Derfor er du oppblåst – 8 årsaker

I dag er tema oppblåsthet på bloggen – en fryktelig slitsom plage som så utrolig mange sliter med! Først vil jeg bare gi deg en liten update 🙂

Nå er morgenturen gjort, frokosten er i magen og jeg skal lage meg en ny kopp kaffe før jeg begynner å forberede meg til foredrag i kveld. Denne gangen er vi over 1000 stykker påmeldt. Det er for meg helt vilt, og jeg tør nesten ikke kjenne på det en gang!!

Forrige gang ble det ikke opptak, men denne gangen skal jeg prøve å få tatt opp hele foredraget og sendt det ut til de som var påmeldt. Har du ikke mulighet i kveld klokken åtte har du derfor fortsatt mulighet til å se foredraget i et begrenset antall dager etterpå. Vil du være med kan du trykke her eller på bilde under for å bli med 😀

I går ble planene helt endret fordi vi rett og slett bestemte oss for at familiehunden vår Midi måtte få slippe. Hun har vært syk en stund nå og fått hele 13 veldig fine år. Utrolig trist likevel, men det er jo det beste for henne. Tusen takk for så mange koselige meldinger, mange hundeelskere på snap, og det er jo de beste menneskene <3 Nå er Midi i himmelen med Morfar tror jeg <3

Fine Midi <3

Over til dagens tema; tarm (min favoritt!)! Veldig mange av kundene mine, venninnene mine og mennesker jeg møter sliter med oppblåst mage. I dag vil jeg gjerne dele noen av årsakene bak nettopp dette problemet.

Du har en eller flere intoleranser

Det er stor forskjell på allergi og intoleranse. Allergi handler om at kroppen får en reaksjon på et bestemt protein. Denne reaksjonen kommer oftest med en gang og kan være alt fra et utslett til anafylaktisk sjokk. En intoleranse er mer difus og gir ofte en senere reaksjon. Mekanismene bak intoleranser er ikke fullt kjent, men en type intoleranse er mangel på enzymer som ved laktoseintoleranse. Enzymer kan sees som saksene som klipper opp molekylene i maten vi spiser. De jobber best under ulike PH-verdier og blir derfor også påvirket av magesyre. Såkalt lekk tarm kan også gi intoleranser. Dette er en omstridt tilstand, men det er stadig flere leger som aksepterer at tarmen kan bli permeabel. Visste du at innsiden av tarmen regnes som utenpå kroppen? Det er faktisk kun et lag celler som skiller tarmlumen (innsiden av tarmen) fra kroppen vår. Dette cellelaget består av tarmcellene som er tett knyttet sammen med såkalte tight junctions. Blir mellomrommet mellom cellene endret (for eksempel via zonulin) kan hele molekyler fra mat gå ufordøyd inn i kroppen og skape autoimmune responser. Det er vanskelig å finne et mønster i det en reagerer på og det beste trikset er egentlig en symptombok sammen ved kyndig veiledning.

Du har overvekst av sopp i tarmen

Overvekst av sopp, som for eksempel candida, kan gi unormal produksjon av gass og dermed oppblåsthet. Sopp finnes naturlig i tarmen og er helt ufarlig, det er når det blir for mye av den at vi får et problem.  En antibiotikakur kan ta knekken på mange viktige bakterier og kan dermed svekke tarmfloraen din. Du kan ende opp med for lite bakterier, mer presist får du for lite mangfold av bakterier eller for lite av de gode bakteriene i forhold til de «dårlige». Dette gir god plass til vekst av sopp. Får en candidaovervekst må en sulte den ut med riktig kosthold der en unngår all form for sukker, alkohol og gjær en periode.

Du har overvekst av bakterier i tarmen

Tynntarmen vår er som regel relativt ren og har langt færre bakterier enn tykktarmen. Noen ganger kan bakterier fra tykktarmen migrere oppover i tynntarmen, og slå seg til ro. Når disse bakteriene kommer opp i tynntarmen kan de fermentere biter av mat som ikke har rukket å bli brutt ned eller tatt opp. Denne tilstanden kalles SIBO (smal intestinal bacterial overgrowth) og gir en rekke ubehagelige symptomer. Dette er en kompleks tilstand å helbrede, der en ofte må gjennom en rekke ulike stadier av behandling. Først må en sulte ut bakteriene, så må en reparere tarmen og tilføre gunstige bakterier.

Du spiser søtningsmidler

Søtningsmidler, både kunstige og naturlige, kan ofte skape luftproblemer. Mange av disse er såkalte FODMAP?s, det vil si at de lett fermenteres av bakteriene i tarmen vår. Eksempler på søtstoffer som gir problemer er sukkeralkoholer som sorbitol, maltitol, zylitol og manitol. Sukrin er også et sukkeralkohol (erythritol), men tåles av de fleste langt bedre enn de andre sukkeralkoholene. Kunstig søtning som aspartam, sakkarin og sukrose kan gi luft i magen og oppblåsthet. Noe forskning har også vist at kunstig søtning endrer tarmfloraen. Endringene førte hos forsøkspersonene til nedsatt glukosetoleranse, det vil si at de måtte produsere mer insulin for å få ned blodsukkeret når de spiste karbohydrater. Det er en grunn til at vi ikke anbefaler disse stoffene til barn under tre år av «føre-var-prinsippet», vi vet faktisk for lite om deres langtidseffekter. Jeg anbefaler å unngå kunstig søtning som vi finner i lettbrus, tyggis, pastiller og lettprodukter.

Du tygger ikke godt nok

Hverken magesekken eller tarmen har tenner, så når vi «kaster» i oss maten og glemmer å tygge den får fordøyelsen en mye større jobb enn den er skapt for. Hele fordøyelsen påvirkes av dette, da det skjer en rekke signalføringer nedover i tarmsystemet når vi spiser. Når vi tygger maten produseres spytt med stoffer som dreper bakterier og enzymer som deler opp karbohydrater. Når maten kommer ned i magesekker eltes den og tilføres magesyre og enzymer som deler proteiner. Hvilken mat magen får påvirker signalene som sendes nedover til tarmen, galleblæren og bukspytttkjertelen. Det er slitsomt for magen når den i tillegg til å måtte dele opp molekyler må dele hele salatblader, store biter av kjøtt osv. Maten blir liggende lenger ufordøyd i magesekken og det dannes gass. Sliter du med å tygge godt nok kan det også hjelpe å spise supper og smoothier, men da må du passe på å også spise disse sakte.

Du har lav magesyre

Stadig flere er plaget av halsbrann og sure oppstøt. Dette sees ofte på som en tilstand med for høy produksjon av magesyre, som derved kommer opp i spiserøret. Det er faktisk svært få mennesker som produserer for mye magesyre, og det er ganske kostbart for kroppen å produsere. Lav magesyreproduksjon er derimot svært vanlig. Når vi ikke produserer nok magesyre får vi ikke brutt ned maten, og særlig proteiner, tilstrekkelig. Maten blir liggende og gjære i magen og dette skaper gass og trykk. Magesyre endrer PH?en til maten i magesekken. Når surt innhold kommer over i tynntarmen signaliserer dette at det kommer proteiner og de riktige enzymene produseres. Har ikke maten fått lav nok PH vil ikke denne signaliseringen skje på riktig måte og problemet forplanter seg nedover i tarmsystemet. Magesyren kan økes ved å ta bitterurter eller drikke eplecidereddik/sitronvann før måltider.

Du spiser mye karbohydrater og sukker

Raske karbohydrater brytes lett ned til sukker i kroppen vår. Vi finner raske karbohydrater i frukt, pasta, ris, poteter og bakverk. Sukker finner vi i godteri, bakverk, kjeks, dressinger, ferdigmat, frokostblandinger og sauser. Selv om brødet er grovt kan du reagere på det hvis tarmen din ikke klarer å takle fiberet. Det er lurt å øke fiberinntaket over tid, for å unngå oppblåst mage. Du kan både reagere på hveten i seg selv og glutenet, hvilken som gir deg plager er vanskelig å si. Det jeg ser ser at mange har det bedre uten brød og pasta. Det finnes jo så utrolig mye annet godt en kan spise, i tillegg er det lett å bake altenativer. Jeg synes selv det var vanskelig å skulle se for meg å leve uten brød, men nå har jeg gjort det i mange år. Å spise mye sukker mater ugunstige bakterier og sopp i tarmen, og kan dermed bidra til en dysfunksjonell tarmflora. Sliter du med sukkersug kan du ta mitt gratiskurs «slik blir du kvitt søtsuget».

Du er stresset

Vi fordøyer mat under parasympatisk aktivitet, i «rest and digest». Det er her fordøyelsessekreter flyter bra og enzymaktivitet er på sitt beste. Når vi stresser er vi under sympatisk aktivitet, såkalt «fight or flight». Kroppen prioriterer ikke fordøyelse når vi løper fra en løve, så ikke løp og spis samtidig, haha. Det vil si, prøv å unngå å spise når du er stresset. Sett deg ned, ta deg tid og konsentrer deg om maten. Spis gjerne sammen med andre og fokuser på å ha det hyggelig ved bordet. Matro er så undervurdert!

Dette med mage-/tarmhelse er som du kanskje skjønner relativt komplisert. Heldigvis er det mange ting du kan gjøre for å føle deg bedre og ikke minst reparere. Tarmcellene og bakteriene i tarmen kan nemlig endres, så ikke gi opp!

Vil du lære mer om tarm? Meld deg på foredraget! Link finner du ved å klikke på bildet under <3

Jeg håper vi “sees” i kveld <3

28 kommentarer

    1. Kjempeinteressant innlegg om tarm! 🙂 Men jeg må få kondolere så masse med den fine Midi, som løper rundt i hundehimmelen <3 Tårene mine renner! Akkurat samme nydelige Wheaten terrier som vår Grace Kelly. Hun fikk slippe psykisk stress og uro den 11.04.2016. Ble 9 år, og hele familiens baby. Vet at det er tøffe dager nå... take care! <3 Fortsett å glede og informere, og så heier jeg på en baby i nærmeste fremtid 🙂 Gode klemmer! Sylvia 🙂

    2. Wow, så kjekt innlegg! 🙂 Du er så kunnskapsrik og dyktig. Veldig kjekt å få lære noe av det du sitter inne med. Håper alt går fint med dere <3 Heier på deg!!
      Klem <3

    3. Takk for et veldig lærerikt innlegg! Jeg har et lite spørsmål bare: de to tilstandene som du beskriver; overvekst av sopp og overvekst av bakterier i tarmen – kan det diagnostiseres av lege? Eller er det som irritabel tarm, at alt annet utelukkes og da bare antar en lege/en ernæringsfysiolog at det er det man har?
      På forhånd tusen takk for svar! :)<3

    4. Hva er symptomene på lekk tarm? Kan mine kviseutbrudd være grunnet lekk tarm?
      Denne mnd skal jeg være uten melkeprodukter og er spent å se hvilken effekt det har på kroppen 😊

    5. Sigrun: SIBO kan noen ganger påvises ved blåseprøve hos lege, men dette er som regel ikke noe leger jobber med dessverre. Når en har endel symptomer som passer kan en endre matvaner og se om det hjelper. Alt i tarmen er veldig flyktig da den endres hele tiden, så det er ikke noe som er enkelt å diagnostisere. Samtidig er symptomene annerledes enn ved andre tilstander 🙂

    6. Kjempegod og lærerik artikkel!
      Liker så godt “What I eat in a day”-type videoer på YouTube, hadde vært kjempekjekt å se et sånn innlegg el video fra deg:)

    7. Jeg har blitt veldig inspirert av all din kunnskap og erfaring, Helene! Jeg har lenge slitt med IBS, og “forsøkt mye”… Har siste uken begynt å ta kollagen, MCT, Molkosan og eplecidereddik i vann – i tillegg til å ha mye mer fokus på å unngå sukker og stivelse. Men har samtidig fått vondt i halsen, tett nese og litt influensaaktig følelse i hode og kropp – kan det være noen sammenheng – og et nødvendig skritt mot en bedre fungerende kropp?? (leste et sted at noe sånt kunne være “bivirkninger” dersom kroppen i utgangspunktet var for sur og betent…)

    8. Veldig interessant innlegg! Tror dette er noe mange sliter med (meg selv inkludert).
      Har lurt litt på dette med surkål – får man samme fordeler ved å bruke helios sin (inneholder hvitkål, havsalt og einerbær)? Ser ut som det er den eneste man kan få tak i her. Må forresten støtte forslaget om å ha en “what i eat in a day”-post, det hadde vært gøy! 🙂

    9. Kimma: Det er veldig vanlig ja! Det tar en stund for kroppen å venne seg til å brenne fett og ikke sukker også 😉 selv merker jeg det på huden. Det tar jo ca 30 dager for huden å fornye seg og da kan gammelt grums komme ut i mellomtiden… men det er jo så verdt det altså!!
      Klem <3

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg