Mettende linsesuppe som styrker tarmen

God mandag vakre <3

I dag vil jeg dele en av mine favorittsupper med deg! Det begynner å bli noen år siden jeg begynte å lage suppe selv, men jeg husker det fortsatt som om det var i går! Jeg ble veldig overrasket over hvor utrolig enkelt og godt det var! Siden har jeg laget suppe med mange venninner, og det overrasker meg stadig over at vi ikke lager dette oftere. Suppe har faktisk vært en stor del av min helsereise, pussig nok!

Hjemmelaget suppe er utrolig godt, og toro kan rett og slett ikke måle seg! Ikke la deg skremme fra å prøve, det er nemlig så utrolig mye enklere enn du tror! Har du ikke kraft er det ingen krise, men jeg vil oppfordre deg til å teste med. Nå som kraft har blitt så poppis kan du kjøpe ekte kraft fra stange på både meny og mange rema1000. Den er langtidskokt og næringsrik, jeg har spurt dem 😉

Det billigste er selvfølgelig å lage sin egen kraft, det kan du lære her! I tillegg kan du lese om alle fordelene kraft gir, blant annet styrket tarmslimhinne, vakker hud og bedre immunforsvar 😉

Linsesuppen min er næringsrik, vegetarisk, proteinrik og mettende! Den er også svært budsjettvennlig, og miljøvennlig så klart! Også er den alt for god til å ikke prøves!!

Helenes linsesuppe

En liter væske (jeg bruker kraft)

3 store eller 5 små gulrøtter

2 gule løk

2 fedd hvitløk

2 bokser hakkede tomater

2 dl røde linser

2 store ss kokoskrem (den fete delen av kokosmelken som har stått kaldt) eller en pakke oatly havrefløte

Krydder: salt, gurkemeie, paprika, ingefær og litt cayenne hvis du liker den spicy

Slik gjør du:

Del løk i terninger og stek i smør eller rapskokos til den er blank. Jeg pleier å hive oppi hvitløken også.

Kok opp kraft og ha i gulrøttene etter å ha delt dem i biter. Kok til de er møre, ca 12 minutter.

Tilsett løk, hvitløk og krydder, samt de hermetiske tomatene til kraften og gulrøttene. La dette putre videre i noen minutter på lav varme.

Bruk en stavmikser på suppen til den er helt glatt. Tilsett kokoskrem eller havrefløte og stavmiks til alt er blandet.

Nå kan du ha i linsene og koke suppen videre i ca 15 minutter for at de skal bli myke. Du kan også bruke ferdige linser, men da blir suppen tynnere.

Slik ser det egentlig ut når jeg koker suppe…

Bloggversjonen….

Suppen kan fryses i porsjonsstørrelser eller oppbevares i kjøleskap i opp til 4 dager, utrolig deilig å ha denne på lur!

Jeg elsker å spise suppe med gresskarkjerner oppå, det er liksom min greie <3

Har du prøvd å lage suppe selv?

Probiotisk kokosyoghurt med smak av mango

Reklame | Annonselenke

Jeg har lenge vært en fan av kefir, særlig den hjemmelagede. Denne syrlige drikken er nemlig fullspekket av levende bakterier, små rakkere som flytter inn i tarmen din og gjør godt. Styrket immunforsvar, finere hud, bedre fordøyelse og mer energi er bare noen av fordelene en rik bakterieflora gir, hvem ønsker seg vel ikke det?

Dessverre er det mange som ikke har det så godt med melk i kostholdet, inkludert min lille Lykke. Selv om kefir er noe mange tåler da det er fermentert kan du ikke spise det om du skal holde deg helt unna melkeprotein. Da er kokosyoghurten gull!

Du trenger:

To bokser fullfet kokosmelk (jeg liker den fra rema)

400 gram frossen eller fersk mango

En ts probiotika, eventuelt 3 kapsler som du åpner

3 dråper stevia eller annen søtning (f eks dadler, kokossirup eller kokossukker)

En halv ts vaniljepulver (kan fint sløyfes)

Jeg bruker denne probiotikaen fra san biota, med kode heleneragnhild får du 10% på hele sortimentet her!

Sett kokosmelken i kjøleskapet i et døgn eller over natten. Sett dem opp ned slik at du kan opne dem riktig vei for så å helle av kokosvannet. Det kan du eventuelt bruke i en smoothie 😉

Ha kokoskremen og alle de andre ingrediensene i blenderen og blend til en jevn yoghurt. Hell over på et stort glass, sett på lokk og la det stå fremme over natten.

Dagen etter vil du ha en mild, søt og lett syrlig kokosyoghurt. Ha litt i smoothien din eller nyt med hjemmelaget granola og kanksje noen bær? Glødende mat på sitt beste <3

Kremet hummus – næringsrikt og supergodt

Hei og gos fredag solstråle, er du like klar for helg som meg?

De siste ukene har jeg hatt totalt dilla på hummus, en puré av blant annet kikerter, hvitløk og sesamfrø. Jeg har faktisk aldri laget dette hjemme før, jeg har liksom tenkt at det var så vanskelig. Det viste seg å være ekstremt enkelt og så utrolig godt!

Hummus er supersunt fordi:

  • Kikerter er fulle av fiber som tarmbakteriene dine elsker
  • Sesamfrø er rike på kalsium som er ekstra viktig dersom du ikke drikker melk
  • Hvitløk er antibakterielt og styrker immunforsvaret
  • Sitroner er fulle av c-vitamin
  • Olivenolje er rikt på enumettet fett og er gunstig for hjertehelse

Dette er altså skikkelig supermat der du får alle ingrediensene på matbutikken. Beklager litt rare mål, sånn er det når du smaker til, hehe!

Helenes hummus

2 bokser kikerter (jeg bruker økologiske fra kartong)

Saften fra 2 sitroner

1 dl tahini (sesampuré som jeg kjøper på meny)

1/2 dl olivenolje

1-2 fedd hvitløk (jeg brukte en halv kinesisk hvitløk)

Mellom 1/2 og 1 dl aqua faba (se lenger ned)

1 ts spisskummen

En klype eller to med salt

Slik gjør du:

Sil kikertene over en bolle og ta vare på vannet. Dette kalles aqua faba (bønnevann) og du skal ha litt av dette i hummusen senere.

Ha alle ingrediensene i blenderen, en foodprocessor eller en bolle som du kan bruke en stavmikser i.

Når det gjelder bønnevannet kan du begynne med 1/2 dl hvis du vil ha en fast hummus eller ta mer om du vil ha den litt mer flytende. Jeg bruker noe mellom 1/2 og 1 dl selv.

Kjør hummusen til du får den helt jevn, jeg elsker at den er skikkelig kremet og god! Smak gjerne til om du vil ha mer salt, hvitløk eller spisskummen.

Jeg elsker å spise grønnsaker dyppet i hummus eller ha hummus som tilbehør til grillmaten. Det smaker utrolig godt, metter godt og gjør godt! Jeg pleier å lage denne klar og ha den i kjøleskapet, så er det klart når jeg vil ha noe godt å kose meg med, eller jeg vil sprite opp en enkel middag. Ikke minst er dette perfekt å ha med til venner eller servere når du er verten 😉

Når du skal servere kan du legge hummus på en tallerken, ha over et dryss paprika og en splæsj olivenolje, det ser så proft ut!

Hva skal du i helgen? Her blir det kaffedate med venninner og familiekos med Jonna, han har nemlig fri <3

Deilig nøttemelk laget på 1-2-3

Ååå, det er så deilig å være inspirert i matveien igjen! Vil du være med?

Hjemmelaget nøttemelk eller mylk som mange kaller det er en klassiker i “ernæringsverden”. Det er utrolig allsidig og lettere å fordøye enn vanlig melk. Jeg har ofte laget mandelmelk selv, men den må siles av, og det blir så mye jobb synes jeg. Nå har jeg fått dilla på cashewmelk som du lager på 5 minutter.

Her kan du se en film der jeg lager melken, utrolig lett!

Du trenger:

2 dl naturelle cashewnøtter

8 dl vann

en klype himalyasalt

En dråpe stevia eller en ts vaniljeessens

Du kan også bruke annen søtning om du vil ha den søtere! Har du ikke lastet ned søtningsguiden min kan du gjøre det her, der forklarer jeg hvilke søtningsstoffer du trygt kan bruke og hvilke du bør holde deg langt unna 😉

Slik gjør du:

Legg cashewnøttene i bløt i minst 4 timer, jeg legger de i vann over natten. Har du lyst til å lage melk med en gang kan du bruke varmt vann som du har kokt opp og helle over. Da holder det med rundt 30 minutter 😉

Sil av vannet og ha nøttene i blenderen. Tilsett 8 dl vann, salt og søtning. Begynn på lav hastighet, men øk gradvis til du kjører på høy hastighet. Kjør melken i minst et minutt til den er helt jevn og fin, det skal ikke være klumper av nøtter i melken.

Hell den over på flaske og sett den i kjøleskapet, den holder opp til en uke i mitt kjøleskap 😉

Jeg lager chiapudding av min cashewmelk, lager latte av den eller har den i smoothie. Du kan også tilsette noen dadler og litt rå kakao når du blender for en nydelig sjokolademelk, nam!

Har du laget nøttemelk før?

“Bare” en mamma

Hei på deg,

hvordan har mandagen din vært så langt?

Jeg våknet tiiiidlig av en liten Lykke som lå og pludret i sengen vår. Om noen hadde fortalt meg at det fantes en så herlig start på dagen? Plutselig har jeg glemt at klokken er 05.57 og at jeg egentlig har lyst på en kaffe på størrelse med hodet mitt. Herligere lyd, syn, lukt og følelse kan jeg ikke beskrive.

Jeg har lyst til å dele noen tanker med deg, kanskje kjenner du deg igjen? Litt vel personlig, men det er jo litt meg…

Jeg var akkurat på besøk hos min venninne og mentor Gry, i hennes vakre hus ved Antibes. Vi var 12 kvinner som møttes for å lære, alle gründere, alle med ønsker om å hjelpe. Her klarte jeg på et eller annet vis å finne tilbake til Helene. Eller, ikke tilbake, jeg liker ikke å si det. Vi kan aldri gå tilbake, så jeg vil si jeg begynte å komme i kontakt med en side jeg nesten hadde mistet. Det var noen knalltøffe læringer som gjorde vondt, men det ga så utrolig mye mer.

I boblen av katastrofesnitt, amming, gråt, melkefridiett, endeløs kjærlighet og lykke har jeg lagt mye bort. Det skjedde vel egentlig før det også. Jeg har ønsket meg så intenst å bli mamma. Ønsket meg det siden jeg selv var liten, og jaktet på det i mange år. Å få Lykke inn i livet mitt har fylt et tomrom jeg har kjent på hele livet, og det har gjort meg komplett, så klisje som det høres ut. Jeg er så intenst takknemlig for å få være hennes mamma.

Frem til nå har det krevd hele meg å være mamma, og jeg er stolt av at jeg har klart det. Det ble en tøff start og langt mer krevende enn jeg hadde sett for meg. Sånn er det for veldig mange de første månedene. Jeg har kjent på mye stress og kaos, noe som igjen ga meg et stort kontrollbehov. Jeg er stolt over månedene som har gått, jeg har fulgt magefølelsen og gjort det som føles riktig, det vil jeg fortsette med.

Samtidig skjønner jeg nå at det er lov å ha egne behov. Det er lov å senke skuldrene, det er lov å nyte ting som er “meg”. Det er lov for meg å bry meg om ting som ikke er relatert til Lykke. For selv om hun er min lille Lykke, kan hun ikke ha ansvar for min lykke. Jeg trodde at jeg måtte være 100% mamma hele tiden for å være en god mamma. Å kun snakke om bleier, fast føde, legging og babytøy, og å aldri slippe kontrollen et sekund. Ikke vet jeg hvordan det ble sånn, men det ble det. Jeg har faktisk tatt meg selv i å være ganske dømmende ovenfor andre mammaer, kanskje fordi jeg var redd for å gjøre feil selv?

Å bli mamma er en ny del av meg. Denne opplevelsen har lært meg mer enn noen annen erfaring i livet, og endret meg til det bedre. Jeg ser verden på en ny måte (enda flere klisjeer)! Jeg tror ikke noen er “bare” mamma. Vi er alle jenter som har fått en ny del, et nytt lag, et vi bærer videre.

Du trenger ikke være enten eller. En hønemor eller en som er avslappet, en som bærer, ammer lenge og er opptatt av tilknytning, eller en mamma med karriere. Du kan fint definere mammarollen din helt selv! Også må vi (i hvert fall jeg) slutte å sammenligne oss med andre.

Jeg har lyst til å dele mine lidenskaper med Lykke, jeg har lyst til at hun skal være stolt av den jeg er. Forrige uke kom det en vakker jente bort til meg og fortalte meg om hvordan jeg hadde påvirket hennes helse. Det er en del av meg. Min lidenskap for mat og helse, og hvordan jeg elsker å dele den. Jeg vil hjelpe flere <3

Nå skal jeg forelske meg i ernæringen på nytt, slik jeg har forelsket meg i datteren min, og jeg er sikker på at det vil gjøre meg til en bedre mamma <3

Processed with VSCO with kp2 preset

Hva elsker du å gjøre? Hva er deg?

Buckinis – aktivert bokhvete

Har du sett at mange rawkaker og kuler inneholder hel bokhvete? Dette er fordi bokhvete gir både næring og en deilig crunsh til maten din! For å kunne tygge og få næringen fra bokhveten uten å spise den kokt må du “aktivere den”. Det er den samme prosessen som du kan gjøre med andre korn, frø og nøtter for å gjøre dem lettere å fordøye og mer næringsrikt.

Bokhvete har ingenting med hvete å gjøre. Det er faktisk i slekt med urter og er helt naturlig glutenfritt. Hvis du kverner bokhveten vil den få en bitter smak, så pass på å bruk denne hel etter at du kan aktivert den.

Slik gjør du:

Legg hel bokhvete i bløt og la den ligge i bløt mellom 6-8 timer. Du kan gjerne ha litt salt eller eplecidereddik i vannet.

Ha bokhveten i en sil og skyll godt med vann. Det er viktig at alt slimet blir borte.

Ha bokhveten på et stekebrett med bakepapir og stek på 50-80 grader til de er helt tørre.

Oppbevares i et tett glass eller boks på benken.

Aktivert bokhvete gir god crunch i kakebunner, rawkuler, på yoghurt eller som topping på smoothie 🙂

Enkelt og så utrolig fresht og godt <3

Drikk dette for vakker hud og en glad mage

God morgen fine du <3

Nå er jeg hjemme fra herlige dager i Antibes, for en tur det har vært! Det skal jeg dele mer av senere når alt har sunket inn, men nå vil jeg dele et tips med deg som nesten hadde gått i glemmeboken her. En morgenrutine er utrolig viktig, men lett å la seg skremme av. Jeg har hørt så mange morgenrutiner beskrevet av helseeksperter og som regel inneholder de både trening, meditering, noen drikker, frokost og kanskje mer. Det blir litt voldsomt for meg om dagen. Du har kanskje ikke en baby, men en hektisk periode på jobb, et godt sovehjerte eller så synes du rett og slett det er for stort å begi seg ut på.

Da er denne lille vanen for deg! Den er enkel og så lett å få til, samtidig som den gir en så god effekt!

Jeg snakker om sitronvann. Rett og slett vann med presset sitron. Å starte dagen med et glass av dette får fart på magen, det bidrar med nyttige næringsstoffer til hud og immunforsvar og det øker metthetsfølelsen. Ikke minst får det i hvert fall meg til å føle meg vanvittig fresh. Hvem vil vel ikke ta flere sunne valg etter en slik start.

Dette glasset vil sette deg på riktig kurs mot en sunn dag, enkelt og greit. Under ser du hvordan min dag fortsatte. I stedet for sjokolade hadde jeg dette som snacks under jobbdagen min i Antibes 😀

Oppskriften og masse info om hvorfor dette er så bra finner du her 😀

Nå skal jeg jobbe på hjemmekontoret mitt, og rydde her (kremt) mens lillemor sover.

Ha en nydelig dag søte du <3

Følg meg gjerne på instagram for mer inspirasjon 🙂

Har kostholdet ditt sklidd ut?

Er det bare meg eller er det litt godt å se at alle kan spise noe usunt innimellom? Eller rett og slett gå for de enkleste løsningene, som brødskiver til middag eller en proteinbar til frokost?

Det er mange av jentene jeg følger på instagram som poster bilder av fristende smoothie bowles og kombucha, og aldri viser at de kan gå for de enkle løsningene. Før trodde jeg at dette mente at de spiste “perfekt”. Men det vet jeg er langt fra sannheten!

Du tenker kanskje at jeg nettopp er en slik ernæringsjente, og det har du helt rett i. Jeg har jo delt enormt mye om kosthold og mat, nettopp for å inspirere andre til å ta bedre valg og få det bedre i egen kropp. Jeg har kanskje vært redd for å vise min uperfekte side, for da er jeg kanskje ikke en inspirasjon lengre?

Men kanskje er det nettopp å dele “bak fasaden” som vil gjøre deg inspirert?

Om vi legger lista litt lavere, blir det plutselig mye lettere å spise sunt tror jeg!

Er du en person som tenker svart-hvitt? Tenker du at hvis du ikke spiser perfekt kan du like så godt la være? Eller at hvis du spiser en sjokolade på en mandag, da kan du like så greit vente til neste mandag med å begynne på den perfekte diett? Slik tenkte jeg faktisk før, men vet du hva? Det skadet både kroppen min og psyken!

Jeg kan dele en ærlig historie fra livet mitt, for kanskje kjenner du deg igjen, og da kan den kanskje hjelpe deg?

Da jeg ble prøvde å bli gravid hadde jeg et veldig sunt kosthold. Vi snakker veeeldig sunt! Masse grønt hver dag, ti om dagen! Sunt fett, sunne proteinkilder, fermentert mat, kun sukker i form av en daddel her og der, og helt “ren” mat. Jeg hadde ambisjoner om å spise ekstremt sunt som gravid, for hvilken periode er det vel viktigere?

Så ble jeg jo ikke gravid, og selv om kostholdet mitt var svært sunt, ble det litt rundere i kantene. Da egget endelig satt og lille Lykke ble til ble ikke ting bedre. Kvalmen tok meg og jeg levde på loff med smør hver time for å overleve. Så kom siste trimester og sjokolade ble et faktum hver dag. Etterhvert ble den mørke sjokoladen byttet ut med helt vanlig freia, særlig den kokossjokoladen som ca er verdens beste!

I ettertid skulle jeg sikkert sagt at jeg var lei meg for at jeg ikke spiste bedre, men det klarte jeg bare ikke der og da. Jeg tok tilskudd og fikk nok i meg det jeg trengte, men jeg hadde langt fra det “perfekte” kostholdet for en gravid. Så kom Lykke til verden og aversjonene mine for grønt ble sakte men sikkert borte. Nå er kostholdet mitt nesten like sunt som før og jeg fristes av alt det sunne igjen!

Det er ikke slik at det ikke er lov å spise usunne ting, men jeg trives best når kostholdet mitt er næringsrikt og fargerikt! Derfor er jeg nå glad for at kostholdet mitt er tilbake i balanse igjen 🙂

Jeg vil dele for å vise deg at vi alle har perioder der kostholdet sklir ut, der ting ikke er optimalt. Og vet du hva? Det går helt fint! Du overlever det og du kan når som helst hoppe på det sunne toget igjen, selv der er det plass til å spise akkurat det du har lyst på innimellom <3

Tre tips til slutt:

– Spis mer grønt! Få det inn i alle måltider du kan!

– Gjør små endringer om gangen. En islatte i stedet for en iskrem, vannmelon i stedet for saftis, mørk sjokolade i stedet for lys osv.

– Spis mat du liker, sammen med mennesker du liker! Men husk å prøve nye ting da, du vil bli overrasket over hvor godt sunn mat smaker når du legger litt kjærlighet i den <3