Den moderne jeger

Da jeg kom hjem fra shopping med min venninne på fredag kveld lå det en kjempe koselig overraskelse i postkassen min, nemlig den splitter nye boken til Gry.

Gry er norges fermenteringsdronning og en kraftmamma uten like. Jeg anser Gry som en venninne og en dame med et større hjerte skal du lete lenge etter. Hun gir seg aldri og det har gitt store resultater. Hun er aldri redd for å si det som det er om ernæring, matindustrien eller dyrevelferd. Hun har brakt både fermentering og kraftkoking ut til folket, en oppgave jeg selv brenner stort for.

Jeg har sagt dette på bloggen før jeg, men jeg sier det igjen. Da jeg først begynte å lese bloggen til Gry synes jeg hun var fryktelig streng. Jeg måtte le da jeg leste på bloggen til Melissa at hun hadde samme oppfatning før hun traff Gry. I ettertid har hun forklart at hun følte seg lurt av både matindustrien og det offentlige helsevesenet for de dårlige rådene hun hadde fått. Dette støtter jeg henne fullt og helt i, og som sagt, møter du Gry skjønner du at her er det ikke strenghet som dominerer. Hun er varm og morsom, lett å prate med og nysgjerrig.

Jeg har lært mye om tilberedning av mat fra Gry, men mest av alt har jeg lært at mat ikke er alt. Jeg trenger så mye mer enn bare optimal ernæring for å ha det bra! Hun snakker stadig mer om dette i sine kanaler og jeg anbefaler dere alle å lytte godt.

Den nye boken “Den moderne jeger” gir deg en guide til hvordan du kan navigere deg i den moderne verden for å finne den beste maten. Kraftbein, ville vekster og fermenterte skatter er bare noe av det du vil finne her. Jeg vil også si at den viser deg hvordan du skal finne den berømte balansen, da det ikke finnes noe som heter perfekt innen kosthold. Denne boken er helt unik, og jeg anbefaler alle mat- og ernæringsinteresserte å legge denne til i sin kolleksjon.

Jeg må slenge til at boken er utrolig lekker, med nydelige bilder av Gry, hennes familie og masse deilig mat. Bildene er tatt av Mona Nerøy, en dame med en gave for å få andre til å føle seg vel forran kameraet.

På torsdag skal boken ha lansering i Oslo klokken 18. Sara skal intervjue Gry live for ingefær podcast, det blir smaksprøver og mulighet til å møte mange moderne jegere (blant annet meg). Jeg håper å få se deg der <3

Bli med meg på kostholdskonferansen

Den 11. mars arrangeres den store kostholdskonferansen i Larvik, og jeg gleder meg skikkelig til å ta turen. I fjor holdt jeg selv foredrag der, men i år skal jeg sitte i salen og nyte inspirasjon, påfyll og ny kunnskap. Dette arrangementet passer like bra for deg som er relativt ny i “kostholdsverden” og for deg med svart belte i ernæring. Jeg har faktisk hørt nesten alle foredragsholderne før, men det betyr ikke at jeg ikke får nytt påfyll. Dessuten føler jeg at det å få møte så mange andre som brenner for det samme som meg er verdt turen alene.

Det er jo ikke noe som er morsommere enn å møte likesinnede mennesker og kunne dele erfaringer i en koselig setting som dette. Særlig ser jeg frem til å henge med kostholdsdamene som kommer, samt møte gamle og nye følgere som leser bloggen og har fått hjelp fra meg. Det er så koselig det, og de som kommer bort og takker og sier hei, det betyr virkelig alt!!

Årets foredragsholdere

Mone Eli Sæland – klinisk ernæringsfysiolog

Mone er en utrolig kunnskapsrik dame med bein i nesa, som har skreket om fett i mange år. Hun snakker varmt om smør, kan sitt feldt og er bare helt rå! Mone har selv opplevd helseutfordringer, og de var grunnen til at hun skjønte at rådene hun tidligere hadde lært bort var feil. Er du fortsatt redd for fett må du høre dette foredraget!

Tore Jardar Wirgernes – økobonde

Tore Jardar driver en økologisk bondegård og har spist seg frisk fra diabetes type 2. Jeg har vært på gården der jeg plukket de lekreste kålhodene og spiste de beste sukkerertene jeg noen gang har smakt. Han skal dele sin historie og jeg håper jeg får tatt en prat med ham om økologi!!

Sofie Hexeberg – lege

Sofie en en pioner innen lavkarbomiljøet og har hjulpet tusenvis til bedre helse. Denne lørdagen skal hun snakke om autoimmune sykdommer (som chron’s, psoriasis, stoffskifte osv) og hvorvidt kosthold har en påvirkning på disse lidelsene. Hun skal forklare mekanismene bak autoimmune sykdommer og gi råd om hvordan en kan spise seg til bedring.

Berit Nordstrand – lege

Berit er en inspirerende dame og en dyktig foredragsholder. Hun har en rågod formidlingsevne og gir veldig mye av seg selv. Jeg har hørt henne før, men denne gangen skal hun snakke om det å ta vare på seg selv og hvordan vi kan bruke mat for å få det bra. Jeg gleder meg veldig til å høre henne igjen, og ikke minst hilse på om jeg tørr, hehe 😀

Arrangementet er nesten solgt ut, så vil du være med 11. mars bør du sikre din billett så fort som mulig. Jeg kjører ned og møter noen venninner der, men kommer du må du love å komme og si hei!! Jeg håper virkelig å se mange av dere <3

Billetter finner du her!

Endelig var det vår tur!

God søndagskveld fine du <3

Endelig kan jeg dele den store nyheten, vi har kjøpt oss leilighet!!

Dette har vært en drøm for oss lenge, og særlig for meg. Vi får mer plass, balkong, to soverom, plass stil spisestue, kontor!! Å, som jeg gleder meg!!

Jeg har allerede hoppet inn i interiørinteressen min som har ligget brakk de siste årene. Her skal det males og innredes, også skal vi pusse opp kjøkkenet slik at det blir akkurat slik som vi vil ha det <3

Jeg legger ved noen bilder slik at du kan se! Så masse lys, her blir det fine bloggbilder!!!


Jeg lurer på om babyen vår bare har ventet på å få sitt eget rom? Jeg kjenner en enorm ro rundt det å nå ha plass til at det kommer en liten en dag <3

Kjøkkenet er ikke stygt, men jeg vil pusse opp og få det jeg drømmer om. Jeg har allerede bestemt nesten alt, hehe 😉


Må jo være sjebnen når det bodde en pomeranian der?? Her skal nok familien på fire få det fint, og forhåpentligvis blir vi fem om ikke alt for lenge.

Jeg er så glad!! <3

Kremet is-“kaffe” uten kaffe

Adlinks

God morgen solstråle!

Jeg har allerede vært våken noen timer jeg, for de siste ukene har jeg våknet av meg selv før seks. Skjønner ikke helt hva som skjer, men jeg går i hvert fall rundt og smiler for det er akkurat slik jeg vil ha det! I går snappet jeg en deilig is-“kaffe” helt uten kaffe på kostholdsdamene sin snap, og jeg vil selvfølgelig dele oppskriften med deg her også. Dette er så deilig å lage seg når jeg skal sitte å jobbe her hjemme. Den smaker nesten som kaffe og er skikkelig kremet og digg.

Dandyblend er en slags urtedrikk en kan bruke i stedet for kaffe i både varmt og kaldt vann. Den inneholder blant annet løvetann som virker gunstig på leveren din, og den smaker rikt og fyldig og dermed lignende som kaffe. Jeg er totalt hekta, og det vet jeg mange av dere har blitt også!

Min is-“kaffe”

3 ss dandyblend

2 dl usøtet mandelmelk (eller annen melk) 

2 dl vann

4 isbiter

2 ss kollagen her eller her

(ingredienser er linket til i innlegget)

Hiv alt i en blender og vips har du en nydelig, kremet isdrikk helt uten kaffe, melk, gluten, sukker, soya og gjær (haha).

Dette skal jeg nyte fremover!!

Klem fra meg <3

 

Mat i stressende perioder

De siste dagene har vært crazy! Jeg lover å dele mer når ting er litt mer på plass 🙂

Så gøy at så mange av dere ville lære mer om magesyre! Har du ikke lastet ned magesyretesten kan du gjøre det her!

Når ting går i et er det lett å glemme at sunn mat, trening og avslapning faktisk er essensielle for at vi skal fungere best mulig. Selv om du føler at du ikke har tid til å lage mat eller ta deg en gåtur, skal jeg fortelle deg at det burde du lage tid til. Tar du ordentlig vare på deg selv blir du mer effektiv, du blir mer optimistisk og positiv og du blir mer produktiv. Dermed får du gjort mer på kortere tid og du får mer tid til å ta vare på deg selv. En positiv spiral, ikkesant?

I dag vil jeg dele med deg et par av måltidene jeg lager når tiden er knapp og ting går litt fort i svingene.

Smoothie

Jeg har alltid bær, banan, spinat og isbiter i fryseren, proteinpulver og supermat i skapet og mandelmelk eller kokosmelk slik at jeg raskt kan hive sammen en smoothie. Jeg lager faktisk en smoothie på fem min og tar med meg i vesken i en tett proteinshaker eller termos. Dette går så fort at her er det ingen unnskyldninger! Husk å tilsette omega 3 olje, kokosolje, nøttesmør eller avokado slik at du får i deg fett og holder deg mett!

En av mine favorittoppskrifter finner du her.

Egg

Egg er en fantastisk matvare som er rik på både proteiner og gunstige fettsyrer. Egg inneholder alle næringsstoffene vi trenger med unntak av vitamin C. Du kan koke egg og ha klart i kjøleskapet, steke dem, lage pannekaker, eggmuffins eller ha eggeplommer i smoothie.

Mange mener det tar for lang tid å steke opp egg for eksempel, men her må jeg ta på meg strenge hatten og si at det tar det faktisk ikke. Det er en vanesak å lage skikkelig mat, men det er noe du må skal du ha god helse, føle deg bra og gløde fra innsiden og ut 😉

Suppe

Det tar litt tid å lage suppe fra bunnen av, men lager du en stor porsjon har du supersunn mat som er lett å spise og fordøye tilgjengelig. Du akn både oppbevare suppen i fryseren og i kjøleskapet. Jeg tar gjerne med meg suppe på faeten også, i en termos. Jeg strør over frø og nøtter, nam!!

Se noen av mine favoritter her.

Fiskekaker

Kjøper du fiskekaker uten gluten og laktose, med høy andel fisk (velg gjerne burgere) har du en proteinkilde du kan steke opp raskt og ha en middag på 1 – 2 – 3. Jeg liker veldig godt rema 1000 sine fiskekaker, de er både rimelige, gode og har et godt næringsinnhold. Jeg elsker å steke en haug med beter til, grønnkål og hjemmelaget ketsjup.

Hjemmelagede barer

Disse barene er så gode og kjempe enkle å ha i veksen eller på vei til trening. Jeg liker å lage opp og ha en ladning i fryseren. De tiner raskt!

Hjemmebakte knekkebrød og rundstykker

I helgene liker jeg å lage opp knekkebrød og rundstykker jeg kan ha i kjøkkenskapet og i fryseren. Med proteinrikt pålegg og grønnsaker til blir dette et veldig raskt måltid som metter godt. Jeg anbefaler makrell i tomat, kalkunpålegg, egg, leverpostein og ost hvis du tåler det!

Søk på helene ragnhild knekkebrød eller rundstykker så finner du alle mine favoritter!

Chiagrøt

Jeg glemmer chiagrøt, men det er jo så godt og så enkelt! En utfordring med chiagrøt eller pudding som det også kalles, er at det ikke alltid blir så mettende. Jeg liker derfor å ha i nok fiber og væske slik at den faktisk holder meg mett. Generelt synes jeg chiagrøt passer best som et mellommåltid, men du kan også tilsette chiafrø til smoothie når du har det med i vesken også vil smoothien holde seg bedre, som denne!

Hva er dine favoritter i hverdagen når alt går i hundre?

Kan lav magesyre være roten til dine problemer?

Nå har vi kommet til en av de mest spennende ukene i kurset mitt der vi snakker om tarm!! I den anledning har jeg snakket mye om et tema som er nokså kontroversielt, nemlig magesyre. Bruk av syrenøytraliserende midler øker raskt og stadig flere klager over sure oppstøt og halsbrann. Ikke minst klager 90 prosent av menneskene rundt meg om dårlig fordøyelse i ulik grad. Det viser seg likevel at 90% av disse pasientene egentlig har for lav magesyre, ikke for høy!

Magesyre dannes av spesialiserte celler i magesekken. Det skilles ut slik at maten du har spist kan bli brutt ned og fordøyd riktig videre i fordøyelsessystemet ditt. Produksjon av magesyre stimulerer til aktivering av peprin, enzymet som bryter ned proteiner. Når innholdet i magesekken tømmes sakte, men sikkert ut i den første delen av tynntarmen din, tolvfingertarmen, må det være surt nok til å stimulere galleblæren og bukspyttkjertelen din. Disse utskiller da henholdsvis galle og fordøyelsesenzymer som bryter ned maten ytterligere.

Har du ikke tilstrekkelig magesyre vil du altså ikke kunne bryte ned hverken proteiner eller fett tilstrekkelig. Dette kan føre til at du ikke får alle aminosyrene du trenger og mangel på essensielle fettsyrer som omega 3.

Magesyre er også essensielt for produksjon av intrinsik faktor, noe vi trenger for å ta opp B12. Lav magesyre kan være årsaken til at mange opplever mangel på B12, selv med et tilstrekkelig inntak i kosten.

Magesyre tar knekken på bakterier fra maten vi spiser slik at disse ikke gjør skade, så uten nok magesyre vil bakterier, sopp og parasitter kunne gro og blomstre i din fordøyelse. Et eksempel på en slik bakterie er helicobacter pylori, bakterien som står bak rundt 90% av alle magesår.

Symptomer på lav magesyre:

Du føler at maten sitter som en murstein i magen

Du føler at kjøtt er tungt for deg å fordøye

Du blir oppblåst rett etter måltider

Du har halsbrann eller refluks

Du har sure oppstøt

Du har diaré

Du har forstoppelse

Du raper mye

Du kremter mye

Du er hes i stemmen

Det kreves energi for å danne magesyre og de aller færreste vil ha en økt produksjon av dette. Halsbrann kommer i virkeligheten ikke fra for høy magesyre, men fra for lav. Når maten ikke brytes tilstrekkelig ned i magesekken påvirkes hele fordøyelsen. Maten blir liggende og gjære, noe som igjen danner gass og trykk. Dette resulterer i trykk mot lukkemuskelen som kan gi surt innhold i spirerøret og opplevelse av halsbrann.

Magesekken tåler det sure miljøet da kjertler i veggene produserer bicarbonat og slim som beskytter cellene, men dette finnes ikke i spiserøret.

Jeg følte selv at dette var veldig forvirrende i starten, samtidig er det jo helt logisk! Når jeg studerte hvordan fordøyelsen fungerer var det enkelt å forstå at nok magesyre er essensielt. Ikke minst har jeg merket stor forskjell på min egen fordøyelse og sett resultatene hos kunder når produksjonen har blitt økt!

For å hjelpe deg å finne ut om du kan ha for lav magesyre har jeg laget en guide til en test du kan ta hjemme. Slik kan du ta dine første skritt mot optimal fordøyelse, bedre opptak av næringsstoffer og mer energi!

Du kan laste ned magesyretesten ved å klikke her eller på bilde under 🙂

Kan dette gjelde deg?

Busy bee

God kveld hjerte <3

Jeg hadde tenkt til å legge ut noe helt annet i dag jeg, men jeg kom rett og slett ikke i mål. Det er hektisk om dagen med masse spennende jobb, boligjakt, timer hos gynekologen og tid med venner, Jonna og familien. Jeg har masse energi om dagen og passer på å få inn morgenturen min hver eneste dag. Annen trening har det ikke blitt så mye tid til, men det kommer. Aktiv er jeg uansett, men jeg savner å komme meg på elixia mer.

Innlegget kommer nok i morgen i stedet så da er det bare å glede seg!

Vi har vært på visning i dag og jeg krysser fingrene for at det kan bli leilighet veldig snart! Da har jeg i hvert fall nok å styre med frem til spiren sitter, og det trenger jeg. Jeg er så klar for å innrede vårt aller første hjem som bare er vårt!

Supersjokoladen jeg spiser hver dag

Adlinks

Det er så mange som tror at det å kutte sukker betyr at du må kutte all kos, og ikke minst SJOKOLADE!! Det gjør meg trist, for hva er vel et liv uten sjokolade? Ikke et jeg vil leve i hvert fall!!

Har du ikke blitt overbevist om å kutte sukkeret eller trenger hjelp anbefaler jeg deg virkelig å ta mitt sukkerkurs! Det er helt gratis og du finner kurset ved å klikke her!

Jeg lager opp store mengder sjokolade som jeg har i fryseren. Så går jeg og mumser en bit til kaffen daglig, det må jeg ha <3 Denne sjokoladen er rå, sukkerfri, full av næringsstoffer og kan regnes som en krysning av grønnsak og vitaminpille. Den kan du altså nyte med den beste samvittighet. Da jeg var hos gynekologen sist stakk jeg innom Anette på frøyaklinikken og la noen igjen til henne. Etterpå fikk jeg melding om at dette var så godt så det burde jeg begynne å selge 😉

Før du maser om at det er mange ulike ingredienser, hør nå her. Det er supersjokolade det er snakk om, og da må du ha noen basisvarer. Det er også noen du kan kutte, om du ikke har dem. Du kan til og med kjøpe rå sjokolade, min favoritt finner du her. Det er linker til ingrediensene i oppskriften 😉

Helenes supersjokolade

100 gram kakaomasse

50 gram kakaosmør

30 gram kokossukker eller sukrin gold

4-5 dråper stevia

1,5 ss lecithin

1,5 ss ricebran (kan sløyfes, men bruk da mer søtning og lecitihin)

Noen dryss med havsalt

Jeg har fylt mine sjokolader med hampfrø, gojibær og bipollen, men her kan du bruke akkurat det du vil. Nøtter, frø, tørket frukt (uten tilsatt sukker) eller peanøttsmør.

Hakk kakaomasse og kakaosmør, da går det mye raskere å smelte. Smelt så begge i vannbad. Dette gjør du ved å koke opp en kjele med litt vann i og trekke til side. Så setter du en bolle som tåler varme (jeg bruker en stor tekopp) med kakaomasse og smør i oppi vannbadet og rører innimellom til alt er smeltet.

Tilsett alle de andre ingrediensene (med unntak av fyllet) og rør godt. Smak til at du synes søtningen er bra!

Jeg fyller formene med fyllet jeg ønsker før jeg heller over sjokolade og vips – min egen supersjokolade!!

Nytes med verdens beste samvittighet og del gjerne med alle du er glad i, sjokolade er virkelig lykke <3

Slik overlever jeg hormonene

Hei og hopp fine du <3 jeg håper du har hatt en fin helg?

Jeg har vært så trøtt at jeg har sovet flere timer på dagtid og lagt med kjempe tidlig hver dag. Det virker som om kroppen jobber ekstremt hardt for å få ned dette egget altså, og da må jeg jo bare lytte og gi kroppen min ro. I går var jeg på cardio step time på Elixia og det var så tungt. Jeg hadde egentlig ikke lyst til å dra, men Jonna overtalte meg og lokket med godfølelsen jeg ville føle etterpå. Han tok jo ikke feil, den kommer hver gang!

I dag har energien vært på topp igjen, så her svinger det helt klart litt. Vi har vært på visning og jeg har så lyst på denne leiligheten! Krysser alt for både spire og nytt hjem jeg nå, lov å håpe at alt skal ordne seg? <3

Dette innlegget er ikke bare for deg som er prøver, men for alle jenter som er plaget av hormoner i sving hver måned. Det er faktisk veldig mye vi selv kan gjøre for å få det bedre!

Nå er det vel 2,5 år siden jeg sluttet på p-pillen og over to år siden jeg ble prøver. Jeg vil si at jeg tar veldig godt vare på kroppen min. Jeg gir den næringsrik mat, jeg beveger den hver dag, jeg prioriterer søvn, drikker lite alkohol og har aldri rørt røyk eller snus. Jeg er også opptatt av mental trening, yoga og avspenning da en sunn sjel gir et sunt legeme. Siden jeg ble frisk fra ME har jeg derfor følt meg veldig bra. Jeg er den irriterende personen som har masse energi på treningssenteret klokken 6 om morgenen, som har fargerik salat i lunsjen og som synes nøtter og friske bær er deilig lørdagsgodt.

Da jeg begynte med hormontilskudd i mai i fjor merket jeg at det påvirket meg mye. Kroppen var ikke lenger så mye “på lag”, den levde nesten sitt eget liv. Energien svingte plutselig, jeg fikk i perioder hormonell acne, trening fristet ikke lenger og jeg kunne holde på vann som et chiafrø! Dette er ganske tøft for en som lever av å være supersunn, det skal jeg ærlig innrømme. Tilslutt trengte jeg en pause fra de hormonelle svingningene, og det tror jeg var viktig.

Da jeg først merket bivirkningene ble jeg veldig umotivert. Jeg som hadde levd så sunt, hvorfor skulle jeg bli plaget av dette? Jeg har jo lest utallige artikler om andre som har lagt om kostholdet og fått tilbake mensen og blitt gravide raskt. Hvorfor var ikke det meg? Som jeg har skrevet før kommer vi ikke så langt med denne offermentaliteten, og etter noen måneder med mindre trening og et mindre bra kosthold fikk jeg nok. Dessuten føltes det nesten flaut å ikke være perfekt helsemessig når en er nettopp helseblogger!

Etter jul kjørte jeg derfor på med et noe strengere regime med mer fett og mindre karbohydrat. Jeg kuttet kraftig ned på melkeprodukter og økte inntaket av grønne grønnsaker, supper, smoothies med masse ekstra næring og avokado. Jeg har spist flere egg hver eneste dag og nesten ikke rørt sukker, korn eller ferdigmat. Jeg har kuttet alt av ferdige barer og redusert inntak av sunnere snop. Jeg har laget opp sunn sjokolade og spiser det hver eneste dag da, så jeg lider ingen nød!

Jeg har begynt å trene mer igjen, og målet mitt er å trene 3 ganger i uken og gå turer hver eneste dag. Før trente jeg 5-6 ganger så for meg er det mye mindre, for andre er det kanskje for mye.

Jeg føler meg mye bedre og mye sterkere denne runden enn i de tidligere. Ikke minst vet jeg at jeg tar de beste valgene, valg jeg er stolt av for vår baby. Den dagen jeg blir gravid skal jeg være sunn og sporty slik jeg alltid har sett for meg, og da vil alt være verdt det!

Når det gjelder bloggen og meg som “sunnhetsprinsesse” så tenker jeg at det å være ekte er veldig viktig for meg. Jeg ønsker å inspirere andre til å være sunnere, og jeg blir i hvert fall ikke inspirert av en perfekt jente som spiser sunt. Det er jo våre utfordringer som former oss og de aller fleste (eller alle) har utfordringer, dermed synes jeg det er viktig å dele.

Mine tips for å overleve hormonene:

♥ Lytt til kroppen og prøv å ikke bli sint på den når den ikke gir deg det den vil ha

♥ Har du en dag der du føler deg tung eller våkner med en kvise, ta ekstra gode valg den dagen, gi ikke opp!

♥ Planlegg å gjøre noe koselig hver eneste dag, gå en tur med en venninne, se en morsom film eller lag middag med kjæresten

♥ Tenk at dette er for en periode, og ikke for alltid

♥ Ikke gi symptomene makt, det er bare medisinene, ikke kroppen din

♥ Fokuser på målet i sikte, men prøv samtidig å nyte tiden du lever nå (ikke lett, men det hjelper)

♥ Spis næringsrik mat som får deg til å føle deg bra

♥ Drikk rikelig med vann og urtete

♥ Lakk negler, smink deg og unn deg en time hod frisøren – du fortjener å føle deg vel

♥ Snakk med noen – du trenger ikke være alene om dette <3

Mange av dere har spurt om vippene mine i det siste og de er lagt av superflinke Helene som holder til i helt nye lokaler på Frogner. Hun er utrolig flink, kjempe lett å skravle med og har veldig gode priser! Du kan få informasjon eller booke time ved å sende henne en ml på 92648370 🙂 Vippene mine er sponset, men jeg har selv funnet Helene gjennom anbefalinger 😉

Spis deg fra forkjølelse og styrk immunforsvaret

Er det bare meg eller går alle og snufser om dagen? Jeg møtte to venninner på kafé i går med sine to små og begge var småsyke. Jeg har kjent at jeg er på nippet av noe de siste dagene selv, men nå som jeg har vært så fin i farta de siste månedene er jeg ikke snar med å sette i gang ekstra tiltak for å holde forkjølelsen unna. Her er mine tips for å unngå sykdom denne våren 😉

Fyll på med grønnsaker

Grønnsaker bidrar med vitaminer, mineraler, plantekjemikalier og fiber. Vitaminer og mineraler er viktige for funksjoner i alle kroppens celler. Plantekjemikalier kan sees på som plantenes immunforsvar, men er også gunstig for menneskers helse. Eksempler på slike stoffer er betakaroten i gulrøtter og antocyaniner i blåbær. Begge disse stoffene fungerer som antioksidanter i kroppen vår, og reduserer dermed oksidativ skade og beskytter mot sykdom. Husk å spise grønntfôr sammen med litt fett, da økes opptaket av de gunstige stoffene. Ha for eksempel olivenolje over salaten eller smør på dampede grønnsaker.

Spis immunstyrkende mat

Hvitløk, gurkemeie, ingefær og sitrus er kanskje matvarer du forbinder med forkjølelse? Det er faktisk noe i de gamle kjerringrådene! Alle disse matvarene inneholder stoffer som kan dempe betennelse, beskjempe bakterier og øke kroppens forsvar. Kok opp vann med fersk ingefær, tilsett sitron og honning, så har du en styrkende immundrikk. Honningen inneholder i tillegg til immunstyrkende stoffer, fiber som styrker tarmen.

Unngå sukker

Bakterier elsker sukker, så er det en ting du skal unngå når du er syk er det dette. Da mener jeg ikke bare boller og brus men også raske karbohydrater fra ris, pasta og korn, og naturlig sukker fra dadler, annen tørket frukt, eksotisk frukt og lønnesirup. Det er faktisk bedre å ikke spise enn å spise masse søtt når vi er syke. Dette gjelder også barn som ofte mister matlysten når de er syke. Barn spiser som regel mindre med hodet og mer med magen, så for dem er det natulig å si nei takk til mat de ikke har lyst på. Mest sannsynlig trenger kroppen en pause når den konsentrerer seg om å rydde opp i basiluskene.

Gode bakterier

Kroppen vår er dekket av bakterier, faktisk har vi ti ganger så mange bakterier på kroppen enn vi har celler. Disse bakteriene er ikke våre fiender, men livsviktige for god helse og en frisk kropp. Ved å tilføre gode bakterier styrkes tarmen vår, der vi faktisk finner så mye som 70% av immunforsvaret vårt. Spis kefir, hjemmelaget surkål og prøv kombucha. Orker du ikke tanken på å spise dette kan du ta et tilskudd av snille bakterier.

Spis nok proteiner

Når vi er «under angrep» er det viktig å ruste opp. Kroppen trenger proteiner for å danne hvite blodceller og andre «krigere» i immunforsvaret. Proteiner finner du i egg, kjøtt, fisk, meieriprodukter og annen sjømat, men også i vegetabilske kilder som bønner, linser og quinoa.

Spis kraft

Kraft er gull for både hud, hår, tarm, ledd og for å dempe betennelser. Ikke minst er kraft fantastisk for immunforsvaret ditt. Suppe er klassisk “sykemat” og det er ikke uten grunn! Har du lyst til å lære alt om kraft og hvordan du kan lage den finner du kraftguiden ved å trykke på bilde under!

Her finner du kraftguiden

Andre tips er å drikke masse varm væske, bruk et ullskjerf eller høy hals (også inne om gjerne om natten), ikke frys på føttene og ta ekstra vare på deg selv. Klem masse på kjæresten, en venninne eller hunden din slik at du produserer lykkehormoner som styrker kroppen <3