Er mettet fett farlig? Frustrasjon fra en smørelsker

Jeg har jo blitt en ivrig snapper og viser frem både frokostpannekaker, fermenteringsprosjekter og personlige tanker med mine følgere. Dette gir meg enormt mye og jeg får mulighet til å bli kjent med mange av de herlige menneksene som leser bloggen min. Hver dag får jeg mellom 40 og 200 snaps fra dere som deler hverdagen min. Det er veldig rart, men også fantastisk fint! Vi har blitt en supergjeng rett og slett!

Her om dagen viste jeg frem krukken jeg alltid har stående fremme full av smør. Vi bruker kun ekte meierismør her hjemme, noe vi har gjort i mange år. Det er et stabilt fett som tåler å stekes i, det metter godt og ikke minst smaker det fantastisk. Selv en halvslapp brokkoli blir magisk når den stekes i litt ekte meierismør med et dryss havsalt. Vi har smøret fremme og bruker det flittig så det blir aldri dårlig.

Ikke lenge etter at jeg la ut snappen fikk jeg en snapp fra en ung dame. Jeg kaller henne dette da hun omtalte meg som en dame, noe jeg forøvrig synes er ganske nedlatende da jeg selv er 27 og jeg tipper hun er rundt 4 år yngre enn meg. Hun ville uansett bare informere meg om at hun studerte klinisk ernæring på universitetet og at det ikke var anbefalt å spise mettet fett fra smør. Dette ga nemlig høyt kolesterol og hjerte- og karsykdom, en sykdom som tydeligvis er et problem i Norge.

Godt jeg fikk denne informasjonen, for med en bachelor i ernæringsfysiologi (med rent A-snitt) hadde jeg jo hverken lært om mettet fett, kolesterol eller hjerte- og karsykdom…hø…

Når skal vi lære?

Jeg trodde ærlig talt at vi hadde kommet lenger, men det virker som om ernæringsstudenter fortsatt blir programmert til å hevde at mettet fett er roten til alt vondt?

Jeg savner i hvert fall en diskusjon rundt dette, og at vi lærer å se nyansene. På studiet gikk vi blant annet gjennom den berømte 7 country study, en av studiene som utgjør grunnlaget for den kjente mettet fett-hypotesen. Dette er en studie der en biolog ved navn Ancel Keys reiste rundt i mange land for å samle data om inntak av mettet fett og hjerte- og karsykdom. Han studerte faktisk 22 land, men valgte å kun publisere resultatene fra syv land. Han tok for eksempel ikke med data fra Norge, hvor vi spiste mye mettet fett og hadde lite hjerte- og karsykdom.

Denne studien ble særlig diskutert på studiet da den er svært kontroversiell og har blitt “avslørt som juks” mange ganger. Likevel konkluderte foreleserne at rådene om mettet fett var de rådene som gjaldt, det var de vi hadde og da måtte vi forholde oss til dem.

Det er svært mange som har hevdet mye rart om mat, livsstil og helse. Visste du for eksempel at kornflakes ble hevdet å redusere onani hos barn? Det tok mange år før vi skjønte at røyking var skadelig, mens det i dag er akseptert at røyking er ansvarlig for 85% av tilfeller lungekreft? Ofte tar det mange mange år før kontroversielle hypoteser aksepteres, og enda lenger tid før råd endres.

Jeg har kvitet meg for å ta opp dette temaet skikkelig her på bloggen, rett og slett fordi det er så stort. Jeg skal derfor prøve å gjøre dette så kort som mulig (noe jeg ikke klarte) også får jeg heller følge opp med flere artikler.

Men mett fett øker kolesterolet?

Kolesterol er et fettstoff som finnes i alle cellene i kroppen. Kolesterol er svært viktig for dannelsen av hormoner, for at cellemembraner skal fungere og for en rekke prosesser i kroppen. Det kan dannes i alle celler, og spiser vi mer kolesterol dannes det mindre og omvendt. Dette er grunnen til at det er en myte at du får høyere kolesterol av egg, en myte som nå er fjernet fra de amerikanske rådene og aldri har vært i de norske. Vi har forøvrig kjent til dette siden 70-tallet, men egget ble først frikjent i 2015.

Ancey Keys skrev faktisk selv et brev til the New England Journal of Medicine (en av verdens mest annerkjente tidsskrifter) i 1991 at kolesterol i maten sannsynligvis ikke påvirket kolesterolet i blodet hos mennesker.

Da kolesterol er fettløselig kan det ikke fraktes fritt i kroppen, men må ha egne transportmolekyler. Det finnes ulike transportmolekyler, og det er dette du kanskje kjenner som det gode og det dårlige kolesterolet, henholdsvis HDL og LDL. Det viser seg nå at dette er langt mer komplisert enn vi har trodd, det finnes til og ulike former for LDL (det dårlige kolesterolet), i tillegg finnes det molekyler som transporterer fett leveren danner av sukker.

Det viktigste å skjønne er at det ikke er kolesterol og fett i blodet som er problemet i seg selv, men hvilke typer fettsyrer vi har, og ikke minst, hvordan fettet vi spiser påvirker de ulike. Selv om mettet fett kan gi høyere kolesterol for enkelte, kan det likevel gi en mer gunstig fettsyreprofil som det så fint heter, og det trenger heller ikke bety at en har økt fare for å få hjerteinfarkt. Les mer her.

Er mettet fett farlig?

Da mettet fett ble stemplet som farlig på 60-tallet var det mange som prøvde å gjøre opprør, det skulle vise seg å være vanskelig. De siste årene har det blitt publisert en rekke studier som har vist null sammenheng mellom inntak av mettet fett og sykdom. Les mer her, her og her.

Likevel anbefales det at vi velger lettprodukter og unngår mettet fett. Barn som spiser melkefett ser ut til å være både slankere og sunnere enn barn som får magre produkter, likevel serveres og anbefales lettprodukter til norske barn. Det er lite som er så kontroversielt som diskusjonen rundt fett og ernæring, og det er lite som skaper så mye forvirring for en stakkar som ønsker å spise sunt.

Bare se på forsidene på Time magasin, den første med selveste Keys, den neste med egg og bacon og den siste med en stor klump smør?

1961:

1984:

2014:

Det som overrasker meg er ikke at dette er kontroversielt, men at det fortsatt ikke snakkes om nyanser. Mange professorer på UIO står hardnakket på sitt, kanskje ikke så rart siden dette er deres livsverk?

En av de største studiene noen gang laget på sammenhengen mellom kosthold og sykdom er den amerikanske studien “the womans health initiativ”. Her ble deltakerne randomisert til å spise enten sitt vanlige kosthold eller et kosthold med mindre fett, mer frukt, grønt og fullkorn. Det ble ikke funnet noen redusert risiko for død fra hjerte- og karsykdom i gruppen som reduserte fett. Dette er bare en av mange slike studier!

Er mettet fett synderen bak hjerte- og karsykdom?

Hjerte- og karsykdom er multifaktorielle sykdommer, det vil si de har flere årsaker. Det har i mange år vært opplyst og vedtatt at mettet fett øker kolesterolet, selv om dette er langt fra hele sannheten. Vi har sett at plakket som tetter blodårene inneholder kolesterol, og det har derfor blitt trukket en konklusjon om at kolesterol i blodet skaper plakk. Dette er en forenkling så dum at en 22 år gammel student burde vite bedre. Det er kun harskt LDL som kan gå inn i blodåren, der den sammen med inflammasjon kan skape plakk. Den uheldige forenklingen er det som får mine kunder til å tro at smør legger seg på innsiden av blodåren.

Alle fettsyrer er lange, rette kjeder med karbon, hydrogen og oksygen. Mettet fett er fett som er helt mettet med hydrogenatomer, det vil si at de ikke har dobbeltbindinger. Når en fettsyre har dobbeltbindinger vil den få en knekk. Disse fettsyrene er derfor ikke rette og de kan ikke komme helt inntil hverandre, ergo de blir flytende i romtemperatur. Mettet fett er rett og legger seg tett i tett, og blir dermed fast i romtemperatur.

Å tro at mettet fett magisk transporteres til hovedpulsåren der det legger seg som en klump med smør er som å tro at en bit brokkoli kan sette seg fast i hjernen og skape hjernesvulst, det er rett og slett ikke slik kroppen fungerer! For mange høres sikkert dette banalt ut, men det er faktisk veldig mange som tror nettopp dette, også mange som har tatt et kurs i ernæring!

Denne metaanalysen viste at lavkarbodietter med mer mettet fett faktisk reduserte risikofaktorer som triglyserider (fett leveren har skapt fra sukker), fastende blodsukker, blodtrykk, BMI, livvidde, insulin og CRP, i tillegg til å øke det gode kolesterolet. Dette betyr ikke at alle skal gå på lavkarbo, langt ifra, men det betyr at vi må begynne å åpne oss for at det kan finnes andre veier til rom. Kanskje er disse veiene enklere for folk og maten smaker i hvert fall bedre enn Roededietten, just saying!

Hvorfor strides forskerne rundt mettet fett (og mye annet innen ernæring)?

♦ Det er ekstremt komplisert å forske på ernæring. Vi spiser utrolig mange matvarer i løpet av en dag, et år og et helt liv. Andre faktorer som gener, stress, røyking, trening, psyke og miljø er også vanskelige å måle, og dermed påvirker de resultater uten at vi klarer å skille dem fra det vi spiser.

♦ Å kartlegge matvaner er svært dyrt og har store feilmarginer.

♦ Vi kan ikke tjene penger på ernæringsforskning slik vi kan ved for eksempel legemiddelforskning.

♦ Kausalitet betyr ikke korrelasjon. Det vil si at to ting skjer samtidig betyr ikke at den ene forårsaket den andre.

♦ Det er store penger å tjene på at mat som er svært billig å produsere sees på som sunn. Da kan denne frontes med helsepåstander som kolesterolsenkende og selges dyrere enn annen mat.

♦ Ernæring er ikke svart/hvitt – det er sjelden ja og nei svar på spørsmålene jeg får, fordi alt kommer an på. Hva annet du spiser, hvilke gener du har, hvilken helsetilstand du har og hvordan du lever livet ditt.

♦ Det er mye etisk problematikk knyttet til ernæringsforskning – vi kan ikke eksperimentere på mennesker og se hvem som blir syke at å spise feil. Vi kan kun se på det de sier at de har spist (som oftest ikke det de har spist) og hvilke sykdommer de har fått. Dermed kan vi lage hypoteser. Det vil si, vi vet aldri sikkert, men vi kan tro.

Arrogante ernæringsstudenter

Det er svært sjeldent jeg får en slik melding eller en negativ kommentar som jeg gjorde her om dagen. Det jeg får er mange meldinger om at jeg er balansert og lite dogmatisk i min tilnærming av et sunt kosthold. Jeg synes ikke vi skal sitte på hver vår topp og skrike til hverandre, det har kun skapt stor forvirring hos forbrukere.

Å være student handler ikke om å svelge informasjonen en får fra foreleleseren rått. Det handler om å lære å utforske selv. Dette er min viktigste lærdom som student, at jeg selv lærte å lese forskning. Som datter av en førsteamanuensis med en doktorgrad fra Harvard har jeg fått skepsis til forskning inn med morsmelken. Det finnes alltid forskning som støtter begge sider og forskningen kan alltid manipuleres til å fremme ulike meninger. Vi er nødt til å forstå dette og bruke sunt vett!

Jeg har ønsket å bli klinisk ernæringsfysiolog siden jeg var 14, men etter over 10 år med sykdom ble ikke livet akkurat som planlagt. Derfor ble det nettstudier fra sykesengen og siden UIO ikke tilbyr dette ble det en bachelor på meg. Det betyr ikke at jeg er en kunnskapsløs “dame”, men en jente som har studert mye av det samme pensumet som andre ernæringsstudenter. Jeg har også hatt en stor lidenskap for ernæring i hele 14 år, og gått mange år på livets skole. På veien har jeg lært at det er veldig mye vi ikke vet om ernæring, ikke minst at jo mer jeg lærer, jo mindre kan jeg. Jeg vil til den dagen jeg dør være en evig student som er sulten på lærdom. Den dagen jeg tror jeg vet alt er jeg den siste personen du burde høre på!

Hvorfor endres ikke bare rådene?

Helsedirektoratets råd er laget for friske mennesker i Norge. De aller fleste av rådene ern svært gode og det er en stor misforståelse at de er helt på tryne. Likevel har de et par svakheter, særlig fordi de skjærer alle mennesker over en kam nekter for at vi er ulike individer med ulike behov. Jeg pleier å forklare på foredrag at rådene er laget slik at ethvert råd kan tas helt ut av sammenheng og implementeres i Ola Nordmanns kosthold, uten å gjøre skade. Drikk mer vann; topp! Spis mer grønt; supert! Spis magre meieriprodukter; det vil i hvert fall ikke skade om alt annet du spiser er crap!

Hadde vi kun gått inn og ropt at mettet fett var friskmeldt og at det bare var å lasse innpå hadde vi fått problemer. Jeg har liten tro på at sukkersalget hadde sunket, jeg tror vel heller at grandiosaen hadde blitt dynket i mer rømmedressing og kremfløte i freia kakao hadde blitt ansett som sunt. Vi vil bedras, og folk hører det de vil høre.

Når det er sagt er jeg helt sikker på at rådene om fett vil endres over tid, men det har tatt tid å komme hit og det vil ta tid å gå fremover.

Betyr det at jeg bør spise bacon og drikke kremfløte hver dag?

Nei, det synes jeg ikke. Jeg har venner som spiser mye bacon fra griser som lever gode liv og får mat de er skapt for. Samtidig spiser ikke disse menneskene grandiosa, smågodt og pepsi max. De spiser først og fremst masse grønnsaker, drikker mye vann, lever sunt og tar vare på helsen sin på alle mulige måter. For de fleste vil det ikke handle om å spise store mengder fett, men å ikke være redd for fett og ikke minst, velge ekte, naturlig fett.

Et streng lavkarbodiett kan gi mange helsefordeler og hjelpe noen ned i vekt. Særlig ser en god effekt ved fedmepasienter og hos menn. Jeg mener kvinner ikke bør leve på for streng lavkarbo over tid da det kan bidra til hormonelle ubalanser og høye kortisolverdier i kroppen.

Det er mange faktorer som utgjør et sunt kosthold. Vi kan ikke se på enkeltfaktorer alene, men helheten. Dette prøver jeg å få frem i absolutt alle innlegg jeg skriver!

Hvilket fett skal du velge?

Hypotesen om at mettet fett ga hjerte- og karsykdom har hatt en enorm ringvirkning på maten vi spiser i dag. Produsenter av korn, mais og soya hoppet i taket da de kunne produsere og selge billige planteoljer i bøtter og spann som helsekost. Planteoljer er svært rike på omega 6, en fettsyre som virker betennelsesfremmende når vi har for store mengder av den i kosten. Margarin, melange og vitahjertego bør derfor unngås da de kan føre til betennelse i kroppen, som igjen er den største faktoren i ikke bare hjerte- og karsykdom, men også de aller fleste andre sykdommer.

♦ Selv velger jeg ekte fett over prosessert plantefett hver eneste gang. Det betyr ikke at jeg lesser på fett på alt jeg spiser eller lever på streng lavkarbo. Dette handler om kvalitet, ikke mengde.

♦ Jeg anbefaler å steke all mat i smør, klarnet smør (ghee) eller kokosolje. Dette er mettet fett og derfor svært varmestabilt som jeg tidligere skrev.

♦ Kast rapsolje, solsikkeolje, soyaolje, maisolje og andre vegetabilske oljer, disse er rike på omega 6 og harskner lett. Unngå for all der vita hjertego produkter, melange og margarin! Du kan få kokosolje uten smak på helsekosten, den med brun etikett.

♦ Jeg anbefaler olivenolje på kalde salater eller over grønnsaker en baker i ovnen. Da er det fordelaktig å unngå høyere temperatur enn 160 grader.

♦ Hvis du vil bruke planteoljer som valnøttolje eller linfrøolje bør dette også være kaldt, enten i salat eller smoothie for eksempel. Dette er ikke noe jeg bruker selv.

♦ Jeg anbefaler å få umettet fett fra olivenolje, avokado, kjøtt, nøtter og frø.

♦ Jeg anbefaler omega 3 fra fisk, en høykvalitets omega 3 olje, alger, nøtter og frø

Nå skal jeg lage kveldsmat stekt i litt smør, nam <3

74 kommentarer
    1. FANTASTISK BRA 🙌 Å, så deilig å lese en så god artikkel, om et så viktig tema. Du er virkelig en stor inspirasjonskilde for meg, og jeg setter stor pris på den jobben du legger ned – som jeg, og mange mange flere, får så stor glede av. Tusen hjertelig takk💖

    2. For et vanvittig essensielt og omfattende innlegg 😊 Supert at du belyser et så viktig og misforstått tema 😊 Jeg er så lei av alle som påstår at mettet fett legger seg i blodårene og øker risiko for hjerte-karsykdommer etc

    3. Veldig bra innlegg! Jeg bruker også bare ekte meierismør og kjøper heller ikke lett produkter. Det er synn at folk tror at mettet fett og fett generelt er farlig, for det er det jo absulutt ikke 🙂 Så enig med deg!

    4. Veldig bra dette innlegget, enkelt forklart. Da jeg ikke tåler melkeproteiner har jeg måttet slutte med meierismør. Det har jeg spist siden jeg var baby til nå for ca 4 år siden. Savner det enormt. Kan kanskje bruke ghi, prøvde å lage det, men ble ikke helt fornøyd. Så helt enig med deg 👍

    5. Elskar fett ❤️ Og du Helene er utruleg kunnskapsrik og flink. 🙌🏼 Takk for all informasjonen du delar. Love it. 😘

    6. Veldig fint skrevet! Godt noen orker å ta kampen, selv om det kan være tøft å gå først i toget!
      Har lest at i Australia har helsemyndighetene gått ut med en offisiel unskyldning til folket for å ha feilinformert om mettet fett gjennom de siste 30 år. Er nok en stund til det skjer i Norge;)

    7. Fantastisk bra! Du er en stor inspirasjon, og jeg er så takknemlig for at du vil dele med meg og alle andre som interesserer seg for dette!😃 Stor klem💗

    8. Veldig interessant innlegg, mye av dette har jeg absolutt ikke hatt kjennskap til fra før, og jeg skal glatt innrømme at jeg egentlig hele livet har sett på mettet fett som number one badguy (i tillegg til rørsukker og andre raske carbs i store mengder, selvsagt).
      Synes likevel at det gikk litt fort i svingene når det kommer til fordømmelsen av omega 6-innholdige varer. Frem til det var innlegget godt nyansert med argumentene for de motstridende ideene og teoriene presentert, og ikke minst med bra dokumentasjon. Da synes jeg det ble vel voldsomt å anbefale å kaste raps, solsikke, soya og liknende oljer uten noen videre forklaring enn at de kan være betenelsessfremmende i store mengder. Det ble jo argumentert for at det er helheten som teller, ville ikke dermed variasjon også på dette området kunne virke gunstig? Eller i det minste være avhengig av individet?
      Som sagt, fant jeg innlegget både lærerikt, nyansert og velskrevet, men skulle gjerne sett flere argumenter angående utelukkelsen av oljer som inneholder omega 6. Har selv lite kunnskap på området, noe som egentlig ikke er bra, gitt viktigheten av et godt kosthold.
      Ellers; stå på! Bra at du deler din kunnskap, det trengs absolutt! 😊

    9. Rolf: Jeg vet det, men i det store og det hele får vi i oss alt for mye av det 😉 har vi for mye er det ugunstig, uansett. Å si at omega 6 fører til betennelse er også en forenkling, egentlig fører det bare til mindre betennelse enn omega 3. Vi ønsker jo at signalstoffer/eikosanoider også skal produseres fra omega 3 😉

    10. Jeg ble kjempesulten av å lese dette 🙂
      PS! Godt skrevet om et viktig tema som også burde diskuteres mer av både forelesere og elever i ernærings-studier rundt om kring!

    11. Velformulert, informativt og godt innlegg! Liker SÅ godt hvordan du gang på gang poengterer viktigheten av å fokusere på helheten av både kostholdet og livsstilen til individet. Å se på enkeltfaktorer isolert kan gi helt andre svar enn når man setter ting sammen. Likte dette 🙂
      Ha en herlig tirsdag, fine deg!

    12. Hei. Fantastisk interessant innlegg :).Jeg lurer på om du kan skrive litt om idrettsutøvere og lettprodukter… Får stadig høre at vi må begrense fettet i kosten og kjøpe lettvarianter av f.eks rømme,melk,yoghurter etc for å kunne prestere best mulig. Hva er dine tanker rundt dette?

    13. AMEN!
      Skulle da tro at variert kosthold som inneholder de næringsstoffene vi trenger er det viktigste. I dagens samfunn blir vi angrepet av eksperter fra alle kanter som mener noe om hva som et best for deg? Du må minst drikke 2 liter vann om dagen (why? Drikk når du er tørst)!! Du må kun spise fullkornsprodukter, og nada karbohydrater (lev av lavkarbo! Når ble det liksom sundt?). Det som gjør oss fete, late osv er all ferdigmaten fulle av konserveringsmidler vi stapper i oss som er årsaken til helseproblemene. Spiser vi rene produkter og lager mat fra bunnen (slik at vi vet hva maten inneholder) da er du grei mot kroppen din.
      Fortsett gjerne med slike innlegg, det vil kanskje vekke en manipulert zombieverden!

    14. S: Jeg som håpet at det hadde blitt mer fokus på fett i idrett, særlig for jenter! Fett er essensielt for hormonproduksjon og her er jo idrettsjenter ekstra utsatt! Vi lærte på skolen at det var i ferd med å bli mer fokus, men som jeg skrev i innlegget, omlegging tar tid. Jeg ville unngått lettprodukter, men ikke unngått karbohydrater heller. Mest mulig hel, ubearbeidet mat <3

    15. Jeg bare lurer på hva jeg skal gjøre når barna mine har melkeallergi ? Bruker litt kokosolje, men bruker og mye margarin (uten melk , blå pakke) til skiver og andre ting.. er det Ok? Har du andre tips når vi ikke kan bruke vanlig smør?

    16. Jeg skulle ønske du kunne stille i debatter på TV om kosthold , gått ut i media på en eller annen måte. Da hadde nok folk blitt oppmerksom eks på at mettet fett og hjerte-karsykdommer ikke har sammenheng. Hadde det vært noe for deg? Jeg elsker bloggen din, men du når ikke ut til alle om ditt viktige budskap kun via bloggen. Stå på, du er min favorittblogger og du aner ikke hvor mange av oppskriftene dine jeg har prøvd 😊

    17. Du skriver godt og overbevisende, selv for en skeptiker som meg.
      Det virker til å være snakk om balanse og fornuft ifht kost. Det er jeg fan av. Gleder meg til å følge fortsettelsen.
      🙂

    18. Så mye kunnskap! 🌸 Så godt skrevet! Herlig. Jeg bare lurer, har du noe forhold til blodtypedietten? Jeg har stor tro på den og mener vi kanskje har noe her?? Hva mener du?

    19. Takk for dette innlegget! Smør smaker fantastisk <3
      Jeg har bare et spørsmål angående bremykt (som jeg er veldig glad i), jeg ser at dette inneholder 30% rapsolje.. Anser du det som mye raps, og ville du byttet det ut?

    20. M: Takk 😀 noen ganger kommer det bare brusende inni meg og jeg må skrive! Takk for tips, jeg har faktisk ikke sett den. Brekker meg nesten på tanken å spise så mye margarin, æsj!

    21. Interessant, helt enig i at studenter bør være kritiske. Særlig til forelesere som er veldig skråsikre i sin sak, samma hvilken sak det er. Men skjønner ikke hvorfor vi skal kaste rapsoljen? Såvidt jeg vet har moderne rapsolje bedre fettsyresammensetning enn feks olivenolje, og jeg mener begge disse kan og bør inkluderes i kostholdet. Bruker selv mest raps, oliven, økologisk smør og noe kokos:-)

    22. Kom tilfeldigvis over dette innlegget. Kjempebra skrevet! Er selv førsteårsstudent på nettbasert bachelorprogram i ernæring. Mistet, slik som du, 12 år til sykdom, og ikke frisk nok til å studere på vanlig skole. Ble interessert i ernæring da jeg ikke ble trodd av leger at jeg var syk, og måtte prøve å finne andre måter å reparere meg selv på. Gleder meg til å lese mer du har skrevet!

    23. Så bra at du tar opp dette! Trodde liksom folk (og i hvert fall folk som er opptatt av ernæring) hadde fått med seg at smør ikke er farlig? Tydeligvis ikke… syns nesten det blir litt komisk når hun prøver å belære deg på den måten.
      Og den smør i blodårene/brokkoli i hjernen-analogien var dødsbra 😂 Den skal jeg begynne å bruke 😁

    24. Maria: Rapsolje er helt greit, men hvorfor velge noe som er greit og i tillegg smaker null når du kan velge noe som er godt?
      Jeg bruker helst fettkilder jeg kunne funnet selv i naturen, raps kunne du aldri fått tak i uten en fabrikk 😉

    25. Hei!
      Jeg er lege ved sykehuset i Bodø og samtidig er jeg doktorgradstudent med kolesterol som tema.
      Du har åpenbart lest en del om temaet, men konklusjonene bli for enkle og bærer preg av at du sannsynligvis har lest mye litteratur/blogg osv som er kritisk til mettet fett/kolesterol-teorien og kanskje mindre av det som fagfolk og helsemyndigheter baserer seg på. Det er tydelig trendy i tiden å være kritisk til eksperter, helsemyndigheter og sånn.
      For å ta det litt systematisk:
      1) Høyt inntak av mettet fett øker kolesterolnivået (LDL) i blodet og dietter erstatter mettet fett med flerumettet fett senker det samme kolesterolet. Dette er ikke kontroversielt. (1)
      Så de store spørsmålene er da da:
      1) Spiller LDL en rolle i utviklingen av hjerte/kar-sykdom?
      2) Er den økningen i kolesterol og LDL-kolesterol som man får fra høyt inntak av mettet fett farlig?
      Det er her temperaturen blir høy og man kan enkelt gå seg vill i utallige nettsider, blogger osv. som mener at fagfolk tar feil, mettet fett er helt trygt og helsemyndighetene villeder. Klimadebatten er en helt lik. Fagfolk flest er enige, mens kritikerne er høyrøstede, får mye oppmerksomhet og skaper falsk balanse (2)
      Jeg jobber med disse pasientene og du skal ikke ha sett så veldig mange pasienter med alvorlige hjerteinfarkt for å forstå at dette her er en svært alvorlig sykdom. Så derfor tar jeg temaet litt over gjennomsnittet seriøst.
      Så hvis jeg skal oppsummere det vi vet om kolesterol og hjerte/kar-sykdommer så blir det noe slikt:
      1) Store epidemiologiske studier viser at det er en korrelasjon mellom økt LDL-kolesterol og høyere risiko for hjerte/kar-sykdom i befolkningen. Du bruker en del tid på Ancel Keys` “Seven Countrys Study” og mener at fordi det var svak studie så stemmer ikke fett-teorien. Det er en underlig påstand. Keys studien var den første som mente å vise at diett hadde noe med hjerte/kar-sykdom å gjøre, derfor er den kjent. Ikke fordi den beviser kausalitet. Studiene som dagens helsemyndigheter baserer sine råd på kom som en følge av Keys, men står alene, så hvis du skal kritisere helsemyndighetenes råd må du kritisere disse studiene.
      LDL-kolesterol har i tillegg en hel del svakheter som risikomarkør. Man kan få hjerteinfarkt selv om LDL-kolesterolet er innenfor referanseområdet/normalt, og motsatt er det noen som tåler høyt LDL-kolesterol uten å bli syke. Hjerte/kar-sykdom er multifaktorielt og hvis du har mange andre uheldige faktorer kan du få hjerte/kar-sykdom selv om LDL er normalt/lavt. Dette er nok en av hovedgrunnene til at det i hele tatt er så mye kontrovers og forvirring i studiene, men betyr ikke at LDL ikke spiller en rolle.
      2) Vi har en ganske stor gruppe med ulike genetiske sykdommer som (kun) øker LDL-kolesterol. Samtlige av disse har (betydelig) økt risiko for hjerte/kar-sykdommer. Hos de med alvorligst sykdom så har man dokumentert at 4-åringer har mistet livet av massive hjerteinfarkt med blodårene fulle av aterosklerotisk plakk. (3)
      3) Plakkene som avleires i blodårene er det forsket mye på og det er ingen tvil om at LDL-kolesterolet spiller en sentral rolle i utviklingen av disse. Det foregår mye spennende forskning for å forstå betennelsesreaksjonen som driver plakkformasjonen videre, men LDL må være der.
      4) Medisiner som senker LDL senker risikoen for hjerte/kar-sykdom og det finnes en dose-respons. Lavere LDL = mer beskyttelse (4) Gir man statiner eller fett-dialyse (som fjerner kolesterol og LDL) til pasienter med arvelig høyt kolesterol så reduserer det risikoen for hjerteinfarkt betydelig. Gir man statiner til pasienter med hjertesykdom eller veldig høy risiko for å få hjertesykdom så senker det risikoen for sykelighet og død av hjertesykdom.
      Så til det første spørsmålet: Spiller LDL en rolle? Svaret er ja.
      Det andre spørsmålet er vanskeligere. Spiller mettet fett i kosten en rolle?
      Som du skriver helt riktig så er kostholdsstudier utrolig vanskelige å gjennomføre godt nok. Vi spiser mat, ikke næringsstoffer. I alle slike studier må man spørre seg; Har folk klart å holde seg til dietten? Mange av studiene er basert på kostholdsregistrering. Husker du hva du spiste til frokost i forrige uke? Det er ikke rart det blir vanskelig å få sikre data.

    26. Det andre er varigheten av dietten. Kosthold er livsstil. Hjerte/kar-sykdom er noe man utvikler over mange år/store deler av livet. Prosessen starter allerede i tenårene. Hvor lenge må man stå på en diett for at det skal ha effekt/gjøre opp for alle årene med et annet kosthold?
      Du viser til en studie som ikke fant noen effekt (Womens Health Initiative). Problemet med den studien var at LDL-kolesterolet hos de som deltok bare gikk ned med 0,07 mmol/L, og dette var nok fordi selv om energiinntaket ble redusert med nesten 10% så utgjorde mettet fett bare 2,9% av denne reduksjonen.
      Det er gjort noen studier som har vist en signifikant reduksjon av hjerte/kar-sykdom med lav-fett-diett (bl.a Oslo-Heart-Study, Finnish Mental Hospital-study, Lyon-Diet-Heart-study), andre som ikke har vist effekt (bl.a Minnesota Coronary Study, Diet and Reinfarction Study, LA Veterans Trial).
      Studiene spriker og metaanalysene finner ingen sikker effekt av fett-redusert-kost på harde endepunkter (død, sykelighet). Men å tolke dette dit hen at mettet fett er sunt og at det bare er å kjøre på med bacon og smør blir helt feil.
      Vi har ikke gode, kontrollerte studier som med sikkerhet forteller oss at mettet fett i kosten øker sykelighet og dødelighet av hjerte/kar-sykdom, men vi vet at slike studier er veldig vanskelige å gjennomføre på en slik måte at de gir sikre resultat. Vi vet derimot at høyt inntak av mettet fett øker LDL-kolesterol, vi vet at LDL-kolesterol spiller en helt sentral rolle i utviklingen av hjerte/kar-sykdom og vi vet at hvis man senker LDL-kolesterol så gir dette beskyttelse mot hjerte/kar-sykdom med en doseavhengig respons (lavere LDL = mer beskyttelse).
      Da er det for meg logisk og fornuftig at myndighetene anbefaler at man tilstreber å redusere mettet fett i kosten og hvis man skal gå rett mot helsemyndighetenes råd, spesielt hvis du har klienter/pasienter som betaler for råd, så må du komme opp med noe bedre enn det her.
      Tar med noen, relevante referanser:
      1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943062/
      2) https://no.wikipedia.org/wiki/Falsk_balanse
      3) http://emedicine.medscape.com/article/1783664-overview?pa=UmtNrBA76hWbxkVgd9o26ngJtgfGLmlTEAtwyF1TE3naXV3DEnTRfO1DT3YiDux4o3q5tZLUv3egyx%2FHA3XERychrzF%2F7vlnSF6AEX%2F09M8%3D
      4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3437972/

    27. Christian Kjellmo: Jeg synes det er supert at du kommenterer her, men hvorfor må du legge ord i munnen min? Jeg sier jo selv at det ikke finnes endelige svar og at en ikke skal spise bacon hver dag. Det blir så useriøst å da kommentere dette, for i tillegg å være nedverdigende. Du innrømmer i hvert fall at det ikke er en endelig dom, slik så mange ernæringsfysiologer gjør offentlig. Samtidig som de reklamerer for nutrilett naturligvis 😉

    28. Å spille krenket-kortet etter at du selv har harselert arrogant over alle som går på ernæringsstudiet og stoler på professorene/”ekspertene” som underviser der er jo litt ironisk.
      Tror du noen som leser dette innlegget sitter igjen med inntrykket at det ikke finnes endelige svar rundt spørsmålet om man skal begrense mengden mettet fett i kosten eller ikke?

    29. Takk til Christian som tok seg tida til å skrive et utfyllende og interessant svar! Jeg oppfattet ham ikke som useriøs og nedverdigende, tvert imot… En som tar deg på alvor og faktisk kommer med et interessant bidrag til en pågående og aktuell debatt.

    30. Så fint å lese din artikkel. Jeg kan anbefalle Gary Taubes The Case Against Sugar, Good Calories Bad Calories. Catherine Shanahan M.D. Deep Nutrition. Du har kanskje lest dem allerede. Når det gjelder LDL som noen nevner på siden her, så er det jo en komplisert greie. Kostdoktorn forklarer dette veldig godt. Før trodde man at et økt LDL var farlig. Nå fins det noe statistisk materiale at folk over 60 år med litt forhøyet kolesterol lever lengst.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg