Vi må snakke om mensen – alt du trenger å vite om syklusen din

Det er vel ikke bare jeg som har hatt uheldige opplevelser med mensen? Da jeg var yngre var det vel lite som var så slitsomt som å skulle ha mensen, og jeg skulle ønske jeg kunne slippe hele greia. De aller fleste rynker på nesten bare de hører ordet, bare jeg skriver det her merker jeg at jeg synes det er uvant. Jon Anders pleide å bli litt grønn i ansiktet hvis jeg sa jeg hadde mensen, nå begynner han å bli mer vant til det heldigvis. Han er ikke redd for blod, ikke jeg heller. Egentlig er det lite jeg synes er ekkelt og jeg er ikke en hysterisk jente som friker ut lett. Jeg har for eksempel flere ganger filt tåneglene til kjæresten og jeg vasker begge hundene i rumpa hvis det trengs. Jeg er rett og slett ikke så nøye på slikt, men mensen, det skjønner jeg at folk synes kan bli litt mye.

Hvorfor er det egentlig slik? Det er jo verdens mest naturlige ting!? Dessuten skal jeg love deg at du en dag vil være takknemlig for at du har en fungerende syklus, hvis du er så heldig da. Etter at jeg sluttet på p-piller fikk jeg ikke tilbake mensen. Da den kom var det bare ca hver tredje måned og slik har det forblitt. Nå er syklusen min er på rundt 50-60 dager, når den egentlig skal være på rundt 28.

Hvordan fungerer syklusen?

Da jeg begynte å sette meg ordentlig inn i hvordan syklusen fungerer ble jeg litt overveldet av hvor mye informasjon som fantes. Hvorfor har jeg ikke lært mer om dette før? Dette påvirker tross alt kroppen min i så stor grad at jeg mener det burde vært et mye større fokus. Ja, vi har lært hvordan vi skal bruke en tampong osv, og forsåvidt også hvorfor vi har mensen, men ikke hvorfor en fungerende syklus er så viktig for god helse. Ikke hvordan vi burde leve for å ha en sunnest mulig syklus.

Når jeg skulle forklare Jon Anders hvordan syklusen min fungerer beskrev jeg den som en sirkel med 28 dager. På toppen av sirkelen er eggløsningen og på bunnen er mensen. Jeg sa at livmorslimhinnen bygges opp med blod og slim som en pute, slik at egget skal ha noe mykt å lande på. Når et egg slippes fra eggstokkene og føres gjennom egglederne kan det befruktes. Blir egget befruktet kan det feste seg i slimhinnen og etterhver utvikles til et foster. Da vil slimhinnen også gi næring til det voksende fosteret. Hvis det ikke befruktes, eller det ikke fester seg, vil puten (slimhinnen) støtes ut som en menstruasjon.

Vi kan snakke om både to eller fire perioder under syklusen, og det er ulike hormoner som “dominerer” under de ulike periodene. Dette er veldig viktig for hvordan du føler deg, både psykisk og fysisk. Du har kanskje kjent at du er mer sliten noen dager før mensen, at du har en helt annen energi på trening noen dager enn andre og at du i perioder er langt mer sulten, uten at du klarer å sette dette i system. Det er selvfølgelig andre faktorer som spille inn, som mat, søvn og psyke, men syklusen din har du kanskje ikke tenkt over?

Vi kan faktisk både spise og trene for å få syklusen i bedre balanse, samt for å føle oss best mulig og støtte opp de ulike fasene. Spennende sant? Dette kan jeg skrive mer om i et annet innlegg.

De fire fasene i syklusen din

 


 

Bilde pinterest

♥ Menstruasjonen

Dette er dagene du blør, og den varer som regel fra 3-7 dager. Disse dagene kan du føle deg ekstra sliten og kroppen trenger mer ro. Sett gjerne av litt ekstra tid for deg selv disse dagene, ta avspenning, gjør yoga eller ta et varmt bad.

♥ Folikkelfase

Under folikkelfasen utskilles folikkelstimulerende hormon (FSH) og dette hormonet stimulerer foliklene dine slik at de modnes. Foliklene er små “poser” som inneholder eggene dine. I tillegg stiger utskillelsen av østrogen og testosteron, og du kan oppleve økt energi og bedre konsentrasjon. Du kan også kjenne økt lyst, føle deg mer sosial og litt tøffere enn ellers.

♥ Eggløsningen

Når et egg slippes fra en folikkel i eggstokken din og begynner på vandringen gjennom egglederen har vi kommet til eggløsningen. Østrogen- og testosteronutskillelsen når sitt høydepunkt under eggløsning, så her vil sexlysten være på sitt høyeste. Det sies også at du er på ditt vakreste under denne perioden, logisk nok hvis det er her du skulle funnet deg en mann som kan befrukte deg (hvis vi tenker steinalderen).

♥ Lutealfasen

Et par dager ut i lutealfasen vil østrogen- og testosteronutskillelsen begynne å synke og progesteronutskillelsen vil øke. Progesteron virker beroligende, nesten som naturens valium. I slutten av denne perioden kan vi oppleve de berømte PMS (prementrual syndrom) symptomene som økt irritabilitet, nedstemthet, cravings (særlig på karbohydrater og sjokolade), oppblåsthet, hodepine og angst. Ta ekstra vare på deg selv i denne perioden, spis sunt, gå rolige turer, sov og gi deg selv litt plass.

Når kan jeg bli gravid?

Et egg kan overleve i 12-24 timer, men sperm kan overleve så lenge som 7 dager, avhengig av spermkvaliteten. Derfor kan du bli gravid hvis du har sex både før og rett etter eggløsning. Det er en teori om at guttesvømmere svømmer fortere, men overlever kortere enn jentesvømmere. Derfor sies det også at det er størst sannsynlighet at du får en jente hvis du har sex før eggløsning, og en gutt hvis du har sex rett på eggløsning. Dette er langt fra vitenskapelig 😉

Hvordan påvirker p-pillen syklusen min?

Når en går du p-piller får en ikke en ordentlig menstruasjon, det er en “liksomblødning”. P-pillen hemmer nemlig eggløsningen, i tillegg til å gjøre livmorslimhinnen dårlig egnet. P-pillen kan påvirke hormonene dine både på kort- og på langsikt. Det sies også at p-pillen kan endre hvilke menn en tiltrekkes av, skummelt! Heldigvis synes jeg Jonna er like digg nå som da jeg møtte ham *lettelse*!!

P-piller kan også påvirke trening, hud, hår, vekt, fordøyelse og kroppsvæsker som livmorslim (ja, jeg skrev det på nettet, mer om det siden).

Min menstruasjon er ikke “normal”, bør jeg bekymre meg?

Det er aldri lurt å bekymre seg, men hvis din syklus endrer seg er det lurt å snakke med legen. Har du alltid hatt regelmessig menstruasjon og den plutselig blir uregelmessig kan det være noe på gang, store endringer i farge, konsitens og mengde blod kan også være lurt å følge med på.

Nå det er sagt er det et stort vindu for hva som er normalt, så det viktigste er hva som er normalt for deg. Selv har jeg nok alltid hatt uregelmessig mens, men jeg har ikke tenkt særlig på det. Jeg har også brukt p-piller av og på i over ti år, noe som sikkert har vært med og påvirket hvordan den er i dag. Det som er sikkert er at vi bør være flinkere til å lytte til kroppen og gi den det den trenger. Uteblir mensen kan det være et tegn på stress, underernæring eller at kroppen er i ulage. Jeg jobber med nettopp dette og håper at kroppen min stadig skal komme nærmere en “normal” syklus.

Har du spørsmål er det bare å legge igjen en kommentar, du kan selvfølgelig være anonym! Ellers, heia mensen!!

 

 

38 kommentarer
    1. For et utrolig spennende innlegg!
      Jeg har p-stav som prevensjon da jeg føler dette har funket best for meg (har ikke mensen i det hele tatt), men i det siste har jeg slitt litt med vondt i magen og humørsvingninger. Kan det ha noe med at staven går mot “slutten”? og gjøre, tror du?

    2. Så utrolig bra og interresant innlegg 🙂 Har ikke hatt mensen på over 1 år, og syns det er utrolig kjipt…! Vet ikke helt hva jeg skal gjøre.. rart hvordan noen virkelig hater mensen og andre bare såå gjerne vil ha den.

    3. Hei,
      Dette innlegget likte jeg 🙂
      Jeg har sluttet på p-pillen etter innlegget du skrev om p-piller for lenge siden. Tanken om uteblitt mens etter p-pille bruk tenkte jeg ikke på. Nå er det snart 10 mnd siden jeg sluttet, og har fremdeles ingen tegn til mensen. Meg og kjæresten har alltid snakket om at vi ønsker å prøve å få barn i løpet av neste år. Men nå ser det ikke ut som det er et valg. Har du tips til hva en kan gjøre når det ikke har vært en eneste tegn til mens på 10 mnd? 🙂

    4. Såå kult innlegg!!😄 Supert at noen tårer å sette søkelys på et så “skummelt” tema. Mistet selv mensen som 15 åring, så jobber med å få syklusen min tilbake til normalen igjen 🙂
      Du er så god Helene!! <3 klem

    5. Jeg har ikke mensen fordi jeg er undervektig . Hvordan kan jeg få den hva skal jeg gjøre? Hvor mye skal jeg spise?
      Kan man bli gravid uten å ha mensen?

    6. Kult at noen (ENDELIG) tar opp dette temaet!
      Jeg har slitt med ekstreme menssmerter helt siden jeg fikk mens første gang. Er sengeliggende i et par dager før og et par dager inn i mens.
      Jeg fikk beskjed av legen min da jeg gikk i 9.klasse (er nå 22 år) at p-piller kunne redusere smertene. Jeg var desperat og prøvde dette, ingen p-pilletyper funket på menssmertene (prøvde det meste av p-piller på markedet). Jeg ga til slutt opp.
      For ca 2 år siden satte jeg inn p-stav, med den hadde jeg ikke mens eller smerter første året. Etter 1 år begynte jeg å få blødninger som ikke stoppet, blødde nesten konstant i 6 måneder før jeg valgte å ta ut staven.
      Mensen har etter dette vært regelmessig, men smertene ble bare værre og værre. Ble for snart 3 måneder siden henvist til gynekolog for å se om det var noe som kunne forklare de ekstreme smertene, noe det ikke var. Gynekologen anbefalte meg da å prøve p-stav og p-piller samtidig for å se om dem kunne stoppe menstruasjonen. Etter 2 1/2 måned med dobbel dose hormoner puttet inn i kroppen har jeg ikke mens og ikke smerter, noe som jeg er veldig fornøyd med! Men over lengre perioder tror jeg neppe det er bra for kroppen med p-stav og p-piller, hvertfall ikke samtidig…

    7. Hei nydelige Helene <3 Så flott at du tar opp dette! Jeg kjenner meg igjen i SÅ mye av det du skriver på bloggen din, også her. Jeg har selv sluttet på p-pillen for et år siden og hatt mensen kun en gang etter dette(august). Har vært hos legen for å sjekke ut hvordan det står til, og om det kommer eggeløsning. Har du noen foreløpige tips til hva som kan gjøres? Jeg ønsker også å bli gravid, men det er ikke så lett når kroppen ikke er på lag! Takk for en superfin blogg og snapp:) Klem

    8. Dette er så viktig! Skrev et innlegg selv om det for en god måned siden. Mange vet ikke at mensturasjonen kan påvirke dem såpass mye som den gjør, og isteden så hakker de på seg selv fordi energien er dårlig eller matlysten er stor.
      Takk for god informasjon Helene <3 Viktig tema 🙂

    9. Hei:-) for et flott innlegg! Mye fin info her, og håper veldig gjerne at det kommer et innlegg med hvordan mat og trening påvirker syklus/hva vi burde trene/spise i de ulike fasene av syklus! Jeg hadde en blighted ovum i mars i år, fant det dessverre ikke ut før jeg var 16 uker på vei. Og måtte ha en utskrapning pga redsel for noe kalt blæremola.(noe det heldigvis ikke var!) Men etter dette har syklusene mine vært ganske ustabile. Og jeg tror at dette har med hormonene mine å gjøre, da jeg har vært hos gynekolog, og alt er i orden “der nede”. Så skulle veldig gjerne fått noen tips til hva man kan gjøre for å prøve å stabilisere syklusene sine!
      Også må jeg bare si at jeg synes du har en veldig fin blogg, og jeg ønsker dere alt av lykke videre på ferden om å bli gravide!:-)

    10. Enig i alle kommentarene her, at dette var en kjempebra innlegg om et veldig viktig tema! Jeg driver å planlegger nr 2, og skal ta ut kobberspiralen min nå snart. Lurer på om du har tips til en god “mensen-app”, der man lett får oversikt slik at jeg ca finner ut når jeg har eggløsning? Stor klem til deg 🙂

    11. Ahh, er det blant annet derfor du har forandret kostholdet? For å få “normal” syklus som du sier? Isåfall har du noen tips å dele? Har ikke mensen og har ikke hatt det på et år nå ca. Gikk llitt i undervekt en periode, men jobbet med det og fra før sommeren så har jeg vært godt normalvektig og bare veeentet på at mensen skal komme tilbake:( Haha prøvd alt nå føler jeg, og nå er jeg fått det for meg at det er for lite fett jeg får i meg og grafser i meg nøtter og laks og alt det der, men så tenker jeg at jeg har for lite karbohydrater, og plutselig tror jeg at jeg spiser for lite så det går litt i perioder med hva jeg “tror” jeg burde gjøre. Vil ha den NÅ liksom, men det skjer jo ikke over natten har jeg funnet ut. Blir bare så frustrert. Kanskje er greia at jeg ikke må gjøre noe? Så prøver jeg å bare ikke tenke på det, for det er sikkert da den kommer, men det ligger å gnikker i bakhodet hele tiden. Skal ikke være lett å være jente gitt, men fysøren hadde aldri trodd at jeg skulle ønske å ha normal mensen så mye som nå.
      Har du noe du kan dele om akkurat dette? Ser det er flere som har kommentert litt om det så føler meg hvertfall ikke så alene om det haha…

    12. For ett interessant tema 😊 Du skriver om så mangt og det liker jeg. Jeg bruker minipillen Conludag som er pillen som inneholder minst hormoner , den hemmer ikke eggløsning, men gjør slik at det blir vanskeligere for spermier å trenge gjennom (husker ikke eksakt beskrivelse på mekanismen). På 3 år har jeg kun hatt mensen en gang og det har føltes befriende. Er det ugunstig å gå på minipille når amenore er ett av bivirkningene? Jeg har sett på det som en super bivirkning, men nå ble jeg i tvil.

    13. Stini: Jeg har hatt anoreksi i nærmere åtte år, og mensen uteble før anoreksien ble et faktum. Anbefaler deg å oppsøke lege. Det å få tilbake mensen handler om mer enn x antall kalorier. Det har med vekt, næringstoffer, hormoner, osv å gjøre 🙂

    14. Bra innlegg! Viktig!
      Har du tips til/erfaring med prevensjonsmiddel som kødder minst mulig med kroppen? (Bortsett fra kondom)

    15. Anette: Hvis du ikke får mensen regner jeg med at du heller ikke har eggløsning, det høres i hvert fall ikke logisk ut for meg. Jeg mener det ikke er bra å gå uten naturlig syklus ja 😉

    16. Fikk normal syklus når jeg fikk Metformin. Den fortsatte å være normal når jeg sluttet på den. Men må være påpasselig med maten. Har PCOS.

    17. Hva kan jeg bruke som prevensjon for og ikke tukle med syklusen? De minipiller jeg bruker har ikke innvirkning på eggløsningen, har lest om virkningsmekanismen på de. Er det like ille da?

    18. Siv: Hei søte deg! Ikke annet enn alt jeg skriver på bloggen da det er det jeg selv gjør 🙂 <3 hvis du googler helene ragnhild fertilitet får du opp alle artiklene jeg har skrevet om temaet.
      Stor klem <3

    19. Hei fine deg 💗 veldig glad for at du skriver om dette temaet. Du er en stor inspirasjon og deler så utrolig mye nyttig og bra informasjon. Jeg er en aktiv jente som ikke har hatt mensen på over 1 1/2 år. Har i tillegg testet Fettprosenten og den var veldig (!!) lav. Jeg blir litt frustrert over hvor lang tid dette tar! Jobber veldig med meg selv for å klare å endre litt tankegangen og få i meg mer “riktig” mat, hvis du forstår.
      Lurte på om du har noen tips til matvarer spm inneholder bra fett? Spiser smør, Kokosolje og en del nøtter. Og hvor mye Kokosolje er egentlig greit å bruke?
      Takk på forhånd!
      Elsker bloggen din.
      Stor klem fra meg.

    20. Takk for at du deler, så interessant! 😀 vet du noe om veldig korte sykluser og hva det kan skyldes? Har hatt ca 21 dager alltid (unntatt når jeg gikk på p-piller). Evt hvor jeg kan finne mer info? Er spennende å kunne forstå hvorfor det er slik og om noe kan gjøres – det er jo veldig ofte, med alle de svingninger det medfører 😅 klem

    21. Elsker fokuset, kjempeflott innlegg! Begynte å interessere meg ekstra for dette for en del år tilbake selv, utrolig interessant tema, og jeg synes faktisk det er ganske leit at ikke flere jenter har mer kunnskap om det. Det påvirker jo livene våre – for mange i ganske stor grad. Enten det er i forbindelse med seksuell aktivitet, humørsvigninger, skaderisiko fra trening, energinivå eller en av de mange andre faktorene det påvirker. Syklusappen min er på forsiden på telefonen, for å si det sånn 🙂 Topp at du tar opp dette!

    22. Disse hormonene skaper jammen mye hodebry for oss damer! 😛 Jeg har heldigvis regelmessig menstruasjon, men har slitt med veldig kraftig PMS i mange år (siden jeg sluttet på p-pillen). Er til tider så ille at jeg ikke kommer meg på jobb, utrolig kjipt :/ Fra å bruke masse energi på å fortvile og grave meg ned i artikler om dette på nett, prøver jeg nå heller å akseptere at jeg er som jeg er og ta hensyn til meg selv. Det funker litt, så nå har jeg det litt bedre, selv om det fremdeles påvirker hverdagen min i stor grad. På den positive siden blir jeg tilsvarende oppstemt når jeg har eggløsning, da fikser jeg alt, har masse energi og er forelsket i hele verden 😛

    23. Tusen takk for at du deler innlegg som dette!! Har/har hatt PCOS, hadde ikke mensen. Tok slankeoperasjon og fikk mensen og eggløsning og alt som følger med! Hipp hurra tenker jeg bare! Har gått fra supermange cyster til noen få. Og planlegger graviditet til neste år 🙂 Om det går 🙂
      Så skal søke opp litt mer om sykluser og eggløsninger, slik at jeg får litt peiling på hva vi holder på med 😉

    24. Utrolig bra innlegg!! Og veldig fint forklart av hvordan syklusen fungerer, det gjorde det så mye lettere å forstå:) håper på flere slike innlegg<3

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg