Magevennlig glutenfritt brød

God morgen <3

I går hadde jeg en helt herlig dag der jeg rett og slett tok litt fri. Jeg er fortsatt syk så det var etterlentet å kunne senke skuldrene og nyte solen noen timer på verdens vakreste sted. Jeg er så heldig å ha en brygge midt i Oslo som er bare min, og dette er et av stedene jeg virkelig kjenner på roen. Jeg startet dessuten dagen på Artesia spa på toppen av Grand hotell. Jeg ble skjemt bort av emuence økologiske hudpleie, spiste frokost med nydelige jenter og fikk en fantastisk ansiktsbehandling. Det er jo ikke så lett å finne økologiske skjønnhetsbehandlinger, mange salonger bruker produkter med stoffer jeg rett og slett ikke ønsker å smør på min hud. Jeg gleder meg til å fortelle dere mer om dette etterhvert.

Jeg har faktisk enda en gladnyhet på lur! Jeg skal være med selveste fermenteringsdronningen Gry på tur til Valdres i helgen. Hun trengte en assistent i siste liten og jeg bestemte meg for å være spontan og bli med på tur. Her blir det mye snapping kan jeg love, for denne helgen kommer til å være proppfull av inspirasjon. Jeg har kun hørt positive ting om hennes kurs, men har ikke fått kommet meg på et selv enda. Jeg har fermentert endel, men jeg vet at jeg kan lære så mye mer og ikke minst bli fylt av inspirasjon. Følger du meg ikke allerede kan du legge meg til under navnet heleneragnhild på snapchat og bli med på tur.

lettfordøyelig glutenfritt brødSiden jeg skal fermentere i hele helgen tenkte jeg det var passende å dele oppskrift på et spontanfermentert brød. Dette brødet er basert på bokhvete som er glutenfritt og fermenteres helt uten starter. Når vi lar deigen stå og fermentere blir endel av stivelsen omgjort til organiske syrer. Dette gjør at brødet gir deg mindre blodsukkerstigning. Perfekt for en som vanligvis reagerer på brød med svingende blodsukker  altså! Brødet blir også langt lettere å fordøye, er ikke gamle mattradisjoner fantastiske??

Oppskriften er fra Gry sin bok, men siden hun har delt den på egen blogg før deler jeg den her også. Dette brødet ble veldig godt og lett fordøyelig. Det er heller ikke dyrt eller vanskelig å lage. Smaken og konsistensen minner meg om brødet mamma og pappa bakte til meg da jeg var liten. Vi bodde i USA og grovt brød var umulig å oppdrive. Jeg føler meg heldig som har vokst opp med mat laget fra bunnen av <3

Magevennlig glutenfritt brød

lettfordøyelig glutenfritt brød

8 dl hel bokhvete (jeg brukte en pose alá 500g)

(vann til bløtlegging)

1 ts uraffinert havsalt

1,5 dl vann

Magevennlig glutenfritt brød

OBS! Brødet kan stinke når det fermenterer, men det har ingenting å si på smaken på et ferdige produktet!! Ikke la deg skremme 🙂

Første steg er å skylle bokhveten grundig og ha den i en stor bolle og ha over kaldt vann. Vannet skal dekke minst to cm over bokhveten. La dette stå i 8-12 timer.

Magevennlig glutenfritt brød

Neste steg er å skylle bokhveten godt i en sil. Kornene blir litt slimete og dette ønsker vi å få vekk. Når du har skylt bokhveten godt har du den i en bolle og blander inn 1 ts salt og 1,5 dl vann. Kjør massen i en kjøkkenmaskin, kraftig blender eller bruk stavmikser. Jeg brukte sistnevnte til jeg ikke kunne se hele korn.

Dekk til brøddeigen og la den stå til fermentering i ca 24 timer. Dekk til med et kjøkkenhåndkle eller som meg, en dusjhette (genialt triks).

Magevennlig glutenfritt brød

Når du skal steke brødet forvarmer du ovnen til 250 grader. Ha deigen over i to brødformer. Jeg brukte silikon, men har du ikke det er det lurt å smøre og strø formene. Du kan bruke et glutenfritt mel som jyttemel eller rismel til dette.

Hell deigen forsiktig over i formene og ha dem straks inn i ovnen. Sett temperaturen ned til 170 grader og stek brødene i en time.

Magevennlig glutenfritt brødLa brødene avkjøles før du skjærer i dem. Dette smakte helt nydelig med en haug smør på, men egentlig med alt pålegg.

Visste du forresten at bokhvete faktisk er en urt? Det er som sagt naturlig glutenfritt og har faktisk ingen relasjon til hvete i det hele tatt. Det er et av min e favoritt «korn» og jeg anbefaler det også til deg med hormoner i ubalanse. Bokhvete inneholder et molekyl som kan hjelpe kroppen å kvitte seg med unødvendig østrogen. Du finner bokhvete på butikker som coop og meny, eller på helsekost. 2 brød for 40 kroner synes jeg er innafor!

Magevennlig glutenfritt brødHa en nydelig dag kjære leser, og bak dette brødet! Jeg er i hvert fall megafornøyd med fryseren full av brød magen min elsker <3

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg