Jodmangel hos gravide

Får du i deg nok jod? Jodmangel kan være alvorlig!

får du i deg jodI dag var jeg på frokostseminar i regi av opplysningskontoret for melk og meieriprodukter med et spennende tema, nemlig den nye rapporten om jodstatus i Norge. Det viser seg at vi slettes ikke får i oss nok av dette sporstoffet, noe som kan medføre store konsekvenser.

Særlig kvinner i fertil alder (som veldig mange av mine lesere) er utsatt for å få i seg for lite jod.

Hva er jod?

Jod er et essensielt sporstoff som er nødvendig for normal dannelse av stoffskiftehormonene våre. Vi er helt avhengig av å få dette stoffet gjennom maten vi spiser. Får vi i oss for lite kan vi utvikle struma, og barn som er født fra mødre med alvorlig jodmangel kan få kretinisme. Sistnevnte er en tilstand med både mental og fysisk retardasjon og dvergvekst.

I Norge har vi en anbefaling på 150 mikrogram jod per dag, mens WHO opererer med 250 mikrogram per dag. I Norge er dette et minimumsinntak for å unngå mangel. Vi skal ikke ha i oss for mye jod, men mye tyder på at anbefalingen er for lav. Da er det skremmende at WHO anslår at så mange som 50% av mennesker i Europa har mangel!

jodmangel gravid

Hvorfor trenger vi jod?

Vi trenger jod for å regulere stoffskifte, men også for dannelse og utvikling av cellene våre. En stor del av dette skjer i fosterlivet, og jod er derfor svært viktig under svangerskapet.

Hvem får jodmangel

Det er noen grupper som er særlig utsatt for jodmangel. Det er kvinner i fertil alder, barn, innvandrere, vegetarianere og veganere, og mennesker med melke- eller fiskeallergi.

I rapporten som ble lagt frem i går kommer det frem at hele 80% av gravide kan ha for lave jodverdier. En mild til moderat mangel kan ha alvorlig konsekvenser for utviklingen av baby, og kan medføre både lavere intelligens, dårligere leseferdigheter, samt økt risiko for autisme og ADHD.

Det er skremmende lite fokus på jod i det norske kostholdet, og mange tror at de får i seg nok fordi noe salt berikes. Sannheten er at dette saltet er en dårlig kilde til jod da det inneholder for lite til at vi får i oss særlig gjennom salt. Du måtte altså spist svært mye salt for å dekke jodbehovet ditt, noe som ikke er ønskelig. Saltet som berikes er det raffinerte saltet, som jeg selv ikke liker å bruke, mye fordi jeg ikke liker smaken.

jodmangel gravid

Hvordan få i deg nok jod?

Spis mager fisk

Sei, hyse, skrei og særlig torsk, da det er den beste kilden til jod vi har. Mager fisk blir lett glemt i alt fokuset på omega 3 og D-vitamin fra fet fisk. Begge typer har ulike positive effekter og det er nettopp derfor vi trenger begge. Mager fisk er lett å finne av god kvalitet, det er billig og det er supersunt! Her finner du både proteiner av høy kvalitet, B-vitaminer, mineraler og sporstoffer som jod. 100 gram torsk inneholder rundt 180 mikrogram jod.

Selv liker jeg å steke fisk i smør, surre serranoskinke rundt og bake i ovn, lage eller kjøpe fiskekaker eller servere med bacon. Kjøp frossen fisk og ta opp til middag, det tiner raskt og tar kort tid å forberede.

jodmangel gravid

Spis melkeprodukter

Siden 1950-tallet har kraftför blitt tilsatt jod og melk har dermed også blitt en kilde til jod. Dette gjelder også økologisk melk. Selv om jeg egentlig mener at kuen skal spise gress og ikke kraftför er det dessverre slik i Norge at det er det kuen spiser. Melken vi har blir derfor en kilde til jod, og dette kan vi utnytte. Mange reagerer på ren melk, men kan fint tåle endel melkeprodukter som harde oster, cottage cheese osv likevel. En dl kefir inneholder 20 mikrogram jod.

Spis egg

Jeg elsker egg da de er både små næringsbomber og smaksbomber. Egg er en kilde til alle næringstoffene vi trenger med unntak av vitamin C. Et egg inneholder ca 25 mikrogram jod. Du trenger ikke være redd for å få høyt kolesterol fra egg, dette kolesterolet påvirker omtrent ikke kolesterolet i kroppen vår. Jeg prøver å spise minst to egg per dag, særlig til frokost er egg gull!

jodmangel gravid

Tang og tare

Noen typer tang og tare inneholder store mengder jod. Her kan en faktisk få for mye, så inntaket skal ikke overdrives. Noen eksempler er nori, kelp og taremel.

Ta et tilskudd

Hvis du ikke spiser melk eller fisk anbefaler jeg at du tar et tilskudd av jod. Dette gjelder særlig kvinner i fertil alder, gravide og ammende. Innholdet i morsmelk er et speilbilde av inntaket til mor, så det er svært viktig at du passer på dette. Her må en også ta ansvar selv da jodstatus ikke vektlegges av hverken leger eller helsesøstre i Norge enda. Forhåpentligvis vil det bli et større fokus på dette etterhvert.

jodmangel gravid

Hva med stoffskrifte?

Har du lavt stoffskifte med påviste antistoffer mot skjoldbruskkjertelen (anti-TPO) bør du unngå jodtilskudd. Ellers kan faktisk de med lavt stoffskifte ha et for lavt inntak, og bør være særlig påpasselig med å få i seg jod.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg