En ny dag som har gått i hunde! Jeg har filmet masse, gått lang tur og drukket kaffe med en super venninne, og nå har vi akkurat spist taco her hjemme. Jon Anders er litt lei all snapping og blogging om dagen merker jeg. Han er utrolig støttende, men det kan selvfølgelig bli litt mye innimellom også. Derfor skal jeg logge av og ta det med ro resten av kvelden, så snart dette innlegget er ute da. Jeg lovet jo å vise frem hvordan jeg lager det fermenterte, glutenfrie brødet jeg spiser!
Dette brødet har blitt en favoritt hos oss etter at jeg fant oppskriften hos Gry. Jeg har delt det før, men siden det er endel trinn som skal til for å lykkes tenkte jeg at jeg kunne dele det igjen. Nå har jeg tatt bilder av prosessen slik at du kan se hvordan du lager det.
Brødet er veldig enkelt, både fordi det kun har to ingredienser (i tillegg til vann) og fordi du ikke trenger en starter for å fermentere det. Det fermenterer spontant når du følger trinnene som beskrevet. Det tar litt tid å lage, men du trenger ikke sitte og se på mens det lages. Sånn sett går det egentlig raskt!
Fermentert bokhvetebrød
8 dl hel bokhvete (ikke bokhvetemel)
1 ts havsalt
1,5 dl vann
Trinn 1
Skyll 8 dl bokhvete godt i en sil og ha det i en bolle. Hell over vann så det dekker kornene godt, dekk til og la det stå i romtemperatur i 8-12 timer. Dette kan du for eksempel gjøre før du legger deg en dag. Silen har jeg kjøpt på ebay for en billig penge!
Trinn 2
Skyll bokhveten i silen igjen, det vil nå være slimete. Når dette slimet er helt borte heller du bokhveten i en kjøkkenmaskin med s-blad (foodprosessor) eller i en bolle hvis du vil bruke stavmikser. Tilsett 1 ts salt og 1,5 dl vann og kjør til du får en jevn deig. Hell deigen over i en bolle, dekk til og la stå i 24 timer.
Nå vil brødet fermentere og kornene vil bli lettere for tarmen din å fordøye. Under denne prosessen kan deigen stinke, men ikke bli redd av den grunn. Brødet smaker supergodt!!
Trinn 3
Forvarm ovnen til 250 grader. Bruk silikonformer eller bruk litt smør i formene. Hell deigen forsiktig over i to brødformer og sett dem inn i ovnen. Sett straks temperaturen ned til 170 grader og stek brødene i en time. La brødet avkjøles på rist til det er helt avkjølt før du skjærer i det. Jeg liker å skjære i tynne skiver som jeg fryser. Da har jeg alltid ferskt brød tilgjengelig når jeg får lyst på.
Brødet er i oven as we speak, så jeg legger ved et bilde av hvordan det ser ut fra sist jeg blogget om det (se øverst). Følger du på snap (heleneragnhild) skal du straks få se det ferdig resultatet.
Nå gleder jeg meg til ferskt brød i morgen <3
Der kom brødet vi snakket om på fredag, ja. Gleder meg til å prøve oppskriften 🙂
Spennende! Du bruker ikke surdeig i denne prosessen? Og hadde det vært mulig å bruke hirsefrø? Har utrolig masse i skapet nemlig, hadde vært kjekt å bruke 🙂
Åh, det så veldig godt ut! 🙂
Ina: Nei, kun det som står i oppskriften 😉 aner ikke om en kan bruke hirse altså..
Kristine: Ja 😀 burde prøves altså!!
Tessa Bennett: <3
Det så utrolig godt ut 🙂 Hvor kjøper du Bokhvete?
Det så ut som et herlig brød 😊 Hvorfor ikke bOk hvetemel? Jeg laget søtpotetkake av blant annet bokhvetemel, men nå ble jeg usikker på hvorvidt bokhvetemel er sunt 😛 hva tenker du om bokhvetemel?
Anette: Det er sunt, men det fungerer ikke i denne oppskriften bare 😀
Monica: Meny eller helsekost. De har også på iherb osv 😀
Hei! Flott oppskrift!:) skal deigen hvile i romtemp i trinn 2 også eller på kjøl?
Elisabeth: Alltid i romtemp og tildekket, det er der bakteriene trives og fermenteringen kan skje 😀
hei =)
Er dette brødet greit å spise ved lavkarbo?
Har ME og prøver å spise mest fett og proteiner, men savner brød såååå mye! Klem
Dette brødet så kjempegodt ut, og perfekt for meg som ikke kan spise gluten! Gleder meg til å prøve en dag 🙂
fantastisk med kun to ingredienser! har du forresten link til silen?
Annika: nei, men bare søk mesh strainer 😀
caroline: Det er noe karbo, men ikke mye 🙂 går helt fint å spise, bare ta for eksempel to små skiver med mye pålegg på så du blir mett 😉
strawberrydots: Håper det smaker <3
Så digg det ser ut! Lurer på hvor du har kjøpt silikonformene?
Tonje: De var en gave, men du finner sikkert noe lignende på ebay 😀
Hei=)
Jeg fikk ikke knust bokhveten på trinn to, hadde bare miks master. Fikk en deig men de fleste av bokhveten er hele. Gjør det noe? Står til fermentering nå 😀
caroline: Det er vanskelig å si, for det har jeg ikke prøvd før 😀 håper det blir bra!
Okei! 🙂 får prøve. Åssen kjøkkenmaskin har du?
Holder på å lage dette spennende brødet for første gang nå! Det står på pakken at bokhveten må skylles i kokende vann før bruk for å fjerne fagopyrinen, hvis ikke kan det irritere slimhinnen i øyet. Skal man gjøre det her og, eller forsvinner den gjennom prosessene med bløtlegging og fermentering?
Ida: Har jeg aldr hørt 🙂
Kan man tilføre noen andre korntyper for å endre smaken litt? Syntes det ble litt sur/bitter smak, men brødene hadde fin skorpe og var enkle å lage. Vet ikke om det er bokhvetesmaken jeg ikke liker eller om jeg ikke liker surdeig, men klarte i hvert fall ikke å spise noe mer av det etter jeg hadde tatt en skive. Har ikke vondt i magen etterpå da, så skulle gjerne bare moderert oppskriften noe. Forslag?
Ingvild: vet ikke om det vil fermentere så bra da? hør gjerne med Gry Hammer, det er jo hennes oppskrift 😀 <3
Hei!
Tror du det er mulig å lage rundstykker av denne oppskriften? Eller er deigen for klissete?
Lilly: Det tror jeg ikke 😉
Hei
Kan du si hva type bokhvete du bruker. Jeg sliter med å få den til å heve seg og brødet blir helt fuktig/rå inni. Jeg følger oppskriften, så jeg tro at det kan ha med bokhveten å gjøre?
Liv: Jeg bruker hel bokhvete 🙂
Hei
Min deig står til fermentering nå, men kan ikke se noen bobler i den ennå? Har gjort akkurat det som står i opppskriften
Anette: Ikke sikkert det har noe å si, og kan komme senere også 😉
Så fint med få ingredienser 🙂 Hvis jeg skal ha i solsikkekjerner og linfrø eller lignende, når bør de tilsettes?
Kjersti: ville ikke tilsatt for mye for da kan nok brødet bli vanskelig å steke, men kanskje 8-10 timer før steking 😉
Superdigg brød!
Ser det står 8-12 timer i trinn 1. Gjør det noe om det står 16-17 timer?🤔 skal vannet være kaldt?
Jeg lurer på om brødet kan fryses ..?
Det kan det!
Jeg har lagd brødet mange ganger, og lar det kjøle ned først, før jeg skjærer det i skiver, for så å putte det i fryseren👍🏼
Bruker rister for å tine de😀