Sunn mat på budsjett – ukens leserspørsmål

ukens spørsmålJeg syns det er veldig morsomt å lage god mat og er opptatt av å spise sunt, men det kan være veldig vanskelig når man skal leve på studentbudsjett. For eksempel nøtter, frø og bær er «kjempedyrt». Har du noen tips om hvordan man kan leve sunt og billig?

Noen ganger tenker jeg på hvordan mine leser ser meg, og ikke minst mitt kosthold. Sistnevnte er jo tross alt en stor del av denne bloggen og det er for å lese om nettopp mat at mange klikker seg inn her. Jeg glemmer ofte at dere ikke ser det jeg ikke deler, for når du deler mye, da glemmer du faktisk hva du snappet og hva du la ut forrige torsdag. Det er faktisk umulig for meg å vise alt, og det er heller ikke noe jeg ønsker. Mitt kosthold er ikke nødvendigvis riktig for andre og det er i hvert fall ikke en perfekt mal andre burde følge. Jeg skriver dette fordi jeg tror veldig mange tror at jeg lever av spirulina og økologisk, gressforet, jomfruvelsignet indrefilet. Det er så langt fra sannheten en kommer. Det er ikke mange måneder siden jeg selv var student, og jeg er fortiden i oppstartsfasen av min lille bedrift. Jeg er dessuten veldig glad i en god deal og veldig lite glad i å sløse penger. Jeg handler på salg og jeg elsker å spare penger. Det meste av kostholdet mitt er helt vanlig mat fra vanlig butikk, men jeg har også bygget meg opp et kjøkken med en del spesialprodukter. Det er mye fordi jeg driver blogg og mye grunnet min enorme interesse for ernæring. Jeg skal lage et innlegg om de viktigste spesialproduktene etterhvert. Du trenger uansett ikke å være som meg, eller å ha masse dyre produkter i handlekurven for å kunne spise sunt.

sunn mat på budsjett

Sunn mat på budsjett

sunn mat på budsjett

Kjøp sesongbasert

sunn mat på budsjettNår ting er i sesong er de langt rimeligere enn ellers. Her kan du få mange kupp! Jeg mener også at vi er skapt for å spise i sesong. Tenk bare på deg selv; har du ikke mer lyst på varm, tung mat på vinteren? Jeg fyser på kraftsuppe, sjokolade og kjøtt om vinteren, mens på sommeren vil jeg ha friske salater, smoothie og mer fisk.

Gå på tilbud

sunn mat på budsjettVed å sjekke tilbudsaviser (de finnes også på nett) kan du se hvor de beste tilbudene er denne uken. Ser jeg at det er tilbud på frukt og grønt kjøper jeg det som er på tilbud og lager det. Ofte har butikker ting som gulrøtter, blomkål og brokkoli på tilbud. Dette er fantastiske grønnsaker som kan lages på mange ulike måter. Det er også lurt å se etter tilbud på kjøtt og fisk. Nøtter og frø har jeg flere ganger funnet på tilbud hos dagligvare, også de økologiske!

Fyll opp fryseren

sunn mat på budsjettJeg har også en sånn irriterende liten fryser, men jeg fyller den likevel med ting jeg finner på tilbud. Noen ganger har for eksempel findus tilbud på fisk og da kjøper jeg inn så vi har. Fisk tiner raskt og er en undervurdert proteinkilde, faktisk en av de beste! Stek i smør så smaker det helt fantastisk! I fryseren min har jeg også brød som jeg har skåret opp. Da kaster vi mye mindre brød og sparer mye penger på det. Husk også at frosne grønnsaker er minst like sunne som de ferske, men langt billigere.

Kjøp ekte mat

sunn mat på budsjettNår kjæresten ber meg ta med en pizza hjem irriterer jeg meg alltid grønn over hvor dyrt det er med ferdigmat. Det samme gjelder alt fra toro, ferdigsalater, skyr, ferdige middager, smoothier, barer osv. Ikke minst gjelder det all den übersunne helsekostmaten. Jeg elsker å prøve nye, sunne ting, men det er ikke noe jeg må ha! Det er en deilig luksus i ny og ne. Det er et alternativ når jeg er på farten, men ikke noe jeg må spise i hverdagen hvis jeg ikke har råd. Kjøp kjøtt, fisk, meieriprodukter og et lass av frukt og grønt. Jeg lover deg at det er sunnere å lage maten selv! På matkurs handler jeg som regel for rundt hundrelappen per persjon og det er tre retters!

Planlegg og skriv handleliste

DSC06003Fristes jeg til en tur på meny etter trening kan det lett bli mye rart som handler i kurven. Jeg må jo unne meg litt godsaker når jeg har vært så flink til å trene? Her blir ofte barer, økologisk ditt og datt, bær, rørosprodukter og nøtter med hjem. Ikke noe galt med noen av disse matvarene, men det kan fort bli dyrt når magen rumler og du bare handler etter hva du har lyst på. Planlegg i steden både ukens måltider (i hvert fall middag) og ukens handleturer. For meg blir det ofte flere turer på butikken fordi jeg trenger ting til oppskrifter til bloggen, men jeg prøver å være flinkere her jeg også!

Let i butikken

DSC06202Hvis du leter litt i butikken kan en ofte finne varer som straks går ut på dato eller har best før dato i dag. På rema har de til og med egne avdelinger for kjøtt som snart går ut. Husk at det er regler som bestemmer datostemplingen, og det aller meste holder et par dager over. Jeg bruker sansene mine for å se om mat har blitt dårlig, ikke en datostempling. Jeg har dessuten venninner som har fått flere kg økologisk kjøtt gratis ved å lete på coop! Finn frem din moderne jeger og sett i gang!

Lag maten (også lunsjen) hjemme

sunn mat på budsjettÅ kjøpe mat ute er sykt dyrt, det er så dyrt at du ikke vil regne på det! Bare se på denne artikkelen, jeg trenger ikke å si mer. Å blende er smoothie selv tar meg seriøst tre minutter. Hva med å slenge middagsrester oppi en boks og ta med det? Suppe er også ypperlig lunsj mat, jeg anbefaler deg å innvestere i en mattermos, så holder du suppen varm.

Bruk hele dyret

sunn mat på budsjettLær deg å koke kraft på bein og du kan nyte helsefremmende kraftsupper. Dette er billig mat som gjør kroppen glad og holder deg mett. Oppi suppen kan du ha de gulrøttene som begynte å se litt slitne ut og den brokkolistilken du ellers ville kastet. Ved å sløse mindre sparer du mye penger.

Lag ting selv

sunn mat på budsjettÅ kjøpe nøttesmør, glutenfrie knekkebrød og smoothier er veldig dyrt i lengden, men du kan spare mye ved å lage selv. I tillegg får du bestemme hva som skal oppi maten helt selv! Det er faktisk ingenting du ikke kan lage hjemme, det er bare å brette opp ermene og begynne å lære seg ting. Alt tar lengre tid i starten, men så raskt du har prøvd ser du hvor lett det er. Hva med hjemmelaget musli eller hjemmelaget nutella?

Har du tips til å handle mat på budsjett? Jeg elsker å høre fra deg <3

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg