La meg bestemme selv!

Takket være mange kamper lever vi i et land med høy grad av likestilling. Kvinner kan stemme, jobbe, bli hva de vil, tjene i militæret og kle oss som vi vil. Det høres så rart ut gjør det ikke? At disse tingene er enorme fremsteg og ikke sier seg selv?

Dessverre er det fortsatt mange områder som kunne vært bedre. Kvinner og menn får ikke lik lønn for likt arbeid, vi blir mer syke, vi gjør mer arbeid i hjemmet og det å få barn bremser karrierene våre. Staten prøver å legge til rette for at dette skal endres, men er det faktisk mulig å få 100% likestilling?

Jeg mener nei. Jeg mener at det ikke blir likestilling før menn kan føde barn og amme, og det vet vi jo at aldri vil skje. Vi tullet noen ganger med dette hjemme da bekkenet verket og halsbrannen stoppet nattesøvnen; “du tar neste, ikkesant kjære”?

Jeg er hverken ammehjelper, helsesøster eller politiker, men jeg er en mor som har brukt enorme ressurser på å både bli gravid, gå gravid, føde og ernære mitt barn. Jeg har også et stort engasjement for amming, særlig etter å ha studert morsmelkens magi i mine studier i ernæring. Derfor provoserer denne saken meg enormt!

Ny permisjonsordning

Nå har regjeringen bestemt at permisjonen skal deles i tre, det vil si vi skal ha rett til like mange uker. Kvinnen får 15 uker, mannen får 15 uker og den såkalte fellesperioden er 16 uker. Tidligere var fedrekvoten på 10 uker. Fellesperioden på 16 uker kan vi bestemme over selv, men resten er forbeholdt henholdsvis mor og far. Tas ikke disse ukene ut faller de bort.

Jeg snakket med en av mine gravide venninner her om dagen og hun var fortvilet. Her satt jeg med Lykke på puppen, snart 6 måneder. Hun blir fortsatt fullammet, og hadde jeg hatt en A4 familiesituasjon og født under de nye reglene hadde jeg hatt knappe 5 uker å få Lykke over på fast føde og mindre melk. Min venninne vil måtte ut i jobb når barnet er 7 måneder, 6,5 dersom barnet kommer to uker over termin. Dette er rett og slett ikke forenelig med å fullamme til 6 måneder. Du vil kanskje argumentere for at hun kan begynne med mat før, men dette bør hun kun gjøre dersom hun og barnet ønsker det, ikke fordi hun må.

Politikerne mener den nye ordningen fremmer likestilling, og mener det ikke vil gå ut over ammingen. Min venninne vil sannsynligvis måtte ta ut ulønnet permisjon for å følge de norske rådene angående ernæring for spedbarn. Er det likestilling?

Amming i nasjonen Norge

I Norge er vi ekstremt opptatt av å amme, med god grunn. Amming fremmer helse hos både mor og barn, både på kort- og lang sikt. Det er godt etablert gjennom mange års forskning.

At kvinner ammer er så viktig for nasjonen Norge at Gro Nylander i 2016 ble utnevnt som kommandør av Den Kongelige Norske St. Olav Orden for hennes arbeid for å fremme amming. Helsedirektoratet anbefaler at barn fullammes til 6 måneder så lenge mor og barn trives med det, og at morsmelk skal være hovednæringen det første året av barnets liv. Verden helseorganisasjon anbefaler amming i MINST to år!

Det er ulovlig å reklamere for morsmelkerstatning og det skal tilrettelegges for at kvinner skal kunne amme i barnets første leveår. Om du ikke har fått det med deg nå; Norge har lyst til at kvinner skal amme. Mange vil nok si at Norge har lagt et stort press på norske kvinner her. Har politikerne glemt det?

Helt om dagen, helt om natten

I denne artikkelen siteres Likestillings- og diskrimeringsombud Hanne Bjurstrøm:

– Jeg tror ikke det er så mange som ammer om natta når barnet er sju måneder, selv om jeg ikke kan utelukke det, sier Bjurstrøm.

Jeg begynte å lure om jeg var den eneste med en baby som hang i puppen flere ganger hver natt? Jeg har jo ikke hørt noe om dette fra helsesøster, at jeg må avvenne nattammingen snart? Jeg spurte i ammehjelpens facebookgruppe og fikk overveldende respons. Her var det ikke bare jeg som var helt om natten nei. Hundrevis av mødre svarte og det var færrest svar på alternativet “sluttet før 7 måneder”. Hvilken kilde Bjurstrøm har nevnes ikke i artikkelen.

Nattamming er forresten viktig for mange da den opprettholder melkeproduksjonen. Da er nivået av prolaktin høyest og brystene blir dessuten tømt regelmessig. For kvinner med lavere melkeproduksjon kan dette være svært viktig. Det viktigste er likevel at mor får nattamme så lenge hun selv ønsker det.

Færre mamma-uker, mindre amming

Nestleder i Jordmorforeningen sier at etterhvert som mors uker går ned, synker ammefrekvensen proporsjonalt. Det bekymrer dem. Helsedirektoratet er tydelig på at mor må ha minst åtte måneder perm for å amme etter anbefalingene.

I Norge er det få kvinner som ikke ønsker å amme, de aller fleste prøver veldig hardt å få det til. Skulle de likevel ønske å gi erstatning, eller måtte gi erstatning, er med en gang mor og far mer likestilt. Da blir det straks lettere for dem å fordele permisjonen likt, dersom de ønsker det. Igjen, dersom DE ønsker det!

Hva med oss som er så heldige å få til amming, har vi ikke rett til å velge selv?

Hva med ammefri?

Det vi har rett på er én time ammefri med lønn opp til barnet er et år dersom vi jobber arbeidsdager på minst 7 timer. Den som tror at ammefri løser alle problemer har nok aldri ammet et barn. Du kan ikke trene en baby til å spise på faste tidspunkter. De trenger pupp når det passer dem. Dessuten er det mange som bor et stykke fra jobb, og det er neppe særlig positivt for far å gå hjemme om det eneste han gjør er å løpe ned til mor på kontoret så baby skal få mat.

Det høres altså fint ut med ammefri, men det er dessverre ikke så lett som det høres ut.

Tar pappa ut sine uker da?

Det som frustrerer meg mest med dette tiltaket er at mye av argumentasjonen går på å forlenge fedrekvoten slik at far faktisk tar ut permisjon. Kanskje burde politikerne undre seg litt over at såpass mange fedre ikke går ut i full pappaperm. Da jeg skrev om dette temaet før vi fikk Lykke var det nettopp dette som ble brukt som argument. Flere skrev at menn ikke turte å be om permisjon, hverken fra kvinnen i sitt liv eller fra sjefen. Så feige menn resulterer i at staten må fordele for oss? Neppe… Erna Solberg sa at hun var skuffet over norske menn som ikke tok ut permisjon. Hvorfor ikke gi kvinner flere rettigheter i arbeidsmarkedet i stedet for å forkorte permisjonen deres?

Pose og sekk

Jeg har aldri vært noen fan av fedrekvoten, rett og slett fordi jeg mener familier bør få bestemme selv. Jeg driver min egen bedrift og økonomisk hadde det passet best for oss at jeg jobbet. Hadde vi kun tenkt profitt og likestilling kunne jeg gitt far fellesukene, og jeg kunne gått ut i arbeid da Lykke var tre måneder. Det kunne jeg fint bestemt. Jeg har gått glipp av store inntekter ved å være hjemme. Ikke bare har vi likevel valgt at jeg skal være hjemme, far tok fri i hele sommer for å være sammen med oss. En investering verdt mer enn vi kan måle i penger. Vi har verdens rauseste permisjonsordning, nettopp for å fremme helse til våre små skatter. Jeg er så takknemlig for denne tiden, og den skal aldri tas for gitt.

Skulle jeg gjerne hatt i pose og sekk, selvfølgelig! Jeg elsker jobben min og jeg elsker å være mamma som ammer! Men jeg er ingen superkvinne, og det å få barn tar på!

Menn er flotte, omsorgsfulle og så viktige for barna våre. De kan bysse, lese, leke, stelle, skifte bleier, bade, leke borte-tittei, synge og kle på. Men de har ikke pupper og dermed vil vi aldri oppnå full likestilling uten at det går på bekostning av den fremtidige nasjonens helse.

Jeg har ønsket meg barn, jeg har valgt å få et barn, la meg nå få ta vare på barnet mitt. Likestilling for meg er at jeg som kvinne får velge, og akkurat nå velger jeg amming.

Hilsen Mamma til Lykke på snart 6 måneder som elsker pupp, mamma og pappa <3

Her kan du skrive under en underskriftskampanje om at foreldre bør få velge selv, og her finner du en facebookgruppe som jobber med å vekke politikerne.

PS: Selv om dette innlegget fremmer amming vil jeg bare nevne at jeg ikke i noen grad ønsker å rakke ned på mødre som gir barnet morsmelkerstatning. Jeg ønsker kun å fremme våre rettigheter til å velge selv. Du er en like god mamma om du ikke ammer (kan ikke få sagt dette nok), og du burde uansett få selv velge hvor mye av permisjonen du ønsker å ta ut.

Oppblåst i magen?

Har du utfordringer med oppblåst mage? En mage som står i spenn, rumler av luft og gjør at du ser ut som du er 6 måneder gravid? Dessverre fnyses det ofte av slike mageproblemer. Å ha vondt i magen og å reagere på mat blir ofte møtt som hysteri av leger og det blir mye latterliggjort i media. Selv fikk jeg høre fra min lege at “de fleste kvinner har endel vondt i magen”. Det var heldigvis ikke noe jeg hadde tenkt å finne meg i.

Selv om det ikke alltid tas på alvor, er det en ting som er sikkert og det er at dette er noe som plager mange i hverdagen, og frarøver oss livskvaliteten. Å ha en mage du kan stole på er viktig, det vil si en tarm som ikke blir oppblåst, full av luft eller forstoppet. Jeg blir så lei meg når jeg hører at disse plagene blir avfeid som normale. Det at magevondt har blitt vanlig betyr ikke at det er normalt!

Har du merket av jo sunnere du spiser, jo mer oppblåst blir du? Frustrerende ikke sant?

“Synderen” kan være fiber, det er i hvert fall fiber som ofte får skylden for magetrøbbel. De fleste har hørt om fiber, men du er kanskje usikker usikker på hva fiber faktisk er?

Fiber er lange kjeder med karbohydrater som tarmen vår ikke klarer å fordøye skikkelig. Vi mangler rett og slett saksene (les: enzymer) for å klippe disse kjedene fra hverandre. De går derfor gjennom tarmen uten å gi oss nevneverdige kalorier, men det betyr ikke at de er uten betydning. Fiber øker metthetsfølelsen, det gir mat til de gode bakteriene, det er gunstig for fettstoffene i blodet og det øker volumet av avføringen slik at vi går oftere på do. Det siste er bra fordi vi da kan få slagstoffer transportert ut av kroppen, som hormoner vi er ferdig med, stoffer vi ikke har lyst til at dette skal ligge lenge i tarmen. I tillegg til disse fordelene og mange flere er det faktisk slik at fiber reduserer risiko for tarmkreft.

Hvordan kan fiber som er så sunt, skape så mye trøbbel?

Fiber skaper trøbbel når det fermenteres/gjærer i tarmen, som regel et resultat av for lite gode bakterier i tykktarmen eller overvekst av bakterier i tynntarmen (SIBO). Da skapes det gasser som kan gjøre magen din opplåst, full av luft og gi deg smerter. Men før du kutter fiber og begynner på en lavfiber diett (FODMAP, google it) vil jeg gi deg noen tips på andre ting du kan gjøre for å få fordøyelsen din i balanse igjen!

Tygg maten din

Mye kan faktisk gjøres allerede her, likevel er det ofte det vanskeligste! Hvem har tid til å tygge?? haha

Hele fordøyelsen din er en kjedereaksjon, skapes det trøbbel i første ledd vil dette faktisk skape trøbbel hele veien. Magesekken din har ikke tenner! Å tygge skikkelig gjør det lettere for magen din å fortsette fordøyelsesprosessen din, for så å sende maten videre ned i tarmen som tar resten av jobben. Husk å gjøre din jobb, den mekaniske!

Rest and digest

Nervesystemet vårt består av ulike deler, og det skal vi ikke gå inn på i detalj nå. Jeg vil likevel nevne den delen av nervesystemet som er automatisk, nemlig det autonome. Dette systemet har to ulike programmer, det sympatiske (fight or flight) og det parasympatiske (rest and digest). Hvis en løve plutselig løper mot deg vil det sympatiske slå til. Det vil pumpes blod til musklene dine, til hjernen din og til hjertet ditt, og alle sanser vil skjerpes. Dette er ikke en god tid for å fordøye det eple du spiste i sted eller reparere skrubbsåret du har på kneet. Dette gjøres i det parasymatiske. Når du er avslappet og under påvirkning av det parasympatiske nervesystemet, vil blod strømme til fordøyelsen din og kroppen vil blant annet jobbe med å reparere seg selv.

Spiser du når du stresser vil du altså kunne spise på deg en oppblåst mage. Sett deg ned før du skal spise, ta noen dype pust og takk for maten. Høres spesielt ut, men det hjelper 😉

Pass på magesyren din

Uten nok magesyre vil magesekken din faktisk ikke klare å bryte ned maten du spiser. Ufordøyd mat kan du ligge og gjære i magesekken og begynne å skape gass. Dette skaper et trykk mot spiserøret og muskelen som skal holde mageinnholdet nede i magesekken. Dermed kan du faktisk få halsbrann av for lite magesyre, ikke for lite! Du kan ta magesyretesten her for å finne ut om du har nok magesyre.

Tarmbakterier

Har du gått på antibiotika eller hatt en periode med mye stress i livet er det en god sjanse for at tarmfloraen din har fått seg et slag. Å innta gode bakterier for å holde tarmen sunn er helt essensielt for god helse, og det må gjøres hele livet. I dagens samfunn er vi alt for renslige og ikke flinke nok til å spise råkost med litt jord på, være ute og spise fermentert. Før i tiden var dette helt normalt.

Det er faktisk tarmbakteriene dine som hjelper deg å fordøye fiber! Spis derfor noe fermentert hver eneste dag for å vise tarmen din litt kjærlighet, du kan kjøpe stadig flere produkter og fermentering er lett. Har du ikke tid kan du eventuelt bruke et probiotisk tilskudd.

Husk at det er lurt å begynne forsiktig, det tar litt tid før de nye bakteriene bor seg til 😉

Bløtlegg og fermenter

Ved å bløtlegge bønner, linser, kikerter, nøtter, frø og korn vil du gjøre dem lettere å fordøye. Særlig belgfrukter kan gi oppblåst mage grunnet fiberet i dem, men ved fermentering slipper du ofte dette problemet! Her kan du lese mer om bløtlegging og hvorfor det er så lurt!

Både bløtlegging og fermentering er så mye enklere enn det høres ut som, men har du ikke tid eller lyst til å fermentere finnes det mye godt å kjøpe også, for eksempel selger flere og flere kafeer kombucha nå.

Jeg håper disse tipsene kan hjelpe tarmen din og dermed deg <3

Når er baby klar for fast føde? Hvorfor vi gikk tilbake til fullamming

Siden jeg får masse spørsmål om babymat nå som Lykke straks er 6 måneder tenkte jeg at jeg skulle dele med deg litt av vår reise med fast føde så langt. Jeg synes balansen mellom mine følelser av å ville dele for å hjelpe andre og følelsene av å ville skjerme min baby er vanskelig. Samtidig tenker jeg at en liten titt vil vise at jeg er langt fra perfekt og altvitende. For selv om jeg har lest masse om babymat er det noen helt annet når det kommer til min baby! I mine øyne er hun liksom et uskrevet blad som selvfølgelig må få den perfekte maten ellers er det krise…

Ja, du skjønner, jeg legger opp for å mislykkes. For selv om vi foreldre gjerne vil gjøre alt perfekt for våre små blir det aldri sånn. Ikke bare er de individer med egne viljer, det er så mange faktorer som påvirker dem. Ting går ikke alltid (eller la oss si aldri) slik som vi hadde tenkt.

Lykke er en slank jente, det har hun alltid vært. Da hun var litt over 4 måneder ble det mye snakk om smaksprøver og jeg gledet meg til å starte. Jeg fikk også tips av barnelegen vi var hos om at det var lurt, både med tanke på utvikling av allergier og for energi. Hun er nemlig en skikkelig aktiv spire, som rullet ved 12 måneder og aldri har villet ligge stille. Hun virket interessert i mat og ikke minst synes jeg hun virket litt mer sulten.

Hennes aller første måltid var litt øko avokado med morsmelk. Jeg tok en liten ss avokado i en kopp, klemte melk fra puppen oppi og finmoste med gaffel. Det virket som om hun likte det og selv om hun fikk endel fordøyelsesplager så tenkte jeg at det er vel “normalt”. Så begynte jeg å snakke med noen venninner som også er utdannet innen ernæring om min bekymring om at Lykke fikk for lite energii, samt gjøre endel research. Det tok ikke lang tid før jeg skjønte at hun ikke var klar. I ettertid føler jeg at jeg lot meg presse av de rundt meg til å gi henne mat, i stedet for å stole på min egen kunnskap og magefølelse.

Jeg vil at introduksjon av fast føde, og mat generelt, skal være positivt for henne. Jeg har ikke lyst at mat skal bli en stressfaktor for barnet mitt, at det skal bli et mas om å få i henne næring. Da vil jeg heller passe på at maten som serveres er både næringstett og energitett. Jeg vil ikke belaste tarmene hennes for tidlig med fast føde, fordi jeg er redd hun ikke får nok energi.

Vi gikk raskt tilbake til kun pupp og Lykke har vært mer fornøyd med det. For å være ærlig synes jeg det er vanskelig å vite om hun får nok, fordi det er lett for meg å sammenligne med andres små. Men når jeg tilbyr henne mer melk vil hun ikke ha, og det sier jo egentlig alt mener jeg. Jeg hadde et dupp i melkemengden min og en pupp som streika, men det har jeg faktisk klart å løse. Jeg kan gjerne dele om noen er interessert 😉

Bare fordi Lykke ikke var klar betyr ikke det at du har gjort noe galt med din lille! Vi har hatt mye magegreier fra starten, og det er det jo langt fra alle som har!

Når er babien din klar for mat?

Noen tegn på at babier er klare for fast føde er:

– at de kan sitte uten eller med minimal støtte

– at de er interessert i mat, gjerne følger maten med øynene fra tallerken til munnen

– at de har mistet refleksen der de skyver tungen ut av munnen når de får noe i munnen

– når de åpner munnen når de blir tilbudt mat

– når de kan snu seg bort eller gi andre signaler om at de ikke vil ha mat

– når de har begynt å utvikle pinsettgrepet mellom tommel og pekefinger

Nå som lille nærmer seg 6 måneder (som tiden flyr!!) kommer jeg forsiktig til å begynne med litt mat. Akkurat hva jeg gir deler jeg nok ikke før det har gått noen uker, så jeg får testet og gjort meg opp ernæringer. Jeg vil gjerne inspirere andre, og jeg føler at jeg har mye av kunnskapen, men når det gjelder ernæring mener jeg at erfaring er like viktig! Jeg hadde aldri kunnet lære bort så mye til voksne om jeg ikke hadde prøvd så mye selv og ikke minst hatt så mange kunder som har lært meg utrolig mye!

Når begynte du med mat til din spire??

“Parmesan” uten melkeprodukter

Nå har jeg levd helt uten melkeprodukter i over 4 måneder, som tiden flyr! Jeg som elsker ost, smør, cottage cheese og kefir synes dette er litt trist. Likevel gjør jeg det selvfølgelig gladelig etter å ha sett effekten på lillemor. Hvorvidt jeg mener at melkeprodukter skal spises er en helt annen historie, melk er ikke bare melk vet dere! Men i dag vil jeg dele et tips til deg som enten er melkefri eller til deg som bare har lyst til å teste noe “nytt”.

Jeg er i utgangspunktet ikke så fan av erstatninger til alt når du legger om kostholdet. Det er fordi jeg tenker at det er vitkig at du fokusere på alle de nye mulighetene, nye matvarer og nye retter enn å prøve å erstatte brødskive, boller eller pasta. Samtidig ser jeg ikke noe galt i å gjøre dette også! Ja takk til squashnudler, lompepizza eller sunn is liksom! Jeg synes personlig at det er rart at det skal lages typ vegansk bacon, det blir litt sært i mine øyne. Samtidig; det er ditt kosthold, vil du spise det kjør på 🙂

Nå som jeg er melkefri fristes jeg til å teste mange erstatninger, og så lenge de har gode ingredienser så er det jo helt topp! Det er bare veldig viktig å huske at erstatninger vil sjeldent smake likt som originalen. En lavkarbobolle er bare ikke en hvetebolle, sorry… Se heller en erstatning som noe nytt og spennende, enn å tro at det vil smake helt likt. Smaker denne “parmesanen” likt som parmesan? Selvsagt ikke! Men er det godt? Jeg synes det!

At noe er uten gluten, melk, sukker osv betyr heller ikke at det nødvendigvis er sunt, men det er jo et helt eget innlegg i seg selv 😉

Næringsgjær?

Næringsgjær er egentlig ikke gjær, i den forstand at det gjærer. Den har en osteaktig smak og er rik på B-vitaminer. Mange veganere bruker mye næringsgjær nettopp av disse årsakene. Den er også lur for oss som ikke spiser melkeproteiner av ulike årsaker. Jeg liker denne næringsgjæren, men du kan kjøpe dette på de fleste helsekostbutikker.

“Parmesan”

Du trenger:

1,5 dl nøtter (jeg liker paranøtter eller cashewnøtter)

2 ss næringsgjær

1 ts salt av høy kvalitet som himalayasalt eller havsalt

Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor og vips; du har “parmesan”.

Jeg liker å ha dette på alle mulige retter der parmesan hadde vært digg 🙂

Tips: næringsgjær kan også brukes til å lage pesto, noe jeg tenkte å lage i nærmeste fremtid!

Nå skal jeg og Lykke trille tur med en venninne av meg som jeg ikke har sett på lenge! Faktisk måtte vi avlyse å komme i bryllupet hennes i Bodø fordi jeg rett og slett var utslitt av babygråt. Det var veldig trist, så jeg gleder meg til å høre mer om bryllupet i dag 🙂

Nei, mitt barn får ikke ferdiggrøt

Jeg har kviet meg for å skrive dette innlegget, det o’store innlegget om babygrøt. Mat til de minste har engasjert meg lenge før jeg selv ble mamma, men mye annet har endret seg. Jeg har fått kjenne på den vonde følelsen av å ikke få gjort alt perfekt, den dårlige samvittigheten og det å ikke strekke opp til mammapolitiet. Jeg har ikke lyst til at noen skal bli lei seg, det er aldri hyggelig. Jeg får faktisk vondt i magen av å tenke på det. Samtidig kan vi ikke la være å snakke om solkrem fordi noen allerede har blitt brent.

Jeg har fått veldig mange spørsmål om babygrøt, og om mat til baby generelt, helt siden jeg selv ble gravid. Og den som spør skal jo få svar. Dette er en blogg der jeg  blant annet deler mine råd og meninger om ernæring, og dere som oppsøker denne bloggen vil få nettopp det. Om du har gitt ferdiggrøt til ditt barn er jeg sikker på at du har gjort dette i beste mening. Kanskje fikk du tips i barselgruppen, kanskje fikk du “informasjon” (skjult reklame) fra nestlé eller kanskje fordi du fikk det anbefalt av helsepersonell. Det er tross alt dette de fleste anbefaler i dag. Jeg har lyst til å snakke litt om hvorfor.

Processed with VSCO with kp2 preset

Folkehelse og din helse

Først må vi snakke litt om forskjellen på folkehelse og personlig helse. Når vi jobber med folkehelse jobber vi for å spre informasjon og gjøre tiltak for å sikre folkehelsen. Dette betyr ofte å unngå sykdommer. Et eksempel kan være en anti-røykekampanje eller gratis tilskudd av d-vitamin til babyer med innvandrerbakgrunn. Det er ikke ressurser til at hver enkelt i samfunnet kan få personlig veiledning for at de kan få optimal helse.

I Norge har vi verdens beste barselomsorg. Jeg har selv vært på ekstra oppfølging; både samtaler, fysioterapi og hos helsesøster. Norge bruker mange ressurser på helsestasjonene, fordi fremtiden ligger i våre små. Det er et stort fokus på amming fordi det er viktig for folkehelsen, både for mor og barn. Ved 6 måneders alder begynner jernlagrene til barnet å brukes opp, og det trenger tilleggskost. De fleste trenger også mer energi. Derfor er fokuset på jern og energi når helsestasjonen skal snakke om babymat. Dessverre er det ingen fokus på tarmhelse, fettsyrebalanse eller andre vitaminer og mineraler. Og det er ingen oppfølging dersom du ønsker å lage maten selv.

Beriking av matvarer

Hvis vi ikke får i oss nok av et næringsstoff velger noen ganger myndighetene å berike en matvare som spises ofte av mange i befolkningen. Fra rundt 1970 frem til 2001 ble brunosten beriket med jern og i USA er mange typer mel og dermed også bakevarer beriket med folat. I Russland vurderte de å berike vodka med folat, det sier jo noe om hva russere drikker mye av!

Selvfølgelig kunne de anbefalt at amerikanere spiste mer grønne grønnsaker, men siden såpass mange ikke gjør det er det tryggere å berike det folk faktisk spiser. Får vi ikke i oss folat har vi en økt risiko for at det fødes barn med ryggmargsbrokk, derfor er det viktigste at befolkningen får det i seg, ikke hvor det kommer fra. I Norge har vi valgt å anbefale tilskudd av folat til de som prøver å bli gravide og til kvinner i første trimester, men det har vært diskutert om mat bør berikes her også.

Babygrøt er en matvare mange gir til baby, og det er beriket med jern og B12. Det betyr altså ikke at babygrøt er den eneste eller den beste kilden til disse næringsstoffene, men å anbefale dette er den tryggeste måten å sikre at flest mulig babyer får i seg både energi og jern. Hvis helsesøster kun anbefalte hjemmelaget mat ville mange kanskje gi feil mat, og det kunne vært katastrofalt. Betyr det dermed at det er farlig å lage maten selv? Nei, langt ifra!!

Innholdet i babygrøten

Når jeg skal gi Lykke mat ønsker jeg at den skal være næringsrik, smakfull og lett å fordøye. Tarmene til babyer er langt fra modne ved 6 måneders alder, og du trenger ikke se lenger enn nærmeste mammagruppe på facebook for å skjønne at babygrøt er tungt å fordøye. Forstoppelse og sviskemos gir mange treff om du søker dessverre, og det frontes som helt normalt.

Hvorfor er ikke grøt optimalt i mine øyne?

Den er basert på korn som inneholder noe næring, men som tarmen til baby ikke klarer å ta opp. Tvert imot gjør kornet mange små forstoppet. De fleste grøtene inneholder sukker selv om de reklamerer med “ikke tilsatt sukker”. Sukkeret er gjemt som maisstivelse og maltodekstrin, disse kan begge sammenlignes med raffinert sukker. Dessuten er grøtene rike på stivelse og inneholder ingredienser som skummetmelkpulver og vegetabilske oljer.

Grøt er ikke gift, det er ikke det at å gi grøt innimellom er farlig. Det jeg synes er trist er at dette er hovedmaten babyer får i Norge, ved siden av morsmelk eller erstatning. Når ble det slik at det sunneste for våre barn er pulvermat tilsatt vitaminer og mineraler? Hvorfor spiser vi ikke det selv i så fall? Hvis det er så optimalt?

Jeg kommer til å dele mer om maten jeg gir Lykke, men først synes jeg det er viktig å gi et innblikk i hvorfor vi velger annerledes.

Vi fikk ikke den optimale starten jeg ønsket for henne. Når et barn blir født ved keisersnitt får hun ikke de gode bakteriene til mamma via fødselskanalen. I tillegg fikk hun mye antibiotika via min melk da jeg ble innlagt med dobbel betennelse etter fødsel. Hun reagerer på flere matvarer og har allerede en tarm som trenger ekstra kjærlighet. Jeg hadde gjort de samme tiltakene uansett, men dette gjør det om mulig enda viktigere for meg.

Jeg er over gjennomsnittet opptatt av tarmhelse, og jeg ønsker så inderlig å inspirere deg til å gi tarmen din og tarmen til dine små masse kjærlighet. Med den store økningen i allergi og intoleranser, eksem, astma, IBS og flere sykdommer mener jeg dette er utrolig viktig!

Dessverre er det ikke lett å snakke om babymat uten å tråkke på tær. Jeg vil som sagt ikke såre, men dette er noe vi må snakke om. Vi kjøper den beste forsikringen, den beste vognen og det sikreste bilsetet, men vi gir ikke den beste maten. Det er trist.

Næringsrik mat er grunnlag for god helse, og det er den beste gaven du kan gi ditt barn <3

Pannekaker med søtpotet

Er det lov å si at det er deilig at vi har en dag med litt ruskevær i Oslo? Endelig er det “lov” å sitte inne og kose seg med en stor tekopp og litt kosejobbing mens jeg lytter til pludring fra babygymmen <3

Da passer det perfekt med pannekaker, skikkelig kosemat! Disse skjønner jeg ikke at jeg ikke lager oftere, de er så gode og ikke minst utrolig enkle å lage!

SØTPOTETLAPPER

En porsjon

2 egg

1 dl kokt eller dampet søtpotet

Tips til variasjoner:

♥ Jeg liker å ha en klype salt i, for å få litt salte pannekaker. Så topper jeg de heller med noe søtt, og får den søt-salte smaken, nam!

♥ Hvis du heller vil ha dem søtere kan du ha i en ts honning, lønnesirup, sukrin gold eller noen dråper stevia.

♥ TIlsett kanel og kardemumme for mer smak

♥ Topp med annen frukt, hakket mørk sjokolade, gresk yoghurt, nøtter eller hva annet du har lyst på

 

Skrell og del søtpoteten i terninger. Ha litt vann i en kjele og “damp” søtpotetene i ca 13 minutter. Jeg koker dem på middels varme med lokket på for å få en dampet effekt. Hell av vannet og la dem avkjøles litt før du bruker dem. Restene kan du ha i kjøleskapet og enten hive i salat, mose eller bruke i andre oppskrifter.

Bruk en stavmikser eller blender til å blande egg og søtpotet.

Stek lappene i smør eller kokosolje. Snu hver lapp når de begynner å boble på toppen.

I dag skal jeg møte søte Malin på Oslo raw, som jeg gleder meg til å skravle om babymat, ernæring og sikkert masse annet gøy. Jeg er så takknemlig for venninner jeg har funnet gjennom ernæringen, er så gøy å ha noen å diskutere det du brenner for med!

Ha en herlig dag <3

Bæring av baby – mine erfaringer og råd

God torsdag! Vi har allerede vært på en times trilletur i dag, så deilig at vi kan bruke vognen igjen! Når det er sagt vet jeg ikke hvordan jeg skulle klart meg uten bæretøy! Så mange av dere har spurt om jeg kan skrive om bæring, og det kan jeg selvfølgelig 🙂

Jeg kjøpte bæretøy før Lykke kom fordi jeg visste at jeg ville være en “bæremamma”. Bæring er ikke bare utrolig koselig, bra for tilknytning og for utvikling av ryggen til lille, det er utrolig praktisk.

En ting som er viktig å huske er at ikke alle babyer liker å bæres, og ikke alle mammaer trives med bæring. Noen babyer trenger mer nærhet enn andre, sånn er det bare. Hvis din baby sover godt i seng, vugge eller vogn og du trives med det trenger du ikke føle at du burde bært mer. Men en ting bæring er bra for er ammingen, for å stimulere amming er det positivt å ha babyen masse nære i starten, så det kan være et tips om det går trått 😉

De første månedene ville ikke Lykke sitte i bæretøy, jeg brukte det kun da jeg bysset henne i søvn før jeg snek på bæretøyet. Fra rundt tre måneder kunne jeg putte henne i sele da hun var våken og det ble en ny verden for oss! Nå har jeg alltid sele med meg under vognen, og vi bærer veldig mye. Mange har spurt hvilket bæretøy jeg liker best og det har jeg egentlig ikke noe klart svar på.

Det er viktig å få litt veiledning før du bærer synes jeg. På bilde under sitter Lykke for lavt og løst slik at sjalet siger. Dette var jo delvis fordi jeg ikke kunne putte henne oppi våken, så det ble bedre etterhvert. Jeg trodde jeg hadde fått den på så fint, men det hadde jeg altså ikke :p

Processed with VSCO with kp3 preset

Det første bæretøyet jeg kjøpte var en close caboo, et ferdigknytt sjal i økologisk bomull. Jeg brukte denne allerede på sykehuset, og den er veldig god å bære spedbarn i. Inne har jeg elsket denne, og hadde ikke Lykke hatt så mye vondt i magen hadde jeg nok brukt den mye mer. Den er så deilig å bære i og lettere å sitte i osv. Nå har hun vokst ut av den dessverre, men til tross for at hun ikke bare kunne legges der for så å sovne (som hun ikke kunne noen steder), så har jeg brukt den masse. Særlig likte jeg å ha henne i dette sjalet da vi var på besøk. Da kunne jeg få henne til å sovne, snike på sjalet og hun sov i opp til 3 timer før hun ville ha pupp. I sjalet fikk hun være i fred når hun trengte det, og hun følte seg trygg inntil meg.

Ergobaby adapt og Tula free to grow

Jeg kjøpte meg en ergobaby adapt fordi jeg kunne klipse den rundt livet, stå og bysse, for så å løfte på selene når hun hadde sovnet. Ergobaby synes jeg er den aller beste selen å bære i for ryggen min. Det eneste som er negativt med den er at stoffet er ganske tykt, så den blir veldig fort varm. Da vi fikk så varm sommer dro jeg på bæreglede i Oslo for råd, og forelsket meg i denne rosa selen fra Tula. Det er en tula free to grow. Den er også veldig god å bære i, og den tar mindre plass, og er mykere enn ergobaby.

Ellers vil jeg si at de er ganske like! Mange menn vil kanskje like den sorte selen best, men Jonna sa han ikke brydde seg om å ha rosa sele. Det er skikkelig overdådig å ha begge, jeg vet det, men jeg har bært så mye og siden jeg bare elsket det rosa stoffet slo jeg til. Bæring har jo nesten blitt endel av antrekket mitt, haha.

Tula har vært bedre i varmen og den er som sagt mindre å ha med seg i bag eller under vognen.

 Processed with VSCO with kp3 preset

Her sitter også selen for lavt, barnet skal sitte mye høyere, da blir det også bedre for mamma eller pappa å bære!

Processed with VSCO with kp3 preset

Her er høyden riktig tror jeg 😉

Lykkes første 17. mai tog <3

Lykke elsker selene sine <3

Ringslynge

Det siste bæretøyet jeg har er en ringslynge fra bæreglede! Denne er veldig deilig å bære i, men jeg personlig synes det er mer praktisk med sele. Jeg må nok bare øve meg mer så jeg får dreisen på slyngen, for når du får det til går det jo fort å få baby oppi og den blir utrolig praktisk! Ringslyngen tar nesten ikke plass i vesken og den er god å sitte med. Jeg brukte denne endel på ferie i Frankrike, blant annet sov Lykke hele flyturen til i denne.

Slyngen er laget i et deilig linstoff, så den er sval og fin. Likevel synes jeg Lykke blir mer svett i denne enn i tula selen. Stoffer er uansett utrolig deilig, og håndlaget, samt farget med blomster! En hippiedrøm rett og slett, hehe <3

Det som er sikkert er at alt bæretøyet vårt har og blir godt brukt. Vi bærer begge to og det har gjort det mye lettere å komme seg rundt, få Lykke til å sove og ha hendene fri når hun vil ligge inntil. Jeg synes det er kjempekoselig å bære, men jeg liker også godt å trille i vogn. Det trenger altså ikke være enten eller! Har jeg bæreselen, solhatt eller lure og smokk med meg vet jeg at mammalivet ordner seg <3

Det er heller ikke slik at babyer blir bortskjemt av å bli bært, de kan ikke få for mye nærhet og kjærlighet <3

Nå bruker jeg denne mest og Jonna bruker ergobaby. Utover høsten vil jeg nok bruke ergo mer også!

Det var mine erfaringer med bæring! Jeg håper dere likte det, del gjerne egne erfaringer og tips med meg!! Da blir jeg glad 😀 Jeg kunne tenkt meg på et bæretreff en gang også, har noen av dere vært på det? Hvis du venter en liten skatt, skal du bære?

Klem fra oss <3

Smoothie i sommervarmen

Været i Oslo er bare helt amazing! Jeg har kun lyst til å ligge på badehuset hver dag og nyte solen. Er det ikke rart hvordan vi alltid savner det vi ikke har? Nå som det er over 30 grader lengter jeg til at det skal være kaldere, så kan jeg kose meg med jobb uten å føle at jeg burde være ute. Det frister lite å sitte foran macen når solen bare stråler! Ikke minst sover Lykke mange ganger bedre når det ikke er så varmt :p

Men jeg skal ikke klage over varmen, det går bare ikke an!

En ting som er sikkert er at det frister med kald drikke om sommeren. Kombucha har blitt en favoritt her hjemme, gjerne i et lekkert vinglass så føler jeg meg ekstra staselig. Til lunsj er smoothie perfekt, jeg lager den gjerne tykk og god og topper med supermat i regnbuens farger. Jeg gleder meg til Lykke skal sitte på benken og vi skal lage smoothie sammen. Da blir det vel delt frokost på oss også 😀

Sommer smoothie

2 dl blåbær

1 dl jordbær

1 scoop vaniljeprotein (kan erstattes med cottage cheese, men da ville jeg hatt i noen biter banan for å gjøre den søtere)

En håndfull spinat

Supermat: jeg bruker ricebran og litt greens i denne for en ekstra næringsboost

2 dl mandelmelk, cashewmelk eller annen væske du ønsker

1-2 ss nøttesmør (mandel eller peanøtt)

Jeg har toppet smoothien med aktivert bokhvete, oppskriften finner du her 😀

Nå skal jeg ha besøk av barselgruppen min, så kos <3

5 måneder som mamma

Nå er det straks 5 måneder siden livet mitt ble endret for alltid, og vår lille Lykke kom til verden! På en måte har tiden rast forbi, og på den andre siden føles det som et helt liv siden at jeg var gravid og ventet utålmodig på fødselen.

Aldri har jeg lært så mye om meg selv som i de siste månedene. Aldri har jeg kjent på en sånn kjærlighet, og aldri har jeg følt meg så overveldet og trøtt, haha. En ting jeg virkelig føler har begynt å synke inn er hvor lite du får planlagt med en baby. Du har rett og slett ikke den samme kontrollen som du hadde før. Det gjelder å slappe av og ikke minst, være tilpasningsdyktig.

Jeg hadde et bilde av hvordan jeg kom til å få det i barseltiden, men det jeg nå innser er at alle opplever denne tiden ulikt, ikke bare fordi vi er ulike som mammaer, men fordi babyene våre er så ulike. En baby som ikke sover, en som sliter med ammingen eller en baby som har smerter vil gi en veldig annerledes barseltid, enn med en baby som er “enkel”. Samtidig kan noen oppleve fødselsdepresjon selv om babyen sover og spiser bra, og det kan være veldig vondt for disse mammaene.

Rådet jeg sitter igjen med, som jeg også fikk av dere før, er stol på deg selv. Også vil jeg føye til; gi deg selv godt med kjærlighet og slingringsmonn disse månedene. Jeg skulle ønske jeg var flink til det siste! Jeg har veldig høye krav til meg selv, og vil så gjerne gjøre alt perfekt. Jo før vi klarer å lære at det faktisk ikke er mulig, jo bedre liv vil vi ha, rett og slett. Dette gjelder nok på de fleste arenaer, tror du ikke?

Lykke har det best med en mamma som har det bra <3

Jeg har forresten begynt å røyte så mye nå, hallo mammaviker. Dessuten drar jo Lykke ut litt hår hver dag, jaja..Midtskill ble løsningen til slutt…

I løpet av neste uke skal jeg dele mine opplevelser med ulikt bæretøy, det vet jeg mange av dere har lurt på 🙂

Nyt søndagen fine! Jeg skal på badehuset med venninner og lille snupp <3

Hva elsker du å gjøre på søndager?