Fødeplass og ønsker til min fødsel

Jeg har i mange år hatt en drøm om å føde et helt spesielt sted og for noen uker siden fikk jeg endelig bekreftelsen min på plass. Jeg søkte Ullevål svært tidlig i graviditeten, men plassen jeg ventet på var ved ABC-klinikken. Bekreftelsen fikk jeg endelig for et par uker siden: Jeg skal føde på ABC-klinikken!!

ABC står for alternative birth center. Dette er et sted for deg som ønsker en “naturlig fødsel” uten smertestillende interaksjoner. Kvinnekroppen er skapt for å føde barn, og i utgangspunktet skal det være helt unødvendig med smertelindring og medikamenter.

Bilde lånt fra @fitwithemina

På ABC har de også en vanlig dobbeltseng, badekar, mykere belysning og større rom. Jeg har i hvert fall hørt at oppfølgingen både før og i etterkant er helt fantastisk. Disse jordmødrene er ekstra opptatt av amming, en ting jeg gjerne vil ha hjelp til. Jordmødrene har også bedre tid til hver enkelt fødekvinne fordi det er færre av oss. Dette gjelder både før, under og etter fødsel.

På ABC blir du fulgt opp av en jordmor fra uke 24 ca, og ofte prøver de å få til at du skal få den samme jordmoren under fødsel. Du får også hilse på alle som jobber der, slik at det uansett er et kjent fjes som tar imot barnet ditt.

Jeg må bare presisere at det ikke er slik at jeg ønsker å føde på ABC fordi jeg føler at jeg har noe å bevise, eller at jeg jeg tenker at jeg da er bedre enn noen andre. Jeg har bare alltid ønsket det helt siden jeg hørte om dem. Jeg har noen venninner som har født der, og mange som har født på vanlig fødeavdeling. Jeg fikk en kommentar fra en bekjent at ABC var for de som hadde “behov” for å føde uten bedøvelse, og derfor jeg nevner det. Jeg synes det er så synd at vi kvinner må være slik mot hverandre. Ingen fødsel er bedre enn andre! Noen er for eksempel redd for å føde, og da skjønner jeg kjempe godt at de har andre ønsker enn meg. Det er mange fordeler med naturlig fødsel for både mor og barn, men det er likevel ikke slik at det blir riktig for alle.

For å få lov til å føde på ABC må du og barnet være friske. Du kan heller ikke vente tvillinger, ha opplevd tidligere keisersnitt eller være overvektig. Røykere, snusere eller kvinner over 41 år år får heller ikke lov. Du må sende en søknad med informasjon om deg og hvorfor du ønsker å føde der. Du trenger ikke skrive så mye der, men jeg tror det er fordi de ønsker at du skal ha satt deg litt inn i hvorfor du selv ønsker det.

Slik ser det ut på ABC-klinikken, bilde lånt fra cissemosse.com

En fødsel kan ikke planlegges, og jeg har ikke veldig mange forventninger. Jeg har likevel noen ønsker ut i fra ting jeg har lest, både forskning og bøker, hørt på podcaster og hørt fra venninner.

Mine ønsker for fødselen

♥ Jeg ønsker å føde uten epidural og annen medisinsk smertestillende. På ABC brukes varmt vann, akupunktur og massasje for å lindre smerte. Medikamentell smertelindring kan ha en negativ effekt på amming og på hvor fort mamma kommer seg etter fødsel.

♥ Jeg ønsker å kunne bruke badekar under fødselen. ABC har landets beste kompetanse på vannfødsler, men om jeg føder i vann tar vi helt som det kommer.

♥ Jeg ønsker å få lille rett opp på brystet etter fødsel, for så å få litt ro rundt oss tre før det skal veies og måles. Jeg vil at lille selv skal få finne brystet, noe som har vist seg å kunne øke sjansene for god amming.

♥ Jeg ønsker å vente med å klippe navlestrengen til den har pulsert ferdig. Dette for at lille skal få mest mulig næring fra morkaken før båndet mellom oss kuttes. Dette er vist å være gunstig for både mor og barn. Før trodde en at å kutte navlestrengen så fort som mulig var best for å unngå anemi hos mor, men det stemmer ikke. Dessuten reduseres risiko for lave jernlagre og anemi hos barnet, og bedre helse hos premature. Her og her kan du lese mer om fordelingen av blod mellom mor og foster.

♥ Jeg ønsker å kunne sove sammen med Jon Anders og babyen det første døgnet, noe ABC legger til rette for.

♥ Jeg ønsker å bli møtt med forståelse og av en som kan mer enn meg når det gjelder naturlig fødsel. Slik slipper jeg å være den sære som ønsker ditt og datt, dette har de hørt før.

Bilde: pinterest

Kanskje skjer det noe under fødsel slik at ingen av disse tingene er mulig, og da ble det slik. Du kan som sagt ikke bestemme helt selv hvordan fødsel skal være. Det jeg er mest opptatt av å forberede meg på, er at jeg kommer til å måtte slippe opp kontrollen og stole på at jordmødrene kan dette. Jeg er ikke så flink til å ta imot hjelp, men i denne situasjonen er det kjempe viktig å jobbe med kroppen, slippe opp og bare gå for det som føles riktig.

Jeg skriver “naturlig” fordi du helt klart kan ha en naturlig fødsel på en vanlig fødeavdeling. Jeg vil si at en naturlig fødsel er en fødsel der du føder via fødselskanalen, uten bruk av smertestillende. Det er heldigvis slik at vi i Norge har god akutthjelp skulle det skje noe. Dette redder mange liv, og er noe jeg aldri ville verdt foruten. Det er likevel litt tullete med de som sier “min baby ville dødd hvis jeg fødte på ABC”. Du får nemlig ikke lov til å føde der hvis det er noen risiko, og skjer det noe slik at det er fare for mor eller barn ruller de deg rett inn på vanlig avdeling.

Jeg blir kjempe glad for tips og vil gjerne høre fra dere! Hvordan opplevde du å føde, var det i det hele tatt slik du hadde forestilt deg? Hvor fødte du? Jeg blir takknemlig for å få høre din historie <3

Klem fra meg <3

121 kommentarer
  1. Jeg elsker å fortelle fødehistorien min og forteller til alle som gidder høre:) Jeg tenker tilbake på fødselen som en nesten utelukkende positiv erfaring. Hadde jeg fått garanti om at alle mine fødsler kom til å bli sånn, hadde jeg nok sikkert hatt lyst til å gjøre det mange ganger. Klart det er vondt og alt det der, men det er vel vi alle klar over når vi går inn i dette? Men så er det også så stor spenning i det. Endelig skjer det noe og det nærmer seg første møte med barnet! For min del hadde jeg en ganske rask fødsel. Jeg var i god form helt til slutten av graviditeten, men hadde ca 1 døgn med maserier før vannet gikk og fødselen startet. Fra vannet gikk tok det litt under 3 timer før lille var ute, men det skal sies at disse 3 timene var ganske så intense da. Per definisjon en styrtfødsel, men uten komplikasjoner for meg eller lille. En drømmefødsel vil jeg egentlig si. Fødte på Rikshospitalet og har bare positivt å si om jordmødrene og de andre ansatte der altså. Eneste jeg ikke syntes noe om var dette med å dele rom med en fremmed og at barnefar måtte dra hjem på kveld og natt – ganske overveldende å sitte der alene som førstegangs.

  2. Anonym: Å, så fantastisk å høre! Skjønner at det var en positiv opplevelse, men så virker det som om du også hadde en veldig god innstilling!! Takk for at du delte <3

  3. Gratulerer med plass der du ønsket <3 Spennende! Har hørt mye bra om ABC, men også om andre sykehus/avdelinger her i Oslo/omegn. Vi er heldige i Norge som får ønske oss fødested!

  4. Jeg har født begge mine uten smertestillende (på vanlig fødeavdeling, da vi ikke har tilbud som ABC her jeg bor). Hadde veldig innstilling om å ta ting som det kommer, samtidig som jeg innerst inne ønsket et så naturlig forløp som mulig. Førstemann endte med vakuum, jeg brukte så lag tid på å bebreide meg selv for å ikke Ha klart å føde selv, til tross for at jeg faktisk hadde kommet meg til 10 cm og to timer pressrier uten noe smertelindring. I tillegg varte fødselen i 16 timer. Fikk heldigvis god hjelp til å snakke ordentlig igjennom det i etterkant. Nummer to kom i rasende fart, to timer og nesten ambulansefødsel! Jeg har flere venninner som mener jeg er gal som ikke tok i mot smertestillende. Men unnskyld at jeg sier det – jeg er skikkelig stolt av å ha født to barn uten det. Men det betyr jo ikke at det er feil for andre! Hurra for at vi er forskjellige, sier jeg! 😅
   Ett tips på slutten av en lang kommentar; rispose eller havrepose til å ha i den tiden av fødselen man er hjemme. Sykt deilig. 😊

  5. Jeg ønsket også å føde i vann, men når fødsel var i gang var den så intens og uten pause mellom riene, så jeg klarte ikke engang å tenke på å komme meg opp i badekaret engang 😂

  6. Kan kanskje svare på det du spurte om også. Om det var slik jeg hadde forestilt meg? Både ja og nei. Jeg prøvde å tenke rundt fødsel med en så åpen innstilling som mulig. Som du sier så er det vanskelig å planlegge. Men jeg hadde sett for meg at jeg skulle ta imot alt av smertestillende jeg ble tilbudt. Jeg har alltid sett på meg selv som en med lav smerteterskel og så for meg at smertestillende ikke var så dumt. Men så skjedde jo ting så raskt! Så da rakk jeg ikke smertestillende. Men så taklet jeg det hele og smertene så utrolig mye bedre enn jeg hadde trodd. Jeg var så fokusert på det jeg skulle gjøre der og da, og har nok aldri vært så “i øyeblikket” som de timene. Men hadde fødselen trukket ut i det uendelige og jeg hadde hatt valget om smertestillende tror jeg nok jeg hadde takket ja.

  7. Carina: Tusen takk for kjempe fin kommentar! Så godt at du fikk hjelp til å bearbeide det, for det er selvfølgelig super godt jobbet og gjør jo ingenting. Men så er det jo det den lille stemmen sier i hodet da.. så godt vi får så gode tilbud om hjelp <3 og takk for tips, det skal jeg absolutt ta med meg! Mamma har, så da skal jeg låne den 😀

  8. Så gøy å lese! Jeg er i uke 14 og har akkurat sendt søknad til ABC klinikken selv. Er så spent på om jeg kommer inn. Ønsker det samme for min fødsel som det du beskriver og har lest så mye bra om ABC klinikken. 😀

  9. Min liste før fødselen så omtrent helt lik ut som din, bortsett fra at vi ikke har noe som tilsvarer ABC klinikken her jeg bor. På forhånd hadde jeg lest masse om naturlige fødsler, vært på kurs hos en privat jordmor og gått på gravidyoga hele graviditeten, jeg følte meg derfor ganske godt forberedt. Men så ble det likevel helt annerledes enn jeg hadde sett for meg, typisk det 😛
   Fødselen startet med vannavgang, og i tillegg fikk jeg en infeksjon – dermed ble badekar uaktuelt siden jeg måtte ligge med drypp og sånn greie på babyens hode som målte hjerterytmen. Jeg taklet også smertene svært dårlig, jeg ble ekstremt redd og klarte ikke kommunisere noe særlig. Jeg hadde en langvarig fødsel, og fikk epidural ved sju cm åpning – da hadde det vært lite fremgang de siste timene. Epidural var som å komme til himmelen: plutselig klarte jeg å snakke igjen og jeg fikk sovet og hentet meg inn litt. Etter det gikk det veldig greit og pressfasen var SYKT intens, men herlighet for en mestringsfølelse etterpå 😀 Alt i alt opplevde jeg mye av fødselen som traumatiserende, men det er utrolig hvordan kroppen glemmer. Nå er jeg gravid igjen, men gruer meg ikke i det hele tatt. Heller motsatt, uansett hvor ille det er så er det jo ubeskrivelig å endelig få møte den lille som har bodd inni deg så lenge <3

  10. Jeg skal også føde på Ullevål sykehus på ABC klinikken etter å født første gangen på vanlig fødeavdeling på Ullevål sykehus.

  11. Har født 3 barn. 1. Viste jeg lite hva det innebar, flotte folk rundt meg og brukte ca 3.5-4 timer på hele seremonien. Brukte ingen stimuli. Barn nr.2 fødte jeg på huk. En prøve på hvordan urbefolkning fødte, helt fantastisk, minimalt med smerter og var i full sving med middagsinntak en liten time etter på, tok vel ca 3-3.5 t og selve utdrivelse gikk fort. Nr.3 skulle jeg føde likedan( etter avtale) som nr.2, men måtte dessverre ha haste keisersnitt, gikk bare bra det og. Jeg stresset ikke med noe i forkant og tenkte at dette var en av de mest naturlige hendelser. Bare gled deg du, som oftest blir det som du vil/ønsker. 👌

  12. Så flott at du har fått plass på abc. Blir nok veldig bra for deg. Jeg fødte alle mine 3 i Fredrikstad. Ett hastekeisersnitt og 2 planlagte snitt pga div komplikasjoner. Så jeg hadde uansett ikke kunnet føde på en slik avdeling, men må si det virker helt supert. Da jeg fikk siste barn var jeg veldig skuffet over oppholdet. Bare tull og rot hele tiden. Og alt for mange personer å forholde seg til.
   Uansett vet man aldri helt hvordan det blir, men du har jo virkelig tenkt godt igjennom hvordan du vil ha det. Det er så koselig å få følge deg litt på veien ❤

  13. Jeg valgte hjemmefødsel med nr 1 fordi jeg ikke fikk plass på ABC. Pga for langvarig fødsel ble det overflytting til Ullevål. Ingen dramatikk altså, bare litt kjedelig å måtte kjøre med vonde rier og 7 cm åpning.
   Denne gangen blir det hjemmefødsel, men har plass på ABC som plan B.
   ABC er et supert fødested. Jeg har vært med på flere fødsler der.
   Mvh Ingrid

  14. Så fint at det finnes slike tilbud! 😀 Jeg må ærlig innrømme at fødselen ikke var så ille som jeg hadde tenkt meg. Gikk inn med den instilling at jeg tar d som d kommer, vondt vil d være uansett. Jeg var åpen for å føde naturlig med eller uten smertestillende. Jeg gjorde det jordmødrene anbefalte og sitter igjen med en virkelig god følelse. Kunne født 10 ganger til. : ) Gleder meg masse til å følge deg videre. Håper vi får flere videoblogger snart 0:-)

  15. Det virker nesten som du allerede har født fordi du har så realistisk forståelse 😊 Jeg har bare født en gang (men vil bli mange flere 😂🙈). Jeg ville føde på en jordmorledenede avdeling (her i England har de valget mellom vanlig fødeavd og jormorledende som er slik som ABC), men babyen min var ganske stor så jeg fikk ikke lov. Jeg fikk vite dette noen uker før fødsel, så jeg fikk litt tid på å omstille meg, men jeg kjenner jeg er litt bitter på samme tid som jeg forstår også. Fødselen var kjempefin og jeg klarte meg uten smertestillende, vel, med unntak av lystgass som var veldig godt fordi jeg fikk noe å fokusere på. Men de tok vannet tidlig som gjorde at alt gikk fortere. Det viste seg at babyen min hadde gjort avføring i fostervannet. De måtte gi drypp på slutten fordi pressriene avtok og babyen ble urolig. Pressriene ble veldig kraftige og babyen min fløy ut!! Jeg måtte sy i en time etterpå. Jeg tenker tilbake og lurer på om det kunne gått annerledes.. jeg forstår at det de gjorde var til vårt beste, men jeg lurer på om mye kunne vært unngått om det kunne gått sin gang uten å ta vannet feks. Jeg er litt bitter, samtidig ser jeg tilbake på det som en positiv opplevelse og jeg er ikke skremt av, jeg gleder meg til neste gang!

  16. Jeg har hørt mye bra om ABC og hadde selv ønsket å føde der om jeg hadde bodd i nærheten 🙂
   Jeg var førstegangs fødende og veldig instillt på en naturlig fødsel og ønsket ikke epidural eller annen smertelindring. Som du selv skriver så er det umulig å planlegge 100%, i uke 36 ble det oppdaget seteleie. Jeg ønsket fortsatt og føde vaginalt og det ble tatt CT for å måle bekken str, som ble godkjent for fødsel. Babyen var normal str og alt lå til rette. Det eneste jeg var lei meg for Var at jeg måtte få epidural som skulle settes ved 4cm åpning og at jeg mest sannsynlig ikke fikk babyen opp på brystet rett etter fødsel. De forklarte at det var vanlig å avnavle og løpe ut til lege for en sjekk etter setefødsel, så jeg skulle ikke bli redd.
   Fødselen startet med vann avgang 1 uke før termin. Det ble ambulanse tur til sykehuset da man må ligge rett ut etter vannavgang med seteleie da det er risiko for at navlesnoren kan falle ut eller i klem når hodet ikke er festet.
   Babyen kom med rompa først på 2 timer og overrasket ikke bare meg men jordmødre og fødselsleger som satt og spiste lunsj 😂 De rakk aldri og sette noe epidural eller annen bedøvelse, babyen var super sprek og jeg kunne få henne rett opp på brystet. Pappa fikk klippe navle snor og lille frøkna var i gang og puppe allerede inne på fødestua.
   Så selv om det noen uker før fødsel så ut til at jeg ikke kunne få den fødselen jeg egt ønsket meg så endte jeg opp med en drømme fødsel akkurat som bestilt likevel!
   som du selv skriver så er vi bygget for dette! Jeg tror det betyr mye at mor har et avslappet forhold til fødsel og en positiv instilling på at dette skal jeg få til og at det skal gå bra!
   Ønsker deg masse lykke til, å føde er fantastisk! Et adrenalinkick og en opplevelse for livet!
   Hvis din lille L skulle ligge i seteleie mot termin så ikke bekymre deg over det! 🙂 ta heller kontakt med meg hvis det skulle skje og du ønsker å høre en positiv erfaring!!! Ikke hør på skrekkhistoriene.

  17. Gratulerer med fødeplass på abc klinikken 🙂 Jeg delte de samme tankene som deg, og er vell like dårlig på å gi fra meg kontrollen. Jeg hadde sett for meg å gå overtid, men håpet likevell jeg skulle kunne sitte i badekar den til fødsel hvertfall. Dette endret seg da jeg våknet kl 5 om morgen av at vannet mitt gikk i svangerskapsuke 36+0. Dette betydde at jeg ikke fikk lov å sitte i badekar, grunnet infeksjonsfare. Jeg fikk heldigvis lov å sitte i dusjen, og Gud hvor deilig det var! Desverre har jeg slitasje i tre ryggvirvler, og riene satt i ryggen, noe som resulterte i epidural for min del. Det ble en fødsel med overvåkningsutstyr fra ende til annen, og nyfødtintensiv stod klare på utsiden av døren. Alt i alt hadde jeg en fin fødselsopplevelse tiltross for at fødselen ble helt motsatt av hva jeg hadde forestilt meg. Det eneste jeg fikk oppfylt var vell ønsket om vaginal fødsel 😉

  18. Marie: Tusen takk <3 det var veldig hyggelig å høre!! Så spennende å høre om hvordan det er i andre land! Kjedelig at du ikke fikk lov, og at du opplevde det som om ting kunne gått annerledes. Virker likevel som om du har en fin tilnærming til det, og fint at alt gikk bra. Håper det blir enda mer slik du ønsker neste gang <3

  19. Jeg fødte på ABC og var kjempefornøyd. Jeg var heldig og alt gikk som “planlagt”. veldig godt å ligge i badekaret for smertelindring. Lettere å puste og hjelpe kroppen med å spenne av gjennom smertene i vann syntes jeg. Jeg er sikker på at min fødsel gikk så bra fordi jeg brukte masse tid på forberedelse. Jeg brukte kurset/boka En god fødsel. Det anbefales virkelig!! Sjekk det ut, eller lån boka på biblioteket.
   Jeg gikk også på gravidyoga (mamayoga på tullinløkka) og lærte gode pusteteknikker og fødestillinger, som jeg brukte aktivt gjennom fødselen.
   Kos deg videre i graviditeten, håper dere har det bra<3

  20. B: Vet jo aldri hvordan det går, og det viktigste er å ikke klandre seg. Å lage barn ble ikke helt som jeg hadde planlagt, hehe 😉 Det beste er jo å få møte lille, gleder meg <3

  21. Caroline: Er så godt å høre at selv om alt går annerledes så blir det fantastisk! Jeg vet uansett at det blir bra å møte lille og en vill opplevelse, og skulle det ikke gå som jeg tenkte har jeg jo så mange å snakke med det om her <3 takk for at du delte <3

  22. Med min første var jeg heldig å få en naturlig fødsel. Min andre lå derimot i tverrleie, og senere en variant av seteleie. Jeg var veldig engstelig før fødsel, men ønsket ikke keisersnitt, så jeg fødte vGinalt. Det er sterkt anbefalt med epidural ved setefødsel pga risiko for hastekeisersnitt, Så jeg tok dette. Selve fødselen gikk heldigvis kjempefint, trengte hverken klipping tang eller hastekeisersnitt. Lille kom med bena først. Veldig takknemlig og glad for at jeg våget å føde vaginalt.

  23. Med mitt første kom jeg meg ikke inn på ABC, siden jeg ikke visste at det er et krav ikke å være overvektig. Men det var helt i orden. Fikk plass på ullevål, og om jeg skal få oppleve enda en fødsel ønsker jeg der igjen. Men jeg har to flotte KS gutter og jeg er kjempe stolt. Begge gangene har jeg sagt rett etter inngrepet at dette vil jeg oppleve igjen.
   Med første fikk jeg komplikasjoner under fødselen. Så det endte i hastekeisersnitt. Med min andre var det planlagt KS grunnet min helse. Jeg fikk den beste oppfølgingen ved sykehuset og jeg er evig takknemlig. Minien kom en mnd for tidlig, bitte liten var han og han fikk en veldig tøff start på livet. Han burde virkelig vært i magen min den tiden han trengte, men min helse sviktet og svangerskapet måtte avsluttes. I går feiret vi ett årsdagen hans og vi føler oss velsignet. Det har vært et fantastisk år og tross alt den litt skremmende opplevelsen sist, så ønsker jeg å oppleve enda et svangerskap og håper på at spiren sitter snart. Ellers så har vi to stk befruktede egg i fryseboksen ved IVF avd, som bør settes inn i løpet av de neste 4 år ❤❤❤

  24. Så gøy at du fikk plass der du ville! Min første fødsel hadde jeg på slik avdeling, det var en flott opplevelse. Min andre ble satt igang og da måtte jeg føde på spesial avd. Jeg syns det var fantastisk også. Begge kjappe fødsler uten noe smertestillende. Jeg var i full sving med en gang, og det var såå deilig! Begge mine barn er også prøverør. Tilsammen 10 forsøk på to barn 😆 Masse lykke til, du har så mye fint å se frem til!

  25. Jeg elsker å høre fødselshistorier,men liker også å fortelle om min egen. Begynner sisteåret på sykepleien om noen dager og det er ikke usannsynlig at jeg videreutdanner meg til jordmor etter hvert. 😊
   Fødselen min, som er snart tre år siden,tok 4 timer fra riene startet og til jenta var født. Følte selv at jeg hadde en “drømmefødsel”. Fra vi ankom føden og til baby var født tok det 1,5 timer 😊 Synes alt var helt overkommelig og jeg følte meg ikke sliten eller hadde følelsen av at jeg “kom til å dø”. Jeg sitter den dag i dag og mimrer tilbake til det flotte øyeblikket da babyen kom til verden og gleder meg til å gjøre alt på nytt en gang i fremtiden. Var hele tiden fast bestemt å føde uten smertelindring og det gikk helt fint. Jordmor sa jeg hadde virkelig skjønt dette med pusteteknikk og jeg tror pusteteknikk er av stor betydning . Før fødselen tenkte jeg at det kom sikkert til å bli enormt smertefullt,men slik opplevde jeg ikke det. At riene startet var en ren lettelse for baby ble født en uke over termin . For meg var det verste å passere termindatoen,følte at jeg våknet hver morgen og alt var det samme.
   Jeg følte ikke meg i lykkerus da baby ble lagt på brystet,tror jeg var i sjokk, alt skjedde så fort og jeg trengte nok tid til å lande. Var så oppspilt at jeg hadde ikke sjans å sove etter baby var født (hun ble født kl 05 på morgenen),endte med at jeg var våken i ca 48 timer 🤣
   Du har mye å glede deg til, Helene 😊

  26. Hei! Så fin innstilling du har til fødsel😀 Jeg har født 3 ganger, og tilsaman vært i fødsel ca 5 1/2 time. Alle mine er født uten smertelindring. Med første hadde jeg ikke mye planer annet enn at jeg ønsket badekar. Kom inn på føden med 4 cm åpning, og en liten tur i badekar og ca en time på sykehus, var lille ute. Nr to fødte jeg på fødeloft ( samme som abc) denne fødselen var jeg mer forberedt, og han ble født etter ca en time med rier som var helt overkommelige, i badekar mens jeg hørte på ehnja i bakgrunnen. Det hele føltes faktisk litt sånn godt-vondt om en kan si det sånn? Hehe! Pga lang reisevei og veldig raske fødsler, ble vannet tatt 12 dager før termin med nr 3. Han ble også født i badekar en time etter vannet ble tatt! Mitt beste tips til deg, er å tenke at en lar kroppen bli med på rien om du skjønner? Tenk åpne hender, åpen kjeve, åpent underliv! Høres kanskje teit ut, men det hjalp meg veldig, og smerten ble overkommelig! Varme og vann hjalp også veldig, samt å puste rolig og lage de lydene jeg ville! Hehe

  27. Jeg har født 3 barn på ABC i vann med samme jordmor på de to første. Sistemann kom 8 dager over ( slapp akkurat overtidskontroll), mens de to første kom til termin. Jordmødrene jeg har møtt har vært superproffe og jeg har vært veldig fornøyd. Første fødsel var drømmefødsel 8 timer fra 3 cm. Synes nr 2 var vond, kanskje fordi jeg hadde forventninger om at den skulle bli så lett som første? Den gikk litt fortere 6 t men jeg hadde glemt litt at det er en jobb som må gjøres mentalt. Slappe av og puste er nøkkelen for meg ihvertfall. Men med nr 3 forberede jeg meg mye mer mentalt og det gikk veldig “lett”. Jeg valgte ABC av samme grunner som deg. Jeg ønsket minst mulig intervensjoner og en mest mulig naturlig fødsel i hjemmelige omgivelser, da jeg mener det er det minst risikofylte for barnet og meg. Bare å glede-grue seg til fødsel. Det er den beste opplevelsen i hele verden!!! Hvis du får fødselsforberedende hos Frøyaklinikken er du i de beste hender. Jeg har gått der i alle 3 svangerskap. Masse lykke til videre i svangerskapet✨

  28. Min fødsel var helt Ok, men ikke som jeg hadde forestilt meg og håpet på.. Jeg ønsket å føde i vann og uten epidural. Ønsket massasje, varmt vann og akupunktur som smertelindring. Men, ble fulgt opp de siste to ukene pga høyt blodtrykk og endte med igangsetting og opphold på vanlig fødeavdeling. Da de tok vannet ble det plassert elektrode på babyens hodet, noe som gjorde at jeg ikke kunne i vann. Og så anbefalte de epidural pga blodtrykket, og da ble det det. Selve fødselen gikk greit uten komplikasjoner 🙂 men, etterpå ble det lagt på barselavdeling på dobbeltrom der barnefar ikke fikk overnatte, og det av absolutt helt forferdelig.. på en måte er jeg lei meg for at ting ble som det ble, men på en annen side så gikk jo fødselen veldig fint og lillemor var frisk og rask og helt perfekt <3 Tenker det er viktig å tenke over og være åpen for at ting ikke trenger å gå akuratt som man hadde tenkt og sett for seg. Vi har også benyttet ivf forresten 🙂

  29. Tiina: Stolt skal du være uansett, så fantastisk å høre at du er det for det har du jo så rett i!! Min vei til å bli gravid ble jo ikke slik jeg hadde tenkt, men nå føles det som om det var riktig vei for oss. Takk gud for vårt gode helsevesen <3 klem <3

  30. Jeg sier bare; GLED deg til ABC!
   Jeg har født både der og på vanlig avdeling.
   For meg var det som natt og dag.
   ABC er et helt fantastisk sted både før, under og etter fødsel. Og nydelig at pappa’n kan være med hele tiden og overnatte.
   Det at jordmødrene har så god tid at du nesten kan velge å ha en jordmor hos deg hele tiden syntes jeg var fantastisk! Man vet aldri hvordan en fødsel går, men jeg mener absolutt at man kan forberede seg mentalt. Mitt beste tips under fødsel er å bruke pausene mellom riene godt og hvile. Jeg mistet litt fokus etterhvert, og brukte pausene til å grue meg til
   neste. Neste gang håper jeg fokus er på plass 😉
   Masse lykke til, for meg var ABC i hvert fall drømmestedet å føde 🙂

  31. Du har så mye å glede deg til<3 Fødsel kunne jeg snakket om i timesvis. Det er så spennende! Her er kortversjonen av mine 🙂
   Jeg fødte min andre gutt for 7 uker siden (førstemann kom for 18 mnd siden).
   Den første fødselen startet med vannavgang 10 dager før termin kl 01. Riene startet en time etter, og var absolutt ikke regelmessige, det var typ kaos-rier. Jeg hadde nesten ikke pauser. Lange rier, korte pauser. Så da vi kom på føden fikk jeg epidual ganske kjapt. Epiduralen tok ikke toppene på riene, men den ga meg gode regelmessige pauser. Jeg fikk kjapt 10 cm åpning, men han var ikke langt nok ned i bekkenet enda, så jeg brukte mye tid i prekestolen for å få han ned. Trykketrang fikk jeg aldri. Lille var ute kl 9 etter 20 min pressing. Det var så magisk å få han på brystet! 10 min etter sa jeg at dette kan jeg gjøre igjen 😉
   Andre mann kom i hui og hast 8 dager før termin. Startet med regelmessige rier denne gangen, ca. 19.30. Dro til sykehuset kl. 22, hadde da 4 cm. en time senere hadde jeg 5 cm og bestemte meg for at jeg ønsket epidural, men mens jordmor var ute for å bestille den, så tok riene seg opp, så vi ringte henne tilbake. Da hun sjekket var det 8 cm. Epiduralen kunne jeg takke farvel til. Hun forsvant ut igjen for å finne alternativ smertelindring og igjen tok det seg voldsomt opp og vi ringte henne tilbake. Da var det 10 cm og trykketrangen kom. Hun sa at det var bare å lytte til kroppen. 3 minutter senere hadde jeg lillebror på brystet. Første pressrie kom vannet, på andre kom hodet og på tredje var han ute. Jeg var i sjokk da han plutselig lå på brystet mitt kl 01, bare 2 timer etter vi ankom sykehuset.
   Jeg føler meg så heldig som har hatt to så fine fødsler, selvom de var veldig forskjellige. Begge født på Ullevål forresten. Jeg gleder meg allerede til neste. Men nå skal vi nok vente noen år og bare nyte de fine gutta våre<3

  32. Så fint du har fått plass der du ønsker jeg har hatt plass på ABC med begge mine, første fikk jeg ikke lov grunnet mistanke om svangerskaps forgiftning. Jeg gidder ikke gå inn på detaljer kun fordi jeg vil spare deg for unødvendig frykt men for å si det kort så følte jeg meg fullstendig overkjørt og umyndiggjort og det ble en kjip skummel lang fødsel med en del inngrep. Fødsel nr to hadde jeg også plass på ABC men etter nøye vurdering så havnet valget på hjemmefødsel og jeg angrer ikke et sekund, jeg fikk den rolige trygge magiske fødselen jeg ønsket meg 💟😍 det var brutalt og heftig men alikevel følte jeg meg ivaretatt og trygg og det er kanskje det viktigste under en slik prosess at du har folk som støtter deg og har kunnskap og tillitt til føde prosessen!

  33. Jeg valgte også ABC for mange av de samme årsakene som du har nevnt. Har bare godt å si om ABC! Er en helt fantastisk oppfølging i svangerskapet og under fødselen. Utrolige jordmødre som oser trygghet og massevis av erfaring. Det er også få som ligger der på barsel og alltid to jordmødre på vakt. Fødte begge mine på ABC, siste nå i april. Utrolig deilig og betryggende å ha samme jordmor sittende under fødsel. Første fødsel begynte rier om natten, ble lagt inn kl 12, var i aktiv fødsel og fikk gå i vannet da jordmor som hadde senvakt kom kl 15.30. Hun satt med gjennom hele fødselen (som egentlig varte hele vakten hennes). Fødte 21.15, men ikke i vann ettersom babyen satt litt fast, var lettere å presse ute av badekaret. Men utrolig hvor smertelindrende vann er. Måtte opp på et tidspunkt for bevegelse for å få litt fortgang. Tryglet om å få komme i vannet igjen. På slutten er de alltid to jordmødre og jordmor støtter godt vagnialt for å minske rifter. Jeg fikk tatt i mot babyen selv og lagt opp på brystet. Veldig deilig med roen etter fødselen. Venter en stund med veiing etc for at vi skal få ro. Dagen etterpå får man en gjennomgang av fødsel og kan stille spørsmål. Gang nr 2 ble raskere (noe som er vanlig). Vannet begynte å sildre kl 12, riene startet rundt 17 (men var ikke vonde). Var på ABC litt over 19, gikk i vannet nærmere åtte og fødte litt over 22. Kort og intensivt.
   Hvis du mot formodning ikke får selve fødselen på ABC, har du fått super oppfølging under svangerskapet, og i mange tilfeller blir du også flyttet tilbake på ABC etter fødsel (for barseltiden).
   Lykke til❤️

  34. Min fødsel varte i nesten ett døgn. Fødte på vanlig avdeling på Ullevål med epidural. Men hadde mye smerter likevel. Gikk mange timer med regelmessige rier før jeg hadde stor nok åpning til å få epidural. Da ble alt mye bedre, og jeg fikk slappet av litt. Men så fikk jeg vondt igjen en del timer før jeg fikk lov til å presse, fikk på en måte pressrier, men hadde ikke stor nok åpning enda til å kunne presse. Det var veldig slitsomt. Aner ikke hvor lenge det varte, men det var noen timer.
   Husker faktisk ikke om jeg fikk baby på brystet før de veide og målte, eller om de gjorde det med engang. Var så sliten, så var litt omtåket. Men er veldig fornøyd med hele fødselen. I starten så var jordmor litt frem og tilbake, men kom med engang om man trakk i snoren. Byttet jordmor et par ganger, pga vaktskifte. Men alle var veldig omsorgsfulle og hyggelige.
   Så selv om det tok lang tid, og jeg der og da var helt sikker på at dette kom jo aldri til å gå.. så gikk det veldig bra. Såklart var det vondt og utmattende, og jeg skrek.. noe jeg aldri trodde jeg ville gjøre 🙂 Men det gikk veldig bra, måtte bare sy et par sting. Og alt var bra ellers både med meg og baby. Så det som var “verst” var vel at det tok så lang tid. Tror ikke jeg hadde holdt ut i ett døgn med regelmessige rier uten epidural. Men all ære til de som klarer å føde uten smertestillende!
   På Ullevål blir man også flyttet over til hotellet ganske fort (3-4t), om alt er bra med mor og barn. Så om man føder tidlig så tror jeg man blir flyttet allerede samme dagen, og da kan man bo sammen som en familie. Jeg fødte på natten og vi var et par timer på fødestuen etter fødsel, slik at far var sammen med oss. Så ble jeg flyttet til barsel, og far måtte dra hjem. Men da var det jo bare noen få timer før han kunne komme tilbake igjen 🙂

  35. Jeg grua meg faktisk ikke til fødselen i det hele tatt! Tenkte sånn: herregud, hvor vondt kan det være? Er da bare å puste seg igjennom og konsentrere seg, så går det bra! Hahah, og da riene begynte for alvor sa jeg til jordmor;”hvorfor var jeg ikke forberedt på at det skulle være så vondt?!?!” Det var vel egentlig det som var det største sjokket, men var flere ting som ikke ble som jet hadde tenkt. Jeg hadde også badekar på planen men det hjalp ikke i det heeele tatt. Så det ble etter mye mas epidural, men den funka jo jaggu ikke den heller! Fikk heller en allergisk reaksjon som gjorde at jeg klødde meg til blods 😮 men da lille babyjenta mi kom ut etter en ellers veldig veldig fin fødsel kunne jeg ikke vært mer fornøyd! Ho kom til og med på termindagen <3
   Jeg var også veldig opptatt av det med amming og var forberedt på mye jobbing for å få det til. Heldigvis gikk det helt av seg selv og har aldri vært noe problem:) nå er ho snart 10 mnd og eeeeelsker puppen fortsatt. Superkoselig <3
   Eneste tipset jeg har er at selvom du helst vil føde uten smertelindring så er det lurt å være åpen for det. Sånn at hvis ting drøyer eller at du blir anbefalt det at du slipper å ta hele tenkerunden der. I mine øyne er naturlig fødsel der man føder vaginalt, enten man bruker vann, lystgass, akupunktur eller epidural som smertelindring:)
   akupunktur kan forresten anbefales også! Jeg fikk det mot GRUSOMME etterrier og det funka veldig bra!:)
   Det kommer til å bli en opplevelse for livet uansett hvordan det blir!! Bare å glede seg <3

  36. Jeg har har hatt to fødsler som “bare er sånn man hører om.” Med første gikk vannet fem uker før termin. Ble lagt inn, men fikk ikke rier eller noe. Lå innlagt i fire dager før de endelig tok en ul. Da så de at hun lå helt uten vann, kroppen produserte ikke mer fostervann etter vannavgang, noe den egentlig skal gjøre. Da ble det hastekeisersnitt. Nå er hun snart fire og helt fin 🙂 Med nummer to blødde jeg store mengder fra uke 12. Det viste seg at morkaken begynte å løsne. Fikk 20% sjanse for at dette skulle gå bra, til og med i uke 25 sa de det. Så gikk vannet i uke 28. Morkaken løsnet helt, og det ble katastrofekeisersnitt. Ble kuvøse og nyfødt intensiv i fem uker. Han er ett år om en måned 🙂 helt fin selv om han kom tre måneder før. Skulle gjerne ha født vaginalt, men jeg fikk ikke sjansen engang 🙁

  37. Synes du er tøff jeg, Helene! Jeg har termin 3 uker etter deg, men kommer nok til å velge sykehus og fødsel med smertestillende. Skal sies at jeg ikke har lest meg opp like godt som deg, men tror jeg hadde slitt mye under fødsel uten sm.stillende.
   Det er uansett veldig gøy å lese om ditt valg, og at det er så gjennomtenkt. Du har så mange fine tanker, og selv om jeg nok kommer til å velge noe annet, så ble jeg nesteeeen litt fristet til ABC etter innlegget ditt.

  38. Nydelige tanker du har om fødsel, og ikke i overraskende 🙂 Du kommer til å få en fin fødsel, det er jeg 100 % sikker på. Jeg fødte begge mine på vanlig fødeavdeling, men uten smertelindring. Nr 2 skulle egentlig kommet hjemme, men på grunn av barnets stilling måtte vi til sykehuset. Fødsel et uansett magisk, og jeg kunne (i tankene) gjort det 100 ganger 😁❤️

  39. Jeg har født to ganger- første “naturlig” og andre hasteleisersnitt lenge før termin. Første fødsel var fantastisk- vondt men magisk. Du har fått mange historier så jeg skal bare si at bruk av “yoga-pust” var helt avgjørende for den positive opplevelsen min. Klarte å puste meg gjennom riene- var aldri redd og følte jeg var “tilstede” under hele fødselen! Eneste jeg angrer på er at jeg ikke tok imot ungen selv – det skal jeg strebe etter nå som jeg er gravid med nummer tre:) anbefaler en dame som kaller seg “mama natural” hun har gitt ut bok nå om naturlige fødsler. Hun er amerikansk så mye av det hun skriver om er selvsagt her i Norge- men sjekk henne ut på YouTube:) lykke til!

  40. Det er så utrolig spennende å lese sånne innlegg. Blir så glad når man ser at folk gjør så utrolig gode research. Det tror jeg er veldig sunt for deg og barnet ditt. Jo mer informasjon man sitter med, jo mindre stresset vil man bli i situasjonen. Og som vi alle vet, stress er ikke bra for barnet. Gleder meg så veldig til å følge deg videre. Jeg lurer på om Sigrid Bonde Tusvik fødte på ABC🤔, man kan i hvert fall se hennes historie på TV2-Sumo. 😍 Nå har ikke jeg født selv og er heller ikke gravid, men jeg eeelsker disse fødselsprogrammene og har sikkert sett alle. Blir så rørt at jeg nesten tipper over. Noe så vakkert.
   Jeg synes også denne videoen er kjempe fin. Det er riktignok en lege som snakker om troen sin, men det hun forteller om barnets lunger er bare heeelt sykt!!😍😍 https://www.jw.org/no/publikasjoner/Videoer/tanker-hvordan-livet-ble-til/monica-richardson-lege/#?insight%5Bsearch_id%5D=2e9501da-66a4-4b8e-b598-094fa9b42ca7&insight%5Bsearch_result_index%5D=0
   Flink du er, Helene. Blir helt imponert!

  41. For noen fine ønsker!😍
   Med mitt første barn hadde jeg egentlig plass på fødestue (samme som ABC), men når fødselen satte igang var det ikke ledig plass (fødte i høysesong) og jeg endte opp på fødeavdeling. Fødselen gikk kjapt (styrtfødsel uten smertelindring, totalt 4 timer fra antydning til rier), men jeg mislikte sterkt at jeg ikke fikk bestemme leie selv etc. Fødselen var for all del fin, men for meg som ønsket fødestue og vannfødsel ble den ikke slik jeg ønsket.
   Allikevel Kom Kevin velskapt til verden med sine 2,8 kg og 46 cm💙
   Min siste fødsel var en drøm. Jeg måtte fortsatt på fødeavdeling da fødestuen nå er lagt ned, men jeg var veldig bestemt på at de skulle følge mine ønsker under denne fødselen. Jeg har kjappe fødsler så denne fødselen varte kun 50 minutter, men vi hadde en nydelig vannfødsel akkurat slik som ønsket og følelsen av å ha mestret dette var veldig stor❤️ Isabella var 3,2 kg og 48 cm!
   Føler meg veldig heldig som har fått to så fine fødsler og to friske fine barn.

  42. Høres ut som du har noen fornuftige syn på fødselen synes jeg! Jeg hadde selv ønske om å føde på en “naturlig” avdeling, og prøve badekar osv., men endte opp med risikofødsel og epidural :p Ikke helt som forestilt med andre ord, men likevel en veldig fin og rask fødsel! Alt var heldigvis fint med lille, og ammingen gikk også veldig bra 🙂

  43. Celine Michaela: Jeg har sett den serien, Sigrid blir mamma, sikkert 4-5 ganger. Nesten flaut, haha! Jeg er så enig i det med informasjon, jeg blir rolig av det! Elsker også fødselsprogrammer <3

  44. Line: Så fantastisk at det gikk så bra med begge dine små, det er jo det desidert viktigste! I slike situasjoner er vi jo så heldige som har fantastisk helsehjelp <3

  45. Marianne: På abc kan du ikke ombestemme deg tror jeg, men så er jeg veldig forberedt på at det vil gjøre vondt. Tåler smerte bra så tipper den biten skal gå bra 😀 <3

  46. Jeg fødte selv på ABC, og jeg er så utrolig glad for det. Jordmødrene der fikk meg til å føle meg som en superhelt, og den flinkeste i verden til å føde 😂 (Jeg var nok garantert ikke det)
   Riene mine var veldig vonde, for de var sentrert i ryggen, og det var utrolig vanskelig å jobbe seg gjennom dem.
   Fra 4-8 cm lå jeg i badekaret, og de centimeterne der tok null sekunder! Følte jeg…..
   Jeg sovnet mellom hver rie, selv om det bare var to minutter. Jeg ville selv føde i vann, men jeg klarte det ikke fordi jeg følte smertene ble for intense der.
   Men det var så fantastisk å føde på den klinikken!
   Jeg velger det glatt til neste gang også ☺
   Én ting jeg hvertfall har tatt med meg av “negativ” art, er at jeg aldri kommer til å drikke eplejuice igjen i mitt liv 😂
   For å holde energinivået oppe fikk jeg sukkertabletter og eplejuice 🙈
   Lykke til! Det kommer til å gå kjempe bra!

  47. D: Alltid ulikt hvordan en opplever det, tror det er viktig å være klar over at en fødsel med smertestillende ikke er smertefri. Kommer en inn og har bestilt epidural betyr ikke det at det er chill, hehe. Skjønner du ble sliten med så lang fødsel altså, men som du sier går det alltid til slutt!

  48. Vibeke: Så fantastisk at du hadde to så gode opplevelser. Høres jo ut som kroppen din bare ordnet det selv gang nummer to, hehe 😀
   Alle mine venninner har vært veldig fornøyde med Ullevål, så ender jeg opp der går jo det også bra! 😀

  49. Anonym: Haha, VM i føding?? 😀 dette gjør meg glad å få høre, takk for at du delte <3 Rart hvordan en blir ferdig med ting en spiser i graviditeten eller fødsel!

  50. Ja vet fødsel er vondt selv med epidural hehe. Men var ikke helt forberedt på å få pressliknende rier allerede fra 6 cm, og epiduralen fjerner jo ikke presset. Og tok mange timer før jeg var 10cm. Skriver pressliknende.. for ble noe helt annet da jeg endelig kom til 10 cm 😉 Men var ikke vanlige rier, for følte veldig press, selv om det var altfor tidlig. Men fikk noen timer nesten helt smertefri mellom innsett av epidural og frem til 6 cm da 🙂 Da kjente jeg bare riene som litt mensmerter.
   Og som en annen skriver over her, så sovna jeg også mellom hver ri etterhvert, for ble så sliten. Når pausen kom så klarte jeg ikke å holde meg våken. Helt i starten var det to rier rett etter hverandre før en kort pause. Så hadde mer rier enn pauser fra første stund. Håper du slipper det 🙂
   Husk å få i deg mat og drikke i pausene slik at du får mer krefter. Jeg hadde ingen matlyst og kastet opp i tillegg, så de måtte true i meg litt mat og drikke. Så kanskje greit å spise/drikke litt av gangen men heller litt oftere før ting tar til skikkelig 🙂
   Men kom fort til meg selv igjen da det hele var over, og jeg fikk litt middag ( midt på natta) og fikk sovet noen timer. Jordmødrene og flere andre kommenterte at jeg så så godt ut, altså at jeg ikke så så sliten ut. Takler visst fødsel godt, når den først er overstått. Kanskje det var all sovingen mellom riene som gjorde utslaget haha 😉

  51. Så spennende!:) Ser de bort fra sykdomshistorikk? Du skriver at man må være helt frisk for å få plass, er det da en selv som definerer hvor frisk man er?:)

  52. D: Ja, mente ikke sånn til deg, mer som en sånn generell greie. Har nemlig hørt flere si det 😉 Høres ut som du hadde litt av en opplevelse, og at du klarte deg knallbra! 😀

  53. Lone: Det er jeg usikker på, tror så lenge du er frisk nå og ikke har noen senvirkninger osv.. du må nok snakke med dem. Jeg har oppgitt at jeg hadde ME før og PCO, men det har ikke noe å si. 🙂

  54. Hei! Interessant å lese din holdning, samt kommentarfeltet. Virker som det er mange som tenker likt som deg (men kanskje det er disse damene som leser bloggen og kommenterer også) 🙂 Gratulerer så mye med å være gravid og ha kommet såppas langt! Når det gjelder fødeønsker tenker jeg helt motsatt av det du gjør. Tenker at det er helt fantastisk at medisinen er kommet så langt i dag at man kan gjøre noe så “uutholdelig” til å bli så mye lettere. For ikke å snakke om keisersnitt, som jeg ser på som en Guds gave 🙂 Tenk å kunne redde så mange. I hvertfall ser ikke jeg hvorfor man ikke skal kunne benytte seg av alle de bra midlene medisinen har kommet opp med de siste årene. Så selv ønsker jeg all mulig smertelindring, men selvsagt ikke keisersnitt, ved mindre man må da såklart 🙂 Men nå er jeg nok ganske annerledes enn deg som type – uten at det har noen som helst betydning. Kan lese bloggen likevel, og hvordan drømmefødselen ser ut er heldigvis personlig 😉

  55. Hei!
   Det er vel ikke sikkert du gidder å lese etter så mange historier. Men jeg går aldri glipp av en anledning til å fortelle om min fødsel. Det er noe spesielt med fødselshistorier!
   Jeg hadde termin med bitteliten den 17 september i fjord. Gledet og guet meg.
   Den 17. sept kom og gikk og det skulle gå 12 dager uten at det skjedde noe. Jeg var på overtidskontroll en uke over termin og var absolutt 100% miserabel og lei! Det skjedde jo aldri noe. Jeg hadde som deg planer om å føde naturlig og ble derfor rimelig stresset da knotten ble estimert til 4300g! Men de gav meg heldigvis grønt lys til å føde naturlig. Uken etter på torsdagen var så langt de ville strekke det før jeg ble innkalt til igangsetting. Jeg var klar som et egg og sprengferdig! Jeg kom på sykehuset torsdag morgen og de satte inn et urinkateter i livmoren min og ballongen (som er ment å holde kateteret i blæra) ble fyllt med 60 ml vann. Denne skulle ligge og presse livmorhalsen åpen. Den ble jeg sendt hjem med og riene (eller det jeg trodde var rier..) startet raskt etterpå . Jeg gikk hele dagen og kjente på rier, uten at de var uutholdelige. Men hva visste vel jeg.. Da kvelden kom dro vi på sykehuset klare for fødsel. Vi ble raskt sendt hjem og jeg var så skuffet at jeg gråt! Var så klar for fødsel. Da vi kom hjem ved midnatt startet de ordentlige riene for fullt. Jeg lå i halvsøvne hele natten og sparket og kavet da riene kom. Mannen holdt rundt meg. Egentlig litt koselig. Vi hadde time på sykehuset kl 10 dagen etter. Morgenen startet med at jeg hoppet ut av sengen for å redde madrassen. Tisset meg ut og kastet opp samtidig (var jevnt over spykvalm under hele fødselen) . Dusjet og dro på sykehuset. Da hadde jeg 4 cm åpning. De første timene gikk bra. Og så kom det to timer hvor det skjedde lite og riene dabbet av. Jeg stoppet opp på 6 cm. De tok fostervannet og det var missfarget, derfor måtte baby overvåkes ekstra og jeg kunne dessverre ikke sitte i badekar som jeg hadde lyst til. I øyeblikket tror jeg egentlig ikke jeg brydde meg så veldig heller. Når jordmor oppdaget at jeg enda hadde 6 cm etter flere timers arbeid så satte hun på drypp (oksytocin). Jeg så for meg 4 timer arbeid til (de regner 1 cm åpning pr time) og var svært motløs. DA startet et jordskjelv av rier. jeg ropte “hjelp!!, stopp!!, brems!! Jeg hadde nok ovedrevent sterk effekt av dryppet. Jeg hadde absolutt ikke lyst på epidural, men plutselig lå jeg å ropte etter epidural. Det var egentlig veldig kiipt at jeg fikk det, for hadde jordmor sjekket åpning så hadde det ikke blitt epidural. Like etterpå var jeg klar til å presse. Jeg ble lagt på siden og var så sliten at jeg sovnet mellom pressriene. Det kjentes ut som om jordmor sto og dro meg åpen og jeg sa idiotisk nok “slutt å dra i meg!” hehe. Jeg var sååååå sliten. Tilslutt sa jeg til meg selv “Oda, om ikke du legger inn en liten innsats nå så kommer ikke dette til å gå!” og så presset jeg han ut på et trykk og fikk han på magen <3. 1 og en halv time tok det fra 6 cm til baby ute, ikke rart det var intenst! Heldigvis fikk jeg nesten ikke rifter (til tross for stor baby). Lille søkte seg til puppen med en gang. Magisk!
   Etterpå tenker jeg på fødselen som langtekkelig, kjedelig og skuffende. Føler at han ble medisinert ut av meg. Jeg fikk liksom ikke ordentlig følelse av å jobbe igjennom det. Angrer også veldig på epiduralen. Hadde vondt i ryggen lenge etterpå.
   Fødselen var en stor skuffelse, men skal være takknemlig for et 100% friskt barn og ingen komplikasjoner :
   Beklager lang historie. Håper du orket å lese!

  56. Jeg er glad jeg hadde fødselen på sykehuset, for jeg fødte i seteleie. Å da er de nødt til å ha både operasjonstue klar å barneleger osv inne på fødestuen. Å siden jeg valgte å føde vaginalt å ikke ta keisersnitt, så ville de ha meg så bedøvd som over hodet mulig, så jeg fikk epidural 2 ganger da den første sluttet å virke i tillegg bedøvde de meg ekstra nedentil i tilfelle de var nødt til å hjelpe henne ut, men heldigvis klarte vi oss helt selv, eneste de måtte gjøre siden hun kom med rumpen først å beina brettet opp til magen var å klippe ” så hun kom brettet til verden” men det gikk 20 min med press rier til hun var ute, de vare forberedt på at det skulle ta lang tid siden jeg i tillegg var førstegangs fødende, vi kom inn på kontroll rundt 03:00 å hun ble født 12:56 , hadde ikke rier eller noe når vi kom inn på sykehuset, skulle bare på kontroll, så skulle vi hjem. Å når hun skulle ha en innvendig sjekk så kjente hun en fot å bestemte seg for at jeg skulle legge inn, å plutselig etter 1 time gikk vannet å alt startet 🙂
   Jeg skulle gjerne ønske at jeg kunne føde uten smertelindring, så krysser fingrene for at vi en dag skal ha en til å at den ligger med hodet ned så jeg får prøvd det også 🙂
   Du har så utrulig masse å se frem til <3 Jeg husker jeg gledet meg enormt til fødselen å gjør det gjerne flere ganger 🙂

  57. Min fødsel gikk over all forventning. Satt der med sønnen min i armene og var helt sjokkert over at det gikk så utrolig bra 😀 Jeg er tidenes pingle og besvimer av vaksiner liksom. Jeg hadde sagt hele tiden at jeg ville ha all smertelindring jeg kunne få. Epidural ville jeg ha og kunne til og med tenkt meg keisersnitt! Orket ikke tanken på smerter og fødsel.
   Endte med å helt rolig våkne sv rier. Gikk hjemme med regelmessige rier hele dagen. I 2 tiden på natten reiste vi på sykehuset og hadde 2-3cm, veldig tøyelig og kraftige rier. 5 cm etter to timer, da brukte jeg lystgassen. Hjalp å ha noe å puste i. 5-10cm på 1 time, 20 min pressing og så var han ute! 😀 Jeg var kjempe fornøyd!
   Ammingen gikk fint, er så fantastisk når de finner brystet selv. Vi lå bare og koste oss alle tre i ett par timer før de veide og målte. Så bar det opp på barsel <3 Verdens beste fødsel! Kroppen fikk jobbe selv og jeg presset når jeg måtte. Var ikke noe "1-2-3 presse i 10 sekunder" som på TV xD
   Masse lykke til! Går så fint 🙂

  58. Håper du får drømmefødselen din 🙂
   Selv ble det ikke helt som jeg hadde trodd. Jeg hadde gått i 5 dager og kjent på magesmerter før vannet gikk en fredag tidlig ettermiddag rett etter jobb. Over 4 uker før termin. Hadde ikke pakket fødebaggen engang 🙂 Siden det var så tidlig og totalvannavgang ble jeg lagt inn. Lørdag var det ingen tegn til at fødselen var igang og de måtte forsøke og sette meg igang med stikkpiller, som resulterte i masse maserier og dårlig søvn. Søndagen prøvde de med ballongkateter som ble misslykket. Jeg var nå enda mer sliten av lite søvn og mye maserier. Mandag ny ballong som falt ut kl 15.30. Da begynte riene og virkelig ta seg opp men kun 3-4 cm åpning i mange timer. Jeg hadde ikke sovet skikkelig siden natt til fredag. Og smertene var vanskelig å kontrollere når jeg var så sliten og sinna. Kl 19.00 mandag kveld fikk jeg epidural og BUR sov i flere timer etter den var satt! Jeg hadde rier men sov meg gjennom dem for jeg var helt utslitt. Kl 23 på kvelden begynte det å skje mer, og fødte kl 03.20 natt til tirsdagen. Jeg var glad jeg hadde fått epiduralen den ga meg styrke til å føde og tillegg så var den en bonus etter fødsel. Morkaka mi satt bomfast om måtte hentes ut manuelt på operasjonsbordet. Fikk beskjed om narkose, noe som var uaktuelt for meg for jeg skulle opp og amme mitt barn så fort den morkaka var ute! Og jeg spørte om ikke epiduralen kunne brukes, jeg var jo bedøvd fra livet og ned. De kunne gjøre som jeg ønsket. Alt gikk greit for seg, litt ekkelt å føle seg som en ku der man ligger med 2 lange armer oppi huhaen, utrolig at det går an…. men jeg fikk da en mye kortere tid på intensiven og kunne komme opp til barnet mitt som jeg egentlig enda ikke hadde fått sett skikkelig. Gikk glipp av veie å måling og den koselige bobla rett etter fødsel. ‘Men målet er å ta den igjen i januar 🙂

  59. Nesten akkurat som å lese mine tanker om fødselen dette! Så lurt å sette seg inn i hva man ønsker før fødsel,men samtidig ha et åpent sinn siden man ikke vet hva man går til og hvordan man reagerer.
   Jeg hadde også fødeplass på ABC og fikk kjempegod oppfølging av jordmor underveis i svangerskapet. Dessverre gikk jeg 12 dager over termin og kom akkurat inn i uke 42,som var grensen for å føde på ABC. Så da ble det Ullevål.
   Men jordmora mi på ABC gav meg akupunktur osv dagene i forveien,for å prøve og få i gang noe – så jeg er overbevist om at dette var med på å starte fødselen av seg selv natt til dagen jeg skulle settes i gang! Neste gang blir det modningsakkupunktur fra uke 34!!
   Syns fødselen gikk kjempebra og mye mindre smertefullt enn jeg trodde på forhånd. Fikk god nytte av gravidyoga,som hadde fokus på å puste ordentlig. Så var helt i min egen boble og fikk god støtte av mannen min – skikkelig teamwork med fødsel 😉 Ble vakuum på slutten,men det gikk veldig greit!
   Vi fikk komme på ABC etter fødsel og hadde en magisk tid sammen på barsel – kan ikke få fullrost det stedet og de herlige jordmødrene nok 💞 Slet veldig med ammingen,så vi fikk bli et døgn ekstra. Løsnet først etter 6 uker – syntes de ukene med smerter ved amming var verre enn fødsel. Men da løsnet heldigvis låsningene i nakken på lille etter flere besøk hos barnas fusioterapeut Ute Imhof på Lillestrøm!
   Er så spennende å følge deg Helene-Ragnhild,virker som du koser deg maks med den voksende magen – så herlig å se!!
   Vi jobber med nr 2 etter en spontanabort for et par mnd siden, så er så gøy å lese tips fra deg. Kunne du skrevet noe om hvordan man bør “spise seg opp” på næringsstoffer før man blir gravid? Lurer på om jeg burde gå privat for å få en status på hvordan jeg ligger an og deretter legge en plan for hva jeg eventuelt trenger av tilskudd, har du gjort dette og har du noen anbefalinger? Gleder meg til å følge deg videre og har på følelsen at det blir jente på dere også 🤔

  60. Håper fødselen din går akkurat som du ønsker 🙂 Oppdaget ikke bloggen din før rett etter at du hadde blitt gravid. Men skjønner at du har hatt en vanskelig vei dit du er nå. Er så glad på dine vegne, at du nå endelig bærer på en liten en i magen. Synes det er gøy å følge deg, siden jeg var gravid for kort tid siden selv. Min lille er bare 3 mnd 🙂

  61. D: Å, tusen takk <3 ja, jeg tok det veldig tungt å være ufrivillig barnløs, unner ingen det. Heldigvis ordner det seg for de aller fleste og nå kunne vi ikke vært mer lykkelige! Så koselig at du har en på 3 måneder, da har du jo sikkert masse fine tips til meg på veien videre <3

  62. Katharina: Ved seteleie får en dessverre ikke lov til å føde på ABC, men ser flere skriver at det da anbefales epidural. Å føde vaginalt har masse fordeler, særlig for tarm flora! Så du kunne jo ikke gjort en bedre jobb, heia deg!!
   Om barnet mitt ligger slik skal jeg skrive om det så jeg kan få tips fra dere som har vært gjennom det samme, masse supermammaer her!
   Stor klem <3

  63. Ingrid: For meg høres kommentaren din ut som om det er hipp som hopp for barnet hva en velger, og det stemmer jo ikke.
   Det er så utrolig mange fordeler med vaginal fødsel for barnet, mindre risiko for en rekke sykdommer og plager senere i livet. Jeg er ikke imot keisersnitt, men det skal kun brukes når det er absolutt nødvendig. Det samme gjelder epidural. Keisersnitt har dessuten en lang rekke negative risikofaktorer, og er langt fra et tryggere valg for mor og barn om det ikke er ytters nødvendig. Men bra vi til en viss grad kan velge selv ja, selv. om for meg er det et lett valg å ta smerte for å gjøre det beste for barnet mitt.

  64. Hei! Jeg kommenterte tidligere opp (14/8 kl.1713). Trur du misforstår helt hva jeg sier. Ønsker ikke under noooen omstendigheter å måtte ta keisersnitt. Selvsagt skal man føde vaginalt om man kan. Om noe akutt skjer er det noe annet. Mitt poeng er at medisinen i dag er kommet enormt langt, og keisersnitt er (blant annet) en konsekvens av denne utviklingen. En annen ting som er kommet av at all forskningen og utviklingen innen medisin er epidural. Jeg synes det er fantastisk at medisinen er kommet så langt som i dag (på alle områder, ikke kun når det gjelder fødsler), og skjønner ikke hvorfor man ikke skal kunne benytte seg av disse geniale hjelpemidlene. Epidural og andre typer smertelindring gjør en uutholdelig “jobb” mye lettere. Man ville for eksempel ikke trukket en tann uten bedøvelse i 2017. Men det er min mening 🙂

  65. Har et tips til deg. Passer jo ikke alle såklart, men vi syntes det var veldig greit å få mye besøk på sykehuset. Jeg var i god form og vi hadde mange som gjerne ville hilse på. Så vi fikk mange korte besøk mens vi var på hotellet og dermed så var det bare besteforeldre som besøkte oss de første ukene vi var hjemme. Vi syntes det var en veldig greit løsning, for da fikk “alle” sett barnet og vi fikk ro når vi kom hjem. Men som sagt så var den løsningen vi likte, andre synes kanskje besøk på sykehuset/hjemme første uker bare er slitsomt uansett.
   Skal også sies at jeg ble på sykehuset i 5 dager pga ammetrøbbel.. så ble jo litt rastløse etterhvert, og da var det veldig greit med besøk. Er jo klart annerledes om man bare er på barsel en dag el to 🙂 Da rekker/orker man kanskje ikke så mye.
   Et annet tips.. nå vet ikke jeg hvordan det er med ABC og om du da kommer på hotellet på Ullevål etter fødsel eller om du blir på ABC. Men hotellet har ikke tøy til babyene. Har lest mange steder at de har, men det har de altså ikke. Du får bleier, MME om du trenger det, bind/bleie til deg selv osv. Men ikke tøy. På barsel har de babytøy.
   Og kjøp et plagg eller to i str 50 for sikkerhetsskyld. Dumt å kjøpe mye, tilfelle det ikke blir brukt. Men veldig kjekt å ha noe om man skulle trenge det. Jeg kjøpte nemlig bare str 56, for fikk høre at “ingen bruker jo 50 mer enn et par dager”. Endte med at jeg måtte sende pappaen og bestemor på shopping. Lille her brukte str 50 i 2 mnd. Og selv det var for stort første ukene. Baby var liten da, men innenfor normalen.. rundt 3 kg.

  66. Ser du skriver at “Å føde vaginalt har masse fordeler, særlig for tarm flora!” i et svar til en kommentar over her, og lurer på hva du mener med det? Har ikke hørt noe om dette før!

  67. E: Når barnet kommer vaginalt får det masse bakterier fra mor på seg, dette er utrolig viktig for utviklingen av barnets immunforsvar. Finnes en drøss av forskning på det, kan skrive mer om det etterhvert 😉

  68. D: Takk for tips! Jeg tar det med meg. Når det gjelder besøk på sykehuset så har jeg hørt så mye, litt som med størrelser egentlig. Jeg har derfor sagt at jeg håper jeg er i form, men at vi må ta det helt som det kommer og hvordan vi føler det. Mange som har skrevet at de opplevde som deg med klær, å ikke ha noe. Tipper jeg kommer til å få noe klær til helt nyfødt også har jeg i hvert fall en ting selv, hehe. Både Jonna og Jeg var ganske små, under 3,5kg så tipper det blir noe slikt på vår lille <3 Blir så glad for å høre alle råd, for da skjønner jeg også hvor mye forskjellig som kan fungere og jeg blir mindre stressa på å gjøre noe feil 😉

  69. Christine: Virker som du fikk veldig mye ut av ABC, selv om ikke selve fødselen ble der. Takk for tips, jeg skal absolutt ta modningsakupunktur!!
   Jeg tilbyr ikke privat veiledning for tiden, men holder onlinekurs 🙂

  70. Ingrid: Aha, da leste jeg det helt feil ja! Fortsatt uenig om det med epidural, men det gjør jo ingenting 😀 selv tenker jeg at det er en grunn til at de fleste jordmødre helst vil unngå det, at det ikke helt kan sammenlignes med å trekke en tann. Det gjør en jo fordi den har blitt syk, mens å føde er naturlig 😉

  71. Hei!
   Er så glad på dine vegne 🎉 Har fulgt deg lenge, og kommer fortsatt til å følge deg, bare så det er sagt 😊Vil bare kommentere en ting som stakk litt når jeg leste gjennom kommentarfeltet, og det er at du rundt dette med epidural skrev ” for meg er det et lett valg å ta smerte for å gjøre det beste for barnet mitt.”. Min erfaring er at det er lett å si på forhånd, og at det er umulig å forestille seg hvordan en fødsel kjennes ut med mindre man har vært gjennom det. Jeg har vært vitne til flere fødsler, og trodde jeg hadde høy smerteterskel. Trodde derfor at det skulle gå fint å føde selv. Men da jeg skulle føde ble jeg helt sjokkert over hvor vondt det var, og flørtet etter hvert med tanken på å hoppe ut av vinduet på sykehuset (hadde aldri gjort det, men det kom liksom opp som et alternativ i hodet mitt ). Hadde da en epidural som ikke funket der den skulle, og jeg hadde vært i fødsel lenge. Følte meg helt fanget i en situasjon som jeg ikke kom meg ut av. Var nok ikke en jordmors drøm på det tidspunktet 😅 Skriver ikke dette for å skremme deg, for dersom jeg kunne fått en dag i reprise så hadde jeg valgt den dagen jeg fødte. Jeg tenker tilbake på fødselen som helt perfekt, selv om den ble svært tøff og ikke helt som planlagt. Men føler for å forsvare at mange, inkludert meg selv, velger å ta imot tilbud om epidural uten at det betyr at man ikke ønsker det beste for barnet sitt. Man er i en ekstremt sårbar situasjon når man føder, og trenger ikke å være skuffet over seg selv eller å føle seg som en dårlig mor dersom man velger å be om epidural. Den epiduralblandingen man får under fødsel inneholder ikke fentanyl (et opiat), slik som en standard epiduralblanding inneholder. Men de andre virkestoffene kan visst sinke fødselen noe. Det ble jeg hvertfall fortalt. Så fort epiduralen er satt, vil barnet overvåkes kontinuerlig frem til det er født. Så det er helt forsvarlig. Barnet mitt hadde apgarscore 9-10-10, så det virker ikke som om det preget av epiduralen 😊
   Kanskje jeg tolket kommentaren din feil. Beklager i såfall det. Touchy greier dette med fødsel og morsfølelse 😅 Uansett, lykke til med svangerskap og fødsel. Gleder meg til å følge deg fremover!

  72. Jeg og mannen var nærmere 4 kg begge to, ved fødsel. Så regnet med at babyen skulle litt større. Men så fødte jeg plutselig en stund før termin. Ang det.. Pakk fødebag tidlig! Jeg tenkte “har så god tid”.. endte med å stresspakke da vannet gikk hehe. Man hører ofte at førstegangs fødende ofte går over tiden. Men hørt i ettertid fra jordmor at det ikke stemmer, både før og etter er nesten like vanlig.
   Fikk også en del tøy, men ingenting i 50. Fikk str 62, 68, og noe i 56. Folk er redd for at ting skal være for smått tror jeg hehe 😉 Men har du ett plagg eller to selv så holder jo det til dere evt får handlet, om dere trenger mer. Hvis dere ikke har fått noe i gave. Kan jo hende du får mindre str, siden dere forventer at h*n ikke er så stor.
   Ang besøk så må man bare se an ja. De fleste har jo forståelse for at man er sliten etter en fødsel. Folk ba meg bare si ifra når vi orket besøk. Så tok jeg det på sykehuset, for tenkte at hjemme er det kanskje lett at folk glemmer seg litt og blir sittende hehe. Men kommer jo selvsagt an på formen din og hvor raskt man drar hjem. Så bare ta ting i deres tempo og gjør det som kjennes rett for dere der og da 🙂
   Du kan gjerne ta kontakt med meg på mail for tips osv, om du ønsker 🙂

  73. Man er nødt til å ta epidural vist man føder seteleie, det er for at man skal være klar i tilfelle barnet setter seg fast på veien å man må akutt på operasjonsbordet for å ta ks 🙂
   Du skal bare sende melding privat også vist det er noe du lurer på 🙂 Vi svarer så godt vi kan 🙂 Å vi heier på deg hele veien 🙂 <3

  74. D: Oj, jeg har også hørt det er med etter, at alle gjør det, hehe…Et tips jeg fikk fra en venninne er å møte folk nede et sted på sykehuset, litt forskjellig avhengig av hvor du føder selvsagt. Da blir det liksom naturlig å kun være en liten halvtime, og ikke slå seg ned lenge.
   Tusen takk <3

  75. L: Å, det skjønner jeg! Var ment mest til det med keisersnitt, ikke at jeg tror det er helt smertefritt heller, og også til innstillingen om epidural. Alle ønsker det beste for barnet, og du hadde vel også en innstilling om at du skulle føde uten. Om jeg ender opp med en helt annen plan kommer jeg ikke til å klandre meg selv, og det håper jeg heller ingen andre gjør. Synes bare det er synd å få inn i et slik situasjon og bestille mest mulig fordi det finnes. Skjønner du hva jeg mener?
   Beklager virkelig at du følte det slik, det var ikke min mening! Det er ingen forskning på at epidural skader barnet heldigvis, da ville det aldri blitt gitt. Det kan hende at det påvirker ammingen, men det trengs mer forskning for å vite sikkert. Det gjelder selvfølgelig heller ikke alle!

   Det er mega touchy, og jeg legger meg helt flat siden jeg vet at jeg selv reagerer sykt mye (stakkars Jonna) på så utrolig mye om dagen. Skal prøve å være enda mer forsiktig med å ordlegge meg og reagere på kommentarer. Koselig å ha deg som følger, og takk for at du skrev så jeg fikk skrevet tilbake til deg! God klem <3

  76. Er litt lei meg for at min kommentar er den eneste du ikke har svart på 🙁 historien ble vel for lang..

  77. “Jeg er ikke imot keisersnitt, men det skal kun brukes når det er absolutt nødvendig. Det samme gjelder epidural. ” Forsåvidt enig i ks, men hvorfor skal epidural kun brukes når det er absolutt nødvendig? Bivirkninger er faktisk ekstremt sjelden. “Men bra vi til en viss grad kan velge selv ja, selv. om for meg er det et lett valg å ta smerte for å gjøre det beste for barnet mitt” Du fremstiller det som om vi som har tatt epidural ikke vil det beste for barna våre? Ganske frekt å skrive syns jeg. Du burde tenke litt over hvordan du fremstår på nett.

  78. Kristine: Men når det er sagt så sa også jordmor til meg at epidural ikke er noe som bør bestilles på forhånd og er best når det er nødvendig, så støtter meg til henne der.

  79. Oda: Beklager sent svar, ikke meningen å ikke svare deg! For en svingende fødsel, kan tro du fikk mange overraskelser her! Når jeg leser føler jeg at jeg stadig ble overrasket hvis du skjønner, hehe. Så koselig med mannen din, og at du bare presset ham ut da du fikk streng beskjed!
   Synes ikke du skal angre på epiduralen, det var jo veldig “in the moment” og da kan du ikke klandre deg selv. Tenker at når en ikke har født før er det vel enda lettere å bli overrasket og til og med redd? Er jo ikke noe vi vet hvordan kommer til å bli! Det viktigste er jo som du sier at baby var helt frisk <3

  80. Hei igjen!
   Takk for hyggelig og oppklarende svar ☺️ Skjønner hva du mener, og synes du har en veldig fin innstilling til fødsel og den første tiden med barnet. Gled deg, det er så utrolig fint!

  81. Så gøy å høre! Føler meg så alene, med disse ønskene! Får sååå ofte høre at jeg kommer til å endre mening under fødselen eller at jeg er sær hahah.
   Jeg bor i Stavanger og her har de et lignende tilbud. Jeg ønsket opprinnelig hjemmefødsel, men ingen jordmødre i område tar hjemmefødsel for førstegangsfødende.
   Så da blir dette nest best! 😊 Jeg er som deg, ønsker mest mulig fred og ro, og å få forståelse. Er veldig redd for mangel på komuniksjon mellom meg og jordmor, eller at jeg skal bli presset til veldig mye medikamentell behandling.
   Lurer litt på hva du mener med å vente lengst mulig med å klippe navlestrengen?
   Jeg har hørt om de som tar med seg morkaken og venter til navlestrengen detter av, av seg selv.
   Hvor lenge tenker du å vente med å klippe navlestrengen? 😊

  82. Nanna: Min jordmor sa at hun synes stadig flere sier de vil ha naturlig fødsel, så vi blir flere <3
   Forskning viser at det å vente til navlestrengen har pulsert ferdig, altså ikke lengst mulig, er gunstig. Da får morkaken gitt barnet det siste med næring, og det er faktisk en betydelig mengde. Disse babyene har redusert risiko for anemi og jernmangel i det første leveåret blant annet. Linket til noen studier hvis du vil lese mer.
   Det er altså snakk om noen minutter, så klippes den av pappa <3

  83. Det er bra du kommer med ønsker, men likevel er åpen for at hva som helst kan skje. Selv ville jeg har en mest mulig naturlig fødsel, men det endte absolutt ikke slik!
   Det skulle vise seg at jeg måtte gjennom en lang og krevende fødsel, både leger og jordmødre kunne fortelle det i etterkant at de sjelden går så langt uten at det blir keisersnitt. Men jeg slapp unna, selv om jeg spurte om det på ett tidspunkt da jeg var helt utslitt men fikk blankt nei til svar.
   Jeg lå med full åpning i 7 timer før jeg fikk presse, noe som var ganske slitsomt da jeg hadde veldig mye pressrier. Grunnen til at det gikk så sakte var fordi vår lille frøken kom som stjerne kikker, altså med nesa opp og måtte taes med vakuum til slutt.
   Selv om fødselen min regnes som en veldig hard fødsel har det ikke skrem meg fra å føde flere ganger. Det var min første fødsel, så jeg hadde heller ingenting å sammenligne den med. Men jeg er veldig glad den dag i dag at det ikke ble keisersnitt, og at de tok den risken at det skulle gå bra å vente så lenge som de gjorde. Jeg trengte både epidural for å samle krefter, men også veske som skulle hjelpe å få sterkere rier da riene mine ikke var sterke nok.
   Jeg fikk høre fra jordmor i ettertid at jeg var “superwomen” og når jeg kom meg gjennom en slik fødsel kan jeg klare hva som helst annet i verden. Det er ord jeg alltid kommer til å ha med meg uansett hva det skulle være.
   Lykke til med fødselen!

  84. “Kvinnekroppen er skapt for å føde barn, og i utgangspunktet skal det være helt unødvendig med smertelindring og medikamenter.”
   og like etter skriver du:
   “Jeg synes det er så synd at vi kvinner må være slik mot hverandre. Ingen fødsel er bedre enn andre! Noen er for eksempel redd for å føde, og da skjønner jeg kjempe godt at de har andre ønsker enn meg.”
   Seriøst!?!?!?!?!? jeg ønsker deg og alle medkvinner en nydelig fødsel med endorfiner, baby som elegant sklir ut osv. Men jeg har født to barn selv og med x-antall venninner som har født blir det bare for dumt å skrive at ved en fødsel “skal det være helt unødvendig med smertelindring og medikamenter”.
   “Noen er for eksempel redd for å føde, og da skjønner jeg kjempe godt at de har andre ønsker enn meg.” Hvem er det som er “kjip”/nedlatende mot andre kvinner når du skriver dette? Jeg var ikke redd for å føde, men i himmelen så glad for at tilgangen på epidural var kort når det gjeldt (begge gangene…). Syntes det er uheldig å formulere seg på disse måtene da det sier noe om “hva som er riktigst og best for barnet” (tilsvarende hærsens ammepolitiet som tilnærmet ødela hele permisjonen min).
   Lykke til, håper du ikke revner fra A-B sånn plutselig eller annet som kan være litt vanskelig når man først ligger på ABC. Og sist, men ikke minst, vær så snill vær litt feiltastisk om alt ikke går etter planen og du plutselig sitter der med nåla lagt inne i ryggen.
   “lengeleveperfeksjonisme

  85. Arrgh: Det er min mening, men jeg har forståelse og respekt for at andre mener noe annet. Er det så feil skrevet??

   Er faktisk færre rifter på ABC, sånn når du først nevner det. Virker som om du har litt å bearbeide med deg selv og dine fødsler, og det har nok lite med mine ØNSKER for min fødsel å gjøre 😉 Jeg har også flere venninner som har brukt epidural, fordi de ønsket det. Det er deres valg og noe jeg selvfølgelig respekterer, men det er ikke det jeg ønsker…
   peace out

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg