7 grunner til at du ikke går ned i vekt

Veldig mange av de jeg møter ønsker å gå ned i vekt, uten å ha lykkes med det. Selv om vekt har blitt et alt for stort fokus i samfunnet vårt, synes jeg det er viktig å kunne gi gode råd til de som søker etter dem. Det finnes dessverre utrolig mye tulleråd som enten ikke fungerer i lengden, eller som er direkte skadelig! Nå som sommeren er på vei er det helt naturlig å kjenne at en har lyst til å føle seg vel på stranden og i mindre klær, og uten at dette blir noe hovedfokus hos meg her på bloggen vil jeg gjerne belyse temaet litt.

Jeg tenker at det ikke er en løsning å aldri snakke om vekt, fordi vi er opptatt av det uansett. Jeg innrømmer at jeg er opptatt av vekt selv, i den grad at jeg har lyst til å ha en stabil vekt jeg trives med, uten å måtte slanke meg for å holde den. Jeg har selv gått i mange feller på veien, og ved å dele disse håper jeg å hjelpe andre.

7 GRUNNER TIL AT DU IKKE GÅR NED I VEKT

DU SETTER FOR HØYE MÅL

Det tar tid å gå ned i vekt, i hvert fall hvis vektnedgangen skal være varig. Dette kommer av at det tar lang tid å endre vaner. For de aller fleste er det lurt å ikke gå for hardt ut, men gjøre små endringer i hverdagen. Over tid hvis disse endringene gi store resultater! Hvis du forventer å gå ned ti kg på 8 uker er du nesten dømt til å mislykkes, hva skjer da med mestring og motivasjon? Sett et overkommelig mål, og fokuser gjerne på hvordan klærne dine sitter og hvordan du ser ut i stedet for vekten!

DU TRØSTESPISER

De fleste av oss er oppvokst med mat som en stor del av føelseslivet. Vi fikk is da vi skulle kose oss, ekstra digg mat ved høytider og kanskje en sjokolade som trøst? Dette kan prege hvordan vi spiser som voksne. Når vi opplever en vond følelse, kan det kjennes godt å spise. Da får vi tankene over på noe annet. Dette temaet krever et eget innlegg, men hvis du kjenner deg igjen kommer du langt ved å identifisere problemet. Da har du gjort et stort steg mot å endre vanene dine.

DU LETER KONSTANT ETTER DEN RIKTIGE DIETTEN

Her hadde du meg i mange år! Vegansk, paleo, lavkarbo, lavfett, fitnessinspirert diett, faste, you name it! Ingen av dem ga langvarige resultater og alle fikk meg til å føle et savn etter visse matvarer. Nå unngår jeg å definere kostholdet mitt, rett og slett fordi det ikke gir meg noe som helst! Jeg spiser det jeg har lyst på, fordi jeg har lyst på masse sunt mat. Noen ganger spiser jeg usunn mat og det går også fint! Det er mer enn bra nok!

DU HATER KROPPEN DIN

Du kan ikke slanke deg glad eller lykkelig! Stol på meg, jeg vet! Jeg sier ikke at du ikke kan få det bedre med deg selv om du går ned i vekt, men hvis du tror at en slank kropp er nøkkelen til lykke tar du feil. Å akseptere kroppen din er et av de store stegene på vei til bedre helse. Vi har jo bare en kropp, og vi må jobbe med deg og ikke mot den for å komme i mål.

DU SER PÅ MAT SOM FIENDEN

Ved å bytte fokuset fra “hvordan få i meg minst mulig kalorier” til “hvordan gi kroppen min riktig næring” gikk jeg faktisk ned i vekt! Jeg begynte å se på mat som mer enn tall, karbohydrat og fett og mer som byggeklosser kroppen trengte for å blir sterk og frisk. Da ble det ikke så fristende med dobbel null yoghurt, proteinfluff og eggehviteomelett. Hel mat, nærmest mulig naturen ga kroppen min alt den trengte, og den sluttet å hige etter mat.

DU SOVER FOR LITE ELLER DÅRLIG

Forskning har vist gang på gang at stress og dårlig søvn øker apetitten. Har du merket hvordan du får mer søtsug når du har sovet dårlig eller har en stressende dag på jobb? Blandet med mange kpper kaffe gir ikke dette noen god hormonellbalanse i kroppen. Prioriter god søvn så godt du kan, det er minst like viktig som hva du spiser!

DU LYTTER IKKE TIL KROPPEN

Kroppen din er smart og den sier faktisk ifra hva den trenger. Hvis du har spist en stor helgefrokost har du mest sannsynlig ikke lyst på mer mat bare noen timer senere. Hvis du har trent mye en uke kan kroppen din fortelle deg at den trenger mer mat. Vi jenter trenger ofte litt mer mat rundt mensen.

Hvis du virkelig lytter kan du til og med kjenne på kroppen hva den trenger. Fyser du på iskrem kan det hende du trenger mer fett, fyser du på brødbakst; prøv mer karbohydrater fra søtpotet og banan. Er du egentlig mett, men fysen? Ring en venninne, gå en raskt tur eller lag en kopp te <3

P.S. Husk at det er ikke selve vekten som er poenget! Målebånd og hvordan klærne sitter er et mye bedre mål på kroppssammensetning enn vekt 😉

13 kommentarer
    1. Heisann! Har et spørsmål ang. kollagen 🙂 ser at du flere ganger henviser til kollagen i form av tilskudd i pulverform. Jeg er ikke kritisk til dette, kun litt forvirret. Som med så mange andre kosttilskudd legger jeg merke til at enkelte leger i media forteller seerne at å innta kollagen i tilskuddsform ikke tilfører kroppen mer kollagen til å bygge opp vev i ledd, hud, hår osv. På matkontrollen sist sa en revmatolog at kollagenet vil bli brutt ned i tarmen, og det eneste som står igjen for kroppen å benytte seg av er aminosyrer. Hva mener du om dette? Skjønner at du har troen på kollagen som tilskudd, men kan du kort si noe om hvorfor? 🙂 hilsen forvirret kollagenbruker :-p

    2. Hei Ingvild! Tar meg friheten til å svare på spørsmålet ditt 🙂 Når kroppen fordøyer proteiner, er det helt riktig at de brytes ned i tarmen. Allikevel er det en sannhet med modifikasjoner at alle proteiner brytes ned til aminosyrer før de absorberes. Mange proteiner brytes ikke fullstendig ned, men blir til kortere kjeder av aminosyrer, kalt peptider. Disse peptidene kan også absorberes. Et eksempel på et protein som nesten ikke brytes ned i det hele tatt er melkeproteinet casein. Om det hadde blitt brutt ned fullstendig til aminosyrer hadde man jo ikke hatt barn som var allergiske for nettopp dette proteinet, som er så motstandsdyktig at det til og med kan overføres fra mor til barn gjennom brystmelk, om mor spiser melkeprodukter! Men det ble en liten digresjon..
      Når kroppens eget kollagen brytes ned, blir det til nettopp peptider. Disse kollagen-peptidene virker som signalmolekyler til kroppen, som sier at den må produsere mer kollagen. Ved å spise kollagentilskudd, vil du tilføre peptider/signalmolekyler som “lurer” kroppen til å tro at kollagen har blitt brutt ned, og at den må produsere mer.
      I tillegg er mange av aminosyrene i kollagen ekstra gunstig for tarmen, som f. eks. glutamin. En sunn og sterk tarm vil absorbere næring fra maten mye bedre, og være i stand til å ta opp vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer kroppen trenger i mye større grad enn en tarm som er lekk eller betent. Noe som er supert for hud, hår og negler, som er nederst på prioriteringslisten når næringsstoffer fordeles!
      Håper dette kan være til hjelp, jeg har lurt på det samme mange ganger selv 🙂
      Beste hilsen fra Hanna

    3. Hei! Jeg prøver igjen. Skal selv studere ernæringsfysiologi, og lurer på hvor du har studert, og om du evt har noen tips og råd?
      Stor klem

    4. Supre råd Helene og jeg liker at du ser på det som noe komplekst. Dessverre er det mange som tenker at hvis man er overvektig spiser man for mye eller får i seg for mye kalorier, men så enkelt er det ikke. Dette utsagnet mange fagfolk bruker som “du må forbruke mer enn du inntar” er det mange som tar for god fisk. Hvor logisk er det eks at man skal trene mer og spise mindre? Man blir sulten av å trene mer og kommer ikke til å klare i lengden og spise mindre.

    5. Hei!
      Leste innlegget ditt om lavFODMAP og hvorfor det ikke er løsningen. Hat noen spørsmål til den. Har følgt lavFODMAP-dietten i en uke nå, men har ikke merket noen forskjell på mageproblemene. Har bare følt at jeg har blitt mer stresset og må sjekke innholdet i hvert eneste produkt for å se om jeg kan spise det eller ikke. Hvor lenge må man følge dietten før man merker endringer? Har Ulcerøs Kolitt og er inn i en periode hvor symptomene har forverret seg veldig og prøver alt for å stabilisere det igjen. Når jeg er i gode perioder, har ikke noen mat negativ effekt på meg og jeg kan spise alt. Er litt frustrerende da at når jeg kutter ut den “dårlige” maten som jeg har spist tidligere, så hjelper det fortsatt ikke.
      Virker som du har veldig god kompetanse på dette feltet så ville spørre. Håper på svar 🙂

    6. Hanna: tuusen takk for svar, det var veldig oppklarende 🙂 jammen ikke alltid så opplysende å se på opplysningsprogram på TV!

    7. Torbjørn: Jeg anbefaler ikke low FODMAP dietten alene for å få orden på tarmen, så jeg kan dessverre ikke rådgi deg om den 😉 Det er i hvert fall ikke low fodmap jeg ville anbefalt ved Ulcerøs kolitt, da ville jeg heller fokusert på å fjerne matvarer som skaper betennelse og styrke tarmslimhinnen 🙂

    8. Trine: Jeg har studert på bjørknes høyskole 🙂 har ikke noe tips og råd dessverre, annet enn at du virkelig må elske ernæring for å kunne jobbe med det, fordi det er veldig vanskelig å finne jobb…

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg