folsyre. Jeg bruker fortsatt denne som er til gravide og den anbefaler jeg til deg som prøver, er gravid eller ammer. Den andre er perfekt om du er en kvinne som ikke gjør noe av det jeg nevnte 😉

Næringsgjær

Næringsgjær har jeg skrevet om og delt oppskrift med her. Det er en type gjær (som ikke lever) som smaker “ostete” og kan brukes i retter for å gi ostesmak. Jeg liker denne!

Pinjekjerner

Disse er så gode å strø over salater, til pesto eller som snacks. Veldig god pris for så stor pose, særlig øko! Jeg kjøper denne 😉

Baby som får tenner?

Jeg har sett så mange filmer på youtube med tips til deg som baby, og en ting som gikk igjen var denne. Det er faktisk et homeopatisk tilskudd som kan gis til baby når de får tenner. Jeg var faktisk utrolig skeptisk, men den har fungert veldig bra for oss! Kanskje er det placebo, hvem vet, men ville dele i alle fall. Fås her!

Krydder og smak

Jeg har tipset om krydder fra iherb mange ganger, så digg er det! Dette krydderet er ubestrålt, økologisk og fullt av både smak og næring! Jeg prøver å bruke krydder hver eneste dag, og dette er mitt favorittmerke 🙂

Vanilje ekstrakt bruker jeg i mye bakst og hjemmelaget godis. Det smaker kjempe godt og er av veldig god kvalitet. Det kan ikke sammenlignes med de jeg har funnet i matbutikken i Norge. Du finner den her!

Fotkrem

Min absolutt favorittkrem til føttene finner du her! Denne er så så god, jeg smører meg med den hver eneste dag før jeg legger meg. Jeg har den i nattbordsskuffen og inkluderen den i min kveldsrutine, hverdagsluksus. Den har også såkalt super saver shipping og gjør frakten din rimeligere.

Barer

I det siste har disse barene vært helt geniale å ha i vesken! De inneholder få ingredienser, så få at du selvfølgelig kan lage dem selv. Likevel synes jeg det er veldig greit med disse, litt lettere å ha med seg. Husk at de inneholder endel sukker, selv om det er naturlig. Uten gluten, melk, soya og søtet med dadler. Du finner dem her 🙂

Obs! Noen av smakene inneholder spor av melk!

Arrowroot

Arrowroot er et fint pulver som kan brukes til både bakst og tørrsjampo. Jeg bruker det likevel mest til å lage sprø søtpotetfries, se fremgangsmåte her!

Jeg bruker denne!

Lecithin

Lecithin er svært rikt på fosfolipider, et fettstoff som finnes i alle celler i kroppen! Det er særlig mye av dette i hjernen din, din aller viktigste datamaskin 😉

Jeg har alltid elsket lecithin i smoothier, sjokolade mousse og hjemmelaget sjokolade. Det gir en kremete og jevn konsistens fordi lecithin er en såkalt emulgator. Dette er et stoff som blander vann og fett så det blir jevnt. Lecithin er nettopp derfor genialt for deg som ammer, det holder melken uten fettklumper og brukes for å unngå brystbetennelse. Så jeg bruker det både for melken og for hjernen min 😉

Nå som jeg unngår soya på grunn av Lykke er denne min favoritt!

Cassava

Cassavamel er ikke så kjent i Norge enda, men det er jeg sikker på at vil komme! Det er mel laget av en rot som er rik på stivelse, så dette er ikke et lavkarbomel som f eks mandelmel eller kokosmel, men det er veldig mildt og perfekt for deg som reagerer på  mange matvarer. Jeg har ikke fått testet det enda, men jeg tenkte jeg skulle teste å lage egne lomper/tortilla med dem!

Jeg har kjøpt min pose her.

Mandelsmør og tilskudd

Jeg bruker sjeldent rene tilskudd som dette, helst vil jeg ha tilskudd som er basert på mat slik som tørket lever eller kollagen. Men akkurat nå har jeg satt inn spiral og siden jeg gikk for kobberspiralen har jeg begynt å ta et eget sinktilskudd for å veie opp den kobberet. Google litt om sink og kobberspiral så finner du mer info! Sink picolinate er en lettopptakelig form, jeg kjøper denne.

Mandelsmør er bare sååå digg, men siden det er så dyrt pleier jeg å heller lage det selv. Det krever litt jobb, selv om det egentlig er veldig enkelt og i det siste har det blitt nedprioritert. Derfor fant denne veien hjem til meg, nam nam <3 Helt rent og kjempe god kvalitet! Jeg bruker denne på og i smoothie, som topping på grøt eller rett fra boksen 🙂

P.S. Glemte å ta bilde, men kjøpte disse tørkede incabærene, sååå gode, smaker som surt godis og ble borte på 123!

Det var mine tips for denne gang, håper du fant noe du likte <3 Har du noen tips til meg??

Et kjøkkentips

Hei og god mandag <3

Endelig kjenner jeg på frisk luft når jeg går utenfor døren her! Så, så deilig! Som jeg har savnet å gå raske turer de siste månedene. Sol og fint vær er jo fantastisk (klager ikke), men jeg har følt meg litt innestengt i det siste med en liten en som ikke får sove i vogn i varmen. Nå blir det andre boller og flere skritt på klokken min.

Jeg har så utrolig mange innlegg på vei, halvferdig skrevet, men ikke glemt. Tiden strekker rett og slett ikke til om dagen. Lykke har begynt å komme seg rundt her hjemme, hun hopper bortover, sitter og vil helst stå. Når jeg er alene med henne rekker jeg ikke noe annet, sånn er det bare. Også skal jeg rekke å dusje, spise, rydde, du som har vært der vet jo hvordan det er. For å få gjort noe jobb har jeg måttet være utrolig organisert her hjemme, og jeg prøver så godt jeg kan. Vi har testet melk to ganger i det siste også, men mer om det i et annet innlegg 😉

I dag ville jeg dele et skikkelig kult tips med deg! Jeg elsker å ha maten min i glass! Du har kanskje fått med deg at konsumet av plast er alt for stort i verden? Jeg får helt sjokk jeg av hvor fort denne blå plastposen fylles hjemme! Alt er dekket i plast og særlig når jeg kjøper nye ting til Lykke eller mat er det plast rundt alt! Jeg er virkelig ikke flink nok til å tenke miljøvennlig, el-bil er liksom den største bragden min. Men jeg prøver!!

Å ha maten i glass er dessuten best for deg, nettopp fordi plast inneholder stoffer som ikke er spesielt bra for kroppen din. Det du absolutt ikke skal gjøre er å varme mat i plast, da kan nemlig stoffene lettere lekke ut i maten.

Uansett; for å merke de ulike glassene mine har jeg snappet opp dette tipset som jeg må dele! Dette er en penn som kan skrive på glass. Den ser ut som du har malt på glasset, utrolig fint!

Dette er også perfekt å gi bort som gaver, altså glass der du har skrevet en personlig hilsen eller tegnet for eksempel!

Etter å ha skrevet med pennen kan du fjerne det med en gang, men etter rundt 20 sek begynner det å stivne 😉

Jeg har kjøpt min penn her <3

6 måneder med takknemlighet

Nå har vår lille skatt rukket å bli 6 måneder, hvor har tiden blitt av? Jeg synes i hvert fall den raser forbi, og kanskje er det bare meg, men jeg synes det går raskere og raskere! Det er så lett å la hverdagen preges av alt jeg ikke rekker, tiiiidlige morgener og ammestress, men jeg prøver å virkelig nyte dagene og bare ta alt inn.

Lukten av det myke håret ditt, de små hendene dine som strekker seg mot meg og holder meg fast når du spiser. Det lille hodet ditt som legger seg tungt på skulderen min når du er trøtt. Tenk at det var akkurat deg som skulle komme til oss. Det ene egget som klarte seg, festet seg og vokste seg stor og sterk i magen min <3

Jeg følte meg så takknemlig da jeg var gravid, og jeg hadde hele tiden en sterk følelse av at dette skulle gå bra, at dette var vår baby. Men fødselen satte et støkk i meg som jeg har slitt med å bli kvitt. Tanken på at det hele kunne gått så fryktelig galt, at vi kunne mistet henne. Jeg prøver å jobbe med meg selv, men hønemor; det har jeg nok blitt.

Starten ble tøff med allergi og mye magevondt, men nå har vi aldri hatt det bedre, vår lille familie på 3 (5 med hundene). Tenk så heldig jeg er som har fått det jeg har ønsket meg aller mest, min helt egen gjeng <3

Jeg vet at jeg ikke har noe å sammenligne med, men jeg føler meg ekstra takknemlig. Jeg tenker ofte på de årene jeg lengtet sånn etter min baby, og på alle dere som fortsatt venter. Da er det ikke så farlig når Lykke gulper ned hele ansiktet mitt, eller våkner alt for tidlig. Det er helt greit at du vil sitte i bæretøy, helt tett inntil mamma og bare kose. Der sover du best, og da skal du få lov!

Tusen takk til fertilitetssenteret <3 Til Nicolai Holst som fulgte meg tett i et helt år. Til Anne Marthe som satte inn gullegget helt perfekt. Til Ingrid og Linda for hjelp, støtte og trøst. Til Inger som møtte meg med et smil og forståelse til hver eneste time <3

Tusen takk til frøyaklinikken <3 Til Anette som oppmuntret, støttet og hjalp meg både fysisk og psykisk gjennom hele prosessen og var helt uunnværlig <3

Tusen takk til Ullevål som reddet babyen min i fødsel og tok så godt vare på oss etterpå <3

Lille skatten min som er så sterk, sårbar, kosete, leken og blid, og alt for meg <3 Tusen takk <3

Smoothie som måltid

Reklame | Adlink

God morgen fine du <3

Takk for alle de fine kommentarene på siste innlegg om permisjon og amming. Dette engasjerer helt klart!!

Nå sover Lykke i sengen sin etter pupp i sengen vår og jeg får drukket en kopp kaffe og skrevet litt til deg. Hun er over alt om dagen og jeg må følge med hele tiden! I morges sølte jeg smoothie over hele meg, henne, sofaen og teppe i stuen fordi hun holdt på å falle ned fra sofaen. Hadde henne helt inntil meg, men kan virkelig ikke se på tv’en et sekund før hun finner på noe sprell.

Vi har vurdert babygrind, så jeg kan gå på do, men jeg føler det er bomkjøp for mange? Har du noen erfaringer blir jeg veldig glad, gjerne så ærlige som mulig!

Jeg prøver å få i meg minst en smoothie om dagen da det er helt genialt for å få inn masse næring, enkelt og raskt. Jeg bruker en base av bær og havremelk/nøttemelk og fyller på med proteinpulver, en eggeplomme, nøttesmør og supermat. For tiden er favorittene kollagen (brukt i mange år og elsker det!), moringa og solsikkelecithin. Så utrolig godt, og kjempe sunt! Ca sånn her er oppskriften:

Smoothiebowl

3 dl bær

1-2 dl havremelk

En rå øko eggeplomme

1 ss mandelsmør

1 ss kollagen

1 ts moringa

1 ss lecithin

1 scoop proteinpulver med vaniljesmak

Kanel

Jeg liker å lage smoothien min skikkelig tykk og god og spise med skje. Det er bedre for fordøyelsen og gir bedre metthetsfølelse. Dessuten kan du toppe med masse deilig topping <3

Nå skal jeg avgårde til tannlegen, uff! Heldigvis har jeg verdens beste tannpleier, min venninne Amanda! Jeg har sendt mange venninner med tannlegeskrekk til henne og kun fått gode tilbakemeldinger. Si ifra hvis du vil ha hennes info så sender jeg deg <3