Lag ditt eget kokossmør – én ingrediens

Jeg delte nylig oppskrift på mandelsmør og jeg eeeelsker peanøttsmør, men har du hørt om kokossmør?

Dette er rett og slett “smør” laget av kokos – intet annet.

Kokossmør kan brukes i mange ulike oppskrifter, blant annet sunn fudge (oppskrift kommer). Det er også veldig godt å ha i smoothie, som topping på grøt eller som en snack før trening. Jeg elsker å variere det jeg spiser, og da er slike ting gull!

Det er ekstremt enkelt å lage, det eneste du trenger er en foodprosessor eller en stavmikser (eventuelt en sterk blender) og en pose revet kokos.

Kjør kokosen til den får en helt flytende konsistens. Husk å skrap ned kantene så all kokosen blir med.

Når kokossmøret har blitt kaldt får det en tykkere konsistens (som under). Setter du det i kjøleskapet blir det steinhardt, så jeg anbefaler å oppbevare det i skap. Det holder i noen uker i hvert fall.

Kokos er utrolig sunt for både hud, tarm og energinivået i kroppen <3


Nå skal jeg ut på jentekveld-gåtur med fine Maria! Det har virkelig gått i et i det siste, men det er så viktig for meg å ha venninnetid. Derfor er det perfekt å kombinere skravling med litt trim. Vi går som regel i halvannen time og det har faktisk mye å si på hverdagsformen det!

Ellers er det kun ti plasser igjen på onlinekurset, jeg gleder meg helt villt til å komme i gang med en ny runde! Bli kjent med alle deltakerne, lære bort masse og ikke minst bli inspirert. Jeg blir nemlig veldig inspirert av alle kunder, lesere og følgere, det skal dere vite 😀

Smil fra meg <3

 

5 grunner til å drikke smoothie

Det finnes vel ikke noe bedre enn å starte dagen med en fargefest av en smoothie? Dette er en av mine favoritter i hverdagen, og det er det mange grunner til!

Smoothie er lett å fordøye

Når du kjører frukt og grønt i en blender kuttes maten i små, små biter og cellevegger knuses. Blenderen gjør endel av jobben tarmen din ellers måtte ha gjort. Husk å drikke sakte og la fordøyelsen gjøre resten av jobben.

Smoothie går raskt

Vi har jo alle travle dager der sunn mat må gå fort? Å hive ingredienser i blenderen går veldig raskt når du har fått teken på det. For meg som ikke har oppvaskmaskin elsker jeg at det kun er blenderen jeg må vaske om morgenen. Jeg skyller den godt og vasker den en gang om dagen 😉

Smoothie er næringsrikt

Bær, spinat, kokosmelk, frukt eller andre grønnsaker gir grunnlag for en næringsrik smoothie. Husk å tilsette fett og protein ved å ha i avokado, nøttesmør, frø, olje, et rått egg (smakes ikke) eller et høykvalitets proteinpulver. Jeg øker også næringsverdien ved å tilsette supermat som greens og lecithin!

Smoothie er barnevennlig

Når jeg får barn vet jeg at vi kommer til å drikke smoothie sammen! Tenk så koselig å lage en stor smoothie til hele familien? Et triks er å lage en næringsrik smoothie etter barnehage eller skole, når barna er sultne og du ikke har lyst til å stå over grytene. Når alle har fått litt smoothie, kan dere heller nyte middagen litt senere i ro <3

Smoothie smaker fantastisk

Det er en grunn til at jeg alltid vender tilbake til smoothie, og må ha en i hvert fall en gang om dagen. Det er jo så godt!! En av mine favoritter finner du her, den smaker bare nydelig og krever kun enkle ingredienser 😉 Bruker du mindre væske får du en herlig smoothiebowl som du kan toppe med deilig topping!

Hva er din favorittsmoothie?

Enkel eplegranola uten sukker

Denne oppskriften ble til en kald høstkveld for mange år siden, da jeg puslet på kjøkkenet i tøfler og pysj store deler av dagen. Den ble raskt en favoritt her hjemme og i dag kom jeg på at den lå gravd godt ned i arkivet. Siden den smaker skikkelig høst synes jeg det er på tide å lage den igjen!
 
 Granola, eller musli, er noe jeg alltid lager selv. Både fordi det er mye tilsatt sukker og ugunstige fettsyrer i de fleste ferdige varianter, og fordi de beste alternativene er svært dyre. Derfor ser jeg det som en vinn-vinn å lage den selv! Ved å bruke ferdig eplemos slipper du å stavmikse eplene selv, og da går hele prosessen raskere 😉
 
1 kg havregryn
3 dl havrekli
2,5 dl linfrø
2,5 dl hakkede valnøtter
2 dl kokosflinger
En boks helios økologisk eplemos (usøtet)
50g ekstra virgin kokosolje
1/2 dl vann
4 ss sukrin gold, honning eller fibersirup
2-3 ts kanel
et par dryss med kardemumme
en dæsj salt
 
 
Bland først havregryn, havrekli, linfrø, nøtter og kokos i en dyp langpanne. Så smelter du kokosoljen på lav varme i en kjele (eller stekepanen som jeg har brukt), og har i eplemosen, søtning og krydder. Når dette er godt blandet, heller du massen over det tørre og blander godt.
 
 
 Stek muslien på 160 grader i 20 minutter før du rører i den. Gjenta dette to ganger til, så den stekes i totalt en time.
 
 
 Her har jeg smaksatt min egen yoghurt! Ved å varme blåbær og bringebær og blande dette med gresk yoghurt får jeg en smakfull yoghurt helt uten tilsatt sukker. Du kan også blande cottage cheese og kefir! Hvis du vil ha den litt søtere kan du ha noen dråper stevia i blandingen. Dette smaker helt nydelig med et par skjeer eplegranola på, og kan brukes både som frokost, mellommåltid eller dessert 🙂
 
Hjemmelaget granola er noe av det beste jeg får, enten på yoghurt som her eller som topping på smoothie <3

Dette må jeg ha om høsten

Å, for en herlig dag! Jeg startet med morgentur og kaffe før jeg satte i gang med jobb. Etter endel timer fikk jeg besøk av herlige Anne, en jente jeg har blitt kjent med via nett. Jeg elsker å møte andre helsenerder, og siden vi hadde en felles beskjent kom vi i kontakt og fant ut at vi har så mye til felles. Anne blogger også, og lager de deiligste barene som kanskje kommer til Norge snart!

Nå sitter jeg og fordereber meg til å logge på facebook! Som jeg skrev tidligere stiller jeg på facebook live klokken åtte i dag, bli med bli med! Jeg er dritnervøs, men jeg vet jo egentlig at det bare er tull. Dere er jo så søte og snille!

Før den tid må jeg vise dere høstens beste innkjøp, og noe jeg bare måtte unne meg (selv om det var alt for dyrt)…

En deilig ullgenser gjør den synkende gradstokken lettere å akseptere, denne vil jeg bo i!

Jeg vil heller kjøpe en dyr genser enn tre billige, så selv om denne betyr stramt budsjett så måtte den bli med hjem. Jeg har allerede jakken i grå og sort, jeg elsker disse plaggene.

Hva er ditt favorittplagg om høsten?

 

I kveld kan du møte meg live på facebook!

God morgen hjerter <3

I disse dager relanserer jeg kurset mitt, noe jeg har ventet så lenge på! Det er ganske skummelt å legge ut kurs, jeg er jo alltid redd for at ingen skal melde seg på! Heldigvis er dette alltid en tullefrykt, for det er allerede mange søte sjeler som har meldt seg på!

Jeg har masse energi om dagen og vil gjerne dele litt med deg! Derfor vil jeg invitere deg til å møte meg live på facebook i kveld klokken 20! Her får du svar på alt du måtte lure på om kurset, og kanskje rekker vi flere spørsmål også 😉

Jeg håper vi sees <3

PS. Husk å like facebooksiden min så ser du når jeg legger ut! Det kommer kanskje en teaser i dag klokken 13.30 😀

Dette spiste jeg i dag + sunn nugattigrøt

Jeg har fått så mange spørsmål om å lage et “what I eat in day” innlegg, men jeg har liksom ikke hatt lyst. Det er vel flere grunner til dette;

♥ Jeg ikke vil at andre skal tenke at det jeg spiser er en oppskrift

♥ Dagene mine er lite strukturerte og da blir måltidene mindre optimale enn de burde

♥ Hva jeg spiser føles av en eller annen grunn veldig intimt å dele

Selv om jeg lever av å hjelpe andre å spise bedre, betyr ikke det at mitt kosthold er perfekt. Det føles i hvert fall litt skummelt å dele…

I dag tenkte jeg at herregud, hvorfor ikke bare vise frem en random dag som er langt fra perfekt. Sånn er jo livet, og da blir det så mye lettere å kjenne seg igjen i også. Jeg håper dere liker det <3

“What I eat in a day”

Jeg startet dagen med et stort glass vann med en slant eplecidereddik. Hvis jeg er tom for sitroner er dette førstevalget. Eplecidereddik stimulerer fordøyelsessaftene og klargjør magen min for mat. Så laget jeg en bulletproof kaffe som jeg liker å starte dagen med noen ganger i uken. Som regel gjør jeg dette de dagene jeg skal trene eller gå tur på morgenen. Du kan lære å lage bulletproof kaffe i filmen under:

Jeg nippet til kaffen mens jeg trakk på joggebuksen, vasket ansiktet og gjorde kokos klar for tur. Perle er så langt fra våken klokken seks om morgenen og nekter å være med på morgentur. Vi gikk en rask tur i duskregnet, en deilig start på dagen som jeg setter så stor pris på.

Da jeg kom hjem satt jeg på en kjele med linsesuppe fra dagen før og hoppet i dusjen. Jeg spiste denne mens jeg oppdaterte bloggen, svarte på mail og tittet innom blogger.

Glødende grønnsakssuppe

Etter stell, men før jeg dro hjemmefra spiste jeg en halv pære og drakk en kopp dandyblend med mandelmelk. Jeg susset Jon Anders hade bra og stakk på Frøyaklinikken for time. Etter en time hos Anette bar det rett til gynekologen, før jeg hadde vippetime. På vei til den siste timen kjøpte jeg meg en dobbel latte på soya, ups.

Det ble alt for lenge mellom måltidene da jeg ikke var hjemme før fire. Da slang jeg sammen en smoothie med et rått egg, frossen spinat, frosne bær, proteinpulver, supermat og mandelmelk. Jeg toppet smoothien med en skje mandelsmør og kakaonibs. Dette er så godt, og ikke minst supersunt!

Bilde er fra en annen dag, da smoothien så litt lekrere ut enn i dag 😉

Etter dette ble jeg sittende og jobbe med kurset mitt, blogg og svare på flere mail. Jeg drakk en kopp te til og spiste resten av pæren fra tidligere. Jeg snacket også på blåbær og et par dadler (farlig godt!).

Siden Jon Anders hadde kamp i kveld, og jeg ikke var så sulten, ville jeg lage en alternativ middag/kvelds. Av alle ting hadde jeg så lyst på havregrøt, og har en lyst har en lov. Oppskriften på sunn nugattigrøt finner du her:

Helenes sunne nugattigrøt

1 dl vann

1 dl melk (jeg brukte mandel)

1 dl havregryn

1 klype salt

1 ss nøttesmør

1 ss kokosolje

1 ts kakaopulver

1 ts fibersirup, honning eller annen søtning

Kok opp vann, melk, havregryn og salt, og kok til ferdig grøt. Vanligvis anbefaler jeg å bløtlegge grynene, men det ble det ikke til i dag.

Mens grøten koker finner du frem en ny kjele og tilsetter kokosoljen. Når oljen er smeltet visper du inn kakao, nøttesmør og søtning. Hell nugattisausen over grøten og topp med ønsket topping som fersk frukt og nøtter.

Dette var kjempe godt og ikke minst, veldig mettende!

Flere bilder og fremgangsmåten for grøten kan du se på snapchat, heleneragnhild heter jeg der også 🙂

Synes dere slike innlegg er gøy?

Kjøttfri mandag – glødende linsesuppe

God morgen fine du! Jeg håper du er klar for en ny, sporty uke!

Jeg startet dagen med morgentur og nå sitter jeg her med håret surret i et håndkle, kaffekoppen fylt og et tent lys ved siden av meg. Høst er så koselig synes jeg, selv med ruskevær <3

For meg er det ikke noe mål å kutte alt kjøtt, da jeg mener det er en viktig del av et sunt kosthold. Likevel skal jeg glatt innrømme at jeg ikke er så glad i kjøtt, og absolutt ikke spiser det hver dag. Slik har jeg alltid vært, helt siden jeg var liten. Jeg er veldig glad i grønnsaker, frukt, bær, egg, nøtter og fisk. For oss er det heller et mål å spise mindre kjøtt, og velge bedre kvalitet på det vi kjøper.

Supper er en stor del av mitt kosthold da de metter godt, er lett å lage i store porsjoner, er billig og smaker fantastisk. Høst er klassisk suppetid, så forbered deg på å se supper i fleng fremover. Denne suppeoppskriften er født slik de fleste av mine oppskrifter, ut i fra det jeg hadde hjemme. Å lage suppe er ikke rakettforskning, du kan ikke gjøre så mye feil! Følg gjerne oppskrifter i starten, men eksperimenter og lag dine egne versjoner hvis du vil 😉

Glødende linsesuppe

2 gule løk

1-2 fedd hvitløk (eller 1-2 kinesiske hvitløk)

5 gulrøtter

Et lite blomkålhode (trenger ikke være en gul slik jeg hadde)

En bit fersk ingefær

1 liter kraft eller 1 liter vann og buljong

Kokosmelk

Krydder: salt, paprika, gurkemeie, curry (jeg måler ikke men drysser godt, og smaker til mens jeg holder på)

2 dl røde linser

Kutt løk og hvitløk og stek dette i et par ss smør til det er blankt.

Kok opp kraft eller vann med buljong. Fjern gulrotstilken og del opp gulrøttene og blomkålen i biter. Ha dette oppi kraften og kok til det er mørt (ca 10-12 minutter).

Skrell ingefæren og del den i biter. Ha ingefær og den stekte løken over i suppekjelen sammen med gulrøttene og blomkålen. Krydre godt med krydderet du ønsker.

Kokosmelk: hvis du bruker kartong kan du ha hele i. Bruker du boks kan du gjerne fiske ut den tykke delen og heller bruke resten av vannet i en smoothie.

Stavmiks hele suppen til den er helt glatt. Tilsett så linsene og kok i 15-20 minutter. Smak eventuelt til med mer krydder.

Her har jeg toppet med valnøtter <3 (og en kvast grønnkål, men det er for at bilde skulle bli lekkert, haha)


Hva er din favorittoppskrift til kjøttfri mandag? Jeg tar gjerne imot tips!

6 tips mot kvalme – også for deg som er gravid

Å være kvalm er noe av det værste som finnes! Det er ubehagelig og gjør det vanskelig å fungere i hverdagen. Mange kvinner opplever kvalme i starten av svangerskapet, noen også lenger. Dette er helt normalt og det er ikke farlig, så lenge en ikke opplever ekstrem kvalme, eller diagnosen hyperememis gravidarum. Det er flere teorier på hvorfor en blir kvalm som gravid, alt fra magnesiummangel til detoxing, men den underliggende årsaken er dessverre ikke klarlagt.

Jeg er ikke gravid, men jeg har slitt mye med kvalme i løpet av livet. I tillegg til triksene jeg har lært på skolen, har jeg plukket opp mine egne på veien.

Her er mine beste tips mot kvalme:

Spis med en gang du står opp

Unngå å gå på tom mage, da kommer kvalmen ofte raskt. Ha gjerne noen salte knekkebrød liggende ved sengen og spis disse mens du nipper til vann før du står opp. Er du gravid kan du også be kjæresten smøre et knekkebrød eller lage en smoothie til deg og servere på sengen, er det en tid du bør bli skjemt bort er det jo nå!

Spis hyppig

Pass på å ha med deg mat i vesken så du kan spise hyppig. Sunne snacks inkluderer ristede nøtter med salt, hjemmebakte kjeks eller knekkebrød. Frukt og grønt er også supre alternativer, hvis du klarer å få det i deg.

Drikk ingefærte

Ingefær er kjent for å være naturlig kvalmestillende. Kjøp fersk ingefær på butikken, skjær av en bit, skrell og del i skiver. Ha skivene direkte i en kopp kokende vann og la trekke i 5-10 minutter. Tilsett gjerne en ts honning for søtme.

Enkle energibarer finner du her <3

Drikk kalde drikker

For noen kan det være bedre å nippe til iskalde drikker enn varme. Isvann er det enkleste, men tilsett gjerne et par frosne bringebær til vannet ditt så smaker det frisk og godt også!

Lukt på en sitron

Mange opplever lukter som voldsomme når de er kvalme. Da kan det hjelpe å lukte på noe friskt og nøytraliserende. har du ikke fersk sitron kan en liten flaske sitronolje i vesken gjøre susen faktisk!

Cut lemon
Licensed from: alenkasm / yayimages.com

Lag en anti-kvalme smoothie

2 dl kokosvann (full av elektrolytter)

1 frossen banan (lett å fordøye og rik på B-vitamin)

1/2 dl frosne blåbær

1 dl havregryn/ferdigkokt havregrøt (fyller magen og demper kvalme)

1-2 cm skrelt, fersk ingefær

En klype salt

En ts honning eller annen søtning

Putt alle ingrediensene i en blender og kjør til en jevn smoothie. Nipp sakte til denne <3

Har du noen tips mot kvalme du vil dele?

Slik lager du ditt eget nøttesmør

God søndag hjerter <3

I dag kjenner jeg at jeg trenger en liten time out. Denne uken har gått i et, og selv om i går skulle være rolig var det full rulle. Så i dag skal jeg kose meg noen timer på kjøkkenet, gå en rolig tur og pusle hjemme.

Jeg har så mye spennende på gang, så masse å gjøre, blant annet lansering av onlinekurs i kveld! Det blir så gøy å starte en ny runde av kurset, bli kjent med nye deltakere og lære bort masse. For meg er mat utrolig spennende, ikke bare fordi jeg elsker å lage mat, men fordi jeg har kjent på kroppen hva et riktig kosthold kan gjøre. Nå har jeg vært frisk fra ME i flere år, mye takket kostholdet mitt!

http://i2.wp.com/heleneragnhild.no/wp-content/uploads/2015/01/DSC01380.jpg

Uansett; over til ukens DIY <3

Nøttesmør gjør virkelig all mat bedre, og kan varieres i det uendelige! En av mine hverdagsfavoritter 😉

♥ Ha en skje i smoothie

♥ Bruk det i bakst

♥ La en skje nøttesmør smelte over varm grøt

♥ Bruk som topping til smoothie

♥ Smør på knekkebrød

♥ Smør på grønnsaksstaver eller eplebiter

♥ Spis rett fra skjeen som en snack før trening

http://i2.wp.com/heleneragnhild.no/wp-content/uploads/2015/01/DSC01361.jpg

Jeg er veldig glad i peanøttsmøret jeg kjøper på vanlig butikk, crunchy fra green people. Det er likevel gøy å variere og ikke minst morsomt å lage ting selv. Andre nøttesmør enn peanøtt er dessuten svært dyre, så her er det penger å spare hvis du er villig til å gjøre jobben.

Det eneste du trenger er nøtter, en god olje og litt salt. Jeg bruker helst kokosolje da nøttesmøret blir ganske varmt når du holder på. Kokosolje tåler godt høye temperaturer. Du kan også bruke MCT-olje, og eventuelt raps hvis du ikke har de andre. Jeg brukte 150 gram mandler, noen dryss salt og en stor ss kokosolje. Du kan bruke akkurat de nøttene du vil!

Hvis du ønsker smak på smøret kan du tilsette vanilje, det smaker nydelig!

http://i0.wp.com/heleneragnhild.no/wp-content/uploads/2015/01/DSC01372.jpg

Det beste resultatet får du hvis du først rister nøttene noen minutter i ovnen. 5 minutter på 150 grader holder. Da kommer nøttsmnaken enda bedre frem. Hvis du vil gjøre nøttene enda sunnere og lettere å fordøye kan du bløtlegge dem i 8 timer med en ss salt i vannet. Skyll dem godt i et dørslag før du tørker dem i ovnen på 60 grader i 12-24 timer.

Når nøttene er ristet kjører jeg dem i en blender eller en foodprosessor, jeg anbefaler sistnevnte hvis du ikke har en sterk blender. Jeg har i noen skjeer olje for å få prosessen lettere.

Det er viktig å smøre seg med tålmodighet, dette kan ta litt tid nemlig! Selv jeg som har en veldig sterk blender må stoppe den og røre i nøttesmøret. Ikke ha for mange nøtter i på en gang, og ikke kjør på høyeste hastighet. Det tar som regel minst ti minutter å få smøret ferdig. Når nøttene har sluppet fettet er det ferdig.

http://i1.wp.com/heleneragnhild.no/wp-content/uploads/2015/01/DSC01349.jpg

Ha smøret over på glass og nyt en skje hver dag <3

Brownies med 3 ingredienser – uten korn, sukker og melk

Jeg har virkelig fått øynene opp for det enkle! Jeg har rett og slett innsett at jeg mange ganger har hengt meg opp i detaljene i maten jeg spiser. Nå ønsker jeg å fokusere mest på rene, enkle ingredienser og oppskrifter som alle kan få til. Selvfølgelig kommer jeg til å fortsette å bruke min kjære supermat, koke kraftsuppe og teste spennende nyheter på matfronten. Her blir det noe til alle 😉

I dag slang jeg sammen de enkleste browniesen noen gang! Disse er glutenfri, kornfri, uten raffinert sukker og melkeprodukter. De er veganske, paleo og passer vel de fleste kostholdsmønstre.


Helenes brownies

3 modne bananer

1 dl nøttesmør (mandelsmør, panøttsmør osv)

1/2 dl kakaopulver

Eventuelt: et par dryss salt (fremhever sjokoladesmaken)


Kjør bananene til en klumpfri masse i en blender, foodprosessor eller bruke en stavmikser. Tilsett resten av ingrediensene og kjør til alt er godt blandet. Hell deigen i en form, jeg brukte en stor brødform, så jeg ville ikke brukt en som er for stor. Da må du i så fall doble oppskriften. Stek kaken på 180 grader i 20-25 minutter.


Denne skal jeg kose meg med i kveld sammen med den beste jeg kjenner <3 Ha en nydelig lørdag!