Er juicing sunt? Hvordan lage sunn juice

Juicing ble en stor trend for noen år siden, og jeg skal innrømme at jeg var ganske sen til å hoppe på. Jeg er ganske forsiktig med hvor mye sukker jeg får i meg, og vanlig juice kuttet jeg ut for mange år siden. For mange høres det sikkert ekstremt ut, men virkelig, juice inneholder faktisk like mye sukker som brus. Det er ikke så sunt som mange skal ha det til heller, da juicen er pasteurisert (varmet opp) for at den skaql få lengre holdbarhet. Dessuten oppbevares juicen ofte lenge før vi kjøper den, tropicana kan for eksempel være et år gammel når du drikker den! Dette ødelegger endel av næringstoffene i juicen, og du sitter igjen med blodsukkerstigningen.

Ferskpresset juice er noe helt annet. Her får du næringen fra frukt og grønt direkte når du drikker juicen med en gang. Her snakker jeg altså om ferskpresset juice du lager hjemme eller som er laget samme dag.

Er juicing sunt?

 DSC00143Et annet negativt aspekt med juicing er at du fjærner fiberet i frukten. Dette gjør at du får en raskere blodsukkerstigning da fiber senker tømningshastigheten fra magesekken. Uten fiber og skall vil du også kunne spise langt mer. Du kan fint drikke juice fra 8 epler, selv om de færreste ville spist 8 epler på rappen.

For noen grupper kan det være gunstig å fjærne endel av fiberet i frukt og grønt. Dette gjelder mennesker som sliter med fordøyelse eller har sykdommer i fordøyelseskanalen som chrons, ulcerøs colitt eller IBS. Juicing kan da være svært terapautisk og de kan få i deg næring fra frukt og grønt uten å irritere tarmen.

Ferskpresset juice kan også være fantastisk for helsen! Når vi inntar ferskpresset juice tas næringen svært raskt opp. Det sies at det tar så kort som 15 min fra vi drikker juicen til næringsstoffene finner veien til blodet. Å drikke juice gir også fordøyelsen et avbrekk, som er viktig for reparasjon. Selv føler jeg at jeg får veldig mye energi fra juice, hvis den er laget på riktig måte. Jeg snakker ikke om eple eller appelsin juice, men juice laget på grønnsaker og lavglykemiske frukter.

Den sunneste juicen

Jeg anbefaler deg å lage juice av minst 70 prosent grønnsaker. Her er mine favoritter og hvorfor de er så sunne:

Agurk: Rensende og bra for huden

Selleri: Betennelsesdempende og basedannende, kan senke blodtrykk

Rødbeter: renser leveren og inneholder jern

Gulrot: Rike på betakaroten, positivt for øyehelsen, lever og gallerensende (inneholder endel sukker, så ikke overdriv)

Grønnkål: vitamin K, rensende

Spinat: Inneholder jern, basedannende, positivt for huden

Fenikkel: Positivt for fordøyelsen, reduserer oppblåsthet

Paprika: Rikt på vitamin C

Brokkoli (også stilken): vitamin C, karoteinoider, kreftbekjempende stoffer

Persille, coriander, mynte: rensende, næringsrike og setter god smak

Ingefær: stimulerer fordøyelsen, kvalmedempende og immunstyrkende

Sitron: stimulerer fordøyelsen, basedannende, leverrensende

Hvitløk: (hvis du tørr): immunstyrkende

Grukemeie: betennelsesdempende, immunstyrkende, styrker huden

Grønne epler: gir søt og syrlig smak og inneholder gunstig fiber (pektin)

Ananas: inneholder bromelain, et enzym som bidrar i fordøyelsen! Ikke fjærn den harde, hvite kjernen

DSC00136

Noen favoritter

Favoritten: Agurk, spinat eller grønnkål, selleri, sitron og ingefær + et halvt grønt eple for å gjøre det søtere

Fordøyelseshjelperen: Gulrot, røtbete, sitron og ingefær

Frisk og mild: Agurk, selleri, ananas og mynte

Det geniale med juice er at en kan slenge oppi det meste! I gode juiceperioder føler jeg at ingen grønnsaker blir kastet, for alt går i juiceren.

Hva er din favorittjuice?

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg