Slik bruker du en surdeigsstarter

Fermentering er på alles lepper om dagen, og jeg lover å lage en innføring i dette for dere snart. Det er nemlig en hel verden av ting vi kan fermentere og det gjelder å ikke bli overveldet. Selv har jeg prøvd vannkefir, kombucha, jun, surdeigsbrød, fermenterte nøtter, surkål, solkål, ketsjup, kefir og pesto. Det meste har gått veldig bra og noe har ikke gått fullt så bra, ref. surkål over hele kjøkkenet til mamma og pappa! For å komme i gang er mitt beste tips å prøve en ting av gangen og ikke hoppe i alt på en gang.

surdeigsstarterFor noen år siden var jeg nede på mathallen og møtte en søt jente som gav meg en surdeigsstarter. Jeg bakte med denne et par ganger, med litt varierende resultat. Jon Anders og jeg satt en dag i en leilighet helt full av surdeigsrundstykker som stod til heving, og de smakte skikkelig surt og godt. Den sommeren var utrolig varm og starteren krevde mating titt og ofte. Til slutt mistet jeg interessen og ble litt lei av det jeg følte hadde blitt vårt tredje kjæledyr.

Noen år senere fikk jeg en ny starter som igjen produserte nydelige rundstykker. Også denne stakkaren ble jeg lei av, og den døde en stille død i kjøleskapet. RIP <3

Så fikk jeg en bit av Donald på lanseringen til Gry. Jeg bar ham med kjærlighet i BH’en hele veien hjem til leiligheten, matet ham med økologisk rug slik han liker og hadde planer om brød. Det ble med tanken da Donald ikke var særlig fornøyd. Han ville ikke boble, og jeg mistenker den kalde vinderluften på kjøkkenet hadde skylden for at også han gikk tapt til slutt.

surdeigsstarterHer ser dere Donald rett etter mating

Jeg spiser ikke mye brød, så det er naturlig at det ikke blir bakt i fleng. Den dagen jeg får barn skal jeg bake surdeigsbrød som de kan ha med i barnehagen, og jeg har også en liten drøm om at kjæresten skal spise dette brødet. Det er tross alt langt sunnere enn kjøpebrød og jeg vil jo gjerne at han skal få i seg sunn mat. Nå har jeg fått en ny bit av Donalt og endelig kan jeg si at han stortrives hos meg! Det bobler og han øker i omfang, lager deilig bakst og koser seg.

Selv om barnet lar vente på seg, betyr jo ikke det at jeg ikke kan bli en ivrig surdeigsbaker i mellomtiden. I tillegg kan du bruke starteren din til så mye mer enn brød! I dag tenkte jeg derfor å dele hvordan du kan bruke denne kulturen, hvis du er så heldig å ha den i hus.

Surdeigsbrød

Vi begynner med det mest opplagte, surdeigsbrød! Det er mange grunner til å bake surdeigsbrød. Når vi baker på denne måten bryter antinæringsstoffer i kornet ned og gluten deles inn mindre peptider. Dermed blir brødet lettere å fordøye og mer «tarmvennlig». Endel av stivelsen i kornet omgjøres også til organiske syrer når vi baker med surdeig. Vi får derfor en mindre blodsukkerstigning av surdeigsbakst enn annen bakst. Brødet vi kjøper i butikken er som regel tilsatt ekstra gluten og mye gjær for å gjøre bakeprosessen så rask som mulig. Jeg spiser aldri vanlig brød da magen min ikke liker det, men dette brødet kan jeg spise.

Grøt

Ha en ss surdeigsstarter i grøten din og la den stå under plast over natten. På morgenen koker du opp grøt som du pleier, men magen din vil takk deg for det lille ekstraarbeidet!

surdeigsstarter

Fermentering av nøtter

Dette var nytt for meg, men oj så enkelt og så godt. Nøtter inneholder mange stoffer som gjør dem vanskelige å fordøye og alle nøtter (og frø) bør derfor bløtlegges i syrlig miljø. Surdeig er helt tipp topp til dette. Legg nøttene i en skål med vann så det dekker minst 2-3 cm over nøttene. Ha et par skjeer surdeigsstarter i vannet og bland godt. La dette stå i 8-12 timer før du skyller nøttene godt i et dørslag. Tørk så nøttene i ovnen på 50 grader i 12 timer. jeg gjør som regel dette over natten. Det høres ut som mye mer jobb enn det egentlig er, jeg lover! Lag store kvanta så har du lenge.

Surdeigsknekkebrød

Jeg elsker lavkarboknekkebrød med masse frø og nøtter, men jeg føler at disse kan være tunge å fordøye. Heldigvis er det lett å fikse! Tilsett en ss eller to surdeigsstarter inn i røren og la det hele stå over natten eller mens du er på jobb. Så er det bare å bake ut på vanlig måte. Så lett var det!

surdeigsstarter

Surdeigsvafler, pannekaker og boller

Alt kan faktisk bakes med surdeig! Hva med surdeigsboller som ikke gir bollemage? Eller surdeigsvafler neste gang mormor kommer på besøk? Det finnes et hav av gode oppskrifter og det er bare å prøve seg! Har du lyst på starter anbefaler jeg deg å melde deg inn i gruppen på facebook som heter melkesyregjæring. Der er det masse flotte mennesker som gir bort starter av både det ene og det andre.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg