Spørsmålsrunde Frøyaklinikken

I dag har jeg vært hos legen for å ta prøver og få henvisning til gynekolog. Så dro jeg til Frøyaklinikken for å intervjue Anette. Det er alltid så hyggelig å være der og tiden flyr når vi sitter og skravler om hormoner, kosthold og prevensjon. Dette er jo et tema som berører nesten alle kvinner, men som det ikke er lett å finne svar på. P-piller er liksom den enkleste løsningen for mange, men det betyr ikke at det er den riktige. Det blir ofte et plaster på et problem, for eksempel kviser. Når en slutter vil problemet som regel komme tilbake, det er i hvert fall min erfaring. Vi har uansett prøvd å besvare dere så godt som mulig!

Hei!

Jeg et spørsmål angående p-piller og bytting av ulike typer som plager meg hver eneste dag, og det hadde betydd mye å få et svar på det.

Jeg har kjæreste/samboer og vi har holdt sammen i 6 år.

Hva tenker legene på Frøyaklinikken om det å bytte p-piller opptil flere ganger (altså ikke lengre perioder uten bruk av p-pille, men kun endret merke/type på riktig måte)?

Jeg har gått på p-pille siden jeg var 17 år, og startet med Loette, men så byttet jeg til Diane (pga. uren hud, og gikk på denne kun i 1 år), for så å prøve p-ring (noe som ikke funket – ble veldig ubehagelig etter en periode), deretter ny p-pille; Yasminelle, og til slutt fikk jeg tilbake mye av den urene huden, slik at jeg valgte å starte på Diane igjen høsten 2015. Med andre ord har jeg byttet 4 ganger.

Spørsmålet mitt er: hva gjør jeg nå til sommeren? Mange sier at Diane kan man bare gå på i 1 år da de er «sterke» og brukes kun pga. uren hud.

Bør jeg slutte helt på p-pillen? Eventuelt hvilke andre muligheter har jeg? Hva tenker Frøyaklinikken om disse apparatene som brukes for å måle temperatur hver morgen som prevensjonsmiddel?

Håper på svar til tross for så detaljert spørsmål ;-*

Diane er en medisin som brukes mot kviser, men som også fungerer som p-pille. Om du bør slutte kan vi ikke gi svar på, men vi kan si litt om hvilke andre tiltak du kan gjøre for huden din. Kostholdet er veldig viktig for huden og hvorvidt vi har kviser. Du bør minimere inntak av sukker og raske karbohydrater, og redusere inntak av melk hvis du drikker det. Det er spesielt melk og ikke alle melkeprodukter. Ta tilskudd av probiotika og spis fermentert mat. Det er viktig for tarmfloraen som henger sammen med hudens utseende. Pass på å få i deg grønnsaker til alle måltider. Spis fet fisk og ta gjerne også tilskudd av en god kvalitets omega 3.

Når det gjelder p-pillen er nok ikke damene på Frøyaklinikken riktige å spørre da de ser ettervirkningene av disse pillene hos våre kunder. Vi ser at hadde en uregelmessig menstruasjon før en begynte vil en også kunne slite med dette etter at en slutter. Generelt sier vi at spiral eller hormonspiral er bedre prevensjon, da dette virker mer lokalt enn p-piller.

Det er svært viktig at unge jenter lærer egen syklus. Skal en bruke apparater som natural cycles, pearly osv bør dette kombineres med å kjenne hvordan utfloden påvirkes av syklus, samt andre tegn på hvor en er i syklusen (dette skal jeg skrive et eget innlegg om). Kondom er den aller beste form for prevensjon da den både beskytter mot graviditet og kjønnssykdommer.

Hei!

Synes du er utrolig flink og tøff som tar opp dette, det er så relevant for oss jenter.
Jeg lurer også veldig på dette med p-piller. Jeg begynte nemlig på p-piller rett etter at jeg startet å få menstruasjon, i en alder av 16 år. Først fikk jeg en pille som jeg tror var lite østrogen i, fordi jeg blødde helt til jeg byttet til Microgynon. Det er en pille som alltid har fungert fint på meg. I en alder av 20 år sluttet jeg på p-piller fordi jeg ikke følte jeg hadde behov for å gå på det. Da fikk jeg veldig uren hud og uregelmessig mens. Jeg bestemte meg derfor for å begynne på Microgynon igjen, etter 3/4 år uten p-piller.
Jeg er nå 21, singel og ønsker derfor ikke barn. Huden min er mye finere, og p-pillene fungerer godt for meg. Bør jeg gå på Microgynon helt til jeg ønsker å bli gravid, eller bør jeg slutte?

Håper virkelig på svar! Klem

Om du bør slutte er igjen vanskelig å svare på, da enhver kvinne må ta dette valget selv. Det Anette kan si er at ser at kvinner ofte blir gravide rett etter at de slutter. Da danner kroppen endel hormoner og det kan komme en slags «boost». Det er likevel lurt å jobbe med å stabilisere hormoner før en blir gravid. P-piller kan tappe kroppen for viktige næringsstoffer som B6, magnesium og sink.

Les gjerne over for mer info om prevensjonsvalg.

tarmflora-probiotika-640x462Hei! veldig tøft av deg å dele dette 🙂
Jeg har vært å tatt hårmineralanalyse, som viste høyt innhold av kalsium og veldig høye kobberverdier. Dette har selvfølgelig påvirket mange av de andre mineralene i kroppen min, som gir stor hormonell-ubalanse. Har ikke hatt mensen på godt over 1 år, og ble anbefalt av legen min å begynne på p-piller for å «sparke» den igang…
Lurer derfor på om det er noe de på Frøyaklinikken vil anbefale, eller er det andre måter å få hormonene i balanse igjen, og forhåpentligvis få tilbake mensen på «naturlig måte» 🙂
Håper på svar!

På Frøyaklinikken har de ikke sett at p-piller kan gi tilbake riktig menstruasjon. Det kan produsere en mens, men ikke gi en regelmessig menstruasjon. Kvinnehormoner er svært kompliserte og det er ofte kommunikasjonen mellom hjernen vår og eggstokkene som har gått litt i hi (særlig etter bruk av p-piller). For å få i gang kommunikasjonen mellom hypofyse og eggstokker bruker de akupunktur, homeopati og soneterapi.

Anette anbefaler deg å ta tilskudd av sink da eggløsning ikke kan skje uten dette viktige mineralet. D-vitamin er også viktig for eggløsning og de anbefaler nivåer på 100 nmol/l eller høyere. Andre tilskudd som anbefales er magnesium og b6 (kjøp pyridoksin på apoteket). Betakaroten er viktig for modning av det gule legemet og får gjennom gulrøtter og granateple for eksempel.

Jeg har et barn på 1 år som jeg fortsatt ammer. Jeg har ikke fått tilbake menstruasjonen etter fødsel og ønsker å bli gravid, men jeg ønsker ikke å slutte å amme før barnet mitt vil. Så jeg lurer på om du har noen tips til meg? Hvordan kan jeg få menstruasjonen tilbake uten å slutte å amme (som var det eneste rådet fastlegens hadde).

Det er helt vanlig at menstruasjonen ikke kommer tilbake før du slutter å amme. Dette ser vi som et sunnhetstegn og det er dessverre ikke noe å gjøre med. Det er fantastisk for barnet ditt at du ammer, så det må du bare fortsette med så lenge du føler det er riktig for deg og barnet ditt.

Hei. Ser det flere steder er anbefalt å bytte til fete meieriprodukter i forbindelse med fertilitet. Jeg spiser mye meieriprodukter i dag; Mager cottage cheese, mager kesam, lett ost, skummet melk osv. Dvs bare magre meieriprodukter. Er så redd jeg skal gå opp i vekt ved å bytte til fete produkter. Bruker riktignok meierismør når jeg bruker smør, men bruker ikke det hver dag. Bør jeg gå over til et low carb kosthold hvis jeg skal begynne med fete meieriprodukter? Eller må jeg bare spise mindre mengde?Spiser ikke ris, pasta og minimalt med potet i dag. Så nylig en film fra USA hvor de hadde gode resultater på barnløshet og low carb kosthold med fet mat, så det er kanskje veien å gå? På forhånd tusen takk for svar.

Særlig kvinner med PCO/PCOS har glede av et lavkarbokosthold med grønnsaker til alle måltider. Når det gjelder bruk av fete meieriprodukter har dette vist seg å være gunstig i forhold til fertilitet. En studieHarvard viste at kvinner som brukte helfete produkter hadde lettere for å bli gravide enn de som drakk skummet melk. De som spiste en eller flere porsjoner fullfete meieriprodukter hadde 25% redusert sannsynlighet for fertilitetsproblemer knyttet til eggløsningsforstyrrelser. Hormoner er laget av kolesterol så det er viktig å få i seg fett når en ønsker hormonbalanse. Melk er et litt spesielt produkt da det inneholder både fett og sukker. Jeg (Helene) anbefaler at en hovedsaklig spiser cottage cheese, ost, smør, kesam, kefir og ellers bruker melkeprodukter i matlaging.

gravid-smertestillende-640x426Hei! Så spennende å lese om fertilitet på bloggen din! Jeg har også hatt problemer med å få tilbake mensen etter å ha sluttet på p-piller. Flere steder står det at dette kan komme av østrogendominans, men etter å ha tatt blodprøver vet jeg at jeg har litt for lave nivåer av østrogen. Jeg lurer derfor på om det er noe man kan spise eller gjøre for å øke nivåene av østrogen? Etter hva jeg har skjønt virker det som mange unngår soyaprodukter blant annet for å hindre for høyt østrogen eller ubalanse i hormonene, men dette er egentlig ikke noe jeg ønsker å ha i kosten min. Spiser fra før av et rent kosthold med mye grønnsaker, minimalt med korn og godt med proteiner og fett. Føler meg ellers sunn og frisk med dette kostholdet.
Takk for en fin blogg med gode tanker og oppskrifter!

Skal du spise soya anbefaler Anette i hvert fall at du kun velger økologiske varianter. Ellers bør du få i deg nok fett slik at hormonene dine kan dannes. Fete meieriprodukter, egg og kokosolje er gode kilder. Tilskudd av bidronninggele fra første dag menstruasjon og frem til eggløsning kan også være gunstig for deg. Det er viktig at du også fokuserer på å få opp progesteron, da disse fungerer best i balanse. Ta tilskudd av nattlysolje i folikkelfasen, det vil si fra første dag av menstruasjon og frem til eggløsning.

Hei!
Så flott at du skriver om dette! Regner med at det er mange jenter som lurer på nettopp dette.
Jeg har gått på p-piller selv siden jeg var 16. Gikk først på Microgynon i mange år. For omtrent 1,5 år siden (er 24 år nå) begynte jeg på Diane pga uren hud, men jeg vet at man ikke skal gå på dette mer enn 1 år. Jeg ønsker nå å begynne på noe uten mye hormoner eller noe mer naturlig prevensjon, men synes det er så vanskelig å vite hva som er sikkert. Kan de anbefale noe?

Se over for mer info om hvilke prevensjonmetoder de anbefaler. Ønsker du å bruke en fertilitetsmonitor er det viktig å huske at de tre første månedene som regel er usikre og da bør du bruke kondom i tillegg.

Hva er det som skjer i kroppen når hormonene er i ubalanse, og menstruasjonen uteblir? Det kan kanskje være ulike grunner/tilstander som gir uteblitt menstruasjon?
Hva anbefaler Frøyaklinikken at man kan gjøre for å få tilbake menstruasjonen/få normal syklus og hormonene i balanse igjen, foruten riktig kosthold og jobbe med stressmestring?
Hvilke (kost)tilskudd anbefaler de? Hvilke tester bør tas hos legen? Andre lure tips, eller ting som er verdt å vite? 🙂

Ble mange spm dette, men det skulle jo være en spørrerunde, så.. 😉 Det er så mye en lurer på, og mye en ikke har oversikt over eller forståelse av, når det kommer til dette.

shutterstock_329115086Det er mange ulike grunner til at menstruasjonen uteblir. Det kan være PCO/PCOS, endometriose, manglende kommunikasjon mellom hypofysen og eggstokkene, andre sykdommer eller stress.

Får en ikke tilbake menstruasjon anbefaler vi å gå til behandling. På Frøyaklinikken brukes akupunktur, homeopati og soneterapi, i kombinsjon med kostveiledning.

Kosttilskuddene som går igjen er: zink, b-kompleks, folat, d-vitamin, omega 3 og magnesium

Klassiske tester: uten menstruasjon er det vanskelig å tolke svar, men får en mens er det lurt å ha klart rekvisisjon hos lege. Da kan du gå og ta prøvene.

På dag 2 og 3 etter første dag menstruasjon bør du teste FSH, LH og østradiol

Når som helst i syklusen kan en teste prolaktin, TSH, T3 og T4, antiTPO, SHBG (henger sammen med PCO), D-vitamin, jern og B12.

Progesteron bør måles en uke etter eggløsning (da er den på topp). Denne prøven kan da fortelle om du har hatt eggløsning.

Vil du dele hvilke typiske symptomer du har på progesteronmangel? Det er utrolig spennende, men også så komplisert med homoner da 🙂 Forresten, jeg syntes podcastepisoden du var med på på ingefær var så utrolig bra! Lærer masse av deg 🙂

Mangel på progesteron gir ofte de samme symptomene som PMS. Ømme bryster, vannretensjon, oppblåsthet, små mensmurringer, uren hud og humørsvingninger.

Noen har det fra eggløsning til mensen og noen kun få dager før.

Hvilket prevasjonsmiddel anbefaler de? 🙂

Se over! Det aller beste for kroppen er å lære sin egen syklus og bruke kondom på usikre dager. Har en plager med hormonprevensjon bør en slutte

Så spennende. Jeg kunne tenkt meg å visst hva er den vanligeste grunnen til at kvinner oppsøker de? Og hva er deres «generelle» løsninger på disse utfordringene. Og gjerne, hva anbefaler de som prevansjon til jenter på 18 år som gjerne ikke ønsker barn før 25 år? Selv har jeg som deg brukt p-pillen i nesten 10 (!!) år, og selv om jeg ikke hadde født som 20 åring visste jeg at jeg ikke var ferdig med masteroppgaven før fem år etterpå. Derfor har jeg i etterkant tenkt at det ville nok kanskje vært en bedre løsning for meg å satt inn en spiral med en gang. Men legen skrev jo ut p-piller da, så… 🙂

Den vanligste grunnen er at de sliter med å få barn eller har plager i svangerskapet.

De aller fleste av kvinnene har diagnose som PCO/PCOS, endometriose, infeksjoner (for eksempel urinveisinfeksjon eller soppinfeksjon), tarmlidelser, eggløsningsforstyrrelser, uteblitt mens, uregelmessig mens, nedsatt sædkvalitet.

Se over for mer infor om prevensjon 🙂

Hei!
Kanskje ikke helt relevant og litt personlig, men fikk du en mer problematisk mensturasjonssyklus når du var syk med ME?

Jeg er snart på fjerde året med ME og sliter mye med hormonubalanse (shocker! 😀 hehe) i form av hetetoker og svingninger i kulde/varme regulasjonen i kroppen. Men en ekstremt slitsom forandring er at jeg har fått helt ekstreme menssmerter. Smertene begynner gjerne en uke før jeg skal få mensen, i tillegg til hetetokter. Jeg sluttet på p-piller ikke så lenge før jeg ble syk med ME og da hadde jeg gått på det siden jeg var 16år (nå 25). Det eneste svaret jeg får fra helsepersonell er, begynn på p-piller! Og når jeg sier at jeg ikke ønsker det ja da sitter jeg der. Har du noen kunnskap om dette? dette er plager jeg ikke har hatt verken før eller på p-piller. Er det MEn? eller er smerter et tegn på noe annet? Dette er vel mer et spørmål til intervjuet ditt. anbefaler de også p-piller som eneste utvei?

Ps: Jeg synes forresten det er helt fantastisk at du har blitt frisk fra denne dritt sykdommen!! 😀 Hurra! Skjønner ikke at noen kan si noe annet. Likte også veldig godt faren din sitt innlegg om hvordan du/dere ble møtt i helsevesenet kontra din søster. Spot on.

De har hatt noen ME-pasienter men ikke mange. Da vi ikke vet hva ME er er det vanskelig å si hvorfor kvinner med ME kan være plaget med hormonubalanser. Mange opplever i hvert fall svingninger i formen ut i fra hormonsyklus. Når en blir bedre fra ME blir som regel også disse plagene bedre.

Hvis det ikke er for sent har jeg et spørsmål til 🙂 Jeg går på p-piler, men under den pillefrie uken kan jeg våkne opp helt svett – oh det kan skje flere ganger. Vett de hva det skyldes? Leste engang at det var lave østrogen verdier – er dette noe jeg kan spise/ ta tilskudd for å øke eventuelt? 🙂

Dette kan være forårsaket av et fall i progesteron. Tilskudd av wild yam fra helsekost ( tas i de to ukene før pillefri-uke) og sink, B6, magnesium hele måneden.

Mine spørsmål:
– Kan bruk av LDN spille en rolle ift å ikke kunne bli gravid. Anbefales LDN under graviditet?
– Sliter personer med ME med å bli gravide, vet dere isåfall hvorfor?
– Hvorfor anbefales akupunktur, hva gjør dette med kroppen?
– Hvilken rolle burde lege/gynekolog ha ift ufrivillig barnløshet?

shutterstock_92770369Vi kan generelt for lite om naltrexon da denne medisinen er lite forsket på. Noen fertilitetsklinikker i utlandet bruker det, men dette har de ikke sett i Norge.

Det vi vet er at en trenger energi for å bli gravid, noe ME pasienter mangler. Stress er også en stor del av ME og en stresset kropp vil ofte slite med å bli gravid. Det må føles trygt for kroppen å bli gravid rett og slett. Ønsker du å bli gravid er det lurt å prøve når du er i en god fase.

Akupunktur øker blodsirkulasjon og kan bedre kommunikasjonen mellom hypofyse og eggstokker blant annet. Studier viser at det kan gi mer stabil syklus, lette menssmerter og være et godt supplement under IVF behandling.

På Frøyaklnikken samarbeider de med gynekologer blant annet på Fertilitertssenteret. Ved uteblitt menstruasjon bør du ta kontakt med fastlege og få henvisning til gynekolog.

Mitt spm: har dere noen erfaring med hvordan nattlysolje kan hjelpe mot PMS-plager (humørsvingninger og smerter)? Vil dere ambefale det, eller har dere evt. noen andre kostholdsknep?
Jente 24

Frøyaklinikken tror ikke at nattlysolje kan bedre PMS. Spesielt de med endometriose bør ikke ta det. Vår erfaring er at folk blir dårligere av å ta dette tilskuddet når de har plager med PMS.

Har en lavt østrogen kan en ta nattlysolje fra første dag menstruasjon til eggløsning.

Jeg har et spørsmål til damene på Frøyaklinikken som jeg selv aldri har fått skikkelig svar på av fastlegen min (eller noen andre for den saks skyld). Jeg begynte som deg på p-piller da jeg var 16 år, og sluttet nylig (er nå 22 år). Før jeg begynte på pillen hadde jeg regelmessig mensen, og kan heller aldri huske og ha hatt særlige kraftige mensensmerter. Disse begynte derimot noen år etter at jeg startet på pillen. Jeg begynte etterhvert å lese en del om endometriose, og var sikker på at det var dette jeg hadde. Etter masse masing og seks(!!!) legebesøk fikk jeg endelig henvisning til spesialist, men hun konkluderte med at det ikke var noen grunn til videre etterforskning for alt var i orden «der nede». Jeg har mange ganger prøvd å spørre legen om p-piller i noen tilfeller kan være årsak til større mensensmerter hos noen, men fikk bare til svar at det nesten alltid var omvendt og fikk ikke særlig medhold når jeg foreslo at kanskje å slutte på pillen kunne hjelpe meg. Etter mye om og men tok jeg beslutningen med å slutte, og har nå hatt to menstruasjoner etter jeg sluttet med betraktelig mindre smerter enn før, det kan nesten ikke sammenlignes en gang. Det jeg lurer på er om damene på Frøyaklinikken har opplevd at dette har vært tilfellet hos noen før? Jeg mener å ha lest noen plasser (på mindbodygreen blant annet) at for noen kan den økte mengden østrogen som mange ofte opplever ved bruk av p-piller i noen tilfeller forårsake større mensensmerter. Dette ble muligens litt langt, men har lest flere plasser på nett at mange har opplevd det samme og ble derfor bare veldig nysgjerrig 🙂

Sender deg gode tanker, og masse lykke til videre med prøvingen! Klem fra meg <3

Dette har de opplevd før ja, det er veldig vanlig. Østrogenet i p-piller kan nemlig øke menstruasjonssmerter. Mindre menssmerter er positivt, så det typer på at det var riktig for deg å slutte.

Hei! hvordan gå frem for å bli gravid med type 2 PCOS? går ikke på p-piller.

Vi er usikre på hva du mener med type 2, men det beste er å spise lavkarbo med masse grønnsaker til hvert måltid. Sjekk nivået av D-vitamin, vi anbefaler at det er over 100 nmol/l.

Tilskudd av inositol, flere gynekologer bruker dette nå og det fungerer veldig bra ved PCOS.

Vi ser at de med PCOS også kan slite med amming pga dårlig melkeproduksjon. Det er greit å vite slik at en kan få god veiledning når den tid kommer.

Akupunktur og homeopati er gode supplementer til kostholdet da det kan stimulere eggstokkene, hypofysen og livmoren.

Det var alle spørsmål, i hvert fall de som ikke var like 😀 Håper dere likte svarene og var noe uklart er det bare å spørre mer <3

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg