Næringsrik smoothie

I dag har jeg et lite smoothietips til deg! Etter at jeg byttet tankemønster fra å prøve å få i meg lite kalorier til å få i meg mye næring har jeg endret spisevanene mine en god del! Dette er mange år siden så dere ser jo allerede mye av mine vaner her på bloggen.

DSC06969En ting jeg ofte gjør for å øke næringsinntaket mitt er å tilsette en rå eggeplomme rett i smoothien. Nå tenker du kanskje «æsj»! Så utrolig ekkelt med rått egg! Jeg lover deg at du ikke merker den, hverken smaken eller konsistensen. Plommen gir faktisk en luftig og god konsistens, i tillegg til å øke næringsinnholdet betraktelig.

DSC06970Eggeplomme er rikt på vitaminer og mineraler, sunne fettsyrer og proteiner. Fettstoffene i eggeplommen er livsviktige og helt nødvendige for å danne hormoner. Dette er derfor særlig viktig for jenter som sliter med hormoner i ubalanse! Vi trenger de riktige byggeklossene for å danne alle de fantastiske hormonene våre 🙂

DSC06971De som innførte kasting av eggeplommer burde virkelig skamme seg! Tenk å kaste så fin mat!

DSC06974Nå skal jeg løpe på klinikken for å veilede flotte kunder, før jeg skal en ny tur til gynekologen min. Han tar jo ferie som resten av Norge, så jeg har fått en time for å planlegge litt hva som skjer fremover. Det er også litt godt med en pause fra medisiner og behandling, litt ro for kroppen rett og slett. Jeg prøver å ta det som det kommer og puste med magen.

DSC06978Har du testet eggeplomme i smoothien forresten? La meg utfordre deg! Ikke kast hvitene, de kan du slenge i omeletten eller i knekkebrød!

Salat med halloumi

Har du hørt om halloumi? Det er en spesiell type ost fra Kypros som kan grilles eller stekes. Den smaker aldeles nydelig og er særlig deilig nå på sommeren.

DSC07080 En perfekt salat med halloumi er grønneblader, vannmelon, pinjekjerner og balsamikoeddik. I dag skal jeg dele en hverdagsvariant med tomat som passer veldig godt, og som jeg synes er kjempe god! Det trenger ikke alltid å være så fancy, bare se!

DSC07082 Skjær osten i tynne skiver…

DSC07085 Stek den i litt smør med et dryss salt

DSC07095 Halloumi er rikt på proteiner, kalsium og er mettende.

DSC07097 Ha over en enkel salat med masse grønne blader, tomat og agurk

DSC07098DSC07099Vi hadde dette som tilbehør til kyllingen, men det kan fint være et måltid alene også.
DSC07102DSC07104 I kveld skal jeg lage fancy variant, så følg med på snap (heleneragnhild) <3

DSC07107DSC07109Har du brukt halloumi før?

Nå er filmen her

Den første filmen i «Gravid – uke for uke» skulle jo egentlig legges ut på fredag, men ble litt forsinket. Nå er den i hvert fall her 😀

Hva synes du?

Er juicing sunt? Hvordan lage sunn juice

Juicing ble en stor trend for noen år siden, og jeg skal innrømme at jeg var ganske sen til å hoppe på. Jeg er ganske forsiktig med hvor mye sukker jeg får i meg, og vanlig juice kuttet jeg ut for mange år siden. For mange høres det sikkert ekstremt ut, men virkelig, juice inneholder faktisk like mye sukker som brus. Det er ikke så sunt som mange skal ha det til heller, da juicen er pasteurisert (varmet opp) for at den skaql få lengre holdbarhet. Dessuten oppbevares juicen ofte lenge før vi kjøper den, tropicana kan for eksempel være et år gammel når du drikker den! Dette ødelegger endel av næringstoffene i juicen, og du sitter igjen med blodsukkerstigningen.

Ferskpresset juice er noe helt annet. Her får du næringen fra frukt og grønt direkte når du drikker juicen med en gang. Her snakker jeg altså om ferskpresset juice du lager hjemme eller som er laget samme dag.

Er juicing sunt?

 DSC00143Et annet negativt aspekt med juicing er at du fjærner fiberet i frukten. Dette gjør at du får en raskere blodsukkerstigning da fiber senker tømningshastigheten fra magesekken. Uten fiber og skall vil du også kunne spise langt mer. Du kan fint drikke juice fra 8 epler, selv om de færreste ville spist 8 epler på rappen.

For noen grupper kan det være gunstig å fjærne endel av fiberet i frukt og grønt. Dette gjelder mennesker som sliter med fordøyelse eller har sykdommer i fordøyelseskanalen som chrons, ulcerøs colitt eller IBS. Juicing kan da være svært terapautisk og de kan få i deg næring fra frukt og grønt uten å irritere tarmen.

Ferskpresset juice kan også være fantastisk for helsen! Når vi inntar ferskpresset juice tas næringen svært raskt opp. Det sies at det tar så kort som 15 min fra vi drikker juicen til næringsstoffene finner veien til blodet. Å drikke juice gir også fordøyelsen et avbrekk, som er viktig for reparasjon. Selv føler jeg at jeg får veldig mye energi fra juice, hvis den er laget på riktig måte. Jeg snakker ikke om eple eller appelsin juice, men juice laget på grønnsaker og lavglykemiske frukter.

Den sunneste juicen

Jeg anbefaler deg å lage juice av minst 70 prosent grønnsaker. Her er mine favoritter og hvorfor de er så sunne:

Agurk: Rensende og bra for huden

Selleri: Betennelsesdempende og basedannende, kan senke blodtrykk

Rødbeter: renser leveren og inneholder jern

Gulrot: Rike på betakaroten, positivt for øyehelsen, lever og gallerensende (inneholder endel sukker, så ikke overdriv)

Grønnkål: vitamin K, rensende

Spinat: Inneholder jern, basedannende, positivt for huden

Fenikkel: Positivt for fordøyelsen, reduserer oppblåsthet

Paprika: Rikt på vitamin C

Brokkoli (også stilken): vitamin C, karoteinoider, kreftbekjempende stoffer

Persille, coriander, mynte: rensende, næringsrike og setter god smak

Ingefær: stimulerer fordøyelsen, kvalmedempende og immunstyrkende

Sitron: stimulerer fordøyelsen, basedannende, leverrensende

Hvitløk: (hvis du tørr): immunstyrkende

Grukemeie: betennelsesdempende, immunstyrkende, styrker huden

Grønne epler: gir søt og syrlig smak og inneholder gunstig fiber (pektin)

Ananas: inneholder bromelain, et enzym som bidrar i fordøyelsen! Ikke fjærn den harde, hvite kjernen

DSC00136

Noen favoritter

Favoritten: Agurk, spinat eller grønnkål, selleri, sitron og ingefær + et halvt grønt eple for å gjøre det søtere

Fordøyelseshjelperen: Gulrot, røtbete, sitron og ingefær

Frisk og mild: Agurk, selleri, ananas og mynte

Det geniale med juice er at en kan slenge oppi det meste! I gode juiceperioder føler jeg at ingen grønnsaker blir kastet, for alt går i juiceren.

Hva er din favorittjuice?

Herlig sommersalat

herlig sommersalatHva er vel bedre enn en herlig sommersalat på en varm lørdag? Den klassiske caprese salaten er en av mine favoritter, like god som tilbehør som den er alene.

herlig sommersalatJeg skjærer opp så mange tomater som jeg har lyst på (det er ofte mange), og legger dem på en seng med økologisk salatblanding. Så har jeg over 1/2 til en hel mozarellaost, litt avhengig av hvor sulten jeg er. Mozarella er rikt på proteiner og en av mine favorittoster.

herlig sommersalatJeg topper salaten med balsamikoeddik fra Olivers & Co, ingen over og ingen ved siden av. Det er den beste balsamikoeddiken jeg noen gang har smakt 😉

herlig sommersalatSunn mat trenger hverken ta lang tid eller være komplisert, også smaker det så utrolig godt!

herlig sommersalatNå skal vi ut til mitt sommerparadis på Malmøya og jobbe litt på badehuset. Det må jo organiseres og vaskes litt der før ferien <3

Gravid uke for uke

gravid uke for ukeEndelig kan jeg avsløre det nye prosjektet jeg er med på, gravid uke for uke!

gravid uke for uke Dette er en nystartet youtubekanal i Norge der gravide blir fulgt hver uke i graviditeten. Den har blitt en kjempesuccess i Sverige og det blir spennende å se hvor populær den kan bli i Norge også. Når det gjelder meg så er jeg ikke blitt gravid helt enda…Seerne skal i stedet få følge reisen min frem til jeg blir gravid, og etter det selvfølgelig! Den første filmen om meg kommer i løpet av dagen 🙂

Som jeg har skrevet om sluttet jeg på p-pillen for over halvannet år siden. Etter den tid har jeg hatt veldig uregelmessig menstruasjon og fått hormonene i ubalanse. For noen måneder siden fant jeg ut at jeg har PCO, eller polycystisk ovarier. Dette betyr at jeg ikke får eggløsning hver måned, men at egget i stedet blir liggende igjen i eggstokken og danner en liten cyste. Selv om jeg ikke aktivt har prøvd å bli gravid lenge ble det raskt frustrerende når syklusen var veldig lang og eggløsning uteble. Nå er jeg i gang med tet oppfølging hos fertilitetssenteret og Frøyaklinikken for å få syklusen i sjakk og en spire til å sitte.

gravid uke for ukeJeg skal innrømme at jeg måtte gå kraftig i tenkeboksen før jeg sa ja til å være med på denne serien. Fertilitet og ufrivillig barnløshet (hater de ordene, men det kalles visst det fra dag en) er veldig privat. Det handler ikke bare om meg heller, men min fine samboer. Det koster endel å være så åpen om denne situasjonen, jeg føler meg i veldig mange situasjoner veldig naken. Det kan være ubehagelig og skummelt. Samtidig har jeg fått en utrolig stor respons på å snakke åpent om dette. Å slite med PCO, PCOS, endometriose og andre ubalanser etter bruk av p-piller er veldig vanlig, men dessverre svært tabu å snakke om. Dette mener jeg det må bli slutt på! Jeg har mange jenter rundt meg som sliter med det samme, og jeg har fått kontakt med mange mange flere bare ved å skrive om det. Jeg vet at det hjelper meg å høre om andre og føle at jeg ikke er alene om dette. Jeg håper derfor at disse filmene kan være en trøst for andre som sliter.
gravid uke for ukeJeg håper dere vil følge med, og dele med venninner og beskjente. Jeg hører også gjerne fra andre som går gjennom det jeg gjør, sammen er vi sterkere <3

Lett Oslo – sunn mat på farten

Det popper stadig opp sunne spisesteder i Oslo, så deilig for oss som elsker sunn mat! En av favorittene mine er Lett Oslo. Her er det nemlig noe for alle, både superspisere som meg, men også de som ønsker noe mer tradisjonelt. Det nyeste på menyen er smoothie, og siden jeg var på Frogner måtte jeg stikke innom med venninnen min og teste.

lett oslo

Lett Oslo

lett oslo I tillegg til smoothie finner du ferkpressede juicer, kokosvann, wraps, egenkomponerte salater og masse annet digg!

lett osloJeg valgte en smoothie med blåbær, acai, sitron, vaniljeprotein og mandelmelk. Julie hadde en med jordbær og mynte. De var begge gode, men Julies var faktisk best. Det eneste jeg ville pirket på var at jeg synes de kunne vært tykkere i konsistensen, slik de er på smoothie exchange.

DSC06948lett oslolett osloDet beste med slike steder er at det blir mulig å ta seg en tur på kafé for oss som ikke spiser skolebrød og kaker også. Jeg elsker faktisk å møte venninner til lunsj eller sitte på kafé og jobbe, men vil helst spise noe som både smaker godt og kjør kroppen glad. Steder som lett gjør det enkelt å velge sunt når du er på farten.

lett osloDu finner lett på Frogner, Steen og Strøm, Sandvika Storsenter, Aker brygge og ved Klingenberg kino. Du kan også bestille fra Foodora.

lett osloJeg tror jeg må dra og kjøpe mynte så jeg kan lage denne hjemme! Oppskriften skal du selvfølgelig få <3

lett osloNå skal jeg på Frøyaklinikken en tur og i kveld skal vi ut og spise med jobben på Smalhans. Det er så deilig at det går mot sommer og roligere tider. Samtidig er det masse nytt som skjer og et helt nytt prosjekt som jeg avslører allerede i morgen. Jeg skal også dele en update angående fertilitetsreisen veldig snart, lover!! Ha en nydelig dag fine deg <3

Hjemmelaget pesto

DSC06933

Jeg elsker denne røde pestoen, men denne uken ville jeg lage den klassiske, grønne! Den kan lages både som fermentert versjon eller ikke, det er helt opp til deg. Forskjellen er egentlig bare at du tilsetter myse og setter den et lunt sted noen dager før du spiser den.

DSC06918

Hjemmelaget pesto

En basilikumplante

En dl olivenolje

En pose pinjekjerner (40 gram)

1,5 dl revet parmesan

1/2 kinesisk hvitløk eller et fedd hvitløk

1 ss molkosan (eller vannkefir, kombucha, vita biosa)

En dæsj salt

DSC06923Riv av alle bladene på basilikumen og ha i en blender. Tilsett resten av ingrediensene og kjør til en jevn masse.

DSC06926

Ha pestoen over på et glass.DSC06929Hvis du vil fermentere setter du glasset på et lunt sted, jeg har det i krydderskapet. La glasset stå i 2-3 dager avhengig av temperatur. Jeg hadde det stående i to nå som det er ganske varmt.

DSC06933Jeg elsker å ha pesto på surdeigsbrød eller frøknekkebrød, på fisk (nam!), på salat og til kylling.

DSC06939Pesto er næringsrikt og inneholder masse stoffer kroppen blir glad av! Viktigst er at det gir utrolig god smak til sunn mat!

DSC06941Hva bruker du pesto til??

Innbilt svangerskap?

De siste to ukene har vært såå lange! For andre som driver med det samme som meg så skjønner dere hva jeg mener, hehe. De to ukene fra eggløsning til menstruasjon snegler seg av gårde. Jeg vet så godt at en skal prøve å tenke på noe annet og ikke overfokusere, men det er lettere sagt enn gjort. Det hjelper jo heller ikke at alle symptomene på PMS og tidlig graviditet er de samme?

I tillegg leter en etter tegn, og den som leter finner vet dere!

Min lille Perle har hatt innbilt svangerskap flere ganger, og noen ganger lurer jeg på om jeg er i ferd med å få det samme! Hun hadde en plastkylling som hun trodde var babyen sin. Det gikk til og med så langt at hun fikk melk i pattene og bar den lille kyllingen over alt. Hun kastet den opp i sofaen før hun hoppet opp selv.

DSC05210Det endte med at vi måtte ta den fra henne og da gråt hun i tre dager! Stakkars Perle…

Jeg har ikke blitt så sprø altså, men det er en morsom historie, og noe lignende skjer med oss mennsker. Det er nemlig slik hjernen fungerer, vi produserer symptomer hvis vi bare tror det nok.

Ømme bryster, oppblåst mage, humørsvingninger, trøtther og smerter i nedre del av magen, jeg har jo alt jeg. Jeg tørr ikke håpe, men jeg gjør det jo likevel…

Selv om rådet om å tenke på noe annet stinker å høre, så er det så viktig. Derfor har jeg skrevet en liten liste over ting jeg fokuserer på, enn så lenge 😉

DSC04564Sommerfester der jeg kan drikke litt vin, siden jeg ikke er gravid

Å ligge i sofaen og se serie, fordi jeg ikke har en baby jeg må passe på

Frihet til å jobbe når jeg vil

Å kunne vise frem en flat mage i crop top

Å ikke ha morgenkvalme

At jeg kan gå på bikram yoga (såvidt jeg vet ikke anbefalt for gravide?)

At den tid kommer <3

Hjemmelaget ketsjup

Har dere hatt en fin søndag?

Vi har hatt besøk av et vennepar, drukket kaffe og sett på sønnen deres leke med Kokos. Det er så koselig å se at Kokos leker så fint med barn. Han elsket alle små da han selv var valp, men dessverre ble han sklidd på en sklie av noen barn en gang. Etter det har han vært så skeptisk til alle barn og det har jeg vært litt lei meg for. Nå virker det som om han har roet seg, for i dag lekte han så fint!

hjemmelaget ketchupI dag skal jeg dele oppskriften på min nye dille, hjemmelaget ketsjup. Jeg har aldri vært fan av ketsjup. Jeg likte det ikke som liten og har derfor aldri spist det som voksen. Jeg elsker tomat, så det er jo egentlig litt rart? Uansett er det nok derfor jeg har ventet så lenge med å lage en hjemmelaget variant. Denne er jo i tillegg fermentert, så i tillegg til antioksidanter fra tomat får du levende bakterier med på kjøpet.

Jeg laget denne for å få litt melkesyregjæret mat i kjæresten, men han ville ikke smake engang. Da jeg smakte selv var det likegreit, for nå får jeg ha denne godbiten helt for meg selv!

hjemmelaget ketchupFor å lage ketsjup trenger du tomatpuré, og jeg kjøper økologisk. Det har jeg funnet både på rema og på coop, så det er ikke vanskelig å få tak i. Kjøp tre slike tuber eller tre glass.

hjemmelaget ketchup

Hjemmelaget ketsjup

3 glass økologisk tomatpuré

3-4 ss lønnesirup

3-4 ss startkultur*

2 ss eplecidereddik

1 ts salt

1 ts allehånde

hjemmelaget ketsjup

*Startkulturen er nødvendig for å få i gang fermenteringen. Du kan bruke saften fra hjemmelaget surkål, kombucha, vannkefir, vita biosa, myse fra kefir eller ketsjup du allerede har fermentert. Du trenger dette for å få i gang melkesyregjæringen, så dette kan du ikke hoppe over.

hjemmelaget ketchupBland alle ingrediensene i en bolle og rør godt. Hvis du vil kan du presse et fedd hvitløk oppi også! Nå har du ketsjupen over på glass og lukker lokket. Husk å ha et par cm plass til overs i hvert glass. Mine rant over etter en dag!

hjemmelaget ketchupSett ketchupen et lunt sted, jeg har dem i krydderskapet. La dem stå i rundt 2 dager. Det blir lett overfermentert så følg med. Du kan la de stå opp til 4 dager, men jeg synes 2 er akkurat passe.

hjemmelaget ketchupKetsjupen holder seg godt i kjøleskapet, men kan også fryses. Den tiner raskt og smaker fantastisk på alt fra pølser, kylling, egg, pizza, fries og egentlig alt som er godt med ketchup? Dette er jo som sagt en ny verden for meg!

Har du barn kan det være lurt å ha ketsjupen over på en tom og vasket heinz eller idunflaske. Det er det jeg skulle gjort, så hadde kanskje Jonna spist fermentert ketchup han også?