Matpakkeinspirasjon til 100 barn og matfestival i Nes

God morgen <3

I går satte jeg meg i bilen rett over syv for å kjøre til Årnes i Nes Kommune. Der ventet nesten 100 barn som skulle få lære om sunn mat og matpakketips. Jeg husker så godt selv hvordan det var å gå i 6. klasse. Likevel synes jeg det var vanskelig å vite hva som ventet meg. Jeg må si at jeg ble utrolig imponert, her var det både kunnskap men også masse interesser og nysgjerrighet. Å jobbe med barn er veldig spesielt, du får på en måte et annet syn på livet. Jeg håper jeg får mange flere anledninger til å gjøre det fremover!

Etter foredraget laget vi mat sammen. Vi fokuserte på en tradisjonelle norske matpakken med en tvist; grovt brød, proteinrikt pålegg, godt med fett og masse farger. I tillegg fikk barna prøve speltlomper med ulikt fyll, noe som ble veldig poppis. Mange smakte peanøttsmør, avokado og nye kombinasjoner de aldri hadde prøvd før. Jeg fikk gå rundt og snakke med mange av dem, og det satte jeg veldig pris på.

Nå gleder jeg meg bare enda mer til å få barn selv!

Mellom foredrag og matpakkekurs ble det en pause, og da gikk jeg en tur i teltet ute på torget. Matpakkeinspirasjonen er nemlig endel av mat og cirkus, en matfestival som arrangeres i Nes hvert år. Her møtte jeg mange flotte mennesker, med hjerte for norsk mat. Jeg ble invitert til flere gårder, noe jeg har veldig lyst til å gjøre. Jeg kan jo mye om ernæring, men jeg vil gjerne lære mer om landbruk. Ikke minst kunne jeg tenkte meg å vise at de aller fleste norske bønder driver etisk produksjon, og ønsker å gi dyrene sine det aller beste. De som virkelig setter dyrene først fortjener å bli løftet frem i lyset. Ikke minst ønsker mange forbrukere å få tilgang til disse råvarene!

Bildedryss fra brød og cirkus:

En av bøndene jeg kom i prat med var Anne Birte som produserer nyr, en ferskost laget av melk fra lykkelige dyr. Grøndalen gård er en av gårdene i Norge der dyrevelferd får aller størst plass. Anne Birte inviterte meg til å komme på besøk, og det håper jeg virkelig å få til! Dette er den første gården i Norge som har fått godkjent stempel fra dyrevernalliansen, mye grunnet valget om å la ku og kalv være sammen <3

Jeg møtte også bonden Petter bak Norsk Urkorn, økologiske korn- og melprodukter. Du kan følge dem på facebook under Østre Pavestad Gård. Petter ga meg til og med en pakke perlebygg slik at jeg kunne få smake selv, og inviterte meg på besøk. Det er så hyggelig å få møte så varme mennesker som virkelig brenner for jobben de gjør. Disse produktene er perfekte til all bakst, også surdeig!

Har du noen gang sett et så vakkert surdeigsbrød? Dette er nesten kunst altså, ikke bare noe som er slengt sammen. Bakeren heter Anne-Kristin og bor på Rolstad gård. For en herlig dame!! Hun arrangerer bakekurs slik at en kan lære å lage disse herlige brødene, samt flere andre typer brød. På gården har de også kanefart der en kan hogge sin egen julegran. Vi pleide å gjøre dette da vi var små og det finnes vel nesten ikke noe koseligere? Mer info om alt dette finner du på deres facebookside, vær rask, bakekursene fylles fort!


Noe av problemet er at vi ønsker at mat skal være så billig som mulig. Dette skjønner jeg veldig godt, jeg gjør jo det selv. Samtidig ser jeg at det vi handler, det blir billig. Et eksempel er økologiske egg, de er blitt billigere og billigere fordi flere kjøper. Slik kan det også bli med andre råvarer!

Nå skal vi en tur på Ekeberg for hundetreff. Hver søndag klokken kommer masse pommer og lager ugang på sletta, veldig gøy for Kokos. Han har så godt av å møte andre hunder og liker særlig å leke med de på hans størrelse. Det ser ut som det skal klarne opp også!

Jeg håper du har en fin søndag <3

 

8 kommentarer

Siste innlegg