Slik gjør du nøtter og frø lettere å fordøye

I går holdt jeg det siste av mine to gratis foredrag, for et kick! Det er ganske sykt å sitte med flere hunde seere, rett fra egen stue skal jeg si deg! De som var påmeldt mitt foredraget tilsendt i morres, men har du ikke sett det og har likevel lyst kan du se det frem til klokken 24.00 her.

I dag var jeg på frokost med alpro også har jeg jobbet masse med kurset som starter den 6. februar og tatt nye fine kursdeltakere imot. Det blir så utrolig gøy å kjøre en ny runde med kurs, jeg kjenner virkelig at dette er det jeg vil jobbe med!

Jeg elsker nøtter og frø! De er rike på gunstig fett, protein og mineraler, de er perfekte til å ha i vesken og de smaker så godt. Liker du dem ikke er denne posten dessverre ikke for deg, men føler du at nøtter er tunge å fordøye må du spisse ørene. Mange opplever nemlig at nøttene blir letter på tarmene om du bløtlegger dem. Når vi bløtlegger nøtter (eller frø og korn) blir fytinsyre, som er en næringshemmer, brutt ned. Fytinsyre kan binde mineraler og dermed ta dem med ut av kroppen. Det er jo dumt da vi gjerne vil ha alle mineralene vi spiser for oss selv! Mange hevder også at det finnes enzymhemmere i nøtter og frø, samt et stoff som heter tanniner. Det jeg er sikker på er at nøttene blir veldig gode når du bløtlegger og tørker dem, de blir renere (!) og jeg opplever at de blir lettere å fordøye. Når det er sagt spiser jeg nøtter som ikke er bløtlagt også, for eksempel når jeg kjøper dem på farten. Jeg lager opp store porsjoner «aktiverte» nøtter og oppbevare hjemme slik at jeg har dem tilgjengelig. Dette kalles ofte aktiverte nøtter eller frø da det gjør dem både mer næringsrike og lettere å fordøye.

Jeg tenkte å vise deg steg for steg hvordan du kan bløtlegge og tørke nøtter ved å vise hvordan jeg gjør det med mandler.

Det første jeg gjør er å la mandlene ligge i bløt sammen med nok vann og en ss salt. Saltet skal bidra til nedbrytning av fytinsyre. Du kan også bruke molkosan, eddik, sitronsaft, vitabiosa eller surdeigsstarter.

Disse mandlene har ligget i ca 12 timer, og du kan faktisk se hvor brunt vannet ble. Æsj! Dette er helt vanlige mandler jeg kjøpte i løsvekt på ICA, og det samme skjer med de fra pose.

Bruk en sil og skyll godt av alle mandlene.

Tørk dem godt med matpapir.

Spre dem ut på et bakepapir på en plate, du kan faktisk fint droppe papiret 🙂

Så setter du dem i ovnen på 50 grader i 12-24 timer. På noen ovner kan du bare sette på lyset, da blir det ca 40-50 grader. Du kan selvfølgelig også bruke en dehydrator skulle du ha det.

Hvis du vil kan du også tilsette salt, krydder eller lage dem søte med litt søtning og kanel. Jeg valgte å lage mine helt naturelle denne gangen.

Det er ulike bløtningstider for ulike nøtter, frø og belgfrukter. Jeg synes denne oversikten er fin:

Når jeg baker brød eller knekkebrød pleier jeg å la deigen stå og bløtlegge i 8-12 timer før jeg steker. Du trenger ikke å helle av vannet, det er nemlig ikke slik at antinæringsstoffene ligger igjen i vannet. Her er det snakk om kjemiske bindinger som brytes inne i maten 😉

Jeg er som snakk ikke helt nazi på dette med bløtlegging, men jeg prøver å være flink til å gjøre det fordi jeg merker forskjellen på fordøyelsen. Veldig mange har spurt meg hvordan jeg gjør det og derfor ville jeg vise deg.

Har du prøvd å bløtlegge før?

 

24 kommentarer
    1. Når du lager knekkebrød; bruker du da bløtlagte nøtter i røren, for så å la deigen stå 8-12 timer eller har du bare “vanlige” nøtter og lar det bløtlegges i røren? Hvis du skjønte hva jeg mente 😊
      Kjempefin blogg 👌

    2. Hei på deg! Jeg bløtlegger nøttene jeg kjøper men synes de smaker mindre…dette til tross av at jeg gjør det slik du har beskrevet ovenfor…har forsøkt å tørke de både på lav temp over et døgn..men også kortere på litt sterkere varme..resultatet blir det samme..mindre smak…😏

    3. Hvordan tørker du frøene som sesam,
      solsikke og linfrø ? Det blir jo akkurat som litt gelé rundt de når de har blitt bløtlagt over natten…

    4. Åååå ja 🙈 Har bløtlagt dem sammen med nøttene jeg. Men bløtlegger du de ca 8 timer, å så tørker de etterpå i ovnen….omtrent like lenge ?

    5. Hei Helene!
      Jeg så på snapchat her forleden at du hadde baket rundstykker med brødmiks fra funksjonell mat – og at du hadde bløtlagt den først?
      …hvordan gjør du det? Haha! Altså – den skal jo blandes med 3 dl vann i utgangspunktet – lar du den bare stå lenger på kjøkkenbenken før du steker rundstykkene? 🙂
      Stor klem!

    6. Jeg ville bare legge igjen en kommentar her og si at foredraget ditt var så kjekt å følge med på. Du er så utrolig flink og jeg sitter igjen med et skikkelig positivt inntrykk av deg altså 🙂 Så A+ fra meg!
      Dette innlegget om mandler var også veldig passende ettersom jeg husker at du nevnte at frø og nøtter kan ta med seg næringsstoffene ut av kroppen og det vil man jo ikke. Så dette var nyttig for meg iallefall 🙂

    7. Å så flott innlegg 😊 Hvordan vet man at nøttene er ferdige? Er det mulig å høyne temperaturen og la de stå kortere i ovnen? Jeg vil gjerne være våken og tilstede når ovnen er på 😄
      Klem 💖

    8. Linn: Smak, de skal være litt knasende. Setter du på 50 grader er det det samme som å ha på lampen i ovnen så det er helt trygt. Ville ikke brukt høyere temp, men det er jo helt opp til deg selvfølgelig 🙂 <3

    9. Hvor mye molkosan er passelig til en vanlig knekkebrødoppskrift?
      Men når du lager knekkebrød, tilsetter du da frø og nøtter etter hvert ift hvor lenge de skal bløtlegges?

    10. Oversikten med sprouting og soaking times var veldig fin, men du må kreditere opphavspersonen/bloggen du fant den på!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg