Fermentering med Gry Hammer

Beklager stillhet fra min side denne helgen, men jeg har vært på landet med dårlig nett! Det er jo også veldig deilig innimellom, å kunne koble av og suge til seg ny inspirasjon.

Jeg har vært Gry Hammers lille hjelper hele helgen og har dermed både kunnet lære og praktisere fermentering. På fredag satte jeg meg på bussen og dro til Vik i Buskerud. Der møtte jeg Gry med mann, barn, høner, hane, vaktler, hund og katt. Vi stappet bilen med krukker, flakser, egg og kål før vi satte snuten mot Valdres for yoga retreat. De siste tre dagene har jeg virkelig fått bekreftet hvor viktig riktig tilberedning av mat er. Jeg føler jo ofte at jeg maser fælt på dere om bløtlegging, tarmhelse og fermentering, men nå vet jeg at det er til stor nytte. Jeg håper dere gleder dere til å lære mer om dissee tradisjonene og ikke minst titte på bilder av alt det herlige vi har laget.

fermentering grønnsakerPå fredag kveld satt vi surdeigsbrød og vaffelrøre med surdeig, samt fikk en innføring i hvorfor riktig tilberedning av mat er så viktig. Lørdag startet med yoga og frokost med surdeigsbrød, fermenterte godsaker som hummus, linsepaté og pesto. Stedet vi var på er et vegetarisk sted så all mat var vegetarisk av respekt for dem. Det gjorde meg ingenting da jeg synes all maten var fantastisk. Linser og kikerter er også langt lettere å fordøye når de blir behandlet riktig så jeg ble glad for å få lære hvordan jeg kan fermentere for eksempel hummus.

Etter frokost stod melkesyregjæring av frukt og grønt på planen. Vi fikk smake tradisjonell surkål, surkål med gulrot, surkål med ingefær, solkål, kimchi og fermentert ketsjup. Jeg raspet kål til den store gullmedaljen og hakket løk, ingefær og chili til fingertuppene sve. Alle får se hva en skal gjøre, noe som gjør det så mye lettere å gjøre hjemme. Ikke minst synes jeg det er så flott å få smake, da vet jeg nemlig hvordan det skal smake. Husk likevel at det kan smake ulikt fra gang til gang, uten at det er feil.

fermentering grønnsaker

Fermentering av frukt og grønt

fermentering grønnsakerDet blir mange spørsmål fra ivrige deltakere og møysommelig forklaring.

fermentering grønnsakerfermentering grønnsakerTil lunsj fikk vi fermentert linsesuppe, bokhvetebrød, salat og annet tilbehør.

fermentering grønnsakerDSC06364Denne var kjempe god og ikke minst mettende!

DSC06366Gry hadde med fermenterte frøknekkebrød! Disse ligner på mine lettfordøyelige knekkebrød men har en litt annen vri.

fermentering kornEggerøre, hummus, linsepaté, solkål, smør og bønnespirer.

fermentering kornVi fikk salat til alle måltider <3

fermentering kornfermentering kornfermentering kornEtter lunsj hadde vi 20 minutter avspenning med Gry. Mange vet kanskje ikke at hun i tillegg til kraftmamma er yogainstruktør?

DSC06380DSC06382På ettermiddagen trakk vi ut i solen for vaffelsteking, snoplaging og innføring i surdeigspleie. Jeg stekte sikkert 70 vaffelplater og nesten alle ble spist! Tilbehøret var økologisk rømme fra Røros og hjemmelaget syltetøy. Vi laget både sjokoladekuler og lakriskuler, av fermenterte og tørkede mandler selvsagt!

fermentering kornVi avsluttet lørdagen med en festmiddag med rødbeteburgere (veldig godt!), søtpotet- og potetbåter og salat. Til dessert hadde vi iskrem laget på eggeplommer, honning og bær, med fermentert banankjeks og godiskuler. Maten har virkelig vært vidunderlig på denne turen!

DSC06386Krukker fulle av gunstige bakterier <3

DSC06388

Fermentering av drikke

DSC06400Annengangsfermentert vannkefir med granskudd, sitron og ingefær.

13320533_802594039841964_9206236353017803366_oI dag hadde vi fokus på fermentert drikke. Vi gikk gjennom vannkefir, melkekefir og kombucha.

DSC06404Gry viser frem egne melkekefirkorn.

DSC06407melkekefirkorn ser ut som små blomkåler, men er egentlig sopper som spiser laktosen i melken og dermed danner kefir. Jeg har selv melkekefirkorn i kjøleskapet som jeg nå har funnet frem for å vekke til live.

DSC06409DSC06410Fine Gry!

DSC06411Fermenteing av det meste, også pesto! Oppskrift finner du i boken til Gry.

DSC06416Surdeigsbrød ble stekt hver dag. Når vi fermenterer på tradfisjonelt vis brytes antinæringsstoffer i kornet ned og endel av stivelsen i brødet omgjøres til organiske syrer. Dette gjør brødet både lettere og fordøye og snillere mot blodsukkeret. Også gluten deles til mindre peptider og blir mindre skadelig for tarmen vår.

fermentering korn

Fermentering av korn, nøtter og frø

fermentering kornFermentert brød og vannkefir i bakgrunnen.

fermentering kornDSC06432Fargerik mat til alle måltider!

DSC06439DSC06444Vi avsluttet med en spørsmålsrunde og en lunsj før vi vendte hjem.

DSC06446Jeg er så glad jeg slang meg med i siste liten, for jeg har kommet hjem med masse inspirasjon og mange nye vennskap. Da jeg kom innenfor døren kokte jeg raskt opp vann til både jun og kombucha, maten surdeigsstarteren Donald og ga melkekefirkornene mine økologisk melk. Det spirer og gror på kjøkkenet og kanskje kan jeg invitere en av dere hjem på henting av en kultur.

DSC06449Modini, Gry og meg <3

Dette herlige stedet heter Dharma Mountain og ligger i Hedalen i Valdres. Her arrangeres det yogareiser, kurs og de har virkelig den deiligste maten. Det er noe helt spesielt med å komme ut til et slikt sted, omringet av natur, stillhet og gode mennesker. Du kan lese mer om Dharma Mountain på deres facebookside.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg