“Parmesan” uten melkeprodukter

Nå har jeg levd helt uten melkeprodukter i over 4 måneder, som tiden flyr! Jeg som elsker ost, smør, cottage cheese og kefir synes dette er litt trist. Likevel gjør jeg det selvfølgelig gladelig etter å ha sett effekten på lillemor. Hvorvidt jeg mener at melkeprodukter skal spises er en helt annen historie, melk er ikke bare melk vet dere! Men i dag vil jeg dele et tips til deg som enten er melkefri eller til deg som bare har lyst til å teste noe “nytt”.

Jeg er i utgangspunktet ikke så fan av erstatninger til alt når du legger om kostholdet. Det er fordi jeg tenker at det er vitkig at du fokusere på alle de nye mulighetene, nye matvarer og nye retter enn å prøve å erstatte brødskive, boller eller pasta. Samtidig ser jeg ikke noe galt i å gjøre dette også! Ja takk til squashnudler, lompepizza eller sunn is liksom! Jeg synes personlig at det er rart at det skal lages typ vegansk bacon, det blir litt sært i mine øyne. Samtidig; det er ditt kosthold, vil du spise det kjør på 🙂

Nå som jeg er melkefri fristes jeg til å teste mange erstatninger, og så lenge de har gode ingredienser så er det jo helt topp! Det er bare veldig viktig å huske at erstatninger vil sjeldent smake likt som originalen. En lavkarbobolle er bare ikke en hvetebolle, sorry… Se heller en erstatning som noe nytt og spennende, enn å tro at det vil smake helt likt. Smaker denne “parmesanen” likt som parmesan? Selvsagt ikke! Men er det godt? Jeg synes det!

At noe er uten gluten, melk, sukker osv betyr heller ikke at det nødvendigvis er sunt, men det er jo et helt eget innlegg i seg selv 😉

Næringsgjær?

Næringsgjær er egentlig ikke gjær, i den forstand at det gjærer. Den har en osteaktig smak og er rik på B-vitaminer. Mange veganere bruker mye næringsgjær nettopp av disse årsakene. Den er også lur for oss som ikke spiser melkeproteiner av ulike årsaker. Jeg liker denne næringsgjæren, men du kan kjøpe dette på de fleste helsekostbutikker.

“Parmesan”

Du trenger:

1,5 dl nøtter (jeg liker paranøtter eller cashewnøtter)

2 ss næringsgjær

1 ts salt av høy kvalitet som himalayasalt eller havsalt

Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor og vips; du har “parmesan”.

Jeg liker å ha dette på alle mulige retter der parmesan hadde vært digg 🙂

Tips: næringsgjær kan også brukes til å lage pesto, noe jeg tenkte å lage i nærmeste fremtid!

Nå skal jeg og Lykke trille tur med en venninne av meg som jeg ikke har sett på lenge! Faktisk måtte vi avlyse å komme i bryllupet hennes i Bodø fordi jeg rett og slett var utslitt av babygråt. Det var veldig trist, så jeg gleder meg til å høre mer om bryllupet i dag 🙂

11 kommentarer
    1. Så helt fortreffelig ut 😊 jeg har også en liten en med mulig melkeallergi, så denne kommer jeg garantert til å prøve 🙂 kan jeg spørre, hvor har du kjøpt den fine hyllen du har på kjøkkenet? Klem <3

    2. Så flott at du informerer, da dette tydeligvis ikke er noe som så mange snakker om. Men, på God Morgen Norge tidligere i år var det en ernæringsfysiolog som snakket om hjemmelaget babymat vs. ferdig babymat på glass, og hun forklarte at det er absolutt ingen forskjell på næringsinnholdet i det ene framfor det andre. Hva tenker du om det? Jeg vet at du først og fremst sikter til babygrøt i dette innlegget, men du har vel oppgjort deg noen tanker om annen babymat også?

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg